Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Δήλωση του δημάρχου Φιλιατών Μηνά Παππά


Στην πρόσφατη (21/07/) ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κου Ανδρέα Λοβέρδου για τις διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων, επιλέχθηκε τελικά το Γ.Ν Φιλιατών να υπαχθεί διοικητικά στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. (αντί Χατζηκώστα), σαν μοναδική συνένωση στην Περιφέρεια Ηπείρου.Από την αρχή τάχθηκα (και με την ιδιότητα του λειτουργού δημόσιας υγείας),υπέρ μιας πραγματικής και ουσιαστικής μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας, ωστόσο στο τελικό κείμενο διαβούλευσης, προτάθηκαν χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, άλλα νοσοκομεία να υπαχθούν διοικητικά και άλλα ομοειδή να μείνουν υπό αυτοτελή διοίκηση.Αυτό είχε σαν φυσικό επακόλουθο ένα έντονο κλίμα ανησυχίας στην Θεσπρωτία, κυρίως όμως στους Φιλιάτες ,όπου για ιστορικούς λόγους εδρεύει το νοσοκομείο ,που εξυπηρετεί τον νομό και όχι μόνο.Σε αυτό λοιπόν το κλίμα συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο , με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ομόφωνα μια σειρά ενεργειών όπως :
• Να υιοθετήσουμε το ψήφισμα των εργαζομένων στο νοσοκομείο Φιλιατών,
• Να προβούμε σε κλείσιμο του Δήμου Φιλιατών την επόμενη,
• Να γίνει πορεία από το Κ.Υ Ηγουμενίτσας στο Νέο Λιμάνι και συμβολικό κλείσιμο αυτού.
• Και σαν ακραία μορφή διαμαρτυρίας ανάλογα με την εξέλιξη, να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος.
Παράλληλα επεδίωξα και συναντήθηκα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας(Υπουργό κο Τιμοσίδη),παρουσία του βουλευτή Θεσπρωτίας κο Κατσούρα, όπου του υπέβαλα το αίτημα μας υπέρ της αυτοτελούς διοίκησης στο ΓΝ Φιλιατών.Τελικά η επιλογή του Υπουργού Υγείας ήταν ως μοναδική διοικητική και λειτουργική συγχώνευση στην Ήπειρο, αυτή του νοσοκομείου Φιλιατών με το Π.Π.Γ.Ν.Ι. , αφήνοντας έτσι ΄΄στα κρύα του λουτρού΄΄ τόσο εμάς τους Θεσπρωτούς όσο βεβαίως και την ίδια την «μεταρύθμιση».Ωστόσο η δημόσια τοποθέτηση και ταυτόχρονα δέσμευση του βουλευτή Θεσπρωτίας κου Χρήστου Κατσούρα , ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα επηρεάσει την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου (η οποία εντάχθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή στο ΕΣΠΑ) , όσο και την εύρυθμη λειτουργία του, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και λειτουργία του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας,δημιούργησε ένα κλίμα ηρεμίας.Παρόλα αυτά εμείς από την πλευρά μας , οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αυτονόητα σε κάθε προσπάθεια αρνητικής έκβασης και απόκλισης από τα υπεσχεμένα να αντιδράσουμε, υπερασπιζόμενοι του δικαιώματος κάθε Θεσπρωτού, για ένα σύχρονο και πλήρως ανεπτυγμένο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δομές υγείας.

Υ.Γ.Όσο αφορά στην απόφασή μας για παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου & του Δημάρχου, αρχές της εβδομάδος η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας ,υπό το πρίσμα του ρεαλισμού και της εξυπηρέτησης του κεντρικού στόχου, που είναι η αναβάθμιση και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου Φιλιατών θα λάβουμε την οριστική μας απόφαση.


Μηνάς Παππάς
Δήμαρχος Φιίατών

Ενίσχυση του δικτύου με 2.000 κυβικά μέτρα νερό την ημέρα πέτυχε ο ΣΥΔΚΛΙ με τη γεώτρηση Λογγάδων


Από την περασμένη Παρασκευή ενισχύεται σε καθημερινή βάση με 2.000 κυβικά μέτρα νερού το δίκτυο του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου, του γνωστού μας ΣΥΔΚΛΙ, με την προσωρινή λειτουργία της μιας από τις δυο γεωτρήσεις στην περιοχή των Λογγάδων, καθώς το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως.Με την σύνδεση αυτή καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες υδροδότησης των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Κατσικά και του Κουτσελιού του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και των Σερβιανών, του Αβγού και της Μολυβαδιάς του Δήμου Δωδώνης.Με τα 2.000 κυβικά ημερησίως μειώνονται ή ελαχιστοποιούνται ελαχιστοποίηση οι διακοπές νερού στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Ανατολής, της Πεδινής, του Μπιζανίου, της Νεοκαισάρειας και της Μπάφρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες .

Απλήρωτος, αλλά συνεργάσιμος ο ανάδοχος
Το έργο της υδροδότησης της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ Δ.Δ ΔΗΜΟΥ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ Α΄ΦΑΣΗ» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας» και όταν ολοκληρωθεί στο σύνολό του σε συνδυασμό με το έργο «ΥΔΡΕΥΣΗ Δ.Δ ΔΗΜΟΥ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ Β΄ΦΑΣΗ» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ θα αποδεσμεύσει το σύνολο της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας από την ανάγκη υδροδότησης από τις γεωτρήσεις και το δίκτυο της Τούμπας, αποφέροντας σημαντικές ωφέλειες στην κάλυψη των υδρευτικών αναγκών άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.Παρόλο που ο ανάδοχος της Α΄ φάσης του έργου έχει κηρύξει στάση εργασιών, αφού εκκρεμούν απλήρωτοι λογαριασμοί που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, ο Σύνδεσμος ύδρευσης μετά από ενέργειες της Διοίκησής του, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου και σε συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος πρόταξε το κοινωνικό όφελος επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη και υπευθυνότητα, κατάφεραν να καταστήσουν λειτουργικό το έργο, συμβάλλοντας με μια επιπλέον ποσότητα νερού (περίπου 2.000 κυβικά ημερησίως) στην καλύτερη κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του Λεκανοπεδίου.

Χωρίς ... τυμπανοκρουσίες η λύση προβλημάτων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Μανταλόβας σε σχετική δήλωση επισημαίνει:«Καταφέραμε κάτω από αντίξοες συνθήκες να θέσουμε σε λειτουργία ένα σημαντικό έργο το οποίο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ύδρευσης που υπάρχουν σε όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.Συστηματικά, μέσω της υλοποίησης ενός συγκεκριμένου σχεδίου, χωρίς τυμπανοκρουσίες, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υδροδοτική ικανότητα του Συνδέσμου, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα ανταπόκρισης στο σύνολο των αναγκών ύδρευσης όλου του Λεκανοπεδίου. Για να επιτύχουμε το συγκεκριμένο στόχο έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη.Απορρίπτουμε κομπογιαννίτικες πρακτικές και μεθόδους που εξαντλούνταν στο ανοιγο-κλείσιμο βανών και δικτύων προκειμένου να εξυπηρετούνται προνομιακά κάποιες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι απαιτείται πολύ δουλειά και ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα θέτει σε νέες βάσεις, ορθολογικές και επιστημονικές, την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, οι οποίες στο μέλλον συνεχώς θα αυξάνονται. Αυτό πράττουμε».

Για το Επισκοπικό έγινε ό,τι καλύτερο

Με αφορμή συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατοίκων του Επισκοπικού του δήμου Δωδώνης, ότι μόνο τα ξημερώματα και με χαμηλή πίεση φτάνει το νερό στα σπίτια, από τον ΣΥΔΚΛΙ ενημερωθήκαμε ότι το έργο για απευθείας σύνδεση με το δίκτυο του, έχει ολοκληρωθεί.Μάλιστα χθες επρόκειτο να τοποθετηθεί μεγαλύτερη αντλία για να αυξηθεί η ποσότητα και η ταχύτητα υδροδότησης. Πιθανόν το νερό να μην αρκεί για όλους, αν οι επιχειρήσεις της περιοχής καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες και κάποιοι ποτίζουν, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Από πλευράς ΣΥΔΚΛΙ έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει άμεσα και για το εσωτερικό δίκτυο αρμόδιος είναι ο δήμος με έργο που προωθεί και θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή όλοι.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Κλειστή η χωματερή στον Κούκο

Oριστική επίλυση του προβλήματος υπόσχεται η Δημοτική Αρχή

Κλειστή παραμένει από σήμερα το πρωί η είσοδος της χωματερής του Κούκου από κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων Νικόπολης, Μιχαλιτσίου και Μύτικα οι οποίοι ζητούν το άμεσο κλείσιμό της επικαλούμενοι σοβαρούς περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και επιπτώσεις στην υγεία τους.Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την μεταφορά όλων των απορριμάτων στην χωματερή του Κούκου ζητώντας να σταματήσει άμεσα η μεταφορά των απορριμάτων στον συγκεκριμένο χώρο.Tο πρωί την χωματερή επισκέφθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης(συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους κυρίους Κατσιπανέλη , Κορωναίο, Παπαχρήστο και Ροπόκη) οι οποίοι ενημέρωσαν τους κατοίκους για τον προγραμματισμό που υπάρχει σε εξέλιξη και περιλαμβάνει το κλείσιμο της χωματερής και την αποκατάσταση ΄της μέσα στο επόμενο διάστημα.«Θέλω να τονίσω ότι κατανοούμε απόλυτα τα προβλήματα και τις ανησυχίες των κατοίκων ωστόσο ζητούμε πνεύμα καλής συνεργασίας και κατανόησης έτσι ώστε να δοθεί σ’ ένα ευλογο χρονικό διάστημα η οριστική λύση εγκατάστασης του Σταθμού Μεταφόρτωσης εκτός της περιοχής Κούκου» τόνισε ο κ.Μπαϊλης υπογραμμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιλύσει οριστικά ένα πρόβλημα το οποίο εκρεμμεί για 45 ολόκληρα χρόνια.Η χρησιμοποίηση του Κούκου έχει προσωρινό χαρακτήρα –κι αυτό θα επισημανθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης- αφού προχωρούν γοργά οι διαδικασίες για την δημιουργία μόνιμου σταθμού μεταφόρτωσης σε άλλο σημείο και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στον Κούκο.Οι κάτοικοι της περιοχής πάντως δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην χωματερή μέχρι την Τετάρτη υπογραμμίζοντας ότι περιμένουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΝΤΙΟΣ:Eίναι ώρα ευθύνης για όλους


Αγαπητοί φίλοι, συμπολίτες:Σε προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει, είχα ¨κινδυνολογήσει¨ για κάποιους, όσον αφορά τις υπηρεσίες που ενδεχομένως να φύγουν από το Φιλιάτι. Τώρα πιστεύω ότι βγήκα αληθινός σε κάποια πράγματα που είχα γράψει. Νομίζω αγαπητοί συμπολίτες πως τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας ! Πρέπει σαν Φιλιαταίοι όλοι να πάρουμε θέση και να απαιτήσουμε από τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες που του αναλογούν απέναντί μας. Δεν μπορεί μια πόλη σαν το Φιλιάτι, με μεγάλο δείκτη ανεργίας, με τον περισσότερο κόσμο να φυτοζωεί, να έχει καταντήσει ο πιο φτωχός Δήμος της Ελλάδας και να του παίρνεις ακόμη και τις λιγοστές υπηρεσίες που έχουνε μείνει. Ποιος ο λόγος άραγε να υπονομεύουν το νοσοκομείο Φιλιατών; Το μοναδικό πανελληνίως επαρχιακό νοσοκομείο που μέχρι στιγμής έχει πάρει άριστα σε όλους τους τομείς. Τώρα το ενώνουν με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Διοικητικά λέτε μόνο; Σας προτείνω να αφήσετε το νοσοκομείο ως έχει και να εντάξετε σε αυτό το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, και να λειτουργήσετε την καινούργια πτέρυγα του νοσοκομείου, αν πραγματικά θέλετε να μιλάτε για υγεία και να αφήσετε έργο. Ο κόσμος της Θεσπρωτίας ζητά υγεία και όχι να τον στείλετε πελάτη στους μεγαλογιατρούς του πανεπιστημιακού……….Κύριοι, είναι ώρα ευθύνης για όλους σας!Δεν μπορείτε πλέον να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας.Τόσον καιρό δεν άκουσα τη θέση που παίρνετε για το νοσοκομείο, το κτηνιατρείο, το ΙΚΑ, το ΕΠΑΛ.Ζητάω από τον βουλευτή Θεσπρωτίας, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, να πάρουν θέση και να πουν τι σκοπεύουν να κάνουν.Ξεκάθαρες κουβέντες! Το Φιλιάτι χωριό δεν θα το κάνετε με το έτσι θέλω! Θα μας βρείτε στους δρόμους για να κρατήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

ΝΙΚΟΣ Ε.ΜΠΑΝΤΙΟΣ

Ένα μετάλλιο για τους Γιαννιώτες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ


Mία ακόμη διεθνή επιτυχία γιορτάζει αυτές τις ημέρες ο Ν.Ο.Ιωαννίνων, παράλληλα με την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών κάτω των 23 ετών που διεξήχθη στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, οι Γιαννιώτες Κωπηλάτες Αποστόλης Λαμπρίδης, Μιχάλης Ναστόπουλος και Χρήστος Κουτσιαύτης κατέκτησαν με την Τετράκωπο άνευ Πηδαλιούχου το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία τους.Σπουδαία εμφάνιση έκαναν επίσης στην ίδια διοργάνωση και η Λένα Διαμάντη με την Βάσω Νταλαμάγκα, οι οποίες ήταν και οι νεαρότερες αθλήτριες όλου του Πρωταθλήματος. Οι δύο Γιαννιώτισσες κωπηλάτριες τερμάτισαν στην όγδοη θέση της γενικής κατάταξης, αποσπώντας άκρως κολακευτικά σχόλια από διεθνείς παράγοντες της Κωπηλασίας, οι οποίοι τις φέρνουν ως φαβορί για μετάλλιο στο επικείμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του Λονδίνου.

Επερώτηση Κώστα Αρβανίτη προς τον Περιφερειάρχη για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας


Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη κατατέθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο του συνδυασμού ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ κ. Κώστα Αρβανίτη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας.Με την επερώτηση γίνεται συγκεκριμένη κριτική στον Περιφερειάρχη για πλήρη ασυμφωνία των αναμενόμενων εσόδων ιδίως από τους ΚΑΠ για επενδύσεις με τις πιστώσεις που εγκρίθηκαν για έργα στην ΠΕ Ιωαννίνων. Πιο συγκεκριμένα ερωτάται ο Περιφερειάρχης:
-Γιατί δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως όφειλε από την Οικονομική Επιτροπή η τριμηνιαία έκθεση για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για πότε έχει προγραμματιστεί ;
-Με βάση τις μέχρι σήμερα μηνιαίες κατανομές των ΚΑΠ για επενδύσεις από το Υπ. Εσωτερικών, πόσο ποσό αντιστοιχεί για το σύνολο του έτους στην ΠΕ Ιωαννίνων και πόσο ποσό έχει προβλεφθεί από την πηγή αυτή εσόδων στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για την ΠΕ Ιωαννίνων ;
-Γιατί το σύνολο των εγκεκριμένων πιστώσεων για έργα ΚΑΠ 2011 της ΠΕ Ιωαννίνων ανέρχονται σε 23.531.955 € και είναι υπερτριπλάσια των ετήσιων εσόδων που προκύπτουν με τις μέχρι σήμερα κατανομές που δόθηκαν από το Υπ. Εσωτερικών;
Πως θα χρηματοδοτηθούν οι εγκεκριμένες πιστώσεις του 2011 για έργα του προγράμματος ΚΑΠ της ΠΕ Ιωαννίνων όταν το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων για επενδύσεις από τους ΚΑΠ για το 2011 και για όλη την Ήπειρο προσδιορίζεται σε λιγότερο από 16.000.000 €;
Σύμφωνα με την επερώτηση προκύπτει ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του προγράμματος ΚΑΠ για επενδύσεις της πρώην Ν.Α. Ιωαννίνων υποθηκεύουν τις ανάγκες για νέα έργα στην ΠΕ Ιωαννίνων για όλη την τετραετία!!! Ο πρώην νομάρχης ανέθεσε έργα κατά τη νομαρχιακή του θητεία φέρνοντας σε αδιέξοδο τον αυτό του ως Περιφερειάρχη.Είναι σίγουρο ότι ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε δεν μπορεί να εκτελεστεί αφού τα προϋπολογισθέντα έξοδα είναι υπερδιπλάσια από τα (πραγματικά) αναμενόμενα έσοδα. Να σημειωθεί ότι τα προϋπολογισθέντα έξοδα αποτελούν ήδη σχεδόν στο σύνολό τους υποχρεώσεις προς εργολάβους. Οι λύσεις στον «τετραγωνισμό του κύκλου» για τον Περιφερειάρχη είναι :
-είτε να μην τηρήσει τα προβλεπόμενα για την κατανομή των πιστώσεων που δίνονται στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες και στα έργα Περιφερειακής Σημασίας και να «πληρώσουν τη νύφη» οι πολίτες άλλων ενοτήτων.
-είτε να κηρύξει στάση πληρωμών στους εργολάβους (της ΠΕ Ιωαννίνων) μετά το καλοκαίρι, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση.
Είδομεν……………

Νέα απόλυση στο Praktiker Ιωαννίνων!Εν μέσω καλοκαιριού η επιχείρηση Praktiker συνεχίζει την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίων των εργαζομένων της. Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να αλλάξει τη δομή της επιχείρησης μέσω της μείωσης του προσωπικού και της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης.Σε αυτά τα πλαίσια έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε απολύσεις και σε εκβιαστικές και παράνομες αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων μειώνοντας τις ώρες της απασχόλησής τους, ενώ όσοι δε δεχόταν τον εκβιασμό απολύονταν φτάνοντας τον αριθμό των απολυμένων σε πάνω από 70 απ΄ την αρχή της χρονιάς.Την Παρασκευή 22/07 προχώρησε και σε 3η απόλυση στο κατάστημα των Ιωαννίνων ενώ έχει ήδη αλλάξει τις συμβάσεις σε 4 ταμίες. Τίποτε δε δικαιολογεί, βέβαια, τη στάση αυτή της επιχείρησης καθώς τον τελευταίο χρόνο κατέγραψε στην Ελλάδα μόνο, 21 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Η τρομοκρατία, όμως, που έχει έντεχνα καλλιεργηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης με τα μνημόνια και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την ψήφιση μιας σειράς από νόμους, την υπέρμετρη αύξηση της ανεργίας, δίνει τη δυνατότητα και στη συγκεκριμένη επιχείρηση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες.
Μάλιστα γίνεται σαφές ότι η επιχείρηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει εξαπολύσει μια χωρίς προηγούμενο επίθεση απέναντι στο σωματείο των εργαζομένων προκειμένου να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές. Και οι 3 απολυμένοι συνάδελφοι από το κατάστημα των Ιωαννίνων ήταν μέλη σε αυτό και μάλιστα πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις όλο το τελευταίο διάστημα. Προχωρά επίσης σε συνεχείς έγγραφες επιπλήξεις για ασήμαντες αφορμές καθώς και σε κατακόρυφη εντατικοποίηση της εργασίας.Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό αποτελεί πιλότο για αλλαγές σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. Τα Praktiker αποτελούν τον προπομπό για τις εργασιακές σχέσεις του αύριο στον ιδιωτικό τομέα, όπως σχεδιάζονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις την κυβέρνηση, και την τρόικα.Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα, και να κινητοποιηθούν μέσα από το σωματείο τους.Όσο μένουμε απαθείς απέναντι στους συναδέλφους μας τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η δική μας σειρά, όπου και όσο κι αν δουλεύουμε. Ο φόβος και η υποταγή δε θα γλιτώσει κανέναν από τις επερχόμενες αλλαγές. Η αξιοπρέπεια είναι το όπλο που μας απέμεινε απέναντί τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ PRAKTIKER ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πόσο ακόμα θα κρατάει στα συρτάρια τη μελέτη ο Καχριμάνης;


Ιστορίες για “αρκούδες” θυμίζει η 13η επαρχιακή οδός. Πρόκειται για τον δρόμο που συνδέει την ΒΙΠΕ, μέσω Γραμμενοχωρίων με την Εγνατία Οδό στον κόμβο Τύριας και συντομεύει κατά 15 - 20 λεπτά περίπου την διαδρομή Ελεούσας – Τύριας.Δηλαδή τα Γιάννενα από Αμπελοκήπους και πέρα και οι δήμοι Ζίτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου και Κόνιτσας θα πηγαίνουν 15 - 20 λεπτά νωρίτερα προς Ηγουμενίτσα, ενώ αποσυμφορείται σημαντικά ο “κόμβος” Πεδινής.Με την από προ τριετίας συνεργασία της Νομαρχίας Ιωαννίνων και του Δήμου Πασσαρώνος με την Εγνατία Οδό ΑΕ, ολοκληρώθηκε η μελέτη (με τις τροποποιήσεις) από τα τέλη του 2009 - αρχές του 2010. Τότε μάλιστα ο Καχριμάνης και ο Βλέτσας “θριαμβολογούσαν” στα κανάλια και τις εφημερίδες (εδώ) ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη!Που είχε σκαλώσει για περίπου 1,5 χρόνο (μέχρι την 16η Ιουνίου φέτος) η ένταξη της μελέτης στο ΕΣΠΑ;Η ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού…όπως φαίνεται από το έγγραφο με Αριθ. Πρωτ.: 25375/1921/21 Ιουλίου 2011 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, με το οποίο τώρα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της τροποποίησης του δρόμου, η Περιφέρεια Ηπείρου (τότε Νομαρχία Ιωαννίνων) μόλις στις 16 Ιουνίου 2011 τα υπέβαλλε στην Αποκεντρωμένη (στην κ. Μπάστα) με το με αριθ. 39354/3721 έγγραφό της (!!!).Η σχετική απόφαση της κ. Μπάστα που δημοσιεύθηκε προχθές στο Δι@ύγεια είναι αποκαλυπτική !Μόνο μια λογική εξήγηση μένει για τον κ. Περιφερειάρχη. Να την έστειλε τώρα, αφού πλέον αυτός “κόβει και ράβει” στο ΕΣΠΑ και να σκοπεύει να την εντάξει στο πρόγραμμα. Διαφορετικά αυτή η καθυστέρηση καθώς και τυχόν μη ένταξη της θα είναι πλήρως αδικαιολόγητη !!!

zitsagate

Φωτιά στο Πέραμα Ιωαννίνων


Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο Πέραμα Ιωαννίνων.Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Π.Υ. Ιωαννίνων και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία,πολύ σύντομα θα τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Ενοχος γιατί... δάγκωσε και έκοψε τη γλώσσα 38χρονου άντρα σε μπαρ των Ιωαννίνων!


Ρεκόρ πρωτοτυπίας διεκδικεί η πρωτόγνωρη για τα δικαστικά χρονικά υπόθεση βαριάς σωματικής βλάβης, στην οποία ο δράστης δάγκωσε και έκοψε με τα δόντια του τη γλώσσα ενός 38χρονου άντρα σε μπαρ! Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου έκριναν ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο για μη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη, καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή. Η ιστορία διαδραματίστηκε σε μπαρ των Ιωαννίνων το 2004, μπροστά στα έκπληκτα μάτια περίπου εκατό θαμώνων. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι έκοψε τη γλώσσα του παθόντος ενστικτωδώς προσπαθώντας να τον απωθήσει επειδή τον φίλησε παρά τη θέλησή του. Η εκδοχή του δεν επιβεβαιώθηκε από κανέναν μάρτυρα.

336.650 οι κάτοικοι της Ηπείρου


Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής στο σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου απογράφηκαν 336.650 κάτοικοι, εκ των οποίων 167.400 στην Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, 67.870 στην Περιφερειακή ενότητα Άρτας, 43.660 στην Περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας και 57.720 στην Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας.Στο Δήμο Ιωαννιτών απογράφηκαν 111.740 άτομα, στο Δήμο Αρταίων 42.980, στο Δήμο Πρέβεζας 31.700 και στο Δήμο Ηγουμενίτσας 25.780.Ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο δεύτερος πανελλαδικά σε μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα (3,78 κατοίκους ανά τετρ. χιλιόμετρο) μετά το Δήμο Πρεσπών.
Στο σύνολο της Χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%). Τα προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απεγράφησαν στις 94 Εποπτείες της Χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά.Τα οριστικά αποτελέσματα για το Μόνιμο Πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο Ν.Ο.Ιωαννίνων ξανά στην κορυφή της Ελληνικής Κωπηλασίας


Αποφασισμένος να επιστρέψει στα Γιάννινα από την Καστοριά έχοντας για μία ακόμη φορά στις αποσκευές του τον διπλό τίτλο του Πολυνίκη και Πρωταθλητή Ελλάδος στην Κωπηλασία ήταν ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε!Έτσι χθες ο Ν.Ο.Ι. κατάφερε να ανέβει για 23η συνεχόμενη χρονιά στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου σε Πανελλαδικό επίπεδο, χάρη στις εντυπωσιακές επιτυχίες των αθλητών του, στα πλαίσια της Β΄ Φάσης του φετινού 77ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας. Επιτυχίες που ήρθαν ως αποτέλεσμα της συστηματικής και σκληρής δουλειάς η οποία γίνεται στον Όμιλο από πλευράς αθλητών, προπονητών και φυσικά της Διοίκησης του σωματείου.Οι Γιαννιώτες κωπηλάτες σφράγισαν τις φετινές επιτυχίες τους με άλλα πέντε χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια, αφήνοντας πολύ πίσω τους τα υπόλοιπα ναυτικά σωματεία της χώρας μας, τόσο σε αριθμό μεταλλίων όσο και από βαθμολογική άποψη.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν χθες στην Καστοριά τα εξής πληρώματα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων:
*Η Ξανθή Κολτσίδα και η Σπυριδούλα Τζούκα στο Σκιφ Κορασίδων.
*Οι Βασιλική Ζυγούρα – Αμαλία Τσιάβου – Αικατερίνη Ζέρβα και Χρύσα Πάνου στο Τετραπλό Σκιφ Κορασίδων.
*Ο Βασίλης Πάνου και ο Μιχάλης Παπατσίμπας στο Διπλό Σκιφ Παίδων.
*Ο Γιώργος Βαρδάκας και ο Ιωάννης Ζήσης στη Δίκωπο άνευ Πηδαλιούχου Παίδων.
*Οι Κων/νος Παπαδιάς – Γιώργος Ρίζος – Γιώργος Μπακαγιάννης – Αναστάσιος Φελιάς – Δημήτρης Μάνθος – Σπύρος Αντώνης (πηδαλιούχος) – Αλέξανδρος Βούλγαρης – Γιώργος Γαλάνης και Βαγγέλης Λέρας στην Οκτάκωπο Παίδων.
Ασημένια μετάλλια κατέκτησαν τα εξής πληρώματα:
*Οι Kωνσταντίνα Κασιούμη – Χριστίνα Κούρου – Νεφέλη Στεριάδη και Χρυσάνθη Τζούκα στο Τετραπλό Σκιφ Κορασίδων
*Οι Χρήστος Κρούτια – Θεόδωρος Γεωργούλης – Σωτήρης Ζαφειρίδης – Αλέξης Παπαδημητρίου και Αλέξανδρος Δογορίτης στην Τετράκωπο Μετά Πηδαλιούχου Παίδων.
*Οι Νίκος Βλάχος – Καλουιάν Φλορίν – Σωκράτης Γκρουίδης – Λευτέρης Μαριόλας – Βασίλης Βαγγέλης – Ιωάννης Αναγνωστόπουλος – Γιώργος Διαμάντης – Κων/νος Βαρδάκας (πηδαλιούχος) και Αλέξης Μπαράτσας στην Οκτάκωπο Παίδων.

Καταργούν το στρατοδικείο Ιωαννίνων


Σχέδιο για την δημιουργία "Καλλικράτη" και στη στρατιωτική δικαιοσύνη φαίνεται ότι επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Με αφορμή σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Μπεγλίτης διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι «κατόπιν οδηγιών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συγκροτήθηκε από τη Διεύθυνση Στρατιωτικής Δικαιοσύνης επιτροπή, με έργο τη σύνταξη και υποβολή μελέτης που θα αναφέρεται στις νομικές-συνταγματικές και πραγματικές δυνατότητες υλοποίησης των κατευθυντηρίων εντολών και οδηγιών της πολιτικής ηγεσίας».Η συγκεκριμένη επιτροπή που θα πρέπει να υποβάλει τη μελέτη της την 1η Αυγούστου, έχει κληθεί να μελετήσει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του Στρατοδικείου των Ιωαννίνων και την ενσωμάτωση του στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ελεγχόμενη η κατάσταση στη Δουρούτη


Απόλυτα ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στη χωματερή της Δουρούτης, μετά την εκδήλωση νέας εστίας φωτιάς που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το τμήμα όπου σημειώθηκε η φωτιά απομονώθηκε πλήρως ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα επέκτασης.Στη χωματερή εργάζονται τριάντα μηχανήματα και μεταφέρονται τόνοι χώματος και αδρανών υλικών, προκειμένου να γίνει η επικάλυψη.Η διεύθυνση των ανέμων είναι νοτιοδυτική, γεγονός που βοηθά ώστε να μην μεταφέρονται καπνός και δυσοσμία προς την πόλη, ενώ η έντασή τους δεν επιτρέπει την δημιουργία νέφους σε συγκεκριμένο σημείο.Ύστερα από τη συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η μόνη υπεύθυνη σύσταση που γίνεται προς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου είναι να πλένουν πολύ καλά τα νωπά φρούτα και λαχανικά.Για την ανίχνευση διοξίνης στο γάλα, πρέπει να παρέλθει το χρονικό διάστημα των δεκαπέντε ημερών, ώστε να γίνουν αναλύσεις.Ήδη από το Δήμο έχει ανακοινωθεί ότι θα αναθέσει τη δειγματοληψία στον Δημόκριτο, προκειμένου με ευθύνη, να ενημερώσει την κοινή γνώμη της περιοχής.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών διεκδικεί 172 θέσεις εργασίας


Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησε ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής με το ΙΜΕ της ΓΕΣΕΒΕ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.Το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΕΣΕΒΕ έχει την απαιτούμενη επάρκεια και στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» κατέθεσε το φάκελο του ΝΠΔΔ (ΟΚΠΑΠΑ ) για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα.Στα συγκεκριμένο πρόγραμμα το ΝΠΔΔ μπορεί να είναι μόνο συμπράττων φορέας και για το λόγο αυτό προχώρησε στην υπογραφή του μνημονίου στο οποίο αποτυπώνεται η συμφωνία με το ΙΜΕ της ΓΕΣΕΒΕ για την εκτέλεση της πράξης , το περιεχόμενο της , το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα.Οι ωφελούμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΝΠΔΔ θα επιχορηγούνται για κάθε ημέρα απασχόλησης με το ποσό των 25 € και για διάστημα 5 μηνών.Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στην πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης.Το πρόγραμμα του έχει προταθεί από το ΝΠΔΔ (ΟΚΠΑΠΑ) Δήμου Ιωαννιτών και έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι το ακόλουθο :
Α/Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 19
2 ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ 16
3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ 17
4 ΟΔΗΓΟΙ 8
5 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ 5
6 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ 7
7 ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ 8
8 ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 22
9 ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 4
10 ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 4
11 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ 3
12 ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ 3
13 ΒΟΗΘΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ 3
14 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ 5
15 ΜΑΓΕΙΡΕΣ 3
16 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ 2
17 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ 2
18 ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ 10
19 ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ 2
20 ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ Η/Υ 5
21 ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ (MARKETING) 1
22 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 1
23 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 8
24 ΠΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ 6
25 ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ 4
26 ΠΕ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ 4
ΣΥΝΟΛΟ 172
Οι ωφελούμενοι σύμφωνα με την πρόταση θα απασχοληθούν σε δράσεις του ΝΠΔΔ όπως είναι:
-Φροντίδα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ
-Εμψύχωση και Δημιουργική απασχόληση Ηλικιωμένων
-Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών Νέων και Ενηλίκων
-Συντήρηση παιδικών Σταθμών
-Δικτύωση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών επισκεπτών σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του ΝΠΔΔ

Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πρέβεζα


Με αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Πρέβεζας, ύστερα από πρόσκληση υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια με την συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη, (αρμόδιας για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών), του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στρ. Ιωάννου και του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Χρ. Μπαϊλη. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η προσωρινή λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης στη θέση «Κούκος» καθώς και οι δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη ίδια θέση. Παράλληλα δρομολογήθηκαν έργα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία άμεσα θα προωθηθούν προς ένταξη στο ΕΠΠΕΡΡΑΑ.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί στην Ήπειρο


Mία ακόμη κινητοποίηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας πραγματοποίησαν το Σάββατο οι ιδιοκτήτες ταξί των τεσσάρων νομών της Ηπείρου.Οι ιδιοκτήτες ταξί δεν απέκλεισαν το λιμάνι, αλλά παρέταξαν τα αυτοκίνητά τους δεξιά και αριστερά κατά μήκος της Εγνατίας, μοίρασαν φυλλάδια στους οδηγούς και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Ηγουμενίτσας. Στη συνέχεια, σε πομπή, κατευθύνθηκαν στην υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας και μαζί με συναδέλφους τους από την Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων.Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιδιοκτητών Ταξί Ηπείρου και του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Ιωαννίνων Μιχάλης Ψήνας δήλωσε ότι επέλεξαν μια ήπιας μορφής κινητοποίησης γιατί θέλουν να ρίξουν τους τόνους. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα προκύψουν θετικά συμπεράσματα για τον κλάδο των ταξί στη συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μεταφορών που θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών.

Όλα στο Φως! Κυπριακό - Μνημόνιο – ιστορικές ευθύνες

Του Νίκου Κοτζιά

Η μη τιμωρία όσων εγκλημάτησαν απέναντι σε Πατρίδα και την δημοκρατική κοινωνία τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, πλην ολίγων εξαιρέσεων, είναι θεμελιακή αιτία της κακοδαιμονίας και της κρίσης αυτού του τόπου. Δεν τιμωρήθηκαν οι συμμετέχοντες στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, όπως δεν τιμωρήθηκαν εκείνοι οι κοινωνικοί και οικονομικού παράγοντες που στήριξαν τη χούντα του ’67. Δεν τιμωρήθηκαν ούτε οι συνεργάτες της τριπλής κατοχής της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτοί, μάλιστα, με την περιουσία που είχαν συσσωρεύσει μέσω αρπαγών και λεηλασίας, και τις συνεργασίες που έκαναν στη διάρκεια του εμφυλίου, μπόρεσαν να ενταχθούν μεταπολεμικά ως στυλοβάτες της ελληνικής κοινωνίας.Οι ατιμώρητοι δοσίλογοι και κουκουλοφόροι είναι το παράδειγμα που έπεισε την ελληνική κοινωνία για το ατιμώρητο της κομπίνας, της λαμογιάς, της αρπαχτής. Η ατιμωρησία τους αποτέλεσε ένα είδος εγγύησης ότι όσα εγκλήματα, παραβιάσεις και παρανομίες και αν κάνει κανείς σε αυτό τον τόπο δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, αρκεί να το κάνει στο όνομα του συστήματος και δια του συστήματος. Η ατιμωρησία τους αποτέλεσε το αρνητικό πρότυπο που σφράγισε μεταπολεμικά τον ελληνικό καπιταλισμό. Γνώρισε δε την αποθέωση στις κυρίαρχες οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις στη διάρκεια της χούντας, στα εγκλήματά που διαπράχτηκαν σε βάρος της Κύπρου.Θεμελιακό ερώτημα για τον τρόπο ηθικής και πολιτικής λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας είναι γιατί δεν τιμωρήθηκε κανείς για το επαχθές έγκλημα σε βάρος της Κύπρου; Γιατί όλες οι μεταχουντικές και δημοκρατικές κυβερνήσεις φρόντισαν να μην υπάρξει ούτε καν ηθική τιμωρία για όσα διαπράχθηκαν σε βάρος της Μεγαλονήσου.Tο πώς έγινε το διπλό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου το γνωρίζουν πολύ καλά η Χούντα των Αθηνών, οι αμερικάνοι και οι βρετανοί, όλοι αυτοί που συμμετείχαν με διαφορετικούς τρόπους στα γεγονότα του 1974. Τα γνωρίζουν πριν από όλα οι Τούρκοι βιαστές της Μεγαλονήσου. Παρόλο, λοιπόν, που «οι τρίτοι» έχουν πλήρη εικόνα των γεγονότων του Ιουλίου 1974, η Ελληνική Πολιτεία αρνείται ακόμα και σήμερα να ανοίξει τον φάκελο της Κύπρου. Δηλαδή δεν αρνείται να αποκαλύψει κάποιο μυστικό της Ελλάδας, διότι ο εχθρός τα γνωρίζει όλα, αλλά αρνείται να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Ουσιαστικά η πραγματική λειτουργία της άρνησης να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου, είναι μια πράξη προστασίας εκείνων όσων συμμετείχαν στο έγκλημα, των νεώτερων δοσίλογων.Το ποιο απίστευτο, ως προς το Κυπριακό, το διέπραξε η παρούσα κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με το σύνθημα «όλα στο φως». Της ζητήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει πρόσβαση στο «Φάκελος Κύπρος». Σκοπός του αιτήματος ήταν η ενημέρωση της Κυπριακής Βουλής που είχε συστήσει ειδική επιτροπή, μακριά από κάθε δημοσιότητα, προκειμένου να μελετηθεί το έγκλημα σε βάρος της Μεγαλονήσου. Και όμως, η παρούσα ελληνική κυβέρνηση «της ανοικτής διαβούλευσης» και του «όλα στο φως» το αρνήθηκε κατηγορηματικά! Με αυτή της την άρνηση εξακολουθεί να προστατεύει τους προδότες που εγκλημάτησαν σε βάρος του Ελληνισμού. Να τους προστατεύει ακόμα και απέναντι στις επίσημες κυπριακές αρχές.Μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση που υβρίζει συνταξιούχους, μισθωτούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επιθυμεί να προστατεύει, ακόμα και ηθικά, ορισμένους κοινωνικούς-πολιτικούς παράγοντες στη χώρα, που συνέβαλαν στο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου. Προτείνω, λοιπόν, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις Πλατείες της χώρας, με αφορμή την επέτειο του εγκλήματος σε βάρος της Μεγαλονήσου να απαιτήσουν το άμεσο δημόσιο άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου και την τιμωρία, επιτέλους, των ενόχων. Όχι μόνο για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην Κύπρο, αλλά και για να μάθουν όλοι στην ελληνική κοινωνία ότι από εδώ και μπρος τίποτα δεν θα μένει ατιμώρητο. Ούτε τα εγκλήματα που διαπράττονται δια του Μνημονίου και στο όνομά του.

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς επισκέφθηκε το Βιολογικό


Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους Τάσο Βασιλείου, Γιώργο Ζάψα και Γιώργο Σπύρου, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων και είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο κο Τσιμαράκη από τον οποίο και ενημερώθηκε σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου. Εκτίμηση, μετά τη συνάντηση, είναι ότι το εργοστάσιο λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, κατά τους θερινούς μήνες και η απόδοσή του θα αυξηθεί με την περαιτέρω προγραμματισμένη επέκτασή του.Το πρόβλημα όμως της ρύπανσης της τάφρου της Λαψίστας και κατ’ επέκταση του ποταμού Καλαμά, θα συνεχίσει να υφίσταται όσο ο έλεγχος των ρυπογόνων δραστηριοτήτων εντός και εκτός ΒΙΠΕ θα είναι ελλιπής, όπως συμβαίνει με τις απευθείας συνδέσεις των επιχειρήσεων στην τάφρο, μετά το Βιολογικό και δεν κατασκευάζονται σήμερα απαραίτητα υποστηρικτικά τεχνικά έργα (δεξαμενή-ές καθίζησης πριν το βιολογικό κ.α.) που θα αντιμετωπίσουν την αδυναμία ανταπόκρισης του εργοστασίου τους μήνες αιχμής, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας τμήματος της Λίμνης Λαψίστας η οποία θα συμβάλλει στη μερική αποκατάσταση του υγροτόπου της Λαψίστας, στην ισορροπία του οικοσυστήματος του λεκανοπεδίου και στη βελτίωση της ποιότητας των νερών του Καλαμά.

Σε πύρινο κλοιό η Ήπειρος


Οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες περιοχές στους Νομούς Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, εισήλθαν σχεδόν στο σύνολό τους, στο ελληνικό έδαφος τόσο στο Νομό Ιωαννίνων όσο και στο Νομό Θεσπρωτίας.Ταυτόχρονα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και σε άλλες περιοχές των δύο νομών οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Έλεγχος της διοξίνης από το «Δημόκριτο»


Τη συνδρομή του «Δημόκριτου» για τον έλεγχο των επιπέδων διοξίνης μετά την πυρκαγιά στη χωματερή της Δουρούτης, αναμένεται να ζητήσει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων.Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη χωματερή της Δουρούτης την περασμένη Τρίτη σε επικοινωνία του με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη είχε τεθεί το ζήτημα της διοξίνης που εκλύθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.Όπως σημείωσε, από την πλευρά του Πρύτανη τονίστηκε πως εξαιτίας των ισχυρών ανέμων τα πρώτα 24ωρα της πυρκαγιάς, που είναι και τα πιο επικίνδυνα, υπήρξε διασπορά νέφους καπνού και έτσι η διοξίνη δεν διοχετεύτηκε σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά διασκορπίστηκε. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα, δεν είχε επικαθίσει πάνω από μία περιοχή.

Δύο συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου


Δύο συνεδριάσεις πρόκειται να πραγματοποιήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου αυτή την εβδομάδα.Η πρώτη την Τετάρτη 27 Ιουλίου, στα θέματα της οποίας συμπεριλαμβάνονται:
1) Μέτρα προστασίας υδάτινων αποδεκτών Περιφέρειας Ηπείρου. (εξ αναβολής).
2) Χορήγηση αδειών πλωτών μέσων για πραγματοποίηση τουριστικών και δρομολογιακών πλόων σε ποταμούς και λίμνες (ποταμός Αχέροντας, λίμνη Παμβώτιδα).
3) Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το ΤΕΙ Ηπείρου για την αποπεράτωση των ημιτελών κτιρίων ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα.
4) Απόψεις σχετικά με το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών στην Ήπειρο. (εξ αναβολής).
Η δεύτερη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 και ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνεται και η συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, με εισήγηση από τις παρατάξεις: «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Ενημερωτική Ημερίδα για το Διαδίκτυο


Ενημερωτική Ημερίδα για την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» διοργανώνει η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, σήμερα Δευτέρα 25-07-2011 και ώρα 19.30 στα Ιωάννινα,στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων. Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση των πολιτών για την ασφαλή πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο αλλά και η πληροφόρηση του κοινού και ιδιαίτερα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο και πώς να προστατευτούν από αυτούς.

Ανακοίνωση της Β'ΔΟΥ Ιωαννίνων για το Φ.Π.Α.


Από τη Β΄ Δ.Ο.Υ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ γίνονταιι γνωστά τα παρακάτω που αφορούν την καταβολή του Φ.Π.Α.Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν.3943/2001 οι φορολογούμενοι που οφείλουν Φ.Π.Α. και υποβάλλουν εμπρόθεσμα την περιοδική δήλωση, μπορούν να καταβάλλουν ποσοστό τουλάχιστον 40% από το ποσό που οφείλεται συνολικά. Το ποσό που υπολείπεται μπορεί να καταβάλλεται το πολύ σε δύο (2) δόσεις, προσαυξημένες όμως με ποσοστό 2% και με την προϋπόθεση ότι το ποσό κάθε δόσης θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 300,00 ευρώ, εκτός από το ποσό της τελευταίας δόσης.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Β΄ Δ.Ο.Υ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΠΕ/Α
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Σήμερα η Βραδιά ροκ στο Νησάκι των Ιωαννίνων
Η Δημοτική Κοινότητα Νήσου και το «Boxx Live stage» παρουσιάζουν: Συμφωνικό rock, με τους Γιώργο Γάκη & Troublemakers και τις Fortissimo.Special Guests: Second Hand Rock.Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στο Νησί της Παμβώτιδας.Για πρώτη φορά μια μεγάλη ροκ εκδήλωση, στη μαγευτική πλατεία Σαράι του Νησιού με φόντο τα Γιάννενα.
Ώρα προσέλευσης: 20:00
Τιμή Εισιτηρίου 6€
Δρομολόγια από και προς το Νησί θα εκτελούνται από την αρχή μέχρι και μετά το τέλος της συναυλίας.Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε λαθρομετανάστες μέσα στο ψυγείο!


Συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 53χρονος οδηγός Φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο (ψυγείο) διότι μετέφερε κρυμμένους εντός του φορτίου του (μύδια φορτωμένα σε παλέτες) πέντε (05) αλλοδαπούς στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω φορτηγό όχημα.

Μαίνεται φωτιά στη Χαραυγή


Μαίνεται φωτιά στη Χαραυγή του Δήμου Πωγωνίου, σε δασική έκταση. Η φωτιά πέρασε την Κυριακή το απόγευμα τα ελληνοαλβανικά σύνορα.Επί τόπου βρίσκονται 3 οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 πυροσβέστες και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Έκτος στόχου τα αποτελέσματα της απογραφής για το νέο δήμο Ιωαννιτών


Κατά 8.260 άτομα δεν επετεύχθη ο στόχος που είχε θέσει η δημοτική αρχή του νέου δήμου Ιωαννιτών για την απογραφή. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στο νέο Καλλικρατικό δήμο Ιωαννίνων διαμένουν 111.740 κάτοικοι κι έτσι το όριο των 120.000 που είχε θεωρηθεί ικανοποιητικό από τη νέα δημοτική αρχή όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε αλλά ούτε καν πλησιάστηκε.Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;Οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους και την αξία τους, αφού η μέση κατά κεφαλήν κρατική επιχορήγηση του Δήμου ανέρχεται στα 236 ευρώ ανά κάτοικο.Αν στην απογραφή, που έγινε από τις 10 μέχρι τις 24 Μαίου, είχαν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία τον δήμο Ιωαννιτών 120 χιλιάδες κάτοικοι τότε ο Δήμος θα λάμβανε ετησίως 5,3 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, και σε μία δεκαετία το όφελος θα ήταν μεγαλύτερο των πενήντα εκατομμύριων. Ταυτόχρονα θα δημιουργούταν η δυναμική για άντληση κι άλλων πόρων από εθνικές και κοινοτικές πηγές.Όλα αυτά όμως τελικά δεν θα γίνουν πραγματικότητα αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μέσω διαφημιστικής καμπάνιας αλλά και άλλων μορφών ενημέρωσης που καλούσαν τους κατοίκους των Ιωαννίνων να δηλώσουν ως μόνιμο τόπο κατοικίας τους το νέο δήμο και όχι το χωριό τους το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό.Σύμφωνα με την ανακοινώση της ΕΛΣΤΑΤ "Στο σύνολο της Χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%).

Τα ανωτέρω προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απεγράφησαν στις 94 Εποπτείες της Χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά.Τα οριστικά αποτελέσματα για το Μόνιμο Πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά, από το τέλος του 2012 και εντός του 2013, μετά την επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων (38.000.000 σελίδες), η οποία περιλαμβάνει την οπτική ανάγνωση, την κωδικογράφηση και τους πάσης φύσεως ελέγχους ποιότητας.Για να εκτιμηθεί η πληρότητα και η ποιότητα της πληροφορίας που συλλέχθηκε με την Απογραφή, η ΕΛΣΤΑΤ αυτή τη φορά διενήργησε Έρευνα Κάλυψης της Απογραφής. Χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.000 νοικοκυριών από όλη τη Χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία της Απογραφής και σε χαμηλό διοικητικό επίπεδο (Δήμο «Καλλικράτη»). Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Κάλυψης με αυτά της Απογραφής θα γίνει μέσα στο 2012, μετά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων και των δύο στατιστικών εργασιών".

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ«Πώς θα μπορέσετε να φτιάξετε εσείς τον οργανισμό;»


Εντάσεις σημειώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο ενόψει της συνεδρίασης με θέμα τον οργανισμό λειτουργίας του Δήμου που θα έρθει για συζήτηση σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη στη μία το μεσημέρι.Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μεντής λογόφερε με τον πρόεδρο του συμβουλίου Δημήτρη Γιωτίτσα, κατηγορώντας τον ότι φέρνει νωρίτερα από το συμφωνημένο προς συζήτηση τον οργανισμό. Ο κ. Γιωτίτσας αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο και ύψωσε τον τόνο της φωνής του όπως δεν συνηθίζει μέχρι τώρα, γεγονός για το οποίο ζήτησε συγγνώμη λίγο αργότερα από το σώμα. Επίσης, ο κ. Μεντής κατηγόρησε τον Φίλιππα Φίλιο ότι ο Δήμος παραχώρησε τη σύνταξη του οργανισμού σε ιδιωτικό γραφείο δίνοντας 23.000 ευρώ και ο δήμαρχος του απάντησε οργισμένα ότι ο σύλλογος δεν έστελνε προτάσεις τους προηγούμενους μήνες. «Δεν μπορείτε να μου δώσετε τον κατάλογο των ατομικών ειδών και θέλετε να κάνετε και οργανισμό; Εδώ και ένα μήνα δεν μου στέλνετε προτάσεις και σήμερα το πρωί άρχισαν όλοι να μου στέλνουν χαρτιά» είπε χαρακτηριστικά.Ο κ. Μεντής από την πλευρά του κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «αναλήθειες» υποστηρίζοντας ότι η πρώτη εκδοχή του σχεδίου του οργανισμού που πήρε ο σύλλογος, ήταν λανθασμένη και στάλθηκε ξανά.

Αλλαγές στον προϋπολογισμό

Σε τρία σημεία άλλαξε τον προϋπολογισμό του δήμου Ιωαννιτών το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο: στα ποσά που προβλέπονται από έργα του ΕΣΠΑ για τα οποία εγκρίθηκε η χρηματοδότησή τους (συνολικά 1,5 εκ. ευρώ), στις λογιστικές τακτοποιήσεις για συμψηφισμούς από ρυμοτομίες και στην προσαρμογή του προϋπολογισμού σύμφωνα με τον ισολογισμό έναρξης και της απογραφής που προηγήθηκε από τους ορκωτούς λογιστές. Άλλα θέματα, ήταν η έγκριση μιας σειράς προγραμματικών συμβάσεων: αυτής μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αυτή για τη δημιουργία του μουσείου αργυροτεχνίας στο Κάστρο (έχει προηγηθεί η έγκριση της σύμβασης από το υπουργείο Πολιτισμού και την τράπεζα Πειραιώς) καθώς και μεταξύ δήμου και Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας Ακινήτων για την ανάπλαση της Όασης, καθώς ο Δήμος έχει τη διαχειριστική επάρκεια που απαιτείται για το έργο και δεν διαθέτει η επιχείρηση.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ