Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011

Δήλωση Μιχάλη Παντούλα για την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η χθεσινή απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα αλληλεγγύης των κρατών - μελών της ευρωζώνης προς δύο κατευθύνσεις: ακυρώνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και ταυτοχρόνως στέλνει στους κερδοσκόπους το ηχηρό μήνυμα αποφασιστικής στήριξης του ευρώ, γεγονός που ισχυροποιεί την αναγκαιότητα πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης. Στη μάχη μεταξύ πολιτικής και αγορών είναι η πρώτη φορά που η πολιτική αναδεικνύεται νικητής. Τη σημαντική αυτή επιτυχία της πατρίδας μας οφείλουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε όλοι - ηγεσία και πολίτες - στο πεδίο καθημερινής άσκησης ευθύνης σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Οι καιροί ου μενετοί!!!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Να μην αφήσουμε να χαθεί το τραμ στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων


Η χθεσινή παρουσίαση της τρίτης φάσης της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του τραμ στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού μέσου μεταφοράς.Το τραμ είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Είναι ωφέλιμο για την πόλη μας και η κοινωνία των Ιωαννίνων πρέπει να το αγκαλιάσει από την αρχή.Η λύση που θα επιλεγεί, όσον αφορά τον τύπο του τραμ, σχετίζεται ασφαλώς και με το κόστος του. Στη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας τα περιθώρια χρηματοδότησης ενός νέου έργου είναι λίγα. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν δυνατότητες προώθησης του τραμ, με άμεση εμπλοκή τοπικών Φορέων, ιδίως όσων δραστηριοποιούνται επιτυχώς σε παρεμφερείς τομείς, όπως το αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ, και με αναζήτηση πόρων τόσο σε ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός του τραμ περνάει μέσα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων. Με την προώθηση της τεχνικής μελέτης του τραμ, που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει, είναι πλέον άμεση ανάγκη να θεσμοθετηθεί και το Ρυθμιστικό μας Σχέδιο.Έχουμε σήμερα μία μεγάλη ευκαιρία να θέσουμε τα θεμέλια για την κατασκευή του τραμ. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί.Από την πλευρά μου προτίθεμαι να βοηθήσω με κάθε τρόπο στην προώθηση όλων των απαραίτητων δράσεων ώστε το τραμ να γίνει πραγματικότητα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Φουντώνει η πυρκαγιά στην Ηγουμενίτσα


Φουντώνει η πυρκαγιά στην Ηγουμενίτσα.Στην περιοχή επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 1 αεροσκάφος.Σε λίγη ώρα αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή και δυο καναντέρ από την Θεσσαλονίκη,ενώ στην περιοχή μεταβαίνει και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Ήπειρο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος.

Τη συνδρομή του Δημόκριτου ζήτησε ο Δήμος


Τη συνδρομή του Δημόκριτου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και αναλύσεις για τα επίπεδα διοξίνης, μετά τη φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης, θα ζητήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Αυτό αποφασίστηκε ύστερα και από τη συνεργασία που υπήρξε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.Η πρώτη θετική εκτίμηση που κάνει το Πανεπιστήμιο, όπως μεταφέρθηκε από τον Πρύτανη στην συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα, είναι ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, υπήρξε μεγάλη διασπορά του νέφους καπνού. Ειδικά τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα, που είναι και τα πλέον επικίνδυνα, δεν είχε επικαθήσει πάνω από μία περιοχή.Το θέμα της διοξίνης, φυσικά δεν προσφέρεται για κινδυνολογία και μικροπολιτική. Προκειμένου λοιπόν οι πολίτες να έχουν απόλυτη γνώση της κατάστασης, ο Δήμος θα αναθέσει στο Δημόκριτο τις αναλύσεις, ζητώντας και από την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων να συνδράμει οικονομικά, ώστε να καλυφθεί το κόστος.«Για την κατάσβεση της φωτιάς σε χωματερή είναι απαγορευτική η χρήση νερού, καθώς αυξάνει την έκκληση διοξινών. Έτσι μεταφέρονται τόνοι χώματος και αδρανών υλικών για την επικάλυψη των απορριμμάτων που αναφλέγηκαν ώστε να οδηγηθούμε σε ατελή καύση και ελαχιστοποίηση της ποσότητας παραγομένων διοξινών.Η Δημοτική Αρχή ήταν σε διαρκή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με το Πανεπιστήμιο.Παραμένει σε καθημερινή συνεργασία με τον Πρύτανη ώστε να ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς με την καλύτερη μέθοδο για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία», υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.Η προσπάθεια αυτή εξελίσσεται ομαλά και με ικανοποιητικά ως τώρα αποτελέσματα.Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι επιστήμονες και ωσότου υπάρξουν τα επίσημα αποτελέσματα από τον Δημόκριτο, για την αποφυγή και του παραμικρού κινδύνου, οι κάτοικοι θα πρέπει να πλένουν πολύ καλά τα φρούτα και λαχανικά. Για τη μέτρηση των ποσοτήτων στο γάλα απαιτείται διάστημα δεκαπέντε ημερών.Στο χρόνο αυτό, ο Δήμος θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες με τον Δημόκριτο, ώστε να γίνουν οι δειγματοληψίες. Το θέμα της φωτιάς στην χωματερή συζητήθηκε και κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσης που έγινε για την κατάσταση στο λεκανοπέδιο.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αναφέρθηκαν εκτενώς στα μέτρα που ελήφθησαν και στην πλήρη κινητοποίηση του μηχανισμού του Δήμου.Σχετικά με την χωματερή, διευκρινίστηκε ότι η φωτιά δεν προήλθε από τα απορρίμματα αλλά εισήλθε στο χώρο κι αυτό γιατί δεν κατέστη εφικτή η προληπτική ρίψη νερού από το ελικόπτερο Έρικσον που επιχειρούσε στην περιοχή.Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι πως η χωματερή στη Δουρούτη, που χρησιμοποιείται από το σύνολο των Δήμων του Νομού Ιωαννίνων έχει ολοκληρώσει προ πολλού τον κύκλο της και πρέπει να κλείσει άμεσα. Για το κλείσιμο που θα επιτρέψει και την πλήρη ανάπτυξη της εργολαβίας αποκατάστασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Έρχονται δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Θεσσαλονίκη


Δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη,θα φτάσουν σε λίγη ώρα στα Γιάννενα από την Θεσσαλονίκη,προκειμένου να κάνουν κάποιες ρίψεις στην περιοχή της Καστρίτσας και στην συνέχεια θα μεταβούν στην Ηγουμενίτσα,προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Θεσπρωτίας,για να κατασβέσουν την φωτιά στο δάσος της Ηγουμενίτσας.

Μεγάλη φωτιά και στην Ηγουμενίτσα!


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο δάσος της Ηγουμενίτσας.Η φωτιά ξεκίνησε από το σημείο στο οποίο υπήρχε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ο καταυλισμός με τα παραπήγματα των λαθρομεταναστών.Στο σημείο έχουν ήδη φτάσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Νέα πυρκαγιά στην Καστρίτσα!


Μια νέα εστία φωτιάς,ξέσπασε πριν από λίγα λεπτά,σε μικρή απόσταση από την ιερά μονή Καστρίτσας.Η κινητοποίηση της Πρυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι άμεση,ενώ ήδη οι αξιωματικοί του σώματος κάνουν λόγο για εμπρησμό,μιας και μόλις πριν από 2 ώρες είχαν θέσει υπό πλήρη έλεγχο την προηγούμενη πυρκαγιά στην περιοχή.

Δήλωση Ιουλίας Μαρκούλα για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας στην Ήπειρο


Από την 1η Απριλίου του 2011 που ξεκίνησε ο Κοινωνικός διάλογος για την Υγεία και ιδιαίτερα από την 1η Ιουλίου 2011 που τέθηκε η πρόταση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για διασυνδεόμενα Νοσοκομεία ΕΣΥ, ήμασταν σε συνεργασία τόσο με την 6η ΥΠΕ όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να γίνουν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ διασυνδέσεις με θετικό και μόνο αντίκτυπο.Μετά από μια πολύ καλή δουλειά που έγινε και από μέρους του Υπουργείου Υγείας και από μέρους της 6ης ΥΠΕ προέκυψε η οριστική πρόταση της διασύνδεσης του Νοσοκομείου Φιλιατών Θεσπρωτίας με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Είμαι πεπεισμένη ότι το αποτέλεσμα της διασύνδεσης αυτής μόνο θετικά πρόσημα θα έχει τόσο για την παρεχόμενη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες της Θεσπρωτίας όσο και για τη γενικότερη λειτουργία του Νοσοκομείου Φιλιατών.Η βούληση του Ιδρυτή του Νοσοκομείου δεν παρακάμπτεται απεναντίας ενισχύεται καθώς με τη διασύνδεση αυτή το Νοσοκομείο Φιλιατών θα παρέχει στους πολίτες της Θεσπρωτίας υπηρεσίες υγείας ανωτέρω επιπέδου.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ
ΙΟΥΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΑ

Προληπτικά μέτρα προστασίας Εθνικών Δρυμών και Δασών της Ηπείρου


Από την Περιφέρεια και τις Περιφερειακές Ενότητες Ηπείρου εκδόθηκαν αποφάσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων, μηχανημάτων ως και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που θεωρείται υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι αποφάσεις ισχύουν μέχρι και τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι την 31-10-2011 και η απαγόρευση εφαρμόζεται από ώρα 21.00 έως 06.00.

Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Πρέβεζας


Με αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Πρέβεζας, ύστερα από πρόσκληση και με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στην Περιφέρεια με την συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη, (αρμόδιας για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών), του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στρ. Ιωάννου και του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Χρ. Μπαϊλη.Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η προσωρινή λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης στη θέση «Κούκος» καθώς και οι δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη ίδια θέση. Παράλληλα δρομολογήθηκαν έργα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία άμεσα θα προωθηθούν προς ένταξη στο ΕΠΠΕΡΡΑΑ.

Τρίζει η καρέκλα του Μεσσήνη στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων


Δεδομένη θεωρείται η αντικατάσταση του σημερινού διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων Θωμά Μεσσήνη, ο οποίος σύντομα -ίσως και μέσα στο καλοκαίρι- θα πάψει πλέον να βρίσκεται στο τιμόνι της διοίκησης του νοσηλευτικού μας ιδρύματος. Μια σειρά από παραλείψεις και λάθη για τα οποία ο ίδιος ευθύνεται στο διάστημα της 15μηνης θητείας του, λογικό είναι να έχουν δημιουργήσει σε βάρος του στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μια άσχημη εικόνα, που τον φέρνει ένα βήμα πριν την οριστική του αποπομή από τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον ίδιο εδώ και μήνες και συγκεκριμένα από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είχε καταγγέλει δημόσια την ηγεσία του Νοσοκομείου Χατζηκώστα για παράτυπες προμήθειες ορθοπεδικού υλικού.Όπως όλοι θυμόμαστε, ύστερα από τον έλεγχο της ΕΠΥ ο οποίος αφορούσε την ενδελεχή έρευνα των απευθείας αναθέσεις ορθοπεδικών υλικών για τις ανάγκες των κλινικών του Νοσοκομείου, διαπιστώθηκε παρέκκλιση της νόμιμης διαδικασίας προμηθειών μέσω διαγωνισμού, γεγονός που κάθε άλλο συνάδει με τις εντολές Λοβέρδου για διαφάνεια στα οικονομικά των Νοσοκομείων. Η ανικανότητα που επιδεικνύει στο συντονισμό της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας της περιοχής και στον ευπρεπισμό του χώρου του παλιού Νοσοκομείου Χατζηκώστα, όπου βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες λαθρομετανάστες, είναι χαρακτηριστική του ύφους της σημερινής διοίκησης του Ιδρύματος. Αυτό όμως που εκνεύρισε αφάνταστα τόσο τους επιτελείς στο υπουργείο, όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο,ήταν η ασπίδα σωτηρίας που παρείχε το νεοδημοκράτης Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στον πρόεδρο του Νοσοκομείου "Χατζηκώστα". Μέσα από επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο στο Νοσοκομείο, εξέφρασε τη στήριξή του στον Θωμά Μεσσήνη, ενώ την ίδια στιγμή κατήγγειλε το ρόλο του υπουργού υγείας κ. Λοβέρδου και των αρμοδίων ελεκτικών οργάνωντης ΕΠΥ, που -σύμφωνα με τον ίδιο-"βάλθηκαν να πλήξουν τη δημόσια υγεία". Αυτή η φαεινή πρωτοβουλία του διοικητή Θωμά Μεσσήνη, καταρράκωσε και το ηθικό του κόμματος στην περιοχή, καθώς στελέχη από το χώρο της υγείας και όχι μόνο, είδαν έναν "πράσινο" διοικητή να μη διστάζει να βρει καταφύγιο στις δεξιές κορώνες του "γαλάζιου" Περιφερειάρχη, ο οποίος κατήγγειλε ως υπεύθυνο για το κατάντημα του νοσοκομείου Χατζηκώστα τον υπουργό κ. Λοβέρδο!

Συνάντηση του Δημάρχου με το σωματείο ταξί


Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο πραγματοποίησαν σήμερα οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.Αντιπροσωπεία του Σωματείου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, στον οποίο εξέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν την συμπαράστασή του στα αιτήματα του κλάδου.Ο Δήμαρχος υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση, ακόμη και με αναβολή της απόφασης του αρμόδιου υπουργείου, ώστε στο διάστημα αυτό να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με μεγαλύτερη ψυχραιμία.«Γνωρίζουμε όλοι πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολη. Όλοι οι κλάδοι, το σύνολο των εργαζομένων, πλήττεται από τα μέτρα που λαμβάνονται. Απαιτείται ψυχραιμία ώστε να βγούμε από τις συμπληγάδες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι η απεργία των ταξί, δημιουργεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και κατεπείγει η λύση του.

Μια ακόμη ρίψη από το Έρικσον και τέλος η φωτιά στην Καστρίτσα


Μια τελευταία ρίψη θα κάνει σε λίγη ώρα το ελικόπτερτο Έρικσον στην Καστρίτα και μετά θα αποχωρήσει από την περιοχή,μιας και η πυρκαγιά έχει πλέον τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.Στο σημείο θα παραμείνουν μόνο επίγειες δυνάμεις

«ΟΧΙ» στον καταυλισμό Ασιατών λένε οι κάτοικοι του Πωγωνίου!


Σύσσωμοι οι τοπικοί Φορείς και οι ακρίτες κάτοικοι του Πωγωνίου λένε «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση 30 νεαρών Ασιατών λαθρομεταναστών (Πακιστανοί, Αφγανοί, Σομαλοί κ.α.) στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας (Κ.Π.Μ.) Πωγωνιανής, τους οποίους το Υπουργείο Υγείας, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής, έστειλε χθες αιφνιδιαστικά για να… φιλοξενήσει.Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης όπως και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Υγείας Γιάννης Ντάλλας επισκέφθηκαν το Κέντρο και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για την όλη υπόθεση. Την ίδια ώρα το Δ.Σ. του Κέντρου συνεδρίασε εκτάκτως και κατά πλειοψηφία αποφάσισε να ζητηθεί η ματαίωση ή η άμεση τουλάχιστον ανάκληση της δικαστικής απόφασης του Αντιεισαγγελέα Ορεστιάδας Στυλιανού Γαλιατσάτου, που διέτασσε (με υπόδειξη βεβαίως του Υπουργείου Υγείας) τη μεταφορά των 30 ανηλίκων και ενηλίκων λαθραίων στην Πωγωνιανή.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όλη την ημέρα χθες και μέχρι αργά το απόγευμα ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες, με το Υπουργείο Υγείας και με τον Γενικό Γραμματέα κ. Κατριβάνο καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να πετύχει τη ματαίωση της απόφασης. Και αυτό, την ώρα που οι 30 Ασιάτες με τους συνοδούς τους είχαν αναχωρήσει από τη μακρινή Ορεστιάδα και κατευθύνονταν στην πολύπαθη ακριτική Πωγωνιανή. Τελικά, παρά την προσπάθειά του, ο Δήμαρχος δεν πέτυχε σε πρώτη τουλάχιστον φάση την αναστολή της απόφασης, αφού αργά το απόγευμα οι νεαροί λαθραίοι του Έβρου είχαν φθάσει στο Κέντρο Πωγωνιανής.

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ»...
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης όταν ρωτήθηκε για το γεγονός αυτό απάντησε: «Θεωρώ, ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία και πρώτα βεβαίως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της». Παράλληλα τόνισε, ότι όλοι οι Φορείς της περιοχής, σε συνεργασία με το Δήμο «δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Θα απευθυνθούμε παντού για να ακυρώσουμε μια τόσο άστοχη απόφαση. Αν χρειαστεί θα πάμε και στην Αθήνα, για να συναντηθούμε με τους αρμόδιους στα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη». Να σημειωθεί, ότι το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής, υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ…
Ταυτόχρονα, χθες σε έκτακτες συνεδριάσεις τους τόσο το Τοπικό Συμβούλιο Πωγωνιανής όσο και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Πωγωνιανής με ομόφωνες αποφάσεις τους διαφωνούσαν κάθετα με την εγκατάσταση των Ασιατών. Τόνιζαν, ότι αυτοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τα παιδιά που φοιτούν ήδη στην Πωγωνιανή και τα οποία εδώ και χρόνια φιλοξενούνται στο ίδιο κέντρο, αλλά ούτε και με αυτά των Τεχνικών Σχολών του Ιδρύματος Λάτση τα περισσότερα εκ των οποίων είναι από την Αλβανία. Εξάλλου, τα παιδιά από την Ασία που παράνομα εισήλθαν στη χώρα μας δεν είναι και… τόσο ανήλικοι αφού επίσημα στοιχεία για αυτά δεν υπάρχουν και όσα αναγράφονται για τις ηλικίες τους είναι αυτά που οι ίδιοι δήλωσαν! Όπως αναφέρεται στην κατάσταση, τα έτη γεννήσεως τους είναι από το 1992 και μετά. Και αυτά όμως είναι αμφισβητήσιμα, αφού δεν έχουν πάνω τους κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…
Εκτός από αυτά όμως, εδώ και μήνες το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής συνυπέγραψε Μνημόνιο με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Χατζηκώστα» των Αθηνών, για να εγκατασταθούν Ελληνόπουλα στο Κέντρο. Παράλληλα, ένα άλλο πολύ γνωστό φιλανθρωπικό ίδρυμα των Αθηνών, η «Κιβωτός» που δημιούργησε και λειτουργεί ο πάτερ Αντώνιος, ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση στην Πωγωνιανή ορφανών και άπορων παιδιών από όλη την Ελλάδα. Και ενώ τα παραπάνω βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ξαφνικά έρχεται το Υπουργείο, μόνο με τη συγκατάθεση του Διοικητή του Κέντρου (τον οποίο το ίδιο διόρισε) και χωρίς καν να ερωτηθεί πρώτα και πάνω από όλους ο Δήμος Πωγωνίου, εγκαθιστά λαθρομετανάστες από την Ασία που έρχονται από το… πουθενά, δεν γνωρίζουν βέβαια ούτε τη γλώσσα, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, αν μεταξύ αυτών είναι και παραβατικά άτομα, τα οποία θα συναναστραφούν στο χωριό με τους ήδη υπάρχοντες μαθητές και σπουδαστές. Εξάλλου, νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από το αντίστοιχο εγχείρημα στην Κόνιτσα όπου οι ντόπιοι είχαν προβεί σε κινητοποιήσεις για να απομακρύνουν τον εκεί καταυλισμό, αφού συχνά οι Ασιάτες μετανάστες δημιουργούσαν προβλήματα.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ;
Οι κάτοικοι εξοργισμένοι διερωτώνται στις μεταξύ τους συζητήσεις: «Αυτή θα είναι η κατάληξη της ιστορικής Πωγωνιανής;». Φοβούνται μάλιστα, ότι δεν θα είναι προσωρινή η «φιλοξενία» των λαθρομεταναστών, όπως λέγεται, αφού το μεταναστευτικό ρεύμα εξ Ανατολής στην Ήπειρο, όσο πάει και μεγαλώνει. «Το έχει η μοίρα μας στην Πωγωνιανή» λένε κάτοικοι. «Το χωριό μας πάνω στα σύνορα ήταν από τις πρώτες περιοχές που δέχθηκε τις καταστροφές από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ και προ εικοσαετίας η Πωγωνιανή ήταν αυτή που πρώτη υποδέχτηκε τους Αλβανούς μετανάστες, μόλις άνοιξαν τα σύνορα. Τώρα, γιατί θα πρέπει και πάλι εμείς να πληρώσουμε την έλλειψη συντονισμού και τους ερασιτεχνισμούς της Κυβέρνησης;». Έτσι, δικαιολογημένα πολλοί διερωτώνται «ποιοι και γιατί μεθοδεύουν τέτοιες καταστάσεις και μάλιστα ερήμην της τοπικής κοινωνίας; Γιατί θέλουν να «εποικίσουν» με Ασιάτες το ιστορικό Πωγώνι, που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα με τα σχολεία και τα Ιδρύματά του αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς Πνευματικούς Φάρους της ηπειρωτικής υπαίθρου»;

ΤΟ ΠΑΜΕ…

Στη χθεσινή συνάντηση στο Κέντρο Πωγωνιανής παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Γραμματείας Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΜΕ (παρών ήταν και ο κ. Χρήστος Μεντής, δημοτικός Σύμβουλος Πωγωνίου και Πρόεδρος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων). Σε εκτενή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τάσσεται ευθέως κατά της απαράδεκτης, όπως την χαρακτηρίζει, Εισαγγελικής εντολής και ζητά να ανακληθεί. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Καλούμε το Δ.Σ. του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις διαδικασίες ανάκλησης της απαράδεκτης Εισαγγελικής εντολής και σεβόμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα να προστατέψει το Κέντρο από τον διασυρμό και την απάνθρωπη διαβίωση ενηλίκων παιδιών. Σε κάθε περίπτωση διαχωρίζουμε τις θέσεις μας από τις φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας που ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται στην τοπική κοινωνία». Μετά τα παραπάνω θα πρέπει το Υπουργείο άμεσα να ακυρώσει αυτή τη λάθος απόφασή του, γιατί διαφορετικά σύσσωμοι οι Πωγωνήσιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά και προς κάθε κατεύθυνση, με καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων κ.α.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ:Ο Γκόντας βούλιαξε τα δυο αεροσκάφη στην Παμβώτιδα!!!


Μια ακόμη παράσταση,από αυτές που μόνο αυτός ξέρει να δίνει,έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσάγκας,στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο κ. Τσάγκας,τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ,κόλλησαν στη λίμνη Παμβώτιδα,όχι γιατί δεν είχαν συντηρηθεί επαρκώς,αλλά γιατί τον συντονισμό των εναέριων μέσων είχαν οι κ.κ. Νίκος Γκόντας και Βασίλης Χήτος.Σύμφωνα με τον κ. Τσάγκα,ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, εμπιστεύθηκε την δύσκολη αποστολή του συντονισμού των εναέριων μέσων στον πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Νίκο Γκόντα,ο οποίος κατάφερε να βουλιάξει στην λίμνη Παμβώτιδα δυο αεροσκάφη τύπου καναντέρ,θυμίζοντας στους Γιαννιώτες τον τρόπο με τον οποίο βούλιαξε στα χρέη τον Δήμο Ιωαννιτών.Ποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί του;

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων


Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος έργων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση.Στην αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος έργων, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Βασίλη Μασαλά, συμπεριλαμβάνονται έργα, για τα οποία υπήρξε έγκρισης χρηματοδότησης τους από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 5,9 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης τα αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 236 χιλιάδων ευρώ, οι πιστώσεις των οποίων εγκρίθηκαν από την ΣΑΕΠ 030 και έργα ύψους ενός εκατομμυρίου, από τακτικά έσοδα για παρεμβάσεις άμεσης ανάγκης, όπως και για βοηθητικές παρεμβάσεις σε συνδέσεις ύδρευσης σε Ανατολή, Κατσικά κι αλλού.Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού γίνεται σε τρία βασικά σημεία:
-Στην αύξηση και την αποδοχή έργων ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
-Στις λογιστικές τακτοποιήσεις για συμψηφισμούς από ρυμοτομίες
-Στην προσαρμογή του προϋπολογισμού σύμφωνα με τον ισολογισμό έναρξης και της απογραφής που προηγήθηκε από τους ορκωτούς λογιστές.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας και τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών για πλύση κάδων απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδας και Περάματος.Να σημειωθεί ότι οι πρώην Δήμοι Παμβώτιδας και Μπιζανίου δεν είχαν προχωρήσει στην συγκρότηση υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά είχαν επιλέξει την λύση της αποκομιδής απορριμμάτων από ιδιώτες, κρίνοντας ότι αυτή είναι πιο συμφέρουσα για τους πολίτες.Ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της καθαριότητας επισημαίνοντας πως, το προσωπικό κυρίως αλλά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός δεν επαρκεί για την αποκομιδή των απορριμμάτων στο σύνολο του νέου Δήμου. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ανατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου μέρος της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη.Από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έγινε λόγος για ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας.«Θα υποστηρίξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας επενδύοντας πάνω στον τομέα αυτό», υπογράμμισε στην απάντησή του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.Έκανε γνωστό ότι σήμερα κατατίθεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας όλος ο φάκελος για την έγκριση της άδειας αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε και τόνισε πως ο στόλος του Δήμου είναι παλιός και με πολλά προβλήματα, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση όλων των περιοχών. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού, μόνο το 60% είναι σε λειτουργία.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, υπογράμμισε πως στις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας η αποκομιδή γίνονταν από ιδιώτες. «Είναι λύση ανάγκης αυτό που γίνεται, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Εάν η ανακύκλωση δεν μπει στην καθημερινότητά μας, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Ο πληθυσμός θα αυξάνεται, ο όγκος των απορριμμάτων θα αυξάνεται και οι ανάγκες θα γίνονται περισσότερες. Η ανακύκλωση θα μας δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα», επεσήμανε ο Δήμαρχος.Το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των άλλων, ενέκρινε την νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του ΔΗΠΕΘΙ, όπως και τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος.Εγκρίθηκε επίσης η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία Μουσείου Αργυροτεχνίας εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων.Είχε προηγηθεί η έγκριση της σύμβασης από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Όμιλο Πειραιώς.Επίσης ελήφθη απόφαση για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της ΔΗΑΝΕΤΑΙ για την μελέτη και την εκτέλεση του έργου ανάπλασης του διατηρητέου και του περιβάλλοντος χώρου στην Όαση. Η υπογραφή της προγραμματικής γίνεται καθώς ο Δήμος διαθέτει διαχειριστική επάρκεια που σήμερα δεν έχει η επιχείρηση.Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών του Δήμου Ιωαννιτών στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Νεολαίας.Το Δημοτικό Συμβούλιο διέκοψε τη συνεδρίαση του για την ερχόμενη Τετάρτη, στη μία το μεσημέρι, όπου θα συζητήσει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Μέχρι την Τετάρτη διαπαραταξιακή επιτροπή που ορίστηκε και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων θα εξετάσουν τον Οργανισμό και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Κλείνουν παράνομη χωματερή οι κάτοικοι στην Πρέβεζα!!!


Εμείς οι κάτοικοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων «ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ», «ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΟΥ» και «ΜΥΤΙΚΑ» του Δήμου Πρέβεζας, μετά από Γενικές Συνελεύσεις, συζητήσεις, επαφές με τη Δημοτική Αρχή και αφού δε κατέστη δυνατόν να πάρουμε γραπτή δέσμευση για το οριστικό κλείσιμο του χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση «ΚΟΥΚΟΣ», η οποία λειτουργεί εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΑ, χωρίς άδεια, και κατά παράβαση της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας,ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011, να κλείσουμε επ’ αόριστον κάθε πρόσβαση και διέλευση οιασδήποτε μορφής απορριμματοφόρου οχήματος προς τη χωματερή.Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε άλλο τη διατήρηση της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ, δε δεχόμαστε άλλο την υποβάθμιση της ζωής μας και του περιβάλλοντος, σαράντα χρόνια ήταν αρκετά!ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!!

Οι κάτοικοι των Δ.Δ. Νικοπόλεως, Μιχαλιτσίου, Μύτικα

Το βουνό καίγεται και ο... Περιφερειάρχης Ηπείρου φωτογραφίζεται!


Νέα γκάφα Καχριμάνη στο μέτωπο της πρόσφατης πυρκαγιάς που έκαψε τα Γιάννινα. Στην προσπάθειά του να το παίξει "δουλευταράς" και να βγάλει στημένες φωτογραφίες με τη μάνικα ανά χείρας, δεν δίστασε να υποδυθεί υποκριτικούς ρόλους, θεωρώντας ως κομπάρσους τους πυροσβέστες αλλά και τους πολίτες των οποίων οι περιουσίες διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Μιλάμε για απίστευτη κατάντια. Για παλαιές πολιτικάντικες συνταγές εποχής
Μαυρογιαλούρου, την οποία αβαντάρησε ο κολλητός φωτογράφος του κ. Καχριμάνη, που δεν έχασε την ευκαιρία να απαθανατίσει το όψιμο ενδιαφέρον Περιφερειάρχη Ηπείρου.Πραγματικά ντροπή...

Εισαγόμενες… πυρκαγιές στην Ήπειρο


Εισέβαλε τελικά στο Ελληνικό έδαφος,η μεγάλη Πυρκαγιά από την Αλβανία,στην περιοχή του Πωγωνίου.Οι φλόγες πλησίασαν το Αργυροχώρι του Δήμου Πωγωνίου, όπου μέχρι αργά το βράδυ επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ νωρίτερα το έργο της κατάσβεσης συνέδραμε κι ένα ελικόπτερο.Έξαλλου πυρκαγιά που μαινόταν στη γειτονική Αλβανία, πέρασε χθες τα σύνορα στην περιοχή Φτελιά της Λωρίδας Σαγιάδας. Η πυρκαγιά έκαψε χορτολιβαδική έκταση και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ.

Μικρής έκτασης φωτιά στην Καστρίτσα


Νέα φωτιά,ξέσπασε πριν από λίγη στην Καστρίτσα Ιωαννίνων.Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρο τμήμα και 2 οχήματα της Πυροσβεστικής.Οι Πυροσβέστες προσπαθούν να αποτρέψουν την πυρκαγιά να φτάσει στην Μονή Καστρίτσας.

Βελτίωση σύνδεσης με την πόλη μελετά η Εγνατία Οδός Α.Ε.


Το ενδιαφέρον της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να βελτιώσει τη σύνδεση της Εγνατίας με την πόλη των Ιωαννίνων και να συμβάλει στην αναβάθμιση επαρχιακών συνδέσεων και τοπικών οδών επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή στελεχών της εταιρίας και τοπικών παραγόντων.Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της κατασκευής κόμβου στη βορειοδυτική πλευρά του λεκανοπεδίου, ένα αίτημα των τοπικών φορέων. Hδη, μελετάται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτηθεί και μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας και κατασκευασιμότητας, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Εγνατία Οδός Α.Ε. Αναστάσιος Μουρατίδης. Στόχος, είπε, «είναι να διερευνήσουμε αν θα εξυπηρετούσε καλύτερα την περιοχή η σύνδεση με το Πέραμα ή τις υπόλοιπες περιοχές όπως η Κόνιτσα και το Καλπάκι ή αν η υφιστάμενη σύνδεση είναι πιο αποτελεσματική». Η εταιρία έχει τη βούληση να προχωρήσει σε μία νέα σύνδεση της πόλης των Ιωαννίνων με την Εγνατία Οδό, πλην του κόμβου της Εγνατίας στην εθνική οδό, που προβλέπεται να ανακατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες εισόδου της πόλης, κάτι που δεν επιτυγχάνει σήμερα. Oπως τόνισε ο κ. Μουρατίδης, «η Εγνατία θέλει και άλλη μία σύνδεση με την πόλη, είτε εναλλακτική είναι αυτή είτε προσθετική» και στις προτάσεις περιλαμβάνεται η χρήση του ημικόμβου στο Κουτσελιό ή η δημιουργία ενός νέου κόμβου που θα οδηγεί την Εγνατία Οδό στον κόμβο του ΤΕΙ και στη συνέχεια στην περιφερειακή οδό.

Παρουσιάστηκε χθες η 3η φάση της μελέτης για το τραμ


Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου εκπονείται από την ΕΔΑ Περιφέρειας Ηπείρου η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μέσου σταθερής τροχιάς ΤΡΑΜ στα Ιωάννινα.Χθες Πέμπτη, παρουσία του Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φ. Φίλιου, των Αντιπεριφερειαρχών Ι. Καραμπίνα – Οδ. Πότση, εκπροσώπων από το Πανεπιστήμιο, τα ΚΤΕΛ κ.α., παρουσιάστηκε η 3η φάση της μελέτης, η οποία περιλάμβανε την περιγραφή και τεκμηρίωση της προτεινόμενης βέλτιστης λύσης. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι πρόκειται για καινοτόμα πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι ειδικά το ελαφρύ τραμ δεν δημιουργεί κανένα επιπλέον πρόβλημα κατασκευής.Με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε για την παρουσίαση της μελέτης γραμμής τραμ στα Γιάννινα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το τραμ αποτελεί καινοτόμα και ριζοσπαστική λύση για μία πόλη μεγέθους όπως τα Γιάννινα. Η παρουσίαση της μελέτης αποδεικνύει πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία για τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αριστείο στη Μονή Γηρομερίου


Η Ιερή Μονή Γηρομερίου στην Θεσπρωτία θα βραβευτεί ως επιλαχών τουριστικός προορισμός στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» του έτους 2011.Η επιλογή της μονής ως τέταρτου προορισμού στην Ελλάδα έχει ήδη ανακοινωθεί. Η βράβευση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρων των Δελφών. Θα βραβευτεί ο Δήμος Δελφών ως νικητής του παραπάνω διαγωνισμού για το έργο «Ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χάρμαινας», παλιάς συνοικίας της Άμφισσας. Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού, θα δοθούν και τα βραβεία των τεσσάρων επιλαχόντων προορισμών, που είναι :
α) Περιφέρεια Αττικής - Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής για το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
β) Δήμος Μίνωα Πεδιάδας Ηρακλείου για το διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό Σμάρι.
γ) Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης για το διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό Λιμνών..
δ) Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας για την ιερά μονή Γιρομερίου.

Διοργάνωση Ημερίδας στα Γιάννενα για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο


Ενημερωτική Ημερίδα για την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» διοργανώνει η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την Δευτέρα 25-07-2011 και ώρα 19.30 στα Ιωάννινα, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων.Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση των πολιτών για την ασφαλή πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο αλλά και η πληροφόρηση του κοινού και ιδιαίτερα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο και πώς να προστατευτούν από αυτούς.

Σε τι συνίσταται το δημοκρατικό πρόβλημα;

Του Νίκου Κοτζιά

Εκφοβισμοί, ψέματα και απειλές έχουν αντικαταστήσει τον δημόσιο διάλογο, την διαβούλευση και το κατά Χάμπερμας επικοινωνιακό πράττειν. Όλο και περισσότεροι πολίτες και πολιτικοί αισθάνονται ότι η οικονομική κρίση τείνει να γίνει μια συνολική κρίση της ελληνικής κοινωνίας με σημαντικό χαρακτηριστικό την κρίση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν δεν κάνω λάθος, και δεν είμαι καθόλου περήφανος για αυτό, δυστυχής είμαι, είμαι εκείνος ο οποίος πριν 15 μήνες διατύπωσα τη θέση ότι αφού η κυβέρνηση νοιώθει ότι είναι σε αποστολή, ή έστω καμώνεται ότι νοιώθει έτσι, η σχεδόν φυσική κατάληξη θα είναι α) ο περιορισμός της δημοκρατίας για όσους δεν ανταποκρίνονται σε αυτή «την αποστολή» και β) η παράκαμψη εκείνων των λειτουργιών του δημοκρατικού πολιτεύματος που θα θεωρηθούν βάρος στις απαιτήσεις διεκπεραίωσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των Μνημονίων. Ο αντιδημοκρατισμός προέβλεπα τότε θα εκδηλωθεί σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον στη ίδια τη λειτουργία της κυβέρνησης, και δεύτερον, στις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία. Εκείνο που δεν προέβλεψα ήταν ότι η κυβέρνηση θα αντέστρεφε τη σειρά των γεγονότων και θα εμφάνιζε ως κύριο δημοκρατικό πρόβλημα τις αντιδράσεις των πολιτών στις επιλογές της.

Οι πολίτες δημιουργούν ή αντιδρούν στο δημοκρατικό πρόβλημα;
Οι πολίτες που συχνά αντιδρούν με τρόπους «άκομψους» προέρχονται όλο και περισσότερο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, καθότι είναι οι κατεξοχήν απογοητευμένοι από την κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιστήμη της ψυχανάλυσης δεν θέλει να αποδεχτεί, ίσως και να μην μπορεί, ότι οι πολίτες δεν γεννούν το πρόβλημα αλλά αντιδρούν σε αυτό που αναγνωρίζουν ως πρόβλημα. Ότι αντιδρούν με απελπισία, και κατά προέκταση, σε ορισμένες περιπτώσεις, και με πάθος. Αντίθετα, όμως, με ότι επιβάλλει ο πολιτικός ορθολογισμός, οι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν κάνουν τον κόπο να ανακαλύψουν τις κοινωνικές και πολιτικές αιτίες / πηγές αυτών των αντιδράσεων; Το ερώτημα είναι γιατί; Φοβάμαι ότι η απάντηση είναι εξίσου απλή: διότι είναι τόσο τυφλωμένοι από την πολιτική που ακολουθούν, ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν τον θυμό της κοινωνίας. Το χειρότερο είναι, ότι επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν σε τι απελπισία έχουν φέρει τον πολίτη, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η κατάσταση δυσκολεύει και άλλο, από το γεγονός ότι ο πολίτης δεν βλέπει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τα γεγονότα. Βλέπει «απλά» μια πολιτική που στρέφεται ενάντιά του ως θανατηφόρα σφαίρα.O πολίτης βιώνει το γεγονός ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του μέσα από τις υπάρχουσες διαδικασίες και τους κανόνες της κυρίαρχης πολιτικής. Η ειρηνική του διαδήλωση τη μια φορά τελειώνει με φόνους. Την άλλη γίνεται προσπάθεια να τερματιστεί με δακρυγόνα. Σκέφτεται ότι δεν θέλει άλλα δάκρυα. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατά κανόνα δεν τον ακούν. Και αν τον ακούν, δεν το κάνουν με την απαιτούμενη προσοχή και σεβασμό. Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης λοιδορούν τον Πολίτη. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση, ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός που βγάζει μια πρωτόγνωρη «αντιπάθεια» προς ότι το ελληνικό. Προς τον δημόσιο υπάλληλο που συλλήβδην τον χαρακτηρίζει «λαμόγιο». Προς τον έχοντα κριτική σκέψη για το νόμο των ΑΕΙ που τον αποκαλεί «βολεμένο». Προς τον έλληνα πολίτη που τον αποκάλεσε στο εξωτερικό «τεμπέλη, άχρηστο» και πρόσφατα «ανίκανο».Να είναι σαφές, ο πολίτης που δεν έχει πολιτικοποιηθεί και οργανωθεί επαρκώς βρίσκεται σε απελπισία. Νιώθει να μιλά, ακόμα και να φωνάζει, και να μην φτάνει η φωνή του στα αυτιά εκείνων που αποφασίζουν. Όπως γράφουν οι μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού που είναι στην υπηρεσία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοκρατία πια. Ότι, ότι και να κάνει ο ελληνικός λαός, υποστηρίζουν, ότι και αν ψηφίσει στις επόμενες εκλογές, «δεν μπορεί να αλλάξει πια» την τύχη του (πιο σωστά την ατυχία του). Ε! Αυτή η κατάσταση οδηγεί αρκετούς πολίτες σε αντιδράσεις που ενοχλούν. Και το πρόβλημα δεν είναι αυτές οι αντιδράσεις, αλλά η μη εφαρμογή εκείνων των δημοκρατικών κανόνων που θα έδιναν στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφραστούν και να παλέψουν για τις απόψεις τους. Επί παραδείγματι, η μη προκήρυξη εκλογών για μια πολιτική που κανείς δεν την έχει εγκρίνει. Ειδικότερα δε στην περίπτωση του ΠΑΣΚΟ η μη πραγματοποίηση συνεδρίου, ως προβλέπει το καταστατικό του. Η παραβίαση αρχών δημοκρατικής λειτουργίας του. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι κύρια (τονίζω αυτό το κύρια) η έλλειψη πολιτικής παιδείας σε κάποιους από τους αντιδρώντες, αλλά η αντιδημοκρατική λειτουργία του συστήματος και η αντιδημοκρατική νοοτροπία των φορέων του. Εκεί είναι το πρόβλημα και όχι αλλού. Το λέω διότι, επί παραδείγματι, εφημερίδα γνωστού συγκροτήματος έφτασε να δημοσιεύει 5 και 6 άρθρα την ημέρα για τον «αντιδημοκρατισμό» των αντιδρούντων αλλά δεν λέει κουβέντα για τον ουσιαστικό περιορισμό ή και την κατά ουσία παραβίαση λειτουργιών του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το πραγματικό πρόβλημα και η Ύπατη Αρμοστία
Η Ελλάδα έχει δώσει τμήμα της κυριαρχίας της σε μια Ύπατη Αρμοστία που φέρει τον κωδικό «Τρόικα». Ορισμένοι θεωρούν αυτό το γεγονός ακόμα και ως «Θείο δώρο». Γιατί; Διότι με αυτό τον τρόπο, πιστεύουν, μπορεί να παρακαμφθεί η αντίσταση, η θέληση και βούληση της κοινωνίας. Να διευκολυνθεί η εφαρμογή πολιτικών που εξυπηρετούν τους ίδιους ή τα αφεντικά τους. Για πρώτη φορά εμφανίζεται στην Ελλάδα ένας εκτεταμένος χωριάτικος κοσμοπολιτισμός. Ένας δήθεν κοσμοπολιτισμός που απλά επαναλαμβάνει με «εκσυγχρονιστικό τρόπο» την προδιάθεση υποταγής σε τρίτους και την διάθεση παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας διότι τάχα οι τρίτοι γνωρίζουν καλύτερα τις λύσεις ή διότι έχουν την αυταπάτη ότι με την υποταγή σε τρίτους θα υπάρξουν θαυματουργές αλλαγές. Πρόκειται για αντιλήψεις που πάντα πίστευαν σε έναν βίαιο εκσυγχρονισμό από τα πάνω και στη σημερινή ελληνική περίπτωση πιστεύουν σε έναν βίαιο «εκσυγχρονισμό από τα απ’ έξω».Ο ντε φάκτο περιορισμός της κυριαρχίας της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι το θεμέλιο του συνακόλουθου περιορισμού της δημοκρατίας. Διότι από τη στιγμή που πολλαπλές αποφάσεις λαμβάνονται στο εξωτερικό, από ξένα κέντρα λήψης απόφασης, όπως είναι η Τρόικα, αυτόματα αυτές δεν λαμβάνονται από τους θεσμούς δημοκρατίας που προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα. ‘Η αν αποφασίζουν οι τελευταίοι, οι αποφάσεις τους είναι τυπικές, και απλά επικυρώνουν επιλογές που δεσμευτικά έχουν συμφωνηθεί αλλού. Αλλά και αυτή η τυπική διαδικασία πάσχει. Συχνά η Τρόικα, ως Ύπατη Αρμοστία δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Ανακοινώνει η ίδια τα όποια μέτρα, πριν καν το μάθουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (χωρίς να παραιτείται ούτε ένα μετά από έναν τέτοιο γεγονός). Συχνά, σημαντικές υποθέσεις ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και θεμάτων του Μνημονίου δεν συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, παρά μόνο εκ των υστέρων ή εν βιασύνη και επιφανειακά.Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση με τους βουλευτές. Όλο και περισσότερο, όπως έδειξε η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο, βρίσκονται υπό εκβιασμό, ή επικαλούνται εκφοβισμούς, ακόμα και μη υπαρκτούς, για να μην αντισταθούν σε μια πολιτική που οι ίδιοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Ψηφίζουν νόμους στο όνομα των «εθνικών αναγκών» στους οποίους οι ίδιοι δεν πιστεύουν και αντιτίθενται οι ψηφοφόροι τους. Με αυτό τον τρόπο δυσλειτουργούν ως βουλευτές και υπονομεύουν τον ρόλο της βουλής. Αγνοούν, ουσιαστικά τη βούληση των πολιτών και την αντιστρατεύονται. Σε αυτή τους την συμπεριφορά προτρέπονται από την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπάρχουν ασφαλώς τιμητικές εξαιρέσεις, που υπηρετούν όχι τα συμφέροντα της πληροφόρησης, αλλά εκείνα των ιδιοκτητών τους, φανερών ή αφανών (στους τελευταίους ανήκουν και πολλοί τραπεζίτες).Ο πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σύμπλεγμα ισχύος τραπεζιτών, ντόπιων και ξένων, διαπλοκής, πολιτικών, Ύπατης Αρμοστείας, οι οποίοι έχουν φτιάξει όλοι μαζί ένα φράγμα στο οποίο προσκρούει και τσαλαπατιέται η φωνή και η θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αποφασίζουν χωρίς να κρατάνε ορισμένες φορές τα δημοκρατικά προσχήματα. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να θυμώνουν όλο και περισσότερο με την «ανημποριά» τους και να αναζητούν τρόπους υπέρβασής της. Η πλειοψηφία ειρηνικά, άλλοι λιγότερο ειρηνικά. Αλλά το πρόβλημα της δημοκρατίας στη χώρα δεν ξεκινά ούτε από τους μεν, ούτε από τους δε. Ξεκινά από την επιβληθείσα ποικιλότροπα δυσλειτουργία των θεσμών της ελληνικής δημοκρατίας.Την Πέμπτη προχθές, περνάγανε πολλοί από το γραφείο μου στο Πανεπιστήμιο και με ρωτούσαν «πώς και δεν είμαι στην ίδρυση κόμματος» που προανήγγειλε μερίδα του τύπου. Η φήμη αυτή είναι απόδειξη πόσο φοβάται το Κόμμα του Μνημονίου μια τέτοια προοπτική και πώς θέλει να την «κάψει» πριν καν υπάρξει.

Την Κυριακή ο 1ος Μαραθώνιος Ορεινού Τρεξίματος από το Δήμο Ζαγορίου


Ο Δήμος Ζαγορίου διοργανώνει τον 1ο Ορεινό Μαραθώνιο αγώνα ZAGORI MOUNTAIN RUNNING. H διαδρομή είναι 39 χιλ. με υψομετρική διαφορά +2.522/-2105, έχει σχεδιαστεί από τον Νίκο Καλοφύρη, τον Βασίλη Τζουμάκα και την ομάδα FIFTH ELEMENT. O αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 στις 7.00 π.μ.Η εκκίνηση θα δοθεί στην γέφυρα Κόκκορη στο χωριό Κουκούλι στο ποτάμι του Βοϊδομάτη, ενώ οι αθλητές θα τερματίσουν στην Πασχάλειο σχολή Καπεσόβου. Οι σταθμοί κατά μήκος της διαδρομής θα είναι συνολικά οχτώ: Εκβολές Μεζαριάς, Κλήμα, Πηγές Βοϊδομάτη, Μικρό Πάπιγκο, Ενδιάμεσο Καταφύγιο, Ρομπόζι, Αυγερινός και Βραδέτο.Στα πλαίσια του αγώνα θα πραγματοποιηθεί και ένας 2ος μικρότερος αγώνας 10km με υψομετρική διαφορά +370m. Σκοπός του αγώνα είναι να φέρει σε επαφή νέους αθλητές με το ορειβατικό τρέξιμο.
Η Διαδρομη : Γέφυρα Κόκκορη - Διάσχιση της χαράδρας του Βίκου - Πηγές Βοϊδομάτη - Μικρό Πάπιγκο - Καταφύγιο Αστράκας - Λούτσα Ρομπόζι - Κρούνα -Αυγερινός - Μπελόη - Βραδέτο - Σκάλα Βραδέτου - Καπέσοβο.
Ήδη δήλωσαν συμμετοχή γνωστοί αθλητές όπως ο Μίκαελ Ορλεάνου, οΑλέξης Γκούνκο, ο Σλαβομίρ Μάτρας, ο Νίκος Καλοφύρης, ο Ηρακλής Μωυσίδης και άλλοι.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Λυρική Παμβώτιδα, στο γραφικό νησάκι


Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά την Λυρική Παμβώτιδα, στο νησί των Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον κορυφαίο θεσμό της ΕΛΣΗ, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι ποιητές μέλη της Εταιρίας. Αυτή την χρονιά θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Νήσου, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 7:30 το απόγευμα.Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το περιοδικό «Ηπειρωτικά Γράμματα», την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών το Πνευματικό Κέντρο και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τα «μάγια της πεταλούδας» την Κυριακή στην ΕΗΜ


Τα «μάγια της πεταλούδας», ή αλλιώς τα μάγια της θεατρικής τέχνης όπως τα ετοίμασαν οι πρωταγωνιστές του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, άνοιξαν τα φτερά τους για θερινές βραδιές αισθητικής απόλαυσης και θεατρικής μαγείας.Μετά την άκρως πετυχημένη πρεμιέρα στο θέατρο κάστρου της Άρτας και την παράσταση που ακολούθησε στο Καναλάκι περιμένουν πια τους Γιαννιώτες στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ την Κυριακή 24 Ιουλίου, 9.30’ το βράδυ, για ένα ταξίδι θεατρικής πανδαισίας.Πρόκειται για μία παράσταση με την ποιότητα που το διοικητικό συμβούλιο του Θεάτρου ομόφωνα στόχευσε και η οποία δημιουργήθηκε με κατάθεση ψυχής, δουλειάς και φαντασίας. Μια θεατρική παραγωγή στην οποία συνέβαλαν το προσωπικό του Θεάτρου, οι υποστηρικτές και χορηγοί επικοινωνίας, καθώς και τα μέλη των Διοικητικών συμβουλίων ΔΗΠΕΘΕ και Πνευματικού Κέντρου.Για το ΔΗΠΕΘΕ θα ακολουθήσει μια μεγάλη περιοδεία, η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαπενταετίας, που οργανώθηκε με την συμβολή και την αρωγή των Δήμων, κυρίως της Ηπείρου, όπου και η Δημοτική Σκηνή δίνει την συντριπτική πλειοψηφία των παραστάσεών της.Οι τιμές των εισιτηρίων για την παράσταση της Κυριακής 24 Ιουλίου είναι ιδιαίτερα προστική ώστε να δοθεί η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. 12 € τιμώνται τα κανονικά εισιτήρια και 8 € τα εκπτωτικά στα οποία περιλαμβάνονται: μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, μέλη ΚΑΠΗ, κάτοχοι της μπλε Κάρτας Πολιτισμού που φέρει σήμα το κιονόκρανο από το ΥΠΠΟΤ, ΑΜΕΑ, και άνεργοι.πίσης ισχύουν εργατικά εισιτήρια που οι δικαιούχοι μπορούν να παραλαμβάνουν δωρεάν από τα γραφεία της Εργατικής Εστίας Ιωαννίνων στην οδό Τσακάλωφ 10. Προπώληση εισιτηρίων της παράστασης γίνεται από τα σημεία: γραφεία ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Παπάζογλου και Αραβαντινού γωνία) και Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών (Δευτέρα έως Παρασκευή 8 π.μ. έως 3 μ.μ.), καθώς και κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 20) και Rock Shop (Βλαχλείδη 9) σε ώρες λειτουργίας καταστημάτων.

Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού στο Δήμο Πωγωνίου


Την Κυριακή 24 Ιουλίου στον ιστορικό δρόμο «Ντερβένι» στον Δήμο Πωγωνίου, οργανώνεται ιππασία, ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία.Οι δραστηριότητες, που εντάσσονται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου, αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας, που έχει στόχο την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού στην περιοχή.Η διοργάνωση, των παραπάνω εκδηλώσεων, έχει σκοπό την ανάδειξη ενός αρχαίου δρόμου, όπως ήταν το Ντερβένι για την προβιομηχανική περίοδο πριν την χρήση του αυτοκινήτου, που η μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων γινόταν με άμαξες και άλογα, ως άξονα ανάπτυξης ήπιων και εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως η Ιππασία, η ορεινή ποδηλασία και η πεζοπορία.Το προηγούμενο χρονικό διάστημα με σεβασμό στον χαρακτήρα και την ιστορικότητα της διαδρομής του Ντερβενιού καθαρίστηκε σε μήκος έξι χιλιομέτρων από τα κλαδιά και αποκαταστάθηκε η βατότητα σε όλο το μήκος που ανήκει στον Δήμο Πωγωνίου (39 χιλιόμετρα από τα 57συνολικά μέχρι τα Ιωάννινα) και δόθηκε προς χρήση στους δημότες μας, ώστε να πραγματοποιούνται εκεί διάφορες ήπιες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ιππασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία.Στον σχεδιασμό του Δήμου Πωγωνίου είναι, με άξονα το Ντερβένι, που διασχίζει ακριβώς στη μέση τον Δήμο μας, να συνδεθούν με μονοπάτια οι όμορες περιοχές και να αναδειχθούν όλα τα μνημεία της προβιομηχανικής περιόδου που υπάρχουν εκατέρωθεν αυτού, μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.Έτσι θα καταγραφούν, θα καθαρισθούν, θα προσαρμοστούν σε χάρτες, θα διαφημιστούν ηλεκτρονικά και σε ειδικά φυλλάδια και θα καταστούν επισκέψιμα, στους περιηγητές και τους επισκέπτες του Δήμου μας οι νερόμυλοι, τα παλιά γεφύρια, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα αμυντικά οχυρωματικά έργα και τα πολυβολεία του έπους του `40, ο φυσικός καταρράκτης, οι λίμνες Ριαχόβου και Ζαραβίνας, τα χάνια και γενικά ότι υπάρχει αξιόλογο προς επίσκεψη στην περιοχή.

Βραδιά ροκ στο Νησάκι των Ιωαννίνων


Η Δημοτική Κοινότητα Νήσου και το «Boxx Live stage» παρουσιάζουν: Συμφωνικό rock, με τους Γιώργο Γάκη & Troublemakers και τις Fortissimo.Special Guests: Second Hand Rock
Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στο Νησί της Παμβώτιδας.Για πρώτη φορά μια μεγάλη ροκ εκδήλωση, στη μαγευτική πλατεία Σαράι του Νησιού με φόντο τα Γιάννενα.
Ώρα προσέλευσης: 20:00
Τιμή Εισιτηρίου 6€
Δρομολόγια από και προς το Νησί θα εκτελούνται από την αρχή μέχρι και μετά το τέλος της συναυλίας.Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

13ο Τουρνουά 3ΟΝ3 στο Καναλάκι Πρέβεζας


Από το 1997 η ομάδα μπάσκετ Α.Ε. Καναλακίου ξεκίνησε την διοργάνωση του τουρνουά 3ΟΝ3 στην κεντρική πλατεία Καναλακίου. Σιγά σιγά η εκδήλωση αυτή έγινε θεσμός, αναπτύχθηκε σε όλα τα επίπεδα και εμπλουτίστηκε με διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Στο περσινό τουρνουά οι συμμετοχές έφτασαν τις 180. Στο φετινό τουρνουά(13ο) που προετοιμάζουμε προβλέπεται οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις 200! Το τουρνουά διαρκεί μια εβδομάδα 25-31 Ιουλίου. Περιλαμβάνει προκριματικούς (ομίλους), ημιτελικούς (νοκ άουτ), τελικούς, διαγωνισμό καρφωμάτων, τριπόντων, βολών. Το τουρνουά 3on3 είναι μη κερδοσκοπική αθλητική εκδήλωση, έτσι το κόστος είναι στα 5 ευρώ ανά αθλητή, προκειμένου να καλυφθούν μέρος των εξόδων της διοργάνωσης (μπλουζάκια, νερά κτλ.).
«ΞΕΜΠΑΡΚΟΙ»
Δεν έχεις ομάδα για να αγωνιστείς στο τουρνουά; Σου βρίσκουμε εμείς…
Δηλώστε συμμετοχή τώρα!
-2684022367
-2684024755
Έως 23/7

Εκλέγουν νέα Διοίκηση οι Μετακινούμενοι Κτηνοτρόφοι της Ηπείρου


Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Ιουλίου στα «Λιθαρίτσια»
Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Δεκόλης μιλώντας στο «Ήπειρος TV1» κάλεσε τα μέλη της Ένωσης να δώσουν «παρών», αφού τα προβλήματα της μετακινούμενης κτηνοτροφίας είναι αρκετά.Μάλιστα, υποστήριξε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει βοσκότοπος στην Ήπειρο που να μην αξιοποιηθεί.

ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ 2011


Ο Πολτιστικός μας Σύλλογoς διοργανώνει για 18η χρονιά, την εκδήλωση "ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ" στη Bουλιάστα Ιωαννίνων. Η εκδήλωση θα γίνει την 1η Αυγούστου ημέρα Δευτέρα, στις όχθες του ποταμού Λούρου.Η γιορτή θα ξεκινήσει με χαιρετισμό που θα εκφωνήσει εκπρόσωπος του Συλλόγου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αναφορά από εκπρόσωπο του Ιχθυογεννητικού Σταθμού για την ιστορική αναδρομή της Πέστροφας, της περιοχής Λούρου, με παρουσίαση slides. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει Δημοτική βραδυά με τον Δόκιμο στο κλαρίνο και τους: Χρήστο Σταύρου, Έλλη και Τάσο Παντέλη στο τραγούδι. Ο χορός θα είναι ελεύθερος για όλους. Οι τιμές των ποτών θα είναι: Μπύρα 2 ευρώ, Αναψυκτικά 1,5 ευρώ, Κρασί 15 ευρώ. Η τιμή του εισητηρίου θα ανέρχεται στα 5 ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει έτοιμα πιάτα με τηγανιτές και καπνιστές Πέστροφες της περιοχής.Στην είσοδο θα διανέμονται φυλλάδια με παραδοσιακές συνταγές της Πέστροφας.

Γιορτές Πηγαδιών στην Άρτα


Οι Γιορτές Πηγαδιών οργανώνονται στον Αμμότοπο Άρτας την Κυριακή, 24 Ιουλίου και ώρα 8:30 το βράδυ, στη θέση «Πανόραμα». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Κιάφα», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Αγία Παρασκευή» και την Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Άρτας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στην Άρτα


Από την εταιρία θεάτρου "Παραβάτες", οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στο Θέατρο Κάστρου στην Άρτα, με τον Πασχάλη Τσαρούχα, την Νίκη Γρανά (τραγουδίστρια των ΠΥΞ ΛΑΞ) και τους ηθοποιούς Αλέξη Μαρτζούκο και Δανάη Μητροπούλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαθεοδώρου. Ένα έργο επίκαιρο και αγανακτισμένο. Γενική είσοδος 15€. Προπώληση εισιτηρίων, πλατεία Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Άρτας.

Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Στη γέφυρα της Εγνατίας, της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας -Πρέβεζας, συνελήφθη ένας 30χρονος Ιρακινός, να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του, δύο συμπατριώτες του λαθρομετανάστες.Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι λαθρομετανάστες είχαν στην κατοχή τους συνολικά τρία πλαστά διαβατήρια Ρουμανίας, δύο κλεμμένα διαβατήρια Ολλανδίας με παραποιημένα στοιχεία, μία κλεμμένη ολλανδική άδεια ικανότητας οδηγού, μία ρουμανική και μία ολλανδική άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, έντεκα ατομικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Ιταλία καθώς και δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυτοκινήτων.Ο διακινητής και οι λαθρομετανάστες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ηγουμενίτσας.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών διεκδικεί 172 θέσεις εργασίας


Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησε ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής με το ΙΜΕ της ΓΕΣΕΒΕ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.Το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΕΣΕΒΕ έχει την απαιτούμενη επάρκεια και στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» κατέθεσε το φάκελο του ΝΠΔΔ (ΟΚΠΑΠΑ ) για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα.Στα συγκεκριμένο πρόγραμμα το ΝΠΔΔ μπορεί να είναι μόνο συμπράττων φορέας και για το λόγο αυτό προχώρησε στην υπογραφή του μνημονίου στο οποίο αποτυπώνεται η συμφωνία με το ΙΜΕ της ΓΕΣΕΒΕ για την εκτέλεση της πράξης , το περιεχόμενο της , το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα.Οι ωφελούμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΝΠΔΔ θα επιχορηγούνται για κάθε ημέρα απασχόλησης με το ποσό των 25 € και για διάστημα 5 μηνών.Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στην πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης.Το πρόγραμμα του έχει προταθεί από το ΝΠΔΔ (ΟΚΠΑΠΑ) Δήμου Ιωαννιτών και έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι το ακόλουθο :

Α/Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 19
2 ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ 16
3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ 17
4 ΟΔΗΓΟΙ 8
5 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ 5
6 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ 7
7 ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ 8
8 ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 22
9 ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 4
10 ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 4
11 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ 3
12 ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ 3
13 ΒΟΗΘΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ 3
14 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ 5
15 ΜΑΓΕΙΡΕΣ 3
16 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ 2
17 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ 2
18 ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ 10
19 ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ 2
20 ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ Η/Υ 5
21 ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ (MARKETING) 1
22 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 1
23 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 8
24 ΠΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ 6
25 ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ 4
26 ΠΕ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ 4
ΣΥΝΟΛΟ 172
Οι ωφελούμενοι σύμφωνα με την πρόταση θα απασχοληθούν σε δράσεις του ΝΠΔΔ όπως είναι:
-Φροντίδα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ
-Εμψύχωση και Δημιουργική απασχόληση Ηλικιωμένων
-Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών Νέων και Ενηλίκων
-Συντήρηση παιδικών Σταθμών
-Δικτύωση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών επισκεπτών σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του ΝΠΔΔ

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για Ιόνια, Ε-65 και κόμβους Εγνατίας


Στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στους οδικούς άξονες που ενδιαφέρουν άμεσα την Ήπειρο, Ιόνια Οδός, Ε-65, καθώς και στο ζήτημα της κατασκευής κόμβου στην Εγνατία Οδό που να εξυπηρετεί το Βορειοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.Μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:«Θεωρώ ότι ούτε στην Ε-65, ούτε στην Ιόνια Οδό ακολουθήθηκε η πρέπουσα πορεία και έγιναν τεράστια λάθη από το Υπουργείο Υποδομών. Εκτιμώ ότι μπορούσαμε να κάνουμε όργανα τέτοια, που μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα – από τη στιγμή που αρνούνται οι άλλες οι τράπεζες να συμμετάσχουν – να βρούμε λύσεις, σε συνεργασία με το εργοληπτικό δυναμικό της πατρίδας μας, για να προχωρήσουμε άμεσα και την Ιόνια Οδό και την Ε-65. Θεωρώ ότι έγιναν τεράστια λάθη από το Υπουργείο Υποδομών».

Για τον κόμβο της Εγνατίας

«Έχουμε κάνει συζητήσεις και ως νομαρχιακή αρχή παλιότερα είχαμε πάρει τη δέσμευση ότι δεν θα λειτουργούσαν διόδια στο Δροσοχώρι και αυτό γιατί, εκτός των άλλων, θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει ένας κόμβος από την περιοχή Δροσοχωρίου μέχρι το Δρίσκο. Ακούσαμε όταν είχε έλθει ο κ. Μαγκριώτης, ότι μέχρι τέλους του έτους θα μας είχε ανακοινώσει που και πως γίνουν οι κόμβοι κλπ. Δεν περιμέναμε ότι θα το έκανε γιατί πολλές φορές έκανε συζητήσεις εδώ άνευ αντικειμένου.Πριν λίγες ημέρες, όταν παραβρεθήκαμε σε σύσκεψη στην Αθήνα για το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων, ενημερωθήκαμε ότι σε αυτό προβλέπεται ένας κόμβος στην Εγνατία που θα είναι χρήσιμος για το Βόρειο Τμήμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Αυτόν τον κόμβο στο Ρυθμιστικό τον τοποθετούν πριν τη σήραγγα Δρίσκου. Ακούσαμε και την πρόταση να χρησιμοποιηθεί η σημερινή Εθνική οδός. Για μένα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και παρά τα προβλήματα- από τη μη απάντηση για μεγάλο διάστημα από το Υπουργείο Άμυνας - εμείς τελειώσαμε τη μελέτη. Θεωρώ όμως ότι μια τέτοια συνάντηση που οργανώθηκε από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, δεν αφορούσε μόνο το Δήμο Ιωαννιτών που πράγματι έπρεπε να κληθεί γιατί τον ενδιαφέρει μέγιστα το θέμα. Ήταν όμως τελείως λάθος η κίνηση αυτή, αφού έπρεπε να καλέσει και την Περιφέρεια, όπως θα κληθούμε για την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα. Ήταν ατόπημα, πολύ σοβαρό του Προέδρου της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. που έκανε μια τέτοια σύσκεψη, που ούτε αποτέλεσμα δίνει, ούτε λύσεις δίνει και η οποία άφησε ανοικτό και το οικονομικό θέμα. Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να καλέσει τους φορείς που είναι αρμόδιοι για έργα που γίνονται στις περιοχές ευθύνης τους, ώστε να λυθεί αυτό το θέμα».

Συνάντηση Φ.Φίλιου με τους αθλητές του Ποσειδώνα


Τις κολυμβήτριες και τους κολυμβητές του Ποσειδώνα που επέστρεψαν με μετάλλια και διακρίσεις από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Ο Δήμαρχος συνεχάρη τους αθλητές, τους προπονητές και την διοίκηση του σωματείου και τους ευχήθηκε να έχουν συνέχεια στις επιτυχίες.«Η πόλη έχει ανάγκη τον αθλητισμό και εσείς αποτελείται ένα παράδειγμα για την κοινωνία. Αποδεικνύετε πως ο αθλητισμός μπορεί να συνδυάζεται με το σχολείο και την εκπαίδευση. Εύχομαι σε όλους και στο Σύλλογό σας να συνεχίσετε τις επιτυχίες, που μας κάνουν όλους να χαιρόμαστε», σημείωσε ο Δήμαρχος.Ο Πρόεδρος του Ποσειδώνα Ηλίας Σπυριούνης, έθεσε στο Δήμαρχο το θέμα της λειτουργίας του κολυμβητηρίου, ζητώντας να παραμείνει ανοιχτό και να μην επηρεαστεί το ωράριο από τυχόν αλλαγές που θα επέλθουν.Ο κ. Φίλιος έκανε γνωστό ότι έχει επικοινωνήσει κατ’ επανάληψη με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή για την διαχείριση των αθλητικών υποδομών, όπως προβλέπεται και από τον Καλλικράτη.«Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στο κολυμβητήριο, το οποίο συμπληρώνει σαράντα χρόνια ζωής, υπάρχουν προβλήματα και τεχνικές ελλείψεις. Θα γίνουν συζητήσεις και με την Διοίκηση του ΕΑΝΚΙ και θα επιδιώξουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.