Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Μαίνεται η φωτιά στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων


Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων κοντά στο Νεοχωρόπουλο και την Πεδινή.Οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται. Επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, 52 πυροσβέστες και 20 οχήματα.Στο σημείο βρίσκονται ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος και όλοι οι αντιδήμαρχοι.Στο μεταξύ, σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές, έχουν ενημερωθεί από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας να βρίσκονται οι κρατικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης της Ηπείρου.

Καταγγελία από την παράταξη Αργύρη σε βάρος του Αλ. Καχριμάνη για τοποθετήσεις που δεν έγιναν με βάση τα προσόντα των υπαλλήλων


Για μια ακόμη φορά η Περιφερειακή Αρχή αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και επιβεβαίωσε δυστυχώς, όλα τα αρνητικά στοιχεία που της αποδίδουμε και για τα οποία είχαμε και προεκλογικά τοποθετηθεί γνωρίζοντας την τακτική και την πρακτική του σημερινού Περιφερειάρχη.Από την 1η. Ιουλίου τοποθετήθηκαν στην Αιρετή Περιφέρεια υπάλληλοι που μέχρι τότε υπηρετούσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Στις τοποθετήσεις αυτές συνέβησαν τραγελαφικά γεγονότα που φανερώνουν τη νοοτροπία, τον τρόπο λειτουργίας και την επικινδυνότητα της σημερινής Περιφερειακής Αρχής.Οι τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο και μόνο για να μπορεί να γίνει και να νομιμοποιηθεί η εκκαθάριση της μισθοδοσίας.Να καλυφθεί, δηλαδή, το τυπικό μέρος της όλης διαδικασίας αγνοώντας το ουσιαστικό μέρος, που είναι η σωστή, αποτελεσματική και ευέλικτη λειτουργία των υπηρεσιών με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και του τόπου.Διαπιστώσαμε ότι, χωρίς να γίνει καταγραφή των αναγκών, χωρίς να γίνει ο απαιτούμενος προγραμματισμός ανάπτυξης των υπηρεσιών, χωρίς καμία εκπαίδευση των υπαλλήλων στα νέα τους καθήκοντα, έγιναν τοποθετήσεις με βάση το βόλεμα των “δικών μας παιδιών”, με βάση το ποιοι φρόντισαν να περάσουν από το γραφείο του κ. Περιφερειάρχη και να εγγραφούν στη σχετική λίστα των ευνοημένων που είχε δημιουργηθεί, αδικώντας κατάφορα όσους θέλησαν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, μη συμμετέχοντας σε τέτοιες διαδικασίες.Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να διαλύονται υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο πολίτης και να δυσλειτουργούν άλλες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση βασικών στόχων της Περιφέρειας Ηπείρου.Υπάλληλοι που μετακινήθηκαν στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας, δεν είχαν ούτε γραφεία να καθίσουν και αφού διαπιστώθηκε η τραγικότητα της κατάστασης με διαλυμένες υπηρεσίες , μετά από 10 μέρες εκδόθηκαν νέες αποφάσεις για ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε υπαλλήλους. Παράλληλα καθήκοντα σε υπηρεσίες όπου απέχουν μεταξύ τους κάποια χιλιόμετρα και η άσκηση των καθηκόντων μάλλον πρέπει να γίνεται με τηλεδιάσκεψη!!!!Άτομα που βρίσκονται στα πρόθυρα της σύνταξης και χωρίς την απαιτούμενη γνώση και εκπαίδευση, τοποθετήθηκαν σε νέα καθήκοντα που δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και χωρίς ούτε καν να ερωτηθούν.Άτομα με γνώσεις και εξειδικευμένη κατάρτιση, βρίσκονται παροπλισμένα και χωρίς γραφείο επειδή δεν είναι αρεστοί στην Περιφερειακή Αρχή.Για την ιστορία…. έχουμε κάποιες απορίες προς την Περιφερειακή Αρχή:
-Επί 7 μήνες κάνατε κάποιο σχεδιασμό τοποθέτησης υπαλλήλων για κάλυψη κενών θέσεων, για κάλυψη αναγκών των υπηρεσιών από αποχωρήσεις και για στελέχωση των νέων υπηρεσιών;
-Ζητήσατε ενημέρωση για κάθε υπηρεσία (αντικείμενο, ελλείψεις, ανάγκες, προβλήματα κλπ) και δεν σας παρασχέθηκε;
-Έγιναν πρωτόκολλά παράδοσης και παραλαβής την 1η Ιουλίου μεταξύ παλαιών και νέων Διευθυντών που, χωρίς ούτε στοιχειώδη κριτήρια, επιλέξατε;
-Οι τοποθετήσεις ήταν αποτέλεσμα ενημερώσεων και συνεργασιών με τις υπηρεσίες;
Δυστυχώς οδηγούμαστε πολύ νωρίς σε συμπεράσματα: να μην περιμένει και πολλά η Ήπειρος από την Περιφέρεια με την παρούσα Αρχή.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Εντολή να εκκενωθούν κτήρια της Πανεπιστημιούπολης έδωσε ο πρύτανης


Εντολή να εκκενωθεί η Μονή Περιστεράς,αλλά και όσα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης βρίσκονται πολύ κοντά στο δάσος της Δουρούτης,έδωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,μιας και οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα το Πανεπιστήμιο.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Οι άνδρες της Πυσοσβεστικής έπραξαν το καθήκον τους και απέτρεψαν τον πύρινο εφιάλτη από τα πρώτα σπίτια του Νεοχωρόπουλου τα οποία στην κυριολεξία έγλειψαν οι φλόγες. Τη μάχη της κατάσβεσης δίνουν συντονισμένα 3 αεροσκάφη καναντέρ, 13 οχήματα και 33 άνδρες.Πρόβλημα αρχίζει να υπάρχει πλέον και προς το πανεπιστήμιο, καθώς η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το Ίδρυμα. Το epirusgate είναι στο μέτωπο της πυρκαγιάς και θα σας κρατάει συνεχώς ενήμερους.

Η φωτιά απειλεί σπίτια στο Νεοχωρόπουλο!


Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Νεοχωρόπουλο,προκειμένου να μην φτάσει η πυρκαγιά στα σπίτια του χωριού!Πριν από λίγα λεπτά,οι άνδρες της Πυροσβεστικής,αλλά και οι πιλότοι των αεροσκαφών,κατάφεραν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να γλυτώσουν τρια σπίτια,τα οποία "έγλυφαν" οι φλόγες!

Η φωτιά ξέσπασε πιθανότατα από ανεγκέφαλο που έκαψε ξερά χόρτα!


Η φωτιά ξέσπασε πιθανότατα από ανεγκέφαλο που έκαψε ξερά χόρτα και του ξέφυγε ο έλεγχος. Ξεκίνησε σε τοποθεσία ανάμεσα στην Κοσμηρά και το Ασβεστοχώρι. Οι δυνατοί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.Τώρα κινείται με κατεύθυνση προς τη χωματερή της Δουρούτης. Την κατάσβεση συντονίζει προσωπικά ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Αρχιπύραρχος Σταυρόπουλος Χρήστος.

Με καθυστέρηση μιας ώρας ήρθαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στα Γιάννενα!!!


Με καθυστέρηση μιας ώρας ήρθαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στα Γιάννενα,με αποτέλεσμα,η πυρκαγιά στο Ασβεστοχώρι να εξαπλωθεί γρήγορα.Να θυμίσουμε πως στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων φέτος,δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο!Είναι χαρακτηριστικό ότι η οσμή της φωτιάς έχει έρθει και σε σημεία της πόλης των Ιωαννίνων!Αυτή την ώρα,ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής,προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Νεοχωρόπουλο και την χωματερή της Δουρούτης.Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Ιωαννιτών και σε ετοιμότητα όλοι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας, με στόχο να μην εισέλθει η φωτιά στο χώρο της χωματερής της Δουρούτης.

Φωτιά σε δύσβατη περιοχή στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων


Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο Ασβεστοχώρι του Δήμου Ιωαννίνων.Επί τόπου επιχειρούν, 22 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρα επιχειρούν τρία καναντέρ.

Προγραμματική σύμβαση για το Μουσείο Αργυροτεχνίας των Ιωαννίνων


Υπογράφτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης για το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.Η σύμβαση θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την υπογραφή της και από το Δήμο Ιωαννιτών, που είναι το τρίτο συμβαλλόμενο μέλος.Το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, είναι θεματικό-τεχνολογικό, το οποίο πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην προβιομηχανική εποχή. Ταυτόχρονα είναι και περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροτεχνίας στην περιοχή της Ηπείρου. Χρονικά η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και μετά, ωστόσο δεν λείπουν αναφορές και στο παρελθόν.Το έργο αναπτύσσεται εντός του Κάστρου (Ιτς Καλέ) και πιο συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης.Η μόνιμη έκθεση έχει ως κύριο στόχο να παρουσιάσει την τεχνολογία της αργυροτεχνίας μέσα από τη διαχρονική διάστασή της και να περιγράψει το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών.Ταυτόχρονα με την έμφαση που δίνεται στα Γιάννινα και την Ήπειρο αναδεικνύεται το κοινωνικό- οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια, καθώς και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, που συνδέεται στενά με την τέχνη του ασημιού.Για την ανάπτυξη του έργου έχουν προσδιοριστεί δέκα υποέργα. Πρόκειται για τα ακόλουθα:
-Αποκατάσταση τμήματος Κάστρου Ιωαννίνων για τη δημιουργία Μουσείου Αργυροτεχνίας.
-Ειδικές εκθετικές κατασκευές
-Γραφιστική σύνθεση εποπτικού υλικού
-Οπτικοακουστικές παραγωγές
-Πολυμεσικές διαδραστικές εφαρμογές
-Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
-Ειδικός φωτισμός
-Έπιπλα και λοιπός εξοπλισμός
-Συγκρότηση, τεκμηρίωση, συντήρηση και επιμέλεια της συλλογής και του εποπτικού υλικού
-Ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας.
Ως χώρος διαμόρφωσης του έργου ορίζεται τμήμα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ (κτίριο μαγειρίων, δυτικός προμαχώνας), το οποίο παραχωρήθηκε προσωρινά με υπουργική απόφαση και μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ.Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 7,1 εκατομμύρια ευρώ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Eπείγουσα ανάγκη για συγκρότηση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων


Στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη συγκρότηση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αναφέρεται με Ερώτησή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο Θανάσης Οικονόμου.Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται ότι η σπουδαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης υπονομεύεται από άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα καθημερινής διαχείρισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καθυστερήσεις στη συγκρότηση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).Έτσι σήμερα, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και ενώ έχουν μεταφερθεί οι αντίστοιχες αρμοδιότητες, δεν έχουν συσταθεί οι ανάλογοι φορείς.Οι παλιές διοικήσεις των οργανισμών εκείνων που θα διαδεχτούν οι ΠΕΔ και οι ΦοΔΣΑ δεν λειτουργούν επί της ουσίας, και αφού δεν έχουν πλέον την πολιτική νομιμοποίηση αποφεύγουν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις ακόμη και όταν συνέρχονται.«Σε μια εποχή που η ανάγκη να τρέξουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έχει διαστάσεις έκτακτου χαρακτήρα, οι πρωταρχικές δομές της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έχουν βρεθεί μόνες να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την κατάσταση», την ώρα που ο «Καλλικράτης» πρέπει όχι μόνο να επιτύχει, αλλά να αποτελέσει και πρότυπο.Κατόπιν αυτών, ο αρμόδιος υπουργός κ. Καστανίδης ερωτάται σε πιο στάδιο βρίσκεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη συγκρότηση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) καθώς και η συγκρότηση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

2.799.189 ευρώ στη Θεσπρωτία από προτάσεις που υποβλήθηκαν το 2009 για το ΙNTERREG Ελλάδας – Ιταλίας


Την Παρασκευή 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης του ΙNTERREG Ελλάδα – Ιταλία όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που είχαν εγκριθεί.Στην συνεδρίαση εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου και της Τ.Ε.Δ.Κ Θεσπρωτίας συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.Οι προτάσεις είχαν υποβληθεί το 2009, από το Δήμο Ηγουμενίτσας, την Τ.Ε.ΔΚ Θεσπρωτίας, τον Οργανισμό Λιμένος και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας.Ο συνολικός προϋπολογισμός των 9 προτάσεων που εγκρίθηκαν και στις οποίες συμμετέχουν οι παραπάνω φορείς της Θεσπρωτίας είναι 12.355.215 ευρώ και η συμμετοχή των φορέων της Θεσπρωτίας ανέρχεται σε 2.799.189 ευρώ.Αναλυτικά ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετέχει σε 3 δράσεις (στη μια ως επικεφαλής εταίρος) με προϋπολογισμό 1.011.712 ευρώ, η Τ.Ε.Δ.Κ σε 2 δράσεις (στη μία ως επικεφαλής εταίρος) με προϋπολογισμό 842.600 ευρώ, η Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε σε 3 δράσεις με προϋπολογισμό 804.477 ευρώ και η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και νυν Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σε 2 δράσεις με προϋπολογισμό 140.400 ευρώ.Αναλυτικά οι προτάσεις που εγκρίθηκαν για να ενταχθούν στις δράσεις του ΙNTERREG στις οποίες συμμετέχουν φορείς της Θεσπρωτίας είναι :
1.INNOVOIL (Aκρωνύμιο) «Εφαρμογή καινοτόμου πρωτοκόλλου ρύθμισης των προδιαγραφών του αγνού παρθένου ελαιολάδου» προϋπολογισμός δράσης 1.604.100 ευρώ.Η πρόταση κατετέθη με αριθμ. πρωτ. 8222/4-11-2009 και συμμετέχει η πρώην Νομαρχία Θεσπρωτίας και νυν Περιφερειακή Ενότητα με προϋπολογισμό 96.800 ευρώ.
2. ADRION – ART «Μοντέρνα τέχνη στις διασυνοριακές Περιφέρειες Ελλάδας και Ιταλίας» Προϋπολογισμούς δράσης 655.000 ευρώ.Η πρόταση κατετέθη με αριθμ. πρωτ. 8212/4-11-2009 και συμμετέχει ο Δήμος Ηγουμενίτσας με προϋπολογισμό 105.000 ευρώ.
3. URBANETS «Αειφόρος διαχείριση αστικών δικτύων με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.Προϋπολογισμός δράσης 1.635.000 ευρώ.Η πρόταση κατετέθη με αριθμ. πρωτ.8374/6-11-2009 και συμμετέχει ο Δήμος Ηγουμενίτσας ως επικεφαλής εταίρος, με προϋπολογισμό 855.000 ευρώ.
4.Net. L.A.M «Δημιουργία δικτύου εξυπηρέτησης των μαρίνων ιστιοφόρων της νότιας Αδριατικής και του Ιονίου».Προϋπολογισμός δράσης 943.215 ευρώ.H πρόταση κατετέθη με αριθμ. πρωτ. 8481/10-11-2009 και συμμετέχουν ο Δήμος Ηγουμενίτσας με προϋπολογισμό 51.712 ευρώ και η Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε με προϋπολογισμό 103.477 ευρώ.
5.VOL. NET «Δικτύωση εθελοντικών φορέων για την προστασία και πρόληψη Φυσικών Καταστροφών με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Η/Υ.Προϋπολογισμός δράσης 1.583.000 ευρώ.Η πρόταση κατετέθη με αριθμ. πρώτ. 8365/6-11-2009 και συμμετέχει η Τ.Ε.Δ.Κ Θεσπρωτίας με προϋπολογισμό 363.600 ευρώ.
6. BRIDGE.TRAD «Γέφυρες της Ιστορίας και της παράδοσης».Προϋπολογισμός δράσης 1.597.600 ευρώ.H πρόταση κατετέθη με αριθμ. πρώτ. 8369/6-11-2009 και συμμετέχει η Τ.Ε.Δ.Κ Θεσπρωτίας ως επικεφαλής εταίρος με προϋπολογισμό 479.000 ευρώ.
7. Thiropedia «Διαδραστικές ψηφιακές υπηρεσίες για προώθηση της φυσικής κληρονομιάς και του αειφόρου κυνηγιού.Προϋπολογισμός δράσης 487.800 ευρώ.Η πρόταση κατετέθη με αριθμ. 8059/2/11/2009 και συμμετέχει η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και νυν Περιφερειακή Ενότητα με προϋπολογισμό 43.600 ευρώ.
8. GAIA «Ενοποιημένη αυτόματη ανταλλαγή λιμενικών πληροφοριών».Προϋπολογισμού 1.999.500ευρώ.Η πρόταση κατετέθη με αριθμ. πρωτ. 8471/10-11-2009 και συμμετέχει η Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε με προϋπολογισμό 351.000 ευρώ.
9. GREΤA «Πηγές γεωγραφικών πληροφοριών για περιβαλλοντικές και τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές».Η πρόταση κατετέθη με αριθμ. πρωτ 8225/4-11-2009 και συμμετέχει η Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς δήλωσε« Ως πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και ως πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ Θεσπρωτίας νοιώθω ικανοποιημένος για την έγκριση των προτάσεων που είχαμε υποβάλλει το 2009.Είναι πολύ σημαντικό αυτή την εποχή που ο Εθνικός κουμπαράς έχει στερέψει να μπορούμε στα πλαίσια του προγράμματος ΙΝΤΕRREG Ελλάδα – Ιταλία να αξιοποιήσουμε Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους δυο εκατομμυρίων εφτακοσίων χιλιάδων ευρώ για την ανάπτυξη της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου».

Παρουσίαση της 3ης φάσης της Μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας ΤΡΑΜ στα Ιωάννινα


Την Πέμπτη 21 Ιουλίου και ώρα 13.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας, από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Ηπείρου, θα γίνει η παρουσίαση της 3ης φάσης της μελέτης σχετικά με την περιγραφή και τεκμηρίωση της προτεινόμενης βέλτιστης λύσης μέσου σταθερής τροχιάς Τραμ στα Ιωάννινα.

ΔΗΜΟΣ Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ:Καταγγελία της παράταξης "Α.Δ.ΚΙ."


Το Δημοτικό Συμβούλιο Β. Τζουμέρκων στις 17\7\2011, δια του προέδρου του, είχε προγραμματίσει την ίδια μέρα δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Η πρώτη άρχιζε στις 11 π.μ. (είχε προηγηθεί συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 10 π.μ.) με μοναδικό θέμα την απογραφή των πρώην ΟΤΑ, όπου προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία και αμέσως μετά στις 13.00 η δεύτερη με πενήντα και άνω θέματα στην ημερήσια διάταξη.Το εκτός ημερήσιας διάταξης σημαντικό θέμα που αφορούσε τον ΧΥΤΑ, η ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων σε τρέχοντα θέματα του Δήμου (όπως εξάλλου προβλέπεται), η ολοκληρωμένη συζήτηση των θεμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα στις 8:30 το απόγευμα και μετά από 10 ώρες περίπου συνεδριάσεων να έχουν συζητηθεί τα μισά θέματα της ημερήσιας διάταξης.Οι σύμβουλοι της παράταξής μας αδυνατώντας βιολογικά να ανταποκριθούν στη λήψη αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με ουσιαστική συμμετοχή και συνεισφορά, αποχώρησαν.Η περαιτέρω παρουσία τους θα ήταν μία άβουλη συμμετοχή χωρίς ουσιαστική συνεισφορά. Μπορεί βέβαια αυτό να ταυτιζότανε με τον τρόπο που επιθυμεί ο Δήμαρχος να λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως τον συγκεκριμένο τρόπο συνεδρίασης και λήψης αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν τον θέλουν ούτε οι Δημότες αλλά και ούτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής μας, γι αυτό και τον καταγγέλλουμε.Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον μήνα Μάρτη, η παράταξή μας κατανόησε την ομολογηθείσα βιολογική αδυναμία του Δημάρχου να συμμετάσχει στη εξέλιξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και συναίνεσε στην υποβληθείσα πρόταση για διακοπή στη συνεδρίασης.Πιστεύουμε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να επιθυμεί την ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και προς αυτή την κατεύθυνση να μεριμνήσει μελλοντικά.

Οι ταξιτζήδες απέκλεισαν για μισή ώρα την Εγνατία στον κόμβο Καρτερίου


Το ρεύμα της Εγνατίας Οδού από Ηγουμενίτσα προς Γιάννινα στον Κόμβο Καρτερίου απέκλεισαν στις 11:15 σήμερα το πρωί και για μισή ώρα, οι ιδιοκτήτες οδηγοί ταξί των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.Το πρωί στις 7 οι ιδιοκτήτες ταξί του νομού αφού συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Πεδινής κατευθύνθηκαν προς την Ηγουμενίτσα όπου μαζί με τους συναδέλφους τους της Θεσπρωτίας στάθμευσαν για λίγη ώρα έξω από το νέο λιμάνι, χωρίς να το αποκλείσουν και στην συνέχεια έκαναν πορεία στην παραθαλάσσια οδό της πόλης. Έμειναν για λίγη ώρα έξω από το παλιό λιμάνι, χωρίς επίσης να το αποκλείσουν και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν μέσω Εγνατίας προς τον κόμβο Καρτερίου όπου και απέκλεισαν την μία κατεύθυνση του αυτοκινητοδρόμου.Στο μεταξύ οι ιδιοκτήτες ταξί καταγγέλουν βαθμοφόρο της ΕΛΑΣ Θεσπρωτίας για αδιάλακτη και απρεπή σε βάρος τους συμπεριφορά, όπως υποστηρίζουν.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αστυνομικοί εντόπισαν 200 κιλά κάνναβης και 20 χειροβομβίδες στα Ελληνοαλβανικά σύνοραΑστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας εντόπισαν προ ημερών, σε ορεινή, δύσβατη και δασώδη περιοχή στον Αμάραντο Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καλυμμένο με φτέρες και νάυλον, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-εννέα (9) σάκοι που περιείχαν (189) δέματα με κάνναβη βάρους (200.625) γραμμαρίων
-είκοσι (20) χειροβομβίδες, αμυντικού τύπου χωρίς πυροσωλήνα
-δύο (2) μεταλλικά κυτία, που περιείχαν είκοσι (20) πυροσωλήνες
-μία (1) γεμιστήρα πολεμικού όπλου kalasnikov με είκοσι εννέα (29) φυσίγγια των 7,62 mm.
Ο χώρος είχε τεθεί σε διακριτική παρακολούθηση από αστυνομικούς, πλην όμως κανένας δεν εμφανίστηκε για την παραλαβή των ναρκωτικών ουσιών και των όπλων.Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων δραστών.

"Απαράδεκτη η Γ.Γραμματέας της ΕΙΝΗ !"


Με έκπληξη άκουσα και διάβασα τις δηλώσεις της Γ.Γραμματέας της ΕΙΝΗ
Μαργαρίτας Κιτσανού για το νοσοκομείο Φιλιατών, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011. Η συγκεκριμένη κυρία δήλωσε και υποστήριξε ότι το νοσοκομείο Φιλιατών είναι απαξιωμένο εδώ και χρόνια και ότι ο κόσμος δε το
εμπιστεύεται! Απαξιώνοντας με τη δήλωδή της αυτή τον καθημερινό αγώνα που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια οι γιατροί και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου!Θέλω να πω λοιπόν στην κυρία αυτή και να την ενημερώσω ότι το νοσοκομείο Φιλιατών διαθέτει άριστο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που εδώ και χρόνια εργάζεται με τα όποια μέσα διαθέτει το νοσοκομείο, δουλεύει κυρίως με φιλότιμο και ανθρωπιά προς το συνάνθρωπο και έχει σώσει μέχρι σήμεα χιλιάδες ζωές!!Δε μπορώ να αντιληφθώ την εμπάθεια της κ.Κιτσανού με το νοσοκομείο Φιλιατών!!!!!Γιατί διέκρινα, οπως όλοι όσοι την παρακολουθήσαμε στα δελτία ειδήσεων, πολύ μεγάλη εμπάθεια εκ μέρους της!!!!Διορθώνω λοιπόν την κ.Κιτσανού, και ως κάτοικος Θεσπρωτίας, που από ετών απολαμβάνουμε, και η ίδια και η οικογένειά μου και οι φίλοι μας,τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου νοσοκομείου, ότι το νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας είναι καταξιωμένο στη συνείδηση του λαού της Θεσπρωτίας και δηλώσεις όπως αυτές της γ.γ. της ΕΙΝΗ κ.Μαργαρίτας Κιτσανού απέχουν από την πραγματικότητα και μόνο σκοπιμότητες μπορούν να εξυπηρετούν!!!!!!!!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο


Την ερχόμενη Πέμπτη, στις οκτώ το βράδυ, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 64 θέματα. Μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να συζητήσει την αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος έργων, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αλλά και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της ΔΗΑΝΕΤΑΙ (Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων) για να προχωρήσει η αποκατάσταση της ΟΑΣΗΣ.

Ανοίγει το επάγγελμα, κλείνουν οι δρόμοι


Στους δρόμους είναι από χθες οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί με τα οχήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο «ανοίγει» το επάγγελμα και συγκεκριμένα για την αθέτηση, όπως τη χαρακτηρίζουν, των συμφωνιών με την κυβέρνηση, από πλευράς του νέου υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση.Χθες, οι οδηγοί έκλεισαν με τα αυτοκίνητά τους τον κόμβο της Εγνατίας στις εισόδους του στην Πεδινή, από τις 12.30 μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ενώ είχαν συμφωνήσει με τον προηγούμενο υπουργό Δημήτρη Ρέππα η απελευθέρωση των αδειών ταξί να γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια και να υπάρχει μια συγκεκριμένη αναλογία ταξί και πληθυσμού ανά περιφέρεια, αλλά και με βάση τα κατά τόπους χαρακτηριστικά (ύπαρξη συγκοινωνιών ή όχι, τουρισμός κ.λπ), ο κ. Ραγκούσης αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.Ενδεικτικό του κενού που έχει προκύψει, είναι πως ενώ το επάγγελμα είναι θεωρητικά ανοιχτό από τις 2 Ιουλίου, οι περιφέρειες δεν έχουν λάβει ακόμα κάποια σχετική εγκύκλιο. Έτσι, ελλείψει δεδομένων όπως τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέτουν όσοι θέλουν άδεια ταξί, δέχονται απλώς αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους αφήνοντας ανοιχτούς τους φακέλους προς μελλοντική συμπλήρωση. Στα Γιάννενα, το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό, κυρίως λόγω της απουσίας νομικού πλαισίου.Ο νόμος Ρέππα με τον οποίο είχαν συμφωνήσει οι επαγγελματίες του κλάδου, προέβλεπε 3 ταξί ανά 1.000 κατοίκους στην Αθήνα και 2 ανά 1.000 κατοίκους στην υπόλοιπη Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά και με επανεξέταση των αναγκών κάθε τριετία. Στα Γιάννενα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 265 άδειες ταξί, περίπου 70 παραπάνω από αυτές που «σηκώνει» το πληθυσμιακό κριτήριο. Άγνωστο παραμένει πώς δόθηκαν οι επιπλέον άδειες, με τους ιδιοκτήτες να ρίχνουν την ευθύνη στους πολιτικούς προϊστάμενους για εκμετάλλευση της παραχώρησης αδειών με βλέψεις πελατειακών σχέσεων.

Ο νέος υπουργός Μεταφορών κ. Ραγκούσης αποφάσισε να μην εγκρίνει το νόμο του προκατόχου του, να αφήσει εντελώς ελεύθερο το επάγγελμα, ανοίγοντας όμως έτσι τον ασκό του Αιόλου. Εκτός από τον ωριαίο αποκλεισμό της Εγνατίας χθες στα Γιάννενα, έγιναν αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Τα ταξί απέκλεισαν το λιμάνι του Πειραιά και κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, στο Ρίο οδηγοί ήρθαν σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ όταν προσπάθησαν να προσεγγίσουν ξενοδοχείο όπου θα γινόταν περιφερειακή σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ (τελικά αναβλήθηκε), οι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις βλάπτουν τον τουρισμό, η κυβέρνηση συγκρούστηκε σφοδρά με τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για λαϊκισμό και υποκίνηση των κινητοποιήσεων.

Άδεια με 400.000 ευρώ
Ένα σημείο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο νόμος, είναι η χρηματική αξία των αδειών. Οι τιμές είναι κυριολεκτικά αστρονομικές, καθώς κυμαίνονται από 300.000 έως 400.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να ανταποκρίνονται στην αντικειμενική αξία τους. Εν ολίγοις, πολλά από αυτά τα χρήματα είναι «μαύρα» και δεν φορολογούνται και οι τιμές αυξάνονται όσο πιο δύσκολο είναι να βρεθεί κάποια διαθέσιμη άδεια. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να είναι τόσο ακριβές οι άδειες, τονίζοντας όμως ότι ουσιαστικά, τις παράλογα υψηλές τιμές και αυτού του είδους την αγοραπωλησία δεν την απέτρεψε το κράτος. Από την άλλη, προφανώς όταν κάποιος δίνει τόσα χρήματα για μια άδεια που θα ξεπληρώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξοικονομήσει τα προς του ζην, σημαίνει ότι αφενός το επάγγελμα είναι προσοδοφόρο, αφετέρου ότι υπάρχει κάποια σχετική «προστασία» του. Πώς όμως μπορεί να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς;Ο αντίλογος των ιδιοκτητών είναι ότι παντού, υπάρχει πληθυσμιακή αντιστοιχία για τις άδειες (στο Παρίσι αντιστοιχούν 4 ταξί σε κάθε 1.000 κατοίκους) και ότι το επάγγελμά τους δεν περιλαμβάνεται στην απελευθέρωση των μεταφορών που επιβάλλει η Ε.Ε., άρα δεν μπορεί να γίνει αυτό που θέλει ο κ. Ραγκούσης.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, ένας αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και οι δύο αλλοδαποί συνεπιβάτες του διότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Επίσης, μετά από έρευνα προέκυψε ότι το χρησιμοποιηθέν όχημα είχε κλαπεί.Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. όχημα.

Γιορτές Πηγαδιών στην Άρτα


Οι Γιορτές Πηγαδιών οργανώνονται στον Αμμότοπο Άρτας την Κυριακή, 24 Ιουλίου και ώρα 8:30 το βράδυ, στη θέση «Πανόραμα». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Κιάφα», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Αγία Παρασκευή» και την Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Άρτας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Με μετάλλια επέστρεψαν οι αθλητές της Ηπείρου από το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων


Με μετάλλια επέστρεψαν οι αθλητές της Ηπείρου από το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στην Ανδριανούπολη.Ο αθλητής του ΑΓΣ Ιωαννίνων Κώστας Βλάχας αναδείχθηκε τρίτος Βαλκανιονίκης στα 1.500 μέτρα, αλλά και ο Ευτύχιος Σουλιώτης του ΣΚΑ Παραμυθιάς που ανέβηκε επίσης στο τρίτο σκαλί του βάθρου με την ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ400 μ. και αναδείχθηκε έκτος Βαλκανιονίκης στα 800 μέτρα. Αρκετές ήταν οι επιτυχίες των αθλητών των Σωματείων της Ηπείρου και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων-Παγκορασίδων Α’, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το Σαββατοκύριακο.Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, με ανακοίνωσή της, συγχαίρει τους αθλητές, τους προπονητές τους, καθώς και τις Διοικήσεις των Σωματείων.

Απεργούν γιατροί και προσωπικό του ΕΣΥ την Τετάρτη


Νέο γύρο κινητοποιήσεων πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας.Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, διεκδικώντας υγειονομική θωράκιση της χώρας με ποιοτική ολοκλήρωση του ΕΣΥ, οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα Αστικά Κέντρα, λειτουργία όλων των έτοιμων κλινών εντατικής και λειτουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών κ.λπ.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε 24ωρη απεργία, και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου συγχωνεύσεων.

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εν όψει της Συνόδου Κορυφής


Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση, που προετοιμάζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Αυτήν την ώρα, στη Βουλή συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, κατά την οποία εξετάζονται όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στους κόλπους της ΕΕ. Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τη λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας.Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για την λύση που θα δοθεί στο ελληνικό ζήτημα, με αποτέλεσμα τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών να πραγματοποιούν μπαράζ επαφών με τους ευρωπαίους ομολόγους τους επί των πιθανών σεναρίων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος «να προσέλθει στη διαπραγμάτευση προβάλλοντας ρεαλιστικές προτάσεις, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα», σύμφωνα με δήλωση συνεργάτη του. Σε αλλεπάλληλες συνεργασίες που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με στενούς συνεργάτες του, εκτιμήθηκε ότι την Πέμπτη θα δοθεί ίσως η κρισιμότερη «μάχη» των τελευταίων 20 μηνών, καθώς η διαφαινόμενη -έως τώρα- αδυναμία της Ευρώπης να καταλήξει σε μια συμφωνία, εντείνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία στην Αθήνα.Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο, αν κριθεί απαραίτητο, ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να συζητήσει πιθανά σενάρια λύσης στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα είχε ήδη ορισμένες τηλεφωνικές επαφές, οι οποίες ωστόσο δεν ανακοινώθηκαν για ευνόητους λόγους. Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε τη Δευτέρα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας λύσης στη Σύνοδο.Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Λουίτζι Τρεμόντι και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται σήμερα, Τρίτη, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Κρίστοφερ Σμαρτ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τη λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας.«Η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε ποτέ λύση που θα προκαλούσε selective default, η οποία μεταφράστηκε λάθος ως επιλεκτική χρεοκοπία. Εκτίμησε ότι πιο σωστά θα λεγόταν "επιλεκτική άρνηση"» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «βαθμίδα δυσκολίας, όχι σε βαθμίδα χρεοκοπίας», παρατηρώντας ότι «είμαστε στη στιγμή που ο κλειδούχος αλλάζει τις ράγες, περνάμε από την κατάσταση μεγάλου βάρους, στην κατάστασης ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους».

Επτά προσκλήσεις ενδιαφέροντος για αποκρατικοποιήσεις δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών


Το ενδεχόμενο διάθεσης νέων αδειών καζίνων ρίχνει στη μάχη της άντλησης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το υπουργείο Οικονομικών που αναζητά, σε μια κίνηση με έντονα συμβολικό χαρακτήρα, επτά συμβούλους αποκρατικοποίησης σε επτά ημέρες.Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Μεσοπρόθεσμου να απαιτούν την άντληση 1,7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως τον Σεπτέμβριο και 5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και επίσπευσης των διαδικασιών σε αγορές και εταίρους και αναζητά έως την ερχόμενη Δευτέρα συμβούλους για να αποκρατικοποιηθούν το Καζίνο Πάρνηθας, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα ΕΛΤΑ., η Λάρκο, μικρά λιμάνια και μαρίνες, μεταλλεία και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Παράλληλα σχεδιάζει τα επόμενα άμεσα βήματα με την ανανέωση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, τη χρονική επιμήκυνση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος» και την αξιοποίηση των κρατικών λαχείων εντός του Σεπτεμβρίου και μελετά προσεκτικά τις κινήσεις του στον τραπεζικό τομέα, που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων μετά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.Προς την κατεύθυνση αυτή, πρώτο βήμα για τη σταδιακή απεμπλοκή της τράπεζας από το Δημόσιο θεωρείται η κίνηση της Αγροτικής να επιστρέψει τα κεφάλαια, ύψους 675 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει από το Δημόσιο για την κεφαλαιακή της στήριξη το 2008 μέσω της αγοράς προνομιούχων μετοχών από το Δημόσιο.Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η πώληση μετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική, Alpha, Πειραιώς, ΑΤΕ) θα υλοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.Επί του παρόντος και ενόψει της σημερινής ακρόασης των μελών του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε επτά προσκλήσεις ενδιαφέροντος «με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» για τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:
1. Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας και άδειες καζίνων. Από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκύπτει ότι το Δημόσιο είναι ανοιχτό στη διάθεση νέων αδειών καζίνων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το εγχείρημα, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει «αξιολόγηση των καλύτερων δυνατών λύσεων για το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με τις υφιστάμενες άδειες καζίνων - με σεβασμό του καθεστώτος αποκλειστικότητάς τους - όπως και τη δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών». Παράλληλα το Δημόσιο προτίθεται να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του στο Καζίνο Πάρνηθας ή ποσοστό 49%.

2. ΕΛΤΑ. Πωλείται τουλάχιστον το 40% (συνολικά το Δημόσιο κατέχει το 90% και το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Τ.Τ.) και η αποκρατικοποίηση έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

3. ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Συντήρηση Τροχαίου Υλικού - Σιδηροδρομικοί Σταθμοί. Το τέταρτο τρίμηνο του έτους το Δημόσιο προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού (αφού διαχωριστεί από τον ΟΣΕ) και να παραχωρήσει την εμπορική εκμετάλλευση των σιδηροδρομικών σταθμών Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Λάρισας.

4. ΛΑΡΚΟ. Το τέταρτο τρίμηνο του 2011 το Δημόσιο σχεδιάζει να ολοκληρώσει την πώληση της συνολικής συμμετοχής του (55,2%) στη ΛΑΡΚΟ μαζί με το management (το υπόλοιπο 33,4% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και 11,4% στη ΔΕΗ).

5. Μικρά λιμάνια και μαρίνες. Πλην των 12 μεγάλων λιμανιών, περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες θα ομαδοποιηθούν σε μια ανώνυμη εταιρεία, η οποία στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθεί.

6. Μεταλλεία. Σχεδιάζεται η πώληση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα ενσωματώσει δικαιώματα του Δημοσίου επί μελλοντικών εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση μεταλλείων στη Χαλκιδική και τη Θράκη (Σάπες, Πέραμος). Τα πρώτα έσοδα αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

7. Περιφερειακά αεροδρόμια. Με εξαίρεση το αεροδρόμιο Ηρακλείου, αναζητούνται στρατηγικοί επενδυτές για τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Απελευθέρωση πόρων


Τελεσίγραφο προς τους φορείς του δημόσιου τομέα, να απελευθερώσουν άμεσα τους πόρους του ΕΣΠΑ, πόροι που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έργα, που βρίσκονται στα χαρτιά απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής, από τα 3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται συνολικά έχει "παρκαρισμένα" τα μισά σε νεκρές εκχωρήσεις και ανενεργά έργα. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανήγγειλε, επίσης, αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ παρουσίασε πακέτο μέτρων με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων.Σε καθεστώς επανεξέτασης τίθενται άμεσα 4.762 έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ για τα οποία ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποφασισθεί αν θα δημοπρατηθούν για να προχωρήσουν, ή θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ, προκειμένου οι πόροι να κατευθυνθούν σε δράσεις που είναι ώριμες και μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων."Έχω προσωπική εμπειρία", τόνισε ο υπουργός, "ότι υπάρχουν έργα που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα. Αποκλειστικό κριτήριο είναι η άμεση χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε χρήματα να κάθονται. Όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο, που έχει εντάξει, απορρίπτεται". Κάλεσε δε τους Περιφερειάρχες, τα υπουργεία, τους δήμους και λοιπούς φορείς να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες.

Έλεγχος για υπέρογκους μισθούς σε δημοτικές επιχειρήσεις


Τη στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι και σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι σε ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται σημαντικά, κάποιοι εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν μισθούς που ξεπερνούν κάθε φαντασία.Υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν δημοτικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και σε κάποιους δήμους της περιφέρειας, να δίνουν μισθούς σε απλούς υπαλλήλους που φτάνουν ακόμη και τις 10.000 ευρώ μηνιαίως.Για τον λόγο αυτό, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, απέστειλε έγγραφο προς όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις, ζητώντας να του γνωστοποιήσουν άμεσα τα στοιχεία των υπαλλήλων και τους μισθούς τους, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση για κυρώσεις στην περίπτωση, που δεν ανταποκριθούν στο αίτημα του υπουργείου.

Στο μικροσκόπιο οι κόμβοι της Εγνατίας Οδού


Τον ανεπαρκή αρχικό σχεδιασμό της σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με την πόλη των Ιωαννίνων επιδιώκει να διορθώσει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να επιλύσει κυκλοφοριακά προβλήματα και αστοχίες που δεν είχαν προβλεφθεί.Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του Δ.Σ της Εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» βρέθηκε στα Γιάννινα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με την συμμετοχή του Δημάρχου Ιωαννίνων Φ. Φίλιου, του αντιπροέδρου του ΤΕΕ-ΤΗ Χρ. Παπαβρανούση, του μέλους του Δ.Σ και εκπροσώπου του ΤΕΕ Γ. Ρεκατσίνα, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της εταιρείας να βελτιώσει την σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την πόλη των Ιωαννίνων και να συμβάλλει στην βελτίωση επαρχιακών συνδέσεων και τοπικών οδών. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε φυσικά το θέμα της κατασκευής κόμβου στην βορειοδυτική πλευρά του λεκανοπεδίου, ένα αίτημα των τοπικών φορέων που δεν είναι όμως βέβαιο ότι μπορεί να υλοποιηθεί, με κατασκευαστικά αλλά και οικονομικά κριτήρια.Η κατασκευή κόμβου που θα εξυπηρετεί την βορειοδυτική πλευρά του λεκανοπεδίου μελετάται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτηθεί και μέχρι το τέλος Αυγούστου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας και κατασκευασιμότητας, όπως σημείωσε μιλώντας στο ITV ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε Αναστάσιος Μουρατίδης.«Στόχος είναι να διερευνήσουμε αν θα εξυπηρετούσε καλύτερα την περιοχή η σύνδεση με το Πέραμα ή τις υπόλοιπες περιοχές όπως η Κόνιτσα και το Καλπάκι ή αν η υφιστάμενη σύνδεση είναι πιο αποτελεσματική.Κεντρικό νόημα της τελικής φάσης στην οποία βρισκόμαστε, είναι αν και σε ποια από τις προτάσεις που υπάρχουν για κόμβους και συνδέσεις μπορούμε να προχωρήσουμε.Εκτός από την κατασκευή κόμβου στην Μπαλντούμα ή στο Δρίσκο όπως αναφέρουν κάποιες προτάσεις, η εταιρεία διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας εξόδου προς το Πέραμα στο τμήμα Μέτσοβο - Ιωάννινα και ενδεχομένως εισόδου με κατεύθυνση προς την Ηγουμενίτσα.Μετά και την χθεσινή σύσκεψη η εταιρεία πρόκειται να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης των προτεινόμενων κόμβων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, μεταξύ των οποίων και ο ενδεχόμενος κόμβος στην Μπαλντούμα.

Νέα σύνδεση της Εγνατίας
με την πόλη

Ανεξάρτητα από την κατασκευή ή όχι κόμβου στο βόρειο τμήμα του νομού, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε έχει τη βούληση να προχωρήσει σε μία νέα σύνδεση της πόλης των Ιωαννίνων με την Εγνατία Οδό, πλην του κόμβου της Εγνατίας στην εθνική οδό, που προβλέπεται να ανακατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες εισόδου της πόλης, κάτι που δεν επιτυγχάνει σήμερα.Όπως τόνισε ο κ. Μουρατίδης, «η Εγνατία θέλει και άλλη μία σύνδεση με την πόλη, είτε εναλλακτική είναι αυτή, είτε προσθετική, όπως και να την πούμε, χρειάζεται άλλη μία».Από τις προτάσεις που έχουν πέσει «τραπέζι» για τη νέα αυτή σύνδεση είναι η χρήση του ημικόμβου στο Κουτσελιό, που όμως δεν φαίνεται να είναι ικανός για να «αντέξει» τον κυκλοφοριακό φόρτο ή η δημιουργία ενός νέου κόμβου που θα οδηγεί την Εγνατία Οδό στον κόμβο του ΤΕΙ και στη συνέχεια στην περιφερειακή οδό.Πρόκειται δηλαδή για την δημιουργία ενός «δακτυλίου» που θα ενώνει την Εγνατία με την περιφερειακή οδό, κάτι που προβλέπεται και από το Ρυθμιστικό.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σεισμική δόνηση πριν από λίγο έγινε αισθητή στην ΉπειροΑσθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έγινε αισθητή στους Νομούς Ιωαννίνων Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, στη μια και 35 πρώτα λεπτά.Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας και ο σεισμός χαρακτηρίζεται επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Αναβλήθηκε η συνάντηση στους Φιλιάτες για το νοσοκομείο


Δεν έγινε τελικά η προγραμματισμένη για χθες ευρεία συνάντηση στους Φιλιάτες για το θέμα του Νοσοκομείου, ύστερα από το κάλεσμα που είχε απευθύνει ο Δήμαρχος κ. Παππάς, προς το βουλευτή του Νομού, τους Δημάρχους και λοιπούς τοπικούς φορείς, ώστε να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της διοικητικής αυτοτέλειας του Ιδρύματος.Αιτία της αναβολής η συνάντηση το μεσημέρι, των εκλεγμένων δημάρχων της χώρας, με το νέο επιτελείο του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό Χάρη Καστανίδη και τον Υφυπουργό Πάρη Κουκουλόπουλο.Σύμφωνα με πληροφορίες η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση, αναμένεται να λάβει χώρα τελικώς την Τετάρτη, εφόσον δεν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη μέχρι τότε.Υπάρχει η ελπίδα ότι μέχρι τότε το Υπουργείο Υγείας θα αλλάξει πλεύση, θα λάβει υπόψη του τις μαζικές αντιδράσεις και θα αποφασίσει τελικώς να διατηρήσει τη διοικητική αυτοτέλεια του Νομαρχιακού μας Νοσοκομείου.Να θυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος Φιλιατών, την Παρασκευή, κατά τον αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, είχε ζητήσει τόσο από τον Βουλευτή του Νομού, όσο και από τους Δημάρχους Ηγουμενίτσας και Σουλίου να συμμετάσχουν στη νέα κινητοποίηση - συνάντηση και να ταχθούν υπέρ των συμφερόντων των Φιλιατών και της ευρύτερης Θεσπρωτίας, με τη μη συνδιοίκηση με το Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Ο Δήμαρχος Φιλιατών δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την τελική απόφαση του κ. Λοβέρδου και του επιτελείου Υγείας, αφού η κοινή λογική, σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν με τα άλλα Νοσοκομεία της Ηπείρου, επιτάσσει αυτοτελή διοίκηση για το Νοσοκομείο.Ιατρός γαρ ο ίδιος, γνωρίζει τις συνέπειας μιας πιθανή συνδιοίκησης, που μπορεί πολύ εύκολα να σημάνει και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου της περιοχής.Πάντως ο ίδιος δεν εγκαταλείπει τα... όπλα και με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα, επεδίωκε μέχρι αργά το απόγευμα, συνάντηση με τον Υπουργείο Υγείας, είτε Υφυπουργό, με σκοπό να καταθέσει τον προβληματισμό του και να πείσει με επιχειρήματα για την ανάγκη της διοικητικής αυτοτέλειας.

Η συνάντηση που οδήγησε στην αναβολή

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη και του υφυπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου πραγματοποιήθηκε χθες στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους συνάντηση με τους εκλεγμένους δημάρχους του κόμματος σε όλη τη χώρα.Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι και τα οποία εστιάζονται κυρίως σε δύο τομείς:
- Στα οικονομικά, καθώς οι περισσότεροι δήμοι βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση
- Στα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο «Καλλικράτης»
Στόχος των Χ. Καστανίδη, Π. Κουκουλόπουλου είναι χωρίς να παραγνωρίζουν το πρώτο, να εστιάσουν κυρίως στο δεύτερο προκειμένου να προχωρήσουν σε συνολικές διορθωτικές κινήσεις του «Καλλικράτη».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ