Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ..........ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ


ΦΙΛΙΑΤΕΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ...... : Ενας τόπος κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, που ράγιζε και ραγίζει την καρδιά του επισκέπτη, από τα παλαιά χρόνια ακόμα, στο πέρασμα του ή κατά την διαμονή του εκεί , από την έξαρση των εκεί κατοικούντων ψυχών,που διψούσαν ανέκαθεν για λίγες (σταγόνες ευτυχίας) μορφές πολιτισμού και ιδέες όπως αυτές :της εθνικής αντίστασης,των Λα’ι’κο-απελευθερωτικών αγώνων,των δημοτικών τραγουδιών,( αυτών των εύθυμων αλλά και με τα μοιρολόγια τους), της δικαιοσύνης, της ειρήνης του ανθρωπισμού ,που είχαν από καιρό ριζώσει βαθιά στην ψυχή τους και κυρίεψαν το «ΕΙΝΑΙ» τους.Οσους φίλους τους βρίσκαν ηθικούς,συνεπείς και πιστούς,τίμιους και ειλικρινείς ,δεν θέλαν να τους χάσουν.Οταν έρχεται η άνοιξη ,τις χαραυγές και τ’ απόβραδα, τ’ αηδόνια λεύτερα εκεί τους τραγουδάνε.Αυτός ο τόπος που δεν έγειρε ποτέ το κεφάλι σε δουλεία,σε αδράνεια και σε λιποψυχία.Η περιοχή με την μεγάλη επαρχία των πολλών κοινοτήτων,την επαρχία της χαράς ,του αγώνα ,της αδελφοσύνης.Δεν πονάνε πιότερο στη ζωή τους παρά μόνο για τις πολύχρονες θυσίες των προγόνων τους που κατακτήσανε την εθνική τους λευτεριά και ανεξαρτησία.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ. Οσοι θέλουν να «φανούν» με την συμμετοχή τους στις διάφορες λαϊκές διαμαρτυρίες όπου αργότερα θα μας το θυμίζουν για να καρπωθούν ευεργετήματα, θα πρέπει να ξέρουν πως τέτοιοι καιροί έχουν παρέλθει πλέον και αυτό που χρειάζεται είναι η ουσία.Ολοι οι αγώνες θέλουν την σημαία τους ,την σημαία του αγώνα που κυματίζει ψηλά ,το λάβαρο των αγώνων και των λαϊκών διεκδικήσεων, είναι αυτό το σήμα της ανεξαρτησίας που ξυπνά την φλόγα του αγώνα και σφυρηλατεί την έξαρση του πνεύματος και της τέχνης με βιώματα βαριά του αβάσταχτου πόνου που μετουσιώνεται σε τραγούδια,ακριτικά και κλέφτικα(αντάρτικα).Η κλεφτουριά,ο Γεροδήμος,ο Κατσαντώνης,ο Πατροκοσμάς,ο Ρήγας,ο Κοραής,ο Νικολίδης,ο Ψαλίδας,ο Βηλαράς και οι Σουλιώτες.Ο ψυχικά δυναμικός και λεβέντικος Λαός.Ετσι έχουν προικίσει τούτο τον Τόπο της Μουργκάνας και της Θάλασσας νάναι «καλός και αγαπημένος μα πάντα προδομένος». Ο πολύπαθος και αγωνιστής Φιλιαταίος-Θεσπρωτός έχει προ πολλού πάψει να σέρνεται. Με στόχο της επιβίωσης του να είναι η ευημερία , δεν θα αφήσει τις «κουρούνες» των κομματικών ρομπότ να σκορπίσουν πτώματα για νάχουν να τρώνε. Ευελπιστούμε πλήρη συμμετοχή των ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ σε κοινό αγώνα για να μην καταργηθεί και εξαλειφθεί το ΠΡΕΠΟΝ και το ΑΝΑΓΚΑΙΟΝ που γι’ αυτό πολλοί συμπολίτες μας έχυσαν αίμα αγώνα για να πετύχουν την λειτουργία του !........

Ν.Κ.

Ξεκάθαρη δήλωση του Δημάρχου Φιλιατών και του Γρ. της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, για άμεσες παραιτήσεις αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός!!!


Στον συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, επί δύο περίπου ώρες, προχώρησε ο Δήμος Φιλιατών, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, τοπικοί φορείς των Φιλιατών κυρίως και απλοί πολίτες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στην διοικητική συνένωση του Νοσοκομείου Φιλιατών με το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, όπως προβλέπει η πρόταση που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.Η κινητοποίηση ξεκίνησε ουσιαστικά λίγο μετά τις δέκα, με πορεία, αρχής γενομένης από το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας και με τελικό σταθμό το λιμάνι της θεσπρωτικής πρωτεύουσας. Στην πορεία υπήρχαν αρκετά πανό κατά της επιχειρούμενης συνδιοίκησης και επικράτησαν συνθήματα όπως «κάτω από τα χέρια από το Νοσοκομείο», «όχι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Θεσπρωτίας» κλπ.Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις, τόσο του Δημάρχου των Φιλιατών κ. Παππά, που εμμέσως πλην σαφώς, δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του, αν και εφόσον δεν αλλάξει ο σχεδιασμός για το Νοσοκομείο, ενώ το ίδιο θα κάνει και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και του Γραμματέα της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, κ. Πανταζή. Ο τελευταίος δήλωσε έτοιμος να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του κόμματος, σε περίπτωση που προχωρήσει το Νομοσχέδιο ως έχει, με μη διοικητική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Φιλιατών.Το παρών έδωσαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Φιλιατών, καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπροσωπώντας τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (ευρίσκετο στην Κέρκυρα).

«Αν δεν..., παραιτούμαι»
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Παππάς, επαναλαμβάνοντας τη διάθεσή του να παραιτηθεί, σε περίπτωση που η πρόταση του Υπουργείου, συνεχίσει ως έχει.Ο κ. Παππάς τόνισε ότι συμμερίζεται την ανησυχία των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας ενάντια σε μια πιθανή συνδιοίκηση του Νοσοκομείου Φιλιατών και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η πορεία στην Ηγουμενίτσα και ο αποκλεισμός του λιμανιού. Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι μόνο το Νοσοκομείο των Φιλιατών περνά σε συνδιοίκηση με Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα της Ηπείρου, ενώ εντύπωση του προκάλεσε, όπως ανέφερε, ότι ενώ πρόσφατα... μπήκε στο ΕΣΠΑ η επέκταση-νέα πτέρυγα για το Νομαρχιακό μας Νοσοκομείο, τώρα... έρχεται η εν λόγω απόφαση. Η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός της διοικητικής συνένωσης, προβλέπει και μείωση των κλινών, αλλά και κατάργηση μονάδων.«Αν δεν δικαιωθούμε, θα παραιτηθούμε, τόσο εγώ ως Δήμαρχος, όσο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο», κατέληξε.

«Στη διάθεση του κόμματος
η κομματική μου ιδιότητα»

Είδηση έδωσε σε δηλώσεις του και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας κ. Πανταζής, ο οποίος με τη σειρά του μίλησε ανοιχτά για παραίτησή του, αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός.Ο κ. Πανταζής έκανε λόγο για ένα Νοσοκομείο το οποίο δεν εξυπηρετεί μόνο τη Θεσπρωτία αλλά και μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ενώ μίλησε για αιφνιδιασμό από όσα παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας. Είπε ότι δεν πείθεται απ' όσα λέγονται περί αναβάθμισης του Νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψιν του τη συγκεκριμένη πρόταση, αφού αντίθετα προβλέπει συρρίκνωση, μέσω της μείωσης των κλινών.«Λυπάμαι πολύ και ντρέπομαι», σημείωσε και προϊδέασε και για δική του παραίτηση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει διοικητική αυτοτέλεια στο Νοσοκομείο.Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στη θέση της Ν.Δ, που μιλάει για διοικητική αυτοτέλεια και αναβάθμιση, όπως επίσης και την τάχιστη αποπεράτωση και λειτουργία της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου.Ο Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Φιλιατών Νικόλαος Τσέκας εκπροσωπώντας και το Δ.Σ του Νοσοκομείου, επανέλαβε όσα αναφέρονται και στο σχετικό ψήφισμα που εξεδόθη και λέει όχι στη συνένωση διοικητικά, που θα σημάνει τη μελλοντική συρρίκνωση του Νοσοκομείου.«Θα παλέψουμε για το πολύτιμο αγαθό της υγείας στο Νομό», κατέληξε.

Κάλεσμα σε όλους τους φορείς
Ο Δήμαρχος κ. Παππάς, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους φορείς του Νομού, (Βουλευτή, Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχη κλπ), να δώσουν το παρών τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στη συνδιοίκηση και να στείλουν το μήνυμα κεντρικά, ότι η Θεσπρωτία δεν θα δεχθεί τη συρρίκνωση των δομών υγείας της.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

13ο Τουρνουά 3ΟΝ3 στο Καναλάκι


Από το 1997 η ομάδα μπάσκετ Α.Ε. Καναλακίου ξεκίνησε την διοργάνωση του τουρνουά 3ΟΝ3 στην κεντρική πλατεία Καναλακίου. Σιγά σιγά η εκδήλωση αυτή έγινε θεσμός, αναπτύχθηκε σε όλα τα επίπεδα και εμπλουτίστηκε με διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Στο περσινό τουρνουά οι συμμετοχές έφτασαν τις 180. Στο φετινό τουρνουά(13ο) που προετοιμάζουμε προβλέπεται οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις 200! Το τουρνουά διαρκεί μια εβδομάδα 25-31 Ιουλίου. Περιλαμβάνει προκριματικούς (ομίλους), ημιτελικούς (νοκ άουτ), τελικούς, διαγωνισμό καρφωμάτων, τριπόντων, βολών. Το τουρνουά 3on3 είναι μη κερδοσκοπική αθλητική εκδήλωση, έτσι το κόστος είναι στα 5 ευρώ ανά αθλητή, προκειμένου να καλυφθούν μέρος των εξόδων της διοργάνωσης (μπλουζάκια, νερά κτλ.).
«ΞΕΜΠΑΡΚΟΙ»
Δεν έχεις ομάδα για να αγωνιστείς στο τουρνουά; Σου βρίσκουμε εμείς…
Δηλώστε συμμετοχή τώρα!
-2684022367
-2684024755
Έως 23/7

ΠΡΕΒΕΖΑ:Βρέθηκε νερό στον Δήμο Ζαλόγγου!


Αφθονο νερό πολύ καλής ποιότητας βρέθηκε σε γεώτρηση στην Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου στο σημείο μεταξύ Αρχαγγέλου και Καναλίου.Η γεώτρηση- η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες μέρες για την επίλυση του προβλήματος λειψυδρίας από την Δημοτική Αρχή- «εντόπισε» νερό που υπερβαίνει τα 80-100 κυβικά ανά ώρα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μπορεί να υπερκαλύψει τις ανάγκες της παράκτιας ζώνης.Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου Βαγγέλης Ροπόκης εκτιμά ότι η ποσότητα του νερού αποτελεί «δώρο» για την περιοχή η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη χωρίς να υπάρχει υποδομή για την ύδρευση.Ο κ.Ροπόκης υπογραμμίζει ότι σε 10 περίπου μέρες το νερό της γεώτρησης θα φτάσει στο δίκτυο και πλέον το πρόβλημα της λειψυδρίας θα λυθεί άμεσα και μάλιστα όχι για ένα ή δύο χρόνια αλλά σε ορίζοντα εικοσαετίας.Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι μικρές και μπορούν να ολοκληρωθούν με ελάχιστες δαπάνες δίνοντας έτσι μεγάλη «ανάσα» και στο δίκτυο του Αγίου Γεωργίου.Τις τελευταίες μέρες ο Δήμος και η Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου επιδόθηκαν σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες των ξενοδόχων για την έλλειψη νερού στην παράκτια ζώνη.Με την ενίσχυση του δικτύου από το νερό άλλων γεωτρήσεων η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη ωστόσο η νέα γεώτρηση εκτιμάται ότι θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για τα τραπεζοκαθίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους


Με αφορμή τη νέα –σημερινή- παρέμβαση, της Επιτροπής Πολιτών Σιαράβας, η Δημοτική Αρχή επισημαίνει πως εκτίμησή της είναι ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με την ανταλλαγή ανακοινώσεων.Η Δημοτική Αρχή πιστεύει ακράδαντα πως ο διάλογος και οι συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους πολίτες είναι στοιχεία που οδηγούν σε οριστικές λύσεις.Για το λόγο αυτό δίνει τέλος σε τέτοιου είδους τακτικές, σημειώνοντας ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο και τις προτάσεις.Η αλήθεια είναι μία και μοναδική: Η τάξη στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία και ο ευπρεπισμός είναι αδιαπραγμάτευτες.Το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσίες διευθέτησαν εκκρεμότητες δεκαετιών και με τις αποφάσεις που ελήφθησαν βελτιώθηκε κατά πολύ η κατάσταση.Η χορήγηση αδειών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πλακόστρωτα τμήματα είναι σύννομη, συνεκτιμήθηκε πολιτικά και υπηρεσιακά, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις καταλήψεις και αποδίδει το πάρκο Κατσάρη και άλλα σημεία στους πολίτες.Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αποδεχθεί με χαρά και ικανοποίηση κάθε εποικοδομητική πρόταση.

Συνάντηση Κ.Κατσανάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΔΚΛΙ


Σε συνάντηση που είχαν ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Κατσανάκης Κων/νος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Επισκοπικού κ. Γιώτης Χρήστος, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Σ.Υ.Δ.Κ.Λ.Ι.) κ. Αθανάσιο Μανταλόβα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Συνδέσμου, αναφορικά με την αποκατάσταση της λειτουργίας υδροδότησης της περιοχής.Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Δωδώνης δήλωσε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του Συνδέσμου στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης της περιοχής, καθώς και για την άμεση κατασκευή νέου αγωγού υδροδότησης στην τοπική κοινότητα του Επισκοπικού, για την παροχή μεγαλύτερης ποσότητας ύδατος, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος υδροδότησης που ταλανίζει την εν λόγω περιοχή.

ΑΡΤΑ: Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας


Με αφορμή την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Δημοτικής Αστυνομίας και την πιο αποτελεσματική αστυνόμευση του κέντρου της πόλης και στη συνέχεια και των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φώτης Γεωργίου σε δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όπως είχα πει και στο προηγούμενο Δ.Σ. ξεκινήσαμε προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Πέρασαν από το Δ.Σ. οι αρμοδιότητες και οι υποχρεωτικές και εκείνες που ασκούνται παράλληλα και με την Αστυνομία. Ήρθαμε σε επαφή μετά από μια σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Δημάρχου με τους Διοικητές και της Περιφέρειας και του Τμήματος Άρτας και της Τροχαίας. Αποφασίσαμε από κοινού να δώσουμε μια λύση όσον αφορά το κέντρο της πόλης και γι’ αυτό ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με ένα μικτό περίπολο που αποτελείται από δύο άντρες της Τροχαίας και δύο άντρες της Δημοτικής Αστυνομίας που με αυτοκίνητο της Tροχαίας περιπολούν καθημερινά σε μια βάρδια ή πρωί ή απόγευμα στο κέντρο της πόλης. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα για όποιον κινείται στο κέντρο είναι εμφανές.Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να οργανώσουμε καλύτερα τη Δημοτική Αστυνομία όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Καταφέραμε και πήραμε ένα αυτοκίνητο με δωρεά από έναν επιχειρηματία της πόλης μας και μια μηχανή η οποία ήταν στο υπόγειο τη βάλαμε και αυτή σε χρήση. Δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχει το αυτοκίνητο το οποίο περιπολεί και στην πόλη αλλά προσπαθήσαμε σ’ αυτή την περιπολία να εντάξουμε και τοn διευρυμένο πλέον Δήμο, τις δημοτικές ενότητες. Χωρίσαμε τις δημοτικές ενότητες σε τρεις τομείς και ξεκινήσαμε περιπολίες και στα δημοτικά διαμερίσματα. Σε πρώτη φάση προσπαθούμε να κάνουμε μία καταγραφή των προβλημάτων. Και εννοώ όλων των προβλημάτων τα οποία απασχολούν τα δημοτικά διαμερίσματα.Ξεκινήσαμε και δώσαμε μεγαλύτερη βαρύτητα όσον αφορά τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Έχει τελειώσει η καταγραφή και φτάνουμε στο τελικό στάδιο για την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων τα οποία ή θα μετακινήσουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή αν οι ιδιοκτήτες δεν τα μετακινήσουν τότε ο Δήμος θα παρέμβει. Τα παιδιά καταγράφουν και ό,τι άλλο πέσει στην αντίληψή τους, από το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι το μικρότερο ούτως ώστε να φτιάξουμε ένα σχεδιάγραμμα παρέμβασης. Η μηχανή κινείται στην πόλη και όπου ζητηθεί για να μπορούμε να έχουμε πιο άμεση επέμβαση. Στις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε λειτουργία μία ακόμα μοτοσικλέτα η οποία απ’ ότι πληροφορήθηκα είναι σε καλή κατάσταση. Προσπαθούμε να τη φτιάξουμε κι αυτή ώστε να υπάρχουν δύο μηχανές για να μπορούν να κινούνται.Τα προβλήματα όταν ανέλαβα τη Δημοτική Αστυνομία ήταν αρκετά. Όπως είπα και προηγουμένως δεν υπήρχε εξοπλισμός για να μπορούν να μετακινηθούν αυτοί οι δημοτικοί υπάλληλοι και τα περίπολα ήταν όλα πεζά. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Ζητώ και τη βοήθεια όλων των Αρτινών πολιτών γιατί πιστεύω ότι τα προβλήματα είναι κοινά. Εμείς δημιουργούμε τα προβλήματα και εμείς είμαστε και η λύση του προβλήματος. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό όλοι όσο και να προσπαθήσουμε εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε λύση. Ο στόχος και ο δικός μας αλλά και του κυρίου Παπαλέξη του Δημάρχου που μιλάμε αρκετές φορές όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία δεν είναι ούτε να παρεμβαίνουμε κατασταλτικά ούτε να κόβουμε κλήσεις. Δεν είναι σ’ αυτό το επίπεδο. Μπορούμε να μην κόψουμε καμία κλήση ή να μην κάνουμε καμιά παρατήρηση παράβασης και η πόλη να λειτουργεί άψογα; Αυτό θα είναι το καλύτερο για μας. Αλλά από τη στιγμή όμως που υπάρχουν προβλήματα στην πόλη είμαστε αναγκασμένοι να επέμβουμε. Και αυτό θα κάνουμε. Μέχρι στιγμής η συνεργασία μας με τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας είναι άψογη και θα συνεχίσει να είναι άψογη και ευχαριστώ τα παιδιά για το ενδιαφέρον που δείχνουν».

Τεράστιες οι απώλειες νερού στην Ανατολή- Δηλώσεις Δ. Νάστου


«Δυστυχώς τα τεράστια κονδύλια που διατέθηκαν τα τελευταία χρόνια για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Ανατολή δεν έπιασαν τόπο. Παρά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής και του τότε δημάρχου Γιάννη Εμμανουηλίδη, ο οποίος συνεχίζει και σήμερα να επαίρεται για το έργο, τα πραγματικά γεγονότα έρχονται να καταδείξουν ότι με τα πέντε εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά επιδεινώθηκε».Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος και μέλος της Διοίκησης του ΣΥΔΚΛΙ Δημήτρης Νάστος, με αφορμή τις διακοπές νερού στην Ανατολή.Τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης και η Δημοτική Ενότητα Ανατολής, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.Από το 2003 μέχρι και το 2010, οι απώλειες νερού αντί να μειωθούν αυξήθηκαν, γεγονός που δείχνει ότι τα έργα που έγιναν, ήταν αποσπασματικά, δεν διέπονταν από το σωστό σχεδιασμό και ως εκ τούτου δεν απέδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.Χαρακτηριστικό είναι ότι οι απώλειες νερού το 2003 στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Ανατολής έφταναν στο 59%. Συγκεκριμένα από το Σύνδεσμο είχαν χρεωθεί 1.083.400 κυβικά νερού και από το Δήμο Ανατολής μόλις 437.412 κυβικά.Το 2010 κι αφού τα έργα αντικατάστασης του δικτύου είχαν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι απώλειες νερού για το Δημοτικό Διαμέρισμα της Ανατολής έφτασαν στο 74,2%. Ο Σύνδεσμος χρέωσε 1.868.700 κυβικά μέτρα και ο Δήμος 482.195 κυβικά.«Με τις απώλειες που καταγράφονται θα μπορούσε να υδρεύεται μία ακόμη πόλη, αντίστοιχη της Ανατολής. Αντ΄ αυτού όμως το μόνο που έχουμε είναι προβλήματα. Προβλήματα που δείχνουν πως καμία από τις παρεμβάσεις που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ήταν αποτελεσματική. Εξάλλου σήμερα για να γίνει η επιδιόρθωση μιας απλής βλάβης στο δίκτυο της Ανατολής πρέπει να προηγηθεί διακοπή νερού από τη δεξαμενή.Επίσης, παρότι το 70% του παλιού δικτύου αντικαταστάθηκε, παραλάβαμε σε λειτουργία και τα δύο δίκτυα. Και το παλιό και το καινούριο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και εκείνοι που έχουν τις ευθύνες δεν μπορούν σήμερα να παριστάνουν τους τιμητές», επεσήμανε ο κ. Νάστος.Να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώνεται η β΄φάση του έργου της ύδρευσης της Ανατολής με προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ενώ ο Σύνδεσμος έχει προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για έργα 1,5 εκατομμυρίου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες των προηγούμενων παρεμβάσεων και να γίνει κατάργηση του παλιού του δικτύου και εξορθολογισμός στη λειτουργία του νέου εσωτερικού δικτύου.

Πάνω από 6.000 Ι.Χ. κινούνται με υγραέριο στην Ήπειρο


Ραγδαία έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τα αυτοκίνητα που καίνε υγραέριο στην Ήπειρο. Μέχρι στιγμής 6.000 Ι.Χ. λειτουργούν με τον συγκεκριμένο τρόπο και η τάση που υπάρχει είναι σταθερά ανοδική!Όσο η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται σε… δυσθεώρατα ύψη, όλο και περισσότεροι, θα ψάχνουν πιο φθηνούς τρόπους μετακίνησης με το υγραέριο βέβαια να είναι ένας από αυτούς.Η τιμή του λίτρου είναι μόλις 75 λεπτά και όπως δηλώνουν οδηγοί αυτοκινήτων, που έκαναν τη σχετική μετατροπή στο όχημά τους, είδαν από την πρώτη στιγμή μεγάλη διαφορά στην τσέπη τους.Η στροφή των Ηπειρωτών στην υγραεριοκίνηση φάνηκε και από το γεγονός, ότι μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν πολλαπλασιάστηκαν τα κέντρα στην περιοχή που κάνουν τη σχετική μετατροπή! «Έγινε μια «έκρηξη» το προηγούμενο διάστημα, αλλά πιστεύω, ότι τελικά θα μείνουν στην αγορά μόνο οι αξιόπιστοι» τόνισε ο κ. Γρηγόρης Πανέλος, από την Ηπειρωτική εταιρεία «FGAS».

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ…
Το κόστος της μετατροπής κυμαίνεται ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος και ξεκινά από τα 700 ευρώ περίπου και φθάνει τα 3.000. «Δυστυχώς όμως πολλοί θέλουν να κάνουν τη μετατροπή, αλλά είναι διστακτικοί αυτή την εποχή με την κρίση» λέει ο κ. Πανέλος.Πάντως, η διαδικασία μετατροπής είναι πολύ σύντομη, ενώ και η συντήρηση του αυτοκινήτου είναι πολύ φθηνότερη, απ’ ότι αν κινούνταν με αμόλυβδη ή με πετρέλαιο.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ…
Παράλληλα, η κίνηση με υγραέριο είναι απολύτως ασφαλής, όπως σημειώνουν ειδικοί του χώρου. «Μπορεί να υπάρχει κάποια προκατάληψη αρχικά, αλλά μόλις γνωρίσει ο κόσμος τι σημαίνει υγραεριοκίνηση καταλαβαίνει, ότι πρόκειται για έναν από τους πιο ασφαλείς τρόπους μετακίνησης» υπογραμμίζουν. Το υγραέριο είναι και φιλικό στο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ πιο καθαρό από τη βενζίνη και, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, ένα αυτοκίνητο που «καίει» πετρέλαιο εκπέμπει όσους ρύπους εκπέμπουν μαζί 20 υγραεριοκίνητα Ι.Χ.!

ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ!
Χαρακτηριστικό της γενικότερης αποδοχής που έχει η υγραεριοκίνηση είναι, ότι την επιλέγουν και πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, τα οποία έχουν μεγάλη πτώση στην αγορά γιατί καταναλώνουν πολύ βενζίνη. Γι’ αυτό τελευταία, πολλοί ιδιοκτήτες τζιπ κάνουν τη σχετική μετατροπή, αφού θέλουν μια… περιουσία για να μετακινηθούν με βενζίνη! «Εκεί που έφθασε η τιμή της αμόλυβδης είναι λογικό να στραφούν όλο και περισσότεροι όχι μόνο στο υγραέριο, αλλά και σε κάθε εναλλακτική και φθηνή μορφή μετακίνησης. Ήρθε η εποχή που θα κινούμαστε με φυσικό αέριο ή με υβριδικά αυτοκίνητα» λένε Ηπειρώτες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου αλλοδαπού στην Κακαβιά Ιωαννίνων


Συνελήφθη χθες το πρωϊ από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας (1) υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 33 ετών, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.Συγκεκριμένα, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις Βελγικές Αρχές, για κλοπή και διάρρηξη κατά συρροή και σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

«ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» Ιόνια και συγχρηματοδοτούμενα!


Ακυρώθηκε από τις κοινοπραξίες η συμφωνία, εμπλοκή και στη μείωση των διοδίων
Οι τράπεζες δεν επαναχρηματοδοτούν τα έργα, θεωρώντας τα μη βιώσιμα
Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι απ' όσα γράψαμε για την αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης έβαλε τέλος στο σενάριο της μείωσης στις τιμές των διοδίων και είναι πλέον ασαφές το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους εργολάβους για τη συνέχιση των έργων στους πέντε αυτοκινητόδρομους, μεταξύ των οποίων και η Ιόνια Οδός, που σήμερα είναι σπαρμένοι από εργοτάξια-φαντάσματα.Παρόλο που πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει το αντίθετο, ο κ. Μαγριώτης ανακοίνωσε εμπλοκή στο ζήτημα μείωσης των διοδίων επιρρίπτοντας την ευθύνη στις τράπεζες, οι οποίες -όπως υποστήριξε «δεν επαναχρηματοδοτούν τα έργα θεωρώντας τα μη βιώσιμα».Ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ακόμη ότι ούτε οι παραχωρησιούχοι τήρησαν τη σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση.«Δεν έχει γίνει πράξη η μείωση των διοδίων, γιατί οι τράπεζες θεωρούν ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα. Η ευθύνη είναι στην πλευρά των τραπεζών. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την εκτίμηση. Τους καλούμε να ξεκινήσουν την επαναχρηματοδότηση, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα και φυσικά να μειωθούν ταυτόχρονα και τα διόδια», σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.Πάντως, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα έργα είναι βιώσιμα και πως η χώρα δεν θα πτωχεύσει, «γιατί», συνέχισε, «στο πίσω μέρος του μυαλού των τραπεζιτών αυτή η σκέψη υπάρχει».Εξήγησε ακόμη πως για οποιαδήποτε αλλαγή στις συμβάσεις των οδικών έργων θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές ή το Δημόσιο να καταγγείλει μονομερώς την σύμβαση.Στη δεύτερη περίπτωση, ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι τα έργα θα σταματήσουν και θα υπάρξει πολλαπλή ζημία.Τέλος, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «η συμφωνία η οποία είχε γίνει, με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης, ακυρώθηκε από την άλλη πλευρά κι έτσι δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση την οποία είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ώστε να μειωθούν τα διόδια».

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Αναγνώστης για την Γαριβάλδη


Αγαπητό epirusgate,
σχετικά με το δημοσίευμά σας που αφορά τα τραπεζοκαθίσματα στην οδό Γαριβάλδη και στο πάρκο Κατσάρη, έχω να παρατηρήσω τα εξής:Η φωτογραφία που απεικονίζει τα αναπτυγμένα εντός του πάρκου τραπεζοκαθίσματα αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο blog σας στις 6 Απριλίου 2010!!! με τίτλο "Οι "γαλάζιοι" καταστηματάρχες της Οδού Γαριβάλδη συνεχίζουν το...έργο τους!!!" και απεικονίζει την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην περιοχή. Φυσικά στη συνέχεια η φωτογραφία αυτή δημοσιεύθηκε άπειρες φορές στο blog σας και αλλού. Βέβαια οι «προμηθευτές» του υλικού αυτού, οι οποίοι φαίνονται αρκετά οργανωμένοι, αφού έχουν στην κατοχή τους και παλαιότερο φωτογραφικό υλικό, όπως αυτό που δείχνει το επίμαχο σημείο του πάρκου πριν την ανάπλασή του, δεν είχαν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν τη σημερινή κατάσταση της περιοχής σε πρόσφατες φωτογραφίες, γι΄ αυτό «αναγκάστηκαν» να χρησιμοποιήσουν παλαιότερο υλικό.Όσον αφορά το θέμα της κοινής ησυχίας και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της περιοχής από την ένταση της μουσικής, οι καταγγέλλοντες δεν το αναφέρουν καθόλου. Δηλαδή το θέμα που ήταν αυτό που κυρίως «ανάγκασε» τη δημοτική αρχή να πάρει μέτρα, φαίνεται ότι δεν τους αφορά, είτε γιατί οι ίδιοι δεν μένουν στην περιοχή, αλλά αρκούνται στη «δροσιά» τους, είτε γιατί με τα μέτρα που πήρε η παρούσα δημοτική αρχή, οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λένε «επιτέλους μπορούμε κα κοιμηθούμε με τα παράθυρα ανοιχτά!»

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ένας αναγνώστης σας

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Διαμαρτυρία κατοίκων για υποβάθμιση του νοσοκομείου Φιλιατών


Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προχώρησαν στις 11.00 το πρωί οι κάτοικοι και οι φορείς των Φιλιατών με επικεφαλής, τον Δήμαρχο Μηνά Παπά και τους Δημοτικούς συμβούλους, διαμαρτυρόμενοι για την επερχόμενη συγχώνευση του Νοσοκομείου Φιλιατών με άλλο μεγαλύτερο της Περιφέρειας Ηπείρου.Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο Φιλιατών στο πλαίσιο της προτεινομένης μεταρρύθμισης στο τομέα Υγείας προβλέπεται να συγχωνευθεί με το Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων και παράλληλα να μειωθεί το δυναμικό του σε κλίνες.Ο Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παπάς μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεωνείπε ότι εάν οι κινητοποιήσεις δεν αντιστρέψουν την κατάσταση, τότε ο ίδιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.Από το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραμένουν κλειστές και οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Φιλιατών, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας υπέρ της αυτοτελούς λειτουργίας του Νοσοκομείου Φιλιατών .

Σολωμού-Μουζουράκης: Incognito στην Πρέβεζα


Είναι ένα απο τα πλέον αναγνωρίσημα ζευγάρια της εγχώριας Show biz. Η Μαρία Σολωμού και ο Πάνος Μουζουράκης φαίνεται πώς μετά την κρισάρα που πέρασαν στη σχέση τους πρίν λίγο καιρό είναι μαζί και ευτυχισμένοι...Κι επειδή οι πηγές μας είναι παντού...κι επειδή γνωρίζουμε πολυ καλά ότι αγαπάτε να μαθαίνετε τι κάνουν που βρίσκονται αν είναι μαζί και καλά...σας αποκαλύπτουμε που βρισκόταν χθές το μεσημέρι...Το ζευγάρι... ...απόλαυσε τον ήλιο και την θάλασσα σε μια καταπληκτική παραλία στην Πρέβεζα. Πιό συγκεκριμένα στον Βράχο. Αυτό που εντυπωσίασε τους λουόμενους αλλά και την πηγή μας ήταν το look καραφλοῑγκουάναμοϊκάνα του Μουζουράκη που πήγαινε κι ερχόταν με τον αέρα αλλά και το παρτό μαγιό της ηθοποιού. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι κάποιοι τους κρίνουν και τους χαρακτηρίζουν ιδιότροπους...Σας μεταφέςρω ακριβώς το ρεπορτάζ απο την πηγή μου. " Είναι η παραλια Βραχου-Λυγιας Πρεβεζας. Το ζευγάρι εντοπίστηκε στα τελευταια μαγαζια στην άκρη της παραλίας που ειναι πολυ ησυχα και μαζεύονται οικογενειες. Είναι χώρος που δε μαζεύεται η Νεολαια αλλά γονείς με τα παιδάκια τους . Μαλλον γι αυτο προτιμησαν τα συγκεκριμενα μαγαζια απο τα πολλα που υπαρχουν εκει για να μην τραβηξουν τα βλεμματα. Τους εξω απο το ασημενιο mercedes a class τους το οποιο ηταν ακριβως παρκαρισμενο στον δρόμο πανω απο την πλαζ. Γύρω στις 2 κ μιση έφυγαν. Ήταν πρωινο το μπανιο τους . Η Μαρία φορουσε ενα στραπλες μαγιο μπλε γκρι και απο κατω ενα γκρι σαλβαρι κοντο σαν βρακα. Ο Πανος το μονο που προσεξα γιατι πιο πολυ κοιτουσα την Μαρια και παντα διακριτικα , φορουσε το μαυρο wayfarer rayban , καπελακι στο κεφαλι και ένα περιεργο σκουλαρικι στο αριστερο αυτι. Προτίμησε εμπριμε μαγιο". θέλω να σας πώ ότι ήταν πολύ χαλαροί και άνετοι με τον κόσμο ειδικά με τα μικρά παιδιά που τους πλησίασαν...Μπράβο σας...έτσι πρέπει να είναι οι στάρ...Όχι αλαζόνες και ψώνια...


gossip-tv

Κουρουτο-λογίες σε πράσινο φόντο


Άστραψε και βρόντηξε κατά δικαίων και αδίκων για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, με αφορμή τι άλλο, την αμαρτωλή ιστορία των πτυχίων στα ΤΕΕ της Άρτας. Αυτό όμως που διέρευσε μετά την πρόσφατη συνέντευξή του, ο ίδιος ο κ. Κουρουτός, ήταν η -οφ δη ρέκορντ- αναφορά του σε συγκεκριμένο πράσινο στέλεχος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τα Γιάννενα, με το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία και παίρνει πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Ένα θέμα που ξέρει απ' έξω και ανακατωτά ο πρόεδρος. Άρα τι είδους επιπλέον πληροφορίες του δίνει ο Γιαννιώτης καθηγητής που έχει μια αδυναμία στις... καραμπίνες; Όπως μαθαίνουμε από Άρτα μεριά, το πράσινο ρουφιανο-στέλεχος αρχικά μέσω e-mail και στη συνέχεια μέσω καρφωμάτων στον Κουρουτό έχει βαλθεί να ξεπατώσει συγκεκριμένα στελέχη της εκπαίδευσης στην περιοχή, επειδή ο ίδιος προσβλέπει σε ιδίον όφελος!Ας γνωρίζει ότι για τις συγκεκριμένες επιδόσεις του, έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιοι της εκπαίδευσης σε Ήπειρο και Αθήνα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Συνεχείς οι παλινωδίες της Κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας


Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν για τη “Λειτουργία ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, και τα δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων”, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:Επισημαίνω κατ’ αρχάς ότι συζητάμε ένα σ/ν που περιλαμβάνει διακόσια (200) άρθρα (!), για σημαντικά ζητήματα όπως η ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, οι υδρογονάνθρακες, η λειτουργία των λατομείων και άλλα, σε μία εξαιρετικά πιεστική - από άποψη χρόνου - διαδικασία.Ειδικότερα:

Α) Για την ΡΑΕ
Με το σ/ν ενισχύεται πολύ ο ρόλος της ΡΑΕ και οι αρμοδιότητές της και αυτό είναι θέμα λεπτό, που χρειάζεται επανεξέταση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ΡΑΕ ουσιαστικά θα αποφασίζει και για τη λήψη μέτρων προώθησης του ανταγωνισμού στην λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι δυσδιάκριτα και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα.Μία παρατήρηση για το προσωπικό της ΡΑΕ: θεωρώ υπερβολικό τον αριθμό των πέντε ειδικών συνεργατών του Γραφείου Προέδρου της ΡΑΕ, και μάλιστα υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, όταν ένας Υπουργός έχει μόνον δύο ειδικούς συνεργάτες.

Β) Για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη:
Ο αγωγός είναι έργο μείζονος εθνικής σημασίας και προφανούς δημόσιας ωφέλειας. Γι’ αυτούς τους λόγους αποτέλεσε μία από τις στρατηγικές επιλογές των Κυβερνήσεων Καραμανλή.Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού προβλέπεται από τη Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας και έχει κυρωθεί, από πλευράς Ελλάδος, με το Ν. 3558/2007.Παρά τον επανειλημμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα την προώθηση του αγωγού. Υπενθυμίζω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κατέθεσε ένα δισέλιδο προσχέδιο νόμου, τον Μάρτιο 2010, με τίτλο «Εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στις 14/07/2010 (ακριβώς πριν ένα χρόνο) έγινε μία απλή ενημέρωση των μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από την τότε Υπουργό ΠΕΚΑ.Απαντώντας σε σχετική Ερώτησή μου, τον περασμένο Νοέμβριο το Υπουργείο με διαβεβαίωνε ότι η διαδικασία κύρωσης του σ/ν για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ολοκληρώνεται «εντός των προσεχών ημερών»!Δυστυχώς χρειάστηκαν είκοσι ένας (21) μήνες και μεγάλη δική μας πίεση για την προώθηση του σπουδαίου αυτού έργου. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το φθινόπωρο του 2009 δεν άλλαξε η Κυβέρνηση μόνον στην Ελλάδα, άλλαξε και στην Βουλγαρία. Η νέα Βουλγαρική Κυβέρνηση είναι επίσης αντίθετη (για περιβαλλοντικούς, δήθεν, λόγους) στο έργο.

Γ) Για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας:
Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι ο αγωγός είναι εθνικού ενδιαφέροντος. Υπήρξαν απίστευτες παλινωδίες από πλευράς Κυβέρνησης. Υπενθυμίζω τους προεκλογικούς λεονταρισμούς του ΠΑΣΟΚ περί μη χωροθέτησης του αγωγού και των συνοδών εγκαταστάσεων στη Θεσπρωτία για περιβαλλοντικούς, δήθεν, λόγους. Οι ρυθμίσεις που αφορούν τον αγωγό είναι στη σωστή κατεύθυνση.Προβλέπεται όμως ότι εντός ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, η ΔΕΠΑ θα λειτουργήσει νέα Επιχείρηση Παροχής Αερίου, υπό μορφή ΑΕ, για την Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία.Κατ’ αρχάς ζητάμε από το Υπουργείο ένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Ελλάδα – Ιταλία.Δεύτερον: Παραδώσαμε στο ΥΠΕΚΑ το 2009 έτοιμο τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου για την μείζονα περιοχή των Ιωαννίνων. Το σχετικό ΠΔ έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ από τον Σεπτέμβριο 2009 και ο Οργανισμός είχε εγκεκριμένη πίστωση 200.000 € για το 2009.Δυστυχώς, το «πράσινο» ΥΠΕΚΑ, επί δύο χρόνια, δεν έχει καν ορίσει την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού! Αυτό είναι το ενδιαφέρον του για την πράσινη ανάπτυξη και αυτή η απραξία μας κάνει εξαιρετικά επιφυλακτικούς και για την λειτουργία της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας, η οποία παραπέμπεται στο μέλλον χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα.

Δ) Μεταλλευτικές – Λατομικές εργασίες εντός δασών:
Ό,τι και να πούμε για τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι λίγο. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι «επιτρέπεται η απόθεση καταλοίπων της μεταλλουργικής επεξεργασίας στα δάση» και ότι με τη ρύθμιση αυτή «επιτυγχάνεται ο περιορισμός των επεμβάσεων εντός των δασών»! Επιτέλους, όλα έχουν ένα όριο.Επίσης, πρέπει να σταματήσει αυτό που συνεχίζει να γίνεται με τις λατομικές περιοχές. Δηλαδή να παρατείνεται για άλλα πέντε (5) χρόνια η προθεσμία καθορισμού λατομικών περιοχών. Δεν επιτρέπεται να αναφέρεται σε αιτιολογική έκθεση σ/ν που υπογράφεται από 10 Υπουργούς ότι η καθυστέρηση καθορισμού λατομικών περιοχών δεν οφείλεται σε αδράνεια της Διοίκησης αλλά σε άλλους λόγους, όπως οι πιέσεις των τοπικών κοινωνιών!Επίσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι νέες παρατάσεις στο χρόνο λειτουργίας λατομείων αδρανών υλικών, όταν μάλιστα υποτίθεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο θα φέρει νέο σ/ν για τα προβλήματα του κλάδου συνολικά. Θα έπρεπε να ενταχθούν τα σχετικά με τα λατομεία στο νέο σ/ν, του οποίου οι ρυθμίσεις πρέπει να είναι απολύτως συμβατές με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Βραδιά ροκ στο Νησάκι των Ιωαννίνων


Η Δημοτική Κοινότητα Νήσου και το «Boxx Live stage» παρουσιάζουν: Συμφωνικό rock, με τους Γιώργο Γάκη & Troublemakers και τις Fortissimo.Special Guests: Second Hand Rock
Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στο Νησί της Παμβώτιδας.Για πρώτη φορά μια μεγάλη ροκ εκδήλωση, στη μαγευτική πλατεία Σαράι του Νησιού με φόντο τα Γιάννενα.
Ώρα προσέλευσης: 20:00
Τιμή Εισιτηρίου 6€
Δρομολόγια από και προς το Νησί θα εκτελούνται από την αρχή μέχρι και μετά το τέλος της συναυλίας.Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

28 επενδυτικά σχέδια «digi – retail» στην Ήπειρο


Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η εταιρία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» ανακοινώσαν την πρώτη σειρά εντάξεων στη δράση «digi-retail», η οποία αφορά σε 264 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού €11,8 νέων τεχνολογιών στον τομέα της λιανικής.Τα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται, προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (27 επενδυτικά σχέδια), Βορείου Αιγαίου (14), Δυτικής Ελλάδας (44), Ηπείρου (28), Θεσσαλίας (42), Ιονίων Νήσων (11), Κρήτης (70) και Πελοποννήσου (28).Ο μέσος προϋπολογισμός των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες ανά εγκεκριμένη αίτηση ανέρχεται σε €44.718 ευρώ και η επιχορήγηση αγγίζει το 60% της επένδυσης.

Συνεργασία της Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη με το Δ.Σ. του Τεχνολογικού Πάρκου


Συνάντηση με την Διοίκηση του Τεχνολογικού Πάρκου και τις Εταιρείες που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του είχαν η Αντιπεριφερειάρχης,Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, Προγραμματισμού Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν και τις δράσεις των εταιρειών που στεγάζονται στο Τεχνολογικό Πάρκο, ενώ εξετάστηκαν οι δυνατότητες και οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

Συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας


Υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,στην οποία πήραν μέρος όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες και ο Εκτελεστικός Γραμματέας.Στη συνεδρίαση κλήθηκε και ενημέρωσε τα μέλη της Ε.Ε. η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ηπείρου κ. Ελένη Ρόκου για ζητήματα που αφορούν το ΕΣΠΑ και ειδικότερα για τις μελέτες που έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στα πλαίσια της Τεχνικής Βοήθειας καθώς και για τον διαγωνισμό Τουριστικής Προβολής της Ηπείρου, για τον οποίο αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία με το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών.Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τον προγραμματισμό δράσης για την προσεχή περίοδο, με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ των αποφάσεων που πάρθηκαν είναι: η διοργάνωση σύσκεψης με παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον γαλακτοκομικό κλάδο με αντικείμενο την ανάπτυξη και την προώθηση της πιστοποίησης των προϊόντων του, η ανάληψη πρωτοβουλιών για συμμετοχή της Ηπείρου σε στοχευμένες αγροτοδιατροφικές εκθέσεις, η διοργάνωση Έκθεσης με αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου και η δημιουργία Συνδέσμου Ηπειρωτών Εξαγωγέων.

Το 5ο ράλλυ σπριντ Δωδώνης στα Ιωάννινα


Με τη συμμετοχή σαράντα πληρωμάτων από όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή το 5ο Ράλλυ Σπριντ Δωδώνης.Πρόκειται για μία σημαντική διοργάνωση, που προσελκύει πλήθος κόσμου και δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η οποία φέτος υποστηρίζεται και από το Δήμο Ιωαννιτών.Το ράλλυ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, 16 και 17 Ιουλίου. Το Σάββατο από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι τις επτά το απόγευμα θα γίνει ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων σε ιδιωτικό ΚΤΕΟ και στις εννέα το βράδυ θα γίνει η πανηγυρική εκκίνηση στο ΚΕΠΑΒΙ.Το κυρίως αγωνιστικό μέρος, θα γίνει την Κυριακή από τις εννέα το πρωί μέχρι στις δυόμισι το μεσημέρι, ενώ μία ώρα αργότερα θα γίνει η απονομή.Για την εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα, την προστασία και την ασφάλεια των θεατών αλλά και των διερχομένων, η τροχαία Ιωαννίνων θα προχωρήσει σε σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από το πρωί της Κυριακής.
-Την Κυριακή από τις 8 το πρωί και μέχρι στις 3 το μεσημέρι, θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στο εθνικό οδικό δίκτυο Ιωαννίνων-Δωδώνης και συγκεκριμένα: από την διασταύρωση Δωδώνης- Κοσμηράς ως την διασταύρωση Δωδώνης- Κωστάνιανης και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς Δωδωνούπολη, Δωδώνη, Δραμεσιούς, Αγία Αναστασία, διασταύρωση με Μαντείο, γέφυρα επί της Εγνατίας- Δραμεσιών ως την έξοδο του 6ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Δωδώνης Κωστάνιανης.

Ορεινός Μαραθώνιος στο Ζαγόρι στις 24 Ιουλίου


Ο Δήμος Ζαγορίου διοργανώνει τον 1ο Ορεινό Μαραθώνιο αγώνα ZAGORI MOUNTAIN RUNNING. H διαδρομή είναι 39 χιλ. με υψομετρική διαφορά +2.522/-2105, έχει σχεδιαστεί από τον Νίκο Καλοφύρη, τον Βασίλη Τζουμάκα και την ομάδα FIFTH ELEMENT. O αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 στις 7.00 π.μ.Η εκκίνηση θα δοθεί στην γέφυρα Κόκκορη στο χωριό Κουκούλι στο ποτάμι του Βοϊδομάτη, ενώ οι αθλητές θα τερματίσουν στην Πασχάλειο σχολή Καπεσόβου. Οι σταθμοί κατά μήκος της διαδρομής θα είναι συνολικά οχτώ: Εκβολές Μεζαριάς, Κλήμα, Πηγές Βοϊδομάτη, Μικρό Πάπιγκο, Ενδιάμεσο Καταφύγιο, Ρομπόζι, Αυγερινός και Βραδέτο.Στα πλαίσια του αγώνα θα πραγματοποιηθεί και ένας 2ος μικρότερος αγώνας 10km με υψομετρική διαφορά +370m. Σκοπός του αγώνα είναι να φέρει σε επαφή νέους αθλητές με το ορειβατικό τρέξιμο.
Η Διαδρομη : Γέφυρα Κόκκορη - Διάσχιση της χαράδρας του Βίκου - Πηγές Βοϊδομάτη - Μικρό Πάπιγκο - Καταφύγιο Αστράκας - Λούτσα Ρομπόζι - Κρούνα -Αυγερινός - Μπελόη - Βραδέτο - Σκάλα Βραδέτου - Καπέσοβο.
Ήδη δήλωσαν συμμετοχή γνωστοί αθλητές όπως ο Μίκαελ Ορλεάνου, ο Αλέξης Γκούνκο, ο Σλαβομίρ Μάτρας, ο Νίκος Καλοφύρης, ο Ηρακλής Μωυσίδης και άλλοι.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Προβάδισμα στην ΝΔ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις


Σε ποσοστό 32,5% ανέρχεται η εκλογική επιρροή της ΝΔ, σε σχέση με 26,5% του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Σε δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του περιοδικού Επίκαιρα, η ΝΔ προηγείται στην εκτίμηση της εκλογικής επιτροπής κατά τέσσερις μονάδες.Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Public Issue, η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ βρίσκεται στο 11,5%, στο 9% του ΣΥΡΙΖΑ, στο 7,5% του ΛΑΟΣ και στις 3,5% των Οικολόγων-Πράσινων.Η απήχηση της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέρχεται, σύμφωνα με την Public Issue σε 2% και της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε 1,5% ενώ η αποχή ανέρχεται στο 38%.Όσον αφορά την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 43%, ενώ η τάση αποχής παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο, δηλαδή στο 38%.Ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται και στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 29% έναντι 22% του Γιώργου Παπανδρέου.Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς και ακολουθούν οι Γιώργος Καρατζαφέρης, Αλέξης Τσίπρας, Αλέκα Παπαρήγα και Γ.Παπανδρέου.Η δημοσκόπηση της VPRC δίνει προβάδισμα στην ΝΔ (στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής) κατά τέσσερις μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, έναντι 25,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 13%, ο ΛΑΟΣ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με ποσοστό 4%, η Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με ποσοστό 2%.

Διορθωτικές ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου


Διορθωτικές ρυθμίσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώσεις, στο συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών.Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, επιχειρείται, η εναρμόνιση με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του ιδιωτικού τομέα, η αποκατάσταση ανισοτήτων και η ρύθμιση επιμέρους θεμάτων και εκκρεμοτήτων που προκαλούσαν δυσλειτουργίες.Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις, αφορούν τις συντάξεις των στρατιωτικών, των επιζώντων συζύγων και των διαζευγμένων, καθώς και των υπαλλήλων που μετατάσσονται.Συγκεκριμένα, εξισώνονται ως προς το δικαίωμα σύνταξης οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν ασφαλισθεί από την 1/1/1993, με εκείνους που έχουν ασφαλισθεί από τις 31/12/1992 και μετά.Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2013 και μετά, θα λαμβάνουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 40 ετών πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.Επίσης, σε όσους έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά, επεκτείνονται οι ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους βαριά αναπήρους (τυφλοί, τετραπληγικοί, νεφροπαθείς κ.λπ) και οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 15 ετών υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ενώ ο υπολογισμός της σύνταξής τους θα γίνεται με βάση τα 35 έτη υπηρεσίας.Το καθεστώς της συνταξιοδότησης των διαζευγμένων, εξομοιώνεται με το αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και καθίστανται ευνοϊκότεροι οι όροι χορήγησης της σύνταξης από τους φορείς κύριας ασφάλισης και το Δημόσιο.Με τις αλλαγές αυτές, οι διαζευγμένοι θα μπορούν να λάβουν πλην της κύριας και επικουρική σύνταξη, λόγω θανάτου των πρώην συζύγων τους, ενώ δεν απαιτείται πλέον 15ετής διάρκεια του έγγαμου βίου αλλά 10ετής, μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.Αυξάνεται το προβλεπόμενο όριο εισοδήματος που μπορεί να πάρει ο διαζευγμένος, λόγω θανάτου του πρώην συζύγου το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού των ετήσιων συντάξεων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.Ακόμη, διαφοροποιείται το ποσοστό της σύνταξης που λαμβάνει ο διαζευγμένος, και τα ποσοστά σύνταξης κλιμακώνονται ανάλογα με τη διάρκεια του έγγαμου βίου.Σήμερα, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 70% της σύνταξης λόγο θανάτου και ο διαζευγμένος το 30%. Σε περίπτωση που ο έγγαμος βίος είχε διαρκέσει 25 έτη και άνω, το δικαιούμενα ποσοστά καθορίζονται σε 60% και 40% αντίστοιχα.Με την προτεινόμενη ρύθμιση, εφόσον ο γάμος έχει διαρκέσει 10 έτη, ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το 75% της σύνταξης θανάτου και ο διαζευγμένος το 25%. Για κάθε επιπλέον έτος έγγαμου βίου το ποσοστό σύνταξης που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, μειώνεται κατά 1%, ενώ αυξάνεται αντίστοιχα το ποσοστό που δικαιούται ο διαζευγμένος.Έτσι, εάν για παράδειγμα, ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει 28 έτη, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 57% της σύνταξης θανάτου και ο διαζευγμένος το 43%. Σε περίπτωση που ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει πέραν των 35 ετών, το δικαιούμενο ποσοστό επιμερίζεται κατά 50% στον επιζώντα σύζυγο και 50% στον διαζευγμένο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιζών σύζυγος ο διαζευγμένος δικαιούται τα ίδια ποσοστά.Μειώνεται η σύνταξη που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, με την εισαγωγή των παραμέτρων της διαφοράς ηλικίας μεταξύ των συζύγων και της διάρκειας του εγγάμου βίου τους.Οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, ασφαλισμένων του Δημοσίου, η καταβολή της σύνταξης των οποίων αναστέλλεται, διατηρούν την υγειονομική περίθαλψη του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο φορέα και εφόσον καταβάλλουν οι ίδιες τις σχετικές κρατήσεις.Για τους στρατιωτικούς, γίνεται σταδιακά και σε βάθος 5ετίας η αύξηση από 18 ή 20 κατά περίπτωση, σε 25, τα έτη υπηρεσίας μετά τη συμπλήρωση των οποίων, μπορούσε να διπλασιαστεί ο χρόνος υπηρεσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που τελούν σε κατάσταση πτητικής ή καταδυτικής ενέργειας κ.λπ.Ορίζεται ότι κατ' εξαίρεση στην περίπτωση που η σύνταξη προσαυξάνεται με πτητικά κ.λπ. εξάμηνα, το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μπορεί να υπερβαίνει το μηνιαίο συντάξιμο μισθό.Επεκτείνεται και στους στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά, η δυνατότητα να αναγνωρίζουν με την καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών, τον ελάχιστο χρόνο σπουδών για την απόκτηση πτυχίου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.Ακόμη, οι στρατιωτικοί που έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά, και είναι ασφαλισμένοι υποχρεωτικά, λόγω της ιδιότητάς τους, στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Μηχανικοί, γιατροί κ.λπ.), μπορούν να ασφαλίζονται και στο Δημόσιο κατόπιν επιλογής τους.Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες προβλεπόταν η αναστολή της σύνταξης των γιατρών ΕΣΥ εφόσον αυτοί μετά τη συνταξιοδότησή τους ασκούν το επάγγελμα του γιατρού. Οι διατάξεις αυτές είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.Οι υπάλληλοι κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε υπαλλήλους λοιπών ΝΠΙΔ που μετατάσσονται ή μεταφέρονται ή εντάσσονται σε φορείς που διέπονται από διαφορετικό ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς από αυτό στο οποίο υπάγονταν μέχρι τη μετάταξη, τη μεταφορά ή την ένταξή τους, μπορούν να διατηρήσουν, κατόπιν επιλογής τους, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης που είχαν στον φορέα από τον οποίο προέρχονται.Ειδικότερα για το πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και των εταιριών ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ που μεταφέρεται ή μετατάσσεται προβλέπεται, ότι εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο υπαγόταν πριν από μεταφορά ή τη μετάταξή του.Εναρμονίζονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με εκείνα του ιδιωτικού τομέα για όσους έχουν συμπληρώσει κατά την 31 - 12 - 2010 15ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία και το 65ο έτος της ηλικίας και προκειμένου για γυναίκες υπαλλήλους το 60ο έτος.Ήδη με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, το όριο ηλικίας των γυναικών υπαλλήλων (το 60ο), έχει αυξηθεί από 1 - 1 - 2011 στο 65ο.Ορίζεται ότι το ποσό της σύνταξής ή το άθροισμα των ακαθάριστων ποσών συντάξεων συνταξιούχων του Δημοσίου που λαμβάνουν και άλλη σύνταξη από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ακαθάριστο ποσό των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου με 35 χρόνια υπηρεσίας. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως οι αποδοχές αυτές ισχύουν σήμερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες"


Βιώσιμο χρέος, σε βάθος χρόνου, μικρότερο κόστος αποπληρωμής του και εξασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, είναι τα χαρακτηριστικά της λύσης που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που απασχολεί την ευρωζώνη, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ευρωπαϊκή λύση πρέπει να εξασφαλίζει ένα μακροχρόνιο πλαίσιο σταθερότητας και όχι να λειτουργεί αντανακλαστικά ή "πυροσβεστικά" στις εξάρσεις της κρίσης.Ο κ. Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, σχετικά και με το ελληνικό χρέος τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και παρατήρησε ότι τις τελευταίες ημέρες οι εταίροι στην Ευρώπη, "όλο και πιο πολύ μιλούν και πιέζουν για συνολικές λύσεις", καθώς πλέον "βλέπουν κατάματα την αλήθεια", ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά "ένα ευρύτερο και δομικό πρόβλημα για το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών".Εξαλλου, σαφή διαβεβαίωση προς τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, καλώντας τον να ακούει την κυβέρνηση "που τον ενημερώνει υπεύθυνα" και ζητώντας από τα κόμματα και ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην γίνεται αυτή την κρίσιμη ώρα κανενός είδους παιχνίδι με τις λέξεις.Ταυτόχρονα ζήτησε από την αντιπολίτευση εθνική ενότητα γιατί - όπως είπε - "μια απλή πράξη συναίνεσης μπορεί να μειώσει το βάρος των πολιτών".

Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κω
Επίσκεψη στη Κω πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από στελέχη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και παράγοντες, ενώ πρόκειται να προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα γίνει στις 11.30 π.μ. με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα ζητήματα.Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νησιού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ είναι πιθανόν ο κ. Παπανδρέου στη συνέχεια να επισκεφθεί και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Η ατζέντα της Χ. Κλίντον στην Αθήνα


Πλούσια είναι η ατζέντα της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, στις 17 και 18 Ιουλίου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, την Κυριακή το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Χ. Κλίντον με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, θα γίνει μια σε βάθος συζήτηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.Ειδικότερα, σημείωσε ότι αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και επιμέρους θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πρόοδος της Αλβανίας, αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου.Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και η ενταξιακή πορεία της γείτονος, καθώς επίσης και η κατάσταση στην ευρωζώνη.Σύμφωνα με τον Γρ. Δελαβέκουρα, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο "που είναι πολύ στενή η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και το κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πάρα πολύ θετικό".

ΣΑΜΑΡΑΣ:"Νέο εκβιαστικό δίλημμα"


«Πριν προλάβουν να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, αυτοί που ξόρκιζαν τη χρεοκοπία έρχονται και μιλούν από τη μία για επιλεκτική χρεοκοπία και από την άλλη για στάση πληρωμών», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, που αφορούσε προτάσεις της νεολαίας της ΝΔ για τη μείωση της φορολογίας.Πριν από ένα χρόνο «μας είχαν επιβάλει το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία και τώρα που το μνημόνιο απέτυχε επέβαλαν νέο εκβιαστικό δίλημμα, μεσοπρόθεσμο η χρεοκοπία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε τα συγχαρητήριά του στα μέλη της ΟΝΝΕΔ γι αυτή την πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως «είμαστε υποχρεωμένοι ως ΝΔ, μεθαύριο ως κυβέρνηση, να τα κάνουμε πραγματικότητα». «Έχει τον πυρήνα της σκέψης μας να υπάρχει δημιουργική επανάσταση, να υπάρχει δημιουργικό σοκ, όπως το είπαμε στο Ζάππειο ΙΙ», τόνισε.Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των νέων της ΝΔ με τίτλο "πληρώνω δίκαια" (www.plironodikaia.gr), η ΟΝΝΕΔ διαμόρφωσε δεκατέσσερις προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας, τις οποίες παρουσίασε στην εκδήλωση αναλυτικά ο πρόεδρος της Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Θερινές εκπτώσεις με μεγάλες μειώσεις τιμών


Τις "μεγαλύτερες θερινές εκπτώσεις των τελευταίων ετών", υπόσχονται οι έμποροι και καλούν τους καταναλωτές να τις εκμεταλλευθούν για να καλύψουν τις οικιακές και οικογενειακές τους ανάγκες.Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν επίσημα από σήμερα Παρασκευή και θα διαρκέσουν ως τις 31 Αυγούστου. Ωστόσο πολλά καταστήματα έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μειώσεις τιμών και καλούν τους πελάτες τους να επωφεληθούν.Οι καταναλωτές τις επόμενες έξι εβδομάδες θα μπορούν να αγοράζουν περισσότερα, ποιοτικότερα και επώνυμα είδη με πολύ λιγότερα χρήματα, αναφέρει η ΕΣΕΕ και τους συνιστά να ελέγχουν την τελική τιμή αγοράς, να πραγματοποιούν έρευνα για τις αγορές τους και να εμπιστεύονται τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο.Όταν διαπιστώνουν πλασματικές εκπτώσεις, οι καταναλωτές να το καταγγέλλουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520).

Ιδιώτες στην είσπραξη φόρων και νέα περαίωση σε νομοσχέδιο-σκούπα!


Νομοσχέδιο-σκούπα με το οποίο ρυθμίζονται μία σειρά θέματα που συμπληρώνουν τον εφαρμοστικό νόμο κατέθεσε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.Με διάταξη του πολυνομοσχεδίου δίνεται το πράσινο φως για την εμπλοκή ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.Η διάταξη αναφέρει ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών». Σημειώνεται ότι την κινητοποίηση ιδιωτικών εταιρειών είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Financial Times Deutschland, σημειώνοντας: «Υπάρχουν στην Ελλάδα 14.000 άνθρωποι, που όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος περίπου 36 δισ. ευρώ φόρους».Σε αυτή την ομάδα πρόκειται να επικεντρωθεί τώρα ο υπουργός Οικονομικών. Πιθανόν να αναθέσουμε αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι η διοικητική μηχανή δεν μπορεί να το κάνει και δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σ' αυτό το έργο», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Νέα περαίωση

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει εξάλλου ρύθμιση για τη νέα περαίωση, στην οποία μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη ρύθμιση περαίωσης, όπως για παράδειγμα εκείνοι που είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, όσοι είχαν ενταχθεί στην περαίωση αλλά για κάποιο λόγω δεν πλήρωσαν όλες τις δόσεις και έτσι έμειναν ορισμένα έτη ανέλεγκτα, καθώς και εκείνοι που δεν δέχθηκαν να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις 2001 - 2009 με αυτόματη διαδικασία. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που πρόκειται να εκδοθεί μπορεί να ρυθμιστεί κάθε θέμα που αφορά τη διαδικασία και τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων.

Πλήθος θεμάτων
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προώθηση των τουριστικών επενδύσεων, τροποποιήσεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, ρυθμίσεις φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, καταβολή ΦΠΑ για σκάφη αναψυχής που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά.Παράλληλα, ρυθμίζεται η αγορά τυχερών παιχνιδιών, οι όροι συμμετοχής των παικτών καθώς και η προστασία τους με την καθιέρωση ατομικής κάρτας παίκτη.Ακόμη, τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά 20%, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013.Η μείωση κατά 20% θα ισχύσει από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ και υπολογίζεται στο ύψος του μισθώματος που καταβάλλονταν για τη χρήση Ιουλίου 2010.Η διάταξη για τη μείωση επιδομάτων (όπως το κίνητρο απόδοσης), τα οποία λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα περιλαμβάνεται σε άλλο νομοσχέδιο και όχι στο παραπάνω σχέδιο νόμου, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αναφέρεται στην αιτιλογική του έκθεση.

Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές


Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης περιμένουν από την 1 Αυγούστου 2011 όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τα μέτρα του πρόσφατου φορολογικού νόμου με τις ποινές για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θεωρούνται διαρκές ποινικό αδίκημα που διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου. Διευκρινίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-03-2011 (όποτε και δημοσιεύτηκε ο νόμος) θεωρούνται ως στιγμιαίο ποινικό αδίκημα που θα παραγραφεί το 2016 μετά την πάροδο 5ετίας.

Όφελος 14 δισ. ευρώ αποφέρει η συμφωνία για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ


Οικονομικό όφελος, που προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, για την πραγματική οικονομία, αποφέρει η συμφωνία για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, στην οποία κατέληξαν, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τον αρμόδιο επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει θετική δημοσιονομική επίπτωση για το φετινό προϋπολογισμό, ύψους 770 εκ. ευρώ, και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,4 δισ ευρώ μέχρι το 2013, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%, με την αναδρομική εφαρμογή του κανόνα 85%-15%. Επιπλέον, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για τον απεγκλωβισμό 11 δισ ευρώ, με την επανεκκίνηση των πέντε μεγάλων οδικών έργων που λιμνάζουν, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα, ύψους 500 εκ ευρώ.Παράλληλα, αυξάνεται η τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθούν περίπου 3.000 αδύναμοι διαχειριστικά δικαιούχοι έργων, ενώ, ταυτόχρονα, επιταχύνεται η απορρόφηση των Προγραμμάτων του Περιβάλλοντος και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Ο κ. Χρυσοχοϊδης έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της αναδρομικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον περιορισμό της εθνικής συμμετοχής σε ένα ελάχιστο ποσοστό (5%) και την εξοικονόμηση έως και 4,8 δισ ευρώ σε εθνικούς πόρους.

Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων τραπεζών


Αναλυτική ενημέρωση για τις αποδοχές των στελεχών τους θα παρέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.Ρύθμιση που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να καταστεί ακόμη πιο αυστηρή η εποπτεία τους.Με την εν λόγω διάταξη θεσπίζεται ρητά η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να θεσμοθετούν και να εφαρμόζουν πολιτικές και πρακτικές αποδοχών, οι οποίες να είναι συνεπείς και να προωθούν την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν.Σκοπός είναι να διασφαλιστεί περαιτέρω η χρηστή και συνετή διαχείριση του πιστωτικού ιδρύματος και να ληφθεί μέριμνα, αφενός μεν για τα ενδεχομένως επιζήμια αποτελέσματα εσφαλμένων τρόπων υπολογισμού των αποδοχών στη συνετή διαχείριση των κινδύνων, αφετέρου δε, για τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων από μεμονωμένα άτομα.Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια αναφορικά με τις πρακτικές αποδοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων καθιερώνεται η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να παρέχουν τη σχετική με αυτές πληροφόρηση στην Τράπεζα της Ελλάδος.Η πληροφόρηση αυτή θα χρησιμοποιείται για σκοπούς συγκριτικής αξιολόγησης των τάσεων στις αποδοχές σύμφωνα με τις ποσοτικού και ποιοτικού χαρακτήρα κατηγορίες της απαιτούμενης πληροφόρησης, την οποία θα δημοσιεύουν τα πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του παρόντος νόμου και των κανονιστικών διατάξεων που απορρέουν από αυτόν.Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή τα στοιχεία αυτά προκειμένου να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή αντίστοιχων συμπερασμάτων για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1.1.2011 λόγω ρητής επιταγής της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες έως και την Τρίτη


Υψηλές θερμοκρασίες έως την Τρίτη 19 Ιουλίου προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ μικρή υποχώρηση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθεί από την Τετάρτη 20 Ιουλίου.Αναλυτικότερα οι μέγιστες τιμές ανά ημέρα και περιοχή θα είναι:

Παρασκευή 15 Ιουλίου
Μακεδονία – Θράκη: 38-39 βαθμοί Κελσίου.
Δυτική Ελλάδα: 38 βαθμοί Κελσίου.
Θεσσαλία – Ανατολική Στερεά – Ανατολική Πελοπόννησος: 38–39 βαθμοί Κελσίου.

Σάββατο 16 Ιουλίου
Μακεδονία – Θράκη: 39-40 βαθμοί Κελσίου.
Δυτική Ελλάδα: 38 βαθμοί Κελσίου.
Θεσσαλία – Ανατολική Στερεά – Ανατολική Πελοπόννησος: 39-40 βαθμοί Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Νότια Κρήτη: τοπικά 36 βαθμοί Κελσίου.

Κυριακή 17 – Δευτέρα 18 Ιουλίου
Μακεδονία – Θράκη: 38 βαθμοί Κελσίου.
Δυτική Ελλάδα: 36 βαθμοί Κελσίου.
Θεσσαλία – Ανατολική Στερεά – Ανατολική Πελοπόννησος: έως 38 βαθμοί Κελσίου.
Ανατολική Στερεά – Ανατολική Πελοπόννησος: 38-40 βαθμοί Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Νότια Κρήτη: τοπικά 36 βαθμοί Κελσίου.

Τρίτη 19 Ιουλίου
Μακεδονία – Θράκη: 38-39 βαθμοί Κελσίου.
Δυτική Ελλάδα: 38-39 βαθμοί Κελσίου.
Θεσσαλία – Ανατολική Στερεά – Ανατολική Πελοπόννησος: 38–40 βαθμοί Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Κυκλάδες – Κρήτη – Δωδεκάνησα: 36-38 βαθμοί Κελσίου
Κρήτη: τοπικά 39-40 βαθμοί Κελσίου.
Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος στην Κύπρο


Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Παρασκευή, από την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 κατά Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή. Η Κύπρος τιμά όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία.Στις 8:20, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν σειρήνες, σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.Αυτήν την ώρα τελείται επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.Την επιμνημόσυνη δέηση τελεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ενώ επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο υπουργός Γεωργίας και Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης. Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα τελέσει τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Με ειδική συνεδρία της στις 12:00, στην οποία θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Βουλή θα καταδικάσει το διπλό έγκλημα.

Λαθροθήρες... έτοιμοι για πόλεμο


Με ένα ολόκληρο …οπλοστάσιο βγήκαν για κυνήγι δύο άτομα από την ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων, που συνελήφθησαν χθες, χάρη στην μεθοδικότητα των θηροφυλάκων της 5ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και την άψογη συνεργασία με τους αστυνομικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και την Εισαγγελία.Οι λαθροθήρες, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέλη την κυνηγετικής οικογένειας, κυνηγούσαν παράνομα αγριόχοιρους στην περιοχή του δήμου Ζίτσας, με σκοπό το εμπόριο. Το παράνομο κυνήγι γινόταν με αδήλωτα όπλα, το είδος και ο αριθμός των οποίων προκάλεσαν έκπληξη στις αρχές.Η σύλληψη των δύο ανδρών έγινε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και μάλιστα μέσα σε παλιά Κοινοτικά Γραφεία, όπου είχαν καταφύγει για την εκδορά του αγριόχοιρου, 40 κιλών περίπου.Ωστόσο, η διακριτική παρακολούθησή τους είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα από τους Θηροφύλακες της Ομοσπονδίας, που και παλαιότερα είχαν αντιληφθεί την δράση τους, αλλά είχαν καταφέρει να διαφύγουν.Για αυτό άλλωστε, τις τελευταίες νύχτες, οι θηροφύλακες περιπολούσαν στην περιοχή, μέχρι που άκουσαν έναν πυροβολισμό, όπως ανέφερε ο ταμίας της Ε’ ΚΟΗ και υπεύθυνος της θηροφυλακής Νίκος Παπαγρηγορίου.Οι θηροφύλακες εντόπισαν την πηγή του πυροβολισμού και στη συνέχεια ένα αγροτικό όχημα, πάνω στο οποίο είχε φορτωθεί το νεκρό ζώο. Ακολούθησε η ειδοποίηση των ανδρών της Αστυνομίας και του Εισαγγελέα, προκειμένου να γίνει έρευνα και σύλληψη των λαθροθήρων στο παλιό Κοινοτικό κτίριο. Οι δράστες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο και έπειτα στο Δικαστικό Μέγαρο για να απολογηθούν, ενώ, το ζώο κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε στο δημόσιο κτηνιατρείο προκειμένου να διαπιστωθεί πως θανατώθηκε από όπλο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού που προβλέπει ο νόμος.«Για την Ομοσπονδία τέτοιες πράξεις είναι καταδικαστέες, για αυτό και η Ομοσπονδιακή θηροφυλακή εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί με στόχο την άμεση καταστολή. Πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα. Μιλάμε για οπλοφόρους που δεν έχουν καμία σχέση με τα μέλη μας», σημείωσε ο κ. Παπαγρηγορίου.Βέβαια, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει και ένα ακόμη θέμα. Την ανεξέλεγκτη εμπορία προϊόντων κυνηγιού, που δύσκολα μπορεί να ερευνηθεί από τις αρχές, με αποτέλεσμα οι κατ’ επάγγελμα λαθροθήρες να κερδίζουν πολλά χρήματα, εις βάρος του περιβάλλοντος, των θηραματικών πληθυσμών αλλά και των έντιμων και συνετών κυνηγών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ