Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Απάντηση του Δήμου στην ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών περιοχής Σιαράβα


Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτών από την περιοχή της Σιαράβας συναντήθηκε χθες με το Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν δίστασε να συγκρουστεί με τη μη σύννομη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και διαμόρφωσε ένα πλήρες και ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας και παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων.Παράλληλα έκανε γνωστό στους κατοίκους ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην αγορά ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης του ήχου, ώστε όλα τα στοιχεία να καταγράφονται και να μην αμφισβητούνται.Στη συνάντηση και μετά από πρόταση του εκπροσώπου των κατοίκων Μενέλαου Παπαχρήστου την οποία αποδέχθηκε ο Δήμαρχος, συμφωνήθηκε να θεωρηθεί ως προσωρινή η φετινή κατάσταση και με τη νέα σεζόν να εφαρμοστεί αυστηρά και σε νέα βάση η Κανονιστική Απόφαση που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη “παραχώρησε” τμήματα του Πάρκου Κατσάρη στα καταστήματα της οδού Γαριβάλδη για να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα!!!

Aγνόησε τελείως νόμους, δικαιώματα πολιτών αλλά και ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής


Το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτών-Κατοίκων περιοχής Σιαράβα Ιωαννίνων και διαμαρτυρήθηκαν έντονα γιατί η Δημοτική Αρχή παράνομα και παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και διακηρύξεις “παραχώρησε” τμήματα του Πάρκου Κατσάρη στα καταστήματα της οδού Γαριβάλδη για να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα.Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτών που έδωσε σχετικό υπόμνημα στο Δήμαρχο τόνισε για άλλη μια φορά ότι η περιοχή Σιαράβα και το Πάρκο Κατσάρη, “προστατεύονται” από ειδικές διατάξεις γιατί αποτελούν τμήμα του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων και της λίμνης και έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. “Ποια είναι η ειδική προστασία, ρώτησε η αντιπροσωπεία των Πολιτών το Δήμαρχο, όταν αυτή η περιοχή κακοποιείται βάναυσα, ενώ το Πάρκο παράνομα νοικιάζεται σε συμφέροντα που δεν ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης;” Η Επιτροπή ζήτησε να απομακρυνθούν τα τραπεζοκαθίσματα από το Πάρκο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταφύγουν στις αρμόδιες για το περιβάλλον αρχές.Ο κ. Φίλιος εμφανίστηκε να απορεί που η αρμόδια Αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη,παραχώρησε για τραπεζοκαθίσματα σε τμήματα του πάρκου και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα δώσει απάντηση στην Επιτροπή Πολιτών-Κατοίκων Σιαράβα Ιωαννίνων.

Διαφωνούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ηπείρου με το σχέδιο Λοβέρδου


Την αντίθεση της στην πρόταση του υπουργείου Υγείας και του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου για την αναδιάταξη των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και ειδικότερα στις αλλαγές που προβλέπονται στα νοσοκομεία, εξέφρασε χθες η διοίκηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, επικεντρώνοντας κυρίως στην μείωση κλινών που θα συμπαρασύρει και τον αριθμό των υπηρετούντων γιατρών, αλλά και στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών Υγείας.Ο αντίλογος είναι ότι η οικονομία στις δαπάνες για την Υγεία μπορεί να επιτευχθεί με αυστηρό έλεγχο και διαφάνεια στις προμήθειες και στο φάρμακο και όχι με λιγότερα κρεβάτια και γιατρούς ή άλλο προσωπικό, στα νοσοκομεία.Σε συνέντευξη τύπου τέσσερις μέρες πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης (λήγει στις 17 Ιουλίου) επί του τελικού σχεδίου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ο πρόεδρος της ΕΙΝΗ Παναγιώτης Νικολόπουλος, η Γραμματέας Μαργαρίτα Κιτσανού και ο αντιπρόεδρος Σωκράτης Σισμανίδης κατέθεσαν τις θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών στις επιχειρούμενες αλλαγές.Αμφισβήτησαν τα στοιχεία με βάση τα οποία προτείνονται οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι μειώσεις κλινών, την ώρα που εντάσσονται ή εκτελούνται έργα από το ΕΣΠΑ για νέες κλίνες, με επεκτάσεις νοσοκομείων και νέες μονάδες.Παραδέχτηκαν, ωστόσο, ότι για τα νοσοκομεία της Ηπείρου δεν είναι μεγάλες οι αλλαγές, αφού η μόνη διοικητική συγχώνευση είναι αυτή του νοσοκομείου Φιλιατών στο «Χατζηκώστα», εφόσον τελικά γίνει, ενώ μικρές είναι κι αυτές για τις κλινικές.

Πλασματικά στοιχεία

Ο κ. Νικολόπουλος απέδωσε το σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ σε καθαρά οικονομικούς λόγους, ...υποχρέωσης της χώρας μας από τους όρους του Μνημονίου, να περιορίσει το δημόσιο τομέα Υγείας, μειώνοντας από 46.000 σε 33.000 τις κλίνες πανελλαδικά και κατά 190 κλίνες στα πέντε νοσοκομεία της Ηπείρου.Πρώτη συνέπεια από τη μείωση κλινών θα είναι ο περιορισμός του αριθμού των ειδικευόμενων γιατρών και η υποβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών.«Τα στοιχεία που στηρίχθηκε η πρόταση είναι πλασματικά και λανθασμένα, με λογιστικό, αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο τρόπο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΙΝΗ και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι αθροίστηκαν και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και οι αλλοδαποί και όχι μόνο οι υπηρετούντες στα νοσοκομεία.Για τις διοικητικές συγχωνεύσεις, αυτές δεν είναι όπως σε άλλες περιφέρειες, υπάρχει μόνο αυτή του νοσοκομείου Φιλιατών με το «Χατζηκώστα», που αν ισχύσει ανοίγει, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο το δρόμο για συρρίκνωση κλινικών στο πρώτο, στο οποίο μειώνονται κατά δέκα οι κλίνες και την ίδια ώρα προωθείται το έργο της επέκτασης του, ολοκληρώνεται το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας...Ίδια η αντίφαση που δεν μπορεί να εξηγηθεί, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΗ και στο πανεπιστημιακό, στο οποίο μειώνονται κατά 87 οι κλίνες του, αλλά προωθήθηκε και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ηπείρου η επέκταση του.Ιδιαίτερα σκληρός στην τοποθέτηση του ήταν ο κ. Νικολόπουλος για την Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης που υπολειτουργεί από ιδρύσεως της. Μίλησε για «σκανδαλώδη απαξίωση της», αφού από τις 40 κλίνες που ποτέ δεν λειτούργησαν, εξαιτίας της άρνησης του υπουργείου να τη στελεχώσει με 405 φυσικοθεραπευτές, με το σχέδιο μειώνονται στις 12.Κλίνες σε ποσοστό 20% εκχωρούνται ( 15% με παλιότερο νόμο) από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και άρα στόχος του υπουργείου είναι η μείωση τους για τη δημόσια Υγεία και ασφάλιση και η προσαρμογή των γιατρών στα δεδομένα των κλινών.Ο κ. Νικολόπουλος υπενθύμισε σειρά προτάσεων των νοσοκομειακών γιατρών για αναβάθμιση του ΕΣΥ με λειτουργία νέων μονάδων και τμημάτων, ολοήμερη λειτουργίας νοσοκομείων δωρεάν κ.α και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που προτείνει το υπουργείο δεν έχει καμιά σχέση με αναβάθμιση.Η ΕΙΝΗ είναι αντίθετη στην μείωση κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων, μέχρι το 2015, του ΕΣΥ και αντίθεση στην επιβάρυνση των ασθενών με το εισιτήριο και την εξαίρεση φαρμάκων από τη λίστα.

Έλεγχος προμηθειών και δαπανών
και όχι κλινικές «μαϊμούδες

Από τη πλευρά της η γραμματέας της ΕΙΝΗ Μαργαρίτα Κιτσανού χαρακτήρισε σημαντικό για την Ήπειρο ότι τα νοσοκομεία, πλην Φιλιατών (προσθέτοντας ότι στο τέλος δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει) διατηρούν διοικητική αυτονομία και το ιδανικότερο θα ήταν, όπως είπε, κάθε νομός να διαθέτει αυτόνομη μονάδα. Για το νοσοκομείο Φιλιατών είπε ήταν απαξιωμένο για χρόνια και ταυτόχρονα, τώρα γίνεται η επέκταση του κατά 7.000 τ.μ και ολοκληρώνεται στην Ηγουμενίτσα το ΤΕΠ.Απέδωσε το λόγο της διοικητικής συγχώνευσης στην προσπάθεια για αποσπάσεις γιατρών από το «Χατζηκώστα» για εφημερίες στους Φιλιάτες, ιδίως παθολόγων.Η κ. Κιτσανού δεν δίστασε να μιλήσει για άνιση κατανομή προσωπικού και κλινών στα νοσοκομεία της Ηπείρου και για κλινικές «μαϊμούδες» που δεν λειτούργησαν ποτέ. Για την καταγραφή που έγινε, είπε όμοια της δεν υπήρξε ίσως από ιδρύσεως του ΕΣΥ, αλλά για τα στοιχεία που δεν είναι πραγματικά δεν ευθύνονται οι γιατροί επειδή καταγράφηκαν άπαντες και οι επικουρικοί και οι αλλοδαποί και των Κέντρων Υγείας. Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν μετακινούνται γιατροί από το πανεπιστημιακό. Η κ. Κιτσανού δεν διαφώνησε κάθετα με το σχέδιο, έσπευσε ωστόσο να πει ευθέως: «Δεν θέλουμε προμήθειες γιατρών, αλλά του ασθενή» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συναλλαγές εταιρειών και γιατρών...Με αυτή την τοποθέτηση «έδειξε» που πάσχει το σύστημα, δηλαδή στις προμήθειες και όχι στον αριθμό των κλινών.Και για την πολυφαρμακία και τη σπατάλη που γίνεται δεν άφησε εκτός τους γιατρούς, λέγοντας χαρακτηριστικά, «εμείς δεν γράφαμε κατά κόρον στα βιβλιάρια του δημοσίου;».Η Γραμματέας της ΕΙΝΗ εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να χαθεί καμιά κλίνη από τα νοσοκομεία, αλλά να αλλάξει το σύστημα και να σταματήσει η κατασπατάληση πόρων.Θέμα που έθεσε και ο κ. Νικολόπουλος και η κ. Κιτσανού είναι να μην ισχύσει το...ισόβιο των διευθυντών κλινικών, αλλά να κρίνονται και να αξιολογούνται.Ο αντιπρόεδρος Σωκράτης Σισμανίδης τόνισε ότι ο στόχος του σχεδίου είναι η μείωση κλινών και να μπει η Υγεία ... στο κρεβάτι του Προκρούστη, ενώ το σύστημα έχει πρόβλημα από τις προμήθειες και την πολυφαρμακία. «Αυτό θα φέρει μείωση δαπανών και όχι τα λιγότερα κρεβάτια, αλλιώς το πάρτι θα συνεχίζεται»,σημείωσε.Και ο κ. Σισμανίδης έθιξε το παράδοξο της κατασκευής νέων κλινών με τις επεκτάσεις νοσοκομείων και ταυτόχρονα να προωθείται η μείωση των κλινών που υπάρχουν. Να γίνει κάτι και για το «φακελάκι»μ είπε με νόημα.

NEOI ΑΓΩΝΕΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Full Moon Beach Party από το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας στο Μονολίθι…


Ο ήλιος έχει ραντεβού με το φεγγάρι και θα συναντηθούν τη γνωστή ώρα, θα επικοινωνήσουν για τόσο λίγο και θα ενωθούν. Το φεγγάρι, θα αποτελέσει τη συνέχεια του ήλιου, με τη διαφορά ότι σ’ αυτό το καλοκαιρινό event, χρώματα θα πλημμυρίσουν την ατμόσφαιρα. Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας βάζει φωτιά στην καρδιά του καλοκαιριού με ένα Full Moon Beach Party το Σάββατο 16 Ιουλίου στην καντίνα των Μαργιώλου – Δήμα. Το ραντεβού για αυτό το διαφορετικό καλοκαιρινό event ξεκινά από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώνεται τις πρωινές ώρες της Κυριακής (05.00). Τα μηνύματα που φτάνουν από κάθε γωνιά, προϊδεάζουν για μια καλοκαιρινή συνάντηση, με μουσική για όλα τα γούστα, αφού 4 Dj’s θα προσφέρουν εθελοντικά, απλόχερα διασκέδαση σε όλο αυτόν τον κόσμο που θα βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο 16 Ιουλίου στο Full Moon Beach Party, του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας. Οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει εκπλήξεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσουν και θα δώσουν γιορτινό τόνο στη βραδιά.Το Full Moon Beach Party του Κομιτάτου, δεν είναι… μασκέ, αυτό που σίγουρα θα πρέπει να φορέσει ο κόσμος που θα βρεθεί στο Μονολίθι μεθαύριο, είναι η καλοκαιρινή του διάθεση. Το Κομιτάτο βαδίζει χέρι-χέρι με το δεύτερο μισό του καλοκαιριού και αγγίζει με τον ήλιο και με τον Φεγγάρι και οι γεύσεις του είναι καυτές και δροσερές. Σ’ αυτό το ιδιαίτερο καλοκαιρινό ραντεβού είστε όλοι και όλες προσκεκλημένες, τέτοιο event, δε χάνεται…

Επικοινωνία Θανάση Οικονόμου με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Γ. Σταυρακάκη


Με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Γ. Σταυρακάκη, επικοινώνησε ο Θανάσης Οικονόμου, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη κλιμακίου Ευρωβουλευτών στα Γιάννενα.Κατά την επικοινωνία, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον νέο Κανονισμό για την πολιτική Συνοχής που θα συναποφασισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, υπό το γενικότερο πρίσμα των μέτρων για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας.Όπως επισημάνθηκε, μετά την πρόσφατη απάντηση της Κομισιόν στην ελληνική πρόταση για μείωση της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, η ανάλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με την Περιφερειακή Ανάπτυξη αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο για την καλύτερη δυνατή έκβαση του μεγάλου εθνικού αγώνα που δίνει αυτή την περίοδο η χώρα μας.Τονίστηκε δε, ότι ο στόχος της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είναι ταυτόσημος με την Περιφερειακή Ανάπτυξη, η οποία ιδιαίτερα σήμερα, εξαρτάται από την συμπαράσταση και την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική περιφέρεια δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα προσαρμογής. Την ίδια ώρα «είναι πλέον σαφές πως οι διεθνείς συνθήκες, αλλά και όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα διαλύουν κάθε ψευδαίσθηση ότι μόνοι μας, η κάθε χώρα ξεχωριστά, μπορεί να τα καταφέρει».Σε αυτό το πλαίσιο, ο Θανάσης Οικονόμου ενημέρωσε τον κ. Σταυρακάκη ότι θα καταθέσει στην Αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Βόρεια Ελλάδα υπόμνημα με προτάσεις που αφορούν τόσο τα ζητήματα της ευρύτερης περιφερειακής ανάπτυξης, όσο και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν προτεραιότητες για τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της Ηπείρου. Το υπόμνημα θα κοινοποιηθεί και στις πολιτικές αρχές της Ηπείρου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να μην επιβληθούν και νέες εισφορές στους μηχανικούς που ασχολούνται με την οικοδομή


Το θέμα της παράλληλης ασφάλισης στην οποία θα υποχρεωθούν να ενταχθούν οι μηχανικοί που ασχολούνται με τον κλάδο της οικοδομής με τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις, έφερε στη Βουλή ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, με Ερώτηση (υπ’ αρ. 19582/2011) που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:Την ώρα που ο κλάδος της οικοδομής διέρχεται εντονότατη κρίση, την σοβαρότερη της μεταπολιτευτικής περιόδου, λόγω των σκληρότατων μέτρων που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση και της μεγάλης αβεβαιότητας που αυτά έχουν προκαλέσει στην αγορά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους μηχανικούς που ασχολούνται με την οικοδομή.Συγκεκριμένα, ο Ν. 2335/1995 προέβλεπε ότι οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (μέχρι 31-12-1992) που υπάγονται στο ΤΣΜΕΔΕ (νυν ΕΤΑΑ) στην περίπτωση που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα που ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ, ασφαλίζονται μόνο στο ΕΤΑΑ. Το νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ρυθμίζει θέματα κοινωνικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με τον Ν. 3863/2010, ουσιαστικά καταργεί τη δυνατότητα αυτή και προβλέπει υποχρεωτική πολλαπλή ασφάλιση των μηχανικών και στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ.Δηλαδή το νομοσχέδιο επαναφέρει το προ του 1995 καθεστώς, που επέβαλε την πολλαπλή ασφάλιση στους μηχανικούς που ασχολούνται με την οικοδομή και μάλιστα σε αντίθεση με τη σχετική νομολογία του ΣτΕ, με την οποία έχει κριθεί ότι:«...μηχανικοί ασχολούμενοι με την ανέγερση πολυκατοικιών με αντιπαροχή δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΤΕΒΕ αλλά μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ, διότι η ανέγερση πολυκατοικιών από πολιτικό μηχανικό αποτελεί αυτή καθ’ εαυτή δραστηριότητα που εμπίπτει στον κύκλο των επιστημονικών του ενασχολήσεων, για την οποία υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ».Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να ξαναδεί αμέσως το θέμα και να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους μηχανικούς που ασχολούνται με την οικοδομή με νέες εισφορές, οι οποίες μάλιστα είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Κλείνουν το λιμάνι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Φιλιατών


Στα Δημοτικό Συμβούλια Φιλιατών και Ηγουμενίτσας τέθηκε το βράδυ της Τετάρτης το μείζον θέμα με τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Φιλιατών, έπειτα από την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για συνδιοίκηση με το Νοσοκομείο Χατζηκώστα.Πρόταση με την οποία η κοινωνία των Φιλιατών θεωρεί ότι το Νοσοκομείο οδηγείται στην υποβάθμισή του και ζητά αυτοτελή διοίκηση.Μάλιστα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, θα κλείσει σήμερα, από τις 11 μέχρι και τις 1 το μεσημέρι, συμβολικά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφού θα προηγηθεί πορεία από το Κέντρο Υγείας.Το αξιοσημείωτο, όπως αυτό ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πιθανή παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην πρότασή για συνδιοίκηση Χατζηκώστα-Νοσοκομείου Φιλιατών.Το ζήτημα του Νοσοκομείου, ...ήρθε εκτός ημερησίας διατάξεως και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, με διαφωνία μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης, ως προς το μείζον του προβλήματος, με το Δήμαρχο να θεωρεί μείζον θέμα την αναδιάταξη των μονάδων υγείας του Νομού και δευτερεύων το ζήτημα της συνδιοίκησης ή μη, ενώ η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, τόνισε την ανάγκη αυτοτελούς, σε κάθε περίπτωση διοίκησης.

Διχογνωμία
Προ ημερησίας διατάξεως τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας το θέμα του Νοσοκομείο των Φιλιατών, αφού το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, κ. Παπαλαμπρακόπουλος, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, για το συγκεκριμένο ζήτημα.Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος, στην τοποθέτησή του, επανέλαβε όσα είχε δηλώσει σχετικά με τη διασφάλιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, των θέσεων εργασίας, αλλά και της αναβάθμισής του.Θεώρησε ως μείζον θέμα την αναδιάταξη των μονάδων Υγείας του Νομού, η οποία όπως είπε πρέπει να τεθεί επί τάπητος, με τη σύνδεση του Νοσοκομείου, με το ΤΕΠ, το ΙΚΑ, το ΕΚΑΒ...«Η διοικητική συνένωση δεν είναι το μείζον», σημείωσε.Η τοποθέτηση του κ. Κάτσινου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, που χαρακτήρισαν ως σημαντικότερο θέμα αυτό της διοικητικής συνένωσης του Νομαρχιακού Νοσοκομείου που επιχειρείται από την ελληνική κυβέρνηση.Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Παπαλαμπρακόπουλος, τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της αυτοτελής διοίκησης, μίλησε για αδικία σε σχέση με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Ηπείρου, όταν το Νοσοκομείο των Φιλιατών είναι σε καλύτερη μοίρα απ' αυτά, ενώ αναρωτήθηκε το κρύβεται πίσω απ' τη συγκεκριμένη απόφαση.Όσο για την απόφαση, τέτοια δεν πάρθηκε, αφού αναμένονταν η έκδοση ψηφίσματος, ομόφωνου απ' ότι φαίνεται, παρά τις όποιες διαφωνίες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πρώτη... μούρη οι Ηπειρώτες στην Πολιτική Επιοτροπή της ΝΔ


Συνεδρίασε χθες στη Συγγρού, η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και όπως είναι φυσικό το ακροατήριο κατακλύστηκε από βουλευτές και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πρώτη γραμμή καθόταν ο "εξαφανισμένος" Κώστας Καραμανλής και πρωτοκλασάτοι κομματικοί παράγοντες του κόμματος και στην αμέσως επόμενη σειρά οι Ηπειρώτες Κώστας Παπασιώζιος, Δημήτρης Τσουμάνης, ο "δικός" μας Δημήτρης Πανοζάχος και οι δύο Ζαγορίσιοι Σαρακατάνοι, γονατιστός ο Λευτέρης Ζαγορίτης και δίπλα στον βουλευτή Πρέβεζας η Ευγενία Τσουμάνη. Μόνο ο θρυλικός Λώρας,ο Μπέζας και ο Φούσας έλειπαν από το πλάνο! Κε Σαμαρά, βαρεθήκαμε να βλέπουμε τόσα χρόνια στο προσκήνιο τα ίδια άτομα. Έλεος, κάντε κάτι. Βάλτε επειγόντως νέα άτομα που να ζουν στο σφυγμό και το κλίμα της αγοράς και να μπορούν να βιώσουν τις ανασφάλειες των πολιτών. Εάν παρ' όλα αυτά επειμένετε να τους έχετε στις... επάλξεις, τουλάχιστον φροντίστε να τους κρατάτε στις πίσω καρέκλες και να μην μοστράρουν φάτσα κάρτα. Σας κάνουν κακό. Ξυπνείστε!!!

Ένας προβληματισμένος Νεοδημοκράτης

Μειωμένη κατά 20% ήρθε η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ στο Δήμο Ιωαννιτών!!!


Μειωμένη κατά 20% ήρθε η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ για το 2011, στο Δήμο Ιωαννιτών, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή και τον σχεδιασμό των έργων και επιδεινώνει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση.Αντί του ποσού του 1,1 περίπου εκατομμυρίου ευρώ που είχε προϋπολογίσει ο Δήμος, με βάση την κατανομή του 2010, από το Υπουργείο Εσωτερικών εστάλη το ποσό των 833 χιλιάδων ευρώ.Η περικοπή αυτή, έρχεται ως συνέχεια αυτής που έχει γίνει στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και επηρεάζει τον συνολικό προγραμματισμό του Δήμου στον τομέα των έργων και της αποπληρωμής οφειλών προς τους εργολάβους.Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως και σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, δεν έχει αποσταλεί ακόμη η τελευταία δόση της ΣΑΤΑ για το προηγούμενο έτος. Το ποσό που ανέμενε ο Δήμος έφτανε στο ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου.Οι συνεχείς μειώσεις στους θεσμοθετημένους πόρους, προκαλούν έντονες δυσλειτουργίες και απειλούν με οικονομική ασφυξία το Δήμο Ιωαννιτών, εξ αιτίας και των υπέρογκων χρεών παρελθόντων ετών που πρέπει να διαχειριστεί.«Θεωρούμε ότι απαιτείται ταχύτατα να συγκροτηθούν τα όργανα της αυτοδιοίκησης –ΠΕΔ, ΚΕΔΕ- ώστε άμεσα να γίνει ολοκληρωμένη επαναδιαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εσωτερικών, τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των ΟΤΑ. Κι αυτό πρέπει να συμβεί, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, να μετατραπεί η Αυτοδιοίκηση σε τμήμα του πάσχοντος δημόσιου τομέα της χώρας», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Νέο Δ.Σ για την ΟΛΜΕ-Συμμετέχει και ο Αρτινός Δημήτρης Τάτσης


Η παρουσία του Αρτινού εκπαιδευτικού συνδικαλιστή Δημήτρη Τάτση ως τρίτου αναπληρωματικού μέλους πλαισιώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα την Τρίτη 12 του μήνα.Ο κ.Τάτσης έθεσε υποψηφιότητα με τον συνδυασμό της ΠΑΣΚ και με 35 ψήφους εξελέγη 6ος πανελλαδικά (παραταξιακά ) και 13ος διαπαραταξιακά.Αναφορικά με την παρουσία του στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ ο κ.Τάτσης διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδείξει εκπαιδευτικά ζητήματα καθώς και θέματα που αφορούν τους συναδέλφους του.Αναφορικά με τους συσχετισμούς η ΔΑΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη καταλαμβάνοντας 3 έδρες ενώ δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η ΠΑΣΚ εκλέγοντας επίσης 3 έδρες.Από 2 έδρες εξέλεξαν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές κινήσεις και η Ε.Σ.Α.Κ Δ.Ε.Ε και μια έδρα οι Συνδικαλιστικές Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις –Κινήσεις.
Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Νίκος Παπαχρήστος
Αντιπρόεδρος: Γιώργος Αλεβυζάκης
Γεν. Γραμματέας: Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης
Ειδ. Γραμματέας: Γιάννης Ρουμπακιάς
Οργανωτικός Γραμματέας: Ελένη Ζωγραφάκη
Ταμίας: Δημήτρης Γκίνης
Μέλη: Δημήτρης Πεππές
Λουκάς Κορφιάτης
Ηλίας Πατίδης
Βασίλης Λυκούρας
Παύλος Αντωνόπουλος

Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας


Υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία πήραν μέρος όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες και ο Εκτελεστικός Γραμματέας.Στη συνεδρίαση κλήθηκε και ενημέρωσε τα μέλη της Ε.Ε. η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ηπείρου κ. Ελένη Ρόκου για ζητήματα που αφορούν το ΕΣΠΑ και ειδικότερα για τις μελέτες που έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στα πλαίσια της Τεχνικής Βοήθειας καθώς και για τον διαγωνισμό Τουριστικής Προβολής της Ηπείρου, για τον οποίο αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία με το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών.Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τον προγραμματισμό δράσης για την προσεχή περίοδο, με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ των αποφάσεων που πάρθηκαν είναι: η διοργάνωση σύσκεψης με παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον γαλακτοκομικό κλάδο με αντικείμενο την ανάπτυξη και την προώθηση της πιστοποίησης των προϊόντων του, η ανάληψη πρωτοβουλιών για συμμετοχή της Ηπείρου σε στοχευμένες αγροτοδιατροφικές εκθέσεις, η διοργάνωση Έκθεσης με αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου και η δημιουργία Συνδέσμου Ηπειρωτών Εξαγωγέων.

Από διάκριση σε διάκριση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Μια ακόμη διάκριση στο ήδη πλούσιο ενεργητικό της προσέθεσε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που τα τελευταία χρόνια υλοποιεί το πρωτοποριακό σύστημα Perform για την παρακολούθηση των ασθενών με τη νόσο Πάρκινσον.Μετά το 1ο Βραβείο Καινοτομίας στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για φορέσιμες συσκευές μικρο- και νανο-τεχνολογίας στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής περίθαλψης (PHealth 2010), που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 στο Βερολίνο, η ερευνητική ομάδα πέτυχε τιμητική διάκριση στον Διαγωνισμό ανάδειξης καινοτόμων ιδεών ερευνητικών ομάδων της χώρας, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και η Eurobank.Σε μια δύσκολη περίοδο για τα Πανεπιστήμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποδεικνύεται πως διατηρεί ψηλά τον πήχυ και σε ερευνητικό επίπεδο.Σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλέξανδρο Τζάλλα, είναι σημαντική η νέα διάκριση του προγράμματος, που μάλιστα ξεκίνησε από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή Νευρολογίας Σπύρο Κονιτσιώτη. Με τα δύο βραβεία το σύστημα Perform έχει εξασφαλίσει διακρίσεις τόσο στο κομμάτι της καινοτομίας, όσο και της επιχειρηματικής εφαρμογής.Από την πλευρά του ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Πανεπιστημίου Μάρκος Τσίπουρας αναγνώρισε τις δυσκολίες μεταφοράς των ερευνητικών ιδεών στην αγορά, αν και όπως υπογράμμισε το σύστημα Perform έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις συναντήσεις των ερευνητών του προγράμματος με εκπροσώπους φορέων, που ενδιαφέρονται για το επόμενο βήμα.

Στήριξη στους νέους ερευνητές
Σε μια περίοδο που η ερευνητική δραστηριότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης υποχρηματοδοτείται, παρά το πλούσιο ερευνητικό έργο πολλών πανεπιστημίων, τέτοιες διακρίσεις αποτελούν σημαντικά στηρίγματα για τους νέους ερευνητές.Σύμφωνα με τους κ.κ. Τζάλλα και Τσίπουρα, οι τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία σε προγράμματα πολύμηνης έρευνας και εργασίας, αποτελούν μια αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται. Είναι ένα εφαλτήριο να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Τι είναι το Perform
To 
Perform είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης ασθενών με νόσο Πάρκινσον.Στόχος του είναι η παρακολούθηση και ο σχεδιασμός της καλύτερης θεραπείας για ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, που σχετίζονται με κινητικές ανωμαλίες, όπως η Πάρκινσον.Πρόκειται για ένα σετ αισθητήρων (επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπιο), που φοράει ο ασθενής στο σπίτι προκειμένου να καταγράψουν την κινητική δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα δεδομένα από τους αισθητήρες, τα οποία συλλέγονται σε μια φορέσιμη συσκευή (μονάδα καταγραφής) επιτρέπουν την ανάλυση της μορφής και της ποιότητας της κίνησης του ασθενούς. Με βάση αυτή την ανάλυση αναγνωρίζονται συγκεκριμένες κινητικές διαταραχές που σχετίζονται τόσο με συμπτώματα της ίδιας της νόσου, όσο και με τις παρενέργειες που προκαλούνται από τη θεραπευτική αγωγή.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ράλλυ Δωδώνης το Σαββατοκύριακο


Με τη συμμετοχή σαράντα πληρωμάτων από όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή το 5ο Ράλλυ Σπριντ Δωδώνης. Πρόκειται για μία σημαντική διοργάνωση, που προσελκύει πλήθος κόσμου και δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η οποία φέτος υποστηρίζεται και από το Δήμο Ιωαννιτών.«Στηρίζουμε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και συμμετέχουμε στην προσπάθεια που κάνει η Ελληνική Εταιρεία Αυτοκινήτου για την αναβίωση ενός σημαντικού αγώνα, όπως είναι το σπριντ Δωδώνης. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο μηχανοκίνητος αθλητισμός παρουσιάζει σημαντική κάμψη, κυρίως λόγο της οικονομικής κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ήπειρο.Το σπριντ της Δωδώνης αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για την ανάδειξη κι αναβίωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και την προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη μας, με όλα τα οφέλη που συνεπάγονται από αυτό», τόνισε ο υπεύθυνος αθλητισμού του Δήμου, δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαδόπουλος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα από τους διοργανωτές.Το ράλλυ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, 16 και 17 Ιουλίου. Το Σάββατο από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι τις επτά το απόγευμα θα γίνει ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων στο ιδιωτικό ΚΤΕΟ στη Βουνοπλαγιά και στις εννέα το βράδυ θα γίνει η πανηγυρική εκκίνηση στο ΚΕΠΑΒΙ.Το κυρίως αγωνιστικό μέρος, θα γίνει την Κυριακή από τις εννέα το πρωί μέχρι στις δυόμισι το μεσημέρι, ενώ μία ώρα αργότερα θα γίνει η απονομή στο Ήπειρος Παλλάς.Εκ μέρους της ΕΛΕΤΑ ο κ. Νίκος Παύλου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των θεατών, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπακούουν στις οδηγίες των κριτών και της αστυνομίας, ενώ από όσους παρακολουθήσουν τον αγώνα ζήτησε να σεβαστούν το περιβάλλον, αποφεύγοντας να αφήσουν πίσω τους σκουπίδια, ενώ πρέπει να σβήνουν τα τσιγάρα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.Ο κ. Γιώργος Μπάης, σημείωσε ότι η Εταιρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη διοργάνωση και ζήτησε τη συμμετοχή του κόσμου για την επιτυχία του αγώνα.Για την εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα, την προστασία και την ασφάλεια των θεατών αλλά και των διερχομένων, η τροχαία Ιωαννίνων θα προχωρήσει σε σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από το πρωί της Κυριακής. «Ζητούμε την κατανόηση όλων και εφιστούμε την προσοχή στους θεατές να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων» τόνισε ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Επαμεινώνδας Ζήκος.Την Κυριακή από τις οκτώ το πρωί και μέχρι στις τρεις το μεσημέρι, θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στο εθνικό οδικό δίκτυο Ιωαννίνων- Δωδώνης και συγκεκριμένα: από την διασταύρωση Δωδώνης- Κοσμηράς ως την διασταύρωση Δωδώνης- Κωστάνιανης και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς Δωδωνούπολη, Δωδώνη, Δραμεσιούς, Αγία Αναστασία, διασταύρωση με Μαντείο, γέφυρα επί της Εγνατίας- Δραμεσιών ως την έξοδο του 6ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Δωδώνης Κωστάνιανης.

Eρώτηση Τσίπρα στη βουλή για τις φυλακές Ιωαννίνων


Απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ιωαννίνων καταγγέλλουν οι Αλέξης Τσίπρας, Τάσος Κουράκης και Ηρώ Διώτη, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι συνθήκες κράτησης είναι ανθυγιεινές, οι κρατούμενοι κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα, δεν τους παρέχονται τα στοιχειώδη, δεν προσφέρονται δυνατότητες για οργανωμένες δραστηριότητες (εργασία, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αθλητισμός), ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης (υπουργείο Δικαιοσύνης).

Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου διέθεσε 156 χιλ ευρώ για σκάφη στη... Σρι Λάνκα!!!


Ο χορός εκατομμυρίων των πάσης φύσεως Ελληνικών ΜΚΟ που σε καιρούς κρίσης έχουν βαλθεί να στηρίξουν την ανάπτυξη του... Ινδικού Κόλπου, έχει και γιαννιώτικο χρώμα. Αναφερόμαστε φυσικά στην γιαννιώτικη ΜΚΟ Humanet, στης οποία το Δ.Σ. συγκαταλέγεται και το όνομα της Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, Τατιάνας Καλογιάννη! Τώρα για το κατά πόσο ενδείκνυται, σε καιρούς λιτότητας η ΜΚΟ της οικογένειας Καλογιάννη Humanet να δίνει 156.000 ευρώ για να κατασκευάσει -άκουσον άκουσον- αλιευτικά σκάφη στη Σρι Λάνκα, είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να απαντήσει μόνο η ίδια και φυσικά ο πολιτικός της προϊστάμενος Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Αυτό αναφέρεται στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", κλικ εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=129838 Στο μέγαρο της άνω πλατείας, φαίνεται πως έλυσαν κιόλας τα προβλήματα της Ηπείρου και άρχισαν να ονειρεύονται διακοπές στα νησιά γκόα και δεν μπορούν να αντισταθούν στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής. Μπορεί οι αποκαλύψεις του EpirusGate να υποχρέωσαν την οικογένεια Καλογιάννη να εξαφανίσει το site της Humanet, όμως πολύ καλά γνωρίζουμε, ότι όχι μόνο η Τατιάνα αλλά και ο γαμπρός του Σταύρου Καλογιάννη, είναι πρωτοπαλίκαρα στη γιαννιώτικη ΜΚΟ. Για όσους ακόμα έχουν αμφιβολίες, θα τους τις λύσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρόν", κλικ εδώ: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=4155&colid=&catid=33&dt=2005-07-10%200:0:0

Παραιτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Τζάνης


Την παραίτησή του από το αξίωμα του αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας, ανακοίνωσε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γιάννης Τζάνης, πρώην Δήμαρχος Παραποτάμου. Ο κ. Τζάνης παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και αφού την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στο φως η έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οποία διαπίστωσε ταμειακό έλλειμμα ύψους 225.000€ στο Δήμο Παραποτάμου για το έτος 2010.

Χάος και αυταρχισμός ή δημοκρατική διέξοδος;

Του Νίκου Κοτζιά

Πριν από 16 μήνες έγραφα από αυτή τη στήλη ένα άρθρο με τίτλο: «Εξέγερση ή Κατάθλιψη;». Η πρόβλεψή ήταν ότι η χώρα θα περάσει περίοδο κατάθλιψης, αλλά κάποια στιγμή θα υπάρξει εξέγερση της κοινωνίας ενάντια σε αυτούς που υπονομεύουν συστηματικά τα δικαιώματα της. 16 μήνες μετά, τα πράγματα έχουν πάει χειρότερα και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ενώ η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως να αποτελεί την «Διοικούσα Επιτροπή» τρίτης αποικιοκρατικής δύναμης. Ως να μην έχει να δώσει σε οποιονδήποτε λογαριασμό, πλην του μητροπολιτικού-τροϊκανού κέντρου στο οποίο αναφέρεται. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα αναγκών οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκφοβισμού και εκβιασμού.Σήμερα, μετά την αποτυχία του Μνημονίου 1, και την αντιλαϊκή αγριότητα του άδικου Μεσοπρόθεσμού «Προγράμματος», οι πολίτες άρχισαν και πάλι να κινητοποιούνται. Η κυβέρνηση απάντησε με παραπέρα άρνηση της δημοκρατίας και των κανόνων της. Την συνταγή των νεοφιλελεύθερων οικονομικών την συνοδεύει πλέον με αυταρχικές ενέργειες. Πρόκειται για δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Αυτές συνοψίζονται στην κυβερνητική αντίληψη ότι το «παρακράτος είναι φτηνότερο του κράτους» και άρα χρησιμότερο για την πολιτική που ακολουθείται σε εποχή λιτότητας και αντιλαϊκών μέτρων από ότι το κράτος πρόνοιας και δικαίου.Η κυβέρνηση παριστάνει ως να πιστεύει ότι σώζει τη χώρα. Θεωρεί, ακολουθούμενη από τις επευφημίες των βουλευτών της, ότι δικαιούται, κατά προέκταση, να κάνει ότι και όποτε θέλει απέναντι στους πολίτες. Αρέσκεται στο να αυτοχαρακτηρίζεται ως ο σωτήρας της χώρας, ενώ προωθεί -συχνά με τρόπο βίαιο- τον περιορισμό της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη. Επιδιώκει «ο φόβος της χρεοκοπίας» να αποκρύψει την απάντηση στο ερώτημα «πώς και προς «όφελος τίνος» μας «σώζει» η κυβέρνηση. Ενώ δεν εξηγεί το γιατί δεν παίρνει έστω και ένα μέτρο, επί παραδείγματι, ενάντια στην φοροκλοπή και τα καρτέλ. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση προβάλλει υπαρκτά και μη προβλήματα και θεωρεί ότι αυτή η προβολή δικαιολογεί κάθε δική της επιλογή.Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε χάος. Θεσμοί, δομές, συνθήκες ύπαρξης και δράσης της κοινωνίας βρίσκονται σε πλήρη αποσυντονισμό αν όχι και αποδιοργάνωση. Αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει εντείνοντας τις επιθέσεις στην κοινωνία και την αριστερά, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να χαιρετά τις απόψεις του ΛΑΟΣ και να ανέχεται χωρίς σχόλια και κριτική τη δράση της «Χρυσής Αυγής». Με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται να ανησυχεί περισσότερο για τυχόν άνοδο της αριστεράς, παρά για τις δράσεις της ακροδεξιάς. Και αυτό αποτελεί ιστορικό της λάθος.Σε αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, οφείλουν οι αντιμνημωνιακές δημοκρατικές δυνάμεις εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, στην αριστερά, καθώς και τα κινήματα των αγανακτισμένων, να διαμορφώσουν ένα μέτωπο δημοκρατικής αντίστασης και προώθησης εναλλακτικών λύσεων. Η ανάγκη αυτή αυξάνει διότι η κυβέρνηση έχει ξεκοπεί από τις ανησυχίες και τις αγωνίες των πολιτών, την ίδια τη πραγματικότητα. Σκέφτεται μόνο πώς θα μπορέσει να ασκεί εξουσία, κάτι που το χαρακτηρίζει η ίδια ως «ηρωικό» (!). Δεν αναζητά μια πολιτική πρακτική υπέρ της χώρας και των πολιτών της. Δεν δείχνει αναστολές προκειμένου να στηρίξει οποιαδήποτε άδικη πολιτική και μάλιστα εν γνώσει της. Αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αποσύνδεσης της πολιτικής από την ηθική και το δίκαιο.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Η ρήξη μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αλλά και των υπολοίπων ιδρυμάτων) είναι δεδομένη και ο νέος νόμος, μάλλον κρίνεται ανεπιθύμητος στο σύνολό του.Χθες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο όχι απλώς απορρίπτει το νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει σε όλο της το εύρος την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι ακόμα και αν τυπικά ψηφιστεί, «δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί».Ο χαρακτήρας της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερος, μια και δεν έμοιαζε με καμία άλλη ανάλογη διεργασία, λίγες μέρες πριν το πανεπιστήμιο κλείσει για καλοκαίρι, αν εξαιρέσει κανείς την απουσία των φοιτητών. Εκφράστηκαν αρκετές απόψεις ώστε να συνδιαμορφωθεί τελικά ομόφωνα το κείμενο, το οποίο έχει επτά σημεία στις διαπιστώσεις του και τέσσερα ακόμα στο «δια ταύτα». Ίσως το πιο «κρίσιμο» από αυτά τα τέσσερα τελευταία, είναι ότι το σώμα θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής σε διαρκή συνεδρίαση, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση του νόμου. Κοινώς, κατά μια έννοια «διακοπές τέλος» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φέτος, το οποίο μπαίνει σε «πολεμική» περίοδο. Γιατί όμως;

Πριν τη ρήξη
Πέρα από τη γενική δυσπιστία που υπήρξε απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, από τη στιγμή που ο νόμος θα ερχόταν προς ψήφιση την ερχόμενη βδομάδα στη μέση του καλοκαιριού, φαίνεται ότι σε κενό έπεσε και η τελευταία συνάντηση της αντιπροσωπείας των πρυτάνεων, στην οποία συμμετείχε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου. Συντέλεσε και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα φλέγοντα θέματα όπως η αλλαγή του τρόπου διοίκηση και η ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, αλλά και η κατάργηση του πτυχίου όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, με τα δίχρονα και τρίχρονα προγράμματα σπουδών. Χθες πάντως, στο περιθώριο της συνεδρίασης υπήρχαν και μέλη της Συγκλήτου που έλεγαν ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε πίσω, ούτε μπροστά» και ότι αυτό το σύστημα σπουδών ισχύει ήδη στο εξωτερικό. Στον αντίποδα, έγιναν εκτενείς αναλύσεις όπως αυτή του προέδρου του Χημικού Βασίλη Τσίκαρη, ο οποίος κατηγόρησε το υπουργείο ότι ψεύδεται και χρησιμοποιείκατά το δοκούν την ερμηνεία των νομοθετημάτων. Ο ίδιος, τόνισε ότι και το πανεπιστήμιο οδηγείται στην επιχειρηματικοποίηση, αλλά και η ακαδημαϊκή καθημερινότητα στρέφεται προς τον «αγοραίο νόμο», είτε γιατί το κράτος κόβει οριστικά τα χρήματα για σίτιση και στέγαση των φοιτητών, είτε γιατί επιβάλλονται δίδακτρα επί της ουσίας, σε όλους τους φοιτητές, είτε ακόμα γιατί το «ηλεκτρονικό σύγγραμμα» δεν είναι η πρόοδος που ευαγγελίζεται η υπουργός. Ο κ. Τσίκαρης τόνισε χαρακτηριστικά ότι ψηφιακές θα είναι μόνο οι σημειώσεις και όχι τα βιβλία που παίρνουν οι φοιτητές, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αντιδρούν οι βολεμένοι στα μέτρα, αλλά οι άνθρωποι που δίνουν καθημερινά την ψυχή τους για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια».Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του συλλόγου των καθηγητών του πανεπιστημίου, Σπύρος Γεωργάτος, τόνισε πως η συνεδρίαση και η απόφαση της Συγκλήτου είναι ιστορική, ενώ κατά του νόμου τάχθηκε και η εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζόμενων, Ντορέτα Ρίζου.

Τι λέει το ψήφισμα
Πιο αναλυτικά, το ψήφισμα αναφέρει ότι ο νόμος αναιρεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τους φοιτητές να συμπληρώνουν τις σπουδές τους με μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα, τα οποία απαιτούν δίδακτρα. Επίσης, ότι η εισαγωγή τριετή κύκλου σπουδών απαξιώνει τα διπλώματα και αναιρεί τα όρια μεταξύ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, παραδίδει τη διοίκηση των ιδρυμάτων σε εξωτερικούς παράγοντες, καταργώντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα όργανα, δεν προβλέπει σχέδιο για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και εκχωρεί αρμοδιότητες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, «υποβαθμίζοντας τα πανεπιστήμια σε τριτοβάθμια λύκεια» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ψήφισμα. Ειδική αναφορά υπάρχει στο πανεπιστημιακό άσυλο, ότι δηλαδή «το περιορίζει σημαντικά και ουσιαστικά το καταργεί», αγνοεί τη φοιτητική μέριμνα σταματώντας την κρατική χρηματοδότηση και τέλος, «μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε εταιρία».Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απορρίπτει το προσχέδιο νόμου και καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει και καλεί όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και τη δωρεάν παιδεία.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Χασισοφυτεία στην Πλατανιά Ιωαννίνων


Στην Πλατανιά Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο νεαροί,κάτοικοι της περιοχής, ηλικίας 24 και 23 ετών, κατηγορούμενοι για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες σε δασώδη περιοχή της Πλατανιάς Ιωαννίνων εντός παρακείμενης ρεματιάς, καλλιεργούσαν από κοινού είκοσι (20) φυτά κάνναβης, ύψους από (0,50) εκατοστών έως (2,10) μέτρων ενώ στο σημείο βρέθηκαν και τέσσερα (4) φυτώρια κάνναβης σε πλαστική γλάστρα.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΩΔΩΝΗΣ:Εγκληματική η κατάργηση του Κέντρου Υγείας Δερβιζιάνων


Εγκληματική χαρακτηρίζει η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Δωδώνης την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για κατάργηση του Κέντρου Υγείας Δερβιζιάνων και μετατροπή του ουσιαστικά σε αγροτικό ιατρείο.Όπως υπογραμμίζει, το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί περίπου 2.000 άτομα σ’ όλη την περιοχή, ενώ τους θερινούς μήνες και σε περιόδους διακοπών ο αριθμός αυτός μεγαλώνει.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων


Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 13/7/2011.Πρόεδρος αναδείχθηκε η κ. Σταυρούλα Τσιάρα.Στη θέση του αντιπροέδρου αναδείχθηκε ο κ. Κώνσταντίνος Κάτσενος.Γραμματέας ο κ. Θεόδωρος Παπακώσταςκαι ταμίας η κ. Αλεξάνδρα Σιόντη- Ευταξία.
Τα υπόλοιπα μέλη στη Διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου είναι:
Ανδρίκος Αιμίλιος
Δούκας Μιχαήλ
Κατσαράκης Νικόλαος
Μαλάμου Μήτση Βασιλική
Μήλιος Κωνσταντίνος
Σισμανίδης Σωκράτης
Αραβανής Γεράσιμος
Εξαρχάκος Γεώργιος
Μασαλάς Κωνσταντίνος

Συνελήφθη 33χρονη Γιαννιώτισσα για κλοπή


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ μία 33χρονη Γιαννιώτισσα για κλοπή.Ειδικότερα η δράστιδα αφαίρεσε από ιατρείο, πορτοφόλι το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων τριακοσίων πενήντα (2350) Ευρώ, κάρτες ανάληψης χρημάτων καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο. Στη συνέχεια μετέβη σε μηχάνημα ανάληψης χρημάτων Τράπεζας (Α.Τ.Μ) και έκανε διαδοχικές αναλήψεις με τις κλεμμένες κάρτες συνολικού χρηματικού ποσού τριών χιλιάδων(3000) Ευρώ, όπου και συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Δίας.Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων ενώ τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

To Preveza Beach Volley ΗΠΕΙΡΟΣ ελαφρύ σας περιμένει...


Από Παρασκευή 15/7 αρχίζει το τουρνουά Preveza Beach Volley- Ήπειρος Ελαφρύ στην όμορφη παραλία στο Camping Monolithi στην Πρέβεζα. Tο μεσημέρι της Παρασκευής στα προκριματικά θα αγωνιστούν 9 ομάδες με αθλήτριες της ΕΣΠΕΔΕ οπού οι 4 από αυτές τις ομάδες θα διεκδικήσουν την πρόκριση τους στο κυρίως ταμπλό όπου θα συμμετέχουν 12 ομάδες στους αγώνες του Σαββατοκύριακου.Χτες στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑRT TV μίλησε η δεύτερη Βαλκανιονίκης Τζίνα Λαμπρούση για την συμμετοχή της στο τουρνουά μαζί με τον Κώστα Κολιό Υπεύθυνο Τύπου της διοργάνωσης. Για σήμερα Πέμπτη 14/7 προγραμματιστεί συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στο ραδιόφωνο του ENERGY 93.4 .Το Σάββατο τα παιχνίδια θα αρχίσουν το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και την Κυριακή οι αγώνες θα ξεκινήσουν ξανά από τις πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα που θα γίνει ο μεγάλος τελικός και θα ακολουθήσουν οι απονομές και οι διακρίσεις των αθλητών.Το ακριβές πρόγραμμα θα καθοριστεί μετά και την σημερινή συνάντηση των διοργανωτών .Οι συμμετοχές των αγώνων έχουν οριστικοποιηθεί και οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι οι εξής:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΑΔΩΝ ΕΣΠΕΔΕ
Νάντια Χρυσομαλίδη (Πρότυπο Χαλανδρίου)- Λυδία Κουζούνη (Πήγασος Νέου Κόσμου)
Σοφία Σάκκου (Ηρακλής Ιωαννίνων)- Αγγελική Κωλέτση (Ηρακλής Ιωαννίνων)
Γιώτη Μαρία (Φιλία Άρτας)- Σοφία Παπαζώη (Φιλία Άρτας)
Αναστασία Σιδηροπούλου (Φιλία Άρτας)- Ηλιάνα Νίκου (Φιλία Άρτας)
Άννα-Μαρία Γεωργίου (Φιλία Άρτας)- Παπαδημητρίου Ναταλία (Φιλία Άρτας)
Κατερίνα Βερύκου (Φιλαθλητικός Πρέβεζας)-Δάφνη Βαρτζιώτη (Φ.Ε.Ιωαννίνων)
Έφη Ζαβογιάννη (Ηρακλής Ιωαννίνων)- Αλεξία Ζαβογιάννη (Ηρακλής Ιωαννίνων)
Κατερίνα Κουμάση (Φιλαθλητικός Πρέβεζας)- Σήλα Σιόντη (Φιλαθλητικός Πρέβεζας)
Σούλα Λάππα (Φιλαθλητικός Πρέβεζας)-Ιωάννα Σιούλα (Φιλαθλητικός Πρέβεζας)

ΟΜΑΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΜΠΛΟ

1.Rosica Janeva (BULGARIA)- Radosveta Teneva (BULGARIA)
2.Γεωργία Λαμπρούση (GR)-Αneta Germanova (BULGARIA)
3.Ελίνα Παπαδοπούλου (GR) –Χριστίνα Παρασκευαϊδου (GR)
4.Δήμητρα Νικολακοπούλου (GR) – Ζένια Τσβέτκοβα (LAT)
5.Μαίρη Δημητρίου (GR) – Βιολέτα Τζουβάρα (GR)
6.Αναστασία Παυλοπούλου (GR) – Χρύσα Σαμαρά (GR)
7. Ελευθερία Καζάκου (GR)- Γεωργία Χαλεπάκη (GR)
8.Μαρίζα Βλασταρά (GR) –Σταυρούλα Μποχρίνη (GR)

Απειλούν με μπλόκο για την Κενάν Μεσαρέ


Δύο μέρες μετά από σοβαρό τροχαίο που έγινε μάλιστα στον κόμβο της Νικοπόλεως, στον οποίο πρόσφατα τροποποιήθηκε η κατεύθυνση των αυτοκινήτων, οι κάτοικοι της οδού Κενάν Μεσαρέ επανέρχονται με επιστολή τους προς το δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, όλους τους δημοτικούς συμβούλους και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.Οι υπογράφοντες την επιστολή της «άτυπης επιτροπής», Νίκος Μπατάκης, Κώστας Ντούρος, Βασίλης Κολυβάκης, Βαγγέλης Λιβιτσάνος και Βασίλης Λαγός, στέκονται ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας του δρόμου (θέμα που έχουν θίξει επανειλημμένα), επικαλούμενοι και απόψεις συμβούλων της δημοτικής πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα, κατηγορούν το δήμαρχο κ. Φίλιο ότι «παραπλανεί συστηματικά το συμβούλιο» ότι όλα είναι νόμιμα στο δρόμο και αντιπαραθέτει ως «εντελώς αντίθετες» τις απόψεις των Θωμά Μπέγκα και Θανάση Μανταλόβα. Ο κ. Μανταλόβας συγκεκριμένα δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη στο συμβούλιο της 16ης Μαΐου για τη νομιμότητα των έργων στο δρόμο, τόνισε όμως ότι υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων χωρίς να επισείεται κίνδυνος να ζητήσει πίσω χρήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των αλλαγών στο δρόμο.Οι κάτοικοι της οδού επιμένουν ότι ο παράδρομος της Κενάν Μεσαρέ πρέπει να είναι πεζόδρομος και η δεξιά λωρίδα το δρόμου, προβλέπεται για στάθμευση. Τονίζουν ότι αυτά τα δύο σημεία «είναι τα μοναδικά που είναι υπέρ της ασφάλειας στην κατά τα άλλα, άθλια και εν δυνάμει θανατηφόρα μελέτη» του δρόμου, αλλά κατηγορούν το δήμαρχο ότι δεν τα θέτει σε εφαρμογή. Η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, έχει απαντήσει σε ανάλογες αιτιάσεις των κατοίκων ότι ο δρόμος έχει κατασκευαστεί με νόμιμο τρόπο, υπάρχουν λωρίδες «πολλαπλών χρήσεων» και στο δημοτικό συμβούλιο έχει εκφραστεί η άποψη για να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος. Ωστόσο, έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από όταν ακούστηκαν αυτά στην αίθουσα.

«Κρύβεστε»
Γι αυτό άλλωστε, οι κάτοικοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι «κρύβεται πίσω από την ενδιάμεση αρχή» και αρνείταιδια του αντιδημάρχου Βασίλη Μασσαλά, την κατασκευή στρογγυλών κόμβων και άλλων παρεμβάσεων που θα επιβάλλουν μικρότερες ταχύτητες στους οδηγούς. Προειδοποιούν μάλιστα με «δικαστικούς αγώνες που αναπόφευκτα έρχονται» και απευθύνει την προειδοποίηση και στους υπαλλήλους των δημοτικών υπηρεσιών. Προσθέτουν ακόμα ότι θα υπάρξουν και «οικονομικές περιπέτειες» για την πόλη, λέγοντας ότι «εκεί οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια» οι χειρισμοί του δημάρχου. «Ποιος θα πληρώσει τα εκατομμύρια που θα απαιτήσει η Ε.Ε. να επιστραφούν; Ποιος θα σταματήσει τους ευρωπαίους να ελέγξουν και άλλα έργα τις παρανομίες των οποίων εσείς ο ίδιος είχατε καταγγείλει ως αντιπολίτευση;» αναφέρουν. Συμπληρώνουν ακόμα ότι έχουν καταφύγει ήδη στις υπηρεσιακές αρχές, όχι όμως ακόμα στα όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης. «Αυτό θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να το είχαμε κάνει από τον περασμένο Οκτώβρη και να μην περάσουν τα παιδιά μας μια ολόκληρη σχολική χρονιά με την ψυχή στο στόμα» τονίζουν, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι, ήταν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της σημερινής δημοτικής αρχής. «Εκλέξαμε εσάς που μας είχατε υποσχεθεί πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει» λένε χαρακτηριστικά. Καταλήγουν λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να ακυρώσουν τις προσφυγές τους, αν γίνουν τελικά «οι ελάχιστες παρεμβάσεις που είχαμε συμφωνήσει. Διαφορετικά ο δρόμος-καρμανιόλα θα κλείσει σε μόνιμη βάση με τον α’ ή β’ τρόπο με οποιοδήποτε τίμημα».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σήμερα στη Πρέβεζα ο Μύρωνας Στρατής


Ο Μύρωνας Στρατής αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο πετυχημένα και φωτεινά νέα πρόσωπα στην ελληνική μουσική σκηνή. Το τραγούδι του «Πάνω Απ’ Όλα» ξάφνιασε τους πάντες με τον αυθόρμητο δυναμισμό του, έγινε ρεφραίν στα χείλη μικρών και μεγάλων κι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια στο ελληνικό ραδιόφωνο των τελευταίων δέκα χρόνων.Ο Μύρωνας το φετινό καλοκαίρι συνεχίζει ακάθεκτος. Με ανεβαστική διάθεση, φορτώνει στις αποσκευές του τα καινούργια του τραγούδια – ήδη το νέο του τραγούδι «180 Μοίρες» θέτει υποψηφιότητα για hit του καλοκαιριού – και με τους εξαιρετικούς μουσικούς της μπάντας του εξορμά για νέες συναυλιακές περιπέτειες.Σε ένα πρόγραμμα δυναμικό και εξωστρεφές ο Μύρωνας εκτός φυσικά από το προσωπικό του υλικό παρουσιάζει εξαιρετικές διασκευές σε ελληνικές και ξένες επιτυχίες της τελευταίας εικοσαετίας που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει.Κλασικά rock standards διαδέχονται αναπάντεχες διασκευές ελληνικών τραγουδιών σε μια νεανική μουσική γιορτή.
Πέμπτη 14 Ιουλίου
Alila Villa
Βενιζέλου 1, Παραλία Πρέβεζας

Έκκληση για περιορισμό της σπατάλης νερού


Προβλήματα παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην ομαλή υδροδότηση περιοχών του λεκανοπεδίου, που αποδίδονται στην υπερκατανάλωση.Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην Δημοτική Κοινότητα της Ανατολής, όπου τις τελευταίες ημέρες οι διακοπές νερού είναι συχνές και πολύωρες, με το δήμο Ιωαννιτών και τον ΣΥΔΚΛΙ να διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται σε βλάβες του δικτύου αλλά στην υπερκατανάλωση και στην αλόγιστη κατανάλωση νερού.H Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων ανακοίνωσαν χθες ότι θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη μείωση παροχής νερού στα χαμηλά σημεία, ώστε να μπορέσουν με τον τρόπο αυτό να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των υψηλών σημείων.Με αφορμή τα προβλήματα που ανέκυψαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής Χρήστος Λάζος, απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής, να περιορίσουν την σπατάλη νερού αποφεύγοντας τα ποτίσματα κήπων, χωραφιών, το πλύσιμο αυτοκινήτων κι άλλων εξωτερικών χώρων.

Συγχωνεύονται τα στρατολογικά γραφεία της Ηπείρου


Με το Στρατολογικό Γραφείο Ιωαννίνων συγχωνεύονται τα στρατολογικά γραφεία Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, συγκροτώντας την Στρατολογική Υπηρεσία Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα,στα πλαίσια της συγχώνευσης των στρατολογικών γραφείων της χώρας, και η νέα υπηρεσία που συγκροτείται θα λειτουργεί στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Στρατολογικό Γραφείο Ιωαννίνων στη Λεωφόρο Δωδώνης 39.Όπως ανακοινώθηκε το στρατολογικό γραφείο Ιωαννίνων θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από Δευτέρα 18 έως και Πέμπτη 21 Ιουλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκρότηση και λειτουργία της νέας Στρατολογικής Υπηρεσίας Ηπείρου. Το χρονικό αυτό διάστημα οι πολίτες θα εξυπηρετούνται στο Στρατολογικό Γραφείο Ιωαννίνων μόνο για κατεπείγουσες υποθέσεις.

Η “Κατσαρίδα” στην Άρτα


Το σουρεαλιστικό μιούζικαλ «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου θ’ ανέβει στην Άρτα, στο Θέατρο του Κάστρου, την Κυριακή 17 Ιουλίου και ώρα 9μ.μ. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι, σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την εξαιρετικά πετυχημένη παράσταση Κατσαρίδα. Το εξωφρενικό, ντανταϊστικό μιούζικαλ (δρόμου) του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που έχει ιδιαίτερη απήχηση και στο νεανικό κοινό, ξεκίνησε από το Θέατρο του Νέου Κόσμου στις αρχές του 2005 και μέχρι σήμερα έχει δώσει 583 παραστάσεις εντός και εκτός του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, στην Κύπρο και πρόσφατα στο Θέατρο Badminton, όπου ήταν sold out για τέσσερις μέρες.Έξι χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, η Κατσαρίδα έχει βάλει σκοπό να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα! Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις απίθανες περιπέτειες της μικρής κόκκινης κατσαρίδας, που αγωνίζεται να κατακτήσει ένα στόχο ζωής, να ανέβει στο φεγγάρι. Η κατσαρίδα περιπλανιέται στα τρίσβαθα των υπονόμων αλλά και σε αφιλόξενους δρόμους, διασχίζει ωκεανούς, χορεύει και τραγουδά μέσα σε δαιδαλώδεις αεραγωγούς, γνωρίζει άλλα έντομα, τρωκτικά και ανθρώπους (απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη) και ταυτόχρονα διατηρεί ακλόνητη την πίστη της στο μεγάλο όνειρο. Αυτή άλλωστε είναι και το μόνο μέσο που διαθέτει για να το πραγματοποιήσει…

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα νέων παρεμβάσεων έως τις 15 Αυγούστου


Τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση μέχρι τις 15 Αυγούστου θα παρουσιάσει σήμερα, Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, στη συνεδρίαση του υπουργικού θα γίνει ενημέρωση για τα σενάρια τα οποία εξετάζονται αναφορικά με την συμμετοχή των ιδιωτών στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και αναμένεται να υπάρξουν αποσαφηνίσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για το ζήτημα της επιλεκτικής χρεοκοπίας.Σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αυτό θα προβλέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο σκέλος της φορολογίας. Ωστόσο, η τρόικα έχει ζητήσει από την Ελλάδα μέχρι τις 15 Αυγούστου να έχει προχωρήσει στα εξής:
-Στη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για το δημόσιο τομέα.
-Στη μείωση του επιδόματος παραγωγικότητας κατά 50%.
-Στη θέσπιση ανώτατου ορίου για τις υπερωρίες.
-Στη μείωση της αμοιβής των υπαλλήλων για συμμετοχή σε επιτροπές.
-Να νομοθετήσει ότι οι προσλήψεις που γίνονται σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και όσων βρίσκονται σε εργασιακή εφεδρεία ότι θα προσμετρούνται στον κανόνα 1:5.
-Στην εισαγωγή ατομικών αριθμών κοινωνικής ασφάλισης.
-Στη θέσπιση ορίου στις συνολικές συντάξεις αποδοχές σε ατομικό επίπεδο.
-Στην θεσμοθέτηση ότι το ΕΚΑΣ θα δίνεται μετά από υπολογισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων.
-Στη μείωση των κατ' αποκοπή συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων από το 2011.
-Στην επέκταση του παγώματος των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.
-Στη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των βασικών συντάξεων των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων.
-Στην κατάργηση και μείωση του μεγέθους 40 +11 δημοσίων φορέων και στη συγχώνευση 25 φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
-Στην μείωση των κυρώσεων προκειμένου να επιτραπεί η καταγραφή ως ιδιωτικών σκαφών που επί του παρόντος έχουν καταχωρηθεί ως εμπορικά
Στην επαναξιολόγηση των πρόστιμων των αυθαιρέτων κατοικιών και διακανονισμό για την αποπληρωμών των παραβάσεων.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής είναι πλέον «πολύ απίθανο» να γίνει την Παρασκευή


Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης που πιθανολογείτο να γίνει την Παρασκευή για την κρίση του χρέους, είναι πλέον «πολύ απίθανη», λόγω των ισχυρών επιφυλάξεων της Γερμανίας και πρέπει να μεταφερθεί το νωρίτερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.«Είναι πολύ, πολύ απίθανο, η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από αυτές τις πηγές.Για επιμελητειακούς λόγους για την οργάνωση της συνόδου, σε πρώτη φάση, ο χρόνος φαίνεται πολύ λίγος πλέον. Επί της ουσίας, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους τρόπους διάσωσης της Ελλάδας για μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο την Παρασκευή, υπογράμμισε η πηγή.Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δεν απέκλεισε χθες, Τρίτη, μια τέτοια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι την θεωρούσε πιθανή για την Παρασκευή για να αναγκάσει μια απόφαση της ζώνης του ευρώ και να θέσει τέλος στην αναβλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων.«Η ουσία του θέματος είναι ότι οι Γερμανοί είναι πολύ εκνευρισμένοι για το ότι δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για το σχέδιο αυτό του Βαν Ρομπάι», δήλωσε μια άλλη διπλωματική πηγή, κατά την οποία το Βερολίνο αρνείται να «αναγκαστεί να υπογράψει μια συμφωνία» που θεωρεί πρόωρη. Η Γαλλία, αντίθετα, δήλωσε ότι κατ' αρχήν τάσσεται ευνοϊκά σε μια Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ. «Το πιο πιθανό είναι ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», για να υπάρξει χρόνος να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, σημείωσε η πηγή.

ΣΑΜΑΡΑΣ:"Απαγορεύεται η λέξη χρεοκοπία"


«Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς σε ομιλία του στη Σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι «η εκφορά της και μόνο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα και να λειτουργήσει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Και αυτό ισχύει σε όλες τις εκδοχές της, και στην αγγλική».Ακόμη, όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι (η λέξη) αναφέρεται από όσους θέλουν να κερδίσουν από την καταστροφή της χώρας. «Τώρα που το λέει ο αντιπρόεδρός του, τι λέει ο κ. Παπανδρέου;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξήγησε ότι «θα σταματήσει τη ρευστότητα προς τις τράπεζες της χώρας».«Επιλεκτική χρεοκοπία δεν έχει γίνει ποτέ σε χώρα της ΕΕ» υπογράμμισε και συνέχισε: «Η σύνεση επιβάλλει να δούμε το επόμενο βήμα και όχι να υιοθετούμε το μικρότερο κακό, που μπορεί να οδηγήσει στο μεγαλύτερο. Επιπλέον, οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλουμε να το απορρίπτουμε».

Απάντηση Ευ.Βενιζέλου
Λογοπαίγνια και αυτονόητες αναφορές (για την επιλεκτική χρεοκοπία) βλάπτουν, καθώς προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα χωρίς λόγο, αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και καταλογίζει στον κ. Σαμαρά ότι πράττει εντελώς το αντίθετο από το να στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επικρατήσει ένας υπεύθυνος και ψύχραιμος τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων αυτών προς όφελος της χώρας.

"Μη βιώσιμο το χρέος χωρίς μεταρρυθμίσεις"


Στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι "δομικές μεταρρυθμίσεις" στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πόουλ Τόμσεν, στέλεχος του ΔΝΤ.Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας "βελτιώνεται σταδιακά".Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, εξαιτίας της "μεγάλης υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης", προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.Επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι "ενθαρρυντικά σημάδια" η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.Τέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ένα βιώσιμο δρόμο.Στο μεταξύ, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης που πιθανολογείτο να γίνει αύριο για την κρίση του χρέους, είναι πλέον "πολύ απίθανη", λόγω των ισχυρών επιφυλάξεων της Γερμανίας και πρέπει να μεταφερθεί το νωρίτερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

Διευκολύνσεις για χρέη


Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει διευκολύνσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο όσοι αποφασίσουν να υπαχθούν τώρα στη ρύθμιση δεν θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αναδρομικά όλες τις δόσεις από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της, τον περασμένο Οκτώβριο.Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε χθες, εφόσον οι οφειλέτες ζητήσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα των δόσεων, τότε πρέπει να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό σε δόσεις επιβαρημένες με προσαύξηση 1% ανά μήνα. Δηλαδή αν υπαχθεί κάποιος σήμερα στη ρύθμιση, δεν χρειάζεται να πληρώσει όλο το ποσό που αντιστοιχεί και στις μηνιαίες δόσεις που αφορούν στο οκτάμηνο από τις 29 Οκτωβρίου 2010 - οπότε και τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση - μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Στην ουσία ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την τμηματική εξόφληση μιας οφειλής περιορίζεται από τις 45 σε 37, λόγω ακριβώς του οκταμήνου που πέρασε.Διευκρινίζεται ότι εφόσον η καταβολή του ποσού θα γίνεται εφάπαξ, ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται κατά 100% από τις προσαυξήσεις.

Το μέτρο της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ενεργοποιεί το ΙΚΑ


Η διοίκηση του ΙΚΑ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών, κυρίως των μεγάλων, και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (δυνατότητα να μπλοκάρει πιστώσεις οφειλετών του, οι οποίες προέρχονται από τρίτο πρόσωπο), σε όσους αδιαφορούν για τη ρύθμιση των οφειλών τους.Αυτό ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσω της κανονικής καταβολής επιτυγχάνεται η διασφάλιση επαρκών συντάξεων και κοινωνικών παροχών.Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, από τα 5,7 δισ. ευρώ που είναι συνολικά οι ανείσπρακτες οφειλές τα 3,5 οφείλονται από «ζωντανές» -όπως τις απεκάλεσε- επιχειρήσεις, και θα μπορούσαν δυνητικά να εισπραχθούν. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ως ρεαλιστικό στόχο, την είσπραξη 1,2 έως 1,5 δισ. την επόμενη πενταετία, κάτι που θα επιτρέψει την εισροή 300 εκατ. ευρώ ετησίως στα Ταμεία του ΙΚΑ.Με τις δυο τελευταίες ρυθμίσεις οφειλών, ρυθμίστηκαν συνολικά οφειλές 252 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα 20 εκατ. ευρώ. Το ΙΚΑ προσδοκά επίσης την είσπραξη 55 εκατομμυρίων ευρώ οφειλών του Δημοσίου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας


Αυξάνεται αναδρομικά από την από την 1η Ιουλίου του 2011 το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ.Η αύξηση είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, τα οποία καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση Εργασίας 2010 -2012. Η αύξηση των κατώτατων αμοιβών είναι 1,6%, διαμορφώνοντας το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ.Έτσι, από την 1η Ιουλίου, το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε στα 18,46 ευρώ (από 18,17 ευρώ) και το μηνιαίο επίδομα στα 461,5 ευρώ (από 454,25 ευρώ). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία το επίδομα ανεργίας, φθάνει στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.Ταυτόχρονα, αναπροσαρμόζονται και οι υπόλοιπες παροχές ασφάλισης, που επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και του ημερησίου επιδόματος ανεργίας.Ειδικότερα, αναπροσαρμόζονται επίσης:
-Το ύψος των ειδικών βοηθημάτων προς μεμονωμένους ασφαλισμένους
-Τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα
-Το ύψος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, το οποίο διαμορφώνεται στα 751,39 ευρώ μηνιαίως, αφού το ποσό της εν λόγω παροχής ισούται με το ποσό του κατώτατου μισθού, όπως κάθε φορά καθορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.

Επαφές Χρυσοχοϊδη στις Βρυξέλλες, για το ΕΣΠΑ


Συναντήσεις με κοινοτικούς φορείς για επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.Τον υπουργό θα συνοδεύουν η Ειδική Γραμματέας Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), κ. Μάριος Καμχής.

Δομές και εξοπλισμός σε πλήρη απαξίωση


Την ώρα που το Υπουργείο ανοίγει νέες «πληγές» με αφορμή τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις στο χώρο της δημόσιας Υγείας, οι παλιές …πληγές παραμένουν ανοιχτές, και μάλιστα αναδεικνύουν το μέγεθος της σπατάλης και της έλλειψης οργάνωσης στα δημόσια νοσοκομεία.Όχι μια, αλλά τρεις δομές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου υπολειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και τις αδιαφορίας που επέδειξε η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους ολόκληρης της Ηπείρου, οι οποίοι κατευθύνονται στα ιδιωτικά ιατρεία.Το μεγάλο έργο της Μονάδας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, που άγγιξε τα 3 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον εξοπλισμό του και εγκαινιάστηκε το 2006, υπολειτουργεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να δέχεται ελάχιστους ασθενείς σε σχέση με την δυναμικότητα 40 κλινών που διαθέτει.Σήμερα, το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να βγάλει το «υπο» από την λέξη υπολειτουργεί, δεν προσλαμβάνει προσωπικό ελέω μεσοπρόθεσμου, αλλά μειώνει τις κλίνες από 40 σε 12, σύμφωνα τουλάχιστον πληροφορίες που έρχονται στην δημοσιότητα.Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ν. Πολύζος, δεν έδωσε αρκετές εξηγήσεις πέρα από το ότι γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, που συνδέουν την απαξίωση του έργο με την κατασκευή και λειτουργία ιδιωτικού Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στα Γιάννινα, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το δημόσιο.

Ακινητοποιημένη…Κινητή
Γυναικολογική Μονάδα

Σκουριάζει, εγκαταλελειμμένη στο χώρο στάθμευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η Κινητή Γυναικολογική Μονάδα, τουλάχιστον τα τελευταία 2-3 χρόνια, παρόλο που διαθέτει υπερσύγχρονο μαστογράφο αξίας 600.000 ευρώ, βέβαια χωρίς κανείς να γνωρίζει αν λειτουργεί ακόμη. Το θέμα αυτό ανέδειξε ο Σύλλογος εργαζομένων, με τον πρόεδρο Γ. Γάγα, να τονίζει πως η έγινε η αγορά της μονάδας, χωρίς κανένας να φροντίσει να εκπαιδεύσει το υπάρχον προσωπικό για την λειτουργία της.Η συγκεκριμένη μονάδα θα μπορούσε με το κατάλληλο προσωπικό και την συντήρηση του πανάκριβου ιατρικού εξοπλισμού, να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες υγείας στον γυναικείο πληθυσμό της Ηπείρου, κυρίως στις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, όπου η πρόσβαση των κατοίκων στα νοσοκομεία είναι πιο δύσκολη.Η τελευταία φορά που λειτούργησε η Μονάδα, ήταν το 2008 από τον τότε Διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής Ευ. Παρασκευαϊδη, με την προσφορά του προσωπικού της Κλινικής και ένας μεγάλος αριθμός γυναικών της περιφέρειας του νομού αλλά και της Αλβανίας είχε την δυνατότητα να δεχτεί ιατρικές υπηρεσίες, όπως Τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση μαστών, γυναικολογική εξέταση-υπέρηχο.

Καρδιοχειρουργική
χωρίς γιατρούς!

Ακόμη πιο ανεξήγητη από τις προηγούμενες περιπτώσεις είναι η απαξίωση από την πολιτεία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, της πρώτης εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Η καρδιοχειρουργική κλινική δεν δίνει τη δυνατότητα στους ειδικευόμενους για πλήρη ειδικότητα, αλλά μόνο για δύο χρόνια, με αποτέλεσμα κανένας ειδικευόμενος να μην την επιλέγει.Το φαινόμενο αυτό είναι μοναδικό στη χώρα μας και το αποτέλεσμα είναι από σήμερα να εργάζονται στην κλινική μόλις τρεις καρδιοχειρουργοί, χωρίς κανένα ειδικευόμενο.Στην κλινική έχουν γίνει περισσότερα από 3000 χειρουργεία και καλύπτονται όλα τα περιστατικά της Ηπείρου και όχι μόνο.Το θέμα αυτό είναι καθαρά τυπικό για την πολιτεία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί όπως σημείωσε ο ειδικευόμενος καρδιοχειρουργός Σωκράτης Σισμανίδης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΝΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Βιώσιμη ως δημόσια η Εγνατία και με λογικά διόδια


Την πλήρη αντίθεση τους στην εκμετάλλευση της Εγνατίας οδού από ιδιώτες, όπως προγραμματίζεται για το 2012, εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην εταιρεία, προτείνοντας να διατηρηθεί υπό τον έλεγχο του δημοσίου και να καλύπτει το κόστος συντήρησης και όχι μόνο, αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις, με λογικό αντίτιμο διοδίων.Η εκχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων, είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή για το δημόσιο συμφέρον, αφού θα συρρικνώσει και περιθωριοποιήσει την μοναδική στην Βόρειο Ελλάδα εταιρεία διαχείρισης υποδομών που κατάφερε να κατασκευάσει τον μοναδικό ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα και θα στερήσει πολύτιμα έσοδα από το ελληνικό δημόσιο. Ταυτόχρονα θα καταβάλλουν υψηλά διόδια οι χρήστες της.

Ήπια εκμετάλλευση με πλεόνασμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύλλογος στις 5 Ιουλίου, ημέρα απεργίας των εργαζομένων, τα έσοδα από μία «ήπια» εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου με ένα λογικό αντίτιμο διοδίων, μπορούν, όχι μόνο να καλύπτουν το κόστος της συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου, αποπληρώνοντας πλήρως και τις δανειακές υποχρεώσεις (για των οποίων το μέγεθος ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις από το 2004 και μετά καθώς προκειμένου να αποφύγουν το πολιτικό κόστος δεν επέβαλλαν μέχρι πρότινος διόδια με εξαίρεση αυτά του Πολυμύλου από τον Σεπτέμβριο του 2010), ύψους περίπου 610 εκ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, αλλά και να παράγουν οικονομικό πλεόνασμα, υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Έσοδα με λογικές τιμές διοδίων

Οι Εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ετησίως το πλεόνασμα μπορεί να είναι 80-90 εκ. ευρώ συνυπολογίζοντας με βάση την πλήρη ανάπτυξη επτά συνολικά συμβατικών σταθμών διοδίων (μέσες αποστάσεις ανά 95-100 χλμ.) μέχρι το τέλος του 2011 και την αντικατάσταση αυτών με ηλεκτρονικά από το 2014.Πιο συγκεκριμένα, το αντίτιμο των διοδίων κατά την περίοδο των συμβατικών σταθμών δεν θα ξεπερνά τα 0,02€/χλμ (σε τιμές 2003) ενώ με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών θα κυμαίνεται στα 0,03€/χλμ (πάντα σε τιμές 2003 για λόγους σύγκρισης με τα υφιστάμενα έργα παραχώρησης). Οι παραπάνω χρεώσεις, απέχουν παρασάγγας από τις αντίστοιχες που έχουν επιβληθεί στα υφιστάμενα έργα παραχώρησης (όπου ο ελληνικός λαός πληρώνει για έργα που θα κατασκευαστούν), όπου, με πολύ πυκνούς σταθμούς διοδίων (μέσες αποστάσεις ανά 50-60 χλμ.) το αντίτιμο των διοδίων φτάνει το ύψος και των 0,05€/χλμ. και μάλιστα, σε οδικά τμήματα που δεν συγκρίνονται σε δυσχέρεια και σε κόστος συντήρησης με αυτά της Εγνατίας Οδού.

Θα συντηρούνται και οι παράπλευροι δρόμοι
Αν εφαρμοστεί η πρακτική των σημερινών έργων παραχώρησης και στην ιδιωτικοποιημένη Εγνατία οδό, το αντίτιμο των διοδίων θα είναι σημαντικά υψηλότερο (περίπου διπλάσιο) σε σχέση με μία δημόσια Εγνατία οδό.Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η συντήρηση και βελτίωση των παράπλευρων εθνικών και περιφερειακών οδών που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί και είναι σε άσχημη κατάσταση θα είναι στην πράξη εφαρμοστέα, μόνο εάν η Εγνατία παραμείνει υπό την διαχείριση του δημοσίου, καθώς, στην αντίθετη περίπτωση της ιδιωτικοποίησης, είναι σίγουρο ότι αυτές οι οδοί θα θεωρηθούν ανταγωνιστικές και όχι εναλλακτικές διαδρομές και θα αφεθούν στην τύχη τους.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ