Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Στην καθυστέρηση καταβολής της ΣΑΤΑ οφείλεται η διακοπή εργασιών ανάπλασης της πλατείας Τζαβέλα


Στην καθυστέρηση καταβολής της ΣΑΤΑ οφείλεται η διακοπή εργασιών ανάπλασης της πλατείας Τζαβέλα και της οδού Κουγκίου. Η Δημοτική Αρχή, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς, κατανοεί πλήρως τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο.Ο εργολάβος προχώρησε σε διακοπή εργασιών, καθώς οι τέσσερις τελευταίοι λογαριασμοί, συνολικού ποσού 121,5 χιλιάδων ευρώ, που εκδόθηκαν από τις 15 Νοεμβρίου 2010 μέχρι την 1η Μαρτίου 2011, δεν κατέστη δυνατό να πληρωθούν.Το έργο χρηματοδοτείται από την ΣΑΤΑ. Στο Δήμο Ιωαννιτών δεν έχει δοθεί ακόμη η τελευταία δόση της ΣΑΤΑ του 2010 και καμία δόση από τα χρήματα που αντιστοιχούν στο 2011.Μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί το 60% περίπου το έργου.«Ούτε ο αντιδήμαρχος, ούτε η Τεχνική Υπηρεσία ολιγωρούν. Φυσικά και επιθυμούμε την ολοκλήρωση του έργου. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό αντικειμενικό οικονομικό πρόβλημα. Ελπίζουμε το Υπουργείο Εσωτερικών να αποστείλει τα χρήματα που οφείλει στην Αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσουμε άμεσα να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις που υπάρχουν και να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωσή του» δήλωσε ο κ. Μασαλάς.

Υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη η ένταξη στο ΕΣΠΑ της επέκτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου


Την ένταξη του έργου «προσθήκη πενταόροφου κτιρίου Νοσηλευτικών μονάδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων» στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Ε.Π. «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος», υπέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Πρόκειται για την πρώτη ένταξη έργου που γίνεται μετά την μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια και το οποίο θα υλοποιηθεί επίσης από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι πρόκειται για έργο με το οποίο θα ενισχυθούν οι υποδομές Υγείας στην Βορειοδυτική Ελλάδα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις μακρόχρονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την ένταξη του, τη συνδρομή που έτυχαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας (με την προηγούμενη διοικητική της διάρθρωση), αλλά και τη μεθοδικότητα με την οποία ενήργησε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.«Δεν παύει, όμως πρόσθεσε, να ισχύει στο ακέραιο το αίτημα της Περιφέρειας για κάλυψη της δαπάνης που αφαιρείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ηπείρου, από το τομεακό του Υπουργείου Υγείας, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη άλλων αναγκών που έχει η Ήπειρος».

Τομεάρχης υγείας της ΔΗ.ΣΥ. ορίστηκε ο Γ. Παπαγεωργίου


Με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ορίστηκαν οι τομεάρχες της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το συντονισμό των οποίων θα έχει ο γραμματέας του κόμματος κ. Ι. Οικονόμου. Τομεάρχης Υγείας ορίστηκε ο συμπατριώτης μας τέως υφυπουργός κ. Γιώργος Παπαγεωργίου. Ως ειδικός σύμβουλος της κυρίας Μπακογιάννη σε θέματα υγείας τοποθετήθηκε ο ιατρός κ. Χρήστος Ματσίρας από την Πρέβεζα.

Aπαγόρευση κυκλοφορίας σε Εθνικούς Δρυμούς-δάση για την πρόληψη των πυρκαγιών στην Π.Ε. Ιωαννίνων


Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για την αποτροπή κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιών, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων ως και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός. Η απόφαση ισχύει από την υπογραφή της και μέχρι λήξης της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι την 31-10-2011. Η απαγόρευση εφαρμόζεται από ώρα 21.00 έως 06.00 στους παρακάτω δασικούς και αγροτικές οδούς και περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γυναίκα της Πίνδου


Η μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κων/νου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940, θα τιμηθούν με εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία του Δήμου Κόνιτσας και της Τοπικής Κοινότητας Φούρκας, την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, στη Φούρκα.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει :
-Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών Κων/νου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου
-Σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της VIII Μεραρχίας
-Ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Παγανιά, Αντιδήμαρχο Κόνιτσας
-Αναπαράσταση πορείας μαχόμενης γυναίκας της Πίνδου και του τραυματισμού του ήρωα αξιωματικού Κ. Δαβάκη, διοικητή του αποσπάσματος της Πίνδου. Η αναπαράσταση θα γίνει από ηλικιωμένες γυναίκες σε συνεργασία με άνδρες της VIII Μεραρχίας
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» της Φούρκας. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην πλατεία της Φούρκας, αφού προηγηθεί καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον κ. Παναγιώτη Γαργάλα, Δήμαρχο Κόνιτσας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αγώνας δρόμου για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης στην παράκτια ζώνη


Αγώνα δρόμου για την επίλυση των μεγάλων προβληματων που έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες μέρες στην ύδρευση της παράκτιας ζώνης του πρώην Δήμου Ζαλόγγου καταβάλλει ο Δήμος της Πρέβεζας .Όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Ροπόκης η κατάσταση αυτή οφείλεται στην απουσία έργων στην περιοχή η οποία αναπτύχθηκε οικιστικά και τουριστικά τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως κανείς να φροντίσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη επάρκεια σε νερό.Ο κ.Ροπόκης χαρακτηρίζει ανεπαρκή την ποσότητα νερού που διαθέτει ο σύνδεσμος ύδρευσης και δεν ξεπερνά τα 12,5 κυβικά την ώρα όταν οι καθημερινές ανάγκες την τουριστικη περίοδο φτάνουν τα 6 χιλιάδες κυβικά ημερησίως!«Καλούμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα δεκαετιών και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε νερό στην περιοχή» τονίζει ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου υπογραμμίζοντας ότι θα αξιοποιηθούν 5 γεωτρήσεις που υπάρχουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια.Τα συνεργεία σύμφωνα με τον κ. Ροπόκη δουλεύουν σε 24ωρη βάση και μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα.«Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν ομαλά οι ξενοδοχειακές μονάδες και όλα τα τουριστικά καταλύματα» καταλήγει ο αντιδήμαρχος διαβεβαιώνοντας ότι άμεση προτεραιότητα θα αποτελέσει η δρομολόγηση οριστικής λύσης.

Προβλήματα διακοπών νερού στην Δημοτική Κοινότητα της Ανατολής


Προβλήματα διακοπών νερού εμφανίζονται από το πρωί σήμερα στην Δημοτική Κοινότητα της Ανατολής. Τα προβλήματα δεν οφείλονται σε βλάβες του δικτύου αλλά στην υπερκατανάλωση και στην συχνά στην αλόγιστη κατανάλωση νερού.Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη μείωση παροχής νερού στα χαμηλά σημεία, ώστε να μπορέσουν με τον τρόπο αυτό να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των υψηλών σημείων.Με αφορμή τα προβλήματα που ανέκυψαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής Χρήστος Λάζος, απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής, να περιορίσουν την σπατάλη νερού.«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής, λόγω τη μη επάρκειας νερού από πλευράς του ΣΥΔΚΛΙ, που προκύπτει από την υπερκατανάλωση, δεδομένου και του καύσωνα να περιορίσουν άμεσα, την σπατάλη και την αλόγιστη χρήση, αποφεύγοντας τα ποτίσματα κήπων, χωραφιών, το πλύσιμο αυτοκινήτων κι άλλων εξωτερικών χώρων.Είναι μεγάλη ανάγκη να περιοριστεί η σπατάλη, καθώς άλλοι συμπολίτες μας που διαμένουν, κυρίως στα ψηλά σημεία, έχουν σοβαρά προβλήματα από την συνεχόμενη έλλειψη νερού», αναφέρει ο κ. Λάζος.

Το Τριμελές Εφετείο αθώωσε την πρ. Δημ. Αρχή του Δήμου Παμβώτιδας για τη μη χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης πτηνοτροφείων


Την Παρασκευή ( 8/7/2011), ύστερα από δίκη δύο ημερών! το Τριμελές Εφετείο αθώωσε την παράταξή μας που ήταν κατηγορούμενη για παράβαση καθήκοντος , επειδή ανέστειλε τη χορήγηση αδειών για την εγκατάσταση νέων πτηνοτροφικών μονάδων στο Δήμο Παμβώτιδας μέχρι την ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ., απόφασή μας την οποία είχε υιοθετήσει μετέπειτα και η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απαγορεύοντας τη χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης πτηνοτροφείων στο λεκανοπέδιο μέχρι να γίνουν τα Γ.Π.Σ.Με αφορμή την αθωωτική απόφαση και με σκοπό να συνεισφέρουμε στα αυτοτελώς προστατευτέα αγαθά, που είναι το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, δηλώνουμε ότι για την παράταξή μας δεν έχει καμιά σημασία το ότι χάσαμε τις εκλογές το 2006, αλλά, αντίθετα, σημασία έχει η μικρή συνεισφορά μας στην προστασία του βεβαρημένου περιβάλλοντος , στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, στην προστασία των ίδιων των πτηνοτρόφων καθώς και στην διατήρηση της Αξίας της περιουσίας των δημοτών.Ευχόμαστε η τοπική εξουσία και η νέα δημ. Αρχή, η οποία έλαμψε με την απουσία της σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί το σύνολο του λεκανοπεδίου , να την αξιοποιήσει και να την ενσωματώσει στο Ρυθμιστικό, για να πάψει πλέον η σύγκρουση συμφερόντων, ώστε να καταστεί το λεκανοπέδιο βιώσιμο.Όλοι αγωνιζόμαστε για την προστασία των παραπάνω αγαθών με τη διαφορά ότι κάποιοι στέκονται μπροστά σε μια κάμερα εκτοξεύοντας απειλές και άλλα γνωστά κλισέ, ενώ εμείς κάναμε τη ρήξη στο εδώλιο του κατηγορουμένου.Ως παράταξη περάσαμε μια δοκιμασία τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές μας με τις απειλές και τις συκοφαντίες που εκτοξεύονταν τόσο από την προηγούμενη δημ. αρχή όσο και από τους θιγόμενους πτηνοτρόφους, και για το λόγο αυτό θα συζητήσουμε την παραπέρα στάση μας.Κλείνοντας , θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους , όσους ενεργά μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας, όπως είναι οι αυτόκλητοι μάρτυρες υπεράσπισης κ.κ. Σαϊνης πρώην πρόεδρος του Φορέα Λίμνης, Μιλτ. Μπούκας, εκπρόσωπος οικολόγων, Τσόδουλος κάτοικος Χαροκοπίου καθώς και οι δικηγόροι κ.κ. Σπανός και Κάντζιος ,όχι γιατί υπερασπίστηκαν εμάς ως άτομα, αλλά γιατί υπερασπίστηκαν, χωρίς μεγαλοστομίες και ανέξοδη διατύπωση καλών προθέσεων, τα δημόσια αγαθά της υγείας και του περιβάλλοντος.Τέλος , ας αναρωτηθούμε ποιοι σήμερα παραμένουν απολογούμενοι και υπόλογοι για τα όσα κακά έφεραν στο τόπο μας αφού σιγά- σιγά και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πλέον ορατά σε όλους.


Για την παράταξη
Γιώργος Κρανάς

Μηνυτήρια αναφορά της ΟΙΕΛΕ για την ακύρωση παράνομων τίτλων σπουδών των ιδιωτικών ΤΕΕ «Τομή» και «Ευρώπη» της Άρτας!


Κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο, Μιχάλη Κουρουτό, ενημέρωσε σήμερα το πρωί τα ΜΜΕ της Άρτας έξω από τα Δικαστήρια, σχετικά με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άρτας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), «κατά του Προέδρου και των μελών του ΠΥΣΔΕ Άρτας καθώς και κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και για άλλες αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις σχετικές με την ακύρωση απολυτηρίων τίτλων των ιδιωτικών ΤΕΕ «Τομή» και «Ευρώπη» της Άρτας κατά το άρθρο 24 του ν. 3577/2007». Ο κ. Κουρουτός έδωσε στη δημοσιότητα και ονόματα ατόμων που σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ «αδίκως κατέχουν τίτλους σπουδών». Όλες οι παραπάνω κινήσεις έχουν σκοπό, όπως ειπώθηκε «να ακυρωθούν όλοι οι τίτλοι που παρανόμως κατέχονται» και «να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα παιδιά που κατέχουν τίτλους νόμιμους».Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Κουρουτός σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Βρισκόμαστε στην Άρτα σήμερα για μία νέα μηνυτήρια αναφορά μετά την αδιαφορία που δείχνει το Υπουργείο Παιδείας, το καθ’ ύλιν αρμόδιο για να ακυρωθούν τουλάχιστον 2.000 τίτλοι που κατέχονται παρανόμως σήμερα και παρατύπως και που οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι διορισμένοι στο Δημόσιο χωρίς τυπικά προσόντα. Είναι διορισμένοι στα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν ή να έχουν γνώση του βασικού αντικειμένου τους. Χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει εργαστήριο. Το Υπουργείο Παιδείας, η κυρία Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι αρμόδια είναι η Εισαγγελία. Αυτό είναι τραγικό λάθος. Οι δύο εξουσίες έχουν διακριτούς ρόλους. Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας έπρεπε να ήτανε άμεσος και να απομακρυνθεί ο νυν Δ/ντής Β/θμιας Εκπαίδευσης απ’ τη θέση που κατέχει ή μάλλον να μην εκλεγεί καθόλου αλλά ταυτόχρονα να δοθεί εντολή να ακυρωθούν όλοι οι τίτλοι που παρανόμως κατέχονται. Υπάρχει μια κοινωνική αδικία. Παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Πριν από λίγο ήταν εδώ δύο παιδιά τα οποία έχουν προσφύγει και προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους μέσω του Συμβουλίου Επικρατείας. Είναι πράγματα που σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορούν να συμβαίνουν. Είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή με την κρίση που περνάμε την οικονομική δείχνει τα δόντια της και η κρίση η πολιτική, η κρίση της εξουσίας που μας έχει φέρει εδώ που μας έφερε. Δεν αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες του. Δυστυχώς σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μηνυτήρια αναφορά εναντίον των μελών του ΠΥΣΔΕ που δεν προχώρησαν στην ακύρωση όλων των τίτλων. Λειτούργησαν-το λέω δημοσίως – οι σκοπιμότητες, λειτούργησε η προσπάθεια να αθωωθούν οι υπεύθυνοι της έκδοσης των τίτλων. Όλοι οι διευθυντές εκπαίδευσης και τα μέλη των επιτροπών απ’ το 2000 μέχρι το 2005 είναι υπεύθυνοι για την κατάντια αυτού του θεσμού που λέγεται σχολείο, που λέγεται τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Επομένως όλοι συμπληρωματικά σήμερα κάναμε την μηνυτήρια αναφορά έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα παιδιά που κατέχουν τίτλους νόμιμους και έχουν ιδρώσει να τους αποκτήσουν από δημόσια ΤΕΕ. Δίνουμε ονόματα στη δημοσιότητα, δεν φοβόμαστε τίποτα, θεωρούμε ότι τα ονόματα αυτά αδίκως κατέχουν τίτλους. Ένα απλό παράδειγμα για να γνωρίζετε και απορούμε γιατί δεν προχώρησαν στην ακύρωσή τους αν και είμαστε σίγουροι ότι αυτό συμβαίνει, τα δύο παιδιά των ιδιοκτητών «Τομής» και «Ευρώπης» κατέχουν μέσα σε δύο χρόνια ο ένας τέσσερις τίτλους (από πού τους πήρε;) ενώ ήταν και ταυτόχρονα και εκπαιδευτής και δάσκαλος και καθηγητής δηλαδή χωρίς τίτλο και το άλλο τρεις τίτλους σε δύο χρόνια. Δεν ακυρώθηκαν. Αυτό είναι σκάνδαλο. Δείχνει ότι φοβούνται να μην ανοίξουν το στόμα τους οι ιδιοκτήτες. Άρα τους κρατάνε στο χέρι γι’ αυτό και δεν προχώρησαν άμεσα σ’ αυτές τις ενέργειες».

Νεκρές χελώνες στις παραλίες της Πρέβεζας!!!


Τουλάχιστον πέντε νεκρές χελώνες Καρέτα-Καρέτα εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στις πολυσύχναστες παραλίες Μονολίθι και Καστροσυκιά της Πρέβεζας.Oι νεκρές χελώνες «εξώκειλαν»» στο ίδιο σημείο και έγιναν αντιληπτές είτε από τους ναυαγοσώστες είτε από τους λουόμενους οι οποίοι το Σαββατοκύριακο «κατέκλυσαν» τις παραλίες.Οι περισσότερες ήταν σε προχωρημένη σήψη γεγονός που αποδεικνύει ότι «ταξίδεψαν» αρκετές μέρες στην θάλασσα πριν τα ρεύματα τις οδηγήσουν στην παραλία του Μονολιθίου.Ο εντοπισμός νεκρών χελωνών στην περιοχή είναι συνηθισμένο φαινόμενο ωστόσο τα πολλά περιστατικά των τελευταίων ημερών προκάλεσαν προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές.Η τελευταία νεκρή χελώνα βρέθηκε την Κυριακή το πρωί ενώ οι ναυαγοσώστες βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που εντοπιστεί ζωντανή χελώνα στην οποία μπορεί να προσφερθεί βοήθεια.

Τους πρωταθλητές της Κωπηλασίας υποδέχθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων


Μία υποδοχή αντάξια της νέας μεγάλης επιτυχίας τους στην Λουκέρνη της Ελβετίας, όπου στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κωπηλασίας κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στην Τετράκωπο άνευ Ανδρών, έκανε χθες το απόγευμα ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων στους αθλητές του, όπως εξάλλου συνηθίζει σε περιπτώσεις αντίστοιχων διακρίσεων.Στα Γιάννινα έφτασε χθες ο Γιώργος Τζιάλλας, μαζί με την πρωταθλήτρια από την Ηγουμενίτσα Αλεξάνδρα Τσιάβου και τον Γιαννιώτη ομοσπονδιακό τεχνικό Τόλη Παλαιοπάνο. Στο Αεροδρόμιο τους περίμεναν ο πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. κ. Σωτήρης Στάμος, προπονητές του Ομίλου, συγγενείς και φυσικά πολλοί μικροί και μεγάλοι αθλητές της Κωπηλασίας.Την μεγάλη του χαρά για τα δύο ασημένια μετάλλια στους αντίστοιχους αγώνες αξιολόγησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μόναχο και την Λουκέρνη εξέφρασε ο Γ. Τζιάλλας, προσθέτοντας πως «ευελπιστούμε ότι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μπλεντ θα πάρουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, ώστε να εκπροσωπήσουμε τα Γιάννενα και την Ελλάδα».Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αλεξάνδρα Τσιάβου, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα πράγματα πάνε πολύ καλά και ελπίζουμε ότι έτσι θα πάνε και στο Παγκόσμιο της Σλοβενίας που είναι και ο μεγάλος στόχος αυτής της χρονιάς».«Τα παιδιά πιστοποίησαν για ακόμη μία φορά την καλή θέση που βρίσκονται στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον αρχίζει η προετοιμασία για το Μπλεντ», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ΕΚΟΦΝΣ Τόλης Παλαιοπάνος. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα Γιάννινα «σβήνουν» κωπηλατικά, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα ακόμα και η Ελληνική Εθνική Ομάδα να πηγαίνει αλλού για τις προπονήσεις της.Την ιδιαίτερη περηφάνια του για το γεγονός ότι ο Ναυτικό Όμιλος Ιωαννίνων αναδεικνύει μεγάλους αθλητές, όπως είναι ο Γ. Tσίλης και ο Γ. Τζιάλλας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. κ. Σωτήρης Στάμος. Όπως είπε, «το μετάλλιο στη Λουκέρνη είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία του Ομίλου, της Κωπηλασίας, αλλά και της Ελλάδας». Ο κ. Στάμος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επισκευής του κατεστραμμένου υγρού στίβου του ΕΑΝΚΙ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν μια πόλη ολόκληρη να μην μπορεί να φτιάξει έναν στίβο Κωπηλασίας στον καλύτερο φυσικό στίβο του κόσμου, την Παμβώτιδα».

Σύσκεψη του δημάρχου Ιωαννίνων με τους κατοίκους του Περάματος


Υψίστης προτεραιότητας, θεωρεί η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, την ολοκλήρωση και την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού. Αυτό επανέλαβε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση κατοίκων του τοπικού διαμερίσματος Περάματος.Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ, ο δημοτικός σύμβουλος Περάματος Κώστας Γκόγκος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπιντεβής, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και άλλοι.Στη συγκέντρωση συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα του Περάματος, με έμφαση στην ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής, τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, αναφέρθηκε εκτενώς στο Ρυθμιστικό, κάνοντας γνωστό ότι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κοινοποιήθηκε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το Δήμο.Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού δεν χωρά άλλες καθυστερήσεις και από την πλευρά της, με τις συνεχείς παρεμβάσεις στο ΥΠΕΚΑ και τις συσκέψεις που προκάλεσε, συμβάλλει ώστε να ολοκληρωθεί μία πολυετής διαδικασία. «Χωρίς το Ρυθμιστικό δεν μπορούν να προχωρήσουν τα Σχέδια Πόλης. Η Δημοτική Αρχή πιέζει στο μέγιστο βαθμό», τόνισε ο κ. Φίλιος, σημειώνοντας πως είναι απολύτως κατανοητά τα προβλήματα στο Πέραμα εξ αιτίας της μη επέκτασης του Σχεδίου από το 1954.Σχετικά με το έργο ανάπλασης στην παραλίμνια ζώνη του Περάματος – έργο που μελετήθηκε και εντάχθηκε από τον ΕΟΤ, χωρίς καμία εμπλοκή του Δήμου στα κρίσιμα αυτά στάδια- ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι τα προβλήματα ανέκυψαν επειδή δεν είχε οριοθετηθεί η λίμνη.Η παρέμβαση του Δήμου στο Υπουργείο Πολιτισμού ήταν καταλυτικής σημασίας, καθώς το έργο σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και λίγο πριν την απένταξή του και τη μεταφορά των χρημάτων σε άλλη περιοχή της χώρας.Με την τροποποίηση της μελέτης, ώστε κάτω από την κόκκινη γραμμή να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις, όπως ανάπλαση πρασίνου και δεντροφυτεύσεις, το έργο μπορεί να ξεκινήσει.Ο Δήμαρχος επανέφερε χθες το βράδυ το θέμα της κατασκευής του κωπηλατοδρομίου, όπως και τη δυνατότητα κατασκευής στίβου θαλασσίου σκι, πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας.Έκανε γνωστό ότι δόθηκε εντολή στη ΔΕΥΑΙ, να θέσει, μέχρι τις 20 Ιουλίου σε λειτουργία τον μηχανισμό απόσμησης στο βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος είχε πάψει να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα δυσοσμίας στην περιοχή και ανακοίνωσε πως και με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών πλέον, ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος, διατηρεί την αυτονομία του.Τα χρήματα για τον δρόμο Αμφιθέας Λυκοστόμου είναι διασφαλισμένα και το έργο σύντομα θα πάρει τον δρόμο της εκτέλεσης, ενώ ο Δήμος με τις υπηρεσίες του θα παρέμβει άμεσα για τον καθαρισμό του δρόμου από τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων μέχρι το Πέραμα.Σήμερα το πρωί, στο γραφείο του Δημάρχου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Βασίλη Μασαλά, του Δημοτικού Συμβούλου Κώστα Γκόγκου και των μελετητών του έργου ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης. Στη σύσκεψη δόθηκαν οι τελευταίες κατευθύνσεις για την τροποποίηση και την οριστικοποίηση της μελέτης.

Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα κακοποιός της σπείρας με τα πολυτελή οχήματα


Ένα από τα μέλη της σπείρας που διακινούσαν κλεμμένα πολυτελή οχήματα στα Βαλκάνια και συμμετείχαν στη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο Ρέντη την 1η Μαρτίου συνέλαβαν οι αστυνομικοί στην Ηγουμενίτσα.Ο 25χρονος Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν 28χρονο και έναν 25χρονο ομοεθνή του, είχε διαφύγει πριν από μήνες στην Αλβανία και οργάνωσε την παράνομη επιστροφή του στη χώρα μας από αφύλακτο σημείο των συνόρων.Σε βάρος του 25χρονου κακοποιού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του 9ου Ειδικού Ανακριτή Αθηνών για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη κλοπών και ληστειών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 25χρονος όχι μόνο συνεργαζόταν και προμήθευε με οχήματα την σπείρα που δολοφόνησε τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο Ρέντη αλλά και είναι ο αδερφός του ενός εκ των συλληφθέντων με την κατηγορία της δολοφονίας των αστυνομικών!Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας, ενώ το αυτοκίνητό τους κατασχέθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Εισαγωγή Κυπρίων μαθητών στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων‎


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου,ανακοινώνει ότι η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων θα δεχθεί για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 τρεις Κύπριους φοιτητές.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν στην Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
· Αίτηση σε έντυπο, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από την Υπηρεσία Εξετάσεων ή από τα Επαρχιακά Γραφεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
· Ενδεικτικό φοίτησης τουλάχιστο μέχρι την τρίτη τάξη Γυμνασίου και άλλα πιστοποιητικά σπουδών.
· Πιστοποιητικό γέννησης.
· Πιστοποιητικό από τον Κοινοτάρχη, στο οποίο να φαίνεται το κύριο επάγγελμα των γονέων.
· Πιστοποιητικό εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για τους άρρενες υποψήφιους.
· Πιστοποιητικό ιατρού ότι ο υποψήφιος είναι υγιής και δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα.
Η ηλικία των υποψηφίων πρέπει να είναι μεταξύ 15 - 22 ετών.Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 29 Ιουλίου στην Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Εξετάσεων στα τηλέφωνα 22800626, 22800763.

Τα έργα της Ηπείρου θα ελέγξει Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου


Αποστολή ευρωβουλευτών της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα περιοδεύσει στη Μακεδονία και την Ήπειρο την Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την πρόοδο έργων που εκτελούνται με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση. Στα Ιωάννινα η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Ελληνικού, το τεχνολογικό πάρκο, το νέο τμήμα του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το οικολογικό πάρκο της λίμνης των Ιωαννίνων.

Καραισκάκεια 2011 στη Σκουληκαριά Άρτας


Kάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου γιορτάζονται στη Σκουληκαριά της Άρτας, γενέτειρα του Γιώργου Καραισκάκη, τα Καραισκάκεια.΄Ετσι και φέτος το Σάββατο 23 Ιουλίου ο Δήμος Γεωργίου Καραισκάκη οργανώνει μεγάλη εκδήλωση με δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του ήρωα, εκφώνηση πανηγυρικού και μουσική παραδοσιακή εκδήλωση για όλους τους κατοίκους του Δήμου. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 19.00.Η μουσική εκδήλωση που θα είναι δωρεάν για όλους θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Σκουληκαριάς από την Ανοικτή ομάδα Μεσογειακής μουσικής «Canto Mediterraneo» και το Τμήμα «Ηπειρωτικής Πεντατονίας».Ερμηνεύουν οι: Νάντια Καραγιάννη τραγούδι, Μάνος Κουτσαγγελίδης τραγούδι- κανονάκι, Νίκος Καραγιάννης τραγούδι- κιθάρα, Κώστας Παπαπέτρος τραγούδι, Γιώργος Μπέλλος κλαρίνο- καβάλ – φλογέρες, Γιώργος Φλούδας βιολί, Ελένη Φίλιππα σαντούρι, Κώστας Μπέλλος λαούτο, Παύλος Λαζοκίτσος ντέφι και κρουστά.Θα συμμετάσχει επίσης και θα τιμηθεί από την μουσική ομάδα ο μεγάλος εργάτης του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού Βαγγέλης Κώτσου.Καλλιτεχνική διεύθυνση Νίκος Παπακώστας.

Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού στο Δήμο Πωγωνίου


Την Κυριακή 24 Ιουλίου στον ιστορικό δρόμο «Ντερβένι» στον Δήμο Πωγωνίου, οργανώνεται ιππασία, ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία.Οι δραστηριότητες, που εντάσσονται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου, αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας, που έχει στόχο την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού στην περιοχή.Η διοργάνωση, των παραπάνω εκδηλώσεων, έχει σκοπό την ανάδειξη ενός αρχαίου δρόμου, όπως ήταν το Ντερβένι για την προβιομηχανική περίοδο πριν την χρήση του αυτοκινήτου, που η μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων γινόταν με άμαξες και άλογα, ως άξονα ανάπτυξης ήπιων και εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως η Ιππασία, η ορεινή ποδηλασία και η πεζοπορία.Το προηγούμενο χρονικό διάστημα με σεβασμό στον χαρακτήρα και την ιστορικότητα της διαδρομής του Ντερβενιού καθαρίστηκε σε μήκος έξι χιλιομέτρων από τα κλαδιά και αποκαταστάθηκε η βατότητα σε όλο το μήκος που ανήκει στον Δήμο Πωγωνίου (39 χιλιόμετρα από τα 57συνολικά μέχρι τα Ιωάννινα) και δόθηκε προς χρήση στους δημότες μας, ώστε να πραγματοποιούνται εκεί διάφορες ήπιες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ιππασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία.Στον σχεδιασμό του Δήμου Πωγωνίου είναι, με άξονα το Ντερβένι, που διασχίζει ακριβώς στη μέση τον Δήμο μας, να συνδεθούν με μονοπάτια οι όμορες περιοχές και να αναδειχθούν όλα τα μνημεία της προβιομηχανικής περιόδου που υπάρχουν εκατέρωθεν αυτού, μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.Έτσι θα καταγραφούν, θα καθαρισθούν, θα προσαρμοστούν σε χάρτες, θα διαφημιστούν ηλεκτρονικά και σε ειδικά φυλλάδια και θα καταστούν επισκέψιμα, στους περιηγητές και τους επισκέπτες του Δήμου μας οι νερόμυλοι, τα παλιά γεφύρια, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα αμυντικά οχυρωματικά έργα και τα πολυβολεία του έπους του `40, ο φυσικός καταρράκτης, οι λίμνες Ριαχόβου και Ζαραβίνας, τα χάνια και γενικά ότι υπάρχει αξιόλογο προς επίσκεψη στην περιοχή.

Δοκιμάζουμε το VW Golf 1.2TSi


Περίεργο πράγμα η ψυχολογία στον άνθρωπο, δεν έχει περάσει καλά – καλά ένας χρόνος που αναλύαμε τις χάρες του τετρακίνητου Golf R των 270PS και σήμερα καλοβλέπουμε ένα Golf με ιπποδύναμη 70% χαμηλότερη, το οποίο πληρώνει όμως μόνο 129 ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας ετησίως (σ.σ: τουλάχιστον τόσα πλήρωνε μέχρι το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο).Τις μέρες που είχαμε στα χέρια μας την 5θυρη έκδοση του εν λόγω Golf βρήκαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε παράλληλα ένα ατμοσφαιρικό 1.6lt, 105PS προηγούμενης γενιάς και επιβεβαιώσαμε αυτό που υποθέταμε.Η ροπή των 16.3kgm από τις 1500rpm επιταχύνει το Golf των 1.2lt πολύ πιο δυνατά όταν ο δείκτης βρίσκεται στην αριστερή περιοχή του στροφόμετρου. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που πάει πιο σβέλτα στο δρόμο απ’ ότι, το τότε ατμοσφαιρικό best seller.Παρατηρώντας το εσωτερικό της βασικής έκδοσης με το «αρχαίο» ραδιοκασετόφωνο και την πλαστική στεφάνη του τιμονιού αναπολήσαμε ευχάριστα μια εποχή όχι και τόσο μακρινή που βίαια ξανάρχεται στη θέση του «turbo Cayenne».Tουλάχιστον τώρα ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αγοράσει αυτοκίνητα με την ποιότητα κατασκευής, κύλισης αλλά και την οδική συμπεριφορά του νέου Golf.Το 5αρι κιβώτιο μπορεί να φαντάζει αναχρονισμός αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα πάλαι ποτέ κιβώτια των VW που σκαλώνανε στο κατέβασμα από 3η σε 2α και ήταν στο περίπου μετά από κάποια χιλιόμετρα όντας θετικό και γρήγορο.Τιμόνι, ανάρτηση, κιβώτιο, φρένα και ακαμψία πλαισίου κολακεύουν τον οδηγό που μπορεί αν το θελήσει, εκτός από οικονομικά, να κινηθεί και γρήγορα τηρουμένων των αναλογιών.Οκ με 86PS δε βάζεις φωτιά στην άσφαλτο αλλά όπως ίσως γνωρίζετε τα αυτοκίνητα με σασί «υπεράνω» του κινητήρα, μπορούν άνετα να οδηγηθούν οριακά, επειδή προσφέρουν τεράστια περιθώρια ανοχής στο λάθος του μέσου οδηγού.Ότι καλύτερο δηλαδή για την πλειονότητα των Ελλήνων.Με πόδι βαρύ και αρκετά απαιτητικές διαδρομές με κίνηση συμπληρώσαμε πάνω από 400km εντός Αθηνών με το Golf των 86 PS και η μέση κατανάλωση ήταν 6.3lt/100km. Τιμή που ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, θα μας θυμηθείτε αν το αγοράσετε. Θα μου πείτε με τι ψυχολογία να κάνεις τέτοια εποχή αγορές, οι αριθμοί δείχνουν ότι ακόμη υπάρχουν αγοραστές (σ.σ: Τι λέτε κύριε υπουργέ; Περίεργο ε;). Στην εποχή που έρχεται, κάθε ευρώ μετράει και το Golf των 1.2lt φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ!Ειδικά στην 5θυρη έκδοσή του μπορεί άνετα να καλύψει τις ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας ως πρώτο ή και μοναδικό αυτοκίνητο!
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1197 cc
Ισχύς: 86PS /4800 rpm
Ροπή: 16.3 kgm /1500
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχ.
Τελική ταχύτητα: 178 km/h
Επιτάχυνση 0-100km: 12.3 sec
Μικτή κατανάλωση (/100km): 6,3 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 129 gr/km
Βάρος: 1154 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.199/1.786/1.479mm
Χώρος αποσκευών: 350 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 129 ευρώ ετησίως
Τιμή: 15.950 (3θυρο)

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τα ελλείμματα


Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την παρουσίαση και παραλαβή της έκθεσης επισκόπησης των εισπράξεων πληρωμών των Δημοτικών Ενοτήτων.Η έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στο Δήμο Ηγουμενίτσας εντόπισε ταμειακά ελλείμματα σε πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, για τη χρήση του 2010.Ήδη συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η οποία με ομόφωνη απόφασή της, εξουσιοδότησε το Δήμαρχο κ. Κάτσινο, να παραδώσει στην εισαγγελία την έκθεση των ορκωτών λογιστών, να παραγγείλει τη διενέργεια ΕΔΕ, καθώς επίσης να ζητήσει από την Περιφέρεια να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο για την τελευταία πενταετία.

ΑΡΤΑ: Διαδικασία συνέντευξης υποψήφιων Διευθυντών σχολικών μονάδων


Από τη διαδικασία της συνέντευξης πέρασαν σήμερα οι 11 πρώτοι υποψήφιοι Διευθυντές σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας. Η "Συνέντευξη" πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δ.Σ. του Δημαρχείου Άρτας η οποία παραχωρήθηκε για το σκοπό της διαδικασίας αυτής η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των διαδικασιών που ορίζει ο νέος νόμος 3848/2010 για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης. Από συνέντευξη θα περάσουν συνολικά 56 υποψήφιοι (11 κάθε ημέρα) για την κάλυψη 24 θέσεων διευθυντών σχολείων- στην ουσία είναι 22 οι θέσεις δ/ντών αφού τα δημοτικά σχολεία Ελεούσας και Παναγιάς Διασέλου υποβιβάζονται και δεν θα λειτουργήσουν ως πολυθέσια απ’ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο λόγω του μικρού αριθμού μαθητών. Η πρώτη μέρα της συνέντευξης που ήταν η σημερινή Δευτέρα 11/7 κύλησε ομαλά σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας. Ο κ. Λεωνίδας Γκόρος δήλωσε υπέρμαχος της διαδικασίας αξιολόγησης που πιστεύει ότι θα βοηθήσει ώστε «να επικρατήσει η αξιοκρατία, η διαφάνεια για να εκλείψει το πελατειακό σύστημα». Τα μέλη του συμβουλίου επιλογής είναι 7. Εξ’ αυτών ο δύο είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια και όπως είπε ο κ. Γκόρος «όλα τα μέλη έχουν εμπειρία και πολλοί εξ’ αυτών δεύτερα πτυχία ακόμα και μεταπτυχιακά για το κύρος της διαδικασίας της επιλογής των νέων διευθυντών των σχολικών μονάδων». Η βαθμολογία της συνέντευξης θα προστεθεί στα μετρήσιμα κριτήρια που έχει ο καθένας εκ των υποψηφίων. 24 αξιολογικές μονάδες είναι τα μετρήσιμα, 14 μονάδες είναι η εμπειρία και 15 μονάδες είναι η συνέντευξη. «Όλα αυτά προστίθενται και διαιρούνται και ο μέσος όρος είναι η τελική βαθμολογία του καθενός» ανέφερε ο κ. Γκόρος ο οποίος υπολογίζει ότι η μέχρι τις 25 Ιουλίου θα έχουν βγει τα τελικά αποτελέσματα. Οι υποψήφιοι θα πάρουν αντίγραφο της σειράς τους στον αξιολογικό πίνακα και στη συνέχεια θα δοθεί ένα πενθήμερο για υποβολή τυχόν ενστάσεων επί του τελικού πίνακα. Η θητεία των διευθυντών που θα επιλεγούν θα είναι τετραετής.«Η διαδικασία σε κάθε περίπτωση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31/7 αλλά εμείς θα είμαστε πολύ έγκαιρα έτοιμοι και θα εκδώσουμε τα αποτελέσματα στην ώρα τους. Νομίζω ότι η διαδικασία έχει διασφαλιστεί για την πλήρη διαφάνεια και την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα και έχω την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν ούτε παράπονα, ούτε ενστάσεις, ούτε διαμαρτυρίες» είπε ο κ. Γκόρος.

Διακινητές και λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία


Συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας,δύο (2) διακινητές, υπήκοοι Τουρκίας και είκοσι δύο (22) μη νόμιμοι μετανάστες (είκοσι εξ αυτών υπήκοοι Αφγανιστάν και δύο υπήκοοι Πακιστάν). Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο πρώτος των συλληφθέντων, ο οποίος μετέφερε με φορτηγό όχημα, ιδιοκτησίας εταιρείας, τους (22) μη νόμιμους μετανάστες, στάθμευσε σε βενζινάδικο στον κόμβο Εγνατίας Οδού – Νεοχωρίου Θεσπρωτίας και τους αποβίβασε από το όχημά του, βοηθούμενος από το δεύτερο διακινητή, οδηγό του άλλου φορτηγού. Οι λαθρομετανάστες είχαν επιβιβαστεί στο φορτηγό όχημα από την περιοχή των Ιωαννίνων, με σκοπό να προωθηθούν στο εξωτερικό της χώρας έναντι χρηματικής αμοιβής τετρακοσίων (400) ευρώ ο καθένας, την οποία θα κατέβαλαν σε άγνωστο άτομο στην Ιταλία, πλην όμως για άγνωστο λόγο αποβιβάστηκαν από τους δύο διακινητές στο προαναφερόμενο σημείο. Οι διακινητές και οι λαθρομετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ τα δύο (2) φορτηγά οχήματα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Συνέντευξη Φ. Κουβέλη


Εκείνο το μεσημέρι της Τετάρτης, που ήταν σε εξέλιξη το πολιτικό θρίλερ της διερεύνησης ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά, ένα από τα πολλά ονόματα που ακούστηκαν για την πρωθυπουργία, ήταν και του Φώτη Κουβέλη.Ήταν ένα «όχι» που δεν ειπώθηκε ποτέ, γιατί, όπως λέει έκπληκτος, δεν έχει ιδέα πώς κυκλοφόρησε αυτή η φήμη. Εκείνος θεωρεί, άλλωστε, ότι το σημαντικό είναι το περιεχόμενο της πολιτικής κι όχι τα πρόσωπα που θα την εφαρμόσουν και δηλώνει αντίθετος με την πολιτική που ασκείται σήμερα. «Όλα τα σχήματα, είναι θέμα περιεχομένου», λέει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.Για τη Δημοκρατική Αριστερά -που αποσπάσθηκε από τον Συνασπισμό μετά τη θυελλώδη συνύπαρξη των τελευταίων χρόνων λόγω ριζικών διαφωνιών- εκείνο που προέχει είναι «η ηθική κατανομή των βαρών» που δεν βλέπουν να πρυτανεύει στις επιλογές της κυβέρνησης. 'Οσον αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, πιστεύουν ότι «δεν έχει καμία αναπτυξιακή στόχευση, ενώ τα μέτρα που προβλέπει είναι αναποτελεσματικά. Η αναζήτηση πόρων και θυσιών γίνεται πάλι από τα χαμηλότερα στρώματα και δεν αντιμετωπίζει την αναστροφή της ύφεσης».Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης επισημαίνει την ανάγκη αξιοποίησης (και όχι «ξεπουλήματος», όπως διευκρινίζει) της δημόσιας περιουσίας, την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και την ανάγκη εξειδικευμένης πολιτικής για κάθε ΔΕΚΟ.

Στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για δίκες «εξπρές» σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών


Το σχέδιο νόμου για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τη διαφθορά πολιτικών προσώπων συζητείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.Το νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει ο Μ.Παπαϊωάννου, προβλέπει δίκες «εξπρές» για υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών, που κατηγορούνται για αδικήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος.Το νομοσχέδιο, που είχε παρουσιάσει λίγο καιρό πριν ο προκάτοχος του κ. Παπαϊωάννου, Χάρης Καστανίδης, δεν θα έχει εφαρμογή για τα αδικήματα των υπουργών-υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.Ωστόσο, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται τα αδικήματα των υπουργών, τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, όπως είναι το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών, η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες.Εν συνεχεία, δεν θα εκδίδεται βούλευμα αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες.Στο Υπουργικό Συμβουλιο θα συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.Συγκεκριμένα, η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει:
1. Πλήρωση κενών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών: Προέδρου του Αρείου Πάγου και δύο Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο Αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. (Μ.Παπαϊωάννου)
2. Σχέδιο νόμου: Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. (Μ.Παπαϊωάννου)
3. Σχέδιο νόμου: Οργάνωση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. (Άννα Διαμαντοπούλου).

Λύση δύο κρατών προκρίνει ο Κ.Παπούλιας για το Μεσανατολικό


Τη λύση των δυο κρατών, με «το Ισραήλ σε ασφαλή σύνορα δίπλα σε μια ανεξάρτητη και δημοκρατική Παλαιστίνη» ανέδειξε ως διέξοδο για το Μεσανατολικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε τη Δευτέρα προς τιμήν του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σίμον Πέρες.Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή, αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα επεξεργασίας και υλοποίησης συνολικής στρατηγικής στο νέο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή, μετά τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και με την προοπτική μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.Επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί μια βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό και κάλεσε την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, όπως τόνισε, «ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναποφασίζει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ακόμη εκτενή αναφορά στο Ολοκαύτωμα από τους Ναζί, ενώ θυμήθηκε την προσωπική του εμπειρία, από το χωριό του, την Πωγωνιανή στην Ήπειρο, όπου εξολοθρεύθηκαν δέκα οικογένειες εβραίων, μεταξύ των οποίων και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο παιδικός μου έρωτας από το Δημοτικό». Σημείωσε, ωστόσο, την αυτοθυσία των χριστιανών Ελλήνων, οι οποίοι διακινδύνευσαν, όπως είπε, εκείνη την εποχή τη ζωή τους, προκειμένου να προστατεύσουν τους Εβραίους συμπολίτες τους.Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Παπούλιας ανέδειξε ως επιτακτική την ανάγκη για «κοινή οικονομική διακυβέρνηση και γενναία βήματα προς την πολιτική ενοποίηση», στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, καθώς, όπως είπε, αντιμετωπίζουμε μια συστημική κρίση του ευρώ και «χωρίς διαδικασίες και μέτρα ουσιαστικής οικονομικής σύγκλισης, η Νομισματική Ένωση αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Σε τρεις δόσεις ο ΦΠΑ


Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για την ενεργοποίηση της διάταξης του φορολογικού νόμου σχετικά με την καταβολή του ΦΠΑ σε τρείς δόσεις. Σε ανακοίνωση του TAXISnet αναφέρεται ότι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σε δόσεις θα είναι τεχνητά έτοιμη στις 14/07/2011. Η παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής - προσθέτει - θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σχετικής απόφασης.Εξάλλου, διευκολύνσεις σε οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο θα προβλέπει ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στους οφειλέτες που δεν είχαν υπαχθεί από την αρχή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα να το κάνουν τώρα χωρίς να χρειασθεί να καταβάλουν όλες τις δόσεις που δεν έχουν καταβάλει από την έναρξή της.

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά, αλλά πρέπει να συνεχίσει


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά για τη μείωση του ελλείμματος και για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί δεν είναι αρκετές."Εγινε πολλή δουλειά από την Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος και για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, της τάξης των 5 εκατοστιαίων μονάδων ως προς το ΑΕΠ... Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα. Αλλά, ταυτόχρονα, γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι αρκετό, ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες και ότι η λύση στα σημερινά προβλήματα αποτελεί ένα εγχείρημα εν εξελίξει", το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί από την ίδια την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την "τρόικα" (ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον προς διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Το σχέδιο για τα αυθαίρετα παρουσιάζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου


Την αρχή «καρότο και μαστίγιο», όπως είχε προαναγγείλλει, φαίνεται πως ακολουθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο σχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα.Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, το σχέδιο θα περιλαμβάνει ειδική εισφορά για την αγορά γης, προκειμένου να συμπληρωθεί η αρτιότητα του οικοπέδου. Η γη αυτή όμως θα αποτελεί ελεύθερο χώρο, σε πυκνοδομημένες περιοχές και θα αξιοποιείται από το δήμο της περιοχής.Παράλληλα θα μειωθούν σημαντικά τα πρόστιμα που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν και φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση μεταβίβασης.Πάντως, εκείνοι που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση, απειλούνται με κατεδάφιση του αυθαιρέτου. Η αρμοδιότητα της Ειδικής Υπηρεσίας για τις κατεδαφίσεις θα επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας και σταδιακά θα ενισχυθεί με ιδιόκτητο εξοπλισμό.

Nέα μέτρα ενίσχυσης της στήριξης υπόσχεται «σύντομα» το Eurogroup


Την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα που θα βελτιώσουν τη συστημική ικανότητα των χωρών του ευρώ να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους διάδοσης της κρίσης εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνια σύσκεψη οκτώ ωρών.Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Εurogroup επισημαίνεται ότι στα μέτρα που προωθούνται, περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι θα πρέπει «το ταχύτερο δυνατό», να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που παρέχουν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, να επιμηκυνθούν τα χρονικά περιθώρια απόσβεσης αυτών των δανείων και να εξετάσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο υπάρχων μηχανισμός διευκόλυνσης της νομισματικής σταθερότητας να συμβάλει στις προσπάθειες για μείωση των κρατικών χρεών, ενδεχομένως μέσω της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων στις τρέχουσες τιμές τους.Προβλέπεται ότι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν «σύντομα» στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης από την ομάδα εργασίας του Eurogroup.Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσαν στην ομάδα εργασίας να προτείνει μέτρα για την απάντηση στην κρίση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, βήματα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και τρόπους για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.Όπως δήλωσαν λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, επί της ουσίας πρόκειται για μια «συστημική απάντηση» της ευρωζώνης στην κρίση που την ταλανίζει.Το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν εκουσίως να συμμετάσχουν στο δεύτερο κύμα αρωγής προς την Ελλάδα.Επί του θέματος αυτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε εκ νέου την πάγια θέση της ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε λύση την οποία οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν αναδιάρθρωση χρέους. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει εξάλλου και το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητεί από την Ελλάδα πρωτίστως η Φινλανδία.Τα προαναφερθέντα θα αποτελέσουν τις επόμενες μέρες αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών του ευρώ και τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία) ούτως ώστε να διασφαλισθεί, όπως ανέφεραν οι Γιούνκερ και Ρεν, ότι το ελληνικό κρατικό χρέος παραμένει «βιώσιμο».Από ελληνικής πλευράς, κύκλοι του υπουργείου οικονομίας χαρακτήρισαν θετικές τις κατευθύνσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup δεν υπήρξαν χθες συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αν και οι πάντες διαβεβαίωσαν ότι οι συμπεριφορές των αγορών δεν επιτρέπουν χρονοβόρες διαδικασίες.Εξ άλλου, οι υπουργοί της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των δανείων καθώς και τις προτάσεις του ιδιωτικού τομέα «να συμβάλει εθελοντικά» στη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος.Το Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες της προκειμένου να εκπληρώσει πλήρως και έγκαιρα τις δεσμεύσεις της.To Eurogroup χαιρέτησε τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου για την υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή δύο παρατηρητών από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και την Επιτροπή και συμφώνησε σε ευρεία τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Υστέρηση εσόδων το πρώτο εξάμηνο του έτους


Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το Α' εξάμηνο του έτους υστερούν έναντι του στόχου κατά 3,051 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,814 δισ ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 κατά 8,3%.Λόγω της υστέρησης των εσόδων το έλλειμμα, διαμορφώθηκε στα 12,781 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 10,374 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,997 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Μεσοπρόθεσμο και Επόμενη Μέρα…

Γράφει η Άννα Μ. Ασημακοπούλου, Οικονομολόγος-Νομικός*

Αποδέσμευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ποσό των 3,2 δις. ευρώ που είναι η συμμετοχή του στην πέμπτη δόση του δανείου για την Ελλάδα.Και μετά απ’αυτή την επιτυχία…μπορεί κανείς να σχολιάσει ότι τελικά τα «κατάφερε» το ΠΑΣΟΚ. Είναι έτσι όμως ή πρόκειται για μια «κάλπικη» επιτυχία που τελικά θα αποδειχθεί καταστροφική για τη χώρα μας? Όλοι γνωρίζουμε ότι η «επιτυχία» αυτή βασίστηκε σε μια σειρά εκβιασμών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην παραπλάνηση του Ελληνικού λαού με την ψεύτικη απειλή της στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων μέσα στο καλοκαίρι.

Η «εικονική πραγματικότητα»…
Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις προβλέψεις του «Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015» για να διαπιστώσει ότι αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε αδιέξοδο την Ελλάδα.Συγκεκριμένα, υπό τον τίτλο «Εξέλιξη χρέους γενικής κυβέρνησης» το Μεσοπρόθεσμο αναγράφει ότι μετά από τα δυσβάσταχτα μέτρα που θα υποστούμε (αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών κ.λ.π.) το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στις 31.12.2015 στα 351,3 δις. ευρώ (ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 139,5 %), έναντι 298,7 δις. ευρώ, που ήταν στις 31.12.2009 (που αντιστοιχούσε στο 127,1 % του ΑΕΠ). Δηλαδή, το 2015 η Ελλάδα θα χρωστάει 52 δις. ευρώ περισσότερα.Παράλληλα, οι τόκοι εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους που το 2009 ανέρχονταν στα 12,3 δις. ευρώ, το 2015 προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 23,4 δις. ευρώ. Δηλαδή οι τόκοι που θα πληρώνει η Ελλάδα το 2015 σχεδόν θα διπλασιαστούν! Από το ίδιο το κείμενο του νόμου προκύπτει επίσης ότι η δαπάνη για μισθούς και συντάξεις το τρέχον έτος ανέρχεται στα 21,6 δις. ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 54,6 δις. ευρώ. Δηλαδή οι μισθοί και οι συντάξεις υπερκαλύπτονται από τα φορολογικά μας έσοδα και όχι από τα δάνεια της τρόικας.Δικαίως λοιπόν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισαν το Μεσοπρόθεσμο «σχέδιο εικονικής πραγματικότητας»! Την άποψη αυτή στηρίζουν πλέον ανοιχτά διεθνή δημοσιεύματα σε εφημερίδες όπως η New York Times και η Wall Street Journal που μιλούν για την σίγουρη αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάγκη για στροφή σε αναπτυξιακή πολιτική.Η κυβέρνηση λοιπόν μας τρομοκράτησε με ένα μεγάλο ψέμα ότι αν δεν περάσει το Μεσοπρόθεσμο, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και μας επέβαλε ένα μέλλον που παραδέχεται η ίδια ότι δεν είναι βιώσιμο με βάση τα δικά της νούμερα. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα νούμερα αυτά είναι το «αισιόδοξο σενάριο» του να αποδώσουν τα μέτρα, κάτι που με βάση την ύφεση της Ελληνικής οικονομίας, την αυξανόμενη ανεργία και την έλλειψη παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας δε στέκει ούτε σαν «εικονική πραγματικότητα».

Το νέο «πακέτο διάσωσης»…
Νέο «πακέτο διάσωσης» σχεδιάζεται, με έντονο παρασκήνιο και μεγάλα αντικρουόμενα, εθνικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Το ύψος του πακέτου προβλέπεται να φτάσει τα 110 δις. ευρώ και θα περιλαμβάνει νέο δάνειο, έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και συμμετοχή ιδιωτών.Έντονες είναι οι διαπραγματεύεσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών και τις πιθανές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης. Γαλλικές και Γερμανικές προτάσεις για τα εθελοντικά σενάρια ανταλλαγής Ελληνικών ομολόγων «δίνουν και παίρνουν». Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται (όπως τη μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και τύπος) είναι μία περισσότερο δραστική συμμετοχή των ιδιωτών, με την αποδοχή ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενδεχομένως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Δηλαδή μάλλον δε θα αποφύγουμε τη χρεοκωπία, με την ελπίδα ότι θα είναι σύντομη!Αναρωτιέται κανείς αν το νέο πακέτο έχει σα στόχο να βοηθήσει τελικά την Ελλάδα ή τις τράπεζες αλλά και γιατί η Ευρώπη καθυστερεί τόσο πολύ να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις. Την άποψη αυτή στηρίζει ο έγκριτος αρθρογράφος του Bloomberg, κ. Jonathan Weil που σε πρόσφατο άρθρο του χαρακτηρίζει όλες τις προτάσεις “απάτη» (con games). Ο κ. Wiel κάνει έκκληση να παραδεχτούμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξοφλήσει το χρέος της και ζητά να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα, αντί να μετατίθεται η «ημέρα της κρίσης».Ανοιχτά λοιπόν παραμένουν όλα μέχρι στιγμής για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και είναι εμφανές ότι η Ευρώπη δεν έχει πάρει αποφάσεις για το μέγεθος και τον τρόπο της νέας βοήθειας προς τη χώρα μας.

Βοήθεια από το ΕΣΠΑ
Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας της ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την προσωρινή άρση της υποχρέωσης καταβολής από την Ελλάδα της εθνικής συμμετοχής της στα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα. Η Κομισιόν φέρεται να μελετά τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας στη χώρα μας. Στην όλη προσπάθεια θα επιστρατευθεί και η τεχνογνωσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.Μιλώντας στις Βρυξέλλες με υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και των επιτελείων των αρμόδιων Επιτρόπων, διαπίστωσα ότι η υλοποίηση της θετικής αυτής απόφασης της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. Η διαδικαστική διεκπεραίωση θα διαρκέσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επιβεβαιώνουν τη διάθεση της τράπεζας να βοηθήσει αλλά και αυτή η διαδικασία θέλει το χρόνο της.Το πρόβλημα με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από τη δυνατότητα της χώρας να καλύψει την ιδία συμμετοχή. Μεταξύ άλλων, αφορά στην έλλειψη πολιτικού συντονισμού και στο θεσμικό πλαίσιο ωρίμανσης και υλοποίησης των προτεινόμενων έργων. Και ούτε η προτεινόμενη «τεχνική βοήθεια» (δηλαδή ξένοι ειδικοί στις διαχειριστικές αρχές) δε θα το λύσει. Σημειωτέον ότι την τεχνική βοήθεια θα την πληρώσει η χώρα μας και όχι οι Βρυξέλλες. Και κανείς δε συζητά αν θα γίνει αποδεκτή η ολική χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και αν θα απαιτήσουν το ίδιο κι άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία για παράδειγμα. Η χρήση του ΕΣΠΑ ως μοχλού ανάπτυξης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας είναι ένα αυτονόητο βήμα. Θα αποτελούσε όμως νέα παραπλάνηση το να πιστέψει κανείς ότι μπορεί το ΕΣΠΑ να λύσει το συνολικό πρόβλημα ή να αντισταθμίσει από μόνο του την αδιέξοδη πολιτική του Μεσοπρόθεσμου.

Ένα νέο Μνημόνιο
Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να καταλήξουν οι «εμπλεκόμενοι» σε μια νέα πρόταση για την Ελλάδα. Η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί να εγκρίνει ένα νέο Μνημόνιο. Το αν η έγκριση απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία με 180 βουλευτές είναι θέμα νομικό, ηθικό και πολιτικό.Διακεκριμένοι καθηγητές όπως οι Κασιμάτης, Μπέης, Γεωργιάδης, Κοντιάδης, Χρυσόγονος και Κατρούγκαλος επισήμαναν την πιθανή αντισυνταγματικότητα του πρώτου μνημονίου.Σε πολλά ΜΜΕ είδαν το φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά από προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της ΑΔΕΔΥ, της ΕΣΥΕΑ και άλλων φορέων, έκρινε κατά πλειοψηφία (45-10) ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3845/2010) (όπως είναι οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων και επιδομάτων), συνάδουν με το Σύνταγμα. Η έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2011.Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι το ΣτΕ είναι διοικητικό και όχι συνταγματικό δικαστήριο. Είναι δηλαδή αρμόδιο να κρίνει το κύρος διοικητικών πράξεων (άρθρο 95 παρ. 1 Συντάγματος) και όχι νόμων, ή διεθνών συμβάσεων, τη συνταγματικότητα των οποίων μπορεί να εξετάζει μόνο παρεπιπτόντως. Οι σύμβουλοι του ΣτΕ σημείωσαν ότι σε περίπτωση που υπάρξει νέο Μνημόνιο, τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.Ανοιχτή λοιπόν παραμένει η συνταγματική νομιμότητα του πρώτου μνημονίου ενώ εγείρονται και ηθικά ζητήματα από τον τρόπο ψήφισής του. Όπως σημειώνει ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος: «…εκφεύγει από κάθε δικαστική κρίση το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης μιας πολιτικής η οποία εφαρμόστηκε αιφνιδιαστικά λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, ενώ προεκλογικά διακηρυσσόταν το διαμετρικά αντίθετο -λεφτά υπάρχουν-».Εν αναμονή λοιπόν της απόφασης της κυβέρνησης η οποία δεν έχει «ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της» για το αν θα φέρει το νέο μνημόνιο για ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία.

Το μέλλον μας και η συναίνεση
Μετά την 5η δόση, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε ένα νέο σταυροδρόμι. Και οι επιλογές μας θα έχουν επίπτωση όχι μόνο στο μέλλον της χώρας μας, αλλά στο μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης.Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, Mark Mazower σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times στις 29 Ιουνίου. Αναφερόμενος στη σημασία και τις πιθανές επιπτώσεις της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο κ. Mazower επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις εδώ και 200 χρόνια. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται ότι θα συμμάζευε τη διασπασμένη Ευρώπη για να εδραιώσει το δημοκρατικό της δυναμικό και να τη μετατρέψει σε μια δύναμη ανταγωνστική στην παγκόσμια σκηνή. Αρμόζει στην Ελλάδα, μια από τις παλαιότερες και πλέον δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επίτευξη αυτών των στόχων. Είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στον αγώνα για το μέλλον.»Αρχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς ότι, εν μέσω ύφεσης και κοινωνικού αναβρασμού, ακολουθούμε μια αδιέξοδη πολιτική που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας και απλά θα χειροτερέψει την κατάσταση. Αναμφίβολα απαιτείται μια νέα λύση. Και η λύση αυτή θα επηρεάσει ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.Έν μέσω «εθνικής κατάθλιψης», όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, πρέπει να θυμόμαστε ότι πάντα υπάρχουν λύσεις. Σύντομα η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα προτείνει μια λύση. Το ζητούμενο είναι ποιός θα αποφασίσει αν είναι αποδεκτή για την Ελλάδα αυτή η λύση.Την μόνη έντιμη πολιτική απάντηση μπορεί και πρέπει να δώσει ο Ελληνικός λαός.Αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για την όποια συναίνεση στη νέα λύση. Γιατί ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που κάνει και θα συνεχίσει να κάνει τις θυσίες. Και μαζί με τη λύση, θα πρέπει να επιλέξει αξιόπιστους και ικανούς ανθρώπους για να την υλοποιήσουν.


*Η Άννα Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Bryn Mawr της Πολιτείας Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. και νομικός του Πανεπιστημίου Cornell της Πολιτείας της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. Εργάστηκε ως δικηγόρος με ειδικότητα στο τραπεζικό δίκαιο στη Νέα Υόρκη και στο Σύδνεϊ της Αυστραλίας. Σήμερα διευθύνει το κοινωφελές Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ. Είναι δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών.

Αντιδράσεις για το νοσοκομείο Φιλιατών


Έλαβε τελικώς χώρα, η... πολυθρύλητη ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του τοπικού βουλευτή Θεσπρωτίας Χρήστου Κατσούρα, σχετικά με τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Φιλιατών, ύστερα από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπει διοικητική συγχώνευσή με το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων και υποδιοικητή για το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Θεσπρωτίας.Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του βουλευτή, οι τρεις Δήμαρχοι του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας. Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών δεν μπορούσε εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων να συμμετάσχει.Χθες Δευτέρα, γενική συνέλευση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, αντιδρώντας για τις φήμες σχετικά με περαιτέρω υποβάθμισή του, ενώ την Τετάρτη, συνεδριάζει, με κατεπείγοντα χαρακτήρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, με σκοπό να αποφασίσει πως θα κινηθεί από εδώ και στο εξής και ποιες ενέργειες θα γίνουν, αφού οι τελικές προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 17 του μηνός που διανύουμε.Ο Βουλευτής κ. Κατσούρας είναι εκείνος που αναμένεται να εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας τα...θέλω των φορέων του Νομού για το Νοσοκομείο και εκείνο θα αποφασίσει αν στο τελικό σχέδιο θα αλλάξει κάτι απ' όσα γνωρίζουμε σήμερα.

Έγινε την Κυριακή η σύσκεψη
Τελικώς και από τη στιγμή που η 17η Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την αναδιάταξή τους, την Κυριακή έλαβε χώρα η πολυπόθητη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Χρήστου Κατσούρα, όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με το Νοσοκομείο των Φιλιατών.Εκείνο που τονίστηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων ήταν ότι δεν πρέπει επ' ουδενί να καταργηθεί το Νοσοκομείο των Φιλιατών (βέβαια δεν έχει τεθεί επίσημα τέτοιο θέμα), καθώς επίσης και η ανάγκη για να διασφαλιστεί η λειτουργία του, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτό.Όσον αφορά την κοινή διοίκηση με το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών που προτείνει το Υπουργείο Υγείας, επικράτησε η άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει κοινή διοίκηση με το Πανεπιστημιακό, αν και εφόσον πρέπει να υπάρξει συνδιοίκηση.Άποψη του Δημάρχου Φιλιατών, η οποία σίγουρα ενδιαφέρει ιδιαίτερα, είναι η αυτοτελής διοίκηση για το Νοσοκομείο, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που συμβαίνει με το Νοσοκομείο του Νομού είναι πρωτόγνωρο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγχώνευση για άλλα Νοσοκομεία της Ηπείρου, ενώ όπως συνεχίζει, δεν υπάρχει προηγούμενο με συγχώνευση Νοσοκομείου μεγαλύτερης Περιφερειακής Ενότητας, με Νοσοκομείο άλλης μικρότερης Π.Ε.Το επόμενο βήμα είναι η εισήγηση του κ. βουλευτή προς το ΥπουργείοΥγείας η οποία αναμένεται να συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις που ακούστηκαν στη σύσκεψη, ενώ θεωρείται πιθανότερο ότι η τελική πρόταση θα ζητά αυτοτελή διοίκηση και αν όχι, συνδιοίκηση με το Χατζηκώστα.

Ετοιμάζουν Κινητοποιήσεις
Γενική Συνέλευση συγκάλεσε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, με αφορμή όλα όσα κυκλοφορούν περί υποβάθμισης του Νοσοκομείου Φιλιατών, λαμβάνοντας αποφάσεις για κινητοποιήσεις οι οποίες τίθενται άμεσα σε ισχύ.Πρώτα απ' όλα συστήνεται Επιτροπή Αγώνα η οποία θα έχει ως σκοπό τη διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας του Νοσοκομείου, ενώ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τη λειτουργία του Νοσοκομείου και φυσικά όλων όσων εργάζονται σε αυτό.Επίσης, ξεκίνησε ήδη από χθες επίσχεση εργασίας, η οποία δεν διευκρινίζεται μέχρι στιγμής τι χαρακτήρα θα έχει (αναμένονταν σχετική ανακοίνωση), ενώ ανάμεσα στις κινητοποιήσεις, περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που γίνεται... της μόδας τελευταία.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει, με χαρακτήρα κατ' επείγον και το Δημοτικό Συμβούλιο των Φιλιατών, το οποίο αναμένεται να πάρει αποφάση υπέρ της αυτοτελής διοίκησης για το Νοσοκομείο της πόλης και θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν και περαιτέρω ενέργειες, αφού ότι γίνει πρέπει να γίνει μέχρι την Κυριακή, που είναι και η καταληκτική ημέρα για τις προτάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ