Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Να τελειώσουν τα έργα ανάπλασης ζητούν κάτοικοι της Καλούτσιανης


Κάτοικοι της περιοχής Καλούτσιανης και ειδικότερα της πλατείας Τζαβέλλα και της οδού Κουγκίου, διαμαρτύρονται προς τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων για την κατάσταση που επικρατεί με το έργα ανάπλασης που δεν τελειώνει και δυσκολεύει τη ζωή τους. Συνοδευόμενη από υπογραφές η επιστολή των κατοίκων προς το δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, είναι η ακόλουθη:
«Κύριε δήμαρχε,
Είμαστε κάτοικοι της πλατείας Τζαβέλλα και της οδού Κουγκίου, που υποφέρουμε επί δεκαπέντε μήνες από τη μη ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της περιοχής.Συγκεκριμένα η πλατεία Τζαβέλλα είναι περιφραγμένη και κατειλημμένη από οικοδομικά υλικά και μηχανήματα που αφέθηκαν στην τύχη τους.Η οδός Κουγκίου στερείται ηλεκτροφωτισμού διότι δεν γίνεται η σύνδεση, αν και από τριμήνου είναι οι εγκαταστάσεις έτοιμες.Παρακαλούμε λοιπόν να δώσετε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ώστε να τελειώσει η εκκρεμότητα αυτή που οφείλεται σε αδράνειά τους, εντούτοις όμως υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής όσων μένουμε εκεί.Το ότι αποφεύγουμε τις θορυβώδεις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις δεν αναιρεί την αγανάκτησή μας για την υπάρχουσα κατάσταση».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ανακοίνωσε τον 22χρονο Ρόναλντ Χουτ ο ΠΑΣ Γιάννινα


Το δανεισμό του 22χρονου Παραγουανού κεντρικού αμυντικού Ρόναλντ Χουτ για τον επόμενο χρόνο ανακοίνωσε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Παράλληλα, η ομάδα των Ιωαννίνων διατηρεί οψιόν αγοράς του από την Τακουάρι το ερχόμενο καλοκαίρι.Ο 22χρονος παίκτης, κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου, αναδείχθηκε από τις ακαδημίες της Λίβερπουλ, όμως το 2009 επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του και την Τακουάρι. Τη σεζόν 2009-10 αγωνίστηκε -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας με τη φανέλα της Βιτσέντσα, πριν επιστρέψει εκ νέου στην Τακουάρι.Στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Γνωρίζω αρκετά πράγματα για την ομάδα. Ξέρω ότι έχει πιστούς οπαδούς που την αγαπάνε και τη στηρίζουν και θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω τον ΠΑΣ να πετύχει τους στόχους του".

Aπογραφή περιουσιακών στοιχείων Δήμων και Περιφερειών


Στοιχεία για 37.538 ακίνητα πάσης φύσεως έχουν, μέχρι στιγμής, διαβιβαστεί στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από 216 πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΟΤΑ).Πρόκειται για ΟΤΑ που αποτελούσαν το 42% των υπόχρεων για τήρηση διπλογραφικού συστήματος κατά τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 315/1999 (περί κλαδικού λογιστικού σχεδίου Δήμων και Κοινοτήτων). Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Βαϊτση Αποστολάτου, σχετικής με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων και των Περιφερειών, "η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας των εν λόγω ΟΤΑ προσεγγίζει τα 2.156 εκατομμύρια τ.μ., η δε συνολική της αξία ανέρχεται σε 4.174 εκατομμύρια ευρώ, εκ της οποίας ποσοστό 38% αντιστοιχεί στη δημόσια περιουσία των ΟΤΑ (πάσης φύσεως δημοτικά και κοινοτικά ακίνητα, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κλπ), εξαιρουμένων των κοινόχρηστων χώρων και νεκροταφείων, που δεν συνυπολογίστηκαν για τεχνικούς λόγους, και 61,3% αντιστοιχεί στην ιδιωτική τους περιουσία (αγροί, βοσκότοποι, δάση, νησιά, λατομεία-ορυχεία-μεταλλεία, οικοπεδικές εκτάσεις, κτίρια κλπ).

Μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού, προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης των Εφοριών


Η μείωση του λειτουργικού κόστους και η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων είναι ο στόχος της οργανωτικής και λειτουργικής μεταρρύθμισης στη δομή των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, όπως την περιγράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερωτήσεων βουλευτών σχετικών με τη συνένωση των ΔΟΥ.Όπως διευκρινίζεται στο σχετικό έγγραφο, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθείται προβλέπεται να διατηρηθεί μία Εφορία στην πρωτεύουσα κάθε νομού και οι υπόλοιπες να αντικατασταθούν με Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και για το νησιωτικό χώρο, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ δεν έχουν ακόμη ληφθεί.Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με την αλλαγή στο χάρτη των ΔΟΥ και την εσωτερική αναδιοργάνωσή τους, οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις σημερινές ΔΟΥ θα αξιοποιηθούν με τη μετακίνησή τους στις διατηρούμενες αναβαθμισμένες Εφορίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης και να επιτευχθεί αυξημένη αποτελεσματικότητα.Προκειμένου, δε, με την αναδιοργάνωση αυτή να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, διευρύνεται η δυνατότητα των υπαλλήλων να διεκπεραιώνουν φορολογικές υποθέσεις εκτός ΔΟΥ, αναβαθμίζονται σημαντικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και υλοποιούνται πολλές νέες.Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, το τελικό οργανωτικό σχήμα λειτουργίας των ΔΟΥ όταν θα εφαρμοστεί θα προβλέπει ανάγκη για αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών και επιχειρηματιών στην Εφορία, μόνο σε περιπτώσεις ελέγχου μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου της μονάδας.Τέλος, επισημαίνεται πως στο άμεσο μέλλον η υποβολή όλων των τύπων δηλώσεων, βεβαιώσεων, καταστάσεων, η έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων καθώς και οι πληρωμές οφειλών θα γίνονται ηλεκτρονικά.

«Κόκκινη γραμμή» στο θέμα της εκλογής τους βάζουν οι πρυτάνεις


Νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχέδιο αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση ξεκίνησε από σήμερα, Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.Μετά τη συνάντηση η υπουργός δήλωσε ότι περιμένει τις γραπτές προτάσεις των πρυτάνεων, για όλα τα άρθρα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.Οι πρυτάνεις εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα της εκλογής και του Συμβουλίου, ωστόσο, η υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία της στην ύπαρξη «κόκκινης γραμμής».«Οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα. Είναι στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στις σπουδές, στο μέλλον της χώρας» τόνισε.Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων πάντως θα διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες, καθώς η υπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των προέδρων ΤΕΙ που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ έχουν εντοπίσει και θετικά σημεία. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με αντιπροσωπεία της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ.Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε νέα γυάλινη συσκευασία το νερό Ζαγόρι


Η Χήτος ΑΒΕΕ λανσάρει νέα γυάλινη συσκευασία, για το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι, με ανανεωμένο "υπερ-διάφανο" σχεδιασμό.H Χήτοςεπενδύοντας σταθερά στη νέα τεχνολογία, εμπλουτίζει την γκάμα των προϊόντων της, με τη γυάλινη συσκευασία του 1 lt.Ενισχύοντας τη δυναμική του παρουσία στην εγχώρια αγορά, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ αποκτά νέο διάφανο προφίλ, δίνοντας την αίσθηση της φυσικότητας και της διαύγειας. Το λιτό και αρμονικό περιεχόμενο της νέας γυάλινης συσκευασίας εμπερικλείει τη δροσιά και την αυθεντική ποιότητα που πηγάζει από τις φυσικές πηγές της περιοχής των Ζαγοροχωρίων.Η Χήτος διαθέτει δύο ιδιόκτητες αναγνωρισμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού και δύο εργοστάσια εμφιάλωσης στις περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα. Τον όμιλο συμπληρώνει μια τρίτη βιομηχανική μονάδα η οποία βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Ιωαννίνων και παράγει pet-performs και πλαστικά πώματα, καθετοποιώντας την παραγωγική διαδικασία.Το νερό ΖΑΓΟΡΙ είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων ISO 9001:2000, ISO 22000:2005 (HACCP) και HACCP Codex Alimentarius, που αφορούν στη διαχείριση της υγιεινής, της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Η σωστή εφαρμογή των ανωτέρω προτύπων πιστοποιείται από τους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης TUV HELLAS και TUV CERT.

ΑΡΤΑ: Σβήστηκε η φωτιά, παραμένουν τα ερωτηματικά


Μετά από πολύωρες προσπάθειες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας κατάφερε να σβήσει αργά το απόγευμα τη φωτιά η οποία εκδηλώθηκε την Κυριακή 10/7 στη 1.30 το μεσημέρι στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στον οικισμό των τσιγγάνων, πίσω απ' το δικαστικό μέγαρο. Ο διοικητής της Π.Υ. Άρτας κ. Θωμάς Ρίζος πιστεύει ότι πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση αφού η φωτιά εκδηλώθηκε σε διαφορετικούς χρόνους, σε διαφορετικά σημεία με μικρή απόσταση μεταξύ τους και ήδη όπως είπε, η Υπηρεσία αξιολογεί όλα τα στοιχεία και κινείται στη διαδικασία του αυτόφωρου για την σύλληψη του υπαίτιου της πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο χώρο κοντά στα δικαστήρια και σβήστηκε λίγο αργότερα αφού έκαψε ξερά χόρτα και καλάμια. Πριν καλά – καλά διαλυθεί ο καπνός η Π.Υ. Άρτας, η οποία έφτασε στο σημείο με όλη της σχεδόν τη δύναμή, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και νέες εστίες φωτιάς οι οποίες είχαν ανάψει στον οικισμό των τσιγγάνων απειλώντας και παράγκες. Η δεύτερη φωτιά ήταν πιο μεγάλη αφού εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αλλά τελικά γύρω στις 7μ.μ. τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και διαφυλάχθηκαν οι περιουσίες. Στον τόπο του συμβάντος βρέθηκε και ο περιφερειακός διοικητής της Π.Υ. Χρ. Σταυρόπουλος καθώς επίσης ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και Αστυνομικός Διευθυντής Κώστας Βαρέλης αφού χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας για να μπορέσουν να μπουν τα πυροσβεστικά οχήματα στην περιοχή του συμβάντος. Όπως ανέφερε ο διοικητής της Π.Υ. Άρτας κ. Θωμάς Ρίζος, στην κατάσβεση της φωτιά βοήθησαν όλοι οι φορείς, ο καθένας απ’ την πλευρά του. Στην επιχείρηση σεμμετείχε και το υδροφόρο όχημα του Δήμου.

Το περιβόητο ΚΟΥΒΕΡ…


Η λέξη κουβέρ είναι γνωστή σε όλους ή σχεδόν σε όλους που επισκέπτονται εστιατόρια και γενικώς καταστήματα υπηρεσιών εστίασης. Αυτό που δεν ξέρουν οι πιο πολλοί είναι ότι η χρέωση για το λεγόμενο κουβέρ απαγορεύεται με την υπ’ αρίθμ. 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007. Τι λέει αυτή η διάταξη:
-Σύμφωνα με την 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν, στην πελατεία τους, το λεγόμενο ΚΟΥΒΕΡ (σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λ.π.).
-Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λ.π., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας.
Δυστυχώς όπως ανέφερα και παραπάνω ο πολύς κόσμος αυτό δεν το ξέρει ή δεν διαμαρτύρεται, με συνέπεια η πλειοψηφία των καταστημάτων να χρεώνουν ακόμη κουβέρ με άμεσο ή έμμεσο τρόπο (χρεώνοντας ύπουλα ψωμί ή νερό που δεν έχει παραγγελθεί από τον πελάτη). Ένα τρανό παράδειγμα απαράδεκτης αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς μου συνέβη χθες στην Γλυκή Παραμυθιάς όπου στην ταβέρνα των «Αφών Μπουρνά» δίπλα στο γεφύρι μας χρέωσαν ψωμί – στην κυριολεξία 4 φέτες – για δύο άτομα 5,00 € (!!!!!!!). Δηλαδή 2,50 € / άτομο, ούτε στο Κολωνάκι δεν υπήρχε τέτοιο κουβέρ. Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι κουτοπόνηροι χωρικοί πως ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο και θα πρέπει να μάθουν να είναι σωστοί επαγγελματίες και να σέβονται τους πελάτες, οι οποίοι τους επιλέγουν για να αφήσουν τον οβολό τους ανάμεσα σε πληθώρα συναδέλφων τους. Δυστυχώς το συγκεκριμένο κατάστημα ούτε να μας «ξαναδεί» πρόκειτε, αλλά και η «διαφήμισή» του θα είναι δεδομένη.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δωρεάν διανομή 76 οικοπέδων από τον Δήμο σε κατοίκους του Ωρωπού


Στην διανομή 76 οικοπέδων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ωρωπού θα προχωρήσουν την Παρασκευή 5 Αυγούστου και ώρα 10 το πρωί o Δήμος της Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Λούρου.Τα οικόπεδα θα διανεμηθούν σε άστεγες οικογένειες του Ωρωπού και θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση πρώτης κατοικίας.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης η παραχώρηση των οικοπέδων αυτών θα βοηθήσει οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που δεν διαθέτουν πρώτη κατοικία ή οικόπεδο να καλύψουν βασικές στεγαστικές τους ανάγκες.«Ελπίζουμε τα οικόπεδα αυτά να δώσουν την δυνατότητα σε πολλούς νέους να παραμείνουν στον Ωρωπό και να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια» υπογραμμίζει ο κ.ΜπαΊλης εκτιμώντας ότι στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε θα τονωθεί σημαντικά και η τοπική οικονομία.Αξίζει να σημειωθεί ότι με προηγούμενη απόφαση της η πρώην Δημοτική Αρχή Λούρου έχει εντάξει στους δικαιούχους τα νέα ζευγάρια που κατάγονται από τον Ωρωπό και δεν διαθέτουν οικόπεδο και πρώτη κατοικία. Το ίδιο τονίζει και ο αντιδήμαρχος Λούρου Λάζαρος Παπαχρήστος ο οποίος υπογραμμίζει ότι με την διανομή αυτή θα καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων ενώ προκειμένου να υπάρξει ικανοποίηση όλων των αιτημάτων ο Δήμος θα προχωρήσει και σε δεύτερη φάση την ίδια διαδικασία.Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί ενώπιον όλων των δικαιούχων στην αίθουσα Θεάτρου της Τοπικής Κοινότητα Ωρωπού ενώ την ευθύνη της διακπεραίωσης έχει η επιτροπή που ορίστηκες με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη δύο διακινητών και ενός μη νόμιμου μετανάστη


Συνελήφθησαν χθες βραδυνές ώρες, στην Πλαταριά Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δυο (2) ομογενείς διακινητές, ηλικίας 28 και 25 ετών και ένας μη νόμιμος μετανάστης, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 25 ετών.Ειδικότερα, οι διακινητές κατελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας να μεταφέρουν από κοινού προς το εσωτερικό της χώρας με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν (1) υπήκοο Αλβανίας, ηλικίας 25 ετών, στερούμενο νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος του 25χρονου αλλοδαπού εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του 9ου Ειδικού Ανακριτή Αθηνών για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη κλοπών και ληστειών με την επιβαρυντική περίπτωση της κατοχής όπλων, ληστεία και κλοπή από κοινού κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, ενώ το ανωτέρω όχημα κατασχέθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην οδό Ασημακοπούλου


Από τις 13 Ιουλίου και για όσο διάστημα απαιτηθεί, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός τροχοφόρου οχήματος, στην οδό Ασημακοπούλου και συγκεκριμένα από την οδό Περιβλέπου μέχρι την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην είσοδο του οικισμού Ανθούπολης. Η απαγόρευση ισχύει για όσο διάστημα χρειαστεί να ολοκληρωθούν οι εργασίες.Η ρύθμιση αυτή γίνεται ώστε να εξελιχθεί απρόσκοπτα η εργολαβία για την αναβάθμιση της τοπικής οδού σύνδεσης του Δημοτικού Διαμερίσματος Νεοχωρόπουλου με την πόλη των Ιωαννίνων στον κόμβο Σεισμοπλήκτων.

Έβαλε φωτιά στο ξυλουργείο του πρώην εργοδότη του!!!


Στην Καρδαμίτσα Ιωαννίνων, ένας 43χρονος εισέβαλε στις εγκαταστάσεις μιας εταιρείας που κατασκευάζει και εμπορεύεται ξύλινες παλέτες, έριξε παντού βενζίνη και έβαλε φωτιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς μια αποθήκη. Ο δράστης συνελήφθη λίγο αργότερα και ομολόγησε ότι εργαζόταν στο παρελθόν στην εταιρεία και προκάλεσε την πυρκαγιά επειδή ήθελε να… εκδικηθεί τον πρώην εργοδότη του!

Αποστολή του Ερωκονοβουλίου στην Ήπειρο


Σε αποστολή στην Ελλάδα της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είναι αντιπρόεδρος, θα συμμετέχει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.Η αποστολή των ευρωβουλευτών θα περιοδεύσει στη Μακεδονία και την Ήπειρο την Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την πρόοδο έργων που εκτελούνται με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.Στα Ιωάννινα η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Ελληνικού, το τεχνολογικό πάρκο, το νέο τμήμα του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το οικολογικό πάρκο της λίμνης των Ιωαννίνων.

Ξανά στο βάθρο του Παγκ. Κυπέλλου οι Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης

Με ένα ασημένιο μετάλλιο επιστρέφουν από την Λουκέρνη της Ελβετίας

Μετά τον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κωπηλασίας στο Μόναχο, όπου είχαν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο, ξανά στο βάθρο ανέβηκαν χθες οι πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης, αυτή τη φορά στον τρίτο αγώνα της ίδιας σειράς, στην Λουκέρνη της Ελβετίας.Οι δύο Γιαννιώτες κωπηλάτες κατέκτησαν και πάλι το ασημένιο μετάλλιο με την Τετράκωπο άνευ Ανδρών, στην οποία αγωνίστηκαν παρέα με τους Στέργιο Παπαχρήστο και Γιάννη Χρήστου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η νίκη στην συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πολύ σημαντική, αφού στον τρίτο και τελευταίο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμμετείχαν όπως πάντα περισσότερες χώρες και ομάδες από τους προηγούμενους δύο.Σε δηλώσεις τους σήμερα το πρωί, λίγο πριν αναχωρήσουν από την Ελβετία με προορισμό την Ελλάδα, οι δύο πρωταθλητές του Ν.Ο.Ι. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα και για την κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοσή μας καθώς ο συγκεκριμένος αγώνας είναι πολύ κρίσιμος και για την συνέχεια, ενώ ο ανταγωνισμός στην Λουκέρνη ήταν πολύ μεγάλος», τόνισε ο Γιώργος Τζιάλλας. «Στόχος μας τώρα είναι πλέον ένας και μοναδικός. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που θα γίνει τέλη Αυγούστου στο Μπλεντ της Σλοβενίας», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Τσίλης.Συνολικά η αποστολή της Εθνικής μας Ομάδας επιστρέφει από την Λουκέρνη με δύο μετάλλια στις αποσκευές της. Το ασημένιο της Τετρακώπου Ανδρών και φυσικά το χρυσό της πρωταθλήτριας από την Ηγουμενίτσα Αλεξάνδρας Τσιάβου.Μετά από διήμερη παραμονή στα Γιάννινα οι Γ. Τζιάλλας και Γ. Τσίλης θα αναχωρήσουν για την Καστοριά, όπου θα συνεχίσουν τις προπονήσεις τους με την Εθνική Ομάδα ως τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ταξιδέψουν στο Μπλεντ, προκειμένου να διεκδικήσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Οι περικοπές των ΚΑΠ απειλούν την λειτουργία των Δήμων


Με οικονομική ασφυξία απειλούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύστερα από την ψήφιση του νομοσχεδίου «επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».Κι αυτό επειδή, πέραν των άλλων, προβλέπεται σημαντική μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Ειδικά για ΟΤΑ με υπέρογκο δανεισμό, όπως είναι ο Δήμος Ιωαννιτών, η νέα ρύθμιση μπορεί να δημιουργήσει έντονα και ανυπέρβλητα προβλήματα και να απειλήσει ακόμη και την μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού.Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 38 του συγκεκριμένου νόμου «το συνολικό ποσό των προβλεπόμενων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων και των Περιφερειών μειώνεται κατά το ποσό απόδοσης των περιλαμβανομένων στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, παρεμβάσεων που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το συνολικό ποσό που μεταβιβάζεται κατ’ έτος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5,2 δις».Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, θα μειωθούν κατά 85 εκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ελλάδα.Για το Δήμο Ιωαννιτών, ακόμη και η παραμικρή περικοπή, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και θα επιδεινώσει περαιτέρω την δύσκολη οικονομική κατάσταση.Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Νίκος Μάντης ήδη το 23% από τους σημερινούς ΚΑΠ του Δήμου Ιωαννιτών είναι υποθηκευμένο για δάνεια των παρελθόντων ετών, ενώ το 10% είναι υποθηκευμένο για δάνεια της ΔΕΥΑΙ, στα οποία ο Δήμος είναι εγγυητής.«Πρόκειται για μία εξέλιξη ιδιαιτέρως δυσμενή. Η περικοπή έστω και στο ελάχιστο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας. Εάν δε, ισχύσει κάτι αντίστοιχο και με τη ΣΑΤΑ, όπως διαφαίνεται σήμερα, τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ σοβαρά.Καλούμε άμεσα τόσο την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων, το κορυφαίο δηλαδή όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού μας, να αναλάβει τις ανάλογες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ να παρέμβουν άμεσα προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, ώστε οι τυχόν περικοπές να γίνουν με κριτήρια και με κανόνες και να μην ισομεριστούν στους Δήμους. Θεωρούμε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία έπρεπε ήδη να έχει αναληφθεί. Αφού δεν έγινε μέχρι σήμερα θα ήταν χρήσιμο να δρομολογηθεί άμεσα», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.

Επαυξάνω και προτείνω στην κυβερνητική πολιτική

Του Νίκου Κοτζιά

Προκειμένου να είναι η κυβερνητική πολιτική συνεπής μέχρι τέλους προτείνω τα εξής παραδειγματικά:
Α. Να επανέλθει με νέα μορφή ο νόμος του Καιάδα. Δηλαδή, κάθε εργαζόμενος στην Ελλάδα να οδηγείται μόλις φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησης στην αναγκαστική αυτοκτονία. Έτσι, καθότι λέει και ο φίλος μου ο Βαγγέλης, θα αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι είναι προορισμένοι από τον Θεό να σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και όχι όπως νόμιζαν μερικοί - μερικοί να στηρίξει το ασφαλιστικό τους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει η χώρα, χωρίς ημίμετρα, την οριστική εξυγίανση του κοινωνικού ασφαλιστικού ζητήματος και μπορεί με υπερηφάνεια να προσβλέπει στην έκτη δόση του Σεπτέμβρη. Σύνθημά στην προώθηση αυτής της νέας μεταρρύθμισης της κυβέρνησης θα είναι : δίνουμε ζωές, σώζουμε υποδομές.
Β. Παλαιότερα όλα τα λεφτά τα έπαιρναν από τους φτωχούς. Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η ενάρετη κυβέρνησή μας τα παίρνει και από τους μικρομεσαίους. Έβαλε, δηλαδή, τέλος στις πολιτικές της περιορισμένης λιτότητας. Προκειμένου δε, να γίνει κατανοητή αυτή η διεύρυνση της πολιτικής λιτότητας δίνει με μεγάλο πάθος στη διαπλοκή ότι ζητά και σε τιμές ευκαιρίας. Σχεδόν τσάμπα τον ΟΤΕ, φτηνά πετρέλαια στους κατόχους ήδη επιχειρήσεων στον κλάδο, καθώς και νέες επενδυτικές προοπτικές σε αυτούς που δεν μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά ούτε καν τα οικονομικά των εφημερίδων τους. Το νέο σύνθημα είναι : παίρνουμε από τους πολλούς (και όχι πλέον άδικα από τους φτωχούς και μόνο) δίνουμε στους λίγους. Εξάλλου αυτοί ελέγχουν την ενημέρωση, και όχι μόνο!
Γ. Το ελληνικό κράτος παύει να κάνει σπατάλες. Βέβαια, όπως κάθε κανόνας και αυτός έχει τις εξαιρέσεις του. Όποτε χρειαστεί θα είμαστε ανοικτοχέρηδες. Εξάλλου, η υπερήφανη κυβέρνηση Παπανδρέου, σε αντίθεση με την σπάταλη περίοδο της αποστασίας του 1965, δεν χρησιμοποιεί φρέσκα δακρυγόνα. Είπαμε σπάταλη, αλλά όχι και έτσι. Για αυτό αξιοποιεί και χρησιμοποιεί δακρυγόνα ληγμένων ημερομηνιών, έστω και αν είναι απαγορευμένα από τις διεθνείς συμβάσεις. Η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε ξένους θεσμούς και πριν απ’ όλα στο διεθνές δίκαιο. Αν αυτό πάλι δημιουργήσει προβλήματα υγείας παραπέμπουμε στην πρόταση παρούσας μεταρρύθμισης με αύξοντα αριθμό [Α]. Σύνθημα της Κυβέρνησης των 154: όχι στις σπατάλες, ναι στις εξαιρέσεις, αλλά και αυτές με μέτρο.
Δ. Προτείνω όπως χρησιμοποιεί η παρακάμαρα της κυβέρνησης με πιο σχεδιασμένο τρόπο το παρακράτος. Θα πρόκειται για μια από τις πιο δημιουργικές εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πραγματικότητας. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα επανενσωματώσει στον μεγάλο κοινωνικό κορμό όσους είχαν μείνει μετά από την χούντα εκτός. Επιτέλους, ας γίνει σε όλους αντιληπτό, οι σύγχρονοι μη προνομιούχοι είναι οι παρακρατικοί. Ας το καταλάβουν οι προνομιούχοι αγανακτισμένοι που τόσο ταλαιπωρούν το Σύνταγμα. Επιπλέον, όλοι οι υπολογισμοί του Μνημονίου δείχνουν ότι το παρακράτος είναι σαφές φτηνότερο από το κράτος. Ότι ελέγχεται καλύτερα. Δεν έχει τεμπέληδες και αγανακτισμένους. Σύνθημα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων θα είναι εφεξής: Ένα παρακράτος την ημέρα το κράτος (άντε, έστω, τη δημοκρατία) κάνει πέρα.
Ε. Όπως έγραψε η εφημερίδα των πλέον ισχυρών συμφερόντων της Γερμανίας εδώ και ενάμιση αιώνα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο κύριο άρθρο της στις 30.6.2011, στην «Ελλάδα υπάρχει μόνο μια περιορισμένη δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός μπορεί να εκλέγει όποιον θέλει – δεν μπορεί, όμως, να αλλάξει οτιδήποτε». Το άρθρο αυτό, αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και η πιο ακραία γερμανική αλαζονεία υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το μεγάλο έργο της κυβέρνησης το οποίο πρέπει να στηρίξουμε ώστε να το συνεχίσει με θάρρος και τόλμη. Θα έλεγα με ηρωισμό. Εάν η δημοκρατία σήμερα είναι ευνουχισμένη στην Ελλάδα, απομένουν πολλά ακόμα εκσυγχρονιστικά βήματα προκειμένου να υπάρξει υπέρβαση των βολεμένων από αυτήν. Προς το σκοπό αυτό η κυβέρνηση με σειρά μεταρρυθμίσεων θα παρουσιάσει το μεγάλο κόστος της Δημοκρατίας και με ορθολογική αποτελεσματικότητα θα προσπαθήσει να το περιορίσει. Ανάμεσα στα άλλα, δεν θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, για τα ουσιαστικά θέματα ασφάλειας, για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν θα ενημερώνετε η Βουλή έγκαιρα και δεν θα της επιτραπεί να νομίζει ότι είναι το κέντρο του κόσμου και να απαιτεί να έχει λόγο. Σύνθημα της κυβέρνηση προτείνω να είναι : ότι έχει κόστος αποτελεί άσκοπη σπατάλη και πρέπει να περιοριστεί. Ως δε είναι γνωστό, όπως ορθά λέει και η ακροδεξιά, η λειτουργία της Δημοκρατίας κοστίζει.
Στ. Οι δημοκρατικές και κοινωνικά δίκαιες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υλοποιηθούν κοστίζουν Αντίθετα τα λόγια και τα ψέματα είναι τσάμπα. Εξάλλου όλοι και πιο πολλοί στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στη βουλή πείθονται από τα ψέματα προκειμένου να αιτιολογούν την στήριξη που δίνουν στην Κυβέρνηση για τις πιο αντεθνικές, αντιλαϊκές, αντικοινωνικές και άδικες πολιτικές. Επί παραδείγματι, βγαίνει η Τρόικα και ανακοινώνει την πώληση ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Αμέσως, (ναι αμέσως!), ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα φέρει νόμο που θα απαγορεύει μια τέτοια πώληση. Πράγματι ο νόμος που φέρνει (ο μεσοπρόθεσμος, ή αλλιώς μεσοφόρι – για αυτούς που τα πιάνουν) απαγορεύει την πώληση της δημόσιας περιουσίας, αντίθετα επιτρέπει, πιο ορθά επιβάλλει, την λεηλασία της. Υπουργός που παρατήθηκε στο παρελθόν, μας διαβεβαιώνει από τηλεοράσεως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα κριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο μία προς μία. Μετά από λίγο η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα δημιουργηθεί αρχή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας για την οποία δεν θα έχει λόγο ούτε η Βουλή, ούτε ο εν λόγο υπουργός. Μετά από όλα αυτά, νομίζω ότι μπορεί να συμφωνηθεί το σύνθημα: Δύο λόγια και ψευδή μετράνε περισσότερο από μία ορθή και κοινωνικά δίκαιη πράξη.
Ζ. Ένα άλλο μεγάλο πεδίο λαμπρών μεταρρυθμίσεων είναι εκείνο της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση μεταλαμπαδιάζει αυτή την αρχή παντού. Στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στην «ανοικτή διακυβέρνηση». Όλοι πρέπει να αξιολογούνται με κριτήρια νεοφιλελεύθερα και με βάση τα συμφέροντα της αγοράς. Όλα πρέπει να υπαχθούν στον ξένο παράγοντα και στα ξένα πρότυπα. Τίποτα το ελληνικό, από την ελληνική παράδοση και κουλτούρα δεν πρέπει να μείνει όρθιο. Το σύνθημα είναι: αξιολόγηση παντού. Βέβαια μπορεί να ρωτήσει κάποιος ανόητος που δεν αντιλαμβάνεται το βάθος των αλλαγών, γιατί δεν επιτρέπεται η αξιολόγηση της Κυβέρνησης με την άμεση προκήρυξη εκλογών. Η απάντηση είναι απλή: όπως ήδη σημειώσαμε στην Πέμπτη [Ε] πρόταση μεταρρύθμισης του παρόντος, η δημοκρατία κοστίζει και πρέπει να περιορίζεται, ιδιαίτερα τα έξοδα των εκλογών. Α! να σημειώσω για να μην ξεχαστώ, τα δημοψηφίσματα που θέλει να κάνει η κυβέρνηση δεν θα κοστίζουν και εν πάση περιπτώσει δεν θα είναι δημοκρατικά με την ουσία της λέξης. Ερώτημα, μεθόδευση και προβολή, όλα θα προσβλέπουν σε έναν στόχο: έγκαιρη αποχώρηση κάποιων από το προσκήνιο. Εξάλλου, ας πάψουν ορισμένοι να τα θέλουν όλα δικά τους και μάλιστα εδώ και τώρα.
Η. Τελευταία αλλά όχι ασήμαντη μεταρρύθμιση. Πολλοί ζητάνε να λάβει η κυβέρνηση μέτρα για τους λαθρομετανάστες. Όμως, η κυβέρνηση κάνει κάτι πολύ σημαντικότερο, λαμβάνει μέτρα για τους υπό μετανάστευση νέους έλληνες. Προς το σκοπό αυτό, περιορίζει τις δαπάνες για την εκπαίδευση και την Ερευνα. Αυτό θα έχει άμεσα δύο θετικές επιπτώσεις για τη σκληρή δοκιμαζόμενη πατρίδα: πρώτον, θα τελειώνουμε με τις σπατάλες που δημιουργούν το εκπαιδευτικό λίπος της χώρας. Δεύτερον, και το κυριότερο, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι τα ελληνόπαιδα που αναγκάζονται λόγο της κρίσης να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό δεν θα αποτελούν για τους ξένους υψηλής ποιότητας και απαιτήσεων εργατική δύναμη. Επιτέλους! Δεν θα πληρώνει η πατρίδα Ελλάδα και θα καρπώνονται τρίτοι μέσω των ελλήνων μεταναστών. Και για όποιον έχει αντίρρηση, τούτο έχω να πω: άσκημα τα κατάφεραν οι Έλληνες μετανάστες σε Αυστραλία και ΗΠΑ κατά τα τέλη του 19ου αιώνα που ούτε πτυχία είχαν, ούτε μόρφωση; Το σύνθημα που προτείνω στη κυβέρνηση είναι απλό και σαφές: ούτε ένα σεντς δεν θα πάει σε επιχειρήσεις τρίτων κρατών μέσω των ελλήνων μεταναστών. Δεν πληρώνουμε για την παιδεία της νεολαίας που θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει – δεν δίνουμε στους ξένους, επιτρέπουμε την μετανάστευση.
Νομίζω ότι μόνο ένας κακοπροαίρετος δεν θα καταλάβαινε την ανάγκη υλοποίησης του ως άνω προγράμματος, και άλλων πολλών ανάλογων, προκειμένου να στηριχτεί η πολιτική ομάδα που μας κυβερνά. Θα μου πείτε ότι αυτά δεν είναι μεταρρυθμίσεις αλλά ένα πρόγραμμα αντί-μεταρρύθμισης. Πείτε το να το ευχαριστηθώ και εγώ.

Καλλιεργούσαν χασισοφυτεία στην Κόνιτσα!


Δύο άνδρες, ηλικίας 47 και 33 ετών, συνελήφθησαν στις 09:00 το πρωί της Κυριακής στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, γιατί καλλιεργούσαν δενδρύλλια κάνναβης.Ο 47χρονος είχε στην αυλή του 10 δενδρύλλια της ναρκωτικής ουσίας. Παράλληλα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι των 7,62 ΜΜ και 74 φυσίγγια ιδίου διαμετρήματος. Σε έρευνα που έγινε σε αποθήκη του 33χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εύχρηστα πολεμικά τυφέκια, 451 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και τρία γραμμάρια κάνναβης.

ΔΟΥ της Ηπείρου και Τελωνείο Ηγουμενίτσας στην έκθεση Ρακιντζή


Στην έκθεσή του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή για την απόδοση των οικονομικών υπηρεσιών της χώρας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα,διαπιστώνεται αμέλεια στη βεβαίωση των χρηματικών καταλόγων που αφορούν στην είσπραξη χρεών προς το δημόσιο και καθυστέρηση σε ελέγχους δελτίων πληροφοριών. Σύμφωνα με την έκθεση τα ζητήματα αυτά αφορούν και οικονομικές υπηρεσίες της Ηπείρου, όπως η Α’ ΔΟΥ Ιωαννίνων και η Εφορία Πρέβεζας. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση υπάρχουν 22 κατάλογοι που εκκρεμούν προς βεβαίωση στην Α’ ΔΟΥ και αποδίδεται σε αμέλεια από τα τμήματα Εσόδων για την είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο. Ακόμη, στην Α’ ΔΟΥ Ιωαννίνων εκκρεμούν για έλεγχο 66 δελτία πληροφοριών (ΔΑΠ) και 22 στην Πρέβεζα. Τέλος από τις σημαντικότερες υποθέσεις ατιμωρησίας στην έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρεται η υπόθεση στο τελωνείο Ηγουμενίτσας για έλλειμμα 462.260 πακέτων τσιγάρων.

Στα Γιάννενα το Β’ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού


Στα Γιάννινα και από 29 μέχρι 31 Ιουλίου 2011 θα γίνει το Β’ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ),όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Παγκοσμίου Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο «Ηπειρωτικό Σπίτι» στην Αστόρια. Οι εργασίες του Συνεδρίου θ’ αρχίσουν την Παρασκευή, 29/07/2011 το πρωί και θα κλείσουν την Κυριακή 31/07/2011 με την ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Grand Serαi–Xenia» που βρίσκεται στο κέντρο των Ιωαννίνων.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ από το Δήμο Ιωαννιτών


Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο έχει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια, προχώρησε ο Δήμος Ιωαννιτών,ώστε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» να κατατεθεί ο φάκελος για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Δήμος μπορεί να είναι μόνο συμπράττων φορέας και για τον λόγο αυτό προχώρησε στην υπογραφή του Μνημονίου, στο οποίο αποτυπώνεται η συμφωνία για την εκτέλεση της πράξης, το περιεχόμενό της, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Οι φορείς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα επιχορηγούνται για την απασχόληση των ωφελουμένων. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνά σε διάρκεια τους πέντε μήνες. Οι ωφελούμενοι της πράξης θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στην πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης.

Σύλληψη για ναρκωτικά στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, σήμερα στις 01:40, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, 38χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε μέσα σε ένα κουτί σπίρτων εντός του αποθηκευτικού χώρου της καμπίνας του οχήματός του, ποσότητα ναρκωτικής ουσίας (πιθανόν όπιο), συνολικού βάρους τριών (03) γραμμαρίων.Από την Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, η οποία διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε η προαναφερόμενη ναρκωτική ουσία.

Αλλαγή στρατηγικής από την ΕΕ για την ελληνική κρίση χρέους


Για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες οι χώρες της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωπεριφέρεια και ειδικότερα στην Ελλάδα.Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είναι πλέον η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων, καθώς και η πρόταση των τραπεζών για την επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, ενώ στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται το -ασύμφορο για την Ελλάδα- γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του χρέους.Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» είναι μάλλον αναπόφευκτη, όποιο σχέδιο και αν ακολουθήσουν, οπότε προτιμούν μία λύση που θα μειώνει το τεράστιο βάρος του χρέους για την ελληνική οικονομία.«Ο βασικός στόχος είναι να μειώσουμε το βάρος του χρέους για την Ελλάδα μέσω των δράσεων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα», είπε στους Financial Times Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις.Σύμφωνα με τους FT, η νέα στρατηγική της ΕΕ μπορεί να περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του μηχανισμού στήριξης, καθώς και ένα ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.Αν και το γερμανικό σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση του χρέους και οδηγεί σε «επιλεκτική χρεοκοπία», οι τράπεζες είναι πρόθυμες να το αποδεχθούν εάν συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους.Η πρόταση αυτή έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.Οι Γερμανοί προτείνουν την ανταλλαγή (swap) των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, πιθανότατα επταετούς. Ανάλογα με τις αποφάσεις, τα νέα ομόλογα μπορεί να έχουν χαμηλότερα επιτόκια.Από την πλευρά τους οι τράπεζες, διά στόματος του Τσαρλς Νταλάρα του IIF, προτείνουν τη σύσταση εντός Ταμείου με κεφάλαια έως 50 δισ. ευρώ για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση του χρέους έως και 20% του ΑΕΠ.Καθώς οι τίτλοι διαπραγματεύονται στο 55% κατά μέσο όρο της ονομαστικής τους αξίας, η αγορά, για παράδειγμα, ομολόγων ονομαστικής αξίας 100 εκατ. ευρώ θα στοίχιζε 55 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 45 εκατομμύρια είναι χρέος που «κουρεύεται» εμμέσως και αποσύρεται από την αγορά.Προκειμένου μία τέτοια συμφωνία να είναι συμφέρουσα για τις τράπεζες, οι αγορές μπορεί να γίνουν, για παράδειγμα, στο 70-75% της ονομαστικής τους αξίας. Έτσι, οι τράπεζες γλιτώνουν τα χειρότερα («κούρεμα» από 50% και πάνω) και παράλληλα μειώνεται το ελληνικό κρατικό χρέος, χωρίς, βεβαίως, να τίθεται θέμα πιστωτικού γεγονότος, επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας.Κομισιόν και ΕΚΤ έχουν προτείνει την επαναγορά ελληνικού χρέους από τον μηχανισμό ευρωστήριξης (EFSF), ωστόσο οι γερμανικές αντιδράσεις είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου είχε αποφασιστεί ότι δεν θα παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.Ο EFSF (που έχει αξιολόγηση ΑΑΑ) μπορεί να δανείσει την Ελλάδα ώστε αυτή να επαναγοράσει τα ομόλογα, είτε μπορεί να προχωρήσει απευθείας σε αγορές.Όλα αυτά θα συζητηθούν στην έκτακτη σύσκεψη κουρφής που συγκάλεσε για σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΕΕ. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι κ.κ. Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ρεν και Τρισέ. Στην ΕΕ επικρατεί κατάσταση συναγερμού, καθώς η κρίση χρέους επεκτείνεται στην Ιταλία.Το απόγευμα είναι η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές. Οι υπουργοί αναμένονται να δεσμευθούν κατ' αρχήν για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τη στήριξη της χώρας μέσω και των κοινοτικών προγραμμάτων, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η οξύτατη σύγκρουση με τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης.

Σχέδιο αύξησης των δημοσίων εσόδων θα παρουσιάσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος


Μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και παρεμβάσεις για την αύξηση των φορολογικών εσόδων θα παρουσιάσει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.Οι εν λόγω παρεμβάσεις ουσιαστικά οδηγούν στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή του τριετούς Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής 2011-2013 που το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει και υλοποιεί ήδη από τις αρχές Μαΐου.Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος θα προβλέπει φορολογικούς ελέγχους με την στήριξη του Οικονομικού Εισαγγελέα, της Οικονομικής Αστυνομίας και ειδικές παρεμβάσεις του ΣΔΟΕ, τον εκσυγχρονισμό του φοροελεγκτικού μηχανισμού μέσω τεχνικής βοήθειας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την πλήρη λειτουργία των φορολογικών δικαστηρίων για την γρήγορη επίλυση των φορολογικών διαφορών.Ειδικότερα, θα ανακοινωθούν προληπτικοί έλεγχοι στο 6% των επιχειρήσεων σχετικώς με την έκδοση αποδείξεων και αναλόγως την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, έλεγχοι σε υποθέσεις φορολογούμενων αυξημένου κινδύνου με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, έλεγχοι στο 8% των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν συμμετείχαν στην εθελουσία περαίωση των φορολογικών υποθέσεων και έρευνες σε φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν 10.000 φορολογούμενοι που από το 1997 δεν είχαν καταβάλει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ως όφειλαν, 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις, 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων, 150 φυσικά πρόσωπα που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής και 100 εξωχώριες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα μεγάλης αξίας στην Ελλάδα.Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται εντός της εβδομάδος να επεξηγήσει και τις αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο για Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, αλλά και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ΛάΟΣ

Tου Πασχου Mανδραβελη

Μπορούμε να φανταστούμε τι θα είχε γίνει αν κάποια ομάδα στελεχών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού με επικεφαλής κάποια υποψήφια βουλευτή του μπούκαρε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό για να εμποδίσει μία βουλευτή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να μιλήσει; Δεν θα ακούγονταν ουρανομήκεις κραυγές για «παρακράτος», για «φασιστική εισβολή», για «δημοκρατική εκτροπή», για «ακροδεξιές πρακτικές που γίνονται με την ανοχή της Πολιτείας», και όλα τ’ άλλα συνθήματα από τον μπαχτσέ της Προόδου;Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάποιοι Χρυσαυγίτες προπηλάκιζαν πολιτικό σε χάπενινγκ που διοργάνωνε ο ΛάΟΣ; Δεν θα συζητούσαμε για τις «υπόγειες σχέσεις στην Ακροδεξιά»; Δεν θα έγραφαν διάφοροι για «ακροδεξιά τρομοκρατία» και για «κοινοβουλευτικό κόμμα που παίζει τον ρόλο του Σιν Φέιν;». Κι αν εμφανίζονταν στο βίντεο τα στελέχη του ΛάΟΣ να κάνουν αλυσίδα, δεν θα χλευάζονταν ως «εκείνοι που προκάλεσαν τα επεισόδια είναι εκείνοι που δήθεν περιφρουρούν»; Μπορούμε να σκεφθούμε πόσα επιχειρήματα από την προ του 1967 ιστορία θα ακούγαμε, αν κάποιος σκεφτόταν απλώς -χωρίς να την υλοποιούσε- να κάνει αντισυγκέντρωση σε κάποια μάζωξη του ΣΥΡΙΖΑ;Γιατί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ χαίρει τέτοιας ασυλίας; Γιατί δεν είναι γοερή η καταδίκη όσων πρακτικών μετέρχονται τα στελέχη του ή έστω φασιστικών επεισοδίων γίνονται κατά τη διάρκεια εκδηλώσεών του;Το ’χουμε γράψει και παλαιότερα. Η Αριστερά τρώει από τους έτοιμους αγώνες του παρελθόντος. Επειδή κάποτε μαρτύρησε, νομίζει ότι αγιοποιήθηκε. Και δεν το νομίζει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ· έκανε και πολλούς άλλους να το πιστέψουν. Διακηρύσσει πως ό,τι κάνει είναι για το καλό του λαού -λες και το 3% έχει την αποκλειστική αντιπροσωπεία του- και θαρρεί ότι μπορεί να μετέρχεται ακόμη και πρακτικών που η ίδια η Αριστερά κάποτε κατήγγειλε. Η «αγιοποίηση» αυτή της επιτρέπει αφενός να κάνει ό,τι υπέστη στο παρελθόν και αφετέρου να... καταγγέλλει όσους το επισημαίνουν. Επειδή δε έχει δυσανάλογα μεγάλη ανοχή από τα ΜΜΕ, και σκούζοντας διαρκώς «φασισμός ante portas», μπορεί να φτιάχνει ιστορίες για αγίους οι οποίες «λέγε, λέγε» γίνονται πιστευτές. Αδικώντας εμφανίζεται διαρκώς αδικημένη, κι αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία, υπάρχει η δημιουργική φαντασία. Κάποια συνωμοσία εξυφαίνεται στα παρασκήνια για «να την αμαυρώσει». Οποιος δεν το πιστεύει είναι «βολεμένος», «προβοκάτορας» ή -χειρότερα- «νεοφιλελεύθερος». Εμπειρία αποκτηθείσα σε διάφορα σταλινικά σχολεία.Ο δε μικρομεγαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στα όρια του θράσους. Ετσι ο υποψήφιος της «Προόδου» στον Δήμο Ζακύνθου κ. Αντώνης Κασσιμάτης (που πήρε στις δημοτικές εκλογές 768 ψήφους) κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο στο νησί τον βουλευτή κ. Δημήτρη Βαρβαρίγο που τον προτίμησαν 6.525 συμπολίτες του. Το 3,41% κηρύσσει ανεπιθύμητο το 44,73% επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι έχει εξ ορισμού δίκιο ή κάποια ιερή (ή έστω λαϊκή) επιφοίτηση!Το καλό είναι ότι ο κ. Βαρβαρίγος είχε χιούμορ και απάντησε: «Μετά την απαγόρευση εισόδου μου στη Ζάκυνθο από τον αυτοαναγορευθέντα στρατιωτικό διοικητή Ζακύνθου κ. Αντώνιο Κασσιμάτη, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, συνεννοήθηκα μαζί του και συμφωνήσαμε να αρθεί η απαγόρευση με τους εξής όρους: 1) Θα εμφανίζομαι κάθε πρώτη και δεκαπέντε του μήνα στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 2) Θα ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα πάντα σε συνεννόηση μαζί του».

kathimerini

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Πού ήταν τόσα χρόνια οι «Αγανακτισμένοι»;


Την οργή του για τους «Αγανακτισμένους» εκφράζει με έντονο τρόπο για πρώτη φορά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ.Παπακωνσταντίνου. Χαρακτηρίζει δείγμα φασισμού τους οργανωμένους προπηλακισμούς και μιλάει για εκτροχιασμό στις αυθόρμητες εκδηλώσεις πολιτών. Διερωτάται μάλιστα: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι "Αγανακτισμένοι" τα περασμένα χρόνια». Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα διασαφηνίζει πως δεν θα γίνουν «τακτοποιήσεις» σε ευαίσθητες περιοχές και ότι θα ισχύσει το «περιβαλλοντικό ισοδύναμο», όπως έγινε και με τους ημιυπαίθριους.Σε συνέντευξή του στα «Νέα» αναφερόμενους στους «Αγανακτισμένους» είπε: «Θεωρώ ότι οι μεν οργανωμένοι προπηλακισμοί είναι δείγμα φασισμού, οι δε πραγματικά αυθόρμητες εκδηλώσεις με ανησυχούν πολύ γιατί δείχνουν έναν ευρύτερο εκτροχιασμό στις στάσεις και στις συμπεριφορές συμπολιτών. Πού ήταν όμως, όλοι αυτοί οι «Αγανακτισμένοι» τα περασμένα χρόνια; Γιατί δεν αντέδρασαν τότε, στις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση;»»Αντίστοιχα, θεωρώ ότι η απόλυτη ισοπέδωση, οι μούντζες στη Βουλή και οι κρεμάλες προσβάλλουν βαθύτατα όλες τις κατακτήσεις μας ως κοινωνία» είπε.Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα ξεκαθαρίζει ότι όσοι δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με κατεδαφίσεις και αδυναμία μεταβίβασης των αυθαιρέτων τους.Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, όπως λέει ο κ.Παπακωνσταντίνου «θα είναι στη λογική της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, θα έχει μία λογική "καρότου και μαστίγιου", θα κάνει διακρίσεις (π.χ. αποκλείοντας τη ρύθμιση αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές, αλλά αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα ολόκληρων αυθαίρετων οικισμών) και θα έχει "περιβαλλοντικό ισοδύναμο"».Ο κ.Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι είναι θέμα χρόνου η άρση της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.Διευκρινίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, όμως εναλλακτικά - όπως εξηγεί - μπορεί να πωληθούν μερίδια της επιχείρησης στις ίδιες της τις θυγατρικές.Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας σύντομα θα επιτραπεί η πρόσβαση στην παραγωγή λιγνίτη σε τρίτους.

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον επαναπρογραμματισμό του ΕΣΠΑ


Διαπραγματεύσεις για τον επαναπρογραμματισμό του ΕΣΠΑ και την καλύτερη κατανομή των Κοινοτικών κονδυλίων θα έχει εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Στις συναντήσεις που θα έχει με τον αρμόδιο Επίτροπο για τις Περιφερειακές Ενισχύσεις κ. Γιοχάνες Χαν και υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να ζητήσει την ενεργοποίηση των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπροσθοβαρή κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.Βάρος θα δοθεί στην απλοποίηση, την επιτάχυνση και την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετη τεχνική στήριξη από την ΕΕ. Βασική επιδίωξη η αναδιάταξη των προγραμμάτων με την απένταξη μικρών έργων και την ένταξη ή ενίσχυση υπαρχόντων έργων στους τομείς του περιβάλλοντος, των τεχνολογιών, της κατάρτισης, της επιχειρηματικότητας και, βεβαίως, στον τομέα των μεγάλων έργων.Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση υποχρεούται σε αύξηση του ρυθμού απορρόφησης των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Συγκεκριμένα, το 2011 θα πρέπει να απορροφήσει συνολικά 3,35 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ το 2010.Προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα νομοθεσία για τη συντόμευση προθεσμιών και την απλοποίηση διαδικασιών για τη ανάθεση συμβολαίων, να επιτύχει τον εξαμηνιαίο στόχο υποβολής 5 αιτήσεων για μεγάλα έργα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εφαρμόσει τις κατάλληλες πράξεις για την εξασφάλιση της ομαλής και έγκαιρης υλοποίησης προγραμμάτων μέσα στο πλαίσιο του Καλλικράτη και να ενεργοποιήσει ένα εσωτερικό πιλοτικό διαδικτυακό εργαλείο παρακολούθησης των διαδικασιών για έγκριση προτάσεων έργων και για την υλοποίηση δημοσίων έργων.Τέλος, θα πρέπει σύντομα η διοικητική επάρκεια όλων των διαχειριστικών αρχών και ενδιάμεσων φορέων των επιχειρησιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-13 να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 (ποιότητα διοίκησης).

Την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κατά 7 χρόνια, προτείνει ο Άνχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ


Την επιμήκυνση της περιόδου λήξης των ελληνικών ομολόγων κατά επτά χρόνια, προτείνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αργότερα μπορεί να εξετασθεί ακόμα και το ενδεχόμενο «κουρέματος», εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο συνεδρίου στη νότια Γαλλία, ο κ. Γκουρία περιέγραψε τις ιδέες του για τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την επέκταση της χρονικής διάρκειας των ομολόγων έως επτά χρόνια, προκειμένου να προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο αν υπάρχει η ανάγκη και «κούρεμα».Αυτό θα αφορά «το χρέος που λήγει σήμερα, αύριο, τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό πάει για τα επόμενα επτά χρόνια. Στη συνέχεια θα γνωρίζουμε καλύτερα αν υπάρχει η ανάγκη για κάποια μείωση στην ονομαστική αξία του χρέους», σημείωσε.Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για τη συμμετοχή των επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, είπε ότι η ανταλλαγή ομολόγων (που ξανα-προτείνουν οι Γερμανοί) θα προκαλούσε χρεοκοπία, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις όπως η τροποποίηση της ρήτρας των ομολόγων, που εκδίδονται βάσει του ελληνικού δικαίου, για την επιμήκυνση της περιόδου λήξης.«Περιμένω ότι οι πιστωτές θα συμφωνούσαν σε αυτή την λύση καθώς θα τους αφήσει με την ίδια αξία των ομολόγων και τα ίδια επιτόκια» δήλωσε και προσέθεσε ότι, παράλληλα, θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης χωρίς να χρειάζεται να λάβουν άμεσα αποφάσεις κάτω από την πίεση των αγορών.Αν και σημείωσε ότι το ποσοστού του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι πάρα πολύ υψηλό, εκτίμησε ότι θα ήταν αδύνατον σήμερα να διαπιστωθεί αν είναι απαραίτητο το «κούρεμα», καθώς εκτιμά πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος.Παράλληλα, υπογράμμισε, ένα «κούρεμα» του χρέους σήμερα θα έπληττε τις τράπεζες.«Αν στο τέλος υπάρξει η ανάγκη για μείωση του χρέους, σήμερα θα υπήρχε ένας αριθμός τραπεζών που δεν θα ήταν σε θέση να απορροφήσει τον αντίκτυπο», σημείωσε και τόνισε ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, καθώς«μπορείς να κάνεις μια άσκηση μείωσης του χρέους μόνο μια φορά».

Την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κατά 7 χρόνια, προτείνει ο Άνχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ


Την επιμήκυνση της περιόδου λήξης των ελληνικών ομολόγων κατά επτά χρόνια, προτείνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αργότερα μπορεί να εξετασθεί ακόμα και το ενδεχόμενο «κουρέματος», εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο συνεδρίου στη νότια Γαλλία, ο κ. Γκουρία περιέγραψε τις ιδέες του για τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την επέκταση της χρονικής διάρκειας των ομολόγων έως επτά χρόνια, προκειμένου να προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο αν υπάρχει η ανάγκη και «κούρεμα».Αυτό θα αφορά «το χρέος που λήγει σήμερα, αύριο, τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό πάει για τα επόμενα επτά χρόνια. Στη συνέχεια θα γνωρίζουμε καλύτερα αν υπάρχει η ανάγκη για κάποια μείωση στην ονομαστική αξία του χρέους», σημείωσε.Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για τη συμμετοχή των επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, είπε ότι η ανταλλαγή ομολόγων (που ξανα-προτείνουν οι Γερμανοί) θα προκαλούσε χρεοκοπία, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις όπως η τροποποίηση της ρήτρας των ομολόγων, που εκδίδονται βάσει του ελληνικού δικαίου, για την επιμήκυνση της περιόδου λήξης.«Περιμένω ότι οι πιστωτές θα συμφωνούσαν σε αυτή την λύση καθώς θα τους αφήσει με την ίδια αξία των ομολόγων και τα ίδια επιτόκια» δήλωσε και προσέθεσε ότι, παράλληλα, θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης χωρίς να χρειάζεται να λάβουν άμεσα αποφάσεις κάτω από την πίεση των αγορών.Αν και σημείωσε ότι το ποσοστού του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι πάρα πολύ υψηλό, εκτίμησε ότι θα ήταν αδύνατον σήμερα να διαπιστωθεί αν είναι απαραίτητο το «κούρεμα», καθώς εκτιμά πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος.Παράλληλα, υπογράμμισε, ένα «κούρεμα» του χρέους σήμερα θα έπληττε τις τράπεζες.«Αν στο τέλος υπάρξει η ανάγκη για μείωση του χρέους, σήμερα θα υπήρχε ένας αριθμός τραπεζών που δεν θα ήταν σε θέση να απορροφήσει τον αντίκτυπο», σημείωσε και τόνισε ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, καθώς«μπορείς να κάνεις μια άσκηση μείωσης του χρέους μόνο μια φορά».

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών


Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να τονώσει τα δημόσια έσοδα και να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.Η ρύθμιση θα προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε πολλές μηνιαίες δόσεις (έως και 45) και οι οφειλέτες θα απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις της εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης που επιλέγεται.Μικρότερη, σε σύγκριση με ότι ισχύει σήμερα, θα είναι η μηνιαία δόση, ενώ, ενδεχομένως, δεν θα υπάρχει προκαταβολή.Σημειώνεται ότι για να ενταχθεί κανείς σήμερα στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά 10 δόσεις.Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στα 41,1 δισ. ευρώ.Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.Από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ.Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ.Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.Η εντολή που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών.Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.

Ο πρώτος "μίνι" καύσωνας του έτους


Ο πρώτος "μίνι" καύσωνας του έτους αναμένεται από σήμερα στη χώρα καθώς σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο υδράργυρος θα φτάσει στους 39 βαθμούς, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για αρκετές μέρες.Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί βοριάδες, που στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά και τα 7 μποφόρ, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας.Υπό έλεγχο κατάφερε να θέσει η πυροσβεστική την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε ρεματιά στην περιοχή Νερατζούλες Αργασίου, στη Ζάκυνθο.Την εκδοχή του εμπρησμού εξετάζουν οι αξιωματικοί της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Μπαλντά στην Κερατέα.Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Βόρεια Ευβοια η οποία έχει διασπαστεί σε πολλές μικρές εστίες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 11 αεροπλάνα 2 ελικόπτερα 80 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρο τμήμα.

Επιβάρυνση 685 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ


Για νέο πλήγμα στην ελληνική αγορά από την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κάνει λόγο σε σημερινή της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, η αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Ε.Κ.Τ κατά 0,25%, στο 1,50%, φέρνει νέες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και νέα βάρη για τα νοικοκυριά. Αντίστοιχα, με την αύξηση του επιτοκίου της Ε.Κ.Τ στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών κινείται και ο παρεμβατικός διατραπεζικός δείκτης Euribor 3μήνου που ξεπέρασε το 1,58%, επιβαρύνοντας σημαντικά τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων υψηλότερα του 12% και των επιχειρηματικών πολύ ακριβότερα του 6%.Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως ο ιδιωτικός δανεισμός το Μάιο του 2011 διαμορφώθηκε στα 253,19 δις ευρώ, εκ των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί 120,93 δις ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές εταιρίες 16,03 δις ευρώ και τέλος τα νοικοκυριά 116,23 δις ευρώ. Αναλυτικότερα, από το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων, το εμπόριο έχει δανειστεί τα περισσότερα φτάνοντας τα 25,27 δις, ενώ ακολουθούν η βιομηχανία με 24,92 δις, η ναυτιλία με 16,94 δις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με 16,03 δις, οι κατασκευές 11,28 δις, ο τουρισμός 7,18 δις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα 6,0 δις, οι επιχειρήσεις ενέργειας 5,47 δις, η γεωργία 2,08 δις, και οι υπόλοιπες δραστηριότητες περίπου 21,80 δις. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η ΕΣΕΕ υπολογίζει ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 342 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια αύξηση μέχρι σήμερα δημιουργεί μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 685 εκατ. ευρώ και εάν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο μιας ακόμη αύξησης του επιτοκίου κατά 0,25% εντός του 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1 δις ευρώ. Παράλληλα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών υπολογίζεται αρχικά στα 581 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση του εκτιμώμενου σεναρίου, η ετήσια επιβάρυνση θα φτάσει συνολικά τα 872 εκατ. ευρώ.«Το ελληνικό εμπόριο αναμφισβήτητα διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της μακράς ιστορίας του και εκτός από την νέα αύξηση των ευρωεπιτοκίων, τη μείωση της κατανάλωσης, την έλλειψη ρευστότητας, πλήττεται ακόμη περισσότερο από τις συνεχείς συζητήσεις και τα εφιαλτικά σενάρια περί ελεγχόμενης πτώχευσης, επιλεκτικής αναδιάρθρωσης, οικειοθελούς επιμήκυνσης και όποιες άλλες παραλλαγές τους, που διαμορφώνουν το χειρότερο δυνατό κλίμα στην ελληνική αγορά», αναφέρει στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Ο δήμος χάνει το Βελισάριο;

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

Η οικονομική κρίση αναγκάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να σταματήσει τις παραχωρήσεις στρατοπέδων στους δήμους. Ο υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος με δηλώσεις του τόνισε ότι το κράτος θα αναζητήσει τις καλύτερες οικονομικές λύσεις για την περιουσία του στρατού. Σοβαρός κίνδυνος να χάσει ο δήμος Ιωαννιτών τα 600 στρέμματα του στρατοπέδου Βελισαρίου.Ο υφυπουργός δήλωσε στην ιστοσελίδα του «Βήματος» ότι παγώνει όλα τα αιτήματα παραχώρησης στρατοπέδων που έχουν διατυπώσει οι δήμοι της χώρας προς το υπουργείο. Στο εξής οι παραχωρήσεις θα γίνονται με οικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια.Τα Γιάννενα «καίγονται» φυσικά για το Βελισάριο. Τι ισχύει εκεί;Το 2008 επήλθε συμφωνία μεταξύ του πρώην δημάρχου Νίκου Γκόντα και του τότε υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Τασούλα ώστε να παραχωρηθούν στα Γιάννενα 417 στρέμματα (ποσοστό 62% επί της συνολικής έκτασης) από το υπουργείο. Το υπόλοιπο 38% (250 στρέμματα) θα το κρατούσε ο στρατός με σκοπό να χτιστούν κατοικίες για τους αξιωματικούς. Η συμφωνία αυτή δεν υπογράφτηκε ποτέ γιατί μεσολάβησε το ρυθμιστικό σχέδιο που προέβλεπε πράσινο και δράσεις πολιτισμού σε όλη την περιοχή.Το 2010 ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη (που ως υφυπουργός Περιβάλλοντος είχε «τρέξει» το ρυθμιστικό σχέδιο) δήλωνε θετικός στην αξιοποίηση του Βελισαρίου ως ενιαίου χώρου πρασίνου και πολιτισμού.Η ανάγκη όμως για χρήματα φαίνεται ότι αλλάζει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η παραχώρηση του στρατοπέδου βρίσκεται πλέον στον αέρα. Ποιος -για παράδειγμα- εγγυάται ότι δεν θα δοθεί απευθείας από το υπουργείο ο χώρος σε ιδιώτες για να κατασκευαστούν υποδομές πολιτισμού; Έτσι όμως ο δήμος απλώς θα παρακολουθεί, χωρίς να αποφασίζει ο ίδιος για το Βελισάριο.

«Τα 900 στρέμματα δεν μπορούν να χτιστούν»
«Θεωρώ ότι το κομμάτι των 600 στρεμμάτων του Βελισαρίου και των 300 του πάρκου Πυρσινέλλα είναι αδόμητο και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το καταστρέψει με οικοδομική παρέμβαση. Πρόκειται για το γεωγραφικό κέντρο του νέου μητροπολιτικού δήμου και δεν πρέπει να χτιστεί» δήλωσε στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Τονίζει μάλιστα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με το υπουργείο πιθανή ανταλλαγή εκτάσεων σε άλλο σημείο του λεκανοπεδίου. Θα δεχθεί όμως το υπουργείο στρέμματα σε απομακρυσμένη περιοχή τη στιγμή που αναζητά επωφελείς οικονομικές συμφωνίες; «Αυτή είναι μία άποψη του υφυπουργού. Για να ισχύσει το δικό του κριτήριο στις ανταλλαγές στρατοπέδων απαιτείται νέα νομοθεσία. Επιπλέον το σχέδιο πόλης προβλέπει πράσινο και πολιτισμό» λέει ο κ. Φίλιος.

«Νοσταλγώ τη συμφωνία μας»

Από την πλευρά του ο Κώστας Τασούλας τονίζει ότι η νέα πρόταση του υφυπουργού απλώς θα επιτείνει τη σημερινή απραγία γύρω από το Βελισάριο. «Με τούτο και με εκείνο δεν αποφασίζεται ποτέ τίποτε στην Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος να μην γίνει τίποτε είναι να προτείνει κάποιος μια καλύτερη ιδέα.Πάντα υπάρχει μία καλύτερη ιδέα από τις συμβιβαστικές λύσεις και έτσι δεν γίνεται ποτέ τίποτε» λέει ο κ. Τασούλας σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Τονίζει επίσης ότι θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί η συμφωνία που είχε κάνει ο ίδιος με τον κ. Γκόντα. «Επιτρέψτε μου να νοσταλγώ την λύση που είχα συμφωνήσει με τον τότε δήμαρχο κ. Γκόντα και η οποία έδινε στον δήμο το 68% του στρατοπέδου για κοινωφελείς χρήσεις. Ο στρατός θα κρατούσε το 32% και με χαμηλότατο συντελεστή δομήσεως θα υπήρχε ένα πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης των δικαιούχων του ΑΟΟΑ (του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών)».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τελευταία «βουτιά» για ηλικιωμένη στην Καστροσυκιά


Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκεαπό τη θαλάσσια περιοχή ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑΣ Ν.Πρέβεζας, 70χρονη.Η ανωτέρω διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ η σορός της πρόκειται να μεταφερθεί στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιωαννίνων για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Στην Ελλάδα για να υπογράψει στον ΠΑΣ ο Ουρουγουανός Χουτ


Ακόμα μία μετεγγραφή είναι έτοιμος να ολοκληρώσει ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς λεπτομέρειες απομένουν για υπογράψει συμβόλαιο ο Παραγουανός αμυντικός Ρόναλντ Χουτ. Μάλιστα, ο 22χρονος άσος βρίσκεται από την Κυριακή στην Ελλάδα, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις.Αυτό αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, όπου θα υπογράψει και το συμβόλαιό του, εφόσον βέβαια δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα με τα ιατρικά τεστ. Από κει και πέρα, επόμενοι στόχοι της ομάδας των Ιωαννίνων είναι οι επιθετικοί Φρεντ Μπένσον (Βααλβάικ) και Αντριάν ντε Λεόν (Ροζάριο Σεντράλ).Ο Χουτ το 2007 βρέθηκε στις ακαδημίες της Λίβερπουλ, αλλά το 2009 αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να παίξει στην Τακουάρι. Δόθηκε δανεικός στην ιταλική Βιτσέντσα, με την οποία είχε 4 συμμετοχές όλες κι όλες, πριν γυρίσει στην Τακουάρι. Είναι διεθνής με την Εθνική ομάδα των Νέων της Παραγουάης.

ΑΡΤΑ:Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στον οικισμό των τσιγγάνων


Υπό έλεγχο είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή κοντά στον οικισμό των τσιγγάνων στην Άρτα (πίσω απ’ τα δικαστήρια) και η οποία έχει κάψει ξερά χόρτα και καλάμια ενώ απείλησε και παράγκες. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Π.Υ., η φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι περίπου στη 1.30 και σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας η οποία κινητοποιήθηκε άμεσα. Όμως σε σύντομο χρόνο δημιουργήθηκαν και νέες εστίες, από άγνωστη αιτία οπότε χρειάστηκε εκ νέου επέμβαση. Όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς εξετάζονται. Προανάκριση ενεργεί η Π.Υ. Άρτας.