Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Επαναξιολόγηση συντελεστών ΦΠΑ


«Οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθούν. Το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο , αλλά θα ανατραπούν οι παραλογισμοί όπου υπάρχουν. Ειδικά για την εστίαση , προσωπικά διαφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλού θα μειωθούν οι συντελεστές και αλλού όχι», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου , σε συνέντευξή του , στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δίνοντας το στίγμα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.Ο κ. Οικονόμου , σημειώνει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επανορθώσει τις αδικίες του εφαρμοστικού και θα εκλογικεύσει και θα απλοποιήσει τη φορολογία Αναγνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς έχει πολύ ισχυρές αντιστάσεις και χρηματοδοτεί στρατούς και προσθέτει «δεν έχω άλλη επιλογή από το να αναμετρηθώ με τη φοροδιαφυγή . Η φοροδιαφυγή είναι το μόνο στοίχημα».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ:Η εκλογολογία δεν βοηθά


Η εκλογολογία δεν βοηθά σε τίποτα, υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητα και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως «η εκτόνωση της έντασης θα έρθει όταν έρθει η οριστική διάσωση της χώρας και όταν γίνει πραγματικότητα η αναστύλωση της οικονομίας».Σε συνέντευξή του στη Real News, ο κ. Χρυσοχοΐδης προαναγγέλλει επίσκεψη του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 14 Ιουλίου για να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.«Θα θέσω υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης επιτάχυνσης της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων. Η πρόταση αυτή θα συνδυαστεί με την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης των προγραμμάτων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της απασχόλησης» αναφέρει.Ο υπουργός τονίζει, τέλος, ότι το κράτος πρέπει να αλλάξει ριζικά και γρήγορα και τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι «θα αφορά τη Δ' Ελληνική Δημοκρατία και θα τελειώνει η κατά τα άλλα ατελείωτη μεταπολίτευση».

Ένας ο υπερτυχερός του ΛΟΤΤΟ με κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ!!!


Ένας είναι ο υπερτυχερός που κέρδισε στην κλήρωση του ΛΟΤΤΟ το βράδυ του Σαββάτου 5,5 εκατ. ευρώ. Οι «χρυσοί» αριθμοί είναι οι εξής: 4, 24, 31, 42, 43, 44 + 2.Το ποσό αυτό είχε διαμορφωθεί έπειτα από 31 διαδοχικά τζακ-ποτ (από τις 19 Μαρτίου) -αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του παιχνιδιού.Το προηγούμενο ρεκόρ με 28 διαδοχικά τζακ-ποτ είχε σημειωθεί στο τέλος του 2010, με συνέπεια στην πρώτη κλήρωση για το 2011 (2 Ιανουαρίου) το ΛΟΤΤΟ να δώσει 7 εκατ. ευρώ σε έναν νικητή της πρώτης κατηγορίας. Τότε είχαν συμπληρωθεί 4.389.368 στήλες.Το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε από το ΛΟΤΤΟ σε έναν νικητή -από το 1991, οπότε και καθιερώθηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι- ήταν τα 7,5 εκατ. ευρώ, στις 20 Ιανουαρίου 2010, μετά από 15 διαδοχικά τζακ-ποτ. Σε εκείνη την κλήρωση είχαν παιχτεί 4.450.803 στήλες.

Εκκαθαριστικά «όλα σε ένα» στέλνει η Εφορία από τον Σεπτέμβριο


Εκκαθαριστικά σημειώματα που θα περιλαμβάνουν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά για τα ακριβά Ι.Χ. (άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών) και το ειδικό τέλος για όσους διαθέτουν σκάφη ή πισίνες, αναμένεται να λάβουν το φθινόπωρο μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες.Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο είσπραξης της έκτακτης εισφοράς ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εισπράξεις το 2011.Ειδικότερα, εξετάζεται η έκτακτη εισφορά να καταβάλλεται σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ με το ισχύον καθεστώς καταβάλλεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχουν εισπραχθεί ούτε το ΕΤΑΚ του 2009 ούτε ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας -έσοδα που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.Η είσπραξη αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Εν συνεχεία θα αρχίσει η αποστολή των φετινών εκκαθαριστικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Προς τη σύσταση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης κινείται η ΕΕ


Μέσα στο φθινόπωρο θα ανακοινωθούν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς στο εσωτερικό της Ένωσης συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι κινήσεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου.Σε δηλώσεις του στη Βαρσοβία, ο κ.Μπαρόζο διευκρίνισε ότι τα 27 κράτη-μέλη είναι κοντά σε μία συμβιβαστική πρόταση για τους κανόνες.«Υπάρχει σήμερα αυξανόμενη συναίνεση για το τι να κάνουμε σε ρυθμιστικό επίπεδο για τους οίκους αξιολόγησης» είπε και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα κάνει τις προτάσεις της το φθινόπωρο.Ο κ. Μπαρόζο εξήγησε ότι ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης πρέπει να δημιουργηθεί βασισμένος στους κανόνες της αγοράς για να εξηγήσει επιπλέον ότι μέσα στην ΕΕ υπάρχουν σκέψεις για έναν ή περισσότερους οίκους αξιολόγησης «κάτι που θα βοηθούσε, γιατί όσο περισσότερος ανταγωνισμός υπάρχει, τόσο το καλύτερο».Για τις προθέσεις της ΕΕ για έναν ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης έκανε λόγο και ο επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα, Όλι Ρεν.Σε συνέντευξη του στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, ο επίτροπος είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τις δυνατότητες και επεξεργάζεται τους τρόπους για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης», Η σχετική έκθεση από τη Κομισιόν θα δοθεί στη δημοσιότητα το φθινόπωρο.Εξήγησε ακόμη ότι «οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης αντιμετωπίζουν τη λειτουργία των οικονομιών της ευρωζώνης λίγο διαφορετικά από όσο εμείς εδώ».Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που είπε την Παρασκευή ότι κάθε λύση που θα σπάσει το ολιγοπώλιο των οίκων πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την επιρροή των κυβερνήσεων και πρέπει να υποστηρίζεται από τις αγορές.

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ


Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία σε καίριους τομείς για την ελληνική οικονομία, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός.Ο κ. Παπούλιας θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ, όπου αναμένεται να αναφερθεί στη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και τη Ραμάλα, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.Η επιλογή των υπουργών που θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι τυχαία, καθώς αντικατοπτρίζουν τους τομείς, στους οποίους η συνεργασία προχωρά με γοργούς ρυθμούς.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική στον τομέα του τουρισμού, αφού εντός του 2010 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 250.000 Ισραηλινοί τουρίστες και πρόθεση της ισραηλινής πλευράς είναι ο αριθμός να διπλασιαστεί φέτος.Όσον αφορά την ενέργεια, η συνεργασία έχει προχωρήσει καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, η ελληνική πλευρά θα δεχτεί την πρόταση Νετανιάχου να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος διακομιστής του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα διέρχεται από την Κρήτη.Επιπλέον φαίνεται πως ωριμάζει η ιδέα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά και για κατασκευή από τους Ισραηλινούς μονάδων αφαλάτωσης στα ελληνικά νησιά.

Τέλη Αυγούστου ο νόμος - πλαίσιο


Ο νόμος-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αποφασίστηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η ψήφισή του με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά τις θερινές διακοπές, και πριν από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.Το ίδιο εξάλλου, είχε δηλώσει νωρίτερα και η υπουργός Παιδείας, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους Προέδρους των ΤΕΙ. «Περιμένω την επόμενη εβδομάδα -τις επόμενες 10 ημέρες- προτάσεις. Θα ήθελα, όμως, να κάνω σαφές ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν τη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς», τόνισε η κα Διαμαντοπούλου.'Ολοι οι παράγοντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θεωρούν ότι χρειάζονται αλλαγές που θα βγάλουν από το τέλμα τα ΑΕΙ, ωστόσο διαφωνούν σε πολλά σημεία με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.Οι Πρόεδροι των ΤΕΙ απορρίπτουν το νομοσχέδιο, καθώς θεωρούν ότι αφήνει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο, πως υπάρχουν ενδείξεις υποβάθμισης, και τονίζουν την ανάγκη να παραμείνουν τα ΤΕΙ στην σφαίρα της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Αρκετοί είναι και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο.Η διάταξη για τη σύσταση και λειτουργία των Συμβουλίων, ο τρόπος χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής και οι τριετείς σπουδές βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιδράσεων.

Εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές οργανώσεις


Η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ στην επαρχία, εξελίχθηκε εδώ και μήνες στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην εξάρθρωση τριών πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας και στην σύλληψη χθες 46 ατόμων, οι οποίοι θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ σχηματίζεται δικογραφία για 150 άτομα τουλάχιστον ανά την Ελλάδα.Τα μέλη των συμμοριών εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, μαστροπείας, πλαστογραφίας, καθώς και με άλλα αδικήματα. Οι τρείς εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν εκ παραλλήλου, αλλά οι «κεφαλές» τους, είχαν μεταξύ τους επαφές.Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι 4 «αρχηγοί» των οργανώσεων βρίσκονται ήδη στις φυλακές Λάρισας, Κορυδαλλού και Πατρών, ενώ μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν συμπεριλαμβάνονται και 14 αρχηγικά μέλη.Από τους συλληφθέντες, οι σαράντα τέσσερις (44) είναι ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαπές.H επιχείρηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέες συλλήψεις ενώ, εξετάζεται ο τρόπος νομιμοποίησης των εσόδων των εγκληματικών οργανώσεων από τις παράνομες δραστηριότητες τους.

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ


Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους προπηλακισμούς πολιτικών.Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προπαγάνδα γκεμπελικού τύπου, η οποία στοχοποιεί την αριστερά με σκοπό να ενοχοποιήσει την κοινωνική διαμαρτυρία».«Αν υπάρχει κάποιος σήμερα που γεννά βία είναι η κυβερνητική πολιτική», υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης.«Ο κ. Σκουρλέτης όπως και ο κ. Τσίπρας συνεχίζουν το δικό τους χορό. Γι΄αυτό έχουν την ευθύνη τους. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δικό τους χορό», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.Ο κ. Ξυνίδης κάλεσε ακόμη τον κ. Σκουρλέτη να απαντήσει αν συμφωνεί ή καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος έξω από το επιμελητήριο Ξάνθης.«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση...ούτε μια τρίχα να μην πειράξουν από κανένα υπουργό. Αλλά θέλω όλοι αυτοί οι υπουργοί να απολογηθούν μπροστά στον λαό για την εγκληματική πολιτική τους», ήταν η απάντηση του κ. Σκουρλέτη.O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ επισήμανε ακόμη ότι για κανένα από τα πρόσωπα τα οποία αναφέρθηκαν από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη, δεν αποδείχτηκε ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε πράξη βίας και πρόσθεσε ότι κατατίθενται μηνύσεις εναντίον του κ. Καρχιμάκη ώστε να κληθεί να απολογηθεί για αυτά που είπε.

Στο "στόχαστρο" οι οφειλέτες του Δημοσίου


Στο "στόχαστρο" του υπουργείου Οικονομικών τίθενται 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου, με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ. Το ζήτημα των ληξιπροθέσμων οφειλών έχει εξελιχθεί σε πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου καθώς το συνολικό ποσό των οφειλών έχει φτάσει τα 41,1 δισ. ευρώ.Παράλληλα, αρχίζει ταχεία διαδικασία φορολογικού ελέγχου για τους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία περαίωση και έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία - δηλαδή άνω των 400.000 ευρώ - ή υψηλό κύκλο εργασιών.Οι αποφάσεις αυτές, ελήφθησαν,σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Παντελή Οικονόμου, καθώς και των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του υπουργείου που εμπλέκονται σε ζητήματα δημοσίων εσόδων. Στόχος, όπως δηλώθηκε από το υπουργείο, είναι να αντιμετωπισθεί η υστέρηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και να διαμορφωθούν νέοι μηχανισμοί, που θα διευκολύνουν στην επιτάχυνση του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος.Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν και μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, ως αναγκαία προγεφυρώματα από το υφιστάμενο προς το νέο σύστημα. Τα μέτρα αυτά θα είναι σε συνδυασμό με τις διατάξεις που ήδη θεσπίστηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στον οποίο περιλαμβάνεται η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η ενίσχυση του ρόλου των τεκμηρίων διαβίωσης και το ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος και ελευθέρου επαγγέλματος. Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το "φορολογικό πιστοποιητικό" που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.

Το πρώτο καυτό Σαββατοκύριακο, στο «κόκκινο» ο υδράργυρος


Yψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες και σε πολλές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου.Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο κύμα των αδειούχων του Ιουλίου, ενώ όσοι δεν εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα σίγουρα θα αναζητήσουν μία ανάσα δροσιάς στις τοπικές παραλίες.Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το τετραήμερο 9-12 Ιουλίου, ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα.Το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος με ζέστη κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6-7 και πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Στα ηπειρωτικά ο υδράργυρος θα φτάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου και στα δυτικά ακόμα και τους 38 βαθμούς Κελσίου.Τη Δευτέρα και την Τρίτη η ΕΜΥ προβλέπει γενικά αίθριο και ζεστό καιρό, με περιορισμένες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά στους 38 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στα δυτικά στους 39 βαθμούς.

Μείωση 55% στις οικοδομικές άδειες στην Ήπειρο


Κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο της χώρας, στο 55%, είναι η μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα τον περασμένο Μάρτιο στην Ήπειρο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ και το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος συγκριτικά στα δυο χρόνια, καταγράφεται μεγάλη η πτώση και στις άδειες, στην επιφάνεια και στον όγκο των οικοδομών.Η πάλαι ποτέ ...ατμομηχανή της οικονομίας και της απασχόλησης φαίνεται ότι συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την αρνητική πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αυτό αφορά ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Στο 43,7% η μείωση αδειών στη χώρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον φετινό Μάρτιο το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 2.733 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 453,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.665,6 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 43,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 45% στην επιφάνεια και κατά 40,5% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.Το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2011, η οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει μείωση κατά 48,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας, κατά 56,5% στην επιφάνεια και κατά 54,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Αρνητικότερες ...επιδόσεις στην Ήπειρο
Οι ... επιδόσεις της Ηπείρου είναι ακόμη χειρότερες τόσο για τον Μάρτιο, όσο και το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου σε σύνολο ιδιωτικών και δημοσίων έργων.Για τον Μάρτιο του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 οι οικοδομικές άδειες ήταν μόλις 77 έναντι 171, δηλαδή μείωση κατά 55%. Στην επιφάνεια των οικοδομών 15.000 τετραγωνικά μέτρα φέτος, από 39.600 τ.μ πέρυσι, μείωση 60,60% και στον όγκο, 50.300 κυβικά μέτρα έναντι 129.600 κ.μ πέρυσι, πτώση κατά 61,20%.Ανάλογες είναι και οι μειώσεις το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου για το 2010 και 2011. Έτσι οι οικοδομικές άδειες ήταν 193 φέτος από 455 πέρυσι με μείωση 57,6%, η επιφάνεια 36.000 τ.μ από 97.000 τ.μ δηλαδή μείωση κατά 62,8% και ο όγκος 118.000 κ.μ έναντι 328.000 κ.μ, που ...μεταφράζεται σε μείωση 64%.Τα στοιχεία αυτά...επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι οι κλάδοι επαγγελμάτων περί την οικοδομή εμφανίζουν υψηλότατη ανεργία, τα δημόσια έργα που είναι λίγα και φυσικά τα πολλά απούλητα διαμερίσματα και κτίρια.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ