Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Το Σχέδιο ΠΔ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων στο επίκεντρο συνάντησης


Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης, Μαρία Καλτσά, με φορείς της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σηφουνάκης τόνισε πως το Ρυθμιστικό αποσκοπεί στο να δοθούν κατευθύνσεις για τον καλύτερο συνδυασμό των πλεονεκτημάτων από τα ολοκληρωμένα και εκτελούμενα μεγάλα οδικά έργα με ταυτόχρονη ανάδειξη και προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών για μια δυναμική προβολή σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Και συμπλήρωσε: «Η χωρική πολιτική που έχει επιλεγεί είναι ο έλεγχος της οικιστικής ανάπτυξης, υπέρ της αξιοποίησης του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος, η τόνωση των οικιστικών κέντρων, η πολυλειτουργικότητα, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η προστασία των πόρων της πόλης και του περιβάλλοντος, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της καινοτομίας σε όλους τους τομείς - στη γεωργία στη μεταποίηση, στην έρευνα, η διαχείριση της κυκλοφορίας. Η Εγνατία και η Ιόνια όπως και η μελλοντική σιδηροδρομική Εγνατία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για Δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου «Κατσικά» και Εμπορευματικού- διαμετακομιστικού Σταθμού ΟΣΕ σε συνεργασία με αυτόν της Ηγουμενίτσας. Η διασύνδεση της πόλης με τον κεντρική Ελλάδα και την Ευρώπη δημιουργεί τη συνεργασία και την προϋπόθεση για Νέες ερευνητικές υποδομές στο Πανεπιστήμιο-για δημιουργία «Τεχνόπολης». Η πρόταση δημιουργίας του παραλίμνιου οικολογικού πάρκου, του ορνιθολογικού πάρκου, αναδεικνύει τη λίμνη ως σημαντικό βιότοπό- ταυτότητα της πόλης και προσθέτει στον τουρισμό τον οικολογικό τουρισμό ενώ δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για πολιτιστικά δρώμενα, οργάνωση πολιτιστικών-περιβαλλοντικών διαδρομών κ.λπ.».

Φίλιος:"Bρισκόμαστε σε καλό δρόμο"
Εκ μέρους του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή του Μάτσικα, στην ίδρυση τράπεζας γης και στην ανάγκη να μην δομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό στο στρατόπεδο Βελισσαρίου. Επισημάνθηκε επίσης το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Περάματος, όπου το σχέδιο πόλης δεν έχει επεκταθεί από το 1954, θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη οριστικοποίησης λύσης για την κατασκευή κόμβου στην Εγνατία (Δρίσκος ή Μπαλντούμα) ώστε να συνδεθεί το βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου και τονίστηκε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως το καθεστώς χρήσεως γης πέριξ του ΙΚΕΑ.Παράλληλα έγινε συζήτηση και για την στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ρυθμιστικού, όπου διαφάνηκε καταρχήν συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου και των τοπικών παραγόντων.«Φαίνεται ότι το Ρυθμιστικό οδεύει προς το τέλος του. Μόλις το υπουργείο οριστικοποιήσει το σχέδιο νόμου, θα συζητηθεί εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και σε εύλογο χρονικό διάστημα η διαδικασία θεσμοθέτησης θα έχει ολοκληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα και να δρούμε αποτελεσματικά», δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Από πλευράς τοπικών φορέων συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καρχιμάνης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Δ. Γεωργακοπούλου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Φ. Φίλιος, ο Δήμαρχος Ζίτσας, Δ. Ρογκότης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Αργύρης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, Γ. Ρεκατσίνας.

Αναβολή Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Ηπείρου του ΠΑΣΟΚ


Από την Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνεται ότι η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Άρτα το Σάββατο 9 Ιουλίου 2011, αναβάλλεται για λόγους πολιτικού σχεδιασμού. Η συνδιάσκεψη μεταφέρεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2011. Την ανακοίνωση υπογράφει ο Γεώργιος Λάμπρου, Γραμματέας Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηπείρου.

Μαροκινό τερματοφύλακα απέκτησε ο ΠΑΣ


Ο ΠΑΣ Γιάννινα προχώρησε στην απόκτηση του διεθνή Μαροκινού τερματοφύλακα Καρίμ Φεγκρούς, ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνίζονταν στην πρωταθλήτρια Καζαμπλάνκας. Ο 29χρονος αποτελεί τη δεύτερη μετεγγραφή του ΠΑΣ μετά τον Αλβανό αμυντικός Άντι Λίλα.Ο Φεγκρούς στα 29 του χρόνια θα αγωνιστεί για πρώτη φορά εκτός της πατρίδας του, καθώς από το 2007 έπαιζε στην Βίνταντ Καζαμπλάνκα, με την οποία κατέκτησε και το πρωτάθλημα, ενώ νωρίτερα είχε αγωνιστεί στην Μαρέμπ Φες. Είναι δύο φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα του Μαρόκου, ενώ αναμένεται στα Γιάννενα σήμερα το απόγευμα, όπου θα ενσωματωθεί στην αποστολή της ομάδας.

Απάντηση της δημοτικής αρχής στη νέα ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας


Τα ζητήματα που έθεσε με την χθεσινή της ανακοίνωση η παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και ο επικεφαλής της Νίκος Γκόντας, απαντήθηκαν αναλυτικά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο.Απαντήθηκαν και στο παρελθόν, ουκ ολίγες φορές. Δυστυχώς στην περίπτωσή του, η επανάληψη δεν λειτουργεί ως μήτηρ πάσης μαθήσεως.Κατά τα λοιπά οι οικονομικές αλχημείες του κ. Γκόντα δεν μπορούν να αλλάξουν το τραγικό οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε το Δήμο.

Ανακοίνωση της παράταξης Γκόντα για τα οικονομικά του Δήμου


Η Δημοτική Αρχή προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έφτασε μέχρι το σημείο να απαντάει σε ένα ζήτημα το οποίο ποτέ δεν τέθηκε από την παράταξή μας και τον επικεφαλής της και παράλληλα να μην απαντάει σε κανένα απολύτως από τα θέματα που πραγματικά τέθηκαν στο δελτίο τύπου που εκδώσαμε.Η παράταξή μας ουδέποτε αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε φυσικά και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.Αυτό που ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μας πει, είναι απλά τι σχέση έχουν αυτά τα στοιχεία της έκθεσης των ορκωτών λογιστών, με όσα κατά καιρούς διατυμπάνιζαν προεκλογικά και μετεκλογικά για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Αφού δεν μπορούν να απαντήσουν σε αυτό, θα τους το πούμε εμείς. Απολύτως καμία. Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι στα στοιχεία της έκθεσης των ορκωτών λογιστών δεν θα μπορούσε για τυπικούς λόγους να συμπεριληφθεί και η σύμβαση των 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για το Grand Serai Xenia. Συνυπολογίζοντας και τα οφέλη από αυτή τη σύμβαση αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σκοπούς εξυπηρετεί η σημερινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.Η κατάθεση της έκθεσης των ορκωτών λογιστών στη δημοσιότητα, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και θα αποδείξει περίτρανα την πραγματική εικόνα και τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, σε σχέση με όλα όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί από τη δημοτική αρχή. Εξάλλου, το να εκτίθεται η δημοτική αρχή με τα λεγόμενα της, τις πράξεις και τις παραλήψεις της έγινε πια κανόνας.Σήμερα με δελτίο τύπου της η Δημοτική Αρχή πήρε θέση και απάντησε σε κάτι που ποτέ δεν τέθηκε από εμάς. Περιμένουμε με αγωνία αφού ξαναδιαβάσει την ανακοίνωσή μας (πιο προσεκτικά αυτή τη φορά) να απαντήσει σε όλα αυτά που πραγματικά τέθηκαν (ΚΑΠΗ, παιδικοί, δημοτικά διαμερίσματα, εργαζόμενοι, διαφάνεια κλπ).Εάν φυσικά μπορεί να το κάνει αυτό.Υπάρχει όμως και κάτι από την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα.Το ψέμα, όντως έχει κοντά πόδια.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

O Bαγγέλης Αργύρης για το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Ιωαννίνων


Ο επικεφαλής της Παράταξης «Ήπειρος - Τόπος να Ζεις» και Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Βαγγέλης Αργύρης, συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ , σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και στην τοποθέτησή του, ο κ. Αργύρης, τόνισε τα εξής:«Η συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων , αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό θέμα το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.Είναι αναγκαίο ότι αφορά τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό της Ηπείρου και συγκεκριμένα τα Ρυθμιστικά Σχέδια, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια αλλά και τα εξειδικευμένα Προεδρικά Διατάγματα που σχετίζονται είτε με τη Λίμνη Παμβώτιδα είτε με άλλες προστατευόμενες περιοχές, να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό με καθορισμένα βήματα υλοποίησης, που θα δίνει συνολική προοπτική εξέλιξης και ανάπτυξης με βάση τα νέα δεδομένα της διοικητικής συγκρότησης της χώρας.Η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαία οντότητα σε όλα τα προαναφερθέντα βήματα που σχετίζονται με τις προοπτικές ανάπτυξης και τις χρήσεις κάθε περιοχής και βέβαια η σημερινή συζήτηση επικαιροποιεί αυτή που έχει προηγηθεί καθώς ο Διοικητικός Χάρτης της Χώρας έχει αλλάξει και πλέον πρέπει να υπηρετηθεί η νέα Καλλικρατική δομή.Είναι ευθύνη της Πολιτείας να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, καθιστώντας σαφές το γεγονός πως κάθε βήμα πρέπει να γίνει έχοντας ως βασικό του κριτήριο της συνολική ανάπτυξη της Ηπείρου προκειμένου να υπάρξει μία ενιαία Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περιοχή μας».Συνεχίζοντας σε σχέση με το Ρ. Σ. Λ. Ι., τόνισε: «Η καθυστέρηση της υλοποίησης των μελετών δεν οφείλεται στην έλλειψη ικανού επιστημονικού δυναμικού - τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα - αλλά στην έλλειψη πολιτικής θέλησης των εκλεγμένων όλων των βαθμίδων, να σταματήσουν να εξυπηρετούν και να καλλιεργούν την ανανεώσιμη, ανά εκλογική περίοδο, ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι οι εκτάσεις τους θα μπουν στο σχέδιο πόλης, για λόγους ψηφοθηρίας και μόνο!Το 2008, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν ΥΠΕΚΑ, αντιλαμβανόμενο την σπουδαιότητα του Ρ. Σ. για το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, ανέθεσε την υλοποίηση μελέτης του σε μελετητικό γραφείο, με προοπτική την προώθηση του τελικού σχεδίου προς την υπογραφή Π. Δ.Η 1η φάση των προτάσεων των μελετητών έγινε θετικά δεκτή από τους φορείς, αλλά η 2η φάση, που διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις του πρώην Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μελετητών αλλά και φορέων της πόλης.Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, απέσυρε αυτή τη μελέτη και έθεσε σε διαβούλευση την αρχική.Μετά την εξέλιξη αυτή το Νομαρχιακό Συμβούλιο αρνήθηκε να γνωμοδοτήσει θεωρώντας ότι προηγούμενη γνωμοδότηση του, επί της τροποποιημένης μελέτης του Υπουργού, ήταν αρκετή !!!...Όλα αυτά τα αναφέρω, όχι τόσο για απόδοση ευθυνών, όσο για να "κρούσω τον κώδωνα" προς όλους μας, αναφορικά με το υπό συζήτηση Ρ. Σ. του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί από εργαλείο διασφάλισης καλύτερης ποιότητας ζωής και τάξης στο Λεκανοπέδιο, σε εργαλείο πολιτικής».Στη συνέχεια ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους και τις επιδιώξεις που πρέπει να υπηρετεί το Ρ.Σ. και κατέληξε:«Όλα όσα συζητηθούν σήμερα, πιστεύω πως πρέπει να μεταφραστούν σε χωρικές παραμέτρους και χωροθετήσεις οι οποίες θα σχηματοποιηθούν, από το ΥΠΕΚΑ, πάνω τους χάρτες του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων αποτελώντας τον μπούσουλα της διαβούλευσης από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και το ευρύτερο κοινό.Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση μου θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέουμε το περιεχόμενο των μέτρων και αρμοδιοτήτων του Ρυθμιστικού Σχεδίου για το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, με αυτές του Π.Δ. για την Λίμνη των Ιωαννίνων.Όσο και εάν είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένα, για να έχουν τα ποθητά αποτελέσματα, απαιτούν τη λήψη μέτρων που θα έχουν όχι μόνο δύο διαφορετικές διαδρομές αλλά και διαφορετικό χρόνο εκκίνησης και τερματισμού του αγώνα δρόμου: με αυτή της Λίμνης να προηγείται, τόσο στην εκκίνηση όσο και στον τερματισμό, και αυτή του Ρυθμιστικού Σχεδίου να έπεται».

Απάντηση της δημοτικής αρχής στην αντιπολίτευση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου


Η παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και ο επικεφαλής της Νίκος Γκόντας, συνηθίζουν άλλα να λένε στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα στις ανακοινώσεις που δίνουν στη δημοσιότητα.Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Γκόντας δεν αμφισβήτησε –και πως θα μπορούσε άλλωστε- κανένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών και αφορούν στην οικονομική κατάσταση του Δήμου.Με την ανακοίνωση ωστόσο της παράταξής του, επιχειρείται για μία ακόμη φορά να παρουσιαστεί το μαύρο- άσπρο, τακτική άλλωστε γνώριμη στον κ. Γκόντα και κατά τα χρόνια της δημαρχίας του.Το γεγονός ότι αρνείται να δει την οικονομική κατάσταση που δημιούργησε δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του. Αντιθέτως τον φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.Τα χρέη που άφησε στο Δήμο ανέρχονται στα 55,3 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται πια για υπολογισμούς της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά για τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών.Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται φυσικά οι οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ.Ο κ. Γκόντας αρνείται να αποδεχθεί τις οφειλές που δημιούργησε. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν άφησε χρέη.Θα είχε πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί την γνώμη που έχουν οι κάτοικοι στα Καρδαμίτσια, στο Νεοχωρόπουλο, στα Μάρμαρα, που αναμένουν να πληρωθούν τις ρυμοτομίες.Την άποψη που έχει ο Σύλλογος Εργοληπτών.Την εικόνα που έχει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.Και εν τέλει ας ρωτήσει τους πρώην αντιδημάρχους του!Το ψέμα έχει κοντά πόδια.Η Δημοτική Αρχή δίνει στη δημοσιότητα τον ισολογισμό και τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών όπως κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.Εκεί αποτυπώνεται η πλήρης οικονομική κατάσταση του Δήμου, την οποία δημιούργησε ο κ. Γκόντας.Το επικοινωνιακό του παιχνίδι είναι γνωστό. Αλλά πέρα από τα επικοινωνιακά παιχνίδια, υπάρχει και η αλήθεια.

Έκθεση αγιογραφίας στην Κόνιτσα


Το Εργαστήρι Αγιογραφίας του Δήμου Κόνιτσας μας καλεί και φέτος στην ετήσια έκθεση Αγιογραφίας, με έργα των μελών του εργαστηρίου του, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Κουσείου Ιδρύματος. Εγκαίνια Τετάρτη, 6 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα και διάρκεια διάρκεια έκθεσης έως την Κυριακή 10 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: πρωί 10 έως 1.30. Απόγευμα 7 έως 9.30

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών στο Κουτσελιό


Ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τίτλο «Ποίηση και μουσική υπό το σεληνόφως» διανθισμένο και με άλλες γνωστές μελωδίες παρουσιάζει η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Κουτσελιού. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Κουτσελιού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουτσελιού.
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Αμπατζής. Τραγουδούν: Δημήτρης Δημόπουλος, Κώστας Μαργόνης, Κωνσταντίνα Μήλια. Συμμετέχει το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus. Διδασκαλία χορωδίας: Κωνσταντίνα Μήλια.

Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Κεφαλοβρύσου


Η ετήσια εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Κεφαλοβρύσου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούλιο του 1943 πραγματοποιείται από το δήμο Πωγωνίου την προσεχή Κυριακή 10 Ιουλίου στο Κεφαλόβρυσο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 10.30 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών στο Ηρώο Πεσόντων στην κεντρική πλατεία. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Πωγωνίου, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλοβρύσου. Η κεντρική ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον Νικόλαο Κούρο, Ιστορικό – υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον δήμο Πωγωνίου, την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων, το Τοπικό Συμβούλιο Κεφαλοβρύσου, την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου, την Ένωση Kεφαλοβρυσιτών Ιωαννίνων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλοβρύσου και τον Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS


Θερμά συγχαρητήρια στους δυο τενίστες Ολυμπιονίκες στους αγώνες Special Olympics Χρήστο Πάκο και τον Διονύση Βουκελάτο που με τον προσωπικό τους αγώνα και την βοήθεια κυρίως των προπονητών και των γονιών τους, τίμησαν τη χώρα μας και το τόπο μας. Τους εύχομαι επιτυχίες και στο μέλλον.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Ολοκληρώθηκαν χθες οι συσκέψεις για το Σχέδιο Μεταφορών – Επικοινωνιών


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από υπηρεσίες και επαγγελματικούς φορείς των Mεταφορών και Eπικοινωνιών, πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα, η ανοιχτή σύσκεψη – διαβούλευση για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, λέγοντας τα εξής:«Η Περιφερειακή Αρχή όσον αφορά τις Μεταφορές (εθνικοί δρόμοι, επαρχιακοί, διαδημοτικοί, αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ) έχει προχωρήσει στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των υποδομών, έχει λάβει υπ’ όψιν της τις, υπό άμεση ένταξη στα χρηματοδοτικά πλαίσια, σχετικές προτάσεις έργων και τελικά θα δρομολογήσει τις κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και εν τέλει ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ. Όσον αφορά τον τομέα των Επικοινωνιών, θα γίνει η απαιτούμενη συμπλήρωση όλων των ευρυζωνικών δικτύων για να μπορέσουν οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλες τις διοικητικές πράξεις (πχ Διαύγεια).Από την πλευρά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Γιάννης Καραμπίνας, τόνισε ότι με τη σύσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την κατάρτιση του ολοκληρωμένου σχεδίου μεταφορών και επικοινωνιών στην Ήπειρο.Ειδική αναφορά έγινε και στη λειτουργικότητα της Εγνατίας Οδού, για την οποία ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Καραμπίνας, κατέθεσε σειρά προτάσεων προς τη Διοίκησή της, που αφορούν: Τη δημιουργία ελικοδρομίων κατά μήκος της, προκειμένου να είναι προσιτή και άμεση η διακομιδή ασθενών ή τραυματιών. Ο καθορισμός σημείων σε συγκεκριμένα σημεία, που να διευκολύνουν την αναστροφή των οχημάτων του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής και τέλος την χρησιμοποίηση των αποχιονιστικών οχημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες ως βυτιοφόρων.Τέλος ανακοίνωσε ότι εντός του Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία η πίστα εξέτασης υποψηφίων οδηγών που έχει

H έκθεση των ορκωτών λογιστών για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών


Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών, αποτυπώνεται πλέον και στην έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οποία προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των περιουσιακών στοιχείων, των απαιτήσεων και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων του Δήμου.Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.Σύμφωνα με αυτά, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες οφειλές του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών ανέρχονται στα 55,3 εκατομμύρια ευρώ. Τα 33,2 εκατομμύρια αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια και τα 22,1 είναι υποχρεώσεις του Δήμου προς προμηθευτές.Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων, τα οποία αν υπολογιστούν εκτινάσσουν τις συνολικές υποχρεώσεις στα 75 εκατομμύρια.Οι απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους φτάνουν στα 23,6 εκατομμύρια, όπως τονίστηκε όμως και από τους ορκωτούς ελεγκτές το 50% αυτών έχει μεγάλη επισφάλεια.Για επικοινωνιακή τακτική που χρησιμοποιεί η Δημοτική Αρχή, για να παραπλανεί συστηματικά τους πολίτες, κάνει λόγο η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία σε ανακοίνωσή της για τις οφειλές του Δήμου που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.

Στα Γιάννενα ο Βαγγέλης Αλεξανδρής


Ο τίγρης του Ελληνικού Μπάσκετ, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής παρευρέθηκε σήμερα το πρωί (6 Ιουλίου) στο Basketball Camp του ΠΑΣ Γιάννινα δίνοντας αγωνιστικές συμβουλές στους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες. Μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξανδρής ανέλυσε την τεχνική του σουτ, τις απαιτούμενες ώρες προπόνησης, ενώ αναφέρθηκε και σε θρύλους του ελληνικού Μπάσκετ, μέντορές του και φίλους του όπως ο Φαίδων Ματθαίου, Νίκος Γκάλης κ.α.Ο κάτοχος δύο Ευρωπαϊκών τίτλων, ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και απάντησε σε κάθε ερώτηση που του απεύθυναν οι αθλητές. Παράλληλα, στη συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στην αίθουσα τύπου του Ε.Α.Ν.Κ.Ι, μίλησε για το πρόβλημα υποδομών που έχουν τα Ιωάννινα σε θέματα κλειστών γυμναστηρίων, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως η απουσία τους ήταν αισθητή τόσα χρόνια από το επίκεντρο των εξελίξεων του αθλήματος του Μπάσκετ.Στη συνέντευξη τύπου τον προανήγγειλαν οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Αναστασίου, μέλη της διοικούσας επιτροπής του τμήματος Μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα και απέσπασαν τη δέσμευσή του ότι θα είναι κοντά στο ΠΑΣ Γιάννινα και σε μελλοντικές προσπάθειες ανάπτυξης του αθλήματος στην περιοχή.

ΑΡΤΑ:Τρεις φωτιές σε μία μέρα


Σε τρία διαφορετικά σημεία χρειάστηκε να επέμβει κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας για να σβήσει ισάριθμες πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν από άγνωστες αιτίες. Συγκεκριμένα στις 2.30 το μεσημέρι της Τρίτης 5/7/2011 εκδηλώθηκε φωτιά στο πρανές παράδρομου της Ιόνιας οδού στην Αμφιθέα. Από την ακτινοβολία επηρεάστηκαν και κάποιες παρακείμενες ρίζες ελιές. Την ίδια μέρα στις 6.30 το απόγευμα ξέσπασε φωτιά σε χωράφι στο χωριό «Λαγκάδα» στη Συκούλα η οποία όμως ήταν πολύ μικρής έκτασης και αυτή και σβήστηκε αμέσως. Λίγο αργότερα, στις 8μ.μ. η Π.Υ. χρειάστηκε να επέμβει σε μία ακόμη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτικό δρόμο ενδιάμεσα από ΤΕΙ και γήπεδο Κωστακιών. Κάηκαν ξερά χόρτα και καλάμια. Τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών ερευνά η Π.Υ. Άρτας.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 2011


Στις 9,10 και 11 Αυγούστου 2011, στο Αράχθειο Θέατρο Παλαιοχωρίου Σκούπας Άρτας θα δοθούν και φέτος τρεις θεατρικές παραστάσεις που μπορούν να παρακολουθήσουν με Ελεύθερη Είσοδο όλοι οι κάτοικοι και επισκέπετες της περιοχής των Τζουμέρκων.Στις 9 Αυγούστου η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Ξενιτιά που τόσο πολύ σημάδεψε τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία του λαογραφήματος για τον Τζουμερκιώτιο Γάμο, σκεφθήκαμε να συνεχίσουμε και κάθε χρόνο να δίδεται μια παράσταση με αντικείμενο την παράδοση. Την επεξεργασία του λαογραφήματος ανέλαβε ο διακεκριμένος καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και φίλος του Αραχθείου Θεάτρου, κ. Αυδίκος Ευάγγελος. Θα ακουστούν και θα χορευτούν τραγούδια της ξενιτιάς από τους Σταύρο Καψάλη, Γ. Πατσούρα και την ορχήστρα τους. Στο βιολί ο Κ. Κωσταγιώργος και στο τραγούδι ο Γ. Μεράντζας.Στις 10 Αυγούστου από την εταιρεία θεάτρου Θεσσαλονίκης Λαμπιόνι , θα δοθεί η παιδική θεατρική παράσταση Το Λουρί του Σωκράτη του Δ. Ποταμίτη. Ο Σωκράτης, ένας ανέμελος σκυλάκος φεύγει από το δάσος για την πόλη με την ελπίδα να βρει το λουρί που θα τον βοηθήσει να γίνει σκύλος βασιλικός. Στον δρόμο θα συναντήσει φίλους που θα τον βοηθήσουν αλλά και άλλους που θα τον βάλουν σε μεγάλους μπελάδες. Όπως σημειώνει και η σκηνοθέτιδα Α. Γκαϊτατζή:«Όνειρα...αναζητήσεις...στόχοι...καημοί...για μια ζωή όπως μας την προγραμματίζουν και εμείς δρομείς σε μια... ανεπιθύμητη πορεία!!! Αλλά αν δεν ξεκινήσεις...αν δεν ταξιδέψεις...αν δεν παλέψεις...ποτέ δεν θα γνωρίσεις...δεν θα μάθεις...».Στις 11 Αυγούστου θα πληρωθεί ο λογαριασμός... μιας και θα μάθουμε πόσα και από ποιους πληρώθηκε ο Μήτσος!!! Η Θεατρική Ομάδα Καρδίτσας θα μας διασκεδάσει με πολύ γέλιο με την πρωτότυπη, ξεκαρδιστική και επίκαιρη σάτιρα του Α. Νικολάου : «Μήτσο, εσύ έφαγες;». Φαίνεται πως η απάντηση στην οικονομική-πολιτική- πολιτισμική κρίση που περνάει η πατρίδα μας θα δοθεί στην όμορφη Σκούπα!!!Μέχρι στιγμής οι μόνοι σίγουροι χορηγοί είναι τα παιδιά της Σκούπας που με πολύ μεράκι αναβιώσανε τα Πάθη του Χριστού στο χωριό μας την Μεγάλη Παρασκευή και τα έσοδα τα διαθέσανε για κάλυψη μέρος των εξόδων των θεατρικών παραστάσεων. Τους ευχαριστούμε όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά: Αλέξανδρος Γ.Λάμπρης, Βενετία Ζιανίκα, Μαρίνα Τσιάπαλη, Κ.Σιώζος, Στ.Γάλλιος, Π.Τσιάπαλης, Α.Ζιανίκας, Κ.Τσιάπαλης, Χρ.Ζιανίκας, Αθ.Νάκος.Πιστεύουμε αυτό να καθιερωθεί σαν θεσμός για το μέλλον και περιμένουμε να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι φορείς για χορηγίες ώστε να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο παραγωγής πολιτισμού στο μικρό και όμορφο χωριό μας.Ώρα ενάρξεως παραστάσεων 21:00.

Λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης


Προχωρά τις ενέργειες για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανακοίνωσε κατά την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.Στη συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν και κάτοικοι και φορείς του Ελληνικού, είχε τεθεί αίτημα για συζήτηση του θέματος του ΧΥΤΑ από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ωστόσο δε συζητήθηκε τελικά μιας και εκκρεμεί δικαστική απόφαση, η οποία και θα κρίνει την τύχη του έργου.«Η θέση της Περιφέρειας είναι υπέρ της λειτουργία του ΧΥΤΑ» ήταν η απάντηση του κ. Καχριμάνη στις ερωτήσεις των κατοίκων του Ελληνικού, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε λειτουργία του έργου για 4-5 χρόνια, ενώ η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε δηλώσει παλαιότερα ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει για 3 χρόνια.Συζήτηση για το θέμα ζήτησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Αργύρης. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με δηλώσεις που έκανε έδωσε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην ανακοίνωση που δόθηκε σημειώνεται:Η Διοίκηση της Περιφέρειας θα σεβαστεί απόλυτα τη νομιμότητα και τις, ως τώρα, αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Βάσει αυτών θα προχωρήσει στην έκδοση της προσωρινής άδειας λειτουργίας. Αν υπάρξει αρνητική απόφαση από την εκδίκαση της κύριας προσφυγής στο ΣτΕ, τότε θα επανεξετάσει το σχεδιασμό.Η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο.Το χρονικό όριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ορίζεται από τις νομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν και όχι από τις πολιτικές δεσμεύσεις που είχαν ή έχουν αναληφθεί. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για τους πολίτες της Ηπείρου, τους Δήμους και την Περιφέρεια θα είναι δυσβάσταχτο. Αν παρά ταύτα, υπάρξει απόφαση της Κυβέρνησης που να ορίζει διαφορετικά η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου θα την υλοποιήσει στο ακέραιο.

Ράμπο στον κόμβο ΙΚΕΑ

ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΒΡΕΛΛΗ

Μετά από έναν χρόνο, με αρκετή καθυστέρηση ομολογουμένως, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έκαναν την εμφάνισή τους στα Γιάννενα για να ελέγξουν τη νομιμότητα του έργου του κόμβου του ΙΚΕΑ αλλά και το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής.Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έκαναν αυτοψία χτες το πρωί στον κόμβο του ΙΚΕΑ, ενώ την προηγούμενη μέρα έκαναν έλεγχο όλων των αδειοδοτήσεων που δόθηκαν από τις τοπικές υπηρεσίες. Το πόρισμά τους αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.Η παρέμβασή τους έγινε μετά από καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας πέρσι τον Ιούλιο. Το περιεχόμενο της καταγγελίας αφορούσε στο ότι στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας δεν αναφερόταν πουθενά η ύπαρξη της εποχικής λίμνης του Βρέλλη, μέρος της οποίας σήμερα έχει καταπατηθεί από τους στύλους της γέφυρας ΙΚΕΑ. Πριν από λίγους μήνες επίσης, ακολούθησε και σχετική ερώτηση στη Βουλή από τη Δημοκρατική Αριστερά. Το μείζον θέμα στην όλη υπόθεση είναι ότι το έργο έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, και παρά το γεγονός ότι την περίοδο αδειοδότησης του έργου, βρισκόταν στα σκαριά η σύνταξη του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη που επέκτεινε τη ζώνη προστασίας μέχρι και την εποχιακή λίμνη Βρέλλη. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πραγματικότητα, η μικρή αυτή λίμνη ορίζεται ως περιοχή οικοανάπτυξης.Και δεν είναι μόνο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη. Είναι και το ΣΧΟΟΑΠ του πρώην δήμου Μπιζανίου, το οποίο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Στο ΣΧΟΟΑΠ η εποχική λίμνη Βρέλλη χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Εποχικού Υγροβιότοπου, όπου δεν προβλέπονται τέτοιου είδους κατασκευές.Ο κόμβος του ΙΚΕΑ εγκρίθηκε νωρίτερα από το 2009, επί ημερών της υφυπουργίας του Σταύρου Καλογιάννη και της περιφερειακής αρχής του Δημήτρη Πανοζάχου. Το έργο, στο σύνολό του, μαζί με το κατάστημα, πήρε το πράσινο φως και από τοπικές και από κεντρικές υπηρεσίες (λόγω του όγκου της επένδυσης). Όλοι γνώριζαν όμως τις μελέτες που βρίσκονταν σε εξέλιξη –τόσο του ΣΧΟΟΑΠ όσο και του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη. Υπηρεσίες και πολιτική ηγεσία έδειξαν όμως έναν υπερβάλλοντα ζήλο. Η αδειοδότηση του έργου, όπως δείχνουν τα πράγματα, τύποις είναι νόμιμη –από τη στιγμή που κανένα από τα δύο νομικά κείμενα δεν βρίσκονταν σε ισχύ όταν ο κόμβος πήρε τις απαραίτητες άδειες. Επί της ουσίας, όμως, τίθεται μεγάλο ζήτημα για αυτόν τον υπερβάλλοντα ζήλο, ο οποίος δεν επιδεικνύεται σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν επενδύσεις τοπικού χαρακτήρα. Οπότε για άλλη μια φορά το ερώτημα, είναι: Το νόμιμο είναι και ηθικό;

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πυροβολήθηκε στο αυτί ιδιοκτήτης καφενείου στην Καστανή Ιωαννίνων


Επεξεργαζόταν ένα πυροβόλο όπλο και σε μια άτυχη στιγμή, εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα η σφαίρα να βρει έναν ανυποψίαστο στο αφτί.Ο 40χρονος βρισκόταν σε καφενείο στο Δ. Δ. Καστάνης–Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων όταν το πυροβόλο λειόκανο όπλο που κατείχε παράνομα και επεξεργαζόταν εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο αριστερό αφτί ο ιδιοκτήτης του καφενείου.Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για παροχή Α' Βοηθειών.

CASUS BELLI Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Γράφει ο Γιάννης Καραγιάννης

Η πώληση της Δωδώνης αποτελεί πραγματική αιτία πολέμου όλων των Ηπειρωτών απέναντι σε μια υποτελή κυβέρνηση και σε ένα ψεύτη πρωθυπουργό. Η Δωδώνη δεν είναι μια τυχαία παραγωγική μονάδα. Είναι σημείο αναφοράς του αγροτικού μόχθου και της τεράστιας προσφοράς του στην κοινωνία και τον τόπο. Είναι μια εύρωστη και κερδοφόρα επιχείρηση του χώρου της κοινωνικής οικονομίας που η αξία της δεν μπορεί να αποτιμηθεί μόνο με όρους και δεδομένα αγορών.Η Δωδώνη πέρα από τον κοινωνικό της ρόλο στηρίζει το αγροτικό εισόδημα, αντιστέκεται στα καρτέλ γάλακτος και προσφέρει στον καταναλωτή αγνά και ασφαλή προϊόντα. Η πώληση της δεν τυχαία! Σηματοδοτεί την πλήρη διάλυση του Ελληνικού αγροτικό-κτηνοτροφικού ιστού, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, κάτω από τους φετφάδες της νέας ΚΑΠ.Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!Κανένα πωλητήριο, κανένα μνημόνιο και κανένα μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί να βάλει ταφόπλακα στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί, όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ Δωδώνης και απανταχού Ηπειρωτών. Η πώληση της αποτελεί προσβολή, όχι μόνο των Ηπειρωτών, αλλά όλης της φτωχής αγροτιάς, στην Ελλάδα, που βιώνει καθημερινά συνθήκες μπανανίας !Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της Δωδώνης είναι κατά την άποψη μας πρόβλημα πολιτικό! Η Δωδώνη ανήκει στους φυσικούς της φορείς. Κανένας άλλος δεν δικαιούται τις υπεραξίες που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια. Η κυβέρνηση καλείται να πράξει το αυτονόητο και να κρατήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μη πώληση της βιομηχανίας. Αν το πράξει το «περιβόητο» ηπειρωτικό καλάθι θα παραμείνει τρύπιο, πριν ακόμη δημιουργηθεί.Το «ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα παραγωγών και εργαζόμενων, να μη πουληθεί η βιομηχανία, ανοίγοντας το διάλογο για άμεση αυτό-διαχειριστική λύση στο σημερινό αδιέξοδο.Οι δικολαβισμοί, τα τελεσίγραφα, οι απειλές, τα κουτοπόνηρα πολυμετοχικά σχήματα και τα κροκοδείλια δάκρυα υποστηρικτών του μνημονίου θα πρέπει εδώ και τώρα να πάρουν τις απαντήσεις τους! Η τύχη της Δωδώνης βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων και των παραγωγών της!

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστρίτσας


Σας προσκαλούμε, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011 και ώρα 20.00, στον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας, στο λόφο της αρχαίας ακρόπολης, με αφορμή την πολιτιστική εκδήλωση-ημερίδα «Τεκμώνια 2011».Μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστρίτσας, υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.Μετά το πέρας των ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν, θα ακολουθήσει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα, με ροκ-έντεχνα και παραδοσιακά συγκροτήματα της πόλης.Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν. ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για τον θάνατο του Ακαδημαϊκού Κώστα Δραΐνα


Με έκπληξη και βαθειά οδύνη ενημερωθήκαμε σήμερα Τρίτη πρωί για την απώλεια της ζωής του αξιότιμου καθηγητή και συντρόφου Κώστα Δραΐνα έπειτα από τροχαίο που συνέβη αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η είδηση είναι κεραυνός «έν αιθρία» για όλους μας, όχι μόνο λόγω αυτού τούτου του γεγονότος αλλά κυρίως γιατί μερικές ώρες νωρίτερα σε μια άτυπη & όπως αποδείχτηκε τελευταία συνάντηση, μας εξέφραζε με ζωηρότητα και πάθος τις ιδέες και τις προτάσεις του, ευρύτερα για την κοινωνία που κλυδωνίζεται κυρίως από κρίση αξιών αλλά και για το Γιαννιώτικο Πανεπιστήμιο , στο οποίο τόσα είχε προσφέρει και ακόμα περισσότερα σχεδίαζε να υλοποιήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται τα κενό που αφήνει τούτη την ώρα σε επίπεδο ακαδημαϊκό είναι δυσαναπλήρωτο καθώς το έργο και η πορεία του αποτέλεσαν πυξίδα για εμάς τους νεότερους επιστήμονες. Διακρινόταν όχι μόνο για την ακαδημαϊκή επάρκεια του αλλά και για την έντονη ερευνητική του δραστηριότητα.Πως μπορεί κανείς να ξεχάσει τον αγώνα του για Δημοκρατία & Ελευθερία όταν αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΚ και συνετέλεσε τα μέγιστα στο κομμάτι της ιδεολογικής διαφώτισης εκείνα τα ταραγμένα χρόνια της διδακτορίας, μεταφέροντας και μοιράζοντας ιδέες & προκηρύξεις σε πολλές γωνιές της Ελλάδας. Ποίος μπορεί να ξεχάσει επίσης το ήθος, την ευπρέπεια & την εντιμότητα που τον χαρακτήριζαν ως άνθρωπο σε όλα τα βήματα της ζωής του.Και όλα αυτά ξαφνικά τελείωσαν. Ήταν για εμάς δάσκαλος ζωής και αφήνει παρακαταθήκη την οποία θα συνεχίσουμε να τιμούμε σε όλους τους πολιτικούς & κοινωνικούς αγώνες που έρχονται, ιδίως στον πολύπαθο χώρο της παιδείας.O σύντροφος Κώστας Δραΐνας ήταν ένας από εμάς γιατί πάντα έβαζε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον φοιτητή τον νεολαίο.Εκφράζουμε την βαθειά μας θλίψη και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του, καθώς επίσης και σε όσους συστρατεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του στον δύσκολο δρόμο της διαφάνειας και της αξιοπρέπειας

Η ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΚΩΣΤΑ

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου και οι Ηπειρώτες της περιοχής γλέντησαν παραδοσιακά στο ''Ηπειρώτικο πανηγύρι''


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 02-07-2011 στο Πάρκο Νέας Ζωής στο Περιστέρι η εκδήλωση της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ".Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ.Βασίλ. Τζούμας καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το χώρο, αναφέρθηκε δε στο νόημα της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Πανηγύρι είναι μία, κατ' εξοχήν, πολιτιστική εκδήλωση, αλλά και γνήσια παραδοσιακή και προέρχεται κατ 'ευθείαν από την ψυχή της Ηπείρου.Της Ηπείρου του μόχθου, του αγώνα, της αγωνίας, της καθημερινής προσπάθειας να καλλιεργήσει την κακοτράχαλη γη, της ξενιτειάς, του πόνου και της πίκρας, της αποδημίας, της μεγάλης αυτής πληγής, αλλά συγχρόνως κι' ευλογίας, γιατί από την αποδημία ξεκίνησε η πασίγνωστη Ηπειρωτική Ευποιία και Ευεργεσία και οι Μεγάλοι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες. Αλλά και της Ηπείρου της χαράς, της προσμονής, της ελπίδας. Της ελπίδας για το γυρισμό των ξενιτεμένων και για ένα καλλίτερο αύριο.Η Ήπειρος, που κάθε γεγονός στη ζωή της, το αποτύπωνε σε τραγούδι, με τον αυλό, στα πανάρχαια χρόνια και το κλαρίνο στα κατοπεινά, στην ίδια όμως μουσική κλίμακα, την πεντατονική, την μοναδική στην ιστορία της μουσικής, η Ήπειρος, λοιπόν, της πεντατονίας δημιούργησε τραγούδια για τη χαρά, τη λύπη, την ξενητειά, το γυρισμό, προερχόμενα όλα από την ίδια τη ζωή και που στο κάθε τραγούδι εμπεριέχονται, μαζί, η χαρά και η λύπη, τραγούδια της χαρμολύπης. Κι' αυτά τα τραγούδια, μαζί, φυσικά, με το κλαρίνο και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, είναι η βάση και η πεμπτουσία των Ηπειρωτικών Πανηγυριών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στα χωριά μας. Και είθε το σημερινό δικό μας πανηγύρι ν' ανάψει μέσα μας μια σπίθα και να φουντώσει τη νοσταλγία, ώστε όλοι να πάμε το καλοκαίρι, τουλάχιστον, στα χωριά μας να ζήσωμε από κοντά το γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και να δώσουμε ζωντάνια στην Ήπειρο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης. Κι' όχι μόνο οι Ηπειρώτες, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου μπορούν το καλοκαίρι ν' απολαύσουν τις μαγευτικές της παραλίες και να αναζωογονηθούν περιδιαβαίνοντας την απείρου κάλους φύση της, τους αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της και τα ξακουστά πέτρινα γεφύρια της, χτισμένα από Ηπειρώτες καλλιτέχνες πρωτομάστορες. Τέλος ευχήθηκε καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι σε όλους.Στη συνέχεια απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Οικονόμου και ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.Το καλλιτεχνικό μέρος ξεκίνησε με το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας( χοροδιδάσκαλος η κ. Ρούλα Χήνου), που άρχισε το πρόγραμμά του τραγουδώντας το πολυφωνικό τραγούδι "Φίλοι καλώς ορίσαταν" και ακολούθησε το χορευτικό της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου (χοροδιδάσκαλοι οι κ.κ. Νίκος Παπαδιώτης και Βαγγέλης Κουτσοπάνος) σε δύο ενότητες.Τα χορευτικά ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού τόσο με την καταπληκτική απόδοση των χορών, όσο και με τις αυθεντικές παραδοσιακές στολές τους και έδωσαν το έναυσμα για να συνεχίσει ο χορός από το πλήθος των παρισταμένων, που κράτησε, με αμείωτο κέφι, μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Στο κέφι συνέβαλλε και το γεγονός ότι η Ένωση είχε φροντίσει για τη λειτουργία κυλικείου με σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά, με κυρίαρχο το Ηπειρωτικό τσίπουρο.Καθοριστική, για την επιτυχία της εκδήλωσης, υπήρξε η συμβολή της παραδοσιακής ορχήστρας και των τραγουδιστών. Έπαιξαν η κομπανία του δεξιοτέχνη κλαρινίστα Δήμου Πότση (από τη Λάβδανη Πωγωνίου) και τραγούδησαν ο καταξιωμένος βάρδος του Ηπειρωτικού τραγουδιού Σάββας Σιάτρας (αφιχθείς από τα Γιάννινα, ειδικά για την εκδήλωση), οι αυθεντικοί ερμηνευτές του παραδοσιακού Ηπειρωτικού τραγουδιού Λευτέρης Κωνσταντίνου και Ηλίας Κόντης και οι συνεχιστές της παράδοσης Ανδρέας Μετσοβίτης, Δήμητρα Γραβάνη και Βασίλης Ζώης.Ο χώρος της εκδήλωσης και οι γύρω από αυτή χώροι είχαν πλημμυρίσει από πλήθος κόσμου. Περισσότεροι από 2.500-3.000 Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πανηγύρι, οι περισσότεροι δε από αυτούς έκαναν έντονη παρουσία στην πίστα και επέδειξαν ξεχωριστή δεξιοτεχνία στους παραδοσιακούς χορούς.(Μεταξύ αυτών, που διακρίθηκαν ιδιαίτερα για τη χορευτική τους δεινότητα, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Βασίλ. Τζούμας, ο Αντιπρόεδρος Χρίστος Παπακίτσος, ο Σύμβουλος Ναπολ. Μάκκος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου, αλλά και ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης). Σημειωτέον ότι η πίστα ήταν συνεχώς γεμάτη μέχρις αργά, μετά τα μεσάνυχτα, που ολοκληρώθηκε το πανηγύρι.Στην εκδήλωση προσήλθαν και οι: ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Σχοινάς, εκπρόσωπος του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Περιστερίου, συμπατριώτου μας και ένθερμου Ηπειρολάτρη, κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ. συμπατριώτης μας (από το Μέτσοβο) Αργύρης Ντινόπουλος, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλ. Λώλος, Βασίλ. Μπέτσης και Τάσος Θεοδωράκος, ο επί κεφαλής της Δημοτικής παρατάξεως "Περιστέρι για όλους" Δημήτρης Κελάφας, Συνοδευόμενος από τους Δημοτ. Συμβούλους Βασίλ. Μπάο (συμπατριώτης μας από το Μέτσοβο),Βιβή Φουντά και Δήμητρα Τσιαμούλη, ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Ελευθέρ. Τοκατλίδης, οι Δημοτ. Σύμβουλοι Βασίλ. Παπαδόπουλος ( πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π.), Σάκης Ζορπίδης (υπεύθυνος των ΚΑΠΗ), Μάκης Πρέκας (επίκουρος του Δημάρχου) και ο συμπατριώτης μας (από τα Άγναντα) Βαγγέλης Τάτσης και ο Διαμερ. Σύμβουλος Γιώργος Βανικιώτης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης.Εντυπωσιακή η παρουσία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με πολυμελή αντιπροσωπία με επί κεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου (και η σύζυγός του Ελένη), τους Αντιπροέδρους Κώστα Κωνή και Δημήτρη Σιούλα, τον Έφορο Δημοσ. Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο (Πρόεδρος Συλλ. Ηπειρωτών Ασπροπύργου) και τον Σύμβουλο Γιώργο Δόση ( Πρόεδρος Αδελφότητος Παπίγγου).Επίσης παρευρέθησαν η Γεν.Γραμμ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου Αλεξάνδρα Γεωργίου, οι Ρωξάνη Μαύρου και Θανάσης Μυλωνάς από την Ομοσπονδία Λάκκας Σουλίου και ο Πρόεδρος του Συλλ, Αιτωλοακαρνάνων " η Έξοδος" Χρίστος Χούτας.Τέλος να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου Βασίλ. Τζούμας ευχαρίστησε θερμά ο ίδιος, αλλά και εξ ονόματος της Ενώσεως, όλους όσους συνέβαλαν στην καταπληκτική επιτυχία του Ηπειρώτικου Πανηγυριού και συγκεκριμένα το Δήμο Περιστερίου για τη συνεχή του συμπαράσταση, τους χορηγούς για τη γενναιόδωρη προσφορά τους (των οποίων τα ονόματα αναγράφονται στο εξαιρετικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και προβάλλονταν συνεχώς από video wall), τον κλαρινίστα Δήμο Πότση και την εξαιρετική κομπανία του, τους εκλεκτούς ηπειρώτες τραγουδιστές αυθεντικούς ερμηνευτές των παραδοσιακών ηπειρωτικών τραγουδιών,την Ομοσπονδία Μουργκάνας για τη διάθεση του θαυμάσιου χορευτικού της και την διαρκή της συμπαράσταση, το χορευτικό της Ενώσεώς μας και τους εκλεκτούς χοροδιδασκάλους και όλους όσους συμμετείχαν στο πανηγύρι. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης, που την αποτελούσαν τα Μέλη του Διοικητ.Συμβουλίου της Ενώσεως Λευτέρης Κωνσταντίνου, Κώστας Γκούντας, Πέτρος Σιαμάντης και Ζήκος Κόντης, ο χοροδιδάσκαλος Νίκος Παπαδιώτης και το μέλος του χορευτικού Εύη Τασούλα, στους οποίους εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, καθώς και σ' όλα τα μέλη του Διοικητ. Συμβουλίου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου και οι Ηπειρώτες της περιοχής γλέντησαν παραδοσιακά στο ''Ηπειρώτικο πανηγύρι''


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 02-07-2011 στο Πάρκο Νέας Ζωής στο Περιστέρι η εκδήλωση της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ".Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ.Βασίλ. Τζούμας καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το χώρο, αναφέρθηκε δε στο νόημα της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Πανηγύρι είναι μία, κατ' εξοχήν, πολιτιστική εκδήλωση, αλλά και γνήσια παραδοσιακή και προέρχεται κατ 'ευθείαν από την ψυχή της Ηπείρου.Της Ηπείρου του μόχθου, του αγώνα, της αγωνίας, της καθημερινής προσπάθειας να καλλιεργήσει την κακοτράχαλη γη, της ξενιτειάς, του πόνου και της πίκρας, της αποδημίας, της μεγάλης αυτής πληγής, αλλά συγχρόνως κι' ευλογίας, γιατί από την αποδημία ξεκίνησε η πασίγνωστη Ηπειρωτική Ευποιία και Ευεργεσία και οι Μεγάλοι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες. Αλλά και της Ηπείρου της χαράς, της προσμονής, της ελπίδας. Της ελπίδας για το γυρισμό των ξενιτεμένων και για ένα καλλίτερο αύριο.Η Ήπειρος, που κάθε γεγονός στη ζωή της, το αποτύπωνε σε τραγούδι, με τον αυλό, στα πανάρχαια χρόνια και το κλαρίνο στα κατοπεινά, στην ίδια όμως μουσική κλίμακα, την πεντατονική, την μοναδική στην ιστορία της μουσικής, η Ήπειρος, λοιπόν, της πεντατονίας δημιούργησε τραγούδια για τη χαρά, τη λύπη, την ξενητειά, το γυρισμό, προερχόμενα όλα από την ίδια τη ζωή και που στο κάθε τραγούδι εμπεριέχονται, μαζί, η χαρά και η λύπη, τραγούδια της χαρμολύπης. Κι' αυτά τα τραγούδια, μαζί, φυσικά, με το κλαρίνο και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, είναι η βάση και η πεμπτουσία των Ηπειρωτικών Πανηγυριών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στα χωριά μας. Και είθε το σημερινό δικό μας πανηγύρι ν' ανάψει μέσα μας μια σπίθα και να φουντώσει τη νοσταλγία, ώστε όλοι να πάμε το καλοκαίρι, τουλάχιστον, στα χωριά μας να ζήσωμε από κοντά το γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και να δώσουμε ζωντάνια στην Ήπειρο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης. Κι' όχι μόνο οι Ηπειρώτες, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου μπορούν το καλοκαίρι ν' απολαύσουν τις μαγευτικές της παραλίες και να αναζωογονηθούν περιδιαβαίνοντας την απείρου κάλους φύση της, τους αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της και τα ξακουστά πέτρινα γεφύρια της, χτισμένα από Ηπειρώτες καλλιτέχνες πρωτομάστορες. Τέλος ευχήθηκε καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι σε όλους.Στη συνέχεια απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Οικονόμου και ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.Το καλλιτεχνικό μέρος ξεκίνησε με το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας( χοροδιδάσκαλος η κ. Ρούλα Χήνου), που άρχισε το πρόγραμμά του τραγουδώντας το πολυφωνικό τραγούδι "Φίλοι καλώς ορίσαταν" και ακολούθησε το χορευτικό της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου (χοροδιδάσκαλοι οι κ.κ. Νίκος Παπαδιώτης και Βαγγέλης Κουτσοπάνος) σε δύο ενότητες.Τα χορευτικά ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού τόσο με την καταπληκτική απόδοση των χορών, όσο και με τις αυθεντικές παραδοσιακές στολές τους και έδωσαν το έναυσμα για να συνεχίσει ο χορός από το πλήθος των παρισταμένων, που κράτησε, με αμείωτο κέφι, μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Στο κέφι συνέβαλλε και το γεγονός ότι η Ένωση είχε φροντίσει για τη λειτουργία κυλικείου με σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά, με κυρίαρχο το Ηπειρωτικό τσίπουρο.Καθοριστική, για την επιτυχία της εκδήλωσης, υπήρξε η συμβολή της παραδοσιακής ορχήστρας και των τραγουδιστών. Έπαιξαν η κομπανία του δεξιοτέχνη κλαρινίστα Δήμου Πότση (από τη Λάβδανη Πωγωνίου) και τραγούδησαν ο καταξιωμένος βάρδος του Ηπειρωτικού τραγουδιού Σάββας Σιάτρας (αφιχθείς από τα Γιάννινα, ειδικά για την εκδήλωση), οι αυθεντικοί ερμηνευτές του παραδοσιακού Ηπειρωτικού τραγουδιού Λευτέρης Κωνσταντίνου και Ηλίας Κόντης και οι συνεχιστές της παράδοσης Ανδρέας Μετσοβίτης, Δήμητρα Γραβάνη και Βασίλης Ζώης.Ο χώρος της εκδήλωσης και οι γύρω από αυτή χώροι είχαν πλημμυρίσει από πλήθος κόσμου. Περισσότεροι από 2.500-3.000 Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πανηγύρι, οι περισσότεροι δε από αυτούς έκαναν έντονη παρουσία στην πίστα και επέδειξαν ξεχωριστή δεξιοτεχνία στους παραδοσιακούς χορούς.(Μεταξύ αυτών, που διακρίθηκαν ιδιαίτερα για τη χορευτική τους δεινότητα, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Βασίλ. Τζούμας, ο Αντιπρόεδρος Χρίστος Παπακίτσος, ο Σύμβουλος Ναπολ. Μάκκος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου, αλλά και ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης). Σημειωτέον ότι η πίστα ήταν συνεχώς γεμάτη μέχρις αργά, μετά τα μεσάνυχτα, που ολοκληρώθηκε το πανηγύρι.Στην εκδήλωση προσήλθαν και οι: ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Σχοινάς, εκπρόσωπος του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Περιστερίου, συμπατριώτου μας και ένθερμου Ηπειρολάτρη, κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ. συμπατριώτης μας (από το Μέτσοβο) Αργύρης Ντινόπουλος, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλ. Λώλος, Βασίλ. Μπέτσης και Τάσος Θεοδωράκος, ο επί κεφαλής της Δημοτικής παρατάξεως "Περιστέρι για όλους" Δημήτρης Κελάφας, Συνοδευόμενος από τους Δημοτ. Συμβούλους Βασίλ. Μπάο (συμπατριώτης μας από το Μέτσοβο),Βιβή Φουντά και Δήμητρα Τσιαμούλη, ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Ελευθέρ. Τοκατλίδης, οι Δημοτ. Σύμβουλοι Βασίλ. Παπαδόπουλος ( πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π.), Σάκης Ζορπίδης (υπεύθυνος των ΚΑΠΗ), Μάκης Πρέκας (επίκουρος του Δημάρχου) και ο συμπατριώτης μας (από τα Άγναντα) Βαγγέλης Τάτσης και ο Διαμερ. Σύμβουλος Γιώργος Βανικιώτης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης.Εντυπωσιακή η παρουσία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με πολυμελή αντιπροσωπία με επί κεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου (και η σύζυγός του Ελένη), τους Αντιπροέδρους Κώστα Κωνή και Δημήτρη Σιούλα, τον Έφορο Δημοσ. Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο (Πρόεδρος Συλλ. Ηπειρωτών Ασπροπύργου) και τον Σύμβουλο Γιώργο Δόση ( Πρόεδρος Αδελφότητος Παπίγγου).Επίσης παρευρέθησαν η Γεν.Γραμμ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου Αλεξάνδρα Γεωργίου, οι Ρωξάνη Μαύρου και Θανάσης Μυλωνάς από την Ομοσπονδία Λάκκας Σουλίου και ο Πρόεδρος του Συλλ, Αιτωλοακαρνάνων " η Έξοδος" Χρίστος Χούτας.Τέλος να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου Βασίλ. Τζούμας ευχαρίστησε θερμά ο ίδιος, αλλά και εξ ονόματος της Ενώσεως, όλους όσους συνέβαλαν στην καταπληκτική επιτυχία του Ηπειρώτικου Πανηγυριού και συγκεκριμένα το Δήμο Περιστερίου για τη συνεχή του συμπαράσταση, τους χορηγούς για τη γενναιόδωρη προσφορά τους (των οποίων τα ονόματα αναγράφονται στο εξαιρετικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και προβάλλονταν συνεχώς από video wall), τον κλαρινίστα Δήμο Πότση και την εξαιρετική κομπανία του, τους εκλεκτούς ηπειρώτες τραγουδιστές αυθεντικούς ερμηνευτές των παραδοσιακών ηπειρωτικών τραγουδιών,την Ομοσπονδία Μουργκάνας για τη διάθεση του θαυμάσιου χορευτικού της και την διαρκή της συμπαράσταση, το χορευτικό της Ενώσεώς μας και τους εκλεκτούς χοροδιδασκάλους και όλους όσους συμμετείχαν στο πανηγύρι. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης, που την αποτελούσαν τα Μέλη του Διοικητ.Συμβουλίου της Ενώσεως Λευτέρης Κωνσταντίνου, Κώστας Γκούντας, Πέτρος Σιαμάντης και Ζήκος Κόντης, ο χοροδιδάσκαλος Νίκος Παπαδιώτης και το μέλος του χορευτικού Εύη Τασούλα, στους οποίους εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, καθώς και σ' όλα τα μέλη του Διοικητ. Συμβουλίου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Συνεχίζονται οι προπηλακισμοί βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, νέα επεισόδια με Καρχιμάκη-Κουτσούκο


Καθημερινά έχουν γίνει πλέον τα περιστατικά προπηλακισμού βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η κόντρα του κυβερνώντος κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγηθεί στα άκρα. Νέα επεισόδια καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια εκδήλωσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου με ομιλητή τον Μιχ.Καρχιμάκη, αλλά και στην Πάτρα όπου βρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Γ.Κουτσούκος. Υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009 αναγνώρισε η βουλευτής Σ.Μερεντίτη μεταξύ των πολιτών που της επιτέθηκαν φραστικά στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης. Σύμφωνα με τα «Νέα», το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε τη Δευτέρα όταν ομάδα πολιτών επιχείρησε να εισβάλει σε ξενοδοχείο της πόλης, την ώρα που ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης μιλούσε σε εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μετακινηθούν στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, αλλά απομακρύνθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.Επίσης, ένταση μεταξύ εργαζομένων στην ΕΒΟ Αιγίου και αστυνομικών σημειώθηκε στην Πάτρα, μπροστά από ξενοδοχείο που φιλοξενούσε εκδήλωση με ομιλητή των υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Κουτσούκο.Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΟ επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα της εκδήλωσης, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Λίγο αργότερα, φραστική επίθεση δέχθηκε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας που βγήκε από την αίθουσα προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζομένους της ΕΒΟ. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.Στο στόχαστρο αγανακτισμένων πολιτών βρέθηκε, επίσης, τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. Το περιστατικό σημειώθηκε έξω από το Επιμελητήριο Ξάνθης, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 άτομα, εκφράζοντας συνθήματα κατά του ιδίου, της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.Όσον αφορά στο συμβάν με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη, η ίδια δήλωσε την Τρίτη στο Mega πως μεταξύ των πολιτών που εισέβαλαν στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού «TV 10» των Τρικάλων, την ώρα που έδινε συνέντευξη, ήταν και μία υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009.Απαντώντας στην κ. Μερεντίτη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει αποστασιοποιηθεί από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009.«Τους γνωρίζω. Αναρωτιέμαι τι θέλουν να επιτύχουν» δήλωσε η κ. Μερεντίτη, καταγγέλλοντας ότι πριν μεταβεί στο στούντιο είχε δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα αγνώστων που της έλεγαν ότι «θα σε περιμένουμε εκεί». Η κ. Μερεντίτη δεν διέψευσε, πάντως, την αναφορά ότι μεταξύ των πολιτών που μπήκαν στο στούντιο ήταν και ο πρώην γραμματέας της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα.Στην Άρτα, δε, έχει κυκλοφορήσει αφίσα με τις φωτογραφίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη και Παύλου Στασινού, καθώς και του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζου, στην οποία και οι τρεις χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητοι. Την αφίσα υπογράφουν οι «Αγανακτισμένοι» της πόλης.

Ανάγκη αλλαγής κριτηρίων

Του Νίκου Κοτζιά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κοινωνία δυσκολεύεται στην αντιμετώπιση της μειοψηφίας που συγκροτεί το Κόμμα του Μνημονίου. Κόμμα του οποίου μια πτέρυγα μπορεί να καταγραφεί και ως Κόμμα του Μνημονίου και της Πλεονεξίας. Παρόλο που το κόμμα του Μνημονίου δεν διαθέτει ερείσματα στο μεγαλύτερο τμήμα της Κοινωνίας είναι σε θέση να επιβάλει τα σχέδιά του. Δηλαδή, μια άγρια ανακατανομή εισοδήματος και πλούτου στο εσωτερικό της Ελλάδας καθώς και μια μεταβίβαση εθνικού εισοδήματος και πλούτου στο εξωτερικό μέσω δύο μηχανισμών: ο ένας είναι εκείνος της πληρωμής τοκογλυφικών δόσεων στους αλλοδαπούς δανειστές της χώρας. Ο δεύτερος είναι εκείνος της παροχής δικαιώματος σε αυτούς να αγοράσουν φτηνά δημόσια παραγωγική περιουσία, με διαδικασίες που ορίζουν εκείνοι και υπό τη δική τους επίβλεψη.Οι ξένοι δανειστές έχουν καταργήσει την κυριαρχία του ελληνικού κράτους, με τη σύμφωνη του Κόμματος του Μνημονίου σε όλες του τις εκδοχές. Ουσιαστικά έχουν αδειάσει την ελληνική δημοκρατία από το δημοκρατικό δικαίωμα επιλογής και άσκησης πολιτικής, με τη συναίνεση της κυβέρνησης και των εσωτερικών συμμάχων τους. Έχουν, επίσης, παραβιάσει όλους τους κανόνες και διαδικασίες λειτουργίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, η Ελλάδα, όπως σε λίγο και η Πορτογαλία καθώς και η Ιρλανδία, δεν είναι κράτος ισότιμο με τα άλλα κράτη της Ένωσης. Η δε ελληνική κυβέρνηση είναι υποδεέστερη ενός σχήματος υπαλλήλων της Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών. Με αυτό τον τρόπο έχει καταργηθεί η διακρατική ισοτιμία στην ΕΕ και το ελληνικό σύνταγμα. Όλα αυτά γίνονται όχι διότι έχει πείσει κανείς κανέναν ότι είναι κοινωνικά δίκαια και δημοκρατικά ή, έστω, διασφαλίζουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αντίθετα, υποκριτικά εμφανίζεται η κυβέρνηση να παραδέχεται ότι είναι άδικα, αλλά επικαλείται την κατ’ «ανάγκη επιβολή τους». 'Έπαψε δε, να τα εμφανίζει ως μέτρα που θα «τα προωθούσε έτσι και αλλιώς προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα».Στην πραγματικότητα, η επιλογή των ξένων δανειστών και των κέντρων εξάρτησης της Ελλάδας είναι να μην υπάρξει άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά αργότερα, αφού πρώτα α) διασφαλίσουν τις τράπεζές τους, β) διασφαλίσουν στο δυνατό βαθμό ότι δεν θα υπάρξουν διαταράξεις σε τρίτες χώρες από την τυχόν πτώση της Ελλάδας και γ) αγοράσουν φτηνά ότι πλούτο διαθέτει η χώρα. Αυτή η τριπλή μεθόδευση κάθε άλλα παρά είναι μια στρατηγική σωτηρίας της χώρας όπως το εμφανίζει το αχόρταγο Κόμμα του Μνημονίου, αλλά, αντίθετα, είναι μια στρατηγική αύξησης των κερδών των ισχυρών σε Ελλάδα και Ευρώπη καθώς και διασφάλισης των συμφερόντων τους. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε να κάνουμε με μια στρατηγική αναγκαστική, αλλά σωτήρια δε, αλλά με μια στρατηγική, όπου η Ελλάδα θα είναι το θύμα για να γλυτώσουν τρίτοι.Έχει ασφαλώς τη λογική του, να εμφανίζουν ως αναγκαία μέτρα τα μονόπλευρα μέτρα, όλοι εκείνοι που ακόμα και σε συνθήκες κρίσης θα κάνουν κέρδη. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, οι τελευταίοι δεν έχουν ως κριτήριό τους την σωτηρία της Ελλάδας αλλά του εαυτούλη τους. Αν η ανάλυσή που κάνω εδώ και ενάμιση χρόνο είναι ορθή, τότε θα πρέπει να εξαχθούν και τα ανάλογα συμπεράσματα: α) η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει μαζί τους με πλήρη συνείδηση των στόχων και αναγκών τους και όχι με κόμπλεξ και υποταγή στα συμφέροντα του κόμματος του Μνημονίου. Β) Η χώρα να γνωρίζει ότι καθίσταται όλο και πιο πιθανό να την πάνε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, αφού πρώτα διασφαλίσουν τρίτοι τα συμφέροντά τους. Εδώ χρειάζεται να υπάρξουν στρατηγικές επεξεργασίες από την Ελλάδα με σκοπό να καταστεί σαφές το που συμπίπτουν και που δεν συμπίπτουν τα συμφέροντα της με τις επιλογές τρίτων. Γ) Να διαμορφωθούν χρονικές εναλλακτικές και εναλλακτικές περιεχομένου καθώς και μεθοδεύσεων ως προς τα χρονοδιαγράμματα που συμφέρουν την Ελλάδα και όχι ως προς τις ανάγκες τρίτων.

Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών


Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, όπου έχει προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα εισηγηθεί ο κ. Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο.Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους συναδέλφους του να προωθήσουν άμεσα τα μέτρα, τηρώντας απαρέγκλιτα τα "σφιχτά" χρονοδιαγράμματα. Περίπου ένα δημοσιονομικό και διαρθρωτικό μέτρο ανά μήνα, πρέπει να υλοποιεί η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους, προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.Στο μεταξύ, εκπρόσωποι διεθνών τραπεζών συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να συζητήσουν το προτεινόμενο σχέδιο της Γαλλίας που έχει στόχο να συμβάλει ο ιδιωτικός τομέας στην προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας, έκαναν γνωστό πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.Τη συνάντηση θα επιβλέψει η οργάνωση λόμπι Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (Institute of International Finance, IIF), δήλωσαν οι πηγές. Το IIF ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες υποστήριξαν προτάσεις να στηρίξουν την Ελλάδα και εξετάζουν ένα μικρό αριθμό επιλογών, ενώ τραπεζίτες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν λεπτομέρειες αυτών των επιλογών. Το IIF δεν ήταν αμέσως διαθέσιμο για να σχολιάσει.Το IIF, το οποίο εκπροσωπεί ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, καθώς και τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι BNP Parisbas, Deutsche Bank, HSBC και Societe Generale, διαδραματίζει έναν ανεπίσημο ρόλο συντονίζοντας τις διεθνείς τράπεζες, ώστε να επιτευχθεί μια συναίνεση σχετικά με την ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα στη στήριξη της Ελλάδας.

Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο


Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των φαινομένων πολιτικής βίας με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην διάρκεια της 48ωρης απεργίας την περασμένης εβδομάδας αλλά και όσα συμβαίνουν με βουλευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα, αναμένεται να εκδηλώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με παρέμβασή του στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να απευθύνει έκκληση προς όλους για να σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά.Τα υπόλοιπα θέματα του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:
Σχέδιο νόμου: Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και άλλες διατάξεις -εισηγητής: Γ.Κουτρουμάνης
Σχέδιο νόμου: Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής -εισηγητής: Γ.Παπακωνσταντίνου
Σχέδιο νόμου: Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου -εισηγητής: Γ.Παπακωνσταντίνου
Σχέδιο νόμου: Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό -εισηγητής: Κ. Σκανδαλίδης
Σχέδιο νόμου: Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και άλλες διατάξεις -εισηγητής: Κ.Σκανδαλίδης
Σχέδιο νόμου: Αναβάθμιση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών -εισηγητής: Χρ.Παπουτσής.
Πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Συνάντηση Ευ.Βενιζέλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο


Στη Μονή Πετράκη μετέβη το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Mεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι η συμμετοχή της Εκκλησίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Αμεση επανεξέταση όλων των συντάξεων Εθνικής Αντίστασης ζητά η Ντ.Μπακογιάννη


Να επανεξεταστούν άμεσα όλες οι συντάξεις Εθνικής Αντίστασης, προτείνει με ερώτηση της προς τον υπουργό Εργασίας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για «παράλογες δαπάνες» και για «εγκρίσεις με πολιτικά κριτήρια μέσα από πελατειακές διαδικασίες» και ζητά να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα.«Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν υποψίες πλασματικών δικαιολογητικών» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η κ. Μπακογιάννη και ερωτά την κυβέρνηση αν προτίθεται «να διατάξει έλεγχο προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συντάξεις που δίνονται σε αντιστασιακούς που γεννήθηκαν μέσα στη δεκαετία του 1930 και ως εκ τούτου τα χρόνια της κατοχής ήταν νήπια ή ακόμα δεν είχαν περάσει τα 10 χρόνια ζωή».

«Αποτυχημένο το σχέδιο για την Ελλάδα» λέει ο Σαμαράς στη Wall Street Journal


Αποτυχημένο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς το διεθνές σχέδιο για την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας και επισημαίνει την ανάγκη άμεσης επανεξέτασής του.Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη σε διεθνές μέσο από την ημέρα της ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς υπεραμύνεται της φορολογικής του πρότασης με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και των συντελεστών.Παράλληλα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει η τρόικα να επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και κατ' επέκταση της ανάπτυξης, αντί να «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων.Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς δέχεται έντονες πιέσεις από την Ευρώπη και το ΔΝΤ να συναινέσει στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, αλλά διευκρινίζει πως εκείνος προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα αποτύχει εκ νέου στην επίτευξη των στόχων λόγω της πολιτικής που ακολουθείται και σε τρεις μήνες θα ζητά ξανά χρήματα.Επίσης επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συμφωνεί με το πρόγραμμα περικοπών και πώλησης δημόσιας περιουσίας της τάξης των 50 δισ. ευρώ, αν και τονίζεται πως οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα.Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα του προέδρου της ΝΔ είναι ότι λίγοι είναι αυτοί που συμφωνούν με την άποψή του στο εξωτερικό.

Χειροβομβίδα κρότου-λάμψης της Αστυνομίας αφήνει τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο χωρίς ακοή!


Την ακοή του και στα δύο αυτιά απώλεσε πλήρως ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος επειδή οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν σε απόσταση αναπνοής από τον ίδιο χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, κατά την καταστολή των διαδηλωτών στις 15 Ιουνίου.Ο δημοσιογράφος κάλυπτε το ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις, ενώ στην προσπάθειά του να φτάσει πεζός στο νοσοκομείο, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από μέλη της ομάδας «Δέλτα».Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «καταδικάζει απερίφραστα την ωμή κρατική βία που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος είχε την ατυχία να κάνει τη δουλειά του κατά τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα».Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «οι σκηνές αυτές παραπέμπουν σε αλλοτινές εποχές, όπου η καταλυμένη Δημοκρατία επέτρεπε τέτοιες συμπεριφορές και απέτρεπε την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.»Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει πως δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα σταθεί στο πλευρό του δημοσιογράφου, που κατέστη ανάπηρος και ανήμπορος να εργαστεί στον τόσο απαιτητικό κλάδο της ενημέρωσης, και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τη δικαίωσή του αλλά και για την ανεμπόδιστη άσκηση του λειτουργήματος της ενημέρωσης από όλα τα μέλη της».

Απορρίπτει το υπουργείο το αίτημα των πρυτάνεων για παράταση στην κατάθεση του νομοσχεδίου


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί «μικρή παράταση» στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση άφησε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 η ίδια είπε ότι ήδη έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος διαβουλεύσεων, κατά συνέπεια το αίτημα των πρυτάνεων για τρίμηνη παράταση δεν μπορεί να γίνει δεκτό.Η κ. Χριστοφιλοπούλου έκανε μάλιστα λόγο για τακτική καθυστερήσεων εκ μέρους των πρυτάνεων.«Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και μία εβδομάδα επιπλέον είναι αρκετή για να το μελετήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι πολλές από τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο -όπως η τριετής φοίτηση για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου- εφαρμόζονται ήδη σε ξένα πανεπιστήμια.Σχετικά με το άσυλο, η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι αυτό προστατεύεται συνταγματικά όσον αφορά τη διακίνηση των ιδεών και την έρευνα.Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι έτσι όπως εννοείται σήμερα το πανεπιστημιακό άσυλο, αυτό έχει ουσιαστικά καταργηθεί.Σοβαρές αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο έχουν ήδη εκφράσει οι πρυτάνεις, ενώ οι πρόεδροι των ΤΕΙ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών.Οι πρυτάνεις έχουν ήδη συναντηθεί με τους προέδρους του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη, με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα για τα βαρέα και ανθυγιεινά


Παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων για την υπαγωγή εργασιών ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά του ΙΚΑ ή άλλων ταμείων.Μετά από πρόταση του υπουργού οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου και των ασφαλιστικών ταμείων και μέχρι τις 20 Ιουλίου θα καταλήξουν σε προτάσεις.Η Επιτροπή κατέληξε να προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς των ΒΑΕ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον.Το ίδιο ισχύει και για φωτογραφικές διατάξεις που αφορούσαν επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλέον.Ταυτόχρονα η Επιτροπή προτείνει την ένταξη σε καθεστώς ΒΑΕ επιστημόνων και τεχνικών (κυρίως μηχανικών) που εργάζονται σε χώρους βαρειάς και ανθυγιεινής εργασίας όπως και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων σε τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας ή έρευνας και ανάπτυξης στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία.Η Επιτροπή σημειώνει επίσης την ανάγκη ανάπτυξης δομών υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Στο ρυθμό των προεκπτώσεων κινείται το λιανεμπόριο


Στο ρυθμό των εκπτώσεων, οι οποίες επισήμως ξεκινούν στις 15 Ιουλίου, κινείται το λιανεμπόριο με τις προκρατήσεις να έχουν ξεκινήσει.Ήδη, σε πολυκαταστήματα και αλυσίδες γίνονται προεκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και το 50%, ενώ -όπως αναφέρεται στα «Νέα»- οι ιδιοκτήτες έχουν επιστρατεύσει ακόμα και την τεχνολογία, ώστε να ενημερώσουν τους καταναλωτές.Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι εκπτώσεις θα είναι γενναίες και θα φτάσουν ακόμα και το 70%.Η μείωση των πωλήσεων και το κακό κλίμα που υπάρχει στην αγορά οδηγούν τους εμπόρους σε μπαράζ προσφορών, ωστόσο, υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξοι οι οποίοι εκτιμούν ότι ούτε οι θερινές εκπτώσεις θα καταφέρουν να αλλάξουν το κλίμα.

Διακομματική επιτροπή για τα μεγάλα έργα πρότεινε ο Γιάννης Ραγκούσης


Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα αναλάβει την τελική διαπραγμάτευση με τις κατασκευαστικές κοινοπραξίες για την οριστική επίλυση των προβλημάτων των έργων συμβάσεων παραχώρησης, πρότεινε την Τρίτη στους τομεάρχες Δημοσίων Εργων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ο υπουργός Υποδομών, κ. Γ.Ραγκούσης.Ο υπουργός Υποδομών υποδέχθηκε στο κτίριο του Παπάγου τον τομεάρχη Δημοσίων Έργων της ΝΔ, κ. Στ.Καλογιάννη -ο οποίος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή τομεάρχη, κ. Δ.Τσουμάνη-, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ.Παπαδημούλη, τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Λ.Αυγενάκη και την εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ δεν κατάφεραν να παραστούν στη συνάντηση.Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Ν. 2741/1999 που αφορά στην κρατικές προμήθειες υπηρεσιών, ώστε να συμπεριλάβει και τα μεγάλα δημόσια έργα, προκειμένου να δώσει και θεσμική κατοχύρωση στην προτεινόμενη διακομματική επιτροπή.«Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ξεκινήσουν πάλι τα έργα» τόνισε ο υπουργός, όμως απέφυγε να δεσμευτεί για κάποιο χρονοδιάγραμμα, σημείωνοντας ότι στόχος είναι η επανέναρξη τους να γίνει το συντομότερο δυνατόν.«Είμαστε στην τελική ευθεία και στην τελική φάση διαπραγμάτευσης» υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης και ξεκαθάρισε ότι, εάν τα έργα σταματήσουν με υπαιτιότητα του δημοσίου, το συνολικό κόστος για το κράτος θα φτάσει τα 3,4 δισ. ευρώ.

Καταιγίδα νομοσχεδίων για την επιτάχυνση εφαρμογής του Μνημονίου


Συστάσεις για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ταχεία υλοποίηση των παρεμβάσεων που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναμένεται να απευθύνει σήμερα Τετάρτη στους υπουργούς ο Γ.Παπανδρέου κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Η κυβέρνηση καλείται πριν τις 15 Αυγούστου να έχει προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων και στην εφαρμογή πολιτικών τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.Την ίδια στιγμή, θα βρίσκεται υπό την παρακολούθηση της τρόικας, η οποία αναμένεται στα τέλη του μήνα να έλθει στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την πρόοδο εφαρμογής των συμπεφωνημένων.Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δίνει βάρος στο κλείσιμο της τρύπας του ελλείμματος του Προϋπολογισμού 2011 που ήδη ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και προς τον σκοπό αυτό ζητεί από τα υπόλοιπα υπουργεία να επιδείξουν σιδηρά πειθαρχία στις δαπάνες και πρόσθετο ζήλο στην είσπραξη των εσόδων.Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται πλήθος νομοσχεδίων στη Βουλή, με σημαντικότερα εκείνο που θα αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο, το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, το σχέδιο νόμου για την λειτουργία των φορολογικών δικαστηρίων, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.Ήδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος έχει προαναγγείλει πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμο προς δημοσιοποίηση και το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα αφορά στην αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, στη συγχώνευση των εφοριών, στην ανάθεση είσπραξης των φόρων σε λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, κ.α..

Στα 75 εκ. ευρώ οι υποχρεώσεις δήμου και επιχειρήσεων!

Και επισφαλείς οι οφειλές 23,6 εκ. ευρώ προς τον ίδιο

έσα από την έκθεση των ορκωτών λογιστών αποτυπώνεται και επίσημα η κάκιστη οικονομική κατάσταση του δήμου Ιωαννιτών, όπως παρουσιάστηκε στην δεύτερη, προχθεσινή, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε μοναδικό θέμα την απογραφή περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και των διαθεσίμων χρηματικών μέσων. Οι υποχρεώσεις του δήμου ανέρχονται σε 55,3 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32,2 εκ. ευρώ αφορούν δάνεια και τα υπόλοιπα οφειλές σε τρίτους και δη ρυμοτομίες και προμηθευτές ή εργολάβους. Αν προστεθούν και τα ανοίγματα των δημοτικών επιχειρήσεων το ποσό εκτινάσσεται στα 75 εκ. ευρώ.Το δάνειο των 12 εκ. ευρώ που εκκρεμεί και οι εισπράξεις οφειλομένων μπορεί να δώσει ...ανάσα στα οικονομικά του δήμου.

Προσπάθεια για είσπραξη οφειλών
Υπάρχουν εκτός από υποχρεώσεις και οφειλές προς το δήμο από τρίτους, που φτάνουν στα 23,6 εκ. ευρώ, όπως τονίστηκε όμως και από τους ορκωτούς ελεγκτές το 50% αυτών έχει μεγάλη επισφάλεια, δηλαδή είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθεί.Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι από τη Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια για την είσπραξη των ποσών αυτών, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες που υπάρχουν. Άλλωστε ορισμένες από τις οφειλές προς το νέο δήμο έχουν βάθος χρόνου εικοσαετίας, χωρίς στο διάστημα αυτό δημοτικές ή κοινοτικές αρχές να έχουν φροντίσει για την είσπραξή τους.Ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών Νίκος Μάντης τόνισε πως στην έκθεση απεικονίζονται τα πλήρη στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη «γάγγραινα» προέρχεται από τις ρυμοτομίες.

Πλήρης καταγραφή της περιουσίας
Ως προς την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, υπήρξαν πολλές δυσκολίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπεράστηκαν μέχρι τέλους.Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι για την πλήρη καταγραφή των πάγιων περιουσιακών στοιχείων χρειάζεται η εκπόνηση μελέτης, κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.«Στα επίσημα στοιχεία των ορκωτών, φαίνεται η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου. Υπάρχουν πολλά χρέη, υπάρχουν και πολλά ανείσπρακτα με κίνδυνο παραγραφής. Οι πολίτες δεν είχαν ειδοποιηθεί για πολλά χρόνια σχετικά με τις οφειλές τους προς το Δήμο. Σήμερα γίνεται μία τεράστια προσπάθεια, σε μία δύσκολη περίοδο για να εισπραχθούν χρήματα. Με αφορμή το γεγονός αυτό, θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: Όσοι εκμεταλλεύονται δημοτική περιουσία οφείλουν να πληρώνουν. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς και στην ανάγκη καταγραφής της δημοτικής περιουσίας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά σε ημιαστικές περιοχές, παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο των καταπατήσεων.Ήδη με επιστολή του Δημάρχου, έχουν ζητηθεί στοιχεία για καταπατήσεις από όλες τις Δημοτικές Ενότητες και τα Τοπικά Συμβούλια. Πέραν αυτού, για τις περιοχές όπου δεν έχουν κτηματογραφηθεί, ο Δήμος θα αναθέσει μελέτη, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα της δημοτικής περιουσίας.

Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού
Το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε το διετές πρόγραμμα δράσης και τον προϋπολογισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης.«Η νέα Κοινωφελής Επιχείρηση κατήρτισε το πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό της Συμβούλιο και σε αυτό περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι δράσεις της διετίας. Συνάμα έγινε προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών. Προσπάθεια η οποία ήδη αποδίδει», σημείωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Μωυσής Ελισάφ.Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή του Δήμου στον 5ο Αγώνα Δρόμου «Γύρος Λίμνης Παμβώτιδας».Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αγώνα δρόμου, μετά τον μαραθώνιο, που γίνεται στη χώρα μας. Φέτος οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.200, ενώ πάνω από πέντε χιλιάδες θα είναι οι συνοδοί που θα βρεθούν στα Γιάννινα.

Κενάν Μεσσαρέ και «Συμπαραστάτης»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή της Κιάφας από την Κενάν Μεσαρέ. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς, τόνισε πως η καταγραφή των προβλημάτων έχει ολοκληρωθεί και επανέλαβε πως τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα, λόγω του κινδύνου απένταξης του έργου και επιστροφής των χρημάτων στην Κοινότητα.Σε κάθε περίπτωση, παρεμβάσεις που θα τύχουν της σύμφωνης γνώμης της Διαχειριστικής Αρχής, θα προχωρήσουν από το Δήμο.Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του και με βάση τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Η ημερομηνία για την κατάθεση αιτήσεων θα ανακοινωθεί άμεσα.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ