Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Έρχονται... καθυστερημένες κάλπες για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων

125 μέλη αριθμεί η Γενική Συνέλευση στην Ήπειρο

Με σημαντική καθυστέρηση θα εκλεγούν τα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης στην εποχή του «Καλλικράτη», αφού ακόμη οι δήμοι λειτουργούν με τις παλιές ΤΕΔΚ και με διοικήσεις που δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο. Το μεταβατικό διάστημα για το...πέρασμα από τις ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ, στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΚ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κράτησε πολύ...Ο διαδικασίες εκλογής εκπροσώπων των δήμων θα αρχίσουν εντός του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να προχωρήσει η γενική συνέλευση στη συνέχεια στην ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου και εκτελεστικής επιτροπής, αλλά και εκπροσώπων για τη συνέλευση της ΚΕΔΕ.Σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών καθορίζει, (καμιά αλλαγή για την Ήπειρο σε σχέση με το σχέδιο Προεδρικό Διατάγματος που είχε δοθεί για διαβούλευση τον Απρίλιο) τον αριθμό των εκπροσώπων κάθε δημοτικού συμβουλίου.Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΚ Ηπείρου με τους 18 δήμους θα αριθμεί 125 μέλη, εκ των οποίων αυτοδίκαια τα 18 είναι οι δήμαρχοι. Η ΠΕΚ θα διοικείται από 21μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο τα 12 θα είναι υποχρεωτικά δήμαρχοι.Έδρα της ΠΕΔ Ηπείρου θα είναι τα Γιάννινα, ωστόσο παράρτημα μπορεί να λειτουργεί και σε περιφερειακή ενότητα-νομό με πάνω από τέσσερις δήμους και αυτός είναι μόνον η Άρτα.

Εκπροσώπηση με την απογραφή του 2001
Με βάση το σχέδιο προεδρικού διατάγματος η εκπροσώπηση των δήμων της Ηπείρου στη γενική συνέλευση και λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό κάθε δήμου με την απογραφή του 2001 βέβαια, ανά νομό είναι, 59 ο νομός Ιωαννίνων με οκτώ δήμους, 29 ο νομός Άρτας με 4 δήμους, 21 ο νομός Πρέβεζας με 3 δήμους και τους λιγότερους, 16 ο νομός Θεσπρωτίας επίσης με 3 δήμους.Σε αυτούς περιλαμβάνονται αυτοδίκαια και οι 18 δήμαρχοι.Ο δήμος Ιωαννιτών «στέλνει» τους περισσότερους εκπροσώπους, 31 με το δήμαρχο και μόνον 10 σύμβουλοι από το 41μελές δημοτικό συμβούλιο δεν θα μετέχουν στη Γ.Σ της ΠΕΚ. Η εκπροσώπηση της μειοψηφίας κάθε δημοτικού συμβουλίου είναι όπως σε όλα τα όργανα, δηλαδή η αναλογία των 2/5. Τη μικρότερη εκπροσώπηση, μόλις τρία μέλη, έχουν οι δήμοι Μετσόβου, Βορείων Τζουμέρκων και Ζαγορίου.Για να προκύψει το εκλογικό μέτρο εκπροσώπησης κάθε δήμου, διαιρείται ο πληθυσμός της Περιφέρειας που είναι 353.820 κάτοικοι με τον αριθμό των μελών της γενικής συνέλευσης, δηλαδή 125 και αφού αφαιρεθεί ο αριθμός των δήμων, που είναι 18. Από το πηλίκο της διαίρεσης προκύπτει το εκλογικό μέτρο και αυτό διαιρείται με τον πληθυσμό κάθε δήμου για να προκύψει ο αριθμός των εκπροσώπων.

Οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς
έχουν την πλειοψηφία

Στις διοικήσεις των ΤΕΔΚ που ...απέρχονται οι παρατάξεις από το χώρο της Ν.Δ ήλεγχαν και τις τέσσερις, ωστόσο ο «Καλλικράτης» με τη μείωση των δήμων και την επικράτηση ψηφοδελτίων που στηρίχθηκαν επίσημα ή ανεπίσημα από το ΠΑΣΟΚ μάλλον φέρνει αλλαγή σκηνικού. Είναι ενδεικτικό ότι στο νομό Ιωαννίνων οι 7 από τους οκτώ δημάρχους εκλέχτηκαν με στήριξη ή προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, στην Πρέβεζα οι δυο από τους τρεις, στη Θεσπρωτία και οι τρεις και στην Άρτα υπάρχει μια ισορροπία με δυο εκατέρωθεν, με τη Ν.Δ.Από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την εκπροσώπηση και με δεδομένο ότι οι εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο είναι καθαρά παραταξιακές και κομματικές, εν πολλοίς, προκύπτει ότι οι αιρετοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς που κέρδισαν τους περισσότερους από τους 18 δήμους, μπορούν άνετα να αποκτήσουν την πλειοψηφία και την προεδρία του οργάνου.Για το ποια πρόσωπα θα ενδιαφερθούν για την προεδρία, αν θα είναι για παράδειγμα ο δήμαρχος Ιωαννίνων (εφόσον ενδιαφέρεται) ή καθαρά ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, αφού εκλεγούν οι εκπρόσωποι θα διαφανούν προθέσεις και φιλοδοξίες...

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δήμος

Πληθυσμός

Δήμαρχος

Εκπρόσωποι Δ.Σ. στη Γ.Σ. της Ε.Δ.

Σύνολο Εκπροσώπων

Αρταίων

41.814

1

13

14

Βορείων Τζουμέρκων

7.097

1

2

3

Γεωργίου Καραϊσκάκη

9.016

1

3

4

Δωδώνης

13.939

1

4

5

Ζαγορίου

6.032

1

2

3

Ζηρού

16.494

1

5

6

Ζίτσας

17.293

1

5

6

Ηγουμενίτσας

24.692

1

7

8

Ιωαννιτών

97.657

1

30

31

Κεντρικών Τζουμέρκων

12.069

1

4

5

Κόνιτσας

9.294

1

3

4

Μετσόβου

7.835

1

2

3

Νικολάου Σκουφά

15.235

1

5

6

Πάργας

12.944

1

4

5

Πρέβεζας

29.918

1

9

10

Πωγωνίου

11.092

1

3

4

Σουλίου

10.951

1

3

4

Φιλιατών

10.448

1

3

4

Σύνολο

353.820

18

107

125


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:" Θα βγούμε από την κρίση με ένα πρόγραμμα σωστό που προκαλεί ελπίδα και όχι παραίτηση"


Μήνυμα ελπίδας και πίστης στη δυνατότητα της χώρας να ξεφύγει από τη δοκιμασία που περνάει εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ. κ.Αντώνη Σαμαρά μετέφερε προς το 27ο Αντάμωμα των Βλάχων, ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γενικός Γραμματέας Κ.Ο. της Ν.Δ. κ.Κώστας Τασούλας, μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου. Ο κ.Κ.Τασούλας μεταξύ άλλων είπε:« Σας μεταφέρω εγκάρδιο χαιρετισμό του Αντώνη Σαμαρά, Προέδρου της Ν.Δ., του οποίου η οικογένεια έχει ρίζα από το Λειβάδι Ολύμπου, η ίδια οικογένεια που πρωτοστάτησε στη Θεσσαλονίκη στον Μακεδονικό Αγώνα, μέσα από την ευρύτερη οικογένεια του βλαχόφωνου ελληνισμού που αποτέλεσε στυλοβάτη όλων των εθνικών αγώνων.Αυτό το χαιρετισμό σας τον απευθύνω εδώ στο Μέτσοβο, την κοιτίδα των βλαχόφωνων Ελλήνων της Πίνδου, την πατρίδα του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, ενός ξεχωριστού πολιτικού που με δημιουργικότητα και υπευθυνότητα στήριξε και τον τόπο και το Εθνος.Σήμερα η χώρα δοκιμάζεται σκληρά. Και δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από την κρίση με την επικράτηση της βίας, της αστάθειας και του μίσους όπως κάποιοι επιδιώκουν. Θα βγούμε από την κρίση με ένα πρόγραμμα σωστό που προκαλεί ελπίδα και όχι παραίτηση. Ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με τις αρετές των βλαχόφωνων Ελλήνων. Δουλειά, νοικοκυροσύνη, προκοπή. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας δοκιμάζεται επίσης σκληρά. Χρέος του είναι να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση. Εμείς αυτό το χρέος το έχουμε αναλάβει. Από την άλλη πλευρά ο λαός μπορεί και πρέπει να διακρίνει. Για να δώσει δύναμη στη σωστή πρόταση, στη σωστή πολιτική και να μη υποκύψει σε ισοπεδωτικές λογικές του τύπου «όλοι ίδιοι είναι».Γιατί τελικά, κατέληξε ο κ.Τασούλας, χρησιμοποιώντας τη βλάχικη διάλεκτο «Νου χιμ τούτς ούνα σόι»! («δεν είμαστε όλοι ίδιοι»).

Διευθέτηση των προβλημάτων για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής του Περάματος


Οι εκκρεμότητες που υπήρχαν και καθιστούσαν προβληματική την εκτέλεση του έργου ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Περάματος, διευθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού.Στη σύσκεψη μετείχε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, εκπρόσωποι του ΕΟΤ, (ο ΕΟΤ έκανε τη μελέτη και ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ), της Διαχειριστικής Αρχής, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Θεμελής και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου. Ο Δήμος Ιωαννιτών παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε να απεμπλακεί το συγκεκριμένο έργο και να πάρει το δρόμο της υλοποίησης.

1ος Μαραθώνιος Ορεινού Τρεξίματος από το Δήμο Ζαγορίου


Ο Δήμος Ζαγορίου διοργανώνει τον 1ο Μαραθώνιο Ορεινού Τρεξίματος με επίκεντρο την Χαράδρα του Βίκου και την Τύμφη στις 24/07/2011. Σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί ο αθλητισμός, ο εθελοντισμός και το ευ αγωνίζεσθαι με το μοναδικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του Ζαγορίου, με την ελπίδα τόσο οι Ζαγορίσιοι όσο και οι επισκέπτες να συμμετάσχουν και να αγαπήσουν την περιοχή, διοργανώνεται απ’ το Δήμο Ζαγορίου για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος αθλητικός αγώνας. Στο site www. zagori.gov.gr σε σχετική φόρμα μπορείτε να βρείτε τις λεπτομέρειες του αγώνα και να δηλώσετε συμμετοχή.

Απάντηση σχετικά με τη Φορολόγηση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής


Το ποσό των 1.300.000,00€ που αναγνώστης ανέφερε ότι καταβάλλει ετησίως η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή, αφορά ως επί το πλείστον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα τα οποία εκμεταλλεύεται εμπορικά. Είναι ενδεικτικό ότι στον προϋπολογισμό του έτους 2010 από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται το αφορολόγητο των εσόδων μιας σειράς ιδρυμάτων όπως το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, Μποδοσάκη, Αν.Παπανδρέου, Κων.Καραμανλή, Κων.Σημίτη, Αντ.Τρίτση, Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής ( προβλέπεται από τους Ν.3470/2006 άρθρο 22,Ν.1610/1986 άρθρο 12) και που μόλις πρόσφατα καταργήθηκαν. Είναι λοιπόν φανερό από το ύψος των εισφορών, ότι η αξία των ακινήτων που εκμεταλλεύεται το ίδρυμα είναι αρκετά σημαντική (τα ετήσια έσοδα είναι της τάξεως των 3 εκ. € σύμφωνα με αναφορά του βουλευτή κ.Α.Φούσα στη Βουλή).Μέσα σε αυτή τη πολυδιάστατη κρίση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας, η προσφορά των κοινωφελών ιδρυμάτων στην κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Με ορθολογική διαχείριση των εσόδων της Σχολής, η απώλεια ενοικίων της τάξεως των 100.000,00€ και τα οποία καταβάλλονται από τη μεριά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφ’ενός μεν δε φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στους σκοπούς της Σχολής καθώς αποτελεί περίπου μόνο το 3% των ετήσιων εσόδων της, αφ’ετέρου δε μειώνει τις δαπάνες του Δημόσιου Τομέα με την εκμετάλλευση δημόσιων κτηρίων.

Πατεράκης Μάνος
Δρ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ

ΑΡΤΑ: Αρχαιρεσίες στην παράταξη της «Δημοτικής αλλαγής»


Συνεδρίασε το Συντονιστικό όργανο της «Δημοτικής αλλαγής», την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011, με θέματα: α) Εκλογή Προέδρου β) Απολογισμός εξαμήνου γ) Ενημέρωση και προγραμματισμός δράσεων. Από το Γραφείο Τύπου της «Δημοτικής αλλαγής» αναφέρονται τα εξής: «Το νέο Συντονιστικό, που προήλθε από την ολομέλεια της αυτοδιοικητικής παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», συνεχίζει και αυτή την τετραετία τον οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο του, αλλά με διευρυμένη πλέον σύνθεση. Υπάρχουνε 8 μέλη από τους 4 πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, που μαζί με τα 7 μέλη, που προέρχονται από τον πρώην Δήμο Αρταίων, εφαρμόζουν στην πράξη την αποκέντρωση, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τα προβλήματα της περιφέρειας, που είναι ιδιαίτερα οξυμένα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, την απομάκρυνση των πολιτών από το κέντρο αποφάσεων του Δήμου τους και την υποβάθμιση των τοπικών συμβουλίων, που περιορίζονται σε διακοσμητικό ρόλο. Οι συνεδριάσεις του Συντονιστικού γίνονται κάθε μήνα σε διαφορετικό μέρος του Δήμου μας –η τελευταία έγινε στο Παλιό Δημαρχείο της Φιλοθέης και παρίστανται επίσης οι αιρετοί της παράταξης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Πρόεδρος του Συντονιστικού εξελέγη ο Βασίλης Μπαλάσκας, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Άρτας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος».

Δήλωση Δημάρχου Πρέβεζας για τα Σπέσιαλ Ολύμπικς


«Ως Δήμαρχος της Πρέβεζας αισθάνομαι υπερήφανος και διπλά χαρούμενος για την μεγάλη επιτυχία της ομάδας της πόλης μας στους αγώνες των Σπέσιαλ Ολύμπικς.Ο Χρήστος Πάκος και ο Διονύσης Βουκελάτος οι δύο Πρεβεζάνοι Ολυμπιονίκες τενίστες κατάφεραν όχι μόνο να νικήσουν τους αντιπάλους τους αλλά και να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.Αποδεικνύοντας σε όλους μας ότι η θέληση και η δύναμη της ψυχής μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να ανέβουμε όλοι στο ψηλότερο βάθρο κόντρα σε προβλήματα ή αδυναμίες που μας επιφυλάσσουν η μοίρα και η ζωή.Τα παιδιά αυτά είχαν την τύχη να περιβάλλονται από ανθρώπους που τους έδωσαν εκτός από τις γνώσεις και την αγάπη τους.Είναι οι προπονητές τους Κώστας Λογοθέτης και Νίκος Μαντούσης, είναι οι οικογένειές τους είναι όλοι όσοι στάθηκαν δίπλα τους σ’ αυτή την δύσκολη και συνάμα υπέροχη διαδρομή.Ολους αυτούς τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.Γιατί βοήθησαν τους αθλητές μας να βγουν νικητές.Γιατί ανέβασαν την σημαία της χώρας ψηλά.Γιατί έκαναν την Πρέβεζα να νιώσει περηφάνεια και συγκίνηση για μια ακόμη φορά.».

Κανένα θέμα απόλυσης στο στενό δημόσιο τομέα, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση


Κανένα ζήτημα απόλυσης δεν τίθεται στον στενό δημόσιο τομέα, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος.Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθεί η αναλογία 1 προς 5, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων, ενώ για τις ΔΕΚΟ διευκρίνισε ότι τα θέματα προσωπικού ρυθμίζονται από τα ΔΣ.Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρχουν επίτροποι στα υπουργεία.«Η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής στην εφαρμογή των συμφωνιών με την ΕΕ. Είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να αλλάξουν οι όροι που τίθενται και μόνο αν η Ελλάδα αποκτήσει πλεονασματικούς προυπολογισμούς και εξωστρεφή οικονομία θα μπορέσει να ορθοποδήσει για να μην έχει την ανάγκη από εξαρτήσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.Ο κ. Μόσιαλος ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν οτι εχει υπογραφεί συμφωνία για επιβολή νέων μέτρων, από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, παρέπεμψε στην σχετική δήλωση του κ. Βενιζέλου όπου δηλώνεται ότι δεν περιλαμβάνεται τίποτα που δεν έχει συζητηθεί εκτενώς στην Βουλή.«Δεν υπάρχει τίποτα πρόσθετο» είπε ο κ. Μόσιαλος.Η ΝΔ πάντως -διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη- έστρεψε τα πυρά της στον Ευ.Βενιζέλο, λέγοντας ότι απέκρυψε τη λέξη απολύσεις στη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου.

Χιλιάδες Βλάχοι αντάμωσαν στο Μέτσοβο


Το 27ο Αντάμωμα Βλάχων, διοργάνωσε στο Μέτσοβο,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, με την βοήθεια του Δήμου Μετσόβου, και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανήλιου.Χιλιάδες Βλάχοι, από ολόκληρη την Ελλάδα, βρέθηκαν στο Μέτσοβο, στο ίδιο σημείο, όπου είχαν συγκεντρωθεί και πέρυσι, και διατράνωσαν την ελληνικότητά τους.Στο Αντάμωμα, έλαβαν μέρος Βλάχικοι πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκαν πολιτιστικά δρώμενα, ενώ χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν βλάχικους χορούς. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρουσίαση των χορευτικών των πολιτιστικών συλλόγων ανά την Ελλάδα και τον «Τρανό Χορό».Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας τόνισε ότι «οι βλάχοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Έθνους, στο οποίο προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες».Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Σέργιος Λαμπρόπουλος μετέφερε χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Κώστας Τασούλας, ο οποίος απηύθυνε στους συγκεντρωμένους μήνυμα εκ μέρους του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Το λιμάνι Συβότων καθάρισαν οι Paguristas και οι Syvotistas

Δύτες ανέσυραν απορρίμματα απ’ τον πυθμένα

Στα Σύβοτα είχαν δώσει χθες ραντεβού τα μέλη των Paguristas, όπου σε συνεργασία με την τοπική ομάδα των Syvotistas προχώρησαν σε μία ακόμη εθελοντική δράση. Συγκεκριμένα, καθάρισαν τον πυθμένα του λιμανιού από σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν διασκορπισμένα σ’ αυτόν.Για την πραγματοποίηση της νέας αυτής δράσης οι δύο ομάδες είχαν καλέσει ειδικευμένους δύτες, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Έτσι περίπου 15 άτομα βούτηξαν στο λιμάνι και ανέσυραν απ’ τον βυθό του ό,τι βρήκαν (λάστιχα αυτοκινήτων, παλιά σχοινιά, σίδερα κ.α.). Τα αντικείμενα συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές, φορτώθηκαν σε φορτηγάκι και μεταφέρθηκαν σε χωματερή.Στην εθελοντική αυτή προσπάθεια συμμετείχαν περισσότεροι από 20 Γιαννιώτες μέλη των Paguristas που αναχώρησαν νωρίς χθες το πρωί για τα γραφικά Σύβοτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική υπήρξε στην προσπάθεια και η συμβολή του τοπικού Λιμεναρχείου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΤΑ:Μετέφερε 535 γραμμάρια χασίς


Συνελήφθη στις 22.00 χθες βράδυ,στο 10 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Άρτας από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αφγανιστάν, ηλικίας 25 ετών, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφορίας, εντόπισαν τον ανωτέρω αλλοδαπό μόλις αποβιβάσθηκε από υπεραστικό λεωφορείο της γραμμής Αθήνας – Άρτας και μετά από έρευνα, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 535 γραμμαρίων
- διακόσια (200) σπιρτόκουτα, τα οποία θα χρησιμοποιούσε για την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών
- δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Βγάζουν κάποιοι λεφτά χάρη στο Μνημόνιο – Η αληθινή ιστορία

Του Νίκου Κοτζιά

Η κυβέρνηση και τα μέσα «ενημέρωσης» που προπαγανδίζουν τα συμφέροντα των διεθνών και ελληνικών τραπεζών ως μονόδρομο, συσκοτίζει με όλους τους τρόπους το πραγματικό πρόβλημα και το ουσιαστικό περιεχόμενο των υποτιθέμενων λύσεων.Τι κάνει η κυβέρνηση; Στηρίζει όλη την επιχειρηματολογία της σε ένα πραγματικό πρόβλημα προκειμένου να επιβάλει μαζί με την τρόικα μια πολιτική που αφορά ένα άλλο πρόβλημα. Εμφανίζει την πολιτική της ως σωτηρία για τη χώρα, ενώ στην πραγματικότητα είναι σωτήρια για ορισμένους τραπεζίτες και ειδικής κατηγορίας κεφαλαιούχους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εσωτερικό. Δηλαδή, συστηματικά αναφέρεται σε υπαρκτά προβλήματα, και κατόπιν παρουσιάζει τις επιλογές της ως δήθεν ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις λύσης αυτών των προβλημάτων και μάλιστα ως τις μοναδικές. Τέλος, από τα προβλήματα που έχει η χώρα, επιλέγει να προβάλλει μόνο εκείνα που είναι στη λογική του συμπλέγματος ξένων και ντόπιων συμφερόντων. Πιο αναλυτικά:

Δύο ερμηνείες του προβλήματος και
διαφορετικοί δρόμοι λύσης τους

Ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας; Είναι ότι δεν διαθέτει οργανωμένη ευρεία παραγωγική βάση. Ότι ο τομέας της βιομηχανίας έχει αποδιοργανωθεί παντελώς. Ότι εισάγουμε ακόμα και βασικά αγροτικά προϊόντα που η χώρα θα έπρεπε να παράγει. Προϊόντα όπως η zάχαρη, το λεμόνι, ορισμένα φρούτα. Ότι ο ορυκτός πλούτος είναι ανεκμετάλλευτος και σχεδιάζεται να παραδοθεί σε άνομα συμφέροντα. Ότι, τελευταίο παράδειγμα, η οικοδομή, η παλιά ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε πλήρη διάλυση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαδικασία απώλειας της ίδιας της οικονομικής – παραγωγικής της βάσης.Πώς απαντά η κυβέρνηση σε αυτό το πρόβλημα; Ουσιαστικά δεν απαντά διότι δεν ασχολείται με το πρόβλημα. Πιθανά και να μην το καταλαβαίνει. Η ίδια μαζί με την Τρόικα ορίζει το ελληνικό πρόβλημα μόνο με όρους νομισματικών μεγεθών, ως έλλειμμα και χρέος. Ασφαλώς και αυτό το πρόβλημα υπάρχει. Μόνο που είναι αποτέλεσμα των προηγούμενων ελλείψεων, καθώς και σπαταλών και φοροδιαφυγής και όχι αντίστροφα όπως το εμφανίζουν. Η αντιστροφή της σχέσης πραγματικού προβλήματος και συνοδευτικών σε αυτό ζητημάτων οδηγεί και σε λάθος απαντήσεις.Σύμφωνα με τη δική μου άποψη, που την έχω παραθέσει από αυτή τη στήλη εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα έχει ανάγκη να ειδικευτεί σε σύγχρονους τομείς παραγωγής, όπως πληροφορική, νανοτεχνολογία, βιογενετική, νέα υλικά και στη βάση αυτής της ειδίκευσης να αναπτυχθεί. Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί χρειάζεται αύξηση των κονδυλίων στην εκπαίδευση και στην έρευνα, συνδυαστικές πολιτικές ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, περιφερειακή ειδίκευση. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) και θα ενισχυθεί η ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανείων της. Μια τέτοια πολιτική, θα πρέπει να συνοδεύεται από την δίωξη της φοροκλοπής, φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Την καταπολέμηση της παραοικονομίας. Εάν αυτό γινόταν, όπως ήδη έχω αποδείξει, το δημόσιο χρέος θα ήταν στα 67% του ΑΕΠ και η χώρα δεν θα είχε το σημερινό δημοσιονομικό πρόβλημα.Σύμφωνα με την άποψη των νεοφιλελευθέρων, της Τρόικας, δηλαδή, και της κυβέρνησης, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα δημοσιονομικών μεγεθών. Εκείνο που απαιτείται είναι να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, να περιοριστεί το λαϊκό εισόδημα, να αυξηθεί η φοροαρπαγή. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν μισθούς και συντάξεις. Περιορίζουν τις δημόσιες δαπάνες. Οδηγούν με άλλα λόγια την ελληνική οικονομία σε ύφεση. Η βαθιά ύφεση της οικονομίας αυξάνει τα προβλήματα επιβίωσης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα κάνει αδύνατη την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει το ελληνικό κράτος. Η αδυναμία αυτή καταγράφτηκε με σαφήνεια στην αποτυχία του Μνημονίου 1. Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξηγήσει, ως όφειλε αν ένοιωθε ότι ζούμε σε μια ουσιαστική δημοκρατία, πώς και γιατί υπήρξε αυτή η αποτυχία, ποιος είναι ο υπεύθυνος. Η αποτυχία του Μνημονίου 1 οδηγεί σε νέο δανεισμό με το Μνημόνιο 2 (μεσοπρόθεσμο, όπως λέγεται, πρόγραμμα). Το Μνημόνιο 2 στηρίζεται στην ίδια συνταγή που στηρίζεται και το ήδη αποτυχημένο Μνημόνιο 1. Η μη ερμηνεία της αποτυχίας του ενός «επιτρέπει» την επανάληψη μιας αποτυχημένης και άδικης πολιτικής.

2. Η αποτυχία της συνταγής των τραπεζιτών
άλλοθι για τη λεηλασία της χώρας

Η κυβέρνηση παριστάνει ως να έχει κατακτήσει έργον λαμπρό με την συμφωνία για το Μνημόνιο 2. Ουσιαστικά, όμως, αυτό το Μνημόνιο έγινε αναγκαίο για δύο λόγους. Πρώτον διότι η χώρα μπήκε σε ύφεση, όπως είχαμε προβλέψει πολλοί, και άρα αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, και, δεύτερον, διότι ο ξένος παράγοντας δεν επιθυμεί να αλλάξει ουσιαστικά τους όρους δανεισμού. Αυτοί οι όροι θα μπορούσαν να είχαν διασφαλιστεί κατά τη διαπραγμάτευση του Μνημονίου 1, εφόσον η κυβέρνηση είχε θελήσει να διαπραγματευτεί.Το γεγονός είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει, πλέον, τις απαιτήσεις των δανειστών. Μπροστά της έχει μόνο μια λύση, την αναδιάρθρωση των δανείων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό και δεν μπορεί να συμφωνεί η Ελλάδα στο να θυσιάζεται προκειμένου να μην χάσουν ορισμένοι τραπεζίτες χρήματα από τα ασφάλιστρα που έχουν παιχτεί πάνω στην ελληνική περίπτωση. Η αναδιάρθρωση, όμως, δεν γίνεται. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδέχεται το εις βάρος της χώρας πλαίσιο που θέτουν οι ξένοι εκπρόσωποι των τραπεζιτών και αντί να αναδιαρθρώσει το χρέος μια ώρα αρχύτερα και σε πιθανά διαχειρίσημα ποσά και μεγέθη των δανείων, δέχεται την αναβολή αυτής της αναδιάρθρωσης για όταν οι ξένοι τραπεζίτες θα έχουν διασφαλίσει τα συμφέροντα και δικαιώματά τους. Με άλλα λόγια η αναδιάρθρωση δεν πρόκειται να αποφευχθεί. Απλά θα γίνει αργότερα και με δυσμενέστερους όρους για την Ελλάδα. Σε αυτούς τους όρους, πρέπει να υπογραμμιστεί, θα προστεθεί και ένας επιπλέον: το ξεπούλημα της Ελληνικής Δημόσιας Περιουσίας. Κυριολεκτικά ξεπούλημα σε φτηνές τιμές.Η σχεδιαζόμενη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας αποτελεί το επιστέγασμα των κερδών των τοκογλύφων που μας δανείζουν. Όχι μόνο λαμβάνουν ήδη υψηλούς τόκους, αλλά επιπλέον, με τα κέρδη που πραγματοποιούν σε βάρος μας θα αγοράσουν φτηνά ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε. Αυτό το γεγονός αποτελεί μέγιστο πρόβλημα. Τόσο διότι θα αποτελεί μια μεγάλη λεηλασία, όσο και διότι η Ελλάδα θα χάσει από τα χέριά της τους πιο απαραίτητους μοχλούς προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, αφού θα της έχουν αφαιρεθεί τα προς τούτο εργαλεία. Για όποιον έχει αμφιβολία θυμίζω ότι το 1994 το ελληνικό χρέος ήταν 90 δισεκατομμύρια, από τότε πληρώσαμε 575 δισεκατομμύρια και χρωστάμε ακόμα 340 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, έχουμε ξεπληρώσει τα δάνειά μας δέκα φορές και ακόμα δανειζόμαστε για να τα ξεπληρώσουμε.

Οι λύσεις του δήθεν μονόδρομου είναι
αντιπαραγωγικές και άδικες

Η διάγνωση του ελληνικού προβλήματος που κάνει η κυβέρνηση είναι λανθασμένη, και οι λύσεις που προτείνει είναι αντιπαραγωγικές, δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση στο όνομα υπαρκτών προβλημάτων που διαβάζει μονόπλευρα, στο όνομα ότι η ανάγνωσή της είναι μονόδρομος, θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλλει οποιαδήποτε λύση χωρίς κανένα τίμημα. Με άλλα λόγια, εφόσον υπάρχει κατά τη γνώμη της πρόβλημα, αυτό οφείλει να το λύσει σε βάρος των λαϊκών και μεσαίων εισοδημάτων, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, νέα κίνητρα για το μεγάλο κεφάλαιο και τους κεφαλαιούχους. Η κυβέρνηση επιτίθεται σε δημόσια περιουσία, μισθούς, συντάξεις και μικρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες στο όνομα της κρίσης. Και αυτό, παρόλο που δεν έχουν εκείνοι την ευθύνη, ή έστω την κύρια ευθύνη για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αντίθετα, οι φοροκλέπτες, οι άνθρωποι της παραοικονομίας και οι ατσίδες του χρηματοπιστωτικού συστήματος μένουν στο απυρόβλητο, όχι μόνο ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και ηθικά. Ευτυχώς, επί παραδείγματι, που η Ουέφα αποκάλυψε ορισμένα από τα κυκλώματα στο ποδόσφαιρο για να γίνει φανερό που βρίσκονται τα πολλά λεφτά, με πιο τρόπο αποκτώνται και πόσο μονόπλευρη είναι η κυβέρνηση στην πολιτική της.Συνολικά η κυβέρνηση διαβάζει με σκληρή αντικοινωνική πρόθεση και λάθος γυαλιά τις αιτίες της κρίσης. Επιλέγει να συμπορευθεί με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην αναζήτηση μονόπλευρων λύσεων. Οι «λύσεις» αυτές είναι αντιπαραγωγικές. Οξύνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα. Κοινωνικά είναι άδικες και μονόπλευρα διατεταγμένες. Όταν λοιπόν η κυβέρνηση μιλά για μονόδρομο δεν εννοεί ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, αλλά ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές προς όφελος των λίγων και για την προστασία των συμφερόντων τους. Για εκείνη, λοιπόν, και για εκείνους μπορεί να είναι μονόδρομος, όχι και για μας που γνωρίζουμε ότι και υπάρχει άλλος δρόμος, και οφείλουμε να τον διαβούμε.

Κρίσιμη για την «Δωδώνη» αύριο η συνεδρίαση των μετόχων της

Σήμερα αποκλείουν οι κτηνοτρόφοι το Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων αναφορικά με το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» είναι αυτή που μόλις άρχισε. Κι αυτό γιατί στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το τι θα γίνει από δω και εμπρός με αυτήν.Ενόψει της συνέλευσης, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους προχωρώντας σήμερα σε μία πρωτόγνωρη επιχείρηση αποκλεισμού του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Ο αποκλεισμός θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα και οι κτηνοτρόφοι επιχειρούν μέσω αυτού να εισακουστούν οι απόψεις τους τόσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Δωδώνης» που είναι και το σημαντικότερο θέμα αυτή την περίοδο, όσο και για την γενικότερη λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας.«Ζητάμε ορισμό διοικητικού συμβουλίου το οποίο θα εκπληρώνει τους όρους του καταστατικού της εταιρείας. Δηλαδή εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, σωστή λειτουργία της βιομηχανίας και στήριξη της οικονομίας της Ηπείρου. Το βασικό μας αίτημα παραμένει ωστόσο το ιδιοκτησιακό», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Κτηνοτρόφων της Ηπείρου και μέλος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας στον «Αγροτύπο», σχετικά με την σημερινή κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα. Ο κ. Τζίμας σημείωσε ότι με το πέρασμα του χρόνου η αγωνιστικότητα του κτηνοτροφικού κόσμου δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνει, παρά το γεγονός ότι η εποχή είναι δύσκολη για τους κτηνοτρόφους.Κάλεσμα συμμετοχής στην σημερινή κινητοποίηση απηύθυναν με κοινή ανακοίνωσή τους και οι παρατάξεις ΔΡΑΣΥ και Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου.Όσον αφορά το μέλλον της «Δωδώνης» φαίνεται πως υπάρχουν τρία βασικά σενάρια. Ένα κάνει λόγο για την δημιουργία από την διοίκησή της ενός συμβουλίου το οποίο θα προωθήσει την διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια για τροποποίηση του καταστατικού της, καθώς αυτό προβλέπει πως σε περίπτωση που η ΑΤΕ Bank θέλει να αποεπενδύσει από την «Δωδώνη» οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ένα τελευταίο σενάριο που μοιάζει και αρκετά ακραίο είναι ότι εξετάζεται η μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Αθήνα, ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή με τους κτηνοτρόφους!Όπως και να’ χει το πράγμα, η αυριανή συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της, αφού ο ρόλος τους στις αποφάσεις είναι καίριος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τροχαίο με θύμα 45χρονο το πρωί στην Άρτα


Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό σημειώθηκε σήμερα στις 08.10 το πρωί στο 68,9χλμ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων Άρτας, στο ύψος της διασταύρωσης προς Ρόκκα. Από τη σύγκρουση δύο Ι.Χ. τραυματίστηκε θανάσιμα ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου, ηλικίας 45 ετών, από την Άρτα.

Μυστήριο με πτώμα στην Ηγουμενίτσα


Το πτώμα ενός 70χρονου άνδρα, αγνώστων στοιχείων, ανέσυραν από χαράδρα στις 23:20 χθες το βράδυ στην τοπική κοινότητα Λαμπανίτσα του Δήμου Σουλίου στην Θεσπρωτία, δυνάμεις της Πυροσβεστικής.Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετείχαν 12 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τέσσερα οχήματα, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ. Η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε αρχικά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Φιλιατών και από εκεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για τη διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής.

Την πυροβόλησε με δίκαννο γιατί τον χτύπησε με τη μαγκούρα!


Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και ο καυγάς φούντωσε ανάμεσα στο ηλικιωμένο ζευγάρι στη Δωδώνη Ιωαννίνων που λίγο έλλειψε να αποβεί μοιραίος για έναν από τους δύο.Το ζευγάρι λογομάχησε για αρκετή ώρα, με την ηλικιωμένη να χάνει την ψυχραιμία της και να χτυπά τον σύζυγό της με την μαγκούρα στο κεφάλι. Με τη σειρά του ο ηλικιωμένος έβγαλε το δίκαννο και πυροβόλησε τη γυναίκα του στα πόδια!!! Οι γείτονες που άκουσαν τους πυροβολισμούς και τις φωνές ειδοποίησαν την αστυνομία και ασθενοφόρο. Αστυνομικοί συνέλαβαν τον άντρα, ενώ λίγο αργότερα το ζευγάρι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε το όπλο αλλά και 16 φυσίγγια.