Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

ΠΡΕΒΕΖΑ:Κάνει πεζός τον γύρο της Ελλάδας για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην αιμοδοσία και την δωρεά οργάνων


Βήμα- βήμα κατακτά τον στόχο του που δεν είναι άλλος από το να κάνει τον γύρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας με τα πόδια ο Σερραίος μαραθωνοδρόμος Γιάννης Φιλιππίδης. Ο κ. Φιλιππίδης ξεκίνησε στις 5 Μαίου από την Ορεστιάδα και διανύοντας μια απόσταση 2.100 χιλιομέτρων χθες το πρωί έφτασε στον Δήμο της Πρέβεζας.Ο αθλητής επισκεφθηκε τον Δήμαρχο Χρήστο Μπαϊλη και τον ενημέρωσε για τον σκοπό του δύσκολου και επίπονου ταξιδιού του. Προσωπικές καταστάσεις που ο ίδιος βίωσε, έκαναν τον 55 χρονο άνδρα να ξεκινήσει -σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας- μια μεγάλη διαδρομή στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της προσφοράς οργάνων. Έναν ολόκληρο χρόνο προετοίμαζε το ταξίδι του και συνολικά θα διασχίσει 5.200 χιλιόμετρα φτάνοντας μέχρι την Κρήτη.Οι ενδιάμεσοι σταθμοί του Γιάννη Φιλιππίδη είναι ελάχιστοι ενώ ο αθλητής επισκέπτεται τους Δημάρχους των πόλεων , τους ενημερώνει για την προσπάθεια του και ζητά την συνδρομή τους για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.«Παρότι έχω βιώσει δυσκολες καταστάσεις, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι εφόσον δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα πρέπει να τα αγαπήσουμε» λέει ο αθλητής ο οποίος τονίζει ότι δεν βαδίζει μόνο με το σώμα αλλά και με την ψυχή.«Είναι στιγμές που πονά όλο μου το σώμα όμως συνεχίζω κι έτσι θα κάνω μέχρι να τελειώσω το ταξίδι που έχω ξεκινήσει» συνεχίζει ο Γιάννης ο οποίος περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να διασχίσει τα περίπου 3 χιλιάδες χιλιόμετρα που απομένουν ακόμη μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.Μετά την Πρέβεζα ο κ. Φιλιππίδης θα κατευθυνθεί στην Αρτα και εν συνεχεία στην Αμφιλοχία, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και άλλες πόλεις ενώ πριν φτάσει στην Αθήνα θα κάνει και τον γύρο της Πελοποννήσου.

Με επιτυχία η διέλευση Κλασσικών Οχημάτων MG από τα Γιάννενα


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση και διέλευση Κλασσικών Οχημάτων MG στην πόλη των Ιωαννίνων. Δεκάδες κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αυτοκίνητα για πέντε περίπου ώρες που είχαν σταθμεύσει στην κεντρική πλατεία αλλά και κατά την διάρκεια της διέλευσης που έγινε σε διάφορους δρόμους των Ιωαννίνων.Στην εν λόγω περιήγηση που συμμετείχαν 55 οχήματα κλασσικού τύπου με πληρώματα κυρίως από την Βρετανία, Ιταλία , Ολλανδία, Γερμανία , Αυστραλία, και Πορτογαλία, υπήρξε και δημοσιογραφική - τηλεοπτική κάλυψη από ειδικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του εξωτερικού γεγονός που συνέβαλλε στην καλύτερη και πληρέστερη προβολή της πόλης μας.Ο Δήμος Ιωαννιτών και οι υπεύθυνοι του Τομέα Τουρισμού αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια τα όργανα της Τροχαίας Ιωαννίνων που συνέβαλλαν τα μέγιστα για την ομαλή περιήγηση και διέλευση των οχημάτων αυτών στη πόλη των Ιωαννίνων, καθώς και το Αστικό ΚΤΕΛ και την δημοτική αστυνομία για την αμέριστη συνδρομή τους στην όλη εκδήλωση .

ΑΡΤΑ: Διήμερο κινητοποιήσεων για τους εμπόρους

Απόφαση για διήμερο κινητοποιήσεων και κλείσιμο καταστημάτων έλαβε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας & Νήσων (Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.) κηρύσσοντας 48ωρο δράσεων για το 2ήμερο της συζήτησης του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή με απεργία – κλείσιμο καταστημάτων – την 2η μέρα. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας ο οποίος αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου θα προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης ενώ την Τετάρτη 29 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας κ. Δημήτρης Χουλιάρας δήλωσε σχετικά με τις κινητοποιήσεις: «Εμείς προτείναμε διήμερο κινητοποιήσεων. Την πρώτη μέρα, παραμονή του μνημονίου δηλαδή αύριο (Τρίτη 28 Ιουνίου) κινητοποίηση με αφίσες, φυλλάδια, κάποιο ηχητικό μήνυμα που θα περνάει σε όλη την πόλη, συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς κλπ. Μέσα στο πλαίσιο ήταν και κάποιες κινητοποιήσεις ή πορείες σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά επειδή και οι δημόσιες υπηρεσίες αύριο και μεθαύριο θα έχουν απεργία δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό. Την Τετάρτη ημέρα ψήφισης του μνημονίου θα είναι κλειστά τα μαγαζιά όλη την ημέρα. Θα συγκεντρωθούμε στο Εργατικό Κέντρο στις 10.00 το πρωί και από κει θα κάνουμε πορεία όπως γίνεται συνήθως. Αυτή τη στιγμή πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αν δεν κλείσουν, αν δεν δώσουν ένα στίγμα αντίδρασης δυναμικό δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποια ανταπόκριση απ’ την κυβέρνηση. Την Τετάρτη το βράδυ ψηφίζεται το μνημόνιο. Αν την Τετάρτη το πρωί δουν ότι υπάρχει μια αντίδραση απ’ όλους τους φορείς, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους και απ’ τον εμπορικό σύλλογο, τους εμπόρους, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους πιστεύω ότι το βράδυ θα υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά την ψήφιση του μνημονίου».

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Ηγουμενίτσα


Μαίνεται η πυρκαγιά σε χαράδρα κοντά στην κοινότητα Βράχωνα στην Ηγουμενίτσα και όπως έγινε γνωστό από το Πυροσβεστικό Σώμα, η κατάσβεσή της ειναι δύσκολη λόγω του ανάγλυφου του εδάφους.Επί τόπου 10 οχήματα με 37 πυροσβέστες. Ρίψεις νερού πραγματοποιεί αεροσκάφος.

Σε εφαρμογή οι κυκλοφοριακές αλλαγές στην Κενάν Μεσαρέ


Σε εφαρμογή τέθηκαν από σήμερα οι κυκλοφοριακές αλλαγές στην Κενάν Μεσαρέ, όπως είχε αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν καθορισμού ορίου ταχύτητας στα 50 χιλιόμετρα και καθημερινούς ελέγχους από την Τροχαία και προσωρινή ρύθμιση στον κόμβο Νικοπόλεως.Η ρύθμιση αφορά σε απαγόρευση αριστερής στροφής προς Κενάν Μεσαρέ και κατεύθυνση των οχημάτων προς κυκλικό κόμβο με παράλληλη παραχώρηση προτεραιότητας στην αριστερή στροφή προς Νικοπόλεως.Η προσωρινή ρύθμιση θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Τα αποτελέσματά της θα αξιολογηθούν και θα αποφασιστεί η τοποθέτηση ή μη φωτεινών σηματοδοτών, όπως είχε αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.Ο Δήμος Ιωαννιτών ευχαριστεί την Τροχαία για την συνεργασία που υπάρχει, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα σε έναν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.Ζητά από τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συνεργάζονται με τους αστυνομικούς για την αποφυγή προβλημάτων.

ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ

Ο κλάδος στην Ήπειρο έχει αποδείξει, ότι μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε προσιτές τιμές

Την πιο κρίσιμη περίοδο διανύει φέτος ο Ηπειρωτικός τουρισμός, αφού καλείται να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην οικονομική κρίση και στην φοροκαταιγίδα της Κυβέρνησης. Ηπειρώτες επιχειρηματίες του κλάδου βλέπουν, ότι το φετινό καλοκαίρι, αλλά κυρίως ο χειμώνας θα είναι καταλυτικές περίοδοι για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία, από την οποία ζητούν να είναι δίπλα τους και όχι απέναντί τους, όπως αποδεικνύει με τη στάση της.Στους επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος του έτους, ο τουρισμός στην Ήπειρο καλείται να δώσει εξετάσεις, σε μια περίοδο που οι οιωνοί είναι θετικοί, αφού ήδη παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις, κυρίως από το εξωτερικό. «Ο κλάδος βγαίνει από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια και η Ήπειρος μπορεί να πάρει μεγάλο κομμάτι από την πίτα της αγοράς» σημειώνουν επαγγελματίες του τουρισμού, που τονίζουν, ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες στην περιοχή.

10% ΑΥΞΗΣΗ…
Όπως λένε ξενοδόχοι, ήδη σε Πάργα και Σύβοτα οι κρατήσεις είναι αυξημένες 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τους δυο επόμενους μήνες οι κρατήσεις αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με τις περιοχές αυτές να συγκεντρώνουν ως επί το πλείστον ξένους επισκέπτες.Και αυτό, γιατί πολλά ξενοδοχεία, αν όχι τα περισσότερα, επιλέγουν να δουλέψουν με ξένα τουριστικά πρακτορεία. «Λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, οι ντόπιοι θα κάνουν διακοπές λιγότερο διάστημα και πιο λιτά σε σχέση με άλλες χρονιές. Η γενικότερη κατάσταση, όπως οι ταραχές στη Βόρεια Αφρική, βοηθούν τον τουρισμό μας, που πάντα παραμένει ο καλύτερος πρέσβης μας στο εξωτερικό» λένε ξενοδόχοι.

ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ…
Βέβαια, η Ήπειρος και ειδικά τα παράλιά της είναι μια σχετικά νέα αγορά. Μέχρι στιγμής, μόνο Ιταλοί έρχονταν κατά κόρον, όμως από φέτος επισκέπτονται την περιοχή μας Ρώσοι, Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί κ.α. Αυτό το άνοιγμα οφείλεται εν μέρει στις νέες τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο, που έφεραν πιο κοντά την Ήπειρο με πολλά ξένα Κράτη, κυρίως όμως οφείλεται στην ανάγκη των επαγγελματιών του τουρισμού να ξεπεράσουν την κρίση και να αποφύγουν το «λουκέτο».«Εδώ και κάποια χρόνια, οι Έλληνες τουρίστες μειώνονταν συνεχώς. Τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν, όμως με το Μνημόνιο εκτινάχθηκαν. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε «λουκέτο» πρέπει να προσελκύσουμε νέες αγορές».

ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ!

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι αυξάνονται οι Γερμανοί που έρχονται στην Ελλάδα και δη στην Ήπειρο για διακοπές. Αν και τους προηγούμενους μήνες υπήρχε απαισιοδοξία στην αγορά, ότι οι Γερμανοί λόγω της… κακής φήμης της Ελλάδας στη χώρα τους, δεν θα έρθουν φέτος στις παραλίες μας, φαίνεται ότι τελικά συμβαίνει το αντίθετο! «Όσον αφορά τις κρατήσεις για την Ελλάδα, έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρσι», δήλωσε ο Φόλκερ Μπέτσερ, διευθυντής του τουριστικού οργανισμού TUI Deutschland στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.Να σημειωθεί, ότι από τη Ρωσία αναμένεται να έρθουν φέτος 550.000 τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας θα περάσουν τις διακοπές τους περίπου 700.000 Σέρβοι!

ΟΙ ΤΙΜΕΣ…
Φέτος οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές, δείγμα ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου «πήραν το μήνυμα» από την πτώση των προηγούμενων ετών. Έτσι, στα Σύβοτα για παράδειγμα κάποιος μπορεί να βρει δωμάτια από 60 ευρώ, ενώ ανάλογες είναι οι τιμές σε Πάργα και Πρέβεζα. Στην τελευταία μάλιστα, οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο είναι αυξημένες 20% με 25%! Αυτό που σημειώνουν πολλοί Φορείς του τουρισμού στην Ήπειρο είναι, ότι οι τιμές πρέπει να μείνουν στα ίδια επίπεδα και να μην… τραβήξουν την ανηφόρα, όπως γινόταν στο παρελθόν. Όχι μόνο ξενοδοχεία, αλλά και καφέ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα πρέπει να διατηρήσουν μια λογική τιμολογιακή πολιτική, για να προσελκύσουν κόσμο.

ΤΑ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ»…
Ωστόσο, ανασταλτικό παράγοντα θα παίξει η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% στα είδη εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου. Ειδικά ο χειμερινός τουρισμός, που στα Γιάννινα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, θα πληγεί και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή, για να μην πέσουν πιο βαθιά στη δίνη της κρίσης. «Καφέδες, νερά, αναψυκτικά κ.α. θα αυξηθούν σε πρωτόγνωρες τιμές για τα Ελληνικά δεδομένα. Πώς θα δουλέψουμε το χειμώνα, που παραδοσιακά έρχονται χιλιάδες επισκέπτες;» ρωτούν εστιάτορες από την περιοχή του Ζαγορίου και του Μετσόβου.Για τους περισσότερους, η πολιτική της Κυβέρνησης είναι εντελώς λανθασμένη. Αντί να δώσει ώθηση στον τουρισμό, να διευκολύνει νέες επενδύσεις και να στηρίξει τον κλάδο, του επιβάλλει κάθε τόσο απανωτή φορολογία. Ειδικά για την Ήπειρο, ο τουρισμός αποτελεί στην κυριολεξία τη «βαριά βιομηχανία» της. Αγροτουρισμός, αθλητικός, συνεδριακός, μνημειακός τουρισμός μπορούν να αναπτυχθούν και μάλιστα σε γερές βάσεις, αλλά πρέπει να βοηθήσει και η Πολιτεία, η οποία μέχρι στιγμής δυστυχώς είναι «αντίπαλος» του κλάδου…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων


Σας ενημερώνουμε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων συγκροτήθηκε σε σώμα με την πράξη 3/15-06/2011, σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου μας και αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Στέφανος Σίντος
Αντιπρόεδρος: Κων/νος Πολύζος
Γεν. Γραμματέας: Χρήστος Στουγιάννος
Ειδ. Γραμματέας: Ουρανία Σόντη
Tαμίας: Ελευθερία Νάτσια
Μέλη: Λάμπρος Παπαδιώτης-Μιχάλης Νάτσης-Αντώνης Δημητριάδης-Αθανάσιος Κωσταγιάννης- Αναστάσιος Τόκας- Βασίλειος Ζήνδρος

Επιτακτική Ανάγκη του Ευρύτερου Δυνατού Αντιμνημονιακού Μετώπου – Ενός Μετώπου Προτάσεων και Λύσεων

Γράφει ο Νίκος Κοτζιάς

Η πατρίδα βρίσκεται σε κρίση. Σε υποχώρηση της διεθνούς θέσης της. Σε αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού και της οικονομικής παραγωγικής βάσης της. Περνά μια κρίση πολιτικών θεσμών. Πνευματικότητας. Ηθικής. Για ορισμένους όλα αυτά είναι προσωρινά. Θεωρούν ότι η υπέρβαση της κρίσης εξαρτάται κύρια από τους ορθούς επικοινωνιακούς χειρισμούς, την όποια «ορθή» εσωκομματική ιεράρχηση, την μη απομάκρυνση από τα παλιά κομματικά «μαγαζιά γωνία». Όπως δεν κατάλαβαν πώς φτάσαμε εδώ, έτσι και δεν καταλαβαίνουν τι χρειάζεται για να βγούμε από αυτήν. Πολλοί από αυτούς επιδιώκουν να έχουν καλές σχέσεις με την διαπλοκή και το Κόμμα του Μνημονίου προκειμένου να συμμετάσχουν στο «παιχνίδι» του υπάρχοντος πολιτικού και κομματικού σκηνικού. Να αυξήσουν, εγκλωβισμένοι στον αδιέξοδο αντικοινωνικό τους εγωισμό, τις πιθανότητές τους να καταλάβουν μια ακόμα καλύτερη θέση σ’ αυτό. Στην πραγματικότητα, οι έχοντες την αντίληψη της προσωρινότητας και οι προτάσσοντες την καριέρα τους, είναι αιτία και όχι δύναμη υπέρβασης της κρίσης.

Συλλογικότητες με προοπτικές και ενότητα ενάντια σε εγωισμούς
Ζούμε δύσκολες στιγμές. Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η σημερινή κρίση στο πολιτικό πεδίο είναι μια ακόμα συνηθισμένη κρίση που το σύστημα θα την ξεπεράσει αλώβητο. Και αυτό, διότι σήμερα δεν «κινδυνεύει» απλά με αποδιοργάνωση το υπάρχον κομματικό σύστημα, αλλά η ίδια η Πατρίδα. Η σωτηρία της, πιθανολογώ, περνά μέσα από την ανασύνταξη αυτού του κομματικού συστήματος, την απελευθέρωση νέων δυνάμεων, την απαλλαγή των τελευταίων από τους διαπλεκόμενους πολιτικούς που βρίσκονται στις λίστες των «pay roll» μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Πολιτικών που απέτυχαν να σώσουν τη χώρα. Οι οποίοι προτάσσουν τα προσωπικά συμφέροντα εκείνα της κοινωνίας.Σήμερα είναι η ημέρα που οι εγωισμοί πρέπει να υποταχθούν στις ανάγκες των καιρών, της πατρίδας και της κοινωνίας. Που οι εγωισμοί δεν μπορεί να είναι κριτήριο για το τι οφείλουμε να κάνουμε. Είναι ανάγκη να αποκαταστήσουμε τις συλλογικότητες. Δεν πρόκειται να σωθούμε διότι τάχα ο ένας ή ο άλλος είναι «βαρύς και ασήκωτος». Αντίθετα, χρειάζεται μια νέα συλλογικότητα που δεν ζητά τους λογαριασμούς του παρελθόντος, αλλά τις λύσεις του μέλλοντος. Που επιδιώκει να συνδυάσει τον θυμό με απαντήσεις. Που ενώνει το μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο με ένα στρατήγημα προοδευτικής υπερβάσης της κρίσης. Ενότητα και Στρατηγική σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι τα δύο στοιχεία που πρέπει να οικοδομηθούν από όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις διατηρώντας η καθεμία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τον ρόλο που εκείνη επιθυμεί για τον εαυτό της.

Τέσσερεις δυνάμεις του Αντιμνημονιακού Μετώπου
Ενάντια στα Μνημόνια 1 και 2 έχει ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού. Στην Πολιτική Σκηνή θα βρει κανείς αντιμνημονιακές δυνάμεις ακόμα και στη Δεξιά. Στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο ξεχωρίζουν τέσσερεις μεγάλες συνισταμένες που στο εσωτερικό τους έχουν ένα κόσμο που με τον ένα ή άλλο τρόπο συμμετέχει σε περισσότερες από μία εξ αυτών. Αναφέρομαι στις Πλατείες των Αγανακτισμένων, σε νέες κινήσεις, όπως αυτή του αγαπημένου μας Μίκη Θεοδωράκη, στα υπάρχοντα κόμματα της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, κύρια των Συνασπισμό και το ΚΚΕ, καθώς και στον ευρύτερο κόσμο του ΠΑΣΟΚ που ενάντια στη λογική της σημερινής κυβέρνησης νιώθει και καταλαβαίνει ότι το Μνημόνιο δεν είναι μόνο καταστρεπτικό για την Δημοκρατική Παράταξη, αλλά κύρια οδηγεί στον γκρεμό την ίδια την χώρα. Πιστεύω, ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις, πρέπει να υπάρξει για τις περισσότερες ένας ελάχιστος κοινός παρανομαστής κοινής δράσης. Εξάλλου, ήδη στην πράξη, οι τρεις τελευταίες συνισταμένες συμμετέχουν με τον ένα ή άλλο τρόπο στην πρώτη. Από μια σκοπιά (και μόνο από μια), στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας διαμορφώνονται διαδικασίες συστράτευσης εαμικού τύπου.Σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα σε αυτές τις 4 συνισταμένες υπάρχουν διαφορές. Τμήμα του κινήματος των αγανακτισμένων προτιμά να συντονίζεται από σειρά μεγάλων μπλοκ παρά να συνευρεθεί με υπάρχοντες πολιτικές δυνάμεις, ενώ άλλοι λιγότεροι ελπίζουν ότι θα γίνει δυνατό να γεννηθεί μια νέα πολιτική δύναμη μέσα από αυτό το κίνημα. Από πλευράς μου καλοδεχούμενη μια τέτοια προοπτική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Αντιμνημονιακό Μέτωπο δεν θα περιοριστεί σε μια τέτοια δύναμη. Είναι και θα παραμείνει πολύ ευρύτερο από όποιον θελήσει να οργανωθεί στο όνομά του. Για αυτό εξάλλου, πάντα κατά τη γνώμη μου, παραμένει επίκαιρο το καθήκον να διαχωριστεί στη συνείδηση πολλών το Μέτωπο του Μνημονίου και της Πλεονεξίας, που στηρίζεται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, δημοσιογραφικά συγκροτήματα, τραπεζίτες και άλλους επιχειρηματίες, καθώς και την τρόικα, από εκείνες τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις που έχουν θέση εαυτό στην απέναντι όχθη, δηλαδή, στο Αντιμνημονιακό Μέτωπο. Όποιες αδυναμίες και αν έχουν οι τελευταίες, ότι και αν προσάπτει η μία στην άλλη.Δεύτερη συνισταμένη του αντιμνημονιακού κινήματος συναποτελείται από σειρά «τοπικών κινήσεων», «πατριωτικών μετώπων», συμπόρευση «προσωπικοτήτων», όπως καθηγητών της νομικής και κινημάτων με έντονη τον διακομματικό χαρακτήρα τους, στα οποία συμμετέχουν από παλιούς αριστερούς μέχρι και πολίτες που σε άλλες συνθήκες θα ήταν πέραν και της ΝΔ. Οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν στα κινήματα των δρόμων και των Πλατειών, επιδιώκουν να τα επηρεάσουν όσο το δυνατό περισσότερο και έχουν ως είναι φυσικό τη δική τους αντίληψη για το δέον γίγνεσθαι. Οφείλουν, όμως, κατά τη γνώμη μου να αναστοχαστούν πάνω στο εύρος και την ισχύ των δυνάμεων του Κόμματος του Μνημονίου. Να αξιολογήσουν την ανάγκη (επείγουσα κατά εμέ) ή μη ανάγκη συμπόρευσης όλων των δυνάμεων του αντιμνημονιακού μετώπου, διατηρώντας ανοικτές τις επικοινωνίες με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις. Στόχος δεν μπορεί να είναι η επιβολή της άποψης ή και της παρουσίας του ενός ή του άλλου, αλλά η διασφάλιση της ουσιαστικής και πρακτικής επικοινωνίας ανάμεσα στις διαφορετικές δυνάμεις καθώς και η συμπόρευσή τους.Τα προβλήματα πιθανά να ήταν σήμερα λιγότερα, εάν η τρίτη συνισταμένη, η αριστερά ήταν ενωμένη. Δυστυχώς η αριστερά της εποχής της κρίσης, ενώ σε ένα βαθμό δικαιώνεται, είναι περισσότερο διασπασμένη από ποτέ. Στην περίοδο της κρίσης, δίπλα στη μη συνεργασία ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον Συνασπισμό, προστέθηκε και η αποχώρηση από τον τελευταίο δύο ομάδων με σημαντικά στελέχη και ενδιαφέρουσες απόψεις. Μια πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την συνεργασία της κομμουνιστικής με την ριζοσπαστική αριστερά θα είχε το ενδιαφέρον της. Δεν φαίνεται, όμως, πιθανή. Ζούμε το ιστορικό παράδοξο, αυτή η συνεργασία να έχει υλοποιηθεί για ιστορικά δευτερεύοντες λόγους (όπως το 1989) και σήμερα που η πατρίδα υποφέρει και απαιτεί εαμικού τύπου πρωτοβουλίες, έστω ανάλογες με εκείνη της ΕΔΑ το 1958 όταν η τελευταία έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, ορισμένοι σηκώνουν καινούργια τοίχοι. Το ίδιο ισχύει σε ένα βαθμό και για τις σχέσεις Δημοκρατικής Αριστεράς, Οικολόγων και Συνασπισμού λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό βάρος του τελευταίου ως προς αυτή την «πολιτική περιοχή». Και εδώ οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες.Ο μεγάλος όγκος των αντιμνημονιακών δυνάμεων που έχουν κομματική δέσμευση ή παράδοση είναι εκείνες που είναι ενταγμένες στο ΠΑΣΟΚ ή έχουν πασοκογενή προέλευση. Οι δυνάμεις αυτές είναι διπλά διασπασμένες. Αφενός σε αυτούς που είναι εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, αφετέρου οι εκτός σε πολλαπλές επιμέρους δυνάμεις. Αυτός ο κατακερματισμός είναι ένδειξη κρίσης της Δημοκρατικής Παράταξης και κίνδυνος σημαντικές αντιμνημονιακές δυνάμεις να χαθούν από την πολιτική σκηνή. Για αυτό, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Παράταξης θα πρέπει να βρουν τρόπο συνεργασίας, τόσο ανάμεσα στους εκτός ΠΑΣΟΚ, όσο και των τελευταίων με τα ζωντανά τμήματα εντός του κυβερνητικού κόμματος.

Ένα μέτωπο αλλαγής
Η εποχή μας είναι η εποχή που απαιτεί, πάντα κατά τη γνώμη μου, την ανάπτυξη των πιο ποικίλων αντιμνημονιακών δυνάμεων με τις ιδιαίτερες προσωπικότητές τους, αλλά ταυτόχρονα την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινή δράση ανάμεσά τους. Πρόκειται για μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην ενίσχυση κάθε εκ των τεσσάρων αναφερθέντων συνισταμένων του αντιμνημονιακού μετώπου και την μέγιστη δυνατή συμπόρευσή τους. Κατά τη γνώμη μου, το ζητούμενο δεν είναι να επαναληφθούν αυτούσια ιστορικά σχήματα όπως το ΕΑΜ, αλλά να συγκροτηθεί ένα ιστορικά ανάλογο μεγάλο μέτωπο στηριγμένο στις θετικές πλευρές αυτών των ιστορικών εμπειριών παντρολογημένο με ότι καινούργιο φέρνουν τα κινήματα στις Πλατείες της χώρας.Η ζωή είναι σίγουρο θα παράγει δικά της καινούργια σχήματα και μορφές κοινής δράσης. Αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε ανοικτοί στο καινούργιο, στις αγωνίες των καθημερινών ανθρώπων, στην απαίτηση για ενότητα και κοινή δράση. Το ζητούμενο δεν είναι η σύμπτωση ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις, αλλά ένα μέτωπο ελάχιστης συμφωνίας που θα διαμορφώσει το Κόμμα (με την κοινωνική του έννοια) του Αντιμνημόνιου, των προοδευτικών λύσεων και των δημιουργικών προτάσεων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Βουλγάρες μεταφέραν λαθρομετανάστες!


Συνελήφθησαν χθες πρώτες πρωινές ώρες στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας δύο αλλοδαπές υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 24 και 38 ετών, γιατί μετέφεραν από κοινού με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τους, τέσσερις λαθρομετανάστες υπηκόους Αφγανιστάν με τα τρία ανήλικα τέκνα τους.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο διακινήτριες μετέφεραν τους λαθρομετανάστες από την Αθήνα στην Ηγουμενίτσα με τα αυτοκίνητά τους και στη συνέχεια η μία εκ των δύο ανέμενε κοντά στο Λιμάνι μαζί με τους λαθρομετανάστες με σκοπό να επιβιβασθούν στο πλοίο για Ιταλία, αφού πρώτα τους εφοδίαζε με τα απαραίτητα εισιτήρια, προς αποφυγή ενδελεχούς ελέγχου. Όλοι οι λαθρομετανάστες κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Βουλγαρίας, τα οποία είχαν καταρτισθεί από ομοεθνή συνεργάτη του κυκλώματος στην Αθήνα. Για κάθε μεταφερόμενο θα καταβάλλονταν στη διακινήτρια από τον επικεφαλής του κυκλώματος, αγνώστων στοιχείων, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ μετά την άφιξη των λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Ιταλίας.Οι διακινήτριες και οι λαθρομετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ τα οχήματα και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ο Μιχάλης Παντούλας


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας εξελέγη, ομοφώνως, Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 18ης Γενικής Συνέλευσης της Οργάνωσης . Η 18η Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι εθνικών κοινοβουλίων από είκοσι χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Μαυροβούνιο, Ουγκάντα, Ουκρανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σουδάν), είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης τις θρησκευτικές αξίες στον κόσμο της οικονομικής κρίσης.Κατά την πανηγυρική συνεδρίαση αναγνώστηκαν μηνύματα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φιλ. Πετσάλνικου, του Προέδρου της Ρωσικής Δούμα κ.Boris Gzyzlov, του Προέδρου του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Idriss Ndele, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, και του Προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών Αιδ. Δρ. Olav Fykse Tveit.Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, με την ιδιότητα του παρατηρητή, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου κ. Βασίλης Γερανίδης, ο αντιπρόεδρος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κ.Marwick Khumalo, o Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας κ. Peter Zverev, o Διευθυντής του Θεολογικού Ινστιτούτου «Άγιος Σέργιος» των Παρισίων Επίσκοπος Κομάνων κ. Γαβριήλ, ο αιδ. Δρ.Daniel Buda από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, υπεύθυνος του γραφείου της Δ.Σ.Ο. στην Αφρική.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο Νίκος Γερασιμίδης


Στην εκλογή γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου προχώρησε η Δημοκρατική Συμμαχία, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής εξελέγη ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος. Ακόμη, εκλέχτηκε 20μελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος,με τον Νίκο Γερασιμίδη να εκλέγεται στις πρώτες θέσεις. Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την απόφαση που θα πάρει το Πολιτικό Συμβούλιο στη ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο.Στις τοποθετήσεις των στελεχών κατατέθηκαν απόψεις υπέρ του 'ναι', του 'όχι' και του 'παρών', ωστόσο όλοι οι βουλευτές από το βήμα της ΚΕ τάχθηκαν υπέρ του 'παρόν' με τα σημερινά δεδομένα.Πάντως το σύνολο των μελών της ΚΕ συμφώνησε την τελική απόφαση να την πάρει το Πολιτικό Συμβούλιο.

ΑΡΤΑ:Κάλεσμα ΕΚΑ για την απεργία


ο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Άρτας καλεί όλους και όλες, στην απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 28 Ιούνη στις 10 π.μ. ενάντια «στο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο». Στην ανακοίνωση του ΕΚΑ αναφέρονται τα εξής: «Εργαζόμενες -Εργαζόμενοι -Νέοι και Νέες, Όλοι και όλες στην 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία τις ημέρες συζήτησης στην βουλή του νέου αντιλαϊκού μνημονίου. Να «νεκρώσουμε» εργοστάσια, εργοτάξια, γραφεία, μαγαζιά, τα πάντα.
-Για να είναι μαζική καθολική η καταδίκη των αντιλαϊκών μέτρων και ισχυρό το μήνυμά μας σε πλουτοκρατία, κυβέρνηση και τρόικα.
-Για να είναι αυτή η απεργία αφετηρία ματαίωσης μέσα από τους αγώνες μας αυτών των βαρβάρων μέτρων ακόμα και αν η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί πιθανόν με άλλους πρόθυμους τα ψηφήσουν.
-Να μπούμε ορμητικά στον αγώνα για να φέρουμε πιο κοντά τη μέρα που θα απαλλαγούμε οριστικά από την ταξική εκμετάλλευση και την καταπίεση. Μόνο τότε θα σωθούμε και θα σωθεί ο τόπος οριστικά από χρεοκοπίες, κρίσεις μνημόνια, δανειστές και την ανεργία.
Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ
-Δεν παζαρεύουμε απλά την απόσυρση του μνημονίου, παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που γενούν τα μνημόνια
-Δεν θέλουμε μόνο να φύγει το ΠΑΣΟΚ, να αλλάξει και πάλι ο διαχειριστής. Θέλουμε να τελειώνουμε με το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές τα συμφέροντα των οποίων διαχειρίζονται οι διάφοροι διαχειριστές
Όποιοι και να είναι οι διαχειριστές του καπιταλισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη ανθρωπινότερος δεν γίνεται ο καπιταλισμός. Θα γίνεται όλο και πιο βάρβαρος απέναντι στα λαϊκά στρώματα.Να μην πέσουμε στη παγίδα των Δημοψηφισμάτων. Πρόκειται για αποπροσανατολισμό, καρικατούρα δήθεν «άμεσης δημοκρατίας». Στην ουσία επιδιώκουν την αντιδραστικοποίηση του συστήματος και το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής με τη συμμετοχή του λαού.ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ σε όλους και όλες που πίστεψαν και έδωσαν δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και στους μηχανισμούς τους στο συνδικαλιστικό κίνημα να κάνουν σήμερα το βήμα. Να συνταχθούμε στον κοινό αγώνα να ματαιώσουμε το γονάτισμα του λαού. Να χαράξουμε τη δική μας προοπτική.Μπορούμε! Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά».

Σύσκεψη για μεταφορές - επικοινωνίες στην Πρέβεζα


Ευρεία σύσκεψη για την καταγραφή των προβλημάτων και των προτάσεων στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα. Συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννης Καραμπίνας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών Κοσμάς Παπαχρήστος, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Δ. Κατσιπανέλης, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της Τροχαίας, του ΤΕΕ Ηπείρου και Πρέβεζας, των επαγγελματιών ταξί, του Σωματείου Πρατηριούχων, του Σωματείου ΦΔΧ, των ΚΤΕΛ, των ΚΤΕΟ, των τουριστικών λεωφορείων, της λέσχης μοτοσικλετιστών, της Aερολέσχης Πρέβεζας, των ραδιοερασιτεχνών κ.ά.Στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι απόψεις και τα προβλήματα του κλάδου των μεταφορών και επικοινωνιών ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά σε επίπεδο περιφέρειας.

"Δεν είμαστε ίδιοι"


«Βαγγέλη μου, είμαστε της ίδιας σχολής» είπε ο ευτραφής υπουργός Οικονομικών στον λιτοδίαιτο ανεξάρτητο βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο , εννοώντας τη «σοσιαλιστική».«Είμαστε της ίδιας σχολής , αλλά σε αντίθετε στρατόπεδα πια» του απαντάει με νόημα ο πρώην στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού , ο οποίος φυσικό είναι να μη συμπαθεί το «νoμικίστικο» στυλ ανάλυσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας …

Από την εφημ. ΑΞΙΑ

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Ηγουμενίτσα


Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2:35 τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην κοινότητα Πλαταριά στην Ηγουμενίτσα.Στην περιοχή, όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση, επιχειρούν 9 οχήματα της πυροσβεστικής με 27 πυροσβέστες και 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα.Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία το σημείο είναι δύσβατο και δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ όπως επισημαίνεται δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Σύσκεψη για τις μεταφορές στην Άρτα


Η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων, με σκοπό την κατάρτιση, από την Περιφέρεια Ηπείρου, ολοκληρωμένου σχεδίου στον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτα.Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Ιωάννη Καραμπίνα και του Γεν. Δ/ντή Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Κοσμά Παπαχρήστου. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κ. Μπόβολος, Β. Ζιώβας, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φώτης Γεωργίου, εκπρόσωποι φορέων και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο μεταφορών και επικοινωνιών, επισημάνθηκαν προβλήματα και κατατέθηκαν προτάσεις και απόψεις για την αντιμετώπισή τους. Οι δε εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη δεσμεύτηκαν να καταθέσουν και εγγράφως τις προτάσεις τους στην Περιφέρεια.

ΑΡΤΑ:Ψήφισμα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη για την ΔΩΔΩΝΗ


Ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην οποία εκφράζει την αντίθεσή του αναφορικά με την σχεδιαζόμενη πώληση των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής: «Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στη συνεδρίασή του στις είκοσι (20) του μήνα Ιουνίου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, σχετικά με το θέμα της σχεδιαζόμενης πώλησης των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», τις οποίες σε ποσοστό 67% κατέχει η Α.Τ.Ε., αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
-Διαμαρτύρεται για τον απαράδεκτο και άδικο σχεδιασμό πώλησης των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», χωρίς τη συνεργασία και τη συναίνεση των κτηνοτρόφων.
-Τάσσεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων και συμπαραστέκεται στον έντιμο αγώνα τους και στη δίκαιη αντίδρασή τους για οποιαδήποτε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρίας «ΔΩΔΩΝΗ». Εάν κριθεί ότι παρίσταται ανάγκη για αλλαγή, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτή αποδεκτή είναι «να γίνει προς τα φυσικά μέλη της».
-Η απροσδόκητη και εκπεφρασμένη πλέον και επίσημα πρόθεση της διοίκησης της Α.Τ.Ε. να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων όλης της Ηπείρου και της τοπικής κοινωνίας.
-Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ιδιαίτερα ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη –κατ’ εξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός, αναγνωρίζει ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. από τη δημιουργία της έως σήμερα, στήριξε ουσιαστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, προσφέροντας συγχρόνως στους Έλληνες και ξένους καταναλωτές, προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη τόσο της Ηπειρωτικής, όσο και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.
-Κρίνεται αναγκαία η εύρυθμη λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», στηριζόμενη πάντα στα φυσικά μέλη της, για να μπορεί να ανακουφίζει τόσο τους κτηνοτρόφους, όσο και τους καταναλωτές - ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα μας».

Συλλήψεις στη Θεσπρωτία για τραυματισμό ανηλίκου


Στη σύλληψη του Προέδρου της ΕΠΣ Θεσπρωτίας προχώρησε η Αστυνομία για το σοβαρό τραυματισμό παιδιού από δοκάρι τέρματος που έπεσε πάνω του.Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία:«συνελήφθησαν για σωματική βλάβη από αμέλεια ένας 60χρονος ημεδαπός, πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας και μία 40χρονη ημεδαπή, υπεύθυνη για την καθαριότητα και επίβλεψη των εγκαταστάσεων» της ΕΠΣ Θεσπρωτίας στο Σεβαστό Παραμυθιάς. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ.Εισαγγελέα Πλημ/κών Η 4χρονη τραυματίστηκε σοβαρά την Πέμπτη από πτώση σιδερένιου δοκαριού τέρματος, σε χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου 5*5 των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και νοσηλεύεται.

Ανάδοχος για την βελτίωση της 4ης Επ.Οδού Άρτας


Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στην τελευταία της συνεδρίαση, ανέδειξε τον ανάδοχο για ένα σημαντικό έργο που αφορά τις οδικές υποδομές της Π.Ε. Άρτας. Πρόκειται για τη βελτίωση της 4ης Επαρχιακής οδού Άρτα – Ροδαυγή – Γέφυρα Πλάκας (τμήμα Ροδαυγή – Σουμέσι, Α΄ κλάδος: Ροδαυγή – Κακολάγκαδο), προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ. Ανάδοχος αναδείχτηκε η Εργοληπτική Επιχείρηση «ΗΛΙΟΧΩΡΑ Α.Ε.».

Ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον της Ηπείρου


Η Ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου. Για τον λόγο αυτό, από το 2007 πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα 6 Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου, όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενημερωτικές προβολές για την προστατευόμενη περιοχή, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στους χώρους των Κέντρων, καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις που υλοποιούνται κάθε χρόνο, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού κ.ά.Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος υλοποιήθηκε, πιλοτικά, Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης με στόχο την προβολή της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και την περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση των μικρών μαθητών, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και Γρεβενών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών, περιελάμβανε:
• Επισκέψεις στους χώρους των σχολείων των συμβούλων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης καθώς και των ξεναγών υπαλλήλων των Κέντρων Πληροφόρησης.
• Παρουσίαση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
• Προβολή - παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών χλωρίδας και πανίδας του πάρκου.
• Περιβαλλοντικά παιχνίδια.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου σχεδιάζει τη συνέχιση του συγκεκριμένου έργου με ανάλογες δράσεις και για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2011-12.

Θανατηφόρο τροχαίο στο Τέροβο Ιωαννίνων


Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στo 22ο χλμ της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας, τουριστικό λεωφορείο με Αλβανικές πινακίδες που οδηγούσε 31χρονος υπήκοος Αλβανίας επέπεσε σε Ι.Χ. Φορτηγό που οδηγούσε 31χρονος υπήκοος FYROM, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα 36χρονος υπήκοος Αλβανίας συνοδηγός του λεωφορείου, ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν ο οδηγός του λεωφορείου και ακόμη πέντε επιβάτες. Προανάκριση για το τροχαίο ατύχημα διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο


Μια ακόμη κρίσιμη για την ελληνική οικονομία εβδομάδα ξεκινά, καθώς σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο, την ψήφιση του οποίου θέτει ως προϋπόθεση η ΕΕ για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Το πρόγραμμα, που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη και ο εφαρμοστικός νόμος την επόμενη μέρα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με την 48ωρη γενική απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης."Πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις. Την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ που θα μας επιτρέψει την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και συντάξεων. Πετύχαμε τη νέα χρηματοδότηση και στήριξη για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μην είμαστε στο έλεος των αγορών", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Κατάργηση του ασύλου διά της... απουσίας του από το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ


Η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, με έγκριτους συνταγματολόγους αλλά και καθηγητές Ποινικού Δικαίου στο πλευρό της, επιχειρεί την «έκπληξη» στις πολυετείς προσπάθειες πολιτικών και ακαδημαϊκών να αντιμετωπίσουν το θέμα του ασύλου χωρίς να αγγίξουν την ιστορική αξία και την ακαδημαϊκή του έννοια.Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια απλώς δεν θα έχει ούτε μία αναφορά στο θέμα του ασύλου. Ούτε επιτροπή για αυτό, ούτε χώροι που το οριοθετούν, ούτε αρμόδιοι για τη διαχείρισή του. Ακριβώς όπως συνέβαινε και πριν από το 1982, όταν δεν υπήρχε νομικό καθεστώς που να το προστατεύει.Εναπόκειται δηλαδή στις νέες διοικήσεις των πανεπιστημίων, εφόσον το θελήσουν, να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και φυσικά να επωμιστούν την ευθύνη εφαρμογής τους.«Αν δεν αναφερθεί πουθενά στον νόμο το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η νομική του έννοια και η νομική του υπόσταση δεν ισχύουν. Παραμένει έτσι ένας ηθικός κανόνας. Η διοίκηση του κάθε πανεπιστημίου θα μπορεί να καλεί την Αστυνομία όποτε παραστεί ανάγκη, χωρίς καμία επιπλοκή. Ούτε αρμόδιες επιτροπές, ούτε πολύπλοκες διαδικασίες για να κληθεί ο εισαγγελέας» έλεγε πανεπιστημιακός καθηγητής ο οποίος συμμετείχε στις επιτροπές οι οποίες συνεδρίασαν στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα.

Συνεχίζονται και σήμερα οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα


Συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα, οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που πραγματοποιείται από τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής. Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται η δικαστική απόφαση ως προς την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής.

Τανκς, ταραχές και χάος προβλέπει χωρίς το Μεσοπρόθεσμο ο Θ.Πάγκαλος


Στην πρόβλεψη ότι εάν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή και θα χρειαστεί η επέμβαση του στρατού και των τανκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες από τρομαγμένα πλήθη που θα θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους προχωρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος μέσα από τις σελίδες της ισπανικής εφημερίδας El Mundo.«Εάν δεν έχουμε πάρει μέχρι τις 12 Ιουλίου τα χρήματα τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρομερό σενάριο. Η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα οι τράπεζες θα κατακλυσθούν από τρομαγμένο πλήθος που θα θέλει να αποσύρει τα χρήματά του.»Ο στρατός θα πρέπει να προστατεύσει με τανκς τις τράπεζες επειδή δεν θα επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Θα ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη χώρα, τα καταστήματα θα αδειάσουν και μερικοί άνθρωποι θα πηδήξουν από τα παράθυρα» λέει ο Θ.Πάγκαλος και προσθέτει ότι αυτό θα ήταν καταστροφή και για την οικονομία όλης της Ευρώπης.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «τεράστια ανοησία» τις εισηγήσεις περί αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη, λέγοντας πως είναι «βλάκες» όσοι επιμένουν σε αυτό το σενάριο -«μπορεί να είναι αναλυτές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και οικονομολόγοι, αλλά και μόνο που το λένε συνιστά τεράστια βλακεία».Μιλά, επίσης, για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι δούλευε με τέτοιο τρόπο επί χρόνια ώστε ο κόσμος με αντάλλαγμα την ψήφο του προσλαμβανόταν στο Δημόσιο. «Οι ψηφοφόροι που πουλούσαν τις ψήφους τους είναι και αυτοί υπεύθυνοι» δηλώνει.Στη συνέντευξη στην ισπανική El Mundo ο Θ.Πάγκαλος εκτιμά ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί τελικά χωρίς δυσκολίες στο Κοινοβούλιο, ωστόσο προβλέπει ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολη η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών.«Εκεί είναι που μπορεί να έχουμε προβλήματα. Δεν γνωρίζω εάν κάποια από τα δικά μας μέλη (του ΠΑΣΟΚ) στο Κοινοβούλιο θα καταψηφίσουν.Είναι πιθανό» δηλώνει.

Παγίδες από τα νέα τεκμήρια ακόμα και για τα χαμηλά εισοδήματα


Πολλοί χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των νέων, αυξημένων, τεκμηρίων διαβίωσης και να πληρώνουν υψηλότερο φόρο απ' ότι αναλογεί στα πραγματικά τους εισοδήματα, καθώς θα φορολογούνται βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης που υπολογίζει η Εφορία.Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 70% στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, ενώ για τα ΙΧ μπορεί να ανέλθουν μέχρι και στο διπλάσιο.Mε την αύξηση των ποσών που προκύπτουν βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των νέων τεκμηρίων διαβίωσης όχι μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά και οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που διαθέτουν ένα διαμέρισμα, ένα σπίτι στο χωριό και ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού.Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που δηλώνει εισόδημα 18.000 ευρώ, διαθέτει κύρια κατοικία 100 τ.μ., αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ., πατρικό στο χωριό, και σπουδάζει τον γιο του σε άλλη πόλη, εμφανίζει τεκμαρτό εισόδημα 15.990 ευρώ.Το 2011, όμως, το τεκμαρτό του εισόδημα αυξάνεται στα 19.950 ευρώ.Έτσι, ενώ φέτος το ζευγάρι αυτό φορολογήθηκε για το δηλωθέν εισόδημα των 18.000 ευρώ, του χρόνου θα φορολογηθεί για 19.950 ευρώ.Το πλήγμα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις από το «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές.Από το 2012, τα ποσά που πληρώνει κάποιος φέτος σε αμοιβές γιατρών και εξετάσεις, σε τόκους στεγαστικών δανείων αγοράς πρώτης κατοικίας (που έχουν συναφθεί μέχρι και 31/12/2002), καθώς και οι υποχρεωτικές εισφορές που κατέβαλαν οι αυτοαπασχολούμενοι στον ΟΑΕΕ, δεν θα εκπίπτουν κατά 100% από το εισόδημα, όπως γινόταν ώς σήμερα, αλλά σε ποσοστό 20%.Αν, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με εισόδημα 34.000 ευρώ, είχε φέτος δαπάνες 2.200 ευρώ από τόκους στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία και 1.800 ευρώ από ιατρικές δαπάνες, (σύνολο 4.000 ευρώ), φορολογήθηκε για εισόδημα 30.000 ευρώ, και κατέβαλε φόρο 4.480 ευρώ.Το 2012, όμως, το ίδιο ζευγάρι, εφόσον δεν αλλάξει το δηλωθέν του εισόδημα, θα φορολογηθεί για 34.000 ευρώ, και με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, θα πληρώσει φόρο 6.240 ευρώ, από το οποίο θα εκπέσει το 20% των εν λόγω δαπανών (δηλαδή τα 800 ευρώ).Έτσι, θα πληρώσει τελικό φόρο 5.440 ευρώ ή 960 ευρώ επιπλέον, εκ των οποίων τα 360 ευρώ αφορούν τα ιατρικά και τα 440 ευρώ τους τόκους του δανείου.Δηλαδή ένα ζευγάρι που είχε συνυπολογίσει στον οικογενειακό του προϋπολογισμό για τη λήψη του στεγαστικού την αφαίρεση κατά 100% των τόκων από το φορολογητέο του εισόδημα, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια απρόσμενη επιβάρυνση.Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβουν τα μέτρα και για τους επιτηδευματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.Αυτοαπασχολούμενος με εισόδημα 36.000 ευρώ που πλήρωσε για εισφορές 3.200 ευρώ το 2010, φορολογήθηκε για 32.600 ευρώ, καθώς το ποσό αυτό εξέπεσε κατά 100% από το εισόδημά του.'Ετσι πλήρωσε φόρο 5.408 ευρώ. Το 2012 χρόνου όμως θα φορολογηθεί και για τα 36.000 ευρώ, και θα κληθεί να καταβάλει φόρο 6.320 ευρώ ή 912 ευρώ επιπλέον.

ΣΑΜΑΡΑΣ:"Χρειάζεται άλλη πολιτική"


Την ανάγκη να υπάρξει μια διαφορετική οικονομική πολιτική που δεν θα βασίζεται στην υπέρμετρη φορολογία, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος παρέστη στο ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι, επεσήμανε πως υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα αρκεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής.Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε στην Ευρώπη, επισημαίνοντας πως περιέγραψε μια πραγματικότητα «η οποία -για παράδειγμα- δεν αντέχει ως οικονομία πάνω σε μια υπερφορολογημένη χώρα, σε μια αγορά στεγνή, σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα έχει φτάσει στο μηδέν, ότι δεν σηκώνει σε αυτή την ύφεση την τεράστια να ζητάς να πάρεις και άλλους φόρους, γιατί και να τους ζητήσεις δεν θα τους βρεις».Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς και σημείωσε ότι το "Ζάππειο 2" είναι μια πρόταση για την έξοδο από την κρίση «πλήρης και κοστολογημένη», «η μόνη εναλλακτική οδός, για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο».

Απεργιακές κινητοποιήσεις


Για 33η ημέρα και για πέμπτη Κυριακή, οι «Αγανακτισμένοι», πιστοί στο ραντεβού τους, βρέθηκαν και χθες στην πλατεία Συντάγματος έξω από το κτίριο της βουλής.Φωνάζοντας συνθήματα διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του Μνημονίου και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ προετοιμάζονται για πιο δυναμικό παρόν κατά τη διάρκεια της 48ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη και Τετάρτη, με στόχο την ακύρωση των αντιλαϊκών μέτρων και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.Χειρόφρενο θα τραβήξουν Τρίτη και Τετάρτη τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. 'Ετσι, χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνει η πρωτεύουσα καθώς οι εργαζόμενοι μετέχουν στην 48ωρη απεργία όπως επίσης τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός. Το Μετρό δεν θα λειτουργήσει την Τρίτη ενώ για την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 16.00. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του ηλεκτρικού και του τραμ την Τρίτη και την Τετάρτη.Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Δικαστήριο προκειμένου να κριθεί αν η απεργία της ΓΕΝΟΠ είναι παράνομη και καταχρηστική. Ανεξάρτητα από την απόφαση, την Τρίτη και την Τετάρτη η απεργία στη ΔΕΗ θα συνεχιστεί με την κάλυψη της ΓΣΕΕ που έχει κηρύξει 48ωρη απεργία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.

Με ρόδες, αλλά χωρίς διόδια


Θα ταξιδέψουν από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη πάνω σε ρόδες. Μόνο που δεν θα είναι αυτοκινήτου ή μηχανής, ούτε καν ποδηλάτου. Και, ασφαλώς, δεν θα πληρώσουν διόδια! Τα 13 άτομα που θα καλύψουν τα 504 χιλιόμετρα της διαδρομής (τέσσερα από τη Θεσσαλονίκη και εννέα από την Αθήνα), θα ταξιδέψουν πάνω ...στα πατίνια τους, ξεκινώντας ένα εγχείρημα χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα.Πρόκειται για δύο κοπέλες και 11 άντρες, μέλη του υπό αναγνώριση αθλητικού σωματείου "Ώθηση", που θα ξεκινήσουν στις 31 Ιουλίου από το Καλλιμάρμαρο και θα τερματίσουν στον Λευκό Πύργο στις 6 Αυγούστου, έχοντας διανύσει πάνω από 70-80 χιλιόμετρα ημερησίως. Είναι στην πλειοψηφία τους ιδιωτικοί υπάλληλοι, ηλικίας 23-40 ετών και έμπειροι αθλητές, που προετοιμάζονται αρκετό καιρό.Ξεκινούν το ιδιόμορφο ταξίδι τους, που το έχουν βαφτίσει "Ώθηση-Extreme 504 km", με έναν και μόνο -όπως λένε- στόχο: ν΄αναδείξουν την τριπλή χρησιμότητα των πατινιών: ως μεταφορικού μέσου στις δοκιμαζόμενες από το κυκλοφοριακό ελληνικές πόλεις, ως εναλλακτικού τρόπου αερόβιας άθλησης (ο τροχοπεδιλιστής εκτιμάται ότι "καίει" 350-400 θερμίδες σε μισή ώρα άσκησης) και ως ευχάριστου χόμπι.Και φυσικά, να συνδράμουν στην προσπάθεια των ποδηλατών ανά την Ελλάδα για τη δημιουργία δρόμων κατασκευασμένων ειδικά για εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όπως τα ποδήλατα και τα πατίνια.Η ομάδα "Ωθηση", που ιδρύθηκε προ διετίας (περισσότερες πληροφορίες και στη σελίδα της στο Facebook, αναζητώντας τη φράση "Ωθηση-Extreme 504 km"), έχει περίπου 10 μέλη στη Θεσσαλονίκη και 30-40 στην Αθήνα, ενώ πανελλαδικά αυτά ανέρχονται σε περίπου 600.Για να γίνει κάποιος μέλος, χρειάζεται μόνο ένα ζευγάρι πατίνια, ακόμη κι αν δεν γνωρίζει ακόμη να τα χρησιμοποιεί. Τα υπόλοιπα, ακόμη και η φυσική κατάσταση, θα έρθουν ...με τον καιρό.

Αθλητές των Special Olympics στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Στο μήνυμα θάρρους και ελπίδας που μεταφέρουν οι αθλητές των Special Olympics αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία αθλητών και παραγόντων των Αγώνων, οι οποίοι διεξάγονται στην Αθήνα.Ο κ. Παπούλιας μίλησε για την χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται οι Αγώνες, τονίζοντας ότι "είναι η κατάλληλη για να ενισχύσετε το ηθικό των Ελλήνων", ενώ επανέλαβε τους στίχους του Καβάφη για τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες που θα αντιμετωπίσουμε στον δρόμο για την Ιθάκη και σημείωσε ότι οι αθλητές των Special Olympics δεν τους φοβούνται. "Δεν φοβάστε τίποτα από αυτά. Γιατί τα αντιμετωπίζετε με θάρρος και ελπίδα. Και λέτε: Θα τους κερδίσουμε! Θα τους υποτάξουμε και θα τους κάνουμε να το βάλουν στα πόδια. Αυτό εσείς το κάνετε με το παράδειγμά σας, με την αγωνιστικότητά σας. Μας δίνετε τη δύναμη, την ελπίδα να παλέψουμε και να ξεπεράσουμε τη δυσκολία".Ο Τίμοθι Σράιβερ, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κινήματος των Special Olympics, χαρακτήρισε τους αθλητές των Αγώνων "αγγελιαφόρους οι οποίοι απευθύνονται στον ελληνικό λαό αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο με ένα μήνυμα που δεν χρειάζεται λόγια". Έκανε λόγο για την ανάγκη να δούμε με τα μάτια της ψυχής και πρόσθεσε: "Μέσα μας είμαστε όλοι παιδιά του Θεού. Όλοι ευλογημένοι. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα παίζουμε όλοι με χαρά και ο φόβος θα εξαφανιστεί".

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα διαδικασία ρύθμισης καταβολής οφειλών των εμπόρων προς τους Δήμους


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α' 138/16.6.2011) η νέα διαδικασία ρύθμισης καταβολής οφειλών προς τους Δήμους, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της έγγραφο προς τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.Ειδικότερα, μπορούν να ρυθμιστούν, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, οι περιπτώσεις οφειλών που ξεκίνησαν ή βεβαιώθηκαν:
- από 1/9/2009 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον έχει καταβληθεί το 30% της συνολικής οφειλής,
- μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον μέρος ή το σύνολο της οφειλής έχει υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 66 του ν.3801/2009 και με την προϋπόθεση ότι έχει ήδη καταβληθεί το 30% της ρυθμιζόμενης οφειλής,
- μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον μέρος ή το σύνολο της οφειλής έχει διακανονισθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 170 του ν. 3463/2006 και με την προϋπόθεση ότι έχει ήδη καταβληθεί το 30% του διακανονισθέντος ποσού.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι περιπτώσεις οφειλών που αφορούν σε πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στους δήμους


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ την Δευτέρα, 27 Ιουνίου, έχουν προγραμματίσει κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας, από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη, 28 και 29 του μηνός, θα συμμετέχουν στην 48ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Τα "μυστικά" του μηχανογραφικού δελτίου


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι φέτος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Οι ιδιαιτερότητες πολλές, αλλά οι κυριότερες είναι η ηλεκτρονική για πρώτη φορά υποβολή του δελτίου και τα νέα μέτρα που ισχύουν για τις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνταν μετεγγραφή (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, με αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κ.ά.).Φέτος για πρώτη φορά το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά και επειδή η διαδικασία είναι καινούρια οι περισσότεροι υποψήφιοι προτίμησαν να το συμπληρώσουν με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών. Όπως λένε αρκετοί καθηγητές, η διαδικασία είναι "ένα βήμα προόδου", καθώς ο υποψήφιος μπορεί να το συμπληρώσει από το σπίτι του, έχει τη δυνατότητα να φτιάξει πολλά "πρόχειρα" μηχανογραφικά πριν καταλήξει στο οριστικό, αν γίνουν ορισμένα λάθη το σύστημα έχει τη δυνατότητα να τα διορθώσει κλπ.Το μεγαλύτερο πρόβλημα φέτος ίσως το αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες.Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά αυτά στην πλειοψηφία τους δεν έχουν συνειδητοποιήσει το νέο σύστημα με το οποίο ουσιαστικά καταργούνται οι μετεγγραφές. Πολλές ευεργετικές διατάξεις που υπήρχαν στο παρελθόν και τους έδιναν το "εισιτήριο" ακόμη και για σχολές με πολύ πιο υψηλή βάση από τα μόρια που είχαν συγκεντρώσει καταργήθηκαν και έτσι οι περισσότεροι θα σπουδάσουν εκεί όπου θα επιτύχουν.Είναι γνωστό, πάντως, ότι ήταν απαίτηση των ίδιων των ΑΕΙ να περιοριστούν οι μετεγγραφές, που αλλοίωναν το φοιτητικό και σπουδαστικό δυναμικό τους.Την Κυριακή ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των υποψηφίων που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις ειδικών μαθημάτων.Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι υποψήφιοι μπορούν από την Κυριακή να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Πανό στην Ακρόπολη ανάρτησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ


Πανό με το σύνθημα «Οι λαοί έχουν τη δύναμη. Δεν παραδίνονται πότε. Οργάνωση-Αντεπίθεση» στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα ανάρτησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Ακρόπολη μέλη του ΠΑΜΕ.Κανονικά πραγματοποιείται η είσοδος των επισκεπτών.Στον Ιερό Βράχο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150 συνδικαλιστές του Πανεργατικού Μετώπου, που διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που προωθούνται μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού του νόμου.Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για συμβολική κινητοποίηση και καλεί «τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία, τους ανέργους, τις γυναίκες σε λαϊκό ξεσηκωμό».Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται απεργιακές συγκεντρώσεις την Τρίτη 28/6 και την Τετάρτη 29/6 στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, ενώ την Τρίτη προγραμματίζεται και συλλαλητήριο στους Στύλους του Ολυμπίου Δίος (7 το απόγευμα).

«Καραμπόλα» μετακομίσεων

Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια και δήμος Ιωαννιτών

«Καραμπόλα» μετακομίσεων υπηρεσιών και Διευθύνσεων φέρνει ο «Καλλικράτης» με εμπλεκόμενες την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Ιωαννιτών, αφού εκτός από τη μεταφορά θα πρέπει να γίνει και οικονομία, δηλαδή να αξιοποιηθούν κτίρια του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης και να μειωθεί το κόστος από τα μισθωμένα.Η 1η Ιουλίου είναι η ημερομηνία σταθμός, αφού λήγει το μεταβατικό στάδιο των έξι μηνών για την μεταφορά αρμοδιοτήτων και μαζί και αντίστοιχων υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια, αλλά και από αυτή προς το δήμο Ιωαννιτών.Ήδη προχθές η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις για το ποιες Διευθύνσεις... μετακομίζουν προς την Περιφέρεια και που θα στεγαστούν αυτές που παραμένουν.Το κτίριο της Περιφέρειας θα υποδεχτεί τις περισσότερες από αυτές, όμως θα πρέπει να φύγουν από αυτό τρεις υπηρεσίες προς το δήμο Ιωαννιτών κι εδώ περιπλέκονται κάπως τα πράγματα, αφού ο δήμος δεν διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια και ταυτόχρονα επιδιώκει κι αυτός να απαλλαγεί από τα πολλά μισθωμένα.Ο διαγωνισμός του δήμου για τη μίσθωση μεγάλου κτιρίου στο οποίο θα συγκεντρωθούν οι πολλές διάσπαρτες υπηρεσίες, δεν έχει καταλήξει ακόμη.Μοιραία θα προκύψει πρόβλημα, ακόμη κι αν μεταφερθούν άμεσα υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ προς το Πέραμα.

Συνωστισμός στο κτίριο της Περιφέρειας

Με βάση τον «Καλλικράτη» από την1η Ιουλίου μεταφέρονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια Ηπείρου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης (Δ.Ι.Σ.Α.), η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (η διαχείριση του ΕΣΠΑ δηλαδή), η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων (Δ.Δ.Ε.), η Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Έργων (Δ.Ε.Κ.Ε.) και η Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Έργων (Δ.Ε.Σ.Ε.).Αυτές οι υπηρεσίες και Διευθύνσεις επιδιώκεται να στεγαστούν στο κτίριο της Περιφέρειας, από το οποίο αποχώρησαν οι «φιλοξενούμενες» για χρόνια, δηλαδή ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που μεταφέρθηκε σε μισθωμένο κτίριο, όπως και οι υπηρεσίες του ΟΓΑ, επίσης σε μισθωμένο.Άδειασαν έτσι ορισμένα γραφεία, αλλά όχι τόσα όσα απαιτούνται και αναμένεται να στριμωχτούν για κάποιο διάστημα οι υπηρεσίες.Τα εργοτάξια των Δ.Δ.Ε, Δ.Ε.Κ.Ε και Δ.Ε.Σ.Ε θα παραμείνουν στη θέση τους κοντά στο αεροδρόμιο και οι υπάλληλοι θα πρέπει να εγκατασταθούν στην Περιφέρεια, όπως και η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ η οποία αφήνει το μισθωμένο κτίριο απέναντι από το ΕΑΝΚΙ, το ίδιο και το Περιφερειακό Ταμείο.Με απλά λόγια όλες οι μεταφερόμενες υπηρεσίες θα στεγαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Περιφέρεια και θα φύγουν από μισθωμένα κτίρια και για λόγους οικονομίας και λειτουργικούς.

ΚΕΠ, Πολεοδομία και Πρόνοια στο δήμο, αλλά...
Οι χώροι στο κτίριο της Περιφέρειας δεν επαρκούν και ένας επιπλέον λόγος είναι ότι παραμένουν σε αυτό, τόσο η Διεύθυνση Πρόνοιας και η Πολεοδομία, όσο και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Θα πρέπει να μεταφερθούν (τμήμα της Πολεοδομίας, αφού παραμένει και στην Περιφέρεια) σε κτίρια του δήμου, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο και άμεσο, ιδίως για το ΚΕΠ αφού απαιτείται κτίριο προδιαγραφών και για πρόσβαση των ΑμΕΑ.Η καλύτερη δυνατή και άμεση λύση είναι να μεταφερθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας στο δήμο μόνο η Πολεοδομία και να γίνει εσωτερική μετακόμιση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του δήμου στον πάνω όροφο του κτιρίου της ΔΕΥΑΙ, εφόσον θα έχουν μεταφερθεί στο πρώην δημαρχείο Περάματος υπηρεσίες της Επιχείρησης.Χώρος για την Πρόνοια που έπρεπε προ πολλού να έχει μεταφερθεί στο δήμο, όπως πληροφορούμαστε, δεν υπάρχει διαθέσιμος και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για το ΚΕΠ.Πρακτικά φαντάζει αδύνατο να ολοκληρωθούν οι μετακομίσεις μέχρι την 1η Ιουλίου, άλλωστε ο διαγωνισμός του δήμου για την μίσθωση μεγάλου κτιρίου στο οποίο θα συγκεντρωθούν από άλλα μισθωμένα κτίρια οι υπηρεσίες του, δεν έχει ακόμη αποτέλεσμα. Μέχρι και χθες δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά, αν και υπάρχουν διαθέσιμα και αδειανά κτίρια στο κέντρο.Αν μισθωθεί τέτοιο κτίριο θα μπορέσει ο δήμος να υποδεχθεί το ΚΕΠ, το οποίο θα συνεχίσει στην Περιφέρεια μέχρι νεωτέρας.Από το δήμο έχουν μεταφερθεί υπηρεσίες του προς τα πρώην δημαρχεία, αλλά και πάλι δεν προκύπτει λύση χωρίς το μεγάλο κτίριο.

Η ΔΕΥΑΙ θα φύγει προς Πέραμα
Η απόφαση για μεταφορά υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ που δεν έχουν άμεση επαφή με τον πολίτη, είναι ειλημμένη , ιδίως από το μισθωμένο κτίριο της οδού Καπλάνη, όπου καταβάλλεται ενοίκιο κοντά στις 6.000 ευρώ μηνιαίως.Βέβαια κάθε μετακόμιση έχει προβλήματα και ο λόγο που ακόμη δεν έγινε, όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ, Δημήτρης Θεμελής είναι κάποια τεχνικά προβλήματα για την ηλεκτρονική σύνδεση των υπηρεσιών που θα μεταφερθούν με αυτές που θα παραμείνουν στο ιδιόκτητο κτίριο της Ελευθερίου Βενιζέλου.Στο ένα κτίριο του πρώην δημαρχείου περάματος και σε τμήμα του δεύτερου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ και επειδή κι εκεί δεν...χωράνε, θα χρησιμοποιηθούν χώροι στα γραφεία του βιολογικού καθαρισμού και στο αντλιοστάσιο της Κρύας. Πάντως η μεταφορά θα γίνει, πιθανά την ερχόμενη εβδομάδα, διαβεβαιώνει ο κ. Θεμελής και εξετάζεται τρόπος για να δοθεί τμήμα του ορόφου στο κτίριο παραπλεύρως του δημαρχείου στα Γιάννινα, στο δήμο για την Διεύθυνση Προγραμματισμού, ενώ στο ισόγειο θα παραμείνουν τα ταμεία οι αρμόδιε για διακοπές και συνδέσεις υπηρεσίες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

«Καραμπόλα» μετακομίσεων

Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια και δήμος Ιωαννιτών

«Καραμπόλα» μετακομίσεων υπηρεσιών και Διευθύνσεων φέρνει ο «Καλλικράτης» με εμπλεκόμενες την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Ιωαννιτών, αφού εκτός από τη μεταφορά θα πρέπει να γίνει και οικονομία, δηλαδή να αξιοποιηθούν κτίρια του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης και να μειωθεί το κόστος από τα μισθωμένα.Η 1η Ιουλίου είναι η ημερομηνία σταθμός, αφού λήγει το μεταβατικό στάδιο των έξι μηνών για την μεταφορά αρμοδιοτήτων και μαζί και αντίστοιχων υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια, αλλά και από αυτή προς το δήμο Ιωαννιτών.Ήδη προχθές η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις για το ποιες Διευθύνσεις... μετακομίζουν προς την Περιφέρεια και που θα στεγαστούν αυτές που παραμένουν.Το κτίριο της Περιφέρειας θα υποδεχτεί τις περισσότερες από αυτές, όμως θα πρέπει να φύγουν από αυτό τρεις υπηρεσίες προς το δήμο Ιωαννιτών κι εδώ περιπλέκονται κάπως τα πράγματα, αφού ο δήμος δεν διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια και ταυτόχρονα επιδιώκει κι αυτός να απαλλαγεί από τα πολλά μισθωμένα.Ο διαγωνισμός του δήμου για τη μίσθωση μεγάλου κτιρίου στο οποίο θα συγκεντρωθούν οι πολλές διάσπαρτες υπηρεσίες, δεν έχει καταλήξει ακόμη.Μοιραία θα προκύψει πρόβλημα, ακόμη κι αν μεταφερθούν άμεσα υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ προς το Πέραμα.

Συνωστισμός στο κτίριο της Περιφέρειας

Με βάση τον «Καλλικράτη» από την1η Ιουλίου μεταφέρονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια Ηπείρου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης (Δ.Ι.Σ.Α.), η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (η διαχείριση του ΕΣΠΑ δηλαδή), η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων (Δ.Δ.Ε.), η Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Έργων (Δ.Ε.Κ.Ε.) και η Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Έργων (Δ.Ε.Σ.Ε.).Αυτές οι υπηρεσίες και Διευθύνσεις επιδιώκεται να στεγαστούν στο κτίριο της Περιφέρειας, από το οποίο αποχώρησαν οι «φιλοξενούμενες» για χρόνια, δηλαδή ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που μεταφέρθηκε σε μισθωμένο κτίριο, όπως και οι υπηρεσίες του ΟΓΑ, επίσης σε μισθωμένο.Άδειασαν έτσι ορισμένα γραφεία, αλλά όχι τόσα όσα απαιτούνται και αναμένεται να στριμωχτούν για κάποιο διάστημα οι υπηρεσίες.Τα εργοτάξια των Δ.Δ.Ε, Δ.Ε.Κ.Ε και Δ.Ε.Σ.Ε θα παραμείνουν στη θέση τους κοντά στο αεροδρόμιο και οι υπάλληλοι θα πρέπει να εγκατασταθούν στην Περιφέρεια, όπως και η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ η οποία αφήνει το μισθωμένο κτίριο απέναντι από το ΕΑΝΚΙ, το ίδιο και το Περιφερειακό Ταμείο.Με απλά λόγια όλες οι μεταφερόμενες υπηρεσίες θα στεγαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Περιφέρεια και θα φύγουν από μισθωμένα κτίρια και για λόγους οικονομίας και λειτουργικούς.

ΚΕΠ, Πολεοδομία και Πρόνοια στο δήμο, αλλά...
Οι χώροι στο κτίριο της Περιφέρειας δεν επαρκούν και ένας επιπλέον λόγος είναι ότι παραμένουν σε αυτό, τόσο η Διεύθυνση Πρόνοιας και η Πολεοδομία, όσο και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Θα πρέπει να μεταφερθούν (τμήμα της Πολεοδομίας, αφού παραμένει και στην Περιφέρεια) σε κτίρια του δήμου, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο και άμεσο, ιδίως για το ΚΕΠ αφού απαιτείται κτίριο προδιαγραφών και για πρόσβαση των ΑμΕΑ.Η καλύτερη δυνατή και άμεση λύση είναι να μεταφερθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας στο δήμο μόνο η Πολεοδομία και να γίνει εσωτερική μετακόμιση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του δήμου στον πάνω όροφο του κτιρίου της ΔΕΥΑΙ, εφόσον θα έχουν μεταφερθεί στο πρώην δημαρχείο Περάματος υπηρεσίες της Επιχείρησης.Χώρος για την Πρόνοια που έπρεπε προ πολλού να έχει μεταφερθεί στο δήμο, όπως πληροφορούμαστε, δεν υπάρχει διαθέσιμος και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για το ΚΕΠ.Πρακτικά φαντάζει αδύνατο να ολοκληρωθούν οι μετακομίσεις μέχρι την 1η Ιουλίου, άλλωστε ο διαγωνισμός του δήμου για την μίσθωση μεγάλου κτιρίου στο οποίο θα συγκεντρωθούν από άλλα μισθωμένα κτίρια οι υπηρεσίες του, δεν έχει ακόμη αποτέλεσμα. Μέχρι και χθες δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά, αν και υπάρχουν διαθέσιμα και αδειανά κτίρια στο κέντρο.Αν μισθωθεί τέτοιο κτίριο θα μπορέσει ο δήμος να υποδεχθεί το ΚΕΠ, το οποίο θα συνεχίσει στην Περιφέρεια μέχρι νεωτέρας.Από το δήμο έχουν μεταφερθεί υπηρεσίες του προς τα πρώην δημαρχεία, αλλά και πάλι δεν προκύπτει λύση χωρίς το μεγάλο κτίριο.

Η ΔΕΥΑΙ θα φύγει προς Πέραμα
Η απόφαση για μεταφορά υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ που δεν έχουν άμεση επαφή με τον πολίτη, είναι ειλημμένη , ιδίως από το μισθωμένο κτίριο της οδού Καπλάνη, όπου καταβάλλεται ενοίκιο κοντά στις 6.000 ευρώ μηνιαίως.Βέβαια κάθε μετακόμιση έχει προβλήματα και ο λόγο που ακόμη δεν έγινε, όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ, Δημήτρης Θεμελής είναι κάποια τεχνικά προβλήματα για την ηλεκτρονική σύνδεση των υπηρεσιών που θα μεταφερθούν με αυτές που θα παραμείνουν στο ιδιόκτητο κτίριο της Ελευθερίου Βενιζέλου.Στο ένα κτίριο του πρώην δημαρχείου περάματος και σε τμήμα του δεύτερου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ και επειδή κι εκεί δεν...χωράνε, θα χρησιμοποιηθούν χώροι στα γραφεία του βιολογικού καθαρισμού και στο αντλιοστάσιο της Κρύας. Πάντως η μεταφορά θα γίνει, πιθανά την ερχόμενη εβδομάδα, διαβεβαιώνει ο κ. Θεμελής και εξετάζεται τρόπος για να δοθεί τμήμα του ορόφου στο κτίριο παραπλεύρως του δημαρχείου στα Γιάννινα, στο δήμο για την Διεύθυνση Προγραμματισμού, ενώ στο ισόγειο θα παραμείνουν τα ταμεία οι αρμόδιε για διακοπές και συνδέσεις υπηρεσίες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Νέες αποκαλύψεις


Το κουβάρι της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να ...ξετυλίγεται και αναμένονται νέες αποκαλύψεις για δεκάδες άτομα, που έχουν σχέση με το βρώμικο παρασκήνιο στο χώρο.Σύμφωνα με δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας «SPORTDAY», είναι στο τελικό στάδιο έρευνα που γίνεται από ΣΔΟΕ και ΕΥΠ και σύντομα θα απαγγελθούν κατηγορίες σε άλλα 87(!) άτομα, με ονόματα προέδρων ποδοσφαιρικών ομάδων και μάνατζερ.Η έρευνα αυτή αφορά 968 εμβάσματα από ελληνική τράπεζα προς χώρες της Ασίας με αντικείμενο παράνομο στοιχηματισμό, μετά από στοιχεία σε 74 αγώνες της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ λιγκ. Αυτή την στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου.Να σημειώσουμε ότι για το θέμα του παράνομου στοιχηματισμού στην Μαλαισία ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής έχει υποβάλει δύο αναφορές. Μία στις 15/5/2010 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μία την Τετάρτη 1/06/2011 στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», περίπου 100 πρόσωπα βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News» πέντε εκατομμύρια ευρώ έχουν βρεθεί σε λογαριασμό γιου παράγοντα το 2003, όταν ήταν μόνο 18 ετών! Παράλληλα, κορυφαίος μάνατζερ της Θεσσαλονίκης, διαθέτει λογαριασμό με 26 εκατομμύρια ευρώ!!!Αποφασισμένος να παραδοθεί στις Αστυνομικές Αρχές είναι ο Μάκης Ψωμιάδης, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Καβάλα, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, αφού φέρεται να είναι εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Θα παραδοθεί μόνος του τη Δευτέρα, κάτι που επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του Χρήστος Μυλωνόπουλος. Μάλιστα, πρόσθεσε, πως ο Μάκης Ψωμιάδης επιμένει ότι ο γιός του Σταύρος, που ήδη έχει συλληφθεί, δεν έχει καμία ανάμιξη στην υπόθεση.Εξάλλου, η εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου έχει πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο "Ξέπλεναν στην Κύπρο τα κέρδη από το στοίχημα". Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες από την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει ότι πολλά από τα κέρδη του παράνομου στοιχήματος διοχετεύονταν στην Κύπρο, όπου το κύκλωμα είχε συγκεκριμένο "διαχειριστή". Τα χρήματα μεταφέρονταν σε μετρητά στην Κύπρο σε βαλίτσες, τις οποίες «διακινούσαν άτομα υπεράνω υποψίας, για να κατατεθούν στη συνέχεια σε συγκεκριμένο λογαριασμό, που εντοπίστηκε στην Εμπορική Τράπεζα».