Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

«Όχι» στην συγκέντρωση όλων των Τμημάτων ΤΕΙ στην Άρτα


Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε σε Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Γιάννινα από την πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Γρηγόρη Γκίκα, να συγκεντρωθούν όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος στην Άρτα, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα. Φορείς των τριών άλλων περιοχών της Ηπείρου σημειώνουν, ότι τα Τμήματα είναι αναγκαία στις πόλεις που λειτουργούν σήμερα, γιατί η παρουσία εκατοντάδων φοιτητών εκεί, εκτός των άλλων, δίνει οικονομική «ανάσα». Ο κ. Γκίκας πρότεινε να δημιουργηθεί μια ενιαία Πανεπιστημιακή Κοινότητα, με τη δημιουργία τριών μεγάλων Σχολών. Μια Τεχνολόγων Γεωπόνων, όπου θα συμπεριλαμβάνονται τα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Ζωικής Παραγωγής και Ιχθυοκομίας. Άλλη μια Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, που θα αποτελείται από τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στην Οικονομία και μια Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας –Πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει τα Τμήματα Βρεφονηπιοκομίας, Λογοθεραπείας και Νοσηλευτικής. Να σημειωθεί, ότι οι υπάρχοντες φοιτητές στα τμήματα Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων δεν θα μετακινηθούν μέχρι να αποφοιτήσουν, ενώ το μέτρο θα ισχύσει σε πέντε χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με την πρόταση.

ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ!
Όμως, ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος. Σε επιστολή του στον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου, με αφορμή την πρόταση του τελευταίου, προειδοποιεί, ότι «οι εχθρικές ενέργειές σας προς τα Τμήματα της Ηγουμενίτσας, με τελευταία την μη καταβολή των δεδουλευμένων στο Εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν θα μείνουν αναπάντητες από την Θεσπρωτική κοινωνία»!Πολλοί είναι οι Φορείς που βλέπουν, ότι μετά το «λουκέτο» που βάζει η Κυβέρνηση σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, αν τελικά ισχύσει η πρόταση του Προέδρου του Ιδρύματος, τότε πόλεις όπως η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία θα έχουν δεχθεί τη «χαριστική βολή». «Περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θέλουμε τους φοιτητές στην πόλη μας. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να εξηγήσει, γιατί επιλέγει την Άρτα για κέντρο όλων των Τμημάτων» σημειώνουν Πρεβεζάνοι.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ…
Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών ο κ. Γκίκας είχε προτείνει την συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, λόγω της δύσκολης οικονομικά εποχής που περνά η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ωστόσο, όλα θα ξεκαθαρίσουν, όταν το Υπουργείο ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις για τον περίφημο «Καλλικράτη» σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Το σίγουρο είναι, ότι οι τοπικές κοινωνίες θέλουν τα Τμήματα στις πόλεις τους και το Κράτος σκοπεύει να συμπτύξει, όσο το δυνατόν περισσότερα Ιδρύματα! Με τις αντιδράσεις τοπικών Φορέων, φοιτητών, γονέων και Καθηγητών να κρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του Υπουργείου, το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα καυτό για την ακαδημαϊκή κοινότητα της Ηπείρου...

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα σε Μεταφορές – Επικοινωνίες της Π.Ε. Άρτας στη σύσκεψη που οργάνωσε η Περιφέρεια


Η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων, με σκοπό την κατάρτιση, από την Περιφέρεια Ηπείρου, ολοκληρωμένου σχεδίου στον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Ιωάννη Καραμπίνα και του Γεν. Δ/ντή Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Κοσμά Παπαχρήστου. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κ. Μπόβολος, Β. Ζιώβας, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φώτης Γεωργίου, εκπρόσωποι φορέων και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.Έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο μεταφορών και επικοινωνιών, επισημάνθηκαν προβλήματα και κατατέθηκαν προτάσεις και απόψεις για την αντιμετώπισή τους. Οι δε εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη δεσμεύτηκαν να καταθέσουν και εγγράφως τις προτάσεις τους στην Περιφέρεια.

Σκληρή κριτική προς Σαμαρά από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ!


Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φόλκερ Κάουντερ άσκησε σκληρή κριτική στο «αδελφό» κόμμα της ΝΔ για την άρνηση να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.«Δεν έχω καμία κατανόηση για το ότι η ελληνική αντιπολίτευση, που ανήκει στη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν συνεργάζεται» είπε ο κ. Κάουντερ στο Spiegel-Online και πρόσθεσε πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να δει ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι μια εθνική υπόθεση.Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική για το αντιγερμανικό κλίμα στην Ελλάδα. «Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει.Είναι όμως ιδιόρρυθμο αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν να υβρίζονται» είπε ο κ. Κάουντερ.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Προϋπόθεση το Μεσοπρόθεσμο για το νέο πακέτο βοήθειας


Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα εξασφάλισε την 5η δόση χρηματοδότησης, αλλά και το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμα την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από τα Ταμεία της ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη.Επίσης, ανακοίνωσε ότι προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδος.Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Ομοιότητες που φέρνουν ανατριχίλα


Ανατριχιαστικές είναι οι ομοιότητες μεταξύ της μεγάλης ρεμούλας με τα ποδοσφαιρικά στοιχήματα που έφτασε μέχρι τις προχθεσινές συλλήψεις και της διαδρομής, της κλιμάκωσης του δημόσιου χρέους που έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας: Ενα κράτος που πιάστηκε σε βαθύ ύπνο· στο βαθμό που δεν είχαν εμπλακεί -και στις δύο περιπτώσεις- κρατικοί λειτουργοί και ...παρακρατικοί παράγοντες ποδοσφαίρου και λοιπών απαθλιωμένων προϊόντων.Πλοκάμια που υπερέβαιναν τα γεωγραφικά όρια και ξεπερνούσαν κάθε ηθικό όριο, με υπεράκτια- offshore- στοιχήματα από χώρες της Απω Ανατολής, π.χ. Μαλαισία, όπου,«παίζονταν κυριολεκτικά τα πάντα».Στους φακέλους που απέστειλε στην ΕΠΟ η ευρωπαϊκή ομόλογός της UEFA (κάτι σαν Ευρωπαϊκή Ενωση ποδοσφαίρου!), στους οποίους ξέπλυμα χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη είναι για το ...νηπιαγωγείο, τα στημένα παιχνίδια κατατάσσονται κατά ιεραρχία διαφθοράς σε: ελαφρώς ύποπτα, ύποπτα, σοβαρά ύποπτα και διεφθαρμένα. Το δε ανατριχιαστικότερο -καθότι Ελλάδα που όλο και κατεβαίνουμε πιο κάτω τα σκαλιά των οίκων αξιολόγησης- είναι ότι από τα 40 στημένα που αποκαλύπτονται, τα 32 είναι ...Β' Εθνικής· εκεί δηλαδή που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα και οι εκβιασμοί και οι απειλές σερβίρονται όπως το μπισκοτάκι στον καφέ σε κεντρική πλατεία επαρχιακής πόλης!Από πότε; Τουλάχιστον από τότε που (ποιος θυμάται;) ξέσπασε στα Γιάννενα η διαβόητη χρηματο-ποδοσφαιρική υπόθεση Γούκου. Οτι τάχα -τότε, πριν και μετά- κανείς δεν ήξερε πώς χρεώνεται και ξαναχρεώνεται και πώς «πουλάει μούρη» με δανεικά κι αγύριστα η χώρα του ποδοσφαίρου και όλη η άλλη χώρα. Που δυστυχώς δεν διαθέτει, όπως η UEFA, Σύστημα Ανίχνευσης Συστηματικής Απάτης, που άφησε έκπληκτους ακόμα και τους, όχι πάντα αθώους, UEFAτιανούς, οι οποίοι πρώτη φορά έβλεπαν τόσα στημένα σε τόσο λίγο χρόνο (2008-2010) σε μία μόνο χώρα. Ακριβώς όπως οι τροϊκανοί, που βλέπουν και δεν πιστεύουν.

enet

ΑΡΤΑ: «Ανάψανε φωτιές στις γειτονιές…»


Ένα όμορφο λαογραφικό έθιμο αναβίωσε χθες στη γειτονιά της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στις 23 Ιουνίου, ανήμερα του Αη Γιαννιού του Ρηγανά και λίγο πριν νυχτώσει, στον προαύλειο χώρο του ναού οι κάτοικοι άναψαν φωτιές και σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο, έκαψαν τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς. Μικροί και μεγάλοι πηδούσαν πάνω από τη φωτιά, πιστεύοντας ότι αυτό θα τους φέρει καλοτυχία. Ένα έθιμο που έρχεται από πολύ παλιά και που σε συνδυασμό και με τη συναυλία που δόθηκε χθες το βράδυ στον εξωτερικό χώρο της Αγίας Θεοδώρας, αποτέλεσε μια ιδανική εικόνα και πόλο έλξης και για τους περαστικούς.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΤΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS


Τα Γιάννενα αποχαιρέτησαν χθες το βράδυ μ’ ένα πάρτυ τους αθλητές των Special Olympics, οι οποίοι παρέμειναν στην πόλη μας για ένα τετραήμερο. Κατά την παραμονή τους, ανάμεσα στις προπονήσεις τους, παρακολούθησαν πλήθος εκδηλώσεων, επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα και βρέθηκαν να διασκεδάζουν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και παιχνίδια.Η βραδιά λήξης στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, γέμισε από τους ήχους και τους ρυθμούς των μουσικών σχημάτων του Δημοτικού Ωδείου. Το κέφι κι ο χορός καλά κράτησαν, δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και αμέτρητα μπαλόνια με ευχές αφέθηκαν από τους φιλοξενούμενους στο γιαννιώτικο ουρανό.Ήταν μια όμορφη κι επιτυχημένη διοργάνωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τη γιαννιώτικη φιλοξενία στους αθλητές.

Μαζί στη μέρα, μαζί και στη νύχτα!

Γράφει ο ξάδερφος του Πυρπολητή Κανάρη

Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τα στημένα παιχνίδια. Στους πρώτους δέκα κατηγορούμενους, ένας από αυτούς που αναζητούνται, είναι ο πρώην προπονητής της τοπικής ΠΑΕ Γιάννης Παπακώστας.Μια ωραία παρέα εκεί στον ΠΑΣ! Από κει πέρασε ο τέως δήμαρχος Νίκος Γκόντας. Από κει πέρασε ο νυν Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Από κει πέρασε και ο αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος και για θέματα αθλητισμού Παντελής Κολόκας. Ο Γκόντας είχε φύγει παλαιότερα. Πολλές οι υποχρεώσεις του τότε δημάρχου και που να τα προλάβει όλα.Ο Περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης παραιτήθηκαν από τη διοίκηση της ΠΑΕ ένα μήνα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Τυχαίο;Ποτέ δεν διευκρινίστηκαν οι λόγοι των παραιτήσεων αυτών. Ειδικά του κ. Καχριμάνη, που είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο της ΠΑΕ.Πέρα από την αγάπη για το ποδόσφαιρο, τους ένωνε και η αγάπη για τις επιχειρήσεις στη Γαριβάλδη. Μαζί στη μέρα, μαζί και στη νύχτα. Μόνο που ο ένας έφυγε νωρίς. Από το ποδόσφαιρο.Πονηρός ο βλάχος.Από χθες το βράδυ, τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου γνώριζαν πως τον Ιούνιο θα ξεσπάσει το σκάνδαλο και θα γίνουν συλλήψεις. Τυχαίο που κάποιοι παραιτήθηκαν το Μάιο;Τι συμπτώσεις έχει τελικά η ζωή!

Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια


Τις τελευταίες ημέρες, επανήλθε με σχόλια στον τοπικό τύπο, το θέμα της αμοιβής των Προέδρων στους Οργανισμούς του Δήμου Ιωαννιτών. Παρότι το ζήτημα αυτό απαντήθηκε σαφώς και ξεκάθαρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ορισμένοι συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν για λόγους καθαρά μικροπολιτικούς.Τόσο ο Πρόεδρος στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, όσο και ο Πρόεδρος στο Πνευματικό Κέντρο, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει και για την πολύ σημαντική δουλειά που έχουν κάνει μέχρι σήμερα.Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, ετέθη το θέμα των αμοιβών από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.Δόθηκε η ίδια απάντηση, ότι δηλαδή η Διοίκηση δεν αμείβεται και διευκρινίστηκε ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ποσό για την αμοιβή του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς αυτό προβλέπεται στο προσχέδιο που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και επιβάλλεται βάση της νομοθεσίας.Οι πρόεδροι των Οργανισμών συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς αμοιβή. Το ίδιο ισχύει για τους Προέδρους της ΔΗΑΝΕΤΑΙ και του Δημοτικού Ραδιοφώνου, αλλά προφανώς αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουν και να το αποδεχθούν ορισμένοι. Άλλωστε στη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής όλοι οι Πρόεδροι αμείβονταν, συχνά μάλιστα λάμβαναν απόφαση οι ίδιοι για τις αποδοχές τους, χωρίς καμία συζήτηση και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.Φυσικά σήμερα δεν μπορούν να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Και ο Πρόεδρος του ΠΑΣ στη λίστα με τα στημένα παιχνίδια!


Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων εμπλεκομένων στην υπόθεση των στημένων αγώνων, πέραν των 15 για τους οποίους χθες εκδόθηκε διάταξη, προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Πρόκειται για παράγοντες του ποδοσφαίρου, νυν και πρώην διαιτητές, ποδοσφαιριστές, "μπούκερ", παίκτες στοιχήματος και ένα δικηγόρο.Και το όνομα του Προέδρου του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργου Χρηστοβασίλη περιλαμβάνεται τελικά στη λίστα των δύο κυκλωμάτων που έστηναν παιχνίδια στην Super League και τη Footbal!!!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σοβαρός τραυματισμος 4χρονου κοριτσιού!


Στις 9 χθες βράδυ, στο Σεβαστό Θεσπρωτίας, 4χρονη ημεδαπή τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση σιδερένιου δοκαριού τέρματος, σε χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου 5*5 των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας και διεκομίσθηκε στο Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, όπου και νοσηλεύεται.Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί το Α.Τ Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.

Κέρδη παρά την κρίση

ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2010

Παρά την κρίση, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου το 2010, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αύξησε τα κέρδη της κατά 14%, όπως προέκυψε από την προχτεσινοβραδινή τακτική γενική συνέλευσή της που έγινε στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac.«Κατά το έτος 2010, στη δίνη της ισχυρής οικονομικής και πιστωτικής κρίσης, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, παρουσίασε αύξηση σε όλα της τα μεγέθη» τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας Κώστας Ζωνίδης. Δεν αυξήθηκαν μόνο τα κέρδη. Η τράπεζα παρουσιάζει αύξηση καταθέσεων κατά 38%, αύξηση των χορηγήσεων κατά 41%, άνοδος του ενεργητικού της στο 41%, αύξηση ιδίων κεφαλαίων στο 4%. Το προτεινόμενο μέρισμα δε, προσδιορίστηκε σε 5,5%, ενώ διαμορφώθηκαν αποδόσεις άνω του 6% για τις ετήσιες υπεραξίες των εταιρικών μερίδων. «Η διοίκηση και τα στελέχη της Τράπεζας δεν επαναπαύονται στα θετικά αποτελέσματα, αλλά επιδίωξή μας είναι τα 9.000 μέλη να γίνουν 19.000, 29.000, 39.000. Στρατηγικός στόχος της τράπεζας είναι ο κάθε Ηπειρώτης να είναι μέλος της τράπεζας. Αυτή θα είναι η δύναμή μας και με τον τρόπο αυτό θα καταστούμε ακλόνητοι» πρόσθεσε ο κ. Ζωνίδης. Επισήμανε δε ότι οι καταθέσεις στην τράπεζα είναι ασφαλείς, «πιο ασφαλείς από άλλες καταθέσεις» όπως είπε, διότι δεν επενδύει σε προϊόντα υψηλού ρίσκου, ούτε καν σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. «Όλα τα χρήματα επενδύονται σε χορηγήσεις με τις μέγιστες δυνατές εξασφαλίσεις» υπογράμμισε ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε: «Η τράπεζα αυτή, δεν είναι των μελών της διοίκησης, δεν είναι κάποιων μεγαλοκεφαλαιούχων, είναι η τράπεζα όλων των μελών, όλων των Ηπειρωτών κι έτσι θα παραμείνει. Δεν θα ανέφερα τα παραπάνω, εάν οι αριθμοί, αδιάψευστοι μάρτυρες των οικονομικών μας μεγεθών, δεν τα επαλήθευαν».Στα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς αναφέρθηκε και ο γενικός διευθυντής Βασίλης Τσουκανέλης ο οποίος μίλησε για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πορείας της τράπεζας. «Το 2010 ανοίξαμε δυο νέα καταστήματα, ολοκληρώσαμε το κτίριο διοίκησης και το κεντρικό κατάστημα, προσλάβαμε 10 νέους επιστήμονες. Η τράπεζα για πρώτη φορά δημιούργησε ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής εσωτερικής επικοινωνίας μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα εργασίας του προσωπικού και της εξυπηρέτησης της πελατείας, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά λογαριασμούς καταθέσεων σε συνάλλαγμα, με ανταγωνιστικούς όρους, συνεχίσαμε την εκπαίδευση του προσωπικού εστιάζοντας σε έσοδα από παρεπόμενες ασχολίες όπως οι ασφάλειες, ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αναβάθμιση και διασφάλιση του μηχανογραφικού μας συστήματος μέσω της υλοποίησης του προγράμματος e-security» είπε. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσουκανέλης, υπογράμμισε: «Όπως πολύ σωστά είπε κάποιος διαπρεπής οικονομολόγος σε συνθήκες κρίσης, αν δεν υπήρχαν οι συνεταιριστικές τράπεζες, θα έπρεπε να τις δημιουργήσουμε. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε την δική μας. Ας την ενισχύσουμε».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Διημερίδα για τον Καλαμά από τον Φορέα Διαχείρισης


Διημερίδα με θέμα «Καλαμάς, κοιτίδα αξιοβίωτης ανάπτυξης και πολιτισμού ή ένας ακόμη υδάτινος πόρος;» διοργανώνει σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ του ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα.Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν από επιστήμονες και φορείς τέσσερις θεματικές ενότητες: Λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, Τοπ ανθρωπογενές περιβάλλον, Ποσοτική και Ποιοτική Διαχείριση του Ποταμού και Ολοκληρωμένη Διαχείριση της λεκάνης απορροής Καλαμά – Παμβώτιδα – Λαψίστα.

Ο ΚΛΗΔΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ


Την Πέμπτη 23-6-2011 ο σύλλογος των γυναικών Πάργας άναψε φωτιές, με φύλα από ελιά και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια, σύμφωνα με το έθιμο του Κλήδονα-ή ρηγανά, την παραμονή του Αι Γιάννη του Πρόδρομου.Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα αρχίζει με την εμπλοκή του δημαρχείου στην εκδήλωση . Δηλαδή από τις εξέδρες που στήθηκαν στην πλατεία.Από μια ορχήστρα με κλαρίνα έως ώρα 01.39 μετά τα μεσάνυχτα.Έπαιζαν ασταμάτητα παρ όλο που Δεν υπήρχε ακροατήριο.Με τα ακαταλαβίστικα που έλεγαν σε συνδυασμό με την παράλογη ένταση των μεγαφώνων ,ανάγκασε τους ντόπιους και ξένους τουρίστες ,να φεύγουν από τα παραλιακά καταστήματα και τους διερχόμενους να κλείνουν στην κυριολεξία με τα χέρια τα αυτιά τους για να περάσουν. Τέλος με τα χορευτικά συγκροτήματα ,με τα βεγγαλικά που έκαψαν για περισσότερο από δέκα λεπτά, και με ότι άλλο δαπανήθηκε.Επειδή έχουμε το δικαίωμα θέλουμε να πληροφορηθούμε από το δημαρχείο ‘’Πάργας’’ που εδρεύει στο καναλάκι :
1). Πόσο ακριβώς στοίχησε στους φορολογούμενους του δήμου η εκδήλωση αυτή.(αναλυτικά κατά κατηγορία δαπάνης).
2). Από ποια έσοδα του δήμου προήλθε το ποσό της εκδήλωσης.
3). Πότε αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (στην Διαφάνεια) η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε το ποσό αυτής της συγκεκριμένης δαπάνης.
4). Πόσους εποχιακούς υπαλλήλους με το ποσό αυτό, θα μπορούσε να προσλάβει το δημαρχείο, ώστε να καλυφτούν τα επιλεκτικά κενά στην καθαριότητα της Πάργας αυτήν την Τουριστική περίοδο ;


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Κλειστά τα καταστήματα τα Σάββατα Ιουλίου - Αυγούστου στα Γιάννενα


Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ενημερώνει τα μέλη του και το αγοραστικό κοινό ότι, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αποφασίσθηκε με ψήφους 32 υπέρ και 25 κατά, πως τα εμπορικά καταστήματα της πόλης των Ιωαννίνων θα παραμείνουν κλειστά τα Σάββατα των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

ΑΡΤΑ: Συνέντευξη στο Κέντρο Πρόληψης για την Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών


Συνέντευξη τύπου με θέμα τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το Κέντρο Πρόληψης με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου) αλλά και τις γενικότερες προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ουσιοεξαρτήσεων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Πρόληψης Άρτας. Στη συνέντευξη έλαβαν μέρος ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Θεόδωρος Οικονομίδης, ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων Ιωάννης Παπαχρήστου και ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Φώτης Γεωργίου οι οποίοι αναφέρθηκαν και στην εξέλιξη της προσπάθειας που ξεκίνησε για την ίδρυση και λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στην Άρτα, σε κτίριο που έχει επιλεγεί και θα διαμορφωθεί κατάλληλα και το οποίο βρίσκεται εντός του εκθεσιακού. Οι καιροί επιβάλλουν δράσεις και δραστηριότητες που θα ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη τόνισε ο κ. Θ. Οικονομίδης δίνοντας το μήνυμα της δύσκολης εποχής που διανύουμε. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/6 στον Παιδότοπο ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης το οποίο απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας από 6-10 ετών. «Είχαμε μια αθρόα συμμετοχή πολλών παιδιών και πολύ θετικά σχόλια από τους γονείς» ανέφερε ο κ. Οικονομίδης για την επιτυχία της εκδήλωσης. Την Πέμπτη 23/6/2011 σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Ιωαννίνων του ΚΕΘΕΑ λειτούργησε μπροστά από τον χώρο του Κέντρου περίπτερο με ενημερωτικό έντυπο υλικό σχετικό με τις δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρήσης μέσα από τα στεγνά προγράμματα ΚΕΘΕΑ.

Το Σάββατο ο αγώνας παλαίμαχων ΠΑΣ - Ατρόμητου


Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα θα διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και του Ατρομήτου, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Ζαγορίου.Ο αγώνας θα γίνει στο γήπεδο του Τσεπελόβου και στο τέλος του θα βραβευτούν Ζαγορίσιοι ποδοσφαιριστές και παράγοντες του Ατρόμητου καθώς και ο αείμνηστος τερματοφύλακας του Ατρόμητου, του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος, Στάθης Τσανακτσής.

Δελτίο τύπου ΠΑΣΟΚ Άρτας για τον Ανδρέα Παπανδρέου


Από το Γραφείο Τύπου & Ενημέρωσης της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Μεγάλο απόντα, στον χαρισματικό εθνικό και λαϊκό Ηγέτη με την ανεπανάληπτη ακτινοβολία, στον Πρόεδρό μας, τον Πολιτικό, το Δάσκαλο, τον Επιστήμονα και τον Άνθρωπο, που οδήγησε τη Δημοκρατική, Προοδευτική Παράταξη σε μια ανεπανάληπτη ελπιδοφόρα και νικηφόρα πορεία και έδωσε με το ΠΑΣΟΚ νέα πνοή, σιγουριά και νέους ορίζοντες στην Ελλάδα και τους Έλληνες.Ένας Μεγάλος Απών με διαρκή παρουσία γιατί ως Πολιτικός, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει αφήσει τα θετικά αποτυπώματά του και τη σφραγίδα του στην ειρηνική και δημιουργική εξέλιξη της χώρας μας, της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας μας σε μια μεγάλη και κρίσιμη ιστορική περίοδο.Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας πολιτικός μεγάλου διαμετρήματος, ένας διανοητής με μεγάλη συμβολή στη διαμόρφωση της προοδευτικής σκέψης και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Συγχρόνως υπήρξε ένας μεγάλος ακαδημαϊκός δάσκαλος με διεθνή αναγνώριση.Η αντιστασιακή δράση του αναδεικνύει την πίστη του στη δύναμη των ιδεών και των οραμάτων για τον εξανθρωπισμό της κοινωνίας και την αναγέννηση της Ελλάδας. Κάνοντας πράξη τις ρηξικέλευθες απόψεις του, προχωρεί με τόλμη και αποφασιστικότητα στην ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Κατ' αυτό τον τρόπο, επιχειρεί τη βαθιά τομή και ρήξη με το π Υπάρχει παντού, γιατί με τις πολιτικές του μείωσε δραστικά τις κοινωνικές και τις περιφερειακές ανισότητες.Γιατί προχώρησε στην αναδιανομή του πλούτου και της ευημερίας.Γιατί έφερε τους μη προνομιούχους, τους αδύναμους, τους αποκλεισμένους και τους Εκτός των Τειχών Έλληνες στο προσκήνιο, ως συνδημιουργούς μιας νέας εποχής.Γιατί έφερε στο προσκήνιο την ξεχασμένη Ελλάδα της Περιφέρειας και τις υποβαθμισμένες και τις ανοχύρωτες περιοχές των Αστικών Κέντρων, μαζί με τους κατοίκους τους, τους Αγρότες και τους Εργαζόμενους, τους Μισθωτούς, τους Μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας.Όμως Ζει και θα Ζει για πάντα με όλα όσα επαγγέλθηκε, συμβόλισε και δημιούργησε στις σκέψεις, στην καρδιά, στις μνήμες, στα όνειρα, στις αφηγήσεις, στις αξιολογήσεις και στα συναισθήματα του Ελληνικού λαού.Ο Κάθε Έλληνας έχει τα δικά του βιώματα, τη δική του θύμηση για τον δικό του ΑΝΔΡΕΑ, για τον ανθρώπινο, τον γήινο, τον οικείο, τον ανοιχτό και συναισθηματικό Μεγάλο Πολιτικό, με την ευγένειά του, με την έμφυτη λαϊκότητα του, με τις αυθεντικές του εκφράσεις.Στο πρόσωπο και τις ικανότητες του Ανδρέα Παπανδρέου στηρίχθηκε η θριαμβευτική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και η αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου στη χώρα μας. Μια αλλαγή που έβαλε τα θεμέλια μιας άλλης πολιτικής πρακτικής, με κύριο χαρακτηριστικό την εδραίωση της κοινωνικής ισότητας, της ισομερούς ανάπτυξης κέντρου-περιφέρειας και την ένταξη της χώρας στον σύγχρονο κόσμο.Στο ΠΑΣΟΚ όλοι μας έχουμε χρέος μέσα σε έναν κόσμο ανοιχτών συνόρων και κοσμογονικών αλλαγών, να αποσαφηνίσουμε την ταυτότητα και τον προορισμό μας».

Διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στον Κατσικά


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά διοργανώνει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών. Πρόκειται για μία εκδήλωση που έχει μετατραπεί σε θεσμό συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.Το φεστιβάλ, που θα γίνει στον αύλιο χώρο του πρώην Δημαρχείου Παμβώτιδας. Ξεκινά στις 28 και ολοκληρώνεται στις 30 του μήνα.Την πρώτη και δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν χοροί από όλη την Ελλάδα και θα εμφανιστούν χορευτικά συγκροτήματα από τη Σερβία, την Τουρκία και την Ιταλία.Την τελευταία ημέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα παρουσιάσει χορούς από την Ήπειρο με τη συνοδεία του Πέτρου Λούκα και του Αντώνη Κυρίτση.Όλες τις ημέρες οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις εννέα το βράδυ.Την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις έντεκα το πρωί, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά και οι αποστολές που μετέχουν στο φεστιβάλ, θα συναντηθούν με το Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο. Η συνάντηση θα γίνει στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. Άρτας


Συνεδριάζει την Δευτέρα 27-6-2011 και ώρα 8:00μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος.

Ενημερωτικές ημερίδες από το Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας


Ημερίδες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιηθούν από το ΣΔΕ Ιωαννίνων και το Παράρτημά του στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας με τη λήξη του σχολικού έτους 2010-2011.Σκοπός των ημερίδων, είναι να κάνει γνωστό στην τοπική κοινωνία το ρόλο και τη δράση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Ενός σχολείου που παρέχει τίτλο ισότιμο με απολυτήριο Γυμνασίου και απευθύνεται σε ενήλικες οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική Εκπαίδευση. Σκοπός του ΣΔΕ είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευόμενων και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων οι οποίες θα τους βοηθήσουν στην πληρέστερη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
ΣΔΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Δευτέρα 27-06-2011
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ: Τετάρτη 29-06-2011

Νέα χρηματοδότηση της χώρας


Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για νέα χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα, που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας έως το τέλος του 2014, αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Η Σύνοδος Κορυφής εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της για εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου , υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από την Ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος.Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως "ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια πολύ σταθερή πορεία, δύσκολη βέβαια πορεία, με πολλές θυσίες, που θα μας οδηγήσει σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία. Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας κι αυτό είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον της Ελλάδας, όχι απλώς ένα ¨πράσινο φως¨".Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα πρέπει επειγόντως να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτως ώστε να εκταμιευτεί έγκαιρα η επόμενη δόση των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους.Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αφού υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής απεδέχθη την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δις ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.

Μείωση αφορολογήτου, αύξηση εισφοράς


Μέτρα 5,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας.Σε αυτά περιλαμβάνονται:
· Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ. Εξαιρούνται, περίπου 600.000 άτομα συνολικά, ήτοι οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, και τα Άτομα με Αναπηρία. Στο κλιμάκιο από 8.000 έως 12.000 ευρώ, μπαίνει νέος φορολογικός συντελεστής 10%.
· Η εισφορά αλληλεγγύης (έκτακτη εισφορά) έως το 2015, κλιμακώνεται ως εξής: Για εισόδημα 12.000- 20.000 ευρώ, συντελεστής 1%. Για 20.000- 50.000 ευρώ, συντελεστής 2%. Για 50.000- 100.000 ευρώ, συντελεστής 3%. Για εισοδήματα 100.000 ευρώ και άνω, συντελεστής 4%. Στους βουλευτές, τους αιρετούς των ΟΤΑ και στα μετακλητά στελέχη (γενικοί και ειδικοί γραμματείς, πρόεδροι οργανισμών, κ.λπ.) επιβάλλεται έκτακτη εισφορά με συντελεστή 5%. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην τελευταία περίπτωση είναι «ηθική υποχρέωση». Η έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, με ειδικές ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται στα όρια κάθε κλίμακας, οι οποίοι και θα φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή. Για παράδειγμα, ο Α φορολογούμενος με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει εισφορά 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου). Ο Β, με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει, όμως, 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδά στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%.
· Επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, μόνιμο ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος μεσοσταθμικά 300 ευρώ ετησίως, που δεν θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. έκτακτη εισφορά). Το τέλος θα επιβάλλεται μετά τα πέντε πρώτα χρόνια άσκησης του επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ» και όλα θα διευκρινιστούν με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.
· Μειώνεται το ατομικό αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Δεν γίνεται καμία άλλη παρέμβαση στα ακίνητα (π.χ. ειδικό τέλος στην αντικειμενική αξία, μέσω ΔΕΗ).
· Αυξάνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις. Θα οργανωθεί μηχανισμός επιστροφής φόρου για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.
· Αρχίζει επανέλεγχος, προκειμένου να προσδιοριστούν ονομαστικά λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, που θα περικοπούν επιπλέον εφέτος.
Παράλληλα, ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η εισφορά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μετάταξη του τομέα της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, κ.λπ.Ο κ. Βενιζέλος είπε, ότι θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, που θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιουνίου. Σήμερα, ο νόμος αυτός θα επιδοθεί στα κόμματα.

Με το «παρών» φλερτάρει η Δημοκρατική Συμμαχία στο Μεσοπρόθεσμο


Προβληματισμός επικρατεί στη Δημοκρατική Συμμαχία για το ποια θα πρέπει να είναι η τελική στάση του κόμματος εν όψει της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.Στο κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αναδεικνύονται αντικρουόμενες απόψεις, αν και πολλά στελέχη υπεραμύνονται της ψήφισής του.Η τελική απόφαση θα ληφθεί, όπως είπε η κυρία Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση του Βήματος, από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει το Σάββατο.Η κυρία Μπακογιάννη θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις της στο Μεσοπρόθεσμο.«Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν βγαίνει και είναι σε λάθος κατεύθυνση» είπε ο κυρία Μπακογιάννη στο Mega και πρόσθεσε ότι στις πρόσφατες επαφές της με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους και τον επίτροπο Όλι Ρεν, διατύπωσε πλήρεις εναλλακτικές προτάσεις.Κύριο σημείο κριτικής της Δημοκρατικής Συμμαχίας προς την κυβέρνηση, είναι ότι καταφεύγει στην φορολόγηση, αρνούμενη να περικόψει δαπάνες.Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μπακογιάννη παρουσίασε πρόταση (που έχει γίνει δεκτή από τους Ευρω-Φιλελευθέρους) και βασίζεται κατά τα 2/3 στην περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση εσόδων, ενώ προβλέπει πρόγραμμα επενδύσεων μέσω ενός ευρωπαϊκού πακέτου.Η πρόταση της Συμμαχίας βρέθηκε στο επίκεντρο εκτενούς συζήτησης των στελεχών του κόμματος με την τρόικα.

Μεγαλύτερες σε διάρκεια οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα


Μεγαλύτερης διάρκειας θα είναι σήμερα, Παρασκευή, οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, λόγω του αυξημένου ποσοστού του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ που είναι εκτός λειτουργίας σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.Πιο συγκεκριμένα, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για πέμπτη συνεχή ημέρα, τέθηκαν εκτός λειτουργίας επιπρόσθετα τρεις θερμικές μονάδες συνολικής ισχύος 750 MW και μία μονάδα λόγω βλάβης καθαρής ισχύος 270 MW.Με κατεπείγουσα ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ενημερώνει ότι οι διακοπές ρεύματος που θα γίνουν την Παρασκευή θα είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια από τις προηγούμενης μέρες και αναμένονται από τις 11:00 έως τις 16:00.Διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν εκ περιτροπής στην Κρήτη (από 20:30 έως 22:00) και στη Ρόδο (από 19:30 έως και 22:00).Μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κ.Στεργιώτης, τόνισε ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση δεν θα είναι συνεχείς, αλλά θα γίνονται εκ περιτροπής, όπως τις προηγούμενες ημέρες.Έκανε, επίσης, έκκληση στους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μηχανημάτων και τη χρήση ανελκυστήρων κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από τις 11:00 έως τις 16:00 και από τις 20:00 έως τις 22:00.Η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει το σημερινό πρόγραμμα διακοπών ρεύματος μέσα από την ιστοσελίδα της www.dei.gr. Οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την ειδική τηλεφωνική γραμμή 210 9298100 για να ενημερωθούν.Η ΓΕΝΟΠ σκλήρυνε τη στάση της μετά την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο την Πέμπτη. Οι συνδικαλιστές ζητούν να μην προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Η απεργία τους που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής θα συνεχιστεί ως τις 30 Ιουνίου, οπότε ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο.

ΣΑΜΑΡΑΣ:"Χρειάζεται άλλη πολιτική"


Σταθερός στη θέση του για την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση, παρέμεινε ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τις εντονότατες πιέσεις, οι οποίες του ασκήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε στους ομολόγους του πως συμφωνεί με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δηλαδή με την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές.Όπως μάλιστα επεσήμανε, όλα αυτά αποτελούν προτάσεις του κόμματός του, προτάσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει και θα συνεχίζει να υποστηρίζει και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.Ο κ. Σαμαράς μάλιστα ξεκαθάρισε πως ζητά πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση περιουσίας, όμως ήταν σαφής τονίζοντας πως η ΝΔ διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής, που έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την Οικονομία κι έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης.Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε πως "οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους ηγέτες παρέμειναν πιστοί στις θέσεις τους", ξεκαθάρισε όμως πως δεν θα υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Μερική απασχόληση και εργασιακή εφεδρεία για τους δημοσίους υπαλλήλους


Σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα κατατεθεί σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή.Συγκεκριμένα, με τις προωθούμενες αλλαγές καθιερώνονται στο Δημόσιο η μερική απασχόληση και η εργασιακή εφεδρεία.Ειδικότερα, το τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, θα μπορεί πλέον να ζητεί με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50% και των αποδοχών του για χρονική περίοδο μέχρι 5 έτη. Με την αίτησή του ο υπάλληλος προσδιορίζει αν επιθυμεί τη μείωση της ημερήσιας απασχόλησης ή των εργάσιμων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης.Ακόμη, τυχόν πλεονάζον προσωπικό ΔΕΚΟ θα εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια (όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση κ.ά). Το προσωπικό που περιλαμβάνεται στους πίνακες κατάταξης θα συνεχίζει να λαμβάνει για 12 μήνες από τον χαρακτηρισμό του ως πλεονάζοντος αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού του μισθού.Στο ίδιο πλαίσιο, από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2015 ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από τον λόγο ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις) στο σύνολο των φορέων, με εξαίρεση το έτος 2011 για το οποίο ο λόγος θα είναι ένα προς δέκα.Ομοίως, οι εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου για το έτος 2011 περιορίζονται κατά 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2010 και κατά 10% κατ' έτος για τα έτη έως και το 2015.Τέλος, ο εφαρμοστικός νόμος θα εμπεριέχει την πρόβλεψη για μειωμένο κατά 20% μισθό για τους νέους ανέργους ηλικίας έως 25 ετών, θα προβλέπει την επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στα τρία χρόνια (με πρόβλεψη μετατροπής σε αορίστου χρόνου μετά τα τρία χρόνια) και την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων σε εξάμηνη βάση.

Στο 15% το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ


Η Κομσιιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη διά στόματος Ζοζέ Μπαρόζο τη μείωση στο 15% -αντί του 50% που ισχύει συνήθως- της συμμετοχής της Ελλάδας στη χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης στην περιφέρεια και ότι θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης που θα επιβλέπει έαν η χώρα χρησιμοποιεί τα χρήματα για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής αποδέχθηκε την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα.Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί άμεσα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%.Παράλληλα, ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.Στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων.» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.»» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής, μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.»Το σχέδιο της Κομισιόν αφορά στα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία είναι συγχρηματοδοτούμενα, δηλαδή συνεισφέρει κεφάλαια και το κράτος και η ΕΕ.Στόχος είναι να διασωθούν τα 22 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να απορροφηθούν, λόγω δομικών προβλημάτων.Με βάση την πρακτική της συγχρηματοδότησης, η Ελλάδα συνεισφέρει αναλόγως του προγράμματος και της περιφέρειας από 15% ως και 50%.Ήδη, στα ταμεία της ΕΕ υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, τα οποία ο κ. Μπαρόζο εισηγείται να διατεθούν άμεσα προς την Ελλάδα.Στόχος της Κομισιόν εκτιμάται ότι είναι να καλυφθεί προσωρινά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό το ποσοστό της ελληνικής εθνικής συμμετοχής. Τα χρήματα αυτά θα εκταμιευθούν τώρα και θα παρακρατηθούν τα επόμενα χρόνια.Η απαίτηση να υπάρξει συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την ΕΕ είναι ζήτημα που μπορεί να αλλάξει με απόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα χρόνο.Έτσι, η Κομισιόν αναζητεί νομική φόρμουλα προκειμένου να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.Σε κάθε περίπτωση, η προεκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων για πληρωμές έργων, μπορεί να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα ώστε να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και να ξεφύγει από τη βαθιά ύφεση.Επιπλέον, η ανάπτυξη μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα απ' ότι αναμένεται και να είναι ισχυρότερη απ' ότι προβλέπεται σήμερα, με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί το χρέος -ως ποσοστό του ΑΕΠ στα σημερινά επίπεδα- και να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ομαλή εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία, τόσο μέσω της προεκταμίευσης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, όσο και από δάνεια ή εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, ποσό που θα χρηματοδοτούσε κυρίως μεγάλα έργα στον τομέα των υποδομών.Ακόμα, όμως, και τα μισά απ' αυτά τα κεφάλαια να μπορούσαν να διατεθούν, είναι σαφές ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη, με αποτέλεσμα να μειώνεται ταχύτερα και το δημοσιονομικό έλλειμμα.Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε πρόσφατα την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα.Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε το 100% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής για την Ελλάδα να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι αναπτυξιακές δράσεις θα χρηματοδοτούνται άμεσα, καθώς θα παρακαμφθεί το σκέλος συγχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Σημειώνεται πως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μάιου εκταμιεύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί 3,4 δισ. ευρώ, καθώς για λόγους εξωραϊσμού του προϋπολογισμού οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο χρόνια η Κομισιόν είχε επιτρέψει την προεκταμίευση των κοινοτικών κοδυλίων για τις πληρωμές έργων (κάτι που δεν έχει αξιοποιήσει η Ελλάδα), προκειμένου τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τότε τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης του 2008.

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Υπάρχει επενδυτική ατολμία


Υπάρχει επενδυτική ατολμία στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης στην εκδήλωση της Εμπορικής Τράπεζας "This is Greece" και χαρακτήρισε τη τάση αυτή δικαιολογημένη καθώς, όπως είπε, σε καθημερινή βάση πλανάται πάνω από τη χώρα, ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν θα τα καταφέρουμε ή όχι.Ο υπουργός τόνισε ότι ''χρειαζόμαστε λιγότερα δάνεια και περισσότερες επενδύσεις. Αυτό κατακτήσαμε στις διαπραγματεύσεις μας με την Τρόικα. Αυτή είναι και πρέπει να είναι η βασική πολιτική και στρατηγική μας επιλογή και στις διαπραγματεύσεις μας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη''.

Ανάρτηση αποτελεσμάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας


Σήμερα, Παρασκευή, μετά τις 11 το πρωί σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων των υποψηφίων στα μαθήματα Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α΄) και στα μαθήματα ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄).Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα μπορούν επίσης μετά τις 12:00, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Απεργιακές κινητοποιήσεις


Σαρανταοκτάωρη γενική πανελλαδική απεργία για τις 28 και 29 Ιουνίου προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Το απεργιακό συλλαλητήριο, την Τρίτη 28 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την Τετάρτη 29 Ιουνίου, τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Βαρύτητα στην καθαριότητα από τον Δήμο Ιωαννιτών


Η καθαριότητα στο νέο Δήμο, αποτελεί έναν από τους τομείς, στους οποίους η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με αναπόσπαστο κομμάτι την ανακύκλωση, αποτελούν προτεραιότητες μείζονος σημασίας.Με συντονισμένα βήματα λοιπόν ξεκίνησε η δρομολόγηση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στο Δήμο Ιωαννιτών να βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις.Μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις δράσεις αυτές αποτελεί το ΕΣΠΑ και η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Απορριμμάτων. Για την αξιοποίησή τους, η σημερινή Δημοτική Αρχή, καλείται να ξεπεράσει ένα μεγάλο εμπόδιο που κληρονόμησε από την προηγούμενη. Κι αυτό είναι η έλλειψη άδειας αποκομιδής απορριμμάτων.Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο ο Δήμος Ιωαννιτών, δεν την διαθέτει και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοσή της.Η Δημοτική Αρχή λοιπόν και στον τομέα της καθαριότητας σχεδιάζει από το μηδέν και προχωρά βήμα- βήμα για να πετύχει τον στόχο της.Γνωρίζει και τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν. Και δίνει καθημερινά τη μάχη για την αντιμετώπισή τους.Με αφορμή σχόλια που υπήρξαν στον τοπικό τύπο σημειώνεται ότι:
Α. Για την μετακίνηση των οικίσκων ανταποδοτικής ανακύκλωσης, σημειώνεται πως η σημερινή Δημοτική Αρχή, πιστεύει ότι τον πρώτο λόγο για την χωροθέτηση πρέπει να τον έχει ο Δήμος και οι πολίτες, πράγμα βέβαια που δεν έκανε η προηγούμενη.Κυρίαρχο μέλημα ήταν η απόδοση της πλατείας στους πολίτες, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τον ρόλο της και η απομάκρυνση του οικίσκου από την οδό Καλάρη, καθώς προσέβαλλε την αισθητική της περιοχής και προκαλούσε τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Β. Ο καθαρισμός των φρεατίων, σε όλο το Δήμο, γίνεται συστηματικά και οργανωμένα, μετά από πολλά χρόνια και πραγματοποιείται τώρα που το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι δυνατότητες της υπηρεσίας.
Γ. Το σύστημα τηλεδιαχείρισης του στόλου των απορριμμάτων δεν θα λύσει το σύνολο του προβλήματος που υπάρχει από την έλλειψη σύγχρονης, ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Αποτελεί όμως ένα τμήμα από το σύνολο των ενεργειών για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος. Την εγκατάστασή του λοιπόν, η Δημοτική Αρχή, την αξιολογεί στο μέγεθος που της αντιστοιχεί.
Η διαχείριση της σημερινής –μίζερης ως ένα βαθμό- κατάστασης, δεν αφαιρεί από το Δήμο τη δυνατότητα του σχεδιασμού ώστε να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τις υπηρεσίες σε βάθος χρόνου, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δίνει το ΕΣΠΑ.Συνάμα η προσπάθεια για την βελτίωση των καθημερινών υπηρεσιών είναι σε εξέλιξη. Έτσι στο πλαίσιο των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν – εκτός ΕΣΠΑ- ένας μεγάλος αριθμός κάδων επισκευάστηκε για να αντικαταστήσει τους πεπαλαιωμένους και το πρόγραμμα ήδη υλοποιείται.Στόχος δε είναι να αντικατασταθεί το σύνολο των κάδων και του στόλου του τομέα καθαριότητας.Από τη Δημοτική Αρχή, τονίζεται για μία ακόμη φορά, πως η αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, απαιτεί και την συνδρομή του πολίτη. Οι πολίτες, με μικρές κινήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η εναπόθεση των απορριμμάτων εντός των κάδων και το κλείσιμο αυτών, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά ώστε η εικόνα της πόλης να βελτιωθεί.

3000 πεντάμηνες θέσεις εργασίας για την Ήπειρο


Την στήριξη των ανέργων σε ευκαιρία για απασχόληση και κοινωνική προσφορά ανάγει το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» που προωθεί η πολιτεία σε 25 περιοχές που πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας, μεταξύ των οποίων και η Ήπειρος.Το πρόγραμμα εξασφαλίζει την απασχόληση σε 55.000 ανέργους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, κινητοποιώντας τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς, που μπορούν έτσι να καλύψουν και τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Συνολικά το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 280 εκ. ευρώ και αφορά στην εργασία έως πέντε μηνών, με την πλήρη μισθοδοσία και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.Για την Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα αφορά περίπου 10 εκ. ευρώ και 3000 πεντάμηνες θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Εργασίας Γιάννης Τυμπακιανάκης που βρέθηκε στα Γιάννινα σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου.Η κατανομή των θέσεων εργασίας έγινε σύμφωνα με τον πληθυσμό του κάθε νομού όπως εξήγησε ο κ. Τυμπακιανάκης.Θετικά αντιμετώπισαν την δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, όσο και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών Φίλιππας Τσουμάνης.Ο κ. Τσουμάνης σημείωσε πως είναι χρέος των φορέων να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις σημερινές συνθήκες, ενώ ο κ. Τσουμάνης, υπογράμμισε πως μέσω αυτού του προγράμματος θα επιλυθούν και προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών.Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν πως στη συγκεκριμένη ημερίδα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από φορείς της περιοχής που μπορούν να είναι δικαιούχοι.Εκτός από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη το «παρών» έδωσαν ο περιφερειακός σύμβουλος Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ν. Μπέγκα, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δ. Γαλλίκας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Πέτρος Τσουμάνης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Φασούλης και εκπρόσωποι αρκετών ακόμη φορέων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ