Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών στις Φυλακές Σταυρακίου


Τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να συγκεντρωθούν βιβλία και όργανα γυμναστικής, για το σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου, ζήτησε η διεύθυνση των Φυλακών.Ο Δήμος Ιωαννιτών, με την αναδιοργάνωση των γυμναστηρίων, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα εξετάσει τη δυνατότητα παροχής βοήθειας. Παράλληλα απευθύνεται σε πολίτες και επιχειρηματίες που μπορούν να προσφέρουν βιβλία ή όργανα γυμναστικής να συνδράμουν από την πλευρά τους ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της βιβλιοθήκης και του γυμναστηρίου των Φυλακών.

Φιλοξενία αθλητών των SPECIAL OLYMPICS στα Γιάννενα


Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Τμήμα Αθλητισμού της νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και με βασικό στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στα άτομα με νοητική στέρηση, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πόλις – Αμφιτρύων» και φιλοξενεί αθλητές που θα συμμετάσχουν στους παγκόσμιους αγώνες SPECIAL OLYMPICS, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα σε λίγες μέρες.Η φιλοξενία αυτή κατέστη εφικτή χάρη και στις χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών.Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνθηκε σε εταιρείες, σε ιδιώτες, σε φορείς, η ανταπόκριση των οποίων υπήρξε συγκινητική.

Ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΤΟΕ την Πέμπτη στην Πρέβεζα


Οι εξελίξεις στις Τράπεζες, στις εργασιακές σχέσεις , στην Απασχόληση και στις αμοιβές των τραπεζουπαλλήλων καθώς και οι αποφάσεις που έχει λάβει ο κλάδος για τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συγκέντρωσης που διοργανώνει το Νομαρχιακό Παράρτημα Πρέβεζας της ΟΤΟΕ την Πέμπτη και ώρα 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.Στην συγκέντρωση θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος και ο Γενικός Γραμματέας Αχιλλέας Μυλωνόπουλος οι οποίοι θα συζητήσουν με τους συναδέλφους θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις όχι μόνο.Όπως τονίζεται στην πρόσκληση, οι αναφορές του επικαιροποιημένου μνημονίου στην ισοπέδωση των τραπεζουπαλλήλων με στόχο την διευκόλυνση των απολύσεων και την μείωση των αποδοχών τους μέσω των συλλογικών συμβάσεων αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι έχουν στοχοποιηθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζιτών.«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα κριθεί από την αποφασιστικότητά μας , την συσπείρωση στα συνδικάτα και το αγωνιστικό μας φρόνημα» συνεχίζουν οι διοργανωτές και καταλήγουν:«Η συμμετοχή μας στην συγκέντρωση θα μας δώσει την δυνατότητα να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για τις εξελίξεις και να συμβάλλουμε στην διαμόρφωσηκλίματος συσπείρωσης και δυναμικής ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στον αγώνα που δίνουμε προκειμένου να αποτρέψουμε αυτές τις επιλογές».

Συσκέψεις για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για Μεταφορές – Επικοινωνίες


Συσκέψεις στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων, με σκοπό την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών, οργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου.Η πρώτη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 και ώρα 10.00 π.μ. στην Πρέβεζα.Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συσκέψεις στην Άρτα (Παρασκευή 24 Ιουνίου, ώρα 10.00 π.μ.) και Ηγουμενίτσα (Παρασκευή 1 Ιουλίου, ώρα 11.00 π.μ.). Οι συσκέψεις θα γίνουν στις αίθουσες συνεδριάσεων των αντίστοιχων Π.Ε.Η ημερομηνία για την σύσκεψη στα Ιωάννινα, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Σημαντικά προγράμματα κοινωνικής μέριμνας από το Δήμο Αρταίων


Από την Αντιδήμαρχο Αρταίων κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου ανακοινώνεται ότι στο Δήμο Άρτας πρόκειται να λειτουργήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα δύο σημαντικές κοινωνικές δομές από τις οποίες η μία δομή αφορά μητέρες, με ανάπηρα παιδιά και εφήβους, άτομα με νοητική υστέρηση ή και κινητική αναπηρία και η δεύτερη δομή αφορά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για 10 παιδικούς σταθμούς του διευρυμένου Δήμου μας. Ειδικότερα, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόληση Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.ΜΕΑ.) πρόκειται να λειτουργήσει στο Δήμο Αρταίων στα πλαίσια του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» για παιδιά με αναπηρία, εφήβους και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Η λειτουργία της δομής παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, στοχεύει στην αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας των παιδιών τους από την προαναφερόμενη δομή.Οι ενδιαφερόμενες μητέρες μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες:
1)Στη Δ/νση Προστασίας Προαγωγής Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γραφείο Κοινωνικών Λειτουργιών – 2ος όροφος, τηλ. 26813-62241-242).
2)Στην Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, τηλ. 26813-62106.
Η αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από 20/6/2011 έως 5/7/2011 στην Πρόνοια του Δήμου Αρταίων

Τέσσερα προϊόντα του νομού σε διαδικασία πιστοποίησης ως Γεωγραφικής Προέλευσης


Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης για τέσσερα προϊόντα του νομού Ιωαννίνων, ως Προϊόντων Γεωγραφικής Προέλευσης.
Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε» ως απάντηση σε σχετικό σχόλιο στον τοπικό τύπο, με αφορμή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε παλιότερα.Ειδικότερα, από την «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» συντάχθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη των αντίστοιχων επαγγελματικών σωματείων ή συνεταιρισμών, οι φάκελοι για τέσσερα προϊόντα του Νομού Ιωαννίνων, για την πιστοποίησή τους ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).Τα προϊόντα αυτά είναι, πέστροφα Ιωαννίνων, πατάτες Χρυσοβίτσας, χυλοπίτες Ιωαννίνων, μπακλαβάς Γιαννιώτικος.Οι φάκελοι των τεσσάρων προϊόντων έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας για την αρχική αξιολόγησή τους και στη συνέχεια θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τελική πιστοποίησή τους.Η διαδικασία, όπως αναφέρει η « ΉΠΕΙΡΟΣ Α.Ε», ειδικά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαρκεί μήνες και για το λόγο αυτό στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξουν αποτελέσματα προς το τέλος του 2011.

NEOI ΑΓΩΝΕΣ

Το ανύπαρκτο Ιατρείο των Δρυμαδων!


Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η εκδίκαση της υπόθεσης του Ιατρείου Δρυμαδων! Η δίκη αναβλήθηκε μέχρι τώρα αρκετές φορές. Η υπόθεση ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια ύστερα από μήνυση που υπέβαλε ο κ.Παντελής Τσεβης –πρωην πρόεδρος της Κοινότητας Πωγωνιανης- κατά του τότε επικεφαλη της αντιπολίτευσης κ.Παναγιώτη Τσιούνη , ο οποίος σε επιστολή του προς τον «Ηπειρωτικό Αγώνα» κατήγγειλε ότι Ιατρείο των Δρυμαδων για το οποίο δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα , δεν υπάρχει ! Ο κ.Τσεβης υπέβαλε τότε μήνυση επίσης και κατά του εκδότη, του διευθυντή και της δημοσιογράφου του "Η.Α" Την τελευταία όμως στιγμή στην προηγούμενη δίκη , ο κ.Τσεβης θέλησε να αποσύρει την μήνυση του. Οι του "Η.Α" δεχτήκαν την απόσυρση, ο επικεφαλής όμως της Αντιπολίτευσης κ. Τσουνης όμως, δεν δέχτηκε και ζήτησε από το δικαστήριο να γίνει η Δίκη κανονικά,προκειμένου να αποδείξει ο κ. Τσεβης, την ύπαρξη του...ανύπαρκτου Ιατρείου!!!Όπως σας είπαμε,η συνέχεια της εκδίκασης αναμένεται αύριο με ενδιαφέρον...

Ο Δήμος θα αναλάβει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων


Εκτός λειτουργίας, μέχρι να αναλάβει ο δήμος Ιωαννιτών την υλοποίηση νέων προγραμμάτων τίθεται από την 1η Ιουλίου το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Νομού Ιωαννίνων που τα τελευταία χρόνια στεγάστηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο.Σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί όσους φοίτησαν σε αυτό να προσέλθουν για να παραλάβουν τα πιστοποιητικά Επιμόρφωσης.Η λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων διακόπτεται μέχρι οι δήμοι να είναι διοικητικά και οργανωτικά έτοιμοι να αναλάβουν την υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και Περιφέρεια Ηπείρου


ΠΕΡΑΣΕ Η ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΛΟΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΘΕΑΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ, ΜΟΛΙΣ Η ΚΑΜΕΡΑ ΕΦΥΓΕ ΦΥΓΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ,ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΝΕ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΚΟΛΠΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΝΤΟΥ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Εκδήλωση της ΝΟΔΕ ΝΔ Ιωαννίνων


Στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, και με αφορμή τις πρώτες μεταμοσχεύσεις που έγιναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το τελευταίο διάστημα, Εκδήλωση με θέμα «Δωρεά Οργάνων- Μεταμοσχεύσεις» διοργανώνει μεθαύριο, Τετάρτη, και ώρα 7 μ.μ. ο Τομέας Εθελοντισμού της ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων.Ομιλητές στην εκδήλωση, που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. Στ. Νιάρχος στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων θα είναι η Βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Εθελοντισμού Έλενα Ράπτη, ο Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Μιχάλης Μήτσης και ο Ψυχίατρος Φώτης Μωρόγιαννης.

Στην Ήπειρο οι πιο πολλές κλοπές θρησκευτικών εικόνων!


Σε μάστιγα έχει… εξελιχθεί η κλοπή εκκλησιαστικών κειμηλίων, γεγονός που εμείς εδώ στην Ήπειρο, αλλά και την Βόρειο Ήπειρο, δυστυχώς το αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά.Μοναστήρια, εκκλησίες και εξωκλήσια μπαίνουν στο στόχαστρο αρχαιοκάπηλων, με αποτέλεσμα σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια της περιοχής μας να «κάνουν φτερά» και να… κοσμούν ακόμη και ξένους οίκους!Την ελλιπή ή την καθόλου φύλαξη απομονωμένων μοναστηριών στα έρημα συνήθως χωριά της Ηπείρου εκμεταλλεύονται σπείρες αρχαιοκαπήλων με διεθνή δράση και λεηλατούν την σημαντική πολιτισμική, εκκλησιαστική μας κληρονομιά.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Καθημερινής» από την Γιώτα Σύκκα, είναι αποκαλυπτικά και άκρως ανησυχητικά. Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της περιφέρειας δικαιολογημένα ανησυχούν. Η έλλειψη προσωπικού καθιστά την δουλειά τους ακόμη πιο δύσκολη.Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού κατέγραψαν τις κλοπές ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και όπως προκύπτει οι άμεσα θιγόμενες περιοχές - με την Ήπειρο να έχει τα περισσότερα κρούσματα – είναι: Ήπειρος, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Κυκλάδες κ. ά. Στις εν λόγω περιοχές επαναλαμβάνεται η έντονη δραστηριότητα, ανάλογη με αυτή που παρατηρήθηκε στη δεκαετία του ’70 και στις αρχές του ’80. Πρώτες σε… ζήτηση από τους ιερόσυλους είναι οι εικόνες (343 εκλάπησαν), ακολουθούν τα ξυλόγλυπτα (36), τα γλυπτά (33), τα μετάλλινα και κεραμικά αντικείμενα (13), τα βημόθυρα (11) κ.ά.

ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΕΣ…

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτισμικών Αγαθών Ρόζα Προσκυνητοπούλου παραδέχεται ότι υπάρχει μια κινητικότητα στον τομέα της αρχαιοκαπηλίας, όχι όμως στα μουσεία. «Έχουμε κυρίως λαθρανασκαφές σε αφύλακτους χώρους, όπου σκάβουν διάφοροι επιτήδειοι. Σ’ αυτόν τον τομέα πράγματι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πανηπειρωτική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Αριστεράς


Η Δημοκρατική Αριστερά, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της οργανωτικής της συγκρότησης στην Περιφέρεια της Ηπείρου με την εκλογή περιφερειακής επιτροπής, διοργανώνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Ιουνίου 2011, ώρα 7:00 το απόγευμα, την Πανηπειρωτική της Συνδιάσκεψη.Η Συνδιάσκεψη είναι ανοικτή προς τους πολίτες. Την κεντρική εισήγηση θα κάνει ο Στέφανος Μπαγιώργος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Αριστερά

Κατενθουσίασε η μουσικοχορευτική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας ''Η Ήπειρος του Αγώνα''


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ”, το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας. Περισσότεροι από 2.500 θεατές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 400 χρόνων από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, ανοίγοντας τον εορτασμό που θα ολοκληρωθεί με ένα τριήμερο κύκλο εκδηλώσεων τον Σεπτέμβριο στην Ήπειρο.Τραγούδια της Ιστορίας, του μόχθου, της ξενιτιάς, του ανταμώματος συνέθεσαν το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Η συμμετοχή κορυφαίων πρωτομαστόρων της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης κόσμησε το πρόγραμμα. Ο Γρηγόρης Καψάλης στο κλαρίνο, ο Γιάννης Παπακώστας στο τραγούδι, ο Χρήστος Ζώτος στο λαούτο, πλαισιωμένοι από την κομπανία του Γιώργου Κωτσίνη ερμήνευσαν τραγούδια και σκοπούς, συνοδεύοντας τον όμορφο χορό των πολυπληθών χορευτικών ομίλων των Συλλόγων και των Ενώσεων Ηπειρωτών της Δυτικής Αθήνας. Ξεχωριστή η συμμετοχή των Χορωδιών της Π.Σ.Ε. και της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, των πολυφωνικών ομίλων Αετόπετρας και “Χαονία”, του Εργαστηρίου Πολυφωνίας της Π.Σ.Ε. καθώς και της Μαριάννας Τζήμα στο τραγούδι.Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε., πλαισιωμένος από το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας, αναφερόμενος στο μήνυμα της εκδήλωσης και τον αγώνα της Π.Σ.Ε.Στην εκδήλωση που παρουσίασαν η ηθοποιός Παρασκευή Κατσάνη και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λαμπρίδης, προβλήθηκαν και αποσπάσματα video – το τελευταίο αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας “Δωδώνη”, αναδεικνύοντας τον επίκαιρο χαρακτήρα του αγώνα της Ηπείρου και την ένθερμη συμπαράσταση των χιλιάδων θεατών.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλου του κόσμου σε ένα μεγάλο ηπειρώτικο χορό που αποτύπωνε τη χαρά του ανταμώματος αλλά και την υπόσχεση για μελλοντικές συνάξεις ακόμη πιο όμορφες.Η Π.Σ.Ε. ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Δήμο Πετρούπολης που παραχώρησε τον χώρο του Θεάτρου και στήριξε πολύπλευρα τη διοργάνωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στους Συλλόγους και τις Ενώσεις Ηπειρωτών της Δυτικής Αθήνας που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση, συμβάλοντας αποφασιστικά στη μεγάλη επιτυχία της.Στον απόηχο του μεγαλύτερου καλοκαιρινού Ηπειρώτικου ανταμώματος στην Αθήνα, η Π.Σ.Ε. ξεκίνησε ήδη εντατική προετοιμασία για την επόμενη μεγάλη της διοργάνωση: “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011”, ένας τετραήμερος κύκλος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων σε όλη την Ήπειρο, από τις 27 έως και τις 30 Ιουλίου.

2000 τόνους πέστροφας παράγουν τα Γιάννενα

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΣΤΑΣ

Όταν γίνεται λόγος για ιχθυοκαλλιέργειες εσωτερικών υδάτων στην Ελλάδα, μιλάμε κυρίως για τις πεστροφοκαλλιέργειες στην Ήπειρο.Η αρχή εξάλλου έγινε από δω, και συγκεκριμένα από τον Ιχθυογεννητικό Σταθμό Λούρου που ξεκίνησε την εκτροφή της ιριδίζουσας πέστροφας το 1955. Σήμερα, η περιοχή της Μουσιωτίτσας-Βουλιάστας κυριαρχεί στην παραγωγή πέστροφας. Μονάδες υπάρχουν όμως και στην Κόνιτσα αλλά και σε μεμονωμένες περιοχές. Συνολικά η Διεύθυνση Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων μετρά 45 μονάδες στα εσωτερικά ύδατα. Η παραγωγή πέστροφας μόνο στο νομό Ιωαννίνων κυμαίνεται γύρω στους 2000 τόνους τον χρόνο, καταλαμβάνοντας το 85-90% της συνολικής παραγωγής στη χώρα.Ο Βασίλης Τσάλιος είναι ένας από τους πεστροφοκαλλιεργητές στη Βουλιάστα. Μαζί με τον αδελφό του ασχολούνται με την εκτροφή πέστροφας από το 2001. Αυτή τη στιγμή, οι δυο τους έχουν δύο ιχθυοτροφεία στη Βουλιάστα και ένα εκκολαπτήριο γόνου στη Μουσιωτίτσα. Το 70% της παραγωγής διατίθεται στην ιχθυόσκαλα της Θεσσαλονίκης, ένα μικρό ποσοστό κατευθύνεται σε μονάδες καπνιστής πέστροφας και το υπόλοιπο διατίθεται πια στη Ρουμανία. «Οι Ρουμάνοι έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την πέστροφα, όπως εμείς οι Έλληνες την τσιπούρα. Είδαν την πέστροφά μας στην ιχθυόσκαλα της Θεσσαλονίκης και άρχισαν να τη ζητούν. Παίρνουν σεβαστές ποσότητες» μας λέει ο κ. Τσάλιος.Παρά την κρίση, η πέστροφα φέτος πήρε τα πάνω της. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, οι πεστροφοκαλλιεργητές πουλούσαν αρκετά χαμηλά: 2 με 2,20 ευρώ το κιλό (χονδρική τιμή), φέτος πουλούν το προϊόν τους στα 3 ευρώ. Σε αυτό συνέβαλε αρχικά η μικρή προσφορά λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής αλλά και της συνεννόησης μεταξύ των πεστροφοκαλλιεργητών για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής.Ο κ. Τσάλιος εκτιμά ότι οι πεστροφοκαλλιέργειες έδωσαν ζωή στην περιοχή του. «Βοήθησαν στο να μείνει ο νέος κόσμος στο σπίτι του, προσφέροντας ένα διέξοδο στην οικονομία των περιοχών αυτών αλλά και ευκαιρίες εργασίας. Οι πεστροφοκαλλιέργειες εδώ είναι όπως τα πτηνοτροφεία στα Γιάννενα». Ωστόσο, η δουλειά του πεστροφοκαλλιεργητή δεν είναι εύκολη. «Υπάρχουν φορές τον χειμώνα, όταν το ποτάμι πλημμυρίζει, που δεν πάω καθόλου σπίτι μου» αναφέρει. Το μεγάλο παράπονο, ωστόσο, του κ. Τσάλιου, αλλά και άλλων πεστροφοκαλλιεργητών, είναι η υποτονική λειτουργία των κρατικών ιχθυογεννητικών σταθμών. «Στον σταθμό της περιοχής μας δεν υπάρχει ιχθυοπαθολόγος. Οι παραγωγοί, όλοι μας, συνεργαζόμαστε με έναν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διασφαλίζουμε την υγεία των ψαριών και κατ’ επέκταση των καταναλωτών» καταλήγει.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΑΡΤΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτώτου Πλαγιάς


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτώτου Πλαγιάς artafly 2011 το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Γριμπόβου Άρτας και ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων. Ως γνωστόν η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία ανέθεσε στην Αερολέσχη Άρτας την διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ακριβείας Αλεξιπτώτου Πλαγιάς για το 2011 σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αεραθλητισμού (FAI) και το οποίο θα αποτελέσει κριτήριο για την συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας. Η διοργάνωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αερολέσχης Άρτας Γιώργος Τάτσης «έμειναν όλοι ευχαριστημένοι». Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος κάπου 40 πιλότοι από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό άθλημα το οποίο προσέλκυσε και το ενδιαφέρον πολλών θεατών οι οποίοι παρακολούθησαν τους αγώνες και από τα δυο σημεία δηλαδή της απογείωσης που ήταν στο Γρίμποβο και της προσγείωσης που ήταν στο Χανόπουλο. Στο σημείο όπου διεξάγονταν οι αγώνες βρέθηκε την Κυριακή και ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος δήλωσε ότι το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα, εντυπωσιακό το οποίο ο Δήμος θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί «και αυτό γιατί έχουμε ιδανικές περιοχές, έχουμε ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτού του αθλήματος» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαλέξης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Νεκρός βρέθηκε ο 64χρονος που αγνοούνταν


Νεκρός βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 64χρονος λίγο έξω από την Πρέβεζα σε αγροτική έκταση.Ο 64χρονος που κατάγονταν από το χωριό Σμυρτούλα της Πρέβεζας αγνοούνταν από την Πέμπτη που οι δικοί του είχαν δηλώσει την εξαφάνιση.Ο θάνατός του οφείλετε σε παθολογικά αίτια.

Σύλληψη παράνομων μεταναστών και διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, 32χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εντός του οχήματός του, στο χώρο του φορτίου, τέσσερις (04) αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα και οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Επίσης, βρέθηκε στα κλινοσκεπάσματα της καμπίνας του ανωτέρω οχήματος ναρκωτική ουσία, πιθανόν ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 5,5 γραμμάριων.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το Φ/Γ όχημα και η ναρκωτική ουσία κατασχέθηκαν.

Το ασφαλιστικό γεγονός της χρονιάς στην Ήπειρο!


Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για την Ιδιωτική Ασφάλιση που διοργανώνει η free press εφημερίδα ασφαλίζομαι, στα Ιωάννινα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, 17:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Grand Serai.Η ημερίδα έχει στόχο να συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του έλληνα καταναλωτή αλλά και στην ανάδειξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.H εφημερίδα «ασφαλίζομαι», πιστή στις αρχές της και με σκοπό να συμβάλει ακόμα πιο ουσιαστικά στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τα ασφαλιστικά θέματα, τις ασφαλιστικές ανάγκες και τις λύσεις που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά, διοργανώνει Ημερίδες για την Ιδιωτική Ασφάλιση, σε πέντε μεγάλες πόλεις.Η πρώτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη στις 19 Μαΐου στη Λάρισα (και οι δύο με εξαιρετική επιτυχία), η τρίτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα.Οι ημερίδες απευθύνονται στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, στην επιχειρηματική κοινότητα, στην τοπική ασφαλιστική αγορά της κάθε περιοχής και φυσικά στους τοπικούς φορείς.Στόχος των ημερίδων είναι:
• η ανάδειξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης και του ρόλου που διαδραματίζει σε μια σύγχρονη κοινωνία και
• η άνοδος της ασφαλιστικής συνείδησης του καταναλωτή, μέσω της ενημέρωσής του για σωστή επιλογή εταιρείας και προγράμματος.
Το πρόγραμμα της ημερίδας στα Ιωάννινα περιλαμβάνει τρία θεματικά πάνελ συζήτησης και θα εστιάσει στα νέα ασφαλιστικά προγράμματα, που προσφέρουν οι εταιρείες στον Έλληνα καταναλωτή, ιδιώτη και επιχειρηματία. Ειδική βαρύτητα θα δοθεί στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, στα προγράμματα υγείας, στα προγράμματα ασφάλισης ιδιωτικής περιουσίας (κατοικίας, σκάφους αναψυχής και αυτοκινήτου) και στα προγράμματα ασφάλισης επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:
-ΣΥΝΤΑΞΗ: Τα νέα δεδομένα στο συνταξιοδοτικό ζήτημα στην Ελλάδα και τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης
-ΥΓΕΙΑ: Νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές καλύψεις
-ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Πολυασφαλιστήρια και σύγχρονες καλύψεις
-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Προβλήματα, λύσεις και νέες προτάσεις
-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: Ασφάλιση επιχειρηματικών κινδύνων
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης
Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλογικών οργάνων.

Έλληνες ζωγράφοι στη Δημοτική πινακοθήκη Άρτας


Εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης» η έκθεση ζωγραφικής υπό τον τίτλο «Έλληνες Ζωγράφοι του 19ου & 20ου αιώνα». Η έκθεση περιλαμβάνει 37 πίνακες 29 καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 2 Αυγούστου 2011 και θα λειτουργεί Τρίτη – Παρασκευή από ώρες 9:30-13:30 & 18:00-21:00 και Σάββατο από ώρες 10:00-14:00.

Σε τι και για ποιους είναι ευαίσθητοι;

Του Νίκου Κοτζιά

Κάθε πολιτική εμπεριέχει επιλογές, προτεραιότητες, κοινωνικές ή μη ευαισθησίες. Επί παραδείγματι, η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου είναι ευαίσθητη για τα δικαιώματα των ξένων δανειστών, όχι, όμως, για εκείνα των ελλήνων πολιτών. Δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζιτών και καταργεί το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των μισθωτών. Δείχνει σκληρή απέναντι στους αδύναμους της κοινωνίας και ευαίσθητη απέναντι στους ισχυρούς. Οι επιλογές αυτές σφραγίζουν τον κοινωνικά άδικο χαρακτήρα της πολιτικής της και υπογραμμίζουν τις πολλαπλές διασυνδέσεις της κυβέρνησης με τους κατέχοντες και έχοντες. Προκειμένου ο κόσμος να μην κατανοήσει το με ποιόν πάει και ποιόν αφήνει η κυβέρνηση, τα μέλη της ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών με δακρύβρεχτες ομιλίες και κείμενα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, ενώ εκείνοι που ετοιμάζονται να ανατρέψουν τον Παπανδρέου από τα μέσα αν και υπουργοί παριστάνουν τις ανεύθυνες παρθένες ως προς την οικονομική πολιτική που ποικιλότροπα υποστήριξαν μέχρι και σήμερα.Η κυβέρνηση ανήγγελλε και άλλο κόψιμο των μισθών και των συντάξεων των ελλήνων πολιτών. Επίσης, το κόψιμο του εφ’ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι έχει οποιοδήποτε υποχρέωση να εξηγήσει αυτές τις επιλογές της. Και όμως εδώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα: οι μισθωτοί έχουν προπληρώσει τις επικουρικές συντάξεις που έχουν να λαμβάνουν, όπως και το εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός ενώ καθημερινά δίνει εγγυήσεις στους ξένους τοκογλύφους, καμώνεται ως να μην γνωρίζει το γεγονός ότι κλέβει χρήματα που έχουν επενδύσει και προπληρώσει οι μισθωτοί. Απέναντί στους τελευταίους είναι σκληρός. Δεν κάνει, όμως, το ίδιο ως προς τους ξένους δανειστές της χώρας. Με δάκρυα στα μάτια τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα χάσουν ούτε ένα σεντς.Ο Πρωθυπουργός της χώρας χρησιμοποιεί μια γλώσσα που αναγνωρίζει δικαιώματα μόνο στους ξένους και όχι στους έλληνες. Τα δάνεια των ξένων με όρους τοκογλυφίας τα εμφάνισε στις δηλώσεις του ως χρηματοδότηση της Ελλάδας που πρέπει να επιστραφεί ακέραια στο μέλλον. Στην ουσία υιοθετεί τα επιχειρήματα των ξένων και μας εμφανίζει τους τοκογλύφους ως αγγέλους που εγκατέλειψαν για χάρη μας τον παράδεισο. Αυτό σημαίνει ότι όταν τους συναντά για να συμφωνήσει μαζί τους δεν τους αντιμετωπίζει ως δανειστές που βγάζουν χρήματα σε βάρος μας, αλλά ως φιλεύσπλαχνους φιλάνθρωπους. Και αυτό την ίδια στιγμή που ξένοι αρμόδιοι ομολογούν δημόσια ότι βγάζουν παραπάνω από ότι δίνουν.Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και δεν κατανοεί, τουλάχιστον δεν αντιμετωπίζει, τα σχέδια των ξένων. Από τον Φεβρουάριο του 2010 γράφω ότι οι ξένοι θέλουν να μας πάνε σε ελεγχόμενη χρεωκοπία ή/ και αναδιάρθρωση αφού πρώτα πάρουν πίσω όσα περισσότερα δανεικά μπορέσουν. Αφού προηγούμενα συσσωρεύσουν όσους περισσότερους τόκους τους επιτρέψουμε από την τοκογλυφία και το κυριότερο αφού αγοράσουν φτηνά και με τα κέρδη από την τοκογλυφία τους τον δημόσιο πλούτο της Ελλάδας. Μάλιστα αν δεν υπήρχαν οι κριτικές φωνές και αντιστάσεις του ελληνικού λαού θα μας λεηλατούσαν ακόμα πιο εντατικά.Ο πρωθυπουργός παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι τρέχει και κάθε φορά που εμφανίζεται στην βουλή μας διηγείται τι κακό θα παθαίναμε εμείς οι μισθωτοί αν δεν τριγύρναγε εκείνος σε διεθνείς περιοδείες επαιτείας. Στην πραγματικότητα, όπως απέδειξαν και οι λογαριασμοί που έκανε ο παλιός υφυπουργός οικονομικών Π.Δούκας, τα 2/3 του όλου δανεισμού της Ελλάδας αφορά τόκους! Δηλαδή, έχουμε ένα χρέος 130 δισεκατομμυρίων από δάνεια και ένα χρέος 215 δισεκατομμύρια από τόκους! Με άλλα λόγια, το Μνημόνιο 1 και 2 είναι ο καταστατικός χάρτης διασφάλισης πληρωμής της τοκογλυφίας. Εκείνη σώζει ο πρωθυπουργός και με το δικό της στόμα ομιλεί.

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες εργαζόμενους φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους


Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες πρόκειται στο μέλλον να φύγουν από τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων δεν δημιουργεί σημαντική ευκαιρία στην καριέρα τους, σύμφωνα με τα πορίσματα διεθνούς έρευνας.Η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων εργαζομένων μειώνεται ενώ αυξάνεται σταθερά το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους, προκύπτει ακόμη από την έρευνα.Επιπλέον, το ποσοστό που πιστεύει ότι η διατήρηση των ταλαντούχων και μορφωμένων εργαζομένων αποτελεί σημαντικό ζήτημα είναι μικρότερο από το ποσοστό άλλων χωρών και μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων θα ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να εργαστούν για επιπλέον δύο χρόνια μετά την κάλυψη του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και χωρίς να λάβουν αύξηση στις απολαβές τους.Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεταξύ άλλων η πρόσφατη έρευνα Workmonitor, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Randstad, και εξετάζει τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν για την αγορά εργασίας, όπως το «Bridging the Gap» (2010), έχουν καταγράψει δημογραφικές αλλαγές στην Ευρώπη και στην Αμερική, σχετικά με την αύξηση της ζήτησης και τη μείωση της προσφοράς στην αγορά εργασίας, η οποία προκύπτει εξαιτίας της γήρανσης ή της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.Τα αποτελέσματα της έρευνας Workmonitor για την Ελλάδα δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στις δημογραφικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη τα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτό το διάστημα.Από όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα, μόνο το 48% θεωρεί ότι θα έχει άμεση επίδραση και νέες ευκαιρίες για την καριέρα του από τον σχετικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων που θα αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι το 52% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθεί δεν θα δημιουργήσει καμία νέα ευκαιρία για την καριέρα τους.Εξαιτίας του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, από τους 405 εργαζόμενους που ερωτήθηκαν, οι 376 (93%) δήλωσαν ότι στο μέλλον ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα φύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό.Για τις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, η διατήρηση των ταλαντούχων και μορφωμένων εργαζομένων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει για την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της έρευνας.Μόλις το 39% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα, θεωρεί ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων τους που αποχώρησαν από τον εργοδότη στον οποίο απασχολούνταν, συγκαταλέγονταν σε αυτούς που είχαν καλή επίδοση στην εργασία τους. Αντίστοιχα, το ίδιο ποσοστό σε άλλες χώρες όπου διαπιστώθηκε αποχώρηση υπαλλήλων με καλές επιδόσεις ήταν: στην Κίνα 75%, στην Ινδία 71%, στην Ελβετία 65% και στη Χιλή 60%.Σε ποσοστό 61% οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η καριέρα τους πλέον απαιτεί καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 68% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι απαιτήσεις για την τρέχουσα θέση εργασίας τους έχουν αυξηθεί τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αντίστοιχη παροχή ως αντάλλαγμα.Μόλις το 34% των ερωτηθέντων θα ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να εργαστούν για επιπλέον 2 χρόνια μετά την κάλυψη του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και χωρίς να λάβουν κάποια αύξηση στις απολαβές τους. Ωστόσο, το 51% δήλωσε ότι θα το έκανε μόνο εφόσον θα υπήρχε κάποιο κίνητρο για αύξηση των απολαβών τουλάχιστον κατά 5%.

Μειωμένη η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων
Το γενικό επίπεδο αυτοπεποίθησης αναφορικά με την εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, παρουσίασε μείωση σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2011, όπου το 54% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βρουν εργασία ανάλογη με εκείνη που είχαν, ενώ στο β’ τρίμηνο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 44%.Το ποσοστό για τις προσδοκίες εύρεσης διαφορετικής θέσης εργασίας μειώθηκε επίσης κατά 5% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2011, φτάνοντας το 51%.Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που ανησυχεί για την απώλεια της εργασίας τους παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση, με το 39% να δηλώνει πως φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του. Το αντίστοιχο ποσοστό για το α’ τρίμηνο του 2011 (για την απώλεια της εργασίας) ήταν 27%.Ο δείκτης κινητικότητας της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την ετοιμότητα του εργαζόμενου να αλλάξει εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του ατόμου, το φόβο της απόλυσης, την ανάγκη για νέες προκλήσεις και την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρει να βρει εργασία αλλού.Ο δείκτης κινητικότητας έφτασε τις 100 μονάδες στο β' τρίμηνο του 2011 και παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2011. Αυτό αντανακλά την αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει σχετικά με τις προοπτικές στην εργασία και την οικονομία.

Εργασιακή ικανοποίηση
Στην τελευταία έρευνα Workmonitor διαπιστώθηκε ότι το 60% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους και παρουσιάζουν τα ίδια επίπεδα ικανοποίησης με τους εργαζόμενους στην Κίνα.Οι πιο ικανοποιημένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στη Δανία, το Μεξικό, την Ελβετία, και τη Νορβηγία με ποσοστά ικανοποίησης που ξεπερνούν το 80%. Οι λιγότεροι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στην Ιαπωνία (42%) και στην Ουγγαρία (46%).Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 16% άλλαξε εργασία τους τελευταίους έξι μήνες, με το 60% δήλωσε πως ο λόγος για αυτή τους τη μετακίνηση είναι η αναζήτηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Το αντίστοιχο ποσοστό για το α’τρίμηνο του 2011 ήταν 54%.Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, όσο μεγαλύτεροι είναι οι εργαζόμενοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση από την εργασία. Από τους συμμετέχοντες της ηλικιακής κατηγορίας 55-64 ετών, το 72% δήλωσαν πως είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών το επίπεδο ικανοποίησης ήταν 46%.

* Η έρευνα για το β΄τρίμηνο του 2011 διεξήχθη από τις 2 έως 13 Μαΐου 2011, μέσω online ερωτηματολογίου σε δείγμα 405 ατόμων ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονταν τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία.

Γενική 48ωρη απεργία κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποφάσισε η ΓΣΕΕ


Την κήρυξη 48ωρης γενικής απεργίας κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ.Ακόμη κινητοποιήσεις θα γίνουν και κατά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων. Το περιεχόμενό τους θα αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή της Συνομοσπονδίας.Ακόμη αποφασίστηκε ότι στις 21 Ιουνίου, ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης των συνδικάτων, θα πραγματοποιηθεί διάβημα διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα ενώ αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στην ευρωδιαδήλωση την ίδια ημέρα στο Λουξεμβούργο.Την ίδια μέρα έχει προαναγγείλει κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος και η ΑΔΕΔΥ.

Μπαράζ προσφορών έως και 50% στα καταστήματα πριν τις επίσημες εκπτώσεις


Λίγο πριν την επίσημη έναρξη των θερινών εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου, τα καταστήματα έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν μπαράζ προσφορών στα είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι μειωμένες μέχρι και 50%.Ανταλλαγές συσκευών, επιστροφές χρημάτων, εκπτωτικά κουπόνια, πολλές δόσεις, δώρα, απευθείας μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων είναι από τις επικρατέστερες μορφές προσφορών που κάνουν αυτές τις μέρες οι καταστηματάρχες, όπως αναφέρει «Το Έθνος». Αυτές τις μέρες, επίσης, είναι σε εξέλιξη και πολλά bazaar.Οι περισσότερες προσφορές γίνονται σε είδη οικιακού εξοπλισμού, εποχικά, αλλά και σε ρούχα.Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες προσπαθούν να κρατήσουν και να τονώσουν το τζίρο τους, καθώς η καταναλωτική ζήτηση έχει πέσει λόγω οικονομικής ύφεσης.

Απεβίωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης


Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 60 ετών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.Ο Αγγελος Τζέκης γεννήθηκε στην Πορταριά Χαλκιδικής το 1951 και ήταν απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (Πολιτικές - Οικονομικές Επιστήμες). Το 1982 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Το 2000 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Θεσσαλονίκης.Εργάστηκε στην ΚΥΔΕΠ, όπου ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Ηταν εκλεγμένος στο δ.σ. της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις (ΟΣΕΓΟ). Μετά το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ εργάστηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του βουλευτή εξέφρασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Συνομιλίες του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο τους Ευρωπαικου Συμβουλίου Χέρμαν Β. Ρομπάι. Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς και η πρόταση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για αναστολή της συμμετοχής της χώρας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Το Μεσοπρόθεσμο όρος για την 5η δόση


Συνεδριάζει σήμερα το Ecofin με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.Χθες, συνεδρίασε το Eurogroup επίσης με τη συμμετοχή του έλληνα υπουργού. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος των συνεδριάσεων, αναφέρεται ότι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους “μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης”.Εξάλλου, για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν του, το Eurogroup αναφέρεται και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία, καταλήγει το ανακοινωθέν των χωρών μελών της ευρωζώνης.Ο πρόεδρος της ευρωζώνης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να συναινέσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Μέχρι 7 έτη μπορούν να αναγνωρίζουν οι εργαζόμενοι για ταχύτερη συνταξιοδότηση


Ευνοϊκές αλλαγές στην εξαγορά του πλασµατικού χρόνου για ταχύτερη συνταξιοδότηση στον ιδιωτικό τοµέα, προβλέπει το νοµοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα, το νοµοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς έως πέντε πλασµατικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στον ιδιωτικό τοµέα.Με τις αναγνωρίσεις πλασµατικών χρόνων που το 2015 θα φτάνουν τα 7 στον ιδιωτικό τοµέα και τα 12 στον δηµόσιο, οι ασφαλισµένοι θα µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε χαµηλότερα όρια ηλικίας απ' αυτά που προβλέπουνοι τελευταίοι ασφαλιστικοί νόµοι.Σημειώνεται ότι τα νέα πλασµατικά χρόνια µπορούν να «αξιοποιήσουν» όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1/1/2011.Από 1/1/2011 οι ασφαλισµένοι µπορούν να αναγνωρίσουν:
*4 έτη, όσοιθεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µεπροϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2011.
*5 έτη, όσοιθεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µεπροϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2012.
*6 έτη, όσοιθεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µεπροϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2013.
* 7 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2014 και εφεξής.
Πέραν του χρόνου πραγµατικής ή προαιρετικής ασφάλισης, µπορούν να αναγνωριστούν χρόνια των εξής κατηγοριών:
1. O χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
2. O χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
3. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και µέχρι 300 ηµέρες.
4. O χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και µέχρι 300 ηµέρες.
5. O χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και µέχρι δύο έτη.
6. O χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός µόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής ή διπλώµατος επαγγελµατικής κατάρτισης µεταδευτεροβάθµιου Iνστιτούτου Eπαγγελµατικής Kατάρτισης κ.ά.
7. O χρόνος χωρίς ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, µετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο και ο οποίος δεν µπορεί να είναι λιγότερος από έναν πλήρη ηµερολογιακό µήνα σε κάθε περίπτωση κενού ασφάλισης µεταξύ περιόδων ασφάλισης.
8. O προβλεπόµενος από την EΓΣΣE χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας (119 ηµέρες).
9. O χρόνος απεργίας.
10. O πλασµατικός χρόνος για τα παιδιά: ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόµενο και µέχρι τα τρία (συνολικά, τρία χρόνια για δύο παιδιά και πέντε για τρία).
11. O χρόνος µαθητείας µέχρι δύο έτη.
12. O χρόνος αποδεδειγµένης άσκησης επαγγελµατικής δραστηριότητας των ασφαλισµένων του OAEE πριν από την εγγραφή σταµητρώα του TEBE, του TAE ή του TΣA, για τον οποίο δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.
13. O χρόνος ανασφάλιστης εργασίας (έως τρία χρόνια) για εκδότες και συντάκτες εφόσον δεν είχαν αναγνωρίσει τρία χρόνια στο παρελθόν (το ποσοστό εξαγοράς φτάνει το 16% επί των αποδοχών στα Ταµεία κύριας ασφάλισης).

Υποχωρεί το ευρώ εν μέσω ανησυχίας για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη


Απώλειες σημειώνει την Δευτέρα το ευρώ, εν μέσω ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να παραπέμψουν για τις αρχές Ιουλίου τις τελικές ρυθμίσεις για το νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 120 δισ. ευρώ περίπου, προς την Ελλάδα.Το ευρώ υποχωρεί για πρώτη συνεδρίαση στις τελευταίες τρεις και για τέταρτη συενχόμενη συνεδρίαση έναντι οτυ γεν.Έναντι του πράσινου νομίσματος, σημείωσε πτώση στα 1,4237 δολάρια, από 1,4306 αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Νέα Υόρκη.Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, υποχώρησε μέχρι τα 114,22 γεν, από 114,52.Οι περισότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ώς το τέλος του 2011 το ευρώ θα βρίσκεται στην περιοχή των 1,40 δολαρίων.Η πορεία του ενιαίου νομίσματος σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην ευρω-περιφέρεια.Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες του ενίου νομίσματος περιορίστηκαν μετά τη δήλωση Γιούνκερ ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα «θα πρέπει να είναι πραγματικά εθελοντική».

Τραπεζικό χαράτσι έως 120 ευρώ το μήνα για καθυστερήσεις στην πληρωμή δόσεων!


Χαράτσι μέχρι 120 ευρώ το μήνα σε όσους καθυστερούν επτά ημέρες την πληρωμή της δόσης τους επιβάλλουν τράπεζες.Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτών έχει δεχτεί πλήθος καταγγελιών που αφορούν τα νέα χαράτσια που επιβάλλουν οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με «Το Έθνος».Το χαράτσι ξεκινά από τα 8 ευρώ και φτάνει στα 120 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα σε ενημέρωση που έστειλε τράπεζα στους πελάτες της τους ενημερώνει ότι αν καθυστερήσουν επτά ημέρες την πληρωμή δανείων και πιστώσεων και 30 μέρες την πληρωμή της πιστωτικής τους κάρτας τότε θα πληρώσουν επιπλέον τα εξής ποσά:
-12 ευρώ για στεγαστικό δάνειο
-15 ευρώ για πιστωτική κάρτα
-8 ευρώ για καταναλωτικό δάνειο
-30-80 ευρώ για επιχειρηματικό δάνειο τακτής λήξης
-50 ευρώ για ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό
-120 ευρώ για επιχειρηματικό αλληλόχρεο λογαριασμό

Ένεση ρευστότητας 20 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ


Στη χορήγηση ρευστότητας ύψους 20 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωσης προς την Ελλάδα, διευκολύνοντας την εκταμίευση πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με συνέντευξη που παραχώρησε σε βελγική εφημερίδα προανήγγειλε την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως οι κοινοτικοί πόροι θα εκταμιεύονται άμεσα, καθώς δεν θα απαιτείται η εθνική συμμετοχή.Ο Γιούνκερ πρότεινε το 100% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής για την Ελλάδα να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αναπτυξιακές δράσεις στήριξης της πραγματικής οικονομίας θα χρηματοδοτούνται άμεσα, καθώς θα παρακαμφθεί το σκέλος συγχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Σημειώνεται πως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μάιου εκταμιεύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί 3,4 δισ. ευρώ, καθώς για λόγους εξωραϊσμού του Προϋπολογισμού οι πληρωμές του Προγράμματος γίνονται με το σταγονόμετρο, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της απορροφήσεως των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.Με τις προτεινόμενες αλλαγές η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής τα περίπου 6,8 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αναξιοποίητα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κονδύλια που είτε θα διαθέσει για την μείωση του ελλείμματος, είτε θα χρησιμοποιήσει για αναπτυξιακά προγράμματα.

«Επικήδειος» για το ευρώ


Με πρωτοσέλιδο τίτλο τον επικήδειο για ευρώ κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα το νέο τεύχος της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης «Der Spiegel“. «Ξαφνικά και αναμενόμενα», είναι ο τίτλος της έκδοσης με υπότιτλο «Επικήδειος για ένα κοινό νόμισμα». Στο εξώφυλλο απεικονίζεται το ευρώ με μαύρη ταινία πένθους, πάνω σε φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.«Το παλιό ευρώ στην αρχική του σύλληψη δεν υπάρχει πια, η ΟΝΕ δεν λειτουργεί, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β», διαπιστώνει το δημοσίευμα. Σημειώνει ότι «μόνο λόγω του ευρώ το ελληνικό χρέος είναι πρόβλημα για όλους τους εταίρους και ταυτόχρονα κίνδυνος για το κοινό τους νόμισμα. Γιατί, αν αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, η κρίση θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα και σε άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες.Αν, από την άλλη, οι πολιτικοί συνεχίσουν τα χρηματοδοτικά πακέτα, η ΟΝΕ θα καταλήξει σε μία αναδιανεμητική ένωση - πράγμα που οι επινοητές του ευρώ ήθελαν οπωσδήποτε να αποφύγουν“.Το πρόβλημα κατά το Spiegel είναι ότι το ευρώ συνδέει άρρηκτα ισχυρές και αδύναμες οικονομίες. «Γι’ αυτό και οι κρίσεις ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης αποτελούν κρίση του ευρώ, αλλά και κρίση της Ευρώπης, των κυβερνήσεων και των θεσμών της. Και γι’ αυτό τώρα, ξαφνικά και αναμενόμενα, το θέμα αφορά και το πολιτικό εγχείρημα της Ευρώπης, το μέλλον και τη συνοχή της».Το περιοδικό εκτιμά ότι «ενδεχόμενη διάλυση της νομισματικής ένωσης θα γύριζε δεκαετίες πίσω την Ευρώπη, η οποία ίσως να μην μπορέσει να συνέλθει από το χτύπημα.Το Spiegel διαπιστώνει ότι «μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όμως το χρήμα άρχισε να σπανίζει, οδηγώντας την ΟΝΕ στο χείλος της καταστροφής: Γιατί η Ευρώπη δεν έχει αναπτυχθεί παντού το ίδιο οικονομικά και τώρα το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών διευρύνεται. Αν υπήρχαν ακόμα εθνικά νομίσματα, χώρες σαν την Ελλάδα ή την Πορτογαλία θα μπορούσαν να τα υποτιμήσουν και να βελτιώσουν έτσι την ανταγωνιστικότητά τους. Το μόνο μέσο που απομένει τώρα με το κοινό νόμισμα είναι η αδύναμες δημοσιονομικά χώρες να προβούν σε δραστικές περικοπές των δαπανών τους και να μειώσουν μισθούς και τιμές. Και αυτά τα προγράμματα λιτότητας είναι υποχρεωμένες να τις επιβάλουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΟΝΕ».Σημειώνει επίσης ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται οικονομικοτεχνικά και ως ιστορικό εγχείρημα έχει ήδη χρεοκοπήσει».Παραθέτει τις δυσκολίες που έχουν όλες οι πιθανές επιλογές, από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, μέχρι τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού υπουργείου. Οικονομικών που πρότεινε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, μέχρι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το Spiegel σημειώνει ότι «ίσως τελικά δώσουν τη λύση για την ΟΝΕ οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης και οι εκπρόσωποί τους: στην Αθήνα ή στη Λισσαβόνα, αν οι μεταρρυθμίσεις που τους ζητούν αποτύχουν λόγω της αντίστασης των διαδηλωτών. Ή στο Βερολίνο, όταν έλθει πράγματι η ώρα να καταβληθούν τα δισεκατομμύρια των εγγυήσεων των δανείων».

Συνεχίζεται η συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


Συνεχίζεται σήμερα το πρωί, η συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με ομιλίες βουλευτών. Ηδη έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν 160 βουλευτές από όλα τα κόμματα.Στην εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού, χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο κυβερνητικό σχήμα, εθνική συνεννόηση σε βασικούς άξονες και δημοψήφισμα για μεγάλες αλλαγές που θα αποτυπωθούν σε ένα νέο Σύνταγμα.Οι άξονες εθνικής συνεννόησης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, είναι η παραδοχή πως το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και «πρέπει να βάλουμε πρώτοι σε τάξη τα του οίκου μας», πως βασική επιλογή της οργανωμένης αντιμετώπισης του χρέους μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να είναι η αποφυγή απότομων αντιδράσεων των αγορών, πως το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι τα αίτια, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί το 2012 - «και αυτό αποτελεί μια νέα απρόβλεπτη επιπλοκή που πρέπει να δούμε κατάματα και όχι το κεφάλι στην άμμο».Στο βήμα ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είπε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και ότι όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω. Επίσης, επανέλαβε το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.«Όχι» σε δημοψήφισμα, «ναι» σε εκλογές, λέει το ΚΚΕ με την γενική γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα να ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα αυτό διατυπώνεται από το ΚΚΕ υπό διαφορετικό πρίσμα από των άλλων κομμάτων: Για να προκύψει λαϊκό ταξικό κίνημα και αδύναμη κυβέρνηση.Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε "εκλογές, που θα βγάλουν οικουμενικό σχήμα ως το μόνο το οποίο μπορεί να σώσει την Ελλάδα" και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή "κλώτσησαν την ευκαιρία" μιας εθνικής κυβέρνησης.«Το μεγάλο σας πρόβλημα, είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποκτήσει και Κάτω Βουλή» διαπίστωσε απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.Οι Κοινοβουλευτικές σας Ομάδες θα σας δώσουν εμπιστοσύνη, αλλά η Κάτω Βουλή, η κοινωνία που αγωνιά, δεν σας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Μπορεί η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα να σας δίνει την ψήφο του όλου ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και της κοινωνίας - για μία κυβέρνηση με σύμβαση έργου, να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε ο κος Τσίπρας.

Περικοπές ρεύματος


Έκκληση στους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος στα απολύτως αναγκαία επίπεδα, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 12 έως 3 το μεσημέρι και από 8 έως 10.30 το βράδυ απευθύνει η ΔΕΗ, λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα. Ενημερώνει επίσης ότι οι περικοπές ρεύματος (που δεν φαίνεται ότι θα αποφευχθούν) θα γίνονται κατά τις ημέρες της απεργίας με πρόγραμμα που θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων.Λόγω της απεργίας έχουν τεθεί μέχρι στιγμής εκτός λειτουργίας 9 μεγάλες και μικρές θερμοηλεκτρικές Μονάδες, συνολικής ισχύος περίπου 2.500 μεγαβάτ ενώ άλλες 7, ισχύος 1000 μεγαβάτ, ήταν εκτός με βάση τον προγραμματισμό της αγοράς κατά την έναρξη της απεργίας και παραμένουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων.Για τις διακοπές ρεύματος η ΔΕΗ αναφέρει ότι:
-Ανάλογα με τη διαμόρφωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν αναγκαίες εκ περιτροπής περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας. Εφ’ όσον δοθεί η σχετική εντολή από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), η ΔΕΗ θα ανακοινώσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Πρόγραμμα εκ Περιτροπής Περικοπών. Το Πρόγραμμα Περικοπών θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται από ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Συνάντηση Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη


Κρίσιμη συνάντηση θα έχει μεθαύριο Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθηνά.Οι κ.κ. Π.Τομσεν (ΔΝΤ), Μ.Μορς (ΕΕ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ) καταφθάνουν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συνεργασία με τον νέο υπουργό Οικονομικών και να επιβλέψουν εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.Σημειώνεται πως η τρόικα είχε αγαστή συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πολλές φορές είχε εκφρασθεί θετικά για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της ηγεσίας του υπουργείου στον τομέα της περιστολής των δαπανών.Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα εξετάσουν με τον κ. Βενιζέλο και θέματα που άπτονται των εφαρμοστικών νόμων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με τα φορολογικά μέτρα.Ο υπουργός έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων για ορισμένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να λειάνει κάποιες από τις «αιχμηρές» γωνίες του προγράμματος.Πρόθεση του κ. Βενιζέλου είναι να υπάρξει αποτελεσματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επιβάρυνση όσων σήμερα βρίσκονται στο απυρόβλητο – καθώς αποκρύπτουν εισοδήματα- ενώ κανονικά θα έπρεπε να φορολογούνται.Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να θέσει προς συζήτηση την τροποποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την προσθήκη φορολογίας που θα ακουμπά στοχευμένα τους επιτηδευματίες.Ακόμη, αναμένεται να συζητήσει με τους κ.κ. Τομσεν, Μορς και Μαζούχ συγκεκριμένα σχέδια για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα, αλλά και θέματα που άπτονται του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του Μεσοπρόθεσμου


«Υπάρχει χρόνος να βρούμε ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος μέτρα που δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες» είπε στον Βήμα 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στο Μεσοπρόθεσμο.Τόνισε ότι «το Μνημόνιο τελειώνει και το δημόσιο χρέος μεγαλώνει, έχουμε κενό και πρέπει να βρούμε λεφτά».Πρόσθεσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα επαναφέρει την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι συνεπής σε αυτά που έχει πει.Ο κ. Οικονόμου ο οποίος είχε ασκήσει στο παρελθόν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το Μνημόνιο, είπε ότι δέχτηκε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, διότι «βλέπω ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το θέμα ότι το Μνημόνιο θα τελειώσει και δεν θα έχουν λυθεί τα προβλήματα».«Το Μνημόνιο το ψήφισα, αλλά έγινε απλούστευση ότι όσοι το ψηφίσαμε, το αγαπάμε κιόλας» είπε.Αναφερόμενους στους «Αγανακτισμένους» είπε χαρακτηριστικά: «Οι αντιδράσεις δεν με προβληματίζουν γιατί είναι δικαιολογημένες. Προτιμώ τους συγκεντρωμένους στις πλατείες από τους τηλεθεατές».

Πιστοί στο ραντεβού στο Σύνταγμα


Για 26η μέρα το κίνημα των «Αγανακτισμένων» πλημμύρισε και πάλι την κεντρική πλατεία Συντάγματος εκφράζοντας την αντίθεσή του στην οικονομική πολιτική.Για τέταρτη συνεχή Κυριακή, στο 4ο πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο, η «Κάτω Βουλή», γεμάτη από ανθρώπους όλων των ηλικιών, ήταν συνεπής στο ραντεβού της. Από νωρίς ο κόσμος άρχισε να φτάνει στην πλατεία. Ταμπούρλα, σφυρίχτρες και συνθήματα κρατούσαν αμείωτο τον παλμό.Το ενδιαφέρον από τα ξένα μέσα ενημέρωσης ήταν έντονο με ξένους δημοσιογράφους να καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος.Παράλληλα, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» κατέλαβαν τους ακυρωτικούς σταθμούς στο Μετρό του Συντάγματος.Εν τω μεταξύ, οι ''αγανακτισμένοι'' της Σπάρτης ξεκίνησαν με τα πόδια από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη με τερματισμό την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.

Η πυρασφάλεια καθυστερεί την άδεια του ΧΥΤΑ Ελληνικού


Η εγκατάσταση των υποδομών πυρασφάλειας είναι το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει άμεσα να υπερπηδηθεί για να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ Ελληνικού, αλλά μέχρι και χθες τουλάχιστον παρέμενε σε εκκρεμότητα και ίσως δεν επιτρέψει να αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία από τον Ιούλιο, όπως είναι ο σχεδιασμός.Παρόλο που η Περιφέρεια Ηπείρου ολοκληρώνει με την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού την μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας, για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο οποίος δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία και παρέδωσε μια προμελέτη, η εισήγηση των υπηρεσιών για να υπογραφεί η άδεια από τον Περιφερειάρχη, δεν μπορεί να γίνει αν δεν λυθεί το πρόβλημα της πυρασφάλειας.Και τούτο γιατί ο οποιοσδήποτε, πλην βέβαια της Πυροσβεστικής που οφείλει να ελέγξει, μπορεί να προσβάλει την απόφαση αδειοδότησης που θα έχει κενό ως προς την πυρασφάλεια. Οι κάτοικοι του Ελληνικού και ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα ήταν σίγουρα οι πρώτοι που θα έβρισκαν ...πάτημα.

Αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Αρμόδια για το έργο του ΧΥΤΑ είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τις υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτή και άρα η υποδομή της πυρασφάλειας που δεν συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση του έργου, αποτελεί πρόσθετη εργολαβία και δαπάνη.Η εκτίμηση είναι ότι απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 60.000 ευρώ περίπου για την προμήθεια δεξαμενής νερού, 2 τόνων και τοποθέτηση δικτύου 16 κρουνών εντός του ΧΥΤΑ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο ανάδοχος δεν διατίθεται να αναλάβει, δεδομένου ότι ήδη του οφείλονται λογαριασμοί.Οι πληρωμές από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα από το ΕΠΠΕΡΑΑ από το οποίο αποπληρώνεται το έργο (τα 2/3 αφορούσαν πληρωμές από το ΠΕΠ Ηπείρου πριν μεταφερθεί στο τομεακό του ΥΠΕΚΑ), καθυστερούν και ο ανάδοχος προφανώς περιμένει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να δώσει λύση, όπως και η Περιφέρεια που δεν εμπλέκεται στην κατασκευή, αλλά στην αδειοδότηση.

Τελειώνει η μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας

Πάντως η μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ έχει ολοκληρωθεί και γίνονται οι τελευταίες προσθήκες, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να είναι έτοιμη, πλην του κενού που αφορά την πυρασφάλεια. Θυμίζουμε ότι η Περιφέρεια ανέλαβε μετά από σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη διαπίστωση ότι ο Φορέας δεν μπορεί να την μετατρέψει από προμελέτη σε μελέτη και αφού δεν ανέλαβε ο δήμος Ιωαννιτών, όπως αρχικά είχε συζητηθεί.Η μελέτη θα παραδοθεί στον ΦΟΔΣΑ και θα κατατεθεί μαζί με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου ξανά στην Περιφέρεια για να εισηγηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υγιεινής την υπογραφή της άδειας λειτουργίας από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ο Ιούλιος έρχεται...
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τις υποδομές πυρασφάλειας, αφού οι άλλες εκκρεμότητες έχουν τακτοποιηθεί, η περίφραξη, η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι αντιδράσεις είναι δεδομένες από τους κατοίκους και το δήμο Βορείων Τζουμέρκων, αλλά αν υπάρχουν και τέτοια εμπόδια...Ο στόχος να αρχίσει η δοκιμαστική εξάμηνη λειτουργία από τον ανάδοχο (με δικά του μηχανήματα, ενώ τα μόνιμα είναι σε διαδικασία προμήθειας με διαγωνισμό) ήταν για την 1η Ιουλίου με ταυτόχρονο κλείσιμο της χωματερής Δουρούτης και μένει να δούμε αν θα επιτευχθεί. Πριν κατασκευαστεί ο νέος δρόμος πρόσβασης, θα μεταφέρουν σκουπίδια μόνο απορριμματοφόρα και όχι μεγάλα κοντεϊνερς.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ζητάνε κυνήγι στον Αμβρακικό

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Να επιτραπεί το κυνήγι στον Αμβρακικό ζήτησε ο νέος πρόεδρος της Ε’ κυνηγετικής ομοσπονδίας, Παναγιώτης Τσιλίκης. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου του φορέα διαχείρισης Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, ότι άλλαξε τη στάση που είχε κρατήσει δημόσια, το προηγούμενο διάστημα και κατηγορεί το φορέα ότι αμφισβήτησε τη μελέτη για λογαριασμό της Εταιρίας Ανάπτυξης Νοτίου Ηπείρου-Αμβρακικού (ΕΤΑΝΑΜ) η οποία «προτείνει και αποδέχεται τη χρησιμότητα της θήρας στην περιοχή και είναι η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιλίκης.Πρόσθεσε ότι «η κυνηγετική οικογένεια αντιμετώπισε και δυστυχώς αντιμετωπίζει και σήμερα πρωτοφανείς επιθέσεις», ενώ χαρακτήρισε «παραδοσιακή δραστηριότητα» το κυνήγι στην περιοχή του Αμβρακικού, αρνούμενος ότι προκάλεσε ποτέ ζημιά στο περιβάλλον. Έθεσε επίσης ανάλογο αίτημα για τον Καλαμά και τη Σαγιάδα, διαβεβαιώνοντας ότι οι κυνηγοί θα αντιμετωπίσουν μαζί με τους αρμόδιους τα φαινόμενα λαθροθηρίας και λαθραλιείας.Ευχαρίστησε επίσης όσους του εμπιστεύτηκαν τη θέση του προέδρου και τόνισε ότι «από κοινού θα πράξουμε ό,τι έχουμε δεσμευτεί για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και να πάρουμε πίσω όσα μας στέρησαν τα τελευταία χρόνια με δόλιο τρόπο και ύπουλες μεθόδους».Ανάμεσα στους στόχους της ομοσπονδίας, ο κ. Τσιλίκης ενέταξε την ολοκλήρωση του εκτροφείου ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα. «Βρισκόμαστε στη φάση της εξασφάλισης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς» είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας είπε ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί για το κυνήγι» και δήλωσε έτοιμος «να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να δώσουμε απαντήσεις όπου και όποτε χρειαστεί».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τη Δευτέρα οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις


Oι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις αναμένεται να αναρτηθούν αύριο στα λύκεια της χώρας, όπως έχει ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας.Στο μεταξύ άρχισε να “τρέχει” η προθεσμία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στην επιλογή για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, την περασμένη Παρασκευή και θα λήξει στις 28 Ιουνίου. Πολλοί όμως είναι οι υποψήφιοι και οι εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί παράταση, καθώς η διαδικασία φέτος θα είναι νέα, και θα γίνεται μόνο μέσω του διαδικτύου. Αυτό, θεωρούν ότι απαιτεί χρόνο για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη διαδικασία, καθώς η επιλογή σπουδών, είναι, όπως λένε, μία απο τις σημαντικότερες της ζωής τους.Σύμφωνα με πολλούς υποψήφιους πάντως, οι επιλογές τους θα γίνουν με βάση τις βαθμολογίες τους, την απόσταση της σχολής από τον τόπο κατοικίας τους καθώς και την γρηγορότερη επαγγελματική αποκατάσταση.Να σημειωθεί ότι φέτος έχουμε σημαντικούς περιορισμούς στις μετεγγραφές, με αποτέλεσμα σε όποια σχολή επιτύχουν οι υποψήφιοι στην περιφέρεια εκεί θα παραμείνουν.Επίσης πολλές οικογένειες δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα, να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι στην περιφέρεια. Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με τη μείωση του αριθμού εισακτέων, φαίνεται πως θα επηρεάσουν σημαντικά τη διακύμανση των βάσεων. Πολλοί εκτιμούν ότι θα παρατηρηθούν πτώσεις σε περιφερειακά Ιδρύματα, κατά κύριο λόγο, ενώ δεν αποκλείονται αυξομειώσεις εσωτερικά στις σχολές κάθε πεδίου.