Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Ανασχηματισμός και ψήφος εμπιστοσύνης


Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης θα προχωρήσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. "Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, τον δρόμο του καθήκοντος", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι χειρίστηκε την υπόθεση της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης με επικοινωνιακούς όρους.Η δήλωση του πρωθυπουργού:"Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές.Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων.Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών.Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό.Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα.Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης.Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία,για τους πολίτες, για αξίες.Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό.Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.Είναι ώρα ευθύνης".

Ανασχηματισμός την Πέμπτη


Άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», παρότι, όπως τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, «αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα». Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι παρ’ όλα αυτά ο ίδιος θα προχωρήσει στον ίδιο δρόμο και θα ανακοινώσει την Πέμπτη νέα κυβέρνηση, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Έρευνες για εξαγωγή συναλλάγματος


Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, διεξάγοντας ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και στις μεγάλες αποθήκες διανομής παραποιημένων προϊόντων, υποσχέθηκε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης, στη συνάντηση που είχε με τον προέδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Γ. Ζησιμάτο, και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του συλλόγου, ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα της εξαγωγής συναλλάγματος που γίνεται σε καθημερινή βάση από πολλούς λαθρομετανάστες στις χώρες τους.Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεση να συνεργαστούν, προκειμένου να επιταχυνθεί και να επιτευχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου, μάστιγες που προξενούν ανυπολόγιστο κόστος στις επιχειρήσεις και στην εθνική οικονομία.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα η πατρίδα, όχι το κόμμα


«Η χώρα χρειάζεται νέους θεσμούς και νέα πρόσωπα, νέα πολιτική οργάνωση και νέα ηθική συγκρότηση της κοινωνίας, νέο εθνικό όραμα και νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την επίτευξή του», αναφέρει σε άρθρο της η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες έχουν χρέος να πράξουν το σωστό απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της.Μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας τονίζει ότι «πάνω απ' όλα και απ' όλους είναι η Πατρίδα και η Δημοκρατία».Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, για να υπηρετηθούν με συνέπεια και να αποφευχθούν οι ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις που βρίσκονται ante portas, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει δομή, λειτουργία και πρόσωπα ώστε να εμπνεύσει ξανά την εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθησυχάζοντας τους φόβους πολιτών, εταίρων και δανειστών που βρίσκονται σήμερα στο ζενίθ.Υποστηρίζει ακόμη ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να συναισθανθεί το βάρος της εθνικής του αποστολής και να επιτύχει την εθνική συνύπαρξη.Τη συναίσθηση αυτή, σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου, οφείλει να τη δείξει πρωτίστως η κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Αναφερόμενη μάλιστα στη θέση του κ. Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου επισημαίνει ότι στις πρόσφατες ευρωπαϊκές επαφές του ξεκαθαρίστηκε ότι δεν είναι εφικτή.«Η μόνη περίπτωση να καταστεί εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι να έχουν υπάρξει χειροπιαστά αποτελέσματα προόδου και επίτευξης κρίσιμων στόχων. Αλλά για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η συναίνεση τουλάχιστον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει η υπουργός.

Αρχισε η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή


Αρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Από τη συνεδρίαση απουσιάζει το ΚΚΕ ενώ αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενοι για τον «εκβιασμό» της εισαγωγής του σε ένα άρθρο.Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης πραγματοποίησε «άνοιγμα» προς την Νέα Δημοκρατία παραδεχόμενος πως η Ελλάδα πληρώνει αδυναμίες δεκαετιών και όχι λίγων μονάχα χρόνων, αλλά και πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ προσπάθησε όντως να λάβει μέτρα ενάντια στην κρίση το 2008, χωρίς ωστόσο να τύχει ευμενούς αντιμετώπισης από τον τότε πρωθυπουργό.Χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας», με χρονικό ορίζοντα τετραετίας που ξεπερνά τα χρονικά περιθώρια της συγκεκριμένης κυβέρνησης. «Μπορούμε πλέον να εξασφαλίσουμε τέσσερα χρόνια, οπότε ευελπιστούμε να κάνουμε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν στη χώρα μας για δεκαετίες, ενώ εξασφαλίζουμε και τις δανειακές ανάγκες για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», ανέφερε.Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως «το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο αποτελεί την πιο έμπρακτη ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου και η κοινωνία βρίσκεται σε ακόμη πιο βαθύ σκοτάδι γιατί και τα νέα μέτρα αποδεικνύουν εμμονή στην ίδια λανθασμένη συνταγή».Από το ΛΑΟΣ ο Παύλος Μαρκάκης υπογράμμισε πως ουδέποτε το κόμμα του είχε δηλώσει πως θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο καταψηφίζει, δεδομένης της «αποτυχίας της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της δώσαμε».Ο κ. Μαρκάκης κατηγόρησε και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως διέλυσαν τον δημόσιο τομέα και ειδικότερα τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Επίσης, αντιτάχθηκε στην επανάκριση των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ απ' το ΑΣΕΠ που προτείνει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως αποσκοπεί σε ένα «μικρότερο πασοκικό κράτος», ενώ και η εργασιακή εφεδρεία που επαγγέλλεται η ΝΔ, «φορτώνει την ανεργία ολόκληρη στον ιδιωτικό τομέα».

ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Μοναδική πύλη εξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο οι εκλογές


«Αντιθεσμική και αντιδημοκρατική» συμπεριφορά καταλογίζει στον πρωθυπουργό το Πανελλήνιο ’ρμα Πολιτών, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του «από τον αναγκαίο διάλογο όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο», μετά τις σημερινές τηλεφωνικές επαφές του κ. Παπανδρέου με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων.Το κόμμα προκρίνει τις εκλογές ως «μοναδική δημοκρατική πύλη εξόδου από το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο» και επισημαίνει ότι οι δραματικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή «επιβάλλουν ψυχραιμία, δημοκρατικό διάλογο, πολιτική και κοινωνική αποφασιστικότητα απέναντι σε μεθοδεύσεις σε βάρος και ερήμην του λαού».Το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών κρίνει απαραίτητη την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου «να αποφασίσει ο λαός για την σύνθεση και την πολιτική εξουσιοδότηση της κυβέρνησής του, για εθνική ανάταση και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας, με στόχο την αλλαγή των μνημονιακών δεσμεύσεων και την βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ελλάδας, αν θέλουν ευρωπαϊκή συνοχή».Απευθύνει τέλος, έκκληση στους πολίτες οι οποίοι προσέρχονται ειρηνικά στις πλατείες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, αλλά και τις αστυνομικές δυνάμεις, «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να διαφυλάξουν την ειρηνική δύναμη των εκδηλώσεων, από όποιες προβοκάτσιες και να μην επιτρέψουν τη βεβήλωση αυτών των εκδηλώσεων, από λογής στοιχεία-οπαδούς της τυφλής βίας, που πλήττουν την Δημοκρατία».

Εκλογές ζητά και η Αλέκα Παπαρήγα


«Όποια μορφή και αν πάρει αυτή η συνεργασία πρόκειται για κυβέρνηση λυκοσυμμαχίας, που επιδιώκει να σπάσει το ηθικό του λαού και επιδιώκει να πάρει άνευ προηγουμένου μέτρα σε βάρος του λαού», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.Η κ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό στους δρόμους να αποτρέψει το σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης και ζήτησε εκλογές για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης.«Η ευθύνη είναι στο λαό. Να κόψει το γόρδιο δεσμό με το μαχαίρι της πείρας, της γνώσης και της δίψας για δικαιώματα. Η απάντηση σε αυτά τα σενάρια είναι η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η αποδέσμευση από την ΕΕ», υπογράμμισε.Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας και με άλλον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, απάντησε ότι «θα είναι μια κυβέρνηση με προβιά -οι ίδιοι θα ΄ναι- μια κυβέρνηση με προβιά, με μεγαλύτερη δύναμη απέναντι στο λαό. Πρέπει να ματαιωθεί ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:«Μόνη λύση οι κάλπες»


Για διαπραγματεύσεις «ερήμην του λαού» ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε «κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας», όπως είπε, προκύψει με σκοπό να προστατέψει το μνημόνιο «θα αποτελεί ωμή δημοκρατική εκτροπή». Μόνη λύση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι οι κάλπες, η ήττα του δικομματισμού και ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με επίκεντρο την Αριστερά.«Στη δημοκρατία όταν προκύπτουν αδιέξοδα, τα λύνει ο λαός και μόνο ο λαός» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, αποδεικνύουν τον κοινό φόβο του δικομματισμού, της τρόικας και της εγχώριας διαπλοκής απέναντι στη διαφαινόμενη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές στους δρόμους και στις πλατείες ζητούν ξεκάθαρα δημοκρατία και άμεση απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων, δεν ζητούν ο δικομματισμός, από χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία, να μετατραπεί σε ενιαία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο.Απαντώντας στις συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν ο λαός είναι στο προσκήνιο, δεν παρακάμπτεται, αλλά καθορίζει τις εξελίξεις και πρόσθεσε:«Οποιαδήποτε κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, που στόχο θα έχει να προστατεύσει το μνημόνιο και το επικείμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, θα αποτελεί ωμή δημοκρατική εκτροπή. Προειδοποιούμε, λοιπόν, τις ηγεσίες των κομμάτων εξουσίας, των κομμάτων του μνημονίου να μην περιφρονήσουν το λαό, γιατί πολύ σύντομα θα τον βρουν μπροστά τους. Μόνη επιλογή δημοκρατίας είναι η προσφυγή στις κάλπες».Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας ότι μόνη προοπτική σωτηρίας η ριζική αλλαγή συσχετισμών, η ήττα του δικομματισμού και των κομμάτων του μνημονίου και η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με επίκεντρο τις δυνάμεις της αριστεράς που θα απεμπλέξει τη χώρα από το μνημόνιο της χρεοκοπίας.

Στο τραπέζι και το όνομα του Πέτρου Μολυβιατη


Και το όνομα του Πέτρου Μολυβιατη,έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας,για την θέση του Πρόεδρου της Κυβερνησης "Εθνικής Ενότητας".Να θυμίσουμε πως ο κ. Μολυβιατης,διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ,ενώ ήταν εκείνος που πρότεινε στον Κώστα Καραμανλή,να επιλέξει τον Κάρολο Παπουλια για τη θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Τον Φώτη Κουβελη πρότεινε για Πρωθυπουργό ο Γ. Παπανδρέου


Τον Φώτη Κουβελη πρότεινε για Πρωθυπουργό της Κυβερνυσης συνεργασιας, ο Γ. Παπανδρέου,στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά.Σύμφωνα με πληροφορίες,ο κ. Σαμαρας από την πλευρά του,πρότεινε τον κ. Σταύρο Δήμα.

Προβλήματα από τη νεροποντή στο Νομό Ιωαννίνων


Προβλήματα προκάλεσε η καλοκαιρινή νεροποντή που έπληξε το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και τις γύρω περιοχές λίγο μετά το μεσημέρι. Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, ενώ δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, σπασμένα κλαδιά δέντρων έπεσαν στο οδόστρωμα, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από καταστήματα και σπίτια. Η ισχυρή βροχόπτωση συνεχίζεται ακόμη και αυτή την ώρα σε αρκετές περιοχές του Νομού.

Καταιγιστικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό


Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως διαφάνηκε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.Ειδικότερα, υπό τη σκιά των οικονομικών εξελίξεων, αλλά και εν μέσω κύματος διαδηλώσεων ο Πρωθυπουργός, στην εικοσάλεπτη συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΝΔ, φέρεται να εστίασε στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, ενώ εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση, είτε σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.Από την πλευρά του, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό και φέρεται πως ζήτησε την επιλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής. Εθεσε επίσης ως προϋπόθεση την επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του μνημονίου.Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός Πρωθυπουργός, αρκεί να σχηματισθεί μια κυβέρνηση οικουμενικής συνεργασίας με βάθος χρόνου και συγκεκριμένη ατζέντα. Απέρριψε δηλαδή το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ορισμένου χρονικού ορίζοντα με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.Η διαπραγμάτευση για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα συνεχιστεί πιθανόν με νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών αργότερα σήμερα ή και αύριο.Σε περίπτωση που αυτή προχωρήσει, αν δηλαδή η ΝΔ δεχθεί τους όρους που θέτει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου φέρεται σε δεύτερη φάση να έχει έτοιμες τις προτάσεις του για πρόσωπα κοινής αποδοχής -και από τον κεντροδεξιό χώρο- που θα απαρτίσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.Από τη Συγγρού ξεκαθαρίζουν πάντως πως δεν θα κάνουν κανένα επίσημο σχόλιο για το περιεχόμενο της συνομιλίας πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.Είχε προηγηθεί το μεσημέρι συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση ότι η εθνική συνεννόηση είναι ευεργετική για τα συμφέροντα της χώρας.Υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι «είναι μια στιγμή που απαιτεί πανεθνική προσπάθεια». Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ειμαστε σε μία ιστορικά κρίσιμη στιγμή» που απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις.«Ο καθένας αναλαμβανει τις ευθυνες του», είπε χαρακτηριστικά. «Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου και ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει με αίσθημα ευθύνης «για τις απαραίτητες αποφασεις, για να βγει η χωρα από την κρίση».Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα και πέντε λεπτά, ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου, από όπου αναμένεται να κάνει αργότερα δηλώσεις.Πριν αλλά και μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επαφές και με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, σε μία νέα προσπάθεια επίτευξης της ελάχιστης δυνατής σύγκλισης.Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επιβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε το πρωί με την γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, θέτοντας «ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα».Η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ «αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού». Σχετικά με τη διενέργεια ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών».Πάντως πηγές από τον Περισσό αναφέρουν ότι δεν τέθηκε θέμα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ούτε συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.Λίγο μετά τις 14.30 πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ωστόσο ο ΛΑΟΣ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενό της.Παρόλα αυτά, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, το κόμμα παρατηρεί ότι «οι κινήσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα», και συμπληρώνει πως «επιβάλλονται γενναίες αποφάσεις».«Ο Πρωθυπουργός, όσο ακόμα διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, ελπίζουμε να τις πάρει. Κινδυνεύει να τον ξεπεράσουν τα γεγονότα», αναφέρει χαρακτηριστικά.Οπως έγινε γνωστό, ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα γίνει δεκτός αύριο στις 13.30 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Συμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρωθυπουργό άμεση προσφυγή στις κάλπες, προς όφελος της σταθερότητας της χώρας και συμπλήρωσε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερές, ότι δηλαδή το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο είναι καταστροφικά. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε δηλώση αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι αν του ζητηθεί θα προσέλθει σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν διεκρίνισε ωστόσο αν προγραμματίζονται κατ' ιδίαν συναντήσεις ή συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.Μιλώντας στο δελτίο της ΝΕΤ, ανέφερε πως πιστεύει ότι «ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος», ωστόσο επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.Η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να θέλει να συμβάλει στην εθνική συνεννόηση, όμως δηλώνει πως «αν αυτή δεν επιτευχθεί τότε το λόγο θα πρέπει να πάρει ο λαός». Κύκλοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η εθνική συνεννόηση περνάει πρώτα από τη Συγγρού».

«Ναι» Σαμαρά σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς Παπανδρέου πρωθυπουργό


Διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση, είτε σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, στην 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γ.Παπανδρέου πρωθυπουργό.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές το απόγευμα θα υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών.Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι προϋπόθεση για να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση είναι να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.Οι δηλώσεις από πλευράς ΝΔ θα γίνουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Όλο και πιο κοντά οι αλλαγές στην κυβέρνηση


Στην ανάγκη συναίνεσης θα αναφερθεί και πάλι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο νέο διάγγελμα το οποίο αναμένεται να κάνει το απόγευμα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει αλλαγές στην κυβέρνηση, ακόμα και συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής.Προς αυτή την κατεύθυνση αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, ο οποίος ζήτησε να παραιτηθούν όλα τα μέλη της κυβέρνησης.Στην γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Βρεττός ζητά η αποδοχή των όποιων όρων του Μεσοπρόθεσμου να γίνει με τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα δεσμευθεί ενώπιον της Βουλής, τόσο για την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ-ΔΝΤ, όσο και για την πιο ανώδυνη διαδικασία διαχείρισης του προηγούμενου χρέους στο πλαίσιο της ευρωζώνης.Επιπλέον ο κ. Βρεττός αναφέρει πως είναι αναγκαία η δέσμευση της νέας κυβέρνησης με συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, που να υπερβαίνει το μεσοπρόθεσμο και την τρόικα.Ο βουλευτής σημειώνει ότι αν αφεθούν οι αλλαγές για μετά το μεσοπρόθεσμο, «θα μπούμε σε μια διαδικασία πιέσεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ που θα οδηγήσουν είτε σε έναν ανούσιο ή ακόμη και εκβιαστικό ανασχηματισμό, είτε, το πιθανότερο, σε εκλογές που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν μεγαλύτερα αδιέξοδα».Χαρακτηρίζει δε αναξιόπιστο τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι θεωρεί δεδομένη τη μη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση.

Εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά


Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάνουν κανένα σχόλιο για το περιεχόμενό της πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου.Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους στενούς του συνεργάτες θα μεταβεί σε λίγη ώρα στα γραφεία της ΝΔ.

Oι κάτοικοι της Μυρσίνης Πρέβεζας, αντιδρούν στην δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμάτων


Συγκέντρωση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Μυρσίνης, του νέου Καλλικρατρικού Δήμου Πρέβεζας (πριν ανήκε στον Καπποδιστριακό Δήμο Ζαλόγγου),πραγματοποιήθηκε χθες.Αφορμή οι σχετικές δημοσιεύσεις στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, που αφορούσαν το έργο της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε χώρο δημιουργίας της κτηματικής περιφέρειας του τοπικού διαμερίσματος. Το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί ότι η ΜΠΕ είναι έτοιμη χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου και των κατοίκων, δημιουργεί προβληματισμό για τόσο για την νομιμότητα όσο την ορθότητα της δημιουργίας του έργου αυτού.Οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Μυρσίνης εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους για την κατασκευή του έργου.Την σχετική επιτροπή που δημιούργησαν , εξουσιοδότησαν όπως κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την μη κατασκευή του ΣΜΑ. Η επιτροπή αποτελείται από τους : Κώστα Βασιλαποστόλη, Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Κώστα Ζήση και Γεώργο Ζήση μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, Κώστα Κωτσαντή Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας Ηπείρου και τους δημότες Γεώργο Φανάρα αγρότη ,Κώστα Τσαβαλά αγρότη και Δημήτρη Κωνή δικηγόρο, πρώην Περιφερειακό Συμβουλο Πρέβεζας και πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Πρέβεζας.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο κέντρο των Ιωαννίνων


Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στους δρόμους περιμετρικά του κτηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου σημειώνονται συμπλοκές με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και δυνάμεις της Αστυνομίας.Πέριξ του πολυκαταστηματος "Public" και περιφερειακά της πλατείας στης οδους Ν.Ζερβα,Μελανιδη και Πυρσινελα, νεαροί διαδηλωτές επιτέθηκαν με μολότωφ και πέτρες κατά αστυνομικών, οι οποίοι απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

"Προκλητική η στάση του Καχριμανη" λένε οι διαδηλωτές


Για προκλητική στάση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμανη,κάνουν λόγο,όλοι όσοι συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες,ο κ. Καχριμανης,προκαλούσε τους νεαρούς διαδηλωτές με την συμπεριφορά του και όταν άρχισαν οι αποδοκιμασίες εναντίον του,έβρισε τους νεαρούς,ενώ στην συνέχεια,όταν κάποιοι του επιτέθηκαν,δεν κατευθύνθηκε προς το κτήριο της Περιφέρειας,άλλα προσπάθησε να ανταποδώσει τα χτυπήματα!!!

Διαδηλωτές χτύπησαν τον Περιφερειάρχη Ηπείρου!!!


Ομάδα νεαρών διαδηλωτών που συμμετείχε στο σημερινό συλλαλητήριο στα Γιάννενα,επιτέθηκε πριν από λίγη ώρα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη!Σύμφωνα με μαρτυρίες,οι νεαροί έριξαν αρχικά μπουκάλια με νερό και στην συνέχεια χτύπησαν τον κ. Καχριμάνη,στην οδό Μελανίδη,ακριβώς πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.Μετά από την παρέμβαση κάποιων πολιτών και της αστυνομίας,ο κ. Καχριμάνης κατέφερε και μπήκε στο Περιφερειακό Μέγαρο. Αυτή την ώρα,στην οδό Μελανίδη,υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους ο Λ. Παπαδήμος


Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, διαφώνησε με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.Μιλώντας σε διάλεξη στη Λευκωσία, με θέμα «Δημοσιονομική Πολιτική, Ανάπτυξη και Σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα, θα επιφέρει ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες και ακόμα αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος».

Η αστυνομία απέκλεισε από το Προεδρικό μέχρι και τους δημοσιογράφους!


Μέχρι και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ήταν νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, απέκλεισε τώρα η αστυνομία! Δεν τους αφήνει να πλησιάσουν ξανά στο σημείο, με την δικαιολογία ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα κάνει δηλώσεις.Πιο συγκεκριμένα, μετά την άφιξη του κ. Παπανδρέου σημειώθηκε ένταση στην Ρηγίλλης μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι δημοσιογράφοι πήγαν στο σημείο για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και κατά την επιστροφή τους… «έφαγαν» πόρτα!Ο αστυνομικός κλοιός γύρω από τον Προεδρικό Μέγαρο είναι στενός και σύμφωνα με πληροφορίες, οι δρόμοι είναι κλειστοί μέχρι το Καλλιμάρμαρο, προκειμένου να είναι σίγουρο, ότι δεν θα περάσουν από πουθενά οι πολίτες.

star

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητεί ο πρόεδρος του SPD


Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της καθιέρωσης ευρωομολόγου τάσσεται ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.«Εάν θέλουμε να έχουμε αποδοχή, πρέπει να προχωρήσουμε σε σκληρό κούρεμα, όπου οι πιστωτές θα παραιτηθούν από ένα σημαντικό τμήμα των απαιτήσεών τους», υποστηρίζει ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit».Ο κ. Γκάμπριελ τονίζει πως δεν αρκεί μία μικρή επιμήκυνση, όπως προτείνει η κυβέρνηση Μέρκελ. Ο ίδιος εκτιμά πως o κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν παράλληλα «ένα σημαντικό μέρος των πιστώσεων μετατραπεί σε ευρωομόλογα, δηλαδή εγγυημένες από την κοινότητα πιστώσεις».Σημειώνεται ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ απορρίπτει τόσο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όσο και την καθιέρωση του ευρωομολόγου.

Προχωράμε σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός


«Σε κάθε περίπτωση προχωράμε με αίσθημα ευθύνης» δήλωσε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, ο οποίος συναντάται αυτή τη στιγμή με τον Κάρολο Παπούλια.«Είναι στιγμή που απαιτεί πανεθνική προσπάθεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός.Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή και τόνισε ότι είναι «στιγμή εθνικής συνεννόησης». Πρόσθεσε ότι ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να υπάρξει ένα πεδίο συνεννόησης. «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» πρόσθεσε.Και συνέχισε: «Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα».«Σε κάθε περίπτωση προχωράμε με αίσθημα ευθύνης για τις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση» δήλωσε ο κ.Παπανδρέου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από την πλευρά του, τόνισε ότι «είναι στιγμή που χρειάζεται πανεθνική προσπαθεί».Ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ.Παπούλια, η οποία γίνεται με αίτημα του ίδιου του κ.Παπανδρέου, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου από εκεί θα προβεί σε δηλώσεις.

Τηλεφωνικές συνομιλίες του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς


Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να τους ενημερώσει για τους λόγους που ζήτησε την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Το γενικό σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Λιθαρίτσια ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάθεση και τη χρηματοδότηση της μελέτης από το ΕΣΠΑ. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τον πρώτο προϋπολογισμό του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής ενώ έγινε αναλυτική ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της ΔΗΑΝΕΤΑΙ.Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ενημέρωσε το σώμα για δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου και το δεύτερο στο έργο ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Περάματος.Σχετικά με τις ρυθμίσεις περιμετρικά του Κάστρου, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι τα προβλήματα καταγράφονται και παρακολουθούνται και στη συνεδρίαση της επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων, την Πέμπτη, θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι.Όσον αφορά το έργο ανάπλασης στην παραλίμνια ζώνη του Περάματος, που έχει μελετηθεί και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από τον ΕΟΤ, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι προσέκρουσε σε δύο πολύ σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο σχετίζονταν με την οριοθέτηση της λίμνης, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο και αντιμετωπίστηκε μετά τη συνεργασία του Δήμου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το δεύτερο αφορά στις αντιρρήσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας να προχωρήσει στις απαιτούμενες εγκρίσεις. Μετά από σειρά παρεμβάσεων του Δήμου, υπήρξε προφορικά, η συναίνεσή της, η οποία όμως δεν έχει δοθεί ακόμη εγγράφως.Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, τέθηκαν και πάλι ζητήματα που σχετίζονται με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκο Γκόντα να επικαλείται αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για κλείσιμο ΚΑΠΗ και για υπέρογκες αυξήσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών.Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππας Τσουμάνης ξεκαθάρισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για κλείσιμο ΚΑΠΗ, αλλά έγινε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο νέο Δήμο και τόνισε ότι είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας και των 24 ΚΑΠΗ.Σχετικά με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, η τιμολογιακή πολιτική, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε εδώ και μέρες έχει αλλάξει. Καθιερώθηκε κλιμακωτό σύστημα, ως το πιο δίκαιο έναντι των πολιτών, καθώς ευνοεί τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΑΝΕΤΑΙ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της ΔΗΑΝΕΤΑΙ από τον Πρόεδρο της επιχείρησης Γιώργο Παπαδιώτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού οι οφειλές της, ανέρχονται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ.«Εκτιμούμαι ότι σταδιακά μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση αυτή. Γίνεται προσπάθεια να ορθοποδήσουμε οικονομικά και αντιστρέψουμε την εικόνα πλήρους εγκατάλειψης που υπήρχε στην επιχείρηση», επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαδιώτης.Η Γενική Συνέλευση της Ανώνυμης Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την εκπροσώπηση του Δήμου, δια του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου με αναπληρωτή του τον αντιδήμαρχο επί των οικονομικών Νίκο Μάντη.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΨΗ ΤΑ ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το γενικό σχέδιο, «master plan» για την ανάπλαση στο πάρκο Λιθαρίτσια. Η τελική πρόταση έχει προϋπολογισμό 5,2 εκατομμύρια ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, μέσω του Ολοκληρωμένου Αστικού Προγράμματος.Ο σχεδιασμός για τα Λιθαρίτσια εντάσσεται στη γενικότερη ανάπλαση του κέντρου της πόλης, με την ενοποίηση όλων των κοινόχρηστων χώρων, όπως προέκυψε από τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2004.Οι γενικές κατευθύνσεις της ανάπλασης, όπως παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι οι ακόλουθες:
-Ανάπλαση του σημερινού πάρκου με αλλαγή των σκληρών υλικών στις διαδρομές και τα πλατώματα καθώς και λειτουργική βελτίωση της πρόσβασης στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
-Βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του πρασίνου.
-Αναβάθμιση της υπάρχουσας παιδικής χαράς με τη δημιουργία ενός πρότυπου παιδότοπου που θα εναρμονίζεται με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές σχεδιασμού και λειτουργίας.
-Δημιουργία ελκυστικών και λειτουργικών προσβάσεων στα Λιθαρίτσια, από την πλευρά του πάρκου Ηρώων, πίσω από το Ρολόι, εκ των οποίων η μία (νέος πεζόδρομος) θα διασχίζει το νότιο- νοτιοδυτικό άκρο του, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το άνω διάζωμα του δημοτικού πάρκινγκ, και θα αποτελεί πρόσβαση- πέρασμα, το οποίο θα κατεβάζει με ομαλό τρόπο στην οδό Αγίας Μαρίνας και στο επίπεδο της λίμνης.
-Αισθητική και λειτουργική ενοποίηση του πάρκου με την «κάτω πλατεία» που προβλέπεται να ανασυσταθεί.Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει ένα σύνολο από επιμέρους παρεμβάσεις, αρχιτεκτονικές και συγκοινωνιακές, όπως την κατάργηση της οδού Μπιζανίου και τη ροή των αυτοκινήτων από την οδό Ιατρίδου, η οποία υποβιβάζεται, με σκοπό την ένωση της κάτω πλατείας με τα Λιθαρίτσια.«Η υπηρεσία του Δήμου οριστικοποίησε ουσιαστικά ένα τμήμα της μελέτης ενοποίησης του κέντρου. Η εικόνα στα Λιθαρίτσια αλλάζει ριζικά. Αναδεικνύεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και δημιουργείται η μεγαλύτερη παιδική χαρά της πόλης», τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υποστηρίξει και να αξιοποιηθεί από το Δήμο, η ερευνητική πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «αφηγηματικό περιβάλλον διαδραστικών εικαστικών εγκαταστάσεων στον αστικό χώρο».Το βασικό αντικείμενο της πρότασης είναι η αναζωογόνηση του δημόσιου αστικού χώρου και η προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας μέσα από την ενίσχυση και την επαναδιαπραγμάτευση της διαδραστικής σχέσης μεταξύ πολίτη, συμβάντων ιστορίας και αστικού περιβάλλοντος. Η πρόταση επιδιώκει την ενδυνάμωση του αστικού χώρου χάρη στην επιτυχή συνύπαρξη παρελθόντος και παρόντος, η οποία επιστρέφει στο δημόσιο χώρο την ποιότητά του.Η επιτυχής διαπλοκή παρελθόντος και παρόντος επιχειρείται, όχι με την κατασκευή ενός υλικά οριοθετημένου χώρου μέσα στην πόλη, αλλά με την κατασκευή μιας αφήγησης που εναποθέτει το παρελθόν στο παρόν, σκηνοθετώντας ιστορικά γεγονότα, παραδόσεις και θρύλους, μέσω μιας καλλιτεχνικά προσανατολισμένης επανερμηνείας.Πρόκειται για ένα αφηγηματικά οριοθετημένο ιστό διάφανων και σχεδόν αόρατων διαδραστικών τεχνολογιών στον υλικό χώρο, που αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες και διαμορφώνουν ένα διευρυμένο, ευφυές περιβάλλον, όπου διαφορετικές χρονικότητες και πραγματικότητες συγχωνεύονται.Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Ξενοφώντα Μπίτσικα, καταθέτει την πρόταση στο πρόγραμμα «Θαλής» προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και εν συνεχεία ο Δήμος θα υλοποιήσει τα αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε 7 λαθρομετανάστες με το φορτηγό τους


Συνελήφθη, χθες στις 22.10 στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου, 46χρονος οδηγός Φορτηγού οχήματος, διότι μετέφερε κρυμμένους μέσα στην καμπίνα του οχήματός του επτά (07) αλλοδαπούς στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα.

Επιστολή υπέρ του Μεσοπρόθεσμου υπογράφουν 11 Έλληνες καθηγητές


Επιστολή υπογράφουν 11 Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου όπου ζητούν από τους πολίτες να δουν με απλή λογική την οικονομική κρίση ως κατάσταση δυσχερώς αναστρέψιμη, και να προσπαθήσουμε σαν λαός να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ευατού μας και των ξένων, έχοντας χάσει τη μάχη της ανάπτυξης.Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο:"Κανείς δεν αγνοεί βέβαια πόσο επαχθής είναι η σημερινή πραγματικότητα για όλους σχεδόν τους Ελληνες. Και κανείς δεν αμφισβητεί ότι πολλοί συμπατριώτες μας βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Εύλογα δε. Κεκτημένα ανετράπησαν, αυτονόητα κατέρρευσαν, προσδοκίες διαψεύστηκαν, ειδικά δε για τους νέους, τουλάχιστον τους........μη προνομιούχους ή υπερπροικισμένους οι διαφαινόμενες προοπτικές προκαλούν δέος.Εξίσου γνωστό είναι όμως, επίσης, ότι απελπισία και ορθολογισμός σπανίως συμβαδίζουν. Γιατί η απελπισία οδηγεί στον πανικό και αυτός σε κινήσεις σπασμωδικές ή χωρίς προσανατολισμό, οι οποίες όχι σπάνια αντιστρατεύονται τους στόχους και τα συμφέροντα εκείνων που τις αποπειρώνται.Αν λοιπόν αποφασίσαμε να προσυπογράψουμε το παρόν δεν είναι επειδή, περιχαρακωμένοι στον ακαδημαϊκό μικρόκοσμό μας δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε _ και ακόμη περισσότερο να νιώσουμε _ την αγανάκτηση, την απόγνωση και την ανάγκη για αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά επειδή θεωρούμε χρέος μας να θέσουμε, υπό μορφή ερωτημάτων, ενώπιόν της, κάποια δεδομένα καθώς και προβληματισμούς που εκτιμούμε ότι πηγάζουν από την απλή λογική.
Πρώτον: Με τη δαιμονοποίηση των ξένων κυβερνήσεων _ οι οποίες οφείλουν να φορολογούν τους πολίτες τους για να συνεχίζεται ο χαμηλότοκος δανεισμός μας, εις βάρος ίσως των άμεσων αναπτυξιακών προοπτικών των χωρών τους _ δεν εγκλωβιζόμαστε σε μια συμπεριφορά ομφαλοσκόπησης που αγνοεί τα δεδομένα της πραγματικότητας και τη συνθετότητα του σύγχρονου κόσμου; Πράγματι.Οι πολιτικοί εντολοδόχοι των δανειστών μας δεν έχουν, και αυτοί, απέναντί τους κοινοβούλια, κοινές γνώμες, υποχρέωση λογοδοσίας σε επίσης αγανακτισμένους ανθρώπους που ενδεχομένως θεωρούν ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας _ εφόσον η ίδια δεν καταβάλλει ένα επώδυνο τίμημα για την ανόρθωσή της _ είναι ασύμφορη, παράλογη, άδικη, ακόμη και επισφαλής;Δεύτερον: Εάν, κατά το διάχυτο λαϊκό αίτημα, φύγει η Τρόικα, καταγγελθεί το επαχθές και «απεχθές», μνημόνιο, κηρυχθεί χρεοστάσιο κλπ. η κατάσταση του μέσου έλληνα θα βελτιωθεί ή, κατά την κοινή λογική, θα επιδεινωθεί, δραματικά και ραγδαία;
Τρίτον: Το ότι πολλές αποφάσεις των πολιτικών μας ηγεσιών δεν είναι κοινωνικά δίκαιες ή οικονομικά αποτελεσματικές αναιρεί το γεγονός πως καμία εναλλακτική προοπτική δε διαφαίνεται σήμερα πιο «αναίμακτη» ή λιγότερο επώδυνη από τη συνέχιση της χρηματοδότησής μας, έστω και με τους, σκληρούς πράγματι, όρους του Μνημονίου;
Τέταρτον: Εμείς ως λαός δεν έχουμε καμία ευθύνη για την παρούσα δραματική κατάσταση; Δεν καθυστερήσαμε με μαζικές κινητοποιήσεις τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού μας συστήματος; Οι πολιτικές μας επιλογές, η επίμονη απαίτηση ευχάριστων προεκλογικών υποσχέσεων που οδηγούσε τα κόμματα σε πλειοδοσία «δεσμεύσεων» και εξοστράκιζε τις φωνές της πρόνοιας και της λογικής, ο ατομικός υπερδανεισμός και ο ακραίος υπερκαταναλωτισμός την περίοδο της φαινομενικής ευμάρειας δεν συνέβαλαν στη σημερινή κατάσταση; Και υπήρξαν ποτέ λαοί που δεν κατέβαλαν τίμημα για τα λάθη τους;
Μήπως, λοιπόν, αντί της διαρκούς μεμψιμοιρίας, της συνεχούς καταγγελίας των ξένων και των αέναων κλαυθμών, θα αποτελούσε πιο ορθολογική αντίδραση η αποδοχή της νέας πραγματικότητας ως κατάστασης δυσχερώς (και μόνο σε βάθος χρόνου) αναστρέψιμης, καθώς και ο πολλαπλασιασμός των ατομικών και συλλογικών μας προσπαθειών για την έξοδο από την κρίση; Οπως, δηλαδή, έκαναν μεταπολεμικά λαοί που είχαν χάσει τη μάχη στα στρατιωτικά πεδία, κέρδισαν όμως αυτήν της ειρήνης.Σε τελική ανάλυση εμείς, παρά τα κονδύλια που κατά τις τελευταίες δεκαετίες εισέρευσαν πλουσιοπάροχα στη χώρα μας, χάσαμε τη μάχη της ανάπτυξης και προϋπόθεση για να μη χάσουμε τον πόλεμο είναι να ανακτήσουμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη πρώτα του εαυτού μας, στη συνέχεια δε και των ξένων, ως λαός που διδάσκεται από τα λάθη του και αγωνίζεται για την αναίρεση ή έστω τον περιορισμό των συνεπειών τους.

Καθηγητής Θάνος Βερέμης, ιστορικός, πρώην πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
Καθηγητής Απόστολος Γεωργιάδης, αστικολόγος, πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
Καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος, πολιτικός επιστήμων
Καθηγητής Θόδωρος Κουλουμπής, διεθνολόγος, πρώην πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ
Αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, πολιτικός επιστήμων
Kαθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, πολιτικός επιστήμων
Καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, διεθνολόγος, αντιπρόεδρος ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αστικολόγος, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίκουρους καθηγητής Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος
Καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας, διεθνολόγος, εκλεγμένος πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πολιτικός επιστήμων

Ειδική έρευνα της Public Issue για τους «Αγανακτισμένους»


Έρευνα για λογαριασμό του ΣΚΑΙ πραγματοποίησε η Public Issue με θέμα τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων. Σύμφωνα με την έρευνα το 81% των πολιτών πιστεύει ότι οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων θα συνεχιστούν και το 52% ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Το 13% θεωρεί ότι δεν θα συνεχιστούν και το 36% ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα.Επίσης, το 31% δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις και το 39% μάλλον όχι.Το 80% πιστεύει ότι οι συγκεντρώσεις είναι αυθόρμητες, ενώ το 52% εγκρίνει τους προπηλακισμούς σε βάρος των πολιτικών. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη, είναι η ευφορία, η χαρά και η ελπίδα που κυριαρχεί στις συγκεντρώσεις.Σύμφωνα με την έρευνα, το 98% γνωρίζει για τις συγκεντρώσεις των αγανατισμένων. Το 60% ενημερώνεται γι’ αυτές, από την τηλεόραση, το 16% από το Ίντερνετ και ακολουθεί το ραδιόφωνο με 5%.

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ η Αλέκα Παπαρήγα


Στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα παρευρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, η οποία δεν παίρνει μέρος σε καμία διαδικασία της Βουλής που αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Διαψεύδει η ΝΔ τις φήμες για επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά


Σε κατηγορηματική διάψευση των φημών που κυκλοφόρησαν χθες τη νύχτα σε blogs και ιστοσελίδες και ήθελαν εκπρόσωπο του πρωθυπουργού να συναντάται με τον Αντώνη Σαμαρά, προχώρησε η ΝΔ.Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για γελοιότητες, ανάξιες διάψευσης. Από τη ΝΔ διαψεύδουν πως υπήρξε και οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά.

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις κινητοποιήσεις


Στις πρώτες θέσεις των ειδήσεων πολλώ διεθνών ΜΜΕ βρίσκονται οι σημερινές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας, εν μέσω αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό.«Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κοινοβούλιο και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική απεργία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόπειρα της κυβέρνησης να περάσει νέα μέτρα λιτότητας... Χιλιάδες ακτιβιστές και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα μπροστά από το κοινοβούλιο ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών... “Κλέφτες, προδότες”, πολλοί φώναζαν. “Πού πήγαν τα λεφτά;”», επισημαίνει στο τηλεγράφημά του το Reuters.«Ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια νωρίς το απόγευμα, όπου αναμένεται να ζητήσει εθνική στήριξη», προσθέτει το Reuters.Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της δημοκρατίας «θα συζητήσουν τα νέα μέτρα και όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».«Καθώς μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων συμμετέχει στη γενική απεργία, οι αστυνομικοί αποτρέπουν τον αποκλεισμό από διαδηλωτές του κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας», μεταδίδει το BBC το οποίο είχε ως κύριο θέμα στο τηελοπτικό του δίκτυο και στην ιστοσελίδα του τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Προηγούμενες γενικές απεργίες επισκιάστηκαν από βίαια επεισόδια αλλά τα συνδικάτα επιθυμούν να εξασφαλίσουν ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων... δεν θα σημαδευτεί από συγκρούσεις», επισημαίνει ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα.

Αποκλεισμένη από χιλιάδες διαδηλωτές η Βουλή


Αποκλεισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές είναι αυτή την ώρα το Μέγαρο Μαξίμου και το κτήριο του Κοινοβουλίου, εν όψει της έναρξης της συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Κρίσιμες ώρες για την κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντάται στη μία το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένταση δημιουργήθηκε στην βασ. Σοφίας, έξω από τα ανθοπωλεία, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη γύρω από τη Βουλή. Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Σροφή της Ηπείρου στον τριτογενή τομέα για αξιοποίηση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων


Η Ήπειρος αποτελεί μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, παρά το λαμπρό της παρελθόν και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε ΜΑΔ) των νομών της Ηπείρου βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο, τόσο από τον ευρωπαϊκό όσο και από τον εθνικό μέσο όρο.Εξετάζοντας την αναπτυξιακή πορεία τη δεκαετία 1999-2008 σε σύγκριση με τους μέσους όρους της χώρας και της Ε.Ε.-27 και ειδικότερα την εξέλιξη του κ.κ. ΑΕΠ ως ποσοστό του μέσου ευρωπαϊκού, παρατηρούμε ότι ο εθνικός δείκτης εμφανίζει μία σημαντική άνοδο κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αγγίζοντας το 94% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2008, από 83% το 1999.Σε επίπεδο περιφέρειας σημειώθηκε σύγκλιση έως το 2004, με την πορεία να αντιστρέφεται τα επόμενα έτη. Eτσι, από το 66% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 1999, ο δείκτης αυξήθηκε μόλις στο 73% το 2008.Η συνολική αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράχθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου το 2008 ανήλθε στα 5,8 δισ. και αποτελεί το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, επίδοση που την κατατάσσει στη 10η θέση συγκριτικά με τις 13 περιφέρειες. Ωστόσο, με βάση το ΑΕΠ ανά κάτοικο, η περιφέρεια κατατάσσεται στην 11η θέση. Ειδικότερα, σε κάθε κάτοικο της περιφέρειας αντιστοιχεί παραγόμενο προϊόν αξίας 16.484 ευρώ, που αποτελεί το 78,2% του προϊόντος που αντιστοιχεί στον μέσο Eλληνα.Στην Περιφέρεια Ηπείρου αναλογεί το 2,8% των φορολογούμενων της χώρας, το 2,5% του δηλωθέντος εισοδήματος της χώρας και το 2% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.Εστιάζοντας στην παραγωγική δομή της περιφέρειας, με έμφαση στη συμμετοχή κάθε κλάδου οικονομικής δραστηριότητας στον σχηματισμό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) που παράγεται, παρατηρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει το 5,2% του συνολικού προϊόντος το 2008, με εμφανή τάση μείωσης στην περίοδο 2000-2008. Ο δευτερογενής τομέας συνεισφέρει το 16,4% του συνολικού προϊόντος το 2008 παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2000, ενώ ο τριτογενής τομέας είναι αυτός που αντικαθιστά το μειούμενο μερίδιο του πρωτογενούς, με τη συμμετοχή του στο συνολικό προϊόν να αυξάνεται από το 71,7% το 2000, στο 78,4% το 2008.Ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας έχει σημαντική θέση στην οικονομία των Nομών Πρεβέζης, Θεσπρωτίας και Aρτας, με συμμετοχή από 7,7% έως 8,8% στο συνολικό τους προϊόν. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Nομό Ιωαννίνων είναι 3%, στα ίδια επίπεδα με το σύνολο της χώρας (3,1%).Oσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, η συνολική συμμετοχή της στο παραγόμενο προϊόν της Περιφέρειας Ηπείρου είναι χαμηλότερη απ'Α ό,τι στο σύνολο της χώρας. Από τους τέσσερις νομούς ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εμφανίζει ο Nομός Θεσπρωτίας (5,3%).Ενισχυμένη εμφανίζεται η συμμετοχή του κατασκευαστικού κλάδου, λόγω και των μεγάλων έργων που εκτελούνται στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του κλάδου στο παραγόμενο προϊόν κυμαίνεται από 6% (στον Nομό Πρεβέζης) έως και 8,3% (στον Nομό Ιωαννίνων), τη στιγμή που στο σύνολο της χώρας είναι ίση με 5,1%.Σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το σύνολο της χώρας (19%) κυμαίνεται η συμμετοχή του κλάδου «Χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, εκμίσθωση και επιχ/τικές δραστηριότητες» στο παραγόμενο προϊόν της περιφέρειας. Η συμμετοχή των λοιπών υπηρεσιών (οι κυριότερες είναι η δημόσια διοίκηση και άμυνα, οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας και η εκπαίδευση) στο συνολικό προϊόν της περιφέρειας είναι σημαντικά υψηλότερη απ'Α ό,τι στο σύνολο της χώρας (25,2%) και κυμαίνεται μεταξύ 29% (στον Nομό Πρεβέζης) και 33,7% (στον Nομό Ιωαννίνων).Η πορεία των επενδύσεων (ιδιωτικών και δημόσιων) στην Περιφέρεια Ηπείρου παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις. Μετά την εντυπωσιακή ετήσια αύξηση κατά 66,6% το 2004 ακολουθούν μείωση κατά 11,3% το 2005, αυξήσεις 23,2% και 37,7% τα επόμενα δύο έτη και πτώση 14,5% το 2008. Σε απόλυτα μεγέθη οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου στην Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχονται σε 1,9 δισ. το 2008, από 876 εκατ. το 2001 και 1,5 δισ. το 2004.Ο πληθυσμός της Περιφέρειας Ηπείρου ανέρχεται σε 353.820 κατοίκους και αντιστοιχεί στο 3,2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η περιφέρεια είναι από τις πλέον αραιοκατοικημένες.

ΑΡΤΑ:Δεν είχαν ούτε ιερό ούτε όσιο…


Δεν είχαν ούτε ιερό ούτε όσιο οι δράστες της κλοπής στο Κομμένο Άρτας, οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 7/6/2011 και 9/6/2011 εισήλθαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αφαίρεσαν το Ιερό Ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο, ένα δισκάριο, μια λαβίδα και μια λόγχη. Προανάκριση για την κλοπή διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

Εγγραφές στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς


Εν όψη της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την ύπαρξη και λειτουργία του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Βελλάς το οποίο εδρεύει στους χώρους της Ιεράς Μονής Βελλάς πλησίον του Καλπακίου.Το Σχολείο μας ακολουθεί το κοινό πρόγραμμα μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως και τα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια.Στο μεγαλοπρεπές ανακαινισμένο κτηριακό συγκρότημα, εκτός από τις φωτεινές αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία της διοίκησης και το εργαστήριο πληροφορικής υπάρχει Μαθητική Εστία, εστιατόριο, μεγάλη βιβλιοθήκη με χιλιάδες τόμους βιβλίων, αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων, αίθουσα υποδοχής, χώροι άθλησης (γήπεδο μπάσκετ – ποδοσφαίρου, γυμναστήριο) και αναψυχής (εντευκτήριο με παιχνίδια, τηλεόραση, dvd κ.τ.λ.).Ας σημειωθεί ότι οι μαθητές του Σχολείου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα είτε διαμένοντας στις οικογένειες τους, έχοντας δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης, είτε διαμένοντας στην υποδειγματική Εστία που λειτουργεί με άριστους όρους στους χώρους του Σχολείου όπου σίτιση και διαμονή παρέχονται επίσης δωρεάν. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και ηλιόλουστα με κεντρική θέρμανση και το φαγητό ετοιμάζεται από έμπειρους μάγειρες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Εκτός από τους Διοικητικούς υπαλλήλους το Σχολείο διαθέτει επιστάτες που μεριμνούν νυχθημερόν για τις ανάγκες και την ασφαλή διαβίωση των μαθητών και καθαρίστριες που διασφαλίζουν την καθαριότητα όλου του κτιριακού συγκροτήματος.Οι μαθητές της Γ΄ τάξης έχουν δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνάμα απολαμβάνουν την αποκλειστική δυνατότητα πρόσβασης σε ποσοστό 10% επιπλέον από τον αριθμό των εισακτέων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες οι οποίες προσφέρουν πτυχία ισότιμα Πανεπιστημιακών Σχολών, στα προγράμματα Ιερατικών Σπουδών, Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης και Διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων.Oι εγγραφές στην Α΄ Λυκείου και οι μετεγγραφές στις Β΄ και Γ΄ Λυκείου σε όλες τις τάξεις πραγματοποιούνται έως την έναρξη των μαθημάτων του νέου Σχολικού έτους, ενώ οι μετεγγραφές ακολουθούν τις κείμενες διατάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Θερμή παράκληση να ανακοινωθεί στους μαθητές και να κοινοποιηθεί στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου σας.Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 26530-41285 και 26530-41485 και διαμέσου του e-mail: mail@lyk-ekkl-vellas.ioa.sch.gr.


Με τιμή
Ο Διευθυντής

«Υπάρχει πρόβλημα» με τον αγωγό

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΒΟΤΩΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΠΑΡΓΑΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ

Διαφωνεί η Κίνηση Πολιτών Συβότων Πέρδικας Πάργας με τη χωροθέτηση και το σχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου και καταλογίζει στην κυβέρνηση αλλά και σε φορείς της περιοχής «προσπάθεια χειραγώγησης» της κοινής γνώμης.Εν ολίγοις, η κίνηση διαφωνεί ότι με τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης στο Φλοροβούνι και τα αντισταθμιστικά οφέλη το πρόβλημα λύθηκε, επικαλούμενη γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ ότι «ο προτεινόμενος σχεδιασμός που και εντός των ορίων της Πέρδικας είναι και εντός των ορίων της Πάργας, είναι ακατάλληλος».Υποστηρίζουν ότι στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το θέμα παρουσιάστηκε «είτε από άγνοια είτε σκόπιμα, μια στρεβλωμένη εικόνα για την περιβόητη κοινωνική συναίνεση» και ότι δεν μεταφέρθηκε σωστά η θέση της τοπικής κοινωνίας. Ποια είναι αυτή; Σύμφωνα με την κίνηση, δεν ισχύει ότι «για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα» καθώς επικαλείται σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις εις βάρος του περιβάλλοντος, όπως «αποψίλωση δασικών εκτάσεων και αιωνόβιων ελαιώνων, μέτρα αντιστήριξης κ.α, γεγονός που αυξάνει το κόστος κατασκευής και μας κάνει να υποψιαστούμε σχέδια κατάχρησης των δημοσίων και ευρωπαϊκών κονδυλίων».Η κίνηση κατηγορεί την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ ότι βιάζονται, υπό την πίεση του ανταγωνισμού για τον αγωγό, να παρουσιάσουν την οριστική μελέτη και «διστάζουν να θυσιάσουν εθνικά πάρκα, περιοχές Natura και τεράστιας οικονομικής σημασίας τουριστικές ζώνες και να χρησιμοποιήσουνε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσπάσουνε την κοινωνική συναίνεση».Βασικό επιχείρημα των κατοίκων είναι ότι η διέλευση του αγωγού θα «θίξει ανεπανόρθωτα την τουριστική προβολή και την οικονομία», παρότι δεν αρνούνται τη σημασία του φυσικού αερίου για την Ήπειρο. «Εμείς δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το έργο, όπως μας κατηγορούν, ούτε εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ανταγωνιστών. Εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε τη βιομηχανοποίηση της περιοχής, να διαφυλάξουμε την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου μας, την τουριστική του βιομηχανία, και τις προοπτικές ανάπτυξής του» τονίζουν. Τέλος, ζητούν εναλλακτική χάραξη για τον αγωγό από περιοχές που είναι ήδη υποβαθμισμένες ή δεν έχουν προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αποσιώπηση – Συκοφάντηση - Υιοθέτηση

Του Νίκου Κοτζιά

Μόλις εμφανίστηκαν οι πολίτες στους δρόμους, η πολιτική ατμόσφαιρα άλλαξε σε βάρος του «Κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας». Η μαζικοποίηση της αντίστασης απέναντι στο μνημόνιο και στο κόμμα του, γίνεται από ανθρώπους που εγκαταλείπουν την πολυθρόνα και πιάνουν Πλατεία. Οι πολίτες που κάνουν αυτή την ιστορική μετακίνηση, δεν έχουν, ακόμα, έτοιμες λύσεις, αλλά άμεσα ή έμμεσα έχουν μπολιαστεί με τις αναλύσεις όλων όσων εξ’ αρχής κηρύξαμε τον πόλεμο στη βία των Μνημονίων και στην κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Στην υποκατάσταση της ελληνικής Βουλής από τις συμφωνίες ανάμεσα σε ξένους τεχνοκράτες και εκπροσώπους των τραπεζικών συμφερόντων στην Ελλάδα.Η αντίσταση του «Κόμματος των Θυμωμένων» πρέπει να μετεξελιχθεί σε αντίσταση και προβολή προτάσεων και λύσεων. Αυτό ακριβώς φοβούνται όσοι προσπαθούν να εξυβρίσουν το αυθόρμητο κίνημα των ανθρώπων που αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Για αυτό βγήκαν οι φωστήρες του συστήματος και μίλησαν για δήθεν αντικοινοβουλευτική στάση «της Πλατείας», ταυτίζοντας τους λιγοστούς ακροδεξιούς με τη συντριπτική μάζα των πολιτών. Αλλοι, πάλι, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των κινητοποιήσεων στο όνομα ότι η αυθόρμητη επιλογή αντίστασης δεν έχει ακόμα επαρκή γνώση και πολιτική γραμμή.Οι φωστήρες της διαπλοκής και των τραπεζιτών, αυτοί που έχουν κυριολεκτικά βιάσει τη δημοκρατική λειτουργία του συστήματος, που καθημερινά πιέζουν τους βουλευτές να προσαρμοστούν στις κυρίαρχες επιλογές, μόλις είδαν τους πολίτες να διαδηλώνουν στις πλατείες ανακάλυψαν, επίσης, ότι αυτές οι κινητοποιήσεις αποτελούν «άνομες πιέσεις» πάνω στους βουλευτές. Τη στιγμή, δηλαδή, που το πολιτικό σύστημα καταγράφει επιτέλους τη παρουσία της Κοινωνίας των Πολιτών, την ίδια στιγμή το Κόμμα του Μνημονίου και οι υποστηρικτές του άρχισαν να «διαμαρτύρονται» για τις επιθυμίες και διεκδικήσεις των πολιτών. Μάλιστα επιστράτευσαν τους αρθρογράφους των εφημερίδων του Κόμματος του Μνημονίου, οι οποίοι μετά από ενάμιση χρόνο θυμήθηκαν ότι είναι «διανοούμενοι» και διατύπωσαν δημόσιες τοποθετήσεις ενάντια στη δρώσα Κοινωνία των Πολιτών, αφού επί μήνες εξηγούσαν το γιατί το μνημόνιο είναι μονόδρομος.Οι κύκλοι του μονόδρομου επιθυμούν μια κοινωνία παραδομένη. Τώρα που οι κυριαρχούμενοι βγήκαν στις πλατείες έχουν περιπέσει σε σύγχυση. Αρχικά είχαν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ερμηνεύσουν εκείνοι την βούληση της κοινωνίας των πολιτών. Απέτυχαν όπως ήταν φυσικό. Κατόπιν ελπίζανε να διαλυθεί αυτό το κίνημα από μόνο του. Τώρα δειλά, αλλά σταθερά, το ταυτίζουν σκόπιμα με τη βία της μειοψηφικής ακροδεξιάς και των κουκουλοφόρων του συστήματος. Είναι σίγουρο, αν πάλι αποτύχουν, ότι σε λίγο διάστημα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να παριστάνουν τους «πατέρες της αγανάκτησης».Η ιστορία της επιστήμης και των πολιτικών ιδεών είναι γεμάτη από τύπους που όταν γεννιούνται ιδέες και αντιστάσεις, προσπαθούν να τις αποσιωπήσουν. Όταν αυτές βρουν τον δρόμο τους προς το μεγάλο κοινωνικό ποτάμι, τότε προσπαθούν να τις συκοφαντήσουν. Αν αποτύχουν και σε αυτό, τότε προχωρούν στην απάτη: από την αποσιώπηση στη συκοφάντηση και από τη λάσπη στην υιοθέτηση. Ας μην είναι, όμως, αυτή τη φορά σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν. Οι άνθρωποι που άφησαν τις πολυθρόνες μαθαίνουν γρήγορα. Για αυτό θα φροντίσουν τόσο να απομονώσουν προβοκάτορες και ακροδεξιούς, όσο και να πετάξουν στον κάλαθο των άχρηστων τους καλαμαράδες του «Κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας».

Συνέντευξη Γ.Παπανδρεου χωρίς τις «παρεμβολές» δημοσιογράφων


Συνέντευξη χωρίς τις «παρεμβολές» δημοσιογράφων, αλλά απ' ευθείας στους ακροατές του κρατικού ραδιοφώνου της ΝΕΤ θα παραχωρήσει το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Πρόκειται για μια ακόμη, νέα (;) ιδέα του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης, μετά το βίντεο των "20 μηνών της κυβέρνησης" στο Youtube, σύμφωνα με την οποία οι ερωτήσεις του κοινού θα διαβάζονται από παρουσιαστή της εκπομπής χωρίς δημοσιογραφική παρέμβαση. Οι ερωτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ομαδοποιούνται και θα αξιολογούνται ώστε να επιλεγούν "οι πιο σκληρές και οι πιο χαρακτηριστικές".Ηδη η σχετική διαφήμιση της πρωθυπουργικής εκπομπής καλεί τους ακροατές να στέλνουν τις ερωτήσεις τους, σε ηλεκτρονική μορφή, σε διεύθυνση που έχει δώσει ο ραδιοφωνικός σταθμός.Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΝΕΤ, "καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης οι ερωτήσεις είχαν ξεπεράσει τις χίλιες".Από πλευράς επικοινωνιακού επιτελείου, υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο των ερωτήσεων "προκειμένου να μην πληγεί η αξιοπιστία της διαδικασίας".

Nα αγωνισθούμε για να πάρουμε την Ελλάδα πίσω!

Γράφει ο Κώστας Πανταζής

Το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κοινωνία ζει στον ρυθμό μιας πρωτοφανούς κίνησης για τα ελληνικά δεδομένα.Οι «Αγανακτισμένοι», που γεμίζουν τις πλατείες της χώρας κάθε μέρα εδώ και δύο εβδομάδες, αποτελούν μια αυθόρμητη και μαζική αντίδραση του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Οργανώνονται διαδικτυακά και διαδηλώνουν ειρηνικά, εκφράζουν και εκπροσωπούν την αγωνία του λαού για το σήμερα αλλά και το αύριο. Και όλα αυτά, παρά την προσπάθεια ορισμένων «γνωστών» να τους στρέψουν ενίοτε σε αντιδημοκρατικές λογικές, καλύπτοντας τις ιδεολογικές τους εμμονές και ψυχολογικά συμπλέγματα.Είναι, χωρίς αμφιβολία, θετικό και ενθαρρυντικό γεγονός, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Ο λαός κινητοποιείται, αντιδρά, συμμετέχει, εκφράζεται, στέλνει μηνύματα, βάζει τις «κόκκινες γραμμές». Δυναμώνει τη φωνή της Ελλάδας και την ενώνει με τις φωνές άλλων λαών της Ευρώπης, στον αγώνα για μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, της ισόρροπης ανάπτυξης και αναδιανομής του εισοδήματος, της δίκαιης κατανομής των βαρών και των θυσιών και του σεβασμού των ασθενέστερων στρωμάτων. Μια Ευρώπη, που απελευθερώνει τις δυνάμεις της νέας γενιάς και προτάσσει τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ελευθερίας.Πέρα όμως από τα θετικά που καταγράφονται, από την κίνηση των «Αγανακτισμένων», πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και περιστροφές, τώρα να τροφοδοτήσουμε την πολιτική συζήτηση, να περιγράψουμε το πολιτικό σχέδιο, να βάλουμε το πρόταγμα και τους άξονες για την υπέρβαση της κρίσης, για την Ελλάδα του αύριο, για την πατρίδα μας, όπως την οραματιζόμαστε οι νέοι άνθρωποι.Και για να πάει μπροστά η Ελλάδα, απαιτούνται βαθιές αλλαγές. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
1. Οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων, που αποκαθιστούν την αξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων και των θεσμών εκπροσώπησης, χωρίς να εξαιρούνται και οι φορείς άσκησης δημόσιας εξουσίας αλλά και δημόσιας επιρροής (όπως ιδίως τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης). Χρειάζονται αλλαγές στη δομή και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, με ενίσχυση της συλλογικότητάς τους, διαφάνεια στον δημόσιο βίο και το δημόσιο χρήμα, ενδυνάμωση των θεσμών ελέγχου και του Κοινοβουλίου και αποδυνάμωση της ανέλεγκτης εκτελεστικής εξουσίας. Θεμελιώδης αφετηρία μιας τέτοιας προσπάθειας είναι αφενός μια δέσμη άμεσων μέτρων, που αποκαθιστούν το κοινό αίσθημα αφετέρου ιδίως μια Συνταγματική Αναθεώρηση, που θέτει επί τάπητος τα ζητήματα αυτά.
2. Χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Η κουβέντα για «καλά» ή «κακά» μέτρα είναι εξόχως αποπροσανατολιστική. Το σχέδιο αυτό θα προέλθει μέσα από συμφωνία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, θα βάζει τις προτεραιότητες της ανάκαμψης και του αναπτυξιακού προσανατολισμού, θα εξειδικεύεται περιφερειακά, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, θα έχει βασικό εργαλείο τη δημόσια παιδεία και έρευνα, θα δίνει εν τέλει ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό.
3. Απαιτείται εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, με αιχμές την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα, τα κίνητρα, την απονομή αρμοδιοτήτων και καθηκόντων στους δημοσίους υπαλλήλους, την αξιολόγησής τους, τη ρήξη με το συντεχνιασμό. Πρέπει να τελειώνουμε με τις στρατιές των «μετακλητών» και των «συνεργατών», που διοικούν στην πράξη. Παράλληλα χρειάζεται βαθιές αλλαγές και ο ιδιωτικός τομέας. Πρέπει να πάρουμε διαζύγιο με τους «νταβατζήδες», το παρασιτικό και κρατικοδίαιτο κεφάλαιο, τα καρτέλ και τους «φοροφυγάδες», τις στρεβλώσεις της αγοράς. Οφείλουμε να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, που φέρνει προστιθέμενη αξία και εξωστρέφεια στην Ελλάδα.
4. Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλίες για την Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες (;) πρέπει να αντιληφθούν ότι οι λαοί ήταν αυτοί που πριν από τρία χρόνια διέσωσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και σήμερα υφίστανται την επίθεση εναντίον τους. Χρειάζονται κανόνες και όροι στην κίνηση των κεφαλαίων και πιο γενναίες αποφάσεις στο επίπεδο της δομής και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη.
Οι παραπάνω επισημάνσεις, όπως και πολλές άλλες, προϋποθέτουν ορισμένα πράγματα. Κατ’ αρχάς πίστη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην επιτυχία του εγχειρήματος και μετάδοση της αισιόδοξης προοπτικής. Με συνταγές φόβου και τρομοκρατημένου λαού δεν πάμε πουθενά. Κατά δεύτερον, εθνική αυτοπεποίθηση, εθνική ενότητα και σκληρή δουλεία όλων μας. Με δίκαιη κατανομή των βαρών, με κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη.
Έτσι θα μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε ελπίδα, τον φόβο σε αισιοδοξία, την αγωνία σε σχέδιο. Έτσι θα αγωνιστούμε και θα πάρουμε την Ελλάδα πίσω.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:"Να υπερψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο"


Την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.«Προέχει να σωθεί η χώρα από την άμεση κατάρρευση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας αργά την Τρίτη στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να παραδειγματιστεί από τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στην Πορτογαλία.«Αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορέσει να το περάσει, υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε σε εκλογές», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: « Οι εκλογές έχουν μεγάλους κινδύνους και μπορεί να πτωχεύσουμε είτε πριν από τις εκλογές, είτε αμέσως εξαιτίας της αδυναμίας άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης».Ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε την κατάσταση με εκείνη του 1990 όταν έγινε η οικουμενική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή, όπως είπε, και της Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι αυτό επετεύχθη επειδή «τότε υπήρχαν στα κόμματα ηγέτες που έπαιρναν αποφάσεις».Κατά τον πρώην πρωθυπουργό ο μεγαλύτερος φόβος είναι «η Ευρώπη να προσπαθεί να μας σώσει και εμείς να θέλουμε να βουλιάξουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.Επίσης υπογράμμισε ότι "πάση θυσία" η Βουλή πρέπει να μείνει ανοιχτή και οι βουλευτές να πάνε συζητήσουν και να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πάνε.Ερωτηθείς για τις προσεχείς εκλογές απάντησε ότι θα αναμετρηθούν οι υπεύθυνοι με τους λαϊκιστές στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν οι υπεύθυνοι.

Ανησυχία στην κυβέρνηση


Η απόφαση του κ. Γιώργου Λιάνη αποτελεί το δεύτερο χτύπημα χθες,από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, διευκρινίζοντας ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης από την Κοζάνη, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την ρύθμιση για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο εν γνώσει, όπως είπε, των συνεπειών μια τέτοιας πράξης.«Δεν θα το ψηφίσω. Δεν έπρεπε να έρθει πακέτο. Έπρεπε να έρθει αναλυτικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου», τόνισε.Ως πράξη ευθύνης παρουσιάζει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.«Η αίσθησή μου λέει ότι θα πρέπει να το ψηφίσω, θεωρώ ότι οι συνάδελφοί μου της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε κυβέρνηση, στηρίζουμε την κυβέρνηση, θεωρώ ότι κατά τεκμήριο θα δείξουν την ίδια πράξη ευθύνης απ' ότι βλέπω στη Βουλή», είπε ο κ. Πρωτόπαπας. Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος και οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό ακόμη και πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Αιχμές κατά Παπακωσταντινου
Στο επίκεντρο των σεναρίων αναδιάταξης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έγινε αποδέκτης έμμεσης κριτικής και από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη.«Αυτοί που μέχρι τώρα φοροδιαφεύγαν, συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν. Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν θα πρέπει να απολογηθούμε γι' αυτό», είπε ο κ. Αργύρης.Επίθεση για κακούς χειρισμούς εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών και ο βουλευτής Θωμάς Ρομπόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να υπάρχει ένα αεροπλάνο το οποίο του είπανε πρέπει να πετάει, αλλά για να συνεχίσει να πετάει πρέπει να ελαφρύνετε το βάρος και η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αντί να ελαφρύνει το βάρος άρχισε να πετάει τους κινητήρες για να ελαφρύνει το βάρος».Την ίδια ώρα σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας «Αγανακτισμένοι» μαζεύουν υπογραφές και στέλνουν εξώδικα σε κυβερνητικούς και μη βουλευτές, απειλώντας με μηνύσεις εάν δώσουν θετική ψήφο στη Βουλή. Μετά την Πιερία και την Κρήτη και στην Ηλεία αλλά και τα Δωδεκάνησα οι «Αγανακτισμένοι» ετοιμάζονται να στείλουν εξώδικα σε όλους τους τοπικούς βουλευτές ανεξαρτήτως παράταξης.

Έκτακτη συνάντηση με τον Κ.Παπούλια θα έχει ο Γ.Παπανδρέου


Έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει σήμερα, κατόπιν αιτήματός του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο και ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για την πάγια θέση σχετικά με την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.Το νέο τετ-α-τετ Παπούλια - Παπανδρέου πραγματοποιείται εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.Την Τρίτη ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του.Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Λιάνης επικαλείται λόγους συνείδησης και δηλώνει ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο κ. Λιάνης εξηγεί πως δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο εκτιμά πως θα είναι «βραχυπρόθεσμο» και διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.Σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Λιάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται «μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις» για να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας».«Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Διάψευση Γ.Παπακωνσταντίνου ότι συμμετείχε σε συνάντηση της Λέσχης Bilderberg


Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα ότι ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε στη συνάντηση της Λέσχης Bilderberg, στην Ελβετία.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «ο υπουργός, δεν συμμετείχε, παρότι ήταν προσκεκλημένος. Βρισκόταν στην Αθήνα και εργαζόταν όλες αυτές τις ημέρες στο γραφείο του στο υπουργείο».Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα προκάλεσαν και το ενδιαφέρον του ΛΑΟΣ, ώστε να κάνει ερώτηση στη Βουλή για τα αποτελέσματά της.

Απουσία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο


Σε μία περικυκλωμένη από «Αγανακτισμένους» Βουλή και χωρίς την συμμετοχή των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά στις 4:30 μ.μ.στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.Σημειώνεται ότι δύο ώρες νωρίτερα, στις 2:30 μ.μ., θα συνεδριάσει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Έργου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετά και τις προτάσεις, τις οποίες είχαν καταθέσει σε αντίστοιχη συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα.Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, με τις τοποθετήσεις φορέων, ενώ έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στην πρώτη του ανάγνωση, σε τρεις συνεδριάσεις.Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ανήμερα δηλαδή της Συνόδου Κορυφής για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση του και να ψηφιστεί την ίδια μέρα από την Επιτροπή Οικονομικών.Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη 28 Ιουνίου και έπειτα από τρεις συνεδριάσεις θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία.Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου απαιτεί την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, όχι όμως λιγότερες από 120 θετικές ψήφους (τα 2/5 του Κοινοβουλευτικού Σώματος).Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία, εκτός από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα απουσιάζει και ο ΛΑΟΣ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.Το ΚΚΕ σε γραπτή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν θα συμμετάσχει σε καμία διαδικασία της Βουλής για το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» που φέρνει η κυβέρνηση, γιατί αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και ισοπεδώνει τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα».Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», ενώ τονίζει ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει με την παρουσία και την ψήφο των βουλευτών του «μια πρωτοφανή διαδικασία αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης».

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι φαρμακοποιοί κατά της ίδρυσης φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την ίδρυση ή μεταφορά φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία (και στρατιωτικά), ακόμη και απέναντι από την κεντρική πύλη των νοσοκομειακών μονάδων.Στην προσφυγή τους, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως η επίμαχη εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα «κατά παρέκκλιση των διατάξεων» ίδρυσης νέων φαρμακείων ή της μεταφοράς παλαιών κοντά σε νοσοκομεία με παραπάνω από 150 κλίνες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το πληθυσμιακό όριο και τα γεωγραφικά κριτήρια.Η ίδρυση φαρμακείων υπόκειται σε πληθυσμιακά όρια (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) και σε γεωγραφικά-χωροταξικά κριτήρια, δηλαδή σε προϋποθέσεις τήρησης ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων. Επίσης, προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι φαρμακεία δεν μπορούν να λειτουργούν σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν της εξωτερικής πύλης των νοσοκομείων.Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η εν λόγω κανονιστικού χαρακτήρα εγκύκλιος,«είναι ανυπόστατη, καθώς δεν είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως επιβάλει το Σύνταγμα και η νομοθεσία».Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος που αφορούν την υποχρέωση του κράτους για την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα προστασίας της υγείας.Τα πληθυσμιακά όρια, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, τίθενται για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων σε όλη την επικράτεια· έτσι, αναφέρουν, η εγκύκλιος είναι παράνομη καθώς η παρέκκλιση δεν επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.Η «ανορθολογική χωροταξική κατανομή των φαρμακείων με την κατάργηση των επίμαχων κριτηρίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υπερσυγκέντρωση φαρμακείων σε εμπορικά σημεία και παράλληλα στην απουσία έως και την πλήρη απουσία ικανού αριθμού φαρμακείων στις μη εμπορικές περιοχές» υποστηρίζει επίσης ο Σύλλογος.Η προσφυγη, τέλος, υποστηρίζει ότι με την κατάργηση των κριτηρίων νοθεύεται το σύστημα ορθολογικής οργάνωσης των φαρμακείων και του υγιούς ανταγωνισμού.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με νέα δομή


Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με νέα δομή, άλλη λειτουργία και ανθρώπους να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο, επισήμανε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.Η κυρία Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα, έτσι όπως λειτουργούσε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, έφθασε στο τέλος του. «Η χώρα χρειάζεται νέους ανθρώπους, νέους θεσμούς», είπε η υπουργός υπογραμμίζοντας ότι στη σημερινή κυβέρνηση «έτυχε ο κλήρος να αντιμετωπίσει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους από τότε που συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος».Όπως είπε αυτή την πολύ δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν όλα, εκτός από δύο βασικά πράγματα: το κράτος και τη δημοκρατία, ενώ χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο πολύ δύσκολη απόφαση και στιγμή απελπισίας για το υπουργικό συμβούλιο.«Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τους νέους που είναι στο δρόμο, αλλά η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κενό αέρος», τόνισε και επέκρινε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση χωρίς να προτείνουν λύσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο μιας σύγκρουσης που εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: το εξωτερικό, με τις διαφωνίες και τις παλινωδίες των εταίρων και την εσωτερική σύγκρουση με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, κομματικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ εκπαιδευτικών και αναφέρθηκαν στα προβλήματα και στις αλλαγές που επέρχονται στο χώρο της παιδείας με τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.