Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Εκτός στόχου ο προϋπολογισμός στο πρώτο πεντάμηνο του έτους


Εκτός στόχου κινήθηκαν στο πεντάμηνο τα έσοδα και οι δαπάνες του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐoυ κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 10,1 δισ. ευρώ.Τα έσοδα του Τακτικού Προυπολογισμού καταγράφουν πτώση κατά 5,6% στα 18,7 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,6% στα 27,4 δισ. ευρώ.

Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί την Τετάρτη στη Βουλή


«Συναγερμός» έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. για τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης εν όψει της γενικής απεργίας.Περίπου 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τις κινητοποιήσεις -σε τέσσερα σημεία της Αθήνας- από συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους «αγανακτισμένους» πολίτες αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.Βασικός στόχος του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. είναι αφενός να μην προκληθούν επεισόδια και αφετέρου να μην υπάρξει αποκλεισμός της Βουλής όπου συζητείται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης είναι ότι έχουν έχουν κληθεί στην Αθήνα 12 διμοιρίες των ΜΑΤ από την επαρχία, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί απ' όλο το προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Η Ιταλία είναι πλέον η κύρια πύλη μεταναστών στην Ευρώπη λέει η Frontex


Η πολιτική αναταραχή στην βόρεια Αφρική αύξησε σημαντικά τον αριθμό των μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη, κάνοντας την Ιταλία την βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας πλέον την Ελλάδα, αναφέρει η Frontex.Το πρώτο εξάμηνο του έτους μπήκαν στην Ευρώπη από την Ιταλία (κυρίως τη Λαμπεντούζα στη κεντρική Μεσόγειο) 44.000 άνθρωποι, εξήγησε ο επικεφαλής της Frontex Τζιλ Αρίας Φερνάντες έναντι 4.448 πέρυσι.Αντίθετα, στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο πέρασαν 13.000 άνθρωποι έναντι 49.000 πέρυσι. Προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.Από τα σύνορα της Ελλάδας, επισημαίνει τέλος η Frontex, μπήκαν στην ΕΕ εννέα στους δέκα παράνομους μετανάστες το 2010.Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ.Φερνάντες, «ακόμη δεν έχει έρθει το καλοκαίρι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις φθηνές απευθείας πτήσεις από Αλγερία προς τη Κωνσταντινούπολη». Τις πτήσεις αυτές χρησιμοποιούν μαζικά Βορειοαφρικανοί για να πηγαίνουν στη δυτική Ευρώπη περνώντας από Ελλάδα.Τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που περνούν στην Ελλάδα απέδωσε ο κ.Φερνάντεζ στις επιχειρήσεις ταχείας επέμβασης (RABIT), που έγιναν από τον περασμένο Οκτώβριο έως το φετινό Φεβρουάριο στα χερσαία σύνορα του Έβρου και είχαν ως αποτέλεσμα «ο αριθμός των 300 συλλήψεων καθημερινά να μειωθεί στα 110-115 άτομα καθημερινά».

Στη γενική απεργία και η ΠΟΕ-ΟΤΑ


Στη γενική απεργία της Τετάρτης, 15 Ιουνίου, συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν στις 10:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Από εκεί θα πορευτούν στο Πεδίον του Αρεως συμμετέχοντας στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Αντώνης Κοτσακάς


Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε σήμερα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς.Σε επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου, τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτσακάς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το «τέως ΠΑΣΟΚ», διευκρινίζοντας εξαρχής ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».Επικαλούμενος την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «θα προχωρήσω με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα», ο κ. Κοτσακάς προσθέτει ότι ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το αύριο, «όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Θέλω να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή.»Ο κ. Κοτσακάς στην επιστολή του κάνει λόγο για «συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος», επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης για την υπογραφή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το ακολούθησε χωρίς κύρωση από την Βουλή με την χώρα «να παραιτείται από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας».Η υποτιθέμενη βοήθεια στη χώρα μας με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων στην αποπληρωμή προηγουμένων χρεών θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους όπως αποδεικνύεται με το Μνημόνιο 2 και όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία, αλλά αλυσοδένουν και την χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού, αναφέρει ο κ. Κοτσακάς προσθέτοντας ότι «ως Έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική».Ο κ. Κοτσακάς προσθέτει επίσης ότι έχει επίγνωση των προσωπικών του ευθυνών τουλάχιστον μέχρι το 1996 καθώς «από τότε βρίσκομαι σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση χωρίς αποτέλεσμα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη όσο και επί ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου».Στην ίδια επιστολή ο κ. Κοτσακάς δηλώνει πως θα παραμείνει ανένταχτος στον ιδεολογικό του χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε από το 1974.

Χάκερς επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας


Επίθεση από "χάκερς" δέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης η επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας (www.presidency.gr).Ο "εισβολέας", ο οποίος υπέγραφε ως "Ορέστης", ανήρτησε βίντεο από τις συγκεντρώσεις των "Αγανακτισμένων" στην Πλατεία Συντάγματος. Το οπτικό υλκό συνόδευε το παρακάτω κείμενο: "Ξυπνήσαμε! Είμαστε εδώ δυνατοί και πολλοί. Κανείς δεν μπορεί να μας θάψει πλέον, κανείς δεν μπορεί να μας εκμεταλλευτεί, μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε, θέλουμε τα όνειρα μας με σάρκα και οστά, θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε να αναπνεύσουμε ελευθερία, ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!».Η ιστοσελίδα της Προεδρίας τέθηκε εκτός λειτουργίας προκειμένου να επισκευαστεί ενώ δεν έγινε γνωστό πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Απών ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από τη Βουλή και, επίσης, καλεί τον ελληνικό λαό να περιφρουρήσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της εξέγερσής του και να ματαιώσει την πράξη τα αντιλαϊκά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.Σε σχετική ανακοίνωση της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και η Βουλή στη σημερινή της σύνθεση, όπως διαμορφώθηκε στις εκλογές του 2009 και σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης να αποφασίσουν τη διάλυση της κοινωνίας και το ξεπούλημα της χώρας ερήμην του λαού. Ενός λαού που με την ειρηνική του παρουσία εδώ και 22 μέρες διαδηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στην πολιτική του Μνημονίου».Προσθέτει πως «η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα είναι καταστροφή για την κοινωνία και ταφόπλακα για τη δημοκρατία» και καλεί τους βουλευτές όλων των πτερύγων να μην αποδεχθούν αυτή την πρωτοφανή διαδικασία ευτελισμού του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας.Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία και την ψήφο μας μια πρωτοφανή διαδικασία αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Έρχεται αποκλεισμός του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από κτηνοτρόφους και εργαζόμενους για «Δωδώνη»


Στον αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας θα προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι της «Δωδώνης» πριν την κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που ορίστηκε για τις 5 Ιουλίου και αφορά το επίμαχο άρθρο 8 του καταστατικού.Σήμερα πραγματοποιήθηκε, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και δράσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας και μετά από τη διαμαρτυρία στην Αθήνα, σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον» της Ηγουμενίτσας με καλή συμμετοχή κτηνοτρόφων και εκπροσώπων φορέων, ανάμεσα τους ο δήμαρχος και περιφερειακοί σύμβουλοι.Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλη Τζίμα και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη «Δωδώνη» Χρήστο Γεωργίου για τις εξελίξεις και την πορεία του αγώνα κατά της πώλησης της εταιρείας που προωθεί η μεγαλομέτοχος Αγροτική Τράπεζα με τη ... σιωπηρή στάση της κυβέρνησης.Μια νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Παραμυθιά για να μετέχουν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν χθες να παραστούν.Οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας οι οποίοι οργανώνονται σε συνεταιρισμό, θα αποφασίσουν και τη μέρα αποκλεισμού του λιμανιού, όπως δήλωσαν οι κ.κ Τζίμας και Γεωργίου, πάντως πριν την έκτακτη Γενική Συνέλευση της 5ης Ιουλίου.Και οι δυο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από τη συμμετοχή στη χθεσινή συνάντηση και σε ότι αφορά την αλλαγή του καταστατικού που επιδιώκει η ΑΤΕ, ο κ. Γεωργίου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψουν όλοι μαζί να περάσει, όπως άλλωστε έχουν διαμηνύσει και οι κτηνοτρόφοι με τις Ενώσεις.Η έκτακτη Γ.Σ που αποφασίστηκε την Παρασκευή από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της «Δωδώνης» έχει σαν θέμα τον ορισμό νέας διοίκησης, αλλά και το επίμαχο άρθρο 8 του καταστατικού που η τροποποίηση του αποτελεί την...κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση και να ξεμπλέξει η ΑΤΕ από την υποχρέωση να μεταβιβάσει στις Ενώσεις και τους παραγωγούς το μετοχικό της πακέτο για να προχωρήσει σε διαγωνισμό πώλησης σε ιδιώτες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Και τρίτη παραίτηση αντιδημάρχου στην Άρτα!!!


Απ’ το Γραφείο του Δημάρχου Αρτας,ανακοινώνεται ότι ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδείας κύριος Χρήστος Γεώργος υπέβαλε την παραίτησή του στο Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη για προσωπικούς λόγους. Ο κύριος Δήμαρχος εκτιμώντας την έως τώρα άριστη και πολύτιμη συνεργασία του Αντιδημάρχου κυρίου Χρήστου Γεώργου στα θέματα της αρμοδιότητάς του δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του.Να θυμισουμε πως προκειται για την τρίτη παραίτηση αντιδημάρχου,σε διάστημα μόλις 3 μηνών!!!

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης!


Ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε πριν λίγο με επιστολή του την ανεξαρτητοποίησή του, δηλώνοντας ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» και θεωρεί ότι «οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο».

Και δική μας η νίκη του Ιταλικού λαού ενάντια στα πυρηνικά


Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» χαιρετίζει τη νίκη του Ιταλικού λαού στο προχθεσινό δημοψήφισμα για τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν σχεδόν 95% υπέρ του ΟΧΙ. Η εξέλιξη αυτή έχει άμεσες ευεργετικές συνέπειες και για την Ήπειρο, καθώς ματαιώνει τα σχέδια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για εγκατάσταση ιταλικών πυρηνικών εργοστασίων στην Αλβανία.Το ελπιδοφόρο αυτό αποτέλεσμα έρχεται λίγους μήνες μετά από την πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα και συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την αντίστοιχη του Τσερνομπίλ. Τραγωδίες, που πιστοποιούν τη χρεωκοπία τόσο του υποτίθεται «προηγμένου» καπιταλισμού όσο και του ψευδώνυμου «σοσιαλισμού» και διαλύουν κάθε μύθο, ότι δήθεν η πυρηνική ενέργεια είναι «ανανεώσιμη, ασφαλής, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον». Αντιθέτως, τα υπερκέρδη των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας συνιστούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη και τη ζωή όχι μόνο των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών.Η συντριπτική νίκη στο ιταλικό δημοψήφισμα (όπως εξάλλου και στα άλλα 4 δημοψηφίσματα, που διενεργήθηκαν παράλληλα, μεταξύ των οποίων και αυτό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων του πόσιμου νερού), είναι κρίσιμη, ενισχύει το αντιπυρηνικό κίνημα σε όλο τον κόσμο και υπενθυμίζει τον αγώνα, που οφείλουμε να αναλάβουμε οι λαοί της περιοχής ενάντια στην βασική απειλή, που απομένει, και είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία.Καλούμε την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και τους Δήμους της Ηπείρου να πρωταγωνιστήσουν στη δημιουργία ενός Βαλκανικού Αυτοδιοικητικού Δικτύου ενάντια στην πυρηνική ενέργεια και να πάρουν όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες (λ.χ. σύγκληση ενός ειδικού Συνεδρίου) για το σκοπό αυτό.

Α.Υ.ΡΙ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Νέα συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με θέμα το Μεσοπρόθεσμο


Μια ακόμα συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, προκειμένου οι βουλευτές να «τοποθετηθούν» για το Μεσοπρόθεσμο.Υπενθυμίζεται ότι η προηγουμένη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ήταν μαραθώνια και θυελλώδης.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε πάντως ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ανταποκριθούν στο ζήτημα του Μεσοπρόθεσμου.«Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα παραίτησης των βουλευτών. Έχουν την αγωνία τους και τις ενστάσεις τους. Θεμιτό είναι αυτό, αλλά μπροστά στο πατριωτικό καθήκον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθούν, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα» τόνισε.Ο Γ.Πεταλωτής πρόσθεσε ότι χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση, γιατί θα ήταν άκομψο να αναφερθεί σε συμπεριφορές και αντιδράσεις βουλευτών. «Είναι ιστορικό καθήκον όλων, να ανταποκριθεί ο καθένας στην ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλη δε ερώτηση ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι τα διλήμματα δεν είναι εκβιαστικά, αλλά υπευθυνότητας και ουσίας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.Για τη στάση του βουλευτή Αλέξανδρου Αθανασιάδη, ο οποίος δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ότι σκέπτεται να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ο εκπρόσωπος απέφυγε να την σχολιάσει και περιορίστηκε να πει ότι όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση κι οι βουλευτές το έχουν αποδείξει.Σχετικά με εξώδικα, που έχουν λάβει ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν χρειάζονται εξώδικα για να ασκηθούν πιέσεις και το αίσθημα ευθύνης τους δεν επηρεάζεται από τέτοιες ενέργειες».Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα γενικό πλαίσιο που θα πρέπει να ψηφιστεί από όλους και πώς θα ακολουθήσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, όπου μπορεί ο κάθε βουλευτής να διαφοροποιηθεί όπου διαφωνεί.Σχετικά δε με το αίτημα της ΝΔ να είναι περισσότερα άρθρα ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτή είναι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και η κυβέρνηση δεν θα κάνει έκπτωση νομιμότητας.

Ιδού μια νέα έκδοση του "Εμείς τι γυρεύουμε εδώ;"

Γράφει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Επειδή η αλήθεια έχει πολλές πλευρές, ας δούμε μια (ή αν θέλετε πολλές) για να την έχουμε διαρκώς στο νου μας:Η πλατεία ήταν γεμάτη. Πρόσωπα σε απόγνωση χαράσσονταν περισσότερο όποτε έπεφτε ένα σύνθημα και τα μάτια κοίταζαν κατά τη Βουλή, ενώ τα χέρια σηκωμένα με ορθάνοιχτα τα δάχτυλα έστελναν μήνυμα στην πρόσοψη του «ναού της Δημοκρατίας».Στην πρώτη γραμμή είδα τον Μάκη. Δεν ξέρω τι δουλειά κάνει ακριβώς. Ξέρω όμως ότι είναι πολλά χρόνια συνδικαλιστής και όλο έξω τον βλέπω. Τα καλοκαίρια τον χάνω για ένα τρίμηνο γιατί πηγαίνει διακοπές…Δίπλα του η ξαδέλφη μου, η Μάρθα Συνταξιούχος από τα 37 γιατί, όπως μου είπε, είχε κλείσει 15ετία στον Ευαγγελισμό με ανήλικο τέκνο.Μαζί της η φίλη της η Στέλλα, η οποία εδώ και 30 χρόνια τώρα έπαιρνε σύνταξη ως άγαμη θυγατέρα.Παραδίπλα ο Στάθης. Επί μια δεκαετία τα είχε οικονομήσει από τα «εκτός έδρας» ενώ εθελουσία από τον ΟΤΕ του είχε αποφέρει 120.000 ευρώ. Τώρα έκανε σπορ: ψάρεμα και κυνήγι. Είχε πάρει και τζιπ 4Χ4.Μαζί και ο Κώστας 46 χρονών, πυροσβέστης, που έχει καταθέσει εδώ και ένα μηνά τα χαρτιά του για σύνταξη (είχε προλάβει να κατοχυρώσει, λέει) και περιμένει κάποιο χοντρό εφάπαξ, ενώ έχει βρει και μια αρπαχτή δουλίτσα για να βγάζει τα έξοδα.Δίπλα τους ο θείος μου. Δεξιός από σοι, που κατεβαίνει σε πορείες μόνο όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, αλλά βρίζει και την παράταξή του γιατί «άφησε απέξω πολλά δικά της παιδιά και φάγανε μόνο οι κοντινοί».Από κοντά τα δυο αδέρφια: ο Στέλιος, που είχε βάλει «το κόμμα» τα 2 παιδιά στο Δημόσιο, και ο Γρήγορης, που έπαιρνε έργα του Δήμου υπερτιμολογημένα λόγω γνωριμιών και «ταΐσματος».Στη δεύτερη σειρά ο Γιάννης που εδώ και μερικούς μήνες έκανε «τεστ αντοχής» στο νέο νόμο «περί αδείας». Ήταν αγκαλιά με την γυναίκα του την Μαρία, που με τρεις γέννες είχε να πατήσει στην δουλειά της 3 χρόνια.Δίπλα ο Μιχάλης, εργολάβος με δικό του συνεργείο που διέθετε 27 ανασφαλίστους αλλοδαπούς και 3 Έλληνες…Στα δεξιά τους ο Λάκης, φοιτητής, ετών 32, μόνιμος γραμματέας στην φοιτητική παράταξη, με αυτοκίνητο και κόκκινα μπλουζάκια «λακόστ». Παρέα του ο Γιώργος, ο γιατρός, ο επονομαζόμενος και "ταχυδρόμος" από τα πολλά φακελάκια. Χειρουργεί με συγκεκριμένα υλικά και γράφει κατ’ αποκλειστικότητα φάρμακα μόνο δυο εταιρειών…Μαζί τους και ο Θόδωρος, γιατρός του ΙΚΑ, στο οποίο πήγαινε για να τροφοδοτεί την πελατεία του ιδιωτικού του. Εννοείται πως στο ιατρείο του δεν έκοβε ποτέ αποδείξεις. Οι φαρμακευτικές του είχαν φτιάξει το εξοχικό, τον πήγαιναν ταξίδια «για συνέδρια στο εξωτερικό», μέχρι και λάστιχα στο αυτοκίνητο του άλλαζαν. Παρέα τους και ο Κυριάκος, ο εφοριακός που, τα τελευταία δέκα χρόνια –τα τέσσερα ήταν στο ΣΔΟΕ- δεν είχε διαπιστώσει ποτέ του παράβαση τα τελευταία 6 χρόνια... Λένε ότι έχει πάρει διαμέρισμα στο Κατάρ και έχει περάσει τουλάχιστον δύο καλοκαίρια διακοπών εκεί που χτύπησε το τσουνάμι.Από την παρέα δεν λείπει και ο Βασίλης, λιμενικός. Πρώτος ταβλαδόρος στο λιμεναρχείο. Συχνά πυκνά διοργανώνει αγώνες –πάντα εν ώρα υπηρεσίας- με τους διπλανούς, τους τελωνιακούς.Εδώ και εκεί γυρίζει και ο Πέτρος, μέχρι προχτές μηχανοδηγός του ΟΣΕ. Ανάθεμα κι αν είχε οδηγήσει τραίνο εδώ και δεκαπέντε χρόνια που «εκσυγχρόνιζαν τη γραμμή» και όταν την έφτιαξαν σταμάτησαν δια παντός την κυκλοφορία της γραμμής. Τώρα μετατάχθηκε σε γραφείο νομιμοποίησης αλλοδαπών, ενώ παράλληλα είναι και διευθυντής σε έντυπο!Να και ο Μηνάς, μαζί με τον ξάδερφό του τον δασολόγο που τάχει κονομήσει από τους αποχαρακτηρισμούς. Ο Μηνάς έχει ξεχάσει πότε έκοψε το τελευταίο του τιμολόγιο. Ο Ορέστης, ο άλλος ξάδερφος δίπλα του που βαριέται και κοιτάζει στο πλήθος μπας και συναντήσει τη ματιά καμιάς γκόμενας είναι για χρόνια πολλά επιδοτούμενος αγρότης που δεν ξέρει ακριβώς πού βρίσκονται τα κτήματά του.Όλοι, μαζί με άλλους τόσους, σηκώνουν τα χεριά ψηλά και με σφιγμένες τις γροθιές βροντοφώναξαν: "Κάτω τα χεριά από τα ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ !"Ο Θανάσης, με το τριμμένο μπλουζάκι και το τζιν πενταετίας, αδελφικός μου φίλος, άνεργος οικοδόμος με κοίταξε με γουρλωμένα μάτια: "Ρε, Νίκο, εμείς εδώ τι κάνουμε;"Έλα, ντε! Βρε, μήπως τελικά “μαζί τα φάγαμε;”

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ:Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης η χώρα


Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι «η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης».Ο κ. Κουβέλης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως οι ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων για την κρίση -«μια από τις χειρότερες στην ιστορία της Ελλάδας»- είναι τεράστιες.Επίσης, χαρακτήρισε «αναγκαία λύση διεξόδου» τις εκλογές και απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση.«Χωρίς την υπέρβαση αυτού του πολιτικού συστήματος, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον».Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική, επισημαίνοντας ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και των καταιγισμό μέτρων για την εφαρμογή του Μνημονίου, η χώρα αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, πληθωρισμού, συρρίκνωσης και τεχνολογικής οπισθοδρόμησης, ενώ η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, η ακρίβεια γιγαντώνεται, τα συστήματα διαπλοκής, γραφειοκρατίας και διαφθοράς παραμένουν κυρίαρχα, δομές και θεσμοί καταρρέουν, εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση.Πεποίθηση του κ. Κουβέλη και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜ.ΑΡ. που έχει συντάξει και σχετικό κείμενο με τις θέσεις του κόμματος, είναι ότι «χωρίς την υπέρβαση αυτού του πολιτικού συστήματος, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον».Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι οι εκλογές, όσο και αν τις αφορίζει η κυβέρνηση, όσο και αν δεν τις θέλει η κοινωνία, θα προβάλλουν ως αναγκαία λύση διεξόδου, καθώς η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια πολλαπλασιάζονται.Σχετικά με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε πως σταθερή θέση του κόμματός του είναι ότι απαιτούνται 180 ψήφοι.Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι ο εξωραϊσμός της κυβέρνησης, αλλά η αλλαγή πολιτικής, υποστηρίζοντας, έτσι, ότι ενδεχόμενος ανασχηματισμός και με τη συμμετοχή τεχνοκρατών δεν προσφέρει τίποτα στη χώρα.Αλλά και στο θέμα της συνεργασίας της Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τη θέση του ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν αθροίζονται, λόγω των διαφορών που έχουν σε σοβαρά ζητήματα. «Εμείς δεν προσερχόμαστε σε ευκαιριακές αντιμνημονιακές συσπειρώσεις», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.Για το κίνημα των «Αγανακτισμένων» ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την άποψη ότι εκφράζει την άρνηση στο πολιτικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι οι συγκεντρωμένοι έχουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτύρονται και ζητούν αλλαγή πολιτικής.

«Στα σκαριά» νέο σχέδιο δράσης για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας


«Θεσμικό πλαίσιο-επανάσταση» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, μέσα από την άρση 70 γραφειοκρατικών εμποδίων, ετοιμάζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Μιλώντας στο πρώτο Ελληνοκινεζικό συνέδριο επιχειρηματικότητας που διοργανώνουν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών (BCI) ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, εφάμιλλο, όπως είπε, του σχεδίου για τη βιώσιμη οικονομία που υλοποίησε η ισπανική κυβέρνηση την τελευταία διετία.Η ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός, μπορεί να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους 30 μήνες με συντονισμένες πρακτικές και χωρίς εξωτερικό δανεισμό.Τα περίπου 25 δισ. ευρώ που χάθηκαν από την αγορά λόγω της κρίσης μπορούμε να τα ανακτήσουμε υλοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο που θα κινητοποιήσει έξι συγκεκριμένες πηγές αναπτυξιακής δυναμικής και υγιούς επιχειρηματικότητας, πρόσθεσε και αυτές, όπως εξήγησε είναι: οι εξαγωγές, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ξένες επενδύσεις, η στοχευμένη αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων, η αύξηση της παραγωγής για εγχώρια κατανάλωση και η μείωση της παραοικονομίας.Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως δεν είναι ώρα για μάχες συντηρητικές, για μάχες, όπως είπε, «που βάζουν την συλλογική οικονομική προοπτική κάτω από βραχυπρόθεσμα οφέλη», ενώ ζήτησε την κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου.Τόνισε ακόμη ότι οι νέες συνθήκες απαιτούν αλλαγή μοντέλου και αλλαγή συμπεριφοράς και στον τραπεζικό τομέα προκειμένου να στηριχθεί με ρεαλισμό και στρατηγική η ελληνική επιχείρηση με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.«Σε καιρούς ευημερίας, οι ελληνικές τράπεζες δεν τόλμησαν», ανέφερε ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο για την επιβίωση των χιλιάδων υγιών επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη από στήριξη την αλλαγή και την έξυπνη προσαρμογή. «Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις εξελίξεις να μας υπερβούν», παρατήρησε.Από την πλευρά του ο Κινέζος πρέσβης κ. Luo Linguan εστίασε στα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών συνεργασιών των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι είναι εφικτό οι συναλλαγές Ελλάδας - Κίνας να φτάσουν μέσα στην επόμενη πενταετία τα 8 δισ. δολάρια, όπως είναι ο στόχος που έχει τεθεί.

Διαψεύδονται τα περί μειώσεων 40% στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων


Τις πληροφορίες περί οριζόντιων μειώσεων 40% στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, διέψευσαν με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.Σημειώνοντας ότι ως πηγή των εν λόγω πληροφοριών αναφέρονται εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ τα δύο υπουργεία ενημερώνουν πως δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός στο πλαίσιο του Νέου Μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις στερούνται επαφής με την πραγματικότητα.«Ο σχεδιασμός του Νέου Μισθολογίου», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «αφορά στην άρση αδικιών μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν ίδιες εργασίες και διαθέτουν τα ίδια προσόντα προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα στο δημόσιο η αρχή της ίσης αμοιβής για δουλειά ίσης αξίας».

Το Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων


Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,96%, από 4,88% στην προηγούμενη δημοπρασία.Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1,250 δισεκατομμυρίων ευρώ.Η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο 4,96%. Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 3,225 δισ. ευρώ, πού υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,58 φορές.Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011.Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011, στις 12 μμ.Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Πρόταση για συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Πρόταση για συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου έκανε ο Πρόεδρος του τελευταίου, Γρηγόρης Γκίκας. Σε μια εποχή, που κόβονται συνεχώς κονδύλια από ΑΕΙ και ΤΕΙ, μειώνεται το επιστημονικό προσωπικό, ενώ και ο «Καλλικράτης» στην Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης, ακαδημαϊκοί κύκλοι του ΤΕΙ βλέπουν σαν μια ευκαιρία- πρόκληση τη συγχώνευση Τμημάτων με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.«Στα πλαίσια της Περιφέρειας Ηπείρου προτείνουμε να γίνει ένα ενιαίο ΑΕΙ» είπε χθες ο Γρηγόρης Γκίκας.Σημείωσε, ακόμη, ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του τμήματος Γεωπονίας και Τεχνολογίας για να στηρίξει την παραγωγή στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε, ότι θα γίνουν προτάσεις, για το πώς θα καταρτιστούν τα προγράμματα σπουδών στα Τμήματα του ΤΕΙ.Τέλος, για τις συνεχείς περικοπές κονδυλίων, υποστήριξε, ότι υπάρχουν περιθώρια για περικοπές, αρκεί αυτές να μην αγγίζουν το εκπαιδευτικό έργο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:«Εγώ είμαι το κράτος»!

Γράφει ο ξάδερφος του Πυρπολητή Κανάρη

«Εγώ είμαι το κράτος»! Αυτή είναι η λογική με την οποία λειτούργησε επί οκτώ χρόνια ως Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης και με την ίδια ακριβώς λογική πορεύεται και τώρα ως Περιφερειάρχης Ηπείρου.Ένας Περιφερειάρχης που δεν διστάζει να αμαρτάνει για τα παιδιά του και να το κάνει με τον πιο προκλητικό τρόπο.Πριν από λίγες μόλις μέρες, οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, εφαρμόζοντας το νόμο, τόλμησαν να κλείσουν την καφετέρια που λειτουργούν τα παιδιά του, στην αμαρτωλή Γαριβάλδη. Το μαγαζί έπρεπε να μείνει κλειστό για είκοσι ημέρες.Αυτά σύμφωνα με το νόμο.Γιατί είπαμε…Στα Γιάννινα και την Ήπειρο, λειτουργεί ο Νόμος Καχριμάνη. Έτσι προς έκπληξη όλων η καφετέρια των νεαρών γόνων, άνοιξε μετά από ένα 24ωρο. Έχει δύο άδειες το μαγαζί. Η μία μπαίνει στο συρτάρι, η άλλη βγαίνει από αυτό!Για το μεροκάματο των παιδιών πάντα. Για τα παιδιά του εξάλλου αμάρτησε το περασμένο καλοκαίρι. Στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ξεκίνησε τις νέες επιχειρηματικές του δραστηριότητες ο τότε νομάρχης. Ο ξενώνας της οικογενείας άρχισε να κατασκευάζεται χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.Μέγα το σφάλμα, το οποίο φόρτωσε τα παιδιά του ο κ. Καχριμάνης.Τούτες τις μέρες και μετά την απόφαση του Δήμου για το εικοσαήμερο λουκέτο στο μαγαζί των παιδιών του, διαπίστωσε ότι υπάρχει κράτος. Αυτό που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Φέρεται σφόδρα ενοχλημένος με το Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο. Μάλλον έτσι εξηγείται το γεγονός ότι, παρότι ο κ. Φίλιος ήταν ένας από τους δύο μόλις δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων που παρέστησαν στην αναπτυξιακή ημερίδα της Περιφέρειας Ηπείρου δεν κλήθηκε καν να χαιρετίσει.Ήταν κι αυτή οικογενειακή υπόθεση. Χαιρέτησε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη και στη συνέχεια ο βουλευτής, πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και αδερφός της Σταύρος Καλογιάννης.Μετά από αυτά μπορούμε να αισιοδοξούμε! Δύο οικογένειες κρατούν την ανάπτυξη της Ηπείρου στα χέρια τους. Κι αν δεν καταφέρουν να αναπτύξουν την Ήπειρο, σίγουρα θα φροντίσουν για τα δικά τους συμφέροντα. Ανάπτυξη είναι κι αυτό! Όπως και τα μπαρ στη Γαριβάλδη...

Νέες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων για τη ΔΩΔΩΝΗ


Την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων ανήγγειλαν κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι στη «Δωδώνη», μετά την προχθεσινή διαμαρτυρία έξω από την ΑΤΕ στην Αθήνα.Όπως ανακοίνωσαν,αυτή την ώρα πραγματοποιείται στην αίθουσα «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα, ενημέρωση για τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και θα γίνει ο συντονισμός των επόμενων.Δίπλα στους κτηνοτρόφους και στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας είναι και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Στηρίζουν και οι εκπαιδευτικοί

Να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Δωδώνη» ζητούν με ανακοίνωσή τους το Δ.Σ. και όλοι οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Παράλληλα, στέκονται αλληλέγγυοι στο κτηνοτροφικό κόσμο, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα αυτής της βιομηχανίας για τον τόπο. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΜΕ όλοι οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σύσκεψη για την παράνομη διέλευση και στάθμευση οχημάτων στους πεζόδρομους της αγοράς και της παραλίας


Η αντιμετώπιση της παράνομης διέλευσης και στάθμευσης οχημάτων στους πεζόδρομους της αγοράς και της παραλίας αναδείχθηκε σε μείζονος σημασίας ζήτημα στην διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιηθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και προσκεκλημένους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς καθώς και εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και κατοίκων της περιοχής του ιστορικού κέντρου.Είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται μέσα σε 15 μέρες ( η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Μαίου λίγες μέρες πριν κατατεθεί το υπόμνημα διαμαρτυρίας των 14 φορέων της π όλης) και κατά την διάρκειά της αναπτύχθηκαν εκτός από το θέμα της παράνομης κυκλοφορίας δικύκλων και αυτοκινήτων, ζητήματα που αφορούν γενικότερα την λειτουργία της πόλης.Εισαγωγικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ.Μπαϊλης τόνισε ότι το σημαντικό σημείο είναι να σεβομαστε ο ένας τον άλλον και όλοι ι μαζί να σεβόμαστε το Νόμο ετσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στην πόλη.Ο αντιδήμαρχος κ.Κατσιπανέλης ζήτησε να σταματήσει η ανοχή και η συνενοχή σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την περιφρούρηση των πεζόδρομων ενώ ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάββας Πουρσαλίδης έθεσε θέμα για επιβολή συμβολικού αντιτίμου στο πάρκινγκ της παραλίας.Τόσο ο διοικητής της τροχαίας όσο και η Λιμενάρχης αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού των υπηρεσιων τους ωστόσο υπογράμμισαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για περαιτέρω αστυνόμευση ενώ όλες οι υπηρεσίες διαβεβαίωσαν τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους μόνιμους κατοίκους του ιστορικού κέντρου.Προβληματισμούς και προτάσεις κατέθεσαν και οι υπόλοιποι φορείς ζητώντας να δοθεί οριστικά ένα τέλος στην παράνομη διέλευση αυτοκινήτων και δικύκλων από ιστορικό κέντρο.Στις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα πάντως συμπεριλαμβάνονται το κλείσιμο του εξωτερικού δρόμου της παραλίας με εμπόδια,το κλείσιμο των παράδρομων έτσι ώστε πρόσβαση για την αγορά και την παραλία να υπάρχει μόνο από μία είσοδο και μία έξοδο ενώ σύμφωνα και με την απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής-η οποία θα επικυρωθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο- από τις 15/6 έως τις 15/9 ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων της συγκεκριμένης ζώνης θα γίνεται αυστηρά, από τις 7 το πρωί έως τις 10.30 το μεσημέρι.Οι έλεγχοι δε εντατικοποιηθούν και θα είναι ακόμη πιο αυστηροί ενώ οι υπηρεσίες διεμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι το «σβήσιμο» κλήσεων από παραβάσεις αποτελεί ήδη παρελθόν…

Άναψε και στα Γιάννενα η Φλόγα της Ελπίδας


Παρότι ο καιρός δεν υπήρξε σύμμαχος, η πόλη των Ιωαννίνων, υποδέχθηκε με μία ξεχωριστή εκδήλωση την φλόγα της ελπίδας. Την φλόγα των Special Olympics που ξεκίνησε την μεγάλη διαδρομή, προκειμένου να καταλήξει στην Αθήνα, όπου στις 25 Ιουνίου ξεκινούν οι παγκόσμιοι αγώνες.Η φλόγα άναψε στο βωμό που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης και οι λαμπαδηδρόμοι, φρουροί της φλόγας, καταχειροκροτήθηκαν από τους Γιαννιώτες που παρίστατο στην εκδήλωση, υπό καταρρακτώδη βροχή.Την αποστολή καλωσόρισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στη σημασία των αγώνων αυτών, των αγώνων όπου όλοι οι συμμετέχοντες είναι νικητές!Δύο από τους λαμπαδηδρόμους, η Σόνον από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Σαμ από το Χονγκ Κονγκ έστειλαν το δικό τους μήνυμα, υπογραμμίζοντας πως πολλές φορές η συμμετοχή έχει μεγαλύτερη αξία από τη νίκη.Στην τελετή αφής της φλόγας παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαδόπουλος.Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου πήρε μέρος στην εκδήλωση αφής της φλόγας με τριανταπέντε χορευτές των ενήλικων και παιδικών τμημάτων.Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πέμπτη ανάλογη για το συγκρότημα, μετά από τρεις Ολυμπιάδες και μια Παραολυμπιάδα.Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου οι εθελοντές λαμπαδηδρόμοι από πολλά κράτη της γης- και εκείνοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν στη βροχή και παρακολουθούσαν- ζήτησαν να φωτογραφηθούν με τους χορευτές και τους υπευθύνους της εκδήλωσης, ενώ χόρεψαν για λίγο μαζί τους πριν συνεχίσουν την πορεία της «Φλόγας της Ελπίδας» προς το Μέτσοβο.Υπεύθυνοι διδασκαλίας των προγραμμάτων ήταν οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κκ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.Τη μουσική συνοδεία είχαν οι : Θωμάς Χαλιγιάννης, Διαμαντής Παπαναστασίου, Γιώργος Πατσούρας, Βασίλης Τσίκας και Φώτης Καραμπάς.Η εκδήλωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έκλεισε με την ανταλλαγή δώρων.

Aναπτυξιακή ημερίδα για την Ήπειρο


Με τη συμμετοχή σημαντικών επιχειρηματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 15 Ιουνίου στα Ιωάννινα, με ώρα έναρξης 6.30 μ.μ. η καθιερωμένη ετήσια αναπτυξιακή ημερίδα με θέμα «Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, τουρισμός, υποδομές και νέες επενδύσεις.Πώς θα εξελιχθούν σε ισχυρούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας της Ηπείρου. Πλεονεκτήματα, αδυναμίες και αναγκαίες προσαρμογές».Την οργάνωση της ημερίδας στηρίζουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών καθώς και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ιωαννίνων. Τελεί υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου και των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Πρεβέζης.Η ημερίδα θα έχει χαρακτήρα ανοικτής συζήτησης. Στη διάρκεια της ημερίδας κυρίαρχο στοιχείο θα είναι ο διάλογος που θα διεξαχθεί μεταξύ επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων της Ηπείρου, με βάση τους κεντρικούς άξονες του θέματος. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας θα ανταλλάξουν απόψεις οι συμμετέχοντες σύνεδροι, με επιχειρηματίες από τη Δυτική Ελλάδα.

Φριχτός θάνατος 3χρονης στη Λούτσα Πρέβεζας!


Στις 15.30΄ χθες,στη Λούτσα Πρέβεζας 3χρονη κάτοικος της περιοχής,τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση ξύλινου πάγκου στον περιβάλλοντα χώρο καταστήματος ιδιοκτησίας του πατέρα της.Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου Πρέβεζας.

Ξεκίνησε η λειτουργία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής


Το πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής που θα ασκήσει καθόρισε στη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής.Η συζήτηση που έγινε επικεντρώθηκε στην επαναδιάταξη των ΚΑΠΗ και την έναρξη των συσσιτίων ενώ παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη λειτουργίας Κοινωνικού Πολυκαταστήματος και Κοινωνικού Ιατρείου.

To μνημόνιο 2

Του Νίκου Κοτζιά

O Υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωνε στις 16.3.2011 (τρεις μήνες πριν) ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερη μνημόνιο». Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές όρθιους να τον επευφημούν, ότι «δεν θα υπάρξουν καινούργια, επιπλέον, μέτρα». Ευτυχώς, οι άνθρωποι της καθημερινότητας, με την πείρα τους κατανόησαν ότι τους κοροϊδεύουν. Για αυτό αποφάσισαν να σηκωθούν από την «πολυθρόνα» και να βγουν στις πλατείες. Γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση και τον ξένο παράγοντα να αρχίζουν να ελίσσονται, έστω και στα λόγια. Να τροποποιούν «ακραίες γωνίες» και να δείχνουν πιο συμβιβαστικό πρόσωπο απέναντι στους θυμωμένους πολίτες.


Ο «μονόδρομος» είναι σύνθεση άδικων επιλογών
Η κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του «Κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας», επί ένα χρόνο υποστηρίζει ότι οι επιλογές της είναι μονόδρομος. Πρόσφατα, η ίδια αναίρεσε, έστω και άθελά της, το περί μονόδρομου επιχείρημα. Δήλωσε, «ανοικτή» σε διαφορετικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Όμως, πώς μπορεί να είναι μια πολιτική μονόδρομος, όταν η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορεί να τον αλλάξει; Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι η κυβέρνηση πιστεύει πράγματι ότι οι επιλογές της είναι μονόδρομος. Πολλοί άλλοι, όμως, ανάμεσά στους οποίους και εγώ, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πιο ορθές και κοινωνικά δίκαιες εναλλακτικές λύσεις από εκείνες που υλοποιεί η κυβέρνηση με την Τρόικα. Θα μου πείτε γνώμη μας. Ορθά. Μόνο που όταν υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και προτάσεις λύσης ενός προβλήματος, τότε οι δρόμοι είναι πολλοί για την κοινωνία, ακόμα και αν ο καθένας χωριστά πιστεύει ότι ο δικός του δρόμος είναι ο μονόδρομος.Η κυβέρνηση με «μονόδρομο» εννοεί ότι από την οπτική των τραπεζιτών και των ξένων κέντρων λήψης απόφασης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά εκείνος στον οποίο συμπίπτει εκείνη, η Τρόικα, η διαπλοκή και οι τραπεζίτες. Ότι ο μοναδικός δρόμος για να πορευτεί η χώρα είναι εκείνος που κόβει τους μισθούς, τις συντάξεις, την αγοραστική δύναμη της κοινωνίας. Που αυξάνει τις απολύσεις και την ανεργία. Που υποσκάπτει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με βάση αυτή την αντίληψη συμφώνησε το Υπουργικό Συμβούλιο το Μνημόνιο 1, και προωθεί τώρα το Μνημόνιο 2.Ο «μονόδρομος» ως «ο μόνος και αναγκαίος δρόμος» αποτελεί και το θεμέλιο στο όνομα του οποίου η κυβέρνηση οδηγείται στον αυταρχισμό και στην ύβρη σε βάρος όσων της ασκούν κριτική. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση των Μνημονίων επιθυμεί να πειθαρχήσει τους εργαζόμενους στον επερχόμενο νέο Μεσαίωνα. Η κυβέρνηση επιλέγει πολιτική με βάση τα συμφέροντα που στηρίζει και από τα οποία υποστηρίζεται. Στη βάση αυτής της επιλογής ορίζει και τον εχθρό της. Ανάλογα, σε πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση καταβάλλει την προσπάθεια να αναχθεί σε εχθρό της χώρας η αριστερά και όχι η παραοικονομία, το μαύρο χρήμα, το άνομο κέρδος και η υπερεκμετάλλευση. Ενώ η ακροδεξιά ότι και αν κάνει δεν ενοχλεί «τα ραντάρ» των υπογείων της.Δεν είναι τυχαίο ότι ουσιαστικά δεν προβλέπονται μέτρα ενάντια στον πληθωρισμό, στη συνέχιση αύξηση της τιμής των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης. Ουσιαστικά, και με το Μνημόνιο 2, η κυβέρνηση και η Τρόικα συνεχίζουν την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, ανακατανομής εισοδήματος και πλούτου υπέρ των ισχυρών. Ο πλήρης παραλογισμός, η τέλεια ηθική κατάπτωση, η ακραία εγκατάλειψη της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ.

2. Ο μονόδρομος έχει τις ιεραρχήσεις του
Η κυβέρνηση θεωρεί ως θεμελιακό στήριγμα της ανάπτυξης τις αγορές και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Υιοθετεί όλες τις συνταγές του νεοφιλελευθερισμού και σκόπιμα ξεχνά ότι αυτός μας οδήγησε στη σημερινή κρίση. Με τα μέτρα που παίρνει για το «Μνημόνιο 2» καμώνεται ως να φταίνε για την κρίση οι πανύψηλοι… μισθοί των 700 ευρώ, οι πανύψηλες… συντάξεις των 550 ευρώ, οι χαμηλές… τιμές των αγαθών και για αυτό αυξάνει το ΦΠΑ. Η ζήτηση βρίσκεται σε κάθετη πτώση, αλλά εκείνη αδιαφορεί, όπως οι κλασσικοί του νεοφιλελευθερισμού που πάντα ενδιαφέρονταν αποκλειστικά για την οικονομία της προσφοράς (υπέρ των λίγων).Στη βάση αυτών των επιλογών γίνονται οι ιεραρχήσεις, όπως μείωση βαρών για μεγάλους επιχειρηματίες. Στήριξη των τραπεζιτών. Ατιμωρησία της παραοικονομίας. Σφάξιμο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των μισθωτών και συνταξιούχων. Ακόμα χειρότερη είναι η ιεράρχηση που γίνεται ανάμεσα στις σημερινές και τις αυριανές ανάγκες της χώρας. Η κυβέρνηση κουρεύει τις δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα, που είναι οι πλέον παραγωγικές δαπάνες προκειμένου να είναι η χώρα στο μέλλον δημιουργική και ανταγωνιστική. Μάλιστα ονομάζει αυτό το κούρεμα στο μέλλον ως «νέα παιδεία». Ανάλογα, προτίθεται, ως λέει, να πουλήσει φτηνά τα υπάρχοντα εργαλεία ανάπτυξης, εναποθέτοντας την ανάπτυξη όχι στους μηχανισμούς του δημοσίου και της κοινωνίας, αλλά στις αγορές. Αλλά πουθενά στον κόσμο δεν βγήκε κάποια χώρα από την κρίση χωρίς το δημόσιο να κινεί την οικονομία ώστε να λειτουργήσουν οι αγορές. Τέλος, η κυβέρνηση πουλά άμεσα και φτηνά, οικονομικούς θεσμούς, όπως τον ΟΠΑΠ, οι οποίοι αποδίδουν στο δημόσιο κάθε χρόνο μεγάλο πλεόνασμα. Πλεόνασμα με το οποίο μπορούν να καλυφτούν ελλείμματα και ταμιακές ανάγκες ως προς το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κανένα είδος σχέδιο και ορίζοντα. Απλά παρουσιάζει ως Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα την καταγραφή των απαιτήσεων της Τρόικας και των ντόπιων συμφερόντων. Κατά προέκταση κανένα μέτρο που λαμβάνει δεν είναι ενταγμένο σε ένα σχέδιο - πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Η κυβέρνηση παραμένει σε μια αποσπασματική λογιστική διαχειριστική αντίληψη υπέρ των ισχυρών, μακριά από μια πολιτική με σχέδιο.Συνολικά, τα μέτρα του Μνημονίου 2 στρέφονται για άλλη μια φορά σε βάρος των πολλών και αμέτοχων στη λεηλασία πλούτου τις τελευταίες δεκαετίες. Αφήνουν άθικτα τα μεγάλα συμφέροντα. Διαπνέονται από τον ρατσισμό ότι η οικονομία δεν κινείται με τη δημιουργική δουλειά των πολλών και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, αλλά από τα κέρδη των λίγων. Σε αντίθεση με το «Μνημόνιο 2», η ιστορία έχει δείξει, και το επιβεβαιώνει η κατάσταση της χώρας τους τελευταίους μήνες, ότι οι έχοντες και κατέχοντες, κρύβουν τα κέρδη τους. Έχει δείξει ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός που οδηγεί τα κέρδη σε επενδύσεις και πολύ λιγότερο σε νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό παρατηρούμε στη χώρα μας το φαινόμενο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να υποφέρουν, αλλά οι ιδιοκτήτες τους να ζουν «βίο λαμπρό».


Ο «μονόδρομος» έχει εθνικό κόστος
«Η λογική του μονόδρομου» εμφανίζει τα προβλήματα της χώρας όχι ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών και ιεραρχήσεων, καθώς και της επιβολής στενών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας, αλλά ως ένα απλό πρόβλημα διαχείρισης. Στόχος να απαλλάξει τους κρατούντες από τις ευθύνες για την πράγματι κακή διαχείριση των ελληνικών θεσμών. Δεν είναι λίγοι ανάμεσα στους φορείς του Κόμματος του Μνημονίου, που έγραψαν και υποστηρίζουν ότι καλά θα κάνουν οι ξένοι να έρθουν να μας επιτηρήσουν από κοντά διότι ήμαστε τάχα ανίκανοι. Μπορεί οι κυβερνώντες και οι κυρίαρχες ομάδες να είναι ανίκανοι, αλλά ο ελληνικός λαός διαθέτει χιλιάδες ικανούς και έμπειρους ανθρώπους να λύσει τα προβλήματά του, αρκεί κάποιοι να τους αφήσουν να το πράξουν.Με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση κατάγγελλε όποιον υποστηρίζει ότι το «Μνημόνιο 2» θα συνοδευτεί από ξένη επιτροπεία στα υπουργεία. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι υπήρξε ένα αρχικό σχέδιο από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών να τοποθετήσει εκείνο επιτρόπους στα Υπουργεία. Επίσης, να υπογραμμίσω, ότι έχουν συμβεί γεγονότα που ήδη κινούνται στην υπό διάψευση κατεύθυνση. Όπως το ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκχωρήσει σημαντικότατες δικαιοδοσίες στους ξένους. Ότι αυτή η διατύπωση – διαπίστωση δεν είναι δική μου, αλλά του ίδιου του Πρωθυπουργού που δήλωσε πριν ενάμιση χρόνο ότι η Ελλάδα έχει παραδώσει (τμήμα) την κυριαρχία της.Περιχαρής δηλώνουν πολλοί για το 15% περίπου που πήραν τα δύο Αντιμνημωνιακά ψηφοδέλτια στην Πορτογαλία. Όμως, το πορτογαλικό Μνημόνιο δεν έχει αρχίσει ακόμα να εφαρμόζεται. Κάνουν δε, ως να είναι τα κυβερνητικά μέτρα που προηγήθηκαν τα ίδια με την Ελλάδα. Ενώ στην πραγματικότητα το Μνημόνιο τώρα αρχίζει την «καριέρα» του στη φίλη χώρα. Για αυτό, όσοι προτρέχουν καλά θα κάνουν να συγκρίνουν τις κινητοποιήσεις και τις απόψεις των ανθρώπων πριν από ένα χρόνο στην Ελλάδα και το τι συμβαίνει σήμερα. Τους συστήνω, ακόμα, να κοιτάξουν την Ισλανδία που μετά και το δεύτερο δημοψήφισμα του «δεν πληρώνω» έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης και σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΔΝΤ πριν πέντε ημέρες βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την κρίση!

Από πού θα χρηματοδοτηθούν οι δρόμοι που οδηγούν στην Ήπειρο;

Έρημα τα εργοτάξια σε «Ολύμπια» Οδό, Ιόνια και Ε-65

Βουτηγμένοι στα προβλήματα είναι οι μεγάλοι οδικοί άξονες, που οδηγούν στην Ήπειρο, ενώ τα μηχανήματα «σκουριάζουν» αραγμένα στα εργοτάξια της «Ολύμπιας» Οδού, της Ιόνιας, και του Ε-65.Οι Τράπεζες εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικές για να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση των μεγάλων αυτών έργων, αφού δεν πιστεύουν, ότι η Κυβέρνηση, μπορεί να φανεί συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις, ειδικά, αυτή την περίοδο, που η πορεία της οικονομίας μας βρίσκεται στο ναδίρ.Βέβαια, χθες η Κυβέρνηση συμφώνησε με τις Κοινοπραξίες των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης, για συνέχιση των έργων. Όμως, από τη στιγμή, που οι Τράπεζες βάζουν εμπόδια, πώς θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση;Σημειώνεται, ότι η κατασκευή των 5 αυτοκινητόδρομων θα κοστίσει συνολικά 8,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δισ. προέρχονται από το Δημόσιο και την Ε.Ε., 3,3 δισ. από τις τράπεζες (τα δάνεια έχουν χορηγηθεί στις κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες υποχρεούνται να τα αποπληρώσουν), 800 εκατ. από τα ίδια κεφάλαια των κατασκευαστικών εταιρειών και 2,4 δισ. από τα διόδια.

ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ…
Κυβέρνηση και κοινοπραξίες υπέγραψαν το Μνημόνιο συνεργασίας, ενώ η συμφωνία αναμένεται να ισχύσει από τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με το protothema.gr οι τράπεζες δεν συμμετείχαν στην υπογραφή του Μνημονίου.Τα διόδια, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, στο τέλος του καλοκαιριού θα μειωθούν κατά 25-30% σε όλο το οδικό δίκτυο και κατά 50% στα υπό κατασκευήν τμήματα.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΡΑΞΙΑ… Στο μεταξύ, τα βέλη του στο Υπουργείο Υποδομών εκτόξευσε χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης. Με δηλώσεις του, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απραξία του Υπουργείου, για την συνέχιση των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης (μεταξύ αυτών είναι οι Ιόνια Οδός, ο Ε-65 και η «Ολύμπια» Οδός).«Ανά δυο μήνες έχουμε δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ότι αναθεωρούνται οι συμβάσεις παραχώρησης. Το πρωτακούσαμε τον Ιανουάριο του 2010. Πέρασαν 18 μήνες και δεν μπορούμε να ακούμε αυτά τα πράγματα. Έχει χάσει κάθε αξιοπιστία το Υπουργείο Υποδομών» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τρίτο καλύτερο στην Ευρώπη ψηφίστηκε το γκολ του Σιαλμά με τον ΠΑΣ Γιάννινα


Στην εξαιρετικά τιμητική τρίτη θέση στον διαγωνισμό της «Guardian» για την ανάδειξη του καλύτερου γκολ στην Ευρώπη κατετάγη ο Δημήτρης Σιαλμάς, και το γκολ που πέτυχε με τον ΠΑΣ Γιάννινα εναντίον του Εθνικού Αστέρα, μετά το τακουνάκι- σέντρα του Σκούφαλη.

Με 41 θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο Ιωαννιτών


Σήμερα Τρίτη, στις οκτώ το βράδυ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 41 θέματα.

Πιστώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών του Νοεμβρίου


Πιστώσεις για την αποκατάσταση ζημιών που είχαν προκληθεί από τη σφοδρή θεομηνία του Νοεμβρίου, ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν:Για την αποκατάσταση τοπικών οδών στην Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου, το ποσό των 44 χιλιάδων ευρώ.Για εργασίες μεταφοράς, αποθήκευσης υλικών και αποκατάστασης ζημιών το ποσό των 24 χιλιάδων ευρώ.Για την αποκατάσταση του δικτύου όμβριων υδάτων της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου, το ποσό των 46 χιλιάδων ευρώ.Για την γεωφυσική αποτύπωση των καταβοθρών, το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ.Για την αποκατάσταση των ζημιών από κατολισθήσεις στο Τοπικό Διαμέρισμα Δαφνούλας, το ποσό των 62 χιλιάδων ευρώ.Για την αποκατάσταση του δρόμου στη θέση Γεφύρι Μουζακαίων, το ποσό των 19.700 ευρώ.Για την αποκατάσταση του δικτύου όμβριων υδάτων στη Δημοτική Ενότητα Περάματος, το ποσό των 31 χιλιάδων.Οι μελέτες και η εκτέλεση των έργων αυτών θα γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου.Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, οι εγκρίσεις αυτές, δίνουν το πράσινο φως στο Δήμο, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. Ήδη τα προβλήματα σε αρκετές περιοχές είναι σοβαρά και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των κατοίκων.«Οι υπηρεσίες του Δήμου, θα ξεκινήσουν άμεσα και με ταχείς ρυθμούς την εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των έργων. Δεν θέλουμε να χαθεί άλλος χρόνος. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση, σε καίρια σημεία να είναι άμεση», τόνισε ο Δήμαρχος.

Για την κινητοποίηση της Τετάρτης και την περικύκλωση της Βουλής προετοιμάζονται οι «Αγανακτισμένοι»


Νέα μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας προετοιμάζουν τα μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» για την Τετάρτη, ημέρα γενικής απεργίας και με αφορμή τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην περικύκλωση του Κοινοβουλίου και στο πλαίσιο αυτό έχουν δώσει ραντεβού για τις 7 το πρωί, σε τρία σημεία της Αθήνας: την πλατεία Συντάγματος, τον Ευαγγελισμό και το Παναθηναϊκό Στάδιο.Στο ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος, της 11ης Ιουνίου, αναφέρεται:«Τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο, περικυκλώνουμε τη Βουλή, μαζευόμαστε και μένουμε στο Σύνταγμα. Όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσανε στις 25 Μάη. Πρώτος σταθμός η γενική απεργία την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Δε σταματάμε μέχρι να το πάρουν πίσω.» Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά. Στις 15 Ιουνίου δεν εργαζόμαστε και δεν καταναλώνουμε. Συντονιζόμαστε με όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο, με τους απεργούς και τα σωματεία τους, με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την κινητοποίηση, να κατέβουν στους δρόμους μαζί μας και να δώσουν το δικό τους χρώμα».

Ξεκινά ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης


Ξεκινά ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για την οριστικοποίηση των μέτρων που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Την Τετάρτη αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του Προγράμματος, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί ο βασικός εφαρμοστικός του νόμος.Τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και ο Νόμος αναμένεται να έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο ώς τις αρχές Ιουλίου, καθώς αυτό προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του, στο "Βήμα της Κυριακής", ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα παρά μόνο η θέληση, όπως τονίζει, να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας.Ο Γ. Παπανδρέου απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές και επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του και προς την αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση.

Πρόωρες εκλογές ετοιμάζεται να ζητήσει η Νέα Δημοκρατία


Θέμα πρόωρων εκλογών ετοιμάζεται να θέσει η Νέα Δημοκρατία αµέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου και την εξασφάλιση της πέµπτης δόσης του δανείου από την τρόικα, καθώς στο γαλάζιο επιτελείο εκτιµούν ότι διαφορετική στάση θα προκαλέσει σύγχυση για τις προθέσεις του κόµµατος, σε μια περίοδο όπου αρχίζει να καταγράφει σαφές προβάδισµα στις δηµοσκοπήσεις και τα πρώτα κέρδη από τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης.Σύμφωνα με τα «Νέα», υψηλόβαθµα στελέχη της Ν∆ υποστηρίζουν ότι η κοµµατική ηγεσία αναζητά τον πλέον κατάλληλο χρόνο στον οποίο θα πρέπει να εκδηλωθεί η σχετική κίνηση από τον Αντώνη Σαµαρά, αλλά εκτιμούν ότι η στιγμή αυτή δεν θα αργήσει.Κατά τις ίδιες πηγές, ο χρονικός ορίζοντας για την υποβολή του αιτήµατος δεν ξεπερνά τον Σεπτέµβριο (και το βήµα της ∆ΕΘ), αλλά µπορεί να αποτελεί κεντρικό ζήτηµα της πολιτικής αντιπαράθεσης από τις αρχές Ιουλίου.Το δηµοσκοπικό προβάδισµα της Ν∆ που κατέγραψε η Public Issue (µε εκτίµηση εκλογικής δυναµικής στο 31% έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ) έχει προκαλέσει ενθουσιασµό στο γαλάζιο στρατόπεδο, αλλά από την κοµµατική ηγεσία επιχειρείται τα γαλάζια στελέχη να κινηθούν σε χαµηλούς τόνους.Συνεργάτες του κ. Σαµαρά κάνουν λόγο για «νέο πολιτικό τοπίο» και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το προσεχές διάστηµα η Ν∆ θα εµφανίσει ακόµη µεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης και το προβάδισµά της θα διευρυνθεί.

«Βροχή» τα εξώδικα πολιτών προς βουλευτές για το Μεσοπρόθεσμο


Εξώδικο-διαμαρτυρία προς τους τρεις βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ, μέσω του οποίου τους καλούν να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, απέστειλαν 29 πολίτες των Χανίων.Αντίστοιχα εξώδικα έχουν λάβει από πολίτες οι βουλευτές Ηρακλείου, Πιερίας και Ηλείας.«Περιμένουμε από αυτούς που εκλέγουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι τα συμφέροντα των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου» αναφέρουν 29 πολίτες των Χανίων.Το εξώδικο έχει αποδέκτες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, Ευτύχη Δαμιανάκη και Ευαγγέλια Κουρουπάκη, ενώ κοινοποιείται και στον βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη.Ο κ. Κουβάτσος, Χανιώτης που υπογράφει το εξώδικο, σημειώνει ότι «εκτός από τους 29 που το αποστέλλουν, το έχουν συνυπογράψει και δεκάδες ακόμα πολίτες των Χανίων».Απάντηση στο εξώδικο έδωσε με γραπτή της δήλωση η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη, επισημαίνοντας πως «η πολιτική δεν ασκείται με εξώδικα και νομικίστικους όρους, ειδικά όταν πρόκειται για την σωτηρία της πατρίδας».Στην απάντηση της, η κ. Κουρουπάκη αναφέρει:«Μετά από επικοινωνία που είχα με τον δικηγόρο Χανίων κ. Χατζημιχελάκη, ο οποίος είναι ένας από τους 30 υπογράφοντες την εξώδικο διαμαρτυρία, που με δικαστικό επιμελητή μου επεδόθη και αφού με διαβεβαίωσε ότι δεν βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση-διαμάχη με κάποια οργανωμένη ομάδα πολιτών, αλλά απλά 30 φίλοι, μεταξύ τους Χανιώτες, θέλησαν να επιστήσουν την προσοχή στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, τον ευχαριστώ ιδιαίτερα».Ακόμη, ευχαριστώ και τους υπόλοιπους 29 συμπολίτες μου για τις νομικές συμβουλές και πληροφορίες που μου δίνουν μέσω του εγγράφου. Δηλώνω δε, ότι παραμένω σταθερή στην άποψή μου, ότι η πολιτική δεν ασκείται με εξώδικα, νομικούς και νομικίστικους όρους, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τη σωτηρία της πατρίδος».

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ύψους 1,25 δισ ευρώ


Στη σκιά της νέας υποβάθμισης της Ελλάδας από την Standard and Poor’s, το Δημόσιο προχωρά σήμερα, Τρίτη, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων και ύψους 1,25 δισ. ευρώ.Σημειώνεται πως στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τον Μάιο ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ζητούσε ξανά 1,25 δισ ευρώ και τελικά άντλησε κεφάλαια 1,625 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,88%. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία εξάμηνων γραμματίων στις 12 Απριλίου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,80%.Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 17η Ιουνίου.Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια.Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 16 Ιουνίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Σε θέση μάχης βρίσκονται τα συνδικάτα


Σε θέση μάχης βρίσκονται τα συνδικάτα, τα οποία εντείνουν τις αντιδράσεις τους στις εξαγγελίες του νέου πακέτου μέτρων. Εικοσιτετράωρη γενική απεργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν εξαγγείλει, για αύριο, ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:00 στην Ομόνοια, ενώ στο Σύνταγμα θα συγκεντρωθούν από το πρωί οι "Αγανακτισμένοι".Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, καθώς συμμετέχουν στην απεργία γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.Προβλήματα αναμένονται και στις πτήσεις των αεροσκαφών, λόγω της απόφασης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας να συμμετάσχει στην απεργία.Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, συμμετέχοντας έτσι στην απεργία της ΓΣΕΕ.Μέσα στην ημέρα, αναμένεται να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, για τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης. Πάντως, οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο, αύριο.Από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, θα ξεκινήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κατά της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της επιχείρησης. Η απεργία αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας και ενδέχεται να οδηγήσει σε προγραμματισμένες περικοπές φορτίου.Επίσης, απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 21 Ιουνίου ημέρα Πανευρωπαϊκής δράσης.

Επανέρχονται τα αντικειμενικά κριτήρια για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες


Επαγγελματικά κριτήρια για 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα προσδιορίζουν ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος, καθιερώνονται με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.Ουσιαστικά, δηλαδή, επανέρχονται έπειτα από περίπου 10 χρόνια τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης που είχαν υιοθετηθεί το 1994 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο.Κριτήρια για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ύψος εισοδήματος θα είναι το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή στην οποία έχει έδρα ο επαγγελματίας, το ενοίκιο, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των υπάλληλων που απασχολούνται στην επιχείρηση κ.ά.Με βάση αυτά τα κριτήρια θα προσδιορίζεται το ελάχιστο εισόδημα βάσει του οποίου θα θεωρείται βιώσιμη η άσκηση ενός επαγγέλματος.Το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια» θα συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνεται στην Εφορία και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης.Όποιο από τα τρία ποσά είναι το υψηλότερο, αυτό θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ένας γιατρός που διατηρεί ιατρείο στο κέντρο της Αθήνας ορίζεται από την Εφορία ότι πρέπει να έχει εισόδημα τουλάχιστον 30.000 ευρώ τον χρόνο, τότε ο συγκεκριμένος γιατρός θα πληρώσει φόρο για 30.000 ευρώ ακόμα και αν τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα!Το νέο σύστημα αναμένεται να ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από εφέτος.Τα αντικειμενικά κριτήρια για πρώτη φορά, είχαν καθιερωθεί το 1986 με τη μορφή του «τεκμηρίου βιωσιμότητας», το οποίο καταργήθηκε το 1990.Τα τεκμήρια που καθιερώθηκαν από το οικονομικό έτος 1995 ίσχυσαν μέχρι και τη χρήση του 1998.Από τη χρήση του 1999 καθιερώθηκε ο «διπλός» τρόπος προσδιορισμού των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, που ίσχυσε μέχρι και τη χρήση του 2002 και από το 2003 καθιερώθηκε ο λογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών.Στο παρελθόν αρκετοί ήταν αυτοί έκαναν λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση, καθώς δεν φορολογείται το εισόδημα που αποκτάται, το οποίο μπορεί να προσδιορισθεί είτε λογιστικώς είτε με τον έλεγχο, αλλά ένα πλασματικό εισόδημα το οποίο με βάση ορισμένα κριτήρια υποτίθεται ότι αποκτά ο φορολογούμενος.

Μειώσεις έως και 40% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο


Τέλος στα επιδόµατα και αυξήσεις µόνον έπειτα από αξιολόγηση φέρνει το ενιαίο µισθολόγιο που θα ψηφιστεί τον Ιούλιο, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ θα οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών έως και 40%.Οι υπάλληλοι µε τα ίδια προσόντα που απασχολούνται σε αντίστοιχες θέσεις, θα λαµβάνουν ίσες αποδοχές, ανεξάρτητα από τον φορέα όπου έχουν προσληφθεί. Στόχος είναι οι αµοιβές στο ∆ηµόσιο να εξοµοιωθούν σε ετήσια βάση µε τους µισθούς στον ιδιωτικό τοµέα.Όπως επισημαίνουν Τα Νέα, µε την καθιέρωση του νέου µισθολογίου περισσότεροι από 700.000 δηµόσιοι υπάλληλοι θα δίνουν καθημερινά εξετάσεις, καθώς θα καταργηθεί η αυτόµατη εξέλιξή τους στα µισθολογικά κλιµάκια ανά διετία και θα καθιερωθεί σύστηµα αξιολόγησης από τους προϊσταµένους προκειµένου να µπορέσουν να αλλάξουν κλιµάκιο.Μεταξύ των διατάξεων που προωθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονοµικών είναι επίσης ο περιορισµός των µισθολογικών κλιµακίων από 18 σε 6 ή 7, τα οποία θα έχουν τη µορφή βαθµών, στα πρότυπα των αντιστοίχων για τους κοινοτικούς υπαλλήλους της Κοµισιόν.Παράλληλα, εξετάζεται να καθιερωθούν διαφορετικοί ρυθµοί εξέλιξης ανάλογα µε την εκπαιδευτική κατηγορία των υπαλλήλων.Έτσι δεν αποκλείεται υπάλληλοι Τεχνολογικής και Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης να αλλάζουν βαθµό ανά δύο ή τρία χρόνια, ενώ για υπαλλήλους Υποχρεωτικής και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ενδέχεται να ορίζεται τετραετία.Σε κάθε περίπτωση θα οριστούν συγκεκριµένα µόρια και µετρήσιµοι δείκτες, που θα λαµβάνονται υπόψη από τους προϊσταµένους και βάσει αυτών θα δίνεται το πράσινο φως για αλλαγή κλιµακίου.Εάν κάποιος υπάλληλος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της θέσης που κατέχει, ενδέχεται να παραµείνει στο ίδιο κλιµάκιο και να µη λάβει τις αντίστοιχες αυξήσεις µισθού µέχρι και τη συνταξιοδότησή του.Παράλληλα, µε το νέο µισθολόγιο από τα 54 διαφορετικά επιδόµατα που καταβάλλονται σήµερα σε διάφορες κατηγορίες δηµοσίων υπαλλήλων και οδηγούν σε µισθολογικές διαφορές ακόµη και 1.800 ευρώ, θα παραµείνουν σε ισχύ µόνον δύο.Πρόκειται για το οικογενειακό επίδοµα, το οποίο όµως θα χορηγείται µόνον για την ύπαρξη παιδιών και όχι ως γάµου, καθώς και για το επίδοµα θέσης ευθύνης που δίνεται σε όσους αναλαµβάνουν καθήκοντα προϊσταµένων σε δηµόσιες υπηρεσίες.Τα υπόλοιπα επιδόµατα στη συντριπτική τους πλειονότητα θα καταργηθούν, ενώ εξετάζεται το ενδεχόµενο ποσοστό ορισµένων επιδοµάτων να ενσωµατωθεί στον βασικό µισθό. Η πιθανή ενσωµάτωση εξαρτάται από την καταγραφή των επιπτώσεων που θα επιφέρει στις συντάξεις.Μελετάται επίσης η πιθανότητα να διατηρηθεί και το επίδοµα ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο λαµβάνουν συγκεκριµένες κατηγορίες εργαζοµένων. Αντιθέτως, τέλος εποχής θα σηµάνει και για το κίνητρο απόδοσης που καταβάλλεται σε µηνιαία βάση σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους.

Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη


«Περισσότερο Αίμα Περισσότερη Ζωή». Αυτό είναι το σύνθημα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη και έχει στόχο να δείξει την επείγουσα ανάγκη να γίνουν και άλλοι άνθρωποι στον κόσμο «σωτήρες ζωής» με την ένταξη τους στους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και να μεταδώσει την ιδέα στις νεότερες γενεές.Στις 14 Ιουνίου κάθε έτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η ημερομηνία είναι η γενέθλια ημέρα του Γερμανού ιατρού Κάρλ Λάντσταϊνερ, που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και πήρε το Νόμπελ Ιατρικής το 1930.Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως: να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες και να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες.Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.Οι εθελοντές αιμοδότες παγκοσμίως είναι περίπου 93 εκατομμύρια για όλους τους τύπους αίματος. To 50% όλων των δωρεών συλλέγεται από τις αναπτυγμένες χώρες.

Συνάντηση Προβόπουλου με τους τραπεζίτες στον απόηχο της υποβάθμισης από την Standard & Poor's


Με τους διοικητές των ελληνικών τραπεζών συναντάται την Τρίτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μία ημέρα με την υποβάθμιση της χώρας από την Stabdard & Poor's.Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι τα τα θέματα ρευστότητας και των εγγυήσεων.Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και η συμμετοχή των τραπεζών σε ενδεχόμενη εθελοντική συμφωνία για τη μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους.Ο κ. Προβόπουλος θα αναφερθεί και στο σχέδιο της κεντρικής τράπεζας να αναθέσει σε επενδυτική τράπεζα την αξιολόγηση των προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών, κατά την οποία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο δάνεια συνολικού ύψους 250 δισ. ευρώ.Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμάται ότι θα αναφερθεί και στην ανάγκη συνένωσης δυνάμεων των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο πολύ δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει στην ελληνική οικονομία και την αγορά η κρίση χρέους.Την Δευτέρα, η Η Standard and Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα κατά μία κατηγορία στην βαθμίδα CCC από την κατηγορία B διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές.Πρόκειται για τη χαμηλότερη αξιολόγηση χώρας από την S&P.Όπως ανέφερε η S&P, οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους είναι ιδιαίτερα αυξημένες (τις υπολογίζει σε 30-50%) και προσθέτει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος είναι μεγάλοι, κάνοντας ακόμη αναφορά και σε πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας.Σε περίπτωση κουρέματος του χρέους, υποστηρίζει η S&P, το ποσό θα φτάσει το 50 και 70%.Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ακόμη ότι η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει υψηλή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης.Επιπλέον, η S&P εκτιμά ότι σε μία αναδιάρθρωση θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες πιστωτές το πιθανότερο με μη ευνοϊκούς όρους, κάτι που θα προκαλέσει «πιστωτικό επεισόδιο».Σε αυτήν την περίπτωση, η S&P θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την αξιολόγηση της Ελλάδας στην βαθμίδα D.«Κατά την άποψή μας μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default- SD)», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Έγγραφο Ντόλιου για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης


«Οι πόροι της Αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε συνάρτηση με την πορεία εσόδων του κράτους», ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.Προηγήθηκε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, για τις καθυστερήσεις απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση.«Τα έσοδα της αυτοδιοίκησης ανέρχονται σε ύψος που προσδιορίζεται ρητά στο νόμο για τον Καλλικράτη, ως συγκεκριμένα ποσοστά από δυναμικούς φόρους του κράτους. Κατά συνέπεια, οι πόροι της είναι σε συνάρτηση με την πορεία εσόδων του Κράτους», διευκρινίζει ο υφυπουργός και ενημερώνει τον βουλευτή ότι «για το 2011, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι αυξημένοι έναντι εκείνων που διατέθηκαν κατά το έτος 2010, με τα ποσά που αφορούν στις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες, ενώ οι κατανομές τους πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και σύμφωνα με τις αποδόσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».Στο μεταξύ, σε άλλο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη, Γιάννη Ζιώγα και Σοφία Καλαντίδου για την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Θερμαϊκού, ο υφυπουργός Εσωτερικών επισημαίνει: «Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών των δήμων πρέπει να είναι ανάλογη με την αύξηση της δαπάνης που απαιτείται για την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών και στο πλαίσιο αυτό οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων πρέπει να αιτιολογούνται ειδικώς με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων όσον αφορά το σχετικό προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων».

Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin


Η σταθερότητα του ευρώ και η Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο των άτυπων συνεδρίασεων Eurogroup και Ecofin, σήμερα, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στα συμβούλια θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.Στη συνέχεια, αναμένεται κοινή ανακοίνωση υποστήριξης της Ελλάδας, στην οποία θα δεσμεύονται να κάνουν ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Μετά τις συνομιλίες, οι υπουργοί Οικονομικών και των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα έχουν δείπνο εργασίας κατά το οποίο θα συζητήσουν την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας.Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι εθελοντική και να μην προκαλέσει μια στάση πληρωμών, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τάχθηκε εκ νέου υπέρ των μεταρρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, όπως η εισαγωγή πιο αυστηρών και συστηματικών κυρώσεων στην περίπτωση δημοσιονομικών υπερβάσεων.Την Παρασκευή ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ συναντώνται στο Βερολίνο, μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (23 - 24 Ιουνίου) με κύριο θέμα στην ατζέντα την κρίση χρέους.Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε χθες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, κατά τρεις βαθμίδες, από το "Β" σε "CCC".Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s παραβλέπει, τόσο τις διαβουλεύσεις που γίνονται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, όσο και τις κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Πολύ μεγάλες καταστροφές από την έντονη χαλαζόπτωση στο Ματσούκι



Πολύ μεγάλες καταστροφές σε βασικές υποδομές (δρόμος, χώρος στάθμευσης) καθώς και σε καλλιέργειες προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση,στην δημοτική ενότητα Ματσουκίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Άμεση ήταν η επέμβαση του Δήμου,που είχε την βοήθεια της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και ειδικά του κ. Δημήτρη Μαυρογιώργου.Η συνεργασία του κ. Μαυρογιώργου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Νίκο Βαιτση, είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο απεγκλωβισμό αρκετών τουριστών και κατοίκων του χωρίου,καθώς επίσης και την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στο χωριό. Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος κ. Γιάννης Σεντελές με τον αντιδήμαρχο κ. Σκαμνέλο και τον τέως Πρόεδρο της κοινότητας Ματσουκιου και νυν δημοτικό σύμβουλο κ. Αλκιβιάδη Λανταβο. Μηχανήματα του Δήμου Βορείων Τζουμερκων και της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, δουλεύουν ακατάπαυστα,προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές το συντομότερο δυνατόν.

Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των καυσίμων!!!



Βάλαμε βενζίνη σε ένα πρατήριο (10-6-2011) στα Γιάννενα με 1,645 Ευρώ, και την επόμενη ημέρα (11-6-2011) μας κακοφάνηκε πολύ όταν στην Πάργα βάλαμε την βενζίνη με 1,778 Ευρώ.Επειδή δύσκολα θα μας πιστέψει κανείς, και για να αποφύγουμε κάθε παρεξήγηση, αναρτήσαμε τις αποδείξεις από το πρατήριο στα Γιάννενα και το αντίστοιχο πρατήριο της Πάργας.Η διαφορά είναι 0,133 Ευρώ και θέλουμε να ρωτήσουμε, αν ξέρει κανείς, πως μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση τιμών;Ότι θέλει κάνει κανείς με τις τιμές της βενζίνης;Λίγο ακόμα να μεγαλώσει η διαφορά, μας είπαν οι φίλοι μας στην Πάργα, και θα μας συμφέρει να πηγαίνουμε στα Γιάννενα για βενζίνη. Ποτέ μην λες ποτέ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Αναγνώστης για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο παραλίμνιο


Σημερα Δευτερα το απογευμα η ωρα ειναι οχτω και μιση και τα αυτοκινητα συνεχιζουν να κυκλοφορουν κανονικα στον παραλιμνιο δρομο γυρω απο το Καστρο. Μεταξυ αυτων περιπολικα του Τμηματος Τροχαιας αλλα και Δημοτικος αστυνομος με το ιδιωτικο του αυτοκινητο, που το επωνυμο του παραπεμπει σε παλαιο παιχτη του Πας Γιαννενα....Θα ηθελα να ρωτησω το Δημαρχο, υπαρχει απαγορευση κυκλοφοριας οχηματων μετα τις εφτα γυρω απο το Καστρο ή εχει εγκαταληφθει η ιδεα μετα απο μια εβδομαδα;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Πνιγμός 72χρονου Δρέπανο


Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή «ΔΡΕΠΑΝΟΥ» Θεσπρωτίας, 72χρονος.Ο 72χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.