Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις


«Υπάρχει κι άλλος δρόμος!» υποστηρίζουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση για την έξοδο από την κρίση με το θέμα αυτό.Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση στελεχών που διαφωνούν με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές το βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο, τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά και τον εργατολόγο Αρι Καζάκο. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που πήραν την πρωτοβουλία, χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική «αδιέξοδη και ανομιμοποίητη» και δηλώνουν ότι δεν δέχονται να ασκείται στο όνομά τους. Πριν από μερικές μέρες διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη την πρώτη «αυτο-οργανωμένη διαρκή συνέλευση» όπως την αποκαλούν, με συμμετοχή περισσότερων από 100 μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για κάτι αντίστοιχο και σε άλλες πόλεις.«Στόχος είναι να γίνουν πανελλαδικά κι άλλες αντίστοιχες διαδικασίες, ώστε να οδηγήσουν σταδιακά στην εκπόνηση ενός άλλου σχεδίου πέρα από αυτό του μνημονίου, προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής δικαιοσύνης, εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας», αναφέρουν στην «Κ.Ε.» τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Ελευθεριάδης και Θέμης Τζήμας. Πρόκειται για τη συνέχεια της πρωτοβουλίας των 15 μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στην τελευταία σύνοδό του κατέθεσαν και σχετικό ενυπόγραφο κείμενο, με το οποίο ζητούσαν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.Μεταξύ των πολιτικών συμπερασμάτων και αιτημάτων που προέκυψαν από την πρώτη «αυτο-οργανωμένη διαρκή συνέλευση μελών ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης» είναι: α) επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους πιστωτές, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, γενναία μείωση των επιτοκίων και κούρεμα, β) συμμαχίες στην Ε.Ε. για την αλλαγή των θεμελίων του ευρώ, από τη μονεταριστική βάση του σε αναπτυξιακή με κοινωνικό χαρακτήρα, γ) διαφωνία με την εκποίηση των κομβικών τομέων της εθνικής οικονομίας, δ) στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ε) δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

enet

Αποδοκιμασίες βουλευτών και στα Γιάννενα!


Γιουχαϊστηκαν οι τοπικοί βουλευτές Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας (ΠΑΣΟΚ) και Σταύρος Καλογιάννης (π.υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ-ΝΔ). Χθές (Σάββατο), νωρίς το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου στην κατειλημμένη (από τις παράγκες τους) κεντρική πλατεία.

indimedia

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ:«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»


«Δίνουν την ευκαιρία να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο» είπε επικρίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, πριν από μερικούς μήνες, καταψηφίζοντας το σχετικό πολυνομοσχέδιο και προκαλώντας τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, οικονομολόγος και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Πρέβεζας, έχει περάσει και πιο δύσκολα, αφού υπήρξε ένας από τους νεαρότερους κρατούμενους της χούντας, που βασανίστηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών. Στέλεχος του ΚΚΕ για χρόνια, αποχώρησε το 1989, διαφωνώντας με την παραπομπή του Α. Παπανδρέου. Στη συνέχεια πέρασε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου στο υπ. Εξωτερικών. Σήμερα τονίζει την αντίθεσή του με την οικονομική πολιτική, για την οποία δηλώνει ότι αποτελείται από ένα μείγμα «κακών επιλογών και επικίνδυνων χειρισμών».

Υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση;
Ο δρόμος που πρότεινε το μνημόνιο απέτυχε. Οχι γιατί δεν εφαρμόστηκε σωστά αλλά γιατί ήταν μια λάθος θεραπευτική αγωγή, που στηρίχθηκε σε λάθος διάγνωση. Αντί να απαντάει στο πρόβλημα, βαθαίνει την κρίση. Η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και εσωτερική. Η ευρωπαϊκή πρέπει να έχει τρεις συνιστώσες: Μείωση του χρέους στις χώρες της περιφέρειας, σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο κέντρο και στην περιφέρεια, άρση των ενδοευρωπαϊκών ανισορροπιών. Η εσωτερική πρέπει να συμβάλει στην εξωστρεφή ανάπτυξη, μέσω της αναμόρφωσης των τριών αναπτυξιακών εργαλείων -κράτος, τράπεζες, αγορά- ξεφεύγοντας από την τρέχουσα λογιστική λογική.

Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτόν τον δρόμο;

Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων. Ο κ. Παπακωσταντίνου αντί να αρθρώνει τα επιχειρήματα των οφειλετών απέναντι στους δανειστές, γίνεται φορέας των επιχειρημάτων των πιστωτών προς το εσωτερικό, απεμπολώντας τα διαπραγματευτικά εργαλεία της χώρας.

Εχει διαπραγματευτικά εργαλεία η χώρα;
Και βέβαια έχει. Εχει όμως λάθος διαπραγματευτική στρατηγική. Είναι άλλο να λες: έχω πρόβλημα και πρέπει να με βοηθήσετε εν ονόματι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και άλλο να απευθύνεσαι στους εταίρους και να λες: έχω πρόβλημα, έχετε πρόβλημα, ελάτε να βρούμε μια συνεργατική λύση, γιατί αν με αναγκάσετε να φέρω όλο το βάρος της προσαρμογής, και να βρεθώ το 2013 σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ξεκίνησα, τότε θα πάμε στον γκρεμό παρέα.

Κι αν μας διώξουν από το ευρώ, όπως είπε η κ. Δαμανάκη;

Είναι εγκληματικό ατόπημα να βάζεις υπό αμφισβήτηση το ύστατο διαπραγματευτικό σου εργαλείο. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει νομική βάση εκδίωξης μιας χώρας από το ευρώ. Δεύτερον, ακόμη και οικειοθελής αποχώρηση θα προκαλούσε έναν κυκεώνα νομικών προβλημάτων. Τρίτον, η δημιουργία οποιουδήποτε μηχανισμού διαχείρισης της κρίσης απαιτεί αλλαγή των συνθηκών, που με τη σειρά της απαιτεί ομοφωνία. Αρα έχεις και τη δυνατότητα να μπλοκάρεις όχι μόνο την έξοδο, αλλά και την ίδια τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ποια η γνώμη σας για τις αποκρατικοποιήσεις;
Δυστυχώς η συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις κυριαρχείται από μια λογιστική λογική και όχι από τη λογική ενός επιτελικού, αναπτυξιακού επανασχεδιασμού του κράτους. Δεν υπάρχει σοβαρός αναλυτής που να πιστεύει ότι ο στόχος των 50 δισ. μέχρι το 2015 είναι εφικτός. Τίθεται για να είναι σε θέση να κάμψουν τις οποιεσδήποτε αντιστάσεις σε επιλογές που θέλουν να μας επιβάλλουν. Θέλουν οι επιλογές τους να είναι και διαταγές. Εχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι στην εποχή των αποκρατικοποιήσεων έχουμε και όξυνση της διαφθοράς. Θεωρώ ότι εδώ εντάσσονται οι πιέσεις που ασκούνται από ντόπιους οικονομικούς κύκλους για κυβερνήσεις «προσωπικοτήτων», δηλαδή «πολιτικών μιας χρήσης» σε μια εποχή που θα παιχθούν πολλά χρήματα στις αποκρατικοποιήσεις.

Γιατί υπάρχει αυτή η πίεση για συναίνεση; Δεν είναι παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της χώρας;
Πιέζουν για συναίνεση γιατί η πολιτική αυτή υπερβαίνει τη δεκαετία. Στην προσπάθειά τους αυτή παρεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά μιας χώρας, κατά παράβαση των συνθηκών και της ορθής πρακτικής στην Ε.Ε.

Πιστεύετε ότι αν δεν περνούσε το μεσοπρόθεσμο, δεν θα πληρώνονταν δημόσιοι υπάλληλοι, όπως υποστηρίζουν κάποιοι;

Δυστυχώς στην προσπάθεια να περάσει το μεσοπρόθεσμο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινδυνολογεί και καλλιεργεί το φόβο. Αυτή η «μυωπική» επιλογή ξεχνά ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση των καταθέσεων, βάζοντας σε κίνδυνο το ήδη ασταθές τραπεζικό σύστημα. Εχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα κακών επιλογών και επικίνδυνων χειρισμών.

Υπάρχει πολιτική βούληση να παταχθεί η φοροδιαφυγή;

Αν θες να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή με ουσιαστικό τρόπο, πρώτα χτυπάς τη διαφθορά. Το οικονομικό επιτελείο ξόδεψε την ενέργειά του σε επικοινωνιακά παιχνίδια και όχι σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για όσα συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος;
Οι αντιδράσεις του κόσμου αναδεικνύουν ότι πλέον το βασικό πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Υπήρξαν χώρες που βγήκαν από την κρίση χωρίς την εμπιστοσύνη των αγορών, δεν γνωρίζω χώρες να βγήκαν από την κρίση χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών.

enet

Επανέρχονται τα σενάρια ανασχηματισμού

Στο επίκεντρο το οικονομικό επιτελείο

Σενάρια ανασχηματισμού επανέρχονται στις σελίδες του κυριακάτικου Τύπου, με αφορμή την έντονη κριτική που διατυπώθηκε από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τις αναφορές του πρωθυπουργού για αξιοποίηση προσώπων σε καίριους τομείς «χωρίς κομματικούς περιορισμούς».Αν και οι προθέσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου για αλλαγές στην κυβέρνηση παραμένουν άδηλες, η φρασεολογία συνεργατών και συνομιλητών του πρωθυπουργού έχει αλλάξει από το «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» στο «όλα θα γίνουν, όταν έρθει η ώρα».Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, κατά πολλούς η ώρα αυτή δεν θα αργήσει- αν και ως προς αυτό το θέμα διατυπώνονται διάφορες απόψεις από συνομιλητές του Πρωθυπουργού και μέλη της κυβέρνησης.Η μία θέση, θέλει την αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου εντός των προσεχών ημερών, έτσι ώστε η ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή να ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο σχήμα.Σχετικές απόψεις εκφράζονται, χωρίς είναι γνωστό πόσο να εισακούονται, καθώς εκκρεμεί η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin, καθώς και η τελική διαμόρφωση του σχεδίου που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.Η άλλη άποψη «προβλέπει» αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και στη δομή της κυβέρνησης εν γένει, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και αφότου θα έχουν διαμορφωθεί κάποια δεδομένα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν πάντως και το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι αλλαγές για την αρχή του φθινοπώρου.Ως προς το πολιτικό στοιχείο, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον ξεκάθαρη η εικόνα ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι ανεπιθύμητος συνομιλητής για τους περισσότερους βουλευτές.Την ίδια στιγμή εκφράζονται απόψεις στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες ότι η τοποθέτηση ενός προσώπου με υπερκομματικά χαρακτηριστικά θα ήταν ίσως η μοναδική δυνατότητα εμπέδωσης ενός διαφορετικού πολιτικού κλίματος. Το πρώτο όνομα στον κατάλογο παραμένει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Λιγότερα ΙΧ στους δρόμους και βελτίωση της ταχύτητας κίνησης έφερε το Μνημόνιο


Μείωση στις καθημερινές μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο με ΙΧ κατά 30% σε σχέση με πέρσι και βελτίωση της ταχύτητας κίνησης κατά 50% στους βασικούς οδικούς άξονες της Αθήνας έχουν φέρει οι συνεχείς ανατιμήσεις του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων.Παρόλα αυτά, όμως η αύξηση της επιβατικής κίνησης, με εξαίρεση το Μετρό, είναι σχεδόν μηδενική και αποτελεί σαφή ένδειξη ότι πίσω από την κυκλοφοριακή ανάσα κρύβεται η αυξανόμενη ανεργία. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Μάρτιο είχαμε αύξηση των εισιτηρίων και μείωση των καρτών απεριορίστων διαδρομών, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας, του υπουργείου Υποδομών, το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε επτά βασικούς άξονες του Λεκανοπεδίου (Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Ιερά Οδός, Πέτρου Ράλλη, Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Κηφισού) παρατηρείται συνεχής μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου από 4% έως και 9% με σαφή καθοδική τάση, αφού το υψηλότερο ποσοστό αφορά τον Μάρτιο.Μεγαλύτερη εμφανίζεται και η αύξηση της μέσης ταχύτητας κίνησης των οχημάτων που στο ίδιο διάστημα έφτασε έως και 10%.Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι μετρήσεις έδειχναν άνοδο έως και 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, αφού οι συγκοινωνιολόγοι είχαν διαπιστώσει από τότε ότι οι περισσότεροι δρόμοι λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κυρίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής σε συνθήκες κορεσμού και επομένως δεν υπήρχαν περιθώρια περαιτέρω αύξησης της κυκλοφορίας.Το ενδιαφέρον είναι ότι το επιβατικό κοινό δεν στράφηκε στα μέσα μεταφοράς. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι αυξήθηκαν τα έσοδα στο σύνολο των συγκοινωνιακών μέσων, που τον Μάρτιο έφτασε το 7,6% και μάλιστα είναι η πρώτη θετική εξέλιξη της τελευταίας τριετίας.Η βελτίωση των εσόδων αποδίδεται στην αύξηση των τιμών στα εισιτήρια κατά 40% και στην ενίσχυση των συνεργείων για την εισιτηριοδιαφυγή η οποία φτάνει το 40% στα λεωφορεία.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο"

Συνέντευξή στο "Βήμα της Κυριακής"

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλώνει ο πρωθυπουργός . Σε συνέντευξή του, στο "Βήμα της Κυριακής", ο κ. Παπανδρέου λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των νέων μέτρων ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα παρά μόνο η θέληση , όπως τονίζει, να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας.Στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα, ο πρωθυπουγρός δηλώνει πως αν υπήρχε άλλη λύση θα την είχε επιλέξει. "Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ. Στον πόλεμο κάνεις και λάθη. Τραυματίζεσαι, ματώνεις, χάνεις και μάχες. Αλλά το ζητούμενο είναι να κερδίσες τον πόλεμο για τη σωτηρία και την αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο", δηλώνει κατηγορηματικά , επισημαίνοντας πως όποιος ισχυρίζεται πως η χώρα μπορεί να βγει από μια τέτοια κρίση με εύκολο τρόπο, ίσως να μην έχει καταλάβει το μέγεθος και το βάθος της.Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπακωσταντίνου και στις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει πως οι αποφάσεις είναι συλλογικές, ενώ σε όσους τον επικρίνουν για τις επιλογές που έχει κάνει όσον αφορά τους συνεργάτες του, ξεκαθαρίζει πως μοναδικό του κριτήριο είναι η καλύτερη προώθηση του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας πως μάλλον κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πως προσπαθεί εδώ και μήνες να επιβάλει μια νέα κουλτούρα διαλόγου και διαβούλευσης σε όλα τα επίπεδα.Ο Γιώργος Παπανδρέου απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές και επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του και προς την αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση. "Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα οι πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε καταλάβει το διακύβευμα για την πατρίδα μας", λέει ο πρωθυπουργός ο οποίος φροντίζει να στείλει μήνυμα και στους πολίτες που διαμαρτύρονται, τονίζοντας πως έχουν δίκιο να αγανακτούν καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη σπατάλη και τη διαφθορά.

«Κεφαλικός φόρος» σε όλα τα εισοδήματα μέχρι το 2015


Από 1% έως 4% ενδέχεται να ανέλθει ο «κεφαλικός φόρος» (ή εισφορά αλληλεγγύης όπως την ονομάζει το υπουργείο Οικονομικών) που θα επιβληθεί σε όλα σχεδόν τα εισοδήματα έως το 2015.Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε την Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ότι ο φόρος θα είναι από 1% έως 3% ή 4% και θα ισχύσει καθ' όλη τη διάρκεια του προγραμματος.Από την εισφορά θα εξαιρεθούν οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.Ο φόρος θα επιβληθεί από τα εισοδήματα του 2010.Το ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο φόρος καθώς και οι συντελεστές αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ημέρες.Το βασικό σενάριο κάνει λόγο για επιβολή της εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (όσο είναι το αφορολόγητο όριο), αλλά δεν αποκλείεται ο «πήχυς» να πέσει χαμηλότερα, στα 8.000 ή ακόμα και στα 6.000 ευρώ.Ο συντελεστής 1% θα επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο συντελεστής 2% έως 40.000 ευρώ και ο υψηλότερος συντελεστής στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.Εφόσον το υπουργείο αποφασίσει να επιβάλει και συντελεστή 4% τότε θα επιβαρύνονται τα υψηλά εισοδήματα, δηλαδή άνω των 60.000 ευρώ.Εάν τελικά προχωρήσει το βασικό σενάριο, τότε για ετήσια εισοδήματα 15.000 ευρώ ο πρόσθετος φόρος θα είναι 150 ευρώ, ενώ για εισοδήματα 30.000 ευρώ ο φόρος θα είναι 600 ευρώ.Ο «κεφαλικός φόρος» σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογούμενους.Η εισφορά θα επιβάλλεται στο φορολογητέο εισόδημα, δηλαδή σε αυτό που δηλώνουν οι φορολογούμενοι ή σε αυτό που θα προκύπτει από τα αυξημένα έως 50% τεκμήρια διαβίωσης.Δηλαδή, αν για παράδειγμα κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, αλλά από τα τεκμήρια προκύπτει εισόδημα 30.000 ευρώ, τότε η εισφορά θα επιβάλλεται στα 30.000 ευρώ.

Αιχμές Βενιζέλου κατά Παπακωνσταντίνου για την οικονομία


Αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την κατάσταση στην οικονομία αφήνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.Στο ερώτημα, αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους υπουργούς χειρίστηκαν την πρώτη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, ο υπουργός απαντά:«Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος. Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο».Συμπληρώνει δε, πως το μείζον δεν είναι η τύχη ενός κυβερνητικού στελέχους, αλλά να μην παραμείνει η χώρα σε κρίση επί μακρόν.Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την εκτίμηση πως το Μνημόνιο θα πετύχει τελικά τους στόχους του, ενώ ζητά από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειάζεται για να «σταλούν μηνύματα που να αλλάζουν την ατμόσφαιρα».Εκφράζει την εκτίμηση πως ο σκληρός πυρήνας του προγράμματος θα κρατήσει μέχρι το 2015, κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως λέει, για τις επόμενες δεκαετίες απαιτείται πιστή εφαρμογή της εξίσωσης, που είναι «υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, βατό επιτόκιο δανεισμού και πρωτογενή πλεονάσματα».Όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι αποφάσεις αυτές είναι τόσο κρίσιμες και τόσο πολύπλοκες, που καθεμία πρέπει να έχει τη μορφή νόμου, γιατί αλλιώς δημιουργούνται τεράστιες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες, ενώ υπάρχει-ας μην το κρύβουμε- και ζήτημα ευθύνης για τα πρόσωπα που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Άρα, μόνο με τη Βουλή και τη μορφή νόμου λύνονται τα θέματα αυτά».Σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές, ενώ όσον αφορά στο δημοψήφισμα επισημαίνει πως δε νοείται δημοψήφισμα με «απλουστευτικό, παραπειστικό ή αυτονόητο ερώτημα που λειτουργεί μόνο ως υποκατάστατο των εκλογών και ως μηχανισμός έμμεσης άντλησης νομιμοποίησης».Τέλος, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του υπουργού για τον Γιώργο Παπακωσταντίνου.«Ας μιλήσουμε καθαρά. Δεν πρόκειται να αναφερθώ δημόσια σε θέματα που ανήκουν στη σφαίρα της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης του πρωθυπουργού. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τόσο προφανή και αυτονόητα πράγματα που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα συζητάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε απεργιακούς ρυθμούς


Από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, θα ξεκινήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κατά της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της επιχείρησης. Η απεργία αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας και ενδέχεται να οδηγήσει σε προγραμματισμένες περικοπές φορτίου.Εικοσιτετράωρη γενική απεργία στις 15 Ιουνίου, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Την ίδια ημέρα θα απεργήσουν και οι γιατροί. Επίσης, απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 21 Ιουνίου ημέρα Πανευρωπαϊκής δράσης.