Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ξεκίνησε την λειτουργία του ο ΤΟΕΒ Λάμαρης


Σε λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή το αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ της Λάμαρης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του.Το έργο ολοκληρώθηκε σε διάστημα 15 ημερών από την δημοπράτησή του και οι παραγωγοί της περιοχής μπορούν πλέον να ποτίσουν τα χωράφια τους.Να θυμίσουμε ότι το αντλιοστάσιο και άλλα τμήματα του ΤΟΕΒ είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές από σπείρα βουλγάρων που δρούσε στην περιοχή και αφαιρούσε τον χαλκό από τις εγκαταστάσεις με σκοπό να τον πουλήσει.Η Γραμματέας της Αποκεντρωμενης Διοίκηση Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα υπέγραψε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 240 χιλιάδων ευρώ και ο Δήμος της Πρέβεζας προχώρησε την διαδικασία της ανάθεσης του έργου μετά την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην διαδικασία για την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών (τις υπηρεσίες, τον ανάδοχο εργολάβο κλπ) υπογραμμίζοντας ότι οι παραγωγοί της περιοχής θα μπορούν να είναι πλέον ήσυχοι ότι δεν θ΄ αντιμετωπίσουν προβλήματα λειψυδρίας την θερινή περίοδο.

Σύλληψη δύο νεαρών για εμπρησμούς κάδων στην Άρτα


Συνελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα στις 03.30΄στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας δύο νεαροί, ηλικίας 17 και 18 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατά τις ώρες 02.20΄- 02.50΄ της ίδιας μέρας (06-06-2011) προκάλεσαν πυρκαγιά σε 4 κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα οι δύο εξ’ αυτών να καταστραφούν ολοσχερώς. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Άρτας, από το Τ.Α Άρτας που διενεργεί την προανάκριση, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν εντός ορίων του αυτοφώρου οι γονείς του ανήλικου, κατηγορούμενοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.Σε δηλώσεις του με αφορμή το γεγονός ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων κ. Θεόδωρος Γκούβας ανέφερε τα εξής: «Μας κάψανε έξι πλαστικούς κάδους την περασμένη Παρασκευή και έναν αριθμό κάδων απόψε. Απ’ ότι ξέρω η Ασφάλεια συνέλαβε δύο νεαρούς και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα. Μίλησα στα παιδιά, μου είπαν ότι δεν το ξανακάνουν, οι γνωστές δικαιολογίες. Η Αστυνομία αυτεπάγγελτα θα κάνει τη δουλειά της και εμείς ως Δημοτική Αρχή θα εξετάσουμε πώς θα κινηθούμε. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός. Είναι ένα σοβαρό γεγονός γιατί η απώλεια στο Δήμο είναι σημαντική σ’ αυτή τη φάση που έχουμε σοβαρή έλλειψη κάδων και τα οικονομικά μας είναι δεδομένα».

Ανακοίνωση της ΠΑΣΚ Καθηγητών Ιωαννίνων


Η Π.Α.Σ.Κ. Καθηγητών Δ.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.Η πρόσφατη απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου είναι δυσεφάρμοστη και προκαλεί ποικίλα προβλήματα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής πίεσης και ανασφάλειας.Και το σημαντικότερο, καταργείται στην ουσία το δικαίωμα της επιλογής, αφού τα κριτήρια που θεσπίζονται δε σχετίζονται με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών ούτε με τον προγραμματισμό των γονιών τους.Πέρα από αυτά, η συγκεκριμένη απόφαση δε συνάδει με τη διακηρυγμένη θέση «Πρώτα ο Μαθητής» ούτε βεβαίως προωθεί την εξαγγελία για σύνδεση της σχολικής διδασκαλίας με την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αδιαφορεί για τους Φορείς Διαχείρισης


Τα προβλήματα που αφορούν τους Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών ή άλλων προστατευόμενων περιοχών της Ηπείρου, που είχαν σαν κοινή συνισταμένη την έλλειψη ενδιαφέροντος ενίσχυσής τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος, απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι πέντε πρόεδροι των φορέων αυτών, στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος.Τα κυριότερα, σύμφωνα με όλους τους προέδρους αφορούν την έλλειψη προσωπικού, την πενιχρή χρηματοδότηση και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχουν κι άλλα που έχουν να κάνουν με την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Σε ένα κοινό δίκτυο οι Φορείς
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, μια μόλις μέρα μετά την 5η Ιουνίου η οποία έχει θεσπιστεί ως παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, οι πρόεδροι των πέντε Φορέων Διαχείρισης της Ηπείρου (Καλαμά-Αχέροντα, Βίκου-Αώου, Αμβρακικού, Λίμνης Παμβώτιδας και Τζουμέρκων), εξέφρασαν τα παράπονά τους για την αδιαφορία που δείχνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ έκαναν κι έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων τους όσο διάστημα βρίσκονται στο τιμόνι των Φορέων αυτών.Αυτό που προτάχθηκε πριν κάθε πρόεδρος αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικός του Φορέας, ήταν η προσπάθεια που έχει γίνει και από τους πέντε, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή «ομάδα» που θα συντονίζει τις ενέργειες τους και θα απευθύνεται συνολικά στους αρμόδιους.Έτσι αποφασίστηκε κάθε φορέας να εκπροσωπείται στο άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο αυτού του δικτύου, όπως το ονόμασαν, από τον πρόεδρό του.

Χρηματοδότηση και προσωπικό τα μεγαλύτερα προβλήματα

Ο Θεόδωρος Κομνηνός, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα- Καλαμά, αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι Φορείς στη χώρας και σίγουρα αυτοί της Ηπείρου, όπως είναι η ελλιπής χρηματοδότηση, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι Φορείς αυτοί δεν είναι ενταγμένοι στον κρατικό προϋπολογισμό και λειτουργούν κυρίως με πόρους από κοινοτικά προγράμματα, κάτι που δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργίας τους, αφού αυτά δεν πολλές φορές δεν είναι συνεχόμενα.Ένα ακόμα πρόβλημα, που έθιξε ο κ. Κομνηνός, είναι αυτό του προσωπικού, το οποίο δεν είναι μόνιμο και στις περισσότερες περιπτώσεις όχι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο επιστημονικά όσο και διοικητικά.«Αγκάθι», αποτελεί ακόμα και το γεγονός ότι ελάχιστοι Φορείς Διαχείρισης είναι ιδρυμένοι με Προεδρικά Διατάγματα, αφού οι περισσότεροι λειτουργούν ύστερα από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, κάτι που τους κάνει ευάλωτους σε τυχόν καταγγελίες.«Είναι λυπηρό να γιορτάζουμε την Ημέρα του Περιβάλλοντος και οι Φορείς να μη λειτουργούν σωστά. Εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα να γιορτάσω. Αν δεν ασχοληθεί σοβαρά το ΥΠΕΚΑ δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα», είπε ο κ Κομνηνός.

Λαθροθηρία και λαθραλιεία στον Αμβρακικό

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, παίρνοντας το λόγο, αφού συμφώνησε ότι τα προβλήματα που αναφέρθηκαν από τον κ. Κομνηνό, είναι υπαρκτά και σε ότι τον αφορά, στάθηκε σε περισσότερο περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν το οικοσύστημα γύρω από τον Αμβρακικό.Τόνισε λοιπόν, πως η υπέρμετρη ρύπανσή του κυρίως από την κτηνοτροφία, τα αστικά, βιομηχανικά και γεωργικά λήμματα, έχουν προκαλέσει, σύμφωνα και μελέτες που έχουν γίνει από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την σχεδόν παντελή απουσία του οξυγόνου σε βάθος κάτω των είκοσι μέτρων, ειδικά στο νότιο τμήμα του κόλπου κοντά στο Μενίδι.Αυτό το γεγονός δεν εμφανίζεται τόσο έντονο στο άλλο μισό του κόλπου, όπου υπάρχει μια καλύτερη οξυγόνωση και πάλι όμως όχι όλες τις περιόδους του χρόνου.Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε και στην πανίδα της προστατευόμενης περιοχής, στην οποία ζουν αρκετά υπό εξαφάνιση είδη, συνδέοντας τη με την απουσία αρκετού αριθμού φυλάκων.Όπως είναι γνωστό τα φαινόμενα λαθροθηρίας και λαθραλιείας στον Αμβρακικό είναι συχνά κι αυτό εν μέρει οφείλεται και στην ελλιπή φύλαξη της περιοχής, αφού ο Φορέας διαθέτει μονάχα 7 φύλακες για να προστατέψει μια περιοχή που εκτείνεται σε τρεις νομούς.«Ζητήσαμε συνάντηση με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη για άμεσο συντονισμό και δράσεις, γιατί αλλιώς το πρόβλημα δε λύνεται», είπε κλείνοντας ο κ. Αλμπάνης.

Τρέχει να προλάβει ο Φορέας Τζουμέρκων

Τα πιο σημαντικά προβλήματα πάντως φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρό του, η παντελής έλλειψη προσωπικού φρέναρε αρκετές υποθέσεις.Οι δώδεκα θέσεις που προκηρύχτηκαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο, πληρώθηκαν μόλις πριν τρεις μήνες, αφού η ολοκλήρωση της διαδικασίας, του διαγωνισμού δηλαδή και των ενστάσεων αποδείχτηκε χρονοβόρα.Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν ο Φορέας να μην μπορέσει να λάβει τη Διαχειριστική Επάρκεια τύπου Β' που χρειαζόταν αλλά και να μην έχει λάβει και τεχνικό δελτίο, αφού η ύπαρξη προσωπικού ήταν και για τις δύο αυτές διαδικασίες, απαραίτητη.

Μετακομίζει ο Φορέας Βίκου Αώου

Από την πλευρά του ο Στέργιος Βέργος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Βίκου Αώου, έκανε ένα απολογισμό των πεπραγμένων του, τονίζοντας πάντως κι αυτός ότι οι για την πληρέστερη λειτουργία των Φορέων, απαιτούνται επαρκείς κατευθύνσεις από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν.Ο κ. Βέργος ανακοίνωσε επίσης και επίσημα ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταφοράς της έδρας του Φορέα, από τους Ασπραγγέλους όπου βρίσκεται τώρα, στην πόλη των Γρεβενών, όπου είναι και η κανονική έδρα του Φορέα σύμφωνα με την ΚΥΑ με την οποία είχε ιδρυθεί.Αυτή είχε μεταφερθεί προσωρινά στο νομό Ιωαννίνων, λόγο έλλειψης κατάλληλων κτιριακών υποδομών, οι οποίες όπως φαίνεται βρέθηκαν κι έτσι αναμένεται η μετεγκατάστασή του.

Εγκλήματα σε βάρος της Λίμνης
Τέλος ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, Πέτρος Τσουμάνης, ο οποίος έκλεισε την χθεσινή συνέντευξη, έκανε λόγο για αδυναμία του κράτους να στηρίξει τους Φορείς Διαχείρισης, διερωτώμενος, αν τελικά αυτοί υπάρχουν επειδή το κράτος θεωρεί ότι προσφέρουν κάποιο έργο ή απλά επειδή είναι μια κοινοτική οδηγία που πρέπει να εφαρμοστεί.Παράλληλα αναφερόμενος στα της Παμβώτιδας και του λεκανοπεδίου, ο κ. Τσουμάνης, τόνισε πως τα εγκλήματα που έχουν γίνει σε βάρος του οικοσυστήματος είναι τεράστια και θα κληθούν να τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές.Η αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη που έγινε χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και οι απερίσκεπτες, όπως τις χαρακτήρισε αναπτυξιακές ενέργειες θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια τους υπεύθυνους να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να επαναφέρουν όσο μπορούν το οικοσύστημα σε ικανοποιητικά επίπεδα, που σίγουρα δε θα φτάνουν σε καμία περίπτωση αυτά άλλων ετών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δήλωση Μιχ.Παντούλα για τον αγωγό φυσικού αερίου


Η πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη για ίδρυση Εταιρείας Παροχής Αερίου Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ικανοποιεί ένα πάγιο και δίκαιο πανηπειρωτικό αίτημα.Η χρήση φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ηπείρου, θα δημιουργήσει ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μειώσει το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.Ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου είναι έργο μείζονος εθνικής σημασίας, καθότι αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη καθιστώντας την διεθνή ενεργειακό κόμβο.Η αποδοχή της θέσης “Φλωροβούνι” από την κυβέρνηση για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης αποτελεί, επίσης, θετικό γεγονός. Η θέση αυτή προτάθηκε από τους τοπικούς φορείς της Θεσπρωτίας και υποστηρίχθηκε από όλους μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μιχάλης Χρ. Παντούλας
Βουλευτής Νομού Ιωαννίνων

ΠΡΕΒΕΖΑ: Δήμος και 131 Σμηναρχία Πρέβεζας καθάρισαν την Κυανή Ακτή


Μπορεί να τους έχουμε συνηθίσει να «κατακτούν» τους αιθέρες, ωστόσο οι ρόλος τους ετούτη την φορά ήταν διαφορετικός.Ο λόγος για στρατιωτικούς από την 131 Σμηναρχία Μάχης του στρατιωτικού αεροδρομίου του Ακτίου οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Πρέβεζας και φέρνοντας εξοπλισμό και μηχανήματα προχώρησαν χθες το πρωί σε καθαρισμό της παραλίας της Κυανής Ακτής.Οι στρατιωτικοί,με επικεφαλής τον Διοικητή της μονάδας Ιωάννη Τσαντίρη,εβαλαν τα δυνατά τους και απέδειξαν ότι βρίσκονται δίπλα στους πολίτες όχι μόνο σε θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοσμάς Κορωναίος ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές για την θετική ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Δήμου υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες φέρνουν πιο κοντά τον στρατό και τους πολίτες αποδεικνύοντας τις κοινές τους ευαισθησίες για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.

«Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ»

Ένα γενναιόδωρο, γιορταστικό πολυθέαμα

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο μεγαλύτερος συλλογικός φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, στην κορυφαία καλοκαιρινή της εκδήλωση στην Αθήνα: «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ».Η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ» είναι ένα γενναιόδωρο, γιορταστικό πολυθέαμα. Τραγούδια, σκοποί και χοροί που αναδεικνύουν κορυφαίες στιγμές της Ηπειρώτικης Ιστορίας αλλά και το μόχθο και την ξενιτιά – το διαχρονικό, καθημερινό αγώνα των Ηπειρωτών. Τραγούδια του ανταμώματος και του γλεντιού που αναδεικνύουν το κορυφαίο χάρισμα κάθε αγώνα - τη συλλογικότητα.Με κορυφαίες συμμετοχές πρωτομαστόρων της παράδοσης στο μουσικό πρόγραμμα! Με τον Γρηγόρη Καψάλη στο κλαρίνο, τον Γιάννη Παπακώστα στο τραγούδι, τον Χρήστο Ζώτο στο λαούτο. Με την ηπειρώτικη κομπανία του Γιώργου Κωτσίνη. Με την ξεχωριστή συμμετοχή χορωδιών, πολυφωνικών και χορευτικών ομίλων, ιδιαίτερα από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Ηπειρωτών της Δυτικής Αθήνας.Με μια άγρα στίχων από την λαϊκή ποίηση και τους Ηπειρώτες ποιητές. Με την ένθετη προβολή μονάκριβων, παλαιότερων και σύγχρονων οπτικοακουστικών υλικών και τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας, τύπου και εντύπου. Παρουσίαση από γνωστούς Ηπειρώτες ηθοποιούς, σκηνοθετική επιμέλεια Αλέξανδρος Λαμπρίδης.Μια πολύτροπη εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού, αφιερωμένη στην επέτειο των 400 χρόνων από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου – την πρώτη επανάσταση στον ελλαδικό χώρο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ένα επαναστατικό κίνημα με επίκαιρα εθνικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά.Ένα κορυφαίο Ηπειρώτικο αντάμωμα που αντλεί από τη συλλογική μνήμη καρποφορώντας με τη συλλογική έκφραση και δημιουργία! Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν, οι Ηπειρώτες που γλεντούν στην πιο όμορφη καλοκαιρινή ηπειρώτικη σύναξη στην Αθήνα. Σάββατο 18 Ιουνίου, 9 μ.μ., Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, η ημέρα και το σημείο συνάντησης των Ηπειρωτών και των φίλων της Ηπείρου.Η τιμή εισιτηρίου είναι μόλις 5 ευρώ, σαν κάλεσμα ενίσχυσης της δημιουργικής πορείας της Π.Σ.Ε. στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, σαν κίνητρο για να είμαστε όλοι στη μεγάλη μας καλοκαιρινή γιορτή, το Ηπειρώτικο Πολυθέαμα 2011.

.

Συνδικαλισμός για... κλάματα στην ΠΑΣΚ Καθηγητών Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων


Εκτός τόπου και χρόνου δείχνουν να βρίσκονται οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ Καθηγητών Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, οι οποίοι φαίνεται πως δρουν στον δικό τους φαντασιακό -εκτός ΠΑΣΟΚ- κόσμο!!! Την ώρα λοιπόν που η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κινητοποιεί την κομματική βάση για να παρευρεθεί στην προγραμματισμένη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη που διοργανώνει στην Ελεούσα με ομιλητή το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Στέφανο Τζουμάκα, οι πράσινοι συνδικαλιστάδες της εκπαίδευσης, αποφάσισαν "άκουσον-άκουσον" να ορίσουν ακριβώς την ίδια ώρα απόψε, την Ολομέλεια της Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΑΣΚ Καθηγητών Ιωαννίνων!!! Μιλάμε για πλήρη απαξίωση των κομματικών διαδικασιών, αφού κατ' ουσίαν λειτουργώντας αντισυσπειρωτικά καλούς τους συναδέλφους τους όχι στην κομματική εκδήλωση της Νομαρχιακής του κόμματος αλλά στη δική τους θεματική μάζωξη με πρώτο θέμα συζήτησης. τις... Αποφάσεις της 8ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. Είναι σαν να λέμε, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε...

Συλλήψεις διακινητών ναρκωτικών στα Γιάννενα


Καθημερινό φαινόμενο είναι ο εντοπισμός φορτίων ναρκωτικών από την Αλβανία, με προορισμό κυρίως την Αθήνα.Στο Καλπάκι Ιωαννίνων συνελήφθησαν δύο Αλβανοί 25 και 26 χρόνων, γιατί μετέφεραν με το επιβατικό τους αυτοκίνητο, 58 δέματα που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη βάρους 66 κιλών περίπου.Επίσης στα διόδια Δροσοχωρίου της Εγνατίας οδού συνελήφθη ένας 41χρονος Έλληνας που μετέφερε με το αυτοκίνητό του 61 δέματα που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 65 κιλών.Προηγουμένως το αυτοκίνητο εντοπίστηκε να κινείται στην Περιφερειακή οδό των Ιωαννίνων και σε σήμα που έγινε από τους αστυνομικούς να σταματήσει, ο οδηγός δεν υπάκουσε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί τελικά το αυτοκίνητο στα διόδια του Δροσοχωρίου.Και στις δύο περιπτώσεις οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ιωαννίνων, ενώ τα αυτοκίνητά τους κατασχέθηκαν.

Συνελήφθη 40χρονος επιδειξίας στην Πρέβεζα


Στα χέρια των αστυνομικών της Πρέβεζας έπεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ένας 40χρονος άνδρας ο οποίος από τα χριστούγεννα μέχρι σήμερα είχε γίνει «εφιάλτης» για τις γυναίκες της πόλης αφού έστηνε «καρτέρι» σε διάφορα σκοτεινά και επεδείκνυε τα γεννητικά του όργανα ενώ επιδίδονταν και σε άλλες άσεμνες πράξεις.Οι καταγγελίες γυναικών ήταν πολλές –ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι οι περιπτώσεις είναι περισσότερες αφού αρκετά από τα θύματα δεν κατήγγειλαν το περιστατικό.Ο δράστης είναι ημεδαπός, από την περιοχή της Αρτας και μάλιστα παντρεμένος και πατέρας.Ο 40χρονος συνελήφθη επ΄ αυτοφόρω και κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθεί για τις πράξεις του.Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας- ο οποίος διατηρεί καφενείο στην ευρύτερη περιοχή του Νομού της Αρτας- συνήθιζε συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας να κλείνει το μαγαζί και να φεύγει προς… άγνωστη κατεύθυνση.Η «κατεύθυνση» αυτή ήταν τελικά η πόλη της Πρέβεζας στην οποία είχε βρει πρόσφορο έδαφος να ικανοποιεί τις «ορέξεις» του.Η αστυνομία είχε εξαπολύσει «κυνηγητό» για τον εντοπισμό του από τον περασμένο Δεκέμβριο και κατάφερε τελικά να τον συλλάβει μετά από συντονισμένες ενέργειες.

Ο Κώστας Τασούλας για την εξομοίωση τιμών πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης


Τις αδιανόητες και απολύτως απαράδεκτες αδικίες που θα προκαλέσει η εξομοίωση τιμών πετρελαίου θέρμανσης με πετρέλαιο κίνησης επισημαίνει, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ κ.Κώστας Τασούλας.Στην σχετική αναφορά που υπέβαλε ο κ.Τασούλας αναφέρεται πολύ χαρακτηριστικά το πρόβλημα της κωμόπολης του Μετσόβου όπου με την εξομοίωση το κόστος θέρμανσης θα διπλασιαστεί τουλάχιστον από ό,τι ισχύει σήμερα.

Παράνομη κεραία της Vodafone στην Ν.Ζέρβα!


Στην Ν. Ζέρβα 42 στην ταράτσα της πολυκατοικίας βρίσκεται κρυμμένη μέσα σε θερμοσίφωνα παράνομη κεραία της Vodafon,. Η Ν. Ζέρβα 42 είναι δίπλα από τα σχολεία της ακαδημίας και όποιος είναι από τα Γιάννενα γνωρίζει καλά πως στεγάζονται πολλά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά καθώς επίσης και ένα Λύκειο.Ο νόμος απαγορεύει να τοποθετούνται κεραίες κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.Δεν θα εξετάσω αν η συχνότητα που εκπέμπει είναι χαμηλή, γιατί αυτό υποστηρίζουν «μερικοί», πράγμα βέβαια που δεν ισχύει γιατί έχουμε κάνει τις μετρήσεις μας, θα μείνω στο γεγονός ότι η κεραία είναι δίπλα από τα σχολεία και είναι παράνομη. Να σημειώσω ότι στην Ν. Ζέρβα είναι ακόμη 3 κεραίες παράνομες και ποιος ξέρει πόσες ακόμη σε όλα τα Γιάννενα; Ο Δήμος γιατί δεν κάνει κάτι; Και τα πρόστιμα γιατί δεν πέφτουν βροχή στις εταιρείες αλλά και στους συμπολίτες μας που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας;Το ίδιο είχε συμβεί και στην Ανατολή όπου οι γονείς έκλεισαν τα σχολεία μέχρι να βγει η κεραία.Μήπως θέλετε από Σεπτέμβριο να μην ανοίξει κανένα σχολείο της Ακαδημίας;Και τέλος πάντων πότε θα μάθουμε να εφαρμόζουμε τους Νόμους σε όλους και όχι σε μερικούς.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Αποκαθίσταται η νομιμότητα στην λειτουργία των καταστημάτων της οδού Γαριβάλδη

Η δημοτική αστυνομία σφράγισε δυο καταστήματα

Η εφαρμογή της τάξης και της νομιμότητας, είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή για τη σημερινή δημοτική αρχή. Η εφαρμογή της νομιμότητας συγκρούστηκε σήμερα το πρωί με το καθεστώς αναρχίας και ασυδοσίας το οποίο έχει εγκαθιδρύσει μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιείται στο χώρο της διασκέδασης.Ομάδα της Δημοτικής Αστυνομίας, στην προσπάθειά της να σφραγίσει δύο καταστήματα που λειτουργούν στην οδό Γαριβάλδη, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις καταστηματαρχών, εκπροσώπων τους και θαμώνων. Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος που έσπευσε στο σημείο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους και στη συνέχεια κλήθηκε να επέμβει η Ελληνική Αστυνομία.Το σφράγισμα των δύο καταστημάτων έγινε ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της αρμόδιας αντιδημάρχου και αφού είχαν βεβαιωθεί 29 παραβάσεις για το ένα και 22 για το δεύτερο, από την ελληνική αστυνομία και για το διάστημα μέχρι τα μισά Απριλίου.Τις επόμενες ημέρες, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, θα σφραγιστούν άλλα εννέα καταστήματα, από δέκα μέχρι είκοσι ημέρες, εκ των οποίων έξι βρίσκονται στην οδό Γαριβάλδη.Όσα εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί στην οδό Γαριβάλδη καταδίκασαν με κοινή συνέντευξη τύπου οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Θεμελής, Δημήτρης Νάστος και Βούλα Τσίλη, οι οποίοι παράλληλα τόνισαν την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αποκαταστήσει την τάξη και τη νομιμότητα στην λειτουργία της πόλης.Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το πρωί στην Γαριβάλδη περιέγραψε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος. Οι συμπεριφορές που συνάντησε η ομάδα της Δημοτικής Αστυνομίας, στην προσπάθειά της να σφραγίσει τα καταστήματα δεν ταιριάζουν σε πολιτισμένη χώρα που λειτουργεί με νόμους και κανόνες, τόνισε ο κ. Νάστος και καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι δημοτικοί αστυνομικοί.«Όλα όσα έγιναν δείχνουν ότι κάποιοι έχουν μάθει να λειτουργούν μόνο με τον δικό τους νόμο, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν θα τους επιτραπεί να τον μετατρέψουν σε νόμο της πόλης.Η Δημοτική Αστυνομία έχει μία εντολή από την πολιτική ηγεσία του Δήμου. Να εφαρμόσει το νόμο, χωρίς διακρίσεις και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.Φαινόμενα σαν τα σημερινά είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα και εκθέτουν βαθιά όσους τα οργάνωσαν και τα σχεδίασαν.Η Δημοτική Αρχή και μετά από αυτά, δεσμεύεται για ένα πράγμα. Για την πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας, όχι μόνο στη Γαριβάλδη αλλά και σε κάθε άλλο σημείο όπου παραβιάζεται, ορισμένες φορές μάλιστα και με προκλητικό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Νάστος.«Καταδικάζουμε την επιβολή βίας από παρανομούντες», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής και πρόσθεσε πως οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν αγγίζουν τη σημερινή δημοτική αρχή.«Η Δημοτική Αρχή από τις 15 Μαΐου με την κατάθεση και την ψήφιση των δύο Κανονιστικών Αποφάσεων είναι απολύτως σαφής για την πόλη που θέλει. Το πλαίσιο που διαμορφώνεται για την λειτουργία των καταστημάτων είναι ξεκάθαρο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό οφείλουν να συμμορφωθούν με όσα επιτάσσει ο Νόμος», υπογράμμισε ο κ. Θεμελής.Η Δημοτική Αρχή, την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκε από τον Εισαγγελέα ύστερα από πλήθος διαμαρτυριών συμπολιτών μας για ενόχλησή τους από τα καταστήματα. Απόφασή της είναι να μην επιτρέψει καμιά παρανομία και να μην ολιγωρήσει στην εφαρμογή του νόμου.«Κάναμε σαφές το πλαίσιο συμβίωσης των επιχειρηματιών και καταστημάτων με τους κατοίκους της πόλης. Εάν η συμβίωση αυτή δεν μπορεί να συμφωνεί και να επιτευχθεί τότε θα επιβληθεί. Όσοι εναντιώνονται θα μας βρουν απέναντι», τόνισε ο κ. Θεμελής.Τα γεγονότα στην Γαριβάλδη καταδίκασε και η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, σημειώνοντας πως τέτοιες συμπεριφορές δεν θα τρομοκρατήσουν ούτε θα πτοήσουν τη Δημοτική Αρχή.«Οι Γιαννιώτες και οι συνδημότες μας, έδωσαν ρητή εντολή στη Δημοτική Αρχή να διοικήσει την πόλη με βάση το πρόγραμμά της και τις δεσμεύσεις της. Το πρόγραμμά μας, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, οφείλουμε να το τηρήσουμε στο ακέραιο, χωρίς να αφήνουμε κανένα παραθυράκι και καμιά χαραμάδα για καμιά ολιγωρία.Το νόμο και τις αποφάσεις θα τα εφαρμόσουμε, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Ο νόμος του ισχυρότερου δεν έχει θέση στη σημερινή πόλη. Η δημοτική αρχή δεν θα αλλάξει την ρότα της και δεν θα επιτρέψει να περάσει το «έτσι θέλω», τόνισε η κ. Τσίλη.Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε σαφές ότι από την πολεοδομία του Δήμου έγιναν οι συστάσεις για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και ακολούθησε η καταγραφή τους.Έχει δοθεί περιθώριο για την απομάκρυνσή τους και με την προθεσμία αυτή οφείλουν να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν και πάλι οι υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης διευκρινίστηκε πως όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί, δεν θα τους χορηγηθεί σχετικά άδεια.

Αναγνώστης για τις ανακοινώσεις του Νίκου Γκόντα


Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων από τον πρωην δήμαρχο και τους κολαουζους του τις τελευταίες μέρες, δεν μας λέει όμως τίποτα για την κατάσταση που έχει αφήσει και τα 'μεγάλα έργα που έκανε:
1. την οδο Ανεξαρτησίας με τις Κινέζικες πέτρες που είναι διαλυμένη και σπάμε τα αυτοκίνητα μας οταν περναμε απο εκει.
2. για το συνεχες μποτιλιαρισμα με τις ατελειωτες χαμενες ωρες μετα την 'αναπτυξη' στην οδο των μπαρ-Γαριβαλδη, το δρομο που συνδεει τις δυο μεριες της πολης, που περναμε για να παμε στα σπιτια μας.
3. για τον άθλιο παιδότοπο δέκα επι δέκα που έχει απομεινει με τα κατεστραμμένα ηδη παιχνιδια για να παιζουν τα παιδια μας ωστε να χωρέσουν τα τραπεζοκαθισματα απο τα μπαρακια των 'χορηγων' του. Αληθεια που βρισκονται οι ξυλινες πολυθρονες και ο χαι φωτισμος διπλα στο λιμανακι που χρυσοπληρωθηκε;
4. για το Παρκο κυκλοφοριακης Αγωγης που χρησιμευει για να παιρνουν οι Ρωμα νερο.
5. για τον ποδηλατοδρομο που ξεκιναει απο το πουθενα στο 'δωδεκα' και σταματαει στο πουθενα στην οδο Βογιανου.
6. για το έκτρωμα της οδου Κεναν Μεσαρε και τον κομβο στη Βογιανου με τα καθημερινα ατυχηματα, που πρεπει να εχεις ολους τους Αγιους προστάτες για να περάσεις και να φτασεις στο σπιτι σου ζωντανος.
7. για την καταντια της Οασης.
8. για το 'κοσμημα' το παρκιν της πλατειας.
Δυστυχως στη χωρα που ζουμε, δεν θα πληρωσει ποτε για ολα τα 'μεγαλα εργα' που εκανε, ουτε θα επιστρεψει τα κλεμμενα και τις μιζες. Απλα δεν ξαναβγηκε δημαρχος, δεν θα φαει αλλο.Οταν η ατιμωρησια ειναι δεδομενη, η λεξη ντροπη δεν υπαρχει και το θρασος περισσευει, τοτε μπορει να βγαινει με υφος χιλιων καρδηναλιων και να 'κοκορευεται' για τα 'κατορθωματα' του δυο (2) ολοκληρες τετραετιες. Ετσι κι αλλιως η ζωη στα Γιαννενα δεν τον αφορα. Οταν οι χορηγοι σου διαθετουν προσωπικο αεροπλανο μπορεις να ζησεις αλλου και ερχεσαι για 'μοστρα' οποτε θελεις.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τροχαία με 2 νεκρούς στην Ήπειρο


-Προχθές και ώρα 19.40΄ στην Πάργα αγροτικό μηχάνημα εξετράπη της πορείας του και ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 80χρονος ημεδαπός οδηγός του.Προανάκριση για το τροχαίο διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πάργας Πρέβεζας.
- Στις 22.20΄ χθες βράδυ,στη διασταύρωση των οδών Σταύρου Νιάρχου με την Περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, Ι.Χ.Φορτηγό με Βουλγαρικές πινακίδες εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε σταθερά αντικείμενα και κατέληξε σε παρακείμενο αγρόκτημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 61χρονος ημεδαπός οδηγός του. Από τους επιληφθέντες αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας εντοπίστηκαν στην καρότσα του ανωτέρω φορτηγού δύο αλλοδαποί Ασιατικής καταγωγής που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.Οι λαθρομετανάστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων, ενώ το όχημα κατασχέθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Υποψήφιος για την θέση του αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Γιώργος Νάκος


Θα ήταν τραγικό λάθος να επιτρέψουμε η σημερινή, βαθιά κρίση να μας οδηγήσει στην απραξία και στην αποθάρρυνση, που δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα και, απλώς, θα επιτείνουν το αδιέξοδο. Ως άτομα και ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, οφείλουμε να αναπτύξουμε αντίσταση.Παρά τα οξύτατα προβλήματα, πιστεύω ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αποδεχτούμε σήμερα τη χειροτέρευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου μας, όπως και των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου τα μέλη ΔΕΠ παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Αντίθετα, με συνεργατικότητα και εφευρετικότητα, θα πρέπει να βελτιώσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την κατάσταση. Χρειαζόμαστε χρηστή διοίκηση, ορθή και ορθολογική εκμετάλλευση των μειωμένων κρατικών πόρων, αλλά και αξιοποίηση όλων των άλλων πηγών χρηματοδότησης όπως είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.Το Πρόγραμμα Σπουδών πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά και τα πτυχία να γίνουν πιο ουσιαστικά, οφείλουμε δε να παραδεχτούμε ότι, έως σήμερα, κατά κανένα τρόπο δεν έχουμε εξαντλήσει τα αποθέματα γνώσης, προσπάθειας, και επιμονής που υπάρχουν στον καθένα μας για την αναβάθμιση και προσαρμογή του προγράμματος σπουδών στα νέα δεδομένα της Ιατρικής Επιστήμης.Γνωρίζοντας καλά τα σημεία στα οποία πάσχει η εκπαίδευση στη Σχολή μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην έρευνα, καθώς και τα προβλήματα των υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου, θέλω να προσπαθήσω, μέσα σ’ αυτές τις προκλητικά αντίξοες συνθήκες, για τη βελτίωση και την αναβάθμιση της Σχολής και του Νοσοκομείου από τη θέση του Αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής, για την οποία θέτω υποψηφιότητα.

Με εκτίμηση
Γιώργος Νάκος

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο


Με δήλωσή του στον τοπικό Τύπο, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, προέβη σε ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο.Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Μανιάτη ιδρύεται άμεσα Εταιρία Παροχής Φυσικού Αερίου Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με ειδική νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Στη δήλωσή του ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης να αναπτύξει το δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή της Ηπείρου» και να μην περάσει ο ελληνοϊταλικός αγωγός από την Ήπειρο τράνζιτ.Ικανοποιείται έτσι ένα από τα πάγια αιτήματα των φορέων της Ηπείρου.Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως οριστικοποιείται η περιοχή Φλωροβούνι, η οποία πληροί τους όρους (περιβαλλοντικούς, γεωλογικούς, τεχνικούς και αρχαιολογικούς) για την εγκατάσταση του εργοστασίου συμπίεσης του αγωγού που θα κατευθύνεται στην Ιταλία.Λόγω έκτακτων υποχρεώσεων του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στα Γιάννενα και κατά συνέπεια αναβάλλεται τελικά η Ημερίδα "Σχεδιάζοντας την Ανάπτυξη της Ηπείρου", την οποία διοργάνωναν σήμερα στην πόλη μας, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στις 29 και 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, το Β΄ Τακτικό Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηπειρωτών του Εξωτερικού


Στις 29 και 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, το Β΄ Τακτικό Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηπειρωτών του Εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού παραβρέθηκε ο κ. Χρυσόστομος Δήμου, στο 37ο συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σεντ Λούις στο Μιζούρι.Ο κ. Δήμου ανακοίνωσε, επίσης, ότι και φέτος το καλοκαίρι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το Πρόγραμμα Ελληνομάθειας για απόδημους νέους, ηπειρωτικής καταγωγής.Το 37ο συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής εξέλεξε το νέο ΔΣ. Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Δημήτριος Κούτουλας.Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Ιωάννα Ευθυμιάδου και η επικεφαλής του γραφείου για θέματα μειονοτήτων της αλβανικής κυβέρνησης, Κωνσταντίνα Μπεζιάνη.Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκε για την προσφορά του ο πρώην Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, Ηλίας Μπέζιος.

ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ-ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΗΝ ΡΙΖΑΡΕΙΟ!

Καθαρίστρια με 1.934 (!) ευρώ το μήνα

Κάτι τρέχει, πάλι, στο «Πριγκιπάτο» της Ριζαρείου Σχολής… Τι κι αν δεν είδατε το τηλεοπτικό σόου με το γάμο του Αιώνα! Σας υποσχόμαστε πριγκιπικές συγκινήσεις στις επόμενες αράδες αυτού του άρθρου από το δικό μας «Πριγκιπάτο», το Ριζάρειο Ίδρυμα!

Πριγκιπικοί μισθοί
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Από τις στήλες του Δ. έχουν μέχρι τώρα αναδειχθεί διάφορες πτυχές της κακοδιοίκησης του Ιδρύματος και της κακοδιαχείρισης της περιουσίας του (απευθείας αναθέσεις, προσλήψεις συγγενών και «κολλητών» κ.ο.κ.).Σήμερα θα αναφερθούμε σε μια άλλη ενδεικτική παράμετρο αυτής της υπόθεσης: τους μισθούς των υπαλλήλων της Ριζαρείου και δη της Διοίκησης που εδρεύει στην Αθήνα.Όπως πληροφορούμαστε από επίσημες και ανεπίσημες πηγές (τύπος και Διαδίκτυο) που δεν έχουν επίσημα διαψευσθεί, ο Γραμματέας του ιδρύματος, για παράδειγμα, αμείβεται με 5.100, 22 ευρώ την ώρα, οι δύο στενοδακτυλογράφοι (απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) με 2.544, 44 και 2.253 ευρώ αντίστοιχα, η …καθαρίστρια με 1.934 (!) ευρώ το μήνα και η υπεύθυνη προσωπικού (επίσης απόφοιτη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μια θέση «επινοημένη», αφού από το καταστατικό του ιδρύματος δεν προβλέπεται…) με 2.190 ευρώ! Συνολικά, το κόστος της «διοίκησης» του ιδρύματος στην Αθήνα ανέρχεται σε 48.849,02 ευρώ το μήνα ή σε περισσότερα από 600.000 ευρώ το χρόνο, τα οποία αφορούν τη μισθοδοσία 16 υπαλλήλων όλων κι όλων…

Η «κρίση» του Ιδρύματος και η κατάργηση δραστηριοτήτων

Οι υπέρογκες αμοιβές έχουν, βέβαια, εντοπιστεί και κατά το παρελθόν από τις ελεγκτικές αρχές, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν αναφερόμαστε εδώ στην «πριγκιπική» μισθοδοσία είναι για να την αντιπαραβάλλουμε με την επιχειρηματολογία της διοίκησης του ιδρύματος «περί κρίσης». Με αφορμή, λοιπόν, την υποτιθέμενη οικονομική δυσπραγία, η διοίκηση με έγγραφό της από τις 30 Νοεμβρίου 2010 (το οποίο δεν κοινοποίησε σε …κανέναν!) αποφάσισε ομόφωνα (!) την αναστολή των δραστηριοτήτων του ιδρύματος στο Μονοδένδρι Ζαγορίου, γενέτειρα των διαθετών αδελφών Ριζάρη, από την 1η Ιουλίου 2011. Οι δραστηριότητες, όμως, αυτές είναι κατοχυρωμένες από σχετική διατακτική απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ήδη από το 1980, με την οποία ερμηνεύτηκε η βούληση του διαθέτη. Αποτέλεσμα: από την 1η Ιουλίου 2011 θα πεταχτούν στο δρόμο περί τους 30 εργαζόμενους (σε μια κοινότητα 120 ανθρώπων…), θα μείνουν άστεγα περισσότερα από 20 παιδιά που καλύπτονται από το Οικοτροφείο των μαθητών στο Μονοδένδρι και θα καταργηθεί η μόνη παραγωγική δραστηριότητα του ιδρύματος (η παραγωγή υφαντών και κεντημάτων από τη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου). Να σημειώσουμε εδώ ότι ο προϋπολογισμός του κόστους για τις δραστηριότητες αυτές (μισθοί υπαλλήλων, σίτιση, στέγαση μαθητών και μαθητριών κ.λπ.) σε ετήσια βάση είναι περίπου όσο και η μισθοδοσία της διοίκησης του «πριγκιπάτου» στην Αθήνα…

Ο Δήμος Ζαγορίου και η τοπική δυναμική
Απέναντι στις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις αυτές έχει αναπτυχθεί εδώ και μερικούς μήνες στο Ζαγόρι και ειδικά στο Μονοδένδρι μια σοβαρή αντίδραση. Η τοπική κοινωνία «βράζει», τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης βοούν, οι ντόπιοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι οργανώνονται για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: τους πόρους του ιδρύματος που τους αναλογούν, με βάση τη νόμιμη κατοχύρωσή τους από τη βούληση του διαθέτη και την ελληνική δικαιοσύνη. Περισσότερες από 200 υπογραφές από το Δημοτικό Διαμέρισμα Μονοδενδρίου (από μόνιμους κατοίκους και «απανταχού Μονοδενδρίτες») έχουν ήδη συλλεχθεί και θα κατατεθούν εντός των προσεχών ημερών στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας από την ομάδα πρωτοβουλίας. Ο Δήμος Ζαγορίου, από την άλλη μεριά, και ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου προσωπικά, διατράνωσε την πρόθεσή του να κινηθεί δικαστικά, προκειμένου να κατοχυρωθεί η απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων στο Μονοδένδρι, από τη στιγμή που η «κρισεολογία» στο ίδρυμα, όσο κι αν έχει πραγματική αφετηρία, δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τη διάθεση των συγκεκριμένων ποσών προς το Ζαγόρι, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τους προϋπολογισμούς του ιδρύματος για το 2010 και το 2011 αντίστοιχα. Άλλωστε, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο διοικητικός, διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει, και αναμένεται να ξεκαθαριστεί μια και καλή τόσο το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης (και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν), όσο και το ζήτημα της κατοχύρωσης των νόμιμων δραστηριοτήτων του ιδρύματος.

Τοπικοί, κρατικοί ή δημόσιοι πόροι;
Ωστόσο, πέρα από τα συγκεκριμένα συμβάντα, το ζήτημα που εγείρεται είναι ακόμη σοβαρότερο: τι είδους πόροι είναι οι πόροι των κοινωφελών ιδρυμάτων; Η δημόσια συζήτηση τον τελευταίο καιρό, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, επιχειρεί με περισσό λαϊκισμό να θέσει το ζήτημα της «κρατικοποίησής» τους, και μάλιστα από τους θιασώτες της … «ελεύθερης» οικονομίας! Είναι, άραγε, μια θαυμάσια ευκαιρία να βάλουν «χέρι» εκεί όπου η αυτονομία της κοινωνίας είχε κατοχυρωθεί και θεσμικά; Ήρθε μήπως η ώρα, με αφορμή τις συζητήσεις για την (πραγματικά) σκανδαλώδη διαχείριση αυτών των πόρων, να τις θέσουν στην υπηρεσία της «μαύρης τρύπας» του δημόσιου χρέους;Η απάντηση των τοπικών κοινωνιών θα είναι αμείλικτη: οι πόροι των κληροδοτημάτων είναι τοπικοί πόροι με αναπτυξιακή προοπτική και θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο. Στο σχήμα αυτό ο ρόλος του κράτους είναι η ιερή περιφρούρηση αυτού ακριβώς του χαρακτήρα τους. Όσοι «οραματίζονται» να τους «απαλλοτριώσουν» για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες ή ατασθαλίες, καλά θα κάνουν να το καταλάβουν έγκαιρα…

Εκ μέρους της Ομάδας πρωτοβουλίας
Βασίλης Δαλκαβούκης
Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Μονοδενδρίου «ΑΦΟΙ ΡΙΖΑΡΗ»
Σπυρίδων Ε. Αρβανίτης
Το μέλος της Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού Σχολείου Μονοδενδρίου
τ. Πρόεδρος Δ. Δ. Μονοδενδρίου
Ιωάννης Χρ. Αρβανίτης
Ο Δημοτικός σύμβουλος Ζαγορίου, Μέλος της Εκκλης. Επιτροπής Μονοδενδρίου
τ. Αντιδήμαρχος Κεν. Ζαγορίου,τ. Πρόεδρος Κοινότητας Μονοδενδρίου
Βασίλειος Ελ. Ζαρκάδας

Πιο πολλοί ξένοι τουρίστες θα έρθουν φέτος στην Ήπειρο


Πόλος έλξης περισσότερων ξένων τουριστών θα γίνει φέτος το καλοκαίρι η Ήπειρος. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ακόμη είναι συγκρατημένη, λόγω της κρίσης και των νέων σκληρών μέτρων που θα πάρει η Κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες του κλάδου στην περιοχή αναμένουν φέτος αύξηση των γκρουπ από το εξωτερικό.Ρώσοι, Πολωνοί,Τσέχοι, Δυτικοευρωπαίοι και βέβαια Ιταλοί θα προτιμήσουν φέτος τις παραλίες και τις ομορφιές της Ηπείρου.«Η περιοχή μας είναι κατάλληλη για διακοπές και τις 4 εποχές του χρόνου. Είναι για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια» σημείωσε ο κ. Χρήστος Ζήγος, Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών και Αγροτουριστικών καταλυμάτων Ηπείρου.

ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ…
Σε ότι αφορά την Ελληνική αγορά, λόγω της κρίσης ακόμη τα πράγματα είναι ρευστά. «Η κίνηση φέτος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Όσοι συνάδελφοι έχουν καταλύματα που απευθύνονταν σε υψηλά οικονομικά στρώματα δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, καθώς θα διατηρήσουν την πελατεία και την κίνησή τους. Όσοι έχουν καταλύματα που απευθύνονταν σε μεσαία οικονομικά στρώματα θα έχουν πρόβλημα. Η τουριστική περίοδός τους θα συρρικνωθεί σε ένα μήνα» υπογράμμισε ο κ. Ζήγος.

Η ΕΝΩΣΗ…
Τις προβλέψεις για την αύξηση των ξένων τουριστών φέτος στην Ήπειρο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιβεβαιώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Σύμφωνα με στοιχεία της, οι αφίξεις θα αυξηθούν 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ προσδοκάται αύξηση εσόδων 5% με 8%.Έτσι, υπολογίζεται να έρθουν στην Ελλάδα φέτος, 1,5 εκατομμύριο τουρίστες περισσότεροι σε σχέση με το 2010. Τέλος, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» λιγότεροι αναμένονται οι Γερμανοί τουρίστες κυρίως λόγω της αρνητικής δημοσιότητας της Ελλάδας στην χώρα τους…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Στην Ηγουμενίτσα την Τετάρτη ο Συμπαραστάτης του Πολίτη


O Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου κ. Απόστολος Οικονόμου, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 και ώρα 10 π.μ., θα βρίσκεται στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα για να δεχτεί αιτήματα και καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων της περιοχής.

Έκθεση φωτογραφίας στο Ιτς Καλέ με τίτλο «Τα πουλιά της Λίμνης»


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας στην Εσωτερική Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, σε συνεργασία με την 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Τα πουλιά της Λίμνης» στο παλαιό φυλάκιο αριστερά της κεντρικής εισόδου.Η έκθεση αποτελείται από 30 φωτογραφίες πουλιών της Παμβώτιδας φωτογραφημένα από τρεις Γιαννιώτες ερασιτέχνες φωτογράφους τον Στυλιανό Κανακάρη, τον Νίκο Μπούκα και τον Τάσο Μπούνα.Θα διαρκέσει από την Παρασκευή 3 Ιουνίου συνεχόμενα μέχρι και την Κυριακή 12 Ιουνίου 2011, καθώς και τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα 18-19 και 25-26 Ιουνίου.Δευτέρα με Παρασκευή η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 18:00 μέχρι τις 22:00. Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 μέχρι τις 22:00.Την Κυριακή 5 Ιουνίου παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, παράλληλα με την έκθεση:
* θα προβάλλονται videos με θέμα το περιβάλλον,
* μόλις νυχτώσει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων θα γίνει παρατήρηση αστεριών με τηλεσκόπια.
Ελάτε για μία πρώτη επαφή με κοινά αλλά και σπάνια είδη πουλιών που ζούνε δίπλα μας. Θα χαρούμε να γνωριστούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα περιβάλλοντος.

Η θέση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για το Φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου αναλύει την θέση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για το Φυσικό αέριο στην Ήπειρο.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

3η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού


Στην Κόνιτσα, στις 11-13 Ιουνίου 2011. Διοργάνωση: Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου και Δήμος Κόνιτσας.Το ξεχωριστό με τη φετινή γιορτή είναι πως θα γίνει παράλληλα με τους αθλητικούς αγώνες ΕΥΑΘΛΟΣ 2011 που είναι η κορυφαία διοργάνωση αθλημάτων φύσης και περιπέτειας στη χώρα μας.

Απομακρύνονται οι καταυλισμοί από την Ηγουμενίτσα


Στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ηγουμενίτσα, διενεργούνται καθημερινά αστυνομικοί έλεγχοι και συλλήψεις αλλοδαπών, που διαμένουν παράνομα στην πόλη.Τις τελευταίες ημέρες Αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας παρείχαν συνδρομή στο Δήμο Ηγουμενίτσας, καθώς συνεργεία του (εργάτες και... μηχανήματα έργων), προέβησαν στον καθαρισμό περιοχών, όπου είχαν εγκατασταθεί παράνομα καταυλισμοί και είχαν δημιουργηθεί τόσο ανθυγιεινές συνθήκες, όσο και επικίνδυνες εστίες πυρκαγιών.Κατά την επιχείρηση καθαρισμού των χώρων απομακρύνθηκαν είκοσι τέσσερα (24) παραπήγματα και αυτοσχέδιες σκηνές από τρεις (3) εγκαταλελειμμένους καταυλισμούς παράνομων μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονταν στον ελαιώνα Γραικοχωρίου - Λαδοχωρίου Ηγουμενίτσας.Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες, λόγω του μεγάλου αριθμού εναπομεινάντων εγκαταλελειμμένων καταυλισμών, τόσο στον προαναφερόμενο ελαιώνα, όσο και στα περιαστικά αλσύλλια, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου.

«Αγανακτισμένοι» και στα Ιωάννινα


Σε περίπου δύο χιλιάδες εκτιμώνται οι άνθρωποι που βρέθηκαν χθες στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων σε συγκέντρωση των "αγανακτισμένων" συντονισμένοι στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα για μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά της οικονομικής κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση, ενώ λειτουργούν καθημερινά και ομάδες εργασίας.

Βετεράνοι ΠΑΣ Γιάννενα – Ολυμπιακού 4-3


4-3 τελείωσε το παιχνίδι των βετεράνων του ΠΑΣ Γιάννινα και του Ολυμπιακού στο "Ζωσιμάδες", σε ένα φιλικό αγώνα τα έσοδα του οποίου πήγαν για τους σκοπούς της Μέριμνας.Ο ΠΑΣ Γιάννενα προηγήθηκε στο 12' με γκολ του Χαρίση με ωραίο σουτ. Δύο λεπτά αργότερα ο Χαρίσης δημιούργησε γκολ στρώνοντας την μπάλα στον Κατσίφα που με πλασέ πραγματοποίησε το 2-0.O Ολυμπιακός μείωσε στο 17' μετά από σέντρα του Γκόγκιτς και κεφαλιά του Τσαλουχίδη και ισοφάρισε στο 28' με τον Καλογερόπουλο.Στο 48' ο Μητσόπουλος μέσα από την περιοχή το 3-2 και στο 72' ο Χαρίσης με πλασέ το 4-2. Το τελικό 4-3 σημείωσε ο Καλογερόπουλος στο 73' με σουτ.

Ευθύνες στις τοπικές αρχές επιρρίπτουν 13 πολιτιστικοί φορείς της Πρέβεζας


Ευθύνες στη δημοτική αρχή Πρέβεζας, στο Λιμενικό Ταμείο, το Τμήμα Τροχαίας της περιοχής καθώς και το Λιμεναρχείο, αλλά και στη διοίκηση του Δικαστηρίου Πρέβεζας, αποδίδουν 13 πολιτιστικοί φορείς της περιοχής μετά το τραγικό συμβάν στην προκυμαία της πόλης, όπου μοτοσικλετιστής τραυμάτισε επιβάτη σκάφους την ώρα που αποβιβαζόταν στον παραλιακό πεζόδρομο.Η καταγγελία των 13 πολιτιστικών φορέων απευθύνεται προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, ενώ ταυτόχρονα κοινοποιείται και προς τα τοπικά μέσα της Ηπείρου.Την καταγγελία υπογράφουν οι: Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Παράρτημα Πρέβεζας, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας, «Ελλοπία» Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολης», Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, Κίνηση Φίλων Ποδηλάτων Πρέβεζας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Επί Σκηνής», Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα», Σύλλογος «Περί Βιβλίου», Σύμπραξη Ενεργών Πολιτών «Ανθρώπολις», Χορωδία «Αρμονία» Πρέβεζας και Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας.Σύμφωνα με την καταγγελία οι πολιτιστικοί φορείς στρέφονται κατά των παραπάνω αρχών για αδράνεια στην εφαρμογή του Νόμου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών στους πεζόδρομους και ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο, για αναποφασιστικότητα και συνενοχή στην παράνομη κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων στη χερσαία ζώνη λιμένα και ειδικά στην προκυμαία της πόλης.

Σοβαρά επεισόδια στη Γαριβάλδη!


Στη Γαριβάλδη ξεκίνησε η «θερινή περίοδος» με… επεκτάσεις των τραπεζοκαθισμάτων μέσα στον πεζόδρομο και εκτός φυσικά των ορίων που έχουν χαραχτεί πάνω στα πεζοδρόμια. Αποτέλεσμα ήταν να επέμβει η δημοτική αστυνομία. Αρχικά επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα και σήμερα το πρωί,άνδρες της δημοτικής αστυνομίας,έπρεπε να σφραγίσουν κάποια καταστήματα,στα οποία είχε επιβληθεί ποινή για παύση λειοτυργίας 20 ημερών. Οι καταστηματάρχες αντέδρασαν έντονα και δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια,με τους άντρες της δημοτικής αστυνομίας να καταγγέλλουν πως τους επιτέθηκαν μπράβοι!!!Στο σημείο έσπευσαν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις,από το Α.Τ. Ιωαννίνων,οι οποίες προσπάθησαν να επιβάλλουν την τάξη,προκειμένου η δημοτική αστυνομία να προχωρήσει στο σφράγισμα των καταστημάτων.

Μείωση αποδοχών και εισοδημάτων από την 1η Ιουλίου!

Νέα φοροκαταιγίδα άνευ διακρίσεων

Παρουσιάζονται σήμερα, Δευτέρα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου οι νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2011 και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.Τα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 θα λάβουν την τελική τους μορφή με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου στο τέλος Ιουνίου και τα περισσότερα εξ αυτών θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου.Στις σημαντικότερες αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο στο φορολογικό τοπίο περιλαμβάνονται:
- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς και συνταξιούχους ηλικίας έως 60 ετών στις 8.000 ευρώ. Με την αλλαγή αυτή η παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα ξεκινά από τις 8.001 ευρώ, αντί 12.001 ευρώ σήμερα και θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Την ίδια στιγμή από το 2012 θα υπάρξει αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το ύψος του συντελεστή, που θα επιβληθεί για το τμήμα του ποσού από το νέο αφορολόγητο έως τα 12.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στο ή στο 10% ή στο 15%. Έτσι, ο εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τις κατώτερες αποδοχές και δεν φορολογείται από τον Ιούλιο θα έχει παρακράτηση φόρου κάθε μήνα.
- Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ περιορίζεται το όφελος και για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2012. Οι απαλλαγές θα παραμείνουν για τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά θα αφαιρούνται από το φόρο και όχι από το εισόδημα.
- Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για την εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, πλήθος μικροϊδιοκτητών θα πληρώνουν πλέον ΦΑΠ.
- Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όλων των αστικών περιοχών της χώρας θα αυξηθούν κατά περίπου 30% από το Σεπτέμβριο. Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει στην αύξηση των επιβαρύνσεων από διάφορους φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.
- Εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012.
- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα.
- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων του 2012 κατά 15 - 20% που θα πληρωθούν τον ερχόμενο Οκτωβριο.
- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
- Οι μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, θα γίνουν από το Σεπτέμβριο και θα περιοριστούν στα είδη και στις υπηρεσίες εστίασης.
- Αύξηση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν από τη χρήση 2010.
- Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους κατέχουν ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας.

Εβδομάδα οριστικών αποφάσεων


Στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της τρόικας να ληφθούν για τον περιορισμό του ελλείμματος του 2011.Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, όπως και τα έκτακτα μέτρα, θα οριστικοποιούν σε τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου περί τα μέσα της εβδομάδας και αφού νωρίτερα συνεδριάσουν και τα κοινοβουλευτικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος για να συζητηθούν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα κατατεθούν στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας.Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα έχει τη μορφή τριετούς προϋπολογισμού και, ως εκ τούτου, θα είναι σε ένα και μόνο άρθρο, να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του μήνα και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Ιουνίου."Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες "πληροφορίες" για "ξένους Επιτρόπους - Ανθύπατους στα υπουργεία", είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί "κατοχής" στην Ελλάδα", αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.Τα ψέματα τελείωσαν και όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους" , αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με την διαπίστωση ότι "η παραπληροφόρηση και η διαμόρφωση κλίματος σύγχυσης, είτε εδράζεται είτε όχι σε σκοπιμότητες, στρέφεται τελικώς εναντίον του δημοσίου συμφέροντος".

Διαδιακασίες εξπρές για τη σύσταση του φορέα αποκρατικοποιήσεων


Με ταχύτατες διαδικασίες θα συσταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η Ανώνυμη Εταιρεία που θα αποτελέσει τον νέο φορέα συντονισμού των αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-2015 ύψους 50 δισ. ευρώ.Η εταιρεία αυτή που αναμένεται να φέρει την ονομασία Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας θα αναλάβει να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει άμεσα το διευρυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.Στόχος είναι μέσα στο 2011 να εισπραχθούν 5 δισ. εύρω, το 2012 10 δισ. ευρώ και περίπου άλλα 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2013.Το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα θα ορίζεται από τη Βουλή και σε αυτό θα μετέχουν αποκλειστικά τεχνοκράτες, με εμπειρία στις μετοχοποιήσεις και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Τον νέο οργανισμό που θα ασκεί διαχείριση επαγγελματική και ανεξάρτητη θα εποπτεύουν στελέχη της τρόικα που ανά τρεις μήνες θα αξιολογούν την πρόοδο για την επίτευξη των στόχων.Σημειώνεται πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα αναθέτει στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας κάποιο έργο οι αποφάσεις θα θεωρούνται οριστικές και θα προχωρούν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς χειρισμούς. Πάντως, η διοίκηση του νέου φορέα θα βασισθεί σε μεγάλο βαθμό στις εκθέσεις που συντάσσουν την τρέχουσα περίοδο οι σύμβουλοι που έχει διορίσει το Δημόσιο.Σε κάθε περίπτωση οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα αργήσουν καθώς ήδη εγχώριοι όμιλοι και ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρον:
-Στον ΟΤΕ το Δημόσιο θα διαθέσει στους Γερμανούς το 10% των μετοχών σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα συν ένα υπερτίμημα 15%.
-Η γερμανική Hochtief συμμετέχει με 39,9% στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα διαχείρισης – εκμετάλλευσης του διεθνούς αεροδρομίου και φέρεται να πιέζει ασφυκτικά για την άμεση εκχώρηση του υπόλοιπου ποσοστού.
-Για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει οι Gas De France και η Electricite De France, αλλά και η ιταλική ΕΝΙ.
-Για τη ΔΕΗ η γερμανική RWE φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 17%, ενώ ενδιαφέρεται και η Enel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφελείας στον κόσμο.
-Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πιθανοί στρατηγικοί εταίροι είναι η KuehneNagel, η Schenker και η αυστριακή ExpressInterfracht.
-Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει για το 40% της ΕΥΑΘ οι γαλλικοί Όμιλοι Suez και Veolia.
-Για τον ΟΔΙΕ εκδήλωσε ενδιαφέρον η γαλλική εταιρεία ιπποδρομιών Paris Mutuel Urbain.
-Για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ενδιαφέρον -υπό προϋποθέσεις- έχει εκδηλώσει η αμερικανική Lockheed.

Φορο-κεραμίδα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του ΦΑΠ


Πρόσθετες επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που σήμερα είναι 400.000 ευρώ για ατομική περιουσία.Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που έγινε την Κυριακή εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες του πακέτου των φορολογικών μέτρων, ενόψει της συνεδρίασης του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, η βασική εισήγηση προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στις 100.000 ευρώ ανά άτομο, από 400.000 σήμερα. Σημειώνεται ότι το αρχικό σενάριο για τον ΦΑΠ προέβλεπε τη μείωση στα 250.00 με 300.000 ευρώ.Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η κλίμακα με την οποία θα φορολογείται η ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 ευρώ.Σημειώνεται ότι εφόσον τελικά, «περάσουν» τα 100.000 ευρώ, τότε ουσιαστικά επανέρχεται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Το ΕΤΑΚ είχε καταργηθεί το 2010 με τον φορολογικό νόμο 3842/2010.Σήµερα, η κλίµακα επιβολής του ΦΑΠ είναι συντελεστής 0% για αντικειµενική αξία έως 400.000 ευρώ, 0,1% από 400.001 έως 500.000 ευρώ, 0,3% από 501.000 έως 600.000 ευρώ, 0,6% από 601.000 έως 700.000 ευρώ, 0,9% από 700.001 έως 800.000 ευρώ και 1% από 801.000 έως 5 εκατ. ευρώ.Για ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ επιβάλλεται φόρος 3% για τρία χρόνια (2011, 2012, 2013).Αν τελικά το αφορολόγητο πέσει στα 100.00 ευρώ και διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα,ιδιοκτήτης µε ακίνητη περιουσία, για παράδειγµα 200.000 ευρώ, που σήµερα δεν πληρώνει ΦΑΠ, εφεξής θα επιβαρυνθεί µε 100 ευρώ.Ιδιοκτήτης µε ακίνητη περιουσία ύψους 300.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί µε 400 ευρώ, δηλαδή µε 100 ευρώ για το ποσό από 101.000 - 200.000ευρώ (µε 0,1%) κι άλλα 300 ευρώ για το ποσό από 201.000 έως 300.000 ευρώ (µε 0,3%).Υπάρχει, πάντως, ένα σενάριο που προβλέπει ότι το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας από τις 100.000 έως τις 400.000 ευρώ θα φορολογείται με 0,1% και από κει και πάνω θα ισχύει η κλιμάκωση των συντελεστών που προβλέπει η σημερινή κλίμακα.Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο ή αυξημένο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.Το βασικό σενάριο κάνει λόγο για μεσοσταθμική αύξηση 30% από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σε πολλές περιοχές, όμως, όπου οι αποκλίσεις μεταξύ των αντικειμενικών και των λεγόμενων εμπορικών αξιών είναι πολύ υψηλή, τότε το ποσοστό της αύξησης μπορεί και να ξεπεράσει το 50%.Επίσης, στην τελική ευθεία είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους κατέχουν ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας (άνω των 400.000 ευρώ).

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στο πακέτο των συμπληρωματικών μέτρων που περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αύξηση της φορολογίας σε σκάφη και πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο και αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Η κυβέρνηση θα συγκροτήσει επίσης ανεξάρτητο φορέα για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.Στο μεταξύ, πακέτο μέτρων στο οποίο περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου ποσού στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, η διατήρηση δύο συντελεστών ΦΠΑ και η ταυτόχρονη κατάργηση του σημερινού χαμηλού συντελεστή, η μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους- εκτός από τους συνταξιούχους-, η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και η εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και του φόρου πετρελαίου κίνησης, μελετάται για το 2012.

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια 100 δισ. ευρώ ώς το 2014, εκτιμά το Spiegel


Νέο πακέτο βοήθειας που θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα για το διάστημα ως το 2014, υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Την ίδια ώρα, πληροφορίες για συμφωνία της Ευρωζώνης με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος μεταδίδει η Wall Street Journal.Όπως επισημαίνει στο τεύχος της Δευτέρας το Spiegel, πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά και έφτανε τα 60 με 70 δισ. ευρώ. Προσθέτει ότι είναι ποσό που έρχεται να προστεθεί στα 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν πέρυσι.Το Spiegel σημειώνει ότι η ενίσχυση σε αυτό το ύψος μπορεί να είναι απαραίτητη αν η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται σε διεθνή οικονομική βοήθεια το 2013 και το 2014.Το δημοσίευμα επικαλείται παράγοντες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.Επιπλέον, ο Γερμανός υφυπουργός οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν επανέλαβε την θέση του Βερολίνου για συμμετοχή ως ένα βαθμό και των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.Δημοσίευμα της Welt am Sonntag φέρει μάλιστα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο εθελοντικής με παροχή κινήτρων μετακύλισης του χρέους, παρόμοιο με την Πρωτοβουλία της Βιέννης.Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν έρθει σε συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την συμμετοχή τους με περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.Οι πιστωτές θα ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με άλλα με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, 3,5 με 7 χρόνια.Η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα γίνει από το ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF, η Ελλάδα όμως από την πλευρά της πρέπει να αναλάβει δεσμεύσει για περικοπές και αποκρατικοποιήσεις.Το σχέδιο θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από τον Ιούλιο, όταν πλέον θα έχει αποφασιστεί και νέο πακέτο διάσωσης στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου. Στόχος, αναφέρει η Wall Street Journal είναι να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Τι μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων για την πρωτοφανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα


Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος αναφέρονται τη Δευτέρα τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ξεκινά τη Δευτέρα εκστρατεία για να διασφαλίσει τη νέα συμφωνία για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Εκτενής αναφορά στη συγκέντρωση της Κυριακής και στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» δημοσιεύεται και στους Financial Times.«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ξεκινά τη Δευτέρα εκστρατεία για να διασφαλίσει τη νέα συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας, επιβάλλοντας νέα μέτρα λιτότητας σε ένα έθνος που ήδη έχει εξεγερθεί κατά της διαφθοράς και της οικονομικής κακοδιαχείρησης» αναφέρει το Reuters, τονίζοντας:«Η αναταραχή αυξάνεται ακόμα και στις τάξεις του κ. Παπανδρέου, εξαιτίας των επιπτώσεων που θα έχουν περικοπές που απαιτεί η συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ».Σύμφωνα με το Reuters, «τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι κατέκλυσαν κεντρική πλατεία της Αθήνας για να δηλώσουν την οργή τους για την κακή κατάσταση της χώρας». «Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, εξαγριωμένοι με τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, απαίτησαν την Κυριακή η κατά πολύ χρεωμένη χώρα να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της» μετέδωσε το Associated Press.Το AP κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο σύνθημα «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», το οποίο ξεκίνησε από το κίνημα «Δεν πληρώνω» και τώρα ακούγεται καθημερινά στο Σύνταγμα εν όψει των αποκρατικοποιήσεων.Το Associated Press αναφέρει ότι «κατά την Αστυνομία οι διαδηλωτές ήταν 60.000, αλλά οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι ήταν πολλοί περισσότεροι».Εκτενή αναφορά στη συγκέντρωση της Κυριακής και στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» κάνουν και οι Financial Times.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χιλιάδες Έλληνες πραγματοποίησαν την Κυριακή διαδήλωση έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντιτιθέμενοι στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για το νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δεύτερο όπως επισημαίνεται σε διάστημα 13 μηνών.Για το κίνημα των «Αγανακτισμένων Ελλήνων» -που οι Financial Times τονίζουν πως βασίσθηκε πάνω στο μοντέλο των Ισπανών Indignados- αναφέρουν πως πρόκειται για ποικιλόμορφο σώμα διαδηλωτών, που απαρτίζεται από άνεργους αποφοίτους μέχρι περιβαλλοντικά αφυπνισμένους πολίτες και συνταξιούχους και τους συνδέει η οργή κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Ο Π.Γερουλάνος προειδοποίησε για πρωτάθλημα χωρίς κρατική βοήθεια


Την εκτίμηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πιέζεται από σκάνδαλα, που αφορούν από ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέχρι ναρκωτικά και όπλα στους συνδέσμους οπαδών έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.Ο Π.Γερουλάνος μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» και απαντώντας σε ερώτηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ξεκαθάρισε ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, το νέο πρωτάθλημα θα γίνει χωρίς κρατικά χρήματα, χωρίς κρατικά γήπεδα και χωρίς κρατική τηλεόραση.Χαρακτηριστικά, ο υπουργός είπε ότι «έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή δουλειά να βγουν επιτέλους τα πράγματα στη φόρα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δυστυχώς πιέζεται αυτή τη στιγμή από σκάνδαλα, που είναι από ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέχρι ναρκωτικά και όπλα στους συνδέσμους οπαδών. Πιστεύω ότι και η κίνηση του κ. Πιλάβιου (σ.σ.: για στάση εργασιών στην ΕΠΟ) προς αυτήν την κατεύθυνση είναι».Και κατέληξε:«Εμείς είπαμε εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα του χρόνου το πρωτάθλημα θα γίνει χωρίς κρατικά λεφτά, χωρίς κρατικά γήπεδα, χωρίς κρατική τηλεόραση».

Χαμηλώνουν οι βάσεις στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές


Πτώση των βάσεων στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές μέχρι και 200 μόρια φανερώνουν οι μέχρι στιγμής βαθμολογίες των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.Λιγότερα είναι τα γραπτά σε σχέση με πέρσι που βαθμολογούνται στην κλίμακα 18-20 (άριστα) στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, στα Μαθηµατικά Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης, στη Φυσική Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης και στα Αρχαία Ελληνικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».Παράλληλα, δεν παρουσιάζονται σηµαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε πέρσι στο ποσοστό των άριστων γραπτών στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (µάθηµα αυξηµένης βαρύτητας του 5ου Επιστηµονικού Πεδίου), στη Γλώσσα Γενικής Παιδείας, στη Χηµεία της Θετικής Κατεύθυνσης και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας.Αυτό φανερώνει ένα δείγµα 10.000 γραπτών από βαθµολογικά κέντρα, γεγονός που προδιαγράφει την πτώση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές που απαιτούν περισσότερα από 18.000 µόρια.Ωστόσο η πτωτική τάση των βάσεων στα υψηλόβαθµα τµήµατα δεν φαίνεται να αφορά τα πολύ χαµηλόβαθµα, καθώς η φετινή µείωση των θέσεων εισακτέων κατά περίπου 10.000 σε συνδυασµό µε την «εξαφάνιση» από το πεδίο των πανελληνίων εξετάσεων περίπου 5.000 δυνάµει χαµηλόβαθµων υποψηφίων προλειαίνει το έδαφος για άνοδο.Έτσι, λοιπόν, με βάση τα παραπάνω στοιχεία αυτά που αναμένονται φέτος είναι:
-Πτώση στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου από 50-200 μόρια.
-Πτώση των βάσεων στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου από 30-100 μόρια κατά μέσο όρο.
-Πιθανή άνοδος στα ξενόγλωσσα τμήματα Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας.
-Μείωση των θέσεων εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, η οποία με τη σειρά της προλειαίνει το έδαφος για άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα ΤΕΙ.
-Εισαγωγή σε αρκετές σχολές κυρίως των ΤΕΙ με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, ωστόσο αυτές θα είναι λιγότερες από πέρσι και θα αφορούν πολύ λιγότερους υποψήφιους.

ΝΤΟΛΙΟΣ: «Δεν υπάρχει περίπτωση απολύσεων λόγω μετατάξεων»


«Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να υπάρξει έστω και υπόνοια απόλυσης λόγω των μετατάξεων που γίνονται μέσω του "Καλλικράτη". Οι οργανικές θέσεις είναι κατοχυρωμένες- και εάν υπάρξει πρόβλημα, μπορεί να συσταθούν για να μεταταχθούν υπάλληλοι σε προσωποπαγείς θέσεις».Τα παραπάνω ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου.Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Μουλόπουλος υποστήριξε πως «η περίφημη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, είναι πλέον φανερό πως είχε ως στόχο την σφαγή δημοσίων υπαλλήλων» και υπενθύμισε την παλαιότερη θέση του Θ. Πάγκαλου (την οποία χαρακτήρισε "κυνική"), σύμφωνα με την οποία "όταν καταργείται οργανική θέση, παύει να ισχύει η μονιμότητα". «Οι εργαζόμενοι των τεχνικών υπηρεσιών, έμειναν απλήρωτοι για 3 μήνες, τουλάχιστον, ενώ οι μικροί δήμοι απώλεσαν την τεχνική υποστήριξη. Οι μεταταχθέντες του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν πληρωθεί…» ανέφερε ενδεικτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οργιάζει» η ανασφάλιστη εργασία στα Γιάννινα


Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της ανασφάλιστης εργασίας και της καταπάτησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων από εργοδότες διάφορων κλάδων των Ιωαννίνων, όπως αυτά προέκυψαν από τους πρόσφατους ελέγχους του Εργατικού Κέντρου και της Επιθεώρησης Εργασίας.Aπό τους 20 χώρους εργασίας που ελέχθησαν από τα κλιμάκια, σε διάστημα περίπου ενός μήνα, στους 17 οι εργοδότες είχαν ανασφάλιστους εργαζόμενους, ορισμένους μάλιστα και απλήρωτους ακόμη και από τα Χριστούγεννα, ενώ υπήρχαν ασφαλισμένοι εργαζόμενοι, που ενώ είχαν ρεπό, εργάζονταν κανονικά.Αμείλικτα είναι και τα στατιστικά στοιχεία. Με βάση τους συγκεκριμένους ελέγχους, υπολογίζεται πως η έκταση των παραβάσεων ασφάλισης των εργαζομένων σε χώρους εργασίας ξεπερνά το 70%, όταν το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν περίπου στο 25% (δηλαδή, από τους 20 ελέγχους εντοπίζονταν πέντε παραβάσεις).Οι έλεγχοι που έγιναν το τελευταίο διάστημα από το Εργατικό Κέντρο και την Επιθεώρηση Εργασίας αφορούν ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, καθώς και επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή. Σε ορισμένους από αυτούς τους χώρους τα κλιμάκια βρέθηκαν μετά από καταγγελίες εργαζομένων και σε άλλα με τυχαία επιλογή.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκο Φασούλη, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, καθώς αποδεικνύουν την έκταση του προβλήματος και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Όπως σημείωσε, υπήρχαν εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των ελέγχων, που κρύβονταν για να μην τους εντοπίσει το κλιμάκιο, καθώς ήταν είτε ανασφάλιστοι είτε θα έπρεπε να κάνουν το ρεπό τους, όμως εργάζονταν.Είναι χαρακτηριστικό πως σε έναν χώρο εργασίας, όπου βρίσκονταν 8 εργαζόμενοι, οι 3 ήταν ανασφάλιστοι, ενώ σε έναν άλλο που υπήρχαν 15 εργαζόμενοι, οι 6 θα έπρεπε να έχουν ρεπό, όμως δούλευαν κανονικά.Βέβαια, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου υπογράμμισε πως τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν με ακρίβεια την έκταση του φαινομένου και στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους των Ιωαννίνων. Για μια ολοκληρωμένη εικόνα απαιτείται πλήρης έλεγχος σε όλους τους παρόμοιους κλάδους, όμως αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του προβλήματος και της ραγδαίας αύξησής του σε σχέση με πέρυσι, υπογράμμισε.Ο κ. Φασούλης κάλεσε τους εργαζόμενους να κατανοήσουν πως η ανασφάλιστη εργασία λειτουργεί σε βάρος τους. Γιατί μπορεί προσωρινά να έχουν μεγαλύτερες απολαβές, όμως ουσιαστικά δεν έχουν ένσημα για σύνταξη και περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται πως έχουν ένα στήριγμα μέσα από τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών, για αυτό και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.Παράλληλα, κάλεσε τους εργοδότες να τηρούν τη νομοθεσία. Τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τα εργασιακά δικαιώματα είναι πολύ βαριά, μετά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Όπως τόνισε ο κ. Φασούλης, από τη στιγμή που η παράβαση εισάγεται στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου, δεν μπορεί να διαγραφεί ή να διαφοροποιηθεί. «Και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν πολλοί καλά οι εργοδότες», συμπλήρωσε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Έχει ...δρόμο η Ήπειρος για τα υγρά απόβλητα

Ενώ για τα απορρίμματα υπήρξε πρόοδος με ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο

Με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων να έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια με λειτουργία ΧΥΤΑ, κλείσιμο των περισσότερων ΧΑΔΑ και την επιλογή για εργοστάσιο επεξεργασίας, έστω κι αν ακόμη η Ήπειρος βρίσκεται πίσω σε πολλά, η...μάχη που δίνεται αυτό το διάστημα αφορά και τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων με στόχο να αξιοποιήσουν οι δήμοι τα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του γνωστού ως ΕΠΠΕΡΑΑ.Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πως έμπρακτα το προστατεύουμε στην Ήπειρο και από τα υγρά απόβλητα.Πλην των μεγάλων δήμων και οικισμών η χώρα υποχρεούται με βάση Οδηγία της Ε.Ε, και έχει καθυστερήσει, να αποκτήσει αποχέτευση ακαθάρτων και μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε οικισμούς πάνω από 2.000 κατοίκους ή σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και παραθαλάσσιους οικισμούς.

Έληξε η προθεσμία

Η προθεσμία για υποβολή αιτημάτων στο ΕΠΠΕΡΑΑ που αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό μέσο μετά την ..κατάργηση του Ταμείου Συνοχής, έληξε στις 31 Μαίου και από όσα στοιχεία καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, σχεδόν όλοι οι δήμοι που είχαν ονοματισμένα έργα ή τα πρότειναν εκ των υστέρων, κατέθεσαν είτε πλήρη φάκελο, είτε με κάποιες ελλείψεις, αλλά και απλά τεχνικά δελτία προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθεια για τις μελέτες τους. Κάποιοι βιολογικοί έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλοι όχι.Γενικό συμπέρασμα είναι ότι πολλά έργα ...σκοντάφτουν στους αποδέκτες των μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, οι μελέτες δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο πλην εξαιρέσεων, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η αδειοδότηση ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους σε λίγες περιπτώσεις.Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, οι διαθέσιμες πιστώσεις συγκεκριμένες, δεν αποκλείεται νέα πρόσκληση, σε περίπτωση που κάποιοι δήμοι και ΔΕΥΑ δεν ανταποκριθούν, οπότε υπάρχει ακόμη περιθώριο για όσους καθυστέρησαν να ετοιμαστούν. Οι πιστώσεις στο ΠΕΠ Ηπείρου για τέτοια έργα, κυρίως αποχετεύσεις, δεν επαρκούν και η λύση είναι το τομεακό του ΥΠΕΚΑ στο ΕΣΠΑ.

Το «πακέτο» της ΔΕΥΑΙ
Από τα έργα που οι δήμοι της Ηπείρου προωθούν, ξεχωρίζει αναμφίβολα το μεγάλο πακέτο της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, ύψους 58 εκ. ευρώ, αλλά δεν πρόκειται για έργα που μπορούν άμεσα να ενταχθούν ή να δημοπρατηθούν.Ορισμένα έχουν καλό επίπεδο ωρίμανσης κι άλλα όχι, πάντως προωθείται το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και προτεραιότητα έχουν οι αποχετεύσεις σε οικισμούς πέριξ της λίμνης.Πλην των σχετικά ώριμων έργων, κατατέθηκαν και τεχνικά δελτία για άλλα στα πλαίσια της «συμφωνίας» με το ΥΠΕΚΑ που είχε πετύχει ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Φ. Φίλιος σε επίσκεψη του στο υπουργείο.

Προβλήματα για Κόνιτσα και δήμο Πωγωνίου
Εκτός του δήμου Ιωαννιτών, με συνδεδεμένους οικισμούς όπως η Ανατολή, ο Κατσικάς, το Πέραμα και προσεχώς και το Νησί, ενώ δρομολογούνται νέα έργα σε αυτούς και στην Πεδινή, βιολογικό διαθέτει στο νομό μόνο το Μέτσοβο και υποχρεούται και η Κόνιτσα, αλλά από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε προωθηθεί η μελέτη και η νέα προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις, καταθέτοντας τεχνικό δελτίο.Επίσης στο νομό βιολογικό προώθησαν οι πρώην δήμοι Άνω Πωγωνίου και Άνω Καλαμά για το Κεφαλόβρυσο και τον Παρακάλαμο, αντίστοιχα. Ο νέος δήμος Πωγωνίου παρέλαβε τις δυο μελέτες σε προχωρημένο στάδιο, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων η ένταξη καθίσταται δύσκολη.Για το Κεφαλόβρυσο έχει κατασκευαστεί η αποχέτευση, όμως δεν έχει κλείσει το θέμα του αποδέκτη του βιολογικού. Στον Παρακάλαμο ως λύση έχει επιλεγεί η υπεδάφια παροχέτευση, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι οικισμός άνω των 2.000 κατοίκων. Μένουν προς το παρόν σε εκκρεμότητα τα έργα αυτά.Σε εξέλιξη βρίσκεται έργο και στο Πάπιγκο, όπου κατασκευάστηκε κεντρικός αγωγός αποχέτευσης, λείπει όμως ο βιολογικός...

«Προχωρημένη» η Άρτα
Με δυο νέους βιολογικούς καθαρισμούς θα λύσει πολλά από τα προβλήματα το πεδινό τμήμα του νομού Άρτας. Ο μεγάλος βιολογικός της πόλης Άρτας θα εξυπηρετήσει μεγάλο τμήμα του νέου δήμου, πλην της Φιλοθέης που θα συνδεθεί με τον βιολογικό της Φιλιππιάδας. Στον Αμβρακικό, όπου και το μεγάλο πρόβλημα, οι δυο πρώην δήμοι Αράχθου και Αμβρακικού (Ενότητες του δήμου Αρταίων, πλέον) θα εξυπηρετηθούν με έναν βιολογικό με τριτοβάθμια επεξεργασία και αποδέκτη τάφρο που καταλήγει στον κόλπο.Ο νέος δήμος Νικολάου Σκουφά και ειδικότερα το Κομπότι και το Πέτα θα έχουν έναν νέο κοινό βιολογικό και ήδη κατατέθηκε πλήρης φάκελος στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Και οι δυο νέοι βιολογικοί βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, ως προς τις μελέτες και αδειοδοτήσεις με αυτόν του δήμου Νικολάου Σκουφά να προηγείται και να αναμένεται η ένταξη.

Παράλια Πρέβεζας και Καναλάκι

Στον νομό Πρέβεζας λειτουργούν βιολογικοί στην Πρέβεζα, τη Φιλιππιάδα και την Πάργα και έχει προωθηθεί, εκτός ΕΠΠΕΡΑΑ, ο βιολογικός για Λούρο και Ωρωπό.Τα προβλήματα εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη από το Κανάλι μέχρι και το Βράχο, στον πρώην δήμο Ζαλόγγου και νυν ενότητα του δήμου Πρέβεζας.Η μελέτη για Κανάλι, Καστροσυκιά και Βράχο, περιλαμβάνει τώρα και την Λούτσα που ανήκει μεν στο δήμο Πάργας, αλλά πρόκειται για μια παραλία. Αυτή η μελέτη θέλει αρκετό χρόνο ακόμη και αποδέκτης θα είναι η θάλασσα με αγωγό στα ανοιχτά.Για το Καναλάκι η προμελέτη ανατέθηκε προ ετών και ακόμη δεν παραδόθηκε, αλλά αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση αφού αποδέκτης δεν θα είναι ο Αχέροντας, θα γίνεται ηλεκτρολυτική επεξεργασία, μια νέα στη χώρα μέθοδος φιλικότερη προς το περιβάλλον και οικονομικότερη με τη χρήση θαλασσινού νερού. Μαζί με την Αμμουδιά θα έχουν κοινή ηλεκτρολυτική επεξεργασία λυμάτων, αφού χωροθετηθεί η μονάδα. Το έργο προβλέπεται να είναι μελέτη-κατασκευή.

Ο αποδέκτης της Παραμυθιάς και η μελέτη Συβότων-Πέρδικας

Στη Θεσπρωτία υπάρχει μόνο ο βιολογικός της Ηγουμενίτσας, στον οποίο θα συνδεθεί και η Πλαταριά. Αντίθετα οι Φιλιάτες εδώ και χρόνια αναζητούν λύση με τον δικό τους βιολογικό με διάθεση του προϊόντος εκροής σε καλαμιώνα και τεχνητό υγρότοπο. Για την παραλιακή ζώνη Συβότων και Πέρδικας που ανήκουν στο δήμο Ηγουμενίτσας, ανατέθηκε πρόσφατα νέα μελέτη και έχει αρκετό δρόμο το έργο.Θέμα προέκυψε με τον αποδέκτη για το βιολογικό της Παραμυθιάς που έχει οριστεί ο Κοκυτός, παραπόταμος του Αχέροντα και υπάρχει εκκρεμότητα, αφού προτάθηκε μετά από αντιδράσεις του δήμου Πάργας για τον Αχέροντα, η λύση της υπεδάφιας παροχέτευσης και η δημιουργία τεχνητού υγροτόπου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ανακοίνωση της κίνησης πολιτών Πέρδικας για την δήλωση του Γ.Μανιάτη


Η δήλωση του υφυπουργού κ. Μανιάτη ότι οριστικοποιήθηκε η χωροθέτηση του εργοστασίου συμπίεσης στη θέση «Φλωροβούνι» στα όρια της Πέρδικας με παράλληλη νομοθετική ρύθμιση για παροχή αερίου στην Ήπειρο με σύσταση ΕΠΑ Δυτικής Μακεδονίας-Ηπείρου, υποβιβάζει την νοημοσύνη των απλών ανθρώπων. Αυτή η δήλωση φανερώνει πόσο αναξιόπιστοι γίνονται οι κυβερνώντες με τις επαναλαμβανόμενες κωλοτούμπες που μοναδικό στόχο έχουν να εξαπατήσουν την τοπική κοινωνία. Δεν τους πιστεύει πια κανείς, έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και σοβαρότητας. Θα εισπράξουν τα επίχειρα των πράξεων τους. Ο κ. Υφυπουργός έκανε μια δήλωση που ήθελε η ΔΕΠΑ ως υπάλληλος και εκείνη φρόντισε να την προωθήσει στα επιχορηγούμενα από αυτή τοπικά μέσα ενημέρωσης. Καλούμε κυβέρνηση και ΔΕΠΑ να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να δουν την πραγματικότητα, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με την χωρίς όρια αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΠΑΡΓΑΣ