Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Ποινική δίωξη εναντίον του Νίκου Γκόντα για την υπόθεση του πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων!


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος,για την υπόθεση του υπόγειου γκαράζ στην κεντρική πλατεία, εναντίον του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων κ. Νίκου Γκόντα και του επιχειρηματία κ. Γιάννη Αυδή,άσκησε ο εισαγγελέας.Να θυμίσουμε πως ο σημερινός δήμαρχος κ. Φίλιππας Φίλιος και ο Γιάννης Μελανίδης,είχαν καταγγείλει πως με παράνομη σύμβαση, η ιδιωτική εταιρία κατασκεύασε το υπόγειο πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και εισέπραξε το μισό ποσό της συνολικής επιδότησης. Ο Νίκος Γκόντας ως δήμαρχος,υπέγραψε παράνομα μία νέα σύμβαση με ημερομηνία 7/7/2006 με την εταιρεία ‘Σταθμός Αυτοκινήτων Ιωαννίνων Α.Ε.’ η οποία επίσης ανήκει στον κ. Γιάννη Αυδή.Αυτή η παράνομη σύμβαση έγινε για να εισπράξει ο κ. Γιάννης Αυδής επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο 4.000.000 ευρώ, όσα δηλαδή κόστισε το έργο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Με άλλα λόγια η παράνομη σύμβαση έγινε για να κατασκευάσει ο κ. Αυδής το έργο χωρίς να βάλει δραχμή, ενώ ήδη έχει πάρει παράνομα επιδότηση 2.000.000 ευρώ!!!

Σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων με τον αγωγό φυσικού αερίου διεκδικούν οι επιχειρηματίες


Αίτημα για τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων με τον Ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου, έχει καταθέσει η Ένωση Βιομηχάνων - Βιοτεχνών και Επαγγελματιών της ΒΙΠΕ με έγγραφό της προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, μετά από ομόφωνη απόφαση της τακτικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου.Αναλυτικά η απόφαση που πάρθηκε και στάλθηκε προς τη ΔΕΠΑ, από την Ένωση είναι εξής:
1. Στηρίζει την θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εισηγηθεί στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την προτεραιότητα που δίνει η Ελληνική Κυβέρνηση στην υλοποίηση του αγωγού Φυσικού Αερίου, Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας (IGI) και χωρίς καμία διαδικασία καθυστέρησης του έργου
2. Συμφωνεί με τις προτάσεις των τοπικών φορέων ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό του αγωγού, να διέλθει από την Ήπειρο, ώστε να απολαύσει όλα τα οφέλη του και να εξευρεθεί η καταλληλότερη θέση εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης στην Θεσπρωτία.
3. Θεωρεί ότι το φυσικό αέριο αποτελεί μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση συγκριτικά με τις κύριες σήμερα πηγές ενέργειας. Παρέχει ασφάλεια στην εκμετάλλευση και έχει χαμηλό κόστος συγκριτικά με άλλες πηγές ενέργειας.
4. Το φυσικό αέριο ως το πιο εύχρηστο, αποδοτικό και φιλικό στο περιβάλλον συμβατικό καύσιμο αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων και γι' αυτό το Δ.Σ. της Ένωσης ζητά την σύνδεση της με τον υπό κατασκευή αγωγό, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
5. Τέλος θεωρεί ότι, ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία το έργο του
Φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και θα ενισχύσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ηπείρου, ως σημαντικό ενεργειακού διαύλου προς την Ευρώπη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δήλωση Μπέζα για τις επισκέψεις και τις δηλώσεις Παπουτσή-Νταλάρα στην Ηγουμενίτσα


Ο πρώην Υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας, με αφορμή τις επισκέψεις και τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και της Υφυπουργού Εργασίας κ. Άννας Νταλάρα στην Ηγουμενίτσα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι βγήκε από την υποχρέωσή της με τις πρόσφατες επισκέψεις στην Ηγουμενίτσα, η Ηγουμενίτσα όμως δεν έβγαλε τίποτα το ουσιαστικό από τις επισκέψεις του κ. Παπουτσή και της κ. Νταλάρα.Οι ανακοινώσεις του δύο κυβερνητικών στελεχών και τα «μηνύματά» τους προς τους μετανάστες, τους διακινητές και την τοπική κοινωνία, αποτελούν στην ουσία γενικόλογα ευχολόγια, εκθέσεις καλών προθέσεων χωρίς χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες και προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στις τοπικές αρχές. Όλα αυτά, δείχνουν προχειρότητα και ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτή η κυβέρνηση μιλά πολύ και δυστυχώς, παρά την κρισιμότητα των καταστάσεων, πράττει λίγα.Το κυριότερο όμως είναι, ότι η παρουσία των δύο κυβερνητικών στελεχών στην Ηγουμενίτσα αποδεικνύει την απουσία πολιτικής βούλησης και την έλλειψη προετοιμασίας και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης. Διότι δεν είναι δυνατόν να έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα Κέντρα για τους μη νόμιμους μετανάστες στη χώρα, μεταξύ των οποίων στη Θεσπρωτία, και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ρωτά τις τοπικές αρχές αν προτιμούν Κέντρο Πρώτης Υποδοχής ή Κέντρο Κράτησης, να δεσμεύεται ότι θα αποστείλει εκ των υστέρων τεχνικούς του Υπουργείου για να εξετάσουν προτάσεις ιδιωτών και να συνεχίζει να συζητά για την πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για ανενεργά στρατόπεδα. Πως ανακοινώθηκε επομένως Κέντρο στη Θεσπρωτία, όταν δεν έχουν ακόμη καθορισθεί, οι προδιαγραφές, οι απαιτήσεις και ο ρόλος του στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού;Αν ο κ. Παπουτσής, η κ. Νταλάρα και η κυβέρνησή τους επιδιώκουν, όπως μας έχουν συνηθίσει, να αντιμετωπίσουν «επικοινωνιακά» την περίπτωση της Ηγουμενίτσας, τότε με τις επισκέψεις τους και τις αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων ή όποιες ακολουθήσουν, έχουν πετύχει προσωρινά το στόχο τους «ανακυκλώνοντας» το πρόβλημα. Αν όμως έχουν τη βούληση, γιατί αυτοί έχουν την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής και όχι οι τοπικοί φορείς, να αντιμετωπίσουν σε μόνιμη βάση το πρόβλημα, τότε άνθρακες ο θησαυρός…».

Κόντρα Λοβέρδου - ΚΚΕ για τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών


Διαξιφισμούς με το ΚΚΕ προκάλεσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων η πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου να έρθει προς συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, το θέμα των προπηλακισμών πολιτικών προσώπων.«Συνάδελφοι ψηλά το κεφάλι, δεν φοβόμαστε κανέναν.Υπάρχουν πολιτικοί χώροι πίσω από ορισμένους που προπηλακίζουν και πετούν πέτρες.Πρέπει να έρθει το θέμα στη Βουλή για συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «οι τραμπούκοι είναι γνωστοί στη σύγχρονη ιστορία και στρέφονται τελικά εναντίον του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, κατευθυνόμενοι». «Οτιδήποτε συμβαίνει πρέπει να το καταδικάσουμε και δεν πρέπει να το φοβόμαστε», πρόσθεσε.Με τη θέση του κ. Λοβέρδου συμπαρατάχθηκαν οι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, με εξαίρεση την πτέρυγα του ΚΚΕ. «ΤΟ ΚΚΕ όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα επεισόδια αλλά και τα καταδικάζει απερίφραστα. Είναι απαράδεκτα τα υπονοούμενα» , είπε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Χ. Χαραλάμπους και ζήτησε από τον υπουργό «αν έχει στοιχεία να τα αναφέρει». Για προβοκατόρικους μηχανισμούς, έκανε λόγο ο έτερος βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Παπακωνσταντίνου.«Το ΚΚΕ σε μια συζήτηση που μας ένωσε όλους, δεν ζήτησε να πάρει το λόγο. Όσο και αν φωνάζει ο κ. Χαραλάμπους, αυτός είναι που μου οργάνωσε αντισυγκέντρωση στην Κέρκυρα», απάντησε ο κ. Λοβέρδος.«Σας πετροβόλησα; Σας χτύπησα;» ρώτησε ο βουλευτής τον υπουργό Υγείας, ο οποίος έδωσε αρνητική απάντηση. «Έχουν δικαίωμα οι Κερκυραίοι να εκφράσουν απόψεις», συμπλήρωσε ο κ. Χαραλάμπους. «Ποιοι Κερκυραίοι; Εσείς ήσασταν. Επίσης το ΠΑΜΕ ήταν που μου πέταξε πορτοκαλάδες στο Ηράκλειο», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.Αιχμές για καθοδηγούμενους προπηλακισμούς από πολιτικές δυνάμεις άφησε και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.Δεν φοβόμαστε για τα κορμιά μας, όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που από κάποιους δεν καθοδηγείται, αλλά υποθάλπεται. Θα πρέπει να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και οι αρχηγοί των κομμάτων να λάβουν θέση», τόνισε.

Σφοδρή χαλαζόπτωση στο Νομό Ιωαννίνων


Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε πριν από λίγη ώρα στα Γιάννενα,δημιουργώντας προβλήματα στην μετακίνηση των κατοίκων.Οι ουρανοί άνοιξαν πάνω από το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και έριξαν χαλάζι προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες σε χωριά της περιοχής.

ΟΓΑ: Τη Δευτέρα τα πολυτεκνικά επιδόματα


Τη Δευτέρα θα καταβάλει ο ΟΓΑ τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) σε 364.283 οικογένειες.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμων δράσεων για τον τουρισμό


Το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμων δράσεων για την στήριξη του Τουρισμού στην Ήπειρο, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.Το πρόγραμμα ανέλυσε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, κ. Στράτος Ιωάννου, o οποίος στον πρόλογο της εισήγησής του, υπογράμμισε τα εξής:«Ο Τουρισμός αποτελεί για την Περιφέρεια Ηπείρου ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο Ανάπτυξης, το οποίο αν αξιοποιηθεί με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Στους σχεδιασμούς μας έχουμε αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, και αφορά στην ύπαρξη βασικών προϋποθέσεων ανάπτυξης του τουρισμού, με δεδομένο το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, το πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο που διαθέτει, τη γεωγραφική της θέση και τις προοπτικές άρσης της απομόνωσης της με τα μεγάλα έργα μεταφορικών υποδομών που κατασκευάζονται ή και έχουν κατασκευαστεί».Ο Αντιπεριφερειάρχης, συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στα χρονικά πλαίσια που έχει θέσει ο «Καλλικράτης». «Για τη φετινή χρονιά- πρόσθεσε – ενεργήσαμε γρήγορα και αποτελεσματικά και προτείνουμε αυτό το Σχέδιο Βραχυπρόθεσμων Δράσεων, όπως προέκυψε από τις κατά περιφερειακή ενότητα συσκέψεις με τους φορείς του τουρισμού, το οποίο στοχεύει ακριβώς στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τουριστικής σαιζόν που είναι προ των πυλών, αλλά και των ευκαιριών που θα δημιουργήσει η τουριστική περίοδος»

Συνάντηση Φ.Φίλιου με τον Τουρκογιαννιώτη συγγραφέα Μπουλέντ Κοτζάμεμι


Με τον τουρκογιαννιώτη συγγραφέα Μπουλέντ Κοτζάμεμι συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο κ. Κοτζάμεμι, γεννήθηκε στη Σμύρνη και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε όμως με τις εικόνες των Ιωαννίνων, όπως τις περιέγραφαν στον ίδιο η γιαγιά και η μητέρα του, που έφυγαν από τα Γιάννινα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.Αποτέλεσμα άλλωστε των αναμνήσεων αυτών είναι το βιβλίο «Τα δάκρυα των Ιωαννίνων» που έγραψε ο κ. Κοτζάμεμι και χάρισε σήμερα στον δήμαρχο. Το βιβλίο σύντομα θα μεταφραστεί στα ελληνικά και τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα και τις πωλήσεις θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό στην πόλη των Ιωαννίνων.Την γέφυρα με τους Τουρκογιαννιώτες έστησε ο περιφερειακός σύμβουλος, δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος ανέφερε πως με τον τρόπο αυτό η πόλη των Ιωαννίνων ανακτά ένα κομμάτι από τη ζωή και την ιστορία της.«Μπορεί να γεννήθηκα στη Σμύρνη αλλά κατά το ήμισυ είμαι Γιαννιώτης. Στα Γιάννινα νιώθω όπως στο σπίτι μου και αυτό μου προξενεί έκπληξη. Μάλλον η πόλη είναι γραμμένη στον γενετικό μου κώδικα», είπε κατά την συνάντηση με τον δήμαρχο ο κ. Κοτζάμεμι.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη, του χάρισε το ασημένιο έμβλημα του Δήμου και το βιβλίο «Ιωαννίνων Ενθύμιο» που περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από την μακρά ιστορική διαδρομή της πόλης.«Υπάρχει ένα κομμάτι της ιστορίας μας, που βρίσκεται στη γείτονα χώρα. Πιστεύουμε ότι μπήκαν οι βάσεις για να δημιουργήσουμε τους δεσμούς και να γνωρίσουμε ανθρώπους που κατάγονται από τα Γιάννινα και ζουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», δήλωσε ο Δήμαρχος και έκανε γνωστή την πρόθεση του Δήμου να οργανώσει ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την επίσκεψη στο Πατριαρχείο και στο Ίδρυμα Ανταλλαγέντων που λειτουργεί.«Σήμερα μοιάζει η πόλη μας να έχει κερδίσει ένα μέρος από την ιστορία και τη μνήμη της. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έλκει την καταγωγή από τα Γιάννινα και επιθυμεί να αυξήσει τις επαφές με την πόλη. Έβαλα ένα λιθαράκι και πιστεύω πως άλλοι φορείς, όπως ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο θα ανοίξουν τον δρόμο ώστε αυτό να γίνει πράξη», ανέφερε ο κ. Γιάννης Παπαδημητρίου.

Απάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου και της ΑΤΕbank σε ερώτηση βουλευτών για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ


Τη χρονική στιγμή κατά την οποία η Αγροτική Τράπεζα θα προχωρήσει το πρόγραμμα απεμπλοκής της από την «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ», θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, αναφέρεται σε έγγραφο της ATEbank που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η ATEbank, που μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» με ποσοστό 67,77%, εφαρμόζει ήδη ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη βάσει των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και ιδιαίτερα της Επιτροπής Ανταγωνισμού- να απεμπλακεί από όλες τις συμμετοχές της που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι «μέσω των μέτρων αυτών, εξασφαλίστηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, στις 29.04.2011, η έγκριση για την αντιμετώπιση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου, του ελληνικού δημοσίου».Οι ερωτώντες βουλευτές έχουν επισημάνει ότι «μεγάλες αναταράξεις προκαλούν στον αγροτικό κόσμο όσα συμβαίνουν στην Αγροτική Τράπεζα, θυμίζοντας ότι «ηπειρώτες παραγωγοί έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένως αιτία πολέμου τυχόν πώληση της Δωδώνη ΑΕ, αφού η γαλακτοβιομηχανία παίζει κομβικό ρόλο στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής και αποτελεί πρότυπο αναπτυξιακό εργαλείο για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας». Επιπλέον, όπως έχουν επισημάνει οι κ.κ. Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός, «οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και 'Αρτας-Φιλιππιάδας έχουν διατυπώσει τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις τους, για την παραμονή της ΔΩΔΩΝΗΣ στους φυσικούς της φορείς, που είναι οι σημερινοί μέτοχοι Συνεταιρισμοί, οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι που εκφράζονται από τα συλλογικά τους όργανα».Στους βουλευτές απάντησε με έγγραφο του και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει πως όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα λάβει κρατική ενίσχυση, οφείλει να υποβάλει σχέδιο βιωσιμότητας ή σχέδιο αναδιάρθρωσης, για να επιβεβαιωθεί ή να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μεμονωμένων τραπεζών, χωρίς εξάρτηση από κρατική ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα σχέδια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας βρίσκονται υπό την μελέτη τόσο των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο και των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Ένα από τα σχέδια αναδιάρθρωσης είναι αυτό της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία «βάσει των διατάξεων της ΕΕ και ακολουθώντας ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης, είναι υποχρεωμένη να απεμπλακεί από όλες τις μετοχικού ενδιαφέροντος εταιρείες τού μη χρηματοπιστωτικού τομέα και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ».

ΧΥΤΥ - Πρόσω ολοταχώς για το λατομείο Εγνατία


Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο καθώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επίβλεψης και παραλαβής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας τα μέλη της Επιτροπής μετά από ομόφωνες αποφάσεις ζήτησαν από τον ανάδοχο μελετητή, εντός των επόμενων 15 ημερών, να ολοκληρώσει το φάκελο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης το Λατομείο Εγνατίας στο Δήμο Δωδώνης.Στη διάρκεια της συνεδρίασης και στο πλαίσιο εκπόνησης της ΠΠΕ (προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) ο ανάδοχος μελετητής, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής τα κριτήρια αξιολόγησης των θέσεων και τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης για τις εναλλακτικές θέσεις χωροθέτησης της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο.Οι αρχικώς προτεινόμενες εναλλακτικές θέσεις για τις οποίες θα γινόταν στο πλαίσιο εκπόνησης της ΠΠΕ, συγκριτική αξιολόγηση και κατάταξη ήταν:
Α. θέση «Λατομείο Εγνατίας» με 1 Γήπεδο, στο Δήμο Δωδώνης
Β. θέση «Μέγα Τσούκα» με 3 Γήπεδα στο Δήμο Ιωαννιτών
Γ. θέση «Καστρί» με 2 Γήπεδα στο Δήμο Δωδώνης
Δ. θέση «Λατομείο Μακρυβούνι» με 1 Γήπεδο στο Δήμο Δωδώνης
Ε. θέση «Αμυγδαλιά» με 1 Γήπεδο στο Δήμο Ζηρού
ΣΤ. θέση «Θησαυρός» με 1 Γήπεδο στο Δήμο Ζηρού
Η. θέση ΒΙ.ΠΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με 1 Γήπεδο, στο Δήμο Ζίτσας
Σύμφωνα με τη διαδικασία , η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, για τις προαναφερόμενες θέσεις ζητήθηκε προκαταρτική γνωμοδότηση από την δ/νση ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ. Ηπείρου, από τα αρμόδια Δασαρχεία και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Μετά τις απαντήσεις των υπηρεσιών, αποκλείστηκαν από τη διαδικασία της αξιολόγησης:
• Τα Γήπεδα 1 και 2 στην θέση Μέγα Τσούκα απορρίφθηκαν διότι αποτελούν τμήματα ευρύτερης έκτασης που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς, με την με αριθ. 3595/09-11-99 απόφαση του Γενικού Δ/ντή Περιφέρειας Ηπείρου και έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. 931/30-12- 1999 τεύχος Δ'.
• Τα Γήπεδα 1 και 2 στην θέση Καστρί απορρίφθηκαν λόγω αρνητικής προκαταρτικής γνωμοδότησης από την IB' Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, καθώς βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο όπου υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη κατοίκηση.
Οι τελικώς προτεινόμενες εναλλακτικές θέσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο είναι:
• Το Γήπεδο 3 στην θέση «Μέγα Τσούκα» του Δήμου Ιωαννίνων
• Το Γήπεδο στην θέση «Λατομείο Εγνατίας» του Δήμου Δωδώνης
• Το Γήπεδο στην θέση «Λατομείο Μακρυβούνι» του Δήμου Δωδώνης
• Το Γήπεδο στην θέση «Θησαυρός» του Δήμου Ζηρού
• Το Γήπεδο στην θέση «Αμυγδαλιά» του Δήμου Ζηρού
• Η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων του Δήμου Ζίτσας
Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίστηκαν σε εξειδικεύσεις των κριτηρίων συγκριτικής αξιολόγησης για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων που περιγράφονται στην ΚΥΑ 114218/1997, αλλά και στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Ηπείρου και αποτελούν τέσσερις διακριτές ομάδες οι οποίες είναι: γεωλογικά , περιβαλλοντικά, χωροταξικά και οικονομικά - λειτουργικά κριτήρια.Σύμφωνα με την τεχνική εισήγηση του μελετητή προς τα μέλη της Επιτροπής, η εφαρμογή των κριτηρίων στο πλαίσιο της πολυκριτηριακής ανάλυσης και αξιολόγησης ως προς την καταλληλότερη θέση για την χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, κατέληξε στην ακόλουθη κατάταξη: Πρώτη θέση το Λατομείο Εγνατίας, δεύτερη η Μέγα Τσούκα, ενώ στη τρίτη θέση κατατάσσεται η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.Τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίζοντας την επιστημονική αρτιότητα της μελέτης, μετά από εισήγηση του προέδρου της Θανάση Μανταλόβα και αφού προηγήθηκε ένας εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος, ομόφωνα αποδέχτηκαν το περιεχόμενο της τεχνικής εισήγησης του ανάδοχου μελετητή τόσο ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης, όσο και ως προς την κατάταξη των θέσεων που προέκυψε μετά την εφαρμογή αυτών, στο πλαίσιο της πολυκριτηριακής ανάλυσης και αξιολόγησης.Εξέφρασαν παράλληλα – μετά από πρόταση του κ. Γιαννούλη, Δήμαρχου Νικολάου Σκουφά και Προέδρου του ΦΟΔΣΑ 3ης Διαχ. Ενότητας - την ομοθυμία τους για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στο σύνολο της Ηπείρου, όσον αφορά όχι μόνο το λειτουργικό κόστος της μονάδας, αλλά και την μεταφορά των απορριμμάτων από τους σταθμούς μεταφόρτωσης, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες για περιοχές που τοποθετούνται μακρύτερα από την προτεινόμενη θέση χωροθέτησης της μονάδας.Τα μέλη της επιτροπής καλούν ταυτόχρονα τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν παράλληλα με τη χωροθέτηση της μονάδας και τη χωροθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, προκειμένου να καταστεί αποδοτικότερο και λειτουργικότερο το σύστημα ενιαίας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.Έτσι, καταλήγοντας τα μέλη της επιτροπής έδωσαν εντολή στον ανάδοχο μελετητή, εντός των επόμενων 15 ημερών, να ολοκληρώσει το φάκελο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης το Λατομείο Εγνατίας.Το προτεινόμενο Γήπεδο καταλαμβάνει έκταση περίπου 140 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Δωδώνης, βόρεια της Εγνατίας Οδού, νοτιοανατολικά του οικισμού Ελευθεροχώρι, ενώ απέχει από τον κόμβο «Τύρια» περίπου 3 Km . Το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 515 m έως 560 m. Από το προτεινόμενο γήπεδο κατά την ανάπτυξη της μονάδας θα εξαιρεθούν περίπου 30 στρ., γιατί σύμφωνα με την προκαταρκτική γνωμοδότηση του Δασαρχείου είναι δάσος.
Να σημειωθεί τέλος, πως μετά την ολοκλήρωση της ΠΠΕ, θα ακολουθήσει η διαδικασία της κατάθεσης στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης της Π.Π.Ε.Α.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Πριν καλά-καλά περάσουν λίγες ώρες από την ανακοίνωση των αποφάσεων της Επιτροπής, ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης μίλησε στο ITV όπου και σημείωσε πως πρώτα απ’ όλα θα περιμένει επίσημη ενημέρωση από την Επιτροπή και στη συνέχεια θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.Παράλληλα ο κ. Κατσανάκης έκανε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση πως σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε ένα άμεσο «όχι» κάτι το οποίο όπως τόνισε κατηγορηματικά συνιστά αντικειμενική πρακτική.«Άλλωστε δεν έχουμε τα τεκμήρια για να το υποστηρίξουμε. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη όλων των Δήμων. Θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα και δεν λέμε άκριτα ναι. Είναι σημαντική η ενημέρωση και η επιτόπια γνώση του θέματος. Ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας. Θα έχουμε υπεύθυνη θέση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και θα συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσης. Είναι καιρός να σταματήσει ο λαϊκισμός και η περιβαλλοντική πλειοδοσία. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τις συνέπειες της μη ολοκλήρωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις αιτίες αυτής, που είναι η υστεροβουλία των πολιτικών παραγόντων να αποφασίσουν», σημείωσε ο κ. Κατσανάκης.

Δηλώσεις Ρογκότη

Ένας ακόμη από τους Δημάρχους του λεκανοπεδίου που είχε άμεσο ενδιαφέρον για τις αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής ήταν και ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης.Ο κ. Ρογκότης σε δήλωσή του σημείωσε χθες τα εξής: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα με τη ΒΙΠΕ. Όποιο κριτήριο και να επιλεγεί, η ΒΙΠΕ δεν πρόκειται να είναι στην πρώτη θέση. Εάν υπάρξει περίπτωση αλλαγής της διαδικασίας και των θέσεων, αυτό θα συνιστά πολιτική παρέμβαση, και εφόσον δε θα στηρίζετε σε επιστημονικά κριτήρια, θα μας βρει αντίθετους και θα αντιδράσουμε».

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κοσμηράς

Τέλος, με νέα ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Κοσμηράς στρέφεται σε βάρος των μέσων ενημέρωσης της περιοχής (!) για τα τελευταία δημοσιεύματα που σύμφωνα με την Επιτροπή αφήνουν υπονοούμενα για προσωπικές πολιτικές ατόμων της Επιτροπής.Με την χθεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα αποδεικνύει, ότι μέσα σε λίγες μόνο ημέρες έχασε σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας της, ενώ είναι πρωτοφανές ότι βρίσκονται στο στόχαστρο δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης, που δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να δημοσιοποιήσουν την ανακοίνωση – καταγγελία μερίδας κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζεται πως «... εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την σκοπιμότητα αυτών των δημοσιευμάτων και τον χρόνο που παρουσιάζονται. Δηλώνουμε ότι η Επιτροπή είναι συντονισμένη στο πλαίσιο των αποφάσεων της Γεν. Συνέλευσης που την εξέλεξε και με αγαστή συνεργασία και κοινό πνεύμα δίνει την μάχη της για την αποτροπή χωροθέτησης Εργοστασίου και ΧΥΤΥ στην θέση Τσούκα. Στον κοινό μας αυτόν αγώνα για το αύριο του τόπου μας αναπόδεικτα δημοσιεύματα αυτού του είδους μόνο κακό κάνουν στον σκοπό αυτό».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

11 χρυσά 6 ασημένια και 1 χάλκινο ήταν η συγκομιδή του ΠΥΡΡΟΥ από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου


Με την 2Η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο πιάνοντας και τα Α όρια για την Παρολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012 κάνοντας ένα πανελλήνιο ρεκόρ , και παίρνοντας 11 Χρυσά μετάλλια 6 Ασημένια και 1 Χάλκινο επέστεψε ο ΠΥΡΡΟΥ από το πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ που διεξήχθη από τις 27 μέχρι 29 Μάιου στην Αθήνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο για τον Ηπειρώτικο σύλλογος ,ούτε οι διακρίσεις, ούτε τα μετάλλια. Έχει φτιάξει υποδομές και προγράμματα προπόνησης που είναι πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα.Αγωνιστικά η Ανθή Λιάγκου έκανε την 2η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο έπιασε τα Α όρια για την Παρολυμπιάδα του Λονδίνου στον ακοντισμό επίσης κατέκτησε και το Χρυσό μετάλλιο στην σφαιροβολία στην κατηγορία F33. Ο Ορέστης Παγκράτης κατέκτησε το Χρυσό στα 400μ και στα 200μ στην κατηγορία Τ12. Η Νικολέτα Φάσσα κατέκτησε το Χρυσό στα 100μ και 200μ στην κατηγορία F12. Ο Παύλος Κεχαγιάς το Χρυσό στα 800μ και 1500μ στην κατηγορία Τ46. Ο Παναγιώτης Καραγεώργος το Χρυσό στην δισκοβολία στην κατηγορία Τ52. Ο Κώστας Παγκράτης κατέκτησε το Χρυσό στα 800μ και το Ασημένιο στα 400μ στην κατηγορία Τ13. Η Αθήνα Δήμα κατέκτησε το Χρυσό στην δισκοβολία και το Ασημένιο στην σφαιροβολία στην κατηγορία F34. Ο Άρης Τάχιας το Ασημένιο στα 100 μ και στα 200μ στην κατηγορία Τ20. Ο Άρης Κοντογιάννης Ασημένιο στην σφαιροβολία και Χάλκινο στην κορίνα στην κατηγορία Τ32. Ο Θεόδωρος Πασχάλης Ασημένιο στον ακοντισμό στην κατηγορία Τ36. Επίσης αξιόλογη ήταν και η προσπάθεια του Δημήτρη Αργυρού αλλά δεν κατάφερε να διακριθεί.Ο προπονητής της ομάδας Στραγάλης Σταυρός σε δήλωση του ανάφερε ότι ήταν αξιόλογη η προσπάθεια όλων των αθλητών και έδωσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Παρότι οι αγώνες, μεταφερθήκαν δυο μήνες πιο μπροστά από την αρχική τους ημερομηνία , αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε την τελευταία στιγμή τα προπονητικά προγράμματα. Είχαμε και κάποιους τραυματισμούς αθλητών με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στους αγώνες . Τελικός τα καταφέραμε πολύ καλά. Η επίδοση της Ανθής έδωσε δύναμη σε όλους μας να προσπαθούμε περισσότερο. Πρέπει να πω ότι η 2η καλύτερη επίδοση στον κόσμο δεν ήρθε καθόλου τυχαία αλλά με καθημερινή προπόνηση και προσπάθεια που ξεπερνούσε τον εαυτό της. Πρέπει να αναφέρω για μια ακόμη φορά ότι ο ΠΥΡΡΟΣ έχει ένα από τα καλυτέρα οργανωμένα γυμναστήρια που υπάρχουν στην Ελλάδα στον χώρο που αναπηρικού αθλητισμού και σε συνεργασία που έχει με τον Α.Ο.ΑΡΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ έχει το μοναδικό πρωτοποριακό πρόγραμμα άτυπης εκπαίδευσης για την Αναπηρία μέσο του Αθλητισμού και των Σπορ.Σκοπός μας καταλήγοντας ο κ. Στραγάλης είναι κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι και άνθρωποι και αθλητές.Επίσης αυτήν την εβδομάδα έχουμε και μια ακόμα συμμέτοχη του ΠΥΡΡΟΥ, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΜΠΟΤΣΙΑ που γίνετε από 2 μέχρι 5 Ιουνίου στην Αθήνα. Ο σύλλογος θα συμμετέχει με δυο αθλήτριες μας η Μαρίνα Κωστούλα και η Αριστέα Ντούλμπερη μαζί την προπονήτρια Γκέκα Βιργινία.Ελπίζουμε και ευχόμαστε σε δύο ακόμη διακρίσεις .

Δράση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος


Η Νέα Δημοκρατία έχει εντάξει συστηματικά το περιβάλλον και την αειφορία στις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματικό της λόγο. Ως κόμμα με ιδεολογικό στίγμα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, δεν αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον ως μία ευκαιριακή πολιτική επιλογή με εύκολο περιεχόμενο και στείρα «οικολογική» συνθηματολογία. Το περιβάλλον αποτελεί για την παράταξή μας ένα μείζον εθνικό ζήτημα, ενώ η στάση μας απέναντί του χαρακτηρίζει την παιδεία και τον πολιτισμό μας.Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, οι ενέργειες ευαισθητοποίησης των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα είναι επιβεβλημένες καθώς το περιβάλλον έχει κυρίως έναν μεγάλο εχθρό: τη φτώχεια. Η φτώχεια και η εξαθλίωση που επιβάλλεται στη χώρα μας από Κυβέρνηση και ΔΝΤ θα έχει ολέθριες συνέπειες και στην περιβαλλοντική κληρονομιά της πατρίδας μας. Με τις δράσεις ευαισθητοποίησης που αναλαμβάνει ο Τομέας Περιβάλλοντος και η ΝΟ.Δ.Ε θέλουμε να τονίσουμε τόσο την προσωπική ευθύνη του καθενός μας απέναντι στο περιβάλλον όσο και την υποχρέωση κάθε σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους να εξασφαλίζει την περιβαλλοντική ισορροπία, την κοινωνική ειρήνη, την εργασία, την παιδεία, και την υγεία των πολιτών του.Στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Τομέας Περιβάλλοντος της ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων θα προβεί σε συμβολικό καθαρισμό της περιοχής του Ιτς Καλέ, το Σάββατο 4/06/2011 στις 11:00 πμ .

ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΑ


Απλήρωτοι έμειναν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που περίμεναν να πληρωθούν την 1-6-2011 από το Ταχυδρομείο Πάργας.Ο λόγος είναι ότι από λάθος υπαλλήλου στον χειρισμό της ειδικής τσάντας μεταφοράς των χρημάτων τα Ευρώ καταστράφηκαν και δεν μπορούσαν να γίνουν οι πληρωμές με αυτά , στην Πάργα, αλλά και στα άλλα χωριά που εξυπηρετούνται από αυτό το ταχυδρομείο.

Αναγνώστης

Στα Γιάννενα τη Δευτέρα ο Στέφανος Τζουμάκας


Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων στο πλαίσιο της Εθνικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της 3ης Σεπτέμβρη 2011 οργανώνει Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 και ώρα 19.00 στα Λιθαρίτσια, με ομιλητή το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στέφανο Τζουμάκα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΙΠΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ


Τρία ήταν τα θέματα που συζήτησε ο δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης και το επιτελείο του, με υπουργούς και στελέχη των υπουργείων κατά τις επαφές του στην Αθήνα: η μεταφορά του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ελεούσα, το Ρυθμιστικό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και η χάραξη της Ιόνιας οδού, αλλά και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στα αιολικά πάρκα, από τα οποία ο δήμος Ζίτσας έχει δύο προς κατασκευή και λειτουργία στην περιοχή ευθύνης του.Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ρογκότης τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των ανταποδοτικών οφελών που έχουν οι Δήμοι από τις εγκαταστάσεις, καθώς το 1,7% επί των κερδών που ισχύει σήμερα, δεν είναι ικανοποιητικό. Το θέμα της αύξησης των ανταποδοτικών, ακόμα και η πιο ενεργή συμμετοχή του Δήμου στη δημιουργία αιολικών πάρκων έχει τεθεί και στις συνελεύσεις ανά δημοτικό διαμέρισμα που διοργάνωσε το προηγούμενο διάστημα ο δήμος Ζίτσας. Ο ίδιος ο κ. Ρογκότης τόνισε χθες ότι, μια και τέτοιου είδους εγκαταστάσεις έχουν μεγάλα κέρδη, «είναι μια ευκαιρία και για τους Δήμους να αποκτήσουν μεγαλύτερα έσοδα». Ο δήμαρχος Ζίτσας κάλεσε και τους υπόλοιπους Δήμους να συμπαραταχθούν στο αίτημα, ώστε να τεθεί συνολικά στα αρμόδια υπουργεία. Όσο για τη συμμετοχή του Δήμου στις εταιρίας, αναζητείται χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Εφαπτόμενο είναι και το θέμα του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ελεούσα. Σύμφωνα με τον κ. Ρογκότη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τον υποσταθμό προκειμένου να έχει ίδια άποψη και να καταθέσει πρόταση για λύση. Η ΔΕΗ πάντως δεν έχει δείξει διατεθειμένη να μετακινήσει το σταθμό, ο οποίο βρίσκεται δίπλα στο γυμνάσιο της Ελεούσας, λόγω κόστους.

Οι δρόμοι και η ΒΙΠΕ
Ο κ. Ρογκότης ενημέρωσε επίσης ότι ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης ήταν θετικός στην εναλλακτική χάραξη για την Ιόνια οδό, ώστε να μετατοπιστεί πέρα από το Ροδοτόπι. Ο δήμαρχος Ζίτσας έκανε λόγο για σχετικές μελέτες που θα χρηματοδοτηθούν από τα 4,5 εκ. ευρώ που προορίζονται για όλες τις μελέτες του έργου και ότι η αλλαγή χάραξης, καθώς και η απαγόρευση δημιουργίας νέων πτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή, προβλέπεται στο Ρυθμιστικό. Επίσης, ο κ. Ρογκότης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα επεκταθεί η Βιομηχανική Περιοχή, καθώς, όπως είπε, το Ρυθμιστικό σχέδιο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Το σχέδιο, σύμφωνα με το δήμαρχο θα παρουσιαστεί και στα Γιάννενα το προσεχές διάστημα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Έκθεση φωτογραφίας στο Ιτς Καλέ με τίτλο «Τα πουλιά της Λίμνης»


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας στην Εσωτερική Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, σε συνεργασία με την 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Τα πουλιά της Λίμνης» στο παλαιό φυλάκιο αριστερά της κεντρικής εισόδου.Η έκθεση αποτελείται από 30 φωτογραφίες πουλιών της Παμβώτιδας φωτογραφημένα από τρεις Γιαννιώτες ερασιτέχνες φωτογράφους τον Στυλιανό Κανακάρη, τον Νίκο Μπούκα και τον Τάσο Μπούνα.Θα διαρκέσει από την Παρασκευή 3 Ιουνίου συνεχόμενα μέχρι και την Κυριακή 12 Ιουνίου 2011, καθώς και τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα 18-19 και 25-26 Ιουνίου.Δευτέρα με Παρασκευή η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 18:00 μέχρι τις 22:00. Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 μέχρι τις 22:00.Την Κυριακή 5 Ιουνίου παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, παράλληλα με την έκθεση:
- θα προβάλλονται videos με θέμα το περιβάλλον,
- μόλiς νυχτώσει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων θα γίνει παρατήρηση αστεριών με τηλεσκόπια.
Ελάτε για μία πρώτη επαφή με κοινά αλλά και σπάνια είδη πουλιών που ζούνε δίπλα μας. Θα χαρούμε να γνωριστούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα περιβάλλοντος.

Νέες επενδύσεις 11.249.553,00€ στον Αναπτυξιακό Νόμο


Δέκα (10) επενδυτικές προτάσεις συνολικού κόστους 11.249.553,00€, εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (31/5/11), με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν αφορούν τομείς με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Ηπείρου και θα συμβάλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.Συγκεκριμένα, στην 217η συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου αποφασίσθηκε η ένταξη στα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 των παρακάτω επενδύσεων:
1. ANΔΡΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ: «Δημιουργία σύγχρονης θερμοκηπιακής μονάδας φυτωρίου για καλλιέργεια σπορόφυτων και ανθοκομικών φυτών» στην Πολυτεχνείου 144Α του Δ. Πρεβέζης Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 644.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 40%. Ε.Μ.Ε.: 2
2. ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Υπό σύσταση Εταιρεία: «Ίδρυση Τυροκομικής μονάδας», στη Τ.Κ. Άνω Ραβένια της Δ.Ε. Καλπακίου, στο Δ. Πωγωνίου Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.739.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 53%. Ε.Μ.Ε.: 3
3. ΜΕΛΙΣΣΟΒΑΣ Α. - ΠΑΝΤΟΥ Φ. Ο.Ε. «Ίδρυση μονάδος εκτροφής σαλιγκαριών», στην θέση ‘Στρογυλό’-Νεοχωρίου του Δ. Ζίτσας Ν. Ιωαννίνων , συνολικού κόστους 154.000,00€.
4. Χ. ΤΣΙΑΠΑΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: «Ίδρυση μονάδας εκτροφής – πάχυνσης σαλιγκαριών» στην Τ.Κ. Γραμμενίτσας της Δ.Ε. Βλαχέρνας, στο Δ. Αρταίων Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 632.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 40%.
5. Δ.Π.Κ. ΜΑΡΟΣ Ο.Ε.: «Επέκταση μονάδας με ίδρυση μονάδας κατάψυξης, συσκευασίας και τυποποίησης ψαριών, μαλακίων και καρκινοειδών» στην Τ.Κ. Ανέζας της Δ.Ε. Αμβρακικού, στο Δ. Αρταίων Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 881.553,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50,99%. Ε.Μ.Ε.: 3
6. Σ. ΖΕΡΒΑΣ- Γ. ΤΣΙΑΒΟΣ Ο.Ε. (υπο σύσταση): «Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε κύριο ξενοδοχείο τύπου παραδοσιακού καταλύματος Α΄τάξης, δυναμικότητας 13 δωματίων – 32 κλινών»., στο Δ. Ιωαννιτών Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.441.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 52,99%.Ε.Μ.Ε.: 2
7. ΧΑΣΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ & ΣΙΑ Ο.Ε.: «Ίδρυση ξενοδοχείου πόλης, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 3 αστέρων, δυναμικότητας 9 διαμερισμάτων – 22 κλινών», στη Δ.Ε. Περάματος του Δ. Ιωαννιτών, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.191.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 1,5
8. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ & ΥΙΟΙ Ε.Ε.: «Ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 4 αστέρων», εντός του παραδοσιακού οικισμού Άνω Κλειδωνιάς του Δ. Κόνιτσας, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.232.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 52,98%. Ε.Μ.Ε.: 6,5
9. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: «Ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 3 αστέρων, δυναμικότητας 29 κλινών», εντός του παραδοσιακού οικισμού Άνω Κλειδωνιάς του Δ. Κόνιτσας, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.410.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 53%. Ε.Μ.Ε.: 5
10. ΚΑΝΑΛΙ ΜΠΗΤΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΙ ΔΗΜΑ Α.Ε.: «Επέκταση & αναβάθμιση ξενοδοχείου κλασσικού τύπου από 3 σε 4 αστέρια», στη Δ.Κ. Καναλίου της Δ.Ε. Ζαλόγγου, του Δ. Πρέβεζας Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 1.925.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 5,77

Καθαρισμός της Κοίτης του Αράχθου


Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου και την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, θα διαπλεύσει το κομμάτι του ποταμού Αράχθου από την γέφυρα του Νεοχωρίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά ως τις εκβολές του με σκοπό αφ ενός να αναδείξει το φυσικό κάλλος της διαδρομής αφ ετέρου να καθαρίσει τις όχθες του από σκουπίδια.Ο σύλλογος καλεί τα μέλη και τους φίλους του αυτή την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 10.00 π.μ. στο παραποτάμιο πάρκο του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπου μετά την Γ/Σ του συλλόγου θα επιβιβαστούν σε βάρκες για να καθαρίσουν τις όχθες του ποταμού Αράχθου.

Υπερδέσμευση για το ΠΕΠ Ηπείρου


Την αύξηση της υπερδέσμευσης άξονες του Π.Ε.Π Ηπείρου εξασφάλισε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με απόφαση του Υφυπουργού Παναγιώτη Ρήγα ενέκρινε την αύξηση του ποσοστού προγραμματικής υπερδέσμευσης για του Άξονες:
•«ΑΠ3: Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας στην Ήπειρο», κατά 52,8%
•«ΑΠ6: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου», κατά 53%.

Συζήτηση για τη ΔΩΔΩΝΗ στο περιφερειακό συμβούλιο


Το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως σε προηγούμενη απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση να μην αθετήσει το λόγο της και να παραμείνει ως έχει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, και κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει τη θέση του για διατήρηση του σημερινού καθεστώτος της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και να εκφράσει την θέση του για ενίσχυση της ΖΩ.ΔΩ., ως καθετοποιημένης μονάδας της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και να ζητήσει από τη Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας την επανεξέταση της τιμολογιακής της πολιτικής, στα πλαίσια των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και των υποσχέσεων που είχε δώσει η ίδια.Ένταση επικράτησε για λίγη ώρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν μέλη του ΠΑΜΕ διέκοψαν τη συζήτηση και ζήτησαν να συζητηθούν θέματα των εργαζομένων και των αγροτών.

Πολύ λιγότερο από τους Έλληνες δουλεύουν οι Γερμανοί, σύμφωνα με την «Le Monde»!


Στο µικροσκόπιο της στατιστικής επιστήµης έβαλε η εφηµερίδα «Le Monde» τη θεωρία περί «τεµπέληδων Ελλήνων και εργατικών Γερµανών» για να ανατρέψει τον µύθο που τροφοδότησε προ ηµερών µε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.Στην πραγματικότητα, «οι Γερμανοί εργάζονται πολύ λιγότερο και δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί» δηλώνει στη γαλλική εφηµερίδα ο οικονοµολόγος Πατρίκ Αρτούς µε βάση µελέτη που συνέταξε ο ίδιος, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».Όπως επισηµαίνει ο Πατρίκ Αρτούς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Natixis, πριν καταλήξει κανείς στο συµπέρασµα ότι τα προβλήµατα των οικονοµιών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στην οκνηρία, είναι χρήσιµο να ρίξει µια µατιά στους αριθµούς.Σύµφωνα µε στοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2009 ο µέσος όρος εργασίας στη Γερµανία ήταν 1.390 ώρες, όταν στην Ισπανία ήταν 1.654, στην Πορτογαλία 1.719 και στην Ελλάδα 2.119.«Ακόµη και εάν το όριο συνταξιοδότησης είναι µεγαλύτερο στη Γερµανία (65 έτη τώρα και 67 στο µέλλον) η πραγµατική µέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι η ίδια» προσθέτει ο Γάλλος οικονοµολόγος. «Οι Γερµανοί συνταξιοδοτούνται στα 62,2, οι Ισπανοί στα 62,3, οι Πορτογάλοι στα 62,6 και οι Έλληνες στα 61,5.Οι Γάλλοι βρίσκονται πιο κάτω, καθώς κατά µέσο όρο συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος της ηλικίας τους».Εξίσου αποκαλυπτική είναι η σύγκριση στο θέµα της παραγωγικότητας. Η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Γερµανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα µε την κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Νότια Ευρώπη.Όσο για την ωριαία παραγωγικότητα των Γερµανών, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο αλλά δεν είναι µεγαλύτερη από αυτήν των Ελλήνων.

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων


Την κατάργηση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση 75 φορέων του Δημοσίου, κατά την τριετία 2012 - 2015, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, τονίζοντας ότι θα προκύψει όφελος 650 εκατ. ευρώ, ενώ δεν θα δίδονται και τα 2,7 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων κατ΄ έτος, τα οποία θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2012.Στους συγκεκριμένους φορείς υπάγονται 7.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους, όπως τόνισε ο κ. Πάγκαλος, δεν θα απολυθεί κανένας, αλλά θα αξιοποιηθούν ύστερα από αξιολόγησή τους από το ΑΣΕΠ.Μεταξύ των φορέων αυτών είναι η ΚΕΔ, η ΕΤΑ, ο ΟΔΔΥ, η ΕΡΤ, ο ΟΣΚ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΕΙΝ, το ΕΘΙΑΓΕ και το ΙΓΜΕ.

Πώς θα εφαρμοστούν ελαστικό ωράριο και μειωμένες αμοιβές των νέων, που επέβαλε η τρόικα


Διευκρινίσεις παρείχε το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και ουσιαστικά επιφέρουν περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, μέσω της διευκόλυνσης εφαρμογής ελαστικού ωραρίου, της επιμήκυνσης της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την καθιέρωση για νεοπροσλαμβανόμενους κάτω των 25 ετών αμοιβής χαμηλότερης κατά 20% από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.Μάλιστα το υπουργείο, προφανώς σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι», μιλά για σημαντικές ρυθμίσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.Σύντομα δε, θα θέσει τις παραπάνω ρυθμίσεις σε δημόσια διαβούλευση.Αναλυτικά στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου προβλέπονται τα εξής:
1. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Με τις προωθούμενες αλλαγές, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπορούν να ανανεωθούν τρεις φορές και για διάστημα που να μην ξεπερνά τα τρία χρόνια.Επιπροσθέτως οι όποιες ανανεώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της τριετίας.Σε περίπτωση που είτε ξεπεράσουν τα τρία έτη, είτε τις τρεις ανανεώσεις, τότε θεωρείται ότι ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύμβασή του μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ύστερα από 18 μήνες συνεχούς εργασίας και δυο ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου η σύμβαση ενός εργαζομένου μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.
2. Διευθέτηση χρόνου εργασίας (ελαστικό ωράριο): Προτείνεται, ανάλογα με τις απαιτήσεις της περιόδου και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, η δυνατότητα αυξομείωσης των ωρών απασχόλησης.Συγκεκριμένα, οι ώρες εργασίας μπορούν να αυξάνονται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως και συνολικά για έξι (6) μήνες το χρόνο, με αντίστοιχη μείωση σε άλλη χρονική περίοδο.Η προτεινόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
-Με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας,
-Με συμφωνία του εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης,
-Με συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων
-Με συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.
Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων της επιχείρησης όταν απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους και το 15% όταν απασχολεί μέχρι 20 εργαζόμενους.Πάντως, οι επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις μπορούν να καθορίζουν άλλο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.
3. Κίνητρο για πρόσληψη νέων: Η τρίτη ρύθμιση έχει στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο, τη διευκόλυνση των νέων για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας και ένταξής τους στην αγορά εργασίας με πλήρη ασφάλιση στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον εργοδότη.Η ρύθμιση η οποία συμπληρώνει τα υπάρχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής σε όλους τους νέους και όχι μόνο στους εγγεγραμμένους ανέργους, αφορά στην πρόσληψη νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών με συμβάσεις διάρκειας μέχρι 24 μήνες και με αποδοχές έως 20% χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενο.Προκειμένου να προσλάβουν νέους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας επιπλέον του υφιστάμενου προσωπικού, οι εργοδότες υποχρεούνται να μην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες σε μείωση προσωπικού, αλλά ούτε και να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτών των συμβάσεων.Στην περίπτωση εργοδοτών εποχικής λειτουργίας που συνάπτουν συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, υποχρεούνται να μην έχουν προβεί σε μείωση του εποχικού προσωπικού που απασχολούν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, αλλά ούτε και να προβούν σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων αυτών.

Έκτακτη συνάντηση Παπανδρέου με Γιούνκερ την Παρασκευή


Παρασκευή με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.Αντικείμενο της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, θα είναι η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.Η συνάντηση γίνεται αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Την ίδια ώρα ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία συζητήσεις για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

«Ψαλίδι» στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες


Στα 6.000 ευρώ αναμένεται να μειωθεί το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για τους μισθωτούς το «ψαλίδι» εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο και το νέο όριο θα διαμορφωθεί στα 8.000 ευρώ, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.Συγκεκριμένα, η πρόταση που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και αγρότες στα 8.000 από 12.000 ευρώ σήμερα, ενώ υπάρχει ένα ενδεχόμενο να διαμορφωθεί στις 10.000 ευρώ.Οι συνταξιούχοι φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν από το «ψαλίδι», εκτός και αν τελικά επικράτησει η πρόταση για ενιαίο όριο με μισθωτούς και αγρότες.Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, το αφορολόγητο θα πέσει στα 6.000 ευρώ.Πέρυσι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 6.000 ευρώ, καθώς για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων.Ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η διαφορά από το νέο αφορολόγητο όριο έως το εισόδημα του κάθε μισθωτού εκτιμάται ότι θα είναι 10%.Αν τελικώς η νέα κλίμακα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα, τότε από τον Ιούλιο οι μισθωτοί θα διαπιστώσουν μεγαλύτερες κρατήσεις, αφού ο φόρος που θα παρακρατείται θα υπολογίζεται µε τη νέα κλίµακα και το µειωµένο αφορολόγητο.Σημειώνεται ότι η παρακράτηση θα είναι αυξημένη όχι μόνο κατά το ποσό που θα απαιτείται για το νέο, μειωμένο αφορολόγητο, αλλά κατά το διπλάσιο, ώστε να καλυφθεί η διαφορά από το ποσό που δεν παρακρατήθηκε το πρώτο εξάμηνο.Για παράδεiγμα, ζευγάρι με εισόδηµα 20.000 ευρώ το κάθε άτομο που πληρώνει σήµερα φόρο 1.680 ευρώ/άτομο, µε τη νέα κλίµακα και το μειωμένο αφορολόγητο (π.χ. στα 8.000 ευρώ), θα πληρώσει φόρο 2.080 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή, επιπλέον 800 ευρώ οι δύο µαζί.

Το πακέτο των φοροεισπρακτικών μέτρων
Στο «πακέτο» των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνονται το σημαντικό ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, η αύξηση από 10% έως 20% των τελών κυκλοφορίας (ανάλογα με τον κυβισμό των ΙΧ), η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε φυσικό αέριο, αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό, η ετήσια εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, η έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 3.000 κυβικών, τα πρόστιμα νομιμοποίησης για τις αδήλωτες πισίνες και η αύξηση φορολογίας στα -φθηνά κυρίως- τσιγάρα, με την αλλαγή της δομής του φόρου που επιβαρύνει τα προϊόντα καπνού.Από τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί και η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, με στόχο έσοδα η τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011.Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, θα τεθούν εισοδηματικά (περίπου στα 40.000 με 45.000 ευρώ) και περιουσιακά όρια, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει η έκπτωση ποσών από το εισόδημα ή το φόρο από τόκους στεγαστικών δανείων, τόκους α΄ κατοικίας, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο κύριας κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα φροντιστηρίων, αφορολόγητο λόγω αγοράς, γονικής παροχής, κληρονομιάς πρώτης κατοικίας κ.ά.Για τους συντελεστές ΦΠΑ, από τον Σεπτέμβριο θα μεταταγούν από το 13% στο 23% οι υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες) και από την 1η Ιανουαρίου 2012 ο υψηλός συντελεστής θα πέσει από το 23% στο 20% και ο χαμηλός από το 13% στο 10%. Τότε υπολογίζεται ότι θα γίνουν και οι μετατάξεις των τροφίμων στον συντελεστή 20%.Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, εκτός από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, προωθείται έκτακτη εισφορά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 4.000 ευρώ/τ.μ. (ίσως το όριο να πέσει στα 3.000 ευρώ σε συνδυασμό με τη συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου), ενώ το αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα μειωθεί στα 300.000 ευρώ (αντικειμενική αξία), από 400.000 σήμερα.Επίσης, στα μέτρα που αναμένονται το επόμενο διάστημα στα ακίνητα, είναι η επιβολή φόρου στα αυθαίρετα.

Καταθέτει ο Α. Τσοχατζόπουλος


Το μεσημέρι αναμένεται να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.Εν τω μεταξύ, κύκλοι από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι από τον έλεγχο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών στο «πόθεν έσχες» του κ. Τσοχατζόπουλου, προέκυψαν τρία επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βρέθηκαν καταθέσεις σε γερμανικά Μάρκα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς της συζύγου του, την περίοδο 1998 - 2001 και του ίδιου του κ. Τσοχατζόπουλου την περίοδο 2000-2003, για τα οποία δεν υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά.Επίσης, από την οικονομική χρήση του 2000 προκύπτει αδικαιολόγητη αύξηση της περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού ύψους 55.616.733 δρχ., ενώ το 2004 αγόρασε δύο διαμερίσματα, 85.000 ευρώ και 30.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να φαίνεται ότι έχει κάνει καμία ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό.

Η ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά των ΟΤΑ


Απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση σχετικά με τα στοιχεία που γνωστοποίησε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για τον «εξορθολογισμό της λειτουργίας και των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Προγράμματος «Καλλικράτης» έδωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.Συγκεκριμένα κατά τη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ συζήτησε το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ραγκούση και κατά πλειοψηφία κατέληξε στα εξής:"Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης δηλώνει, σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία, ότι σε ένα χρόνο εφαρμογής του Προγράμματος «Καλλικράτης» περιόρισε τις κρατικές επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 25% ή 1,2 δις €. Ωστόσο ο κ. υπουργός δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά από πού περικόπηκαν οι δαπάνες αυτές. Δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά για το πόσες κοινωνικές δομές των δήμων έκλεισαν, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού. Πόσοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν μπόρεσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους; Πόσα παιδιά δεν βρήκαν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς; Πόσοι ανήμποροι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι»; ".Η ΚΕΔΚΕ τονίζει ότι τελικά τις μειώσεις αυτές τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Τέλη Ιουνίου ο νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια


Στο τέλος Ιουνίου ή στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που σχεδιάζεται επί μήνες από το υπουργείο Παιδείας.Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο νόμος βρίσκεται στην τελική του ευθεία, ενώ συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται για το πώς θα βρεθεί η νομική φόρμουλα, ώστε τα πανεπιστήμια, που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, να «ανοιχτούν» στην αγορά προσελκύοντας πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να διαχειριστούν πλήρως και αυτόνομα την περιουσία και τα κληροδοτήματά τους.

Αναβαθμίζονται οι πρυτάνεις

Ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας αναμένεται ότι θα «αναβαθμίσει» τους νέους πρυτάνεις που θα προτείνονται από τον νέο νόμο, καθώς μπορεί μεν να είναι διορισμένοι, αλλά θα έχουν πλήθος αρμοδιοτήτων, όχι μόνο ακαδημαϊκές, όπως είχε αρχικά φανεί, αλλά και οικονομικές.Στα θέματα διοίκησης των ΑΕΙ η πρόταση του υπουργείου Παιδείας παραμένει η ίδια: διοικητικά συμβούλια με ένα μέρος τους εκλεγμένο και ένα μέρος εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων, τα οποία θα επιλέγουν και θα διορίζουν τους πρυτάνεις κάθε ιδρύματος, μέσα από τις αιτήσεις που θα έχουν κατατεθεί από υποψήφιους από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που θα διορίζονται θα έχουν αυτονομία κινήσεων, εφόσον εγκρίνει το σχέδιό τους το ΔΣ του πανεπιστημίου τους, ενώ θα υπάρχει και μια σειρά θεμάτων, ακαδημαϊκών και οικονομικών, στα οποία θα παίρνουν αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται έγκριση «από πάνω». Πάντως, τα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ θα μπορούν να είναι και περιφερειακά και να διοικούν περισσότερα του ενός πανεπιστήμια.

«Κόβονται» οι λέκτορες
Δεν φαίνεται πάντως να αλλάζει η αρχική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση της τέταρτης βαθμίδας στο διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Έτσι, παρότι αρχικά είχε υπονοηθεί ότι η διάταξη αυτή θα αλλάξει, οι λέκτορες καταργούνται και στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.Ο καθηγητικές βαθμίδες θα είναι τρεις (επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής), ενώ οι λέκτορες που υπηρετούν σήμερα θα ενταχθούν σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα τους δοθεί η δυνατότητα να κριθούν.Παραμένει στον νέο νόμο και η δημιουργία καινούργιας ανεξάρτητης Αρχής που θα έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης και θα την κατανέμει με βάση δείκτες ποσοτικούς.

Διαβουλεύσεις για την οικονομία


Ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα να περιλαμβάνει και την πρόβλεψη "εθελούσιας διακράτησης των ομολόγων από τους επενδυτές και μετά τη λήξη τους" όπως συνέβη και με τη συμφωνία της Βιέννης το 2009. Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε οτι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, κατά τρεις μονάδες, από Β1 σε Caa1 και σχεδιάζει να την μειώσει περαιτέρω. Η απόφαση αυτή, κατά το Moody'ς, αντικατοπτρίζει "έναν αυξημένο κίνδυνο να μην μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιήσει το χρέος της, χωρίς την αναδιάρθρωσή του".Επηρεασμένη «από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την απόφαση του Moody's και απαντά ότι «παραβλέπει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων». Το υπουργείο χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση».

Κάλεσμα Αλέκου Αλαβάνου προς την Αριστερά να αποχωρήσει από τη Βουλή


Κάλεσμα προς τους βουλευτές της Αριστεράς να αποχωρήσουν από τη Βουλή απηύθυνε ο Αλέκος Αλαβάνος ένα μόλις 24ωρο μετά την παραίτησή του από περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.Ο κ.Αλαβάνος κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς και τους βουλευτές της να αποχωρήσουν από τη «Βουλή της ντροπής», όπως τη χαρακτήρισε, ώστε να «μην αφεθεί ελεύθερος ο ακροδεξιός λαϊκισμός να μεταχειρίζεται επικοινωνιακά, να γελοιοποιεί και να εξευτελίζει μορφές δράσης που θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα δυναμική στο λαϊκό κίνημα».Όπως αναφέρει «Το Έθνος», η έκκληση αυτή αποφασίστηκε μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και όπως επισημαίνεται στη δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου, εάν και η Αριστερά δεν φέρει ευθύνη για το μνημόνιο ή την τρόικα και τα έχει αντιπαλέψει σταθερά, δεν έχει μπορέσει με την κοινοβουλευτική της παρουσία «να πείσει για τη διαφορετική της αντίληψη, πρακτική, αξίες και στην συνείδηση του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας καταγράφεται ως ένας κρίκος του πολιτικού συστήματος».Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σειρά του, απάντησε λέγοντας πως «θα ήταν το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Παπανδρέου εάν αποχωρούσαν οι βουλευτές της Αριστεράς».

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τον Π. Ψωμιάδη


Καθαρογράφηκε και δημοσιεύτηκε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, από την εποχή που ήταν ακόμη Νομάρχης Θεσσαλονίκης.Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασής του, ο προεδρεύων του δικαστηρίου, εφέτης Κώστας Βαμβακίδης, αναφέρει ότι ο Π. Ψωμιάδης έκανε «κακή χρήση της διακριτικής του εξουσίας και συγκεκριμένα υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας που επέβαλαν οι αρχές του δημοσίου συμφέροντος, της χρηστής διοίκησης, της ισότητας και της εξυπηρέτησης τον έχοντα τον νόμο».Τονίζει δε ότι η απόφαση για τη μείωση στο ελάχιστο του ύψους των προστίμων -από 89 σε 5 χιλιάδες ευρώ- «δεν μπορούσε, σαφώς, να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε έναν πρατηριούχο καυσίμων, ο οποίος διαθέτοντας νοθευμένα καύσιμα (με τη μέθοδο του αποχρωματισμού) κέρδιζε πολύ περισσότερα απ' ότι από την καταβολή του προστίμου αυτού του ύψους».Η απόφαση θα αποσταλεί άμεσα -ενδεχομένως και σήμερα- στον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο, που, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης.Να σημειωθεί ότι τόσο πρωτόδικα όσο και σε δεύτερο βαθμό η επιβληθείσα ποινή σε βάρος του Περιφερειάρχη ήταν φυλάκιση 12 μηνών με 3ετή αναστολή.

Κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα


Η κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλες τις ΔΕΚΟ την ερχόμενη Πέμπτη, 9 του μήνα και γενικής απεργίας στις 15 Ιουνίου αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της ΓΣΕΕ, των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με θέμα τον συντονισμό της δράσης των Ομοσπονδιών για την από κοινού αντιμετώπιση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ.Εξάλλου, στις 11 το πρωί του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί κοινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και για την Τρίτη 21 Ιουνίου, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων.Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή συλλαλητήρια στην Αθήνα, στις 7 το απόγευμα, στην Ομόνοια και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Τρικλοποδιά» Πανάρετου για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων


Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η προσπάθεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να λειτουργήσει τμήμα Αρχιτεκτόνων, καθώς οι πιέσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου φαίνεται πως βρήκαν αποδέκτη στο πρόσωπο του υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Γιάννη Πανάρετου.Την ώρα που ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν δημοσιεύματα σχετικά με τις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων μελών ΔΕΠ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ο κ. Πανάρετος έβαζε την υπογραφή του σε έγγραφο προς τον Πρύτανη, με το οποίο ουσιαστικά μπλοκάρει τις διαδικασίες.«Εν όψει του επικείμενου γενικότερου σχεδιασμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρακαλούμε να μη συνεχιστούν οι εκκρεμείς διαδικασίες πλήρωσης θέσεων μελών ΔΕΠ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας. Εξ άλλου, οι προκηρύξεις αυτές έγιναν με βάση το Π.Δ. 123/1984 (39 Α’) του οποίου η ισχύς έχει λήξει από την 31-8-2010 και επομένως οι οποιεσδήποτε προκηρύξεις στα αντικείμενα στα οποία αναφέρεται το εν λόγω Π.Δ πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα και να υποβληθούν στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για έγκριση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2879/2010 (ΦΕΚ 163Α’)», τονίζεται αναλυτικά στο έγγραφο.Αν και το όλο πρόβλημα φαίνεται να είναι γραφειοκρατικό και η μόνη επίπτωση να αφορά μία χρονική μετάθεση των διαδικασιών που θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η ενέργεια αυτή του υφυπουργού Παιδείας απειλεί να τινάξει στον αέρα το όλο εγχείρημα, με δεδομένο ότι οι συνθήκες σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με την περίοδο που ξεκινούσε η προσπάθεια, και πλέον οι αποφάσεις τίθενται στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

ΠΟΣΔΕΠ κατά υπουργείου
Την πολιτική του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ) που έχει φέρει σε «δεινή και αδιέξοδη κατάσταση» μια σειρά από Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ με καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά αντικείμενα, επικρίνει η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ, που συνεδρίασε πρόσφατα με αφορμή τις διαδικασίες εκλογών και εξελίξεων μελών ΔΕΠ σε αυτές τις Σχολές.Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής αναφέρεται ότι οι καθηγητές συζήτησαν διεξοδικά «τη δεινή και αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μια σειρά από Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ με καλλιτεχνικά γνωστικά αντικείμενα (Αρχιτεκτονικές, Καλών Τεχνών, κλπ.) εξαιτίας των συνεπειών, που έχει δημιουργήσει η επίμονη άρνηση του ΥΠΔΒΜΘ να παρατείνει και μετά τον Αύγουστο του 2010 την ισχύ των ΠΔ 123/1984 και ΠΔ 187/1996, προεδρικά διατάγματα που τους επέτρεψαν να λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι τώρα» και σημειώνουν πως εξαιτίας αυτού του χειρισμού του υπουργείου Παιδείας, «μεταξύ των άλλων, έχουν σταματήσει όλες οι εκλογές καλλιτεχνών-μελών ΔΕΠ».Οι καθηγητές Πανεπιστημίων οι οποίοι μαζί με τους συναδέλφους τους στα ΤΕΙ προχωρούν σήμερα σε σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη των προβλημάτων των ιδρυμάτων, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου:
1. Να προχωρήσει σε πάγια νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και γνώμονα την συνεχή αναβάθμιση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των αντιστοίχων Τμημάτων, με βάση την οποία τα καλλιτεχνικά γνωστικά αντικείμενα κρίνονται με απαραίτητο προσόν το δημοσιευμένο και αναγνωρισμένο κατά τον πάγιο τρόπο καλλιτεχνικό έργο, όπως για παράδειγμα οι εκθέσεις για τους εικαστικούς. Η ενδεχόμενη ύπαρξη διδακτορικού, θα πρέπει να συνυπολογίζεται, αλλά όχι ως προαπαιτούμενο προσόν.
2. Μέχρι την οριστική νομοθετική ρύθμιση, πρέπει να υπογραφεί άμεσα παράταση των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων ΠΔ 123/84 και ΠΔ 187/96, αφού η όποια καθυστέρηση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
3. Όσοι/ες είναι ήδη υποψήφιοι/ες και έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους με καταληκτικές ημερομηνίες μέχρι την 31η Αυγούστου 2010, να τους επιτραπεί να ολοκληρώσουν την εκλογή τους, εφόσον εμπίπτουν με το ΦΕΚ της προκήρυξής τους στην εξαίρεση του ΠΔ 123/84.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ