Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Σύσκεψη φορέων για το μεταναστευτικό στην Ηγουμενίτσα


Δίωρη σύσκεψη για το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ηγουμενίτσας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην ακριτική πόλη, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που του έθεσαν οι αρμόδιοι φορείς για το θέμα και δεσμεύτηκε ότι άμεσα, θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος.Ο κ. Παπουτσής είπε ότι περιμένει από τον δήμαρχο της πόλης αλλά και την τοπική κοινωνία την υπόδειξη της κατάλληλης περιοχής προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα δημιουργηθεί στην Θεσπρωτία, Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής ή Κέντρο Κράτησης μεταναστών.Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις υπεραξίες που δημιούργησαν στην Ηγουμενίτσα τα δύο μεγάλα έργα, η Εγνατία Οδός και το Νέο Λιμάνι.Την σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, εκπρόσωποι των φορέων, καθώς και οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές συγκάλεσε ο δήμαρχος της Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος.Ο κ. Κάτσινος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις του υπουργού και τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος.

Σε πλήρη ανάπτυξη ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Σκληρή απάντηση Φιλ.Τσουμάνη στην αντιπολίτευση

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την ίδρυση και τη λειτουργία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα για την άμεση δραστηριοποίησή του και την ανάπτυξη των δράσεων και των πολιτικών που έχει ανάγκη ο νέος Δήμος Ιωαννιτών.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός του Φίλιππας Τσουμάνης, θα προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, του οργανισμού λειτουργίας και του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας.«Το σημαντικότερο είναι ότι με την εξέλιξη αυτή θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε και να δείξουμε τι πραγματικά σημαίνει κοινωνική πολιτική», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις των Νομικών Προσώπων των ΚΑΠΗ και των Νομικών Προσώπων ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των δομών αυτών.Έτσι άμεσα θα γίνουν τριάντα προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για τη στελέχωσή τους ενώ σταθερή θέση της Διοίκησης του Οργανισμού είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.Οι προσλήψεις εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα γίνουν, όπως και την προηγούμενη φορά, με κριτήρια ΑΣΕΠ.«Ο κ. Γκόντας και η παράταξή του δεν ψήφισε τις προσλήψεις αυτές. Με τη στάση αυτή, ουσιαστικά είπαν να κλείσουν τα ΚΑΠΗ και οι παιδικοί», τόνισε ο κ. Τσουμάνης και καυτηρίασε την απόφαση της μείζονος αντιπολίτευσης να αποσύρει από τις επιτροπές επιλογής προσωπικού τους εκπροσώπους της, παρότι συμφωνεί με την διαδικασία αυτή.Επίσης από τις Διοικήσεις των Νομικών Προσώπων αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης της λειτουργίας παιδικών σταθμών στο ΕΣΠΑ όπως και η ίδρυση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).Το αμέσως προσεχές διάστημα θα εξεταστεί η δυνατότητα συγχώνευσης παιδικών σταθμών, καθώς από τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα προκύπτει ότι υπάρχουν παιδικοί που λειτουργούν με τέσσερα ή πέντε παιδιά και στοιχίζουν στο Δήμο άνω των δέκα χιλιάδων μηνιαίως.«Δώσαμε το περιθώριο μέχρι τις 14 Ιουνίου να υποβληθούν αιτήσεις για εγγραφές ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης. Τα μελετήσουμε τα στοιχεία που θα έχουμε και σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσουμε, θα συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες και από κοινού θα βρούμε την καλύτερη λύση», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.Ο Οργανισμός εξετάζει την μεταστέγαση ορισμένων παιδικών σταθμών, λόγω των συνθηκών και των υψηλών ενοικίων και από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει στην ίδρυση τριών νέων, στις περιοχές Καρδαμιτσίων, Αμπελοκήπων και Καλούτσιανης.«Υπάρχει σήμερα παιδικός σταθμός –στο Αρχιμανδρειό- όπου το μίσθωμα ανέρχεται στις 3.500 ευρώ το μήνα, όπως υπάρχει και ΚΑΠΗ σε κτίριο 120 τετραγωνικών, σε τρίτο όροφο μάλιστα, για το οποίο ο Δήμος πληρώνει τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο κ. Τσουμάνης, με αφορμή την συζήτηση που προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των συσσιτίων, έδωσε σκληρή απάντηση στον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκο Γκόντα.«Τόσο από την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από τις ανακοινώσεις της παράταξής του, φαίνεται το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο κ. Γκόντας. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχασε τις εκλογές. Έχει περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και ας ζητήσει γι’ αυτό και τη γνώμη των συμβούλων της δικής του παράταξης», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.Καταλόγισε στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναίδεια και θράσος, καθώς από τα στοιχεία που δόθηκαν για τα συσσίτια που δεν πήγαιναν σε απόρους ο κ. Γκόντας χρησιμοποιούσε μισές φράσεις, προσπαθώντας έτσι να παραπλανήσει το σώμα και την κοινή γνώμη.Οι οφειλές που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή από τις προμήθειες για τα συσσίτια ανέρχονται στις 200 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που καλείται να εξοφλήσει η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού.Πέραν αυτών, ο κ. Τσουμάνης αναφέρθηκε στη δημοκρατική λειτουργία της παράταξης της πλειοψηφίας και του Δημοτικού Συμβουλίου, καυτηριάζοντας τις ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας.«Από τα δελτία τύπου της αντιπολίτευσης, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο κ. Γκόντας δεν γνωρίζει τι σημαίνει δημοκρατικός διάλογος και λειτουργίες. Υποκρύπτεται δε και μία ολιγαρχικού τύπου αντίληψη περί διαλόγου, ελευθερίας σκέψης και έκφρασης απόψεων αλλά και της ελευθερίας πολιτικής λειτουργίας των δημοτικών συμβούλων. Προφανώς και εκφράζεται έτσι παίρνοντας παράδειγμα από την λειτουργία της δικής του παράταξης, όπου φαίνεται πως υπάρχει μία και μοναδική άποψη. Η δική του! Αυτή φαίνεται ότι είναι η ιδιότυπη αντίληψη του κ. Γκόντα για την δημοκρατική λειτουργία μιας παράταξης και της ελευθερίας έκφρασης των δημοτικών συμβούλων. Και αν νομίζει ότι διεκδικεί το αλάνθαστο –ως ο Πάπας- ας αναθεωρήσει τις απόψεις του. Ας σταματήσει επιτέλους τα μικροπολιτικά του παιχνίδια γιατί δεν βοηθούν ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξή του», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Κριτήρια για εγγραφές στους παιδικούς- τροφεία


Με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων θα γίνουν οι εγγραφές στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ αναπροσαρμόζονται και τα τροφεία που καταβάλλουν οι γονείς.Στα κριτήρια μοριοδότησης, όπως αποφασίστηκαν από τη Διοίκηση του Νομικού Προσώπου, περιλαμβάνεται η εντοπιότητα, το οικογενειακό εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση και η εργασιακή κατάσταση των γονιών.Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν και πιστοποιητικό υγείας των βρεφών και νηπίων, συμπληρωμένο από τον παιδίατρο.Ιδιαίτερα σημαντική είναι η απόφαση για την αναπροσαρμογή των τροφείων, με τα οποία επιβαρύνονται οι οικογένειες και τα οποία ανέρχονταν μέχρι τώρα στα 40 ευρώ το μήνα.Στο εξής, οικογένειες με εισόδημα μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ δεν θα καταβάλλουν κανένα απολύτως τίμημα.Οικογένειες με εισόδημα μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ θα πληρώνουν τριάντα ευρώ.Οικογένειες με εισόδημα ως είκοσι χιλιάδες ευρώ θα πληρώνουν το ποσό των 45 ευρώ.Για οικογενειακά εισοδήματα υψηλότερα υπάρχει κλιμάκωση στις τιμές των τροφείων. Η ανώτατη τιμή φτάνει στα εκατό ευρώ και αφορά σε οικογένειες με εισοδήματα άνω των πενήντα χιλιάδων.

Προετοιμάζει η Δημ. Αρχή το ¨ΠΑΡΚΙΝΓΚ¨ της;

Του Γ. Κρανά, πρ. Δημάρχου Παμβώτιδας

ην τελευταία τετραετία η παρούσα Δημ Αρχή από τη θέση της αντιπολίτευσης καθημερινά κατήγγειλε, στιγμάτιζε και διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι μόλις έλθει στην εξουσία, τα μεγάλα θέματα, όπως είναι οι συμβάσεις του « Ξενία», του Πάρκινγκ , οι παράνομες προσλήψεις κ.ά, θα διαλευκανθούν πλήρως και θα αναζητηθούν μάλιστα και οι ευθύνες.Πέρασε ένα, εξάμηνο και ασχολήθηκε μόνο με το θέμα των παράνομων συμβάσεων των εργαζομένων , ενώ για όλα τα άλλα θέματα που βάρυναν την ψήφο των πολιτών κατά την προεκλογική περίοδο ,το Δημοτικό ¨Διευθυντήριο¨ όχι μόνο δεν διερευνά, αλλά αντίθετα ανοίγει διαδρόμους διαλόγου και συνεργασίας, με σκοπό να διευθετεθούν ανώδυνα για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, σε βάρος βέβαια του Δήμου.Ένδειξη για τη στάση αποτελεί η εισήγηση του Δημάρχου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης επί σχετικής αίτησης της εταιρείας «ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε», για επιστροφή του πάρκινγκ στο Δήμο ,πριν λήξει η συμβατική προθεσμία της εκμετάλλευσης, ύστερα από διακανονισμό και αφού προηγηθεί η εκτίμηση της αξίας του από ορκωτούς εκτιμητές.Ειπώθηκε μάλιστα ότι το ποσοστό 8% επί των ακαθάριστων εισπράξεων που όφειλε να αποδώσει η εταιρεία με βάση τους όρους της σύμβασης, από το 2008 ύψους 138.000€ δεν αποδόθηκε.Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν αβίαστα από την τοποθέτηση του Δημάρχου είναι:
-Πρώτον, οφείλεται η ριζική αυτή αλλαγή στάσης του κ. Δημάρχου , ο οποίος σε κοινή συνέντευξη με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μελανίδη δήλωνε: « ότι η όλη υπόθεση πήρε το δρόμο των δικαστηρίων και πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί όλη η κολοσσιαία απάτη που διαπράχτηκε με την άκυρη σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε στις 7/7/2006 από τον πρώην δήμαρχο κ. Γκόντα , προκειμένου να εισπραχθεί παράνομα από την ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΕ η επιδότηση του δημοσίου ποσού 4.000.000€».
-Δεύτερον, γιατί η Δημ. Αρχή ευθύς μετά την ανάληψη της εξουσίας δεν προώθησε το μεγάλο αυτό θέμα, ώστε να βελτιώσει με την είσπραξη του συμβατικού ποσοστού της τον προϋπολογισμό , να προστατέψει το δημόσιο , να εμπεδώσει τη χρηστή διαχείριση και, το κυριότερο, να αποδείξει τη βασιμότητα των καταγγελιών της ;
-Τρίτον, ποια άραγε να είναι η θέση και η τυχόν αντίδραση του κ. Μελανίδη στο θέμα αυτό;
Για μια δημ. αρχή, που στο κάθε βήμα της ευαγγελίζεται τη διαφάνεια αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους πολίτες η πλήρη διαλεύκανση των μεγάλων αυτών θεμάτων και τίποτε άλλο. Οι πολίτες απαιτούν διαύγεια στον πολιτικό λόγο και ευθύτητα στην πολιτική πρακτική. Οι διφορούµενες και παλαιοκοµµατικής νοοτροπίας συµπεριφορές ακυρώνουν τις προθέσεις δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, αφού στο δηµόσιο βίο η αµφισηµία του λόγου χαρακτηρίζει ένα ξεπερασμένο είδος πολιτικής που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάµεσα σε αντιφάσκουσες θέσεις.Στο ερώτημα μας βεβαίως τι άλλαξε στη στάση του σημερινού δημάρχου εμείς απαντάμε τίποτε παρά μόνον οι ¨Εκλογές¨.Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, η Δημοτική αρχή επιστρέφει στην εποχή της κρατικίστικης αντίληψης, σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης και την απαίτηση της Τρόικας η οποία με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής απαιτεί για την εξεύρεση πόρων την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και της δημοτικής η οποία μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή χρηματοδότησης του κάθε δήμου. Επομένως , η εξαγορά του Πάρκινγκ, και μάλιστα με προαναγγελλόμενο (!) συμψηφιστικό τίμημα ύψους έως 1.500.000 € , αποτελεί πράξη αντίθεση στο οικονομικό και αναζητούμενο αξιακό πνεύμα των καιρών μας.Ισως ο Δήμαρχος δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από την πρακτική, που υπαγορεύεται από την παλαιοκομματική λογική του με τη συνενοχή, δυστυχώς, ή τη σιωπή της πλειοψηφίας των συμβούλων, οι οποίοι ανήκουν στο χώρο του κυβερνητικού κόμματος .Ίσως με τέτοιες ενέργειες το Δημοτικό ¨Διευθυντήριο¨ να αποφάσισε από τώρα να προετοιμάσει για την επόμενη δημοτική θητεία το ¨Πάρκινγκ¨ του. Ελπίζω ακόμη ότι η δημοτική πλειοψηφία δε θα το ακολουθήσει.

Ανοίγουν τα Τεχνικά Επαγγέλματα- Τοποθέτηση Θανάση Οικονόμου στη Βουλή


Για το άνοιγμα των μέχρι σήμερα κλειστών Τεχνικών Επαγγελμάτων μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Όπως τόνισε «ο νέος νόμος αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει ένα θεσμικό πλαίσιο που βασίζεται σε νόμο του 1934! Είναι και αυτό απόδειξη της χαρακτηριστικής αδυναμίας και της καθυστέρησης που έχουμε επιδείξει χρόνια ολόκληρα για να κάνουμε όχι υπερβάσεις, αλλά απλά και τόσο αναγκαία βήματα». Επεσήμανε δε ότι οι αλλαγές που χρειάζονται για να τα καταφέρουμε δεν είναι πάντα εκ βάθρων- με την έννοια ότι αλλάζουν τελείως το περίγραμμα μέσα στο οποίο είχαμε μάθει να βλέπουμε τα πράγματα- αλλά είναι και αλλαγές ήπιες, αυτονόητες και ωστόσο ικανές να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες.Ο νέος νόμος ουσιαστικά εισάγει ένα μίνι «fast track» για τη μεταποίηση και τα τεχνικά επαγγέλματα με στόχο να μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία και ο χρόνος αδειοδότησης. Οι διαδικασίες απλοποιούνται και από τις 214 άδειες που απαιτούνταν μέχρι σήμερα για 16 τεχνικά επαγγέλματα πέφτουμε σε 48, γεγονός που σημαίνει 75% λιγότερη χαρτούρα.Ο Θανάσης Οικονόμου στάθηκε με έμφαση σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Αναφερόμενος στους υδραυλικούς, τόνισε ότι πρέπει να μπει πρόνοια στο νομοσχέδιο ή στα Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποβολής της απαραίτητης υπεύθυνης δήλωσης στους κατά τόπους επαγγελματικούς συνδέσμους, πέραν της ηλεκτρονικής υποβολής. Ο λόγος είναι ότι μία τέτοια πρακτική θα συμβάλει στην καλλιέργεια μιας νέας αντίληψης σεβασμού των επαγγελματιών προς τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα ο ρόλος του κράτους θα γίνει αυτός που οφείλει να είναι, δηλαδή ελεγκτικός και όχι παρεμβατικός. Το δεύτερο σημείο που έθεσε υπόψιν του Υπουργείου, είναι ότι δεν μπορεί να υποτιμάται ο ρόλος της πρακτικής άσκησης και της εμπειρίας σε επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί κα, ούτε να αντικαθίσταται από σεμινάρια και θεωρητική κατάρτιση.«Ο νέος νόμος για τα τεχνικά επαγγέλματα εντάσσεται σε μία συνολική πολιτική στα ζητήματα ανάπτυξης και διαμορφώνουν τελικά ένα νέο πρότυπο», τόνισε ο Θανάσης Οικονόμου και ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα, πρώην Βιομηχανικές Περιοχές, γιατί «οι επενδυτές ζητούν να δραστηριοποιηθούν εκεί όπου υπάρχει ένα θεσμοθετημένο και νομικά καθαρό πλαίσιο».Κλείνοντας και αναφερόμενος στην γενική πολιτική συγκυρία, δήλωσε ότι «οι αυτοματισμοί που είχαμε μάθει απλά δεν αρκούν. Τα πάντα πλέον κρίνονται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Που αφορά στην ανασυγκρότηση του κράτους, του παραγωγικού μοντέλου και του κοινωνικού προτύπου. Απέναντι σε αυτό το διαρκές ζητούμενο πρέπει να έχουμε κοινή επιδίωξη. Βούληση συμπληρωματικότητας στους εθνικούς μας στόχους και κοινό ορισμό για το ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αν δεν συμφωνήσουμε στη φύση των προβλημάτων, πως θα συμφωνήσουμε στην λύση τους; Αν δεν κλείσουμε την πόρτα σε όλους εκείνους εντός και εκτός Ελλάδας που εύκολα και δημαγωγικά περιφρονούν κατακτήσεις και ελπίδες, αν δεν αποφασίσουμε να βάλουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι την τόλμη, την προσπάθεια και την εργασία που χρειάζεται για να τα καταφέρουμε, τότε ποιος και γιατί; Σε κάθε περίπτωση, η λύση είναι εδώ και είναι συνδεδεμένη με εμάς».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Eπίσκεψη μαθητών στον Περιφερειάρχη


Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων.Σκοπός της επίσκεψης τους ήταν να παραδώσουν στον Περιφερειάρχη μια φωτογραφία σε μεγέθυνση από το φωτογραφικό λεύκωμα « Με το φακό των αδελφών Μανάκια», που είχε εκδόσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και με την βοήθεια των μαθητών του 7ου Γυμνασίου και των καθηγητών τους.

Τα προβλήματα υδροδότησης Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας θα συζητηθούν σε σύσκεψη στον Ζηρό


Τα ζητήματα της υδροδότησης της περιοχής και η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κεντρικού αγωγού υδροδότησης Αρτας-Πρέβεζας –Λευκάδας και των Πηγών Αγίου Γεωργίου αποτελούν το αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημαρχιακού Καταστήματος του Δήμου Ζηρού.Η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο πρώην Δημαρχείο Ζαλόγγου με την συμμετοχή του προέδρου του Συνδέσμου Υδρευσης Πρέβεζας-Φιλιππιάδας Δημήτρη Γιολδάση , τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη και τεχνικούς του Συνδέσμου.Σύμφωνα με τον κ.Γιολδάση μείζον θέμα αποτελεί η αντικατάσταση του αγωγού από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου έως την Φιλιππιάδα - έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα λειψυδρίας έως ότου δρομολογηθούν πιο μόνιμες λύσεις-καθώς και η κατασκευή νέας υδρομάστευσης προκειμένου να σταματήσουν οι μεγάλες απώλειες νερού στις πηγές.Στην πρόσφατη συνάντηση εξάλλου ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης έθεσε το θέμα παρεμβάσεων που θα αυξήσουν την πίεση νερού έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην παράκτια κυρίως ζώνη.Αυτό θα επιτευχθεί με την εκπόνηση μελέτης και την άμεση εγκατάσταση του ενδιάμεσου αγωγού από το Ζέφυρο μέχρι το Κανάλι προκειμένου η παροχή σχεδόν να διπλασιαστεί φτάνοντας στα 400 κυβικά από τα 223 που φτάνει σήμερα.Παράλληλα θα γίνουν επισκευές στα αντλιοστάσια από τα οποία υδρεύονται αρκετά δημοτικά διαμερίσματα ενώ θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και για τον περιορισμό των απωλειών που σημειωνονται είτε από βλάβες είτε ακόμη και από κλοπές.Στην σύσκεψη της Τετάρτης τέλος, ο Σύνδεσμος Υδρευσης και οι Δήμαρχοι αναμένεται να ζητήσουν από όλους μας –και κυρίως από όσους χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού για άρδευση- να διαχειριστούν με μεγαλύτερη σύνεση το νερό προκειμένου να μην παρουσιαστούν φαινόμενα λειψυδρίας κυρίως τους μήνες μεγάλης κατανάλωσης.

Από 1 έως 3 Ιουλίου το 27° Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων σε Μέτσοβο-Ανήλιο


Στο Μέτσοβο και στο Ανήλιο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Ιουλίου, το 27° Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.Την Παρασκευή 1 Ιούλιου στο Ανήλιο θα γίνει παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.Από το Σάββατο οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στο Μέτσοβο, όπου στις 7 το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.Την Κυριακή 3 Ιουλίου και ώρα 10:30 το πρωί, στη θέση Προφήτης Ηλίας, θα λάβει χώρα ο «Τρανός Χορός», «Κόρλου Μάρι», με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

Δελβινάκι και Μέτσοβο στις πρώτες θέσεις απόδοσης των ΔΟΥ της χώρας

Για τον έλεγχο υποθέσεων από την αρχή του έτους

Δυο υπό κατάργηση περιφερειακές και μικρές ΔΟΥ (εφόσον τελικά εφαρμοστεί ο σχεδιασμός για μια ανά νομό) του νομού Ιωαννίνων, στο Δελβινάκι και το Μέτσοβο ...φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις Εφορίες της χώρας με την καλύτερη απόδοση στους ελέγχους υποθέσεων που έχουν προκύψει από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.Η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών και σε αυτή καταγράφεται ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί ανά ΔΟΥ και το ποσοστό τους επί του συνόλου, για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2011 ως 30 Μαΐου 2011 καθώς και το σύνολο του φόρου των προστίμων που αναλογούν σε αυτές τις υποθέσεις.Οι δυο μεγαλύτερες Εφορίες της Ηπείρου η Α΄ και η Β΄ Ιωαννίνων βρίσκονται στα χαμηλά της λίστας, με τη δεύτερη να έχει και τις περισσότερες εκκρεμείς υποθέσεις.Ειδικότερα οι επιδόσεις των ΔΟΥ της Ηπείρου έχουν ως εξής:
-Α΄ Ιωαννίνων, 43,26% με 562 υποθέσεις και εκκρεμείς 737, Β΄ Ιωαννίνων, 36,80% με 665 υποθέσεις και 1.142 εκκρεμείς, Δελβινακίου 72,97% με 27 υποθέσεις και εκκρεμείς 10, Μετσόβου 64,44% με 58 υποθέσεις και εκκρεμείς 32, Κόνιτσας 12,96% με 14 υποθέσεις και εκκρεμείς 94.Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα, μεγαλύτερο με τη Β΄ ΔΟΥ, κάπως μικρότερο με την Α΄ και ιδίως με την Κόνιτσα που υστερεί κατά πολύ.
-Πρέβεζας 43,88% με 344 υποθέσεις και εκκρεμείς 440, Πάργας 47,98% με 68 υποθέσεις και εκκρεμείς 74, Φαναρίου 62,43% με 113 υποθέσεις και εκκρεμείς 68, Φιλιππιάδας 23,28% με 54 υποθέσεις και εκκρεμείς 178.
-Άρτας 44,32% με 515 υποθέσεις και εκκρεμείς 647.
-Ηγουμενίτσας 43,48%με 350 υποθέσεις και εκκρεμείς 455, Φιλιατών 34,71% με 42 υποθέσεις και εκκρεμείς 79, Παραμυθιάς 37,89% με 86 υποθέσεις και εκκρεμείς 141.
Πάνω και κάτω στη χώρα
Σε επίπεδο χώρας, μεταξύ των ΔΟΥ με τη υψηλότερη απόδοση σε ότι αφορά τον έλεγχο των υποθέσεων τους, βρίσκονται η Α' ΔΟΥ Αθηνών η οποία στο διάστημα αυτό έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο του 64,95% των υποθέσεων της, η ΔΟΥ Βόνιτσας με 70,33%, η ΔΟΥ Διδυμοτείχου με 73,72%, η ΔΟΥ Ελασσόνας με 77,06% η ΔΟΥ Ιθάκης με 78,95%, η ΔΟΥ Κυθήρων με 74,66%, η ΔΟΥ Λιδωρικίου με 73,26%, η ΔΟΥ Ναυπλίου με 65,20% η ΔΟΥ Σαπών με 65,13%, η ΔΟΥ Σιάτιστας με 82,11%, και η ΔΟΥ Σύρου με 72,86%.
Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκονται ΔΟΥ που έχουν ακόμη και μηδενικό ποσοστό απόδοσης. Δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο σε καμία υπόθεση. Μεταξύ αυτών είναι η ΔΟΥ Αμυνταίου, Δημητσάνας, Ζαγκλιβερίου, Καλαμπάκας, Καρύστου, Κρεστένων, Τυμπακίου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Tέλος το χαράτσι στα καταστήματα της πρώην Κοινότητας Συρράκου


Στο Συρράκο οι καταστηματάρχες που βγάζουν τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία του χωριού πληρώνανε 5 ευρω/το τετραγωνικό, ποσό υπερβολικό για επαγγελματίες οι οποίοι δουλεύουν ένα μήνα το χρόνο.Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων,με απόφασή της στις 22-5-2011 έβαλε τέλος σ΄αυτό το χαράτσι που ειχε επιβάλλει η πρωην Κοινότητα Συρράκου.

Στην τελική ευθεία η χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο


Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο καθώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επίβλεψης και παραλαβής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτηςστην αίθουσα συνεδριάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας τα μέλη της Επιτροπής μετά από ομόφωνες αποφάσεις ζήτησαν από τον ανάδοχο μελετητή, εντός των επόμενων 15 ημερών, να ολοκληρώσει το φάκελο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης το Λατομείο Εγνατίας.Στη διάρκεια της συνεδρίασης και στο πλαίσιο εκπόνησης της ΠΠΕ (προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) ο ανάδοχος μελετητής, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής τα κριτήρια αξιολόγησης των θέσεων και τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης για τις εναλλακτικές θέσεις χωροθέτησης της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο.Οι αρχικώς προτεινόμενες εναλλακτικές θέσεις για τις οποίες θα γινόταν στο πλαίσιο εκπόνησης της ΠΠΕ, συγκριτική αξιολόγηση και κατάταξη ήταν:
Α. θέση «Λατομείο Εγνατίας» με 1 Γήπεδο, στο Δήμο Δωδώνης
Β. θέση «Μέγα Τσούκα» με 3 Γήπεδα στο Δήμο Ιωαννιτών
Γ. θέση «Καστρί» με 2 Γήπεδα στο Δήμο Δωδώνης
Δ. θέση «Λατομείο Μακρυβούνι» με 1 Γήπεδο στο Δήμο Δωδώνης
Ε. θέση «Αμυγδαλιά» με 1 Γήπεδο στο Δήμο Ζηρού
ΣΤ. θέση «Θησαυρός» με 1 Γήπεδο στο Δήμο Ζηρού
Η. θέση ΒΙ.ΠΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με 1 Γήπεδο, στο Δήμο Ζίτσας
Σύμφωνα με τη διαδικασία , η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, για τις προαναφερόμενες θέσεις ζητήθηκε προκαταρτική γνωμοδότηση από την δ/νση ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ. Ηπείρου, από τα αρμόδια Δασαρχεία και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.Μετά τις απαντήσεις των υπηρεσιών, αποκλείστηκαν από τη διαδικασία της αξιολόγησης:
* Τα Γήπεδα 1 και 2 στην θέση Μέγα Τσούκα απορρίφθηκαν διότι αποτελούν τμήματα ευρύτερης έκτασης που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς, με την με αριθ. 3595/09-11-99 απόφαση του Γενικού Δ/ντή Περιφέρειας Ηπείρου και έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. 931/30-12- 1999 τεύχος Δ'.
* Τα Γήπεδα 1 και 2 στην θέση Καστρί απορρίφθηκαν λόγω αρνητικής προκαταρτικής γνωμοδότησης από την IB' Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, καθώς βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο όπου υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη κατοίκηση.
Οι τελικώς προτεινόμενες εναλλακτικές θέσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο είναι:
* Το Γήπεδο 3 στην θέση «Μέγα Τσούκα» του Δήμου Ιωαννίνων
* Το Γήπεδο στην θέση «Λατομείο Εγνατίας» του Δήμου Δωδώνης
* Το Γήπεδο στην θέση «Λατομείο Μακρυβούνι» του Δήμου Δωδώνης
* Το Γήπεδο στην θέση «Θησαυρός» του Δήμου Ζηρού
* Το Γήπεδο στην θέση «Αμυγδαλιά» του Δήμου Ζηρού
* Η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων του Δήμου Ζίτσας
Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίστηκαν σε εξειδικεύσεις των κριτηρίων συγκριτικής αξιολόγησης για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων που περιγράφονται στην ΚΥΑ 114218/1997, αλλά και στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Ηπείρου και αποτελούν τέσσερις διακριτές ομάδες οι οποίες είναι: γεωλογικά , περιβαλλοντικά, χωροταξικά και οικονομικά - λειτουργικά κριτήρια.Σύμφωνα με την τεχνική εισήγηση του μελετητή προς τα μέλη της Επιτροπής, η εφαρμογή των κριτηρίων στο πλαίσιο της πολυκριτηριακής ανάλυσης και αξιολόγησης ως προς την καταλληλότερη θέση για την χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, κατέληξε στην ακόλουθη κατάταξη: Πρώτη θέση το Λατομείο Εγνατίας, δεύτερη η Μέγα Τσούκα, ενώ στη τρίτη θέση κατατάσσεται η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων. Τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίζοντας την επιστημονική αρτιότητα της μελέτης, μετά από εισήγηση του προέδρου της Θανάση Μανταλόβα και αφού προηγήθηκε ένας εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος, ομόφωνα αποδέχτηκαν το περιεχόμενο της τεχνικής εισήγησης του ανάδοχου μελετητή τόσο ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης, όσο και ως προς την κατάταξη των θέσεων που προέκυψε μετά την εφαρμογή αυτών, στο πλαίσιο της πολυκριτηριακής ανάλυσης και αξιολόγησης.Εξέφρασαν παράλληλα – μετά από πρόταση του κ. Γιαννούλη, Δήμαρχου Νικολάου Σκουφά και Προέδρου του ΦΟΔΣΑ 3ης Διαχ. Ενότητας - την ομοθυμία τους για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στο σύνολο της Ηπείρου, όσον αφορά όχι μόνο το λειτουργικό κόστος της μονάδας, αλλά και την μεταφορά των απορριμμάτων από τους σταθμούς μεταφόρτωσης, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες για περιοχές που τοποθετούνται μακρύτερα από την προτεινόμενη θέση χωροθέτησης της μονάδας.Τα μέλη της επιτροπής καλούν ταυτόχρονα τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν παράλληλα με τη χωροθέτηση της μονάδας και τη χωροθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, προκειμένου να καταστεί αποδοτικότερο και λειτουργικότερο το σύστημα ενιαίας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.Έτσι, καταλήγοντας τα μέλη της επιτροπής έδωσαν εντολή στον ανάδοχο μελετητή, εντός των επόμενων 15 ημερών, να ολοκληρώσει το φάκελο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης το Λατομείο Εγνατίας.Το προτεινόμενο Γήπεδο καταλαμβάνει έκταση περίπου 140 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Δωδώνης, βόρεια της Εγνατίας Οδού, νοτιοανατολικά του οικισμού Ελευθεροχώρι, ενώ απέχει από τον κόμβο «Τύρια» περίπου 3 Km . Το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 515 m έως 560 m. Από το προτεινόμενο γήπεδο κατά την ανάπτυξη της μονάδας θα εξαιρεθούν περίπου 30 στρ., γιατί σύμφωνα με την προκαταρκτική γνωμοδότηση του Δασαρχείου είναι δάσος.Να σημειωθεί τέλος, πως μετά την ολοκλήρωση της ΠΠΕ, θα ακολουθήσει η διαδικασία της κατάθεσης στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης της Π.Π.Ε.Α.

Καθαρισμός εν πλω της κοίτης του Αράχθου


Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου και την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, θα διαπλεύσει το κομμάτι του ποταμού Αράχθου από την γέφυρα του Νεοχωρίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά ως τις εκβολές του με σκοπό αφ ενός να αναδείξει το φυσικό κάλλος της διαδρομής αφ ετέρου να καθαρίσει τις όχθες του από σκουπίδια. Ο σύλλογος καλεί τα μέλη και τους φίλοι του αυτή την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 10.00 π.μ. στο παραποτάμιο πάρκο του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπου μετά την Γ/Σ του συλλόγου θα επιβιβαστούν σε βάρκες για να καθαρίσουν τις όχθες του ποταμού Αράχθου. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου Ενεργών Πολιτών Παύλος Χαραλάμπους και ο Γραμματέας Λάμπρος Θοδωρής.

Καθαρισμός του πυθμένα του Λιμανιού Πρέβεζας από την Λέσχη Καταδρομέων


Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος την Κυριακή 5 Ιουνίου, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και η Λέσχη Καταδρομέων Ελλήνων Πρέβεζας διοργανώνουν, όπως και πέρσι, υποθαλάσσιο καθαρισμό του λιμανιού Πρέβεζας και απομάκρυνση από τον πυθμένα ξένων στοιχείων και απορριμμάτων.Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Στράτος Ιωάννου δήλωσε σχετικά:«Ζούμε σε ένα τόπο, όπου έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε ένα σπάνιας οικολογικής και αισθητικής αξίας περιβάλλον. Παρόλα αυτά και κυρίως ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης, αντιμετωπίζουμε περιβαλλοντικά προβλήματα, ιδιαιτέρως με τον Αμβρακικό. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας, με την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τον εθελοντισμό, τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας και με την οικονομική στήριξη της πολιτείας, να ελέγξουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να κατορθώσουμε ταυτόχρονα εναρμονισμένη ανάπτυξη για τους πολίτες με βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αυτή είναι, άλλωστε, και η αρχή που διέπει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου.Συγχαίρω την εθελοντική προσπάθεια της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας, που για μια ακόμη χρονιά προβαίνει στον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Λιμανιού τη Πρέβεζας, πράξη που αποτελεί, όχι μόνο συμβολική, αλλά ουσιαστική συνεισφορά στην διατήρηση της περιβαλλοντικής υγείας του λιμανιού μας.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ


Σε μια… στροφή πρακτικής προχωρεί και επίσημα η δημοτική αρχή για το πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας.Διαχωρίζει ουσιαστικά το περιεχόμενο, ήτοι τις προσφυγές που έχουν γίνει για τον τρόπο με τον οποίο παραχωρήθηκε, επιδοτήθηκε και έγινε τελικά το πάρκινγκ και η πλατεία («τρέχουν» ακόμα οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, τόσο του Φίλιππα Φίλιου και του Γιάννη Μελανίδη, όσο και η αγωγή εταιρίας εναντίον τους) και το τετελεσμένο, ότι η πόλη έχει ένα πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία, το οποίο η εταιρία που το διαχειρίζεται θέλει να το παραχωρήσει. «Πριν από μερικούς μήνες δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Συγγελίδη, ο οποίος ζήτησε συνεννόηση με το Δήμο για να έρθει το γκαράζ στη δικαιοδοσία μας» είπε ο κ. Φίλιος στο δημοτικό συμβούλιο.Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι πρώτα, πρέπει να γίνει εκτίμηση του πάρκινγκ, αλλά και μελέτη για την επιχειρηματική του βιωσιμότητα. Την εκτίμηση όλης της δαπάνης θα κάνει σώμα ορκωτών εκτιμητών οι οποίοι θα συνυπολογίσουν τα πάντα: από την αντικειμενική αξία μέχρι τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, τις επιδοτήσεις που πήρε κ.λπ. «Αν προκύψει ένα ποσό γύρω στο 1,5 εκ. ευρώ, θεωρώ ότι μας συμφέρει» είπε ο κ. Φίλιος βάζοντας έτσι και ένα χρηματικό όριο, από το οποίο και κάτω ο Δήμος «το συζητάει».Εντυπωσιακό είναι όμως το γεγονός ότι το πάρκινγκ χρωστάει στο Δήμο, από τον Αύγουστο του 2008. Άγνωστο γιατί, η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε ποτέ για το χρέος, το οποίο αυτή τη στιγμή φτάνει τα 130.000 ευρώ. «Ο υπεύθυνος της εταιρίας από την Αθήνα δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα καταβάλλουν το 30% εντός της εβδομάδας και τα υπόλοιπα θα τα δώσουν σε δόσεις» ενημέρωσε ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το αντεπιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Γκόντας, ο οποίος ως δήμαρχος διατεινόταν ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι ανθηρά και δεν χρωστάει ούτε ευρώ, είπε στο προχθεσινό συμβούλιο: «Είναι τόσο καλά τα οικονομικά του Δήμου για να το κάνουμε;».Έντονα αντέδρασαν και οι παρατάξεις της Αριστεράς. Ο Τάκης Τασιούλας τόνισε ότι πρόκειται «για διπλό κέρδος για τον επιχειρηματία που θέλει να το ξεφορτωθεί» και ο Στέφανος Σκοπούλης πρότεινε «να πάρει πίσω την έκταση ο Δήμος και να επιστρέψει την επιδότηση ο ιδιώτης».

Αν μας συμφέρει…
Στη δευτερολογία του ο κ. Φίλιος ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πόσο κόστισε το πάρκινγκ. «Αν δούμε ότι μας συμφέρει, μπορούμε να προχωρήσουμε. Θεωρώ ότι ξεκινάμε με μείον τα 4,3 εκ. με τα οποία επιδοτήθηκε. Αν μας βγάλουν ένα κόστος 8-9 εκ. ευρώ, προφανώς δεν θα προχωρήσουμε και θα μείνουμε με το 8% επί των κερδών που παίρνουμε σήμερα».Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς είπε μεταξύ άλλων ότι «το πάρκινγκ είναι εργαλείο και πολύ θα το ήθελα στο Δήμο. Θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε την κυκλοφορία για παράδειγμα, βάζοντας την πρώτη ώρα δωρεάν». Πρόσθεσε ότι «δεν αποφασίζουμε τώρα αν θα το πάρουμε ή όχι» λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση των ορκωτών. Τέλος, ο Θωμάς Μπέγκας πρότεινε να είναι ο Δήμος σε μια σχετική ετοιμότητα γιατί «φανταστείτε να το παρατήσει ο ιδιώτης και να μείνει φάντασμα. Τι θα γίνει στο κέντρο της πλατείας τότε;», όπως είπε.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η έξοδος από το κοινοβούλιο

Περιπετειώδης ήταν η έξοδος των βουλευτών χθες βράδυ από το κτίριο της βουλής λόγω της πολιορκίας των «αγανακτισμένων». Ο μόνος που μπήκε και βγήκε ανενόχλητος από την κεντρική πύλη, και μάλιστα πεζός χωρίς συνοδεία, ήταν σύμφωνα με το πρωινό ρεπορτάζ του Alter, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος.

Παίζει πολύ γερά η ΒΙ.ΠΕ. Ροδοτοπίου για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων Ηπείρου!

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής

Από τις αρχικά 11 θέσεις μόνο οι 6 αξιολογήθηκαν από την επιτροπή που μελετά το θέμα της δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο. Οι υπόλοιπες πέντε (5) θέσεις αποκλείστηκαν για διάφορους λόγους (αρχαιολογία, δασαρχείο κλπ). Η σχετική απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, αργά χθες Τρίτη το βράδυ, μετά από μεγάλη συζήτηση όπου επικράτησε επιστημονικό κλίμα και δημοκρατικός διάλογος.Η επικρατέστερη θέση είναι…το παλιό λατομείο της Εγνατίας κοντά στην Τύρια.Οι τρεις πρώτες θέσεις που πληρούν τα κριτήρια για τη δημιουργία του εργοστασίου, σύμφωνα με πληροφορίες του zitsagate είναι :
1. Λατομείο Εγνατίας, στην Τύρια του δήμου Δωδώνης, 2,5 χλμ από την παλιά λειτουργική Εγνατία,
2. Τσούκα, κοντά στην Κοσμηρά και
3. ΒΙ.ΠΕ. Ροδοτοπίου.
Πλέον η αρμοδιότητα περνάει στις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις τελικές υπογραφές, αφού το έργο της επιτροπής ολοκληρώθηκε.

Τροχαίο με δυο νεκρούς στην Ηγουμενίτσα


Στις 04.00΄ σήμερα τα ξημερώματα,στην Ηγουμενίτσα δίκυκλη μοτοσικλέτα εξετράπη της πορείας της με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα ο 43χρονος ημεδαπός οδηγός της και η 30χρονη ημεδαπή συνεπιβάτιδα.Προανάκριση για το τροχαίο διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Πρέβεζας για το Νοσοκομείο


Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε μέσω Δελτίου Τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου την ένταξη του νέου νοσοκομείου Λευκάδας στο ΕΣΠΑ, παρ’ όλες τις καθημερινές διαβεβαιώσεις παραγόντων της κυβέρνησης για δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Μεγαλύτερη ωστόσο θλίψη προκαλεί στους πολίτες της Πρέβεζας ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η εν λόγω απόφαση. Συγκεκριμένα:Είναι άξιο «θαυμασμού» πώς ο Υφυπουργός Υγείας κος Τιμοσίδης μιλά για το νοσοκομείο της Πρέβεζας τονίζοντας ότι «Η ανέγερση του νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα έχει απεμπλακεί από τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, θα γίνει οριστικά σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος και θα είναι ένα καθαρά Δημόσιο Νοσοκομείο που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας» Μάλιστα η ίδια ανάρτηση αναφέρει πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κος Παπαχρήστος είχε κατασκηνώσει στο υπουργείο Υγείας και με πιέσεις του είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. (Epirusgate,Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010).Επίσης, ο δήμαρχος Πρέβεζας κος Μπαίλης τον Ιανουάριο του 2011 διαβεβαιώνεται από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλη Τιμοσίδη με το υπ. αριθμ.8/7-1-2011 έγγραφό του ότι στον γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει περιληφθεί και η ανέγερση νέου Δημόσιου Νοσοκομείου στον Δήμο μας το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της Πρέβεζας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα ο κος Υφυπουργός ζητάει από τον κο Μπαίλη στο ίδιο έγγραφο να προχωρήσει στην αναίρεση της διαδικασίας των ΣΔΙΤ για το νοσοκομείο καθώς και να γίνει εκ νέου παραχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο του οικοπέδου που ανήκει στον Δήμο (epirusonline 10 Ιανουαρίου 2011).Στο Χάρτης της Υγείας για την Ήπειρο και το Ιόνιο που παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης της μελέτης αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων, η οποία έχει επικρατήσει με την ονομασία «συγχωνεύσεις νοσοκομείων», Λυκούργος Λιαρόπουλος προτείνουν τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα ή στο Άκτιο το οποίο θα καλύπτει τον πληθυσμό της Πρέβεζας και της Λευκάδας για δευτεροβάθμια φροντίδα, ενώ το Νοσοκομείο της Λευκάδας μετατρέπεται σε κέντρο υγείας αστικού τύπου (Epirusgate, Δευτέρα 16 Μαΐου 2011 ).Και φτάνουμε στις 26 Μαΐου 2011 όταν και με Δελτίο Τύπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου μας ενημερώνει για την ένταξη του νέου νοσοκομείου Λευκάδας στο ΕΣΠΑ.Κύριοι σας θέτουμε προ των ευθυνών σας.Είστε υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στους πολίτες της Πρέβεζας για την εξέλιξη αυτή και πολύ περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο αυτή μεθοδεύτηκε και πραγματοποιήθηκε. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε πώς ο Υπουργός Υγείας στην παρουσίαση του Νέου Χάρτη για την Υγεία στην Ήπειρο και το Ιόνιο τόνιζε την δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα και 10 μέρες μετά εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Λευκάδα.Καταγγέλλουμε τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία απέναντι στους πολίτες της Πρέβεζας και ζητούμε να μάθουμε τις πραγματικές τους προθέσεις.Καλούμε όλους τους φορείς της Πρέβεζας να καταγγείλουν με την σειρά τους την ακατανόητη αυτή στάση του Υπουργείου Υγείας. Το μόνο που επιθυμούμε είναι η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην πόλη μας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Είχε ναρκωτικά στο αυτοκινητό του
Συνελήφθη, χθες στις 22:20, στον λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου, 31χρονος αλλοδαπός, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο Ι.Χ.Ε. όχημά του βρέθηκε στην κατοχή του και συγκεκριμένα στην πάνω αριστερή γωνία της οροφής κάτω από το κάλυμμα, μία πλαστική συσκευασία πιθανόν με ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 2,1 γραμμαρίων.Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, η οποία διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε η ναρκωτική ουσία.

Προσάραξη Φορτηγού πλοίου στην Πρέβεζα


Σε αμμώδη αβαθή στη θαλάσσια περιοχή Πρέβεζας προσάραξε, χθες στις 20:50, το Φορτηγό πλοίο « M/V BULK VICTORY» Σημαίας Κύπρου, με πλήρωμα 21 ναυτικούς και δυο Έλληνες επιβάτες.Το «M/V BULK VICTORY» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Πρέβεζας με προορισμό το Σουσάκι Κορινθίας, μεταφέροντας φορτίο σογιάλευρο, ενώ από την προσάραξη δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Έκλεβε τσάντες από το νοσοκομείο Χατζηκώστα!


Μία νεαρή Γιαννιώτισα, η οποία αποσπούσε τσάντες από θαλάμους της παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ,συνελήφθη από τις Αρχές.Η γυναίκα είχε αφαιρέσει δύο τσάντες, οι οποίες περιείχαν το χρηματικό ποσό των 1.600 ευρώ, ατομικά έγραφα και ένα κινητό τηλέφωνο.Σε έρευνα που έγινε στην οικία και στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 δισκία φαρμάκου, για την αγορά του οποίου απαιτείται ιατρική συνταγή.

Στην Ηγουμενίτσα και στα Γιάννενα σήμερα ο Χρ. Παπουτσής


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, σήμερα Τετάρτη, 1η Ιουνίου 2011, θα βρίσκεται στην Κέρκυρα όπου θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης & Προσφύγων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.Στη συνέχεια, ο Υπουργός, κ. Παπουτσής θα μεταβεί στην Ηγουμενίτσα όπου στη 1 μμ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη, που διοργανώνει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κάτσινος, για θέματα ασφάλειας της πόλης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ).Στις 3 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, υπό την προεδρία του Υπουργού σύσκεψη, με θέμα: αντιπυρική προστασία 2011 και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί για να παραστούν οι Περιφερειάρχες, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, οι Περιφερειακοί Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, οι Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και του Στρατού καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων Διευθύνσεων.

ΑΡΤΑ: Στην Κ.Ε. της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» οι Γ. Παπαγεωργίου και Ν. Καμπέρης


Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του τριήμερου Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας με την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος. Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας εξελέγη η Ντόρα Μπακογιάννη με 1420 ψήφους. Ψήφισαν 1433, Λευκά 7, Άκυρα 6. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Ιδρυτικού Συνεδρίου, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για τα 200 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, μεταξύ των οποίων, από το Νομό Άρτας εκλέχτηκαν ο πρώην βουλευτής Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Νικόλαος Καμπέρης.

Συνελήφθησαν αλλοδαποί για ληστεία στην Ηγουμενίτσα


Στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υ.Α. Ηγουμενίτσας συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Ιράκ, διότι από κοινού με άλλους οκτώ (8) ομοεθνείς τους, οι οποίοι αναζητούνται, με την πρόφαση ότι θα οδηγήσουν σε κατάλυμα και θα προσφέρουν φαγητό σε τέσσερις (4) Αφγανούς υπήκοους, τους χτύπησαν και με την απειλή αυτοσχέδιων μαχαιριών τους αφαίρεσαν συνολικά χρηματικό ποσό πεντακοσίων (500) € και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, από την Υ.Α. Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Εξασφαλίστηκε η υπερδέσμευση για το Π.Ε.Π Ηπείρου


Την αύξηση της υπερδέσμευσης για σημαντικούς άξονες του Π.Ε.Π Ηπείρου εξασφάλισε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.Αποτέλεσμα αυτού είναι το «άνοιγμα» του προγράμματος και για άλλα έργα πριν ακόμη ξεκινήσει η αναθεώρηση.Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με απόφαση του Υφυπουργού Παναγιώτη Ρήγα ενέκρινε την αύξηση του ποσοστού προγραμματικής υπερδέσμευσης για του Άξονες:
* «ΑΠ3: Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας στην Ήπειρο», κατά 52,8%
* «ΑΠ6: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου», κατά 53%.
Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την θετική αυτή εξέλιξη δηλώνοντας: «Ο αγώνας που επιδοθήκαμε και ως πρώην Περιφέρεια αλλά και τώρα ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση φαίνεται πως έχει θετικά και ορατά αποτελέσματα για τον τόπο και τους πολίτες. Με τη υπερδέσμευση που πετύχαμε θα έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε περισσότερα έργα που θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή τροχιά του τόπου και θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά οφέλη στους κατοίκους του. Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε και με το ΕΣΠΑ να είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο τη δεδομένη στιγμή, δεν έχουμε περιθώρια για εφησυχασμό. Δουλεύουμε με ένα και μοναδικό στόχο, την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων και μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε».Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Ηπείρου προχωρά με σταθερά βήματα προς την υλοποίηση των στόχων (ν+3, Μνημόνιο) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) υλοποιώντας ταυτόχρονα τις θέσεις και δεσμεύσεις της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την πρόοδο υλοποίησης του Π.Ε.Π. Ηπείρου καθώς είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο απορρόφησης πανελλαδικά ,όσο και από την αύξηση της υπερδέσμευσης που εγκρίθηκε με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να εντάξει έργα σε σημαντικούς άξονες έως και 153%.

Όχι προς το παρόν σε μείωση του ΦΠΑ, λέει το υπουργείο Οικονομικών


«Δεν υπάρχουν περιθώρια για τη μείωση του ΦΠΑ, στην παρούσα συγκυρία», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα τη μείωση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από 23% στο 20% και του μεσαίου συντελεστή από 13% στο 10%.Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «τώρα δεν μπορούν να μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ», καθώς θα υπήρχαν σημαντικές απώλειες στα έσοδα, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ στο μέλλον, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της οικονομίας.Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ελλάδα συμφώνησαν με την κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ.«Συμφώνησαν σε αυτό», είπε η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.Η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα επαρκούσε για την επανεκκίνηση της οικονομίας, φέρεται να είπε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.«Εάν η πληροφόρηση είναι σωστή -σ.σ. για τη μείωση του ΦΠΑ- θα ήταν ένα καλό βήμα, αλλά όχι αρκετό για την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε στο Reuters.Σημειώνεται ότι στη σελίδα 23 της παρουσίασης του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-2015 υπάρχει σαφής αναφορά για μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%.Στον υψηλό συντελεστή υπάγονται τα καύσιμα, τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα αυτοκίνητα, τα αλκολούχα ποτά, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα ακίνητα, καθώς και οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.Στον χαμηλό συντελεστή υπάγονται, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς.Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη πει ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης, στον υψηλό συντελεστή θα μεταταχθούν οι υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.τλ). Αυτό θα γίνει πιθανότατα από το φθινόπωρο, προκειμένου να μην επηρεαστεί η τουριστική κίνηση.Τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη επιβάρυνση που θα επιφέρει στο τουριστικό πακέτο ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, έκρουσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε σοβαρή μείωση στην ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ αντιπροτείνει στην κυβέρνηση να εξετάσει την προσαρμογή του ΦΠΑ στα επίπεδα των ανταγωνιστριών ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών, όπου κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%.

Αλλαγές σε αμοιβές και εργασιακές σχέσεις


Τρεις σημαντικές αλλαγές στις αμοιβές και τις εργασιακές σχέσεις, "κλείδωσαν" κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών, της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη, στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών και κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της τρόικας.Με τη συμφωνία που επήλθε διευθετήθηκαν και τα τελευταία ζητήματα ενόψει της οριστικοποίησης των όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, που συμφωνήθηκαν, προβλέπουν Καθιέρωση αμοιβής έως και 20% κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση για νεοεισερχόμενους κάτω των 25 ετών, επέκταση στους έξι μήνες της διάρκειας εφαρμογής ελαστικού ωραρίου, βάσει των αναγκών της επιχείρησης καθώς και αύξηση της ισχύος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.Tην πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, στην Αθήνα, θα ολοκληρωθούν σύντομα, εξέφρασε χθες από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.«Έχει γίνει καλή πρόοδος. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, μέσα στις επόμενες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.Στο μεταξύ, στην "τελική ευθεία" εισήλθαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απομένουν λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση των κειμένων για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2011, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.Τη ραγδαία μεταστροφή του κλίματος στην αγορά προκάλεσαν οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου για ευρωπαϊκή λύση στην ελληνική κρίση χρέους εντός μάλιστα του Ιουνίου με τη χορήγηση νέου δανείου.

Διυπουργική για οργανισμούς


Σημαντικές αποφάσεις για την κατάργηση, συγχώνευση Οργανισμών και Υπηρεσιών αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή υπηρεσιών, η οποία θα συνέλθει υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.Αμέσως μετά, ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, θα προβεί και σε σχετικές ανακοινώσεις.

Μειώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ


Μειώνονται από σήμερα τα τιμολόγια της ΔΕΗ για εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.Οι μειώσεις γίνονται ύστερα από τη διαπίστωση ότι η νέα δομή των τιμολογίων της ΔΕΗ, που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, οδήγησε σε υπερβολικές ανατιμήσεις για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις προέκυπταν για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν σε μικρό βαθμό τις εγκαταστάσεις τους, κάτι που μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω εποχικότητας, είτε λόγω οικονομικής κρίσης που έχει αναγκάσει αρκετές επιχειρήσεις να υπολειτουργούν. Με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ τίθεται όριο στην "ποινή" που επιβάλεται για τη χαμηλή χρήση των εγκαταστάσεων.Οι μειώσεις θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου, ανεξαρτήτως περιόδου κατανάλωσης.

Περαιτέρω έλεγχος στο "πόθεν έσχες" Τσοχατζόπουλου


Στα χέρια του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, Μάρκου Μπόλαρη, βρίσκεται το πρώτο πόρισμα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών που διενήργησαν έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.Το πόρισμα έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, Βαγγέλης Αργύρης, και σύμφωνα με πληροφορίες τονίζεται ότι «επιβάλλεται ο περαιτέρω έλεγχος» καθώς από το άνοιγμα λογαριασμών του κ. Τσοχατζόπουλου έχουν διαπιστωθεί αποκλίσεις που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού αναφορικά με την αγορά ακινήτων.Στο πόρισμά τους οι Ορκωτοί Λογιστές διαπιστώνουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην κίνηση τραπεζικού λογαριασμού της κόρης του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ σημειώνουν ότι η Γερμανική Τράπεζα αρνήθηκε να στείλει την κίνηση του λογαριασμού, της τέως συζύγου του.

Νέα φορολογικά μέτρα 3 δισ. ευρώ φέρνει ο Σεπτέμβριος!


Για την ψήφιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου εντός του Σεπτεμβρίου και την επιβολή πρόσθετων φόρων δεσμεύθηκε η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Μνημονίου. Στόχος η ανεύρεση 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλους του έτους και η κάλυψη του 50% της πρόσθετης προσαρμογής που καλείται να προχωρήσει η Ελλάδα το 2011.Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αγώνα ταχύτητας τις επόμενες 90 ημέρες, καθώς θα πρέπει να σχεδιάσει, να ψηφίσει και να εφαρμόσει μια σειρά από δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 6,4 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο του 2012.Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την αύξηση των εσόδων με προοδευτικό τρόπο και στην διευκόλυνση της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με το Μνημόνιο η Ελλάδα θα πρέπει:
-Να μειώσει το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ.
-Να επιβάλει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στις φοροαπαλλαγές.
-Να προχωρήσει στην εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης – με ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου 2011 και εφεξής – με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011.
-Να καθιερώσει ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποσά, για ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.
-Να επεκτείνει την βάση του φόρου επί των ακινήτων με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
-Να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο την συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.
-Να προχωρήσει στην περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.
-Να εφαρμόσει πλήρως τον λεγόμενο «πράσινο φόρο» και να αυξήσει την ετήσια απόδοσή του κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.
-Να αυξήσει την είσπραξη του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.
-Να προχωρήσει σε αύξηση κατά 10% των τελών κυκλοφορίας του 2012.
-Να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στο υγροποιημένο αέριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.Ακόμη, θα πρέπει να συνεχίσει την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.Τέλος, από το πάγωμα στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων και τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια προσδοκάται εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ.

Η κρίση οδηγεί στον ψυχίατρο


Οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, πανικός, άγχος, φόβος για το μέλλον, διαταραχές ύπνου και τάσεις φυγής, είναι μερικές από τις αιτίες που, το τελευταίο διάστημα, οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες στο ψυχιατρικό κρεβάτι, σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.Παράλληλα, σημαντική αύξηση έχει παρατηρηθεί και στις απόπειρες αυτοκτονίας, καθώς και στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων. Για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων, που εντείνονται εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι ειδικοί προτείνουν ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή, και όχι φαρμακευτική αγωγή, όταν αυτή δεν είναι άκρως απαραίτητη.

Εξοικονόμηση 1,2 δισ. εύρώ από τον Καλλικράτη


Μειωμένο κατά 1,2 δισ. ευρώ εμφανίζεται το κόστος της αυτοδιοίκησης με τη συνένωση των ΟΤΑ, έξι μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.Τα στοιχεία περιέχονται στην Κεντρική Βάση Δεδομένων για τον εξορθολογισμό στη λειτουργία και τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και τα έστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.«Το 2009 το κόστος της αυτοδιοίκησης για τον κρατικό προϋπολογισμό ανήλθε συνολικά σε 4,8 δισ. και μετά τον Καλλικράτη περιορίζεται στα 3,6 δισ, δηλαδή μειωμένο κατά 1,2 δις. Έτσι, η νομοθέτηση της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνοδεύτηκε από εξοικονόμηση της τάξης του 25% σε σχέση με το κόστος του 2009 ως αποτέλεσμα του νέου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης, της συγκέντρωσης δυνάμεων, των περιορισμών των δαπανών και των οικονομιών κλίμακας της αυτοδιοίκησης. Δημοσιονομικό όφελος που έχει μόνιμο χαρακτήρα και ελαφρύνει την επιβάρυνση των φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων», επισημαίνει ο υπουργός στην επιστολή του, που συνοδεύεται από τα στοιχεία και προσθέτει πως «δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών, αφού τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκ. ευρώ για τις περιφέρειες και υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για τη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».

Φθηνότερα έως 10% από σήμερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια


Φθηνότερα κατά περίπου 8% με 10% είναι από σήμερα, Τετάρτη, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μετά και την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή για την κατάργηση φόρων και δικαιωμάτων υπέρ τρίτων, που επιβάρυναν έως σήμερα την τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για επιβάτες και οχήματα.Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας έχει ήδη στείλει σχετική εγκύκλιο για το θέμα προς τις ακτοπλοϊκές ενώσεις και το ναυτικό επιμελητήριο.Ήδη οι εταιρείες Attica Group, Aegean Speed Lines και Hellenic Seaways ανακοίνωσαν ότι προχωρούν από σήμερα, Τετάρτη σε μείωση των τιμών στα εισιτήρια.Τις νέες μειωμένες τιμές στα εισιτήρια έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν όλες οι εταιρείες, ανεξάρτητα αν ορισμένες από αυτές προχωρήσουν μετέπειτα σε αυξήσεις ναύλων, επικαλούμενες τις αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο.Πρόσφατα οι δύο ακτοπλοϊκές ενώσεις, Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, είχαν προχωρήσει σε «συμφωνία κυρίων» για τη μείωση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη.Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, που αυτή τη στιγμή έχει την πλειοψηφία των μελών στην ακτοπλοϊκή αγορά, Απόστολος Βεντούρης, αναφερόμενος τότε στην πρόθεση του υπουργείου να μειώσει συνολικά τις κρατήσεις υπέρ τρίτων, την είχε χαρακτηρίσει πολύ θετική και ότι άμεσα θα μειωθεί και η τιμή του εισιτηρίου στον επιβάτη.Με τις προτεινόμενες διατάξεις στην τροπολογία καταργείται το τέλος του ΚΑΕΟ (σ.σ. ασφάλιση επιβατών και οχημάτων), που αποδιδόταν στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, προκειμένου να καλυφθούν κίνδυνοι από ναυτικά ατυχήματα και ανέρχοταν στο 6,5% χωρίς ΦΠΑ.Επίσης, καταργούνται τα αχθοφορικά δικαιώματα (0,55-1,09 ευρώ ανάλογα με το λιμάνι) καθώς και το τέλος για διαφυγούσα εργασία φορτοεκφόρτωσης, που αφορά στα εισιτήρια για τα φορτηγά που πραγματοποιούν το ταξίδι Πειραιά - Κρήτη - Πειραιάς και ανέρχεται σε 4%-8%, ανάλογα το λιμάνι.

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη μεταποίηση και τα τεχνικά επαγγέλματα


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών, επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ.Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Χαντάβας παρατήρησε πως το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα ευέλικτο, διαφανές και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, το οποίο συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, καταργώντας κάθε εμπόδιο που αποθάρρυνε τους επαγγελματίες να επενδύσουν.Από πλευράς ΝΔ, ο Νίκος Λέγκας τόνισε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί εν πολλοίς σχέδιο νόμου που είχε διαμορφώσει η ΝΔ. Έψεξε ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης για τον «ελάχιστο χρόνο» διαδικτυακής διαβούλευσης, που παραχώρησε και τον μεγάλο αριθμό υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων που περιλαμβάνει, ενώ έκρινε πως η δυνατότητα των επαγγελματικών επιμελητηρίων να αδειοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι καταγράφεται στο νομοσχέδιο, δεν δείχνει ώριμη ως προοπτική.«'Ναι' στο αυτονόητο» δήλωσε και ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, τασσόμενος υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου και αντιτασσόμενος στο «ανόητο και αυτοανόητο, ή όποιο θέμα μπαίνει παραπειστικά για να δημιουργούνται τεχνητές αντιθέσεις».Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Απόστολος Νάνος διαχώρισε την μικρή βιοτεχνία από την μεγάλη και πρότεινε την μετεγκατάσταση των μικρών βιοτεχνιών σε δημοτικούς χώρους, καθώς και την σύμπτυξή τους σε μεγαλύτερες συνεταιριστικές μονάδες στο πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με παράλληλα μέτρα στήριξης έναντι του ανταγωνισμού των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων.Ο κ. Νάνος, όπως και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, τάχθηκαν κατά της διεύρυνσης της δυνατότητας αδειοδότησης των επαγγελματιών από ιδιωτικούς φορείς.Ενστάσεις διετύπωσε η βουλευτής και για την παραχώρηση αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα, «χωρίς να υπάρχει χωροταξικό πλαίσιο, παραγωγική βάση για να στηρίξει τα πάρκα και τον μεταποιητικό τομέα, να εξυγιάνει τις παλιές περιοχές όπου ήταν άναρχα πεταμένες οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες, και να γίνουν οι αναπλάσεις. Ο κάθε ιδιώτης με 50 στρέμματα, μπορεί να κάνει ένα επιχειρηματικό πάρκο».

Δωρεάν η πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σήμερα


Δωρεάν είναι σήμερα, Τετάρτη, η πρόσβαση σε όλα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, καθώς η 1η Ιουνίου ορίζεται ημέρα κοινής δράσης γιατρών, εργαζομένων στο ΕΣΥ, ασθενών, κοινωνικών φορέων, ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων.Την απόφαση έλαβε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε συνεργασία με επιτροπές πρωτοβουλίας πολιτών, Ομοσπονδίες και Σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.«Δεν πληρώνουμε εισιτήριο στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η δημόσια δωρεάν περίθαλψη ποιότητας είναι δικαίωμα» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει ότι «η δημόσια περίθαλψη αντιμετωπίζεται ως ‘περιττό βάρος’ για το κράτος που πρέπει σταδιακά να μεταφερθεί στις πλάτες των πολιτών».«Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ που σχετίζονται κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και πόρων. Θέλουν φτηνή και κακής ποιότητας περίθαλψη. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν είναι επιχειρήσεις. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και οι ασθενείς δεν είναι πελάτες που πρέπει να περάσουν από το ταμείο. Οι περικοπές στο ΕΣΥ κοστίζουν πολύ σοβαρά στην υγεία. Η δημόσια, δωρεάν περίθαλψη ποιότητας για όλους είναι δικαίωμα και η υπεράσπιση της είναι υπόθεση όλων» καταλήγει η ανακοίνωση.Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Ευαγγελισμού, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού και για τις απλήρωτες εφημερίες.

Ο Α.Λοβέρδος έστειλε στον Εισαγγελέα την προμήθεια των στεντς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων!


Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας θα καταθέσει αύριο στις 10.30 το πρωί ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας κ. Πολύζος στοιχεία για ορισμένες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μεταξύ των οποίων και η περίπτωση των υπερτιμολογημένων στεντ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.Χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος ανέφερε τα εξής:«Αύριο στις 10:30 το πρωί, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας Υγείας, κ. Πολύζος θα είμαστε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Θα κομίσουμε στοιχεία για ορισμένες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στο εσωτερικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Την κίνηση αυτή κάνουμε μετά τη συνεργασία που είχα με τα δύο Υπουργεία, με τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης προ μηνός περίπου, ο κ. Κουτρουμάνης με την κα Δρέττα έκαναν την αντίστοιχη κίνηση προ κάποιων εβδομάδων για υποθέσεις που αφορούν το Υπουργείο. Εμείς θα κάνουμε αυτή την κίνηση αύριο το πρωί στις 10:30.Σας το ανακοινώνω, διότι ελπίζουμε πάρα πολλά στο μήνυμα που στέλνει η κίνηση αυτή. Είναι μια κίνηση απολύτως θεσμική, είναι μια κίνηση καθόλου αυταρχική. Είναι μια κίνηση, η οποία υπογραμμίζει ότι και στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στο ΕΣΥ θα πρέπει να υπάρχει αίσθηση ευθύνης για την κρισιμότητα των περιστάσεων που διέρχεται η χώρα.Και χωρίς να γνωρίζει κανείς τις συνέπειες που έχει μια συμπεριφορά δική τους στην εθνική οικονομία, ο κοινωνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί παρά να πέφτει διαρκώς έξω. Διότι ό, τι και αν κάνεις σου υπονομεύεται από τα κάτω».Εντωμεταξύ από τη Δεύτερα το πρωί βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο βρίσκονται οι επιθεωρητές υγείας, προκειμένου να προχωρήσουν στους απαιτούμενους ελέγχους για το θέμα που προέκυψε με την προμήθεια των στεντς σε τιμή διπλάσια από την ανώτατη τιμή που ορίζει το Παρατηρητήριο Τιμών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ