Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Πρόταση για πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων


Την υποβολή πρότασης για την ένταξη του έργου «αναπλάσεις- πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου, ενέκρινε κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Η βασική ιδέα του σχεδιασμού των πεζοδρομήσεων αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων που ξεκινά από την κεντρική πλατεία και μέσω των εναλλακτικών κινήσεων οδηγεί στο νέο εμπορικό κέντρο, το ιστορικό κέντρο και την παραλίμνιο.Το δίκτυο αυτό θα δώσει πνοή και ενδιαφέρον στην κίνηση των πεζών, θα τονώσει την κίνηση της αγοράς και θα ενισχύσει την τουριστική ζώνη, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς.Η πρόταση αφορά δύο περιοχές:
-Τη νέα αγορά (Μιχαήλ Αγγέλου, Βλαχλείδη, Ζυγομάλλη, Γρηγορίου Σακκά, Οπλαρχηγού Πουτέτση)
-Το ιστορικό κέντρο και την παλιά αγορά (Λόρδου Βύρωνος, Παπάζογλου, Αραβαντινού, Κωλέττη κλπ).
Η σύνδεση των περιοχών αυτών γίνεται μέσω των οδών Μουλαιμίδη και Μπότσαρη που είναι ήδη πεζόδρομοι.Σύμφωνα με την πρόταση, αναλυτικά θα πεζοδρομηθούν, στον πρώτο τομέα:
-Μιχαήλ Αγγέλου, συνέχεια της Κεντρικής Πλατείας και της Μελανίδη. Γίνεται ανάπλαση του δρόμου σε ήπιας κυκλοφορίας.
-Βλαχλείδη, γίνεται πεζοδρόμηση και μέσω της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζεται προς Μουλαιμίδη και Μπότσαρη.
-Οπλαρχηγού Πουτέτση, πεζόδρομος που συνδέει την Χαριλάου Τρικούπη με την Βλαχλείδη.
-Γρηγορίου Σακκά, συνδέει την οδό Πυρσινέλλα με την Μιχαήλ Αγγέλου.
-Ζυγομάλλη, πεζόδρομος που συνδέει την Χαριλάου Τρικούπη και τη Γρηγορίου Σακκά με τον ήδη υπάρχοντα πεζόδρομο στην οδό Μελανίδη.
Στον δεύτερο τομέα:
-Η οδός Παπαδοπούλου, ως συνέχεια της Μπότσαρη και Μουλαιμίδη, που είναι ήδη πεζόδρομοι.
-Η οδός Παπάζογλου, κάθετη στην Παπαδοπούλου.
-Η οδός Αραβαντινού
-Η οδός Βύρωνος, ως συνέχεια της Παπάζογλου, ήδη πεζόδρομος, ο οποίος χρειάζεται ανακατασκευή και ενοποίηση με τους υπόλοιπους.
-Η οδός Κωλέττη, ως προέκταση της οδού Καπλάνη που είναι ήδη πεζόδρομος και κάθετος στην Παπάζογλου.
-Η οδός Κατσιμήτρου, απόληξη της Κωλέττη και περιμετρική οδός του κεντρικού δημαρχείου. Επίσης τα δύο «μπεζεστένια» στενά δρομάκια, κάθετοι στην οδό Βύρωνος, τα οποία θα ανακατασκευαστούν και θα ενοποιηθούν με το όλο δίκτυο.
-Η οδός Παλαιολόγου, κάθετη στην οδό Κωλέττη που καταλήγει προς την οδό Κρυστάλλη. Ανακατασκευάζεται επίσης το τμήμα του πεζοδρομίου μπροστά από το κεντρικό δημαρχείο και συνδέεται με την οδό Κατσιμήτρου.
-Η οδός Γούναρη, κάθετη στην Λεωφόρο Δωδώνης και στο πεζοδρόμιο της οδού Μουλαιμίδη.
-Το πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Δωδώνης, από 28ης Οκτωβρίου μέχρι το κτίριο του Δημαρχείου.

Ανακοίνωση Δήμου Ιωαννιτών για τους ημιυπαίθριους χώρους


Ο Δήμος Ιωαννιτών καλεί τους πολίτες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων να προσέλθουν στα γραφεία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας (οδός Κωλέττη 4) προκειμένου να παραλάβουν τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς για τις ρυθμίσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.Έτσι θα μπορέσουν να καταβάλουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 8 Ιουνίου 2011, που είναι η καταληκτική ημερομηνία ή να προχωρήσουν στην εφάπαξ καταβολή της ειδικής εισφοράς.Από την Υπηρεσία διευκρινίζεται πως όσοι έχουν ήδη παραλάβει τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς και δεν την έχουν καταβάλει (πρώτη δόση ή εφάπαξ καταβολή με έκπτωση 10%), οφείλουν να το πράξουν μέχρι τις 8 Ιουνίου.Το γραφείο αυθαιρέτων θα είναι ανοιχτό για την εξυπηρέτηση των πολιτών όλες τις εργάσιμες ημέρες, από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι. Υπεύθυνη για τις παραλαβές είναι η κ. Αικατερίνη Μυλωνά.

Συνενώσεις μονάδων κοινωνικής φροντίδας στην Ήπειρο


Την ενοποίηση των δημόσιων φορέων πρόνοιας, που από 91 γίνονται 22 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με στόχο, όπως αναφέρει, την επίτευξη οικονομίας κλίμακας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και πόρων.Σε κάθε διοικητική περιφέρεια θα υπάρχουν ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για άτομα με Αναπηρία και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια.Ειδικότερα, στις 13 διοικητικές περιφέρειες, τα 72 ΝΠΔΔ προστασίας ΑμεΑ συνενώνονται σε 13, με έναν ενιαίο οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Π.Δ. για τη «Σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας με Αναπηρία (ΟΚΦΑμεΑ)».Τα 19 ΝΠΔΔ προστασίας παιδιού συνενώνονται σε εννέα, με έναν ενιαίο οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Π.Δ. για τη «Σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας (ΟΚΦ Παιδιού και Οικογένειας)».Στο σύνολο της χώρας συνενώνονται 91 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας σε 22 Οργανισμούς Κοινωνικής Φροντίδας. Οι υφιστάμενες μονάδες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως παραρτήματα του ενιαίου Οργανισμού με εξειδικευμένο αντικείμενο και οι θέσεις απασχόλησης ενσωματώνονται στο νέο φορέα.Αναλυτικά, οι συνενώσεις στην Ήπειρο έχουν ως εξής:
Περιφέρεια Ηπείρου
9 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού και Οικογένειας
1. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φιλιατών Θεσπρωτίας
2. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Κόνιτσας
3. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων
4. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ
1. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ιωαννίνων «Νεομάρτυς Γεώργιος»
2. Θεραπ. Χρoνίων Παθήσεων Ηγουμενίτσας
3. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρεβέζης
4. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών Θεσπρωτίας
5. ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ Άρτας

ΟΓΑ: Την Τετάρτη η σύνταξη Ιουνίου


Την Τετάρτη θα καταβληθεί η σύνταξη του Ιουνίου, στους 813.230 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή τους λογαριασμούς των ΕΛ.ΤΑ.Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Μαΐου 2011 ανέρχεται σε 346.178.018,40 ευρώ.

Απάντηση της δημοτικής αρχής στην παράταξη Γκόντα


Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας έχει έναν μοναδικό τρόπο όχι μόνο να αλλοιώνει την πραγματικότητα αλλά να κατασκευάζει και την δική του.Αυτό προσπαθεί να κάνει και με την σημερινή ανακοίνωση, η οποία απέχει μακράν όσων συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.Και δικαιολογημένα συμβαίνει! Τέτοιες διαπιστώσεις μόνο ο κ. Γκόντας θα μπορούσε να της κάνει, καθώς στα τέσσερα πέμπτα της συνεδρίασης απασχολούνταν με το κινητό του τηλέφωνο ή συζητούσε με τους φίλους του στους διαδρόμους.Ο κ. Γκόντας έθεσε θέμα για τη σύμβαση έργου που έχει γίνει στη ΔΕΥΑΙ για έναν και μοναδικό δημοσιογράφο που καλύπτει τις δημοτικές επιχειρήσεις και το γραφείο τύπου του νέου Δήμου. Ξέχασε όμως να απαντήσει πόσους απασχολούσε ο ίδιος και με ποιες διαδικασίες τους είχε επιλέξει.Η παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, είναι γεγονός ότι βρέθηκε χθες το βράδυ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και φάνηκε αυτό από την αδυναμία της να τοποθετηθεί σε σημαντικά και καίριας σημασίας ζητήματα, επιλέγοντας να δώσει λευκή ψήφο.Η αξία και η ωραιότητα της δημοκρατίας, αναδεικνύονται, όταν ακόμη και μέσα στα αιρετά όργανα, στις δημόσιες συνεδριάσεις, διατυπώνονται αντίθετες απόψεις. Αυτό δείχνει ότι κανείς δεν φιμώνεται. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, δεν κατεβαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο ως «εξαπτέρυγα» και μόνο για να σηκώσουν το χέρι στις ψηφοφορίες. Αυτά ο κ. Γκόντας θα τα βρει μόνο στη δική του παράταξη. Εκεί θα βρει και συμβούλους που μετά την ψηφοφορία, προσπαθούν να απολογηθούν στους διαδρόμους.Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας έχουν θέση, άποψη και μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους σε ένα δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει σταθερά και δυναμικά.Είναι καιρός πια ο κ. Γκόντας να αποδεχθεί την ήττα του. Και να αντιληφθεί αυτό που είπε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ότι δηλαδή, το Δημαρχείο έπαψε να είναι θερμοκήπιο παρανομιών.Η πολιτική Γκόντα είναι ταυτόσημη της διαπλοκής, εξ ου και η καταδίκη της στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ήταν η πολιτική της απόλυτης ασυδοσίας στην πόλη με την επίσης απόλυτη κάλυψη του δημάρχου.Ανήκει οριστικά στο παρελθόν.Σήμερα διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα στο Δήμο. Με άξονα την αρχή της νομιμότητας. Είναι καιρός να συμβιβαστεί με την ιδέα αυτή και ο πρώην δήμαρχος.

Ανακοίνωση της παράταξης Γκόντα για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου


Η Δημοτική Αρχή για μια ακόμη φορά και σε μια ακόμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέδειξε ότι δεν ξέρει δεν μπορεί και δεν θέλει να ασκήσει πραγματική διοίκηση στο νέο Δήμο Ιωαννιτών, καθώς και να παράγει έργο. Στη χθεσινή όμως συνεδρίαση, αποκάλυψε και μια ακόμη αιτία για την απόλυτη απραξία της.Τα εσωτερικά και έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν αρχίσει πλέον να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της πόλης και καθιστούν χρονοβόρα ή ακόμη και αδύνατη τη λύση και των πιο απλών θεμάτων, ακόμη και κάποιων που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται άμεσα από τις υπηρεσίες. Τώρα όμως δεν μπορεί να σταθεί καμία δικαιολογία ότι φταίει το «κλειστό Δημαρχείο» και οι συμβασιούχοι της πρώην ΑΔΕΙ.Εσωτερικές αντιπαραθέσεις, έντονες αντιθέσεις, παλινωδίες θέσεων, συνεχιζόμενη άνευ περιεχομένου καταγγελλιομανία προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αποφάσεις που αλλάζουν κατά το δοκούν αποκαλύπτοντας την προχειρότητα με την οποία έχουν ληφθεί, δεν μπορεί αλλά και δεν πρέπει να αποτελούν τις πρακτικές διοίκησης του νέου διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών. Η νέα Δημοτική Αρχή κάνει σήμερα πράξη όλα αυτά για τα οποία συνεχώς κατήγγειλε την προηγούμενη, προσπαθώντας αμήχανα και άστοχα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.Τα συσσίτια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει 5 μήνες μετά την έναρξη της θητείας της, προφανώς γιατί όπως τόνισε για μια ακόμη φορά ο αρμόδιος Πρόεδρος σιτιζόταν ωφελούμενοι με πανάκριβα τζιπ και βίλλες.Ενώ οι απολυμένοι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ αγωνιούν για τις τύχες τους και τις τύχες των οικογενειών τους, η νέα Δημοτική Αρχή αποφασίζει την 4η κατά σειρά πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, καταγγέλλοντας όμως παράλληλα την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για αυτή την πρακτική.Προσλαμβάνει υψηλόμισθους συνεργάτες με συμβάσεις έργου και χωρίς καμία «προκήρυξη» ή «διαφανή διαδικασία», όπως συνεχώς ευαγγελίζεται.Φτιάχνει «κανονιστικές διατάξεις» παίρνει πρόχειρες, αίολες και άδικες αποφάσεις και κατόπιν τις επανεξετάζει ή τις αλλάζει βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί επιχειρήσεις στην οδό Γαριβάλδη και στην Πλατεία Χατζή αλλά και μετά από τις έντονες αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις δικών της Δημοτικών Συμβούλων.Επί 4 περίπου χρόνια καταγγέλλει με κάθε τρόπο το πάρκιγκ της κεντρικής πλατείας, ισχυρίζεται ότι δεν ανήκει ουσιαστικά στην εταιρεία κατασκευής του αλλά στο Δήμο, καταφεύγει στα δικαστήρια με μηνύσεις και παρόλα αυτά συζητά με την εταιρεία και «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο της αγοράς του πάρκιγκ της πλατείας από το Δήμο. Από ποιους να το αγοράσει άραγε; Από αυτούς που για μια 4ετία ισχυριζόταν ότι δεν τους ανήκει; Και με ποια οικονομική δυνατότητα του Δήμου να προχωρήσει σε εξαγορά; Με αυτή την οικονομική κατάσταση που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται ο Δήμος;Οι εισηγήσεις που κατατίθενται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο επανεξετάζονται, ανατρέπονται ή αλλάζουν εκθέτοντας και τη Δημοτική Αρχή και τους εισηγητές τους, αφού αντιτίθενται σε αυτές δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Αυτό συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγήσεων που κατατίθενται στο σώμα και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ψηφίζονται ούτε από Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης.Χρειάζεται μεγάλη συζήτηση, πολλαπλές τοποθετήσεις συμβούλων, έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, που πλέον δεν ακολουθούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας, για να ληφθούν αποφάσεις για θέματα όπως αυτό της λαϊκής αγοράς στην Αγία Μαρίνα, ή τη μετάβαση υπαλλήλων της διεύθυνσης προγραμματισμού στο εξωτερικό ή ακόμη για τον προσδιορισμό δικαιώματος βοσκής δημοτικών διαμερισμάτων.Το επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ των συμβούλων της συμπολίτευσης φθάνει μέχρι σημεία σοβαρών συγκρούσεων και εκφράσεων όπως «εάν δεν ξέρετε ρωτήστε να μάθετε» και «με απειλείτε;». Τέτοιες εκφράσεις και αντιπαραθέσεις αν μη τι άλλο προσβάλλουν το σώμα, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι μεταξύ συμβούλων της Δημοτικής Αρχής.Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεχίζεται η πλήρης και απόλυτη εγκατάλειψη των τοπικών και δημοτικών διαμερισμάτων, με συνέπειες που πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές από τον καθένα, πλην βεβαίως της Δημοτικής Αρχής.Είναι προφανές πια ότι η κατάσταση στην παράταξη της πλειοψηφίας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κάθε ίχνος στοιχειώδους σοβαρότητας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί απλά και μόνο μια εσωτερική πολιτική διεργασία, εάν βέβαια δεν είχε επιπτώσεις και δεν αφορούσε τη διοίκηση μιας ολόκληρης πόλης.Πρόκειται για μια εσωτερική αντιπαράθεση της οποίας η κλιμάκωση δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία και πυροδοτεί δυσάρεστες εξελίξεις για σοβαρά ζητήματα και βαρύνουσες αποφάσεις που καλείται και θα κληθεί και στο μέλλον να λάβει η Δημοτική Αρχή.Η θλιβερή αυτή εικόνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Αποκατάσταση βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΥΑΙ στο πάρκο Κατσάρη

Διακοπή νερού θα σημειωθεί την Πέμπτη

Σοβαρή και εκτεταμένη βλάβη υπέστη ο υποσταθμός της ΔΕΥΑΙ στο πάρκο Κατσάρη (Ναυτάκια), η οποία επηρεάζει όλο το σύστημα άντλησης λυμάτων του αποχετευτικού δικτύου.Το πρόβλημα είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, όμως από την προηγούμενη δημοτική αρχή αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και επιπολαιότητα, καθώς κάθε φορά που ανέκυπτε διοχετεύονταν τα λύματα στη λίμνη.Η σημερινή δημοτική αρχή και η διοίκηση της επιχείρησης, όσες φορές προέκυψε βλάβη τους τελευταίους πέντε μήνες επενέβη άμεσα σε παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αντλιοστασίου, θέλοντας έτσι να διαφυλάξει τη λίμνη και το φυσικό περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία.Αυτή τη φορά η ζημιά που έχει σημειωθεί απαιτεί εκτεταμένες εργασίες, για τις οποίες είναι απαραίτητη η διακοπή νερού.Η διακοπή θα σημειωθεί την Πέμπτη, σε όλο το τμήμα της πόλης που εξυπηρετείται από το συγκεκριμένο «μέτωπο» του αποχετευτικού δικτύου (θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΙ με τις ώρες και το χρόνο διακοπών) ώστε να μπορέσουν να παρέμβουν οι τεχνικοί και να αποκαταστήσουν την βλάβη.Ο υποσταθμός και το σύστημα άντλησης θα λειτουργούν πλήρως το πρωί της Παρασκευής κι έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα, που έχει ταλαιπωρήσει την παραλίμνιο και τους κατοίκους της περιοχής, θα έχει λυθεί οριστικά.

ΑΡΤΑ: Μεγάλη προσέλευση των ακτινιδοπαραγωγών στην ημερίδα της ΕΑΣΑ-Φ


Μεγάλη ήταν η προσέλευση των ακτινιδοπαραγωγών της περιοχής στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ του Δήμου Αρταίων, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας –Φιλιππιάδας με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με την εμφάνιση του βακτηρίου Pseudomonas Syringae Pv Actinidaeae που καταστρέφει τα ακτινίδια και τους τρόπους προστασίας που πρέπει να ακολουθούν. Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας του συγκεκριμένου βακτηρίου από την Δρ. Μαρία Χολέβα, ερευνήτρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Έγινε αναλυτική περιγραφή του βακτηρίου και των συμπτωμάτων εμφάνισής του ενώ παρουσιάστηκαν τα γενικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και η στρατηγική αντιμετώπισής του. Όπως διευκρινίστηκε, μέχρι στιγμής το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι υπαρκτό, σε αντίθεση με την γειτονική Ιταλία όπου το εν λόγω βακτήριο έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές και έχουν εκριζωθεί και καεί περίπου 100.000 στρέμματα ακτινιδοφυτειών. Ωστόσο ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας στη χώρα μας είναι πάντα υπαρκτός και γι’ αυτό το λόγο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη, γεγονός το οποίο υπογράμμισε και ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης. Ως εκ τούτου οι ακτινιδιοπαραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους για τυχόν προσβολές του βακτηρίου και να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί. Η είσοδος του παθογόνου στο φυτό γίνεται δια μέσου των στοματίων των φύλλων μετά από έντονη βροχή, χαλάζι ή ανεμοθύελλα. Χαρακτηριστικό της παρουσίας του βακτηρίου είναι η έκκριση ενός πηκτού υγρού, σκούρου κόκκινου χρώματος, στο ύψος της διακλάδωσης των κύριων βραχιώνων. Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια έχουν μια καφετί απόχρωση και τα καρπίδια στη συνέχεια μαραίνονται και ατροφούν.

H Φλόγα των Special Olympics στην Πρέβεζα


Την Φλόγα των Spesial Olympics θα υποδεχτεί η πόλη της Πρέβεζας την Δευτέρα 13 Ιουνίου.Η Λαμπαδηδρομία –στην οποία θα συμμετάσχουν και δύο Πρεβεζάνοι αθλητές του τέννις- θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από τον κόμβο της ζεύξης και μέσω της παραλιακής οδού και της Ελ. Βενιζέλου θα καταλήξει στην πλατεία Ανδρούτσου.Στις 10.15 θα ξεκινήσει η τελετή έναρξης και θα γίνουν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί.Στις 11 οι λαμπαδηδρόμοι θα αναχωρήσουν από την πλατεία Ανδρούτσου ακολουθώντας την διαδρομή οδός Σπηλιάδου, Παν.Τσαλδάρη , Φόρος και αρχή Λ.Ειρήνης.Στις 11.20 η Φλόγα της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης θα πάρει τον δρόμο για τον επόμενο σταθμό της που είναι η Αρτα.Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους πολίτες για την συμμετοχή και την υποστήριξη στο παγκόσμιο και μοναδικό αθλητικό γεγονός το οποίο θα φιλοξενήσει η χώρα μας από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου με 7.500 αθλητές από 185 χώρες.«Όταν οι Ελληνες ενωνόμαστε για ένα κοινό και ευαίσθητο σκοπό μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και να εντυπωσιάσουμε όλο τον πλανήτη» τονίζει στο μήνυμά του ο υπεύθυνος της λαμπαδηδρομίας Στέλιος Κωσταντινίδης.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης δηλώνει την ιδιαίτερη χαρά του για το ότι η Πρέβεζα θα φιλοξενήσει την Φλόγα και τους λαμπαδηδρόμους των Spesial Olympics καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν σ ΄αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση και να χειροκροτήσουν την υπερπροσπάθεια των αθλητών που αποδεικνύουν ότι η αγάπη για την ζωή μπορεί να ξεπεράσει κάθε είδους αναπηρία. .

Εβδομάδα Rock και Hard Rock στο Boxx!


Δύο συναυλίες που σίγουρα θα καλύψουν τα γούστα των σκληροπυρηνικών τις rock και hard rock κουλτούρας θα πραγματοποιηθούν στο Boxx Live Stage (Λεψφ. Γεωργίου Παπανδρέου), αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο, 3 και 4 Ιουνίου 2011. Συγκεκριμένα την Παρασκευή θα παρουσιαστούν οι AC/DC και οι Whitesnake! Όχι οι ίδιοι φυσικά, αλλά οι καλύτερες tribute bands της χώρας και όχι μόνο! Oι Big Ballz – The Ultimate AC/DC Tribute Band – θα εμφανιστoύν μαζί με τους οι Slide It In – Whitesnake tribute. Για πρώτη φορά θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε δύο από τις καλύτερες cover bands της χώρας μας σε ένα μια βραδιά φτιαγμένη από… Rock συντελεστές! Όσοι έχουν δει ξέρουν. Για τους υπόλοιπους, είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουν με το καλύτερο τρόπο τις φήμες. Αυθεντικό Rock με ένταση και πάθος. Μια μοναδική επιλογή από τα αγαπημένα κομμάτια των δύο ιστορικών group παρελαύνουν μπροστά μας σε απίστευτες εκτελέσεις από δύο εκρηκτικές μπάντες. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στα Ιωάννινα οι CRYSTAL TEARS σε καθαρόαιμους HEAVY METAL ρυθμούς! Οι θαυμαστές του Heavy Metal στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα μοναδικό live show! Tους CRYSTAL TEARS, στη συναυλία που θα πραγματοποιήσουν στην πόλη των Ιωαννίνων, θα συνοδεύσουν δύο μπάντες από τα Γιάννενα, οι Electrify και οι Bloodpact. Περισσότερες πληροφορίες για τις δύο συναυλίες στο τηλέφωνο: 6932610241.

Στα Γιάννενα αύριο ο Χρήστος Παπουτσής

Σύσκεψη για θέματα πυροπροστασίας

Η προετοιμασία της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα υπό την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή ,αύριο Τετάρτη και ώρα 15.00μ.μ. στο ξενοδοχείο Epirus Palace.Στη σύσκεψη που έχει ως στόχο τον αρτιότερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας θα συμμετέχουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής προστασίας Θεόδωρος Μπούφης και ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Στυλιανός Στεφανίδης.Έχουν κληθεί για να παραστούν οι Περιφερειάρχες, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, οι Περιφερειακοί Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, οι Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και του Στρατού καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων Διευθύνσεων (Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας).

Συνάντηση Χρ.Τριφύλλη με τον Πύρρο Δήμα


Συνάντησε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Πύρρο Δήμα, είχε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Προπονητών Άρσης Βαρών και μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Ιωαννιτών Χρήστος Τριφύλλης.Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα προβολής και ανάπτυξης του αθλήματος τόσο σε πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο, όπως και τρόποι προσέλκυσης των νέων στην άρση βαρών και γενικότερα στον αθλητισμό.Ο Πύρρος Δήμας δήλωσε ότι θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών για την προώθηση και την ανάδειξη της άρσης βαρών και του αθλητισμού γενικότερα και στην πρόσκληση του κ. Τριφύλλη δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί άμεσα την Ηπειρωτική πρωτεύουσα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δυναμική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων για τη Δωδώνη


Με μια δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα στην Πρέβεζα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου έκαναν γνωστή προς κάθε κατεύθυνση την απόφασή τους να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».Μετά τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα και στην Αρτα σειρά είχε η πόλη της Πρέβεζας.Οι παραγωγοί συναντήθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στον κόμβο της Νικόπολης και στην συνέχεια με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατευθύνθηκαν στην πόλη.Χτυπώντας δυνατά τις κόρνες τα οχήματα διέσχισαν την Λ.Ειρήνης και τον πεζόδρομο της παραλίας και κατέληξαν στην Αγροτική Τράπεζα την είσοδο της οποίας απέκλεισαν με αγροτικά μηχανήματα για δύο περίπου ώρες.Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Χρήστος Βαγγελής κατήγγειλε όλους όσοι μεθόδευσαν την πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λάζαρος Πιπιλίδης διάβασε το ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Την υποστήριξη στους παραγωγούς εξέφρασαν πολλοί φορείς ενώ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας επεσήμανε ότι ο αγώνας που δίνουν είναι μακρύς και δύσκολος όμως με την συμπαράσταση όλων θα είναι νικηφόρος.«Σήμερα από την Πρέβεζα καλούμε την κυβέρνηση να πάρει την απόφασή της και να μας πει αν θέλει ή αν δεν θέλει κτηνοτροφία στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τζίμας χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο για την ανάπτυξη την διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ. Οι παραγωγοί την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχη κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα ενώ αύριο το απόγευμα θα συμμετάσχουν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

Δήλωση Περιφερειάρχη για την λειτουργία των πτηνοτροφικών μονάδων


Την υποχρέωση των ιδιοκτητών πτηνοτροφικών μονάδων να τηρούν επακριβώς τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για την διάθεση των στερεών αποβλήτων, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. Παράλληλα προανήγγειλε την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για τη διαχείριση των νεκρών πτηνών, καθώς και για λήψη άλλων μακροπρόθεσμων μέτρων.Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι αρμόδια για τον έλεγχο τήρησης των Περιβαλλοντικών όρων είναι η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, η οποία και δια των τοπικών της συμβουλίων θα πρέπει να παρεμβαίνει και να ενημερώνει τις υπηρεσίες για τις απαραίτητες στη συνέχεια ενέργειες.«Μέχρι σήμερα στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν έχει γίνει καταγγελία για περιστατικά ρύπανσης στην περιοχή Κουτσελιού. Παρά ταύτα οι Υπηρεσίες κινήθηκαν και πραγματοποίησαν έλεγχο από αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος έκανε αναφορά και στους διαρκείς ελέγχους που πραγματοποιούνται από την Επιτροπή Εξέτασης Θεμάτων Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.Αναφορικά με την λήψη νέων μέτρων για τα νεκρά πτηνά, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι εξετάζεται εισήγηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για εγκατάσταση ψυκτών σε κάθε πτηνοτροφική μονάδα στην οποία θα αποθηκεύονται τα πτηνά, μέχρις ότου αυτά οδηγούνται στους κλιβάνους αποτέφρωσης. Και σε αυτό το ζήτημα κάλεσε να συμβάλλουν την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που διαθέτουν κλιβάνους.

Έργα περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων


Στην ένταξη των έργων που αφορούν στην ανάπλαση και κατασκευή μονοπατιών στα όρια του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στο ΕΣΠΑ, πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες του προγράμματος, στοχεύει η δημοτική αρχή, που ήδη έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
Μελέτες και έργα είναι ήδη ενταγμένα ή αναμένεται να ενταχθούν το επόμενο διάστημα σε αντίστοιχα προγράμματα, επιτρέποντας στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων να διαμορφώσει ένα δίκτυο μονοπατιών σε σημεία μοναδικού φυσικού κάλλους.Πρόσφατα ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση για ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ, οι δράσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα αφορούν παλιά παραδοσιακά μονοπάτια, όπου απαιτείται η συντήρηση ή επισκευή τους, ακόμη και η δημιουργία νέων μονοπατιών σε σημεία που δύσκολα προσεγγίζονται.Η πρώτη δράση αφορά την επισκευή μονοπατιών στις πρώην Κοινότητες Καλαρρυτών και Ματσουκίου, που αναμένεται η επίλυση ορισμένων μικροπροβλημάτων για τη δημοπράτηση του έργου.Η δεύτερη δράση αφορά τη μελέτη «Ανάδειξη φυσιολατρικών διαδρομών περί των ποταμών Αράχθου, Καλαρρύτικου και των παραποτάμων τους», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα αναζητηθεί το πρόγραμμα για την ένταξή του.Τέλος, υπό ολοκλήρωση είναι μελέτες που αφορούν μονοπάτια στον πρώην Δήμο Κατσανοχωρίων, και συγκεκριμένα μονοπάτια από τη γέφυρα Αράχθου προς την Πλατανούσα, καθώς και την κατασκευή και διαμόρφωση μονοπατιών στα Πλαίσια.Σύμφωνα με τον κ. Σεντελέ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να λυθούν προβλήματα σχετικά με την κατασκευή μονοπατιών στους Καλαρρύτες και στο Ματσούκι, μετά και τη συνάντηση που θα έχει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

O Βασίλης Δημόπουλος νέος Διοικητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο


O κ. Βασίλης Δημόπουλος, είναι ο νέος διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ο κ. Δημόπουλος, με καταγωγή από την Πάτρα, είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση και έχει θητεύσει σε ανάλογες θέσεις στο πρόσφατο παρελθόν όπως στα νοσοκομεία Κορίνθου-Τρίπολης και Μεσολογγίου και Διοικητικός Διευθυντής του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου.

Με περιβαλλοντικά θέματα συνεδριάζει η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Ιωαννιτών


Το Σάββατο, στις 10 και μισή το πρωί, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ιωαννιτών, στο συνεδριακό κέντρο της Νήσου.Η συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη είναι ανάλογα:
- Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και περιβάλλον
- Λίμνη: πιέσεις σε ένα υδάτινο οικοσύστημα
- Ορθολογική Διαχείριση Απορριμμάτων: μια πρόκληση για τον 21ο αιώνα και για το Δήμο Ιωαννιτών
- Ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Καθημερινό ραντεβού στην πλατεία

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η πλατεία είναι γεμάτη σε καθημερινή βάρδια πλέον. Και μπορεί οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες που «αγανακτούν» να μην ανταποκρίνονται σε αριθμό, στα «like» και τα attend που δηλώνονται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες στο facebook, ωστόσο η μόνιμη παρουσία ανθρώπων στο κεντρικότερο σημείο της πόλης κατά εκατοντάδες, λίγες ή περισσότερες, μόνο αμελητέα δεν είναι.Εδώ και έξι μέρες λοιπόν, οι «Αγανακτισμένοι» συναντιούνται στην πλατεία. Από την περασμένη Παρασκευή έχουν αρχίσει να μένουν μέχρι αργά, από το Σάββατο να κουβαλάνε κιθάρες και άλλα μουσικά όργανα μαζί, από προχθές Κυριακή, να μιλάνε και σε μικρόφωνα, σε μια διαδικασία που φέρνει σε λαϊκή συνέλευση, είναι όμως ταυτόχρονα και κάτι σαν λαϊκή, ομαδική ψυχοθεραπεία.Πολλά μπορεί να πει κανείς για το αν αυτό το κοινωνικό φαινόμενο είναι πολιτικό ή όχι, μπορεί να εκφραστεί και σε άλλα επίπεδα από την απλή συνεύρεση σε μια πλατεία, αν είναι μόδα ή απόλυτη ανάγκη υπό τις τρέχουσες οικονομικοπολιτικές περιστάσεις κ.α.Το σίγουρο, είναι πως πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο, απέναντι στο οποίο και η ίδια η κυβέρνηση, όπως και η αντιπολίτευση κάθε κομματικής και ιδεολογικής απόχρωσης, στέκονται μουδιασμένες και μάλλον αμήχανες.Το περασμένο Σάββατο, υπήρξε και μια σχετική ένταση στην πλατεία, όταν έγινε μια προσπάθεια για «πολιτικό συντονισμό», με πολλούς συγκεντρωμένους να αποδοκιμάζουν όσους πήραν την πρωτοβουλία. Την Κυριακή, τη μέρα της πανευρωπαϊκής (ελέω Facebook) κινητοποίησης, στην Όαση στήθηκαν μικρόφωνα και πρακτικά, ο καθένας έλεγε τον προβληματισμό του.Δεν έλειψαν και πάλι οι μικροί «κοινωνικοί αυτοματισμοί»: φταίνε οι τάδε που έφαγαν τις επιδοτήσεις στα σκυλάδικα, φταίνε οι δείνα που έφεραν τα πανό, φταίνε οι άλλοι που δεν τολμάνε να πατήσουν εδώ το πόδι τους. Δεν έλειψε και το «κράξιμο» κατά μελών αριστερών οργανώσεων που προσπάθησαν να παρέμβουν, το οποίο άλλοτε ήταν αυθόρμητο, άλλοτε το «υποδαύλισαν» και διάφοροι που ενώ υποτίθεται ότι άφησαν τις κομματικές ταυτότητες στο σπίτι, προσπαθούν να προσεταιριστούν ό,τι μπορούν από τους συγκεντρωμένους.

Άλλου τύπου κοινωνικοποίηση

Αυτό όμως που δείχνει να είναι πάνω από όλα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής το κίνημα των «Αγανακτισμένων», είναι μια άλλου τύπου κοινωνικοποίηση η οποία είχε λείψει τόσα χρόνια. Άνθρωποι όχι και τόσο γνωστοί μεταξύ τους ή και εντελώς άγνωστοι, πιάνουν κουβέντα κάθε απόγευμα στην πλατεία και συζητάνε τα προβλήματά τους, καταγγέλλουν, διαφωνούν, τσαντίζονται, πάνω από όλα όμως, συζητάνε. Ό,τι δηλαδή είχε αφεθεί κατ’ αποκλειστικότητα σε αντιπροσωπευτικούς μηχανισμούς, κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες κ.λπ. τόσα χρόνια. Τώρα, εκφράζεται με ένα γενικό αφορισμό προς τις «ιδεολογίες» και τα κόμματα, παρότι η ίδια η κινητοποίηση είναι βαθιά φορτισμένη ιδεολογικά, με μια συλλογικότητα που σήμερα οι περισσότεροι πολιτικοί μηχανισμοί την καθαγιάζουν, αλλά προτιμάνε να μην υπάρχει ή να υποκαθίσταται από ελέγξιμες ηγετικές μειοψηφίες. Αλλού, στην Αθήνα για παράδειγμα, οι συγκεντρωμένοι ήδη προχωρούν σε ψηφίσματα με ψήγματα αποφάσεων και αιτημάτων. Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν και χθες, όπως επίσης και η ικανή συμμετοχή των πολιτών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αναγνώστης για το θέμα των τιμών στο Μέτσοβο


Αγαπητοί φίλοι, δείτε σας παρακαλώ και το θέμα των τιμών στο Μέτσοβο. Πρόσφατα το επισκεφτήκαμε και απογοητευτήκαμε από τις τσουχτερές τιμές. Δεν μπορεί να πουλιέται 3 € ο καφές στο καφεζαχαροπλαστείο της πλατείας και η απάντηση του υπευθύνου να είναι "τόσο γράφει ο κατάλογος" και "απαξιώ να συζητήσω το θέμα μαζί σας". Δεν επιτρέπεται στους μαθητές να μην κόβουν καν απόδειξη, αν είχαν ένα προϊόν, ή μικρότερη και μάλιστα για το τελευταίο και μικρότερης αξίας προϊόν. Δείτε λίγο και στα φαγάδικα τις χρεώσεις, που είναι τσιμπημένες. Εκτός κι αν κάποιοι επαγγελματίες στο Μέτσοβο δεν έχουν καταλάβει την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας. Σε λίγον καιρό, αν δεν τα προσέξετε, δε θα έρχονται καν λεωφορεία με επισκέπτες, οπότε θα βρείτε την ησυχία σας.

Βασίλης Σμπόνιας - Ηπειρώτης

«Πάλι η κοιλάδα της Δωδώνης στο στόχαστρο των σκουπιδο-υπεύθυνων»


Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατόπιν συνάντησης με μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κοσμηράς πληροφορήθηκαν για την πρόθεση εγκατάστασης Α.Σ.Α. στη ορεινή περιοχή της Τσούκας. Οι κάτοικοι εκφράζουν την πεποίθηση δε ότι το Εργοστάσιο Στερεών Αποβλήτων θα συνοδεύεται και από Χ.Υ.Τ.Υ. που θα χωροθετηθεί στην ίδια περιοχή. Με αφορμή τα παραπάνω εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των κατοίκων Κοσμηράς ενάντια στη χωροθέτηση Α.Σ.Α. ή Χ.Υ.Τ.Υ. στις θέσεις Τσούκα 1,2,3. Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν στη χωροθέτηση να μας χαρακτηρίσουν ως «μονίμως αντιδρούντες» που λένε... όχι σε όλα, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η εναντίωσή μας στους Χ.Υ.Τ.Υ. και στην εδαφική διάθεση απορριμμάτων είναι γενικότερη καίτοι το ελληνικό κράτος εσχάτως ανακάλυψε τους Χ.Υ.Τ.Υ. και τους διαφημίζει ως πανάκεια.
Α. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
1. Είμαστε ενάντια στην εδαφική διάθεση των απορριμμάτων και υπολειμμάτων, κι (προφανώς) είμαστε υπέρ της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών του διαχωρισμού στην πηγή της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και της κομποστοποίησης. Ο επίτροπος περιβάλλοντος της Ε.Ε. σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα ανέφερε ότι Χ.Υ.Τ.Α. και Χ.Υ.Τ.Υ. πρέπει να επιλέγονται «σε έσχατη περίπτωση». Η (χώρα μας αντίθετα επιμένει…Ελληνικά, ώστε δια της πλαγίας και δημιουργώντας «κοινωνικά αδιέξοδα», η κυβέρνηση να δώσει τη λύση» τελικά δια της πυρόλυσης, που ουσιαστικά είναι κατάθεση ομολογίας για την πλήρη αδιαφορία του κράτους για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών και την διαλογή στην πηγή που μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε μηδενικά σκουπίδια εντός δεκαετίας, στόχος ορατός ήδη σε άλλες πόλεις της Ε.Ε..!
2. Σε καμία σχεδόν από τις χωροθετήσεις στην επικράτεια δεν έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις των κατοίκων (ενίοτε έχουν πάρει την δικαστική οδό, άλλοτε έχουν δημιουργήσει...εμπόλεμες ζώνες). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η πολιτεία αδυνατεί να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα του εγχειρήματος και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει όλους όσους -όντας ψηλά ιστάμενοι-κόπτονται περί της «αναγκαιότητας» των χωροθετήσεων, περί... αδιαμφισβήτητης (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) «επιστημονικότητας» των μελετών, περί «κεντροβαρικότητας"» των κριτηρίων (συνήθως οικονομικών) και άλλα επιστημονικοφανή.

Β. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

(σε σχέση με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση ορεινής περιοχής Τσούκας)
1. Βρίσκεται μόλις 1-2 χλμ. από τον «ζωντανό» οικισμό της Κοσμηράς χώρος -όπου υπάρχει ορατή η προοπτική οικιστικής εξάπλωσης της πόλης των Ιωαννίνων.
2. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3,3-4,4 χλμ. από τον «κορεσμένο» περιβαλλοντικά Χ.Α.Δ.Α. της Δουρούτης που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διάθεση των υπολειμμάτων θα είναι και πάλι εδαφική (μάλιστα με υψηλότερο τοξικό φορτίο) επιβαρύνει το ήδη υπερφορτωμένο μικροκλίμα της περιοχής και γιατί όχι το έδαφος ή τον υδροφόρο ορίζοντα ειδικά οι θέσεις Τσούκα 1,2 που γειτνιάζουν με παραγωγικές γεωτρήσεις μεγάλης παροχής, ιδιοκτησίες του Δήμου Ιωαννίνων με προοπτική κάλυψης αναγκών ύδρευσης του ΣΥΔΚΛΙ. Μάλιστα και οι τρεις προτεινόμενες περιοχές έχουν γεωλογικό υπόβαθρο ασβεστόλιθο ο οποίος είναι διαπερατός από το νερό. Ιδιαίτερα στην θέση Τσούκα 3, η στρωμάτωση των πλακών είναι κάθετη σε σχέση με το έδαφος.
3. Οι προτεινόμενες θέσεις Τσούκα 1,2,3 χωροθετούνται επάνω σε καταγεγραμμένο σεισμικό επίκεντρο από το οποίο διέρχονται τρία διαμήκη ρήγματα με κατεύθυνση Βορειοδυτική - Νοτιοανατολική.
(4) Όντας στα όρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Ιωαννιτών διαφαίνεται ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή επιδιώκει ν' αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο προς την κοιλάδα της Δωδώνης με τη θέση Τσούκα 3, σε απόσταση πλέον εγγύτερη προς τις αρχαιότητες της Δωδώνης από τον προηγούμενο απορριφθέντα Χ.Υ.Τ.Α. Τσιμπουριού(!), (κατεβαίνουμε δηλαδή κάτω από τα 4 χιλιόμετρα)... Η προηγούμενη χωροθέτηση απορρίφθηκε παταγωδώς καθότι ξεσήκωσε παγκόσμιες αντιδράσεις για την προσβολή της έννοιας του τοπίου της Δωδώνης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν για την προστασία της κοιλάδας ουκ ολίγες φορές, με επερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και δημοσιεύματα στον ξένο τύπο. Λυπούμαστε που θα χρειαστεί να το επαναλάβουμε και ειλικρινά απορούμε γιατί τέτοια εμμονή; Γιατί τέτοια άρνηση εκ μέρους των σχεδιαστών να λάβουν επιτέλους υπόψιν τους αυτό το δεδομένο! Μοιάζουν σαν να επανέρχονται με ανεξήγητη επιμονή - και δια της πλαγίας οδού - σε μια θέση που έχει απορριφθεί για συγκεκριμένους λόγους, με πρακτικές και «εν κρύπτω» μεθοδεύσεις που θυμίζουν την περίοδο Πανοζάχου! Αν μη τι άλλο πρόκειται για προσβολή των κοινωνικών κατακτήσεων και απροκάλυπτο εμπαιγμό των πολιτικών δυνάμεων που συνέβαλαν σ' αυτές, η αντανάκλαση μιας πρωτοφανούς υποκρισίας από την πολιτεία απέναντι σε αξίες και πολιτισμικά αγαθά...
(5) Είναι τουλάχιστον ύποπτο να κατασκευαστεί η μονάδα Α.Σ.Α. σε υψόμετρο 1000 μέτρων! Επιπλέον είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο να ανεβαίνουν τα απορριμματοφόρα σε τέτοια ύψη! Γιατί θα πρέπει ο Χ.Υ.Τ.Υ. ή ο Α.Σ.Α. «να πάρει τα όρη και τα βουνά» σύμφωνα με την προκαταρκτική τεχνική έκθεση, αφού είναι τόσο ασφαλής όσο διατείνονται οι μελετητές; Για να προκαλέσουν αυτή τη χαώδη όχληση διερχόμενοι από την Κοσμηρά μ' έναν ανεπαρκή χωματόδρομο προβληματικής διατομής και κλίσης εδάφους;
(6) Σ' αυτόν τον ορεινό όγκο και μάλιστα από το διάσελο στην θέση Τσούκα 3 περνάει, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, το αρχαίο μονοπάτι Ιωαννίνων - Παραμυθιάς, το οποίο έχει εκτός της απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, ιδιαίτερη ιστορική και λαογραφική αξία: από το σημείο αυτό περνούσαν εδώ και αιώνες, αλλά και πρόσφατα, οι περισσότεροι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας προς την Πίνδο, ενώ κατά την περίοδο του Αλή Πασά, το πέρασμα αυτό θεωρούνταν στρατηγικό σημείο νια τους οπλαρχηγούς του Σουλίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο διάσελο αυτό υπάρχουν μη καταγραμμένες αρχαιότητες οι οποίες θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν.
(7) Στο ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία (θέση Τσούκα 1, 2), υπάρχουν δεκάδες άγρια άλογα (τα οποία ίσως ξεπερνούν τα 50!), ένα μοναδικό κεφάλαιο για την ανθρωπογενη Βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής που θα πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί ως ένα αναπόσπαστο μέρος του μοναδικού αγροτικού τοπίου Κόντσικας-Μαρμάρων-Κοσμηράς το οποίο σε συνδυασμό με την κοιλάδα της Δωδώνης και τους ιστορικούς δρόμους της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, αποτελεί αναπόσπαστο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτισμικής ιστορίας της Ηπείρου στο σύνολο της, βρισκόμενο μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων που απαξιώθηκαν από την άναρχη δόμηση, προϊόν λανθασμένων πολιτικών επιλογών και απόρροια μικροπολιτικών κομματικών συμφερόντων, που είχαν ως αποτέλεσμα την παντελή απουσία χωροταξίας και οδήγησαν στην πλήρη αλλοίωση και απαξίωση του αγροτικού χαρακτήρα τους.Συνοψίζοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι κάθε πρόταση για χωροθέτηση σε μία από τις τρεις παραπάνω θέσεις θα μας Βρει σφόδρα αντίθετους και θα πρέπει εκ προοιμίου, κατά την άποψη μας, να απορριφθούν εάν θέλουμε επιτέλους να κάνουμε τα λόγια πράξη και την θέληση έργο. Προσκαλούμε τέλος τους δημοτικούς άρχοντες, που εκλέχθηκαν μάλιστα με την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων, να επισκεφθούν τον χώρο για να έχουν ιδία αντίληψη των προαναφερθέντων και να ξεφύγουν από την εικονική αναπαράσταση της πραγματικότητας μέσω της χαρτογραφικής «επιστημονικής» απεικόνισης.

Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Θα ξεκινήσει η διανομή συσσιτίων σε απόρους


Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι η σίτιση των 300 και πλέον απόρων στα Γιάννενα.Η δημοτική αρχή, απαντώντας σε ερώτηση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι δικαίωμα σίτισης θα έχουν πλέον μόνον οι πραγματικά δικαιούχοι και επέκρινε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι διένειμε συσσίτια σε «έχοντες και κατέχοντες» τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, άφησε αιχμές για προμήθειες προϊόντων με υψηλό κόστος καθώς και για οφειλές προς τους προμηθευτές που ανέρχονται στο ποσό των 200.000 ευρώ.

Προσλήψεις συμβασιούχων σε παιδικούς σταθμούς-ΚΑΠΗ


Νέο προσωπικό για τη στελέχωση των παιδικών σταθμών και των ΚΑΠΗ των Ιωαννίνων θα προσλάβει η δημοτική αρχή.Το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και χθες βράδυ το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε με απόφασή του την πρόσληψη 30 συνολικά συμβασιούχων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πάντως, ο πρόεδρος του Φορέα Φίλιππας Τσουμάνης ξεκαθάρισε πως πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι το προσωπικό να είναι μόνιμο, δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει στο ΕΣΠΑ νέους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και διευκρίνισε πως οι 20 προσλήψεις αφορούν τους παιδικούς σταθμούς και οι υπόλοιπες 10 τα ΚΑΠΗ. Στο μεταξύ, σήμερα η νέα διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο προκειμένου να διεκδικήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Πρωτοβουλίες για «νοικοκύρεμα» της ΔΕΥΑΙ


Στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΔΕΥΑΙ αναφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της επιχείρησης Δημήτρης Θεμελής και ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης Κώστας Γιωτάκης.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμελής η ΔΕΥΑΙ παρουσιάζει υστέρηση εσόδων που ανέρχονται στα επτά εκατομμύρια ευρώ για τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περίπου. Πρόκειται για οφειλές από ιδιώτες, επιχειρήσεις αλλά και δημόσιους οργανισμούς, οι οποίοι τώρα καλούνται να προχωρήσουν στην τακτοποίησή τους.Η ΔΕΥΑΙ, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, και προχωρά την υλοποίηση δράσεων που θα επιτρέψουν τις περιστολές εξόδων και την αύξηση των εσόδων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ευελπιστεί ότι θα καταστεί εφικτή και η μείωση των τιμολογίων της ύδρευσης.

Σειρά εκδηλώσεων από τον Φορέα Διαχείριση Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου και Πίνδου, διοργανώνει την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τους Δήμους Ζαγορίου και Γρεβενών. Στις εκδηλώσεις αυτές, προσκαλούνται να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες που θα ήθελαν αυτή τη μέρα, να περπατήσουν σε επιλεγμένα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου και να γνωρίσουν όμορφες γωνιές και μυστικά του. Όσοι το επιθυμούν θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή για τη διαδρομή της προτίμησής τους, μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011. Τις ομάδες πολιτών, που θα συμμετέχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις, θα συνοδεύουν και θα ενημερώνουν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης.Έχουν επιλεγεί για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας (Δ=δύσκολη, Μ=μέτρια, Η=ήπια) και διάρκειας:
1. Βραδέτο – Σκάλα Βραδέτου – Καπέσοβο (3km, H, περίπου 1,30)
2. Βοβούσα - Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής – Βοβούσα (6km, Η, περίπου 3,00)
3. Γέφυρα Αώου Κόνιτσας – Ι.Μ. Παναγίας Στομίου (6km, Δ, περίπου 3,5 ώρες)
4. Όρλιακας. Καραστέργιος-Σπήλαιο Γρεβενών (8 km, M, περίπου 3,5 ώρες)
Για τις δηλώσεις συμμετοχής, για την επιλογή διαδρομής, για το πρόγραμμα της κάθε εκδήλωσης και γενικά για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να απευθύνονται στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, στα τηλέφωνα 26530 22241 και 22245, καθώς και στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων Γρεβενών τηλ. : 24620 87563.

ΑΛΜΠΑΝΗΣ:«Η Αρχιτεκτονική προχωράει»

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠ

Ίσως και μέσα στη βδομάδα η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρεθεί στο υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει το θέμα της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων, με τους «οιωνούς» να μην είναι και οι καλύτεροι πάντως.Παρότι το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει όλες τις προκαταρτικές αλλά και ουσιαστικότερες διεργασίες για την ίδρυση και λειτουργία του τμήματος, η Αρχιτεκτονική της Αθήνας προβάλλει ενστάσεις λέγοντας μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα της γενικής της συνέλευσης ότι διαφωνεί με την προκήρυξη θέσεων σε άλλα τμήματα, τη στιγμή που οι υπάρχουσες σχολές δεν έχουν προσωπικό. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης χθες πάντως, απέδωσε την αντίδραση της γενικής συνέλευσης της Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε κακή πληροφόρηση των καθηγητών και ξεκαθάρισε ότι οι τρεις θέσεις καθηγητών που εγκρίθηκαν για την Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων έχουν προκηρυχθεί εδώ και πολύ καιρό. Αυτές, ήταν και η πέτρα του σκανδάλου καθώς για την κρίση των καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων πήραν ειδοποιήσεις καθηγητές της σχολής των Αθηνών, που είναι και η «πρώτη τη τάξει» τυπικά, αρχιτεκτονική στη χώρα. Η σχολή αντέδρασε με ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι δεν γίνεται να προκηρύσσονται θέσεις καθηγητών αλλού, τη στιγμή που οι υφιστάμενες σχολές αρχιτεκτονικής είναι ‘αποψιλωμένες’ από προσωπικό. Ο κ. Αλμπάνης χθες πάντως άφησε και αιχμές για το ψήφισμα, ξεκαθαρίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είναι ένα οποιοδήποτε «περιφερειακό ίδρυμα» και ότι η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής δεν γίνεται με πρόχειρο τρόπο, αλλά με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων, επιστημονικών και υλικοτεχνικών.

«Προχωράμε»
Ο κ. Αλμπάνης ξεκαθάρισε, με αφορμή τα όσα υποστηρίζει η Αρχιτεκτονική της Αθήνας, ότι το γιαννιώτικο τμήμα ιδρύθηκε το 2009 με προεδρικό διάταγμα και στο πλαίσιο της τετραετούς προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γίνονται και οι προκηρύξεις για τις ήδη εγκεκριμένες τρεις θέσεις καθηγητών, οι οποίες έχουν και τις αντίστοιχες πιστώσεις.Είπε ακόμα ότι έχουν συγκροτηθεί τα εκλεκτορικά σώματα και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ την ίδια στιγμή, έχει γίνει αίτημα για άλλες τρεις θέσεις καθηγητών, οι οποίες όμως έχουν «κολλήσει» λόγω μνημονίου και κρίσης.Ακόμα, το υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει το κτιριολογικό πρόγραμμα του τμήματος, έκτασης 12.000 τ.μ. και ότι η σχολή θα αποτελέσει μαζί με το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, τις ιδρυτικές του Πολυτεχνείου. «Η πρυτανεία του ιδρύματός μας θεωρεί απαραίτητη και αναμένει τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ειδικότερα της Αρχιτεκτονικής στην λειτουργία του αντίστοιχου νέου Τμήματός μας, σημειώνοντας ότι σημαντικά τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), μεταξύ των οποίων και η Αρχιτεκτονική τους, στηρίχθηκαν στην ίδρυσή τους από ηπειρώτες ευεργέτες» τόνισε ο κ. Αλμπάνης.Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκαθαρίζει ότι η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής έχει ήδη δρομολογηθεί και πρακτικά, εκτός από το κτιριακό, δεν έχει να διευθετηθεί κάτι μακροπρόθεσμο ακόμα. Και αυτό, γιατί το υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το θέμα των καινούργιων τμημάτων ως «μοχλό πίεσης» για ιδρύματα που αντιτίθενται στον καινούργιο νόμο που προωθεί.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθη Αιγύπτιος για μεταφορά ναρκωτικών


Πενηνταπεντάχρονος Αιγύπτιος, συνελήφθη χτες από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας γιατί σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 65 κιλά και 164 γραμμάρια κάνναβης.Η σύλληψή του έγινε στη Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, το σταμάτησαν για έλεγχο και στο εσωτερικό του βρήκαν 65 δέματα, που περιείχαν την ποσότητα της κάνναβης. Ο Αιγύπτιος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Ηγουμενίτσας, ενώ έρευνες για τους συνεργάτες του γίνονται από τη Δίωξη Ναρκωτικών.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 9o Preveza Jazz Festival


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 9o Preveza Jazz Festival που φέτος διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου καθώς και η νέα Δημοτική Αρχή και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Κορωναίος.Το πρόγραμμα “άνοιξε” ανεπίσημα την Πέμπτη 26 Μαΐου με την προβολή στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας της ταινίας “Bird” που σκηνοθέτησε ο Κλιντ Ίστγουντ και αναφέρεται στην ζωή του θρυλικού σαξοφωνίστα Τσάρλυ Πάρκερ.Την Παρασκευή 27 Μαΐου εμφανίστηκαν πρώτοι οι Jammers blues duo. Δύο νέα παιδιά από το Καναλάκι Πρέβεζας κατάφεραν να αναδείξουν τη μαγεία των παραδοσιακών μπλούζ και να υποσχεθούν πολλά για το μέλλον. Ακολούθησαν οι Nils Berg Cinemascope που εκπροσώπησαν την Σουηδία. Ο δεξιοτέχνης σαξοφωνίστας Νils Berg δήλωσε ενθουσιασμένος που επισκέπτεται την πόλη μας για Τρίτη χρονιά και μάγεψε το κοινό με τον άψογο συνδυασμό μουσικής και εικόνας που προβάλλονταν στην επιφάνεια του επιβλητικού κτιρίου των Δικαστηρίων. Την βραδιά έκλεισαν οι Δανοί Ibrahim Electric. Ένα εκρηκτικό τριο (hammond-κιθάρα-ντραμς) που κυριολεκτικά ξεσήκωσαν το κοινό που είχε κατακλύσει τον παραλιακό πεζόδρομο με τις ρυθμικές jazz-rock συνθέσεις τους. Το πρόγραμμα έκλεισε με ανκορ κατά γενική απαίτηση του κοινού.Το Σάββατο 28 Μαΐου η απογευματινή βροχή μετέθεσε την έναρξη του προγράμματος αλλά δεν πτόησε τους φίλους της καλής μουσικής να συρρεύσουν για να απολαύσουν μια ακόμα αξέχαστη βραδιά έχοντας νωπές τις εντυπώσεις της πρώτης μέρας. Οι Marzio Scholten Quartet από τη Ολλανδία μας μύησαν στα μονοπάτια της μουσικής του ταλαντούχου κιθαρίστα Marzio Scholten και απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια ιδιαίτερα από τους γνώστες της κιθαριστικής τζαζ. Ακολούθησαν οι Q Orchestra που ήταν η αποκάλυψη του Φεστιβάλ. Μια οκταμελής μπάντα που αναμιγνύει funk, soul, hip hop, acid jazz και δημιουργεί τη δική της άποψη για τη σύγχρονη χορευτική μουσική συνοδευμένη από εικόνες που σχολιάζουν τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Μια μπάντα που στέκεται άνετα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή σκηνή και που το Σάββατο κοντά στα μεσάνυχτα έκανε όλους τους παρευρισκόμενους να κινούνται στο ρυθμό τους και να μην τους αφήνουν να κατέβουν. Έτσι έπαιξαν κατά παραγγελία το “A son’s lament” την γνωστή επιτυχία των Smokey Bandits του άλλου σχήματος του Δημήτρη Νάσιου επικεφαλής και των Q. Έκλεισαν με το “Bollywood man” με τον έξοχο Μc Jeff Gonjales και την έξοχη τραγουδίστρια από τη Λευκάδα Θάλεια Παλίβιδα.Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και αυτό είναι που έχει καθιερώσει το PREVEZA JAZZ FESTIVAL και το κάνει να αντέχει ανεξάρτητα από κρίση, καιρικές ή άλλες αντίξοες συνθήκες. Να σημειωθεί η αξιόλογη συμμετοχή κοινού από γύρω περιοχές ιδιαίτερα από τα Γιάννενα. Επίσης η παρουσία των νέων κυρίως φοιτητών που ήρθαν μέχρι και με οτο στοπ για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ κάτι πολύ παρήγορο και μια απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η δημιουργική μουσική αφορά λίγους. Τέλος πολλοί για τα χρονικά δεδομένα ήταν οι ξένοι επισκέπτες του Φεστιβάλ που εκφράσανε την έκπληξή τους που πετύχαιναν σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιας ποιότητας.Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εκείνους που συνέβαλαν στην διοργάνωση του 9ου Preveza Jazz Festival. Ιδιαίτερα τους φορείς : Σύλλογος Επί σκηνής Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, Σύλλογος Επί σκηνής, Κίνηση Φίλων του Ποδηλάτου Πρέβεζας, Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας και Ανθρώπολις καθένας από τους οποίους προσέφερε ποικιλοτρόπως στη διοργάνωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς επικοινωνίας χωρίς τη συνδρομή των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η προβολή του γεγονότος στην Δυτική Ελλάδα αλλά και πανελλήνια. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στον Τάσο τον Παπακωνσταντίνου που αφιλοκερδώς δημιούργησε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ και στη Wedding Art που έφτιαξε το τηλεοπτικό σποτ καθώς και στο ΚΤΕΛ Πρέβεζας που είναι πάντοτε αρωγός μας.Επίσης τις Πρεσβείες και τα Μορφωτικά Ινστιτούτα Σουηδίας, Ολλανδίας και Δανίας για την πολύτιμη βοήθειά τους.Και πάνω απ’ όλα σ’ όλους εσάς που πλημμυρίσατε τον παραλιακό πεζόδρομο της Πρέβεζας τα βράδια της 27ης και 28ης Μαίου και απολαύσατε τις σύγχρονες τάσεις της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής.Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Μάιο του 2012 στο 10ο Preveza Jazz Festival.

ΑΡΤΑ: Συνάντηση Δημάχου με προεδρεία Ε.Ο.Π. και "Πολυδάμα"


Τον Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη επισκέφθηκαν χθες στο γραφείο του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας κ. Κώστας Γαζής, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Περικλής Τρικαλιώτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαρέων Αθλημάτων « Πολυδάμας » Άρτας κ. Λεωνίδας Μάνος οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την σημαντική βοήθεια του Δήμου Αρταίων στη διοργάνωση του πανελλήνιου πρωταθλήματος πυγμαχίας που φιλοξενήθηκε στο Δ.Α.Κ. Άρτας από 27/5 έως 30/5/11. Ο Δήμαρχος συνεχάρη από την πλευρά του τους διοργανωτές για το υψηλό επίπεδο των αγώνων και τόνισε ότι στις δύσκολες συγκυρίες που ζούμε, ο αθλητισμός αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά και ότι ο Δήμος και ο ίδιος προσωπικά, θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην ανάδειξη τέτοιων αθλητικών γεγονότων που προβάλουν την πόλη, δίνουν μία οικονομική τόνωση στην τοπική αγορά και συμβάλλουν ουσιαστικά στη διάδοση του αθλητικού πνεύματος.Ο κ. Γαζής απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαι χαρούμενος γιατί είστε από αυτούς που δείχνετε ότι αγαπάτε τον αθλητισμό και το αποδεικνύετε με πράξεις και όχι με λόγια, γιατί δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού πολλές φορές ακούμε μόνο λόγια και υποσχέσεις. Ο αθλητισμός έχει ανάγκη από έργα και εσείς με τις επιλογές σας βοηθάτε έμπρακτα στην παραγωγή έργου και μάλιστα σημαντικού».Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων από το Δήμαρχο ενώ και οι δύο πλευράς υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει και συνέχεια αυτής της συνεργασίας με αντίστοιχες ίσως και διεθνείς διοργανώσεις στο μέλλον.

Γενική Συνέλευση των κατοίκων Κοσμηράς για το ΧΥΤΥ


Γενική συνέλευση των κατοίκων της Κοσμηράς και των όμορων τοπικών διαμερισμάτων διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα την Κυριακή 5 Ιουνίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και η πρόταση για την χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας.Μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο, τους αντιδημάρχους Θωμά Μπέγκα και Δημήτρη Νάστο και τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της επιτροπής παραλαβής της μελέτης Θανάση Μανταλόβα όπου συζήτησαν διεξοδικά το θέμα. Τα μέλη της επιτροπής επεσήμαναν για μια ακόμα φορά τις ενστάσεις τους στη χωροθέτηση του εργοστασίου στην περιοχή.

Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα


Πολιτική εκδήλωση διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, στις 8:00΄ το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση) με θέμα:Οικονομική κρίση. Ένας χρόνος μνημόνιο. Η απάντηση της Αριστεράς.Ομιλητές: Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη βουλευτής, μέλος της Πρωτοβουλίας Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, Θόδωρος Παρασκευόπουλος,οικονομολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχείρηση «συναίνεσης» και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ


Σε προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων εντός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε µια προσπάθεια να δηµιουργήσει συνθήκες ενότητας ενόψει της κρίσιµης ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015.Σύμμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται σοβαρά η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας τις επόµενες ηµέρες ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές, για άλλη µία φορά τους τελευταίους µήνες, να εκτονωθούν σε σχέση µε την έντονη πίεση που τους ασκεί το εκλογικό σώµα.Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διαφαινόµενη πρόθεση του Μεγάρου Μαξίµου να αναβάλει για αργότερα την προγραµµατισµένη για σήµερα, Τρίτη, συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονοµίας, στην οποία ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ανέλυε το περιεχόµενο και τους στόχους του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος και επιπλέον θα ενηµέρωνε τους βουλευτές για τη δραµατική επιδείνωση της κατάστασης.Ορισμένοι εκτιμούν ότι τόσο η αναβολή του ΚΤΕ Οικονομικών, όσο και η ματαίωση του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα, οφείλεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να μην βρεθεί για άλλη μια φορά ο Γ.Παπακωνσταντίνου μόνος απέναντι στις επιθέσεις των βουλευτών.Αλλωστε, η συζήτηση με την τρόικα βρίσκεται στα τελικά στάδια και αποφασίζονται αναπροσαρμογές στην τακτική και στους χειρισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και συγκρούσεις και να προχωρήσει η παρουσίαση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σε ηπιότερο κλίμα.

Οι παράνομοι απαιτούν συναίνεση στην παρανομία

Του Νίκου Κοτζιά

Σειρά παραγόντων της ΕΕ, όπως ο Φιλανδός Επίτροπος, Ο.Ρεν, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κάλεσαν τα ελληνικά πολιτικά συστήματα να συμφωνήσουν και να συναινέσουν στην πολιτική του «Μνημονίου 2». Μάλιστα, ορισμένοι δήλωναν ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε η Ελλάδα δεν θα πάρει την επόμενη δόση. Πρόκειται για προτροπές που κινήθηκαν στα όρια της παρανομίας.Η πρώτη παρανομία συνδέεται με το ίδιο το δίκαιο της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτό, οι υπάλληλοι και οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν δικαιούνται να διατυπώνουν συστάσεις και πολύ λιγότερο εκβιασμούς ως προς την εσωτερική ζωή κράτους μέλους. Παρανομούν όταν, κινούνται σε περιοχές πολιτικών που δεν είναι κοινοτικές. Βέβαια τα βρίσκουν και τα κάνουν, αφού η κυβέρνηση επιτρέπει με τη στάση της να μας συμπεριφέρονται ως αποικία η οποία κυβερνάται από το εξωτερικό.Η δεύτερη παρανομία αφορά στο διεθνές δίκαιο.Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί ο διεθνής νόμος ότι υποκείμενο διεθνών διακρατικών συμβάσεων, όπως αυτές ανάμεσα στην Ελλάδα και τα κράτη δανειστές της μπορεί να είναι κάποιος άλλος θεσμός πλην του επίσημου κράτους και της αρμόδιας κυβέρνησης που το εκπροσωπεί, εκτός αν θεωρεί η διεθνής κοινότητα ότι υπάρχει ζήτημα διπλής νομιμότητας ενός κράτους προς τα έξω, όπως στην περίπτωση ενός υπό κατάρρευση και σε εμφύλιο πόλεμο ευρισκόμενο κράτος. Με άλλα λόγια, από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, στις διακρατικές σχέσεις η αντιπολίτευση (κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική) υφίσταται μεν ηθικά και πολιτικά, όχι, όμως, νομικά. Από αυτή την σκοπιά η κυβέρνηση ήδη συμπεριφέρεται ως να έχει παραιτηθεί. Παραμένει, όμως αλαζονική ως κάτοχος της απόλυτης αλήθειας και εξουσίας. Κατοχή, όμως, που δεν διαθέτει πλέον. Ως προς την αλήθεια, όλα όσα έλεγε διαψεύστηκαν. Ως προς την εξουσία την έχει παραδώσει στους δανειστές.H τρίτη παρανομία είναι η παραβίαση της συνέχειας του κράτους. Ένα κράτος εκπροσωπείται από την κυβέρνησή του, όσο συχνά και αν αλλάζει αυτή, όποιες διαφορετικές δυνάμεις και αν την συναποτελούν. Μια κυβέρνηση που υπογράφει ένα κείμενο διεθνούς δικαίου δρα δεσμευτικά για το κράτος και όχι για λογαριασμό του κόμματος που κυβερνά. Κατά συνέπεια, ως προς το διεθνές δίκαιο, δεν χρειάζεται να συμφωνεί η αντιπολίτευση ακόμα και αν θεωρείται από την Τρόικα ως πολιτικά προτιμητέο. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλά κράτη της ΕΕ οι Συνθήκες επικυρώθηκαν σε δημοψηφίσματα στα οποία η απόρριψής τους έφτασε ακόμα και στο 49% χωρίς ουδείς να διανοηθεί να το καλέσει να συμφωνήσει εκ των υστέρων με τις Συνθήκες προκειμένου να ισχύσουν. Στην πραγματικότητα, η απαίτηση να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία της αντιπολίτευσης δεν αφορά το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα αποτελεί παράνομη πίεση προκειμένου να δεσμευτεί εκ των προτέρων η όποια αντιπολίτευση, πριν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, ώστε αν τυχόν τις αναλάβει να μην προσβλέπει, πλέον, μιας επαναδιαπραγμάτευσης των όποιων συμφωνιών.Από τα ήδη εκτεθέντα, προκύπτει η τέταρτη παρανομία. Κανένα όργανο της ΕΕ, ιδιαίτερα υπάλληλός της, δεν δικαιούται να απαιτεί δεσμεύσεις από κόμματα που εκείνος εκτιμά ότι θα είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, ή να θέλει να υπαγορεύσει, μακριά από την κοινωνία των πολιτών, το ποιος θα κυβερνά και με ποιο τρόπο την Ελλάδα την επομένη του Μνημονίου 2.

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ


Ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ διεξάγει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αξιοποιήσει 20 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων, να επανεκκινήσει την οικονομία και να δώσει ανάσες ρευστότητας στις επιχειρήσεις.Σύμφωνα με «Τα Νέα» προς τον σκοπό αυτό εξετάζεται η δυνατότητα να προσαυξηθεί η κοινοτική συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα και να ανασταλεί προσωρινά η υποχρέωση της εθνικής δημόσιας συμμετοχής. Ακόμη εξετάζεται η εγκατάλειψη όλων των δράσεων και προγραμμάτων που παραμένουν επί σειρά ετών σε εκκρεμότητα και η μεταφορά πόρων από αυτά σε προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.Στο επίκεντρο των προσπαθειών βρίσκεται και η ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών στην διαχείριση έργων που αφορούν σε στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των ελεύθερων επαγγελματιών ειδικά στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ).Η κυβέρνηση, αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι εάν η διαχείριση των περισσοτέρων προγραμμάτων περάσει στις τράπεζες θα αυξηθεί η διαχειριστική ικανότητα, η προσπάθεια θα επιταχυνθεί και σε συνδυασμό με άλλες – παράλληλες- παρεμβάσεις θα ενισχυθεί και η διοχετευόμενη ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία.Οι επιτελείς του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης επιδιώκουν αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής και μείωση της εθνικής -ως ποσοστό στη συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη- εξέλιξη που θα επιτρέψει άμεσα την εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ , προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλες αναπτυξιακές πολιτικές μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, αυτό δεν το δέχεται εύκολα η Επιτροπή, καθώς η έγκριση του ελληνικού αιτήματος απαιτεί την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΣΠΑ.Η Κομισιόν ζητεί απόλυτη προσήλωση από την Ελλάδα στην διαχείριση του ΕΣΠΑ, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος – εμπεριέχεται και στο Μνημόνιο- για τη διάθεση 5,5 δισ. ευρώ το 2011 και την εκταμίευση χρημάτων που θα διοχετευθούν σε δημόσια έργα, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας.Βάρος δίνεται στη στελέχωση ειδικών ομάδων καταρτισμένων στελεχών - διαχειριστών ανά Περιφέρεια με στόχο την ενίσχυση των Καλλικρατικών ΟΤΑ, ενώ σχεδιάζεται και η ένταξη στο ΕΣΠΑ μεγάλων έργων υποδομών ύψους 5 δισ. ευρώ.Τέλος, προωθείται η συνεπένδυση σε τραπεζικά project και ειδικά σε δράσεις χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μικροδάνεια.

Τέλος στην ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων


Το ριζικά ανανεωμένο και αυστηρότερο από το προηγούμενο, πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να «περάσει» από το υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, καθώς αποτελεί κυβερνητική απόφαση να μπει τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων κρατικών υπαλλήλων.Κομβικό σημείο του νέου πειθαρχικού δικαίου αποτελεί η απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά και η δραστική συντόμευση περαίωσης των ΕΔΕ.Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια θα έχουν κατά πλειοψηφία δικαστές, ενώ τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν για πειθαρχικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου θα είναι δικαστής, τα δύο μέλη θα είναι είτε του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είτε εν ενεργεία δικαστές και δύο μέλη θα είναι διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κλήρωσης με ετήσια θητεία.Πειθαρχικό αδίκημα θα είναι και η μη ανάρτηση όλων των πράξεων στη «Διαύγεια» για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής, όπως έχει τονίσει ο κ. Ραγκούσης.Ο κατάλογος των πειθαρχικών αδικημάτων, για τα οποία θα ελέγχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στα νέα πειθαρχικά συμβούλια, θα περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, αναλυτικά στο σχέδιο νόμου, που θα παρουσιάσει ο κ. Ραγκούσης στο υπουργικό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο η συναίνεση


Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για εθνική συνεννόηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία στην ΚΟ του κόμματός του, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητάει "λευκές επιταγές" από κανένα."Ζητάμε να συναισθανθούν όλοι τις ευθύνες τους για να αλλάξει η χώρα. Υπάρχει πεδίο συνεννόησης για να γίνουν τα απαραίτητα βήματα και πολλά κοινά με την ΝΔ. Εάν μένουμε όλοι στο δικό μας "κομματικό μαγαζί", τότε δεν συναισθανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης μας", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή, αλλά τόνισε ότι θα πορευτεί σε κάθε περίπτωση και μόνη της.Η μόνη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει είναι για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, επί τη βάση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας που ξεκινά από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «ούτε σκέψη για συναίνεση στην αύξηση της φορολογίας που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός».Αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το φορολογικό θα υπήρχαν προϋποθέσεις ουσιαστικής συζήτησης για ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «τώρα λένε ότι θα αυξήσουν τους φόρους και έτσι ακυρώνουν κάθε βάση συναίνεσης μαζί μας και επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα».Επίσης, υπογράμμισε ότι «στο σύνολό του δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο που δεν περιλαμβάνει μέτρα επανεκκίνησης με πρώτο το φορολογικό» και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «τα περιθώρια για δοκιμές είναι περιορισμένα, τώρα θα αυξήσουμε την φορολογία».Ακόμη, δήλωσε οι πιέσεις που ασκούνται θέτουν και θέμα δημοκρατίας: «Συναίνεση στην ίδια λάθος και αδιέξοδη πολιτική δεν δίνουμε. Αν προσυπέγραφα σήμερα ενώ διαφωνώ και ενώ η κριτική μου έχει δικαιωθεί θα ήταν σαν να συνυπέγραφα την κατάργηση της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας θα ήταν σαν να συνυπέγραφα την δικτατορία της μοναδικής επιλογής, την δικτατορία του μονοδρόμου. Δεν πρόκειται ποτέ να συνυπογράψω την αυτοκατάργηση της δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης».

Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων


Συνεχίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και μπαίνουν, πλέον, στην "τελική ευθεία", οι διαπραγματεύσεις με την "τρόικα" για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι διαπραγματεύσεις αυτές εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες ημέρες.Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών σχετικά με τις απαιτούμενες πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος και το φορολογικό σκέλος τους (π.χ. μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να αποσαφηνισθεί πλήρως η νομική μορφή του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας - το οποίο θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας -, και του τρόπου "εμπλοκής" σε αυτό στελεχών της τρόικας (π.χ. παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής βοήθειας, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση).Εξάλλου, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της "τρόικας" με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, "σύντομα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας", προέβλεπαν στις Βρυξέλλες καλά ενημερωμένοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Oι ίδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν "σπέκουλα" τα σενάρια περί "ξένης παρέμβασης" στην ελληνική οικονομία και πρώιμα τα περί πρόσθετου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, όπως δημοσιεύουν, σε άρθρο τους, οι Financial Times.

Καθησυχαστικοί οι Έλληνες γιατροί για τα μολυσμένα αγγουράκια


Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Έλληνες γιατροί αναφορικά με την επιδημία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας, που προκλήθηκε πιθανώς από την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών και η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 14 ανθρώπων στη Γερμανία. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Πολωνία. Τα περισσότερα αφορούν επισκέπτες Γερμανούς ή τουρίστες που επέστρεψαν από Γερμανία.Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο γιατρός δημόσιας υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δημ.Ηλιόπουλος, και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη χώρα μας δεν έχουν εισαχθεί «ύποπτα» μη επεξεργασμένα λαχανικά. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προσοχή απ' όλους όσοι ταξιδέψουν σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ακόμα δεν έχει βρεθεί η πηγή μόλυνσης των λαχανικών και γι' αυτό δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί μία χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ισπανία, ή ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. «Υποπτευόμαστε ότι ενοχοποιούνται τα ωμά λαχανικά» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.Όπως έχει γίνει γνωστό, η λοίμωξη προέρχεται από το βακτήριο Escherichia coli (προφέρεται «εσερίχια κόλι), ένα μικρόβιο με πολλά διαφορετικά στελέχη. Ορισμένα είναι ακίνδυνα και ζουν κανονικά στο ανθρώπινο έντερο, ενώ άλλα είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα.«Μέχρι σήμερα, η επιδημία αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες STEC/HUS που έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με έδρα τη Στοκχόλμη.Στη Γερμανία, που συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων, το εθνικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, συνέστησε στον πληθυσμό να μην καταναλώνει ωμά αγγούρια, τομάτες, μαρούλι και μελιτζάνες.Το πιθανότερο είναι ότι η επιδημία προκλήθηκε από μολυσμένα ισπανικά αγγούρια, ωστόσο η προέλευση της μόλυνσης δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, τόνισε ο Άντρεας Χένσελ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνου.«Έχουμε μεν εντοπίσει τα λεγόμενα παθογόνα εντεροαιμορραγικής E.coli σε αγγούρια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ευθύνονται για το σύνολο της επιδημίας» δήλωσε ο Χένσελ στη γερμανική τηλεόραση.Στην Ισπανία, το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την προέλευση του βακτηρίου. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον όσων έσπευσαν να κατηγορήσουν την Ισπανία.Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ισπανία, και κάλεσε τις γερμανικές αρχές να συνεχίσουν την έρευνα μέχρι να βρουν αποδείξεις.

Περιοδεία Σαμαρά στην Κρήτη


Περιοδεία στον νομό Χανίων θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη.Στις 9.30 ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτεί τους τάφους των Βενιζέλων, στις 10.20 θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης Μανώλη Σκουλάκη, ενώ στις 10.45 θα συναντηθεί με φορείς του νομού. Στις 17.30 θα επισκεφτεί το επιμελητήριο Χανίων, ενώ στις 18.30 θα επισκεφτεί το εμπορικό κέντρο της πόλης και θα συνομιλήσει με καταστηματάρχες και κατοίκους.

Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις με περικοπές στα επιδόματα και λουκέτο σε ΔΕΚΟ


Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις µέσω ενός πολιτικά ανεξάρτητου οργανισµού, καθώς και περικοπές που αρχίζουν από τα επιδόµατα των δηµοσίων υπαλλήλων και καταλήγουν στο κλείσιµο αµέσως τουλάχιστον µίας ΔΕΚΟ περιλαµβάνει το πακέτο της συµφωνίας µε την τρόικα.Κυβέρνηση και τρόικα ολοκλήρωσαν σχεδόν τη συµφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις και σήµερα, Τρίτη, αναµενόταν να κλείσει και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, αν και αρκετά θέµατα παρέµεναν ανοιχτά.Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η έκθεση της τρόικας αναµένεται στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας.Η τρόικα μετέθεσε την ημερομηνία αναχώρησής της για το Σάββατο, αντί για την Πέμπτη που ήταν προγραμματισμένο. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, εκτιμάται ότι θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο νέος φορέας που θα τις προωθήσει, το Ταµείο Δηµόσιας Περιουσίας, θα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:Πρώτον, θα είναι ανεξάρτητος µε την έννοια ότι δεν θα υπόκειται σε πολιτικές επιρροές και δεύτερον, τα περιουσιακά στοιχεία που θα εντάσσονται σ’αυτόν δεν θα µπορούν να απενταχθούν στη συνέχεια και τα έσοδα από την αξιοποίηση τους θα προορίζονται γιατ ην εξόφληση του χρέους.Άλλες πηγές έλεγαν ότι δεν έχουν ακόµη ληφθεί αποφάσεις για το ζήτηµα της χρησιµοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταµείου ως εγγυήσεων έναντι των πιστωτών µας.Ενώ δεν προβλέπεται αµέσως η χρησιµοποίηση περιουσιακών στοιχείων ως εγγυήσεων, το θεσµικό πλαίσιο του νέου Ταµείου πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε, αν χρειασθεί, να προβλέπεται η δυνατότητα αυτή για το µέλλον.Σύμφωνα με άλλες πηγές, στο Ταμείο που θα συσταθεί μοναδικός μέτοχος θα είναι το Δημόσιο, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και ξένοι ως εμπειρογνώμονες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ΔΣ του Ταμείου.Εντός του Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 10% -16% του ΟΤΕ.Για την ΔΕΗ η κυβέρνηση δείχνει να προτιμά την πώληση λιγνιτικών μονάδων, αντί της πώλησης του 17% της Επιχείρησης, καθώς «σπάει» το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη και απελευθερώνεται η αγορά. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. απαιτεί, πέραν των όποιων κυβερνητικών κινήσεων, να υπάρξει κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, δηλαδή θα έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης ώστε να απελευθερωθεί η αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής τους μέσω πολυετών συμβάσεων παραχώρησης.Στόχος από το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων είναι έσοδα 3,5-5,5 δισ. φέτος, 4-6 δισ. το 2012 και 4,5-5,5 δισ. ευρώ το 2013. Από την αξιοποίηση των ακινήτων αναμένονται έσοδα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ.

Μαχαίρι στα επιδόματα και λουκέτο σε ΔΕΚΟ

Μεταξύ των µέτρων του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος περιλαµβάνονται τα εξής:
* Η αναλογία για νέες προσλήψεις περιορίζεται σε µία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
* Τα κοινωνικά-προνοιακά επιδόµατα θα χορηγούνται µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια.
* Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του νέου µισθολογίου σχεδιάζεται:
* Κατάργηση του επιδόµατος γάµου. Θα διατηρηθεί το επίδομα τέκνων.
* Μείωση κατά 5-10% των επιδοµάτων των υψηλόµισθων δηµοσίων υπαλλήλων.
* Η αύξηση της μισθολογικής ωρίμανσης από 2 σε 5 έτη, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η κατάργηση της αυτόµατης ωρίµανσης.
* Προβλέπεται καθιέρωση ενός βαθµολογίου των δηµοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο του οποίου η µετάβαση από τον έναν βαθµό στον άλλο δεν θα γίνεται αυτόµατα.
Όλοι οι υπάλληλοι που θα έχουν τον ίδιο βαθµό θα παίρνουν την ίδια αµοιβή και έτσι θα έρθει η ενοποίηση των µισθολογίων. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο χρόνος επαρκεί για να σχεδιαστεί και να τεθεί αµέσως σε εφαρµογή το νέο βαθµολόγιο, συνεπώς µπορεί να εισαχθεί σε µεταγενέστερο στάδιο.Σχετικά µε το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και τα πρόσθετα µέτρα του 2011, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονοµικών αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα συµφωνήθηκε να ανακοινωθεί το όνοµα τουλάχιστον µίας τουλάχιστον που θα κλείσει.

"Πρωταθλήτρια" η Ελλάδα στα (φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα!!!


Ποσό που ανέρχεται στα 950 εκατ. ευρώ δαπανούν κάθε χρόνο οι γονείς στην Ελλάδα για τη συμπληρωματική - εκτός σχολείου - ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα) των παιδιών τους.Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, τα 950 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 20% των δημοσίων δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα με τη χώρα μας να κατέχει τα πρωτεία σε δαπάνες για ιδιωτική διδασκαλία. Η συμπληρωματική ιδιωτική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον κοινοτικό Νότο καθώς την Ελλάδα ακολουθούν η Ισπανία (450 εκ. ευρώ), η Ιταλία (420 εκατ. ευρώ) και η Κύπρος (111 εκατ. ευρώ).Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, στους «27» πάνω από το 50% των παιδιών πηγαίνουν φροντιστήριο ή κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.

Κύρια αιτία θανάτου το κάπνισμα


Η Σύμβαση- Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον Έλεγχο του Καπνού, είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος. Ο Οργανισμός δίνει έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση καπνού, υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του καπνίσματος.Η Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού είναι το πρώτιστο εργαλείο ελέγχου του καπνού παγκοσμίως. Ως η πρώτη συνθήκη που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποτελεί επίτευγμα - ορόσημο στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.Η χρήση του καπνού είναι η κύρια αιτία θανάτου», αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει: «Φέτος, πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρκίνο, πνευμονοπάθεια, ή άλλη ασθένεια, σχετική με το κάπνισμα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι -πάνω από το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά- που θα πεθάνουν από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Το ετήσιο φορτίο θανάτου από την παγκόσμια επιδημία της χρήσης καπνού μπορεί να ανέλθει σε 8 εκατομμύρια άτομα μέχρι τι 2030, αφού έχει ήδη δολοφονήσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.Σημειώνεται ότι για την πολύπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος του καπνίσματος στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Παν/μίου Harvard των Η.Π.Α. (Harvard School of Public Health) σχεδιάζει προληπτικές δράσεις κατά του καπνίσματος και προγράμματα αγωγής υγείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που στοχεύουν στην προστασία της υγείας των νέων, προβάλλοντας θετικά μηνύματα ζωής.