Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «ιδιωτικοποίηση» της Εγνατίας


Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των πρώτων τεσσάρων προσωρινών σταθμών διοδίων στην Εγνατία, με στόχο να λειτουργήσουν μέσα στον Ιούλιο.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή",η εκμετάλλευση των διοδίων θα είναι το δέλεαρ για την αναζήτηση επενδυτή, καθώς, σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν προ ημερών, η «ιδιωτικοποίηση» της Εγνατίας τοποθετείται μέσα στο 2012. Μοναδικό πρόβλημα, τα 600 εκατ. ευρώ που απομένει να αποπληρωθούν στις τέσσερις τράπεζες που δάνεισαν την Εγνατία Α. Ε. τα προηγούμενα χρόνια.Οι εργασίες κατασκευής των τεσσάρων από τους έξι προσωρινούς σταθμούς διοδίων, λοιπόν, έχουν ξεκινήσει. Πρόκειται για τους σταθμούς Τύριου (ανάμεσα στην Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα), Μαλακασίου (ανάμεσα στο Μέτσοβο και την Παναγιά), Ιασμου (ανάμεσα σε Ξάνθη και Κομοτηνή) και Νυμφόπετρας (ανατολικά της Θεσσαλονίκης, μετά τον κόμβο Λαγκαδά). Επεται η κατασκευή ακόμα δύο σταθμών, στο Κλειδί Ημαθίας (λίγο μετά τη διασταύρωση με την εθνική οδό) και ανάμεσα στον Στρυμόνα και την Καβάλα.Η κατασκευή και η λειτουργία σταθμών διοδίων είναι η μία από τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου ο άξονας να μπορέσει να «παραχωρηθεί», όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε ιδιώτες. Η δεύτερη είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των χρεών της Εγνατίας Α. Ε. (στις τράπεζες Πειραιώς, Εμπορική, Αγροτική και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) για δάνεια συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ που ελήφθησαν το 2005 - 2009. Μέσω της επιστροφής ΦΠΑ από το Δημόσιο, στην εταιρεία έχει αποπληρωθεί μέρος του χρέους και απομένουν περί τα 600 εκατομμύρια. Το υπουργείο Υποδομών προσανατολίζεται στο να παραχωρήσει τη λειτουργία και την ελαφρά συντήρηση του άξονα, με αντάλλαγμα την είσπραξη διοδίων και να διατηρήσει την υποχρέωση πραγματοποίησης εργασιών «βαριάς» συντήρησης.Κατά τ’ άλλα, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η Εγνατία που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1994 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Απομένει ένα μικρό τμήμα, στο Περιστέρι Ιωαννίνων, στο οποίο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθυστερήσεων. Αποτέλεσμα είναι να μη δίνεται στην κυκλοφορία και ο δεύτερος κλάδος της γέφυρας Περιστερίου, που θα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2009. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσω νέας εργολαβίας, κόστους 10 εκατ. ευρώ.

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Oι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξελίσσονται ικανοποιητικά


«Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες».Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:''Θα κάνω το καθήκον μου''


Το θάρρος και η θυσία των Καλαβρυτινών είναι η απόδειξη ότι τίποτα δεν μπορεί να κάμψει το κουράγιο των Ελλήνων τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του προς τους τοπικούς φορείς των Καλαβρύτων και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα οποία επισκέπτεται, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, μαζί με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ."Απέναντι σε όσους παλεύουν να μην αλλάξει τίποτα παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και βγάζουμε την χώρα από την επιτήρηση" είπε ο κ. Παπανδρέου.Ο πρωθυπουργός είπε ότι "το παλιό σύστημα, των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, αντιστέκεται παντού", τόνισε ότι η μάχη είναι σε πλήρη εξέλιξη και υπογράμμισε ότι "παρά τους πραγματικούς κινδύνους να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας"."Ούτε εγώ, ούτε κανείς στην κυβέρνηση θα κάνει πίσω προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της" είπε ο πρωθυπουργός."Είμαστε στο πρώτο έτος μιας τριετούς προσπάθειας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου."Αυτή την στιγμή προέχει η πατρίδα, ούτε εγώ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τα κόμματα, μπροστά στον κίνδυνο να μείνει η Ελλάδα χρόνια πίσω, θα κάνω το καθήκον μου, δεν με νοιάζει το σαράκι του μικροκομματισμού και το πολιτικό κόστος" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου."Απαιτείται πολιτική βούληση για την υπέρβαση των κομματικών συμφερόντων και αυτό θα φανεί στην πράξη, μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά όχι εχθροί" επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τόνιζε την εικόνα σοβαρότητας της χώρας και θα έδινε ηχηρή απάντηση σε όσους αμφισβητούν την Ελλάδα.

Έκλεισαν οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της ΔΗΣΥ


Ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα άλλα κόμματα και την πολιτική ηγεσία του τόπου εξαπέλυσε με σκληρή γλώσσα η Ντόρα Μπακογιάννη κλείνοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. "Η μοίρα της Ελλάδας δεν είναι ταυτισμένη με την καταστροφή και το πισωγύρισμα. Με αυτή την επιλογή είναι ταυτισμένοι όσοι προσπαθούν να χτίσουν τις καριέρες τους πάνω στην προοπτική μιας διαλυμένης χώρας. Με αυτήν την επιλογή είναι ταυτισμένοι όσοι φιλοδοξούν να γίνουν πρωθυπουργοί της δραχμής", είπε σημειώνοντας πως "μέσα από τις δημοσκοπήσεις οι Έλληνες απαντούν με περισσότερη λογική από αυτή που επέδειξε η πολιτική ηγεσία".Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας υπενθύμισε πως πρώτο το κόμμα της μίλησε για εθνική συνεννόηση.Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους και απευθυνόμενη στους συναδέλφους της βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο - αφού επεσήμανε ότι όλοι με όποιο κόμμα εκλέχθηκαν έδωσαν όρκο ότι βάζουν το Σύνταγμα και το λαό πάνω από το οτιδήποτε - τους κάλεσε να τοποθετηθούν απέναντι στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση.Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή των 200 μελών της Κ.Ε του κόμματος και για την εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη - που ήταν και μόνη υποψήφια - για την προεδρία του κόμματος.

Αποκλείει η Λαγκάρντ αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Για "πολιτική κόπωση" στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα μίλησε σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1 η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, αποκλείοντας παράλληλα κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.Aναφερόμενη στις ευρωπαϊκές χώρες που συναντούν σήμερα δυσκολίες η υπουργός υπογράμμισε ότι "η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα θα πρέπει να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους".Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, πρόσθεσε, είναι διαφορετικές για κάθε χώρα.Η Ελλάδα έχει ανάγκη να μειώσει το έλλειμμά της, πράγμα που άλλωστε άρχισε να το πετυχαίνει με σημαντικό τρόπο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει.Θα πρέπει να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που δυστυχώς δεν ξεκίνησε ακόμη και σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και σε απελευθέρωση ορισμένων τομέων και επαγγελμάτων.Στο ερώτημα εάν θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους η υπουργός για ακόμα μια φορά απάντησε ξεκάθαρα "όχι ".

Διαψεύδει το ΔΝΤ τα περί «αποτυχίας στόχων»


Απορρίπτει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως στην επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας διαπιστώνεται, όπως ανέφερε το Spiegel, «πλήρης αδυναμία της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους προσαρμογής», διαψεύδοντας πως οι συντάκτες έχουν λάβει γνώση του κειμένου.«Πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ που επικαλούνται γνώση των συμπερασμάτων της αποστολής αξιολόγησης -στην Αθήνα-δεν έχουν βάση» ανέφερε την Κυριακή εκπρόσωπος του Ταμείου σε ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το Reuters.«Οι διαβουλεύσεις μας με τις Αρχές συνεχίζονται, σημειώνεται πρόοδος και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύνοτομα» καταλήγει η εκπρόσωπος.Το γερμανικό περιοδικό υποστήριζε πως η αξιολόγηση διαπιστώνει πως η Αθήνα «κόβεται» σε όλους τους δημοσιονικούς στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί: Το έλλειμμα είναι υψηλότερο καθώς, ανέφερε το Spiegel, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ούτε να περικόψει αρκετά τις δαπάνες της αλλά ούτε και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, έρχεται να προστεθεί και ο αργός ρυθμός των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, υποστήριζε το Spiegel, τίθεται εν αμφιβόλω η εκταμίευση της πέμπτης δόσης.Τις αναφορές είχε διαψεύσει, πριν την ανακοίνωση του ΔΝΤ, και η ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να επισημαίνει πως το δημοσίευμα «για τον απλό λόγο ότι η έκθεση δεν υπάρχει», διαβεβαιώνοντας πως «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις που έχει πάρει, θα έχουμε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης».Πηγές του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον που επικαλείται το Mega υποστηρίζουν ότι η επίτευξη συμφωνίας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προσκρούει σε εμπόδια και δυσκολίες ικανές να το εκτροχιάσουν και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ακούστηκε, μάλιστα, και ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα δημοσιονομικό στόχο.Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προσβλέπουν σε διευθέτηση των διαφορών το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί η έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην οποία όμως ίσως να μην καταγράφεται με ακρίβεια η τύχη της πέμπτης δόσης από την πλευρά του Ταμείου.Επίσης, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.Προβάλλεται, δε, το ενδεχόμενο «μεικτής λύσης», η οποία θα έχει στοιχεία της λεγόμενης «διαδικασίας της Βιέννης» με επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η δόση από το ΔΝΤ.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε τη συναίνεση της ΕΕ το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012 και το 2013. Φέρεται να πρότεινε, ακόμα, την αγορά των ληξιπρόθεσμων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χαμηλά ποσοστά για τα δύο κόμματα εξουσίας καταγράφονται σε δύο νέες δημοσκοπήσεις


Ελαφρύ προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, και πολύ χαμηλά ποσοστά για τα δύο κόμματα εξουσίας, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse - RC που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής».Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 19,5% έναντι 19% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία και Άρμα Πολιτών.Το 3,5% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 23,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει λευκό είτε θα απέχει από την ψηφοφορία, ενώ το 7,5% δηλώνει αναποφάσιστο.«Ισοπαλία» υπάρχει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, καθώς και οι δύο συγκεντρώνουν ποσοστό 20,5%, με το 56% των ερωτηθέντων να μην επιλέγει κανέναν από τους δύο.Επίσης, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, ενώ το 53% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.Την ίδια ώρα, το 76% των πολιτών εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Το 52% θεωρεί σωστή την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μην συμφωνήσει με τα περισσότερα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 53% εμφανίζεται θετικό όσον αφορά τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για τη μείωση της φορολογίας.Τέλος, το 46% εκτιμά πως οι αποκρατικοποιήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από την ALCO
Οριακό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ και περαιτέρω μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO, που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 20,7% έναντι 20,4% της ΝΔ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,9%, ο ΛΑΟΣ με 5,6% , ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,3%, οι Οικολόγοι με 2% και το Άρμα Πολιτών με 1,1%.Την ίδια ώρα, το 43% των πολιτών συμφωνεί με την αρνητική στάση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το 40% διαφωνεί. Το 82% ξεκαθαρίζει πως δεν θα δεχθεί πληρώσει νέους φόρους για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ενώ το 62% φοβάται ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα υπάρξει αδυναμία ακόμα και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Το 68% ζητά μάλιστα την αντικατάσταση του Γιώργου Παπακωσταντίνου, την ώρα που επτά στους δέκα πιστεύουν πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι το 54% συμφωνεί με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν, το 60% συμφωνεί με την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, το 61% με την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, ενώ το 68% διαφωνεί κάθετα με την πώληση δημόσιας γης και ακινήτων.

Συνέχιση εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου της ΔΗΣΥ


Συνεχίζονται οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με την έγκριση του καταστατικού του κόμματος και την ψήφιση θέσεων για μία σειρά από θέματα.Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε το κόμμα να είναι υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, η Κ.Ε της Δημοκρατικής Συμμαχίας να έχει 200 μέλη - τα οποία θα εκλεγούν σήμερα, τελευταία ημέρα του συνεδρίου - το πολιτικό συμβούλιο να έχει 21 μέλη εκ των οποίων το 1/3 να είναι κοινοβουλευτικά, η καθιέρωση νομικής διαδικασίας διαγραφής με δυνατότητα ένστασης, ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται με 4ετη θητεία από τα μέλη του κόμματος μετά από πρόταση του 5% των συνέδρων και το κόμμα να υποστηρίξει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.Δύο θέματα όμως ξεχώρισαν κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών. Το ένα αφορούσε τη συγκρότηση ή όχι φοιτητικής παράταξης που θα πρόσκειται στη Δημοκρατική Συμμαχία. Επίσης οι σύνεδροι αποφάσισαν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Χρυσό μετάλλιο η Αέξάνδρα Τσιάβου στο Μόναχο!


Η Αλεξάνδρα Τσιάβου κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας για το 2011 και μάλιστα χρυσό! Η πρωταθλήτρια από την Ηγουμενίτσα τερμάτισε πρώτη στον τελικό του μονού σκιφ ελαφρών βαρών, πέντε δευτερόλεπτα μπροστά από τη Βρετανίδα Κόπελαντ, άνεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο πρώτο τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μόναχο.Σήμερα, ακόμα τρία ελληνικά πληρώματα θα διεκδικήσουν κάποιο μετάλλιο. Στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου στον τελικό πέρασε η βάρκα των Γιώργου Τζιάλλα, Στέργιου Παπαχρήστου, Γιάννη Τσίλη και Γιάννη Χρήστου. Στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου θα συμκμετάσχουν οι Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας, ενώ τα κορίτσια του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Τριανταφυλλιά Καλαμποκά πήραν την πολυπόθητη πρόκριση.