Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Τοποθέτηση Βαγγέλη Αργύρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Συμπληρώνονται πέντε μήνες λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και του νέου θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουν ήδη γίνει εννέα συνεδριάσεις. Σήμερα είναι η δέκατη.Ένας απολογισμός των θεμάτων που απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι απογοητευτικός.Καμία πρωτοβουλία για την συγκρότηση της Επιτροπής διαβούλευσης, εργαλείο και όργανο επεξεργασίας των βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας.Καμία συζήτηση για τα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα.Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έπρεπε να είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί η αναπτυξιακή πορεία και οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια.Οι αρμοδιότητες και δυνατότητες που έχουν δοθεί στην αιρετή περιφέρεια πρέπει να αξιοποιηθούν έτσι που οι δράσεις για το μέλλον αυτής της περιοχής αξιόπιστα να αναλυθούν, σχεδιαστούν και οργανωθούν.Έγκαιρα ζητήσαμε, σε όλους τους τόνους, από τον Περιφερειάρχη αλλά και από την πλειοψηφούσα παράταξη να διατυπώσει το πρόγραμμά της, τους στόχους που θα επιδιώξει να πετύχει, το όραμά της για το μέλλον της Ηπείρου. Δηλώσαμε, ότι είμαστε έτοιμοι καταθέτοντας προτάσεις, ότι θα ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση με διάθεση συναίνεσης, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της δύσκολης και επικίνδυνης εποχής που ζούμε, ώστε με στοχευμένες και προγραμματισμένες παρεμβάσεις να δώσουμε ελπίδα, όραμα και προοπτική στους Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες.Ζητάμε σοβαρό σχεδιασμό για το τι θέλουμε σαν Ήπειρος για τα μεγάλα θέματα (Αναπτυξιακά Προγράμματα, Παιδεία, Υγεία, Φυσικό Αέριο, Δωδώνη, Μετανάστες κλπ).Ζητάμε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο της Περιφέρειας, να ασκήσει τις αρμοδιότητές του, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ασχοληθεί με την χάραξη πολιτικής, με τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και τον έλεγχο της συμφωνημένης πορείας προς την ανάπτυξη της Ηπείρου.Αντί για όλα αυτά διαπιστώνουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή:
-Δεν θέλει ή δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα προβλήματα του Τόπου.
-Δεν θέλει ή δεν μπορεί να σχεδιάσει τους στόχους για τα βασικά θέματα της περιοχής.
-Δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ήπειρο.
-Δεν θέλει ή δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του φορέα συνένωσης όλων των τοπικών δυνάμεων προκειμένου να ασκηθεί υπεύθυνη Ηπειρωτική πολιτική.
-Δεν θέλει ή δεν μπορεί να σταθεί στις απαιτήσεις του νέου θεσμού και ταυτόχρονα
-Δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος της παρούσας συγκυρίας που απαιτεί σοβαρότητα, σωστό προγραμματισμό, συλλογικότητα και δημιουργική διάθεση.
Με σπασμωδικές κινήσεις, προχειρότητα, χωρίς προτάσεις και με προσωπικές στρατηγικές, επιχειρεί να διαχειριστεί θέματα της Ηπείρου, κρατώντας τα σθεναρά εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου.Ο Περιφερειάρχης εκφράζει προσωπικές απόψεις και στόχους, προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς διάλογο στα όργανα της Περιφέρειας.Έχει μετατρέψει την Περιφέρεια σε «κυτίο» παραπόνων και λαϊκίστικο συνδικαλιστικό όργανο.Ενάμιση μήνα μετά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν εισαχθεί μόνο διαδικαστικά – διεκπεραιωτικά θέματα.Η Ημερήσια Διάταξη υποτιμά και υποβαθμίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο.Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε συνυπεύθυνοι στην ανικανότητα.Καλούμε τον Περιφερειάρχη και την πλειοψηφούσα παράταξη να τοποθετηθούν από την αρχή της συνεδρίασης για το πότε θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν:
-Τις δυνατότητες, τους στόχους και τις προτεραιότητες στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
-Την Υγεία και τους στόχους για την Ήπειρο.
-Την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
-Τις προοπτικές, τις προτεραιότητες και τους στόχους της τουριστικής ανάπτυξης.
-Τις παρεμβάσεις στήριξης του αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα της Ηπείρου με συγκεκριμένα μέτρα διασφάλισης του μέλλοντος της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.
-Τη διαμόρφωση ενεργειακής πολιτικής για την Ήπειρο.
-Θέματα ποιότητας ζωής, προστασίας του περιβάλλοντος, προσβασιμότητας και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και των πόρων της Ηπείρου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι συμβούλιο διευθυντών υπηρεσιών που διαχειρίζονται και διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικά θέματα.Δεν είναι «πλυντήριο» της ανικανότητας ορισμένων και στίβος άσκησης προσωπικής πολιτικής.Ζητάμε τώρα και πριν από τη συζήτηση των γραφειοκρατικών θεμάτων της συνεδρίασης παρωδία, να τοποθετηθεί η πλειοψηφούσα παράταξη και να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα συζήτησης των θεμάτων αυτών.Αλλιώς οραματιζόμαστε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.Αλλιώς την φαντάζονται και οι Ηπειρώτες.Αλλάξτε, γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλη τακτική καθυστερήσεων, συντήρησης και μετάθεσης των λύσεων.Πάρτε θέση τώρα και δείξτε υπευθυνότητα και σεβασμό στους θεσμούς και τους πολίτες.Το πραγματικό αλλά και προσωπικό κόστος απασχόλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου με διαχειριστικά και διεκπεραιωτικά θέματα είναι πολύ μεγάλο. Αξιοποιήστε τις επιτροπές, αλλά μην υποβαθμίζετε με προσχήματα την λειτουργία του.

Καθημερινές Γενικές Συνελεύσεις μέχρι να έρθει η ώρα της επίσχεσης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο


Στον αποκλεισμό για δεύτερη φορά των γραφείων της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε αυτό, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μια συνάντηση με την αναπληρώτρια διοικήτρια Ελένη Φιλιποπούλου, προκειμένου να τις θέσουν τα προβλήματα που τους αποσχαλούν και να ακούσουν τις απόψεις της διοίκησης.Κατά τη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης που ακολούθησε της τρίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί, η απόφαση που πάρθηκε ήταν σε περίπτωση που τα αιτήματα τους δεν ικανοποιηθούν να προχωρήσουν και σε επίσχεση εργασίας από την επόμενη εβδομάδα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
Από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν προχωρήσει σε διάφορες κινητοποιήσεις (αποκλεισμός των γραφείων της διοίκησης, στάση εργασίας, αποκλεισμός ταμείων εξωτερικών ιατρείων κ.τ.λ.) διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή υποβάθμισης, που όπως υποστηρίζουν, υπόκειται ο χώρος της υγείας, αλλά και επειδή βρίσκονται εδώ και 7 μήνες απλήρωτοι, σε ότι αφορά, νυχτερινά, υπερωρίες και εξαιρέσιμα, χωρίς να έχουν λάβει μια απάντηση για το ποτέ επιτέλους θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους.Σήμερα μετά και την τρίωρη στάση εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το νοσοκομείο λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας, ακολούθησε μια δίωρη Γενική Συνέλευση όπου αναλύθηκε για μία ακόμη φορά η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και ειδικότερα σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στο ΠΓΝΙ.Ακούστηκαν πολλές προτάσεις για διάφορες μορφές κινητοποιήσεων προκειμένου να διεκδικήσουν πρωτίστως τα δεδουλευμένα τους και δευτερευόντως να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συγχώνευση που θα φέρει μειώσεις ή ακόμα και απολύσεις προσωπικού, έστω κι αν αυτό δεν έχει ακόμα ακουστεί ούτε καν σαν πρόταση από πλευράς του υπουργείου Υγείας, κατά την παρουσίαση του νέου υγειονομικού χάρτη.Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για τη μορφή του αγώνα που θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι ήταν να συνεχιστούν οι στάσεις εργασίας ή να πραγματοποιούνται καθημερινά Γενικές Συνελεύσεις όπου θα αποφασίζεται εκεί τι θα γίνεται μέρα την ημέρα.Τελικά η δεύτερη πρόταση ήταν αυτή που σχεδόν ομόφωνα ψηφίστηκε από όσους βρέθηκαν στην Γ.Σ., με την προσθήκη πως αν δεν υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις, ή έστω δεσμεύσεις, θα ακολουθήσει επίσχεση εργασίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη της επομένης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Δεν ικανοποίησε η απάντηση της κ. Φιλιποπούλου
Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι είχαν αποκλείσει τα γραφεία της διοίκησης ζητώντας συνάντηση με την κ. Φιλιποπούλου, η οποία όμως εκείνη τη στιγμή απουσίαζε διότι συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που είχε καλέσει για εκείνη την ημέρα η Περιφέρεια Ηπείρου.Έτσι αντί της κ. Φιλιποπούλου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον διοικητικό Διευθυντή από τον οποίο, δεν πήραν τις απαντήσεις που θα ήθελαν στα αιτήματά τους.Σήμερα πραγματοποιώντας ανάλογη κινητοποίηση κατάφεραν να συναντήσουν την αναπληρώτρια διοικήτρια και να συζητήσουν μαζί της τα προβλήματά τους.Η συνάντηση αρχικά έγινε έξω από τα γραφεία αλλά μεταφέρθηκε μέσα σε αυτά, παρουσία δεκάδων εργαζομένων.Η κ. Φιλιποπούλου αφού άκουσε τα αιτήματα τους, αναγνωρίζοντας πως σε ότι αφορά την πληρωμή των δεδουλευμένων τους έχουν δίκιο, αφού υπάρχει καθυστέρηση, τους μετέφερε ότι η απόφαση του Υπουργείου είναι να δοθούν τα χρήματα που οφείλονται για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο μέχρι τις 15 Ιουνίου και να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα άλλοι δύο μήνες.«Μας είπε ότι μας έλεγε και τις προηγούμενες ημέρες», τόνισε, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Γιάννης Γάγας, προσθέτοντας ότι η απάντηση της διοίκησης δεν ικανοποιεί σε κανένα σημείο τους συναδέλφους του.

Και νέα συνάντηση την Παρασκευή
Μετά τη χθεσινή συνάντηση πάντως θα ακολουθήσει και μία ακόμα μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομένων και της διοίκησης, αυτή τη φορά με πρόσκληση της δεύτερης, ώστε να της δοθούν γραπτώς οι προτάσεις των εργαζομένων πάνω στην πρόταση του Υπουργείου για την αναδιάρθρωση της υγείας και τις συνενώσεις των νοσοκομείων της Ηπείρου.Η στάση που θα κρατήσει ο Σύλλογος, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, θα είναι η ίδια που έχουν κρατήσει και άλλοι συνάδελφοί τους ανά τη χώρα, ενάντια δηλαδή σε οποιαδήποτε συγχώνευση ή διοικητική συνένωση, με το σκεπτικό ότι αυτές γίνονται επειδή επιτάσσονται από το μνημόνιο και όχι γιατί το Υπουργείο θέλει την αναβάθμιση των υπηρεσιών της υγείας.«Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, που είναι ενάντια σε οποιαδήποτε συγχώνευση και από εκεί και πέρα δε θα συμμετέχουμε στο διάλογο του Υπουργείου», τόνισε ο κ. Γάγας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Απέσυρε τους ανθρώπους της η ΑΤΕ από το Δ.Σ. της «Δωδώνης»


Την παραίτηση όλων των μελών που έχουν διοριστεί στο Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από πλευράς ΑΤΕ, ζήτησε ο διοικητής Θ. Πανταλάκης. Παραιτήθηκαν οι Κ. Κούλας, Κ. Χρήστου και Κ. Φούντας, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι χθες έθεσε στη διάθεση του κ. Πανταλάκη την παραίτησή του και ο Δ. Παλαιοθόδωρος.

Μπάρα στην είσοδο του παράνομου χωματόδρομου στην δρακόλιμνη Βερλίγκα!!!


Με την τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο του παράνομου χωματόδρομου στη Δρακόλιμνη Βερλίγκα στα Τρίκαλα θα αποτραπεί η διέλευση των οχημάτων που σκοπό είχαν το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο χωματόδρομος ξεκινά από τα Τρίκαλα και φθάνει μέχρι τα Ιωάννινα, περιοχές οι οποίες εντάσσονται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Natura 2000 και στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Περιστερίου.Το θέμα που είχε φέρει στο φως η τηλεόραση του ΣΚΑΪ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απασχόλησε ακροατή του ΣΚΑΪ, ο οποίος μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εξέφρασε την απορία τι θα γίνει με το δρόμο που διανοίχτηκε μεν παράνομα και παραμένει ανοιχτός για όσους θέλουν να εξασκήσουν το χόμπι τους.Σε επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο του Δασαρχείου Καλαμπάκας, πληροφορηθήκαμε ότι το ερευνητικό έργο της Δασικής Υπηρεσίας συνεχίζεται για να εντοπιστεί ποιος έχει κάνει την παράνομη διάνοιξη. Όσον αφορά στα μέτρα για την Προστασία της συγκεκριμένης έκτασης στα όρια του Δήμου Τρικάλων, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα πρόσθεσε ο Δασάρχης. Λόγω υψομέτρου (1900μ.), η βλάστηση είναι χορτολιβαδική και η αναδάσωση επιτυγχάνεται μόνο με φυσικό τρόπο σύμφωνα με τους δασολόγους.Έχει απαγορευθεί η διέλευση των τροχοφόρων οχημάτων τόνισε ο Δασάρχης Καλαμπάκας και συμπλήρωσε ότι εγκρίθηκε πριν από 4 μήνες από τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας η πρόταση του Δασαρχείου για την τοποθέτηση μπάρας στην αρχή του δρόμου.Οι καιρικές συνθήκες όμως στην ορεινή περιοχή, το χιόνι και οι κατολισθήσεις εμπόδιζαν την προσέγγιση του σημείου από τα συνεργεία με αποτέλεσμα η μπάρα να μην έχει τοποθετηθεί ακόμη. Η διαβεβαίωση που είχαμε από το Δασαρχείο Καλαμπάκας ήταν ότι σε ένα μήνα η μπάρα θα έχει τοποθετηθεί προκειμένου να αποκλείει τη διέλευση των τζιπ που επέλεξαν αυτό το σημείο για να ελέγξουν τις αντοχές των εκτός δρόμου αυτοκινήτων τους. Στο σημείο πρόκειται να τοποθετηθούν και προειδοποιητικές πινακίδες. Ας ελπίσουμε ότι η μπάρα θα είναι μονίμως κατεβασμένη τόσο για τα περίπου δύο χιλιόμετρα στα όρια των Τρικάλων όσο και για το υπόλοιπο της διαδρομής που οδηγεί στα Ιωάννινα.

ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Όχι στο ξεπούλημα της "ΔΩΔΩΝΗΣ"

Οι παραγωγοί, οι εργαζόμενοι και οι κοινωνικές δυνάμεις της περιοχής μπορούν να κρατήσουν και να λειτουργήσουν τη "ΔΩΔΩΝΗ"

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια πρωτόγνωρη δυναμική αντίστασης στο ξεπούλημα της "ΔΩΔΩΝΗΣ" καθώς όλο και περισσότερο γίνεται αισθητό ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο στην διαδρομή μιάς επιχείρησης που συνδέθηκε όσο καμιά άλλη με τον παραγωγικό πυρήνα της Ηπείρου.Οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης αλλά και γενικότερα η κοινωνία βιώνουμε την πιο επιθετική εφαρμογή της πολιτικής ξεπουλήματος δημόσιων αγαθών και πόρων στη περιοχή μας.Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Α. Παπανδρέου, εκτελώντας τυφλά και πιστά τις εντολές των νεοσυντηρητικών πατρώνων, που η ίδια –μόνη της και χωρίς την εντολή του ελληνικού λαού!- αποφάσισε να βάλει ως υπερκυβερνήτες της χώρας μας, προχωρεί στο τελικό στάδιο της αποσάρθρωσης, αν μη πλήρους καταστροφής, του κοινωνικού κράτους προς όφελος των λυμεώνων-τοκογλύφων, που αποκαλούνται «Αγορές».Στο στάδιο του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των εθνικών πόρων, στο όνομα της ...ύψιστης αρχής τους να ιδιωτικοποιήσουν και απομυζήσουν τα πάντα. Ειδικότερα στους Γιαννιώτες η εκχώρηση δημόσιων χώρων και επιχειρήσεων σε ιδιώτες έχει δείξει τα ...ευεγερτικά της αποτελέσματα στην "ΟΑΣΗ", που στέκει ρημάδι και σκουπιδότοπος στο κέντρο της πόλης πάνω από 3 χρόνια τώρα.Για την "ΔΩΔΩΝΗ" Α.Β.Γ.Η. το σχέδιο τό προωθούν ως «καθαρό» και "νομικά άρτιο": Η Αγροτική Τράπεζα ελέω μνημονίου, «απαλλάσσεται» από την συμμετοχή σε επιχειρήσεις συνεταιριστικού χαρακτήρα: ΣΕΚΑΠ, Ζάχαρη, ..."ΔΩΔΩΝΗ". Το μερίδιό της θα πουληθεί στα κοράκια του ιδιωτικού κεφαλαίου, της ιδιωτικής υστεροβουλίας. Κοράκια που θα πέσουν πάνω της για να εκμεταλλευτούν ληστρικά το πολυπόθητο προϊόν -το γάλα των παραγωγών μας- που ο μόχθος των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων καθιέρωσε σε όλο τον κόσμο ως ποιοτικά ανώτερο με το ιστορικό όνομα "ΔΩΔΩΝΗ".Το ξεπούλημα της "ΔΩΔΩΝΗΣ" σχεδιάζονταν καιρό τώρα και τό προετοίμασαν με τον διορισμό «κατάλληλης» διοίκησης από πρόσωπα-κομματόσκυλα, πολύ γνωστά για τις «επιδόσεις» τους σε προβληματικές επιχειρήσεις παλιότερα και την «επιτυχία» τους να αυξήσουν εξοργιστικά την προσωπική τους περιουσία.Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του σχεδίου ξεπουλήματος που στηρίζουν με την μια ή την άλλη μορφή οι δυνάμεις της τρόϊκας και η "πρόθυμη" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τά ξέρουμε καλά.Πέρασμα της παραγωγής στον απόλυτο έλεγχο ιδιωτών "καρχαριών", ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών, διάλυση του εργοστασίου και απολύσεις των εργαζομένων, αφού θα μπορούν οπουδήποτε πλέον να παράγουν φέτα "ΔΩΔΩΝΗ", ευτελιστικές τιμές για το γάλα που θα αγοράζουν, υψηλές τιμές για τους καταναλωτές, άγνωστη προοπτική για την ποιότητα του προϊόντος.Πώληση της "ΔΩΔΩΝΗΣ" αποτελεί πραγματική αιτία πολέμου όλων των Ηπειρωτών ενάντια σε μια κατάπτυστη κυβέρνηση και σε ένα πρωθυπουργό που ψεύδεται ασύστολα. Η "ΔΩΔΩΝΗ" δεν είναι μια τυχαία παραγωγική μονάδα. Είναι σημείο αναφοράς του αγροτικού-εργατικού μόχθου και της τεράστιας προσφοράς του στην κοινωνία και τον τόπο.Είναι μια εύρωστη και κερδοφόρα επιχείρηση στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας, που η αξία της δεν μπορεί να αποτιμηθεί με όρους των «Αγορών» και των φαύλων χρηματηστηριακών τους παιχνιδιών.Η "ΔΩΔΩΝΗ" στηρίζει το αγροτικό εισόδημα, αντιστέκεται στα καρτέλ γάλακτος και προσφέρει στον καταναλωτή αγνά και ασφαλή προϊόντα. Η πώλησή της σηματοδοτεί την πλήρη διάλυση του ελληνικού αγροτοκτηνοτροφικού ιστού, όπως τόν ξέραμε μέχρι σήμερα, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στα μεγάλα ιδιοτελή συμφέροντα, κάτω από τους φετφάδες της νέας Κ.Α.Π.Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Κανένα πωλητήριο και καμιά υποτελής κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει ταφόπλακα στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί, όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ "ΔΩΔΩΝΗΣ" και των Ηπειρωτών, όπου στον κόσμο και αν βρίσκονται. Η πώληση της αποτελεί προσβολή, όχι μόνο των Ηπειρωτών, αλλά όλης της φτωχής αγροτιάς στην Ελλάδα που βιώνει καθημερινά συνθήκες προτεκτοράτου και χώρας-μπανανίας!Το ιδιοκτησιακό θέμα της "ΔΩΔΩΝΗΣ" είναι θέμα πολιτικό!Η "ΔΩΔΩΝΗ" ανήκει στους φυσικούς της φορείς, στους κτηνοτρόφους- παραγωγούς και στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Κανένας άλλος δεν δικαιούται την υπεραξία που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια.Η κυβέρνηση καλείται να πράξει το αυτονόητο και να κρατήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την μη πώλησή της.Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα παραγωγών και εργαζόμενων για να μη ξεπουληθεί η βιομηχανία και γίνει άθυρμα και πηγή πλουτισμού των μεγαλόσχημων κεφαλαιούχων-κορακιών.Ανοίγει τον διάλογο για άμεση αυτοδιαχειριστική λύση στο σημερινό αδιέξοδο!Θεωρούμε ότι έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα οι παραγωγοί, οι εργαζόμενοι και οι κοινωνικές δυνάμεις της περιοχής οφείλουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και συνεπώς να κρατήσουν και να λειτουργήσουν τη "ΔΩΔΩΝΗ".
ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Έλληνες και τυπικά οι 83 πρώτοι ομογενείς


Tην Ελληνική Ιθαγένεια απέκτησαν σήμερα 83 ομογενείς σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Λαική Αγορα Πρέβεζας.Οι ομογενείς έλαβαν τα ελληνικά διαβατήρια από τους υπαλλήλους του αρμόδιου τμήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πρέβεζα και στην συνέχεια έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Νόμο όρκο. Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Πρέβεζα και την παρακολούθησε ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Φώτης Ράπτης.Οι 83 ομογενείς (καταγόμενοι κυρίως από την Αλβανία) δεν έκρυψαν την συγκίνησή τους για το ότι έγιναν και επίσημα έλληνες πολίτες ευχαριστώντας όλους όσοι τους βοήθησαν στην προσπάθεια που κατέβαλλαν για την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο ο κ. Ράπτης όσο και οι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πρέβεζας καλωσορίζοντας τους 83 ομογενείς. Η διαδικασία θα επαναληφθεί σύντομα με δύο νέες ορκωμοσίες 50 και 90 ατόμων αντίστοιχα. Πολλοί από τους ομογενείς βρίσκονται στην Ελλάδα πολλά χρόνια και μόλις τώρα κατάφεραν να γίνουν και τυπικά Ελληνες ενώ -όπως υπογραμμίζουν- έλληνες αισθάνονται από την πρώτη στιγμή στην ψυχή έχοντας δημιουργήσει οικογένειες και έχοντας χτίσει το μέλλον τους στην Πρέβεζα. Ανάμεσά τους ήταν και πολλά νέα παιδιά τα οποία έλαβαν την ιθαγένεια κάνοντας πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία όνειρα για το μέλλον.

Εκπαιδευτικό-Περιβαλλοντικό Διήμερο από το Παράρτημα Ηπείρου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Φιλιατών


Ευκαιρία για γνωριμία με την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της παραμεθόριας Θεσπρωτίας και της γειτονικής Αλβανίας αποτελεί το εκπαιδευτικό διήμερο που διοργανώνει το παράρτημα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Φιλιατών.Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά κάθε τόπου αποτελεί τμήμα της ταυτότητάς του και του καθημερινού περιβάλλοντος διαβίωσης των κατοίκων του. Στην έννοια της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να ενταχθεί ένα ευρύ φάσμα στοιχείων όπως το αγροτικό τοπίο, οι ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, τα ιστορικά μνημεία ενός τόπου κ.λπ. Η διατήρηση αυτής της κληρονομίας συμβάλλει στην περιβαλλοντική ποιότητα ζωής στις πόλεις και την ύπαιθρο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η δημιουργική διαχείρισή της και η προστασία της.Στόχος του εκπαιδευτικού διήμερου είναι η γνωριμία με μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως ο αρχαιολογικός χώρος και το Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού στην Αλβανία, αλλά και με αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας όπως η αρχαία Γιτάνη, δίπλα στον ποταμό Καλαμά, κοντά στη Σαγιάδα.Επιπλέον, θα υπάρξει η ευκαιρία για επίσκεψη σε ευαίσθητες οικολογικά παραμεθόριες περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Natura, όπως είναι το Δέλτα του ποταμού Καλαμά, με σκοπό την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτών σε θέματα που αφορούν την προστασία τους και θα πραγματοποιηθούν οικοξεναγήσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς των Φιλιατών.Το διήμερο θα ξεκινήσει με το θεωρητικό του κομμάτι το Σάββατο 28 Μαΐου 2011, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Φιλιατών, με εισηγήσεις από την Πρόεδρο του Παραρτήματος Ηπείρου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. κ. Νάστου Μ., τον Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Φιλιατών κ. Νικολάου Μάρκο, τον εκπρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών Καλαμά-Αχέροντα. Κωσταντίνη Αλέξ., τον Επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκόγκα Θεμιστοκλή και τη Δ/ντρια της ΛΒ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Τζιγκουνάκη Αναστασία.Την ίδια μέρα, θα ακολουθήσει επίσκεψη στην περιοχή της Σαγιάδας (Δέλτα Καλαμά, Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά), γνωριμία με τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής Φιλιατών (Κεραμίτσα –μονοπάτι Λάγγαρη-Δάφνη-παραδοσιακό οικισμό στο Φοινίκι-Ι.Μονή Γηρομερίου Φιλιατών).Κατά τη δεύτερη ημέρα, Κυριακή 29 Μαϊου 2011, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Αλβανία και ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού και στον αρχαιολογικό χώρο.Η φιλοξενία και οι μετακινήσεις των συμμετεχόντων θα γίνουν με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.).

ΑΡΤΑ:Η πρώτη πυρκαγιά του καλοκαιριού στο Νεοχωράκι


Φωτιά εκδηλώθηκε χθες γύρω στις 2.30 το μεσημέρι σε αγροτική έκταση στο Νεοχωράκι Άρτας καίγοντας περίπου 10 στρέμματα στα οποία υπήρχαν και ελαιόδεντρα. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς έλαβαν μέρος άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας που έφτασαν στο σημείο με τρία πυροσβεστικά οχήματα. Να σημειωθεί ότι το χθεσινό είναι το πρώτο σοβαρό περιστατικό που σημειώνεται στην περιοχή της Άρτας από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Η αιτία που εκδηλώθηκε η φωτιά παραμένει άγνωστη.

Απάντηση της Περιφέρειας σε σχόλιο αναγνώστη


Σε ανάρτηση που έγινε στο Blog σας την Δευτέρα, αναγνώστης σας έθετε το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλου της Π.Ε. Πρέβεζας που είναι αποσπασμένος σε γραφείο βουλευτή.Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αποσπάσεις υπαλλήλων Π.Ε. στα βουλευτικά γραφεία γίνονται στο πλαίσιο του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και της διάταξης αυτής έχουν κάνει χρήση αρκετοί βουλευτές της Ηπείρου.Σύμφωνα με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο οι βουλευτές είναι εκείνοι οι οποίοι βεβαιώνουν τις ώρες εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση των αποσπασμένων υπαλλήλων, χωρίς να είναι δυνατός ο έλεγχος από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σήμερα, των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στο παρελθόν.Μέχρι και το 2010 η δαπάνη της υπερωριακής απασχόλησης των αποσπασμένων υπαλλήλων καλυπτόταν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Από 1η -1ης -2011, επιβαρύνει πλέον τις υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν οργανικά οι αποσπασμένοι και αυτό παρά τις διαμαρτυρίες των περιφερειακών οργάνων.

Τελικά ΔΕΝ θα γκρεμιστεί το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων !!!


Με μια απόφαση της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δήμητρας Γεωργακοπούλου – Μπάστα, μαθαίνουμε ότι ΔΕΝ θα κατεδαφισθεί το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων!!!Δηλαδή 40 χρόνια τώρα το κτίριο των δικαστηρίων ήταν αυθαίρετο !!! Λες και ήταν κανένα σπιτάκι ή καμιά επεκτασούλα !!!Το zitsagate, για του λόγου το αληθές...σας έχει (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) την 4983/473/10 Μαΐου 2011 απόφασή που έβγαλε η Γενική Γραμματέας με θέμα «Εξαίρεση από την κατεδάφιση του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων, στο Ο.Τ.147Β, εντός εγκεκριμένου Ρ.Σ. πόλης Ιωαννίνων, Ν. Ιωαννίνων, σύμφωνα με το άρθρο 9, παραγρ.10 του Ν.1512/1985 (ΦΕΚ 4/Α).» για να μάθουμε ότι τα δικαστήρια ήταν αυθαίρετα !!!

zitsagate

Στην Άρτα ο Κώστας Ασκούνης


Μετά την κατά κοινή ομολογία πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε Αρτας του ΠΑΣΟΚ με ομιλήτρια την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόληση Αννα Νταλάρα, αυτή την Κυριακή 29 Μαίου και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ θα πραγματοποιηθεί Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Καλλιθέας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Ασκούνη.Η Ν.Ε Αρτας του ΠΑΣΟΚ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να παραστούν στην διαδικασία η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης του Σεπτεμβρίου.

Κατά προτεραιότητα εργασίες ύδρευσης στην Αμφιθέα


Σε βλάβη που υπέστη το δίκτυο του ΣΥΔΚΛΙ, κοντά στο Πέραμα, οφείλεται η πολύωρη διακοπή νερού που σημειώθηκε στο Τοπικό Διαμέρισμα της Αμφιθέας. Η βλάβη αποκαταστάθηκε νωρίς το πρωί.Πέραν αυτού, το Τοπικό Διαμέρισμα της Αμφιθέας, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, εδώ και πολλά χρόνια. Η υπερσυγκέντρωση αλάτων στους σωλήνες έχει αχρηστεύσει ουσιαστικά το δίκτυο, με αποτέλεσμα στα περισσότερα σπίτια να φτάνει πολύ λίγο νερό και με χαμηλή πίεση, ενώ σε κάποια, κατά τη θερινή περίοδο, δεν φτάνει καθόλου.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, στην τελευταία του συνεδρίαση, συζήτησε αναλυτικά το πρόβλημα και αποφάσισε να παρέμβει κατά προτεραιότητα.Έτσι θα προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση του δικτύου, συνολικού μήκους 1200 μέτρων, ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.Η παρέμβαση αυτή θα γίνει άμεσα και πριν ξεκινήσει το μεγάλο έργο υδροδότησης του Περάματος, στο οποίο περιλαμβάνονται εργασίες και στο τοπικό διαμέρισμα της Αμφιθέας.Με τον τρόπο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ και η Δημοτική Αρχή ανταποκρίνονται σε ένα δίκαιο και εύλογο αίτημα των κατοίκων.

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τα έργα επεξεργασίας λυμάτων σε Άρτα και Πρέβεζα


Ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Παπασιώζος προσυπέγραψε ερώτηση, την οποία κατέθεσαν στη Βουλή στις 19-05-2011, (Αριθ. πρωτ. 16558) από κοινού, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Δημήτριο Τσουμάνη, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με θέμα: «Αναγκαία η επιτάχυνση υλοποίησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στην Άρτα και την Πρέβεζα». Η ερώτηση έχει ως εξής: «Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ρύπανσης του Αμβρακικού είναι τα αστικά λύματα που προέρχονται από οικισμούς οι οποίοι γειτνιάζουν με τον κόλπο. Το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα, παρόλα αυτά η ρύπανση από τα λύματα παραμένει ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Τομέα Περιβάλλοντος και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή της Άρτας και της Πρέβεζας και της ενημέρωσης από αρμόδιους τοπικούς φορείς.
Παρόλα αυτά, όμως, οι υποδομές διαχείρισης λυμάτων οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την περιοχή έχουν ελάχιστα προχωρήσει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα στην Άρτα, οι εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων και τα αποχετευτικά δίκτυα που προβλέπονται στον Άραχθο και το Κομπότι όπως και στην Πρέβεζα, οι αντίστοιχες υποδομές στο Λούρο και το Φανάρι, έχουν μέχρι σήμερα μηδενική πρόοδο υλοποίησης μέσω του ΕΠΕΡΑΑ. Έχει μεγάλη σημασία να προωθηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο έργα επεξεργασίας λυμάτων ειδικά σε προβλεπόμενους οικισμούς που γειτνιάζουν με ευαίσθητα οικοσυστήματα και προστατευόμενες περιοχές.Η Άρτα και η Πρέβεζα είναι περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για την προστασία του Αμβρακικού γι΄αυτό και είναι ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν από το Υπουργείο η ένταξη και η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας λυμάτων που προβλέπονται ώστε να αντιμετωπιστεί ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ρύπανσης του κόλπου. Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
-Που οφείλεται η καθυστέρηση ένταξης και υλοποίησης των παραπάνω έργων στις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας;
-Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους;».

Ξεκινούν οι εργασίες στο δρόμο προς Νεοχωρόπουλο- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Ξεκινούν οι εργασίες για την αναβάθμιση της τοπικής οδού σύνδεσης του Δημοτικού Διαμερίσματος Νεοχωρόπουλου με την πόλη των Ιωαννίνων στον κόμβο Σεισμοπλήκτων.Πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας, το οποίο θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι και θα επιτρέψει την μετακίνησή τους με ασφάλεια.Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου και ο προυπολογισμός του ανέρχεται στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ.Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «Θέστωρ ΑΤΕ- Νάστος Κωνσταντίνος του Γεωργίου».Το έργο αφορά αναλυτικά στην αναβάθμιση της οδού Σάββα Νικολάτου- Ασημακοπούλου που αποτελεί την κύρια συλλεκτήρια οδό των Σεισμοπλήκτων και του Νεοχωρόπουλου και συνδέει την περιοχή αυτή με την πόλη των Ιωαννίνων, την παράκαμψη και την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Άρτας.Περιλαμβάνει δε τρία υποέργα:
* Τις απαλλοτριώσεις
* Την αναβάθμιση της τοπικής οδού
* Την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ
Το συνολικό μήκος του δρόμου είναι 1,9 χιλιόμετρα και από την σύμβαση προβλέπεται η ολοκλήρωσή του εντός 29 μηνών.Με αφορμή την έναρξη του έργου και το γεγονός ότι στην οδό Ασημακοπούλου, στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, θα αρχίσουν εργασίες κατασκευής σε όλο το μήκος της, με απόφαση του Δημάρχου, απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων.
Συγκεκριμένα:
* Από σήμερα και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι το πέρας των εργασιών του τμήματος αυτού, από τον κόμβο παράκαμψης της πόλης των Ιωαννίνων μέχρι την οδό Περιβλέπτου.
* Μετά την ολοκλήρωση του τμήματος αυτού, και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, απαγορεύεται η κίνηση από την οδό Περιβλέπτου μέχρι την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, είσοδος οικισμού Ανθούπολης.
* Από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι τη γέφυρα Σεισμοπλήκτων, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

Στοπ στις εργασίες και στο λιμάνι Ηγουμενίτσας


Προβλήματα χρηματοδότησης έχει και το έργο της β’ φάσης του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας. Η κατασκευαστική εταιρία ήδη από το Πάσχα άρχισε να διώχνει εργάτες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουν απομείνει στο έργο περίπου οκτώ άνθρωποι! Το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση επιβεβαίωσε στον «Ηπειρωτικο Αγώνα» και η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων/Μεγάλων Έργων Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Πρέβεζα.Οι εργασίες της β’ φάσης ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2007, με προϋπολογισμό 66,2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε εξασφαλιστεί μέσω του Ταμείου Συνοχής. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011. Το έργο πήρε όμως παράταση. Τον περασμένο Μάρτιο, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης κατά την επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα, δήλωνε: «Η β’ φάση του λιμανιού, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε με σημαντική καθυστέρηση το 2007 και παρόλα τα τεχνικά και χρηματοδοτικά προβλήματα που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα, δουλέψαμε τους τελευταίους μήνες, τα ξεπεράσαμε και έτσι μπορούμε να πούμε πως θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2012».Τα χρηματοδοτικά προβλήματα δεν άργησαν να έρθει. Ένα μόλις μήνα μετά τις δηλώσεις του κ. Μαγκριώτη, η κατασκευαστική εταιρία άρχισε να «παγώνει» τις εργασίες. Το αντικείμενο των εργασιών της β’ φάσης είναι η κατασκευή δύο θέσεων πλαγιοπρυμνοδέτησης για πλοία τύπου ferries, δύο αποβατικών σταθμών και προβλήτας και υδραυλικών έργων, οδοποιίας, πάρκινγκ.Το «πάγωμα» των εργασιών γίνεται σε μια περίοδο που αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση των έργων της γ’ φάσης του λιμανιού, τα οποία θα οδηγήσουν σε σημαντική αναβάθμιση της πύλης αυτής προς την Ευρώπη. Η εταιρία που προέκυψε ως προσωρινή ανάδοχος από τον διαγωνισμό είναι η Ιόνιος ΑΤΕ. Η ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα είναι 4,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η γ’ φάση περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο πρόσθετων θέσεων, νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και έργα οδοποιίας εντός και εκτός ζώνης του λιμένα. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία του πρώτου υποτμήματος από το λιμάνι έως και την Πλαταριά, συνολικού μήκους 3,7 χλμ.Στο μεταξύ, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης αποκρατικοποιούνται σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Οικονομίας για την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων προκειμένου να γίνει άμεση προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Πώς θα λειτουργήσουν τα διόδια στην Εγνατία;


Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν οι σταθμοί διοδίων επί της Εγνατίας Οδού,υπέβαλε ο βουλευτής και τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης. Ακόμη, ερωτά βάσει ποιου διαγωνισμού έγιναν οι αναθέσεις, πότε θα είναι έτοιμα τα ηλεκτρονικά διόδια και ποια πολιτική θα ακολουθήσει το υπουργείο Μεταφορών για τον καθορισμό της τιμής των διοδίων, υπογραμμίζοντας πως η λειτουργία τους έχει προσωρινό χαρακτήρα.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ: Ταχύτητα, προγραμματισμός και εξυπηρέτηση πολιτών


Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων από τους Διευθυντές και τους Προϊσταμένους όλων των υπηρεσιών του Δήμου.Ο Φίλιππας Φίλιος έδωσε αυστηρές οδηγίες προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες τόσο για την τήρηση του ωραρίου εργασίας, όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. «Οι υπηρεσίες πρέπει να εναρμονιστούν με τους ρυθμούς της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οφείλουν να είναι φιλικές με τον πολίτη και να απαντούν με ταχύτητα στα αιτήματά του. Το ωράριο πρέπει να τηρείται αυστηρά», επεσήμανε ο Δήμαρχος και ζήτησε να υπάρξει προγραμματισμός των καλοκαιρινών αδειών ώστε να μην υπάρξουν κενά σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

ΠΡΕΒΕΖΑ: «Τρέχω για την πόλη μου»


Με κεντρικό σύνθημα το «Τρέχω για την πόλη μου» ο Δήμος Πρέβεζας, το Γραφείο Φυσικής Αγωγής, ο Σύλλογος Δρομέων Πρέβεζας και ο Αθλητικός Ομιλος Πρέβεζας διοργανώνουν λαϊκό γύρο πόλης την Κυριακή 5 Ιουνίου.Πρωταγωνιστές σ’ αυτή την όμορφη γιορτή θα είναι οι δημότες οι οποίοι αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών και να αποδείξουν ότι εκείνο που μετρά είναι η συμμετοχή.Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα γίνουν δύο διαδρομές.Η πρώτη διαδρομή θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από την πλατεία Ανδρούτσου και θα απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων της πόλης.Τα παιδιά θα διασχίσουν μια απόσταση 1.600 μέτρων (από πλατεία, οδό Π.Τσαλδάρη, Λ.Ειρήνης, Καρυωτάκη, Ελ. Βενιζέλου ) και θα καταλήξουν στο Δημαρχείο όπου και θα γίνει η απονομή στους νικητές.Αμέσως μετά θα δοθεί το σήμα της εκκίνησης για τους ενήλικες οι οποίοι θα ξεκινήσουν από την πλατεία, θα διασχίσουν την οδό Σπηλιάδου, θα ανέβουν την Αντιντάντων, θα φτάσουν στον φόρο και από εκεί στην οδό Χαονίας , θα διασχίσουν την οδό Δημητρίου Κρόκου και μέσω της οδού Νικοπόλεως θα φτάσουν στον κυκλικό κόμβο της ζεύξης θα βαδίσουν παράλληλα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και θα επιστρέψουν και πάλι στο Δημαρχείο μέσω της Κυανής Ακτής έχοντας διανύσει μια απόσταση 6 χιλιομέτρων.Ο λαϊκός γύρος πόλης συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και οι διοργανωτές μας παροτρύνουν μέσα από την συμμετοχή μας σ΄ αυτόν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης για την πόλη μας, την προστασία του δημόσιου χώρου και της φυσικής κληρονομιάς που οφείλουμε να διατηρήσουμε ακέραιη για τις επόμενες γενιές.

Οφέλη δήμου από πραγματική απογραφή


Σημαντικά οικονομικά οφέλη θα έχει ο δήμος Ιωαννιτών από την πραγματική απογραφή εκτιμά η δημοτική αρχή. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Γιωτίτσας,με χθεσινή δήλωσή του στο σταθμό μας ανέφερε πως τα οικονομικά από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, για την επόμενη δεκαετία, θα ανέρχονται σε 55 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σημείωσε πως τα στοιχεία με τον πραγματικό πληθυσμό καθιστούν πιο έγκυρη τη μελέτη και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει καλύτερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Έκθεση Ζωγραφικής του 11ου Γυμνασίου Ιωαννίνων και του παραρτήματος του 3ου ΓΕΛ Ιωαννίνων στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών


Στο πολύχρωμο σύνολο των έργων των μαθητών του 11ου Γυμνασίου Ιωαννίνων και του παραρτήματος του 3ου ΓΕΛ Ιωαννίνων καθρεφτίζονται οι αναζητήσεις, η αισθητική και η ευαισθησία των σημερινών εφήβων. Στο μονόωρο μάθημα των Εικαστικών ο μαθητής αποκτά ένα πολύτιμο εφόδιο: μαθαίνει να εκφράζεται και να επικοινωνεί μέσω της Τέχνης ως δημιουργός και ως θεατής. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που φτάνει στο τέλος της, οι μαθητές δούλεψαν με κέφι, ομαδικότητα και αφοσίωση, δημιουργώντας έργα με προσωπικότητα και πρωτοτυπία.Tο 11ο Γυμνάσιο διοργανώνει, για πρώτη χρονιά, Έκθεση Ζωγραφικής, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου έως και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011. Επιλογή έργων των μαθητών του Γυμνασίου και όποιων από τη Β' Λυκείου επέλεξαν το μάθημα του Ελευθέρου Σχεδίου, θα εκτεθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1η Ιουνίου, στις 18.00.Ώρες λειτουργίας: 11.00- 13.00 και 18.00- 21.00 καθημερινά. Η υπεύθυνη καθηγήτρια Βουργαρίδη Δήμητρα θα παρευρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο τις απογευματινές ώρες.

Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων


Την Κυριακή, 29 Μαΐου 2011, και ώρα 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την κύρια Αλίκη-Ισμήνη Τριάντη, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, στην αίθουσα «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (Πάρκο Λιθαρίτσια). To θέμα της ομιλίας είναι: Ο ναός του Απόλλωνος στο Άκτιο.Η συγκεκριμένη ομιλία διοργανώνεται από την Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακή στο Μουσείο».Η κυρία Αλίκη-Ισμήνη Τριάντη σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (Ολυμπία, Κυκλάδες, Σάμο), στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών και διετέλεσε Έφορος των Αρχαιοτήτων και διευθύντρια του Μουσείου της Ακροπόλεως. Διετέλεσε Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Το επιστημονικό της έργο εστιάζεται στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και είναι δημοσιευμένο σε πλήθος μελετών σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Θεωρείται από τους πλέον ειδικούς στην αποκατάσταση των γλυπτών της Ακροπόλεως και είναι μέλος της αντίστοιχης Επιστημονικής Επιτροπής.Έχει δώσει διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά Ινστιτούτα και Μουσεία. Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.Την τελευταία δεκαετία διευθύνει τις ανασκαφικές έρευνες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Ιερό του Ακτίου Απόλλωνος στο Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας.

Εγγραφές στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς


Εν όψη της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς θα δεχθεί και φέτος εγγραφές – μετεγγραφές στην Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου.Το Σχολείο μας ακολουθεί το κοινό πρόγραμμα μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως και τα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια.Ας σημειωθεί ότι οι μαθητές του Σχολείου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα είτε διαμένοντας στις οικογένειες τους, έχοντας δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης, είτε διαμένοντας στην υποδειγματική Εστία που λειτουργεί με άριστους όρους στους χώρους του Σχολείου όπου σίτιση και διαμονή παρέχονται επίσης δωρεάν.Οι μαθητές της Γ΄ τάξης έχουν δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνάμα απολαμβάνουν την αποκλειστική δυνατότητα πρόσβασης σε ποσοστό 10% επιπλέον από τον αριθμό των εισακτέων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες οι οποίες προσφέρουν πτυχία ισότιμα Πανεπιστημιακών Σχολών, στα προγράμματα Ιερατικών Σπουδών, Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης και Διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων.Οι εγγραφές στην Α΄ Λυκείου και οι μετεγγραφές στις Β΄ και Γ΄ Λυκείου σε όλες τις τάξεις πραγματοποιούνται έως την έναρξη των μαθημάτων του νέου Σχολικού έτους, ενώ οι μετεγγραφές ακολουθούν τις κείμενες διατάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 26530-41285, 26530-41485, 26530-41226 καθώς και διαμέσου του e-mail: mail@lyk-ekkl-vellas.ioa.sch.gr.

Στην Πρέβεζα ο Πάρης Κουκουλόπουλος


Στα πλαίσια των εργασιών για την Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτέμβρη του Πα.Σο.Κ. θα γίνει διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα, τα μέλη και τους φίλους του Πα.Σο.Κ. Νομού Πρέβεζας,με κεντρικό ομιλητή τον Βουλευτή Ν. Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλο, με θέματα:
-Το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση»
-«Ανάπτυξη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου»
-«Κοινωνικό κράτος»
-«Εθνική Άμυνα και εξωτερική πολιτική»
-«Σοσιαλιστική προοπτική»
Η διαβούλευση θα γίνει την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 και ώρα 10:30 π.μ. στην Θεοφάνειο αίθουσα στην κεντρική αγορά Πρέβεζας.

ΑΡΤΑ:Τέλος στην αυθαιρεσία των τραπεζοκαθισμάτων


Τάξη στις κεντρικές πλατείες και τους πεζόδρομους της πόλης επιχειρεί να βάλει η δημοτική αρχή Άρτας. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την κανονιστική απόφαση,έχοντας ως κεντρικό στόχο την «απελευθέρωση» των κοινόχρηστων χώρων από τα τραπεζοκαθίσματα και τις αυθαίρετες κατασκευές. Σήμερα, συνεργείο του δήμου θα καθορίσει επακριβώς τους χώρους που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, ενώ στην όλη διαδικασία θα παρίσταται και ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης.

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Αρτας


Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Αρτας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη Πέμπτη. Σε νέα Γενική Συνέλευση αποφάσισαν επιπλέον τη συνέχιση για δεύτερη βδομάδα του πρωινού αποκλεισμού των ταμείων καταργώντας στην πράξη το «χαράτσι» των 5 ευρώ που δίνουν οι ασθενείς. Με στήριγμα τη συσταθείσα Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Νοσοκομείου οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για νυχτερινά και υπερωρίες από το 2009, αναδεικνύοντας παράλληλα πτυχές που σχετίζονται με την εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση και στο χώρο της Υγείας, όπως είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Σε συμβολική κατάληψη των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων προχώρησαν χτες το απόγευμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με τους ασθενείς να εξετάζονται χωρίς να πληρώνουν.

Παραίτηση Κολόκα από Δ.Σ. ΠΑΣ


Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα υπέβαλε ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας. Όπως αναφέρει, στάθηκε δίπλα στην ομάδα στα εύκολα και στα δύσκολα, συγχαίρει τη ομάδα για την άνοδό της στην Σούπερ Λιγκ και επιπλέον σημειώνει πως έχει διαφορετική άποψη σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση με την οργάνωση και λειτουργία της ομάδας για τη χρονιά που έρχεται.

Ποδηλατοδρομία στη λίμνη Αώου


Ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου σε συνεργασία με το δήμο Μετσόβου οργανώνουν ποδηλατική εκδρομή στην Λίμνη Πηγών Αώου την ερχόμενη Κυριακή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στ τηλέφωνο 6974083835, ενώ οι ανήλικοι ποδηλάτες θα πρέπει να συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους.

Το ΚΕΘΕΑ καθαρίζει το Γιαννιώτικο Σαλόνι


Πρωτοβουλία για τον καθαρισμό των χώρων στο Γιαννιώτικο Σαλόνι αναλαμβάνει το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού που ανακηρύχτηκε το 2011. Σήμερα, μέλη του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ μαζί με μέλη του Ροταριανού Ομίλου Ιωαννίνων θα κάνουν καθαρισμό του χώρου από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο


Συνεδριάζει σήμερα στις 6 το απόγευμα το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου με 8 συνολικά στην ημερήσια διάταξη. Τα κυριότερα θέματα φορούν στην κατασκευή προσθήκης πενταόροφου κτιρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθώς και στο σχεδιασμό μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ήπειρο.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από το βήμα του ΣΕΒ, χθες, υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα και θα σωθεί και θα αλλάξει. Όσο είμαι εγώ εδώ τίποτε άλλο δεν με απασχολεί".Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ιστορία των αλλαγών δεν τελείωσε, αλλά είναι σε εξέλιξη, και πρόσθεσε ότι αν η χώρα λυγίσει τώρα, όλες οι θυσίες θα πάνε χαμένες.Κάλεσε σε συναίνεση και συνευθύνη για τον "κάβο των επόμενων εβδομάδων", λέγοντας ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση μόνη της να παλεύει με τα "θηρία" και στο εσωτερικό να πλαγιοκοπείται συνεχώς, για μικροκομματικούς λόγους από κόμματα που θέλουν να λέγονται υπεύθυνα. "Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση, αρκεί να ανεβάζει την αξιοπιστία μας και να επιτυγχάνει τους στόχους που έχουμε βάλει και έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας" είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος και στις συναντήσεις που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εκπρόσωποι της τρόικας στη ΝΔ


Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει σήμερα στα γραφεία της ΝΔ το οικονομικό επιτελείο του κόμματος για να συζητήσουν τα μέτρα που έχει προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς για την ανάκαμψη της οικονομίας.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από σχετικό αίτημα της τρόικας καθώς ζήτησαν να υπάρξει συζήτηση για την κοστολόγηση του πακέτου των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Στη ΝΔ εκτιμούν πως «η κίνηση αυτή αποδεικνύει τη σοβαρότητα των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά οι οποίες αν υλοποιηθούν, όπως έχει τονίσει, στο σύνολό τους, θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα μια ώρα πιο γρήγορα από την κρίση».

Στα 1.800 ευρώ ο λογαριασμός των νέων μέτρων για τα νοικοκυριά!


Μεγάλες επιβαρύνσεις προκαλούν στον µέσο οικογενειακό προϋπολογισµό η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες, και των τελών κυκλοφορίας στα οχήµατα καθώς και άλλα µέτρα τα οποία δεν ανακοινώθηκαν ακόμα, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι όπως η εξοµοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης και η µείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 12.000 ευρώ.Αν υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις σε µια µέση τετραµελή οικογένεια απότην αύξηση του ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας προκύπτει, σύµφωνα µε «Τα Νέα» επιπλέον ποσό 340 ευρώ περίπου τον χρόνο.Αν στα παραπάνω προστεθούν οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη µείωση του αφορολόγητου ορίου και την εξοµοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρµανσης, ο επιπλέον λογαριασµός των µέτρων για την ίδια οικογένεια µπορεί και να ξεπεράσει τα 1.800 ευρώ ετησίως.Για παράδειγμα, τετραµελής οικογένεια πληρώνει 4.163 ευρώ τον χρόνο για ένα καλάθι 31 βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Εφόσον αυξηθεί ο ΦΠΑ από 13% σε 23%, θα καταβάλει για το ίδιο καλάθι 4.426 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 263 ευρώ.Στο χαµηλό συντελεστή ΦΠΑ σήµερα βρίσκονται και τα τιµολόγια της ∆ΕΗ, άρα αν µεταταγούν στον υψηλό συντελεστή, θα προκύψει επιβάρυνση 27 ευρώ τον χρόνο στον λογαριασµό του, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δηµοτικά τέλη), δηλαδή από 308 ευρώ θα πληρώνει 335 ευρώ.Αν η οικογένεια αυτή κατέχει αυτοκίνητο 1.600 κυβικών εκατοστών και πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 240 ευρώ, σε περίπτωση που αυτάαυξηθούν κατά 20%, θα καταβάλλει 288 ευρώ, δηλαδή 48 ευρώ επιπλέον.Χαράτσι 700 ευρώ περιµένει τους καταναλωτές και από την εξοµοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης, αν ο φόρος εξοµοιωθεί στα 340 ευρώ /χιλιόλιτρο.Σε αυτήν την περίπτωση, η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης θα αυξηθεί στα 1,30 ευρώ (µε σηµερινές τιµές), από 90 λεπτά/λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο. Έτσι, για µια µέση κατανάλωση 1.800 λίτρων πετρελαίου τον χρόνο, το κόστος θα αυξηθεί στα 2.340 ευρώ, από 1.620 τον περασμένο χειµώνα.

Αυξημένη παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει η μείωση του αφορολόγητου ορίου


Η ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ή τα 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ και οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα θα οδηγήσουν σε νέα μείωση του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου.Πέρυσι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 6.000 ευρώ, καθώς για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων.Ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η διαφορά από το νέο αφορολόγητο όριο έως το εισόδημα του κάθε μισθωτού θα είναι 5% ή 10%.Αν η νέα κλίμακα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα, τότε από τον Ιούλιο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μεγαλύτερες κρατήσεις, αφού ο φόρος που θα παρακρατείται σε µισθούς και συντάξεις θα υπολογίζεται µε τη νέα κλίµακα και το µειωµένο αφορολόγητο.Σημειώνεται ότι η παρακράτηση θα είναι αυξημένη όχι μόνο κατά το ποσό που θα απαιτείται για το νέο, μειωμένο αφορολόγητο, αλλά κατά το διπλάσιο, ώστε να καλυφθεί η διαφορά από το ποσό που δεν παρακρατήθηκε το πρώτο εξάμηνο.Για παράδεiγμα, ζευγάρι με εισόδηµα 20.000 ευρώ το κάθε άτομο που πληρώνει σήµερα φόρο 1.680 ευρώ/άτομο, µε τη νέα κλίµακα και το μειωμένο αφορολόγητο (π.χ. στα 8.000 ευρώ), θα πληρώσει φόρο 2.080 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή, επιπλέον 800 ευρώ οι δύο µαζί.

ΣτΕ: Συνταγματικές οι συνενώσεις δήμων


Συνταγματικές και νόμιμες είναι οι συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων, που έγιναν σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», αποφάσισε - κεκλεισμένων των θυρών- η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με ευρύτατη πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες.Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει Δήμοι και Κοινότητες, και ειδικά ορεινών περιοχών, κατά του «Καλλικράτη» (νόμος 3852/2010) και κατά αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών, με τις οποίες καθορίζεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας, ο οποίος και μειώθηκε. Οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι ο «Καλλικράτης» είναι αντίθετος στις συνταγματικές επιταγές.Οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεχόμενοι τις εισηγήσεις των συναδέλφων τους Ν. Μαρκουλάκη και Παναγιώτας Καρλή, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) Οργανισμούς και η ανάθεση στους Οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων, βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ' αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάσκεψη, οι συνενώσεις των Δήμων έγιναν με βάση δέσμη κριτηρίων, που αντιστοιχούν στα κριτήρια του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και βάσει επιπλέον ειδικών κριτηρίων που εφαρμόστηκαν στο σύνολο των συνενώσεων σε όλη τη χώρα.

Ολοκληρώθηκε η απογραφή


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, αργά χθες το βράδυ, η διαδικασία της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, η οποία ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας. Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ανά την επικράτεια, ικανοποίηση επικρατεί στην ΕΛΣΤΑΤ, για την εξέλιξη της διαδικασίας, ενώ όσοι πολίτες δεν κατάφεραν να απογραφούν, μπορούν να απευθυνθούν από σήμερα και μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα, στα κατά τόπους γραφεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.«Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, οι κάτοικοι της χώρας, στην πλειονότητά τους, συνεργάστηκαν άψογα με τους απογραφείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου, μετά το τέλος της διαδικασίας απογραφής, και πρόσθεσε: «Η ΕΛΣΤΑΤ θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους τους κατοίκους της χώρας, που άνοιξαν την πόρτα τους και βοήθησαν με τη συνεργασία τους στην καταγραφή του πληθυσμού και στη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων».Για όσους δεν πρόλαβαν να απογραφούν, ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι "εάν για οποιονδήποτε λόγο κάποιοι πολίτες δεν έχουν απογραφεί, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες (σσ. από σήμερα), μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο της γενικής απογραφής, που αντιστοιχεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και να απογραφούν εκεί, αλλά όχι με κατ' οίκον επίσκεψη».

Αντιδρούν σε νέα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις


Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος διοργανώνουν από κοινού η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να εκφράσουν την διαφωνία τους στο νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ στις ανακοινώσεις τους και οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναφέρουν ότι το συλλαλητήριο αποτελεί την απαρχή νέων κινητοποιήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το συντονισμό των κινητοποιήσεων η ΓΣΕΕ συγκαλεί για αύριο σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες που είναι μέλη της.Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα κατά των κυβερνητικών μέτρων οργανώνει στις 28 Μαΐου το ΠΑΜΕ στα πλαίσια των οποίων θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 11 π.μ.Με δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής, απαντά η ΟΜΕ-ΟΤΕ στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ, αποχωρώντας έτσι, πλήρως το ελληνικό δημόσιο από το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.Πανό κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ανήρτησαν χθες το απόγευμα μέλη της ΓΕΝΟΠ, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας (Χαλκοκονδύλη 30). Σήμερα εξάλλου, η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει στο ίδιο σημείο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 6 το απόγευμα.Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα η κατάληψη των γραφείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) καθώς και του κεντρικού καταστήματος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΤΤ. Οι πελάτες θα εξυπηρετούνται κανονικά από τα καταστήματα του ΤΤ και το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Στο "κόκκινο" η τριτοβάθμια εκπαίδευση


H πρώτη και κρίσιμη φάση των πανελληνίων εξετάσεων ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, οι φετινές εξετάσεις, χαρακτηρίστηκαν από τις "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμής, όπως ήταν ο περιορισμός των μετεγγραφών ειδικών κατηγοριών, η απόκτηση απολυτηρίου μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων παρακάμπτοντας τη διαδικασία των πανελληνίων, η απόφαση να μη δεχθούν εισακτέους 24 τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και το Τμήμα Κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κλπ.Αυτές καθαυτές οι πανελλήνιες, διακρίνονται φέτος, από τη δυσκολία των θεμάτων, που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή. Οι διορθωτές, έως στιγμής, θεωρούν ότι παρατηρείται μεγάλη αποτυχία σε βασικά μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, ενώ εκτιμούν ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί υποψήφιοι σε πολλά μαθήματα θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, εξορθολογίζοντας έτσι το σύστημα.Αναμένεται πλέον η ολοκλήρωση και των υπολοίπων φάσεων των πανελληνίων εξετάσεων έως ότου ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, έως το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πλέον στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκπέμπουν σήμα κινδύνου.Αν και πολλές φορές έχει ακουστεί ότι τα ανώτατα ιδρύματα βρίσκονται στο κόκκινο, ακόμη και τις περιόδους των παχέων αγελάδων, αυτή τη φορά φαίνεται πως η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο μη περαιτέρω.Τμήματα ή σχολές, όπως π.χ. η αρχιτεκτονική, αναστέλλουν τη λειτουργία τους, ενώ άλλα προβλέπεται ότι θα αναστείλουν εκ των πραγμάτων τη λειτουργία τους.«Μας δηλώνουν από επίσημα χείλη ότι δεν υπάρχει σάλιο. Όμως, για να υπάρξει σάλιο, πρέπει να υπάρχουν και σιελογόνοι αδένες, που είναι τα Πανεπιστήμια», επισημαίνει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε έκτακτη συνεδρίαση των πρυτάνεων την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα προβλήματα, και -όπως είπε ο ίδιος- να δημοσιοποιηθεί εγκαίρως το πρόβλημα.Η προειδοποίηση, που υποκρύπτεται, είναι ότι τα ιδρύματα κινδυνεύουν να βάλουν ομαδικά λουκέτο, εξ ανάγκης, αφού υπάρχουν πανεπιστήμια, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, οι περισσότεροι πρυτάνεις δηλώνουν απερίφραστα ότι θα κάνουν κάθε προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια, καθώς θεωρούν ότι με κλειστά ιδρύματα δεν προχωρεί ούτε η διεκδίκηση των αιτημάτων.Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άρχισε να διαφαίνεται από την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία των πανεπιστημιακών, από το 2009 έως σήμερα οι χρηματοδοτήσεις έχουν πέσει κατά 50%. Συγχρόνως, έχουν σταματήσει οι διορισμοί, ενώ κύμα συνταξιοδοτήσεων σαρώνει, χωρίς να εφαρμόζεται ούτε η αναλογία πέντε προς ένας.Υπάρχει πανεπιστήμιο της Αθήνας που αποφάσισε να μην αποκαθιστά ούτε καν τις καθημερινές ζημιές στο κτίριο. Αν δηλαδή σπάσει ένα τζάμι, δεν αντικαθίσταται. Αυτό δείχνει και το μέτρο του προβλήματος.Ωστόσο, υπάρχει και το πρόβλημα που συνίσταται στο ότι τα ιδρύματα θα πρέπει, πριν κάνουν οτιδήποτε, να ξεπληρώνουν τα χρέη προηγουμένων ετών από τις «κουτσουρεμένες» επιχορηγήσεις, που λαμβάνουν.

Σημαντικές αλλαγές στο ΕΣΠΑ δρομολογεί η κυβέρνηση


Σημαντικές αλλαγές στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς δρομολογεί η κυβέρνηση, υιοθετώντας υποδείξεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην απλοποίηση, αποκέντρωση και επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τους ρυθμούς απορρόφησης.Έτσι, ο συντονισμός θα γίνεται κεντρικά, ο αριθμός των εμπλεκομένων φορέων θα περιορισθεί στο ελάχιστο, ενώ θα παρακαμφθούν υπερβολικές και περιττές διαδικασίες πιστοποίησης των δυνητικών δικαιούχων έργων του ΕΣΠΑ. Σε ότι αφορά στο νέο σχεδιασμό το βάρος θα πέσει στην ωρίμανση έργων προς ένταξη και στην κατάργηση δράσεων που προσκρούουν σε εμπόδια και δεν διαφαίνεται να ξεπερνιούνται.Ακόμη, το υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα αναθεωρήσει το ΕΣΠΑ στη βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Προς το σκοπό αυτό ανάθεσε στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου τη σύνταξη μελέτης για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην οικονομία των περιφερειών της Ελλάδας. Η παραπάνω ανάθεση έγινε στο πλαίσιο του προγραμματισμού της διαχείρισης, παρακολούθησης, της εφαρμογής και του ελέγχου του ΕΣΠΑ και η μελέτη θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο η απορρόφησή του να κλείσει στο τέλος του χρόνου στο 36%, ήτοι σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με το 2010. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πιστώσεις 8,5 δισ. ευρώ του εφετινού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.Για το 2011 βασικός στόχος του ΠΔΕ είναι να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα τα έργα γέφυρες του ΕΣΠΑ, των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και του Ταμείου Συνοχής. Στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ σημαντική θέση κατέχουν η καινοτομία, η έρευνα, η επιχειρηματικότητα και η διασύνδεσή τους, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση σε βιώσιμες υποδομές, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας ως τόπου επενδύσεων.Τέλος, μεγάλο μέρος των πόρων θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει προσφάτως θεσπίσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε κρίση ο αγροδιατροφικός χαρακτήρας της Ηπείρου


Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατάραξη του επιστημονικού, παραγωγικού και οικονομικού ιστού της Ηπείρου με ταυτόχρονη αλλοίωση του αγροδιατροφικού της χαρακτήρας, κρούουν 19 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής.Οι επιχειρήσεις αυτές ζητούν με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς σε περίπτωση που αυτό κλείσει τότε δημιουργείται ένα ντόμινο προβλημάτων σε βάρος δεκάδων επιχειρήσεων, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα.Οι 19 επιχειρήσεις που υπογράφουν την επιστολή, μεταξύ των οποίων ορισμένες από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της Ηπείρου, τονίζουν πως είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη, επιστημονικά τμήματα που είναι άρρηκτα δεμένα με την παραγωγική μηχανή και την προηγμένη έρευνα της Ηπείρου να μπαίνουν στο στόχαστρο του Υπουργείο Παιδείας με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο τον σχετικά μικρό αριθμό φοιτούντων.Επίσης, οι επιχειρήσεις σημειώνουν πως πρέπει όλοι οι φορείς να κινηθούν υπέρ της λειτουργίας του Τμήματος Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, καθώς η διατήρησή του συμβάλει στην εκπαίδευση των φοιτητών και στην διεξαγωγή πρωτότυπης έρευνας με πρακτική εφαρμογή των καινοτόμων αποτελεσμάτων της στις παραγωγικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων αυτών.Επιπλέον το συγκεκριμένο τμήμα του ΤΕΙ συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση των επιχειρήσεων σε θέματα σύγχρονων τεχνικών παραγωγής, που η χρησιμότητά τους διαπιστώνεται καθημερινά στο πιάτο του καταναλωτή.Στη συνέχεια οι 19 επιχειρήσεις αναφέρουν και τα εξής: «Η συμβολή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής δεν περιορίζεται απλά σε συμβουλευτικό ρόλο, αλλά αποτελεί για τις επιχειρήσεις μας δεξαμενή άντλησης καταρτισμένων στελεχών, σε θέματα διαχείρισης – υγείας ζωικού κεφαλαίου και ποιοτικής παραγωγής ασφαλών τροφίμων, ενώ παράλληλα, διατηρώντας ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Τμήμα, έχουμε τη δυνατότητα εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής στις παραγωγικές διαδικασίες των επιχειρήσεών μας.Η πορεία του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής συμβάδισε απόλυτα με την δικιά μας ενδυνάμωση και η αλληλοϋποστήριξη οδήγησε την περιοχή μας να είναι από τις πιο φημισμένες στην Ελληνική επικράτεια για τον πλούτο και την διατροφική αξία των τροφίμων της.Η σταθερή και επιτυχημένη αυτή διασύνδεση των δυνάμεων της γνώσης και της παραγωγής αποτελούν τη δικλείδα ασφαλείας για το μέλλον της περιοχής μας. Ιδιαίτερα, κάτω από τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, η στήριξη και η ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής αποτελούν μονόδρομο για την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου. Συνεπώς, κάθε σκέψη ή απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, αποδυναμώνει την κοινή προσπάθεια, αφού θα διαταράξει καίρια τον επιστημονικό, παραγωγικό και οικονομικό ιστό της περιοχής και θα αλλοιώσει τον αγροδιατροφικό της χαρακτήρα.Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή του και καλούμε όλους τους υπεύθυνους φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου να απαιτήσουν το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου να συνεχίσει αδιατάρακτα να προσφέρει το έργο του προς την κοινωνία και προς την κύρια παραγωγική βάση της περιοχής, την κτηνοτροφία και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης».Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν οι Αγροτικοί Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων «Πίνδος» και Άρτας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Αναπαραγωγής Προβάτων Φυλής Φριζάρτας, η Βιομηχανία παραγωγής επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων Αφοί Γιολδάση - Δ. Παπαδόπουλος, η Βιομηχανία ζωοτροφών ΒΙΟΖΩΗ Α.Ε, η Βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε, η Βιομηχανία κρέατος Ηπείρου ΒΙΚΗ Α.Ε, οι γαλακτοβιομηχανίες Αφοί Παππά Ο.Ε και Υιοί Σ. Μπάφα ΑΒΕΕ, η βιομηχανία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ, το Ηπειρωτικό Εργαστήριο Κρέατος, η μονάδα κρέατος ΚΟΚΚΑΛΗ ΖΩΗ και ΣΙΑ ΟΕ, η βιομηχανία ζωοτροφών - πτηνοτροφών και ιχθυοτροφών LAKY ΑΕ, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Θ. ΑΒΕΕ, η μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος ΠΑΠΑΜΑΝΟΣ Α.Ε, το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι», οι Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Άρτας ΑΒΕΕ, η Φάρμα ΧΗΤΑΣ Α.Ε και οι Χοιροτροφικές Επιχειρήσεις Ηπείρου Α.Ε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Τα Κέντρα Μεταναστών ανάβουν «φωτιές» σε Ήπειρο - Αιτωλ/νία

Αμετακίνητη εμφανίστηκε η Άννα Νταλάρα στην Άρτα

Δεν πρόλαβε να ανακοινώσει τα 14 Κέντρα Υποδοχής και Κράτησης Μεταναστών σε όλη την Ελλάδα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και άρχισαν να πυκνώνουν οι αντιδράσεις.Μετά τους Ηγουμενιτσιώτες που είναι αντίθετοι στη λειτουργία Κέντρου Κράτησης στο Νομό Θεσπρωτίας, σειρά πήραν κάτοικοι και φορείς της Αιτωλοακαρνανίας. Ως γνωστόν το Υπουργείο υπέδειξε και το στρατόπεδο Ψαρογιάννη στον Στάνο για να δημιουργηθεί εκεί ένα ακόμη Κέντρο Κράτησης Μεταναστών.

Η ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ
Στο μεταξύ η υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνη για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Άννα Νταλάρα βρέθηκε την Κυριακή στην Άρτα για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.Σχετικά με το καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης μίλησε γενικά και αόριστα. Ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα επείγον σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης του νότου», τονίζοντας μάλιστα ότι «μέσα σε ενάμιση χρόνο έγιναν πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ για το μεταναστευτικό».Όσον αφορά το θέμα της Ηγουμενίτσας το διαχώρισε, όπως και αυτό της Πάτρας από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς εκεί όπως είπε «εκεί μιλάμε για αποθήκη ψυχών. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν…».Κατανόησε τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες από την λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής και Κράτησης Μεταναστών, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά γιατί υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις. «Αυτά που ακούμε περί απομονωμένων νησιών, δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε ευρωπαϊκά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η Δημοτική Σύμβουλος Ξηρομέρου Ευθυμία Καραπάνου – Κολοβού με επιστολή της προς τον Δήμο Ξηρομέρου, τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και άλλους φορείς, επισημαίνει τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από την λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου στην περιοχή. Αν και το Υπουργείο από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές και θα ληφθούν μέτρα για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολής της «ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.ΕFRA), ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, όπου144 άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων. Η έκθεση βασίζεται σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ιανουάριο 2011.»Τους τελευταίους μήνες -συνεχίζει στην επιστολή της η κ. Κολοβού- βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά από τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας, ενώ κοινό φαινόμενο έχουν καταστεί πλέον οι απόπειρες αυτοκτονίας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και για τον μεγάλο χρόνο που απαιτεί η εξέταση των αιτήσεών τους.»Το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και στην Αμβρακία, με εξεγέρσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις και εγκληματικές ή απεγνωσμένες απ’ έξω και μέσα ενέργειες, που θα δηλητηριάζουν την ήσυχη μέχρι τώρα περιοχή μας και τους Δημότες μας. (Κλοπές, φόνοι, αναταραχή, δουλεμπόριο, παράνομη διακίνηση μεταναστών, ναρκωτικών και διάπραξη άλλων μη έννομων πράξεων)».

ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ…

Αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν και ποια από τις τρεις προτάσεις ιδιωτών για τη δημιουργία χώρου Κράτησης θα επιλεγεί στο Νομό Θεσπρωτίας, οι πολίτες δηλώνουν ότι το Υπουργείο κινείται σε εντελώς λάθος δρόμο, αφού φαίνεται, πως δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Περιφέρεια Ηπείρου επικρατεί αρνητικό κλίμα, αφού η δημιουργία κέντρου στη Θεσπρωτία δεν ήταν μέσα στις προτάσεις που έκανε στο Υπουργείο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι το Υπουργείο ενεργεί αυτοβούλως, αγνοώντας την φωνή της τοπικής κοινωνίας.Αυτό που πολλοί είχαν προτείνει από την αρχή είναι τα Κέντρα αυτά να δημιουργηθούν από την άλλη πλευρά της Πίνδου (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Κοζάνη), για να μην μπορούν εύκολα να επιστρέφουν στην Ηγουμενίτσα οι μετανάστες. Με άλλα λόγια θέτουν ως βασικό κριτήριο την απόστασή τους από τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Διακοπή ύδρευσης στην Αμφιθέα Ιωαννίνων


Σας παρακαλώ πολύ να δημοσιοποιήσετε το πρόβλημά μας στην Αμφιθέα. Εδώ και τρεις μήνες στο κέντρο του χωριού δεν έχουμε νερό και καθημερινά περιμένουμε με τις υποσχέσεις ότι ο (διευρυμένος πλέον) Δήμος θα στείλει μηχάνημα και τεχνικούς για να επισκευάσουνε την πιθανή βλάβη. Δεν πάει άλλο έχουμε απηυδήσει, δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τέτοια σοβαρά προβλήματα και εάν εμφανιζόταν αντιμετωπιζόταν άμεσα. Ελπίζουμε ο Δήμαρχος έστω και τώρα να ευαισθητοποιηθεί, να κινήσει άμεσα την διαδικασία για αποκατάσταση και να ξαναδούμε τον Καλλικράτη με αισιοδοξία.

Σας ευχαριστώ πολύ, απελπισμένος κάτοικος Αμφιθέας