Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Έργο εθνικής σημασίας το φυσικό αέριο για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων


Έργο εθνικής και τοπικής σημασίας χαρακτηρίζει τη διέλευση του φυσικού αερίου από την Ήπειρο το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, στηρίζοντας τις ενέργειες ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών σε τοπικό επίπεδο.Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μετά τη συνάντηση με τους αρμόδιους παράγοντες και την ενημέρωση για το έργο του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Ιταλίας, γίνεται αρωγός στο έργο με στόχο να δώσει πνοή σε ολόκληρη την Ήπειρο.Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζει συναντήσεις, ως εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπαράτσας.Σύμφωνα με τον κ. Μπαράτσα, σε μία περίοδο ανταγωνιστικότητας έργα όπως το φυσικό αέριο αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τον επιχειρηματικό κόσμο. Μάλιστα, ο κ. Μπαράτσας υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ήπειρο, ώστε να συνεισφέρει στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Περιφέρειας.Όπως τόνισε, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μοναδικό εργαλείο ανταγωνιστικότητας για την περιφέρεια της Ηπείρου θα πρέπει να αποτελέσει στόχο όλων των τοπικών φορέων, ώστε να παρέχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις για την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.Ο κ. Μπαράτσας αναγνώρισε τις αντιρρήσεις που υπάρχουν από φορείς και τοπικές κοινωνίες, που ουσιαστικά «μπλοκάρουν» το μεγαλόπνοο αυτό έργο.Όπως σημείωσε, το Επιμελητήριο δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με όλους όσοι αντιδρούν, αν και ο ίδιος προσωπικά υποστηρίζει πως η ολοκλήρωση του έργου του διασυνδετηρίου αγωγού δεν πρόκειται να επηρεάσει περιβαλλοντικά και τουριστικά τόσο την περιοχή της Πέρδικας στη Θεσπρωτία, όσο και ολόκληρη την Ήπειρο.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μηχανική βλάβη στο πλοίο Παντοκράτωρ


Μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του υπέστη το πρωί στις 09.00, το Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ» Ν.Π 10389, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προερχόμενο από Κέρκυρα, με 125 επιβάτες.Το πλοίο προσέδεσε αυτοδύναμα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποβιβάζοντας με ασφάλεια τους επιβάτες και από την τοπική Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι την επιδιόρθωση της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.Το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο του πλοίου στις 09:30 για το λιμάνι της Κέρκυρας ακυρώθηκε και οι επιβάτες που ανέμεναν για επιβίβαση, προωθήθηκαν στον προορισμό τους στις 10:30, με το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» Ν.Π. 10668.

Πρωτάθλημα juniors EΠΣΗΠ:ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ 6-1


Την 5η στη σειρά νίκη πέτυχε ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ επικρατώντας με 6-1 του Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ και διατηρήθηκε έτσι στην 1η θέση της βαθμολογίας του ομίλου του ( οι προηγούμενες νίκες ήταν 8-0 επί του ΑΣΤΕΡΑ Ιωαννίνων, 5-3 επί του ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ και 2-1 επί του Α.Ο. ΓΙΑΝΝΙΝΑ Β΄), κατακτώντας έτσι την 1η θέση στον όμιλό του ( υπολείπεται ο αγώνας με την ΕΛΕΟΥΣΑ το Σάββατο 28/5/2011).Η ομάδα του ΠΑΣ ήταν εμφανώς καλύτερη και έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους προπονητές του να χρησιμοποιήσουν όλους τους αθλητές που είχαν στη διάθεσή τους.Τα γκολ για τους νικητές σημείωσαν οι Λάγκας ( 2 ), Ντάγκας (2), Καραγεώργος (1) και Λάππας (1 ), για το Βελισσάριο ο Τζίμας.Διαιτητής : Μίλτση
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ( Μπελά, Κατερίνης ): Μητάϊ, Λάγκας, Ντάγκας, Ζαρβαλιάς, Κούρος, Καραγεώργος, Στραγάλης, Ζούμπας. ΄Επαιξαν και οι: Τσουμάνης, Φούκης, Λάππας, Ντότης, Αυγερινός, Λαμπρίδης.
Α.Ο. Βελισσαρίου: ( Χαλαύτρης ) Ανδρέου, Καρατζένης, Παππάς, Βάγιας, Γεωργούλας Ι., Μαρτσέλο, Τζίμας. ΄Επαξαν και οι: Γεωργούλας Χρ., Κουμέλης, Κακαβλιτσας, Μαζιανίτης.

Ολοταχώς για τη συναίνεση


Τη Δευτέρα, αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όπου θα συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις και το "πακέτο δεν πρόκειται να κλείσει στο σύνολό του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την "τρόϊκα" δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από την Τετάρτη, οπότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.Δεν ισχύει το ίδιο, πάντως, για τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να ανακοινώσει και άλλες αποκρατικοποιήσεις και τοποθέτηση νέων συμβούλων αποκρατικοποίησης.Στο υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί και το πλαίσιο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.Οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να γίνουν την Τρίτη και θα είναι με καθέναν χωριστά.Μήνυμα εθνικής συστράτευσης σε κάθε δημιουργική δύναμη της χώρας απηύθυνε από το Ναύπλιο ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. "Πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ υπογράμμισε ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι μείζον ζήτημα.

Εντατικοί έλεγχοι στους φορολογούμενους με μεγάλη επιστροφή φόρου


Εντατικούς ελέγχους θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους με μεγάλη επιστροφή φόρου εισοδήματος ακόμη και για ποσά που κυμαίνονται κάτω από τα 1.500 ευρώ. Στους ελέγχους αυτούς προχωρεί το υπουργείο καθώς μεγάλος αριθμός φορολογούμενων εμφανίζεται να λαμβάνει μεγάλη επιστροφή φόρου όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.Συγκεκριμένα το 40% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των δύο πρώτων αποστολών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πιστωτικά γεγονός που οφείλεται στην εφαρμογή της νέας διάταξης για το αφορολόγητο με αποδείξεις η οποία τελικά όπως προκύπτει οδηγεί σε σημαντικές απώλειες εσόδων για το δημόσιο.Ειδικότερα μεγάλος αριθμός φορολογούμενων ακόμη και με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα δηλώνει αποδείξεις δαπανών πολύ υψηλότερες από αυτές που απαιτείται να υποβάλει για να κερδίσει το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ προκειμένου να καρπωθεί το έξτρα αφορολόγητο που προβλέπει ο νόμος για όσους δηλώσουν επιπλέον αποδείξεις έως και 15.000 ευρώ.Σύμφωνα με το νόμο το 10% της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό αποδείξεων που πρέπει να δηλωθεί - ανάλογα με το εισόδημα - για να εξασφαλισθεί το αφορολόγητο και του ανώτατου ποσού αποδείξεων που υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί ( 15.000 ευρώ) ισοδυναμεί με έξτρα επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους. Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν εισόδημα 15.000 ή και 25.000 ευρώ και να δηλώσουν αποδείξεις 15.000 ευρώ προσδοκώντας επιστροφή φόρου που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο έχει δώσει εντολή στις εφορίες να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους για να διαπιστωθεί αν οι αποδείξεις που δηλώνονται είναι πραγματικές.

Συστήματα ελέγχου των βιολογικών καθαρισμών για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου


Ο προγραμματισμός δράσεων που αφορούν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το ζήτημα του Αμβρακικού κόλπου και της αναγκαιότητας μείωσης των πηγών ρύπανσης του.Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων, θα προωθήσει το μέτρο της τοποθέτησης συστημάτων ελέγχου των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της παροχής των βιολογικών καθαρισμών των μονάδων που καταλήγουν σε ποταμούς και σε ειδικές προστατευόμενες περιοχές, όπως είναι ο Αμβρακικός κόλπος. Τα στοιχεία αυτά θα διαβιβάζονται αυτόματα με ασύρματο δίκτυο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα προωθηθεί προς έγκριση και υλοποίηση στην αρμόδια Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου και στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Επιχορηγήσεις για ανέργους


Μέσα στο 2011 θα ξεκινήσει η υλοποίηση, από τον ΟΑΕΔ, προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών), για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 55-64 ετών.Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, με αφορμή ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Τσιαούση, για τα προγράμματα απασχόλησης. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την απορρόφηση ανθρώπινου δυναμικού και την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας ενημερώνει τη βουλευτή ότι άμεσα πρόκειται να προκηρυχθεί η υλοποίηση του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών, για την απασχόληση και κατάρτιση των δικαιούχων "επιταγής επανένταξης" στην αγορά εργασίας.

Τον Ιούλιο τα διόδια στην Εγνατία


Εντός του Ιουλίου σχεδιάζεται να τεθούν σε λειτουργία, οι τέσσερις νέοι σταθμοί στην Εγνατία Οδό, δύο εκ των οποίων θα κατασκευαστούν στο τμήμα Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη.Πρόκειται για τους σταθμούς διοδίων στην Τύρια και στο Μαλακάσι, ενώ άλλοι δύο θα λειτουργήσουν στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης και στον Ίασμο Ροδόπης, ενώ ένας ακόμη κατασκευάζεται στην περιοχή της Καβάλας.Οι τέσσερις σταθμοί διοδίων θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς θα λειτουργούν μέχρι τις αρχές του 2013, οπότε υπολογίζεται πως στον αυτοκινητόδρομο θα λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια με χρέωση ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο οδηγός.Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη πως τα διόδια στην Εγνατία είναι σχεδόν έτοιμα. Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους, ειδικά στο Μαλακάσι, τη Νυμφόπετρα και τον Ίασμο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ανακοινώθηκαν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης μεταναστών


Συνολικά 14 μονάδες, θα λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, και Κέντρα Κράτησης σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.Στη Θεσπρωτία, εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας, ενώ και ένα Κέντρο Κράτησης θα γίνει στην Αιτωλοακαρνανία, στον Στάνο στο στρατόπεδο Ψαρογιάννη. Εκτός του σχεδιασμού που ανακοινώθηκε μένει ο Νομός Ιωαννίνων και άρα και το στρατόπεδο της Βροσύνας, η χρήση του οποίου είχε ακουστεί το τελευταίο διάστημα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ:Αδιαπραγμάτευτο περιουσιακό στοιχείο των Ηπειρωτών η ΔΩΔΩΝΗ


Σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Αργύρης τονίζει ότι «Για την Ήπειρο, ισχυρό και αδιαπραγμάτευτο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών και των Ηπειρωτών συνολικά είναι η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ».Στην ίδια δήλωση ο κ. Αργύρης υπενθυμίζει την «προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση» του Πρωθυπουργού και εκφράζει απορία «πως ορισμένοι στην ΑΤΕ και το Υπουργείο Οικονομικών μπορούν να λειτουργούν σε αντιπαράθεση με τις εντολές του Πρωθυπουργού». Σε ιδιαίτερα οξύ τόνο δε, επισημαίνει πως η όποια προσπάθεια να «βγει από τη μέση» η ΔΩΔΩΝΗ εξυπηρετεί το καρτέλ Γάλακτος και «κάνει ζημιά στον τόπο». Καταλήγοντας, ο κ. Αργύρης επισημαίνει ότι «Είναι η ώρα για ουσιαστικές διαδικασίες συνεννόησης όλων των τοπικών φορέων» ώστε να δοθεί «λύση υλοποιήσιμη και με προοπτική για την εξασφάλιση της παραμονής της Γαλακτοβιομηχανίας στους φυσικού της μετόχους που είναι οι παραγωγοί και οι Ηπειρώτισσες και οι Ηπειρώτες».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Μετέφερε λαθρομετανάστες με το αυτοκίνητό του


Συνελήφθη, σήμερα στις 00:20, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, ένας 30χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι μετέφερε ως συνεπιβάτιδες μια 30χρονη αλλοδαπή και μια 23χρονη, οι οποίες κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίες επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.