Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Άκαρπη η συνάντηση Παλαιοθόδωρου με κτηνοτρόφους και εργαζόμενους

Ζήτησε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, χωρίς όμως να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους

Ούτε η παρέμβαση του προέδρου της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, Δημήτρη Παλαιοθόδωρου ήταν αρκετή για να κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα που υπάρχουν ανάμεσα στους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης, καθώς η παρουσία του σήμερα στο εργοστάσιο δε συνοδεύτηκε και με την πραγματοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου (αν και αναμένεται να γίνει τελικά το βράδυ), ούτε φυσικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων των παραγωγών που δεν είναι άλλα από την απομάκρυνση του Λευτέρη Κόντου και την αύξηση των τιμών στο προσκομιζόμενο γάλα.

Ζήτησε να λήξει η κατάληψη
Το πρωί της Δευτέρας μετά και το περιστατικό με την ιδιωτική εταιρία σεκιούριτυ, η οποία απαγόρευσε την είσοδο στους εργαζομένους στο εργοστάσιο από την κεντρική πύλη, υπήρξαν συζητήσεις των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων με τον κ. Κόντο, ο οποίος τους ζήτησε να αφήσουν τη Διοίκηση να δουλέψει με την υπόσχεση ότι το αργότερο μέχρι σήμερα θα πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο.Η παρουσία του προέδρου της εταιρίας Δ. Παλαιοθόδωρου στα Γιάννινα, άφηνε ένα περιθώριο αισιοδοξίας στους κτηνοτρόφους να ελπίζουν ότι η δέσμευση της διοίκησης θα γίνει πράξη.Για το λόγο αυτό επέτρεψαν στον κ. Παλαιοθόδωρο να ανέβει στα γραφεία του εργοστασίου και να πραγματοποιήσει εκεί τις συναντήσεις του.Αυτές ήταν μία με τους εργαζόμενους και μία με αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων, χωρίς ωστόσο να βρεθεί χρυσή τομή.«Ο κ. Παλαιοθόδωρος μας ζήτησε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων χωρίς όμως να υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη. Εμείς καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε την απεμπλοκή του κ. Κόντου και δεν εξαρτιόμαστε από κανέναν. Η διοίκηση μπορεί να θέλει να λήξει η κατάληψη και να μπούμε σε άλλο στάδιο, αλλά αφού δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά μας, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων, Χρήστος Γεωργίου.

Δε βρίσκεται χρυσή τομή

Στη δεύτερη χρονικά συνάντηση, αυτή με τους κτηνοτρόφους, έγινε φανερό ότι ούτε σήμερα θα ξεκινούσε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού η ώρα είχε περάσει.Έτσι ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, Μιχάλης Τζίμας, βγαίνοντας από τα γραφεία με δηλώσεις του έκανε λόγο για κοροϊδία εκ μέρους της διοίκησης, τονίζοντας ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί.Βέβαια διευκρίνισε ότι ο κ. Παλαιοθόδωρος ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι το βράδυ ώστε να πραγματοποιηθεί τότε το Δ.Σ., με τους κτηνοτρόφους να δείχνουν διατεθειμένοι να ανοίξουν τα γραφεία και να επιτρέψουν να συνεδριάσει επιτέλους το Δ.Σ., με τον όρο όμως ότι αν δεν παρθεί απόφαση απομάκρυνσης του κ. Κόντου και αύξησης των τιμών του γάλακτος τότε η συνεδρίαση θα διακοπεί και η κατάληψη θα συνεχιστεί επ' αόριστον.Ο κ. Τζίμας κάλεσε όλους τους πολίτες της Ηπείρου να σταθούν στο πλευρό των κτηνοτρόφων γιατί όπως επισήμανε «... αν η προσπάθεια να τσακίσουν των αγώνα μας περάσει χάθηκε το παιχνίδι για τη ΔΩΔΩΝΗ. Με τη δύναμη του κόσμου όμως θα νικήσουμε».Τέλος ερωτηθείς για τη συνεργασία που υπάρχει με τους δήμους της Ηπείρου κι αν αυτοί στηρίζουν τον αγώνα των κτηνοτρόφων, ο κ. Τζίμας σημείωσε, ότι όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής έχουν συζητήσει το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας και είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των παραγωγών, κάτι που φάνηκε και από την ευρεία σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιο των Ιωαννίνων.Να θυμίσουμε ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένεται και η συνάντηση της επιτροπής που ορίστηκε μετά τη Σύσκεψη, με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του ιδιοκτησιακού.

Συμπαράσταση και από πανελλήνιες ενώσεις
Το παρών στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ έδωσε και ο Θανάσης Βασιλάκας, εκπροσωπώντας τις πανελλήνιες ενώσεις αγελαδοτρόφων, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα των συναδέλφων του στην Ήπειρο.Ο κ. Βασιλάκας τόνισε ότι η παρουσία του στην ΔΩΔΩΝΗ είχε σαν στόχο και την από κοινού διεκδίκηση της μη ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει από εδώ και πέρα να σταματήσει ο κατήφορος και η αποψίλωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.«Πρέπει μαζί να κάνουμε παράσταση στο Υπουργείο και να ζητήσουμε να μας πουν αν θέλουν να παράγει η Ελλάδα ή όχι. Αν θέλουν να πάρουν μέτρα, αν όχι να μας το πουν να το ξέρουμε», είπε, ενώ κλείνοντας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες εκτροφής αγελάδων λέγοντας ότι οι μισές υποσιτίζονται, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δείχνει ακριβώς γιατί οι συνεταιρισμοί σαν τη ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να ενισχύονται και να αποτελούν πόλους ανάπτυξης και όχι να δίνονται σε ιδιώτες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δώδεκα μήνες εκτός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται ήδη η ολοκλήρωση της γέφυρας Περιστερίου της Εγνατίας οδού


Το θέμα της νέας καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της γέφυρας Περιστερίου της Εγνατίας οδού, έφερε πάλι στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση (υπ’ αρ. 16480/18.05.2011) που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών, στην οποία αναφέρει:"Προκειμένου να δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα Περιστερίου στο Νομό Ιωαννίνων, η Εγνατία Οδός ΑΕ είχε ανακοινώσει στις αρχές του Μαΐου του 2010 προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία, από Α/Κ Αράχθου μέχρι Α/Κ Περιστερίου, για μια εβδομάδα.Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός χρόνος απόδοσης της γέφυρας στην κυκλοφορία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, ήταν ο Δεκέμβριος 2009. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε από την Εγνατία Οδό ΑΕ ότι η παράδοσή της θα γίνει τον Απρίλιο 2010, και μετά πήρε νέα παράταση για τον Μάιο 2010.Στις 25 Μαΐου 2010 με νέα ανακοίνωσή της η Εγνατία Οδός ΑΕ ενημέρωνε για την περαιτέρω διακοπή της κυκλοφορίας στο προαναφερόμενο τμήμα για ακόμα δέκα (10) ημέρες, επικαλούμενη μεταξύ άλλων και τις “δυσμενές καιρικές συνθήκες”!Απαντώντας το Υπουργείο Υποδομών, στην υπ’ αρ. πρωτ. 10789/2010 Ερώτησή μου, αναφορικά με την καθυστέρηση παράδοσης της γέφυρας Περιστερίου, ανέφερε ότι: «Επιτακτική προβάλλει σήμερα η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, για την πλήρη σταθεροποίηση του επιχώματος και της οδού, πριν αυτή δοθεί στην κυκλοφορία».Σε επόμενη απάντησή του σε νέα Ερώτησή μου (υπ’ αρ. 3067/2010), το Υπουργείο ανέφερε ότι στις 31.08.2010 μία Επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε αξιολογήσει τη μελέτη εφαρμογής προσωρινών άμεσων μέτρων βελτίωσης της ευστάθειας του επιχώματος και ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα είχαν εκπονηθεί οι πρόσθετες μελέτες που απαιτούνταν. Στη συνέχεια θα υλοποιούνταν τα οριστικά μέτρα σταθεροποίησης του επιχώματος.Επιπλέον, σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός κ. Μαγκριώτης στις αρχές του έτους ανέφερε: «Τα έργα της προσωρινής στήριξης της γέφυρας ολοκληρώνονται τον Γενάρη 2011 και ολοκληρώνεται η μελέτη οριστικής προστασίας των έργων. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε το σύνολο του οριζόντιου άξονα της Εγνατίας σε λειτουργία».Έκτοτε από πλευράς Υπουργείου δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το θέμα. Η απίστευτη αυτή καθυστέρηση και η σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το θέμα δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες, και ιδίως στους Ηπειρώτες που διέρχονται τακτικότατα από το σημείο αυτό, να αναλογισθούν τη σοβαρότητα με την οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπιζε την Εγνατία οδό και το σπουδαίο έργο που έγινε για να ολοκληρωθεί εγκαίρως την άνοιξη του 2009, αυτός ο στρατηγικής σημασίας οδικός άξονας.Σήμερα αναγνωρίζουν οι πάντες ότι με τη σημερινή Κυβέρνηση θα ήταν αδύνατη η ολοκλήρωση της Εγνατίας και οποιουδήποτε άλλου οδικού άξονα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται καθημερινά με την πλήρη στάση των εργασιών στους άξονες παραχώρησης.Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
-Εάν έχουν ολοκληρωθεί οι πρόσθετες μελέτες για σταθεροποίηση του επιχώματος;
-Ποιό είναι επιτέλους το οριστικό χρονοδιάγραμμα απόδοσης της γέφυρας Περιστερίου στην κυκλοφορία;"

Με τα...κυάλια «βλέπουν» ΕΣΠΑ οι νέοι δήμοι

Το ίδιο και η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω μη ώριμων έργων

Με τον...αραμπά γίνεται η ωρίμανση έργων από τους νέους δήμους, αλλά και από την Περιφέρεια, για να ενταχθούν στο ΠΕΠ Ηπείρου.Οι εντάξεις από την αρχή εφαρμογής του «Καλλικράτη», τέσσερις μήνες μετά είναι ελάχιστες.Στα ... λόγια, η αυτοδιοίκηση θέλει να αξιοποιήσει το μοναδικό, αυτή την περίοδο, χρηματοδοτικό «εργαλείο», όμως στην πράξη αδυνατεί ή καθυστερεί.Αφενός, αποδεικνύεται ότι οι πρώην δήμοι και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δεν είχαν έτοιμες μελέτες και αφετέρου ότι δυσκολεύονται πολύ στο να ωριμάσουν έργα τη μεταβατική περίοδο για την οποία υπάρχουν και ...ελαφρυντικά, αφού άργησαν να εγκρίνουν τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμούς.Υπάρχει και η ανάγκη επανασχεδιασμού κάποιων έργων σε επίπεδο νέων δήμων.Ο απολογισμός από την αρχή του 2011 σε ότι αφορά το ΠΕΠ Ηπείρου είναι μόλις 14 νέα έργα και προμήθειες, μέχρι πρότινος, αλλά με φορείς υλοποίησης και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ή νοσοκομεία και όχι την αυτοδιοίκηση η οποία ενέταξε τα λιγότερα.

Θα μείνουν χρήματα για την Περιφέρεια

Με αυτή την εξέλιξη είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η αιρετή Περιφέρεια που θα αναλάβει από τον Ιούλιο τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, θα βρει στο...ταμείο περί τα 100 εκ. ευρώ από το αρχικό πρόγραμμα και θα μπορεί να διεκδικήσει και άλλα χρήματα από την αναθεώρηση που όλο αναμένεται και δεν γίνεται...Η αδυναμία, όμως, των φορέων της αυτοδιοίκησης να εντάξουν νέα έργα, ενέχει τον κίνδυνο να μην αυξηθούν οι πόροι του ΠΕΠ αφού δεν θα μπορούν να απορροφηθούν έγκαιρα και το χειρότερο, να ...φορτωθούν έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τομεακά υπουργείων, όπως συνέβη ήδη με το δρόμο Καρτέρι-Πάργα, περίπου 40 εκ. ευρώ.Ούτε και η λύση της ένταξης έργων χωρίς στόχευση, απλά και μόνο για να απορροφηθούν πόροι, είναι λύση. Προφανέστατα δεν υπήρξε ως τώρα ενιαίος σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων, εκτός κι αν η Περιφέρεια περιμένει πρώτα να αναλάβει τη διαχείριση. Χρόνος πάντως χάνεται...

Άγνωστο ποια έργα προτάθηκαν
Οι μεγαλύτεροι δήμοι και προφανώς και η Περιφέρεια (η καταγραφή που έγινε ουδέποτε ανακοινώθηκε τι απέδωσε για έργα που έχουν προτείνει ή προτάξει δήμοι και Περιφέρεια) έχουν σε εξέλιξη μελέτες και σε διαδικασία αδειοδοτήσεων αρκετά έργα, όμως το πότε θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τους φακέλους για να αιτηθούν την ένταξη, είναι άγνωστο, πάντως υπάρχει κινητικότητα μετά το χαλαρό ξεκίνημα του «Καλλικράτη».Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να επισημανθεί είναι και το γεγονός ότι με το σταμάτημα του προγράμματος «Θησέας» η μόνη διέξοδος για έργα ήταν το ΕΣΠΑ, όμως παρόλο που ζητήθηκε από τους δήμους να μεταφέρουν σε αυτό έργα που προόριζαν για το «Θησέα» δεν κατατέθηκε καμιά πρόταση στο ΠΕΠ τέτοιας περίπτωσης έργου.Ως προς την πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας, οι περισσότεροι από τους 18 δήμους έχουν οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες και όσοι δεν μπορούν, υπάρχουν οι προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ξεχωρίζει το νοσοκομείο Φιλιατών
Στον σχετικό κατάλογο των ενταγμένων έργων στο ΠΕΠ Ηπείρου προστέθηκαν από την αρχή του έτους, η επέκταση του νοσοκομείου Φιλιατών (το οποίο θα χρηματοδοτούνταν με εθνικούς πόρους που δεν υπάρχουν...) με τον εξοπλισμό, προϋπολογισμού 15.412.000 ευρώ, (το μεγαλύτερο από όλα), η προμήθεια Γραμμικού επιταχυντή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με 2 εκ. ευρώ, η προμήθεια ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με 770.000 ευρώ, τρία έργα πολιτισμού με φορέα υλοποίησης την 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την Άρτα, (κάστρο, μονή Βλαχέρνας και μονή Κορωνησίας), μελέτες για ανάδειξη ποταμών στη Θεσπρωτία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και σε ότι αφορά την Περιφέρεια η 4η επαρχιακή οδός Άρτα-Ροδαυγή-Πλάκα με 3.348.000 ευρώ, το δήμο Αρταίων το 7ο δημοτικό και το 3ο νηπιαγωγείο με 5.500.000 ευρώ. Εντάχθηκε πρόσφατα η αποχέτευση της Πεδινής από το δήμο Ιωαννιτών, ουσιαστικά το πρώτο έργο του νέου δήμου στο ΠΕΠ, με περίπου 4 εκ. ευρώ, ενώ για το δήμο Αρταίων που είναι ο «πρωταθλητής» στις τελευταίες εντάξεις, το τελευταίο του είναι το πάρκινγκ δίπλα στην ιστορική γέφυρα Αράχθου.Σε διαδικασία ενημέρωσης και ερωτημάτων βρίσκονται αρκετοί δήμοι για έργα, αλλά πλήρεις φάκελοι δεν κατατίθενται ή έχουν ελλείψεις ορισμένοι που φτάνουν στη Διαχειριστική Αρχή.

Πολλά τα έργα...χωράνε κι άλλα

Το ΠΕΠ Ηπείρου έχει ξεπεράσει το 100% της ενεργοποίησης του, με τις προσκλήσεις προς τελικούς δικαιούχους και άρα θα μπορούσε να απορροφήσει και πρόσθετους πόρους, εφόσον βέβαια η πολιτική βούληση είναι να ενισχυθεί και ταυτόχρονα υπάρχουν ώριμα έργα για να ενταχθούν.Η αναμενόμενη ένταξη και της επέκτασης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου με 30 εκ. ευρώ θα καλύψει κι άλλους διαθέσιμους πόρους και δεν έχει ξεκαθαριστεί το πως θα εξευρεθούν, αφού τα προβλεπόμενα για τις υποδομές Υγείας είναι 45 εκ. ευρώ και με το νοσοκομείο Φιλιατών σχεδόν καλύφθηκαν.Με «προίκα» 420 εκ. ευρώ ξεκίνησε το ΠΕΠ Ηπείρου στο ΕΣΠΑ, εκ των οποίων τα 332 εκ. ευρώ αφορούν έργα και τα υπόλοιπα είναι προγράμματα μέσω τραπεζών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ξεχωριστή διαχείριση και όχι από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Τα ενταγμένα έργα ξεπερνούν με τα πρόσφατα που εντάχθηκαν τα 340, αλλά μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται και κάποια μεγάλα που μεταφέρθηκαν από το Γ΄ΚΠΣ, όπως το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, το Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολισμού στο «Χατζηκώστα».

Στάσιμες οι πληρωμές, στο 18,2% η απορρόφηση

Λίγο πάνω από 60 εκ. ευρώ είναι οι πληρωμές του ΠΕΠ σε έργα, σε σχέση με τα 332 εκ. ευρώ του συνολικού διαθέσιμου και η απορρόφηση βρίσκεται σταθερά για μήνες στο 18,2%, δεδομένου ότι οι πληρωμές από την αρχή του 2011 έχουν «παγώσει». Κι αυτό για να εφαρμοστεί ο λεγόμενος Κεντρικός Λογαριασμός ΕΣΠΑ, ο οποίος είναι μεν έτοιμος, αλλά χρήματα δεν λαμβάνουν οι ανάδοχοι των έργων.Εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα υπάρξει ροή πληρωμών, εκκρεμούν πολλοί λογαριασμοί και μην ξεχνάμε ότι πρέπει να καλυφθεί και ο στόχος του Κανόνα ν+3, δηλαδή απορρόφηση πόρων από έργα που εντάχθηκαν προ τριετίας στο ΕΣΠΑ και εφαρμόζεται φέτος.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Προχωρούν οι εργασίες καθαρισμού του ποταμού Αχέροντα


Περιοχές στις οποίες, από την Περιφέρεια Ηπείρου, εκτελούνται εργασίες καθαρισμού του ποταμού Αχέροντα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του ομώνυμου Τ.Ο.Ε.Β., επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μ. Πλιάκο.Σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. κ. Σπύρο Γεωργίου, εξετάστηκε η πορεία των εργασιών, αλλά και αναδείχτηκαν τα άμεσα και ουσιαστικά οφέλη που υπάρχουν ήδη στην περιοχή από τον καθαρισμό του ποταμού, ο οποίος όπως επισημάνθηκε, δεν είχε καθαριστεί επί δεκαετίες. «Η Διοίκηση της Περιφέρειας, όπως είχε δεσμευτεί, την πρώτη παρέμβαση που ανέλαβε να υλοποιήσει και ήδη υλοποιεί, είναι ο καθαρισμός ποταμών και αποστραγγιστικών τάφρων, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, καθώς τα έργα, ως προς τον καθαρισμό τους, είχαν εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες. Η Περιφέρεια, δια των Περιφερειακών Ενοτήτων της, των Τ.Ο.Ε.Β., αλλά και των Δήμων όπου απαιτείται, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο αυτό, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν. Ήδη όσον αφορά την Π.Ε. Πρέβεζας, σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στρ. Ιωάννου, είχαμε μία ακόμη συζήτηση για τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συμμετέχοντας στη θεματική ξενάγηση που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του εορτασμού, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών.Τη Γενική Γραμματέα υποδέχθηκε στο Μουσείο ο Προϊστάμενος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Ζάχος και μαζί με άλλους πολίτες ξεναγήθηκε από τον ίδιο και τις αρχαιολόγους- επιμελήτριες των εκθέσεων κες Κατσαδήμα και Κοτζαμποπούλου στις αίθουσες της προϊστορικής συλλογής και στις αίθουσες του ιερού της Δωδώνης στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο: «Μνημεία και εθνική αφήγηση: παραδείγματα από την αρχαιολογική μαρτυρία στην Ήπειρο».Στη διάρκεια της επίσκεψής της στο μουσείο ο κ.Ζάχος την ενημέρωσε για τις δράσεις και το σκοπό των εκδηλώσεων και εκείνη τον διαβεβαίωσε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της Ηπείρου.Άλλωστε το ενδιαφέρον της έχει αποδειχτεί έμπρακτα τόσο με την ένταξη στο ΕΣΠΑ ώριμων έργων, όπως είναι παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, της Δωδώνης, της Γιτάνης, της αρχαίας Πασσαρώνας, της Καστρίτσας όσο και με την επίσκεψή της παλαιότερα στο Βυζαντινό μουσείο και το κάστρο των Ιωαννίνων για το οποίο ενέκρινε τις εργασίες της β’ φάσης αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του στο ΕΣΠΑ.Η Γενική Γραμματέας συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. «Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον πολιτισμό και εσείς σήμερα με το ωραίο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα αναδεικνύεται τον πολυσύνθετο και σημαντικό ρόλο των μουσείων και ενισχύεται την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση να καταστούν κέντρα έρευνας, γνώσης παιδείας ανοιχτά και προσιτά σε όλους» υπογράμμισε, απευθυνόμενη στον κ.Ζάχο και τους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε το μουσείο «χώρο ανάτασης και αισιοδοξίας μέσα στη γκρίζα πραγματικότητα που προβάλλεται από την τηλεόραση». «Τα μουσεία διαφυλάσσουν τη μνήμη και αφηγούνται ιστορίες. Γνωρίζοντας το παρελθόν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση του Μίλτου Μπούκα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κυκλοφοριακή Μελέτη


Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 16 Μαΐου για την κυκλοφοριακή Μελέτη στην Β΄ Φάση από την Τεχνική Έκθεση των Συγκοινωνιολόγων Σ. Ευσταθιάδη και Κ. Ηλιόπουλου επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το μείζον ζήτημα του Επανασχεδιασμού της κορεσμένης πόλης των Ιωαννίνων. Η φιλοσοφία και πάλι του επιγραμματικού και επιδερμικού πονήματος ημίμετρων χωρίς τόλμη και χωρίς ριζοσπαστική πρόταση πιστοποιεί και την καταδίκη, εν τη γενέσει του, ενός ακόμη κυκλοφοριακού εγχειρήματος. Η επιτακτική ανάγκη της διαμόρφωσης ενός νέου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για την αστική κινητικότητα δεν έλαμψε ούτε από την παρούσα Δημοτική Αρχή ούτε και από την αντιπολίτευση που αναλώθηκαν σε μια τροχονομοδεικτική ρητορική άνευ ουσίας.Όταν οι βασικές κατευθύνσεις για μια τέτοια στρατηγική,
- δεν υπάρχει ενιαία χωροταξική διάθεση και συγκοινωνιακός σχεδιασμός
- δεν υπάρχει επί της ουσίας εναρμόνιση των χρήσεων γης με το είδος των συγκοινωνιακών υποδομών
- δεν υπάρχει διαχείριση της κυκλοφορίας με φιλοπεριβαλλοντικά Μαζικά Μέσα Μεταφοράς
- δεν υπάρχει προτεραιότητα σε έξυπνη κυκλοφορία και αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας (βλ. προβλήματα προς Κενάν Μεσαρέ)
- δεν διαφαίνονται αναπλάσεις για ήπιες μετακινήσεις
- δεν υπάρχει ωφέλιμος χώρος για πεζούς και ποδηλάτες
- δεν υπάρχουν μέτρα για το περιβάλλον και την απορρύπανση της ατμόσφαιρας
- δεν υπάρχει αναμόρφωση του οδικού χώρου υπέρ του κοινωνικού
- δεν υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια και τα δικαιώματα των πεζών δεν είναι προτεραιότητα,
Τότε τα κακώς κείμενα και αδιέξοδα θα μας συνοδεύουν αναμένοντας λύση σε μια μελλοντική Δημοτική Αρχή…Η πόλη είμαστε εμείς και στο χέρι μας είναι να την κάνουμε καλύτερη, είτε μέσω των εκλεγμένων αρχών, είτε με πρωτοβουλίες πολιτών.Η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων με την εφαρμογή φιλικών συγκοινωνιακών συστημάτων μετακινήσεων αποτελεί κυρίαρχο στόχο για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η βελτίωση των δημόσιων μεταφορών μέσω της προαγωγής ήπιων μορφών διακίνησης, τραμ (που αμφισβητήθηκε) μικρών minibus, ποδήλατο και το βάδισμα αποτελούν δικαίωμα του πολίτη στην προάσπιση της υγείας και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η προστασία του μικροκλίματος από μικροσωματίδια ΡΜ10 και ΡΜ2,5 και του περιβάλλοντος εν γένει είναι υποχρέωση Εθνικών δεσμεύσεων στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την συνεισφορά μας στο παγκόσμιο κλίμα. Η αποκατάσταση του βιώσιμου Αστικού Περιβάλλοντος των Ιωαννίνων πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα των εκάστοτε εκλεγμένων για το επίπεδο ζωής των κατοίκων και επισκεπτών.Αξιοσημείωτη ωστόσο η αποσιώπηση του φόρτου διακίνησης της μελέτης που αφορά το ιστορικό κέντρο. Η “ένοχη” μη αποτροπή της χρήσης του αυτοκινήτου στον ευαίσθητο αυτό ιστορικό ιστό που δέχεται όλο το βάρος της αυτοκίνησης αποτελεί στα χρονικά παγκόσμια πρωτοτυπία.

- Μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι στη μη πρόβλεψη και ατελή σχεδιασμό μιας μελέτης που επιφέρει την άλωση του ιστορικού και αισθητικού κέντρου; (και έχει καταστήσει την παραλίμνια περιοχή ένα τεράστιο parking 1250 θέσεων όπως σωστά το περιέγραψε ο κος Φίλιος). Αυτή η μαζική παράνοια ατέλειωτης αυτοκινητοπομπής διαταράσσει την πολιτιστική μας ταυτότητα και αποτελεί πλέον μελανό παράδειγμα συνεχούς υποβάθμισης. Δημιουργεί βλάβη στην ιστορική μας μνήμη πλήττοντας και την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος εγκαθιδρύοντας την τριτοκοσμική της εκδοχή. Με τον τρόπο αυτό η εμπορική δραστηριότητα αποδυναμώνεται και η παλαιά πόλη χάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των τουριστών. Τα αυξανόμενα λουκέτα επαγγελματικών επιχειρήσεων μέσα στην καρδιά της αγοράς είναι προβολή ασυνέχειας, εστία αφισορύπανσης και βρωμιάς.
- Η Αβέρωφ (προς το ιστορικό κέντρο), η Ανεξαρτησίας, η Εθν. Αντιστάσεως, η Λόρδου Βύρωνος, η Καραμανλή, η Κουντουριώτου κ.ά. ο αριθμός των οποίων τα ενοικιαστήρια των επαγγελματικών χώρων πολλαπλασιάζεται καθημερινά αποτελούν το πλέον αξιόπιστο δείγμα.
- Για το ιστορικό κέντρο, Κάστρο και Α΄ Ζώνη, περιμετρικά θα μπορούσε να υπάρξει η αξιοποίηση των μνημειακών συνόλων σαν ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων.
- Προώθηση της αντίληψης της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
- Ενδυνάμωση της νοοτροπίας εκμετάλλευσης του πολιτιστικού περιβάλλοντος με δράσεις αισθητικής και καλλιτεχνικής αναβάθμισης.
- Δράσεις ανάδειξης του πρώτου πυρήνα της πόλης των Ιωαννίνων.
- Δράσεις μετριασμού του πολυθόρυβου και αυτοκινητοκρατούμενου ιστορικού κέντρου.
- Μετριασμός της διόγκωσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων: α) ατμοσφαιρική ρύπανση, β) ηχορύπανση, γ) ελεύθερη διακίνηση.
Αντίθετα, αντί για μικρές παρεμβάσεις φυσικού σχεδιασμού και αισθητικής βελτίωσης το ιστορικό κέντρο δεν μετατρέπεται σε περιοχή θέασης περπατήματος και ποδηλάτου. Τροφοδοτούμε με χιλιάδες ευρώ σχέδιο μελέτης για την ανατροπή κλίμακας, με τον αριθμό των αυτοκινήτων να ξεπερνά την χωρητικότητα του δικτύου, καταδικάζοντας μια περιοχή στην απόλυτη αταξία.
- Υπάρχει πλούσια εμπειρία ως προς αυτό σε πόλεις που πρωταγωνίστησαν σε σχετικές πολιτικές την τελευταία δεκαετία ώστε να γίνουν ελκυστικές στον κάτοικο και τον επισκέπτη.

Στην Άρτα η Άννα Νταλάρα


Στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στην Αρτα, θα μιλήσει την Κυριακή στις 11 το πρωί η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Aσφάλισης Αννα Νταλάρα η οποία είναι υπεύθυνη και για θέματα μετανάστευσης. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για τους πολίτες ενώ η κ.Νταλάρα θα μιλησει μεταξύ άλλων και για την μεταναστευτική πολιτική (με την οποία ασχολείται).Εκδηλώσεις με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών θα πραγματοποιηθούν και στους υπόλοιπους Νομούς της Ηπείρου αφού όπως υπογραμμίζεται η ανάπτυξη της περιοχής δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει στο «όνομα» της οικονομικής κρίσης.Η Αρτα και η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με τους μετανάστες και η υφυπουργός θα αναπτύξει μεταξύ άλλων και τις νέες πολιτικές που αφορούν το ευαίσθητο αυτό κοινωνικό θέμα. Το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας ζήτημα.

Υποδειγματικός ο δικτυακός τόπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια»


Υποδειγματικό και επιμελώς οργανωμένο στην ενότητα του προγράμματος «Διαύγεια» χαρακτηρίζει τον δικτυακό τόπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή της προς τη Γενική Γραμματέα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, η Ομάδα Διοίκησης Έργου (Ο.Δ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών.Μάλιστα, η υποδειγματική παρουσίαση του «Διαύγεια» στον δικτυακό τόπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οδήγησε τα μέλη της Ο.Δ.Ε. να την ενσωματώσουν ως βέλτιστη πρακτική στις εισηγήσεις του επιμορφωτικού προγράμματος «Κατάρτιση εργαζομένων σε μονάδες διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.Με αφορμή την επιστολή των μελών της Ομάδας Διοίκησης η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκφράζει την ικανοποίησή της γιατί όπως σημειώνει, «από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος επιδιώχθηκε η πλήρης ανάπτυξή του καθώς με το «Διαύγεια», διασφαλίζεται η διαφάνεια της κρατικής δράσης και παράλληλα ενισχύεται η δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται άμεσα για θέματα που τους αφορούν και να ασκούν έλεγχο στη δημόσια εξουσία.» επισημαίνοντας πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τον ίδιο στόχο.Στην επιστολή τους τα μέλη της Ο.Δ.Ε. που συντονίζουν την εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια» σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση εκφράζουν την ευαρέσκειά τους προς τον προϊστάμενο του Τμήματος Διαφάνειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νικόλαο Ντέμο, γιατί ως υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δικτυακού τόπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οργάνωσε «επιμελώς και με υποδειγματικό τρόπο το υλικό» για την ενότητα του «Διαύγεια». Ταυτόχρονα, ως συντονιστής του προγράμματος στην Ήπειρο & τη Δυτική Μακεδονία «επέδειξε υψηλό επίπεδο συνεργασίας».

Ένα σχόλιο για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων


Εδώ και δυό μέρες κάποιος ΑΙΩΝΙΟΣ με το ψευδώνυμο Γιάννης Παπαδόπουλος προσπαθεί να μας πείσει για κάποια ''κακώς κείμενα'' εντός της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!! Δεν θα ήθελα να εισέλθω σε πικάντικες φήμες γύρω από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, κάτι που θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον βίο και την πολιτεία ορισμένων ΑΙΩΝΙΩΝ και άλλων.Καμία διαμάχη δεν υπάρχει μεταξύ φοιτητών (όσο κι αν αυτό θα βόλευε κάποιους).Διαμάχη υπάρχει μεταξύ φοιτητών και ΑΙΩΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ.Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος πάντως που αυτά τα 40χρονα παιδιά ''βρήκαν το κουράγιο και τη μεγαλοψυχία, να συμπεριλάβουν και την «άλλη» πλευρά στα ψηφοδέλτια''!!!(όπως μας λέει ο κ. Γ.Παπαδόπουλος). Τελικά ποιος είναι αυτός που διαχωρίζει τα μέλη της ΔΑΠ σε δυο ομάδες??? Η Ν.Δ. και ο Α.Σαμαράς τους χρωστά μεγάλη ευγωμοσύνη γι αυτή τη μεγαλοψυχία!!! (όσο για τα οικονομικά της παράταξης,μιλούν τα τιμολόγια!).Κάποιοι δυστυχώς ακόμα δεν έχουν καταλάβει οτι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ δεν είναι ούτε μαγαζάκι ούτε μέσω πλουτισμού κανενός! Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανήκει σε όλους του φοιτητές. Καλή επιτυχία σήμερα στην ιστορική οργάνωση τησ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων στον Κάρολο Παπούλια


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων διοργάνωσε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για τα παιδιά των δυο τμημάτων της ΣΤ’ τάξης του σχολείου τις 14-17/5/2011. Τα παιδιά επισκέφτηκαν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος και την Βουλή των Ελλήνων.Το κορυφαίο γεγονός της εκδρομής ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησαν την 16-5-2011 στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Προεδρικού Μεγάρου από υπάλληλο του γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου της Ηρώδου του Αττικού, για τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμη είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να δουν από κοντά τα σύγχρονα γλυπτά που κοσμούν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε τα παιδιά στο προσωπικό του γραφείο, τους μίλησε για τα μαθητικά του χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο της Πωγωνιανής και τα παρότρυνε να διαβάζουν Ιστορία για να γνωρίζουν «…από πού ερχόμαστε ως ¨Έλληνες και τι μας αξίζει». Τόνισε ακόμα ότι δεν έχει σημασία το πού βρίσκεται και πως ονομάζεται το σχολείο που φοιτούν, αλλά η δουλειά που κάνουν οι ίδιοι οι μαθητές και κυρίως οι δάσκαλοι. Και απευθυνόμενος στους δασκάλους των δύο τμημάτων που συνόδευαν τους μαθητές, τους συγχάρηκε που ενθαρρύνουν τους μαθητές τους σε τέτοιες πρωτοβουλίες και τους παρότρυνε να είναι πρότυπα για τα παιδιά.Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε στον κ. Πρόεδρο CD από τις μουσικές εκδηλώσεις που έχει πρωταγωνιστήσει το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Τέλος, ο κ. Παπούλιας φωτογραφήθηκε με τα παιδιά τόσο στο γραφείο του όσο και στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου,αφήνοντας στα παιδιά μια όμορφη ανάμνηση από την επίσκεψη, εξαιρετικές εντυπώσεις για το πρόσωπό του και περηφάνια που το ύψιστο αξίωμα της χώρας μας ευπηρετείται επάξια από έναν συμπατριώτη μας.

Οι συνδικαλιστές του συλλογου εργαζομένων ΟΤΑ έσπασαν τις μπάρες στο πάρκο "Λιθαρίτσια"!!!

Ο Τσάγκας μοιράζει χαρτάκια στους εργαζόμενους!

Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στο Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ιωαννίνων,σήμερα το πρωί. Συνδικαλιστές,έσπασαν τις μπάρες στο πάρκο "Λιθαρίτσια",με αποτέλεσμα ο χώρος να κατακλυστεί από δεκάδες αυτοκίνητα,τα οποία έχουν παρκάρει παράνομα. Να σημειωθεί πως στις εκλογές,συμμετέχουν ως υποψήφιοι και πρώην συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ,οι οποίοι όμως δεν είναι καν εργαζόμενοι του Δήμου!!!Στην είσοδο του πάρκου μάλιστα,βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος της επιχείρησης κ. Κώστας Τσάγκας,ο οποίος δίνει και "γραμμή",μοιράζοντας χαρτάκια με ονόματα σε εργαζόμενους,προκειμένου να στηριχτούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι της ΔΑΚΕ!!!

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τον ΣΕΑ Περιστερίου


Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) της Εγνατίας στο Περιστέρι,υπέγραψαν υ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης και ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας. Με την απόφαση αυτή εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για την κατασκευή και λειτουργία του αμφίπλευρου Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στη χιλιομετρική θέση 2+400του Τμήματος «Περιστέρι-Ανθοχώρι». Η συνολική έκταση του ΣΕΑ θα είναι 26 στρέμματα, από τα οποία 14,5 στρέμματα καταλαμβάνουν το πράσινο και ο περιβάλλων χώρος.

Συνάντηση του Πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη με τον Πρύτανη του Trakya University


Σε άριστο κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθ. κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη με τον Πρύτανη του Trakya University, Καθ. κ. Enver Duran στην Αδριανούπολη από 1 - 2 Μαΐου 2011 με σκοπό την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο ανωτέρω Πανεπιστημίων.Η εθιμοτυπική επίσκεψη ενίσχυσε την ακαδημαϊκή συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων σε επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας, επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους της, όπως την πρόοδο της επιστήμης, την ανάπτυξη και την ανταλλαγή ερευνητικής εμπειρίας καθώς και την κινητικότητα μελών του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού. Ενδεικτικά, επισυνάπτεται η υπογεγραμμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Διάθεση πίστωσης 240 χιλιάδων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στον ΤΟΕΒ Λάμαρης


Tην διάθεση πίστωσης 240 χιλιάδων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στον ΤΟΕΒ Λάμαρης ενέκρινε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικης Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.Σύμφωνα με την απόφαση που απεστάλλη σήμερα στον Δήμο της Πρέβεζας το έργο θα κατασκευαστεί και θα επιβλεφθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να αποδεχτεί την πίστωση ενώ ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κ.Γεωργακοπούλου για την άμεση ανταπόκρισή στο αίτημα της έκτακτης χρηματοδότησης σε μια δύσκολη για την χώρα μας οικονομική συγκυρία.

Επί ξύλου κρεμάμενοι σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενοι στο ΤΕΙ Ηπείρου

Περιοδεία στα Τμήματα του ΤΕΙ στην Αρτα έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης

τα Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα περιόδευσε χτες κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρτας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Νίκο Μωραΐτη, που συναντήθηκε με σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στο Ιδρυμα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για κόψιμο των εισακτέων φέτος από 24 τμήματα μεταξύ των οποίων είναι και 3 τμήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου και αναδείχθηκαν παράγοντες που καθιστούν αυτά τα τμήματα «μη επιλέξιμα», όπως οι ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό (περίπου το 80% των καθηγητών είναι ωρομίσθιοι και τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών), στη φοιτητική μέριμνα κ.ά.Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια, με πρόσχημα τη "στήριξη των τοπικών κοινωνιών", έσπειραν σε όλη τη χώρα δεκάδες σχολές και τμήματα, με ασαφή γνωστικά αντικείμενα, λειψές υποδομές και προσωπικό. Τώρα αξιοποιούν την κατάσταση που δημιούργησαν για ένα ακόμη χτύπημα στην ανώτατη εκπαίδευση. Το κόστος αυτής της πολιτικής θα το πληρώσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Θα το πληρώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό των κατώτερων βαθμίδων, το βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που για χρόνια σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας των περιφερειακών ιδρυμάτων και σήμερα θα πεταχτούν στην ανακύκλωση της ανεργίας».Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, με μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Προσωρινή ανακωχή στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων

Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος

Τελικά οι χειρισμοί των παιδιών της ΔΑΠ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και η διάθεσή τους για ενωτικό κλίμα, ένα βήμα πριν την σημερινή εκλογική αναμέτρηση, έληξαν προσωρινά το εσωκομματικό θέμα που είχε προκύψει με αυτούς που πρόσκεινται στη διοίκηση Παπαμιμίκου.Όταν μια ολόκληρη χρονιά δεν είχαν υλικό από τη κεντρική διοίκηση της ΔΑΠ και έβγαζαν αφίσα κυριολεκτικά από τις οικονομίες τους και παρά τις διχαστικές ενέργειες ορισμένων, τα κρατητήρια, τα ασφαλιστικά μέτρα, βρήκαν αυτά τα παιδιά το κουράγιο και τη μεγαλοψυχία, να συμπεριλάβουν και την «άλλη» πλευρά στα ψηφοδέλτια, δείχνοντας ενωτική εικόνα, μόνο ένα ΜΠΡΑΒΟ μπορεί να πει κανείς και καλά εκλογικά αποτελέσματα!Μένει να δούμε αν θα αναγνωριστεί από πλευράς ΝΔ αυτή η ενωτική στάση των παιδιών και ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε επίπεδο ΔΑΠ και ΟΝΝΕΔ μετά το πέρας των φοιτητικών εκλογών…

Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου στο τελωνείο Κακαβιάς


Στις 17:00΄χθες το απόγευμα,στη Κακαβιά Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς στο σημείο εξόδου συνελήφθη ένας 23χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας διότι διώκεται με Διεθνές ένταλμα σύλληψης Ελβετικών Αρχών για παράβαση Νόμου περί Ναρκωτικών.Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Ληστεία σε βάρος ιδιοκτήτριας περιπτέρου στην Ανατολή Ιωαννίνων


Στις 08:00΄ σήμερα το πρωί,στην Ανατολή Ιωαννίνων άγνωστος άνδρας νεαρής ηλικίας με την απειλή μαχαιριού απέσπασε από ιδιοκτήτρια περιπτέρου χρηματικό ποσό διακοσίων τριάντα (230) ευρώ και τράπηκε σε φυγή πεζός προς άγνωστη κατεύθυνση.Προανάκριση για τη ληστεία διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων.

Χωροταξικός Σχεδιασμός Ιχθυοκαλλιεργειών & Αειφόρος Ανάπτυξη στη Θεσπρωτία


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Ν. Θεσπρωτίας, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Χωροταξικός Σχεδιασμός Ιχθυοκαλλιεργειών & Αειφόρος Ανάπτυξη» η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ηγουμενίτσα, την προσεχή Τρίτη 24 Μαΐου 2011 και ώρα 10.00 π.μ.

Διαμαρτύρεται η Λαϊκή Συσπείρωση


Διαμαρτύρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» για μη εισαγωγή θεμάτων προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από την περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης.Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι συνεχίζεται "η τακτική απαξίωσης της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την πλειοψηφία του κ. Καχριμάνη". Επισημαίνει ότι δεν τίθενται προς συζήτηση οι προτάσεις-εισηγήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με προβλήματα των κατοίκων της περιοχής Ηπείρου.Εκκρεμεί για πέντε μήνες η πρόταση για τα αντιπλημμυρικά έργα, σημειώνουν, ενώ απορρίφθηκαν άλλες τρεις προτάσεις της για τα εξής θέματα:
- Πυροπροστασία και προβλήματα πυροσβεστών
- Αγωγός φυσικού αερίου στην Πέρδικα
- Αύξηση της δυναμικότητας υδρογεώτρησης στη θέση Σβάρα του τ.δ. Μελιγγών Δήμου Δωδώνης,
"Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι οι πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γίνονται ενοχλητικές" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας


Την Πέμπτη 19-05 και ώρα 12.00 μ.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου με 17 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Πήρε τα πάνω της η Εγνατία Οδός


Όλο και περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτων διασχίζουν πλέον την Εγνατία Οδό, ο κυκλοφοριακός φόρτος της οποίας φαίνεται πως αυξάνεται μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, καθώς ο οποιοσδήποτε προτιμά να μετακινηθεί με ασφάλεια και φυσικά πιο γρήγορα.Αυτά τα δεδομένα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι στιγμής σε όλα τα τμήματα της Εγνατίας Οδού που διασχίζουν την Ήπειρο και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2010 όπου δεν είχαν τοποθετηθεί διόδια στην περιοχή.Αυτό το σημειώνουμε, γιατί σύμφωνα με το Παρατηρητήριο στην κυκλοφορία μεταξύ ανισόπεδου κόμβου Πολυμύλου και ανισόπεδου κόμβου Βέροιας όπου από το Σεπτέμβριο του 2010 λειτουργεί σταθμός διοδίων παρατηρήθηκε ήδη μία μικρή μείωση εξαιτίας του αυξημένου κόστους.Κανείς όμως δεν αποκλείει τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε, όταν σύμφωνα με τα αρμόδια Υπουργεία τοποθετηθούν διόδια σε Τύρια και Μαλακάσι.Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο της Εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για τον κυκλοφοριακό φόρτο και την ετήσια μέση ημερήσια κυκλοφορία για το 2009 και για το 2010 στα τμήματα της Εγνατίας Οδού στην Ήπειρο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός πως ο κλειστός αυτός αυτοκινητόδρομος ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Ήπειρο.Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και στην εκτίμηση των ανθρώπων του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας τονίζεται με έμφαση πως στην δυτική Εγνατία και συγκεκριμένα στα τμήματα από την Ηγουμενίτσα έως τη Σιάτιστα ο κυκλοφοριακός φόρτος ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2009 και σε ορισμένα τμήματα, όπως για παράδειγμα σε αυτό από τον ανισόπεδο κόμβο Ιωαννίνων μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο Παμβώτιδος ξεπέρασε η αύξηση το 15% ενώ σε άλλα και το 20% όπως συνέβη στο πρώτο τμήμα που συναντούν μπροστά τους οι οδηγοί περνώντας τον ανισόπεδο κόμβο του Ανηλίου και μέχρι την είσοδο για τα Γρεβενά.Εξηγώντας το Παρατηρητήριο τους λόγους που παρουσιάζεται η αύξηση αυτή, σημειώνει ενδεικτικά πως κάποια σημαντικά τμήματα της Εγνατίας Οδού μεταξύ Ιωαννίνων και Γρεβενών δεν είχαν παραδοθεί στην κυκλοφορία από την αρχή του 2009, επομένως τα όποια στοιχεία καταγράφονται μετά τους πρώτους μήνες του 2009.Ένα άλλο γεγονός που επηρέασε την μεταβολή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό την τελευταία διετία, κυρίως από τα Γιάννινα έως το Κλειδί, ήταν και το κλείσιμο των Τεμπών για περίπου τέσσερις μήνες, γεγονός που επηρέασε τόσο το μέγεθος, όσο και τις διαδρομές των μετακινήσεων μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και της υπόλοιπης χώρας.Εν κατακλείδι σημειώνουμε πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην Εγνατία Οδό στον κυκλοφοριακό φόρτο καταγράφονται στη διαδρομή Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα – Μέτσοβο – Γρεβενά όπου η Εγνατία λειτούργησε πλήρως το 2009.

Ημερήσια κυκλοφορία στην Ήπειρο
Πριν παραθέσουμε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η «Εγνατία Οδός» σημειώνουμε πως η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αποτελείται από 65 συνολικά σταθμούς μέτρησης της κυκλοφορίας, με συστήματα επαγωγικών βρόχων και ραντάρ μικροκυμάτων.Η συλλογή των μετρήσεων γίνεται με ειδικό λογισμικό τηλεμετρίας και με τη χρήση εξοπλισμού τηλεματικής, ενώ όταν στους σταθμούς υπάρχουν προσωρινές διακοπές στη λειτουργία τους, τότε τα κενά που παρουσιάζονται στη μέτρηση συμπληρώνονται με συστηματικό τρόπο από στοιχεία ανάλογων ωρών, ημερών του σταθμού.Με βάση λοιπόν τα παραπάνω παρουσιάζουμε τον κυκλοφοριακό φόρτο και την ετήσια μέση ημερήσια κυκλοφορία σε οκτώ τμήματα της Εγνατίας Οδού στην Ήπειρο.Το πρώτο τμήμα είναι αυτό από τον ανισόπεδο κόμβο Ηγουμενίτσας μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Βασιλικού. Εκεί οι σταθμοί μέτρησης για τα έτη 2008-2009 και 2010 ήταν εκτός λειτουργίας, αλλά παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με την Εγνατία Οδό διαπιστώνεται μία αύξηση στον κυκλοφοριακό φόρτο που αγγίζει το 70% με τα οχήματα που διασχίζουν το κομμάτι αυτό σε ημερήσια βάση πλέον να είναι κατά προσέγγιση περισσότερα από 7.000.Στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Βασιλικού μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Νεοχωρίου, οι σταθμοί μέτρησης ήταν εκτός λειτουργίας από το 2005 μέχρι και το 2008. Το 2009 διέσχιζαν το τμήμα αυτό 6.800 οχήματα την ημέρα, και το 2010 7.000 οχήματα την ημέρα. Παρατηρείται λοιπόν μία αύξηση της τάξης του 3%.Ελλιπή είναι τα στοιχεία από τον ανισόπεδο κόμβο Νεοχωρίου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Σελλών, όπου παρ’ όλα αυτά παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις που ξεπερνούν το 50%, τουλάχιστον για το 2005 και 2006, όταν και είχαν γίνει οι πρώτες καταγραφές.Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που παρατηρείται στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Σελλών μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Δωδώνης, από το 2008 μέχρι το 2010. Το 2008 το τμήμα αυτό διέσχιζαν 4.000 οχήματα ημερησίως και το 2009 και 2010 7.000 οχήματα ημερησίως, κάτι το οποίο σημαίνει πως υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 75%, από το 2005 μέχρι το 2010.Από τον ανισόπεδο κόμβο Ιωαννίνων μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Παμβώτιδας το 2008 περνούσαν 4.200 οχήματα, το 2009 7.300 οχήματα και το 2010 8.400 οχήματα το οποίο σημαίνει πως τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε αύξηση της τάξης του 15%.Για το τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Αράχθου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Περιστερίου υπάρχει μέτρηση μόνο για το 2010, όπου καθημερινά περνούσαν από το τμήμα αυτό 8.300 οχήματα ημερησίως.Για το τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Περιστερίου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μετσόβου καταγράφονται επίσης αυξητικές τάσεις καθώς το 2007 η μέση ημερήσια κυκλοφορία ήταν στα 3.900 οχήματα, το 2008 στα 5.000 οχήματα, το 2009 στα 8.100 οχήματα, ενώ το 2010 δεν υπήρξε καταγραφή αφού ο σταθμός μέτρησης ήταν εκτός λειτουργίας. Κατά συνέπεια η μεταβολή από το 2005 μέχρι το 2010 άγγιξε το 108%.Ελλιπή είναι επίσης τα στοιχεία στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Μετσόβου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Ανηλίου, όπου φαίνεται πως η κίνηση των οχημάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, από τις μεγαλύτερες στην Ήπειρο, με 8.300 οχήματα να διασχίζουν το τμήμα αυτό σε καθημερινή βάση.Συνολικά και προσθέτοντας κανείς όλα τα παραπάνω στοιχεία και υπολογίζοντας έστω και περίπου τη μέση κυκλοφορία στα τμήματα που δεν υπήρξε καταγραφή, διαπιστώνει πως από την Ήπειρο και μέσω της Εγνατίας περνούν περίπου 60.000 οχήματα σε ημερήσια βάση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ξεπέρασαν το α' τετράμηνο τους 1.500 οι έλεγχοι για νοθεία στα καύσιμα


Πάνω από 1500 ελέγχους για νοθεία στην αγορά καυσίμων έχουν κάνει στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης Αγοράς Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτης. Σε όσες περιπτώσεις βρέθηκαν μη κανονικά δείγματα επιβλήθηκαν πρόστιμα ή έγιναν παραπομπές στον εισαγγελέα.Ο υφυπουργός παρέστη σε εκδήλωση εταιρείας για την παρουσίαση νέου συστήματος ελέγχου νοθείας ή οποιωνδήποτε τυχαίων προσμίξεων στα καύσιμα, που εφαρμόζεται από την αρχή του μήνα στο δίκτυο των πρατηρίων της για συγκεκριμένα προϊόντα.Σε αυτό προβλέπεται η προσθήκη ουσίας-ιχνηθέτη στα καύσιμα, που επιτρέπει την γρήγορη και ασφαλή επαλήθευση της ύπαρξης ή μη νοθείας και του ποσοστού πρόσμιξης. Η ουσία αυτή προστίθεται σε απειροελάχιστες ποσότητες στη βενζίνη ή το ντίζελ, καίγεται μαζί με το καύσιμο και δεν προκαλεί προβλήματα στους κινητήρες.Ο υφυπουργός ανέφερε πως πρωτοβουλίες σαν αυτή, παράλληλα με τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών, «βοηθούν να δώσουμε καλύτερα προϊόντα και να προστατεύσουμε τους καταναλωτές».

Στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. όλες οι υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο


Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας θα ασχολείται πλέον με όλες τις υποθέσεις διαφθοράς σε όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα της χώρας.Η υπηρεσία είναι αυτοτελής και υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ενώ εποπτεύεται από εισαγγελέα Εφετών και τελεί υπό κοινοβουλευτική εποπτεία από την Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης υπηρεσίας καθορίζεται από το άρθρο 5 το νόμου 3938/2011.

Με αξιολόγηση οι μετατάξεις


Περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που εργάζονται σήμερα σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρίες του δημοσίου, αναμένεται να περάσουν από αξιολόγηση, έπειτα από ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση των φορέων που απασχολούνται, σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένη την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών για την ανάγκη αξιολόγησης των υπαλλήλων.Με αφορμή όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να απαιτεί την απόλυση του 1/3 των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, ήδη έχουν αναπτυχθεί σενάρια για το ποιοι «κινδυνεύουν να βρεθούν στο ταμείο ανεργίας», δημιουργώντας πανικό σε μερίδα εργαζομένων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο, που να επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους.Πάντως, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι «δεν είμαι υπέρ ούτε των τυφλών μετατάξεων ούτε των τυφλών απολύσεων, γι’ αυτό πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης και το μόνο που μπορεί να αναλάβει το βάρος αυτής της ευθύνης, ώστε να υπάρχουν τα εχέγγυα αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας, είναι το ΑΣΕΠ».Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι έρχεται νέο, μεγάλο αυτή τη φορά, κύμα μετατάξεων από ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών που ελέγχονται από το δημόσιο, καθώς το 2011 θα πραγματοποιηθούν μόνο 4.000 μετατάξεις από τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ, καλύπτοντας μέρος του ορίου των 10.600 προσλήψεων για φέτος.

Απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα


Εικοσιτετράωρη απεργία στους Δήμους έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ και παναττική στάση εργασίας από τις 11.30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου η ΑΔΕΔΥ, για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και στο οποίο προβλέπεται αύξηση των ωρών εργασίας, μετατάξεις κ.α.

Στις κάλπες φοιτητές και σπουδαστές


Φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές διεξάγονται σήμερα. Όπως λένε αρκετοί φοιτητές, το ζητούμενο είναι η συμμετοχή. Γι’ άλλη μία χρονιά, ο μεγάλος φόβος δεν είναι «οι άλλοι», αλλά η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες, που άνοιξαν νωρίς το πρωί και υπό κανονικές συνθήκες θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου, εκτός και αν υπάρχουν πολλοί που περιμένουν να ψηφίσουν.

Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία σήμερα


Με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους υποδέχεται σήμερα η χώρα μας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.Στο πλαίσιο του εορτασμού, έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις κλπ.) σε 46 αρχαιολογικά μουσεία και χώρους σε όλη την επικράτεια.Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.Επιλέγοντας ως θέμα της φετινής χρονιάς το «Μουσεία και Μνήμη», το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τη σημασία των μουσείων ως φορέων διάσωσης και διαφύλαξης της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.Το μήνυμα της επετείου είναι «να γίνουν όλα τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».Η κεντρική εκδήλωση του φετινού εορτασμού θα γίνει στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», τιμώμενο μουσείο για το 2011.

Τραγωδία με λαθρομετανάστες στo Κανάλι Πρέβεζας‎

Δύο νεκροί και ένα αγνοούμενο παιδί-Συνεχιζονται από στεριάς και αέρος οι έρευνες

Τραγικό θάνατο βρήκαν ένας 48χρονος άντρας και ένα οκτάχρονο παιδί οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από την θαλάσσια περιοχή του Καναλίου Πρέβεζας (στο ύψος του Μάνγκο).Πρόκειται για λαθρομετανάστες που επέβαιναν μαζί με 22 ακόμη άτομα,σε μια μικρή λέμβο με προορισμό την Ιταλία. Το 7 μέτρων σκάφος προσάραξε σε αβαθή, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο νερό όλοι οι επιβαίνοντες. Οι περισσότεροι κατάφεραν να βγουν στην ακτή όμως ο άνδρας και το οχτάχρονο παιδί δεν τα κατάφεραν. Τα πτώματά τους περισυνέλεξαν σκάφη του λιμενικού σώματος,ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από στεριάς και αέρος-με ένα ελικόπτερο super puma- αφού σύμφωνα με τους επιβαίνοντες αγνοείται το δίδυμο αδερφάκι του νεκρού αγοριού.Στο νοσοκομείο της Πρέβεζας άρχισαν να μεταφέρονται από τις 2 τα ξημερώματα οι πρώτοι λαθρομετανάστες, ενώ γύρω στις 3 το πρωί μεταφέρθηκαν και τα πτώματα του άνδρα και του οχτάχρονου παιδιού.Κάποιοι από αυτούς μιλούσαν ελληνικά και είπαν στις αρχές ότι ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ιταλία πληρώνοντας πέντε χιλιάδες ευρώ ο καθένας.Οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν και τον 52χρονο έλληνα ιδιοκτήτη του σκάφους ο οποίος κρατείται και ανακρίνεται.Στο σημείο του ναυαγίου βρέθηκαν δύτες –ανάμεσά τους και μέλη της Λέσχης Ελλήνων καταδρομέων Πρέβεζας- οι οποίοι συνέδραμαν στην επιχείρηση διάσωσης των 22 ανδρών.Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν στο παλιό δημαρχείο του Ζαλόγγου,ενώ ο Δήμος Πρέβεζας τους προσέφερε είδη πρώτης αναγκης και φαγητό.Στο Νοσοκομείο βρέθηκαν από τις 2 το πρωί οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας κυριοι Φραγκούλης και Κορωναίος οι οποίοι σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Χρήστο Μπαίλη συντόνισαν τις ενέργειες για την μεταφορά των ταλαιπωρημένων ανθρώπων σε ασφαλές μέρος.Ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Βαγγέλης Ροπόκης βρίσκεται από νωρίς το πρωί στο παλιό δημαρχείο προκειμένου να ετοιμάσει την αίθουσα για την υποδοχή των λαθρομεταναστών και όπως τονίζει έχουν εξασφαλιστεί εκτός από φαγητό , ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Πρωτοφανές: Στο δικαστήριο προσφεύγει η ηγεσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για να λύσει τα εσωκομματικά της ζητήματα!!!

Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον μελών της παράταξης, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων!

Θλίψη, οργή, απογοήτευση, πικρία. Αυτά είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν εμάς –και εκατοντάδες ακόμα Δαπίτες της πόλης των Ιωαννίνων- τις τελευταίες ημέρες. Από τον άγριο και απρόκλητο πόλεμο που δεχόμαστε από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Από την αδιαφορία και ειρωνεία με την οποία μας αντιμετωπίζει η κεντρική διοίκηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Από την κοροϊδία που δεχόμαστε από το ίδιο μας το κόμμα. Δηλώνουμε υπεύθυνα προς κάθε κατεύθυνση: Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανεχθούμε άλλο αυτές τις πρακτικές – και δεν πρόκειται να το κάνουμε.Σήμερα το πρωί η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν εναντίον μας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων από την ηγεσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ. Υποβλήθηκε επίσημο αίτημα αποκλεισμού της νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης γραμματείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων από τη διαδικασία των φοιτητικών της 18ης Μαΐου με την πρωτοφανή πρόταση «να απαγορευτεί να χρησιμοποιούν την επωνυμία ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων»! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ζητούσαν από την ελληνική δικαιοσύνη να διατάξει την προσωρινή κράτησή μας! ΔΑΠ εναντίον ΔΑΠ, μία ημέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές…Το δικαστήριο τουλάχιστον στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέρριψε το παράλογο αυτό αίτημα, να εκδώσει δηλαδή προσωρινή διαταγή που θα απαγόρευε στους Δαπίτες να λέγονται Δαπίτες!«Πρέπει να επιδιώξετε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις εκλογές. Οι άλλοι, με την πρακτική τους, θέλουν να διώξουν τον κόσμο από τη συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα. Εσείς αντίθετα.» Αυτό είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στην προχθεσινή του ομιλία. Πολλοί τον χειροκρότησαν, λίγοι τον ακολούθησαν.Έτσι, με τεράστια έκπληξη και οργή σήμερα το πρωί οι φοιτητές που αγωνίζονταν φέτος όλη τη χρονιά για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι φοιτητές που κέρδισαν πέρυσι την εμπιστοσύνη 1639 συμφοιτητών μας (ποσοστό 39%), όλοι εμείς είδαμε την κεντρική διοίκηση της ΔΑΠ να θέλει να μας αποκλείσει από τις φοιτητικές εκλογές μέσω των δικαστηρίων! Η ίδια διοίκηση που ολόκληρη τη χρονιά μας αγνοούσε επιδεικτικά, δεν μας παρείχε –ως όφειλε- την παραμικρή βοήθεια ή την ελάχιστη στήριξη στον αγώνα μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε μαθήματα δημοκρατίας σε κανένα, αλλά ούτε δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από κανένα. Ο αγώνας μας, οι δράσεις μας, η προσπάθειά μας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όλα αυτά τα χρόνια είναι τα διαπιστευτήρια που μας συνοδεύουν. Απέναντι σε αυτά, η κεντρική διοίκηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αντιπαρατάσσει μια –κατά τα λεγόμενά τους- «νόμιμη» γραμματεία πόλης που οι ίδιοι πραξικοπηματικά διόρισαν με φαξ!Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που αποκατέστησε τη δημοκρατία στον τόπο και μας έκανε πολλές φορές υπερήφανους, έχει διολισθήσει σε αυτό το δρόμο. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι μια δράκα ανθρώπων, που αποφάσισαν να λύσουν τα εσωκομματικά προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, μέσω των δικαστηρίων, θα βρουν απήχηση στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη του τόπου.Για να μην μακρηγορούμε: Σε εκείνους που διχάζουν την παράταξη, εμείς απαντάμε ενωτικά. Σε εκείνους που προσπαθούν να κάνουν τη σπουδαιότερη φοιτητική παράταξη μαγαζάκι τους, τους λέμε ότι η ΔΑΠ είναι μία, μεγάλη και ενιαία. Σε εκείνους που ζητάνε την κράτησή μας, τους διαμηνύουμε ότι δεν είναι άξιοι να ηγούνται. Σε εκείνους που λειτουργούν αντιδημοκρατικά, βροντοφωνάζουμε ότι και στις αυριανές φοιτητικές εκλογές και στους επόμενους αγώνες θα δώσουμε δυναμικό παρόν.«Το μήνυμά μας δεν διχάζει. Είναι ενωτικό», είπε προχθές ο πρόεδρός μας, Αντώνης Σαμαράς. Τον πιστεύουμε βαθιά. Και καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή την ηγεσία της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ να εγκαταλείψει τις παράφρονες τακτικές της και να κατέβουμε όλοι μαζί αύριο στον αγώνα για τη νίκη της φιλελεύθερης παράταξης στις φοιτητικές εκλογές στα Ιωάννινα.Το ως άνω κείμενο το προσυπογράφουν 601 μέλη των ψηφοδελτίων της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Ιωαννίνων. ΟΙ υπογραφές έχουν σταλθεί στο κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων

ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΡΙΟ!!!


Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να το δημοσιεύσετε αυτό το άρθρο μου, γιατί πραγματικά αισθάνθηκα μεγάλη απαξίωση σαν φοιτητής και μέλος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Ξέρετε έχω μια ιδεολογία και μάζι με την πλειοψηφία των φοιτητών ( Η ΔΑΠ στα Γιάννενα παίρνει 40%) προσπαθούμε να κάνουμε 2 θετικά πράγματα για τις σχολές μας όπως τα πιστεύουμε και αισθανόμαστε. Το παρακάτω όμως είναι πρωτάκουστο!!!Μετά το Ζάππειο 2, σήμερα Τρίτη 17 Μαίου ζήσαμε το Ζάππειο ΤΡΙΟ.1 μέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές η κεντρική διοίκηση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΑΕΙ , ο κύριος Παπαμιμίκος δηλαδή με τον κύριο Σάκη Ιωαννίδη έστειλαν στη ΔΑΠ Ιωαννίνων εξόδικο και ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν σήμερα. Κάνω τις συστάσεις.Παπαμιμίκος Αντρέας Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ – παιδί Ευριπίδη Στυλιανίδη και Κ.Αρβανιτόπουλου.Σάκης Ιωαννίδης Γραμματέας ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΑΕΙ – παιδί Βαγγέλη Πάνου πρώην διευθυντή Βουλγαράκη νυν μυστικοσύμβουλου Κ.Αρβανιτόπουλου.Ξέρω ξέρω Τόλμη και γοητεία το στόρυ αλλά σόρρυ αυτό είναι.Εγκαλούν λοιπόν τη διοίκηση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Ιωαννίνων με ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα προσωποκράτησης, ώστε ακούστε να ακυρωθεί ολόκληρο το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ και να μην κατέβουν στις φοιτητικές εκλογές. Ο λόγος αυτού? Γιατί η διοίκηση ΔΑΠ Ιωαννίνων είναι κόντρα στον Παπαμιμίκο, δε συμμέτεχει στις εκδρομές που διοργανώνει κεντρικά η ΔΑΠ στη Βουλγαρία και κατηγορεί τον Αντρέα ότι τρώνε λεφτά έτσι ,΄΄που φωτιά να μας κάψει αν γίνεται κάτι τέτοιο΄΄, δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα με τα κινητά wind πακέτο, γιατί και αυτό γίνεται για φιλανθρωπικό σκοπό ΄΄Δίνουν στις άπορες κορασίδες κινητά τσάμπα΄΄. Δε συμμετέχουμε σε όλη αυτή τη φοβερή παραγωγή πολιτικής που διεξάγεται από την κεντρική ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΑΕΙ δηλαδή. Να ενημερώσουμε όμως πως τα ασφαλιστικά μέτρα σήμερα κατέπεσαν και προχωράμε. Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος αυτής της απαξίας και σαπίλας που εκπορευέται από τη Συγκρού. Όμως είναι κάτι που το ακούμε πρώτη φορά το ζούμε πρώτη φορά και παραξενευόμαστε για το που βρισκόμαστε. Που επιλέξαμε να εκθέσουμε τους εαυτούς μας. Τι ανθρώπους έχει γύρω του ο Σαμαράς. Ο Αντώνης Σαμαράς. Ξέρετε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Που όταν βγήκε τα Γιάννενα, φοιτητές και πολίτες πανυγύριζαν μέρες για την επιτυχία. Α μπράβοοοοο. Βοήθεια πνιγόμαστεεεεεε παιδιαααααά.Επισυνάπτουμε τα δικόγραφα!!!!