Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

64 θέσεις προσωπικού στο Δήμο Ιωαννίνων


Την πρόσληψη 64 εποχικών υπαλλήλων προωθεί ο δήμος Ιωαννίνων. Το νέο προσωπικό θα υπογράψει σύμβαση οκτώ μηνών.Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 20 Μαΐου.Η κατανομή των θέσεων έχει ως εξής:
ΥΕ Εργατών Καθαριότητας 49
ΥΕ Εργατών κήπων 15
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικώς τα εξής δικαιολογητικά:
1. Κυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας
2. Υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους του πρώτου μέρους του ν. 3584/07.
3. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει κώλυμα στο πρόσωπό τους βάσει των διατάξεων της παρ. 1 άρθρο 206 του ν. 3584/07, δηλ. ότι ο υποψήφιος δεν έχει το κώλυμα της υπέρβασης της 8μηνης απασχόλησης σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 3812/2009 (δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού ) μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα μηνών.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία του Δήμου Ιωαννιτών (Διεύθυνση: Αβέρωφ 21Γ, τηλέφωνο: 2651064107

Ημερίδα για την ανάπτυξη της Ηπείρου


Ημερίδα με θέμα «Η Ηπειρος σε σταυροδρόμι-Επιδοτούμενη ή Αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάπτυξη;» οργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου, την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας».Στόχος της ημερίδας είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη τομέων με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και η δημιουργία προϋποθέσεων διευκόλυνσης των επενδύσεων για τις οποίες οι ειδικές συνθήκες, τα δεδομένα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας παρουσιάζουν οικονομική ελκυστικότητα.Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από τον ευρωπαϊκό χώρο, παραδείγματα ολοκληρωμένης ανάπτυξης και θέσεις τεχνοκρατών και επιχειρηματιών σχετικά με την ενθάρρυνση συνεργασιών με στόχο την ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων.

Συζήτηση για καθαριότητα και ανακύκλωση στο δημοτικό συμβούλιο


«Ανάσα» σε πολλούς Δήμους, που αδυνατούσαν λόγω έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, να οργανώσουν υπηρεσίες καθαριότητας, δίνει η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.Το πρόβλημα ήταν έντονο και για τους περισσότερους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, όπως άλλωστε είχαν τονιστεί στις δύο συναντήσεις που είχαν γίνει ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.«Πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι, δεν είχαν οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας και με τους φραγμούς που έβαζε ο Καλλικράτης είχαν μείνει κυριολεκτικά μετέωροι», επεσήμανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, απαντώντας στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Γκόντα, ο οποίος είχε ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας.Για το Δήμο Ιωαννιτών, παρόμοιο πρόβλημα είχε προκύψει στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Περάματος.Στόχος είναι, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, να δημιουργηθεί ενιαία υπηρεσία καθαριότητας.Για να γίνει αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος. Το πρόβλημα αυτό αφορά στην έλλειψη άδειας αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά και άδειας λειτουργίας εργοταξίου.Η έλλειψη άδειας αποκομιδής απορριμμάτων, καθυστερεί και την διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο τομέας καθαριότητας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης και την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για την προμήθεια του ανάλογου μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως είναι αυτοκίνητα αποκομιδής και κάδοι.Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε ότι έχει κινηθεί η διαδικασία για τις άδειες αυτές. Απαντώντας δε σε ερώτημα της μείζονος αντιπολίτευσης, σχετικά με την μεταφορά των δύο «περιπτέρων» ανταποδοτικής ανακύκλωσης που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία και στο Κουρμανιό, τόνισε ότι η τοποθέτησή τους είχε γίνει χωρίς την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου.«Άποψή μας είναι, ότι στα συγκεκριμένα σημεία, δεν συνάδουν με την αισθητική της πόλης και προτείνουμε στην εταιρία που τα διαχειρίζεται την μετακίνησή τους, σε σημεία που θα υποδείξει ο Δήμος. Δεν έχουμε αντίρρηση να τοποθετηθούν κι άλλα, αλλά πάντα με την υπόδειξη των υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση τα περίπτερα αυτά δεν αποτελούν ολοκληρωμένη ανακύκλωση», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

2η Συνάντηση στελεχών της Παράταξης «Ήπειρος-Τόπος να Ζεις»


Πραγματοποιήθηκε χτες Δευτέρα 16 Μαΐου 2011 , η 2η. συνάντηση των στελεχών της διευρυμένης Αυτοδιοικητικής Παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» , με στόχο την αποτίμηση της 5μηνης πορείας της Περιφερειακής Διοίκησης.Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων που θέτει ο «Καλλικράτης» για να αντικατασταθεί το αναποτελεσματικό και χρονοβόρο κεντρικό κράτος από μια αιρετή Περιφέρεια που θα εφαρμόζει ισχυρή ,ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.Κοινή διαπίστωση όλων των μελών της παράταξης είναι ότι σ΄ αυτούς τους μήνες λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας δεν κατάφερε η Διοίκηση να προσεγγίσει κανέναν στόχο απ’ αυτούς που θέτει ο «Καλλικράτης» και προσδοκούν οι πολίτες της Ηπείρου.Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε τους ισχυρισμούς του Περιφερειάρχη ότι “περιμένουμε τα Υπουργεία να μας δώσουν κατευθυντήριες γραμμές” ή ότι “δεν έχουμε χρήματα” γιατί ο ρόλος της αιρετής Περιφέρειας είναι διαφορετικός από αυτόν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.Ούτε κατευθυντήριες γραμμές , ούτε χρήματα χρειάζονται για να προγραμματίσουμε τι θέλουμε και πως μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σειρά από μεγάλα θέματα που απασχολούν τους Ηπειρώτες.Συγκεκριμένα :
-Δεν χρειάζονται χρήματα για να συζητήσουμε την ορθολογική διαχείριση του ΕΣΠΑ το οποίο σε ένα μήνα έρχεται στην αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας και ακόμα δεν ξέρουμε τι ζητάμε απ’ αυτό.
-Δεν χρειάζονται χρήματα για να αποκτήσουμε όλοι οι φορείς της Ηπείρου ενιαία άποψη για το τι θέλουμε να γίνει με τη ΔΩΔΩΝΗ. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση και πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου να λειτουργήσει η επιτροπή διαβούλευσης για να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος μεταξύ όλων των φορέων της Ηπείρου και να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, για να πετύχουμε τον κοινό στόχο που θα προκύψει.
-Δεν χρειάζονται χρήματα ούτε κατευθυντήριες γραμμές για να αποκτήσουμε ενιαία άποψη για το φυσικό αέριο. Να στοχεύσουμε στην έλευση και όχι μόνο στη διέλευση του φυσικού αερίου από την Ήπειρο.
-Δεν χρειάζονται χρήματα για να αποφασίσουμε τι θέλουμε στον τομέα της υγείας. Μπορούμε, μέσα από διάλογο , να αποφασίσουμε ότι οι υποδομές στον τομέα της υγείας είναι ικανές να καταστήσουν την Ήπειρο Πρότυπη Υγειονομική Περιφέρεια και να δούμε τι χρειαζόμαστε ακόμα για να ισχυροποιήσουμε αυτόν το στόχο.
-Δεν χρειάζονται χρήματα για να αποφασίσουμε πως θα διαχειριστούμε το πρόβλημα των μεταναστών που ταλανίζει σήμερα την Ήπειρο και κινδυνεύει να καταστήσει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό ως κύριο χαρακτηριστικό της Ηπειρώτικης κοινωνίας.
-Δεν μπορεί ο καθένας μόνος του να αποφασίζει για το τι πρέπει να γίνει με τους μετανάστες στην Ήπειρο.
-Πρέπει να δούμε ποια χαρακτηριστικά απαιτούνται και που υπάρχουν αυτά.
-Δεν χρειάζονται χρήματα για να αναδείξουμε και κατευθύνουμε ως Περιφέρεια , στην ανάδειξη του κρυμμένου θησαυρού της Ηπείρου που απορρέει τόσο από την γεωγραφική της θέση όσο και απ’ τα άλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, του γεωγραφικού ανάγλυφου , της μη άναρχης ανάπτυξης του παρελθόντος του φυσικού, ιστορικού, θρησκευτικού, πολιτιστικού πλούτου της.
-Η βιώσιμη ανάπτυξη επιτυγχάνεται μόνο αν η φιλοσοφία της φύσης συναντήσει την θεωρία της Ανάπτυξης.
-Τα αρχικά Δ.Ν.Τ, Ε.Ε, Ε.Κ.Τ πρέπει να αντικατασταθούν από Α.Α.Α (που σημαίνει Ανάπτυξη,Ανάπτυξη,Ανάπτυξη)
Η μη ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών απ’ την Περιφερειακή αρχή καταδεικνύει το τεράστιο πολιτικό έλλειμμα της Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου και εξηγεί την απόκλιση των στόχων του «Καλλικράτη».Η διευρυμένη Αυτοδιοικητική Παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» δημιουργήθηκε, όχι για να καλύψει τις προεκλογικές ανάγκες της , αλλά για να συμβάλλει απ’ τη θέση που την ενέταξαν οι Ηπειρώτες στην εξυπηρέτηση των αναγκών της Ηπείρου συνολικά. Εναρμονίζει τον προεκλογικό της λόγο με τα σημερινά δεδομένα και δείχνει έμπρακτα ότι πρόκειται για μια ανοιχτή Δημοκρατική και εξωστρεφή Αυτοδιοικητική Παράταξη.Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση της παράταξης όπου με την καθολική συμμετοχή των μελών της εγκρίθηκε ομόφωνα ο κανονισμός λειτουργίας και ορίστηκε η προσωρινή Γραμματεία της παράταξης προκειμένου να επιδιώξει τη διεύρυνση με νέα μέλη και να προετοιμάσει το συνέδριό της.

Χάος στη ΔΑΠ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ παραμονή φοιτητικών εκλογών


Χάος στη ΔΑΠ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Βυζαντινά παρασκήνια, δαιδαλώδεις εσωκομματικές διαβουλεύσεις, ασφαλιστικά μέτρα και εμπλοκή των ονομάτων του διευθυντή του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αρβανιτόπουλου και του Γραμματέα της Π.Ε. κ. Λυκουρέτζου.Ένα χρόνο μετά τις εκλογές για ανάδειξη προέδρου ΟΝΝΕΔ οι εσωκομματικές πληγές φαίνεται ότι δεν έχουν κλείσει. Η μετωπική σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών του Α. Παπαμιμίκου και της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών της ΔΑΠ στα Γιάννενα που υποστήριξαν τον έτερο υποψήφιο Κ. Χατζή καλά κρατεί. Η περσινή απόφαση του Παπαμιμίκου να ορίσει τοπική ηγεσία μέσω φαξ και όχι με εκλογές, έχει οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. Οι προσκείμενοι στον Παπαμιμίκο δεν αναγνωρίζονται από το 80% των ΔΑΠιτών στα Γιάννενα. Οι «αντάρτες» ζητάνε εγγυήσεις για τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές για να κάνουν δεκτούς στα ψηφοδέλτιά τους τα παιδιά του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Το αδιέξοδο ήταν τόσο μεγάλο, ώστε σύμφωνα με πληροφορίες ο Διευθυντής του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αρβανιτόπουλος και ο Γραμματέας της Π.Ε. κ. Λυκουρέτζος εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται στα τηλέφωνα προσπαθώντας να πραγματοποιήσει κάποια συμφωνία. Ενώ προχθές το βράδυ με τη μεσολάβηση του Αρβανιτόπουλου συμφωνήθηκε ένα κείμενο όρων για τη συστράτευση όλων των πλευρών, τελικά οι υποστηρικτές του Παπαμιμίκου στα Γιάννενα δεν αποδέχτηκαν τους παραπάνω όρους (οι βασικότεροι εκ των οποίων ήταν η διεξαγωγή εκλογών και η συμμετοχή σε αυτές μόνο αυτών που μετείχαν στα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ). Τελευταία εξέλιξη είναι η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ προς την πλειοψηφία των στελεχών της ΔΑΠ με αποτέλεσμα η κάθοδος της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές να κρέμεται από μία κλωστή. Δυσαρεστημένος εμφανίζεται σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς η επιτυχία του Ζάππειο 2 αμαυρώνεται από εσωκομματικές έριδες στη νεολαία τις οποίες ο Παπαμιμίκος αδυνατεί να περιορίσει.

Αξιοποιούνται οι κτιριακές υποδομές του Δήμου Ιωανιτών


Τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενη από δύο δημοτικούς συμβούλους –έναν της πλειοψηφίας και έναν της αντιπολίτευσης- κι έναν υπηρεσιακό παράγοντα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να καταρτίσει τους όρους τους διαγωνισμού για τη μίσθωση κτιρίου προκειμένου να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του Δήμου.Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκε επίσης η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία ελήφθη ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και αφορά στην αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιριακών υποδομών του νέου Δήμου και την μεταστέγαση υπηρεσιών.Στόχος των αλλαγών αυτών είναι η εξοικονόμηση πόρων και το γενικότερο νοικοκύρεμα του Δήμου.Τα βασικότερα σημεία της απόφασης που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή είναι τα ακόλουθα:
* Οι υπηρεσίες του άνω ορόφου του κτιρίου της ΔΕΥΑΙ (Ελ. Βενιζέλου 4) και οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ που στεγάζονται στο ενοικιαζόμενο κτίριο της οδού Καπλάνη 9 να μεταφερθούν στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Περάματος. Στο ισόγειο του κτιρίου της ΔΕΥΑΙ στην οδό Ελ. Βενιζέλου 4 να παραμείνουν οι υπηρεσίες που έχουν καθημερινή συναλλαγή με το κοινό.
* Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Απορριμμάτων να παραμείνει στο κτίριο του Κληροδοτήματος Μουλαϊμίδη (Μπότσαρη & Μουλαϊμίδη) και να ζητηθεί μείωση ενοικίου κατά 20%.
* Οι υπηρεσίες του γραφείου Μηχανοργάνωσης να μεταφερθούν από τον 1ο όροφο του κτιρίου της οδού Κωλέττη 4 στον 1ο όροφο του ιδιόκτητου κτιρίου της ΔΕΥΑΙ (Ελ. Βενιζέλου 4).
* Το γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών μεταφέρθηκε στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Κατσικά και λειτουργεί άψογα.
* Η υπηρεσία της πρώην ΤΥΔΚ μεταφέρθηκε στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Κατσικά και λειτουργεί άψογα.
* Μετά την ολοκλήρωση του Ο.Ε.Υ., θα δημιουργηθεί γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα στεγαστεί σε κάποιο από τα κτίρια των Δημοτικών Κοινοτήτων Πεδινής, Κατσικά ή Περάματος.
* Να αξιοποιηθεί το παλαιό κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ ως αποθηκευτικός χώρος κι αν στην πορεία προκύψουν ανάγκες θα εγκατασταθούν ενδεχομένως και κάποιες υπηρεσίες του Δήμου.
* Οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας της πρ. ΝΑΙ που μεταφέρθηκαν στο Δήμο και στεγάζονται στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου να μεταφερθούν στο κτίριο της οδού Κωλέττη 4. Σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα χωρητικότητας να μετακινηθεί κάποιο τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας ή της Πολεοδομίας στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Κατσικά, για να αλληλοκαλυφθούν στα δύο κτίρια οι αντίστοιχες υπηρεσίες: Τεχνική Υπηρεσία – Πολεοδομία.
* Ο ενοικιαζόμενος χώρος στο κτίριο της οδού Πυρσινέλλα 6 να παραχωρηθεί στις δημοτικές παρατάξεις.
* Να εγκαταλειφθούν σταδιακά, σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπάρχουν, οι ακόλουθοι χώροι: α) τα γραφεία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επ/σης Δημ. Κοινωνικής Μέριμνας & Περ/ντος (Αβέρωφ 21γ), β) τα γραφεία της Δ/νσης Προσωπικού του Δήμου (Αβέρωφ 21γ), γ) τα γραφεία του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΠΗ πόλεως Ιωαννίνων (Καπλάνη), δ) το κτίριο δίπλα στο 4ο ΚΑΠΗ (Κάστρο), ε)τα γραφεία της ΔΕΥΑΙ (Καπλάνη 9), στ) ο χώρος στην πλ. Α.Παπανδρέου 2 (έναντι ρολογιού), ζ) τα γραφεία της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών (Κωλέττη 9), η) το γραφείο στο Τοσίτσειο Μέγαρο.
* Μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος και την καταγραφή των κτιρίων που προσφέρονται, να προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός για ενοικίαση σύγχρονου κτιρίου, προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, εμβαδού κατ’ ελάχιστον 1,300 μ2, με επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του Κ.Ε.Π., των Διοικητικών υπηρεσιών και των Οικονομικών Υπηρεσιών.
* Για της υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας να αναζητηθεί λύση, πριν τη λήξη των σχετικών προθεσμιών.
* Στη Δημοτική Κοινότητα Ανατολής να αξιοποιηθούν τα δύο κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου και να καταργηθούν όλοι οι ενοικιαζόμενοι χώροι.
* Στη Δημοτική Κοινότητα Περάματος να παραμείνει το ιατρείο. Το παλαιό δημοτικό κατάστημα να παραμείνει στη χρήση του Συλλόγου και του ΚΑΠΗ.
* Τα Αρχεία του Δήμου να παραμείνουν στο κτίριο του κληροδοτήματος Α. Χαραλάμπους (Ακαδημίας 14).
* Τα γραφεία στα Μάρμαρα και στο Νεοχωρόπουλο να παραμείνουν στους ενοικιαζόμενους χώρους.
* Ο Δήμος παρέλαβε μέρος των ΤΟΛ στον Κατσικά, όπου σταδιακά θα μεταφερθούν όλα τα αρχεία του Δήμου από το κτίριο της οδού Κατσιμήτρου 4.
Από τις προαναφερόμενες αλλαγές προκύπτουν μειώσεις ενοικίων συνολικού ετήσιου ποσού ύψους 184.956,92 ευρώ.

Στα σκαριά πτηνοτροφικός κολοσσός αν ευδοκιμήσει το προωθούμενο deal συνένωσης Πίνδου – Άρτας


Μια σημαντική συμφωνία, η οποία πρόκειται να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «η Πίνδος» και ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας φαίνεται να έχουν δώσει τα χέρια και αυτό που απομένει είναι η ειδική μελέτη - την οποία θα αναθέσουν σε ειδικό μελετητικό γραφείο - ώστε να μελετηθούν και οι λεπτομέρειες δημιουργίας του νέου αυτού επιχειρηματικού σχήματος. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, το νέο εταιρικό σχήμα που θα προκύψει από το «πάντρεμα» των δύο κορυφαίων επιχειρήσεων, θα ελέγχει, αθροιστικά, το 45% της εγχώριας αγοράς στην εμπορία των πουλερικών και θα έχει κύκλο εργασιών κοντά στα 300 εκ. ευρώ.Όσον αφορά δε, στο προσωπικό, εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 1.500 άτομα. Ο ΑγροΤύπος προκειμένου να διασταυρώσει τις πληροφορίες του επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Κασσή, Πρόεδρο του ΔΣ του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «η Πίνδος», ο οποίος μας δήλωσε: «Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις σε επίπεδο συνένωσης των δύο συνεταιρισμών. Ήδη υπάρχει ένα θετικό κλίμα όσον αφορά στην παραπέρα πορεία, αυτό όμως θα το δείξει μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία θα ανατεθεί σε ένα εξειδικευμένο γραφείο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και με δύο γραφεία. Σήμερα η δυναμικότητα του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «η Πίνδος» είναι στο 35% της εγχώριας αγοράς, ενώ ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας κατέχει περίπου το 12%. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της αγοράς που θα κατέχει η νέα – αν όλα πάνε καλά – επιχείρηση θα φτάνει το 45% - 47%».Σύμφωνα με τον κ. Κασσή: «Η επιχείρηση που θα προκύψει θα είναι μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου. Ούτως η άλλως σήμερα την θέση αυτή την κατέχει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων. Από την άλλη πλευρά δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές επιχειρήσεις με ένα τζίρο περίπου 300 εκατ. ευρώ. (σήμερα 200 εκατ. ευρώ έχει τζίρο η Πίνδος και 80 εκατ. ευρώ η Άρτα)».

Συνένωση όχι εξαγορά

Παράλληλα ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων μας τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται να γίνει κάποια εξαγορά: «Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν υπάρχει αγορά. Μιλάμε για συνένωση ή συγχώνευση η οποία θα γίνει επί ίσοις όροις. Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην κίνηση αυτή είναι ότι φαίνεται πως μέσα από το σχήμα αυτό, η παραγωγή μας στον πρωτογενή τομέα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα γιατί και οι δύο συνεταιρισμοί έχουν μια τεραστία υποδομή. Εκτός αυτού όμως θεωρούμε ότι ακόμα και το τελικό προϊόν το οποίο θα φτάνει στον καταναλωτή θα μπορεί να είναι σε καλύτερες τιμές».

Δεν θα γίνουν απολύσεις
Τέλος όσον αφορά στις φήμες για απολύσεις προσωπικού ο κ. Κασσής αναφέρει: «Όσον αφορά τις φήμες για απολύσεις προσωπικού αυτό που έχω να πω ότι είναι σενάρια φαντασίας κάποιων κακόβουλων και κακόπιστων. Εάν τελικά προκύψει ένα σχήμα τέτοιο από την συγχώνευση των δύο συνεταιρισμών, θα έχουν πολύ περισσότερα οφέλη οι 800 περίπου παραγωγοί μας (570 παραγωγοί έχει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και γύρω στους 150 παραγωγούς ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας). Εκτός αυτού οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι που θα είναι στο σύνολο των δύο εκμεταλλεύσεων (1.000 εργαζόμενους απασχολεί ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και 500 ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας) θα ισχυροποιηθούν. Εμείς είμαστε συνεταιρισμός και όχι ιδιώτες. Πως γίνεται ένα σχήμα σαν αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε να απολύσει 1.000 εργαζόμενους; Πως θα βγει η παραγωγή; Δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτουν αυτά τα συμπεράσματα.

agrotypos

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Το Δημοτικό συμβούλιο είναι το κορυφαίο θεσμικό όργανο της πόλης είναι η μικρή τοπική Βουλή. Οι δε εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι (βουλευτές) είναι οι εκπρόσωποι του μεγάλου πλέον Δήμου μας. Σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου συζητούνται πάρα πολλά θέματα, είτε της καθημερινότητας είτε πολύ πιο σημαντικά και πολύ σοβαρά που κρίνουν και καθορίζουν το μέλλον της πόλης και κατ’ επέκταση τη Ζωή των κατοίκων της.Συνεπώς λόγω της ιδιαιτερότητας των θεμάτων οι εκπρόσωποι πρέπει να έχουν την ανάλογη σοβαρότητα. Όμως η στάση και συμπεριφορά ορισμένων, η υποκρισία, ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητά τους είναι λίαν επιεικώς απαράδεχτη.Όχι κύριοι. Είστε υπεύθυνοι και θα πρέπει να σας διέπει η σοβαρότητα και η ειλικρίνεια και όχι να συμπεριφέρεστε ως πολιτικάντηδες της σειράς.Οι συνδημότες σας εξέλεξαν να παράγετε έργο εποικοδομητικό με προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων από όποια θέση και εάν βρίσκεστε υπεύθυνα και σοβαρά. Δεν σας εξέλεξαν μόνον για να εμφανίζεστε στο Δημοτικό συμβούλιο και να δημιουργείτε προβλήματα για λόγους εντυπωσιασμού και χαβαλέ.Εκείνο το έμπα-έβγα – έμπα-έβγα στον μικρό χώρο του φουαγιέ δεν έχει αρχή και τέλος. Θεριακλήδες και μη καπνιστές το Δημοτικό συμβούλιο δεν είναι καφενείο της γειτονιάς ούτε συνοικιακό συμβούλιο. Λίγος σεβασμός!Ορισμένοι δυστυχώς δεν έχετε συναίσθηση της ευθύνης και της αποστολής σας και τον θεσμικό ρόλο που υπηρετείτε. Μα καλά είστε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας γιατί απαξιώνετε οι ίδιοι τον θεσμικό σας ρόλο;Η μικρή μας κοινωνία βλέπει, ακούει, κρίνει και ανάλογα βαθμολογεί. Αυτός ο άκρατος λαϊκισμός, η ανευθυνότητα, η υποκρισία, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα αντικατοπτρίζουν το ήθος του κάθε ενός από εσάς. Αυτό το θέατρο όχι του παραλόγου αλλά του διαβόλου που παίζετε από τον θίασο αριστερά της αιθούσης δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ο αρχιθιασάρχης με το σοβαροφανές ύφος του ως καρδινάλιος της σύγχρονης εποχής και με το βλοσυρό βλέμμα του κατευθύνει με μαεστρία το θίασό του. Κάθε θίασος έχει και τον γελωτοποιό του. Αυτόν τον ανεκδιήγητο αχυράνθρωπο να αλαλάζει και να ουρλιάζει σαν αγριογορίλας. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην συμμετέχουν οι αυθεντίες σε ρόλο κομπάρσου οι εκπρόσωποι της αριστεράς. Άξιος ο μισθός τους. Τι κατάντια, τι ξεπεσμός. Τι ξετσιπωσιά. Λίγη ντροπή δεν υπάρχει;Oι συμμετέχοντες στον θίασο του διαβόλου είναι να πάνε να πνιγούν όλοι τους. Αλλά αμφιβάλλω εάν υπάρχει λιμναίος χώρος να τους φιλοξενήσει.

Θα βρωμίσουν τα νερά
Εάν μου επιτρέπει ο κύριος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αντί να κτυπά αυτό το άμοιρο καμπανάκι, μήπως είναι προτιμότερο να έχει μια μαγκούρα από κρανιά και να κτυπά τους μη συμμορφούμενους και ταραξίες που εν γνώσει τους δεν σέβονται τον χώρο που βρίσκονται και τον θεσμό που υπηρετούν; (είναι οι καλαμοκαβαλάρηδες) Υπάρχουν όμως προσωπικότητες που με την παρουσία τους, το ήθος, το ύφος και η ταπεινοφροσύνη που τους διακρίνει κοσμούν τον χώρο του Δημοτικού συμβουλίου και είναι οι θεματοφύλακες των θεσμών.Η όμορφη πόλη μας έχει την τύχη και ευτυχία αυτή τη δύσκολη εποχή να έχει για Δήμαρχό της, έναν εμπειρότατο, ευαίσθητο σε θέματα ηθικής τάξης, και με όραμα για την πόλη μας που τόσο πολύ λατρεύει.Πιστεύω παρά τις τεράστιες οργανωτικές δυσκολίες. Λόγω Καλλικράτη και τη συνένωση των περιφερειακών Δήμων, μαζί με τους συνεργάτες του θα εφαρμόσει μια νέα πολιτική και φυσικά νέα ήθη λειτουργίας σε όλα μα όλα τα επίπεδα και προπαντός στις υπηρεσίες που είναι σκορποχώρι με το προϋπάρχον άναρχο και αναποτελεσματικό καθεστώς.Δήμαρχε αρχής γενομένης από το Δημοτικό συμβούλιο. Πρώτα τα του οίκου μας. Το παράδειγμα.

ΔΗΜΑΡΧΕ ΟΚΤΑΕΤΙΑΣ!!
Ο Γιαννιώτικος Λαός που προσδοκά σε εσάς προσωπικά Δήμαρχε περιμένει και αναμένει με ολύμπια υπομονή πολλά. Σας θέλει να είστε δίπλα του όπως πάντα αλλά από άλλη θέση τώρα. Να αφουγκράζεστε τον παλμό και την αγωνία των συνδημοτών που πάντα ήταν και είναι δίπλα σου για περισσότερα από είκοσι και πλέον χρόνια. Όμως ΔΗΜΑΡΧΕ τους υποσχέθηκες ότι ποτέ δεν θα τους γυρίσεις την πλάτη. Είσαι ο Δικός του ΔΗΜΑΡΧΟΣ.Ο χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τα προβλήματα πάρα πολλά και πρέπει να προλάβετε τα προβλήματα όσο είναι καιρός.Ταρακούνησε τα λιμνάζοντα νερά σε όλους τους χώρους με όλες σου τις δυνάμεις. Όχι εφησυχασμός.

16 Μαΐου 2011
Σωκράτης Αργυροχωρίτης

Κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, φορείς στον Κ. Παπούλια για τη «Δωδώνη»

Νέα ένταση χθες το πρωί έξω από την γαλακτοβιομηχανία

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο, οι εργαζόμενοι στη «Δωδώνη» και Φορείς της περιοχής, με στόχο να αποτρέψουν την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, η πολιτική της οποίας στις τιμές γάλακτος συνεχίζει να αναστατώνει τους παραγωγούς. Μέσα στην εβδομάδα, θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις.Από τον Κάρολο Παπούλια αναμένεται να ζητήσουν να στηρίξει τα αιτήματά τους, ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.Χθες υπήρξε νέα ένταση έξω από την γαλακτοβιομηχανία, όταν ομάδα σεκιούριτι (η πρόσληψη της οποίας προκάλεσε τριγμούς στο παρελθόν) εμπόδισε την είσοδο των εργαζομένων από την κεντρική πύλη του εργοστασίου και τους προέτρεπε να μπουν από την πίσω πόρτα. Μια κίνηση, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι αντίθετη με τους κανόνες υγιεινής, που ισχύουν σε εταιρείες τροφίμων. Τελικά, μετά από ώρες οι εργαζόμενοι μπήκαν από την κεντρική είσοδο.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ…

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Λευτέρης Κόντος, πλέον θεωρείται ανεπιθύμητος από εργαζόμενους και κτηνοτρόφους. Οι πρώτοι, σε ψήφισμά τους, μετά τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους, θεωρούν, ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του, δεν έχει τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ενώ τον καθιστούν υπεύθυνο για το συγκρουσιακό κλίμα στο χώρο της βιομηχανίας. «Από την πρώτη στιγμή του διορισμού του δυναμιτίζει το κλίμα εργασιακής ειρήνης, απαξιώνοντας σκόπιμα τα επιτεύγματα της εταιρείας και ανατρέπει την ισορροπία με τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής» σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων, που ζητά την άμεση αντικατάσταση του Λευτέρη Κόντου.

Η Ε.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την λήψη μέτρων από την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ, για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ζητά με επιστολή του στον Διοικητή της Τράπεζας Θ. Πανταλάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.Σε άλλη ανακοίνωσή της, η Ένωση αναφέρεται σε… μνηστήρες (που δεν κατονομάζει), οι οποίοι «αντί να συμπαρίστανται και να συντάσσονται μαζί μας, για μικροπολιτικά συμφέροντα προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον δίκαιο αυτό αγώνα μας. Να ξέρουν καλά ότι με αυτή την στάση τους θα βρεθούν απέναντι στο σύνολο των κτηνοτρόφων -παραγωγών αλλά και ολόκληρης της Ηπειρωτικής κοινωνίας».

ΤΟ Κ.Κ.Ε.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη «Δωδώνη» παρουσίασε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του Κ.Κ.Ε. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει, ότι η κερδοφορία της εταιρείας για το 2010 «με άνοδο 1,45% των πωλήσεων και υπερτετραπλασιασμό των προ φόρων κερδών (6,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,5 εκατομμύριο το 2009) προήλθε από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Κέρδη από την εκμετάλλευση εργαζομένων και μικρομεσαίων παραγωγών, αφού πάνω από 30 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενισχύθηκαν οι συμβασιούχοι, ενώ οι τιμές στο γάλα παραμένουν παγωμένες ή και μειώθηκαν, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής μόνο για τις ζωοτροφές έχει αυξηθεί έως και 70%. Παράλληλα μειώθηκαν οι μισθοί κατά 10% το μήνα στους μόνιμους εργαζόμενους».

ΤΑ Μ.Α.Τ.
Σε κλίμα έντασης ήταν, όμως και το Σαββατοκύριακο στη «Δωδώνη». Το πρωί του Σαββάτου, περίπου στις 8, άνδρες των ΜΑΤ πήγαν στην γαλακτοβιομηχανία και προσήγαγαν στο Τμήμα πέντε από τους κτηνοτρόφους, που εδώ και μια εβδομάδα έχουν καταλάβει το κτίριο. Μετά από μιάμιση ώρα οι κτηνοτρόφοι αφέθηκαν ελεύθεροι.Αντίθετη στην επέμβαση των ΜΑΤ ήταν και η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας. «Η επέμβαση των ΜΑΤ στη γαλακτοβιομηχανία δείχνει το αληθινό πρόσωπο των «προοδευτικών δυνάμεων» του Μνημονίου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της.Επίσης, το Σάββατο Δήμαρχοι, αγροτοσυνδικαλιστές κ.α. Φορείς της Ηπείρου, σε σύσκεψη που έκαναν για τη «Δωδώνη» τάχθηκαν ενάντια σε κάθε διαδικασία πώλησής της. Σήμερα Τρίτη, αντιπροσωπεία από Δημάρχους, εκπροσώπους των Ενώσεων, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις.Τέλος, το μεσημέρι της Κυριακής παρουσία περίπου 300 ατόμων, έγινε ακόμη μια σύσκεψη κτηνοτρόφων και εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενάντια στις προθέσεις της Κυβέρνησης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Από το πάγωμα στην παραίτηση; Η Ελληνική ΑΟΖ

Του Νίκου Κοτζιά

Η πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι να εμποδίσει την Ελλάδα να ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Η πρώτη και κυριότερη πράξη της είναι να τα παγώσει. Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Παραδέχτηκε ότι δεν κάνει άσκηση διεθνών δικαιωμάτων της χώρας (λες και πρόκειται για την προίκα της) όχι μόνο διότι κατά τη γνώμη της δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά διότι κάτι τέτοιο θα ενοχλήσει την Τουρκία. Προκειμένου η κυβέρνηση να δικαιολογήσει την διαφαινόμενη παραίτηση από τμήμα της Ελληνικής ΑΟΖ, δήλωσε ότι η ΑΟΖ στην Ελλάδα έχει καταντήσει «μια μόδα» της οποίας δεν πρόκειται να κάνει χρήση.Η ΑΟΖ υποτιμημένη δημοσίως ως «μόδα» σημαίνει βαθιά υποτίμηση του θεμέλιου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν γνωρίζω καμία άλλη κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας που να μιλά με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο για το διεθνές δίκαιο όπως αυτή την εποχή η ελληνική. Να χαρακτηρίζει το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, θεμέλιο της οποίας είναι και η ΑΟΖ, ως «μια μόδα», στην οποία δεν θέλει να προσχωρήσει. Να παραιτείται από τμήμα της ΑΟΖ, σε αντίθεση με την Κύπρο, καθώς και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.Προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει την απίστευτη αυτή υποχώρησή της προχωρεί σε δύο ελιγμούς: α) ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ερευνών στο Ιόνιο, έτσι ώστε να καλυφθεί η ουσιαστική παραίτηση από την ελληνική κυριαρχία στα νότια του Καστελόριζου και πιθανά της Κρήτης. Ο δεύτερος είναι το μέγιστο ψέμα που ειπώθηκε από τα χείλη της, σύμφωνα με το οποίο στη Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ έχουν την ίδια έκταση (η μία έχει ακτίνα 12 μίλια, ενώ η άλλη 200). Δεν γνωρίζω καμία απόφαση διεθνούς δικαστηρίου, κανένα ευπρεπή επιστήμονα που να λέει τέτοιες ανοησίες παρά μόνο την Τουρκία. Για την μεν Τουρκία αντιλαμβάνομαι την επιδίωξη της να οδηγήσει την Ελλάδα σε πάγωμα, ακόμα και παραίτηση από τα δικαιώματά της. Να τα παγώσει και αν είναι δυνατό να την υποχρεώσει ακόμα και σε παραίτηση. Αλλά να υιοθετείται η τουρκική θέση ως ελληνική προκειμένου να «μην επιβαρυνθούν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες», όπως ειπώθηκε, δεν είναι απλά ένας ελιγμός σε μια διαπραγμάτευση, αλλά η προκαταβολική παράδοση στις απαιτήσεις της άλλης πλευράς που πέτυχε να μην συμπεριληφθεί το Καστελόριζο στις διαπραγματεύσεις.Η παραίτηση από δικαιώματα και η κατάτμηση του ελλαδικού χώρου σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, είναι στάση φοβισμένου και όχι κυρίαρχου. Διαπραγματευτικά, αυτή η παραίτηση αποτελεί συνέχεια της στάσης που κράτησε η κυβέρνηση στο Μνημόνιο, Τότε που οι υπουργοί των οικονομικών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωναν δημόσια ότι όποιος έχει χρέη δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Αυτό που δεν έχω ακόμη καταλάβει ως προς την ΑΟΖ, είναι πιο είναι το χρέος μας απέναντι στην Τουρκία. Μήπως ότι θα αποσύρει τις παρανομίες και προκλήσεις της περί γκρίζων ζωνών αν η Ελλάδα παραιτηθεί από το διεθνή νόμο και τα δικαιώματά της; Αυτό που επίσης δεν έχω υπόψη μου είναι πότε συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο ή το Κοινοβούλιο και αποφάσισε αυτή την «μοδάτη» παραίτηση.

Αύριο οι οι φοιτητικές εκλογές

Στη σκιά των περικοπών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Την Τετάρτη ανοίγουν οι κάλπες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τις φοιτητικές εκλογές οι οποίες φέτος διεξάγονται υπό ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω του μνημονίου, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και την έκβαση των αποτελεσμάτων αλλά και να αυξήσει ίσως ακόμα πιο πολύ την αποχή η οποία συνήθως είναι η πρώτη δύναμη στις εκλογές αυτές.Η ΔΑΠ είναι τα τελευταία χρόνια πρώτη στο χώρο του Πανεπιστημίου αν και τα ποσοστά της στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις έχουν σημειώσει πτώση, ενώ αντίθετα η ΠΑΣΠ είδε τα δικά της πέρσι να φτάνουν πάνω από το 30% για πρώτη φορά μετά από χρόνια.Φέτος όμως η κατάσταση είναι σίγουρα διαφορετική. Το μνημόνιο και οι περικοπές στα πανεπιστήμια, αλλά και γενικότερα στο δημόσιο τομέα θα παίξουν σίγουρα μεγάλο ρόλο στις φοιτητικές εκλογές, αφού εδώ και μέρες έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία που για τις περισσότερες παρατάξεις βασίζεται στην αντιμνημονιακή κριτική και την αλλαγή του τρόπου που λειτουργούν σήμερα τα πανεπιστήμια.

Τα αποτελέσματα πέρσι

Με νικήτρια την ΠΑΣΠ έληξαν οι φοιτητικές εκλογές στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2010, αφού μπορεί η ΔΑΠ να κράτησε την πρωτιά, ωστόσο είδε τα ποσοστά της να πέφτουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την ώρα που η «πράσινη» παράταξη σημείωνε άνοδο της τάξης του 3,84% ξεπερνώντας το 30% του συνόλου των ψήφων για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Αρκετά σημαντική πτώση σημείωσαν κα οι δυνάμεις της ΠΚΣ, η οποία μετά βίας ξεπέρασε το 14%, ενώ κοντά στα περσινά ποσοστά τους παρέμειναν τα ΕΑΑΚ. Τέλος μικρή πτώση σημείωσε και η ΑΡΕΝ ενώ στα ίδια ποσοστά κυμάνθηκαν παρατάξεις που κατέβηκαν μεμονωμένα σε κάποιες σχολές, όπως η ΦΑΚ στην Πληροφορική και η ΒΕΤΟ στο Βιολογικών Εφαρμογών.Η αποχή τελικά δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο είχε αφήσει να εννοηθεί το υποτονικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αφού τελικά ψηφίσαν μόλις 300 λιγότεροι φοιτητές. Το γεγονός όμως πως μέχρι το μεσημέρι η συμμετοχή δεν ήταν ικανοποιητική, δείχνει πως οι μεγάλες παρατάξεις έβαλαν τα «μέσα» τους, παρακινώντας μεγάλη μερίδα φοιτητών να έρθει και να ψηφίσει την τελευταία στιγμή.Το 2009 η ΔΑΠ συγκέντρωσε το 39,31% των ψήφων, η ΠΑΣΠ το 26,34%, η ΠΚΣ το 17,97%, η ΕΑΑΚ το 7,20%, και η ΑΡΕΝ το 3,32%.Το 2010 τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΔΑΠ 38,45%, ΠΑΣΠ 30,18%, ΠΚΣ 14,08%, ΕΑΑΚ 7,25%, ΑΡΕΝ 4,76%.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΧΙ, από τους κατοίκους της Κοσμηράς σε ΧΥΤΥ


Συνέλευση φορέων και κατοίκων της Κοσμηράς, πραγματοποιήθηκε με μοναδικό θέμα τη διαμόρφωση άποψης επί της πρότασης της αρμόδιας επιτροπής περί χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και ΧΥΤΥ, σε τρεις περιοχές στο οροπέδιο Τσούκας Κοσμηράς. Η συνέλευση ομόφωνα κατέληξε ότι δεν δέχεται την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων στην περιοχή και θέτει ερωτήματα προς τον Δήμο Ιωαννιτών για τις προτάσεις που έκανε για την περιοχή.

Πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο για θέματα γυναικολογίας στα Γιάννενα


Πανελλήνιο ενημερωτικό ιατρικό συνέδριο σε θέματα γυναικολογίας έγινε στα Γιάννενα το Σαββατοκύριακο. Η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία, αφού η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον αυξημένο.Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, ενώ ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ κ. Γιώργος Πάντος, σημείωσε, ότι «η πλειονότητα των επεμβάσεων για την χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων θα πρέπει να γίνεται ενδοσκοπικά, με λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση. Αυτό σημαίνει μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και μικρότερο κόστος».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας για την Απογραφή


Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας προτρέπει τα μέλη του εν όψει τις απογραφής που πραγματοποιείται από 10 έως 24 Μαΐου να απογραφούν στο τόπο κατοικίας τους στον Δήμο Άρτας. Με τον τρόπο αυτό και την αύξηση του πληθυσμού, βοηθούν και την προσπάθεια του συλλόγου να διεκδικήσει περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Ηπειρώτικο πανηγύρι στη Νέα Μάκρη


Η αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης -Μαραθώνα και Ραφήνας, διοργανώνει την Κυριακή 22 Μαΐου, ηπειρώτικο πανηγύρι.Η εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» (οδός Αναστασίου Τσίρκα -τέρμα Νέας Μάκρης).Θα τραγουδήσουν «βαριά» ονόματα που παραδοσιακού τραγουδιού, όπως είναι ο Αντώνης Κυρίτσης και ο Λευτέρης Κωνσταντίνου. Κλαρίνο θα παίξει ο Μπάμπης Λούκας -Xαλκιάς, ενώ θα συμμετάσχουν ακόμη ο Νίκος Καλαμίδας και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες.

Ανακοίνωση του συνδέσμου φοιτησάντων στο Γυμνάσιο-Λύκειο Πωγωνιανής


Το Δ.Σ. του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ Καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν:
-Στο Πανηγύρι που διοργανώνει η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πωγωνιανής την Κυριακή 22 Μαΐου.
-Στην πενθήμερη εκδρομή στη Σαντορίνη το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Δηλώσεις συμμετοχής στους:
Νίκο Υφαντή τηλ.: 2651026996 / 6972423974
Αντώνη Δολιώτη τηλ.: 2651021324 / 6974457557
Δημήτριo Παναγιώτου τηλ.: 2651040023 / 6973518469
Παντελή Τόμο τηλ.: 2651046310 / 6974073152

Στο εδώλιο σήμερα για τις μεταδημοτεύσεις ο Νίκος Γκόντας


Σήμερα εκδικάζεται η μήνυση για τις μεταδημοτεύσεις που έγιναν στα Γιάννενα πριν τις δημοτικές εκλογές του 2006.Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Κοσμάς, αμφότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης σήμερα, καθώς και ο πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος. Μαζί τους δικάζονται δύο υπάλληλοι του Δήμου και άλλα δεκαπέντε άτομα που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν με διάφορους τρόπους στην υπόθεση. Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος είχε υποβάλλει μήνυση τότε κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας ότι με αθρόες μεταδημοτεύσεις οι οποίες έγιναν χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ουσιαστικά αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που ανανέωσαν τη θητεία του κ. Γκόντα. Ο τέως δήμαρχος ούτως ή άλλως θα δικαστεί από Εφετείο μιας και είναι δικηγόρος, ενώ δεν είναι απίθανο η υπόθεση να πάρει αναβολή.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν θα προχωρήσει σε εκλογή «συμπαραστάτη» ο Δήμος


Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννιτών, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος,ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η εκλογή συμπαραστάτη του Δημότη,αφού προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο Εσωτερικών για τους Δήμους και τις Περιφέρειες προκειμένου να εκλέξουν τον Συμπαραστάτη τους, έχει παρέλθει και μια ενδεχόμενη εκλογή του εκπρόθεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί αμέσως άκυρη. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δήμων της χώρας δεν έχει εκλέξει Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, οι περισσότεροι λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 που πρέπει να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος κι έτσι το Υπουργείο επεξεργάζεται τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Οι Γ. Νίτσας και Γ. Ρέντζος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία


Συνάντηση γνωριμίας και αμοιβαίας ενημερωτικής συνεργασίας με την κυρία Χριστίνα Μερκούρη, Προϊσταμένη της ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) Πρέβεζας – Άρτας, είχαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο γραφείο της οι κ.κ. Γιώργος Νίτσας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανάπτυξη τώρα» και Γιάννης Ρέντζος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα - Λούρος - Ζάλογγο».Η κ. Μερκούρη εξέθεσε στους επισκέπτες της ζητήματα που αφορούν το γενικότερο προγραμματισμό λειτουργίας της Υπηρεσίας, τις τρέχουσες ή επικείμενες εργασίες στη Νικόπολη και την Κασσώπη, τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ καθώς και ζητήματα προσωπικού φύλαξης των αρχαιοτήτων και ξενάγησης στους αρχαιολογικούς χώρους. Το θέμα της ανάδειξης του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα της συζήτησης.Εξάλλου οι κ.κ. Νίτσας και Ρέντζος, με αφορμή τη διοργάνωση των προ-ημερίδων για τον Αμβρακικό και με αφετηρία το γεγονός ότι οι δημοτικοί σχηματισμοί που εκπροσωπούν είχαν, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, φέρει στην επικαιρότητα το θέμα διώρυγας καθαρισμού του Κόλπου που θα μπορούσε να χωροθετηθεί στο «λαιμό» της Νικόπολης, ζήτησαν τη γνώμη της κατά πόσο μια τέτοια παρέμβαση, που θα ένωνε Ιόνιο και Αμβρακικό, θα είχε και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, από τις τρεις πλευρές.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της κλοπής υλικών από τον ΤΟΕΒ Λάμαρης


Tην υπόθεση της κλοπής υλικών συνολικής αξίας περίπου 200 χιλιάδων ευρώ από τον ΤΟΕΒ Λάμαρης εξιχνίασαν χθες το βράδυ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τα αστυνομικά τμήματα Λούρου και Θεσπρωτικού.Λίγο μετά τις 11 το βράδυ οι αστυνομικοί που το τελευταίο δεκαήμερο περιπολούσαν στην περιοχή καταδίωξαν ένα αυτοκίνητο με πινακίδες Βουλγαρίας το οποίο δεν σταμάτησε στο σήμα τους.Στο ύψος της Στεφάνης κατάφεραν να το ακινητοποιήσουν και από την έρευνα που ακολούθησε μέσα στο αυτοκίνητο ,στο οποίο επέβαιναν 3 νεαροί Βούλγαροι όλοι τους κάτοικοι της Φιλοθέης Αρτας- ανευρέθησαν κομμάτια καλωδίων από χαλκό συνολικού βάρους 200 κιλών καθώς και άλλα αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τον ΤΟΕΒ.Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και διαρρηκτικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν στις «εξορμήσεις τους».Όπως προέκυψε από την προανάκριση μέσα στον Μάιο οι δράστες είχαν «χτυπήσει» τον ΤΟΕΒ της Λάμαρης τρεις φορές προκαλώντας πολύ μεγάλες ζημιές στους παραγωγούς.Οι τρεις Βούλγαροι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους αποδόθηκαν στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ.Ο αντιδήμαρχος Λούρου Λάζαρος Παπαχρήστος ευχαριστει θερμά τον αστυνομικό διευθυντή Πρέβεζας κ.Ρίζο καθώς και όλους τους αστυνομικούς οι οποίοι το τελευταίο δεκαήμερο «εγκαταστάθηκαν» στην περιοχή και κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες των κλοπών μέσα σε σύντομο χρονικο διάστημα.

Σύλληψη παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί, εντός λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε φορτηγό όχημα, οκτώ (08) αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στο τρέιλερ του ανωτέρω φορτηγού χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τον οδηγό του, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Η ΔΩΔΩΝΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο


Oι εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννιτών, το οποίο ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι αύριο Τετάρτη πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα μαζί με την επιτροπή που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί, ώστε να υπάρξει συνάντηση άμεσα με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ξέφραγο αμπέλι η κεντρική πλατεία Φιλιππιάδας


Από τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστα Βογιατζή λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:"Διαπιστώθηκε ότι το Σάββατο 14/5/2011 εκτελέστηκαν εργασίες από ιδιώτη στην κεντρική πλατεία Φιλιππιάδας.Μετά από παρεμβασή μας ο Δήμαρχος Ζηρούhttp://www.blogger.com/img/blank.gif κ.Δημ.Γιολδάσης δήλωσε ότι οι εργασίες αυτές εκτελέστηκαν χωρίς την ευθύνη και την άδεια του Δήμου.Καλούμε τον Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να περιφρουρήσουν τον δημόσιο χώρο και να φροντίσουν για την άμεση αποκατάστασή του.

Φιλιππιάδα 16 Μαίου 2011
Κώστας Βογιατζής
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής Δημιουργικής Πορείας

filoiko

ΔΡΑΣΥ:Τώρα να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για το ΚΤΕΛ


Είναι γνωστό πως οι πολίτες πέτυχαν σημαντική νίκη με την ακύρωση της άδειας του ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου, όμως δυστυχώς η νέα δημοτική αρχή και η συνδεδεμένη μαζί της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και τα συμφέροντα, ντόπια και κεντρικά, που τις στηρίζουν και τις δύο, επιμένουν να δίνουν παράταση ζωής στην προφανή παρανομία.Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά αυτό που λέμε χρόνια, ότι η αστική δικαιοσύνη είναι διακοσμητική και τα παράθυρα χωράνε τους πάντες, αρκεί να είναι με τη σωστή πλευρά των συμφερόντων, την καπιταλιστική, τη ληστρική για τους πολίτες, την καταστροφική για το περιβάλλον.Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο ίδιος ο δήμαρχος απαρνείται την υπογραφή του στην προσφυγή που κερδήθηκε και λέει τώρα ότι θα… περιμένει το Ρυθμιστικό για να μεταφερθεί το ΚΤΕΛ.Ακολουθώντας η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το δρόμο που άνοιξε η πολιτική προηγούμενου Δημάρχου του Νίκου Γκόντα που γκρέμισε και ξεπούλησε τα πάντα Την πολιτική της παράτασης και της αγνόησης των αποφάσεων της δικαιοσύνης, δημιουργία δεδικασμένων. Το Ρυθμιστικό που «στοιχειώνει» χρόνια πλέον την πόλη, που κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργός κόβει και ράβει ανάλογα με το τι του ζητάνε οι κατά τόπους δήμαρχοι και κατασκευαστικές εταιρίες, παραδίνοντας τις πόλεις στο τσιμέντο, καθυστέρει ούτως ή άλλως.Πώς θα περιμένουμε λοιπόν να γίνει για να μεταφερθεί το ΚΤΕΛ;Η κοροϊδία δεν έχει όριο πια.Αν υπάρχει όμως έστω και μια τελευταία επίφαση αστικής δικαιοσύνης και αυτή δεν χρησιμοποιείται μόνο στο επίπεδο της καταστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και της προστασίας των μεγάλων συμφερόντων, το ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου πρέπει να κλείσει τώρα. Δεν έχει άδεια και από όσο ξέρουμε, ό,τι δεν έχει άδεια δεν πρέπει να λειτουργεί. Εκτός αν η νομιμοφροσύνη της δημοτικής αρχής εξαντλείται στην κινητοποίηση των ΜΑΤ για να λειτουργήσει το δημοτικό συμβούλιο που οι αποφάσεις του μέχρι στιγμής, μόνο τα λαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετούν στην πόλη.Να κλείσει τώρα το ΚΤΕΛ και να τιμωρηθούν όσοι το αδειοδότησαν παράνομα.Να μειωθούν άμεσα οι τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων οι οποίες είναι παράλογα υψηλές.Να αναμορφωθεί το Ρυθμιστικό ανάλογα με τις περιβαλλοντικές ανάγκες του λεκανοπεδίου και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα των εργολάβων.

ΔΡΑΣΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ανοιχτό το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης Σαλαώρας για το καλοκαίρι του 2011


Το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης της Σαλαώρας θα ανοίξει για το κοινό ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης έχει μείνει σε αχρηστία τα τελευταία χρόνια και έχει εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού συμβάλλει και φέτος στη διατήρηση του κτιρίου με την παρουσία του στο κτίριο, ενώ ταυτόχρονα θα είναι εφικτό για τους πολίτες που το επιθυμούν να ενημερώνονται για τις ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης και να επισκέπτονται το κτίριο.Παρά το γεγονός ότι το κτίριο δεν είναι επαρκώς λειτουργικό, είναι ανεκτίμητης αξίας για το Φορέα Διαχείρισης καθώς είχε λειτουργήσει ως Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης έως και το 2003. Το κτίριο βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και στη σκοπιμότητα των εργασιών του Φορέα Διαχείρισης, δηλαδή της Προστασίας της Άγριας Φύσης.Το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη απόγευμα (ώρες 18:00-21:00) και Σάββατο πρωί (ώρες 10:00-14:00), καθώς επίσης και κατόπιν συνεννόησης με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

Εγγραφές για το Μουσικό σχολείο 'Αρτας


Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ανακοινώνει ότι άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου την Τρίτη 10 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 27 Μαΐου. Καλούνται οι γονείς των μαθητών της Στ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων που θέλουν να φοιτήσει το παιδί τους στο μουσικό σχολείο να υποβάλουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο στις παραπάνω ημερομηνίες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Μουσικό Σχολείο που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Γραμμενίτσας και στο τηλέφωνο 2681085364.

Στον Πρόεδρο ο Αντώνης Σαμαράς


Τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.Οι φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης (18/5) είναι η πιο ισχυρή σφυγμομέτρηση και θα στείλουν πολυσήμαντο μήνυμα, επεσήμανε, χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.Σε ό,τι αφορά τη γενική κατάσταση στη χώρα, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ έχει το πρόγραμμα για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.Οι προτάσεις για την οικονομία, που παρουσίασε στο Ζάππειο, είναι απλές, ρεαλιστικές και μετρημένες, τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε οριζόντιες περικοπές, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα βρει τους απαραίτητους πόρους για να δώσει στους συνταξιούχους την αξιοπρέπεια που τους αφαίρεσαν οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ.Η Ελλάδα έχει μεγάλο πλούτο και εμφανίζεται χρεοκοπημένη, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε ότι αυτό τον πλούτο θα αξιοποιήσει και θα ανοίξει μια νέα ελπίδα για τον ελληνικό λαό. «Προχωράμε με αυτοπεποίθηση, αξιοκρατία και ανταγωνιστικότητα. Αντιστεκόμαστε όταν οι άλλοι καταρρέουν», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.Για την κυβέρνηση, παρατήρησε ότι δεν μειώνει το έλλειμμα, αλλά αυξάνει τα λουκέτα στα καταστήματα. Το έλλειμμα προβλέπεται να μείνει στο 10% μέχρι και το 2012, τόνισε και είπε «όχι» σε θυσίες χωρίς αντίκρισμα, αντιπαραθέτοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση


Νόµο για τις διαδηλώσεις προτίθεται να διαµορφώσει η κυβέρνηση, έπειτα από δηµόσια διαβούλευση και µε την ενεργό συµµετοχή του Δήµου Αθηναίων. Tη σχετική εξαγγελία έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας την ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου για σχέδιο δράσης στο κέντρο της πρωτεύουσας.Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός σηµείωσε απλώς ότι το νοµοσχέδιο θα προνοεί τόσο για το αναφαίρετο δικαίωµα των διαδηλωτών να εκφράζονται ελεύθερα όσο και για το δηµοκρατικό δικαίωµα των πολιτών να κινούνται ανεµπόδιστα στο κέντρο της πόλης, όπως και του εµπορικού κόσµου να λειτουργεί χωρίς πρόβληµα τις επιχειρήσεις του.«Αντιλαµβάνοµαι τον φόρτο εργασίας που αντιµετωπίζετε στα υπουργεία σας, αλλά η κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας απαιτεί άµεσες παρεµβάσεις και δεν επιδέχεται καθυστερήσεις», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός.Με πρότασή του, το Υπουργικό Συµβούλιο αποφάσισε να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο ο συντονισµός και η παρακολούθηση των πολιτικών δράσεων για την αναβάθµιση του Κέντρου της Αθήνας, και ειδικότερα ο περιορισµός του παραεµπορίου και η αντιµετώπιση της εγκληµατικότητας (µε το ίδιο σύστηµα παρακολούθησης που εφαρµόζει για το Μνηµόνιο).Αποφασίστηκε ακόµη, να υπάρξει νέο Υπουργικό Συµβούλιο για το ίδιο θέµα τον Σεπτέµβριο, οπότε ανάλογα και µε την πορεία της εφαρµογής του πακέτου των µέτρων που αποφασίστηκαν τη Δευτέρα, να υπάρξει νέο πακέτο.

"Συναίνεση και επίσπευση μεταρρυθμίσεων"


Την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ζήτησαν λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου της Ευρωομάδας (Eurogroup), o επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Όπως ανέφερε ο επίτροπος Ρεν, στο χθεσινό Συμβούλιο έγινε μια «πολύ χρήσιμη συζήτηση» σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.Ο επίτροπος Οικονομίας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 μία άνευ προηγουμένου μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, τόνισε ότι αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της "τρόικας" για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα.Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ικανοποιημένος για τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έδωσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011.«Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.Σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι μία ευρεία αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής «αναμόρφωση» (reprofiling) του χρέους.Σημείωσε ότι προηγουμένως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για την δημοσιονομική προσαρμογή και μετά θα ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα στην Ευρωομάδα του Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι παραμένουν οι περισσότεροι μετανάστες


Με χαμηλότερους μισθούς, μεγαλύτερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας και με ελλιπή ασφαλιστικά δικαιώματα ζουν εργάζονται στην Ελλάδα οι περισσότεροι μετανάστες, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα για τους δείκτες ένταξης μεταναστών που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την προεδρεία των καθηγητών Αντώνη Κόντη και Ηλία Μπεζεβέγκη.Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν, επιγραμματικά, πως οι μετανάστες στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας με τους Έλληνες αλλά σε εντελώς διαφορετικά πεδία (γεωργικές ή οικοδομικές εργασίες), δουλεύουν περισσότερο, χωρίς πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, σε δουλειές που δεν προτιμούν οι ημεδαποί και με χαμηλότερους μισθούς.Οι μετανάστες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την στέγασή τους, τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και από το ελληνικό σχολείο, αν και είναι δυσκολότερο να αποκτήσουν δική τους κατοικία και τα παιδιά τους εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο σε μεγαλύτερα ποσοστά, αναλογικά με τους Έλληνες. Παράλληλα, οι μετανάστες εμφανίζονται να δυσπιστούν στους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς της χώρας.Τέλος, η πλειοψηφία των μεταναστών δηλώνει ότι θέλει να συνδυάσει τα πολιτισμικά στοιχεία της χώρας τους με αυτά της Ελλάδας.

Εισφορά στις επικουρικές συντάξεις


Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις υψηλές επικουρικές συντάξεις προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας καθώς η "τρόικα" πιέζει να ληφθούν μέτρα εντός του 2011, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα ταμειακά ελλείμματα των επικουρικών Ταμείων.Η έκτακτη εισφορά δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί και πριν από την 1/1/12, οπότε και θα ισχύσουν οι μειώσεις στις επικουρικές και θα είναι ανάλογη με την "εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης" που ισχύει ήδη για τις κύριες.Από το καλοκαίρι του 2010 όλα τα ασφαλιστικά ταμεία παρακρατούν από τις συντάξεις που είναι μεγαλύτερες, από τα 1400 ευρώ, ποσό που φτάνει ακόμη και στο 10% της σύνταξης.Το μεγαλύτερο αριθμό επικουρικών συντάξεων (670.000 σε σύνολο 1.000.000) χορηγεί το επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ), που εμφανίζει έλλειμμα 360 εκατ. το χρόνο.Περίπου 140.000 χορηγούνται από το επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), το έλλειμμα του οποίου αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ το χρόνο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, το 2015 θα πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.

Συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ για χρηματισμό


Τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ συνελήφθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για χρηματισμό.Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 48 ετών οι δύο και 45 ετών ο τρίτος, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παθητική δωροδοκία κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, τελεσθείσα από υπαλλήλους (κακούργημα), καθώς και απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία.Επιπλέον, σε βάρος του ενός 48χρονου, η δικογραφία περιλαμβάνει και το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα πιστόλι, με γεμιστήρα και ένα φυσίγγιο.Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μετέβησαν σε επιχείρηση (βουλκανιζατέρ) στο Αιγάλεω και απαίτησαν εκβιαστικά από την ιδιοκτήτρια 1.000 ευρώ, προκειμένου να βεβαιώσουν τις ελάχιστες δυνατές παραβάσεις.Ενημερώθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και το χρηματικό ποσό προσημειώθηκε, παραδόθηκε από την ιδιοκτήτρια στους υπαλλήλους και βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των 48χρονων δραστών, κατά τη στιγμή της σύλληψής τους, όταν έβγαιναν από την επιχείρηση.Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ίδιοι υπάλληλοι, προ δεκαημέρου περίπου, είχαν επισκεφτεί και πάλι τη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου με την ίδια μεθοδολογία απαίτησαν και έλαβαν εκβιαστικά χρήματα, προκειμένου να επιβάλουν το μικρότερο προβλεπόμενο πρόστιμο.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ήδη λαμβάνονται διοικητικά μέτρα και ακολουθεί η πειθαρχική διαδικασία.Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για τις πράξεις αυτές προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και δυνατότητα προσωρινής κράτησης, ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού της συναλλαγής (έστω κι αν πρόκειται για ένα ευρώ), ειδικά για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς υπαλλήλων, επιβάλλοντας την ανάλογη τιμωρία, και ότι θα είναι αμείλικτη σε οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς εντός των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών».

Πρόταση για κλείσιμο επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη


Πρόταση για το κλείσιμο επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχει υποβληθεί στο πλαίσιο των συνεδριάσεων των πέντε ειδικών ομάδων του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των οφειλών.Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τις εκθέσεις προόδου για το μήνα Μάιο των ειδικών ομάδων εργασίας, από τις οποίες προκύπτει ότι η ομάδα για την είσπραξη οφειλών προτείνει να αναστέλλεται η λειτουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων σε περιπτώσεις μη εξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο.Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις προόδου, στο στόχαστρο των ελέγχων βρίσκονται:
* 18 μεγάλοι φορολογούμενοι (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) για μη απόδοση φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ,
* 8.500 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν ΦΜΑΠ για το 2007
* 1.700 πρόσωπα που δεν δήλωναν εισοδήματα προερχόμενα από αγορές ακινήτων
* 150 φυσικά πρόσωπα που ελέγχονται για «πόθεν έσχες».
* 36 μεγάλοι φορολογούμενοι που εντοπίσθηκαν να μην έχουν καταβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ

*1.400 επιχειρήσεις ,λόγω υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή.

«Βροχή» τα πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ

Από 1500 έως 30000 ευρώ τα πρόστιμα σε 24 επιχειρήσεις του νομού Ιωαννίνων

Πρόστιμα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ συνολικά επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε δεκάδες επιχειρήσεις τροφίμων στη βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και σε 24 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό Ιωαννίνων και την υπόλοιπη Ήπειρο.Πρόκειται για το αποτέλεσμα των ελέγχων τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.Σε επίπεδο νομού Ιωαννίνων βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 24 επιχειρήσεις με τα πρόστιμα να ξεκινούν από το ποσό των 1500 ευρώ και να φτάνουν μέχρι τις 30000 ευρώ.Οι 24 επιχειρήσεις της περιοχής, στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, αναλύονται ως εξής: Δύο παντοπωλεία, τρία εστιατόρια, δύο ζαχαροπλαστεία, δύο σούπερ μάρκετ, δύο κυλικεία σχολείων στην πόλη των Ιωαννίνων, τρία ξενοδοχεία, δύο καφενεία, πέντε επιχειρήσεις μεταποίησης, τρία κρεοπωλεία και μία βιομηχανία.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.
Αναλυτικά οι επιχειρήσεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έχουν ως εξής:
• Πρόστιμο € 2.000 στο παντοπωλείο με την επωνυμία ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΔΕΒΟΥΛΗ Ο.Ε. στο Μέτσοβο, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού , μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές, κατοχή και διάθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (μυζήθρα συνολικού βάρους 9 κιλών) τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν
• Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο - ψητοπωλείο με την επωνυμία ΜΑΛΙΣΙΟΒΑΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ Α.Ε. στην Παπάγου 10 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού,σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές
• Πρόστιμο € 10.000 στο εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΜΠΟΧΩΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. στο 6ο χλμ Άρτας - Αγρινίου, διότι διαπιστώθηκε: ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP, κατοχή και διάθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (διάφορα γλυκίσματα τα οποία παρουσίαζαν μη κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες και υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας), κατοχή και διάθεση προς πώληση μη ασφαλών - επιβλαβών για την υγεία τροφίμων (διάφορα γλυκίσματα τα οποία παρουσίαζαν εκτεταμένη αλλοίωση και ολική επιφανειακή ευρωτίαση), τα παραπάνω τρόφιμα, συνολικής ποσότητας 271,34 κιλών, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν
• Πρόστιμο € 1.500 στη βιοτεχνία ειδών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας με την επωνυμία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ & ΥΙΟΣ Ε.Ε. στο 8ο χλμ Ιωαννίνων - Κόνιτσας, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου
• Πρόστιμο € 2.000 στο παντοπωλείο με την επωνυμία ΣΙΟΥΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ στο Μέτσοβο, διότι διαπιστώθηκε κατοχή και διάθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, συνολικού βάρους 10,03 κιλών, τα οποία κατασχέθηκαν
• Πρόστιμο € 6.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε. διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημα αυτής στην Ανατολή στα Ιωάννινα, διαπιστώθηκε μη τήρηση των όρων αδειοδότησης, ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών σχετικά με τις ορθές πρακτικές υγιεινής και το HACCP
• Πρόστιμο € 2.000 στο κυλικείο (εντός σχολικού συγκροτήματος) με την επωνυμία ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΛΩΡΟΣ στην Γεωργίου Παπανδρέου 4 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής προσωπικού, χώρων και εξοπλισμού, ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, μη τήρηση των όρων αδειοδότησης
• Πρόστιμο € 8.000 στο κυλικείο (εντός του νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Ιωάννινα) με την επωνυμία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ στην Κοραή 6 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης,ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού
• Πρόστιμο € 23.000 στην επιχείρηση με την επωνυμία ΑΚΤΗ ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε.Ξ.Τ.Ε. διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο ξενοδοχείο αυτής GRAND SERAI - XENIA στην Δωδώνης 33 στα Ιωάννινα, διαπιστώθηκε μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP, αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τις ορθές πρακτικές υγιεινής
• Πρόστιμο € 4.000 στο καφενείο με την επωνυμία ΓΑΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΔΩΔΩΝΗ στην Χατζή Πελερέν 10Α στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, κατοχή και διάθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων
• Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση με την επωνυμία Μ. ΓΙΑΝΝΕΤΑΣ Α.Ε. διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην εγκατάσταση μεταποίησης αλιευμάτων αυτής στην Άμμο Βοϊδομάτη Κονίτσης, διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις στην υποδομή
• Πρόστιμο € 1.500 στο ξενοδοχείο με την επωνυμία ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. - ΑΚΤΑΙΟΝ στην Αγίων Αποστόλων 17 στην Ηγουμενίτσα, διότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της νομοθεσίας στον εξοπλισμό
• Πρόστιμο € 1.500 στο ξενοδοχείο με την επωνυμία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΩΤ. ΓΙΟΓΙΑΚΑ Α.Ε. - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "JOLLY" στην Εθνικής Αντιστάσεως 14 στην Ηγουμενίτσα, διότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της νομοθεσίας στον εξοπλισμό
• Πρόστιμο € 7.000 στο εστιατόριο με την επωνυμία Β. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στο πάρκο Πυρσινέλλα στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή μιας πάγιας διαδικασίας βάσει των αρχών του HACCP, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (κρέας) που είχαν συντηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας και στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων
• Πρόστιμο € 4.000 στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΡΟΥΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ στην Αγίας Μαρίνης 52 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (εντόσθια) που στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων, σήμανσης καταλληλότητας ή κατάλληλου αναγνωριστικού σήματος
• Πρόστιμο € 3.000 στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΔΑΛΛΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ στην Νεομάρτυρος Γεωργίου 7 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (εντόσθια) που στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων και είχαν συντηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας
• Πρόστιμο € 6.000 στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΚΑΖΑΚΟΣ ΦΩΤΙΟΣ στην Χαριλάου Τρικούπη 10 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (εντόσθια) που στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων και είχαν συντηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας
• Πρόστιμο € 2.000 στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε. στο Καλπάκι στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας
• Πρόστιμο € 10.000 στην επιχείρηση με την επωνυμία ΥΙΟΙ Γ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ο.Ε. διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην αποθήκη τροφίμων χονδρικού εμπορίου αυτής στην Βορείου Ηπείρου 20 στην Κόνιτσα, διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, έλλειψη άδειας λειτουργίας, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου
• Πρόστιμο € 8.000 στην επιχείρηση με την επωνυμία ΥΙΟΙ Γ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ο.Ε. διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην αποθήκη τροφίμων χονδρικού εμπορίου αυτής στη Ναπολέοντος Ζέρβα 20 στην Κόνιτσα, διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, έλλειψη άδειας λειτουργίας, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου
• Πρόστιμο € 6.000 στην επιχείρηση με την επωνυμία ΥΙΟΙ Γ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ο.Ε. διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο σούπερ μάρκετ αυτής στην Βορείου Ηπείρου 18 στην Κόνιτσα, διαπιστώθηκε μη εφαρμογή μιας πάγιας διαδικασίας βάσει των αρχών του HACCP, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού, έλλειψη άδειας λειτουργίας
• Πρόστιμο € 2.000 στην καφετέρια με την επωνυμία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΟΥΔΑΣ - ΧΑΤΖΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στην Πυρσινέλλα 1 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε τροποποίηση των όρων αδειοδότησης
• Πρόστιμο € 3.500 στο τυροκομείο με την επωνυμία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΟΥΤΣΗΣ - ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ στο Μικρό Περιστέρι στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές, τις ορθές πρακτικές υγιεινής και το σύστημα HACCP, ανεπαρκές επίπεδο χώρων
• Πρόστιμο € 6.000 στο τυροκομείο με την επωνυμία ΜΕΤΣΟΒΟ Α.Ε. στο Δροσοχώρι στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές, τις ορθές πρακτικές υγιεινής και το σύστημα HACCP, ανεπαρκές επίπεδο χώρων
• Πρόστιμο € 30.000 στη βιομηχανική μονάδα - εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας με την επωνυμία ΒΙΚΗ Α.Ε. στο 12ο χλμ Άρτας - Πρέβεζας, διότι διαπιστώθηκε ότι είχε υποπέσει σε παραβάσεις - και μάλιστα καθ' υποτροπή - σχετικές με το ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, οι χώροι δεν επέτρεπαν την υγιεινή εκτέλεση των εργασιών
• Πρόστιμο € 5.500 στην καφετέρια με την επωνυμία ΛΙΜΝΗ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΣΗΣ στην Παπάγου 26 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή, ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ