Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

To Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS "καθαρίζει" τον Αμβρακικό


Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει φέτος για 16η χρονιά την πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού ακτών και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» που υλοποιείται με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου, παράκτιου και χερσαίου περιβάλλοντος. Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο θέμα των Προστατευόμενων Περιοχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και θεωρία αποτελούν περιοχές όπου οι ανθρώπινες δραστηριότητες οφείλουν να ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι συμβατές με την προστασία της φύσης.Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αναδειχθούν οι προκλήσεις, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού διοργανώνουν καθαρισμούς στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού την Κυριακή 22 [Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας] και τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 (Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας).

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου υποστηρίζει ότι η πρόταση του Υπουργείου Υγείας κινείται στη λογική του μνημονίου


Η δημοσίευση των προτάσεων του Υπουργείου Υγείας για τις διοικητικές συνενώσεις των νοσοκομείων της Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο κύκλο συζητήσεων στους εμπλεκόμενους φορείς.Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) η οποία ωστόσο στην ανακοίνωσή της δεν κάνει καμία ουσιαστική τοποθέτηση στην πρόταση - σχέδιο του Υπουργείου. Αντίθετα αναφέρει παρατηρήσεις οι οποίες αφορούν την λειτουργία των νοσοκομείων, των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών.Προφανώς η Ε.Ι.Ν.Η. τοποθετείτε επί της προτάσεως του υπουργείου η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την 1η Απριλίου για διαβούλευση και όχι επί του σχεδίου διοικητικής συνένωσης των νοσοκομείων που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή.Η ανακοίνωση της Ένωσης υποστηρίζει ότι η βασική μελέτη για την κατάσταση των νοσοκομείων σήμερα στηρίζεται σε ψευδή στοιχεία και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Διαπιστώνει ότι η μελέτη που έγινε από ομάδα «σοφών» κινείται στη λογική του μνημονίου και ως εκ τούτου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο δημόσιο διάλογο.Κάνει λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό, σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.Χαρακτηριστικά αναφέρει για τις ελλείψεις:
- το ΠΓΝΙ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει γενικές αίματος ή ότι χειρουργεία αναβάλλονται λόγω της έλλειψης υλικών.
- ανοίγει το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, μετά από τη συνεχιζόμενη λόγω έλλειψης προσωπικού υπολειτουργία του ΦΙΑ. Μονάδα Ιατρικής Αποκατάστασης).
- ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στη ΜΕΘ του Χατζηκώστα, στο Αναισθησιολογικό και τη Παθολογική της Πρέβεζας, στις ΜΤΝ (Μονάδες Τεχνικού Νεφρού) και τα Ακτινολογικά των νομαρχιακών νοσοκομείων, την οικτρή υποστελέχωση των Νοσ/μείων Λευκάδας και Φιλιατών.
- έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία.
- στάση πληρωμών στις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του λοιπού προσωπικού, μη ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης στα νομαρχιακά κυρίως νοσοκομεία.
Προτείνει δε λύσεις για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που στη περιοχή μας ειδικότερα θα εξασφαλίζει:
-ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) με την ανάπτυξη ΚΥ (Κέντρων Υγείας) αστικού τύπου, την στελέχωση των αγροτικών ΚΥ, Περιφερειακών ιατρείων κλπ, την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας. Στόχος μας, η απαλλαγή των νοσοκομείων από το βάρος του συνόλου της ΠΦΥ
-ανάπτυξη αυτοτελών τμημάτων ΤΕΠ (Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών)στα αστικά κέντρα
-ανάπτυξη των δομών και ειδικοτήτων που λείπουν από την περιοχή μας: παιδοχειρουργική και αγγειοχειρουργική κλινική στα Ιωάννινα, ανάπτυξη των υπαρχόντων ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και δημιουργία ΜΕΘ Παίδων και ΜΑΦ (Μονάδα Άμεσης Φροντίδας) κλπ
-άμεση κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία τόσο σε ιατρικό, όσο και σε νοσηλευτικό κλπ προσωπικό.
Όσον αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων:
-σύστημα προμήθειας των νοσοκομείων, σύμφωνα με τις κατατεθειμένες προτάσεις της ΟΕΝΓΕ, (πρόκειται για την Ομοσπονδία των Γιατρών στα Νοσοκομεία της Ελλάδας) για τη πάταξη της υπερτιμολόγησης, τη δημιουργία κρατικής αλυσίδας παραγωγής, προμήθειας, αποθήκευσης και διανομής του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.
-Εκδημοκρατισμό και έλεγχο της λειτουργίας των τμημάτων και κλινικών, με την κατάργηση του ισόβιου συντονιστή διευθυντή και την θέσπιση της θητείας, όπως προβλέπει η κλαδική συμφωνία του 2009.
-Τήρηση της προτεραιότητας στην εισαγωγή των ασθενών και τον προγραμματισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, με την κατανομή των χειρουργικών αιθουσών σε όλους τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα και όχι στους συντονιστές διευθυντές κάθε κλινικής.
-Λειτουργία σε παρατεταμένο ωράριο των υποδομών υψηλής τεχνολογίας (απεικονιστικά κλπ) και των χειρουργείων στα μεγάλα νοσοκομεία, με μόνιμο προσωπικό και προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των νοσηλευόμενων ασθενών.
-Τη θεσμική λύση των σχέσεων γιατρών ΕΣΥ και πανεπιστημιακών με βάση το τρίπτυχο: πλήρης και αποκλειστική απασχόληση όλων όσων εργάζονται στο νοσοκομείο, στελέχωση των παν/κών κλινικών αποκλειστικά από παν/κούς γιατρούς, κλαδική σύμβαση παν/κών γιατρών και ΥΥΚΑ που θα αφορά τις αμοιβές τους, τις εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα, την πειθαρχική διαδικασία σύμφωνα με όσα ισχύουν και για τους γιατρούς ΕΣΥ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι αντιπρόσωποι από την Άρτα στο συνέδριο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»


Από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Νομού Άρτας της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» ανακοινώνεται ότι: Κατά την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15-5-2011, για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του κινήματος που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 27, 28 και 29 Μαΐου 2011 και η οποία ήταν απόλυτα επιτυχής λόγω της μεγάλης συμμετοχής, εκλέχθηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι:
1.Αμπελογιάννης Νικόλαος
2.Γκίζα Ζήλδα-Ανδριανή
3.Δρίβας Σπυρίδων
4.Ζιώρη Αικατερίνη
5.Καινούργιου Αναστασία
6.Καμπέρης Νικόλαος
7.Μανιφάβας Παναγιώτης
8.Μάνος Κων/νος
9.Μπασιούκας Κων/νος
10.Μπούρη Αλεξάνδρα
11.Σκούρτης Κων/νος
12.Χουλιάρα Γεωργία
Επίσης στο Συνέδριο θα συμμετέχουν ex oficio (πρώην βουλευτές, πρώην δήμαρχοι, αιρετοί στην αυτοδιοίκηση, αιρετοί σε επιστημονικούς συλλόγους, αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις, κλπ) οι:
1.Παπαγεωργίου Γεώργιος του Ιωάννη
2.Βαβέτσης Βασίλειος
3.Δρίβας Θεόδωρος
4.Μπαγεώργας Νικόλαος
5.Πλακούτσης Παναγιώτης
6.Γκίζας Νικόλαος
7.Τσόγκας Κων/νος
8.Τόκης Ιωάννης
9.Παπαγεωργίου Γεώργιος του Αλεξάνδρου
10.Φελέκης Βαλεντίνος

Ομάδα Πρωτοβουλίας Νομού Άρτας
Ελ. Βενιζέλου και Μαξίμου Γραικού 20
Άρτα, Τ.Κ. 47100

Η αναδιάρθρωση των Νοσοκομείων της Ηπείρου


Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος,η Ήπειρος «μετακομίζει» από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και συγκροτεί την 3η Υγειονομική Περιφέρεια μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, στα πρότυπα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.Ο σχεδιασμός για τις νοσηλευτικές μονάδες τις Ηπείρου προτείνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στον κύκλο του οποίου θα ανήκουν τα νοσοκομεία Φιλιατών και Κέρκυρας, να λειτουργήσει ως εξειδικευμένο καρδιολογικό κέντρο, αλλά και ως ογκολογικό και διαβητολογικό κέντρο.Αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προβλέπεται και για το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στον κύκλο του οποίου θα ανήκουν τα νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας.

Άμεση λήψη αποφάσεων για τους μετανάστες ζητά ο Περιφερειάρχης


Με δήλωσή του ο σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης θέτει εκ νέου το ζήτημα του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών:«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τους λαθρομετανάστες στην Ηγουμενίτσα. Είναι πληγή για όλη την Ήπειρο και τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Για όλους τους κλάδους, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή και για την κοινωνία ολόκληρη».Ο κ. Καχριμάνης πρόσθεσε ότι στηρίζει ηθικά το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, στις πρωτοβουλίες που παίρνει και ότι με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία προτάθηκαν δύο χώροι για τη δημιουργία Κέντρων Προσωρινής Φιλοξενίας των λαθρομεταναστών: Ο ένας στα όρια των Νομών Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας και ο δεύτερος στην Αμφιλοχία, που ανήκει στην Διοίκηση της 8ης Μεραρχίας, αλλά διοικητικά σε άλλη Περιφέρεια. Στη δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης ζητά η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να ζημιωθεί ο τουρισμός στην περιοχή.

Παρέμβαση για την ένωση της ΔΑΠ στα Γιάννενα


Όπως εδώ και λίγο καιρό γνωρίζουμε έχει διαμορφωθεί στην πόλη ένα ρήγμα στις τάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ των Ιωαννίνων.Εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα πάντα με αξιόπιστες πηγές έχουν καταβληθεί αξιόλογες προσπάθειες από το Γραμματέα της ΔΑΠ σε πανελλαδικό επίπεδο προκειμένου να επέλθει ξανά η ένωση των Δαπιτών της πόλης. Αυτές οι προσπάθειες μέχρι σήμερα έδειχναν πάντως να πέφτουν στο κενό και για το λόγο αυτό ανέλαβε δράση η Συγγρού.Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλά πως πριν δέκα μέρες έγινε συνάντηση στα Κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα ανάμεσα σε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ (πιο πάνω μόνο ο Σαμαράς!) παρουσία Παπαμιμίκου – Ιωαννίδη, του Γ. Γκρίλλα ως εκπροσώπου της μίας πλευράς των Ιωαννιτών ενώ οι Κ. Μπύρος και Β. Καραμήτζιος εκπροσώπησαν την άλλη.Στη συνάντηση το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ ζήτησε την ένωση άμεσα της φοιτητικής νεολαίας στην πόλη κάτι που αποδέχτηκαν οι Μπύρος και Καραμήτζιος δεχόμενοι να γίνουν εσωκομματικές διαδικασίες με εκλογικούς καταλόγους τα ψηφοδέλτια, ενώ το μόνο που ζήτησαν είναι να υπάρχει φέτος ελεύθερη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όσων το επιθυμούν.Η απάντηση του Γιώργου Γκρίλλα ήταν έπειτα από 10 ημέρες πως «Εδώ είναι Γιάννενα και βάζουμε εμείς όποιον θέλουμε στα ψηφοδέλτια».Όπως καταλαβαίνετε για να πηγαίνει η πλευρά Γκρίλλα κόντρα στη βούληση του Προέδρου της ΝΔ κάτι άλλο πρέπει να κρύβεται πίσω. Το μόνο σίγουρο είναι πως στη Συγγρού δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Παρέμβαση Χρ.Κατσούρα στην επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα


Σε συνεδρίαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων, συμμετείχε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Στη συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε ομιλία – ενημέρωση της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιας για τη Δράση για το Κλίμα, κυρίας Connie Hedegaard και ανταλλαγή απόψεων με θέμα: «Μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050: Οδικός χάρτης».Μετά την ομιλία της επιτρόπου ο κ. Κατσούρας με παρέμβασή του έθεσε στην επίτροπο τα εξής:Κυρία επίτροπε, σας καλωσορίζω και εγώ στη χώρα μου και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.Ο Χάρτης Πορείας για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών το 2050, αποτελεί πραγματικά μία σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής. Με τη χρησιμοποίηση ενός συνόλου τεχνολογιών και στρατηγικών προβλέπεται ότι είναι εφικτός ο στόχος της σημαντικής μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.Μία άλλη ανάγνωση του χάρτη θα μπορούσε να έχει τίτλο «περισσότερα κέρδη με λιγότερο άνθρακα» στηριζόμενα σε ένα νέο πρότυπο επενδύσεων στην ενέργεια.Επιτρέψτε μου τρεις παρατηρήσεις.
1. Η πρώτη παρατήρηση έχει σχέση με το τελευταίο τμήμα της ομιλίας σας. Παρά την έστω και μετά από καιρό επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή, η αναγκαία πλανητική ή καλύτερα πολυ-πολική πολιτική συναίνεση για τα μέτρα που επιβάλλονται να ληφθούν δεν υπάρχει.Ο Παναγιώτης Κονδύλης, ένας Έλληνας φιλόσοφος του περασμένου αιώνα έγραφε, ότι «και στον 21ο αιώνα , όπως πάντοτε στο παρελθόν, την ιστορία θα την καθορίσει όποια δύναμη θα είναι σε θέση, να προσδιορίζει δεσμευτικά για τους υπολοίπους το περιεχόμενο και την πρακτική εφαρμογή των κυρίαρχων εννοιών». Πρόσθετε επίσης «ότι σε έναν πολυ-πολικό κόσμο ο ανταγωνισμός με τον καιρό θα οξυνθεί, επειδή κάθε ενεργό μέρος θα αναγκάζεται να μετρά τις δυνάμεις του με εκείνες πολλών άλλων.». Με βάση την εκτίμηση αυτή, με την οποία συμφωνώ, και με δεδομένο ότι η Ευρώπη έχει χάσει εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια κυριαρχία, τι σας κάνει αισιόδοξη, ότι μπορεί να πείσετε τόσο τους ρυπαντές της Δύσης, που θεωρούν ότι οι διάφοροι περιορισμοί εμποδίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη και μεγέθυνση με τους δικούς τους όρους, όσο και τους ρυπαντές των αναπτυσσόμενων κρατών της Ανατολής, που πιστεύουν ότι αυτό είναι άδικο γι’ αυτούς, ζητώντας να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τους όρους που η Ευρώπη αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης σε μια περίοδο έντονης διεθνούς αστάθειας και ανασφάλειας για τον πολιτικό ρόλο του κάθε πόλου στο διεθνές στερέωμα, πόσο ακριβής μπορεί να είναι ένας πολιτικός σχεδιασμός αρκετών δεκαετιών;
2. Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της γης θα είναι περίπου 9δις το 2050, και παρά το γεγονός ότι αυτό είναι κόντρα σε άλλα πολύ πιο απαισιόδοξα σενάρια που υπήρξαν στο παρελθόν για το δημογραφικό του πλανήτη, αφού ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού μειώνεται, είναι προφανές ότι δημιουργούνται πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για την σίτιση του πληθυσμού. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της μείωσης των εκπομπών στον τομέα της γεωργίας μέχρι το 2050 αφού θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και αν έχει εξετασθεί εναλλακτικό σενάριο (πλάνο β), για την περίπτωση απόκλισης από τον στόχο.
3. Έχουν περάσει 6 χρόνια από την έναρξη της ισχύος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU-ETS). Ποια είναι η εμπειρία, τα αποτελέσματα, και ποια νομίζετε ότι θα ναι η προοπτική του. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό το σύστημα είναι τελικά πιο εύχρηστο και πιο αποτελεσματικό από μία απλή, λογική και διαφανή μέθοδο επιβράβευσης των καθαρών πηγών ενέργειας, και μιλάω φυσικά για ένα τέλος άνθρακα, όπου τα έσοδα θα οδηγούνταν είτε προς την ενίσχυση ατόμων με χαμηλά εισοδήματα – συχνά ξεχνάμε ότι στο περιβάλλον ανήκει και ο άνθρωπος που θέλει κι αυτός προστασία – είτε προς την έρευνα, την ανάπτυξη και τελικά στην πράξη στην καινοτομία για νέες πηγές ενέργειας, με χαμηλούς ρύπους.Σας ευχαριστώ.

Απάντησή της επιτρόπου Connie Hedegaard:

Με ρωτήσατε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις εκπομπές άνθρακα στο γεωργικό τομέα, εφόσον χρειαζόμαστε τρόφιμα. Έχετε δίκιο. Έχουμε έναν χάρτη ο οποίος θα εξασφαλίσει πως ο γεωργικός τομέας θα συνεχίσει να είναι παραγωγικός προβαίνοντας στις μικρότερες μειώσεις εκπομπών. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να παύσει να παράγει ή να χρησιμοποιεί τεχνικό φώσφορο, συγκεκριμένα λιπάσματα, δηλαδή να προτιμήσει να χρησιμοποιεί άλλα λιπάσματα, να έχει άλλου είδους παραγωγή. Όλα αυτά είναι επιλογές που μπορούν να είναι λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Βεβαίως, θα πρέπει να εστιάσουμε κυρίως τις νέες δυνατότητες που διανοίγει η τεχνολογία.Ρωτήσατε τι κάνουμε με τις χώρες που ρυπαίνουν. Αυτό είναι ένα καλό σημείο εν κατακλείδι, γιατί εμείς εξακολουθούμε να επιδιώκουμε τη σύναψη διεθνών συμφωνιών. Εάν με ρωτήσετε αν είναι εύκολο, θα πω όχι. Εάν με ρωτήσετε αν οι ρυθμοί είναι ταχείς, θα πω όχι. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να τους αφήσουμε να κινούνται μόνοι τους και δεν θέλουμε. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Κίνα, κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει σε οτιδήποτε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσω όμως αυτής της διαδικασίας μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο και εκείνοι μαζί. Θεωρώ ότι το είδαμε πλησιάζοντας την Κοπεγχάγη, ότι κανείς, ακόμα και μεγάλες υπερδυνάμεις, δεν είναι άτρωτος, στην άποψη της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Έτσι σιγά - σιγά άρχισαν και εκείνοι οι μεγάλοι παίκτες να προσεγγίζουν τους δικούς μας στόχους και απόψεις. Φρονώ ότι δεν είναι εύκολο, κανείς εξάλλου δεν ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι εύκολα. Εάν με ρωτήσετε που ήμασταν πριν πέντε χρόνια, θυμηθείτε που ήσασταν εσείς, τι άποψη είχατε, τι φρονούσαμε εμείς ως Ευρώπη, νομίζω ότι μπορούμε σήμερα να πούμε ότι η ταχύτητα είναι μικρή, και αυτή είναι και η προσωπική μου άποψη, δεν έχουμε επιταχύνει αλλά κατά βάση κινούμαστε προς τα εμπρός. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος που εξυπηρετεί ο δικός μας οδικός χάρτης για το 2050, να κινηθούμε με τρόπο ευφυή ώστε να βελτιωθεί η απασχολησιμότητα, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Αυτό είναι το όραμα της Επιτροπής. Ευχαριστώ για τις σκέψεις σας, τις ιδέες σας και τα εύλογα ερωτήματα σας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση


Στo πρόβλημα της μείωσης των αποδοχών των υπαλλήλων των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που μετατάχτηκαν στους δήμους, εστιάζει η επιστολή που εστάλη, από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, στους υπουργούς Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.Στις επιστολές καθίσταται σαφές ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από 1 Ιανουαρίου 2011 με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», αφορά στο προσωπικό των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που μεταφέρθηκε στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και ενώ προβλέπετο ότι, τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές, καθώς και τα πάσης φύσεως επιδόματα θα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά,(Άρθρο 257 - παρ.7) σήμερα δεν παρέχονται.Αιφνιδιαστικά, αναφέρεται στην επιστολή, το Υπουργείο Οικονομικών με σχετική διάταξη κατήργησε τη προσωπική διαφορά και τους καταβάλλεται πλέον το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία μετατάσσονται ή μεταφέρονται, χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίο μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ημερίδα για τον Αμβρακικό Κόλπο


Η διαπίστωση ότι η σημερινή κατάσταση του Αμβρακικού χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «κακή» αποτέλεσε το σημείο αναφοράς των ομιλητών της προημερίδας που συνδιοργάνωσαν Πρέβεζα, Αρτα, Αμφιλοχία και Βόνιτσα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και οι Δήμοι της περιοχής.Ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν είναι οι επισημάνσεις του συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Δημήτρη Μπαρέλου για ην ελλειψη οξυγόνου κάτω από τα 15 μέτρα και τον εντοπισμό σημαντικών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων στα ποτάμια της περιοχής.«Στον Αραχθο ανιχνεύθηκαν 7 απαγορευμένα φυτοφάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρέλος χαρακτηρίζοντας επίσης προβληματικές τις λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό και Λογαρού.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαπιστώθηκε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της πολιτείας έτσι ώστε ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν την προστασία του παράκτιου χώρου της χλωρίδας και της πανίδας, την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ρύπανσης,την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων, την υπεραλίευση αλλά και την ορθολογική διαχείριση του Αμβρακικού Κόλπου.Ο διευθυντής της ΕΤΑΝΑΜ Γιώργος Αρμπυρος αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος –ανάμεσά τους και στους σταθμούς αυτόματης μέτρησης των ρύπων οι οποίοι υπέστησαν φθορές και σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια.Για το πρόβλημα της διαχείρισης μίλησε ο περιβαντολλόγος(πρώην δήμαρχος Πρέβεζας) Νίκος Γιαννούλης ο οποίος παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους της αξιοβίωτης –όπως ανεφερε- ανάπτυξης.Ο κ.Γιαννούλης μίλησε για πολιτική αδράνεια στο θέμα της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να ζούμε σε βάρος των επόμενων γενεών.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του οικοσυστήματος καθώς και τις πηγές ρύπανσης οι οποίες επηρεάζουν τα ποτάμια και κατ’ επέκτασην στον Αμβρακικό Κόλπο.« Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε η διατήρηση και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα» τόνισε ο κ.Μπαϊλης ενώ ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικης Γιώργος Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται συστράτευση και ενότητα όλων των φορέων για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία έχουν διαταράξει το οικοσύστημα.Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα των προημερίδων θα «κωδικοποιηθούν» και στην συνέχεια θα παρουσιαστούν σε κεντρική ημερίδα στην Αθήνα.

Συνάντηση Β.Τσίλη με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων


Με τις εργαζόμενες με σύμβαση έργου στην καθαριότητα των σχολείων, μετά από αίτημα του συλλόγου τους, συναντήθηκε στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου η αντιδήμαρχος αρμόδια για θέματα παιδείας, Βούλα Τσίλη.Οι εργαζόμενες ανέπτυξαν τα ζητήματα που τις απασχολούν και σχετίζονται με την εκτέλεση του έργου τους και την καταβολή της αμοιβής και εξέφρασαν την αγωνία τους για τον τρόπο αντιμετώπισης από την νέα σχολική χρονιά.Η αντιδήμαρχος, αφού τόνισε την σημαντικότητα του ρόλου των καθαριστριών στην ομαλή, ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία των σχολείων, επεσήμανε την ανάγκη αγαστής συνεργασίας με τις σχολικές επιτροπές και τους διευθυντές των σχολείων και δεσμεύτηκε, αφ’ ενός μεν να ζητήσει από τον Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας να καταβάλλει προς τις σχολικές επιτροπές άμεσα και χωρίς καθυστέρηση την αμοιβή των εργαζόμενων για το τρέχον εξάμηνο της σχολικής χρονιάς 2010 - 2011, και αφ’ ετέρου, ότι οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας των σχολείων του δήμου, που δεν καλύπτονται από τις καθαρίστριες αορίστου χρόνου, θα καλυφθούν σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς κατά τρόπο διάφανο, αντικειμενικό και δίκαιο, με συγκεκριμένα κριτήρια και βεβαίως αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων.Ζήτησε τέλος από τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τον ίδιο ζήλο και αγάπη προς τα παιδιά μας και το περιβάλλον.

Δυναμικό παρόν για τα αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας στο AgroQualityFestival στην Αθήνα


Τοπικά προϊόντα ποιότητας της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να γευτούν όσοι επισκέφθηκαν τα περίπτερα των δύο περιοχών στο AgroQualityFestival που πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι το τριήμερο από 13-15 Μαΐου.Τη διοργάνωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας όπου το μεσημέρι της Παρασκευής(13/5/11) απεύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Αγροτουρισμός», που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην «Τεχνόπολις» μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, η Υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.Υπενθυμίζεται ότι το AgroQualityFestival διοργανώθηκε από τον Agrocert και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την οργανωμένη παρουσίαση των πιστοποιημένων και παραδοσιακών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τα Επιμελητήρια Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών του τριημέρου και σε κοινό περίπτερο έδωσε τη δυνατότητα στους ντόπιους παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους.Με αυτή τη συμμετοχή, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας, σε δηλώσεις της στο περιθώριο της έκθεσης, «θέλουμε να προβάλλουμε τα προϊόντα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα και να διαμορφώσουμε ένα "καλάθι πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων", με στόχο την ώθηση της ντόπιας παραγωγής και της τοπικής οικονομίας».Στην διάρκεια του τριημέρου μεταξύ αυτών που έδωσαν το παρόν στα περίπτερα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Άρτας Ιωάννης Παπαλέξης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Άρτας, Ηλίας Κοίλιας, Θεσπρωτίας, Αλέξανδρος Πάσχος, Φλώρινας Αριστείδης Αριστείδου και ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Κοζάνης Κων/νος Κυριακίδης. Τοπικές επιχειρήσεις, παραγωγοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προϊόντα που παράγουν (μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, αλλαντικά, ποτά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού) με αγνά υλικά από την Ηπειρώτικη και Δυτικομακεδονική γη σε μια έκθεση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Ανακοίνωση κατοίκκων Κοσμηράς για τον Χ.Υ.Τ.ΥΠραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 15-5-11 στην Κοσμηρά, συνέλευση φορέων και κατοίκων του Δ.Δ. Κοσμηράς, με μοναδικό θέμα τη διαμόρφωση άποψης επί της πρότασης της αρμόδιας επιτροπής περί χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, και ΧΥΤΥ, σε τρεις περιοχές στο οροπέδιο Τσούκας Κοσμηράς.
Η Συνέλευση ομόφωνα κατέληξε στις παρακάτω επισημάνσεις, θέσεις, ερωτήματα και ενέργειες.

Επισημάνσεις:
H Κοσμηρά είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα με ταχύτατη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ακριβώς του ήπιου ξηρού κλίματος και της μοναδικής φυσικής ομορφιάς που διαθέτει. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή (σε αποστάσεις <500μ) αλλά και μέσα σ’αυτήν δράσεις που επιβάρυναν σημαντικά την οικολογική ισορροπία της περιοχή μας και τηn υγείας των κατοίκων της, όπως η λειτουργία λατομείων και εργοστασίου επεξεργασίας πίσσας στα βόρεια, η χωματερή της Δουρούτης και η ανάπτυξη πτηνοτροφικών μονάδων στα βορειοδυτικά, η Εγνατία οδός στα Ανατολικά, η επικείμενη διέλευση της Ιονίου μέσα από τον οικιστικό της ιστό κλπ.Οι προτεινόμενες περιοχές στην Τσούκα, δεν ενδείκνυνται κατά την άποψή μας για την κατασκευή Εργοστασίου και ΧΥΤΥ και αυτό γιατί: α) από την περιοχή αυτή (ειδικά στην θέση Αγ. Σάββας) περνούν αέρια ρεύματα από το Ιόνιο τα οποία προσδίδουν αυτό το υπέροχο κλίμα στην περιοχή. Η κατεύθυνση αυτών των ρευμάτων από Δυτικά προς Ανατολικά θα φέρνει σε όλη την περιοχή του Λεκανοπεδίου της μυρωδιές και τα αέρια, από την δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί, β) η περιοχή έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, ακατάλληλα για δραστηριότητες τέτοιου είδους που θα προκαλέσουν ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα όλου του Λεκανοπεδίου, γ) η περιοχή γειτνιάζει με δασικές εκτάσεις και με αρχαιολογικούς χώρους, δ) στην περιοχή αναπτύσσονται δραστηριότητες πολιτιστικές, θρησκευτικές, γεωργικές (αμπελώνες), κτηνοτροφικές, αλλά και αναψυχής και υπάρχουν ατομικές ιδιοκτησίες. ε) επιπρόσθετα με βάση το προσφάτως εγκριθέν ΣΧΟΑΠ του πρώην Δήμου Μπιζανίου, οι προτεινόμενες από την επιτροπή θέσεις, ανήκουν είτε στην περιοχή προστασίας αρχαίου θεάτρου Δωδώνης (οπτική επαφή, απόσταση 4χλμ) είτε στην περιοχή παραδοσιακών και βιολογικών καλλιεργειών (ΦΕΚ 529/19-10-09). (βλ. επίσης επισυναπτόμενη τεχνική έκθεση αξιολόγησης).

Ερωτήματα:
-Mε ποια κριτήρια ο Δ. Ιωαννιτών πρότεινε 3 περιοχές στα όρια του Δήμου, που και οι 3 βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική θέση (Τσούκα);
-Γιατί δεν υπήρξε διαβούλευση και ενημέρωση με τις αρχές και τους κατοίκους της περιοχές ως οφείλεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία;
-Για ποιο λόγο ο Δήμαρχος προσέτρεξε να προεξοφλήσει την υιοθέτηση της πρότασης της αρμόδιας επιτροπής με απούσα την άποψη των κατοίκων της περιοχής;

Θέσεις:
Απορρίπτουμε ομόφωνα τις προτεινόμενες θέσεις στην περιοχή Τσούκα με τα επιχειρήματα που αναπτύξαμε στις επισημάνσεις μας και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που θα επιβαρύνει επιπλέον την περιοχή μας.Θα αγωνιστούμε για την αποτροπή της εγκατάστασης εργοστασίου και ΧΥΤΥ στην περιοχή μας, στην περίπτωση που προκριθεί η θέση αυτή, με κάθε τρόπο και σε βάθος χρόνου.Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας που αποσκοπεί στην πρόοδο και ευημερία του κοινωνικού συνόλου, με την επισήμανση ότι σε αυτό το σύνολο ανήκουμε και εμείς.Ο διάλογος και τα επιχειρήματα αποτελούν το ύψιστο εργαλείο κοινωνικής διαβούλευσης και σε αυτόν θέλουμε να είμαστε παρόντες.

Ενέργειες:
H συνέλευση αποφάσισε:
Την δημιουργία επιτροπής αγώνα.
Η επιτροπή να επιδώσει το παραπάνω ψήφισμα στον Δήμαρχο Ιωαννιτών και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και ως Δελτίο τύπου στα έντυπα μέσα ενημέρωσης.
Να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 18-5-11, για τους σκοπούς και τις θέσεις της
Να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της επιτροπής χωροθέτησης για αποσαφηνίσεις και εξηγήσεις αλλά και για να κάνει γνωστές τις θέσεις της.
Να συντονίσει την δράση της με τα άλλα Δημοτικά διαμερίσματα που θίγονται και προβεί σε κάθε άλλη ενέργεια προς υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.Η Επιτροπή αγώνα:
Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα
Παππάς Αθανάσιος Πρόεδρος Τ. κοιν.
Οικονόμου Γεώργιος Γυμναστής
Τζιάλλας Δημήτριος Νοσηλευτής
Μπαζάκας Κωνσταντίνος Χημικός Γ.Χ.Κ.
Σαΐνης Ιωάννης Βιολόγος Παν/μιο Ιωαννίνων

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Ιωαννίνων για τη Δωδώνη


Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» με την επέμβαση της αστυνομίας στα γραφεία της διοίκησης που τελούν υπό κατάληψη επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει με κάθε μέσο την αντιλαική- αντιαγροτική πολιτικής της. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής σε πρόσφατη συνεδρίαση το ΔΣ της ΑΤΕ οριστικοποίησε την πώληση όλων των θυγατρικών επιχειρήσεων στις οποίες κατέχει μετοχικά πακέτα βγάζοντας στο σφυρί μαζί με την «ΔΩΔΩΝΗ», την ΕΛΒΙΖ, την ΣΕΚΑΠ, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια ως αποτέλεσμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ). Αφορμή για την υλοποίησή του αποτελεί το μνημόνιο και η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας. Είναι άρρηκτα δεμένο με τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και στον αγροτικό τομέα, εις βάρος εργαζομένων και παραγωγών, της δυνατότητας του λαού να τρέφεται με φθηνά, υγιεινά προϊόντα.Η κερδοφορία που παρουσίασε για το 2010 η «ΔΩΔΩΝΗ» με άνοδο 1,45% των πωλήσεων και υπερτετραπλασιασμό των προ φόρων κερδών (6,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,5 εκατομμύριο το 2009) προήλθε από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Κέρδη από την εκμετάλλευση εργαζομένων και μικρομεσαίων παραγωγών, αφού πάνω από 30 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενισχύθηκαν οι συμβασιούχοι, ενώ οι τιμές στο γάλα παραμένουν παγωμένες ή και μειώθηκαν, όπως στο αγελαδινό γάλα, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής μόνο για τις ζωοτροφές έχει αυξηθεί έως και 70%. Παράλληλα μειώθηκαν οι μισθοί κατά 10% το μήνα στους μόνιμους εργαζόμενους, με τη στήριξη των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στο επιχειρησιακό σωματείο, για ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους. Λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σήμερα ακόμη περισσότερο σε συνθήκες κρίσης και όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και στην αγροτική παραγωγή προωθείται το ξεπούλημα για να διαμορφώσει ακόμη πιο ληστρικούς και επαχθείς όρους εκμετάλλευσης εργαζομένων και αγροτοκτηνοτρόφων.Οι εργαζόμενοι και οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα αποπροσανατολισμού που στήνουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο αγροτικό κίνημα, στην τοπική διοίκηση μαζί με άλλους παρατρεχάμενους προβάλλοντας ως ζήτημα αιχμής την αλλαγή της διοίκησης στην γαλακτοβιομηχανία.Τα στελέχη της ΑΤΕ που κατέχει το 67,7% των μετοχών στην «ΔΩΔΩΝΗ» είναι διορισμένα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τότε που με την συμβολή των ξεπουλημένων ηγεσιών των Συνεταιριστικών Οργανώσεων που συγκροτούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΝΑΡ πουλήθηκαν οι μετοχές με αποτέλεσμα η ΑΤΕ να κάνει κουμάντο. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στους αγροτοπατέρες που φορούν αγωνιστικό μανδύα και προσπαθούν να παρασύρουν σε "αιτήματα" τα οποία δεν οδηγούν σε ουσιαστική λύση των προβλημάτων και στην πραγματικότητα οδηγούν στον εγκλωβισμό και στο ξεπούλημα με άλλο τρόπο. Οι «φυσικοί φορείς» που επικαλούνται για να περάσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις που ξεπουλιούνται στα χέρια συνεταιρισμών ή άλλων φορέων, είναι ψέματα γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να διαλύσουν το συνεταιριστικό κίνημα. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι όλες καταχρεωμένες και με το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς προχωρά σε εταιρικές συμπράξεις, δηλαδή σε ανώνυμες εταιρείες με μετοχές και μετόχους, όχι συνεταίρους, δημιουργώντας σύγχρονα φέουδα. Κατά συνέπεια αν η ΔΩΔΩΝΗ πάει σε συνεταιρισμούς, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα ξεπουληθεί, απλά θα έρθει πιο γλυκά το ξεπούλημά της, θα «επιλέξει»τον ιδιώτη της.Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πρέπει να γίνουν συνένοχοι στα σχέδια ξεπουλήματος με όποιο τρόπο και αν αυτή γίνει, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ. Τώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οργανώνοντας τον αγώνα μέσα από την ΠΑΣΥ. Να συμπορευθούν με τον ταξικό πόλο στο εργατικό κίνημα - το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ στους φοιτητές / σπουδαστές. Να παλέψουν μαζί για μια άλλη πολιτική και μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα συμφέρει το λαό και όχι τα μονοπώλια. Μια αγροτική ανάπτυξη, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, διασφαλίζοντας σύγχρονους μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους, σταθερή δουλειά και εισόδημα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, επαρκή φθηνά και υγιεινά προϊόντα για το λαό. Για να ματαιώσουμε την αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων και των εκφραστών τους, το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Για να πάμε τον αγώνα μέχρι τέλος, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, μέχρι την κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας.

ΚΚΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Υπογράφτηκε η ΣΑΕ για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Ήπειρο


Από την Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώνεται ότι υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η Συλλογική Απόφαση Ε018, με την οποία εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων του 2011 εγγειοβελτιωτικά έργα (του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013), με Φορέα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στα Ιωάννινα


Η ομάδα Face to Face των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) επισκέπτεται τα Ιωάννινα από τις 17 μέχρι τις 21 Μαΐου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης γύρω από το έργο και τη δράση της. Η πενταμελής ομάδα που έχει επισκεφτεί και άλλες περιοχές της Ελλάδας γνωρίζοντας θερμή υποδοχή και ανταπόκριση, θα βρίσκεται καθημερινά πρωινές και απογευματινές ώρες σε κεντρικά σημεία της πόλης.Η υπεύθυνη της ομάδας F2F των ΓΧΣ, Φανή Παπαγιαννοπούλου, αναφέρει «Είναι σημαντικό να έρθουμε κοντά σε όλους εκείνους που βρίσκονται ή επιθυμούν να βρεθούν κοντά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα την ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση», συμπληρώνοντας «Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία η υποστήριξη της δράσης μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία υπενθυμίζοντας ότι παρά τις δικές μας δοκιμασίες δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που δεν έχουν περιθώριο και επιλογή παρά μόνο μεταξύ ζωής και θανάτου».Στόχος της δράσης αυτής είναι τα μέλη της ομάδας να επικοινωνήσουν με όλους εσάς, να μοιραστούν μαζί σας εμπειρίες και απόψεις και να ζητήσουν την υποστήριξή σας που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε το έργο μας προσφέροντας ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Η παράταξη "Ήπειρος Τόπος να Ζεις" για την κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας


Ο χρόνος που ελήφθη και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των δύο τμημάτων του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, δεν πείθουν ότι προηγήθηκε η απαιτούμενη μελέτη για μια τόσο σοβαρή απόφαση με σημαντικές εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές διαστάσεις. Όσο λανθασμένη ήταν η διασπορά τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με πελατειακού χαρακτήρα κριτήρια, άλλο τόσο άστοχη είναι η κατάργησή τους, ακόμη και όταν γίνεται με επίκληση του βάσιμου επιχειρήματος της μη προσέλευσης σπουδαστών, φαινόμενο, όμως, για το οποίο δεν έγινε προηγουμένως καμία ουσιαστική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί.Υπό αυτή την έννοια και χωρίς να υιοθετούμε τοπικιστικά ανακλαστικά ή να παραβλέπουμε το μαρασμό στον οποίο οδηγήθηκαν τα συγκεκριμένα τμήματα, εξαιτίας των αποσπασματικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούμε ότι απαιτείται, σε συνεννόηση και με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, η συνολική επανεξέταση του ζητήματος, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που μπορεί να συγκροτήσουν έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό χάρτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσπρωτίας με την παράταξη «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις».Αθηνά Ιωάννου, Γρηγόρης Τζιοβάρας

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συζήτηση για τις αλλαγές στην υγεία


Οι επικείμενες αλλαγές στην υγεία (και συγκεκριμενα οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, οι καταργήσεις ή συνενώσεις κλινικών και υπηρεσιών μαζί με την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα ) αποτελούν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης φορέων την οποία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας την Τετάρτη 18 Μαίου και ώρα 7 το απόγευμα στο κτίριο της Λαικής Αγοράς Πρέβεζας.Όπως τονιζεται στην πρόσκληση η σύσκεψη αυτή έχει ως αντικείμενο την δρομολόγηση κοινών ενεργειών για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας. Και αποκτά σίγουρο πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετα και την έντονη φημολογία σύμφωνα με την οποία έχει «κλείσει» το νέο Νοσοκομείο για την Λευκάδα.

Δήλωση Α.Μπέζα για το ΤΕΙ Θεσπρωτίας


Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Σε αντίθεση με τη σημαντική προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, η σημερινή κυβέρνηση προχωρά ουσιαστικά στο κλείσιμό του, αφού σταματά τη λειτουργία των δύο Τμημάτων Ιχθυοκομίας – Αλιείας και Τουριστικών Επιχειρήσεων, δεν ενεργοποιεί και πετάει στον καλάθι των αχρήστων το νεοϊδρυθέν Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας, ενώ αφήνει μόνο το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, το οποίο είναι βέβαιο ότι σύντομα θα μετακινηθεί από τη Θεσπρωτία.Στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση, η κυβέρνηση βρήκε ανέλπιστο σύμμαχο τις Διοικήσεις του ΤΕΙ Ηπείρου οι οποίες, όχι μόνο δε φρόντισαν να διασφαλίσουν το Παράρτημα της Ηγουμενίτσας κάνοντας τα Τμήματά του πιο ελκυστικά, εκσυγχρονίζοντας τα προγράμματα σπουδών, αλλάζοντας ή επεκτείνοντας –όπου ήταν αναγκαίο- το γνωστικό τους αντικείμενο κλπ, αλλά εντελώς αντίθετα το απαξίωναν συστηματικά.Καλώ το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τώρα την απόφασή του και να μην επιχειρήσει να «κρυφτεί» πίσω από τη δήθεν μετάθεση των οριστικών αποφάσεων σε μεταγενέστερο χρόνο και το δήθεν διάλογο με τους τοπικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα, από τον οποίο έχουμε «χορτάσει»…Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η περίπτωση της Ηγουμενίτσας και γενικά της Θεσπρωτίας, είναι διαφορετική από εκείνη άλλων περιοχών της πατρίδας μας. Η δημιουργία του Παραρτήματος της Ηγουμενίτσας ούτε λάθος ήταν, ούτε εξυπηρετούσε μόνο την τοπική οικονομία, ούτε έγινε με κριτήρια πελατειακού χαρακτήρα. Εξυπηρετούσε τη γνώση και την επιστήμη σε κρίσιμους τομείς της εθνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός και οι ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και τη μεγάλη υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης.Όσον αφορά τα αστεία υπονοούμενα του τύπου ότι για όλα φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -υπονοούμενα που έχουν καταντήσει πλέον γραφικότητα- θέλω να υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επέτρεψε να κλείσει ή να ανασταλεί η λειτουργία κανενός Τμήματος του Παραρτήματος της Ηγουμενίτσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν αποδέχθηκε το αίτημα της Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου να ανασταλεί η λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.Όσοι μάλιστα μιλούν εξ ονόματος αυτής της κυβέρνησης, που κατεδαφίζει συνεχώς κατακτήσεις ετών στη Θεσπρωτία, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να συνεχίζουν να κάνουν απλώς διαπιστώσεις. Είναι και οι ίδιοι συνυπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν».

Στην Πρέβεζα ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος


Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Τετάρτη 18 Μαίου ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος προσκεκλημένος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας και της επιτροπής αγώνα πρωτοβάθμιων σωματείων του Νομού.Ο κ.Μητρόπουλος θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα στην «Θεοφάνειο» για το Μνημόνιο καθώς και τα συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα ενώ οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του Διονύσης Τεμπονέρας, Διονύσης Καλαματιανός και Δημήτρης Μητρόπουλος θα απαντήσουν σε ερωτήματα των παρευρισκομένων.Λίγο νωρίτερα στις 12 το μεσημέρι ο κ.Μητρόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη στα Μ.Μ.Ε στον χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Με επέμβαση των ΜΑΤ έληξε η κατάληψη στη «Δωδώνη»


Με την επέμβαση δύο διμοιριών των ΜΑΤ έληξε το πρωί του Σαββάτου η κατάληψη του γραφείου διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από κτηνοτρόφους που διαμαρτύρονται για τα σχέδια πώλησης της συνεταιριστικής εταιρείας από την ΑΤΕ και το «πάγωμα» των τιμών παραγωγού.Την ίδια ώρα, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων συγκροτούν με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιου,Πανηπειρωτικό «μέτωπο» με στόχο η κερδοφόρος γαλακτοβιομηχανία, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον παραγωγικό ιστό της περιοχής, να παραμείνει σε ηπειρώτικα χέρια. Γι' αυτόν τον λόγο, μάλιστα, θα ζητήσουν τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη.

Νεκρό δελφινι στον Αμβρακικό Κόλπο


Eνα νεαρό δελφίνι μήκους περίπου ενός μέτρου ξεβράστηκε προχθές το πρωί στην παραλία του Πνευματικού Φάρου στην Πρέβεζα .Το δελφίνι έφερε πρόσφατα τραύματα στο κεφάλι από αιχμηρό αντικείμενο ενώ περίοικοι που το εντόπισαν ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες (λιμεναρχείο και Δήμο) για το περιστατικό.

Το ΤΕΙ Ηπείρου για την αναστολή εισαγωγής φοιτητών σε τρία Τμήματά του


Από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Ηπείρου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Το διευρυμένο Συμβούλιο του ΤΕΙ Ηπείρου, σε συνεδρίασή του σήμερα 13-5-2011 σχετικά με την αναστολή εισαγωγής φοιτητών σε τρία Τμήματά του το Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, κρίνει ότι η απόφαση αυτή είναι αποσπασματική και αβάσιμη, διότι δεν εδράζεται, αφενός στον Εθνικό χωροταξικό και θεματικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παν/μίων και ΤΕΙ και αφετέρου δεν λαμβάνει υπόψη τα ακαδημαϊκά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των Τμημάτων και την αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας. Ζητάμε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την αναθεώρηση της απόφασής της και την ουσιαστική αποδοχή των καινοτόμων προτάσεων που έχει υποβάλλει το Ίδρυμα, για την αναδιοργάνωση των Σχολών και των Τμημάτων του, έτσι ώστε η δυναμική του ΤΕΙ Ηπείρου να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την Παιδεία».

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ


Αγαπητό Blog epirusgate

Το γραφικό νησάκι της Παναγίας στο λιμάνι της Πάργας από τον Γενάρη 2011, με εξαίρεση ελάχιστες ημέρες , δεν φωτίζετε πλέον.Είμαστε αρκετοί φίλοι που είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε εθελοντικά και σε ότι χρειασθεί προκειμένου να αποκατασταθεί ο φωτισμός στο νησάκι. Η Τουριστική περίοδος έχει πλέον αρχίσει και ειλικρινά δεν μπορούμε να βρούμε μια λογική δικαιολογία όταν μας ρωτάνε οι ντόπιοι και ξένοι τουρίστες για ποιόν λόγο δεν φωτίζετε το νησάκι στο λιμάνι μας.Ζητάμε να μας πληροφορήσουν οι αρμόδιοι ,όποιοι και εάν είναι ,για ποιόν λόγο διακόπηκε ο φωτισμός, ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημα, και ποια είναι η βοήθεια που χρειάζονται προκειμένου να αποκατασταθεί.Αν κάποιος από τους Βουλευτές πληροφορηθεί το παραπάνω κείμενο ,τον παρακαλούμε θερμά ,να κάνει ένα σχετικό ερώτημα στην βουλή στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Υπουργό Τουρισμού ,μήπως και γίνει το αυτονόητο για την Τουριστικότερη πόλη της Βορειοδυτικής Ελλάδας και όχι μόνο.


Ευχαριστούμε το Blog για την φιλοξενία.
Αναγνώστες από την Πάργα.

ΑΡΤΑ:Ημερίδα στην Ανέζα με θέμα τον Αμβρακικό


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου στην Ανέζα Άρτας (αίθουσα Δημοτικού Σχολείου) ημερίδα για τον Αμβρακικό που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με θέμα «Αμβρακικός Κόλπος-Υπάρχει προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης». Ειδικοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που ήταν ομιλητές, παρουσίασαν τα προβλήματα του Αμβρακικού ενώ κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις από τους φορείς της περιοχής για δράσεις και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης στο ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα. Τα συμπεράσματα από αυτήν την προημερίδα όπως και των αντίστοιχων που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. σε Πρέβεζα, Αμφιλοχία και Βόνιτσα, θα κωδικοποιηθούν, θ’ αξιολογηθούν με ειδικούς επιστήμονες και θα παρουσιαστούν στην κεντρική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα όπου θα κληθεί και η πολιτική ηγεσία καθώς και όλα τα κόμματα για να πάρουν θέση όπως είπε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Ποια νοσοκομεία συγχωνεύονται

Τον χάρτη της υγείας στην Ήπειρο και στο Ιόνιο μεταξύ άλλων παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης της μελέτης αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων, η οποία έχει επικρατήσει με την ονομασία «συγχωνεύσεις νοσοκομείων», Λυκούργος Λιαρόπουλος.Σύμφωνα με τη μελέτη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το «Χατζηκώστα» αποτελούν τους δύο βασικούς πόλους, με το πρώτο νοσοκομείο να είναι πιο «ισχυρό». Έτσι, διαψεύδονται και οι φήμες περί συγχώνευσης των δύο αυτών νοσοκομείων. Συγχωνεύσεις έχουμε όμως αρκετές στην περιοχή. Τα νοσοκομεία Φιλιατών και Κέρκυρας θα βρίσκονται υπό τη στέγη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ τα νοσοκομεία Λευκάδας, Άρτας και Πρέβεζας υπό τη στέγη του νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Ο νέος τρόπος διοίκησης δεν έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει, αν θα υπάρξει δηλαδή ενιαία διοίκηση ή αν θα υπάρχει διοικητής και υποδιοικητές στα υπό συνένωση νοσοκομεία. Από τον χάρτη προκύπτει ότι το νοσοκομείο Λευκάδας προτείνεται να γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου, ενώ για το νοσοκομείο Πρέβεζας προτείνεται η δημιουργία νέου νοσοκομείου είτε στην Πρέβεζα είτε στο Άκτιο. Από μια πρώτη ανάγνωση του χάρτη διαφαίνεται η πρόθεση δημιουργίας δικτύου για τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και τον καρκίνο σε όλες τις περιφέρειες. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις, στην Ήπειρο, τον ρόλο του εξειδικευμένου κέντρου αναφοράς θα έχουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (που διαθέτει και καρδιοχειρουργικό τμήμα) και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (που διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο). Και τα δύο νοσοκομεία θα δρουν ως κέντρα αναφοράς για τα περιφερειακά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ανάλογες μονάδες, με στόχο να σχηματιστεί ένα εθνικό δίκτυο κέντρων αντιμετώπισης ασθενών με καρδιακές παθήσεις. Στα νοσοκομεία αυτά θα νοσηλεύονται οι ιδιαίτερα σοβαρές και επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία του δικτύου, όπως των Φιλιατών, της Άρτας και της Πρέβεζας, θα νοσηλεύονται όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις. Για όλα αυτά θα ακολουθήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και κατάθεση προτάσεων, με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει το τελικό σχήμα των νοσοκομείων στις αρχές Ιουλίου. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ήπειρος θα αποτελεί ενιαία υγειονομική περιφέρεια με τη Δυτική Μακεδονία από το 2013.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

* Λειτουργεί ως κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου και ως κέντρο κύκλου νοσοκομείων
* Λειτουργούν ήδη καρδιολογικό τμήμα, Στεφανιαία Μονάδα, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και Καρδιοχειρουργικό Τμήμα. Προτείνεται η λειτουργία του ως εξειδικευμένο κέντρο αναφοράς τύπου Α΄ για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις
* Προτείνεται η ανάπτυξη Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Υφίσταται ήδη η αναγκαία υποδομή
* Γίνεται Ογκολογικό Κέντρο
* Προτείνεται η λειτουργία του ως Διαβητολογικό Κέντρο (από το 2009 έχει εγκριθεί ο σχετικός χαρακτηρισμός του). Απαιτείται ενίσχυση με προσωπικό. Επιπλέον, προτείνεται η ανάπτυξη Διαβητολογικής Μονάδας τύπου Ι στην παιδιατρική κλινική και Διαβητολογικής Μονάδας τύπου ΙΙ με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης στη μαιευτική κλινική
* Προτείνεται η Δημιουργία Κέντρου Αναπνευστικής Αποκατάστασης

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
* Λειτουργεί ως κέντρο κύκλου νοσοκομείου
* Λειτουργούν ήδη καρδιολογικό τμήμα, Στεφανιαία Μονάδα, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Προτείνεται η λειτουργία του ως εξειδικευμένο κέντρο αναφοράς τύπου Β΄ για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις
* Λειτουργούν ήδη ΜΕΘ, Αξονικός και Μαγνητικός Τομογράφος. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
* Προτείνεται η ανάπτυξη Ογκολογικής Μονάδας τύπου ΙΙ
* Προτείνεται η δημιουργία Διαβητολογικής Μονάδας τύπου Ι

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

* Εντάσσεται στον κύκλο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
* Λειτουργεί ήδη καρδιολογικό τμήμα. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

* Εντάσσεται στον κύκλο του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
* Προτείνεται η μετατροπή του σε κέντρο υγείας αστικού τύπου


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

* Εντάσσεται στον κύκλο του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
* Λειτουργεί ήδη καρδιολογικό τμήμα. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις
* Λειτουργούν ήδη ΜΕΘ και Αξονικός Τομογράφος. Εντάσσεται στα νοσοκομείου δικτύου για ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
* Ανάπτυξη Ογκολογικής Μονάδας τύπου Ι
* Προτείνεται η δημιουργία Μονάδας Αναπνευστικής Αποκατάστασης τύπου Ι


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

* Εντάσσεται στον κύκλο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
* Λειτουργεί ήδη καρδιολογικό τμήμα. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις
* Λειτουργούν ήδη ΜΕΘ, Αξονικός και Μαγνητικός Τομογράφος. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
* Προτείνεται η ανάπτυξη Ογκολογικής Μονάδας τύπου Ι
* Προτείνεται η δημιουργία Διαβητολογικής Μονάδας τύπου Ι
* Προτείνεται η δημιουργία Μονάδας Αναπνευστικής Αποκατάστασης τύπου Ι


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

* Εντάσσεται στον κύκλο του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
* Λειτουργούν καρδιολογικό τμήμα, Στεφανιαία Μονάδα και Αξονικός Τομογράφος. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
* Προτείνεται η δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα ή στο Άκτιο το οποίο θα καλύπτει τον πληθυσμό της Πρέβεζας και της Λευκάδας για δευτεροβάθμια φροντίδα.