Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Παρουσίαση κυκλοφοριακής μελέτης Ιωαννίνων


Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση της επικαιροποίησης της κυκλοφοριακής μελέτης παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιώργος Ρεκατσίνας, ο Διοικητής της Τροχαίας Ανδρέας Παπιγκιώτης, οι αντιδήμαρχοι Βούλα Τσίλη και Βασίλης Μασσαλάς, Δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι και άλλοι.Τις βασικές αρχές της μελέτης και τις προτάσεις που περιλαμβάνει ανέλυσαν οι εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας Στέλιος Ευσταθιάδης και Κώστας Ηλιόπουλος.Η συζήτηση αυτή έγινε εν όψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνει η παραλαβή της μελέτης.Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, το βασικό ζητούμενο από μία τέτοια μελέτη είναι να εξυπηρετηθεί η πλειοψηφία της πόλης. Να υπάρξουν δηλαδή κανόνες και λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις περισσότερες ανάγκες της.«Η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα φόβο να υιοθετήσει οποιαδήποτε ριζοσπαστική λύση προταθεί. Αρκεί αυτή να δίνει λύση στο οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα και να δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης πόλης» τόνισε ο κ. Φίλιος.Οι βασικές αλλαγές που προτείνονται από τη μελέτη αφορούν:
-Στην κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης
-Στις πεζοδρομήσεις
-Στη δημιουργία δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς
-Στους ποδηλατοδρόμους
-Και στη στάθμευση
Να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση της μελέτης, πέραν των άλλων, προτείνονται οδοί ήπιας κυκλοφορίας κυρίως στο τμήμα του κέντρου που δεν θα πεζοδρομηθεί και γεωμετρικές επεμβάσεις σε κόμβους όπου έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα.Επίσης προτείνεται η διαμόρφωση της οδού Πυρσινέλλα με τη δημιουργία κεντρικής νησίδας και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Στη μελέτη εξετάζεται ακόμη η βελτίωση της λειτουργικότητας της Κενάν Μεσαρέ, η διαμόρφωση της οδού Γράμμου, η κυκλοφοριακή λειτουργία του Κάστρου και η στάθμευση με επέκταση του συστήματος της ελεγχόμενης και με νέα πάρκινγκ.

Σύσκεψη για τα Τζουμέρκα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής


Ειδική συνεδρίαση για τα Τζουμέρκα πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων και παρέθεσαν τις απόψεις τους για τις προτεραιότητες της περιοχής ο Βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμφώνου Τζουμέρκων Σ. Καραβασίλης και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού Κ. Παππάς. Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Οικονόμου επεσήμανε την κακοποίηση του όρου «ανάπτυξη», την ώρα που όλοι και όλα απαιτούν να ξαναδούμε τα θέματα με ανοιχτή προσέγγιση, χωρίς μονοδιάστατες απόψεις.Σύμφωνα με τον Βουλευτή, τρεις είναι οι προτεραιότητες για την περιοχή των Τζουμέρκων:
1η Οι οδικοί άξονες. Εξυπηρέτηση κυκλοφοριακής ροής- σύνδεση με Ιόνια Οδό. Στόχος η συντόμευση των διαδρομών και η εξυπηρέτηση όλων όσων επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία τις αστικές περιοχές με οικονομική δραστηριότητα στα χωριά.
2η Μακροχρόνιες μισθώσεις ως μοχλός οικονομικής δραστηριότητας. Η Ήπειρος γνωρίζει πολύ καλά ότι η προστασία ενός τόπου συνάδει και με το βαθμό οικονομικής δραστηριότητας. Η πληθυσμιακή ερήμωση δεν συνεπάγεται και προστασία. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενισχυθούν δράσεις όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία με μακροχρόνιες μισθώσεις βοσκοτόπων για παράδειγμα, ώστε να παρέχεται στους ενδιαφερόμενους η ασφάλεια της μακροχρόνιας μίσθωσης αλλά και η δυνατότητα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προοπτικής.
3η Αξιοποίηση ενεργειακών δυνατοτήτων περιοχής. Σύνταξη ενεργειακού χάρτη της περιοχής. Μέσω των εργαλείων του Αναπτυξιακού Νόμου, με στόχο να καταστεί η περιοχή ενεργειακά αυτόνομη, με επιπλέον έσοδα για τον Δήμο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο Θανάσης Οικονόμου για το αγροτουριστικό μοντέλο που πρέπει να επιλέξουν τα Τζουμέρκα. «Την ώρα που η Ήπειρος ως ορεινός όγκος διαφοροποιείται ακόμη σε σημαντικό βαθμό από τους άλλους ορεινούς όγκους της χώρας, όπως η Μακεδονία, το Πήλιο κλπ, εμείς οφείλουμε να εστιάσουμε σ’ ένα μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στη διαφοροποίησή μας από τους άλλους ορεινούς προορισμούς. Και αυτό σημαίνει ένα μοντέλο που ενώ φαινομενικά έχει ως αντικείμενο τον τουρισμό, στην ουσία επεκτείνεται σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες αφού λαμβάνει υπόψιν της τις ιδιαιτερότητες της παράδοσης, της αρχιτεκτονικής, του ανθρωπογενούς τοπίου αλλά και των σύγχρονων αναγκών των επισκεπτών σε προϊόντα και υπηρεσίες.Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία του ‘αυστριακού μοντέλου’ σε αντίθεση με το ‘γαλλικό’, όπως ισχύει στους περισσότερους χιονοδρομικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, είναι χρήσιμη, καθώς στηρίζεται στη στενή σχέση που παρατηρείται ανάμεσα στο ανθρωπογενές και στο φυσικό τοπίο». Κατέληξε τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη στόχευση «όχι μόνο θα μας προφυλάξει από κακοτοπιές, αλλά θα οδηγήσει σε άμεσα οικονομικά οφέλη από την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στο Κ.Α.Π.Ε. διαβιβάστηκαν τα στοιχεία για την επιλογή του «Ενεργειακού Ορεινού Χωριού» Άρτας


Προωθούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου: «Ενεργειακό Ορεινό Χωριό». Συγκεκριμένα στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος, από την Διεύθυνση Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Yποδομών, διαβιβάστηκαν στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), - που αποτελεί και το συντονιστή του Προγράμματος- όλα τα απαραίτητα για τον ορθό τεχνικοοικονομικά σχεδιασμό του έργου, πρωτογενή στοιχεία με γεωγραφική ενότητα αναφοράς την περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.Τα δεδομένα και στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του ανωτέρω Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Αυτά αφορούν την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του ανθρώπινου δυναμικού, του κτιριακού αποθέματος, τις οικονομικές & παραγωγικές δραστηριότητες καθώς και του ενεργειακού δυναμικού της περιοχής.Η αρμόδια για θέματα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας, τόνισε ότι η ανταπόκριση των φορέων και των υπηρεσιών υπήρξε υποδειγματική και συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, προσθέτοντας ότι η άριστη συνεργασία, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια που θα απαιτηθούν, στο πλαίσιο των αποφάσεων και των οδηγιών του Κ.Α.Π.Ε..

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ασελγείς πράξεις σε βάρος 11χρονου


Για ασελγείς πράξεις σε βάρος ενός 11 χρόνου αγοριού, ένα πλανόδιος μικροπωλητής από το Μπαγκλαντές συνελήφθη από τους αστυνομικούς στην Θεσπρωτία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.Το περιστατικό συνέβη χθες αργά το απόγευμα στο χωριό Ασπροκλήσι, όταν ο 30χρονος μικροπωλητής μαζί με ένα άλλο συμπατριώτη του, πλησίασαν με το αυτοκίνητο τους τον 11χρονο που περπατούσε στο δρόμο της γειτονιάς του. Σύμφωνα με την καταγγελία ,ο συλληφθείς βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να ασελγεί προς το αγόρι το οποίο αντέδρασε, έβαλε τις φωνές και έτρεξε έντρομο στο σπίτι του.Η μικρή κοινωνία του χωριού αναστατώθηκε ενώ αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.. Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο κέντρο του χωριού, τους δύο μετανάστες που είχαν κρυφτεί για να αποφύγουν την οργή του κόσμου.

ΑΡΤΑ:Καθαρισμός παιδικής χαράς απ’ τους Friends Arta


Την δεύτερη παρέμβασή τους σε κοινόχρηστο χώρο, έκαναν την Κυριακή οι Friends Arta.Αυτή την φορά οι Friends, επέλεξαν την παιδική χαρά που βρίσκεται κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, την οποία καθάρισαν από χορτάρια και σκουπίδια, έβαψαν και γενικά περιποιήθηκαν. Το αποτέλεσμα μετά την παρέμβασή τους ήταν εντυπωσιακό. Οι Friends, είχαν ζητήσει από τον Δήμαρχο Αρταίων να φροντίσει κάποιες τεχνικές εργασίες πριν την δική τους παρέμβαση, πράγμα που έγινε. Κάτω από την «άγρυπνη» ματιά των περιοίκων, τα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν, λουλούδια φυτεύτηκαν, τα κάγκελα βάφτηκαν και τα πρώτα πιτσιρίκια βρήκαν την ευκαιρία να «εγκαινιάσουν» την καινούρια περίοδο της φρεσκαρισμένης παιδικής χαράς…

Σήμερα το "Ζάππειο 2"


Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της ΝΔ "Ζάππειο 2" για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει το δικό μας ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Το «Ζάππειο ΙΙ» συνιστά μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Είναι Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας με την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Εντοπισμό όλων των πρατηρίων με «πειραγμένες» αντλίες ζητούν οι βενζινοπώλες


Έκκληση στη κυβέρνηση «να ξηλώσει το σύνολο των πρατηρίων που χρησιμοποιούν μεθόδους κλοπής των καταναλωτών» απηύθυνε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με αφορμή τον εντοπισμό πρατηρίου με ‘πειραγμένες’ αντλίες.Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «οι λεγόμενες ‘φθηνές τιμές’ που συσσωρεύουν ουρές αυτοκινήτων, χωρίς εκ των προτέρων να τα θεωρούμε όλα παραβάτες, πρέπει να υποψιάσουν τα ελεγκτικά όργανα».Προσθέτει δε ότι η μέση τιμή της Αττικής που χρησιμοποιείται ως βάση για την επιβολή πλαφόν είναι πλασματική, συνεπώς το πλαφόν πρέπει να αρθεί ή να διορθωθεί.Τέλος, η ΟΒΕ κάλεσε τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που έχουν συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας, εφόσον διαπιστώσουν ότι κάποια πρατήρια παραβαίνουν τη νομιμότητα, να κατεβάσουν τα σήματά τους από αυτά «διότι θα θεωρηθεί ότι καλύπτουν τους παραβάτες».

Η Moody's προειδοποιεί για υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών


Ο οίκος Moody's ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση όλες τις αξιολογήσεις οκτώ ελληνικών τραπεζών. Η επανεξέταση αφορά την Εθνική, την Eurobank, την Alpha, την Πειραιώς, την ΑΤΕ, την Αττικής, την Εμπορική και τη Γενική.Η επανεξέταση των τραπεζών ακολουθεί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Moody's, τη χθεσινή απόφασή του να επανεξετάσει για πιθανή υποβάθμιση το αξιόχρεο της Ελλάδας - το οποίο αντιστοιχεί στη βαθμίδα B1 -, λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών μεγεθών, της αυξημένης αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και της πιθανότητας καθυστερημένης και ασθενέστερης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.Ο οίκος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και στα μεγέθη της κερδοφορίας τους και θα οδηγήσουν δυνητικά σε νέες πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους.Αναφέρει ακόμη ότι η επανεξέταση του αξιόχρεου της Ελλάδας σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της. Πολλές ελληνικές τράπεζες, προσθέτει στην ανακοίνωσή του, έχουν υψηλή έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με συνέπεια ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στα επίπεδα κεφαλαιοποίησής τους.

Καταθέσεις δημοσιογράφων για τα υποβρύχια


Με τις καταθέσεις έξι δημοσιογράφων, ξεκινάει σήμερα τις εργασίες της η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση της σύμβασης των γερμανικών υποβρυχίων.Ως μάρτυρες θα εξεταστούν οι δημοσιογράφοι Ν. Χατζηνικολάου, Μάκης Πολάτος, Τάσος Τέλλογλου, Γιάννα Παπαδάκου, Αριστέα Μπουγάτσου και Κώστας Αλατζάς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μάρκο Μπόλαρη είχαν το βασικό ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα ασχοληθεί μόνον με την ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Τσοχατζόπουλο, ενώ σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της σύμβασης από τους επόμενους υπουργούς Άμυνας, την έρευνα θα διεξάγει η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες, όπως αυτές που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Πρεμιέρα Πανελλαδικών


Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, περίπου 110.000 υποψήφιοι ρίχνονται από σήμερα στη... μάχη για την απόκτηση μιας θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων θα πέσει στις 25 Μαϊου, με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.Φέτος ο αριθμός των εισακτέων είναι 74.440.Επίσης, υπάρχουν πολλές αλλαγές. Το κυριότερο ζήτημα είναι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για απόκτηση απολυτηρίου χωρίς τη διέλευση από τη ... στενωπό των εξετάσεων, όπως γινόταν έως τώρα.Το ποσοστό 10% των υποψηφίων παλαιοτέρων ετών, που έμπαιναν στη διαδικασία της επιλογής χωρίς να δώσουν εξετάσεις, θα εφαρμοστεί και φέτος, αλλά για τα τελευταία χρονιά.Επιπλέον, το μηχανογραφικό δελτίο δεν έχει εκδοθεί και αναμένεται να μην συμπεριλαμβάνει τμήματα με βάση τη ζήτηση.Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων, που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης της βεβαίωσης, των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας και κατά φθίνουσα σειρά έως ότου καλυφθεί ο αριθμός θέσεων κάθε σχολής ή τμήματος.Μειωμένος κατά 10.250 θέσεις σε σχέση με πέρσι είναι ο αριθμός εισακτέων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ενώ 25 τμήματα, κυρίως Τεχνολογικών Ιδρυμάτων φέτος δεν θα έχουν εισακτέους.Φέτος, παράλληλα με την κατάργηση των μετεγγραφών, για πρώτη φορά θεσπίζεται ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε Τμήμα ή Σχολή και για κάθε κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων.

Ισορροπία δυνάμεων στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων


Μόλις πριν λίγες ώρες,ολοκληρώθηκε η κατανομή των εδρών, ύστερα από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που έλαβαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κατά τη σημερινή εκλογική διαδικασία της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Οριακά πρώτη η ΔΑΚΕ που κατέλαβε τρεις (3) έδρες, όσες είχε και στο προηγούμενο Δ.Σ. Τρεις (3) έδρες καταλαμβάνει και πάλι η ΠΑΣΚ, η οποία πραγματικά στο... νήμα (για μόλις 5 ψήφους) κέρδισε την έδρα από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η οποία χάνει τη μία έδρα που είχε στο προηγούμενο συμβούλιο.Το... προξενιό της Αριστεράς πέτυχε και έτσι οι ενωμένες δυνάμεις ΑΕΚΕ και "Ανεξάρτητων Λειτουργών" παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΝΑΡ αντίστοιχα, κέρδισαν δύο (2) έδρες. Την τελευταία έδρα την κέρδισαν οι "Παρεμβάσεις" διατηρώντας τη μία έδρα που είχαν και στο προηγούμενο Δ.Σ.

7 χωματερές φέρνουν πρόστιμα στο νομό Ιωαννίνων


Ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα για την δρομολόγηση λύσεων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο αλλά και στο νομό Ιωαννίνων, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επιβολή προστίμων στους Δήμους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου υπό την προεδρεία της Γ.Γ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα και με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου και του αντιδημάρχου Θ. Μπέγκα, του Δημάρχου Ζίτσας Δ. Ρογκότη, του αντιπροέδρου του ΦΟΣΔΑ Σ. Βλέτσα και εκπροσώπων των Δήμων της Ηπείρου και υπηρεσιακών παραγόντων τέθηκαν για μια ακόμη φορά επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση των απορριμμάτων.Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην περιοχή, με την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό αλλά και την δρομολόγηση της κατασκευής εργοστασίου ΧΥΤΥ στην Ήπειρο, ωστόσο εκκρεμούν πολλά ζητήματα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή το κλείσιμο όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Γεωργακοπούλου, τα πρόστιμα στην χώρα μας θα ξεκινήσουν από τις αρχές Ιουλίου του 2011 και θα ανέρχονται σε περισσότερα από 4 δις ευρώ τα οποία θα επωμισθούν οι Δήμοι.«Αμείλικτος» εμφανίστηκε και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν λήξει το ζήτημα, διαφορετικά θα επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα.Ζητούμενο βέβαια είναι αν οι Δήμοι θα προλάβουν να αποκαταστήσουν ή τουλάχιστον να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών. Και αυτό γιατί πέρα από την χωματερή της Δουρούτης, η αποκατάσταση της οποίας έχει δρομολογηθεί αν και υπάρχουν προβλήματα, παραμένουν 40 «ανοιχτοί» ΧΑΔΑ σε ολόκληρη την Ήπειρο.Τα στοιχεία αυτά που προκάλεσαν ακόμη και έκπληξη στους παρευρισκόμενους Δημάρχους ανέφερε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παπαγιάννης.Στην Ήπειρο είχαν καταγραφεί 266 ΧΑΔΑ εκ των οποίων έχουν αποκατασταθεί οι 208, ενώ έχει ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης για άλλους 18. Όμως απομένουν 17 ΧΑΔΑ στο νομό Ιωαννίνων, 9 στο νομό Θεσπρωτίας, 5 στο νομό Πρέβεζας και 9 στο νομό Άρτας.Πολλοί Δήμαρχοι μάλιστα αγνοούν την ύπαρξη των ΧΑΔΑ, καθώς θεωρούν ότι με την διακοπή μεταφοράς απορριμμάτων εκεί το ζήτημα έχει λήξει. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παπαγιάννης μπορεί οι περισσότεροι να έχουν τυπικά κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί και έτσι θεωρούνται τόσο για την χώρα μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση υφιστάμενοι.
Στην τελική ευθεία

O ΧΥΤΑ Ελληνικού
Διαδικαστικά ζητήματα με στόχο την ταχύτερη έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης.Ουσιαστικά το ζήτημα βρίσκεται στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου που θα πρέπει να υπογράψει την προσωρινή αδειοδότηση του έργου, ωστόσο όπως προέκυψε από την σύσκεψη υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ένα από αυτά είναι η μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας που έχει αναλάβει ο ΦΟΣΔΑ, η οποία ωστόσο βρίσκεται στην φάση της προμελέτης, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Σάκης Βλέτσας.Απομένει ακόμη μελέτη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κατασκευαστικές λεπτομέρειες όπως η περίφραξη, ώστε να υπογράψει την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του έργου ο κ. Καχριμάνης.Βέβαια επειδή ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει το προσωπικό και τις τεχνικές υπηρεσίες για την μετατροπή της προμελέτης σε οριστική μελέτη θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ιωαννιτών ώστε η μελέτη να γίνει από την ΤΥΔΚ, όπως συμφωνήθηκε με τον Δήμαρχο Φ. Φίλιο.Η δοκιμαστική λειτουργία του έργου θα πρέπει να ξεκινήσει πριν τις 30 Ιουνίου, αφού ήδη έχει παρέλθει η προθεσμία, σύμφωνα με την κα Γεωργακοπούλου η οποία ξεκαθάρισε ότι η ημερομηνία αυτή θα αποτελεί και προθεσμία για το κλείσιμο της χωματερής της Δουρούτης.«Από την έναρξη λειτουργίας του έργου τα σκουπίδια όλου του Δήμου θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ», σημείωσε.Στο θέμα της αποκατάστασης της χωματερής ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε σε προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των διαδικασιών αλλά εξέφρασε και τους προβληματισμούς του για το τι θα γίνει μετά την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από το προσωπικό του αναδόχου.Από την πλευρά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων ο αντιδήμαρχος Σταύρος Γκορτζής υπογράμμισε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην επιτρέψει την λειτουργία του ΧΥΤΑ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εντός Μαϊου
η προμελέτη για ΧΥΤΥ
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Θανάσης Μανταλόβας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί.Επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να κατατεθεί ο φάκελος της προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ