Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ: Στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»


Την ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο ΕΣΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Φίλιππας Τσουμάνης.Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο 1.280.000 ευρώ και θα ωφεληθούν 650 άνθρωποι που έχουν ανάγκης φροντίδας και βοήθειας.Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας χρειάστηκε να καταρτίσει εξ αρχής την πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ και να καλύψει πλέον το σύνολο των οικισμών του νέου Δήμου. Ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν ο μοναδικός στην περιφέρεια Ηπείρου που δεν είχε καταφέρει να πετύχει την χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από κοινοτικούς πόρους.«Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατάφερε να εντάξει και να απεντάξει το πρόγραμμα καθώς η πρώην ΑΔΕΙ δεν είχε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.Το πρόγραμμα με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα καλύπτοντας 150 περίπου ανήμπορους συμπολίτες μας, θα συνεχιστεί.Παράλληλα ο Πρόεδρος του Οργανισμού ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να καταθέσει πρόταση στην προκήρυξη που αναμένεται σε λίγες ημέρες για την ένταξη, την χρηματοδότηση και τη λειτουργία ΚΗΦΗ στο Δήμο. Στόχος είναι να δημιουργηθούν τρία Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες που έχουν απόλυτη ανάγκη οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων, έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία κέντρου υποδοχής και ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Πολύ σύντομα οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.«Η ίδρυση και η λειτουργία του Οργανισμού, μας δίνει την δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε κοινωνικές πολιτικές που τις χρειάζεται ο τόπος και να καλύψει ανάγκες που υπάρχουν σήμερα», υπογράμμισε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Τσουμάνης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας ανακοινώθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».Το πρόγραμμα προσφέρει κατ’ οίκον υπηρεσίες από το εξειδικευμένο προσωπικό, όπως είναι κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής και οικογενειακή βοηθός, σε ηλικιωμένους, μοναχικά άτομα και άτομα με αναπηρία εντελώς δωρεάν.Για λογαριασμό τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος που είναι άνεργα, εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ ή που μετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ (stage, κατάρτισης, Ν.Θ.Ε., Ν.Ε.Ε) ή άτομα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ με ατομικό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κυρίες Κλαίρη Λώλη και Διοτίμα Μπουρνάκα, στο τηλέφωνο 2651001049.

Ο Δρούτσας εμφανίζει τον εκβιασμό της Τουρκίας ως θέση της Ελλάδας!!!


H δηλωση Δημήτρη Δρούτσα για την ΑΟΖ-οτι δηλαδή θέλουμε συμφωνία με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα και όχι για ΑΟΖ στο Κασελλόριζο- είναι πολιτικά και εθνικά τραγική και περίεργη.
1. Ο Δρούτσας αλαζονικά αδιαφορεί για τις θέσεις της επιστημονικής κοινότητας που προτείνει ΑΟΖ και επιδεικτικά δηλώνει ότι συζητά για υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία. Το λογικό θα ήταν να μας πεί σε ποιά επιστημονική και διπλωματική εισήγηση στηρίζεται και πως κατέληξε σε αυτή και όχι μόνος του να εμφανίζεται να αποφασίζει με ύφος Λουδοβίκου.
2. Ποιό κυβερνητικό οργανο αποφάσισε αυτή την πολιτική. Που εληφθη η απόφαση;Γιατί ούτε το υπουργικό συμβούλιο το συζήτησε ποτέ το θέμα , ούτε το ΚΥΣΕΑ, ούτε κανείς. Προσωπική υπόθεση του Δρούτσα είναι;
3. Ο Δρούτσας όχι μόνο μιλάει για υφαλοκρηπίδα,αλλά κάνει επίθεση και στην επίστημονική κοινότητα (από τις καλύτερες διεθνώς) όταν λέει ότι η συζήτηση για την ΑΟΖ είναι της μόδας!!!Τα εθνικά συμφέροντα και μάλιστα, ότι πιό υγιές υπάρχει στην πολιτικη μας που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο δεν είναι παιχνίδι, ούτε μόδα. Από που αντλεί αυτή του την αλλαζονία;Oυσιαστικά αλλά χωρίς να το ομολογεί ο Δρούτσας αποδέχεται τη θέση της Τουρκίας ότι το Καστλλόριζο είναι ειδική περίπτωση, αφού η Αγκυρα μας εκβιάζει,απειλώντας πως θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αν η Ελλάδα επιμείνει για την ΑΟΖ.Ετσι, ο Δρούτσας εμφανίζει τον εκβιασμό της Τουρκίας ως θέση της Ελλάδας!!!

Κινητοποιήσεις από την ΠΟΕ - ΟΤΑ


Δυναμικές κινητοποιήσεις με αφορμή την αύξηση του ωραρίου εργασίας στο δημόσιο και τους ΟΤΑ από τις 37,5 στις 40 ώρες και την αύξηση κατά 10 ώρες στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς των δήμων, αποφάσισε η ΠΟΕ – ΟΤΑ.Στο πλαίσιο αυτό, για την Παρασκευή, 6 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, για όλο το προσωπικό των παιδικών και βρεφικών σταθμών των ΟΤΑ, ενώ για τη Δευτέρα και την Τρίτη, 9 και 10 Μαΐου, θα πραγματοποιήσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία.Την Τετάρτη, 11 Μαΐου, όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στις 10:30 το πρωί οι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και από εκεί θα κάνουν πορεία προς το Πεδίον του Άρεως.

Κόντρα για το 40ωρο


Εγκρίθηκε επί της αρχής, από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως και το άρθρο 41, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων στις 40 ώρες εβδομαδιαίως και από την ΝΔ και από τον ΛΑΟΣ.Κατά την σημερινή τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής που εξετάζει το νομοθέτημα, όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν εκ νέου ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής του, ενώ η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ ξεκαθάρισαν ότι ψηφίζουν υπέρ της ρύθμισης για το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρ. Ζώης, είχε καταλογίσει στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση «επικοινωνιακά παιχνίδια» με αιχμή την πρόβλεψή του ότι θα εξοικονομηθούν 45.000 θέσεις εργασίας λόγω της διεύρυνσης του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων. Είχε αναφέρει: «Όσο δεν μας το αποδεικνύεται εμείς θα σας λέμε «όχι». Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά».Σήμερα ο κ. Ζώης εξήγησε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο τονίζοντας όμως ότι επιμένει να διαφωνεί με τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, για το όφελος που θα αποκομίσει το Δημόσιο ζητώντας περαιτέρω τεκμηρίωση και επισημαίνοντας πως και στην Ολομέλεια, εφόσον ο υπουργός φέρει θετικές αλλαγές, η ΝΔ θα τις στηρίξει.Με αφορμή την στάση αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης αφού κατηγόρησε όλα τα κόμματα για την αρνητική θέση επί της αρχής του νομοσχεδίου, είπε προς την ΝΔ πως η στάση της σχετικά με το άρθρο 41 για το ωράριο συνιστά μια ακόμη αντίφαση. Εξήγησε δε πως δεν θα επιδιώξει να τεκμηριώσει το στοιχείο που αφορά σε εξοικονόμηση 45.000 θέσεων λόγω της αύξησης του ωραρίου «γιατί ποτέ δεν είπαμε πως φέρνουμε τη ρύθμιση για να εξοικονομήσουμε 45.000 θέσεις και 10 να εξοικονομούσαμε θα την φέρναμε. Για μας είναι θέμα αρχής. Γιατί είναι μια διάταξη δικαιοσύνης».Ο κ. Ραγκούσης αφού ανέφερε πως από την επικοινωνία με την δημόσια διοίκηση είναι πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει αντίρρηση με την διάταξη αυτή, επισήμανε πως η στάση της ΝΔ αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αντίφασης που εκδηλώνεται από την βασική επιλογή της ΝΔ και κυρίως του προέδρου του κόμματος να μην προτάξει το εθνικό συμφέρον, ούτε καν το παραταξιακό, αλλά το προσωπικό του.Απαντώντας ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται ο κ. Ραγκούσης όλα αυτά ιδίως μετά τα προχθεσινά «αποκαλυπτήρια» του Ντομινίκ Στρος Καν.

Απεργούν και οι γιατροί στις 11 Μαΐου


Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης 11 Μαίου που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ.Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κάνει λόγο για κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέρει ότι τα προβλήματα στην Υγεία παραμένουν άλυτα και οξύνονται, ενώ προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.Αύριο, γιατροί και νοσηλευτές των Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, στο πλαίσιο στάσης εργασίας 11πμ-2μμ, θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία.Η ΟΕΝΓΕ σε ανακοινωσή της κάνει λόγο για "άδικες επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο ιατρικός κόσμος και ειδικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί" και εξαγγέλλει ότι από κοινού με ομοσπονδίες, σωματεία και συλλόγους πολιτών ορίζει την 1η Ιουνίου ως μέρα "Δωρεάν Πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας" .

Δήλωση Μ.Μπίγγου


Επειδή το τελευταίο διάστημα κάποιοι εμπλέκουν το όνομά μου με αναρτήσεις στο internet και σήμερα δέχθηκα περίεργα ανώνυμα τηλεφωνήματα, δηλώνω, ότι ουδεμία εμπλοκή έχω με τέτοιες δημοσιεύσεις.Η προσπάθεια εμπλοκής μου στο θέμα αυτό αποσκοπεί αλλού. Η μαύρη προπαγάνδα δεν με αγγίζει και αν συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή των σκοτεινών κύκλων, θα αναγκαστώ να λάβω τα νόμιμα μέτρα.
με εκτίμηση,

Μιχάλης Κ. Μπίγγος

Στα Ιωάννινα η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής


Με έγγραφό της η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, που έχουν πληγεί από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες του 2010 στους Νομούς Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας και υπάγονται στις διατάξεις των ΚΥΑ 7280/Α32/Π.Ε./8.3.2011 και 6529/Α32/Π.Ε./4.3.2011 ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής (άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή) για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων τους, στη Διεύθυνση ΕΥΔΕ-ΜΕΔΕ/Κλιμάκιο Ιωαννίνων. Ταχ. Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου. Τ.Κ. 454 44. Ιωάννινα.Οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν αρμοδίως στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Ν. Κοζάνης που έχει οριστεί από τις ανωτέρω Κ.Υ.Α. ως αρμόδια Υπηρεσίας για τα προαναφερόμενα συμβάντα στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Οι μαθητές του Ζαλόγγου καθάρισαν την παραλία του Καναλίου


Την παραλία του Καναλίου καθάρισαν χθες το πρωί οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Ζαλόγγου.Η χαρούμενη ομάδα έδωσε σε όλους μας μάθημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και μάζεψε αρκετές σακκούλες με σκουπίδια (κυρίως πλαστικά) αφήνοντας πίσω μια καθαρή ακτή έτοιμη να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες.Αρωγός στην πρωτοβουλία αυτή του σχολείου ήταν ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Βαγγέλης Ροπόκης καθώς και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ οι κάτοικοι της περιοχής εκφράστηκαν με πολύ θετικά λόγια για την προσπάθεια που κατέβαλλαν εκπαιδευτικοί και μαθητές.Ο καθαρισμός της ακτής έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της περιβαλλοντικής αγωγής ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά του Γυμνασίου Ζαλόγγου δηλώνουν έμπρακτα την ευαισθησία τους για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Στο διαδίκτυο έχουν αναρτήσει ήδη την δική τους ηλεκτρονική εφημερίδα ενώ στον χώρο του σχολείου έχουν διοργανώσει παρουσιάσεις επαγγελμάτων (όπως αυτό του μελισοκόμου) προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την διαδικασία παραγωγής των τροφίμων που παράγονται στην περιοχή.

«Λουκέτο» ετοιμάζεται να βάλει η Κυβέρνηση στο ΤΕΙ Ηπείρου;

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι διδάσκοντες σε Τμήματα των Ιωαννίνων

Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει πολλά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση για το ΤΕΙ Ηπείρου. Οι διδάσκοντες σε τμήματα των Ιωαννίνων συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, ζητώντας τα δεδουλευμένα 4 μηνών και την υπογραφή νέων συμβάσεων για το εαρινό εξάμηνο, που έχει ξεκινήσει από το Μάρτη!..Ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για τους σπουδαστές είναι πλέον ορατός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατα διοικητικά στελέχη απειλούν με παραιτήσεις, μιας και είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το Ίδρυμα! «Ετοιμάζονται για «λουκέτο» στο ΤΕΙ; Αν ναι, θα πρέπει να μας το πουν ξεκάθαρα» λένε στελέχη του Ιδρύματος.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ…
Χθες το πρωί, έγινε Γενική Συνέλευση των διδασκόντων που κάνουν επίσχεση εργασίας, ενώ συναντήθηκαν και με τον Αντιπρόεδρο κ. Ευρυπίδη Γλαβά.Η Διοίκηση τους ζήτησε να περιμένουν μια εβδομάδα ακόμη, κάτι που δεν αποδέχθηκαν οι διδάσκοντες και έτσι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας. «Επικρατεί ένα αλαλούμ στο ΤΕΙ. Δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των διδασκόντων, δεν υπάρχουν χρήματα και όλα είναι στον αέρα» επισημαίνουν πηγές.Να σημειωθεί, ότι η Κυβέρνηση έστειλε τα χρήματα μόνο για τους 176 από τους 270 έκτακτους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο των περικοπών της και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μάλιστα, η Διοίκηση πρότεινε στους διδάσκοντες να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να διεκδικήσουν τα χρήματά τους δικαστικά! Όπως σημειώνουν κύκλοι, τίποτε δεν θα ξεκαθαρίσει, αν δεν λυθούν τα προβλήματα του Ιδρύματος.«Δεν μας λένε τίποτε καινούριο. Στηρίζονται σε ασάφειες και το μέλλον διαγράφεται θολό» σημειώνουν κάποιοι από τους διδάσκοντες. Μάλιστα, άμεσα θα αποφασίσουν τη στάση τους και οι διδάσκοντες στις άλλες πόλεις της Ηπείρου, που λειτουργούν τμήματα του ΤΕΙ.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ…

Ανάστατοι, όμως, είναι και οι εκατοντάδες φοιτητές του ΤΕΙ, που βιώνουν την πολιτική απαξίωσης της Κυβέρνησης. Μαθήματα δεν γίνονται, όμως τα έξοδα για αυτούς παραμένουν, όπως τα ενοίκια των σπιτιών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται έτι περισσότερο ο οικογενειακός προϋπολογισμός.«Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη τον «Καλλικράτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση και φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις της για κάποια Ιδρύματα» λένε πολλοί.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνάντηση για τον αποδέκτη των αστικών λυμάτων Παραμυθιάς


Την έντονη αντίδραση των κατοίκων του Δήμου Πάργας μετέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ζάκας στην Δήμαρχο Σουλίου σε συνάντηση που είχαν την Δευτέρα στο Δημαρχείο στην Παραμυθιά. Η Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας που καθορίζει τον Κωκυτό ως αποδέκτη αστικών λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού Παραμυθιάς, θεωρούν ότι υποβαθμίζει τον ποταμό Αχέροντα και την παραλία της Αμμουδιάς.Ο ποταμός Αχέροντας και οι παραπόταμοί του είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 ενώ έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικής σημασίας προστατευόμενοι από τη σχετική νομοθεσία του ΥΠΠΟΤ.Παράλληλα ο Αχέροντας δέχεται τις απορροές του αρδευτικού δικτύου της πεδιάδας Φαναρίου έχοντας σημαντική επιβάρυνση από θρεπτικά άλατα που προκαλούν ευτροφικές συνθήκες.Ο κ Ζάκας μεταφέροντας τις προτάσεις και των άλλων περιφερειακών συμβούλων της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας του κ .Αρβανίτη και της κας.Αναγνώστου, ζήτησε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που η σημερινή τεχνολογία προσφέρει, για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση τόσο του ποταμού Αχέροντα όσο και της παραλίας της Αμμουδιάς σε βάρος της επιχειρούμενης τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.Η κα. Μπραϊμη αφού ενημέρωσε για τις έως τώρα ενέργειές της έδειξε πρόθυμη να συνεργαστεί για οποιαδήποτε εφικτή λύση.Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της μάλιστα, είναι ότι δυο από τις προτεινόμενες λύσεις των περιφερειακών σύμβουλων της Πρέβεζας για υπεδάφια διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων σε δημοτική έκταση του Δήμου Σουλίου αλλά και η τριτοβάθμια βιολογική επεξεργασία έχουν ήδη εξεταστεί πλην όμως κατά την κα. Μπραϊμη φαίνονται λύσεις ανέφικτες οικονομικά.Η τρίτη πρόταση των περιφερειακών συμβούλων για κατασκευή τεχνητού υδροβιότοπου βρίσκει επίσης πρόθυμη την Δήμαρχο να εξεταστεί ως εναλλακτική λύση.Η επιλογή αυτή μάλιστα θεωρείται ότι είναι τεχνικά εφικτή και έχει τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι παραπάνω περιφερειακοί είναι στη διάθεση της Δημάρχου για εξειδίκευση της πρότασής τους.Ο κ Ζάκας διευκρίνισε στην κα.Δήμαρχο ότι δεν υπάρχει πρόθεση σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε εμπόδια στη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου της επεξεργασίας των λυμάτων της Παραμυθιάς, αλλά να συμβάλλουμε ώστε η υλοποίηση του εν λόγω έργου να γίνει με τέτοιους όρους που δεν θα υποβαθμίζει τον ποταμό Αχέροντα και τον όρμο της Αμμουδιάς.Για το σκοπό αυτό είμαστε σε διάθεσή για οποιαδήποτε συνεργασία που θα συμβάλλει στον παραπάνω επιδιωκόμενο στόχο.

Κώστας Αρβανίτης

Γιώργος Ζάκας

Δήμητρα Αναγνώστου

«Ήπιες οι παρεμβάσεις» στο Πέραμα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ»

Κανένα πρόβλημα εκτιμά ότι δεν υπάρχει με το έργο της τουριστικής αξιοποίησης και ανάδειξης της παραλίμνιας περιοχής του Περάματος η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, σε δηλώσεις του που έκανε χτες το μεσημέρι, απαντώντας στην ουσία στο χτεσινό δημοσίευμα του «Ηπειρωτικού Αγώνα» με τίτλο «Επικίνδυνοι ελιγμοί στο Πέραμα».Η κ. Γεωργακοπούλου ανέφερε ότι το έργο δεν επηρεάζεται από την οριοθέτηση της λίμνης γιατί πρόκειται «για ήπιες παρεμβάσεις και φιλικές στο περιβάλλον και δεν εμποδίζονται από την οριοθέτηση» όπως είπε χαρακτηριστικά.Το συγκεκριμένο έργο, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με φορέα υλοποίησης τον ΕΟΤ, έχει «κολλήσει» εδώ και έναν μήνα. Κι αυτό επειδή, το έργο προχώρησε χωρίς να έχει γίνει οριοθέτηση της λίμνης. Ο ΕΟΤ μάλιστα αρνείται να υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, αν δεν βρεθεί λύση. Το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο από τη στιγμή που η επιτροπή οριοθέτησης θεωρεί ότι η μισή περίπου έκταση, στην οποία προβλέπεται να γίνει η ανάπλαση, στον πρώην εκθεσιακό χώρο του Περάματος, είναι στην ουσία… λίμνη. Ή καλύτερα ήταν λίμνη, η οποία μπαζώθηκε. Το συγκεκριμένο πρακτικό οριοθέτησης η κ. Γεωργακοπούλου το έχει στα χέρια της εδώ και ενάμιση μήνα. Χτες ξεκαθάρισε ότι θα υπογράψει το πρακτικό που σύνταξε η αρμόδια επιτροπή για το Πέραμα. Απομένει λοιπόν να δούμε αν ο ΕΟΤ θα αποδεχτεί τη θέση της κ. Γεωργακοπούλου περί «ήπιων παρεμβάσεων». Είναι πάντως γεγονός ότι η ανάπλαση θα μεταμορφώσει την μπαζωμένη αυτή περιοχή. Κανένα έργο όμως, όσο καλό και αν είναι, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες άδειες.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Βρέθηκε λύση για το δημοτικό σχολείο Κρανούλας


Ύστερα από την δημόσια καταγγελία προς της Υπηρεσίες εκπαίδευσης Ιωαννίνων ότι θα άφηναν τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κρανούλας δυο τάξεων χωρίς μάθημα για μια εβδομάδα λόγο άδειας της εκπαιδευτικού , ενημέρωσαν σήμερα τους Γονείς ότι αναπληρώθηκε η θέση και τα παιδιά θα κάνουν μάθημα!Θα πρέπει να βγαίνουμε να φωνάζουμε για τα αυτονόητα για να κάνουν την δουλειά τους κάποιοι που κάθονται στις καρέκλες και πληρώνονται από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού !!!! Είναι καιρός κάποιες νοοτροπίες να αλλάξουν στην Χώρα μας αν θέλουμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο αλλιώς είμαστε άξιοι τον πράξεων μας !!!

ΥΣ. Λόγο ότι διέρρευσε ότι η καταγγελία έγινε προς την εκπαιδευτικό να διευκρινίσω ότι αυτό είναι ανακριβές και πως θα μπορούσε άλλωστε ! η εκπαιδευτικός πήρε μια εβδομάδα άδεια για σοβαρό λόγο μάλιστα ! Αυτοί που θα έπρεπε να την αναπληρώσουν τι έκαναν !Παρακαλώ να το δημοσιεύσετε ευχαριστώ

Προς τους υπευθύνους του μπλονκ ευχαριστώ για την ανάρτηση ! συνεχίστε να δίνετε φωνή στον κόσμο γιατί όπως βλέπετε έχετε δύναμη.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ανακύκλωση και μέσω ΕΣΠΑ επιδιώκει ο δήμος Ιωαννιτών

Παράλληλα και συνδυαστικά με την Ε.Ε.Α.Α

Σε δυο μέτωπα κινείται πλέον η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό την ανακύκλωση υλικών στο νέο δήμο, αφού η σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης έχει καθυστερήσει υπερβολικά και εκκρεμεί επί διετία από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του «παλιού» δήμου.Ταυτόχρονα με την άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε.Α.Α για να υπογραφεί η σύμβαση ετοιμάζεται και πρόταση για ένταξη στο ΠΕΠ Ηπείρου της προμήθειας ειδικών απορριμματοφόρων και των μπλε κάδων για να δέχονται, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, λευκοσίδηρο και γυαλί.Η συνδυαστική αυτή επιλογή, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, στοχεύει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή της ανακύκλωσης.Βέβαια, πρωταρχικός και βασικός στόχος παραμένει να διατεθούν όλα τα απορριμματοφόρα και οι αναγκαίοι κάδοι από την Ε.Ε.Α.Α, ωστόσο διαφαίνεται να μην ξεπερνιέται άμεσα το οικονομικό πρόβλημα που επικαλείται η εταιρεία για την ανταπόκριση της στα πολλά αιτήματα μεγάλων δήμων.Υπό αυτές τις συνθήκες και επειδή η ανακύκλωση υλικών αποτελεί βασικό στόχο της δημοτικής αρχής και πλέον είναι εκ των ούκ άνευ για τον μεγαλύτερο παραγωγό σκουπιδιών στο νομό και στην Ήπειρο, θα ήταν ...πολυτέλεια να μην κινηθεί ο δήμος.Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα καταλήγουν στη Δουρούτη και σύντομα στο ΧΥΤΑ Ελληνικού είναι πολύ σημαντική παρέμβαση και ως τέτοια την αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή.Για να καλυφθεί ολόκληρος ο νέος δήμος Ιωαννιτών με μπλε κάδους θα πρέπει να διατεθούν από την Ε.Ε.Α.Α περισσότεροι από 1100 και τουλάχιστον πέντε με έξι ειδικά απορριμματοφόρα.Ενδεχομένως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης να είναι σε θέση να διαθέσει μέρος αυτού του εξοπλισμού, όπως εκτιμά ο κ. Μπέγκας και για το λόγο κινείται παράλληλα η διαδικασία για την υποβολή πρότασης στο ΠΕΠ Ηπείρου, ώστε από τις πιστώσεις που αφορούν έργα και προμήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος να συμπληρώσει ο δήμος τον εξοπλισμό.Ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα μετράει και από τη στιγμή που το προσωπικό είναι υποχρέωση του δήμου να το διαθέτει το πρόβλημα επίσης θα λυθεί από τον ίδιο.Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για να κάνουν ανακύκλωση, είναι θέμα της Ε.Ε.Α.Α και σε αυτό μπορεί να υπάρξει συνεργασία.Πρέπει να θυμίσουμε ότι προ μηνός περίπου ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο κ. Μπέγκας συναντήθηκαν με παράγοντες της Ε.Ε.Α.Α στην Αθήνα κατέθεσαν το αίτημα για την υπογραφή της σύμβασης, όμως υπάρχει συνολικό πρόβλημα με τα οικονομικά της που προέρχονται κυρίως από το τέλος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα σε συσκευασίες που ανακυκλώνονται και λόγω των πολλών αιτημάτων από δήμους, δεν επαρκούν.Τέλος, ως προς το προσωπικό στην καθαριότητα γενικότερα είναι σε διαδικασία οι προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις, αφού για τις οκτάμηνες απαιτείται πλέον έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής (έχουν ζητηθεί εντός προθεσμίας οι θέσεις) και αυτό ως μεταβατική και προσωρινή λύση, δεδομένου ότι οι ελλείψεις είναι πολλές.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Απάντηση Γ.Μαγκριώτη για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα - Μαυρομάτι


"Η κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Αλβανία, μέσω Σαγιάδας, είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση τη μελετητική ωρίμανση του έργου και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του". Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υφυπουργού Υποδομών Ι. Μαγκριώτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ κ. Σταύρου Καλογιάννη. Ο υφυπουργός υπενθυμίζει όμως ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση, μολονότι ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2009, την έναρξη της μελέτης του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα - Σαγιάδα- Μαυρομάτι, δεν φρόντισε για την ένταξή του σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ούτε γενικότερα για τη χρηματοδότησή του".Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σταύρος Καλογιάννης, με ερώτηση του, είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν συμπεριέλαβε στους νέους κάθετους άξονες της Εγνατίας και τον άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι και να ενημερώσει αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υποδομών να χρηματοδοτήσει τον συγκεκριμένο άξονα ο οποίος έχει μεγάλη εθνική σημασία.

Στην τελευταία του κατοικία «αναπαύεται» ο Τάσος Σιαφάκας

Πλήθος κόσμου τον κατευόδωσε χθες στην Περίβλεπτο

Στην τελευταία του κατοικία, στο Κοιμητήριο του Ι. Ν. Περιβλέπτου Ιωαννίνων, «αναπαύεται» από χθες το απόγευμα ο Αναστάσιος Σιαφάκας. Τον πρώην πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων, ξεπροβόδισε πλήθος φίλων του, πρώην συνάδελφοι, πρώην συνεργάτες αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου. Μεταξύ άλλων το «ύστατο χαίρε», του απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιος, ο πρώην βουλευτής κ. Ελευθ. Καλογιάννης, ο τ. δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νίκος Γκόντας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι κ.α.Επικήδειους λόγους εκφώνησαν, από μέρους των συνταξιούχων του ΟΤΕ ο κ. Γιάννης Γκουβάς και από τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Στεφάνια κατέθεσαν στη μνήμη του, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν πολλοί φίλοι και γνωστοί του, ανάμεσα στους οποίους και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες οι εργαζόμενοι στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας

Ανοιχτή επιστολή μικρομεσαίων πτηνοτρόφων - μελών του Συνεταιρισμού για κοινή δράση με τους εργαζόμενους ενάντια στα σχέδια συγχώνευσης

Την αντεργατική στάση της διοίκησης του ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΤΑΣ, που κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους της επιχείρησης για 5 μήνες, καταγγέλλουν με ανοιχτή επιστολή τους μέλη - μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού, που παράλληλα τάσσονται ενάντια στα σχέδια συγχώνευσης του συνεταιρισμού με την «ΠΙΝΔΟ» που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοπαραγωγών και επιχειρηματιών στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγα χέρια.«Τα σοβαρά προβλήματα, σημειώνεται στην επιστολή, που υπάρχουν και στο Συνεταιρισμό, είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας του σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ενα πλαίσιο που εξαφανίζει όλο και περισσότερο τα όποια συνεταιριστικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και έχει μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με στόχο την ανταγωνιστικότητα - κερδοφορία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων παραγωγών.Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους αν υλοποιηθούν τα σχέδια που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Μίχας και προβλέπουν τη συγχώνευση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας με τον πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων Πίνδος.Οι νέες μορφές συνεταιριστικοποίησης απαιτούν ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο 60.000 και συγκέντρωση του 80% της παραγωγής, ενώ για τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις συνεταιριστικό κεφάλαιο θα είναι 100.000 ευρώ. Θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στόχος θα είναι το κέρδος για τους μεγαλομετόχους.Μαζί μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι να διεκδικήσουμε την επιβίωση και ανάπτυξη της πτηνοτροφίας με κίνητρο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και εξασφαλίζοντας τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Ο τρόπος παραγωγής που θα βάλει στο περιθώριο τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλοπαραγωγούς - μεγαλοέμπορους και τον παρασιτικό τους ρόλο και προϋποθέτει την αποδέσμευση από την ΕΕ και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας, είναι τελικά αυτός που συμφέρει τους μικρούς πτηνοτρόφους, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Έκρυβε 63 λαθρομετανάστες σε φορτηγό ψυγείο


Στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού εντόπισαν και συνέλαβαν 63 λαθρομετανάστες μέσα σε μία κρύπτη φορτηγού - ψυγείου με κηπευτικά, που οδηγούσε 45χρονος Έλληνας.Οι 63 λαθρομετανάστες βρίσκονταν σε διαμορφωμένη κρύπτη καλυμμένοι από συσκευασίες κηπευτικών. Προορισμός του φορτηγού - ψυγείου, ήταν λιμάνι της Ιταλίας. Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ το φορτηγό κατασχέθηκε.

ΑΡΤΑ: Γενική συνέλευση Αντιπροσώπων Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ


Γενική συνέλευση των αντιπροσώπων Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Άρτας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 10.30π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας με θέμα την προετοιμασίας της γενικής απεργίας στις 11 Μαΐου. Στη Γ.Σ. θα παραβρεθεί κλιμάκιο του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ το οποίο θα παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου

Τετραήμερη επίσκεψη του «Διαζώματος» στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου


Τετραήμερη επίσκεψη εργασίας, από τις 5 έως τις 8 Μαΐου, στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του "Διαζώματος" Σταύρος Μπένος σε συνεργασία με τους επιστημονικούς υπεύθυνους, τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων καθώς και με εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.Η επίσκεψη εργασίας στα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Κασσώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας θα συνδυασθεί με συνεντεύξεις τύπου στα αρχαιολογικά μουσεία ων Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας και της Άρτας. Ο κ. Μπένος θα συνοδεύεται από τον Ταμία του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Γιώργο Κουρουπό, την αρχαιολόγο Πολυξένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για έκδοση λευκώματος για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, και το σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου, ο οποίος θα επιμεληθεί ντοκιμαντέρ για τα παραπάνω θέατρα.

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας


Την Πέμπτη 5.5 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη με 27 θέματα ημερήσιας διάταξης

Αυτόφωρο για τους βενζινοπώλες που παραβιάζουν το πλαφόν


Με αυτόφωρο και πρόστιμο έως 1,5 εκατ. ευρώ απειλούνται όσοι παραβιάζουν το πλαφόν στην βενζίνη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι έχει προβεί "σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την τήρηση των ανώτατων τιμών λιανικής και χονδρικής στην απλή αμόλυβδη''.

Τροπολογία Ραγκούση ρυθμίζει θέματα εργαζομένων στους ΟΤΑ


Τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, προκειμένου να ρυθμίσει θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ α' και β΄βαθμού.Συγκεκριμένα, με την τροπολογία κατοχυρώνεται και νομοθετικά η κατά προτεραιότητα καταβολή των αποδοχών του μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού, του προσωπικού ειδικών θέσεων, καθώς και του προσωπικού ορισμένου χρόνου των δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών, και του προσωπικού που απασχολείται σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα καθυστερήσεων στην καταβολή των εν λόγω αποδοχών.Επίσης, ρυθμίζεται η αναγνώριση προϋπηρεσίας για την βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των επιχειρήσεων που μεταφέρθηκε στους ΟΤΑ α’ βαθμού.Τέλος, προβλέπεται η υποχρέωση των δήμων και των περιφερειών να παρέχουν νομική υποστήριξη σε υπαλλήλους τους που διώκονται ποινικά, με εξαίρεση την περίπτωση εκείνη που η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους αποτελεί συνέπεια καταγγελίας εκ μέρους της υπηρεσίας.

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο προωθεί η κυβέρνηση


Στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους με το κτηματολόγιο φορείς και επαγγελματικές ομάδες προχωρεί η Κτηματολόγιο ΑΕ.Αξιοποιώντας τα κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς η Κτηματολόγιο ΑΕ προχωρεί την παρούσα περίοδο σε ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα προάγουν τη λειτουργία του κτηματολογίου εναρμονίζοντας το με διεθνή πρότυπα. Συγκεκριμένα η Κτηματολόγιο ΑΕ δρομολόγησε διαγωνισμό για την ανάπτυξη των εξής υπηρεσιών:
- Υπηρεσίας ηλεκτρονικής παραγγελίας προϊόντων κτηματολογίου.
- Υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποβολής συμβολαιογραφικών πράξεων.
- Υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων χωρικών μεταβολών.
- Υπηρεσίας πληροφόρησης κτηματολογικών δεδομένων της περιγραφικής και χωρικής βάσης.
Η Κτηματολόγιο ΑΕ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 57,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για 13 έργα, τα σημαντικότερα εκ των οποίων αφορούν τη δημιουργία υποδομής χωρικών δεδομένων, που θα απεικονίζει με ακρίβεια τους οικοτόπους Natura, και την κατάρτιση δασικών χαρτών σε πυρόπληκτες και προστατευόμενες περιοχές 11 νομών της χώρας.Μεταξύ άλλων ο φορέας προχωρεί στην ανάπτυξη διεπαφών μεταξύ των συστημάτων του Κτηματολογίου και του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων το οποίο χρησιμοποιείται για τη χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, στην δημιουργία αξιόπιστης υποδομής χωρικών δεδομένων που θα απεικονίζει με ακρίβεια τους οικοτόπους του Δικτύου Φύσης «NATURA 2000», στην παραγωγή νέων ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων για ολόκληρη τη χώρα μέσω της παραγωγής ψηφιακών ορθοεικόνων και στην κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 νομούς της χώρας και ανάπτυξη του απαραίτητου σχετικού πληροφοριακού συστήματος.Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει από τη κυβέρνηση να παράσχει επαρκείς πόρους για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, με στόχο τη δημοπράτηση κτηματολογικών έργων 4 εκατομμυρίων επιπροσθέτων δικαιωμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο 2011, ολοκληρώνοντας τις εργασίες για τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το 2015 και το σύνολο του έργου μέχρι το 2020.

Μήνυμα Α.Λοβέρδου στους προμηθευτές


Ειρήνη μέχρι το τέλος του 2011 για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, από τους προμηθευτές υλικού, σε σύσκεψη που είχε, για περίπου τρεις ώρες, μαζί τους αργά χθες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας.Ο υπουργός Υγείας ζήτησε μεταξύ άλλων από τους προμηθευτές να αποδεχθούν την έκπτωση κατά 20% στις προμήθειες υλικού, αναδρομικά από το Μάρτιο του 2010, ενώ τους ξεκαθάρισε ότι έχει εναλλακτική λύση αν δεν συνεργαστούν.Συγκεκριμένα τους είπε ότι θα πάει σε απευθείας προμήθειες από το εξωτερικό και θα ενεργοποιήσει το νόμο για την ανάληψη του συνόλου των προμηθειών από ένα ιδιωτικό φορέα. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή τους για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου τονίζοντας τους παράλληλα ότι δεν είναι δικαίωμα τους το εμπάργκο σε βάρος του ΕΣΥ γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, "αν καταρρεύσει το σύστημα θα πέσει πάνω και στο δικό τους κεφάλι".Από την πλευρά τους μερίδα προμηθευτών αντέδρασε σε υψηλούς τόνους χωρίς όμως να μπουν στην ουσία των προτάσεων. Αρκετοί, εμφανώς δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη της σύσκεψης, επιφυλάχτηκαν να αποφασίσουν για την τύχη του εμπάργκο μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους στις επόμενες ημέρες.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη γενική απογραφή του 2011


Χρηστικές πληροφορίες για τη διαδικασία απογραφής του πληθυσμού (και όχι μόνο) έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) εν όψει της διαδικασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 10-24 Μαΐου.Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου τόνισε ότι «στη διαδικασία θα συμμετέχουν 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους».Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες είναι, μέσα από μία διαδικασία που δεν θα ξεπερνά τα 25 λεπτά, να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους και την κατάσταση της απασχόλησής τους.Τα στοιχεία που θα συλλέξει η ΕΛΣΤΑΤ είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ κατά την παρουσίασή τους θα δημοσιοποιηθούν ανωνυμοποιημένοι στατιστικοί πίνακες και δείκτες, καθώς «η εμπιστευτικότητα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ» όπως είπε ο κ. Γεωργίου.Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει.Όπως ξεκαθάρισαν οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό νομιμότητας και δεν θα τεθεί κανένα ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου.Για πρώτη φορά, δεν θα χρειαστεί να παραβρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι την ημέρα της απογραφής, καθώς πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία γέννησης, την δημοτικότητα, την εκπαίδευση και την εργασία, μπορούν να δοθούν από ένα μέλος, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια στατιστικών ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Αθανασία Ξενάκη, επισημαίνοντας ότι αυτή η απογραφή «θα είναι η πρώτη που θα αποτυπώσει τους μόνιμους κατοίκους της χώρας».Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους.Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για τους Ρομά, καθώς και για αστέγους, όπως εξήγησε η διευθύντρια της διεύθυνσης πληθυσμού και αγοράς εργασίας, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Κατερίνα Μουταφίδου.Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον φόβο και την καχυποψία που επικρατεί σε μία μερίδα του πληθυσμού, όσον αφορά την απογραφή, ο κ. Γεωργίου δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να γίνει σωστά η απογραφή και να λάβουν όλοι μέρος. Τα στοιχεία για την εικόνα της χώρας πρέπει να είναι ακριβή και αξιόπιστα και αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Μόνο έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον».Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική.Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την κρίση"


Το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.Ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Όπως είπε, εξετάζεται η ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων για επενδύσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Fast Track.Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για την τουριστική κατοικία, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ανάπτυξη της θα γίνει μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων η πέντε αστέρων, ενώ προανήγγειλε την αλλαγή του συστήματος των κριτηρίων ποιότητας των ξενοδοχείων.Με στόχο την τόνωση του τουριστικού προορισμού της Αθήνας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι στο τελικό στάδιο η μείωση του «σπατόσημου» στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τους χειμερινούς μήνες, από αεροδρόμια εκτός ΕΕ, αλλά σε απόσταση ίδια με τα πιο απόμακρα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, κάτι που ήδη ισχύει για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Αντί το μειωμένο τέλος να ισχύει μόνο για τα αεροδρόμια της Ευρώπης θα ισχύει και για πτήσεις από πόλεις όπως η Μόσχα ή το Τελ Αβίβ, τους μήνες του χειμώνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την κατάργηση του χαρτόσημου στις θεωρήσεις διαβατηρίων (Visa), γεγονός που δίνει μια πολύ σημαντική ελάφρυνση τόσο στο κόστος (40%) όσο και στην ταχύτητα της έκδοσής της.Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

ΚΕΔΚΕ: Μόνο για τις δαπάνες μισθοδοσίας αρκούν τα χρήματα που δίνονται στους ΟΤΑ


Τις παρατηρήσεις της για τα οικονομικά των δήμων διατύπωσε η ΚΕΔΚΔΕ, μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομίας, Γ.Ραγκούσης και Γ.Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τα ποσά που θα δοθούν φέτος στην Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού.Η ΚΕΔΚΕ διαπίστωσε ότι σε περιόδους κρίσης, τα χρήματα που δίνονται στους ΟΤΑ δεν μπορούν να καλύψουν με επάρκεια τα λειτουργικά τους έξοδα. Τα χρήματα που δίνονται αρκούν μόνο για τις δαπάνες μισθοδοσίας των υπαλλήλων, ενώ οι λοιπές δαπάνες θα πρέπει να καλυφθούν από ίδια έσοδα των δήμων."Με δύο λόγια δηλαδή, η Αυτοδιοίκηση ήδη πένεται, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει και περαιτέρω συνεισφορά της στη δημοσιονομική εξυγίανση", ήταν η θέση της ΚΕΔΚΕ, η οποία, επεξεργαζόμενη τα στοιχεία που έδωσαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομίας, αμφισβήτησε το γεγονός ότι το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων υπολογίζεται στα 3,8 δις ευρώ, ενώ τα ετήσια σταθερά τους έσοδα σε 4,01 δις ευρώ, γεγονός που δείχνει και ένα σχετικό "πλεόνασμα" της τάξης των 210 εκ. ευρώ.Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, από την αναλυτική διερεύνηση των σχετικών λογαριασμών προκύπτουν οι παρακάτω διαπιστώσεις:
-Πρώτον, στα σταθερά έσοδα των δήμων, για πρώτη φορά μετά το 2001 που θεσμοθετήθηκε το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων, ως βασικό κριτήριο για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αθροίζονται τόσο τα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ), όσο και τα ίδια έσοδά τους. Κατά συνέπεια, με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώνεται ότι πλέον οι ΚΑΠ, που για το 2011 ανακοινώθηκε ότι θα είναι 2.140.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των 100 εκ. ευρώ που αφορούν στη μισθοδοσία των μεταταγέντων στους δήμους υπαλλήλων, δεν επαρκούν να καλύψουν το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων, 3,8 δις ευρώ, και απαιτείται η συνδρομή ιδίων εσόδων τους, ύψους 1,6 ευρώ, βασική πηγή των οποίων αποτελούν τα έσοδα από δημοτικά τέλη και φόρους.

Επίσημη ανακοίνωση από το ΔΝΤ


«Είμαστε πάντα σε επαφή με τα κράτη μέλη μας και δεν είναι ασύνηθες για τον γενικό διευθυντή να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ, σχετικά με επικοινωνία του κ. Στρος-Καν με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την προβολή, από τηλεοπτική σατιρική εκπομπή, παλαιότερων δηλώσεων του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.Σημειώνει, δε, ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας αυτές οι συνομιλίες αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τη φοροδιαφυγή», και πως «δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010».«Συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Βελτίωση στα έσοδα του προϋπολογισμού


Βελτίωση παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 3%, ποσοστό που είναι υψηλότερο από τις αρνητικές επιδόσεις που είχαν σημειωθεί τους προηγούμενους μήνες.Ωστόσο, τα έσοδα το τετράμηνο εξακολουθούν να παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού η οποία υπερβαίνει το 1 δισ ευρώ. Η βελτίωση των εσόδων οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εντονότερη άσκηση πίεσης και καθημερινού ελέγχου στην απόδοση των εφοριών από το υπουργείο Οικονομικών.

Νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών


Ξεκίνησε τις εργασίες της η Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι συνδικάτων και επαγγελματικών ενώσεων. Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί τη νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της ως την 1η Ιουλίου, ενώ ο νέος Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012."Η επιτροπή δεν δεσμεύεται από αριθμητικά δεδομένα", σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, "ούτε αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, που θα ενταχθούν τελικά στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών".Ο κ. Κουτρουμάνης επέμεινε ότι η δέσμευση του μνημονίου σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στα Βαρέα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του εργατικού δυναμικού, δεν είναι απόλυτη. Σημείωσε, ότι οι αλλαγές θα γίνουν κατά επαγγελματική κατηγορία και θα αφορούν τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο και το δημόσιο τομέα.Οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία θα εξαιρεθεί από τον Πίνακα πριν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα λάβουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις ημέρες της ασφάλισής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά (ν. 1902/90).Σε ό,τι αφορά πάντως το ενδεχόμενο της μείωσης των αποδοχών για τις ειδικότητες που θα εξαιρεθούν, σε παλαιότερες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι οι συνέπειες αφορούν μόνο τα όρια ηλικίας, καθώς "η προνομιακή μεταχείριση των ασφαλισμένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά σχετίζεται μόνο με την παροχή πλήρους σύνταξης με μειωμένο όριο ηλικίας και δεν συνεπάγεται προσαύξηση του ποσού της σύνταξης".

Προτεραιότητα η σιδηροδρομική γραμμή Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα-Καλαμπάκα


Στο τραπέζι των συζητήσεων με την ΕΕ ξαναμπήκαν η σιδηροδρομική Εγνατία και ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας, με προτεραιότητα τη γραμμή Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα-Καλαμπάκα, με στόχο να ενταχθούν στο υπό αναθεώρηση Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.Το υπουργείο Υποδομών, διά του γενικού γραμματέα Μεταφορών, Χ. Τσιόκα, έθεσε στον γενικό διευθυντή Κινητικότητας και Μεταφορών της ΕΕ, Μ. Ruete, το επικαιροποιημένο σχέδιο των έργων μέσω των οποίων η Ελλάδα θα καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ένταξη κατά προτεραιότητα του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας) στο κεντρικό Δίκτυο.Επισημάνθηκε η ανάγκη ανάπτυξης της σιδηροδρομικής Εγνατίας (μέσω και παραλιακής χάραξης), όπως και του Δυτικού Αξονα, με προτεραιότητα τη γραμμή Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα-Καλαμπάκα (Κοζάνη), ώστε να εξασφαλίζονται οι έξοδοι της χώρας προς Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία και Τουρκία.Παράλληλα υιοθετήθηκε η σύνδεση της Ελλάδας με όλες τις χώρες της Βαλκανικής, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οδικών δικτύων της Εγνατίας, της ΠΑΘΕ και του Δυτικού Οδικού Αξονα. Επίσης, συζητήθηκε ο Βόρειος Οδικός Αξονας της Κρήτης και συμφωνήθηκε να εμπλουτιστεί το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου και να αναβαθμιστεί η Πάτρα σε κεντρικό κόμβο της χώρας και πύλη εξόδου προς Ιταλία-Ευρώπη.Παράλληλα συμφωνήθηκε η ένταξη (επιπρόσθετα) στον υφιστάμενο σχεδιασμό του Δικτύου των λιμανιών της Καλαμάτας, του Κατάκολου και της Σαντορίνης, καθώς και των αεροδρομίων της Νέας Αγχιάλου και της Καλύμνου.

Στήριξή Παπανδρέου σε Ντούλε-Μπολάνο


Οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία είναι κρίσιμες όχι μόνο για την πολιτική ομαλότητα στη χώρα αλλά και για το μέλλον της πολιτικής εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη στήριξή του στους ηγέτες του ΚΕΑΔ και της «Ομόνοιας» Βαγγέλη Ντούλε και Βασίλη Μπολάνο, οι οποίοι δίνουν τη μάχη εναντίον της αποχής των Βορειοηπειρωτών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα αλλά και εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Για τον Βασίλη Μπολάνο, όμως, η μάχη έχει ξεχωριστή σημασία, αφού διεκδικεί και πάλι τον Δήμο Χιμάρας, και πλέον έχει να αντιμετωπίσει υποψήφιο και από το άλλο μικρότερο κόμμα της μειονότητας,το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό,μαζί με το κόμμα τον τσάμηδων!!!