Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορείες στην Άρτα


Με συγκέντρωση που έγινε το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και δύο ξεχωριστές πορείες στο κέντρο της πόλης, ακολουθώντας τη διαδρομή από Βασ. Πύρρου και πλατεία Κιλκίς, οι εργαζόμενοι στην Άρτα τίμησαν την φετινή Πρωτομαγιά. Πιο επίκαιρα από ποτέ είναι τα συνθήματα για σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπές εισόδημα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση των εργαζομένων καθώς και για απεμπλοκή απ’ την πολιτική του μνημονίου. Η πορεία του Εργατικού Κέντρου Άρτας και του ΠΑΜΕ τερμάτισε στον Άγιο Δημήτριο. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΕΚΑ Δημήτρης Γιαννούλης ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Νίκος Βασιλείου μέλος της ΠΑΣΕΒΕ, ο Βαγγέλης Μπέτσας πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ και ο Παναγιώτης Κυρτσιάς πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία με δικό τους πανό. Ο κ. Κυρτσιάς τόνισε ότι οι εργαζόμενοι του συνεταιρισμού θα στηρίξουν κάθε θετική πρωτοβουλία για ανασυγκρότηση του Συνεταιριστικού κινήματος, με απαραίτητη προϋπόθεση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ακολούθησε σε μικρή απόσταση η πορεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ η οποία είχε κατάληξη στην πλατεία Μονοπωλίου όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ε.Γ. Δημήτρης Καραγεώργος. Τόσο ο κ. Γιαννούλης όσο και ο κ. Καραγεώργος τόνισαν ότι οι αγώνες θα ενταθούν,βάζοντας ως επόμενο στόχο την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 11 του Μάη. Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΕΚΑ έλαβαν μέρος οι αντιδήμαρχοι Αρταίων Χρ. Γεώργος και Θ. Γκούβας, ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Παπαϊωάννου, ο περιφ. σύμβουλος Β. Ζιώβας κ.ά.

Στον αέρα η αρδευτική περίοδος για τον ΤΟΕΒ Κρύας - Λαψίστας


Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της πολιτείας είναι η διοίκηση του ΤΟΕΒ Κρύας-Λαψίστας για την αντικατάσταση των ζημιών που καταγράφονται μετά τη διάρρηξη στα αντλιοστάσια Λαψίστας και Ροδοτοπίου.Μέσα σε δέκα ημέρες περίπου καταγράφονται δύο διαρρήξεις στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ με τη ζημιά να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, και την αρδευτική περίοδο να είναι κυριολεκτικά στον αέρα.Σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση και κυρίως χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της ζημιάς ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας-Λαψίστας Χαράλαμπος Παππάς, συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, καθώς και με την Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη.Σύμφωνα με τον κ. Παππά, μέχρι στιγμής υπάρχουν υποσχέσεις από την πλευρά των υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Όμως δεν παύει να υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο η πολιτεία θα μπορέσει να δώσει άμεσα τα χρήματα.Η ταχύτερη δυνατή απόδοση των χρημάτων για την αντικατάσταση της ζημιάς στα δύο αντλιοστάσια είναι ζωτικής σημασίας για τον ΤΟΕΒ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Παππά, η αρδευτική περίοδος είναι στον αέρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος άρδευσης για τη συνολική έκταση των 25.000 στρεμμάτων που ανήκει στην υπηρεσία.Αν οι εργασίες ξεκινήσουν άμεσα, σε 20 ημέρες όλα θα είναι έτοιμα για να προχωρήσει κανονικά η αρδευτική περίοδος, συμπλήρωσε.Ως προς την ασφάλεια των αντλιοστασίων ο κ. Παππάς τόνισε πως μετά την τοποθέτηση ορισμένων λουκέτων και επιπλέον φωτισμού δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει από την πλευρά του ΤΟΕΒ, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει φύλακα.Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους παραγωγούς, μέλη των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, που δυστυχώς φτάνουν σε βάθος 15ετίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Λύγισε στη Δράμα ο ΠΑΣ


Τουλάχιστον ακόμη μια αγωνιστική θα χρειαστεί, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι δύο ομάδες που θα πάρουν το «εισιτήριο» απευθείας ανόδου από τη Football League για τα «σαλόνια» της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχασε 2-0 στη Δράμα από τη Δόξα και η επιστροφή του στη Superleague παρατείνεται…Η ομάδα των Ιωαννίνων έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να μπει μπροστά στο σκορ και να πλησιάσει στον έναν «χρυσό» βαθμό που αναζητά, όταν ο Πατσατζόγλου σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι των Δραμινών, που στη συνέχεια κυριάρχησαν εντός γηπέδου. Οι Χλωρός και Καπέλ παραβιάσαν δύο φορές την εστία του Αγιαξ της Ηπείρου και έδωσαν ελπίδες εισόδου των Μαυραετών στα πλέι οφ ανόδου.

1η Μάη: Γιορτή της Άνοιξης και των Εργαζομένων


Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, καθώς η πρώτη ημέρα του Μαΐου καθιερώθηκε ως γιορτή της Άνοιξης.Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα. Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια.Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη.Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.Για τη λαϊκή αντίληψη, στο Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά.Η 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας (Σοσιαλιστικής) Διεθνούς στις 20 Ιουλίου 1889 στο Παρίσι, εις μνήμην των θυμάτων του μακελειού του Σικάγου την 1η Μαΐου του 1886, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διεκδικούσαν οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.Ύστερα από αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα, η Πρωτομαγιά υιοθετήθηκε ως η παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης και οι εκδηλώσεις της έλαβαν έκτοτε ετήσιο χαρακτήρα λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης σε όλο τον κόσμο.Επίσημη γιορτή πολύ μεγάλης σημασίας, αφού είναι αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες και το σοσιαλιστικό κίνημα, είναι η Πρωτομαγιά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και στην Κούβα, ενώ υπήρξε κορυφαίο γεγονός στην πρώην ΕΣΣΔ που συνοδευόταν από μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΣΕ, της κυβέρνησης και σύσσωμου του Ανωτάτου Σοβιέτ.Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη που ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 1890 και εξέδιδε την εφημερίδα «Σοσιαλιστής». Περίπου 2000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο (την Κυριακή στις 2 Μαΐου, αφού η Πρωτομαγιά ήταν Σάββατο και εργάσιμη ημέρα) και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για τα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Σύλληψη παράνομου μετανάστη στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, χθες στις 23.00, στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 21χρονος διότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη δύο ατόμων για πλαστά χαρτονομίσματα


Στην εθνική οδό Άρτας-Αντιρρίου αστυνομικοί της Άρτας συνέλαβαν έναν Αλβανό 40 χρόνων και ένα Έλληνα 41 χρόνων για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων.Ο Αλβανός, που μπήκε παράνομα στην Ελλάδα, είχε στην κατοχή του τέσσερα πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ ενώ, όπως προέκυψε από την προανάκριση, επέβαινε σε επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Έλληνας συνεργάτης του, που τον προωθούσε παράνομα προς το εσωτερικό της Χώρας.Προηγουμένως και κατά την διαδρομή τους στην εθνική οδό Άρτας-Αντιρρίου και οι δύο χρησιμοποιώντας οκτώ πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, αγόρασαν διάφορα προϊόντα από καταστήματα και μικροπωλητές. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι προ μηνός περίπου, πάλι στην ίδια διαδρομή, χρησιμοποίησαν πλαστά χαρτονομίσματα εξαπατώντας καταστηματάρχες.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Άρτας, ενώ 13 παραχαραγμένα χαρτονομίσματα και το αυτοκίνητο κατασχέθηκαν από την Αστυνομία Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.