Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Οι δήμοι...τρέχουν για βιολογικούς

Λίγα τα ώριμα έργα για ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ

Το μεγάλο πακέτο έργων αποχέτευσης με επέκταση και του βιολογικού από τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 54 εκ. ευρώ που όμως δεν έχει ώριμα έργα για την ώρα, αλλά και κάποιοι άλλοι βιολογικοί σε δήμους της Άρτας και στα παράλια του Ιονίου, ξεχωρίζουν από τα προς ένταξη έργα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, γνωστό ως ΕΠΠΕΡΑΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος στο ΕΣΠΑ.Ωστόσο έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ούτε οι παρατάσεις που δόθηκαν δεν βοήθησαν τους δήμους να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ωρίμανσης τα έργα.Η πρώτη πρόσκληση για τέτοια έργα βρίσκεται περίπου 20 μήνες στον... αέρα και αφορά πολλούς οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων και άλλους μικρότερους σε ειδικές κατηγορίες.Ως γνωστόν πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και θα ήταν κρίμα να στηριχθεί η Ήπειρος μόνο στα κονδύλια του ΠΕΠ και μέσα στο Μάιο θα πρέπει να προλάβουν να καταθέσουν προτάσεις στο ΕΠΠΕΡΑΑ.

Η πρόταση της ΔΕΥΑΙ

Η νέα δημοτική αρχή Ιωαννίνων μέσω της ΔΕΥΑΙ και ως δήμος επιχειρεί να αξιοποιήσει τόσο πιστώσεις στο ΠΕΠ Ηπείρου όπου πρόσφατα ενέταξε την αποχέτευση της Πεδινής, προωθεί τη δημοπράτηση ενταγμένων έργων, όπως της παραλίμνιας περιοχής και ετοιμάζει πακέτο μεγάλων έργων για το ΕΠΠΕΡΑΑ, φιλόδοξο μεν, αλλά υλοποιήσιμο αν προλάβουν τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις.Η πρόταση για την οποία έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
-Μελέτη για την αποχέτευση των οικισμών περιμετρικά της λίμνης.
-Κατασκευή έργων αποχέτευσης ακαθάρτων στους παραλίμνιους οικισμούς.
-Επέκταση και εκσυγχρονισμό της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και επεξεργασία της λυματολάσπης ώστε να εναποτίθεται σε ΧΥΤΑ.
-Κατασκευή νέου, κεντρικού, αγωγού αποχέτευσης από το Πανεπιστήμιο, προς το Νεοχωρόπουλο και το Σταυράκι.
-Τα έργα αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια.

Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και υπόλοιπος νομός
Στο νομό Ιωαννίνων γενικότερα και ειδικότερα στο λεκανοπέδιο έχουν ήδη συνδεθεί με το βιολογικό της ΔΕΥΑΙ, η Ανατολή, ο Κατσικάς ( προωθείται και η ολοκλήρωση με νέο έργο), το Πέραμα και η Ελεούσα.Πλην λεκανοπεδίου λειτουργεί βιολογικός μόνο στο Μέτσοβο. Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι μελέτες για τον Παρακάλαμο και το Κεφαλόβρυσο, στο νέο δήμο Πωγωνίου, όμως στην Κόνιτσα που κι αυτή χρειάζεται βιολογικό, δεν υπήρξε προετοιμασία από την προηγούμενη δημοτική αρχή και η νέα δεν έχει τα χρονικά περιθώρια για ωρίμανση τέτοιου έργου.Σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές ανήκει το Πάπιγκο, όπου κατασκευάστηκε ως τώρα τμήμα κεντρικού αγωγού.Στους μικρούς οικισμούς που προσπαθούν να βρουν λύση με τα λύματα ανήκει και η Μηλιά Μετσόβου.

Προχωρά ο βιολογικός του δήμου Νικολάου Σκουφά

Στο νομό Άρτας ο αρχικός προγραμματισμός αφορούσε πέντε βιολογικούς καθαρισμούς, στην πορεία όμως και με τον «Καλλικράτη» κρίθηκε σκόπιμο να γίνουν δυο νέοι.Ο ένας στο δήμο Νικολάου Σκουφά, για το Κομπότι και το Πέτα και ο άλλος για τους πρώην δήμους Αράχθου και Αμβρακικού που συνενώθηκαν στο δήμο Αρταίων, αφού αυτός της Άρτας δεν μπορεί να δεχθεί και αυτά τα λύματα. Για τους δυο αυτούς πρώην δήμους κοντά στον Αμβρακικό θα κατασκευαστεί ένας βιολογικός και η διαδικασία της νέας μελέτης χρειάζεται χρόνο.Ο πρώην δήμος Φιλοθέης θα εξυπηρετηθεί από τον βιολογικό της Φιλιππιάδας.Η μελέτη για τον βιολογικό στο δήμο Νικολάου Σκουφά είναι η πλέον προχωρημένη και η πρόταση που κατατέθηκε περιλαμβάνει όλες τις αδειοδοτήσεις. Πιθανά θα είναι το πρώτο νέο έργο που θα υλοποιηθεί στο νομό Άρτας.

Εμπόδια και καθυστερήσεις στο νομό Πρέβεζας

Στο νομό Πρέβεζας βιολογικό διαθέτει η Πρέβεζα, η Φιλιππιάδα και η Πάργα.Το πρόβλημα εντοπίζεται στον Λούρο και στην παραλιακή ζώνη, αλλά και στο Καναλάκι.Για το Λούρο και τον Ωρωπό είχε προχωρήσει η διαδικασία από τον πρώην δήμο Λούρου και την ευθύνη έχει τώρα ο νέος δήμος Πρέβεζας, όπως και για τον πρώην δήμο Ζαλόγγου και ειδικότερα για την περιοχή του Βράχου.Η διαδικασία βρίσκεται στη μελέτη χωροθέτησης, ενώ και το Κανάλι χρειάζεται βιολογικό, τύπου κόμπακτ αυτοί στα παράλια.Στο πρώην δήμο Φαναρίου και νυν Πάργας παρατηρείται καθυστέρηση για το Καναλάκι (για τον αποδέκτη και αν θα είναι ο Αχέροντας) και την Αμμουδιά.

Η παραλιακή ζώνη Θεσπρωτίας και η Παραμυθιά

Στην Θεσπρωτία, πλην της Ηγουμενίτσας δεν υπάρχει περιοχή με βιολογικό και πρέπει να προωθηθεί η κατασκευή σε Φιλιάτες, Σύβοτα, Πλαταριά και Πέρδικα, αλλά και στην Παραμυθιά, όπου υπάρχει μελέτη αλλά έχει προκύψει πρόβλημα με τον αποδέκτη (Κοκυτός, παραπόταμος του Αχέροντα), ενώ είναι ελλιπής και η αδειοδότηση του έργου.Ειδικότερα, για την παραλιακή ζώνη της Θεσπρωτίας και δη του νέου δήμου Ηγουμενίτσας, πρόσφατα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου αναδείχθηκε ο ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης αποχέτευσης - βιολογικού καθαρισμού Πλαταριάς - Συβότων (Πέρδικας).Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν δέκα εταιρίες και ανάδοχος αναδείχτηκε η «ΑΤΕ ΩΜΕΓΑ». Η μελέτη είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ και υλοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε.Θεσπρωτία) και Δήμου Ηγουμενίτσας.Η Πλαταριά μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον βιολογικό της Ηγουμενίτσας.Συντάσσοντας όμως τώρα μελέτες, σαφώς και τα έργα που αφορούν θα καθυστερήσουν και οι πιστώσεις στο ΕΠΠΕΡΑΑ δεν περιμένουν...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Παραμένει θολό το τοπίο για το παλαιό Άσυλο Ανιάτων


Και ξαφνικά ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί να βρεθεί με τις παλαιές εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων στην κυριότητά του, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία ή επιπλέον επαφές από αυτές που έχουν γίνει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.Η αποκάλυψη, ότι από το 2000 υπάρχει απόφαση που υπογράφεται από την τότε διοίκηση του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος», προφανώς με την κάλυψη και σύμφωνη γνώμη της προϊστάμενης αρχής, του υπουργείου Υγείας δηλαδή, με την οποία παραχωρούνται οι εγκαταστάσεις στο Δήμο Ιωαννιτών, ενδέχεται να ταράξει τα νερά στην υπόθεση που απασχολεί την τοπική κοινωνία πλέον της μίας δεκαετίας.Η παραχώρηση ακινήτων και εκτάσεων που ανήκουν στο υπουργείο Υγείας είναι μια χρονίζουσα υπόθεση για τον Δήμο Ιωαννιτών, που κατά καιρούς με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές προσπαθεί να πάρει στη δικαιοδοσία του και να αξιοποιήσει αναλόγως τα ακίνητα αυτά.Πριν από έναν περίπου μήνα ο Δήμαρχος Φ. Φίλιος είχε συναντήσεις για αυτόν τον σκοπό στο υπουργείο Υγείας από τις οποίες ωστόσο δεν προέκυψε κάτι ενθαρρυντικό και ανακοινώσιμο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως κάτι αρνητικό.Άλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά επί θητείας στο υπουργείο Υγείας του Δ. Αβραμόπουλου, πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις όπως τα 65 στρέμματα μεταξύ ΚΕΚΩΠ και Αγ. Νικολάου Κοπάνων αλλά και οι εγκαταστάσεις στο παλαιό Άσυλο, είχαν… παραχωρηθεί, προφορικά όμως.Έτσι, έμειναν οι μεγαλόσχημες δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου αλλά και οι επίσημες ανακοινώσεις της πρώην δημοτικής αρχής που αποδεχόταν με χαρά και ικανοποίηση την παραχώρηση των εγκαταστάσεων.Η σχετική «αποκάλυψη» για το ιδιαίτερα περίπλοκο καθεστώς στις παλαιές εγκαταστάσεις του Ασύλου έγινε χθες από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος» Παναγιώτη Βάγγη που τόνισε ότι το ίδρυμα δεν είναι ακόμη έτοιμο να κάνει προτάσεις αξιοποίησης στο υπουργείο, πολύ δε περισσότερο να αποδεχθεί την πρόταση που έχει κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών για την παραχώρηση σε αυτόν, γιατί παραμένει θολό ακόμη, το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης.Όπως σημείωσε υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. από το 2000 με την οποία οι εγκαταστάσεις παραχωρούνται στον Δήμο Ιωαννιτών. «Ζήτησα τον πλήρη φάκελο από τον Δήμο Ιωαννιτών και πιστεύω εντός του Μαϊου, ότι θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε πλήρη επίγνωση σε ποιον ανήκει το κτίριο. Εάν δεν ανήκει σε εμάς, τότε θα πρέπει να απεμπλακούμε το συντομότερο. Εάν όμως ανήκει στο Ίδρυμα και κατά συνέπεια στο υπουργείο, να αναζητήσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αξιοποίησή του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όλοι θέλουν αξιοποίηση
Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Λαουδιάς επισκέφθηκε τις περιοχές που βρίσκονται κάποια από τα ακίνητα του υπουργείου Υγείας και σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης είπε πως η όποια αξιοποίηση θα πρέπει να γίνει προς όφελος του ελληνικού λαού.Το υπουργείο όπως είπε ο κ. Λαουδιάς, είναι ανοιχτό σε προτάσεις που γίνονται για την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων και περιμένει και από τον Δήμο Ιωαννιτών να κάνει τις δικές του προτάσεις.Σύμφωνα με τον κ. Λαουδιά, τουλάχιστον η έκταση των 65 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή θα πρέπει να τύχει της βέλτιστης αξιοποίησης, κάτι που είχε την δυνατότητα να συζητήσει και με στελέχη της δημοτικής αρχής στο πλαίσιο της επίσκεψής του.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχουν περιθώρια προσωπικών στρατηγικών


Δεν υπάρχουν περιθώρια προσωπικών στρατηγικών μέσα στην κυβέρνηση, τονίζει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνει πως έχουν χαθεί τρεις πολύτιμοι μήνες και ξεκαθαρίζει πως στις σημερινές τραγικές καταστάσεις που βιώνει η χώρα κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται τον πρωθυπουργό μέσα από την κυβέρνηση.Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δηλώνει ότι η αμηχανία της κυβέρνησης μαζί με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών είναι, οι παράγοντες τους οποίους και εκμεταλλεύονται οι διάφοροι σπεκουλαδόροι εκτός Ελλάδας.Εκτιμά ακόμη ότι πράγματι ο Γιώργος Παπανδρέου θα συνεχίσει με όσους πιστεύουν στην πολιτική του, τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και επισημαίνει πως όποιος αρνηθεί τον αγώνα θα απορριφθεί με πάταγο.Σε ό,τι αφορά την οικονομία δεν αποκλείει τη λήψη και νέων μέτρων: «Δεν μπορούμε να λέμε ότι αυτά είναι τα μέτρα και τελειώσαμε. Δεν θα χρειαστούν όμως οριζόντιες και άδικες πολιτικές εάν κάθε υπουργείο πετύχει τους στόχους που θέσαμε το Δεκέμβριο του 2010 ή όσους νέους χρειαστεί να θέσουμε».

Συνάντηση για την εκδήλωση της οικονομικής εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ» στα Ιωάννινα


Συνάντηση εργασίας είχε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με τον δημοσιογράφο- Διευθυντή του υποκαταστήματος Δυτικής Ελλάδος-Ηπείρου της οικονομικής εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ» Ανδρέα Βρή.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Γενικής Γραμματέα σήμερα το πρωί, ενόψει της διοργάνωσης από την εφημερίδα στις αρχές Ιουνίου, ημερίδας-ανοιχτής συζήτησης με θέμα: «Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, τουρισμός, υποδομές και νέες επενδύσεις. Πως θα εξελιχθούν σε ισχυρούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας της Ηπείρου. Πλεονεκτήματα, αδυναμίες και αναγκαίες προσαρμογές».Ο κ. Βρής ζήτησε από τη Γενική Γραμματέα τη συμβολή της στην εκδήλωση που διοργανώνει και φέτος η εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα.Εκείνη, από την πλευρά της και με δεδομένο το ενδιαφέρον της για την προώθηση και στήριξη των τομέων του τουρισμού, των τοπικών προϊόντων και των υποδομών που μπορούν να εξελιχθούν σε ισχυρούς μοχλούς ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη εκδήλωση που αποτελεί συνέχεια σειράς ετήσιων πρωτοβουλιών της «ΕΞΠΡΕΣ» στα Ιωάννινα τα τελευταία χρόνια.

Ενημερωτική ημερίδα για τους ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων


Στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης των ελέγχων στον τομέα διακίνησης υγρών καυσίμων που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, με πρωτοβουλία της Γεν. Διεύθυνσης Ανάπτυξης, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων συμμετείχαν την Πέμπτη σε εκπαιδευτική ημερίδα που έγινε στο Αγρίνιο. Από εξειδικευμένο συνεργείο της Διεύθυνσης Μετρολογίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, επισημάνθηκαν οι ουσιώδεις ισχύουσες διατάξεις, αποφάσεις και εγκύκλιοι αναφορικά με τους ελέγχους στις αντλίες των πρατηρίων, καθώς και ο τρόπος ελέγχου σε παρεμβατικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται κατά περίπτωση με τηλεχειρισμό από ορισμένους πρατηριούχους.Ακολούθησαν ενδεικτικοί έλεγχοι σε πρατήρια της περιοχής, οι οποίοι περιλάμβαναν πέραν του συνηθισμένου τρόπου ελέγχου των παρεχομένων ποσοτήτων μέσω του επίσημου λιτρόμετρου, το άνοιγμα του σώματος των αντλιών και τον ενδελεχή έλεγχο των εντός αυτών εξαρτημάτων και καλωδιώσεων.Στο επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογοι έλεγχοι θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται σε πρατήρια υγρών καυσίμων στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες Ηπείρου, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη παρεμβατικών μηχανισμών με τους οποίους επιχειρείται η αλλοίωση των ενδείξεων των διατιθεμένων ποσοτήτων και η εξαπάτηση των καταναλωτών.

Εκτός «Χατζηκώστα» έστειλαν 9χρονο για υπέρηχο καρδιάς!

Πώς οι ελλείψεις σε εξοπλισμό ταλαιπωρούν ασθενείς

Την ίδια ώρα που οι προμηθευτές νοσοκομειακών υλικών κηρύσσουν νέο τριήμερο «εμπάργκο» στα νοσοκομεία -από την ερχόμενη Δευτέρα- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών, αποδεικνύεται με έμπρακτο μάλιστα τρόπο πως οι γάζες, το βαμβάκι, οι σύριγγες και τα υπόλοιπα αναλώσιμα δεν είναι τα μόνα που λείπουν απ’ τα δημόσια ιδρύματα.Μη πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως το «Χατζηκώστα» στερούνται επίσης βασικού εξοπλισμού αλλά και αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού σε ορισμένες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται «κενά» στην φροντίδα των ασθενών, τα οποία στην παρούσα τουλάχιστον περίοδο μοιάζει δύσκολο να καλυφθούν.

ΕΞΩ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟ
Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι το παράδειγμα ενός 9χρονου Γιαννιωτόπουλου που βρέθηκε προχθές το απόγευμα στο «Χατζηκώστα», ύστερα από ραντεβού, για επέμβαση στα λεγόμενα «κρεατάκια» (αφαίρεσή τους). Αφού τον εξέτασαν παιδίατρος και ωτορινολαρυγγολόγος παρέπεμψαν το αγόρι να κάνει και έναν υπέρηχο καρδιάς.Όπως όμως καταγγέλλει ο παππούς του παιδιού Θ.Β., που ήταν ένας εκ των συνοδών του (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), το «Χατζηκώστα» δεν μπορεί να διενεργεί υπέρηχους σε παιδιά, μια κατά τα άλλα συνηθισμένη εξέταση, επειδή δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό! Έτσι ο 9χρονος ασθενής πήρε προχθές εξιτήριο μίας ώρας απ’ το Νοσοκομείο και οι δικοί του τον μετέφεραν σε ιδιωτικό Κέντρο, όπου έκανε την εξέταση και στην συνέχεια επέστρεψαν στο «Χατζηκώστα».Ωστόσο, οι γονείς του παιδιού, πέρα από την ταλαιπωρία, αλλά και την ανησυχία που τους προκάλεσε η παραπομπή του εκτός Νοσοκομείου, υποχρεώθηκαν, εξαιτίας της συγκεκριμένης έλλειψης στο «Χατζηκώστα» να πληρώσουν για το υπερηχογράφημα στο Κέντρο όπου πήγαν το ποσό των 100 ευρώ. «Γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται μέσα στο ίδιο το Νοσοκομείο υπέρηχοι και σε παιδιά; Τόσο πίσω είναι τα δημόσια ιδρύματα απ’ τα ιδιωτικά, στα οποία αντίστοιχες εξετάσεις θεωρούνται απλή ρουτίνα;», αναρωτιούνται οι οικείοι του 9χρονου ασθενή, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό. Παράλληλα, ανακύπτει εδώ κι ένα άλλο ερώτημα, αν δηλαδή υπάρχει στο «Χατζηκώστα» παιδοκαρδιολόγος, γιατρός δηλαδή που ασχολείται αποκλειστικά με μικρούς ασθενείς.Κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ανακαλούνται τα πλαστά πτυχία των ΤΕΕ της Άρτας


Τα πλαστά πτυχία που είχαν χορηγηθεί κυρίως από ΤΕΕ της Άρτας και αποτέλεσαν το διαβατήριο για διορισμό στο δημόσιο, για δεκάδες αποφοίτους ανακαλούνται ενώ δόθηκε εντολή στο ΑΣΕΠ να μη λαμβάνει υπόψιν του τους συγκεκριμένους τίτλους σπουδών. Η υπόθεση αυτή είχε αποκαλυφθεί προ τετραετίας και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς είχε στηθεί στα Γιάννινα, την Άρτα και άλλες επαρχιακές πόλεις μία τεράστια φάμπρικα η οποία χορηγούσε τίτλους σπουδών με άριστα έναντι αδρής αμοιβής. Σε πολλές περιπτώσεις οι απόφοιτοι δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα. Το θέμα επανέρχεται τώρα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία γίνεται γνωστή η ανάκληση των τίτλων σπουδών. Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται: Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έδωσε αμέσως εντολή να επισπευσθεί η διερεύνηση του θέματος με τα πλαστά πτυχία ιδιωτικών ΤΕΕ Άρτας. Υπόθεση που εκκρεμούσε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμα τέλη του 2010 ζητά την ανάκληση των πτυχίων. Εν συνεχεία η Περιφερειακή Διευθύντρια Ηπείρου Φιλιώ Νόκα, προβαίνει σε ανάκληση των πτυχίων αυτών κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας, η οποία παράλληλα ζητά από το ΑΣΕΠ να μη λαμβάνει υπόψη του τους συγκεκριμένους τίτλους σπουδών στους διαγωνισμούς του.

Ερώτηση στη Βουλή από τον Στ. Καλογιάννη για το ιδιοκτησιακό της ΔΩΔΩΝΗΣ


Παρέμβαση με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ ", κάνει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Σταύρος Καλογιάννης και φέρνει το θέμα στη Βουλή με νέα Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
•Εάν έχει τελικά ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση τι θα πράξει με τη ΔΩΔΩΝΗ;
•Εάν προτίθενται οι Υπουργοί να ενημερώσουν υπεύθυνα τους Ηπειρώτες για το μέλλον της βιομηχανίας;
•Σε περίπτωση πώλησης της βιομηχανίας, ποια διαδικασία θα ακολουθήσουν τα αρμόδια Υπουργεία, αφού δεν έχουν προχωρήσει στην αποτίμησή της;

Ισλανδία ή Ελλάδα: δημοκρατία ή λογιστική για τραπεζίτες

Του Νίκου Κοτζιά

Στην Ελλάδα η κρίση ήρθε από τον ιδιωτικό τομέα που λεηλατούσε τον δημόσιο καθώς και τον τελευταίο, αλλά και από τους ιδιώτες επιχειρηματίες που λεηλατούν τις επιχειρήσεις τους. Στην Ισλανδία η κρίση ήρθε, επίσης, από τον ιδιωτικό τομέα, κύρια από τις τράπεζες. και για όλα τα δεινά της κρίσης ευθύνονται αυτές. Στην Ισλανδία εφαρμόστηκαν οι αρχές της άμεσης δημοκρατίας και οι τράπεζες δεν έλαβαν παρά του μη έχοντος Αντίθετα, στην Ελλάδα οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει ακόμα για την κρίση είναι οι τραπεζίτες.Στην Ελλάδα οι τράπεζες έλαβαν ή πρόκειται συντόμως να λάβουν εγγυήσεις και άμεσες κρατικές ενισχύσεις ύψους 98 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Στις ΗΠΑ, χώρα με οικονομικά μεγέθη εξήντα φορές μεγαλύτερα εκείνα της Ελλάδας, οι τράπεζες που ήταν σε πολύ βαρύτερη κρίση έλαβαν συνολικά 210 δισεκατομμύρια Ευρώ! Υποχρεώθηκαν, μάλιστα, να δεχτούν τον δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενώ απέδωσαν υψηλότατα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Συμφώνησαν δε, σε αυστηρότατες διαδικασίες για την επιχειρηματική τους δράση. Αντίθετα στην Ελλάδα οι τράπεζες κάνουν ότι τους αρέσει με τα δημόσια χρήματα. Ακόμα και την απόφαση της κυβέρνησης, ενοποίησης της Εθνικής Τράπεζας με την Άλφα, την απέτρεψαν μέτοχοι που έχουν βάλει στην τελευταία λιγότερα χρήματα από το ίδιο το Ελληνικό δημόσιο. Το τελευταίο για λόγους αδιευκρίνιστους δεν απέκτησε και δεν άσκησε δικαιώματα που απέρρεαν κανονικά από την χρηματοπιστωτική παρουσία του εντός της Άλφα. Η κυβέρνηση, ακόμα, ικανοποίησε την απαίτηση των τραπεζιτών να καταργήσει τα δικαιώματα συλλογικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων. Μόλις δε, πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι θα ιδιωτικοποιήσει το κερδοφόρο τμήμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που όπως όλοι μας θυμόμαστε ήταν το πρώτο αίτημα που πρόβαλαν οι τραπεζίτες στην Τρόικα.Στην Ελλάδα όλα αποφασίζονται εν κρυπτώ, μακριά από το φως της ημέρας. Ακόμα και υπουργοί δεν γνωρίζουν τι πράττει το στενό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δεν δικαιούνται αυτοί και οι βουλευτές να έχουν ουσιαστική γνώμη με πρακτικό αντίκρισμα στις επιλογές της κυβέρνησης. Μπορούν αν θέλουν να «ξεσπούν», αλλά μέχρι εκεί. Ο ρόλος τους από εκεί και ύστερα περιορίζεται στην επικύρωση αποφάσεων που λαμβάνει μια μικρότατη ομάδα σε συνεννόηση με τα μεγάλα συμφέροντα και τον ξένο παράγοντα – δανειστές. Στην Ελλάδα, δηλαδή, η κυβέρνηση δείχνει να φοβάται τη δημοκρατία. Όχι μόνο δεν κατανοεί ότι η χώρα δεν μπορεί να προωθεί επιλογές που κινούνται ενάντια στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού, αλλά δεν είναι σε θέση καν να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του λαού μας εναντιώνεται στα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ισλανδία λειτούργησε η δημοκρατία. Ως προς τα χρέη των τραπεζών και του δημοσίου πραγματοποιήθηκαν δύο δημοψηφίσματα με τα οποία απορρίφθηκαν οι κυβερνητικές συμφωνίες με τους ξένους δανειστές.Παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον η αλλαγή που έγιναν στους προτεινόμενους όρους δανεισμού της Ισλανδίας, χάρη στη δημοκρατία, από τους δανειστές της. Η αρχική απαίτηση των δανειστών της Ισλανδίας ήταν τα δάνεια να εξοφληθούν μέχρι το 2024, έχοντας επιτόκιο ύψους 5,5%. Μετά το πρώτο δημοψήφισμα οι δανειστές έκαναν σημαντικές αλλαγές στους όρους συμφωνίας. Τα προτεινόμενα επιτόκια έπεσαν στο 3% (σχεδόν στο μισό) και ο χρόνος προτεινόμενης αποπληρωμής επεκτάθηκε με αφετηρία το 2016 και μέχρι το 2046! Δηλαδή, μέσα σε μια Ημέρα Δημοκρατίας, εκείνη του δημοψηφίσματος, η Ισλανδία κλήθηκε να πληρώσει το χρέος της με το μισό επιτόκιο και με τριπλάσια επιμήκυνση του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Οι αλλαγές που θα επέλθουν μετά το δεύτερο δημοψήφισμα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Το σίγουρο είναι ότι η περισσότερη δημοκρατία διευκόλυνε ακόμα και τους όρους δανειοδότησης. Αλλά οι εδώ κυβερνώντες δείχνουν να μην μπορούν να καταλάβουν ούτε καν αυτό.

Πράσινο φως για προσλήψεις στο «Νεομάρτυς Γεώργιος»


Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις και πλέον μήνες για να αποδεχθεί το υπουργείο Υγείας και οι γραφειοκράτες που εδρεύουν εκεί, την άποψη του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος», ότι μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση της μισθοδοσίας του, χωρίς καν να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.Το ζήτημα είχε προκύψει από το τέλος του 2009, όταν οι εργαζόμενοι που είχαν υπογράψει συμβάσεις και είχαν ολοκληρώσει την εργασία τους στο Ίδρυμα, έμειναν απλήρωτοι αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε μη σύννομες τις συμβάσεις και την πληρωμή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.Έκτοτε, η έλλειψη προσωπικού στο Ίδρυμα είναι κάτι περισσότερο από ορατή και αυτό έχει αντίκτυπο στην λειτουργία του Ιδρύματος.Έστω και μετά από ταλαιπωρία μηνών το υπουργείο κάνει αποδεκτή την πρόταση του Ιδρύματος και αφού έχει περάσει και η σχετική θεσμική φόρμουλα με το νόμο Ξενογιαννακοπούλου, εντός του Μαϊου αναμένονται οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το Ίδρυμα μπορεί να λειτουργεί στο σύνολό του, καλύπτοντας και τις 100 κλίνες που έχει στη διάθεσή του και όχι μόνο τις 60 που λειτουργούν σήμερα. Τα προβλήματα και οι προοπτικές των τεσσάρων προνοιακών ιδρυμάτων που λειτουργούν στο νομό Ιωαννίνων συζητήθηκαν στη συνάντηση που έγινε στο Ίδρυμα το απόγευμα της Τετάρτης, υπό την προεδρία του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Λαουδιά.Στη σύσκεψη μετείχαν οι πρόεδροι του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος», των Κέντρων Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας και Πωγωνιανής και του Κέντρου Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων.Παράλληλα, ο κ. Λαουδιάς ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης παραμένει η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η επίλυση κάποιων προβλημάτων σε έργα που είτε έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είτε πρόκειται να ενταχθούν.«Ειδικά στο Ίδρυμα «Νεομάρτυς Γεώργιος» είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, το άριστο επίπεδο καθαριότητας που με εξέπληξε και κυρίως να διαπιστώσω ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιθάλψει επιπλέον ασθενείς. Έχουμε προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που υπήρχαν με το προσωπικό και μαζί με κάποιες μετατάξεις που ήδη έχουν γίνει θα καλυφθεί μέρος των προβλημάτων», σημείωσε ο κ. Λαουδιάς.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος» Παναγιώτης Βάγγης τόνισε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα το Ίδρυμα θα μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από ολόκληρη την Ελλάδα.«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Μαϊου θα έχουμε ολοκληρώσει τις κινήσεις που απαιτούνται. Ήδη έχουν έρθει τρεις νοσηλευτές με διετείς συμβάσεις, αναμένουμε άλλους πέντε και ευελπιστούμε ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν, για να εκπληρώσουμε και το βασικό σκοπό του Ιδρύματος που είναι η περίθαλψη όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων. Το Ίδρυμα θα αναλάβει την πληρωμή του προσωπικού αφού έχει πλεόνασμα στο ταμείο του, επομένως οι προσλήψεις αυτές δεν εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις και εγκυκλίους του μνημονίου», σημείωσε.Αναφορικά με την τύχη των εργαζομένων που εργάστηκαν στο Ίδρυμα, οι συμβάσεις των οποίων όμως κρίθηκαν μη σύννομες από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν ο κ. Λαουδιάς τόνισε ότι η 6η ΥΠΕ έχει προτείνει στους πρώην εργαζόμενους να προσφύγουν δικαστικά, όπου θα τύχουν και της αρωγής της διοίκησης, ώστε να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Κλοπή στο παγκάρι Ιερού Ναού


3.000 ευρώ αφαίρεσαν άγνωστοι δράστες από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πλαταριάς Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο οι δράστες παραβίασαν την κεντρική είσοδο της εκκλησίας και πήραν από το παγκάρι το προαναφερόμενο χρηματικό ποσό.

Κλοπές σε αντλιοστάσιο στο Ροδοτόπι


Καλώδια αξίας 6000 ευρώ αφαίρεσαν άγνωστοι δράστες από το αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων. Πρόκειται για τη δεύτερη κλοπή μέσα σε λίγες μέρες σε αντλιοστάσιο της περιοχής,καθώς άγνωστοι είχαν προ ημερών διαρρήξει και το αντλιοστάσιο της Λαψίστας. Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο οι δράστες εισήλθαν στο χώρο το πρωί της Τετάρτης, παραβιάζοντας το παράθυρο του κτιρίου.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Τη Δευτέρα 2 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 40 συνολικά θέματα. Στη συνεδρίαση θα γίνει συζήτηση και επί των αιτήσεων ακύρωσης που ασκήθηκαν στο Σ.τ.Ε από τους πρώην Δήμους Παμβώτιδας και Κατσανοχωρίων για τη λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή του Ελληνικού. Σημαντικό θέμα είναι επίσης η πρόταση για το έργο ύδρευσης στο Πέραμα μέσω ΕΣΠΑ.

Τετραήμερη επίσκεψη εργασίας του Στ.Μπένου στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου


Τετραήμερη επίσκεψη εργασίας στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος σε συνεργασία με τους επιστημονικούς υπεύθυνους, τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων καθώς και με εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ηπείρου αποδέχθηκε ένθερμα τις κοινές μας δράσεις με τους θεσμούς της Ηπείρου (αυτοδιοικητικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς) για την ανάδειξη όλων των αρχαίων θεάτρων της περιοχής.Η επίσκεψη εργασίας (4-8/5/2011) στα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Κασσώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας θα συνδυασθεί με συνεντεύξεις τύπου στα αρχαιολογικά μουσεία των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας και της Άρτα. Ο κ. Μπένος θα συνοδεύεται από τον Ταμία του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ συνθέτη κ Γιώργο Κουρουπό, την αρχαιολόγο κα Πολυξένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης υπεύθυνη για την έκδοση για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου και το σκηνοθέτη κ. Βαγγέλη Ευθυμίου, ο οποίος θα επιμεληθεί ενός ντοκιμαντέρ για τα παραπάνω θέατρα.Η επίσκεψη εργασίας, η οποία αποτελεί τη συνέχεια επανειλημμένων επισκέψεων γνωριμίας κατά το έτος 2009 στα παραπάνω αρχαία θέατρα, έχει διπλό σκοπό
-να διαπιστωθεί επιτόπου η σημερινή κατάσταση των μνημείων
-να συνεχισθεί με εντονότερους ρυθμούς η αδιάκοπη προσπάθεια για την ανάδειξή τους.

Επίσκεψη Φ. Φίλιου στην 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων


Με την Διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου συναντήθηκε σήμερα, στα γραφεία της υπηρεσίας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο κ. Φίλιος ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Εφορείας και για το έργο που επιτελεί ειδικά στην περιοχή του Κάστρου, όπως και για τις δραστηριότητες που προγραμματίζει. Παράλληλα έγινε η πρώτη συζήτηση για την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, που θα συμβάλλουν στη συνολικότερη ανάδειξη του Κάστρου όπως για και ενοποιημένο εισιτήριο στο Δημοτικό και Βυζαντινό Μουσείο. Και από τις δύο πλευρές κατατέθηκε η διάθεση για συνεχή συνεργασία Δήμου και Εφορείας με στόχο την ανάδειξη των μνημείων, τη διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την προβολή της περιοχής.

Μαθητές από την Κύπρο επισκέπτονται τα Γιάννενα


Μαθητές και καθηγητές του Επεήτειου Λυκείου, Αγρού Λεμεσού,επισκέπτονται τα Γιάννενα.Τους υποδέχθηκε χθες στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δημαρχείου και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ενημερώθηκαν για την ιστορία της πόλης.Ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα Γιάννενα είναι ταυτισμένα με την έννοια της ευεργεσίας και αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά των Ηπειρωτών εθνικών ευεργετών. Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε ακόμα στις σημερινές δυνατότητες της πόλης κάνοντας ειδική αναφορά στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, το οποίο έλκει πολλούς Κύπριους φοιτητές. Εκ μέρους του Λυκείου, οι καθηγητές ευχαρίστησαν το δήμαρχο για την ενημέρωση και τη φιλοξενία, σημειώνοντας πως τα Γιάννενα και το Πανεπιστήμιο της πόλης, περιλαμβάνονται στις πιο αγαπημένες επιλογές των υποψηφίων για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι θέσεις των Ενώσεων για το μέλλον της Δωδώνης


Τις θέσεις τους για το μέλλον της "Δωδώνης" παρουσίασαν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Άρτας- Φιλιππιάδας)μετά και τη συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας την Τετάρτη. Οι θέσεις των Ενώσεων είναι οι εξής:
- Τήρηση της Ιδρυτικής πράξης της Βιομηχανίας. Η ΔΩΔΩΝΗ να παραμείνει στους φυσικούς της φορείς που είναι οι σημερινοί μέτοχοι Συν/σμοί , οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι που εκφράζονται σήμερα από τα συλλογικά τους όργανα.
- Επιστροφή του 7,7 % στις Ενώσεις μετόχους για το οποίο ζήτημα η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμοδικία μετά από αγωγές των ενώσεων.
- Συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας μέσα από την Ηπειρωτική Ζώνη γάλακτος
Η ανακοίνωση των ενώσεων καταλήγει: « Στο δίκαιο αυτό αγώνα μας για την διατήρηση της φυσιογνωμίας της εταιρείας θέλουμε και περιμένουμε την στήριξη όλων των φορέων της περιοχής. Υποδείξεις όμως για τη λειτουργία της, για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς και κατ’ επέκταση την περιουσία μας δεν δεχόμαστε».

Δεν πρόκειται να συγχωνευθούν οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του νοσοκομείου Χατζηκώστα


Δεν πρόκειται να συγχωνευθούν οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του νοσοκομείου Χατζηκώστα, όπως διευκρίνισε ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Λαουδιάς που βρέθηκε στα Γιάννενα το τελευταίο διήμερο για θέματα της αρμοδιότητάς του. Χθες ο κ. Λουδίας επισκέφτηκε τα νοσοκομεία της περιοχής και τόνισε ότι τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας υλικών, ειδικά το πανεπιστημιακό, διαψεύδοντας έτσι και διάφορα δημοσιεύματα, ενώ έκανε και επισκέψεις σε προνοιακά ιδρύματα. Ανάλογη διάψευση για τα προβλήματα επάρκειας υλικών, έδωσε στη δημοσιότητα και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Σωτήρης Κωσταράς.

Ερώτηση στη Βουλή για τον πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Προβλήματα εργαζομένων στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μπάμπης Χαραλάμπους. Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους από τη διοίκηση του Πτηνοτροφικού και «να μην πεταχτεί κανένας εργαζόμενος στο δρόμο» με την υλοποίηση της συγχώνευσης του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας με την Πίνδο.

Ανεσύρθη 55χρονος νεκρός από τη λίμνη


Τη σωρό ενός άνδρα, περίπου 55 ετών, ανέσυραν χθες αργά το απόγευμα, άνδρες της Ασφάλειας Ιωαννίνων στην παραλίμνια περιοχή και αναμένεται από την ιατροδικαστική έρευνα να ρίξει φως στην αιτία θανάτου του, αν και από τα πρώτα στοιχεία η αστυνομία αποκλείει την εγκληματική ενέργεια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 55χρονος ήταν κτηνοτρόφος από χωριό του νομού Ιωαννίνων.

Πρωτομαγιά στην "ΟΑΣΗ"


Την Κυριακή-Πρωτομαγιά θα βρεθούμε στη "ΟΑΣΗ",όπου εκτός από τα συνήθη του "Κυριακάτικου Καφενείου" {του 24ου,παρακαλώ...}καφές, κουβέντα, εφημερίδες, τάβλι, ντόμινο και κάνα τσίπουρο άμα λάχει...,λέμε να δουλέψουμε και λίγο για να ομορφήνει ο χώρος.Να φυτέψουμε δηλαδή μερικά λουλούδια και φυτά,στα παρτέρια που φτιάξαμε πέρσυ αλλά και σε νέες θέσεις,αντί να κόψουμε λουλουδάκια για το μαγιάτικο στεφάνι...To μεσημέρι λοιπόν, μετά τις εκδηλώσεις μνήμης για τους εργάτες του Σικάγου,ελάτε στην "ΟΑΣΗ" με το σκαλιστήρι σας, τα γάντια σας, φυτόχωμα, ρίζες,σπόρους, φυντανάκια κλπ «χρειώδη» λουλουδοφύτευσης...αλλά και με κάνα ψαλλίδι κλαδέματος να περιποιηθούμε τις ακακίες.Ας δώσουμε στην φετινή πρωτομαγιάτικη εξόρμηση και ένα άλλο νόημα.

Στο "στόχαστρο" η μεγάλη ακίνητη περιουσία


Φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία και χρέη στο δημόσιο και ελεύθεροι επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκονται μεταξύ άλλων στο στόχαστρο των ελέγχων που κάνει η εφορία και το ΣΔΟΕ όπως προκύπτει από τις εκθέσεις προόδου των πέντε ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή.Όπως προκύπτει από αυτά, σε εξέλιξη βρίσκονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων όσοι χρωστούν οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, προμηθευτές αλυσίδων ηλεκτρονικών, μεγάλων εταιρειών, σούπερ-μάρκετ, τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι.Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών λαμβάνονται και για τις εξής κατηγορίες φορολογούμενων: Φορολογούμενοι με ακίνητα σε Μύκονο-Σαντορίνη, όσοι έχουν επαγγελματικά ακίνητα στο 1ο Διαμέρισμα Αθηνών, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης, Φαρμακεία, οφειλέτες Δ.Ο.Υ εξωτερικού, προμηθευτές του υπουργείου Υγείας, ιδιοκτήτες μισθωμένων ακινήτων του υπ. Πολιτισμού.Ταυτόχρονα στο στόχαστρο βρίσκονται μια σειρά κατηγορίες φορολογούμενων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως :
- 110 φυσικά πρόσωπα, με τη μεγαλύτερη αξία περιουσίας το 2007.
- 150 φυσικά πρόσωπα που ελέγχονται για το πόθεν έσχες τους.
- 1.700 κατασκευαστές που δεν δήλωναν εισοδήματα από οικοδομές.
- 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007.
- όσοι δεν υπέβαλαν ΦΜΑΠ για ένα ή παραπάνω έτη, την περίοδο 1999-2007.
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί, τελικά, το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.Το πρόγραμμα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με ορίζοντα τριετίας, δηλαδή θα έχει διάρκεια από το 2011 έως και το 2013, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

"Όχι" στην αναδιάρθρωση


Την εκτίμηση ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες, χωρίς παράλληλα να μειώσει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Ταϊντ» ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο της Τρόικα, Σερβάς Ντερούζ.Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Επιτροπής, η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, από το 2014 έως το 2020. Το 2009, υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 16 μονάδων. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο Σ. Ντερούζ, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αναδιάρθρωνε κατά το ήμισυ το χρέος της, θα εξακολουθούσε να χρειάζεται πλεόνασμα περίπου 3% και στην ουσία, λοιπόν, «δεν θα άλλαζαν και πολλά».Ο Σ. Ντερούζ υποστηρίζει ακόμη ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είχε μεγάλο κόστος, καθώς «το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των Ελλήνων πολιτών, των ελληνικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων», με αποτέλεσμα να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, αν γινόταν αναδιάρθρωση, ενώ το κράτος θα χρειαζόταν και πάλι να συνεχίσει την εξυγίανση.

Θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα από την 1η Μαΐου


Το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου, υπενθυμίζει η ΔΕΗ σε όσους καταναλωτές κάνουν χρήση του μειωμένου τιμολογίου.Το ωράριο για τη θερινή περίοδο (από 1ης Μαίου έως 31ης Οκτωβρίου) είναι από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί, ενώ το χειμώνα χορηγούνται δύο ώρες μειωμένου τιμολογίου και το μεσημέρι.Για επιπλέον πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα γραφεία ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Την απόσυρση της ρύθμισης για την αύξηση του ωραρίου στο Δημόσιο ζητά η ΑΔΕΔΥ


Την απόσυρση της ρύθμισης για την αύξηση του ωραρίου στο Δημόσιο από τις 37,5 στις 40 ώρες την εβδομάδα, ζητεί η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.Το 40ωρο, η απογευματινή λειτουργία σε όσες υπηρεσίες απαιτείται, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο, θα εφαρμοστούν από το φθινόπωρο, είπε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.Η κατάθεση της ρύθμισης, σύμφωνα με το συνδικάτο των δημοσίων υπάλλήλων, συνδέεται με τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο σε βάρος κυρίως των νέων (που το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 37%) και της λειτουργίας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.Παράλληλα, υποστηρίζει πως επιδεινώνει τη θέση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες (νοσοκομεία, μηχανογραφικές υπηρεσίες, εργαστήρια, τομείς Αυτοδιοίκησης κ.ά.) και δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Αθυγιεινά, καθώς με τη συγκεκριμένη ρύθμιση «καταργούνται συλλήβδην και ισοπεδωτικά» οι ρυθμίσεις για λιγότερη έκθεση σε επιβλαβείς συνθήκες και παράγοντες για την ίδια την υγεία τους.Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο μέσα και από την αύξηση των ωρών εργασίας, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ευρύτερων αρνητικών επιπτώσεων και εξελίξεων για το μέλλον των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για τον «μύθο» της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη, «που για μια ακόμη φορά χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση», λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει κανέναν, όταν με τον περιορισμό των δαπανών για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών υγείας και παιδείας και με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά υποβαθμίζονται με δραματικές επιπτώσεις σε βάρος του πολίτη.Η απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, είναι για την ΑΔΕΔΥ, το άμεσο αίτημα της απεργίας στις 11 Μαΐου και καλεί τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις, απέναντι σε κάθε ενδεχόμενη περικοπή εργασιακών (ωράριο κ.ά.), μισθολογικών (απώλειες, 13ος-4ος μισθός, νέο μισθολόγιο), ασφαλιστικών (επικουρικά κ.ά.) κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Επίκαιρη επερώτηση από την «Δημοκρατική Αριστερά» για το κοινωνικό κράτος


Επίκαιρη ερώτηση για την δημιουργία ενός «διχτυού ασφαλείας» στο πλαίσιο ενός κοινωνικού κράτους, κατέθεσαν σήμερα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές μέλη της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Ψαριανός, Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.Στην επερώτησή τους, οι βουλευτές διαπιστώνουν δραματική αύξηση της ανεργίας και αναποτελεσματικότητα της πολιτικής των επιδομάτων.«Για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους πρόνοιας, τα επιδόματα οφείλουν να συνοδεύονται από ολοκληρωμένο πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο όμως σήμερα είναι καταφανές ότι υπολειτουργεί ή βρίσκεται σε πορεία εγκατάλειψης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επερώτηση.Στο παραπάνω πλαίσιο, οι βουλευτές προτείνουν μέτρα σαν την επέκταση του προνοιακού επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, με δεδομένο ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χαμηλού εισοδήματος.Επίσης προτείνουν επίδομα παιδιού, αρχής γενομένης από το πρώτο παιδί, ανασχεδιασμό του επιδόματος ενοικίου σε ανταποδοτική βάση, ενοποίηση των επιδομάτων ΑΜΕΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας, αναβάθμιση των δομών προστασίας ηλικιωμένων, αναδιοργάνωση του δικτύου παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, αύξηση της χρηματοδότησης των προνοιακών ιδρυμάτων, εγγύηση ελάχιστου εισοδήματος, εγγυημένη πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά δικαιώματα υπό προϋποθέσεις, για τους μετανάστες, καθώς και παροχή επείγουσας κοινωνικής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης σε μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Ανασφάλιστοι 3 στους 5 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού


Τρεις στους πέντε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού είναι ανασφάλιστοι. Ο συγκεκριμένος κλάδος παραγωγής συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά της λεγόμενης «μαύρης εργασίας», καθώς το 60% των εργαζόμενων δεν ασφαλίζεται, εργάζεται παράνομα και με τις χειρότερες μορφές ελαστικής απασχόλησης.Όπως αναφέρει Το Βήμα , τα επίσημα στοιχεία του 2010 δείχνουν πως σε σύνολο 550.000 απασχολούμενων στο κλάδο του τουρισμού, τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ 228.000 άτομα (130.000 στα επισιτιστικά καταστήματα και 98.000 στα ξενοδοχεία).Την εικόνα αυτή για τις συνθήκες απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων σε συνέντευξη Τύπου.Οι συνδικαλιστές μίλησαν για «κύματα απολύσεων, μείωση αποδοχών, μονομερείς και εκβιαστικές μετατροπές των όρων εργασίας και έξαρση της εκ περιτροπής απασχόλησης», σε ένα κλάδο που αναμένει διψήφια αύξηση (πάνω από 10%) των αφίξεων τουριστών για το 2011.Κατηγόρησαν τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κλάδου πως:
-προσλαμβάνουν προσωπικό με τις κατώτερες αμοιβές της σύμβασης της ΓΣΕΕ και όχι της κλαδικής σύμβασης.
-εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία, ενώ ταυτοχρόνως επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που απαγορεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
-«βαφτίζουν» ως μαθητές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, ανέργους κάτω των 24 ετών, ώστε να τους αμείβουν με το 60% των κατώτατων ορίων της σύμβασης της ΓΣΕΕ.
-επιδιώκουν την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ασύδοτη επέκταση κάθε ευέλικτης μορφής απασχόλησης.
Την ίδια ώρα, σημειώνουν οι συνδικαλιστές, οι επιχειρήσεις του κλάδου, εντάσσονται στα προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, απολαμβάνουν μειωμένο ΦΠΑ στο 6,5% και μειωμένο τέλος παρεπιδημούντων στο 0,5% (από 2%) κ.α .

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ - Θέλουν δρόμο και όχι αυτοκινητόδρομο


Σε παρεμβάσεις που θα αλλάξουν πλήρως την σημερινή εικόνα της Λεωφόρου Κενάν Μεσαρέ και θα την καταστήσουν απολύτως ασφαλή για τους μαθητές και τους κατοίκους της περιοχής, θα προχωρήσει η δημοτική αρχή.Τουλάχιστον αυτή τη δέσμευση εξασφάλισαν οι κάτοικοι σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο και τους αντιδημάρχους Βασίλη Μασσαλά και Βούλα Τσίλη, στους οποίους μετέφεραν τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στις καθημερινές τους μετακινήσεις.Ωστόσο, πέρα από την τοποθέτηση πινακίδων για τα όρια ταχύτητας και την εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων, σε πρώτη φάση δεν πρόκειται να γίνει καμία άλλη παρέμβαση, αφού προϋπόθεση απαιτεί να μην υπάρξουν και αντιρρήσεις από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΠΕΠ Ηπείρου.Αν από εκεί ανάψει το «πράσινο φως», στη συνέχεια θα αφαιρεθούν τα μεταλλικά στηθαία ασφαλείας, θα καταργηθεί η τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας που θα μετατραπεί σε ποδηλατόδρομο και θέσεις στάθμευσης, θα κατασκευασθούν πρόσθετες διαβάσεις με σήμανση διέλευσης μαθητών, θα δημιουργηθούν κυκλικοί κόμβοι στις διασταυρώσεις πολλαπλών συγκλίσεων των οδών, θα γίνει ουσιαστική παρέμβαση στη διασταύρωση με την οδό Νικοπόλεως, καθώς και πλήρης εναρμόνιση των λειτουργιών και χρήσεων που προβλέπονται για τα άλλα δύο τμήματα (Γεννηματά και Βογιάνου) του εσωτερικού δακτυλίου της πόλης.Πέντε κάτοικοι της περιοχής απευθύνονται με έγγραφό τους στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΠΕΠ Ηπείρου, ζητώντας όχι μόνο να αποδεχθεί τις παρεμβάσεις, αλλά και να βοηθήσει τη δημοτική αρχή στην υλοποίησή τους, καθώς μετά την παραλαβή του έργου ισχύει πενταετής απαγόρευση παρεμβάσεων.Οι κ.κ. Ν. Μπατάκης, Β. Κολυβάκης, Β. Λαγός, Ν. Παπανδρέου και Β. Λιβιτσάνος «άτυποι εκπρόσωποι εκατοντάδων εξαγριωμένων συμπολιτών» όπως δηλώνουν, προειδοποιούν πως αν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημά τους θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ομαδικές οργανωμένες κινητοποιήσεις και προσφυγές στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα «για την αναχαίτιση αυτού του εγκληματικά επικίνδυνου τερατουργήματος».Και για να έχετε μία ιδέα για το πως αντιμετωπίζουν τη σημερινή κατάσταση στην Κενάν Μεσαρέ, σας παραθέτουμε ένα μόνο απόσπασμα από το έγγραφό τους.«Σε αντίθεση με τα δύο άλλα τμήματα εσωτερικού δακτυλίου (που έχουν υποφερτό σχεδιασμό) το τμήμα που ονομάζεται Κενάν Μεσαρέ είναι ένα κωμικοτραγικό αντίγραφο αυτοκινητόδρομου υψηλών ταχυτήτων. Είναι ένα επεμβατικό τερατούργημα, τοποθετημένο σαν ξέφραγο αμπέλι στο καθαρά αστικό περιβάλλον της περιοχής: λειτουργεί ως “πίστα” για κόντρες φανατικών και δέλεαρ άλλων ανεύθυνων οδηγών για ταχύτητες που ξεπερνούν τα 120 km/h, κάτι που διαπιστώνει με αυξανόμενη ανησυχία η Τροχαία Ιωαννίνων, μαζί με δεκάδες ατυχήματα σε δοκιμαστική λειτουργία λίγων μηνών. Ο ίδιος αυτοκινητόδρομος λειτουργεί συγχρόνως και ως αστική οδός γειτονιάς καθημερινού αστικού περιβάλλοντος, με σπιτονοικοκυρές και παιδάκια, με εκατοντάδες μαθητών των παρακείμενων σχολείων και ενήλικες πεζούς να επιχειρούν πολλαπλές διελεύσεις, όλοι ισορροπώντας ανάμεσα σε ατσαλόμπαρες και οχήματα με ιλιγγιώδη ταχύτητα και όλοι υποκείμενοι σε μόνιμη θανατηφόρο απειλή.Προφανώς, η οργή ξεχειλίζει για το ποιός και γιατί μας επέβαλε αυτό το εφιαλτικό τερατούργημα. Η νοσηρή και φαύλη νοοτροπία που το δημιούργησε προσβάλλει την νοημοσύνη, την αισθητική, την ασφάλεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων μας, δηλαδή τον πολιτισμό ολόκληρης της πόλης μας. Οι υπαίτιοι έχουν επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα εις βάρος της, ένα πλήγμα που αποκλείεται να ήταν στις προθέσεις της ΕΕ που συγχρηματοδότησε το έργο».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Απόλυση εργαζομένου στο Praktiker Ιωαννίνων !


Σήμερα η διεύθυνση του καταστήματος Praktiker Ιωαννίνων προέβη σε απόλυση συναδέλφου με μοναδική «δικαιολογία» τον πεσμένο τζίρο της περιόδου του Πάσχα.Από τη μία η εταιρεία Praktiker Hellas επαίρεται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην κρίση, ανοίγει νέα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ,παρουσιάζει κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και από την άλλη στέλνει στο δρόμο τους εργαζομένους, που με το δικό τους κόπο και ιδρώτα κερδίζει όλα αυτά τα χρήματα. Απόδειξη για όλα αυτά: πάνω από 20 απολυμένοι συνάδελφοι σε όλα τα καταστήματα της Praktiker από την αρχή του έτους.Όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με ένα όργιο τρομοκρατίας από την πλευρά της εργοδοσίας, που περιλαμβάνει επιπλήξεις, απειλές και εντατικοποίηση της εργασίας.Τη συμπεριφορά αυτή βέβαια ενθαρρύνει και η εργασιακή βαρβαρότητα που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από τους ντόπιους και ξένους υπηρέτες των πολυεθνικών και των τραπεζών(κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση-ΔΝΤ).Οι εργαζόμενοι καλούμαστε να ακολουθήσουμε δύο δρόμους: ή το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα, ή το δρόμο της ανοχής και της σιωπής που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αποθράσυνση της εργοδοσίας και σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις για τους εργαζομένους.Το σωματείο μας δεν τρέφει καμία αυταπάτη για τον ποιο δρόμο θα ακολουθήσει.Θα μεταχειριστεί κάθε μέσο για να αποτρέψει την επίθεση που δεχόμαστε και για να οικοδομήσει δεσμούς αλληλεγγύης με όλους τους εργαζομένους.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ PRAKTIKER ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ