Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

Ένα αρχαιολογικό πάρκο στην πόρτα τους

ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΜΑΤΙΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ


Η Κληματιά τους τελευταίους μήνες ζει… σε αρχαιολογικούς ρυθμούς. Από το περασμένο φθινόπωρο, η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης του αρχαιολογικού πάρκου μεταβυζαντινών μνημείων, το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με 916.000 ευρώ. Είναι το πρώτο έργο ΕΣΠΑ που πραγματοποιεί αρχαιολογική υπηρεσία στην Ήπειρο.Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων μνημείων, σε μια περιοχή που διασώζει αρκετά στοιχεία από το παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον της. Επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στους ναούς του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νικολάου, των Ταξιαρχών, της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Αθανασίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Οι εργασίες αποκατάστασης αποσκοπούν καταρχάς στην ανάδειξη της ιστορικής, αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας των μνημείων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών, αποκατάσταση της αρχικής τους μορφής (με την αποξήλωση νεότερων κατασκευών, την καθαίρεση νεότερων κονιαμάτων, το αρμολόγημα των όψεων κ.α.) και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Πρωταρχικό στόχο της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποτελεί όμως και η αποκατάσταση των «ζημιών» που έχουν γίνει είτε φυσικής φθοράς, είτε λόγω ανεπιτυχών ανθρώπινων παρεμβάσεων. Έτσι, λοιπόν προβλέπονται και εργασίες αντικατάστασης στεγών, κουφωμάτων και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, κατασκευή αποστραγγιστικών, τοποθέτηση υδρορροών κ.α.Οι εργασίες ξεκίνησαν από τους ναούς Αγίου Δημητρίου, Ταξιαρχών και Κοίμησης Θεοτόκου. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έγιναν εργασίες καθαρισμού της εξωτερικής τοιχοποιίας των ναών αυτών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και κάποια πρώτη συντήρηση των τοιχογραφιών στο ναό του Αγίου Δημητρίου. Οι εργασίες άρχισαν ξανά αρχές Απριλίου. Η προσοχή των συνεργείων επικεντρώνεται κυρίως στον ναό του Αγίου Δημητρίου και στον καθαρισμό των τοιχογραφιών του. Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί και την κεντρική εκκλησία του χωριού. Λόγω των έργων, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν συνήθειες και να μετακομίσουν σε άλλη εκκλησία. «Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα εργοτάξιο. Η Αρχαιολογία δουλεύει στις εικόνες οι οποίες ήταν μαύρες» τονίζει ο πρόεδρος του χωριού Παναγιώτης Μαρμούτας, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι με τις κατάλληλες ενέργειες και του δήμου Ζίτσας , το έργο, όταν ολοκληρωθεί, θα προσφέρει στον τουρισμό της περιοχής.

Οι τοιχογραφίες

Η ιστορική και καλλιτεχνική αξία του ναού του Αγίου Δημητρίου είναι δεδομένη. Η κατασκευή του τοποθετείται στον 16ο αιώνα, σύμφωνα με την επιγραφή που έχει χαραχθεί εξωτερικά. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του καταλαμβάνουν συνολική έκταση περίπου 192 τ.μ. Η κατάσταση διατήρησής τους είναι κακή, καθώς καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος από στρώμα αιθάλης και νεότερων επιχρισμάτων, όπως μας λέει η διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Μελέτες του παρελθόντος έχουν επισημάνει ότι υπάρχει ομοιότητα στην τεχνοτροπία της εικονογράφησης του συγκεκριμένου ναού με αυτή του γειτονικού ναού της Μεταμόρφωσης Σωτήρος, αλλά και με την εικονογράφηση της Μονής Φιλανθρωπινών στο Νησί των Ιωαννίνων. «Και στα δύο μνημεία είναι βεβαιωμένη η καλλιτεχνική δράση του αξιόλογου επώνυμου ζωγράφου του 16ου αιώνα, Φράγκο Κονταρή. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ζωγράφος του ναού του Αγίου Δημητρίου Κληματιάς κατατάσσεται στον κύκλο του καλλιτεχνικού εργαστηρίου των αδελφών Κονταρή, η αξιόλογη δράση των οποίων μας είναι γνωστή από το πλήθος των μνημείων που έχουν αγιογραφήσει στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας» τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.Όπως προβλέπεται, και στα πέντε μνημεία –τα τέσσερα βρίσκονται εντός του οικισμού και το πέμπτο είναι ξωκλήσι- θα σημανθούν με ειδικό εποπτικό υλικό (χάρτες, κείμενα) που θα παρέχει στο ευρύ κοινό πληροφορίες σχετικά με την ακριβή γεωγραφική τους θέση στην περιοχή, την ιστορία τους και τη μεταξύ τους σχέση. Παράλληλα, η 8η Εφορεία θα φροντίσει για τη συγγραφή οδηγού των μνημείων του οικισμού της Κληματιάς, αλλά και για τη δημιουργία διαδρομών επισκεπτών μέσα σε αυτό το αρχαιολογικό πάρκο. Για την ολοκλήρωση του όλου έργου, το χρονοδιάγραμμα είναι περίπου έξι χρόνια.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δηλώσεις Λοβέρδου για τις φήμες περί ελλείψεων στα νοσοκομεία


Για ψευδείς φήμες που κυκλοφορούν περί ελλείψεων σε νοσοκομεία έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Νάουσας, όπου πριν ένα χρόνο είχε υποβληθεί σε εξετάσεις. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το νοσοκομείο της Νάουσας, διαψεύδοντας τις σχετικές φήμες και ζήτησε από το διοικητή του να καταθέσει προτάσεις για συνεργασία με το νοσοκομείο της Βέροιας και συγχωνεύσεις κλινικών.

"Όχι στην αναδιάρθρωση"


Τραπεζική κρίση χειρότερη εκείνης που προκάλεσε η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν αναδιάρθρωση χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Στάρκ, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.Σε δηλώσεις του που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό κανάλι ZDF, ο Στάρκ επικαλείται το φάσμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας ώστε να υπογραμμίσει την αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το πρακτορείο.Ο Στάρκ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους κάνουν λόγο περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, στη βάση του προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Μάϊο.

Αυστηρότερες ποινές στο Δημόσιο


Βαθιά τομή επιφέρει στο πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων το σχέδιο αναμόρφωσης που καταρτίζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να μπει τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων κρατικών λειτουργών.Κύριο χαρακτηριστικό του νέου πειθαρχικού κώδικα θα είναι η απομάκρυνση, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, κάτι το οποίο θα εξαλείψει τα γνωστά φαινόμενα «συναδερφικής αλληλεγγύης» στην εξέταση υποθέσεων διαφθοράς και πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων.Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή στο πειθαρχικό δίκαιο, θα είναι ο χρόνος περαίωσης των ΕΔΕ, καθώς αυτός μειώνεται στον ένα μήνα, ενώ οι υπάλληλοι που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης τίθενται αυτοδικαίως σε αργία ως την έκδοση της δικαστικής απόφασης και ταυτόχρονα χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν στο μέλλον θέση προϊσταμένου.Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, για πρώτη φορά με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο θα προβλέπεται επιπλέον ότι η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στο «Διαύγεια» θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός των άλλων θα στερείται και του δικαιώματος προαγωγής.Αυστηρότερες θα είναι με το νέο καθεστώς και οι πειθαρχικές ποινές, καθώς θα υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις, το πρόστιμο επεκτείνεται σε 12 μήνες από τους τρεις που προβλέπονται σήμερα, όπως και η προσωρινή παύση με πλήρη στέρηση αποδοχών, που επεκτείνεται στους 12 μήνες από τους έξι, ενώ παράλληλα θεσπίζεται και ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς από έναν που ισχύει μέχρι σήμερα.

Μηνύματα ελπίδας για την υπέρβαση της κρίσης


Τη βεβαιότητά του, ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τις δύσκολες ημέρες, καθώς όπως είπε, διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από την Κέρκυρα, όπου γιόρτασε το Πάσχα στον Ναυτικό Σταθμό.Ο πρωθυπουργός, από την Ύδρα, δήλωσε ότι"η Ελλάδα σήμερα αλλάζει και ξαναγεννιέται παρά τις δυσκολίες". "Το Πάσχα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, συμβολίζει για τον Ελληνισμό, για όλους μας, το ξεκίνημα μιας νέας ζωής".Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, από το Ναύπλιο, δήλωσε ότι "ο θρίαμβος της Ανάστασης φέρνει την ελπίδα, που δεν είναι γραμμένη πάνω στην άμμο ή στον αέρα, αλλά είναι δεμένη στον στέρεο βράχο του ρεαλισμού, της αυτοπεποίθησης και της ευθύνης".Στην Αθήνα παραμένουν η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετέβη στην Αταλάντη.