Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Το Πάσχα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας


Στα Γιάννενα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και όπως κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή, θα παρακολουθήσει την Ακολουθία και την Περιφορά του Επιταφίου από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Την Κυριακή, το μεσημέρι, ο κ. Παπούλιας θα πάει στην Κέρκυρα και θα γιορτάσει το Πάσχα στον Ναυτικό Σταθμό του νησιού.O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα στην Ύδρα, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τη Μεγάλη Παρασκευή θα βρίσκεται στην Πύλο και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, στο Ναύπλιο.Στην Αθήνα θα παραμείνει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα μεταβεί στην Αταλάντη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Καβάλα.

'Αλμα 3% της εγγεγραμένης ανεργίας το Μάρτιο


Κατά 3% αυξήθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι προσλήψεις παρουσίασαν άνοδο κατά 15%, ενώ αυξημένες κατά 8,56% ήταν οι απολύσεις.Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 305.952 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 25.876 άτομα, ποσοστό 9,24% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 57,12% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 27,50% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, το 9,64% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι και το 5,47% είναι Οικοδόμοι επιδοτούμενοι.

Η «Δωδώνη» έχει κέρδη!

ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΜΑΤΙΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ

Λίγες μέρες πριν την σημαντική, αν όχι κρίσιμη, ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της, η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» ανακοινώνει μεγάλη αύξηση των κερδών της, από 1,2 εκ. ευρώ το περυσινό πρώτο τρίμηνο σε 2,3 εκ. ευρώ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, φέτος.ρευστότητα της εταιρίας εμφανίζεται βελτιωμένη με υπόλοιπα των απαιτήσεων από πελάτες μειωμένα κατά 4,3 εκ. ευρώ συγκριτικά με το κλείσιμο του ισολογισμού της 31 του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μειώθηκε στα 22,7 εκ ευρώ από τα 26,98 εκ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου (4,3 εκ. ευρώ σε απόλυτα ποσά και 18,8 % σε ποσοστό).Η κρίση πάντως δεν αφήνει «ανενόχλητη» και τη «Δωδώνη» παρά τα ελπιδοφόρα οικονομικά της αποτελέσματα. Οι πωλήσεις της εταιρίας παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,9 εκ. ευρώ σε σχέση με το περσινό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στον κλάδο των τροφίμων πανελλαδικά. Ένας άλλος λόγος, σύμφωνα με το νέο οικονομικό διευθυντή της εταιρίας, Χρήστο Σταθόπουλο που υπογράφει τη σχετική ανακοίνωση, είναι η αυστηρή πιστωτική πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση της εταιρίας με το ξεκίνημα της τρέχουσας χρήσης.Με αυτά τα, σίγουρα θετικά, ειδικά για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στοιχεία, πάει η εταιρία σε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη. Έξω από το εργοστάσιο στον Άγιο Ιωάννη θα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι ζητούν καλύτερες τιμές από αυτές που τους δίνει σήμερα η εταιρία. Ο αντίλογος, από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, είναι ότι οι τιμές που παίρνουν είναι οι «καλύτερες στην Ελλάδα» και ότι δεν υπάρχει περιθώριο αυξήσεων, ειδικά στο αγελαδινό γάλα. Πάντως, τα καλά οικονομικά αποτελέσματα αφήνουν ανοιχτό οποιοδήποτε ενδεχόμενο για τη συνέλευση της Τετάρτης, μια και τα καλά οικονομικά αποτελούν και καλό χαρτί για όλες τις πλευρές, ειδικά στην τρέχουσα φάση κατά την οποία η πώληση της «Δωδώνης», από την πλευρά της Αγροτικής Τράπεζας τουλάχιστον, είναι επίσημη και δεδομένη μετά από πολλές… διαψεύσεις, από το περασμένο καλοκαίρι.

Συνεδριάζει και η ΑΤΕ
Στις 29 Απριλίου, δύο μέρες μετά τη «Δωδώνη» συσκέπτεται και η ΑΤΕ. Στη δική της γενική συνέλευση, θα συζητηθούν χρηματοπιστωτικά κυρίως θέματα, με αυτό της τύχης των θυγατρικών της και της «Δωδώνης» ειδικότερα, να επικρέμεται. Ίσως να είναι και η ημερομηνία κατά την οποία η τράπεζα θα κάνει φανερές και επίσημες τις διαθέσεις της (ή και υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το μνημόνιο δανεισμού της Ελλάδας) και θα μηνύσει στους συνεταιρισμούς να «κάνουν την κίνησή τους», ενόψει της νέας κατάστασης.Η συγκέντρωση στη «Δωδώνη» έχει προγραμματιστεί από τους συνήθεις παραβρισκόμενους, τους κτηνοτρόφους και τα όργανά τους, για τις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί δίνουν στο ίδιο σημείο ραντεβού οι δυνάμεις που αναφέρονται πολιτικά στο ΚΚΕ, στην πρώτη παρουσία ενός ενιαίου μετωπικά, σε επίπεδο συγκέντρωσης τουλάχιστον, σημείου συνάντησης, καθώς το ΚΚΕ μέχρι τώρα επέλεγε να κάνει συγκεντρώσεις αλλού όταν γίνονταν αποκλεισμοί και διαμαρτυρίες στη «Δωδώνη», απέχοντας από οποιοδήποτε συντονισμό.

Δεν τελειώνει έτσι απλά…

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι η υπόθεση, ειδικά της πώλησης της εταιρίας, έχει πολύ «ψωμί» ακόμα. Δεν πρόκειται δηλαδή να εμφανιστεί κάποιος στις 27 ή στις 29 Απριλίου, ούτε καν μέσα στον Μάιο, ο οποίος θα καταβάλλει κάποιο ποσό και θα πάρει τα «κλειδιά» της εταιρίας. Ούτως ή άλλως, οι υπάρχουσες εκτιμήσεις που ανεβάζουν την αξία της επιχείρησης πάνω από τα 120 εκ. ευρώ, είναι μάλλον απαγορευτικές ακόμα και για μεγάλες εταιρίες που «καλοβλέπουν» την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

30 εκ. ευρώ στους δήμους για σχολεία


Με το ποσό των 30.000.000 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όλους τους δήμους της χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος.Επίσης, με άλλη απόφαση του κ. Ντόλιου, χορηγούνται 6.000.000 ευρώ στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, για την αντιμετώπιση επιτακτικών αναγκών του. Όπως αναφέρει η απόφαση, το ανωτέρω ποσό θα παρακρατηθεί, εντός του τρέχοντος έτους, από τις μηνιαίες αποδόσεις των ΚΑΠ που λαμβάνουν ως τακτική επιχορήγηση οι δήμοι-μέλη του από το υπουργείο, για οφειλόμενες εισφορές προς τον ΕΣΔΚΝΑ.

Οι κάτοικοι της Πέρδικας καταγγέλλουν τις πρακτικές της ΔΕΠΑ και της Κυβέρνησης


Οι κάτοικοι της Πέρδικας και της ευρύτερης τουριστικής περιοχής καταγγέλλουν τις πρακτικές της ΔΕΠΑ και της Κυβέρνησης ,η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή μας και να εμμένει στις προθέσεις της για την διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου και την εγκατάσταση του εργοστασίου Συμπίεσης στην περιοχή μας, παρά και την απόφαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ρητά ζητάει την χωροθέτηση του Εργοστασίου και την διέλευση του Αγωγού ΕΚΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ.Η χθεσινη ενέργεια των κατοίκων εξανάγκασε την ΔΕΠΑ σε άτακτη φυγή.Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί αταλάντευτος ,πιο σκληρός και ως την τελική δικαίωσή του.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Αλλαγή πολιτικής ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ήπειρο


Με μελανά χρώματα περιγράφει την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της χώρας το Οικονομικό Επιμελητήριο στην τελευταία του έκθεση, όπου αποτυπώνει και τα στοιχεία της έρευνας καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το πρώτο τρίμηνο το 2011.Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτήν που περιγράφεται γενικότερα, σημειώνεται το Οικονομικό Επιμελητήριο και γίνεται αναφορά στην απώλεια της αισιοδοξίας που μεταφράζεται σχεδόν αυτόματα σε κοινωνική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, η οποία διογκώνεται και μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Το Επιμελητήριο εκφράζει φόβους, ότι αυτή η κατάσταση μπορεί ή απλώς να απειλήσει το κοινωνικό σύστημα ή πολύ χειρότερα να οδηγήσει σε έντονες κοινωνικές συρράξεις.Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους είναι ο κλονισμός της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της από την αρχή του έτους, αντανακλώντας τη συνεχή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εισοδηματικής κατάστασης των νοικοκυριών.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Φίλη, η κατάσταση αυτήν που περιγράφει κεντρικά το Επιμελητήριο αποτυπώνεται και σε τοπικό επίπεδο όπου εκτός της μείωσης στη ζήτηση, έχουν κλείσει δεκάδες καταστήματα και η ανεργία τρέχει με ρυθμούς που προσεγγίζουν το 15% με τους επίσημους δείκτες, κάτι που σημαίνει, ότι η πραγματική ανεργία είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.«Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν ακολουθεί την σωστή πολιτική στον οικονομικό τομέα, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση. Έχουμε τον εκρηκτικό συνδυασμό της έκρηξης της ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης, που μόνο με την φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης διογκώνει και δε λύνει τα προβλήματα. Το Επιμελητήριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και ζητά την εφαρμογή μίας διαφορετικής πολιτικής με ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό θα βοηθήσει ειδικά την περιοχή μας, καθώς μιλάμε για την Ιόνια Οδό, τον Ε-65, έργα που εάν ξεκινήσουν θα δώσουν ανάσα στην αντιμετώπιση της ανεργίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

Η πρόταση για τη μείωση
του κόστους δανεισμού

Στην έκθεσή του το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι το κόστος δανεισμού για τη χώρα λόγω των δεσμεύσεων του μνημονίου, είναι δυσβάστακτο και θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό και σε αδυναμία εξυπηρέτησής του.Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης, αυτό που προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι να εισακουστούν οι απόψεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ταυτόχρονα για μείωση του επιτοκίου δανεισμού.«Οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν, ότι οι θυσίες τους δεν πιάνουν τόπο. Σε αυτό το σημείο τονίζεται, ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η ψυχολογία τους στην οικονομία έχει σημαντική επίπτωση, αφού καθορίζει την πορεία των δαπανών στην πραγματική οικονομία ενώ γίνεται αντιληπτό από την συνολική εξέταση των δεικτών, ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου εκτιμάται, ότι θα υπάρξει μια ακόμη πιο άσχημη περίοδο για την κατανάλωση τους επόμενους μήνες», σημειώνεται στην έκθεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ