Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Σε επέκταση του δικτύου της προχωρά η Συνεταιριστική Τράπεζα της Ηπείρου


Παρουσία και στην πόλη της Aρτας αποκτά η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ενώ παράλληλα ενισχύει τους επιχειρησιακούς της βραχίονες δημιουργώντας μια νέα επιτελική διεύθυνση, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να αυξήσει τα κεφάλαιά της για να αντιμετωπίσει την κρίση από θέση ισχύος. «Είμαστε σε πορεία προετοιμασίας για να εγκαταστήσουμε προσεχώς κατάστημα και στην Aρτα», τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιριστικού πιστωτικού ιδρύματος Κ. Ζωνίδης, μιλώντας στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων.Στόχος της διοίκησης κατά τον κ. Ζωνίδη είναι η τράπεζα να επεκτείνει το δίκτυό της σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις επαρχίες της Ηπείρου, προκειμένου να αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της περιφέρειας. Αποκάλυψε, επίσης, ότι το διοικητικό συμβούλιο της Συνεταιριστικής Tράπεζας αποφάσισε την άμεση δημιουργία «Διεύθυνσης Εργασιών», η οποία, όπως είπε, θα αποτελεί την «καρδιά» του συνόλου των τραπεζικών της δραστηριοτήτων. Για την αντιμετώπιση κινδύνων που ελλοχεύουν από την οικονομική κρίση, δε, έκανε γνωστό πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δρομολογηθεί αύξηση των κεφαλαίων της.Στη λογική της αποφυγής κινδύνων ελέω οικονομικής συγκυρίας η διοίκηση, παρά την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών της τράπεζας, κινείται με συγκράτηση και στο κομμάτι των χορηγήσεων. Oσον αφορά τις τροποποιήσεις καταστατικού που ενέκρινε η γενική συνέλευση, οι κυριότερες αφορούν την παροχή δυνατότητας: τήρησης ηλεκτρονικού αρχείου των μελών, καθώς και κατοχής, από κάθε μέλος, αυξημένου αριθμού προαιρετικών μερίδων και μέχρι του 2% του συνόλου των μερίδων της τράπεζας. Να εκδώσει η τράπεζα ονομαστικά ομόλογα, τα οποία διατίθενται προς ανήλικα, τα οποία με την ενηλικίωσή τους μπορούν να μετατρέψουν τις ομολογίες αυτές σε συνεταιριστικές μερίδες. Παράλληλα στην τράπεζα να χορηγεί πιστώσεις και δάνεια με ενέχυρο τις συνεταιριστικές μερίδες του μέλους. Με αυτή την τροποποίηση διευκολύνονται τα μέλη στην παροχή πιστώσεων και δανείων.

Ντόπια αμνοερίφια σε περσινές τιμές

Από 10,5 ευρώ μέχρι και 11,5 ευρώ στα κρεοπωλεία

Στα περσινά επίπεδα και λίγο χαμηλότερα κυμαίνονται οι τιμές των αμνοεριφίων στα παραδοσιακά κρεοπωλεία των Ιωαννίνων, δηλαδή από 10,5 ευρώ μέχρι και 11,5 ευρώ για τα αρνιά και λίγο παραπάνω για τα κατσίκια, ενώ σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ διατίθενται αρνιά με 7,5 ευρώ το κιλό μέχρι και 8,5 ευρώ, είτε εισαγωγής χωρίς να λείπουν και ντόπια μεγαλύτερα σε βάρος σε αυτές τις τιμές.Οι κτηνοτρόφοι για όση παραγωγή είχε μείνει από τις εξαγωγές προς την Τουρκία πληρώθηκαν από 3,8 μέχρι και 4 ευρώ το κιλό και μάλλον ικανοποιημένοι είναι, έστω και για λίγες μέρες που πήραν τέτοια τιμή από 3 ευρώ που είναι τον υπόλοιπο χρόνο, πλην εορτών.Οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια των αρμοδίων υπηρεσιών είναι συνεχείς για να προστατευθεί ο καταναλωτής από τυχόν «ελληνοποιήσεις» δηλαδή να πληρώσει το φθηνότερο εισαγωγής ως ντόπιο, αφού ποιοτικά όλα τα σφάγια ελέγχονται, αλλά και η δημόσια Υγεία.Κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε με τα σφαγεία που λειτουργούν στο νομό, από το μεγάλο ιδιωτικό στο λεκανοπέδιο και τα δυο δημοτικά στο δήμο Πωγωνίου (Παρακάλαμος και Κεφαλόβρυσο) εξυπηρετούνται όλοι οι κρεοπώλες και έμποροι και σε αυτό συνέβαλε και το σφαγείο στην Παραμυθιά.Πάντως οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές και στο κρέας και οι παραγγελίες, τουλάχιστον στα κρεοπωλεία, είναι μειωμένες σε ποσότητες, αγοράζουν μισό και λιγότερο αρνί, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Βασίλης Στεργίου. Η κίνηση θα κορυφωθεί αύριο Μεγάλο Σάββατο με τις αγορές της τελευταίας στιγμής και για αμνοερίφια και για το παραδοσιακό κοκορέτσι χωρίς αν αναμένεται μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές.Από τη πλευρά των κτηνοτρόφων ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και Γραμματέας του ΣΕΚ, Μιχάλης Τζίμας χαρακτήρισε καλές τις τιμές με τις οποίες πούλησαν τα αρνιά που είχαν απομείνει, σημείωσε όμως ότι με τέτοιες τιμές για πέντε μέρες το χρόνο δεν στηρίζεται το εισόδημα.

Εντατικοί έλεγχοι από τη Διεύθυνση Εμπορίου
Εντατικοί είναι οι έλεγχοι του τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, αλλά και μικτών κλιμακίων του ΕΦΕΤ αυτές τις μέρες στην προσπάθεια να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις τόσο σε ότι αφορά τις τιμές ειδικά των κρεάτων όσο και σε ότι έχει να κάνει με τους κανόνες που πρέπει να τηρούν οι κρεοπώληδες για την συντήρηση των αμνοεριφίων.Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης, Ευάγγελος Βαγενάς τονίζει πως οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει κάτι το μεμπτό στην συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, προσθέτει όμως πως και τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και για τους καταναλωτές και για τους εμπόρους.Η έρευνα αγοράς σε ότι αφορά τα αμνοερίφια δείχνει ότι οι τιμές τους, ανάλογα και με το βάρος του κυμαίνονται από 10,5 μέχρι και 11,5 ευρώ, ενώ και τα υπόλοιπα πασχαλινά προϊόντα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Πεσμένος ο τζίρος στα καταστήματα,
παρά τις καλές τιμές και τις προσφορές

Την ίδια και χειρότερη πτωτική πορεία σε σύγκριση με το περσινό Πάσχα ακολουθεί ο τζίρος των καταστημάτων και την φετινή περίοδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργο Νταλαμάγκα ο τζίρος μειώθηκε κατά 30% και σε συνδυασμό με το περσινό 20%, η πτώση τζίρου έφτασε στο 50%.«Ο καταναλωτής εδώ και καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχει ψυχολογία, έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά», σημειώνει ο κ. Νταλαμάγκας και μάλιστα ούτε τώρα μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα για αγορές ρούχων, υποδημάτων και άλλων ειδών, πλην των αναγκαίων, αφού υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν μεγάλο τμήμα του καταναλωτικού κοινού ουσιαστικά δεν πήραν δώρο, λείπουν χρήματα από την αγορά.Πλέον η μείωση τζίρου δεν αφορά μόνο τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αλλά και άλλων ειδών και αυτό δείχνει ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα.Πάντως οι τιμές σε πολλά είδη είναι μειωμένες, υπάρχουν πολλές προσφορές και ο καταναλωτής μπορεί να βρει καλά προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές.Με το εορταστικό ωράριο η κίνηση στην αγορά είναι αυξημένη, πολύς είναι ο κόσμος που κάνει τη βόλτα του και μια έρευνα, όσοι ψωνίζουν όμως διαθέτουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με άλλες χρονιές.Τα δώρα για τα βαφτιστήρια οι νονοί και οι νονές δεν μπορούν να τα αποφύγουν, αλλά με αυτά μόνο δεν ...σώζεται η κατάσταση.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ: «Στο πόδι» η Τροχαία για το Πάσχα


Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας εν’ όψει του Πάσχα αν και είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση περιόρισε την έξοδο των εκδρομέων. Μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε το πρωί στον κόμβο της παράκαμψης για το λόγο αυτό στο σημείο υπήρχαν δύο τροχονόμοι. Ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας Άρτας Κων/νος Σκούμας δήλωσε: «Φέτος η κίνηση εν συγκρίσει με άλλες χρονιές είναι μικρότερη είναι γεγονός. Παρόλα αυτά όμως η Τροχαία έχει λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα. Σήμερα έχουμε λίγο αυξημένη κίνηση εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες μέρες και είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση και οποιοδήποτε κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο θα δημιουργηθεί. Όλη η Τροχαία είναι στο δρόμο και παρεμβαίνει στα σημεία όπου χρειάζεται». Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο. Όπως είπε ο κ. Σκούμας στο εθνικό δίκτυο υπάρχουν συνεργεία ελέγχου της Τροχαίας τα οποία βεβαιώνουν επικίνδυνες παραβάσεις για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, αλκοτέστ, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και ομιλία στο κινητό την ώρα της οδήγησης, παραβάσεις οι οποίες προκαλούν συχνά ατυχήματα και για τις οποίες προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα. «Οι οδηγοί που παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ. το κάνουν συνειδητά και σκοπός μας είναι να αλλάξουν συμπεριφορά και να οδηγούν με σύνεση, με προσοχή και να τηρούν τον Κ.Ο.Κ.» ανέφερε ο κ. Σκούμας. Τέλος ο διοικητής της Τροχαίας εύχεται σε όλους τους πολίτες Καλή Ανάσταση υπενθυμίζοντας ότι το κράνος και η ζώνη σώζουν ζωές.

Σε επιφυλακή τα συνεργεία της ΔΕΥΑΙ


Σε επιφυλακή θα βρίσκονται καθ’ όλη την διάρκεια του εορταστικού τετραημέρου συνεργεία της ΔΕΥΑΙ, προκειμένου να παρεμβαίνουν για τυχόν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης.Για προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν οι κάτοικοι του Δήμου μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 26510 54500.

Στο ...περίμενε η ανακατασκευή της οδού Βογιάνου

Διαμάχη εργοληπτών μπλόκαρε το έργο

Σχεδόν επτά μήνες μετά την επαναδημοπράτηση του το σημαντικό έργο για την πόλη των Ιωαννίνων, η ανακατασκευή της οδού Βογιάννου δεν ξεκινά, παρόλο που είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Ηπείρου και η χρηματοδότηση του είναι εξασφαλισμένη.Αιτία, η εμπλοκή στον διαγωνισμό με ενστάσεις και προσφυγές που κατέθεσαν ο προσωρινός ανάδοχος και ο δεύτερος στη σειρά.Εκκρεμεί απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, αλλά και της Επιτροπής του άρθρου 152 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς.Το έργο εντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 στο ΠΕΠ Ηπείρου με προϋπολογισμό 4,7 εκ. ευρώ και η ένταξη χαιρετίστηκε και από την τότε δημοτική αρχή και από την τότε ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, αφού πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στο κυκλοφοριακό και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.Η πορεία όμως για να εκτελεστεί αποδείχτηκε πολύ δύσκολη και αργή.Ο πρώτος διαγωνισμός το καλοκαίρι απέβη άγονος αφού δεν μετείχε καμιά εργοληπτική εταιρεία. Προφανώς παίχτηκαν τα γνωστά εργολαβικά παιχνίδια για να μην...χτυπηθεί, όπως λέγεται στη γλώσσα τους, το έργο. Έτσι από το δήμο προωθήθηκε η επαναδημοπράτηση, με τον ίδιο μειωμένο προϋπολογισμό, στα 3,9 εκ. ευρώ, το Σεπτέμβριο του 2010.

Ενστάσεις και προσφυγές
Σε αυτόν τον διαγωνισμό κατατέθηκαν αρκετές προσφορές και οι δυο μεγαλύτερες με έκπτωση άνω του 50%, όμως προέκυψε θέμα με τον προσωρινό ανάδοχο.Η τότε δημαρχιακή επιτροπή κατακύρωσε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας υπέρ του πρώτου μειοδότη. Όμως ο δεύτερος κατέθεσε ένσταση επί της απόφασης αυτής στην αρμόδια Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης και έγινε δεκτή.Ο προσωρινός ανάδοχος αντέδρασε καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και ταυτόχρονα προσέφυγε κατά της ακυρωτικής απόφασης στην Επιτροπή του άρθρου 152.Για την ένσταση του δεύτερου μειοδότη ως επιχείρημα προβλήθηκε το γεγονός ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα η φορολογική ενημερότητα του πρώτου, τυπικό μεν που μπορούσε α είχε αποφευχθεί, αλλά φαίνεται ότι από αυτό και μόνο δόθηκε η αφορμή για να μπει σε περιπέτειες το έργο.

Σε αναμονή αποφάσεων
Αναμένεται η έκδοση απόφασης από την Επιτροπή του άρθρου 152 και αν δικαιώνει τον προσωρινό ανάδοχο, λογικά δεν θα συνεχιστεί η διαμάχη με τα ασφαλιστικά μέτρα στο διοικητικό Εφετείο.Η ουσία για το έργο είναι ότι 14 μήνες μετά την ένταξη του δεν εκτελείται και από πολλές απόψεις είναι ... μείον για το δήμο, την πόλη, την τοπική οικονομία και τους πολίτες σε μια περίοδο που τέτοια έργα αποτελούν «ανάσα» για πολλούς.Πρόβλεψη για το πότε θα καταλήξει αυτή η ...εργολαβική διαμάχη μεταξύ δυο γνωστών ντόπιων εταιρειών, δεν μπορεί να γίνει. Αναμένονται οι αποφάσεις και ανάλογα θα πράξει η δημοτική αρχή. Ακολουθεί, εφόσον αναδειχθεί τελικά ανάδοχος ο προσυμβατικός έλεγχος για να υπογραφεί η σύμβαση και θα είναι ευτύχημα αν ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και δεν μπει σε ακόμη σοβαρότερες περιπέτειες.Η παρέμβαση στην οδού Βογιάνου που συνδέει την Κενάν Μεσσαρέ στον κόμβο με τη Νικοπόλεως, με την λεωφόρο Γεννηματά και την Ακτή Μιαούλη (παραλίμνιο δρόμο) θα ολοκληρώσει, ένα δίκτυο αναγκαίων εσωτερικών δρόμων της πόλης σε μια υποβαθμισμένη άλλοτε περιοχή (Βοτανικού, Λασπότοπου).

Τι περιλαμβάνει το έργο
Τον Φεβρουάριο του 2010 με απόφαση της τότε ΓΓΠΗ Δήμητρας Γεωργακοπούλου, η πράξη «Κατασκευή οδού Βογιάνου» στο Δήμο Ιωαννιτών εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.Το έργο αφορά στην διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού, κατασκευή πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, νησίδων μεταξύ των ρευμάτων κυκλοφορίας, δημιουργία θέσεων στάθμευσης κατά μήκος της οδού καθώς και την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση με την λεωφόρο Γεννηματά.Για την ολοκλήρωση του το χρονοδιάγραμμα από την ανάθεση είναι 34 μήνες, όμως από τη αρχή όλα πήγαν στραβά και θα γίνει...αγώνας δρόμου να προλάβει τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ.

Θα μπουν φανάρια στον κόμβο
Κενάν Μεσσαρέ και Νικοπόλεως

Η αρχική πρόβλεψη στη μελέτη του κόμβου της Κενάν Μεσσαρέ, Νικοπόλεως, Βογιάνου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, για λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών αποδείχτηκε σωστή και παρόλο που δεν τοποθετήθηκαν εξαρχής, η υποδομή υπάρχει.Η νέα δημοτική αρχή έκρινε ότι είναι τελικά απαραίτητα λόγω της επικινδυνότητας στην κίνηση κυρίως από Νικοπόλεως προς Κενάν Μεσσαρέ και θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην τοποθέτηση τους για να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.Η μελέτη που έγινε κατέληξε σε ένα έργο της τάξης των 60.000 ευρώ, όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος επί των έργων Βασίλης Μασσαλάς.Λόγω της καθυστέρησης στην ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου από τα γνωστά γεγονότα στο δημαρχείο με την κατάληψη, δεν κατέστη δυνατό να προωθηθεί άμεσα το έργο. Με την έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του προϋπολογισμού θα διατεθεί το ποσό για το έργο, ενώ προσωρινά εξετάζεται η περίπτωση να γίνει ρύθμιση της κυκλοφορίας και οι οδηγοί από την οδό Νικοπόλεως προς την Κενάν Μεσσαρέ να κινούνται μέσω του κυκλικού κόμβου και όχι απευθείας να μπαίνουν στον νέο δρόμο.Επίσης, για να μειωθεί το κόστος του έργου η δημοτική αρχή αναζητά φανάρια ανά την πόλη που είναι εκτός λειτουργίας για να τα μεταφέρει στον νέο κόμβο και να τα αξιοποιήσει, συμπληρώνοντας όσα θα λείπουν για να γίνει η συνολική παρέμβαση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δικαιώθηκε αλλά παραμένει απλήρωτη η τέως διευθύντρια του Πνευμονολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου '"Χατζηκώστα"!!!


Δύο μήνες μετά την απαλλακτική απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΣΥ και παρά τις διαβεβαιώσεις του τότε υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία της καταβολής οφειλόμενων μισθών στην Αγγελική Σωτήρη, τέως διευθύντριας του Πνευμονολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», κανένα ποσό δεν έχει καταβληθεί στη γιατρό που παραιτήθηκε από τη θέση της, μετά από την άδικη πειθαρχική δίωξη που σχηματίστηκε σε βάρος της.Υπενθυμίζουμε ότι η Αγγελική Σωτήρη κατείχε την οργανική θέση της διευθύντριας του Πνευμονολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», ωστόσο από το 2003 εργάστηκε με απασχόληση εκτός θέσης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως επιστημονική συνεργάτης στην Α' Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική (Νοσοκομείο «Σωτηρία»), ενώ η μισθοδοσία της γινόταν από το Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» όπου ήταν η οργανική της θέση. Παρά το γεγονός ότι ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία που απαιτείται υποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά στο υπουργείο Υγείας από το 2003 και ενώ της είχε δοθεί έγκριση για τα έτη 2003 και 2004, το υπουργείο Υγείας δεν εξέδωσε αντίστοιχες αποφάσεις για τα έτη 2005 και 2006, παρότι η ίδια υπέβαλε και πάλι σχετικές αιτήσεις και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να επιβληθούν σε βάρος της πειθαρχικές διώξεις με το πειθαρχικό παράπτωμα της «αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντά της» και η ποινή της διετούς αργίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η μισθοδοσία της για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2010, οπότε παραιτήθηκε προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί.Να τονίσουμε ότι στις 8/2/2010 μετά από απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών του ΕΣΥ, η Αγγελική Σωτήρη απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντά της, αφού κατά πλειοψηφία τα μέλη του συμβουλίου έκριναν ότι δεν υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία παραπέμφθηκε.Το θέμα είχε συζητηθεί και στη Βουλή μετά από παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ που ζητούσαν να καταβληθούν στην Αγγελική Σωτήρη όλοι οι οφειλόμενοι μισθοί, αφού η γιατρός παρείχε ανελλιπώς τις υπηρεσίες της όλα αυτά τα χρόνια, εργαζόμενη με απασχόληση εκτός θέσης. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις του τότε υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου ότι η διαδικασία έχει δρομολογηθεί, η γιατρός ακόμα δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες παρακρατηθείσες αποδοχές.Η ίδια με επανειλημμένες σχετικές αιτήσεις που έχει υποβάλει τόσο στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων όσο και στο υπουργείο Υγείας ζητά να της καταβληθούν άμεσα όλα τα χρήματα.

Πού το πάνε;


Με αφορμή μια ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ περί συνεργασίας αντικομουνισμού, και διάφορα άλλα. Δεν μας προξενεί καμιά εντύπωση γιατί είναι σύνηθες φαινόμενο οι ανακοινώσεις, οι συκοφαντίες, οι λασπολογίες ή υβρίζοντας όποιον δεν συμφωνεί ή έχει άλλη άποψη με τη δική σας πολιτική και τακτική. Η αλεπού όταν δεν τα φτάνει τα κάνει κρεμαστάρια.Βλέπετε οι λεβέντες νομίζουν ότι έχουν το αλάθητο και ότι είναι ο αφαλός της. Θεωρούν ότι έχουν κάθε δικαίωμα κατά το δοκούν να αποφασίζουν για τους πάντες και τα πάντα. Και βέβαια οι άλλοι είναι ότι θέλεις εκτός φυσικά των ιδίων, και πάντα οι άλλοι αρμενίζουν στραβά. Έ Όχι. Βρε συντρόφια.Κάνατε ποτέ την αυτοκριτική σας για τις άπειρες λαθεμένες αποφάσεις και ενέργειές σας; Κάνατε ποτέ την αυτοκριτική σας για την πολυδιάσπαση της ιστορικής αριστεράς; Κάνετε ποτέ την αυτοκριτική για τη διάσπαση του εργατικού κινήματος;Θα μπορούσα να απαριθμήσω λαθεμένες ή και σκόπιμες ενέργειες άπειρες που δεν έχουν τελειωμό, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση.

Τη μεταπολίτευση;
Να σας φρεσκάρω ολίγο τη μνήμη σας; Και να σας θυμίσω μόνον και μόνον τη διαβολοσυμμαχία με τον ποιο άσπονδο εχθρό του λαϊκού κινήματος της αριστεράς με άπειρες θυσίες και ποτάμια αίματος. Τρίζουν τα κόκαλα χιλιάδων αγωνιστών που έχουν αφήσει τη ζωή τους όπου γης και σε όλα τα μπουντρούμια και ξερονήσια.Στοπ έως εδώ. Είναι πολύ μεγάλος ο πόνος.Η ηγεσία του ιστορικού και τρισένδοξου ΚΚΕ είχε όπως και η σημερινή ηγεσία έχει ιστορικότατες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα της αριστεράς και όχι μόνο. Η κατρακύλα της ιστορικής αριστεράς άρχισε στις τέσσερις Οκτώβρη 1974. Ημέρα σημαδιακή τόσο για την αριστερά αλλά και το εργατικό κίνημα. Σε τοπικό επίπεδο η συνεργασία και κοινή πορεία με τη δημοτική παράταξη Γκόντα και Σια δεν έχει αρχή και τέλος όλη την τελευταία δωδεκαετία σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση.Έχετε γελοιοποιηθεί δυστυχώς με τη συμπόρευση σας, τις ενέργειές σας και τις κοινές εμφανίσεις, και με τα όσα συμβαίνουν στην πόλη μας. Φέρετε ακέραια την ευθύνη για τα όσα τραγελαφικά και απαράδεκτα φαινόμενα στο χώρο του Δημαρχείου. Δεν υπάρχει στοιχειώδης κομματική αξιοπρέπεια;

Πως το καταντήσατε έτσι το εργατικό κίνημα!

Μα είστε τόσο κοντόφθαλμοι βρε συντρόφια και δεν είστε σε θέση να κοιτάξετε πέρα από τη μύτη σας; Έχετε βάλλει στο περιθώριο το πιο υγιές κομμάτι της πόλης μας με την τακτική και πολιτική σας Κοιταχτείτε κάποια στιγμή στον καθρέφτη της κοινωνίας που έχετε φθάσει, ειδικά σήμερα με τα όσα συμβαίνουν τόσο γύρω μας, όσο και γενικότερα στην ισοπέδωση των πάντων. Σταματείστε επιτέλους αυτή την καταστρεπτική σας πολιτική της 4ης Οκτώβρη 1974. Και ο νοών νοήτω. Αυτής της αποφράδας ημέρας με εκείνη την επαίσχυντη και ταπεινωτική δήλωση υποταγής. Για εμάς τους εναπομείναντες βετεράνους ήταν η χαριστική βολή στην αριστερά. Η ταφόπλακα του κινήματος…. Σύγχρονοι επαναστάτες του γλυκού νερού, λαϊκιστές, και διασπαστές. Σταματήστε επιτέλους τις πισώπλατες μαχαιριές στην πλάτη της κατακερματισμένης αριστεράς. Αλλά από επαγγελματίες ιδεολόγους δεν περιμένει κανείς κάτι καλύτερο. Γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η καρέκλα σας για την επιβίωσή σας. Και δυστυχώς στον επαγγελματισμό υπάρχει πάντα ο συμβιβασμός. Και σε αυτόν τον τομέα είστε αυτοί που είστε. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο.Δύο σχόλια για το υπόλοιπο κομμάτι της νέας επαναστατικής αριστεράς. Βρε λεβέντες Στέφανε και Χρηστάκη είστε ακόμη στα προνήπια πρέπει πρώτα να ενηλικιωθείτε και μετά παριστάνετε τους παγκόσμιους ηγέτες. Μπερδέψατε τα παντελόνια με τα βρακιά σας. Γίνατε δυστυχώς οι γελωτοποιοί της κοινωνίας. Η υποκρισία σας, ο άκρατος λαϊκισμός σας έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Έ πού πάτε βρε καραμήτρηδες ξυπόλυτοι στα αγκάθια; Μην γίνεστε η ουρά της παρέας Γκόντα και Σία.Δεν πιάσατε βρε λεβέντες τον πάπα από τα α/δια! Εάν δεν είχατε ιστορικά επίθετα ούτε ο γείτονας σας δεν θα σας ήξερε. Δεν πείθετε κανέναν, η στάση σας και η συμπεριφορά σας είναι αυτή που είστε. Δυστυχώς.Είναι ο καιρός να συνέλθετε και όχι να είστε οι νεροκουβαλητές του μεγαλύτερου εκπροσώπου του ντόπιου παράγοντα. Αλλάξτε Ρότα πριν είναι πολύ αργά. Μην αρμενίζετε τόσο πολύ στραβά.

Απρίλης 2011
Σωκράτης Αργυροχωρίτης

Νέα "ναυμαχία" των κατοίκων της Πέρδικας Θεσπρωτίας με ερευνητικό σκάφος της ΔΕΠΑ

Συμβαίνει τώρα!

Ξεσηκώθηκαν και πάλι πριν από λίγη ώρα οι κάτοικοι της Πέρδικας Θεσπρωτίας,όταν εντόπισαν ένα σκάφος-πλατφόρμα,να κάνει γεωλογικές έρευνες,για λογαριασμό της ΔΕΠΑ,ανοιχτά της παραλίας "Πράπα-Μάλι".Στο σημέιο έσπευσαν αμέσως δεκάδες κάτοικοι της περιοχής με αλιευτικά σκάφη και επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Σπύρο Κώστα,καθώς και τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Πέρδικας κ. Σπύρο Ζωγράφο.Οι ψαρόβαρκες των κατοίκων περικύκλωσαν το ερευνητικό σκάφος και ζήτησαν να απομακρυνθεί από την περιοχή.Αυτή την ώρα υπάρχει ένταση και στο σημείο έχουν σπεύσει δυο σκάφη του λιμενικού σώματος.

Σύσκεψη των οικονομικών υπηρεσιών για τις οφειλές των δημοτών στο Δήμο


Ευρεία σύσκεψη των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου πραγματοποιήθηκε χθες με την συμμετοχή του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Μάντη.Στόχος ήταν η πλήρης ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου, ώστε οφειλές προηγούμενων ετών να εισπραχθούν, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του Δήμου. Οι οφειλές δημοτών προς το Δήμο και την ΔΕΥΑΙ ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Προέρχονται κυρίως από τιμολόγια νερού για τη ΔΕΥΑΙ και από την μη απόδοση τελών, όπως του 0,5% επί του κύκλου εργασιών, τραπεζοκαθισμάτων, διαφήμισης και πρόστιμα κλήσεων για το Δήμο.

«Μαχαίρι» στο αστικό ΚΤΕΛ

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 20% ΣΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έχασε… χθες, 38.000 ευρώ. Και τα έχασε γιατί του ζητήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου (η οποία εκτελεί τις διαταγές του υπουργείου Οικονομικών) ουσιαστικά να μειώσει κατά 20% την αμοιβή του για τις μετακινήσεις των μαθητών.Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες της σχολικής χρονιάς του 2010, δηλαδή την περίοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.Συνολικά, το αστικό ΚΤΕΛ εκτελεί 34 δρομολόγια «αγκαζέ», τα περισσότερα πρωί-μεσημέρι προς όλες τις κατευθύνσεις του νομού, μεταφέροντας μαθητές. Η πληρωμή της εταιρίας γίνεται βάσει ενός λογιστικού τύπου, ο οποίος είναι ο ίδιος για τη συγκεκριμένη λειτουργία σε όλη τη χώρα, με βασικό κριτήριο που να μπορεί να αλλάξει τα ποσά, να είναι τα χιλιόμετρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μεταφορείς, είτε αστικά, είτε υπεραστικά λεωφορεία, είτε ταξί, ακόμα και ιδιώτες που ανέλαβαν τη δουλειά, κατηγορήθηκαν ότι «πειράζουν» τα χιλιόμετρα και τα παρουσιάζουν περισσότερα, ώστε να αυξάνεται η αποζημίωση. Το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων όμως, είναι κατηγορηματικό: «Εμείς, όταν δηλώνουμε χιλιόμετρα για το Πέραμα λόγου χάρη, δηλώνουμε πραγματικά χιλιόμετρα» λέει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής. Γενικά, η θέση των μετόχων της εταιρίας είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται «κάθετη» μείωση 20% σε όλους όσους κάνουν μεταφορά μαθητών, καθώς τα αστικά ΚΤΕΛ δεν μπορούν να «ξεγελάσουν» το κράτος και να πάρουν περισσότερα λεφτά από αυτά που τους αναλογούν. Ο κ. Μουστακλής προσθέτει ότι η εταιρία είναι αναγκασμένη να ζητήσει από τους μετόχους της ουσιαστικά, αυτή την περικοπή του 20%.Προσθέτει επίσης, ότι το αστικό ΚΤΕΛ είναι υποχρεωμένο, δεδομένων των συνθηκών, να πάρει τα χρήματα έστω και μειωμένα, καθώς έχει ανάγκη το ρευστό. «Αναγκαζόμαστε να δεχτούμε μείωση 20% μόνο και μόνο γιατί είναι υπέρογκες οι υποχρεώσεις μας» τονίζει και συμπληρώνει: «Θα αναγκαστούμε να πάμε πάλι σε δάνειο για να καλύψουμε αυτό το 20%».

Δεν πάει στο δικαστήριο

Η εναλλακτική λύση της εταιρίας δεν έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Δεν επιλέγει την προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς μέχρι να γίνει η απόφαση τελεσίδικη (και αν είναι υπέρ του ΚΤΕΛ) θα περάσει πολύς καιρός και… χρήμα. Και η εταιρία, όπως οι περισσότερες αυτή την περίοδο, αναζητούν βασικά ρευστό και όχι χρωστούμενα.Εκτός όμως από αυτά που συμβαίνουν τώρα, το αστικό ΚΤΕΛ περιμένει να δει τι θα γίνει και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με τα νέα δεδομένα και για τις μετακινήσεις. Οι διαδρομές με τις συγχωνεύσεις των σχολείων αναμένεται να είναι περισσότερες, αλλά και… ειδικές, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι συνενώσεις, καταργήσεις κ.λπ. Αρχικά, η διάθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν η μείωση κατά 35%, τελικά όμως αυτή περιορίστηκε στο 20%.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ενέκρινε το Αιολικό Πάρκο η Περιφέρεια


Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία μεταξύ άλλων γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 17,5 Mwp στις θέσεις «Ράχη Λάνη»,«Νάστος»,«Καθάρια Ράχη»,«Κολοβού» (όρη Κουρέντων) των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι οποίοι ήδη με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους είχαν γνωμοδοτήσει θετικά.Η απόφαση για το αιολικό πάρκο ήταν κατά πλειοψηφία με τη διαφωνία των τριών παρατάξεων της αριστεράς. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη με αφορμή τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή αιολικού πάρκου στα Κούρεντα, η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, χαρακτήρισε πολύ σπουδαία για την Ήπειρο την αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια αναμένει το πόρισμα για το ενεργειακό Ισοζύγιο Ηπείρου, που εκπονείται μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Περιφέρειας.

Ορίστηκε η τιμή στον επόμενο πλειστηριασμό για την ΣΒΕΚΗ


Μέτα από ένα χρόνο δικαστικών διαδικασιών,ορίστηκε τελικά η τιμή στον επόμενο πλειστηριασμό για την ΣΒΕΚΗ.Το τιμημα κατεβηκε κατα πολλου,απο την αρχικη τιμη στο ποσο του 1.000.000 ευρω .Η ημερομηνία δεν εχει γινει ακομα γνωστη.αναμενονται λοιπον επενδυτές από την Ελλάδα η το εξωτερικό για την εξαγορά του εργοστασιου.Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις απόλυσης.

Ανοιχτή προ(σ)κληση για το αύριο της ΔΩΔΩΝΗ


Καθοριστική αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την Ανάσταση και το Πάσχα για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ αφού την Τετάρτη 27 Απριλίου διεξάγεται η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και στις 29 Απριλίου η γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΤΕ.Ειδικά στη δεύτερη, είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα των Ηπειρωτών παραγωγών και όχι μόνο, αφού σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη, σε αυτήν θα ανακοινωθούν επισήμως οι προθέσεις της ΑΤΕ για τη γαλακτοβιομηχανία.Μέχρι στιγμής πάντως, πέρα από τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Πανταλάκης στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχει καμία άλλη πληροφόρηση, όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά ούτε και στο Δ.Σ. της εταιρείας. Αυτό διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Λευτέρης Κόντος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως και το Δ.Σ. περιμένει τις εξελίξεις, με την κρυφή ελπίδα ότι οι όποιες αποφάσεις θα διασφαλίζουν το μέλλον της παραγωγικής δραστηριότητας και των Ηπειρωτών παραγωγών.«Εκείνο που κυκλοφορεί είναι ότι η ΑΤΕ θα ανακοινώσει την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Ως Γιαννιώτες αν υπάρξει περίπτωση ότι η ΔΩΔΩΝΗ κλείνει, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε βίαια, όμως μέχρι τώρα δεν έχω ούτε ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, θα είμαι χαρούμενος εάν διασφαλιστεί η συνέχιση της δραστηριότητας των παραγωγών της Ηπείρου που είναι οι μόνοι που παράγουν και για τους οποίους κανείς δεν δικαιούται να πει το παραμικρό», σημείωσε αρχικά ο κ. Κόντος.

«Γιατί όχι οι ντόπιοι;»
Φυσικά, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τα οικονομικά μεγέθη που θα αναφέρονται στην τιμή πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ όπως αυτά θα οριστούν από την ΑΤΕ.
Ο κ. Κόντος πάντως αφού είπε πως ανεξάρτητα από το νέο καθεστώς, σημασία έχει να μην αλλοιωθεί η υπόσταση της ΔΩΔΩΝΗΣ, τόνισε πως είναι υπέρ μιας προοπτικής εξαγοράς της επιχείρησης από ντόπιους παράγοντες.«Εγώ είμαι προσωπικά υπέρ αυτής της λύσης. Γιατί να μην την πάρουν οι ντόπιοι αφού πωλείται; Λεφτά, για την ΔΩΔΩΝΗ, υπάρχουν ακόμη και στην κρίση. Οι άνθρωποι που θα πείσουν αυτούς που πρέπει να βάλουν τα λεφτά υπάρχουν; Η ΔΩΔΩΝΗ δικαιούται και είμαι σίγουρος ότι θα έχει ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε.

Τύχη για τη ΔΩΔΩΝΗ η
παρουσία Σταθόπουλου

Ο κ. Κόντος αναφέρθηκε τέλος και στην μεγάλη επιτυχία της γαλακτοβιομηχανίας να έχει εδώ και 2,5 μήνες στις τάξεις της ως οικονομικό σύμβουλο τον Χρήστο Σταθόπουλο, έναν επιτυχημένο επαγγελματία με πολυετή πείρα σε θέση οικονομικού διευθυντή μεγάλων εταιρειών στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας, της βιομηχανικής παραγωγής και της εμπορίας.Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης χαρακτήρισε «τύχη αγαθή» για την εταιρεία ότι έχει εντάξει στο δυναμικό της τον κ. Σταθόπουλο, κάνοντας παράλληλα λόγο για «σπέκουλα» που γίνεται από το εσωτερικό της επιχείρησης, προκειμένου να πληγεί το κύρος του νέου οικονομικού συμβούλου.«Λέγονται και γράφονται αθλιότητες. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων δε βοηθά τη ΔΩΔΩΝΗ. Είναι τύχη αγαθή για την εταιρεία που έχει τον κ. Σταθόπουλο στις τάξεις της. Τυγχάνει του σεβασμού και της αποδοχής του Δ.Σ. και των υπαλλήλων. Ο κ. Τασιούλας μετά από μια πορεία 37 ετών στην επιχείρηση δεν είναι πλέον στη ΔΩΔΩΝΗ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έγινε κάποια βίαιη αντικατάσταση ή κάποια παράνομη ή παράτυπη πρόσληψη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χρ. Σταθόπουλος:
«Τεράστιες οι προοπτικές»

Από την πλευρά του ο νέος οικονομικός σύμβουλος της επιχείρησης Χρήστος Σταθόπουλος μιλώντας στην «Ε» σημείωσε πως βρήκε τα πράγματα καλύτερα από ότι τα περίμενε προσθέτοντας με νόημα ότι οι προοπτικές για τη ΔΩΔΩΝΗ είναι εξαιρετικές και μπορούν να αξιοποιηθούν με ελάχιστες κινήσεις, βελτιώνοντας την εικόνα της εταιρείας.Σημείο αιχμής φυσικά η δυνατότητα παρουσίας των προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗΣ σε ολόκληρο τον κόσμο, την στιγμή που όπως είπε άλλοι ανταγωνιστές προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μπουν σε αυτές τις αγορές, διαθέτοντας τα προϊόντα τους στη μισή τιμή από αυτήν της ΔΩΔΩΝΗΣ.«Κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, θεωρούμε ότι είμαστε στην κορυφή της αγοράς και δεν ευτελίζουμε σε καμία περίπτωση το προϊόν μας, παίζοντας τα παιχνίδια των πολυεθνικών και των σούπερ μάρκετ. Δίνουμε τις καλύτερες τιμές στους παραγωγούς που έχουν αυτή τη στιγμή αυξημένα κοστολόγια, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση

Στο μεταξύ, η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗ προαναγγέλλει αποφασιστικό, συνεχή και δυναμικό αγώνα για να ματαιωθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Γαλακτοβιομηχανίας.Στο πλαίσιο αυτό καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων της Γαλακτοβιομηχανίας.«Ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις της ΑΤΕ, των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων και του δημόσιου πλούτου», σημειώνεται στο κάλεσμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Φτωχότεροι αλλά με αρχιτεκτονική

Περικοπές που φτάνουν το 50% μέσα σε δύο χρόνια για το Πανεπιστήμιο, αλλά και θετικές εξελίξεις για τη νέα σχολή

Στην δύσκολη οικονομική κατάσταση η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στη χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων από το κράτος, αλλά και στην εκλογή τριών νέων καθηγητών στην Αρχιτεκτονική Σχολή η οποία θα γίνει μετά το Πάσχα, αναφέρθηκε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μοιράζοντας έτσι τα «κακά» και τα «καλά» νέα που αφορούν το Ίδρυμα και που πρόκειται να συζητηθούν στη Σύγκλητο της επόμενης εβδομάδας.

Με τα μισά λεφτά
Ο κ. Αλμπάνης ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου με τις νέες περικοπές που αποφάσισε η κυβέρνηση για το 2011 στη χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι αυτή αναμένεται να κυμανθεί από 20% μέχρι και 36% σε σχέση με πέρσι, όταν οι τότε περικοπές είχαν ξεκινήσει από 15% και κατέληξαν κοντά στο 25% του προπέρσινου προϋπολογισμού.Με λίγα λόγια αν συνυπολογίσουμε το ποσοστό των δύο περικοπών τα τελευταία χρόνια, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους θα κληθεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του έχοντας στα ταμεία του τα μισά περίπου χρήματα από όσα είχε το 2009.Με αυτά τα νέα οικονομικά δεδομένα ο Πρύτανης τόνισε ότι το πανεπιστήμιο θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να κρατήσει στα ίδια επίπεδα τη φοιτητική μέριμνα και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, ψάχνοντας αλλού για περικοπές.«Πρόθεσή μας είναι σταθεί το πανεπιστήμιο όρθιο», είπε ο κ. Αλμπάνης.

Από που θα γίνουν οι περικοπές
Εύλογο ερώτημα λοιπόν είναι από πού τελικά θα γίνουν αυτές οι περικοπές ώστε και το Πανεπιστήμιο να κρατηθεί όρθιο και να μη πληγούν η φοιτητική μέριμνα και το εκπαιδευτικό έργο.Ο κ. Αλμπάνης ανέφερε μερικούς τομείς στους οποίους έχουν ήδη γίνει περικοπές αλλά και άλλους στους οποίους τα προηγούμενα χρόνια γινόντουσαν σπατάλες και πλέον πρέπει να σταματήσουν.Αυτές αφορούν τους φουσκωμένους λογαριασμούς τηλεφώνου και ρεύματος οι οποίοι σύμφωνα με τον Πρύτανη πρόκειται να μειωθούν στην πρώτη περίπτωση κατά 50%, με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και στη δεύτερη με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.Ακόμη περικοπές έγιναν και στο θέμα των προμηθειών, αφού αυτέ γίνονται πια με τη διαδικασία των διαγωνισμών και όχι με αναθέσεις όπως παλιότερα.

Έτοιμοι να υποδεχτούμε φοιτητές στην Αρχιτεκτονική

Σε αυτό το προβληματικό πλαίσιο λειτουργίας που περιέγραψε ο κ. Αλμπάνης μια είδηση που αφορά την Αρχιτεκτονική σχολή έρχεται να ελαφρύνει κάπως το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί.Έτσι μετά το Πάσχα τρεις νέες θέσεις καθηγητών πρόκειται να καλυφτούν ενώ το Πανεπιστήμιο ζητά την προκήρυξη τριών ακόμα για τη συγκεκριμένη πάντα σχολή, πάνω στην οποία θυμίζουμε έχει στηριχτεί και η ίδρυση Πολυτεχνείου στα Γιάννινα.Ο κ. Αλμπάνης σημείωσε ότι από τη στιγμή που το πρόγραμμα σπουδών έχει ήδη καταρτιστεί, η πρόσληψη των τριών καθηγητών δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να δηλώνει ευθαρσώς πως είναι έτοιμο από την επόμενη κιόλας μέρα να λειτουργήσει τη σχολή.Αυτό βέβαια εξαρτάται μόνο από τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και την απόφαση που θα πάρει να συμπεριλάβει ή όχι την Αρχιτεκτονική στο μηχανογραφικό.Πάντως, όπως φαίνεται, το κριτήριο που είχε θέσει το Υπουργείο που έκανε λόγο για την ύπαρξη κτιριακών εγκαταστάσεων προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την λειτουργία νέων σχολών, οδεύει κι αυτό προς λύση.Όχι με την κατασκευή νέου κτιρίου στο Πανεπιστήμιο, αλλά με την παραχώρηση εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών, ενός νεοκλασικού μέσα στην πόλη.«Υπάρχουν πολλές προτάσεις και τις μελετάμε», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

Παρελθόν οριστικά τα τμήματα του Αγρινίου
Οριστικά παρελθόν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πλέον τα τρία τμήματα του Αγρινίου για τα οποία υπήρξε απόφαση να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτική Ελλάδας.Θυμίζουμε ότι η ίδρυση του νέου Ιδρύματος είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά είχε παγώσει μετά από αντιδράσεις πολύ δε περισσότερο με την εφαρμογή του μνημονίου.Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν έκρυψε την ενόχλησή του με την απόφαση να προσχώρησε τελικά η ίδρυση του νέου πανεπιστημίου, λέγοντας πως αποτελεί μια αντίφαση από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την εφαρμογή του Καλλικράτη και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Η αποδέσμευση του πανεπιστημίου μας από τα τμήματα αυτά πάντως ανάγκασαν την πρυτανεία να αναστείλει προσωρινά τη χρηματοδότηση των λειτουργικών τους εξόδων αφού με τα νέα δεδομένα δε γνωρίζει αν και πότε θα του επιστραφούν.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ