Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πρώτη Ανάσταση στο Σαιτάν Παζάρι


Τοέθιμο της Πρώτης Ανάστασης αναβιώνει και φέτος στο Σαιταν Παζάρι στην Πρέβεζα.Μόλις ο Ιερέας του Αγίου Χαραλάμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση - λίγο μετά τις 8 το πρωί του Μ.Σαββάτου- στο Σαιτάν Παζάρι το γραφικό στενό της Πρέβεζας ξεσπά ένας «χαρμόσυνος» πόλεμος.Δεκάδες πήλινα αντικείμενα σπάζουν στο πλακόστρωτο ενώ οι κροτίδες που πέφτουν στέλνουν σε όλη την πόλη το χαρμόσυνο Αναστάσιμο μήνυμα.Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης διατήρησαν ακέραιο από γενιά σε γενιά οι καταστηματάρχες του μικρού δρόμου.Οι ρίζες του «χάνονται» στην εποχή της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί που διατηρούσαν μαγαζιά στην περιοχή έριχναν αυτοσχέδιες κροτίδες προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους και να μπορέσουν να γιορτάσουν ανενόχλητοι την Ανάσταση.Οι καταστηματάρχες του γραφικού στενού και δεκάδες ακόμη Πρεβεζάνοι μεγάλωσαν με το έθιμο αυτό και το διατήρησαν ακέραιο στο πέρασμα του χρόνου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δύσκολα θα ανακάμψει η τοπική αγορά

Οι ενδείξεις δεν είναι και οι καλύτερες, λένε οι έμποροι του Νομού Θεσπρωτίας

Σε... ασφυξία, οικονομική και όχι μόνο, βρίσκεται η τοπική αγορά του Νομού Θεσπρωτίας, εδώ και αρκετούς μήνες και οι ενδείξεις για πιθανή ανάκαμψη, παρά την εορτινή περίοδο που διανύουμε, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.Ναι μεν ο κόσμος επισκέπτεται τα εμπορικά καταστήματα, σε Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες και Παραμυθιά, αλλά δεν ξοδεύει, αφού η αβεβαιότητα για το μέλλον του, εργασιακό κυρίως, συνεχίζει και επιδεινώνεται με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.Οι έμποροι του Νομού εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη μέρα, αφού δεν βλέπουν...φως στο τούνελ και άρα δικαιολογημένα φοβούνται και τα χειρότερα, που μπορεί να σημαίνει και κλείσιμο των καταστημάτων.Το λαϊκό ρητό λέει ότι αν κάτι συμβεί στο σπίτι του γείτονα σου, να το περιμένεις και στο δικό σου και επομένως όταν καθημερινά κλείνουν καταστήματα σε όλο το Νομό, το ένα μετά το άλλο, δικαιολογημένα υπάρχει η ανησυχία στον καθένα μην του συμβεί κάτι ανάλογο.

Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν
Μιλώντας με εμπόρους της Ηγουμενίτσας και των Φιλιατών, η ανησυχία τους είναι κοινή. Τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Εύλογη, αφού ρευστότητα δεν υπάρχει, ενώ τα ατομικά ταμεία είναι απελπιστικά άδεια.Τι βλέπουν; Ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτεροι κρίσιμοι και παράλληλα εξαιρετικά δύσκολοι για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων που έχουν χτυπήσει κυριολεκτικά...κόκκινο και δεν βλέπουν τον τρόπο να ξεπεράσουν τον οικονομικό Γολγοθά, με την ύφεση όχι μόνο να συνεχίζει, αλλά να επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση.Κάνοντας κανείς μια βόλτα, Μεγάλη Εβδομάδα στη θεσπρωτική πρωτεύουσα τι παρατηρεί; Μαγαζιά άδεια, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους να βλέπουν πελάτες με το...σταγονόμετρο, ενώ και αυτοί δεν αγοράζουν και αν το κάνουν, αρκούνται στα απολύτως απαραίτητα.Μιλάμε για ρούχα, υποδήματα, είδη δώρων κλπ., που οι περισσότεροι τα θεωρούν είδη πολυτελείας, όταν πριν 2-3 χρόνια ο Έλληνας περίμενε το δώρο του Πάσχα για να το ξοδέψει. Πλέον αυτό έχει μειωθεί δραματικά, αν όχι εξαλειφθεί σε πολλές περιπτώσεις και παράλληλα με τις συνεχείς μειώσεις μισθών στο δημόσιο κυρίως τομέα, δεν υπάρχουν περιθώρια αγορών.

Το γιορτινό τραπέζι
Λιτό και απέριττο προβλέπεται να είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των περικοπών στον οικογενειακό προϋπολογισμό στα περισσότερα νοικοκυριά. Παρά το ότι οι έμποροι και ιδιαίτερα όσοι εμπορεύονται τρόφιμα και είδη κρέατος, με τον παραδοσιακό οβελία να πρωταγωνιστεί στο εορταστικό τραπέζι τις ημέρες του Πάσχα, έχουν ήδη ξεκινήσει τις τροφοδοσίες εδώ και αρκετές ημέρες, κινητικότητα από το καταναλωτικό κοινό, όπως τονίζουν, περιμένουν να δουν την τελευταία μέρα, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, και αυτό διότι αναγκαστικά κάποιοι θα προχωρήσουν στα απαραίτητα ψώνια για το αναστάσιμο τραπέζι.Σύμφωνα με τις τιμές στην αγορά τις γιορτινές ημέρες, μια μέση τετραμελής οικογένεια για να προμηθευτεί τα απολύτως απαραίτητα θα χρειαστεί να δαπανήσει έως και 180 ευρώ, αφού μόνο για τον παραδοσιακό οβελία το λιγότερο που θα χρειαστεί να καταβάλει είναι τουλάχιστον 75 ευρώ, με τους κρεοπώλες να ελπίζουν, όπως λένε, σε ένα θαύμα, με δεδομένη πάντα τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το καταναλωτικό κοινό.Συγκεκριμένα, η τιμή του ντόπιου οβελία άνω των 13 κιλών κυμαίνεται από 6,5-12 ευρώ το κιλό, ενώ τα ελληνικά αρνάκια γάλακτος (7-10 κιλά) κοστίζουν από 8 έως 12 ευρώ το κιλό.Στα ίδια επίπεδα, από 7-12 ευρώ, κυμαίνεται και η τιμή στο συκώτι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη γνωστή μαγειρίτσα, που η παράδοση θέλει να πρωταγωνιστεί στο γιορτινό τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης.Στην αγορά των οπωροκηπευτικών σημειώνεται μείωση της τάξης του 43%. Η αγορά πάντως χαρακτηρίζεται από επάρκεια αγαθών, ποικιλία, ποιότητα και τιμές για κάθε τσέπη, κάτι που όμως προαπαιτεί καλή έρευνα.

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά
Εντατικούς ελέγχους ξεκίνησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει του Πάσχα και της αυξημένης ζήτησης προϊόντων ζωικής προέλευσης.Μικτά συνεργεία αποτελούμενα από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και των Τμημάτων Εμπορίου και Υγείας Εμπορίου, Υγείας, πραγματοποιούν καθημερινούς ενδελεχείς αστυκτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού και κτηνιατρικού ενδιαφέροντος.Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην αποφυγή κρουσμάτων διακίνησης αμνοεριφίων που προέρχονται από τρίτες χώρες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εγκύκλιο, συστήνεται στους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες να αποφύγουν τις παράνομες σφαγές εκτός σφαγείων, γιατί η ανεύρεση τέτοιων κρουσμάτων συνεπάγεται κατάσχεση και καταστροφή των σφάγιων ζώων και ποινική δίωξη υπαίτιων.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΕΝ ΧΟΡΩ» ΑΠΟ ΤΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ TV1»


Με ένα ηπειρώτικο γλέντι δυόμιση ωρών στα «Λιθαρίτσια» θα γιορτάσει το φετινό Πάσχα με τους φίλους της παράδοσης και της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς, η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα και ο σταθμός «Ήπειρος TV1».Συμμετέχουν οι μουσικοί: Πετρολούκας Χαλκιάς, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Ηλίας Πλαστήρας, Λευτέρης Γκιώκας, Πέτρος Χαλκιάς (εγγονός), Φώτης Παπαζήκος, Διονύσης Ζώης, Γιώργος Γκόγγος, Δημήτρης Κωνσταντής,Παντελής Γκιώκας, Δονάτος Αηδόνης, Σπύρος Αλεύροντας και Θάνος Ρούμπος, ενώ τριάντα χορευτές δίνουν το δικό τους στίγμα σε αυτή τη γιορτή.Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γιωτόπουλος.Η εκπομπή θα μεταδοθεί το Μεγάλο Σάββατο στις 12.30 μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα στις 2.00 μετά το μεσημέρι.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

«Καίνε τον Ιούδα» αύριο βράδυ στην Αγιά της Πάργας


Κορυφώνεται αύριο το Μ.Πέμπτη το θείο δράμα και στην Αγιά της Πάργας αναβιώνει το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα.Από νωρίς οι νέοι της περιοχής μαζεύουν ξύλα και τα στήνουν σε σωρό στην αυλή της Αγίας Παρασκευής. Μόλις ο ιερέας σημάνει πένθιμα την καμπάνα για την Σταύρωση του Ιησού ανάβει η φωτιά στην οποία «καίγεται» ο Ιούδας.Το ίδιο βράδυ οι κάτοικοι της περιοχής φροντίζουν να είναι αναμμένα τα φώτα σε όλα τα ξωκλήσσια και τα εικονίσματα στους δρόμους του χωριού στα οποία μάλιστα «περνούν» μαύρες κορδέλλες.Στην συνέχεια οι γυναίκες του χωριού στολίζουν τον Επιτάφιο ενώ οι πιο ηλικιωμένες μένουν στην εκκλησία όλο το βράδυ συντροφεύοντας το νεκρό Ιησού.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ


Αγροτοκτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι
Η προσχεδιασμένη από καιρό απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ πλησιάζει στην υλοποίηση με αφορμή το μνημόνιο.Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμφωνούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΛΑΟΣ, ΣΥΝ. Είναι η αντιλαϊκή πολιτική του σαρώνει τα όποια δικαιώματα απόμειναν και οδηγεί τη λαϊκή οικογένεια σε φτώχεια και εξαθλίωση.Βοήθεια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ προσφέρουν με την κοινή πρότασή τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στελέχη και παράγοντες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του ΝΑΡ για να πάει η ΔΩΔΩΝΗ στους «φυσικούς φορείς», εννοώντας δήθεν τους συνεταιρισμούς και τους κτηνοτρόφους. Η θέση αυτή είναι συνειδητή παγίδα και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, κάνοντας συνυπεύθυνους τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς. Πλάτη βάζουν και οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων που στηρίζουν την πολιτική της Ε.Ε. και της μετατροπής των συνεταιρισμών σε Α.Ε.Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και άμεσες : στους κτηνοτρόφους με μείωση της τιμής παραγωγού στο γάλα, στους καταναλωτές με αύξηση της τιμής προϊόντων γάλακτος και παραπέρα χειροτέρευση της ποιότητας διατροφής αφού οι επιχειρήσεις εισάγουν γάλα σκόνη και υποπροϊόντα γάλακτος, στους εργαζόμενους με απολύσεις, ελαστικές μορφές απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας, στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της αγροτοκτηνοτροφίας χωρίς άλλη επαγγελματική διέξοδο.

Ήδη για την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ συνεδριάζει η Γ.Σ. των μετόχων στις 27/4/11. Αντίστοιχη συνεδρίαση έχει η ΑΤΕ στις 29/4/11 για το ιδιοκτησιακό των θυγατρικών της επιχειρήσεων (ζάχαρη, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ).Ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις της ΑΤΕ, των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων και του δημόσιου πλούτου.Με τον αγώνα μας να ανοίξουμε προοπτική για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης, κόντρα στα μονοπώλια και την εκμετάλλευση της πλουτοκρατίας, για πραγματική φιλολαϊκή πολιτική.Η παραγωγή εγχώριων τροφίμων, φτηνών και ποιοτικών μπορεί να γίνει με την κοινωνικοποίηση της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων και μεταποίησης που θα παράγουν όχι για το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά για τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Με κεντρικό σχεδιασμό, καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς μικρομεσαίων αγροτών που μπορεί να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού.Δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε τον αγώνα μας στους πολιτικούς και τους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ούτε στις ξεπουλημένες ηγεσίες των συνεταιριστικών οργανώσεων που συγκροτούνται από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΝΑΡ. Είναι ευθύνη των αγροτοκτηνοτρόφων και των εργαζομένων να μην γίνουμε πλέον συνυπεύθυνοι στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση.Ο αγώνας μας θα είναι αποφασιστικός, συνεχής και δυναμικός για να ματαιώσουμε την αντιλαϊκή επίθεση και το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ.Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και το λαό της Ηπείρου σε αγώνα ζωής.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΗ,
10π.μ. ΣΤΗ ΔΩΔΩΝΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού


Yπεγράφη χθες το μεσημέρι μεταξύ του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαίλη και της αναδόχου εταιρίας η σύμβαση κατασκευής του Βρεφονηπιακού Σταθμού ο οποίος θα ανεγερθεί στην περιοχή του Υδατόπυργου παρέχοντας υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας στα νήπια αλλά και ουσιαστική υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς της πόλης.Η δημοπράτηση του κτιρίου έγινε το Νοέμβριο του 2010 και ο προυπολογισμός του ανέρχεται στα 2.700.000 χιλ.ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν 28 βρέφη και 100 νήπια.Την μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου της Πρέβεζας ενώ καταληκτική ημερομηνία παράδοσης είναι η 20η Απριλίου του 2013.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης τονίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς και πρότυπες υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας στα βρέφη και τα νήπια της πόλης.

Βραχνάς η απλήρωτη δουλειά Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΑΔ


Στο μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους απλήρωτους εδώ και μήνες φαρμακοποιούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα. Οι οφειλές του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, του ΟΠΑΔ, αποτελούν μεγάλο βραχνά και για τις δύο επαγγελματικές ομάδες. Για αρκετά μέλη των ομάδων αυτών τίθεται πια και θέμα επιβίωσης, με τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρίες να έχουν συσσωρευτεί.Μετά λοιπόν την πρόσφατη κινητοποίηση των φαρμακοποιών, που ανέστειλαν την επί πιστώσει χορήγηση στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, στον ίδιο χορό μπήκαν από και οι ιδιώτες γιατροί, η πλειοψηφία αυτών τουλάχιστον. Στα Γιάννενα πολλοί ιδιώτες γιατροί σταμάτησαν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους από τις 11 Απριλίου. Η κινητοποίηση αυτή δεν έχει ευαισθητοποιήσει ακόμα ούτε τον ΟΠΑΔ ούτε το υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους εδώ και 18 μήνες. Οι πιο χαμένοι της όλης ιστορίας είναι βέβαια οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι αν και έχουν καταβάλει μέσω των μισθών τους κανονικά τις εισφορές τους στον ΟΠΑΔ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψή τους στον γιατρό. Παραμένει άγνωστο μέχρι πότε θα συνεχιστεί η κινητοποίηση των γιατρών. Επί της ουσίας, όμως, δεν έχουν να χάσουν να τίποτα, από τη στιγμή που δεν βλέπουν τον ΟΠΑΔ να εκταμιεύει χρήματα.Σημειωτέον ότι στα Γιάννενα δεν συμμετέχουν στην αναστολή της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Δημοσίου όλοι οι γιατροί. Στη γενική συνέλευση, η οποία είχε πραγματοποιηθεί, ήταν αρκετοί που διαφώνησαν για διάφορους λόγους και συνεχίζουν να δέχονται ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ κανονικά. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δερματολόγοι Γαμβρούλια Χρ., Φώτος Ευάγ., Τσιούρη Γ., Ορφανίδου Αν., Σμπήλιας Στ., Πρίντζης Σπ., Χαβέλας Χαρ., Τσίκος Ελ., Φραγκίδου Μ., Πουτέτσης Π., Παναγιωτίδου Ιοκ., Γιαννοπούλου Θ., Ζώη Ουρ., οι κυτταρολόγοι Δαμαλά Κ., Σιόντη Αλ., Τσάνου Ελ., οι γυναικολόγοι Καραμπίνα Ελ., Παπαδοπούλου Αφρ., Παπανδρέου Λ., Σακκά Β., Τσουμελέκα Ειρ., Χυτηρίδης Αν., οι νευρολόγοι Βερβίρη Σ., Παπαδοπούλου Ν., Παπαρούνας Κων., Δούμα Λ., Κασκάνη Κ., Νάσιος Γρ., Γιαννοπούλου Μ., οι ορθοπαιδικοί Γκαρτζονίκας Δημ., Δρούγιας Χρ., Ζαχαρής Κ., Κεφάλας Αθ., Κιτσούλης Παν., Κολτσίδας Χρ., Κωτσόβολος Η., Παπακώστας Θ., Σιαράβας Σπ., Σταυρόπουλος Αθ., Πάκος Αιμ., Φώτος Κ., Χαρίτος Χρ., οι παθολόγοι Τσιάμη Ελ., Γιαννακάκης Ι., Καράμπαλη-Νταλαμάγκα Σ., Ευταξίας Δημ., Νταλαμάγκας Β., οι παιδίατροι Βρυώνης Γ., Γεωργιάδης Ι., Γκέκας Κ., Γρίβα Ευαγ., Δημητριάδου Στ., Δρίμτζια Αικ., Ζιάβρου Αικ., Καζάκου Έλ., Καραγιαννίδου Κρ., Κιούρα Αικ., Κοσμάς Η., Λάμπρου Αλ., Μαρκεσίνης Ι., Μπασιώτη Μ., Μπενέκος Π., Μπέσης Σ., Μωυσιάδη Αικ., Οικονόμου Ελ., Οικονόμου Ευάγ., Παππά Αργ., Παπαδημητρίου Φ., Παπαευσταθίου Ι., Πρέντζας Κ., Ριζίκ Αντ., Σαούγκος Ν., Σέρμπης Αν., Φίνου Σ., Χαντζιάρα Ευθ., οι ρευματολόγοι Γεωργιάδης Αθ., Δήμου Γ., Νίκας Σπ., Τάκαλου Ι., Ψύχος Δημ., Τζιάλλα Δ., οι ωτορινολαρυγγολόγοι Γκόλας Ευάγ., Ειντ Άνταμ, Ζιάβρα Ν., Κοντογιάννης Ν., Νούσια Χρ., Παπανικολάου Παν., Παππά Παρ., Πίκος Άγγ., οι ψυχίατροι Δάλλα Μ. και Παππά Χρ., η χειρουργός Μουτεσίδου Κυρ., ο γιατρός γενικής ιατρικής Γεωργόπουλος Κ. και η γιατρός φυσικής ιατρικής Κλείτσα Ελ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σύσκεψη για τις ανείσπρακτες οφειλές


Ευρεία σύσκεψη των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Μάντη.Στόχος ήταν η πλήρης ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου, ώστε οφειλές προηγούμενων ετών να εισπραχθούν.Να σημειωθεί ότι τα χρέη συμπολιτών προς το Δήμο και την ΔΕΥΑΙ ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Προέρχονται κυρίως από τιμολόγια νερού για τη ΔΕΥΑΙ και από την μη απόδοση τελών, όπως του 0,5 επί του κύκλου εργασιών, τραπεζοκαθισμάτων, διαφήμισης και πρόστιμα κλήσεων για το Δήμο.Από τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες προκύπτει ότι υπάρχει μία κατηγορία μεγαλοοφειλετών, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα για την εξόφληση των υποχρεώσεών τους προς το Δήμο.«Υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι απολύτως συνεπείς και καταβάλλουν τις οφειλές τους στο Δήμο. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν πληρώνουν. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο και έντιμο. Όσοι έχουν υποχρεώσεις προς το Δήμο πρέπει να τις τακτοποιήσουν και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων στη Βουλή


Ερώτηση για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σταύρος Καλογιάννης.Στην Ερώτησή του ο κ. Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:•Εάν προτίθενται να προχωρήσουν στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.•Εάν προτίθενται να προωθήσουν την ένταξη των αποφοίτων του Τμήματος στο ΤΕΕ.

ΠΑΣΧΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΔΟΛΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο πρώην Πρωθυπουργός, για ακόμη μια χρονιά, θα γιορτάσει με τους ακρίτες της Ηπείρου, χωρίς συνοδούς πολιτικούς!

Για μια ακόμη χρονιά ο Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα επέλεξαν να περάσουν τις Άγιες ημέρες του Πάσχα στο ακριτικό Δολό, το μικρό γραφικό χωριό του Πωγωνίου, αγαπημένο προορισμό τα τελευταία χρόνια της οικογένειας Καραμανλή.Ο πρώην Πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει στα Γιάννινα, οδικώς από την Αθήνα, αύριο Μ. Πέμπτη το απόγευμα και αμέσως θα κατευθυνθεί στο Δολό, όπου θα εγκατασταθεί στον εκεί γνωστό Ξενώνα του Χριστόφορου και της Μαριάννας Κωσταρά, για τον οποίο, όπως ο ίδιος λέει, νιώθει σαν το σπίτι του!

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ…Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το ζεύγος Καραμανλή και τα παιδιά τους Αλίκη και Αλέξανδρο, θα συνεορτάσουν το Πάσχα και οι γονείς της Νατάσας, η αδελφή της με την οικογένειά της και μάλλον δυο ακόμη ζευγάρια από την Θεσσαλονίκη. Ο πρώην Πρωθυπουργός επιθυμεί να περάσει λίγες μέρες αυστηρά οικογενειακά, μακριά από τα γνωστά και… θορυβώδη πολιτικά κέντρα των Αθηνών.Οι ολιγοήμερες διακοπές της οικογένειας Καραμανλή και των φίλων της, θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα, οπότε και θα επιστρέψουν στην… έδρα τους.

ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ… Κατά την εδώ παραμονή του ο πρώην Πρωθυπουργός και η συνοδεία του, θα γιορτάσουν την Ανάσταση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Δολού, όπως και κατά τις προηγούμενες επισκέψεις του, ενώ μεθαύριο Μ. Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσκυνήσουν και θα ακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου στην Πωγωνιανή. Ενδέχεται, ανήμερα του Πάσχα να επισκεφθούν και το συνοριακό Στρατιωτικό Φυλάκιο Δρυμάδων.Ο Κ. Καραμανλής, όπως και τις άλλες φορές, αναμένεται να πραγματοποιήσει τους πρωινούς και απογευματινούς περιπάτους του στο γειτονικό δάσος του χωριού, να περάσει και πάλι το φαράγγι Κουβαρά, αλλά και να επισκεφθεί την κτηνοτροφική μονάδα που διατηρεί στη περιοχή ο Χριστόφορος Κωσταράς. Είναι αμφίβολο εάν κατά την φετινή επίσκεψή του πραγματοποιήσει άλλες επισκέψεις και συναντήσεις εκτός Δολού, όπως έκανε τις άλλες φορές.

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ…Τα πάντα στο όμορφο Δολό, με τους 10 μόλις μονίμους κατοίκους του, είναι έτοιμα για να υποδεχθούν την οικογένεια Καραμανλή και τους φίλους της. Ο Χριστόφορος και η Μαριάννα τα έχουν φροντίσει όλα με κάθε λεπτομέρεια, τόσο εντός του μοναδικού παραδοσιακού Ξενώνα, όσο και εκτός αυτού. Πεντακάθαρα τα γύρω από τον Ξενώνα γκαλντερίμια, ανθισμένα λουλούδια στα παρτέρια και περιποιημένους κήπους, κατάφωτη η μικρή πλακόστρωτη πλατεία, λαμπερή και στολισμένη η εκκλησία… Όλα έτοιμα για να υποδεχθούν τους δημοφιλείς υψηλούς επισκέπτες, που θα γιορτάσουν την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης με τους λιγοστούς ακρίτες του Πωγωνίου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε Τουριστικές Εκθέσεις


Το χρονικό διάστημα 6-12/5/2011 διοργανώνεται στη Λευκωσία η 36η Διεθνής Έκθεση Κύπρου. Για τη φετινή χρονιά, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, που είναι υπεύθυνος για την ελληνική συμμετοχή, έχει αποφασίσει να δώσει έμφαση στην προβολή των προϊόντων της ελληνικής περιφέρειας. Για το λόγο αυτό διαθέτει δωρεάν στις Περιφέρειες της χώρας εκθεσιακό χώρο, για να προβάλουν τα προϊόντα τους.Για την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει ρόλο συντονιστή για το όλο εγχείρημα, ο χώρος αυτός είναι ένα εξοπλισμένο περίπτερο 30 τ.μ. Στο χώρο αυτό θα είναι δυνατή η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών προϊόντων της περιοχής μας και παράλληλα οι επαγγελματίες που θα συμμετάσχουν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν επαφές με εκπροσώπους της κυπριακής αγοράς.Για περισσότερες πληροφορίες και για συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Επιμελητήρια της Ηπείρου.

Στην “2ο AGRO QUALITY FESTIVAL”
Η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να συμμετάσχει στο “2ο AGRO QUALITY FESTIVAL”, που διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων το χρονικό διάστημα 13-15/5/2011 σε κοινό περίπτερο με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια της περιοχής, με στόχο την κοινή προβολή των αγροτικών προϊόντων των δύο περιοχών, που άλλωστε παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες.Είναι μια έκθεση για την προβολή των ποιοτικών αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας, που διοργανώνεται από την επιστημονική εταιρεία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η δε επισκεψιμότητά της ξεπερνά τις 30.000 άτομα.Επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου θεωρεί τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως μια ευκαιρία προώθησης, προβολής και γενικότερα ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, θα φιλοξενήσει δωρεάν στο περίπτερό της τους επαγγελματίες που επιθυμούν να συνοδέψουν την αποστολή.Για το σκοπό αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα Τμήματα Τουρισμού των Περιφερειακών Ενοτήτων ως τις 6-5-2011.

Aπάντηση Χρήστου Παπουτσή για την κατάσταση στην Ηγουμενίτσα


Δεν υφίσταται ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην Ηγουμενίτσα εκτιμά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλου για το πρόβλημα με τη συσσώρευση λαθρομεταναστών στην περιοχή. Αδύνατη κατά τον υπουργό η σύλληψη για κάποιους από τους μετανάστες που κινούνται πέριξ του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, διότι «ικανός» αριθμός κατέχει δελτία κατάθεσης αιτήματος ασύλου.Σε έγγραφό του που απέστειλε στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του κ. Βελόπουλου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Θεσπρωτία, ο κ. Παπουτσής ενημερώνει ότι στη χώρα λειτουργούν 58 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης εκ των οποίων 31 υπηρεσίες δραστηριοποιούνται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας. Ειδικά για τον λιμένα Ηγουμενίτσας, που αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας προς την Ευρώπη, ο υπουργός αναφέρει ότι οι αλλοδαποί συγκεντρώνονται κατά ομάδες κοντά στο λιμάνι, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του Λαδοχωρίου-Γραικοχωρίου του δήμου Ηγουμενίτσας, διαμένοντας σε πρόχειρα καταλύματα (παραπήγματα) ή εγκαταλελειμμένες οικίες με απώτερο στόχο να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ιταλία.Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επικαλείται δημοσιεύματα αλλά και παράπονα των κατοίκων της Ηγουμενίτσας ότι η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες έχει από πολλού «ξεφύγει», με καθημερινό το φαινόμενο των αιματηρών συμπλοκών μεταξύ των λαθρομεταναστών για τον «έλεγχο» συγκεκριμένων περιοχών. Το πλέον ανησυχητικό, τονίζει ο κ. Βελόπουλος, αποτελούν οι προβλέψεις της FRONTEX για τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνουν λόγο για 3.000 λαθρομετανάστες στην περιοχή. Πρόσφατα κάτοικοι και φορείς προχώρησσαν σε αποκλεισμό του λιμένος εξωτερικού της Ηγουμενίτσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διογκούμενο πρόβλημα των λαθρομεταναστών.

Αύξηση της δραστηριότητας
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο νομό Θεσπρωτίας, δόθηκαν εκ νέου εντολές «για αύξηση της δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας τους, για την πρόληψη και αποτροπή και σε συντρέχουσα περίπτωση, την καταστολή κάθε μορφής εγκληματικής δράσης και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την οργανωμένη-παράνομη διακίνηση μεταναστών». Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή ειδικότερων σχεδίων μεταναστατευτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.Επιπλέον, αναφέρεται, έχουν ενταθεί οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έχει ενισχυθεί η συνεργασία τους με συναρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του εσωτερικού και του εξωτερικού με στόχο τη θωράκιση όλων των λιμένων και πιθανών σημείων εισόδου μη νόμιμων μεταναστών ανά την επικράτεια, όπως οι λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Ρόδου, Ηρακλείου κλπ.«Η προσπάθεια αναμόρφωσης του εθνικού συστήματος ασύλου, η αναβάθμιση των συνθηκών πρώτης υποδοχής, καθώς και η καθιέρωση των νέων διαδικασιών επιστροφών συγκροτούν μια σύγχρονη, συνεκτική, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη πολιτική ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει ότι με την ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συγκροτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή οι παρεμβάσεις στα αρδευτικά έργα


Με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν:Ο διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων του έργου: «Επισκευή Αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς» προϋπολογισμού 100.000 ευρώ με Φ.Π.Α. καθώς και η διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών για τα έργα:
- Επισκευή καταθλιπτικού αγωγού Α4 Ροδοτοπίου, με προϋπολογισμό 32.000 ευρώ.
- Αποκατάσταση αρδευτικού Λίθινου, με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ.

Νεκρός βρέθηκε ο 60χρονος που είχε εξαφανιστεί στην Άρτα


Νεκρός βρέθηκε αργά το μεσημέρι, ο εξηντάχρονος που είχε εξαφανιστεί εδώ και δέκα ημέρες περίπου από το χωριό του στην Άρτα.Η σωρός του άτυχου 60χρονου εντοπίστηκε σε αύλακα κοντά στο χωριό του. Η σορός μεταφέρθηκε στα Γιάννινα, προκειμένου να διενεργηθεί γίνει νεκροψία – νεκροτομή ώστε να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος και η αιτία του θανάτου του.

Να προωθηθούν σε κέντρα φιλοξενίας οι μετανάστες ζητά ο Αλέκος Καχριμάνης


Επικοινωνία με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριο Οικονόμου είχε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης για το θέμα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα.Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Αρχηγό για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα επιδεινωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα σε Κέντρα Φιλοξενίας οι μετανάστες που σήμερα διαβιούν περιμετρικά του λιμένος Ηγουμενίτσας.Εντωμεταξύ συνάντηση με τον Υπαρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο κ. Ιωάννη Ραχωβίτσα είχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο οποίος ζήτησε ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και αντιμετώπιση του προβλήματος άμεσα. Ταυτόχρονα η Επιτροπή αγώνα των κατοίκων έχει εξαγγείλει και νέα κινητοποίηση στο λιμάνι το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαΐου.

Στα Γιάννενα ο Κάρολος Παπούλιας


Στα Γιάννενα θα βρίσκεται τη Μεγάλη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, όπου και θα παρακολουθήσει την ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου στο Νησάκι των Ιωαννίνων. Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γιορτάσει το Πάσχα στο Ναυτικό Σταθμό Κέρκυρας.

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι αποφάσεις για την οριοθέτηση πλημμυροπαθών περιοχών σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία


Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τις οριοθετήσεις περιοχών για την αποκατάσταση ζημιών από τις κατολισθήσεις του 2010 της Π.Ε. Ιωαννίνων και αποκατάσταση ζημιών,από τις πλημμύρες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010 στις Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Ειδικότερα οι περιοχές που οριοθετήθηκαν ως πληγείσες από κατολισθήσεις στην Π.Ε. είναι οι εξής: Δροσοχώρι, Δαφνούλα, Μουζακαίοι, Μάζια, Χρυσοβίτσα, Ανήλιο, Άρδοση, Σιστρούνι, Σενίκο, Πολύγυρος, Ιτέα, Πράμαντα, Ελληνικό, Δελβινακόπουλο, Ελεύθερο, Πλαγιά.Στι περιοχές που οριοθετήθηκαν ως πληγείσες από τις πλημμύρες είναι οι εξής:
Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων: Ελεούσα, Βουνοπλαγιά, Περάτη, Κουκλέσι, Μουσιωτίτσα, Πέραμα, Αμφιθέα, Πεδινή, Κατσικά, Βασιλική, Δροσοχώρι, Καστρίτσα, Κουτσελιό, Λογγάδες, Μουζακαίοι, Χαροκόπι, Ανατολή και Νήσος.
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας: Γλυκή, Βρυσέλα, Κυπάρισσος, Κορίτιανη.Αρμόδια Υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Ν. Κοζάνης. Για την υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, ορίστηκε ημερομηνία έξι μηνών από τη δημοσίευση των αποφάσεων στο Φ.Ε.Κ, που έγινε στις 04/04/2011.

Στην Ήπειρο θα βρεθεί ξανά ο Σταύρος Μπένος


Στην Ηπειρο θα βρεθεί και πάλι-δύο χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη- ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.Ο κ .Μπένος θα ξεκινήσει την περιοδεία του από τα Ιωάννινα όπου θα βρεθεί την Πέμπτη 5 Μαίου και θα παραστεί σε σύσκεψη στην Περιφέρεια με θέμα τα Αρχαία Θέατρα.Αμέσως μετά θα επισκεφθεί τοΑρχαίο Θέατρο της Δωδώνης ενώ στις 2 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.Την Παρασκευή 6 Μαίου θα βρίσκεται στο Δημαρχείο Φιλιατών και μετά την επίσκεψή του στο θέατρο Γιτάνων θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.Το Σάββατο 7 Μαίου ο Σταύρος Μπένος θα βρίσκεται στην Πρέβεζα και αφού επισκεφθεί διαδοχικά τα αρχαία θέατρα της Κασσώπης και της Νικόπολης θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη και αμέσως μετά θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο αρχαιολογικό μουσείο.Η επίσκεψη του Σταύρου Μπένου στην Ηπειρο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Μαίου με επίσκεψη στο Δημαρχείο της Αρτας και το Αρχαίο θέατρο Αμβρακίας ενώ μετά το τέλος των συναντήσεών του θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο αρχαιολογικό μουσείο.Το «Διάζωμα» είναι μια κίνηση πολιτών που ιδρύθηκε το 2008 και έχει ως στόχο της την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, ωδείων, σταδίων και αμφιθεάτρων .Στην κίνηση αυτή συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη 275 κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας από τον χώρο της αρχαιολογίας, από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο καθώς και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο επίκεντρο η ενέργεια


Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ της ΔΕΗ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, και τον Πρόεδρο του ΚΑΠΕ, Ματθαίο Σανταμούρη.Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)».Με αντικείμενο την αποτίμηση των παρεμβάσεων στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 πραγματοποιήθηκε χθες άτυπη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, προχωρά η μελέτη για το εάν είναι βέλτιστο να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ και τι μέλλει γενέσθαι με την "option" της ΔΕΗ. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μετά από το Πάσχα και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό της πώλησης θα γίνει εντός του 2011.Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για τον ΟΤΕ, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να προσληφθούν οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη παρέστησαν και εκπρόσωποι της γαλλικής PMU (γαλλικός ιππόδρομος, με τζίρο 9,5 δισ. ευρώ), δηλώνοντας ουσιαστικά «παρόντες» στη διεκδίκηση του ΟΔΙΕ.Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ εντός του έτους, η πώληση έως 31% της ΔΕΠΑ το 2011, η πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΛΑΡΚΟ εφέτος, η διάθεση μετοχών έως 17% της ΔΕΗ το 2012 (με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ), καθώς και η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ.

Πάνω από 200 νεκρούς ...συνταξιούχους εντόπισε το ΙΚΑ!!!


Διακόσιους σαράντα τέσσερις συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους, έχουν εντοπίσει οι μέχρι στιγμής έλεγχοι του ΙΚΑ στα υποκαταστήματα της χώρας, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών Ν. Νικολόπουλου, Θ.Καράογλου και Α. Καριπίδη, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.Πρόκειται για περιπτώσεις εξαπάτησης του Ταμείου και των ασφαλισμένων του από συνδικαιούχους σε λογαριασμούς συντάξεων του ΙΚΑ, οι οποίοι ακόμη και για χρόνια μετά το θάνατο των δικαιούχων, συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα συστηματικούς ελέγχους στα αρχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκινώντας από όσους έχουν γεννηθεί προ του 1922.Μέχρι στιγμής οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί σε 38 υποκαταστήματα και από τις 1.669 περιπτώσεις ενηλίκων που εντοπίσθηκαν είχαν αποβιώσει οι 244 χωρίς να έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, οπότε και οι συντάξεις συνέχισαν να εισπράττονται από τους συγγενείς τους.Το ΙΚΑ απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δοθεί παράνομα ως παροχές, όμως σε 13 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση επιστροφής των ποσών αυτών οπότε και εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις.Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται είσπραξη παροχών μετά το θάνατο του συνταξιούχου, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος εφαρμόζουν τις γνωμοδοτήσεις του Δ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 431/2001) και του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του ΙΚΑ (αρ.5362/28.5.2008), εκδίδουν καταλογιστικές αποφάσεις κατά των συδικαιούχων του κοινού λογαριασμού ή των κληρονόμων του αποβιώσαντος συνταξιούχου και προχωρούν σε διαδικασίες είσπραξης των ποσών που αντιστοιχούν στις συντάξεις που δόθηκαν μετά θάνατον.

Σε οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΙΚΑ η θεώρηση βιβλιαρίων και η πληρωμή παροχών


Σε οποιοδήποτε υποκατάστημα θα μπορεί εφεξής ο κάθε ασφαλισμένος και συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να θεωρεί τα βιβλιάρια υγείας και να πληρώνει παροχές ασθενείας χωρίς να εξετάζεται ο τόπος κατοικίας ή απασχόλησής του, όπως ανακοίνωσε τη Μ.Τρίτη το Ίδρυμα.Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες παροχές ασθενείας, που, λόγω της φύσης τους, «συνδέονται με συγκεκριμένο υποκατάστημα», αναφέρει το ΙΚΑ, όπως εκείνες που χρειάζονται προηγούμενη γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής (ΑΥΕ ή ΒΥΕ), καθώς και οι αποφάσεις απόδοσης δαπάνης έκτακτης νοσοκομειακής περίθαλψης.Για τη χορήγηση των παραπάνω παροχών, αρμόδιο ορίζεται το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου και συνταξιούχου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. (π.χ. γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής για είδη πρόσθετης περίθαλψης υψηλού κόστους, π.χ. αναπηρικά αμαξίδια).Η δυνατότητα αυτή, σε συνδυασμό με τη νέα διαδικασία πληρωμής των παροχών ασθενείας, με πίστωση τραπεζικών λογαριασμών, στοχεύει να συμβάλλει σημαντικά στην απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης παροχών ασθενείας.Ο ασφαλισμένος ή ο συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορεί να υποβάλει τα δικαιολογητικά για πληρωμή σε οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιθυμεί και να πιστώνεται στη συνέχεια, ο τραπεζικός λογαριασμός του, με στόχο τη διευκόλυνσή του.

Διακόπτει ο ΟΑΕΕ το Μάιο την καταβολή σύνταξης σε ασφαλισμένους που δεν έχουν απογραφεί!


Σε αναστολή της σύνταξης όσων συνταξιούχων δεν έχουν απογραφεί, θα προχωρήσει από την 1η Μαΐου ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.Με ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός ενημερώνει τους αναπόγραφους συνταξιούχους, ότι θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε τράπεζα της επιλογής τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της απογραφής.

Στους ρυθμούς του Πάσχα η αγορά


Σε πλήρη ετοιμότητα θα βρίσκεται από αύριο η Τροχαία με έκτακτα μέτρα για την πασχαλινή έξοδο, η οποία, παρά την οικονομική κρίση, αναμένεται να είναι μεγάλη σε σχέση με πέρσι, καθώς η φετινή γιορτή προβλέπεται πιο ανοιξιάτικη από την περσινή, αν και ο καιρός για την ώρα δεν φαίνεται να έχει εγκλιματιστεί με την εποχή.Αυξημένη κατά πολύ είναι και η πληρότητα σε τρένα, αεροπλάνα και πλοία, σε ποσοστό που πλησιάζει και το 90%, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, αν και θα πρέπει να υπολογισθούν και οι επιβάτες της τελευταίας στιγμής.Με έκτακτα δρομολόγια, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα επιχειρήσουν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση για θέσεις που παρατηρείται τις ημέρες του Πάσχα, κυρίως τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή, καθώς το συγκεκριμένο μέσο θεωρείται από τα πιο φτηνά.Την ίδια ώρα εντατικοί έλεγχοι διεξάγονται στην αγορά από αρμόδιους φορείς, σε θέματα ποιότητας των προϊόντων, που έχουν αυξημένη ζήτηση.Αρκετές παραβάσεις με ανακριβείς και παραπλανητικές ενδείξεις σε πινακίδες κρεάτων, ψαριών, οπωρολαχανικών, ξηρών καρπών, καθώς και σε καταστήματα εστίασης εντόπισαν τα συνεργεία ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία, έχει διαπιστωθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την τιμή, τη χώρα προέλευσης και το είδος του προϊόντος, και έχουν παρατηρηθεί επίσης συχνές αλλαγές ενδείξεων σε πινακίδες και «ψιλά γράμματα» στα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.Την προσοχή των καταναλωτών για την αγορά παιχνιδιών, εφιστούν καταναλωτικές οργανώσεις και το κέντρο ασφαλούς διαδικτύου, καθώς, όπως επισημαίνουν, ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των παιδιών, από ακατάλληλα και επικίνδυνα «φυσικά» και ηλεκτρονικά παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά.Τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν απαραιτήτως την ειδική σήμανση CE, σήμα πιστοποίησης τήρησης των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να αποφεύγεται η αγορά παιχνιδιών από πλανόδιους πωλητές ή από καταστήματα αμφιβόλου ποιότητας, ενώ άκρως επικίνδυνη είναι και η αγορά παιχνιδιών που δεν απευθύνονται στην ηλικία του παιδιού, με υπαιτιότητα του καταναλωτή.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για την αγορά παιχνιδιών εν όψει Πάσχα


Την προσοχή των καταναλωτών για την αγορά παιχνιδιών, εν όψει του Πάσχα, εφιστούν καταναλωτικές οργανώσεις και το κέντρο ασφαλούς Διαδικτύου, καθώς όπως επισημαίνουν ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των παιδιών από ακατάλληλα και επικίνδυνα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά.Έτσι, λοιπόν:
Τα παιχνίδια θα πρέπει να φέρουν απαραιτήτως την ειδική σήμανση CE, σήμα πιστοποίησης τήρησης των προδιαγραφών της ΕΕ.
Πρέπει να απαγορεύεται η αγορά παιχνιδιών από πλανόδιους πωλητές ή από καταστήματα αμφιβόλου ποιότητας.
Είναι άκρως επικίνδυνη η αγορά παιχνιδιών που δεν απευθύνονται στην ηλικία του παιδιού με υπαιτιότητα του καταναλωτή.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηριστεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information).Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες.Στόχος του είναι, να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:
Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD, ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.
Τον χαρακτηρισμό του περιεχομένου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD. Ενημερώνουν τον αγοραστή εάν το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός:
Για το online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις, σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών.Ειδικότερα,δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

Στα...αζήτητα οι παλιοί σταθμοί του ΚΤΕΛ

Δυο χρόνια χωρίς κανένα ενδιαφέρον για μίσθωση

Δυο και πλέον χρόνια μετά την μεταφορά του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην λεωφόρο Παπανδρέου, οι πρώην μισθωμένοι σταθμοί του στις οδούς Ζωσιμαδών και Μπιζανίου παραμένουν αναξιοποίητοι από τους πολλούς ιδιοκτήτες των ακινήτων.Η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανής, σκουπίδια, πρόχειρη περίφραξη και μια πινακίδα «ενοικιάζεται».Βέβαια, πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση και δεν αφορά κάποιον φορέα του δημοσίου ή το δήμο, ωστόσο πρέπει να επιδειχθεί ενδιαφέρον, τουλάχιστον για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των χώρων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και δεν αποτελούν και την καλύτερη εικόνα για την πόλη.Και την μακρά περίοδο που στεγάζονταν το ΚΤΕΛ αρνητική ήταν η εικόνα, με τα ακαλαίσθητα κτίρια, όμως τώρα η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη και την βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, οι επαγγελματίες και καταστηματάρχες της περιοχής και οι μαθητές και καθηγητές στο 1ο γυμνάσιο σε ότι αφορά το κτίριο στη Ζωσιμαδών. Παρόμοια η κατάσταση και στα κτίρια στην οδό Μπιζανίου.

Δεν βρέθηκε μισθωτής
Η προσπάθεια των 268 συνιδιοκτητών να βρουν νέο μισθωτή για τα ακίνητα αυτά, έπεσαν ως τώρα στο κενό, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης που δεν επιτρέπει ανοίγματα αυτή την εποχή, αφετέρου του γεγονότος ότι πρόκειται για παλιά κτίρια που απαιτούν αρκετά χρήματα για να στεγάσουν επιχειρήσεις ή καταστήματα.Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόσκληση για ενοικίαση δεν υπήρξε ανταπόκριση, αφού δεν κατατέθηκε ούτε μια σοβαρή πρόταση και δεν φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Κι αυτό αφού η πώληση θεωρείται σχεδόν αδύνατη λόγω του γεγονότος ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συνιδιοκτήτες.Με πολλή προσπάθεια, άλλωστε, κατάφερε μια επιτροπή που είχε συγκροτηθεί να βρει όλους τους ιδιοκτήτες και να εξουσιοδοτηθεί για τις ενέργειες μίσθωσης.Παρόλο που πρόκειται για ακίνητα σε περίοπτη θέση και με χώρους στάθμευσης ενδιαφέρον δεν υπήρξε, ούτε βέβαια από το δήμο να κάνει ο,τιδήποτε με αυτά.Μια πρόταση είχε γίνει παλιότερα για να ενδιαφερθεί ο δήμος και να τα αποκτήσει, όμως με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, τεράστιες οφειλές για ρυμοτομίες κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, άλλωστε δεν είναι εύκολη και η πώληση.Ίσως να ήταν μια καλή «λύση» η μίσθωση από δημόσιο φορέα, δεδομένου ότι αναζητούνται τέτοιοι χώροι στην πόλη, όπως για παράδειγμα από το ΙΚΑ, εφόσον τελικά δεν βρεθεί κάποιο δημόσιο ακίνητο για να στεγάσει τις Υγειονομικές υπηρεσίες του. Το κόστος και άλλα πολλά αποτελούν «αγκάθι», όμως σίγουρα η εικόνα πρέπει να αλλάξει είτε με μίσθωση, είτε όχι.

Δεν ανήκουν στο ΚΤΕΛ
Το ακίνητο στην οδό Ζωσιμαδών και αυτό στη Μπιζανίου με ένα ακόμη στην λεωφόρο Γράμμου, αλλά και ακίνητο στην οδό Φαβιέρου στην Αθήνα, δεν ανήκουν, στην ΚΤΕΛ Α.Ε. Υπάρχουν βέβαια μέτοχοι του ΚΤΕΛ όμως πολλοί είναι ιδιοκτήτες που δεν έχουν σχέση με αυτό, γνωστοί επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της πόλης, αλλά και κληρονόμοι αρχικών ιδιοκτητών του πρώην Οικοδομικού Συνεταιρισμού που ιδρύθηκε το 1955 από τους πρώτους μετόχους του τότε ΚΤΕΛ.Ο Συνεταιρισμός αυτός διαλύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και έκτοτε οι συνιδιοκτήτες-κοινωνοί, αυξήθηκαν με την διαδικασία της κληρονομιάς και μεταβιβάσεις και αισίως έφτασαν σήμερα τους 268 και καλά, καλά δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οικολογική καταστροφή στον καλαμιώνα της Παμβώτιδας


Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή σε ένα μεγάλο τμήμα του καλαμιώνα της λίμνης Παμβώτιδας στην περιοχή της Αμφιθέας, εξαιτίας της φωτιάς που έβαλε άγνωστος το βράδυ της Κυριακής.Επιλέγοντας σίγουρα όχι τυχαία την ώρα, καθώς η φωτιά ξεκίνησε στις 21.30 αλλά κυρίως την ημέρα, αφού την Κυριακή ο αέρας ήταν πολύ δυνατός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ο άγνωστος μπορεί να έβαλε φωτιά για να δημιουργήσει ίσως κάποιο νέο βοσκότοπο, την ίδια στιγμή όμως κατέστρεψε δεκάδες φωλιές πουλιών και αμφίβιων που ζουν στο βάλτο. Η εποχή αυτή είναι περίοδος αναπαραγωγής και στους καλαμιώνες φωλιάζουν δεκάδες σπάνια είδη της πανίδας, που ενδημούν στην Παμβώτιδα. Μεταξύ αυτών βαλτόπαπιες, πρασινοκέφαλα, φαλαρίδες, νερόκοτες και γεράκια, με τη φωτιά να έχει καταστρέψει σύμφωνα με τον φύλακα του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Σωτήρη Σίμο, όλες τις φωλιές και φυσικά και τα αυγά τους.Οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης, αλλά και οι κάτοικοι της Αμφιθέας ειδοποίησαν το βράδυ της Κυριακής την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έφτασε στο σημείο όμως ήταν αδύνατο λόγω των θυελλωδών ανέμων να επέμβει. Το ευτύχημα ήταν πως κάποια στιγμή άλλαξε η φορά του ανέμου και οι πυροσβέστες έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο και στη συνέχεια την έσβησαν. Ήδη, έχει συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά από την Πυροσβεστική, ενώ σχετική παραγγελία έχει δώσει και ο Εισαγγελέας.«Ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει αυτή την εποχή για την πανίδα της λίμνης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν όλοι, ότι δεν ζουν γύρω από την λίμνη ή μέσα σε αυτή, μόνο άνθρωποι, αλλά και πολλά ακόμη είδη. Ήταν μια εγκληματική ενέργεια από κάποιον άγνωστο που δεν υπολόγισε και δεν σεβάστηκε το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Η ζημιά είναι τεράστια στην πανίδα, όμως θα μπορούσε να είχε γίνει ακόμη μεγαλύτερη εάν είχε επεκταθεί και στον οικισμό», τόνισε ο κ. Σίμος.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα την Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού 2011 του Δήμου Πωγωνίου


Στις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου της 18ης Απριλίου 2011 που διεξήχθησαν στον Παρακάλαμο, συζητήθηκαν το Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος και το Σχέδιο Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2011.Η Παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους θεσμούς και στους Δημότες μας, έθεσε και ανέδειξε από την αρχή της συζήτησης τα ζητήματα προχειρότητας και της ασάφειας στην σύνταξη των Σχεδίων, της αδιαφάνειας στην παρουσίασή τους, της ατολμίας και της έλλειψης στόχων και προσανατολισμού για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας.Συγκεκριμένα αναφέρουμε τα σημαντικότερα ζητήματα που θέσαμε:
-Στο Τεχνικό Πρόγραμμα προϋπολογίστηκαν έργα από ΣΑΤΑ Δήμου ύψους 2.142.445,55 €. Τα Έσοδα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό από ΣΑΤΑ είναι ύψους 885.334,52 €. Είναι προφανές ότι η υλοποίηση του Προγράμματος είναι αδύνατη, καθιστώντας την Δημοτική Αρχή ανεύθυνη και αναξιόπιστη, στοχεύοντας στη δημιουργία εντυπώσεων.
-Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει ούτε ένα (1) νέο έργο προς δημοπράτηση, όλα είναι «Έργα Μερεμέτια», των απευθείας αναθέσεων. ([2] Δύο έργα ύψους 145.000 € στο Κεφαλόβρυσο, είναι έργα από τον πρώην Δήμο Άνω Πωγωνίου ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας).
-Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία ιεράρχηση, και υπάρχουν ασάφειες ως προς τον προσδιορισμό των έργων. Στο 80% π.χ. των Τοπικών Κοινοτήτων υπάρχουν έργα με τίτλο «Διαμορφώσεις Κοινοτικών Δρόμων-Χώρων» και «Αναπλάσεις Κοινόχρηστων Χώρων» ή έργα με τίτλο «Ύδρευση». Η πλήρης συντήρηση της αδιαφάνειας, προϊόν σκοπιμότητας, καθώς δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη πολλών Προέδρων και Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων.
Πιστεύουμε πως: στο Τεχνικό Πρόγραμμα κυριάρχησε η λογική ότι, ανάπτυξη και προοπτική είναι μόνο ό,τι έχει σχέση με τσιμέντο και έργα, χωρίς προστιθέμενη αξία.Όσον αφορά το Σχέδιο Προϋπολογισμού:Στο Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκαν τρία (3) διαφορετικά Σχέδια Προϋπολογισμού, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Στο ερώτημά μας ότι αυτή η πρακτική είναι προϊόν αδυναμίας, ανεπάρκειας και σκοπιμότητας που προσβάλλει τους θεσμούς του Δήμου και μετά από τις αιτιάσεις μας, αποφασίστηκε από το Προεδρείο να τηρηθεί η Νομιμότητα και να συζητηθεί τελικά το Σχέδιο που είχε ψηφιστεί στην Οικονομική Επιτροπή.Ο Προϋπολογισμός που παραδόθηκε στην Παράταξή μας δεν συνοδευόταν από Εισηγητική Έκθεση, ώστε να φαίνονται η φιλοσοφία, ο σχεδιασμός και ο τρόπος υλοποίησής του, οι δεσμεύσεις και οι διεκδικήσεις σχετικά με τα προβλήματα του Πωγωνίου.Επειδή ο Δήμαρχος κος Καψάλης, σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και συζητήσεις αναφερόταν σε στοιχεία χρεών των πρώην Ο.Τ.Α., χωρίς την προσκόμιση εγγράφων, εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία με Πίνακα, για τις οφειλές των πρώην Ο.Τ.Α. Δήμου Πωγωνίου από τον Κ.Α. 8 έως τον Κ.Α. 8123.206, και από τα Συνεχιζόμενα έργα από την ΣΑΤΑ των πρώην Ο.Τ.Α., όπως αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ-ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΤΑ
1. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: 627.196,64 € 2. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 333.206,09 € 3. ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: 278.579,18 € 4. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: 333.381,99 € 5. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΒΔΑΝΗΣ: 364.863,55 € 6. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ: 173.512,26 €

ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

(που τηρούσαν σε Τραπεζικούς Λογαριασμούς οι πρώην ΟΤΑ, όπως εμφανίζονται σε προηγούμενη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου)

1. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: 50.992,14 € 2. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 326.628,48 € 3. ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: 252.001,63 € 4. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: 157.961,92 € 5. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΒΔΑΝΗΣ: 211.083,70 € 6. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ: 31.097,32 €

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ότι την παρουσιάζει τεχνηέντως η Δημοτική Αρχή.Στο Δημοτικό Συμβούλιο εμείς προτείναμε επιπλέον:
-Τον Άμεσο Διαχειριστικό Έλεγχο από Ορκωτούς Ελεγκτές, για την ακριβή αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
-Την ψήφιση Πάγιας προκαταβολής για όλες τις Τοπικές Κοινότητες όπως προβλέπεται από το Νόμο.
-Με σχετική επιστολή ζητήσαμε την προσκόμιση αναλυτικών στοιχείων για «Έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ), που βεβαιώνονται για πρώτη φορά», από τον κωδικό Κ.Α. 2 έως Κ.Α. 2119.004, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη απεικόνιση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν τις αντιλήψεις και πρακτικές της Δημοτικής Αρχής, που δεν συνάδουν με την σημερινή συγκυρία, τη φιλοσοφία, το πνεύμα και το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», γι’ αυτό και καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό.Εμείς, ως Αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε υπεύθυνα, με τόλμη και αποφασιστικότητα το έργο μας για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας, τους τρόπους επίλυσής τους, ασκώντας κριτική όταν χρειάζεται, και καταθέτοντας προτάσεις για την επίτευξη των προσδοκιών των κατοίκων της περιοχής μας.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΝΤΟΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΛΙΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΕΝΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΣΩΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ