Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Στηρίζει την διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα ο Καχριμάνης!


Την πλήρη στήριξη του στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ο Περιφερειάρχης, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο, αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό και στελέχη του Νοσοκομείου, ενώ είχε συνάντηση με τον Διοικητή κ. Θ. Μεσσήνη, τον Υποδιοικητή κ. Φ. Βάββα, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Μιχ. Παππά και την Προϊσταμένη των Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Κική Κωστή, από τους οποίους ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται.«Στηρίζουμε το νοσοκομείο “Χατζηκώστα”. Παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και είναι πολύ χρήσιμο για την περιοχή». υπογράμμισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι: «Παρακολουθούμε την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου να ανταπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η Περιφέρεια είναι πρόθυμη για συνεργασία με το Νοσοκομείο, σ΄ ότι μας ζητηθεί», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας λάθος το δημοσίευμα που αναφέρονταν στη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και «λάθος την πληροφόρηση» που παρέχεται στο Υπουργείο.Στο έργο που επιτελεί διαχρονικά το Νοσοκομείο αναφέρθηκε ο Διοικητής του κ. Θ. Μεσσήνης, που το χαρακτήρισε «πανελλήνιας ακτινοβολίας» , ενώ στη συνεργασία που υπάρχει με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αναφέρθηκε ο κ. Φ. Βάββας, που υπογράμμισε ότι η διοίκησή του κάνει το καλύτερο για να ανταποκριθεί στο δύσκολο ρόλο που έχει επωμισθεί.

Εργασίες αποκατάστασης ύδρευσης στο Κολωνιάτι


Μετά από τέσσερα περίπου χρόνια ταλαιπωρίας, επιλύεται για τους κατοίκους στον οικισμό Κολωνιάτι, το σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετώπιζαν.Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος, που έχει στην ευθύνη του την περιοχή, είχε ενημερώσει το Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο για την κατάσταση και στη συνέχεια το πρόβλημα είχαν μεταφέρει και οι ίδιοι οι κάτοικοι του οικισμού.Από την Δημοτική Αρχή δόθηκε εντολή και ήδη η ΔΕΥΑΙ προχωρά στην κατασκευή των απαραίτητων έργων ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή υδροδότηση. Μεταξύ των άλλων η Δημοτική Επιχείρηση ανέλαβε την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου διανομής, μήκους 1200 μέτρων και την ανακατασκευή της δεξαμενής με την τοποθέτηση και συστήματος συμπίεσης.Σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος επισκέφθηκε το Κολωνιάτι και ενημερώθηκε επί τόπου από τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΙ Κώστα Γιωτάκη για την εκτέλεση των εργασιών.Το σύνολο των εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί την Μεγάλη Πέμπτη και από την Μεγάλη Παρασκευή όλα τα σπίτια του χωριού θα υδροδοτούνται κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το Travel Channel στην Ήπειρο


Το Δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Travel Channel βρέθηκε στην Ήπειρο για να αποτυπώσει εικόνες της Ηπείρου και να τις μεταδώσει σε όλο τον κόσμο. Το Travel Channel είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά κανάλια στον κόσμο, εκπέμπει σε 117 χώρες και 19 γλώσσες μέσω Nova, ενώ η συγκεκριμένη εκπομπή έχει τον τίτλο Flavours of Greece και θα μεταδοθεί περί το Σεπτέμβριο. Η ευκαιρία αυτή για προβολή της Ηπείρου προέκυψε ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της Ηπείρου στην εκδήλωση του Λονδίνου.Στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου συνόδεψαν τον παρουσιαστή Charlie Ottley και τον cameraman και παραγωγό Alasdair Grant στην περιήγησή τους στην Ήπειρο, ενώ πήραν μια καλή γεύση από την Ηπειρώτικη φιλοξενία σε ξενοδοχεία της περιοχής. Κατά τις δύο μέρες της διαμονής τους, 16 και 17 Απριλίου, και παρά τον βροχερό καιρό, αποτύπωσαν την παρασκευή της Ηπειρώτικης πίτας από γυναίκες του συνεταιρισμού Γυμνοτόπου ενώ παρουσίασαν την εκπληκτική εμπειρία του rafting στα Ηπειρώτικα ποτάμια, κάνοντας οι ίδιοι rafting στον Άραχθο.Η συμπερίληψη εικόνων από την Ήπειρο σε τηλεοπτικές εκπομπές παγκόσμιας εμβέλειας αποτελούν μια εξαιρετική προβολή της περιοχής η οποία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον τουρισμό. Η δημοσιότητά αυτή ανέφερε ο κος Στράτος Ιωάννου «δεν αγοράζεται, διότι το κόστος θα ήταν τεράστιο και επιτυγχάνεται μόνο ως αποτέλεσμα ενεργειών δημοσίων σχέσεων. Είμαστε ευτυχείς που η συμμετοχή της Ηπείρου στην έκθεση του Λονδίνου, ανάμεσα σε όλα τα οφέλη που έφερε, πέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ταξιδιωτικών εκπομπών διεθνούς απήχησης»

ΣΤΗ…ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗ «ΔΩΔΩΝΗ»!

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την πρόσληψη (εκτός ΑΣΕΠ) Οικονομικού Συμβούλου, με χρέη… Διευθυντού!

Στη… μοίρα της φαίνεται, ότι έχουν αφήσει Κυβερνώντες και συνεταιριστές τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Λίγες ημέρες πριν τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, αλλά και τη συνέλευση των μετόχων της ΑΤΕ, όπου θα ξεκαθαριστεί και επισήμως το μέλλον της «Δωδώνης», τα πράγματα δείχνουν, ότι ξεφεύγουν από τον έλεγχο και πολλοί ήδη κάνουν λόγο, ότι η γαλακτοβιομηχανία έχει πάρει την… κάτω βόλτα!Η αρχή έγινε με την παραίτηση- βόμβα του επί 13 χρόνια μέλους του Δ.Σ. της «Δωδώνης» κ. Βασίλη Λύτη.Πολλοί χαρακτήρισαν ανεξήγητη την παραίτηση του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή, που μετείχε στο Δ.Σ. ως εκπρόσωπος της ΑΤΕ. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά ενεργειών, που δείχνει, ότι στη γαλακτοβιομηχανία επικρατεί αναβρασμός και αβεβαιότητα.Πρόσφατα, συνταξιοδοτήθηκε ο κ. Κώστας Τασιούλας, επί χρόνια Οικονομικός Διευθυντής της «Δωδώνης» χωρίς να έχει προσληφθεί νέος στη θέση του. Τα καθήκοντα του κ. Τασιούλα φαίνεται ότι εκτελεί ο προσληφθείς ως Οικονομικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Σταθόπουλος, από την Κοζάνη, για τον οποίο λέγεται, ότι προέρχεται από το περιβάλλον του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.Όμως, ο κ. Σταθόπουλος προσελήφθη ως Σύμβουλος και όχι ως Οικονομικός Διευθυντής και η πρόσληψη συμβούλου δεν γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, όπως ενός οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου σε κάθε κρατική εταιρεία! Να σημειωθεί, ότι η γαλακτοβιομηχανία ακόμη και όταν πρόκειται να προσλάβει 8μηνίτες συμβασιούχους, το κάνει μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ! Έτσι, πολλοί απορούν, γιατί δεν προσελήφθη, μέσω ΑΣΕΠ, ο κ. Σταθόπουλος, για να γίνει και με τη… βούλα Οικονομικός Διευθυντής;

ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ…
Και σαν να μην έφθανε αυτό, οι μηνιαίες αποδοχές του κ. Σταθόπουλου ανέρχονται, όπως διαδίδεται, σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που η ΑΤΕ, κύρια μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας, κάνει περικοπές 10% σε υπαλλήλους της! Παράλληλα, η Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία, εκτός από τον κ. Τασιούλα, διαθέτει 6 ή 7 πολύ έμπειρους και ικανούς οικονομολόγους, που γνωρίζουν καλά την εταιρεία και έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους και το ήθος τους, τα χρόνια που εργάζονται γι΄ αυτήν. Πολλοί διερωτώνται, γιατί αλήθεια δεν προήχθη κάποιος από αυτούς στη θέση του κ. Τασιούλα, αλλά πρόσθεσαν έναν ακόμη οικονομολόγο από την Κοζάνη(!), με μεγάλες αποδοχές, σε μια εποχή μάλιστα που όλες οι κρατικές εταιρείες κάνουν περικοπές;

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ…ΣΦΥΡΙ!

Όλα αυτά γίνονται, ενώ ήδη ο Διοικητής της ΑΤΕ κ. Θόδωρος Πανταλάκης ανακοίνωσε προ ημερών στον Κάρολο Παπούλια, ότι η Τράπεζα (και κατ΄ επέκταση η Κυβέρνηση) θα πουλήσει τη «Δωδώνη».Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Danone Hellas, εταιρείας που εμφανιζόταν ως υποψήφια για την αγορά της «Δωδώνης», είπε, ότι δεν ενδιαφέρεται για την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία.Ενώ λοιπόν η εταιρεία βγήκε και επίσημα στο «σφυρί», κάποιοι φαίνεται, ότι προσπαθούν να κάνουν τη δική τους πολιτική, αποκομίζοντας ό,τι μπορούν απ΄ αυτή! Αυτό έχει προβληματίσει πολλά στελέχη, αλλά και απλούς υπαλλήλους της εταιρείας, που λένε, ότι η «Δωδώνη», «πνέει τα λοίσθια»!

Η ΕΛ.ΒΙ.Ζ.
Την δική τους αγωνία, όμως, ζουν καθημερινά και οι περίπου 30 υπάλληλοι της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΛ.ΒΙ.Ζ. (νυν ΖΩ.ΔΩ.), την οποία απορρόφησε και πάλι η «Δωδώνη». Η κατάσταση στην εταιρεία δεν είναι καθόλου καλή, αφού ουσιαστικά η παραγωγή ζωοτροφών έχει σταματήσει, ενώ το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο για τους εργαζόμενους και φυσικά για τις οικογένειές τους.

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ…
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί και η στάση αναμονής που τηρούν πολλοί συνδικαλιστές- αγρότες. Αντί να βγουν στο προσκήνιο και να προασπίσουν δυναμικά τα συμφέρονται των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων, που αδιάκοπα εργάζονται για την «Δωδώνη», τηρούν μια ανεξήγητη στάση.«Είναι σαν να γνωρίζουν, ότι θα έρθει το… μοιραίο, παρ’ όλα αυτά να το περιμένουν αδρα­νείς» σημειώνουν κύκλοι. Και υπογραμμίζουν, ότι θα έπρεπε να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. «Να δείξουν δηλαδή τη δύναμή τους, να βγουν μπροστά και να διαπραγματευθούν με την ΑΤΕ, γιατί, αν η «Δωδώνη» ξεπουληθεί, η Ηπειρωτική κτηνοτροφία θα δεχθεί το πιο ισχυρό χτύπημα».

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ…

Ωστόσο οι Ηπειρώτες, ορθά επισημαίνουν, ότι η αναταραχή που υπάρχει στις τάξεις της «Δωδώνης», δεν θα πρέπει, για κανέναν λόγο, να επηρεάσει και την ποιότητα των προϊόντων της, που ακόμα είναι φημισμένα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο!«Η «Δωδώνη» ουσιαστικά είναι τα προϊόντα της. Αυτή είναι η πραγματική περιουσία της εταιρείας και επ’ αυτού δεν θα πρέπει να γίνουν μειώσεις ή περικοπές» σημειώνουν κτηνοτρόφοι, που παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία, όλα όσα διαδραματίζονται στη γαλακτοβιομηχανία.Εκφράζουν όμως και το παράπονό τους, ότι η εταιρεία ουσιαστικά ξεπουλιέται και κανένας Κυβερνητικός παράγοντας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί την οικονομική κρίση και την επικείμενη πώληση της γαλακτοβιομηχανίας.«Όλοι εμείς δουλεύουμε μέρα και νύχτα για τη «Δωδώνη», αλλά κανένας δεν ήρθε να ρωτήσει τη γνώμη μας. Οι συνδικαλιστές μας πρέπει να δράσουν άμεσα, γιατί έως τώρα… στέκονται απλοί παρατηρητές των γεγονότων».

ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ…
Πάντως, όλοι στην Ήπειρο περιμένουν με πολύ ενδιαφέρον τις δυο Γενικές Συνελεύσεις (στη γαλακτοβιομηχανία και στην ΑΤΕ), που θα κρίνουν το μέλλον της εταιρείας. Οι κρίσιμες αυτές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 27 και τις 29 Απριλίου αντίστοιχα και μέχρι τότε η αγωνία υπαλλήλων, κτηνοτρόφων, αλλά και όλων των Ηπειρωτών, που καθημερινά εμπιστεύονται την «Δωδώνη» για τη διατροφή τους, μεγαλώνει…

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ…
Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων αναφέρεται στο μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας. Προτείνει, αυτή να περάσει στα χέρια κτηνοτρόφων και των πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών τους. «Για αυτό θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο, στο τι παράγεται και με ποιο τρόπο προωθείται» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ξεπέρασε το 1,70 ευρώ ανά λίτρο η αμόλυβδη!


Σε επίπεδα-ρεκόρ και τουλάχιστον 20% υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκτινάχθηκε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε το φράγμα των 1,70 ευρώ και ήδη έφτασε τα 1,706 ευρώ ενώ στα πρατήρια των εθνικών οδών καταγράφονται τιμές αντλίας γύρω στα 1,78-1,80 ευρώ.Σημειώνεται ότι από τις 25 Μαρτίου, η πορεία των τιμών είναι συνεχώς ανοδική και δεν καταγράφηκε μείωση ούτε καν για μία ημέρα. Από τις αρχές Απριλίου η συνολική αύξηση φθάνει τα 3,5 λεπτά το λίτρο ή ποσοστό 2,1%. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφηκε χθες στην Κεφαλλονιά, ενώ στην πρώτη δεκάδα της ακρίβειας βρίσκονται και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης, καθώς και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Περιφέρεια

Η υψηλότερη τιμή αντλίας βρέθηκε στις Κυκλάδες και φθάνει τα 1,891 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη τιμή εντοπίστηκε σε πρατήριο της Αθήνας (1,617 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βρουν αμόλυβδη βενζίνη κάτω από 1,617 ευρώ, ενώ όσοι προτιμήσουν περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας ή χρειαστεί να «φουλάρουν» στη διάρκεια του ταξιδιού τους στις εθνικές οδούς, θα πληρώσουν το καύσιμο πάνω από 1,75 ευρώ το λίτρο.

Κινητοποιήσεις ετοιμάζονται στην Ηγουμενίτσα για το «κύμα» παράνομων μεταναστών


Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μετά το Πάσχα για το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες που συνεχώς διογκώνεται αποφάσισαν κάτοικοι και φορείς της Ηγουμενίτσας.Μετά την κινητοποίηση με τον αποκλεισμού του λιμανιού την περασμένη Τετάρτη, οι κάτοικοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις μέσω δράσεων της Επιτροπής Αγώνας, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος, καλεί ξανά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ.Παπουτσή, να επισκεφθεί την Ηγουμενίτσα για να δει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των εκατοντάδων μεταναστών γύρω από το λιμάνι.Σε εξέλιξη βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα πρόγραμμα ιατρικής παρέμβασης σε μετανάστες από τους Γιατρούς του Κόσμου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δικηγόρους και την ΜΚΟ «Ηγουμενίτσα για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους».Τα ξημερώματα της Μ.Δευτέρας συνελήφθη ένας 46χρονος οδηγός φορτηγού που μετέφερε 34 μετανάστες ασιατικής καταγωγής με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από την Ιταλία.

Γνωρίζουν το αδιέξοδο: εξυπηρετεί συμφέροντα

Του Νίκου Κοτζιά

Πολλοί αναρωτιούνται για πιο λόγο η κυβέρνηση και η τρόικα, μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης και αναλυτές επιμένουν σε μια πολιτική που εξαρχής, ως επίμονα αποδεικνύω, δεν βγάζει από την κρίση, αλλά αντίθετα τη βυθίζει ακόμα περισσότερο. Ανεξάρτητα από το αν καταλαβαίνουν, εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Το ερώτημα είναι αν αυτά είναι «μόνο» οι ισχυροί της ΕΕ και οι διεθνείς τοκογλύφοι ή μήπως, όπως υποστηρίζω, εξυπηρετούνται και εσωτερικές δυνάμεις; Και τι έχουν να κερδίσουν αυτές οι τελευταίες, όταν παραδίδουν όλα τα πιο πάνω στους ξένους εταίρους τους;Όλες οι επιλογές της κυβέρνησης, όλες οι απαιτήσεις που διατυπώνονται μέσα από τα μέσα προπαγάνδας του μνημονίου δείχνουν ότι υπάρχουν δυνάμεις στην χώρα που γνωρίζουν ότι το τέλος θα έρθει, αλλά μέχρι να φτάσει αυτό θέλουν να έχουν αλλάξει ριζικά τη χώρα προς όφελός τους, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων της Ελλάδας. Για αυτό αδιαφορούν για την συνεχή υποχώρηση της διεθνούς θέσης της χώρας και τις συνεχείς απώλειες θέσεων ως προς την ΑΟΖ και το Κυπριακό. Επιδιώκουν να παρατείνουν τον χρόνο δέσμευσης της χώρας ακόμα και αν αυτό κοστίζει ακριβά στην ελληνική κοινωνία, κύρια για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν πληρώνουν εκείνοι τον λογαριασμό, αλλά οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμα και αν πέσουν στους κόκκινους αριθμούς οι επιχειρήσεις τους, η απώλεια είναι σχετική, αφού στην Ελλάδα υπάρχουν οι επιχειρηματίες μεγάλων μονάδων, οι οποίοι πλουτίζουν εδώ και χρόνια σε βάρος του δημοσίου και των ίδιων των επιχειρήσεών τους. Προσπαθούν δε, να βγουν οι προσωπικές περιουσίες τους αλώβητες από την κρίση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο περισσότερο κρατά η κρίση, τόσο περισσότερο υπολογίζουν να την αξιοποιήσουν για μια μακρόχρονη ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού, στο όνομα της κρίσης, προς όφελός τους, με αλλαγές που θα συμβάλλουν στην παραπέρα ανακατανομή εισοδήματος και πλούτου.Ποιο είναι το κεντρικό επιχείρημα παράτασης της διαχείρισης της κρίσης και της λήψης νέων μέτρων; Είναι πολύ απλό: υποστηρίζουν ότι ναι μεν έχει γίνει πρόοδος αλλά ότι οι αγορές συνεχίζουν να έχουν αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να ελέγξει το χρέος της. Για αυτό καλούν όλους, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, μέσα, απλούς πολίτες, να συμπαραταχθούν με μια πολιτική «περισσότερων και επιταχυνόμενων» αλλαγών, με άλλα λόγια πιο αδίστακτης και πιο επίμονης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, έτσι ώστε «να πειστούν επιτέλους» και οι αγορές.Στην πραγματικότητα η εφαρμογή της τρέχουσας πολιτικής είναι αδιέξοδη. Και αυτό το γνωρίζουν οι αγορές. Για αυτό παρατάσσονται με τρόπο που να διασφαλίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη από το πληγωμένο κορμί της χώρας. Δεν είναι οι «αμφιβολίες των αγορών» που δεν μας βγάζουν από τα αδιέξοδα, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί. Η μονόπλευρη λιτότητα. Η άγρια ανακατανομή εισοδημάτων και περιουσιών. Η μειούμενη συνολική ζήτηση και κατά προέκταση η υποκατανάλωση. Η έλλειψη δημόσιων επενδύσεων. Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι αγορές και για αυτό προτρέπουν αφενός σε περισσότερο αίμα και αφετέρου προειδοποιούν ότι με αυτή την πολιτική η χώρα δεν θα βγει από την κρίση. Όλοι τα γνωρίζουν αυτά, και το οικονομικό επιτελείο. Απλά επικαλούνται τις αγορές προκειμένου να παραλύσουμε και να μην αντιστεκόμαστε σε νέα μέτρα μονόπλευρης λιτότητας.

Καθαρισμός του Κάστρου της Άρτας από φορείς και κατοίκους τη Μ. Πέμπτη


Επιχείρηση καθαρισμού στο Κάστρο της Άρτας διοργανώνουν την Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου,στις 10 το πρωί, Δήμος, πολιτιστικοί φορείς και εθελοντικές ομάδες ώστε ο χώρος αυτός να καταστεί επισκέψιμος εν’ όψει και του Πάσχα. Όπως σημειώνεται στο κάλεσμα του Δήμου Αρταίων: «Καλούνται όλοι να συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτή την δράση, αποδεικνύοντας ότι και στον καιρό της κρίσης μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα όταν υπάρχει συνεργασία και διάθεση προσφοράς και εθελοντισμού".

Λαϊκή Συνέλευση για το ΧΥΤΑ του Ελληνικού


Λαϊκή Συνέλευση για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό πραγματοποίησαν οι φορείς της Περιοχής. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
-Να συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας εναντίον του έργου.
- Να ζητηθεί η δέσμευση για λειτουργία του έργου μόνο 3 έτη να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Ιωαννίνων και το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων παρουσία των φορέων του Ελληνικού και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
- Να εμπλουτιστούν τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα και με την αντίθεση στην κατασκευή ΧΥΤΥ στο Ελληνικό.

Στην Ελληνίδα Επίτροπο Μ. Δαμανάκη τα προβλήματα του Αμβρακικού


Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα, της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και τους βουλευτές νομού Άρτας Δ. Τσιρώνη και Π. Στασινό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τεράστια οικολογική καταστροφή από την οποία απειλείται ο Αμβρακικός κόλπος και στις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων σε κοινοτικό ή εθνικό επίπεδο και χρηματοδότησής τους. Η Επίτροπος ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχεται το οικοσύστημα του κόλπου.

Μεταφορά του Εμπορικού Λιμανιού της Πρέβεζας σε νέα θέση προτείνει το ΤΕΕ


Υπέρ της μεταφοράς του εμπορικού λιμανιού της Πρέβεζας σε νέα θέση, τάσσεται η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ,η οποία και συζήτησε το θέμα σε ειδική συνεδρίαση της στη Πρέβεζα. Πάνω στο θέμα «Οι προοπτικές και το μέλλον του λιμανιού της Πρέβεζας». Το ΤΕΕ θεωρεί ότι «η διερεύνηση για την μεταφορά του εμπορικού λιμανιού σε νέα θέση και η μετατροπή και ανάπλαση του χερσαίου τμήματος του λιμανιού σε χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, ενταγμένο στον ιστό της πόλης ,σύμφωνα με το Μaster Plan,είναι πλέον αναγκαία».

Η ομάδα της Ecomobility επισκέφθηκε το Δήμαρχο


Η ομάδα μαθητών του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό οικολογικής μετακίνησης Ecomobility,η καθηγήτρια που συντόνιζε το πρόγραμμα, εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής του σχολείου, επισκέφθηκαν χθες στο γραφείο του τον Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο.Ο Δήμαρχος συνεχάρη τις οκτώ μαθήτριες για την προσπάθειά τους και την επιτυχία τους, ενώ η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, αρμόδια για θέματα παιδείας, ανακοίνωσε ότι η εργασία τους θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει ο Δήμος, τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.Οι μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου, που θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες μετά τη διάκρισή τους, προτείνουν τρόπους μετακίνησης πιο φιλικούς στο περιβάλλον, που διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ: «Προγραμματισμός ναι, αναστολή ΟΧΙ»


Ανακοίνωση εξέδωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Λάμπρος σε σχέση με τα προβλήματα του Νοσοκομείου στην οποία αναφέρει: «Σε σχέση με τις δηλώσεις εκπροσώπων των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης περί αναστολής των τακτικών χειρουργείων έχω να δηλώσω ότι δεν τέθηκε ποτέ ο όρος αναστολή. Σαφώς, εν όψει των ελλείψεων πού παρατηρούνται στο Υγειονομικό Υλικό λόγω αναστολής παραδόσεων από την ΠΑΣΥΠΙΕ, συζητήθηκε αυστηρότερος προγραμματισμός των χειρουργείων με βάση τις εισροές Υγειονομικού Υλικού. Το Νοσοκομείο είναι σε καθημερινή εφημερία και οφείλει να προασπίζει συνεχώς τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Ως εκ τούτου ο προγραμματισμός είναι επιβεβλημένος, η αναστολή ΟΧΙ. Οι προμηθευτές μας έχουν πληρωθεί ή είναι σε φάση ενταλματοποίησης για το πρώτο εξάμηνο του 2010 όπως προβλέπεται».

Πρωτιές για τους Γιαννιώτες Κωπηλάτες στον τελευταίο προκριματικό του Σχινιά

Δεκατρείς κλήθηκαν σε κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας

Τα αναμενόμενα πέτυχαν οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στον τρίτο και τελευταίο για φέτος αγώνα αξιολόγησης της ΕΚΟΦΝΣ που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά.Οι Γιαννιώτες κωπηλάτες ξεχώρισαν με άνεση στις κατηγορίες τους, αποσπώντας πρωτιές και καταγράφοντας ικανοποιητικές χρονικές επιδόσεις. Επιβεβαίωσαν έτσι το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται, ενόψει μάλιστα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας που θα διεξαχθεί στον Σχινιά από τις 28 Απριλίου έως την 1 Μαΐου. Ένα επίπεδο που είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα μακράς σκληρής προπόνησης και προσπάθειας.Έμπρακτη επιβεβαίωση της επιτυχίας των αθλητών του Ν.Ο.Ι. στον αγώνα αποτελεί το γεγονός ότι από τους 18 συνολικά που έτρεξαν τελικά στον Σχινιά, οι 13 κλήθηκαν άμεσα από την ΕΚΟΦΝΣ να λάβουν μέρος σε προπονητικό κοινόβιο της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας. Πρόκειται για τους Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα, Βασίλη Τζανίνη, Μιχάλη Ναστόπουλο, Αποστόλη Λαμπρίδη, Χρήστο Κουτσιαύτη, Γιώργο Αντώνη, Θανάση Τσιάλιο, Ηλία Κούρο, Κων/νο Μαγκλάρα, Ελένη Διαμάντη, Βάσω Νταλαμάγκα και Ξανθή Κολτσίδα.«Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ο Ν.Ο.Ι. για μία ακόμη φορά θριάμβευσε στον τελευταίο αγώνα αξιολόγησης και αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι αυτόματα κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας τόσοι αθλητές μας», δήλωσε ο επικεφαλής προπονητής του Ομίλου κ. Θύμιος Βλάχος μετά τη λήξη των προκρίσεων. Τις επόμενες ημέρες, όπως είπε, πάντα φυσικά καιρού επιτρέποντος, οι προπονήσεις στην Παμβώτιδα θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, ενόψει διεξαγωγής της Α΄ Φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας που αφορά τις κατηγορίες Εφήβων, Νεάνιδων, Νέων Ανδρών, Ανδρών και Γυναικών.

Με 168 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι δήμοι από τους ΚΑΠ του υπουργείου Εσωτερικών


Στην τακτική επιχορήγηση του μηνός Απριλίου προς όλους τους δήμους της χώρας προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου.Το ποσό των 167.675.285 ευρώ που κατανέμεται προς τους δήμους, προορίζονται προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

Από 80 έως 145 ευρώ θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι


Από 80 έως 145 ευρώ υπολογίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ότι θα κοστίσει, κατά μέσο όρο, το φετινό πασχαλινό τραπέζι, ενώ υπενθυμίζει ότι πέρυσι το μέσο κόστος κυμάνθηκε από 90 ως 150 ευρώ και όπως εξηγεί αυτό συμβαίνει οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής κυμαίνονται οριακά χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.Η ΕΣΕΕ με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και την τιμοληψία του ινστιτούτου ερευνών (ΙΝΕΜΥ) της συνομοσπονδίας σε σούπερ μάρκετ, κεντρικές και λαϊκές αγορές υπολογίζει ότι το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, θα κυμανθεί από 80 έως 145 ευρώ, (90 ως 150 το 2010), και η τιμή του πασχαλινού οβελία θα διαμορφωθεί στα 8,5 έως 11 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία, 7 έως 10 ευρώ στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και 7 έως 9 ευρώ στη Βαρβάκειο Αγορά για εγχώρια αμνοερίφια τα οποία, όπως τονίζει η ΕΣΕΕ, φέτος πωλούνται φθηνότερα από τα εισαγόμενα. Κατά την εκτίμηση της συνομοσπονδίας οι πληροφορίες από την πλευρά των χονδρεμπόρων κρέατος ότι φέτος το αρνί θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι δεν επαληθεύονται από τα στοιχεία των προμηθειών που έγιναν μέχρι το περασμένο Σάββατο. Τελικά εκτιμάται ότι η μέση τιμή του κιλού φέτος θα διαμορφωθεί οριακά φθηνότερα.Το υπουργείο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, προ δεκαημέρου, ενδεικτικά ανέφερε ορισμένες τιμές οι οποίες προσομοιάζουν με τις τιμές που συνέλλεξε η ΕΣΕΕ και από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει το 13,48%, το νωπό κατσίκι μείωση 11,19%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 28,8% ενώ αναφέρεται και τιμή χοιρινής μπριζόλας +0,18%.Παράλληλα, οι τιμές στα λαχανικά παρουσίαζαν μειώσεις που φθάνουν και το 43%. Ωστόσο, ακριβότερη διαμορφώνεται η τιμή της πατάτας και της ντομάτας κατά 9% και 6,7% αντίστοιχα. Ειδικά δε η τιμή της εισαγόμενης πατάτας είναι ακριβότερη κατά περίπου 43%, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται διεθνώς.Όσον αφορά την κατηγορία των πασχαλινών δώρων, υπολογίζεται ότι το κόστος για την εφετινή περίοδο κυμαίνεται: λαμπάδες απλές σε πολυκαταστήματα 7,90 με 15, λαμπάδες απλές σε καταστήματα κέντρου Αθηνών και Πειραιώς 5,90, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος - απλά 9,90, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος - διακοσμημένα 15 με 25 ευρώ, σοκολατένια αυγά 4 με 17 ευρώ και καλαθάκια 4 με 6 ευρώ.Η παρούσα οικονομική συγκυρία υπολογίζεται από τους εμπόρους ότι θα προκαλέσει μείωση της ζητούμενης ποσότητας τόσο από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και από αυτήν των λιανεμπόρων, με τους τελευταίους να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη συρρίκνωση της αγοραστικής δυνατότητας των ελληνικών νοικοκυριών, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας των παραγγελιών τους κατά περίπου 10% σε σύγκριση με παλαιότερα έτη.

Νόμιμη η απόλυση υπαλλήλων που επισκέπτονται το Facebook εν ώρα εργασίας!


Οι επισκέψεις εργαζομένων στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες κατά την ώρα της εργασίας αποτελούν νόμιμο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση, έκρινε το Πρωτοδικείο της Αθήνας.Το Πρωτοδικείο δικαίωσε αεροπορική εταιρεία, η οποία απέλυσε υπάλληλό της, επειδή επισκεπτόταν καθημερινά και επί ώρες διάφορες ιστοσελίδες.Τον Ιανουάριο του 1989, γυναίκα προσελήφθη από αεροπορική εταιρεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ως υπάλληλος γραφείου, προκειμένου να πραγματοποιεί κρατήσεις θέσεων και να εκδίδει εισιτήρια. Από το 2000 ασχολείτο μόνο με τις κρατήσεις εισιτηρίων, ενώ μέχρι το 2008 λάμβανε και bonus λόγω της καλής απόδοσής της.Όμως, το Μάιο του 2009, η υπάλληλος έλαβε επιστολή από το γενικό διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας, με την οποία της γίνονταν συστάσεις για μη προσήκουσα εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, καθώς αργούσε συστηματικά να προσέλθει στην εργασία της, χρησιμοποιούσε τις τηλεφωνικές γραμμές της εταιρείας για να πραγματοποιεί προσωπικές της κλήσεις και δη όχι αναγκαίες κατά την ώρα της εργασίας της, ενώ χρησιμοποιούσε και το Διαδίκτυο, όπου πραγματοποιούσε επισκέψεις σε ιστοσελίδες άσχετες με την εργασία της. Επίσης, στην επιστολή αναφερόταν ότι στις 29.4.2009 «πιάστηκε» από το γενικό διευθυντή και το διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας να επισκέπτεται ιστοσελίδα στο Facebook.Στην ίδια επιστολή ανέφερε ο γενικός διευθυντής ότι εάν συνεχίσει η υπάλληλος την ίδια αντισυμβατική συμπεριφορά, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λήξη της σύμβασης εργασίας χωρίς καμία περαιτέρω προειδοποίηση.Στη συνέχεια, η υπάλληλος απάντησε με ηλεκτρονική επιστολή της και κάλεσε το γενικό διευθυντή μέσα σε δέκα μέρες να απολογηθεί γραπτά για την «προσβλητική, ντροπιαστική, συκοφαντική και υπερβολική επιστολή του».Η υπάλληλος ανέφερε στην επιστολή της ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εκλάμβανε την επιστολή αυτή ως «μια πράξη εκδίκησης εναντίον της νόμιμης αντίδρασης» για τη στάση της κατά το παρελθόν (έτος 2008) «ως προς την αλλαγή των μισθολογικών κλιμακίων των απασχολουμένων στην εταιρεία και τη διαμόρφωση της ετήσιας αύξησης των αποδοχών».Αφού έλαβε την ηλεκτρονική αυτή επιστολή, ο γενικός διευθυντής απάντησε στην υπάλληλο με νέα επιστολή του στην οποία την ενημέρωνε ότι εκλαμβάνει τα όσα αναφέρει (στην επιστολή της) ως συνεχιζόμενη εκ μέρους της αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της εταιρείας και για το λόγο αυτό προχωράει στη λήξη της σύμβασης εργασίας της.Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 34/2011 απόφασή του απέρριψε την αγωγή της υπαλλήλου, κρίνοντας ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την εργοδότρια εταιρεία ήταν νόμιμη και έγινε για σπουδαίο λόγο.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ:"Τεχνητές οι ελλείψεις υλικών"


Σε παιχνίδι υπονόμευσης του δημοσίου συστήματος Υγείας, απέδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, τις οποίες χαρακτήρισε "τεχνητές", κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τόνισε ότι ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για την τεχνητή έλλειψη υλικών στο Αλεξάνδρας και σήμερα θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε όσους ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση.Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ακόμη ως «απόπειρα δημιουργίας σεισμού» στον Ευαγγελισμό και το ΚΑΤ, τα λεγόμενα περί διακοπής των χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών, τονίζοντας ότι ύστερα από έλεγχο που έκανε ο διοικητής της Α΄ΥΠΕ Αττικής, Άρης Μουσιώνης, διαπιστώθηκε ότι οι αποθήκες των συγκεκριμένων νοσοκομείων είναι πλήρεις υλικών.Σύμφωνα με τον υπουργό, τυχόν έλλειψη υλικών στα νοσοκομεία θα οφείλεται είτε σε κακή διαχείριση, είτε σε εμπάργκο των προμηθευτών και όχι στο ότι δεν πληρώθηκαν. Επειδή, όπως είπε, αναμένονται και άλλες απόπειρες υπονόμευσης του συστήματος δημόσιας υγείας, δόθηκε εντολή στο σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας να διενεργούν αμέσως ελέγχους, όταν δέχονται μηνύματα από τους διοικητές των ΥΠΕ, χωρίς να περιμένουν υπουργική εντολή.Στο μεταξύ, μείωση που ξεπερνά το 10% στις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ το 2010 σε σχέση με το 2009 καταγράφει η ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής ειδικών για την αξιολόγηση και τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρός της Ηλ. Μόσιαλος.

Διαψεύδει ο Θεοδώρος Πάγκαλος δηλώσεις που του αποδίδει η Hurriyet


Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ούτε έκανε δηλώσεις, ούτε έδωσε συνέντευξη, ούτε καν ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους του Τύπου κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, με την οποία διαψεύδει τα όσα υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης σε σχετική του δήλωση.«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, δεν είχε καμία επαφή με εκπροσώπους του Τύπου», αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Πάγκαλου που συμπληρώνει: «Ουδέποτε έκανε δηλώσεις ή έδωσε συνέντευξη με το περιεχόμενο που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ή με οποιοδήποτε άλλο».Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μιχελάκης, είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «H?rriyet», μεταξύ άλλων είχε πει ότι: «Ούτε λίγο ούτε πολύ μας χαρακτήρισε όλους τεμπέληδες. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε”» και ότι: «Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, επετέθη κατά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λέγοντας ότι “οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες” και “ότι πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τις τουρκικές”». Τέλος, σημειώνει ότι: «παραποίησε πλήρως την πραγματικότητα λέγοντας πως “μετά την εξαγορά της FinansBank” (τον Απρίλιο του 2006) “κάποιοι εθνικιστές ενοχλήθηκαν, αλλά σήμερα είναι μια από τις πιο πετυχημένες επενδύσεις”. Για την αποκατάσταση της αλήθειας να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ - δια του εκπροσώπου του και σημερινού υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου- είχε χαρακτηρίσει σκάνδαλο την αγορά από την τότε διοίκηση της τράπεζας, ενώ 37 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν εντάξει την υπόθεση FinansBank σε σχετική ερώτηση στη Βουλή».Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα είχε εκδώσει νωρίτερα και το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Η κυνική ομολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από την Κωνσταντινούπολη, έχει μία αλήθεια. Όταν εμείς είχαμε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η Τουρκία αναδείκνυε έναν Ερντογάν»

Νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο


Τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με το νέο υπό κατάρτιση πειθαρχικό δίκαιο, καθώς μέχρι σήμερα, κατά βάση όλοι αυτοί που συνθέτουν ένα διεφθαρμένο κράτος, έπεφταν «στα μαλακά».Με το νέο υπό κατάρτιση πειθαρχικό δίκαιο, θα διαχωριστούν τα πειθαρχικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια, προκειμένου να απαλειφθούν τα γνωστά φαινόμενα «συναδελφικής αλληλεγγύης» - που εξασφαλιζόταν μέσω της συμμετοχής συνδικαλιστών σε αυτά - στην εξέταση υποθέσεων διαφθοράς και πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων, που είχε ως αποτέλεσμα την απαλλαγή τους.Με δηλώσεις του προς «Το Βήμα», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προανήγγειλε τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστήσει πειθαρχικό παράπτωμα και τη μη δημοσιοποίηση αποφάσεων των οργάνων της διοίκησης στο «Διαύγεια».Επίσης, συνέδεσε το νέο πειθαρχικό δίκαιο και με την οικοδόμηση του νέου μισθολογίου, τονίζοντας ότι «αξιοκρατικές προσλήψεις», αξιοκρατικές προαγωγές και το νέο αυστηρό και αξιόπιστο πειθαρχικό δίκαιο συνιστούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και το νέο μισθολόγιο».Ο κ. Ραγκούσης προαναγγέλλει τη συνταγματική θωράκιση, για αξιοκρατικές προαγωγές στο δημόσιο, μετά τη συνταγματική κατοχύρωση των αξιοκρατικών προσλήψεων, προκειμένου «η χώρα να μην κινδυνεύσει ξανά να πληρώνει τα σπασμένα της λαφυραγώγησης του Δημοσίου».

Πρόγραμμα για την ενίσχυση απασχόλησης νέων επιστημόνων


Νέα προκήρυξη, με αντικείμενο την «υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής επιστημονικής κατάρτισης», προδημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).Η προκήρυξη αποβλέπει στην αξιοποίηση των νέων ερευνητών, με στόχο την ανάπτυξη της Ελλάδας και στη βελτίωση της πρόσβασής τους στην απασχόληση, καθώς και στην απόκτηση επαγγελματικής πείρας σε επιχειρήσεις.Έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) και καταληκτική ημερομηνία στις 15 Ιουλίου 2011.Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.Η μεγαλύτερη δυνατή επιχορήγηση ανά επιχείρηση αφορά δύο ερευνητές (κατόχους διδακτορικού διπλώματος) και ένα τεχνικό (κάτοχο πτυχίου/μεταπτυχιακού διπλώματος).Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση συνάπτει σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διάρκεια από 18 έως 36 μήνες.Το συνολικό ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% του κόστους απασχόλησης του νέου ερευνητή, ενώ το υπόλοιπο 30% καλύπτεται από την ίδια την επιχείρηση.Η προκήρυξη αφορά στους εξής επιστημονικούς τομείς: Φυσικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικού και Επιστήμες Διαστήματος, Επιστήμες της Ζωής, Επιστήμες και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Ενέργεια-Περιβάλλον-Μεταφορές.Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 και οι προτάσεις υποβάλλονται, στα αγγλικά, στο διαδικτυακό τόπο: https://apps.gov.gr/minedu/employment/.

Απειλή για την υγεία


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία και επίσημοι αρμόδιοι φορείς, όσον αφορά το φαινόμενο των υπαίθριων σφαγείων αμνοεριφίων και τις υπαίθριες αγορές πουλερικών, οι οποίες κάνουν «χρυσές» δουλειές ενόψει του Πάσχα.Ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών είναι υπαρκτός, αφού τα ζώα αυτά, συνήθως, δεν υπόκεινται σε κτηνιατρικούς και υγειονομικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η δημόσια υγεία. Ενώ, προτρέπουν τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα επίσημα κρεοπωλεία και πτηνοτροφεία της χώρας.«Κι αυτό το Πάσχα θα θυσιαστούν στο όνομα του γιορτινού μας τραπεζιού δεκάδες χιλιάδες ζώα. Ας είναι τουλάχιστον ανώδυνη η θυσία τους. Έχει φροντίσει γι’ αυτό η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και οι ζωοφιλικές οργανώσεις που αγωνίστηκαν για την αναισθητοποίηση των προς σφαγή ζώων ώστε να μην υποφέρουν», δηλώνει η Διευθύντρια της Ε.Φ.Ε, Λιάνα Αλεξανδρή.Τονίζει δε, ότι «οι μέθοδοι των υπαίθριων σφαγείων προκαλούν τοξίνωση και φρικτούς πόνους σε πολλά από τα ζώα. Η Ελλάδα είναι σχεδόν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία η βαρβαρότητα λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις από τις παράνομες σφαγές - εκτός των πιστοποιημένων σφαγείων».Όσον αφορά τα πουλερικά, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών, οι οποίοι προτίθενται να αγοράσουν νεοσσούς (κλωσοπουλάκια) από υπαίθριες αγορές, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν από την έλλειψη ελέγχων και τονίζει ότι «η πώληση νεοσσών σε υπαίθριες αγορές και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες απαγορεύεται από τον νόμο και οι παραβάτες διώκονται ποινικά».Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία καλεί τους συνειδητοποιημένους πολίτες να καταγγέλλουν όσα περιστατικά παράνομων σφαγείων ή αγορών πουλερικών υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Πινγκ-πονγκ μεταξύ δύο υπουργείων το θέμα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων


Στο υπουργείο Οικονομικών πετάει το... μπαλάκι της τακτοποίησης των αυθαιρέτων το υπουργείο Περιβάλλοντος.«Θέμα του υπουργείου Οικονομικών είναι η όποια ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων» απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει τη δυνατότητα «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, πετώντας το μπαλάκι στον Γ.Παπακωνσταντίνου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».Ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «κόκκινη γραμμή» στο θέμα των αυθαιρέτων.Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου προανήγγειλαν ότι θα συζητηθεί ρύθμιση «περαίωσης» για τα αυθαίρετα, ανάλογη με εκείνη για τους ημιυπαίθριους, έπειτα από διάλογο με τη Δικαιοσύνη και τους εμπλεκόμενους φορείς.Ωστόσο, κάθε ρύθμιση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο να προσκρούσει στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.Από το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλούνται το ΣτΕ, λέγοντας ότι «νομικά τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν μπορεί να γίνει μετά την εφαρμογή του οικιστικού νόμου Τρίτση».Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1983 έως σήμερα τα αυθαίρετα αυξήθηκαν κατά 233%. Από τα 300.000 που ήταν τότε, σήμερα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τα οποία τα 150.000 βρίσκονται σε δασικές είτε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, 200.000 αυθαίρετα βρίσκονται στην ανατολική Αττική, ενώ σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι κατασκευάζονται κάθε χρόνο 400.000 αυθαίρετα.

24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 11 Μαΐου


Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11 Μαΐου στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.Η απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνεργοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι με το εθνικό σχέδιο για την οικονομία καλούνται και πάλι να πληρώσουν και όχι οι έχοντες και κατέχοντες» δήλωσε, ανακοινώνοντας την απόφαση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να καταστεί η οικονομία βιώσιμη, ενώ εκποιείται δημόσιος πλούτος, υποδομές και κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια και καταλύονται εν μια νυκτί κοινωνικά δικαιώματα. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας κήρυξε και την απεργία της 1ης Μαΐου για λόγους όχι μόνον τυπικούς, αφού όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται εκείνη την ημέρα και θα πρέπει, προκειμένου να απεργήσουν να καλύπτονται από την απόφαση.Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κιουτσούκης Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΚΕ, δήλωσε ότι είναι αναγκαία η αντίδραση των εργαζομένων σε μια πολιτική με την οποία καλούνται να πληρώσουν ακόμη 75 δις ως το τέλος του 2015, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Θοδωρής Κούτρας (ΠΑΜΕ) είπε ότι από αύριο το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν τη μάχη ώστε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων να αποτελέσουν ένα μήνυμα κατά της πολιτικής που ασκείται από την Κυβέρνηση.

Στο νοσοκομείο ο Μ. Θεοδωράκης


Μια αδιαθεσία στο στομάχι οδήγησε τον Μίκη Θεοδωράκη σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και υποβάλλεται σε σειρά εξετάσεων.Σύμφωνα με το στενό του περιβάλλον, ο μουσικοσυνθέτης αισθάνθηκε χθες ενοχλήσεις και οι οικείοι του έκριναν ότι πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Ξεσηκωμός και πάλι για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ!

Καθηγητής του Ε.Μ.Π. διαπιστώνει κακοτεχνίες στην κατασκευή του

Για κακοτεχνίες στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Ελληνικού κάνει λόγο πόρισμα του Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννη Κουμαντάκη, που έχει στα χέρια της, όπως υποστηρίζει, η Δημοτική Αρχή Βορείων Τζουμέρκων.Με βάση αυτό το πόρισμα θα ξεκινήσει αγώνα για να μην αρχίσει ούτε καν η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ. «Έχει γίνει σειρά τεχνικών έργων που δείχνουν, ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ, αν ξεκινήσει τώρα δεν θα είναι αυτή που πρέπει» είπε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές.

Η ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Παράλληλα, χθες έγινε Γενική Συνέλευση στο Ελληνικό για το θέμα του ΧΥΤΑ. Αποφασίστηκε ανασύσταση της Επιτροπής Αγώνα, που πλέον μετονομάζεται σε «Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ και του ΧΥΤΥ». Στην Επιτροπή θα μετέχουν ο Αντιδήμαρχος για την περιοχή των Κατσανοχωρίων και οι Δημ. Σύμβουλοι που εκλέγονται στο Ελληνικό, καθώς και εκπρόσωποι Φορέων της περιοχής. Η Συνέλευση αποφάσισε ακόμη να ζητήσει να έρθει το θέμα του ΧΥΤΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ενώ αποφασίστηκε συνέχιση του δικαστικού αγώνα, παρά την πρόσφατη ακύρωση των ασφαλιστικών μέτρων από ΣτΕ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Έμεινε «γυμνός» ο ΤΟΕΒ Λαψίστας


Στον «αέρα» βρίσκονται 18.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων βορειοδυτικά του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του αντλιοστασίου της Λαψίστας από αγνώστους που έκλεψαν όλα τα χάλκινα καλώδια.Το περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές, αφού τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν ανάλογες διαρρήξεις και κλοπές σε αντλιοστάσια του λεκανοπεδίου, καθώς η τιμή του χαλκού έχει ανέβει και πολλοί επιτήδειοι βρίσκουν τρόπους να εισβάλλουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις και να παίρνουν ότι μπορούν.Το πρόβλημα βέβαια στο αντλιοστάσιο της Λαψίστας είναι πως όχι μόνο ξήλωσαν τα καλώδια, αλλά ουσιαστικά κατέστρεψαν τους πίνακες, καθιστώντας ανέφικτη τη λειτουργία του 20 σχεδόν ημέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.Από το αντλιοστάσιο αυτό αρδεύονται όλες οι αγροτικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, σχεδόν 18.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Λαψίστας Χαράλαμπο Παππά.Ήδη ο ΤΟΕΒ αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα και η αντικατάσταση των εγκαταστάσεων είναι εξαιρετικά δαπανηρή, σύμφωνα με τους εκτιμητές που βρέθηκαν στο αντλιοστάσιο, μόλις έγινε αντιληπτή η κλοπή.«Αν δεν καταφέρουμε να το λειτουργήσουμε οι καλλιέργειες είναι καταδικασμένες. Μόνη λύση είναι να αντικαταστήσουμε τις φθορές το συντομότερο δυνατό, όμως το κόστος είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί ο ΤΟΕΒ να αντεπεξέλθει», σημείωσε προσθέτοντας πως θα απευθυνθεί τόσο στην Αιρετή Περιφέρεια όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου προκειμένου να βρεθεί λύση.
Αντίστοιχες κλοπές έχουν γίνει αρκετές φορές σε αντλιοστάσια και εργοτάξια του λεκανοπεδίου, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, αφού ο χαλκός των καλωδίων αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσοδοφόρος.Για ανάλογα περιστατικά έχουν κατηγορηθεί ομάδες αθίγγανων, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν πιο οργανωμένα κυκλώματα που λυμαίνονται τέτοιες εγκαταστάσεις. Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως στο αντλιοστάσιο της Λαψίστας οι δράστες κατάφεραν να μπουν από ένα μικρό παράθυρο, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.Ο κ. Παππάς ζήτησε αν κάποιος έχει αντιληφθεί κάτι περίεργο κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου να το καταθέσει στις αστυνομικές αρχές που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ