Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Μετωπική σύγκρουση Β. Παπανδρέου με τον Φίλιππο Σαχινίδη


Για μία ακόμη φορά σήμερα Πέμπτη η Βάσω Παπανδρέου επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή διάταξη που μεταφέρει τη διαχείριση των διαθεσίμων του κράτους από το γενικό λογιστήριο στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).Η κα Παπανδρέου, απευθυνόμενη στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, είπε: «ελπίζω η πολιτική ηγεσία να δώσει απαντήσεις σε θέματα που έχουν τεθεί όταν έρθει στην Ολομέλεια, γιατί οι αντιρρήσεις που τέθηκαν αφορούν το α5 που θεσπίζει ένα φορέα που δεν πρέπει να λειτουργεί σαν « Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει».Λίγο αργότερα ο υφυπουργός σήκωσε το γάντι και τόνισε: «δεν μου αρέσουν τα υπονοούμενα ή τα ευθέως εννοούμενα του τύπου Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει. Υπάρχει και το στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».Μάλιστα λίγο αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη σύγκρουση με τη Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι πλέον η κυβέρνηση δεν θα αφήνει τίποτε αναπάντητο λέγοντας «από δω και πέρα θα απαντάμε σε όλα».Πριν από την παραπάνω τοποθέτηση της κας Παπανδρέου προηγήθηκαν οι επιφυλάξεις του Γιώργου Φλωρίδη για την επίμαχη ρύθμιση για τα διαθέσιμα του κράτους, λέγοντας πως «όταν έχουμε μια υπηρεσία που λειτουργεί καλά, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Έχουμε μια διαφανή υπηρεσία και μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τις ΔΥΟ όπου είναι εκτεταμένες η κλεπτοκρατία, οι εκβιασμοί και η διαφθορά».Επ’ αυτού πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπηρετήσει την αδιαφάνεια στη διαχείριση του χρέους και των διαθέσιμων προσθέτοντας ότι ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα από το γενικό λογιστήριο του κράτους.

Τροπολογία για τους συμβασιούχους θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ


Tροπολογία, η οποία θα προβλέπει την κατάταξη των συμβασιούχων ΟΤΑ και των επιχειρήσεών τους σε οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει από το υπουργείο Εργασίας ή το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με τους συμβασιούχους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό της «Δωδώνης»

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις μετά την αναφορά Πανταλάκη

Να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα την κατάσταση γύρω από το ιδιοκτησιακό μέλλον της «Δωδώνης» κάλεσε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός δια του εκπροσώπου του και Γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μιχάλη Τζίμα, με αφορμή τα όσα είπε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο διοικητής της ΑΤΕ Θεόδωρος Πανταλάκης, χωρίς να εξηγήσει ποια είναι η λύση σε σχέση με τους μετόχους, πριν φτάσει στην πώληση με διαγωνισμό, όπως έκανε για άλλες θυγατρικές της.Οι εξελίξεις ούτως ή άλλως θα είναι ραγδαίες, αφού στις 27 Απριλίου υπάρχει θέμα στην γενική συνέλευση της «Δωδώνης» και στις 29 Απριλίου ακολουθεί η Γ.Σ της ΑΤΕ, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει επίσημη θέση της κυβέρνησης.Κι ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ουσιαστικά διέψευσε τα περί συνεννόησης μαζί της, όπως είπε ο κ. Πανταλάκης, τονίζοντας ότι η ΑΤΕ δεν ανταποκρίθηκε ακόμη στα συνεχή αιτήματα για συνάντηση, σήμερα υπήρξε και μια άλλη εξέλιξη που σχετίζεται με το ιδιοκτησιακό και εν γένει με την πορεία της εταιρείας.Ο Βασίλης Λύτης υπέβαλλε την παραίτηση του από το Δ.Σ της «Δωδώνης» στο οποίο μετείχε ως ένας εκ των εκπροσώπων της μεγαλομετόχου ΑΤΕ.Η κίνηση αυτή δεν έγινε τυχαία και χωρίς αιτία, αφού ο κ. Λύτης ουσιαστικά διαφώνησε με πολλές επιλογές της διοίκησης και βέβαια δεν θέλει,να επωμιστεί το βάρος μιας πώλησης που θα πλήξει την κτηνοτροφία και τον τόπο. Υποστήριξε μάλιστα ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και οφείλει η κυβέρνηση να δώσει λύση υπέρ της κτηνοτροφίας και όχι υπέρ της εξυγίανσης της ΑΤΕ μέσα από τη «Δωδώνη» με είσπραξη υπεραξιών.Τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και η ΕΑΣΙ επιδιώκουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να δοθεί μια καθαρή απάντηση και φυσικά να υποστηρίξουν το αίτημα να παραμείνει στους φυσικούς φορείς η εταιρεία, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα ο κ. Μπαλτογιάννης δήλωσε ότι με χαμηλό τίμημα στην αξία των μετοχών, μπορεί να απεμπλακεί η ΑΤΕ υπέρ Ενώσεων και παραγωγών.


Μ.Τζίμας: Το θέμα είναι πολιτικό και αφορά την στήριξη της κτηνοτροφίας
Ο κ. Τζίμας με δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις περί πώλησης δεν πρέπει να γίνονται από υπαλλήλους της κρατικής Αγροτικής τράπεζας, έστω κι αν αυτοί κατέχουν θέση διοικητή, αλλά από την κυβέρνηση, την οποία κάλεσε για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας.«Το θέμα είναι πολιτικό και αφορά τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Ο κ. Πανταλάκης δεν έχει καμία αρμοδιότητα να καταστρέψει την κτηνοτροφία. Αν η κυβέρνηση θέλει να την καταστρέψει ας το ανακοινώσει μόνη της και ας αναλάβει τις ευθύνες της», είπε χαρακτηριστικά.Σχετικά δε με τα περί συνεννόησης και συνεργασίας με τις Ενώσεις που ανέφερε ο κ. Πανταλάκης, η απάντηση του Μιχάλη Τζίμα ήταν ότι δεν μπορεί ο διοικητής της ΑΤΕ να μιλά για συνεργασία από τη στιγμή που όλοι οι φορείς της περιοχής έχουν ζητήσει επίσημα συνάντηση μαζί του αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών και έχουν εισπράξει μόνο αρνητικές απαντήσεις.Από εδώ και πέρα ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, σύμφωνα με τον κ. Τζίμα, θα επιδιώξει τη σύγκληση νέας σύσκεψης όλων των φορέων, όπως αυτή που είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες στα «Λιθαρίτσια» για να επαναδιατυπωθούν οι θέσεις όλων όσων συμμετείχαν και θα ζητηθεί να γίνουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον Πρωθυπουργό προκείμενου να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.Η πρόταση των κτηνοτρόφων που κερδίζει έδαφος, όπως εκτιμά ο κ. Τζίμας, είναι να περάσει στους ίδιους τους παραγωγούς η εταιρεία όχι για να διοικήσουν, αλλά για να συνεχιστεί η αλληλοστήριξη και η διατήρηση της κτηνοτροφίας μέσα από μια σωστή διοίκηση και διαχείριση από ειδικούς.

Β. Λύτης: Δεν μπορούσα να παραμείνω και απλά να διαφωνώ

Με μια ανακοίνωση λίγων λέξεων γνωστοποίησε σήμερα μέσω των ΜΜΕ την παραίτηση του από το διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».ο Βασίλης Λύτης, ο οποίος μετείχε ως ένας από τους εκπροσώπους της Αγροτικής τράπεζας.Η παραίτηση του συνδέεται με τις εξελίξεις και κυρίως με την έως τώρα πορεία της εταιρείας, η οποία απαξιώνεται με την εκκρεμότητα για το ιδιοκτησιακό και την απεμπλοκή της ΑΤΕ.Σε επικοινωνία μας με τον κ. Λύτη, ο οποίος επί 13 χρόνια υπήρξε μέλος στις διοικήσεις της «Δωδώνης» (κυρίως ως εκπρόσωπος της ΕΑΣ Ιωαννίνων), δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους λόγους και τα αίτια της αποχώρησης του, ωστόσο ευθέως την απέδωσε στην προσπάθεια που γίνεται από την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ να εισπράξει υπεραξίες για το μέλλον, από την πώληση των μετοχών της και σε βάρος της εταιρείας και των κτηνοτρόφων.Κι αυτό σε συνδυασμό με την απαξίωση που γίνεται όλο αυτό το διάστημα από την ...είδηση της απεμπλοκής της τράπεζας και η οποία ζημιώνει την εταιρεία αφενός και αφετέρου λέγονται και γράφονται ποσά που θα μπορούσε να αποκομίσει η ΑΤΕ πουλώντας το μερίδιο της.«Δεν μπορούσα να παραμείνω σε ένα συμβούλιο μιας μετοχικής εταιρείας και απλά να διαφωνώ με επιλογές και αποφάσεις, ή να νομιμοποιήσω ως πολίτης αυτού του τόπου, με την παρουσία μου, την πώληση τη με υπεραξία για την ΑΤΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.Ο κ. Λύτης θεωρεί ότι το θέμα είναι πολιτικό, δεν μπορεί η εξυγίανση της ΑΤΕ να περνά από τη «Δωδώνη» για να εισπραχθούν υπεραξίες και οφείλει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση άμεσα.Με βάση τον τελευταίο ισολογισμό η αξία των μετοχών ανέρχεται σε 28 εκ. ευρώ, η άλλη αποτίμηση, η εμπορική με υπεραξίες βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερη, όμως αν η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την κτηνοτροφία και να παραμείνει η «Δωδώνη» στους φυσικούς φορείς η λύση είναι να αποχωρήσει η ΑΤΕ με τα χρήματα που αναλογούν στο ποσοστό της επί των 28 εκ. ευρώ.Είναι μια εκτίμηση του κ. Λύτη που δεν απέχει από όσα ζητούν οι κτηνοτρόφοι και οι Ενώσεις, όμως όλα αυτά μένει να ξεκαθαριστούν για να μην ...πληρώσουν τα σπασμένα οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δίνουν το γάλα τους με υψηλό κόστος παραγωγής και ουσιαστικά με την πρώτη ύλη λειτουργεί η εταιρεία και βγάζει κέρδη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Επίσκεψη των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας στην Ηγουμενίτσα


Οι Υπεύθυνοι Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Νέας Δημοκρατίας Προστασίας του Πολίτη Θανάσης Νάκος και Δημοσίων Έργων Σταύρος Καλογιάννης, καθώς και ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσίων Έργων Δημήτριος Τσουμάνης θα επισκεφθούν αύριο την Ηγουμενίτσα, όπου θα έχουν συναντήσεις με φορείς της περιοχής.Συγκεκριμένα, οι βουλευτές θα συναντηθούν με το Δήμαρχο κ. Γιώργο Κάτσινο και το Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας, τον Αστυνομικό Διευθυντή του Νομού, καθώς επίσης και με τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Πιτούλη.Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι το οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή και τα έργα υποδομής στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:: "H συναίνεση δεν είναι πολιτικό πρόγραμμα"


Οπαδός της "Τέχνης της πολιτικής", πνευματικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ και "αμετανόητος" πολιτευόμενος, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναπολεί τα χρόνια που η πολιτική ήταν συνυφασμένη με την πράξη και τη δημιουργία και χαρακτηρίζει λίγο μελαγχολική εμπειρία τη σύγκριση του επιπέδου της πολιτικής σκέψεως παλαιότερα και σήμερα, καθώς και του τρόπου «που πολιτευόμαστε σήμερα και άλλοτε».Χαρακτηρίζοντας προφητική για την εξέλιξη και την πορεία της πολιτικής στην Ελλάδα, μια ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη το 1985, με την οποία προλόγισε τη θεατρική παράσταση «Έκρηξη» του Ευάγγελου Αβέρωφ, στέκεται στη φράση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ότι «μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το πολίτευμα και τη σχέση πολίτη και πολιτικών είναι η επέλαση της "Τεχνολογίας της Πολιτικής" στη θέση της "Τέχνης της Πολιτικής".Αναφορικά με τα περιθώρια πολιτικής συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων στη χώρα μας, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση και ειδικότερα για το ποια είναι η υποχρέωση της ΝΔ να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι έχει και αυτή τις ευθύνες της για το σημερινό αδιέξοδο στην Οικονομία, ο κ. Τασούλας είναι ξεκάθαρος: «η συναίνεση δεν είναι πολιτικό πρόγραμμα».Όπως εξηγεί «η συναίνεση είναι συμπεριφορά και περισσότερο από τη συναίνεση μας λείπει το πολιτικό σχέδιο».

ΑΡΤΑ: Κοντά στα παιδιά του συλλόγου «Αγία Θεοδώρα» ο δήμος


Τις ευχές της για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση έδωσε σήμερα στο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νομού Άρτας «Αγία Θεοδώρα» η Αντιδήμαρχος Αρταίων Βικτωρία Βασιλάκη – Μητρογεώρου μοιράζοντας στα παιδιά σοκολατένια αυγά και γλυκά, τα οποία τα δέχτηκαν με χαρά. Τα παιδιά χρειάζονται ηθική στήριξη ανέφερε η κυρία Βασιλάκη η οποία παραβρέθηκε σε εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι σε κατάστημα της πόλης με την παρουσία όλων των μελών του Συλλόγου. Η κυρία Βασιλάκη μετέφερε μήνυμα του Δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Μπίζα ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα στη Διοίκηση και στα παιδιά για ό,τι χρειαστούν προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους και τις προσδοκίες τους.

Ζητείται περιεχόμενο για την κοινή δράση της Αριστεράς


Από το Μαρικάκι

Είναι δυνατή η προοπτική της συνεργασίας της Αριστεράς στον ορατό χρονικό ορίζοντα για την ανατροπή του εκτυλισσόμενου σχεδίου ιδιωτικοποίησης της χώρας και εξαθλίωσης του λαού της; Μάλλον όχι.Χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ μετά τη συνεδρίασή της εξέδωσε ανακοίνωση διατυπώνοντας και επισήμως αυτό που ο Τσίπρας αναφέρει σε όλες τις ομιλίες του, την ανάγκη για κοινή δράση όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Χαρακτηρισιτκό απόσπασμα της ανακοίνωσης:«Η Π.Γ. εκτιμά πως το κύριο σήμερα είναι να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.Μέτωπο αντίστασης και αλληλεγγύης που θα επιδιώκει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της ίδιας της κυβέρνησης και θα προωθεί την ιδέα κυβερνητικής λύσης από ένα συνασπισμό δυνάμεων που με βάση ένα κοινό αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική ελπίδα για το λαό της χώρας μας.Στο πολιτικό επίπεδο σε ένα τέτοιο μέτωπο μπορούν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς – κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής – οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, ομάδες και πολιτικά πρόσωπα, προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και που στέκονται από προοδευτική σκοπιά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική».Στην ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στην περίπτωση της πορτογαλίας και της πορτογαλικής αριστεράς:«Η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι από πολλές απόψεις χαρακτηριστική και διδακτική. Η κυβέρνηση Σόκρατες εφάρμοσε πολιτικές λιτότητας χωρίς μνημόνιο και όμως δεν πέτυχε, αντίθετα «έπεσε» από την κοινωνική κατακραυγή. Η «υπηρεσιακή κυβέρνηση» συζητά, χωρίς καμιά νομιμοποίηση, την ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό της «τρόικας», πράγμα που αποδεικνύει πως ο στόχος δεν είναι η απαλλαγή από το χρέος αλλά η υποταγή των κοινωνιών στην νεοφιλελεύθερη πολιτική.Την ίδια στιγμή, όμως στην Πορτογαλία διαμορφώνονται οι όροι μιας νέας ελπίδας. Οι Αριστερές πολιτικές δυνάμεις συζητούν. Η πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπειών από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κ.Κ.Πορτογαλίας ανέδειξε τη δυνατότητα κοινής παρουσίας της Αριστεράς στους αγώνες και τη διάθεση για μετεκλογική συνεργασία στη νέα Βουλή».Και καταλήγει κάνοντας έκκληση για κοινούς αγώνες το αμέσως επόμενο διάστημα: «Η Πρωτομαγιά, η Πανελλαδική Πανεργατική απεργία μέσα στο Μάη, οι δράσεις για τον ένα χρόνο από την ψήφιση του μνημονίου, οι δράσεις ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, η μάχη ενάντια στο Ευρωπαϊκό μνημόνιο πρέπει να έχουν την κοινή υπογραφή της Αριστεράς».Χτες η Αλέκα απάντησε έμμεσα σχολιάζοντας αρνητικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις διεργασίες που μόλις ξεκίνησαν στην πορτογαλική αριστερά. Σε σχετική ερώτηση για το πως βλέπει τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ του Μπλόκο και του Ποροτγαλικού ΚΚ απάντησε: «Ε, το ΚΚ Πορτογαλίας θα περάσει ετεροχρονισμένα τις δραματικές εμπειρίες που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1974, το 1989. Φαντάζομαι θα του είναι μέσα απ’ όλη αυτή την ιστορία μια εμπειρία χρήσιμη. Τώρα πότε θα κριθεί αυτό, 6 μήνες, ένα χρόνο, ενάμιση…».Από την άλλη ο ΣΥΝ δεν έχει ακόμη καταφέρει να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεων του όσων αφορά την ενδυνάμωση της ενότητας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, τελεί υπό «επανεκκίνηση» ύστερα από πολύμηνο διάστημα παγώματος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεδομένης της σημασίας που δίνει ο ΣΥΝ στους συμβολισμούς, ακόμη και η έκδοση ανακοίνωσης ως ΣΥΝ και όχι ως ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει κάτι.Στην ανάγκη της κοινής δράσης της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων πιστεύουν οι περισσότερες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, εννοείται κι εκείνες που συγκροτούν το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης του Αλαβάνου, το οποίο δημιουργήθηκε από πρώτη ύλη του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Αλαβάνος μίλησε για «ενιαίο ψηφοδέλτιο της Αριστεράς».Όμως η βασική αντίφαση όλων αυτών των εκκλήσεων δεν ανατρέπεται. Ότι δηλαδή οι εκκλήσεις για ενότητα εκπέμπονται ακριβώς από εκείνο το χώρο που βρίσκεται σε φάση κατακερματισμού, ομαδοποιήσεων και περιχαρακώσεων μέσα σε μικρά ή μεγαλύτερα σχήματα.Από την άλλη μέχρι που φτάνει η κοινή δράση της αριστεράς; Μέχρι του να φύγει η κυβέρνηση, μέχρι του να ανατραπεί ο καπιταλισμός που λέει το ΚΚΕ, μέχρι του να υπάρξει στάση πληρωμών προς τους πιστωτές κι έξοδος από το ευρώ σύμφωνα με τη θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέση με την οποία δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του ΣΥΝ; Κι αν φύγει από την κυβέρνηση σημαίνει ότι αυτόματα ξεμπερδεύουμε με το μνημόνιο; Προφανώς όχι. Τότε, πώς θα αντιμετωπιστούν οι πιστωτές;Ποιο θα ήταν λοιπόν το περιεχόμενο μιας «κυβερνητικής λύσης από ένα συνασπισμό δυνάμεων» που αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ «με βάση ένα κοινό αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα»;Καλές οι προθέσεις, αλλά αν δεν απαντηθούν και κάποια καίρια ερωτήματα η βαλίτσα των εκκλήσεων για κοινή δράση θα πάει πολύ μακριά χωρίς αποτέλεσμα...

topontiki

Στο 15,1% η ανεργία τον Ιανουάριο


Στο 15,1%, από 11,3% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010 και 14,8% το Δεκέμβριο του 2010, σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2011, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία ανεργίας.Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4.267.584 άτομα, μειωμένοι κατά 178.159 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (μείωση 4,0%), και αυξημένοι κατά 33.820 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 0,8%).Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 33,4%) και κατά 23.149 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 3,2%) και διαμορφώθηκαν σε 756.795 άτομα.Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.302.315 άτομα τον Ιανουάριο.Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 18,8% από 14,9% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε στο 12,4% από 8,7%.Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις ηλικιακές ομάδες 15-24 ετών (37%) και 25-34 ετών (21,3%).Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Δυτική Μακεδονία (22,7%) και στο Νότιο Αιγαίο (20,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Βόρειο Αιγαίο (7,1%) και στην Πελοπόννησο (10,3%).

Πρόταση της κυβέρνησης για μειώσεις στα διόδια


Μείωση της τιμής όλων των διοδίων για τρία χρόνια κατά 25% - 30% και κατά 50% στα υπό κατασκευή τμήματα προτείνει το υπουργείο Υποδομών στις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητόδρομων.Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσαν τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως εγγύηση για τη συνέχιση της δανειοδότησης των εταιρειών που κατασκευάζουν τα έργα, αλλά και τη δημιουργία μίας ειδικής εταιρείας του Δημοσίου, με κεφάλαιο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια.Το συγκεντρωθέν ποσό θα χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους, δηλαδή, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, από τα κεφάλαια αυτά μπορούν να εξαγοραστούν ομόλογα που λήγουν, είτε ομολόγα από την τραπεζική αγορά.

Ανοίγει το Κάστρο της Άρτας


Συνάντηση του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη με την κυρία Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας μέσα από τη συνδρομή και τη συνεργασία του Δήμου και της αρμόδιας Εφορείας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του Κάστρου και στην απόδοσή του στους Αρτινούς πολίτες με την φροντίδα του Δήμου Αρταίων και την συνεργασία της 18ης ΕΒΑ. Τόσο από την πλευρά του Δήμου όσο και από την πλευρά της Υπηρεσίας πιστοποιήθηκε η κοινή βούληση για αξιοποίηση του Κάστρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των Αρτινών πολιτών ως χώρος ιστορικής μνήμης και πολιτισμού.Στόχος είναι στις επόμενες μέρες το Κάστρο να ανοίξει τις πύλες του στους Αρτινούς πολίτες αφού πρώτα ο Δήμος το καθαρίσει και εξασφαλίσει την φύλαξή του έτσι ώστε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος για όλους τους Αρτινούς καθώς και τους επισκέπτες της πόλης.

Στο Βυζαντινό μουσείο οι 6 κλεμμένες εικόνες που εντοπίστηκαν στο Λονδίνο


Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο βρίσκονται πλέον οι 6 μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, οι οποίες είχαν κλαπεί από εκκλησίες της Τσαγκαράδας και του Ζαγορίου.Οι εικόνες επέστρεψαν χτες το βράδυ στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου εντοπίστηκαν στην Γκαλερί του Ρίτσαρντ Ντεμπλ. Πρόκειται για σημαντικές εικόνες, που έχουν συντηρηθεί και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και οι οποίες αποτελούν πιθανότατα δημιουργίες καπεσοβιτών αγιογράφων, μιας συντεχνίας που δραστηριοποιούνταν από τον 17ο αιώνα στον νομό των Ιωαννίνων και κυρίως στην περιοχή του Ζαγορίου.«Είναι τεράστια η επιτυχία απέναντι στις δυνάμεις που προσπαθούν να κλέψουν την πολιτιστική κληρονομιά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά την τελετή παράδοσης των εικόνων. «Μια επιτυχία που οφείλεται σε δύο λόγους. Στη συλλογική δουλειά των εμπλεκομένων και στο γεγονός ότι έδρασαν αθόρυβα, καθώς είναι σημαντικό να κρατάμε μυστικότητα σε τέτοιες περιστάσεις», συμπλήρωσε.Είπε, επίσης, ότι μόλις χτες κατασχέθηκαν άλλες 6 εικόνες στην Ολλανδία, οι οποίες πρόκειται να επιστραφούν σύντομα και αυτές στη χώρα μας.«Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για το Μουσείο να υποδέχεται έργα τέτοιας μεγάλης αξίας για τον τόπο», δήλωσε η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου ,Ευγενία Χαλκιά, αναφερόμενη ταυτόχρονα στην υποδοχή, πριν από ένα χρόνο, των τοιχογραφιών που είχαν κλαπεί από τη Στενή Ευβοίας και εντοπίστηκαν στην Ελβετία, καθώς και στην έκθεση που θα ξεκινήσει στις 9 Μαΐου στο ΒΧΜ με τα σπαράγματα αυτών των τοιχογραφιών πριν την τελική τους απόδοση.Οι έξι εικόνες που επεστράφησαν στην Ελλάδα είναι «Η Υπαπαντή του Χριστού», που εκλάπη από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βυσικό Καλουτά του νομού Ιωαννίνων, «Ο Άγιος Γεώργιος» και «Τα Θεοφάνια» που εκλάπησαν από τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, «Οι Άγιοι Παύλος και Πέτρος» και «Η Γέννηση του Χριστού» που εκλάπησαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου του νομού Ιωαννίνων και «Η Παναγία Οδηγήτρια», που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ηλιοχωρίου, νομού Ιωαννίνων, από την οποία λείπει το μισό κομμάτι. Το άλλο μισό έχει καταγραφεί και έχει ζητηθεί από το ΒΜΧ ώστε να γίνει η συντήρηση και η συγκόλλησή της και η εικόνα να παραδοθεί στο σύνολό της.

Επίσκεψη Δ.Παπαδόπουλου στις εγκαταστάσεις του Σπάρτακου


Τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Συλλόγου Σπάρτακου Ιωαννίνων, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαδόπουλος.Ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Ομοσπονδιακό προπονητή της Άρσης Βαρών και προπονητή της ομάδας Χρήστο Τρυφύλλη, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα του Συλλόγου.Ο Σπάρτακος είναι από τα ιστορικά σωματεία των Ιωαννίνων. Από τα «σπλάχνα» του βγήκαν σπουδαίοι πρωταθλητές, οι οποίοι τίμησαν τα ελληνικά χρώματα σε διεθνείς διοργανώσεις πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες.Δυστυχώς όμως όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος δεν κατέστη δυνατό να αποκτήσει το δικό του σπίτι.Στη συζήτηση που είχε ο κ. Παπαδόπουλος, δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού θα τεθεί και το θέμα της ολοκλήρωσης της αίθουσας βαρέων αθλημάτων.

Μήπως θέλει να γίνει Περιφερειάρχης Θράκης;


Θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις το ρόλο του Περιφερειάρχη Θράκης ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Γιάννης Καραμπίνας. Γιατί μάλλον δεν έχει προηγούμενο, γενικός γραμματέας υπουργείου να ανακοινώνει ότι ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος θα ξεκινά κάθε χρόνο από τα Γιαννινα και ο αντιπεριφερειάρχης να υποστηρίζει πως ο Γύρος πρέπει να ξεκινά από τον Έβρο. Αλήθεια τον Παντελή Κολόκα –συναδέλφό του και αρμόδιο για τα αθλητικά- τον ρώτησε; Έχει κι εκείνος την ίδια άποψη;Ο κ. Καραμπίνας, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ακόμη πως κακώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις –ΕΑΝΚΙ- Ζωσιμάδες-ΠΕΑΚΙ θα περάσουν στο Δήμο, γιατί θα πληρώσουν πολλά οι Γιαννιώτες για την συντήρησή τους.Φυσικά δεν είχε την ίδια έννοια, ούτε τον ίδιο πόνο, όσο οι Γιαννιώτες πλήρωναν τους πρώην συμβασιούχους της ΑΔΕΙ. Και πώς να΄χει αφού μέσα σ΄ αυτούς ήταν και η σύζυγός του.

Κι ακόμη δεν έπιασαν οι ζέστες!


Έχετε δει αστυνομικό να καταγγέλλει αστυνομικούς; Ε, το είδαμε κι αυτό από τον άλλοτε ισχυρό αντιδήμαρχο, υπεύθυνο των εμποροπανηγύρεων και άλλων τινών Κώστα Τσάγκα. Ενοχλήθηκε από την αστυνομία ο κ. Τσάγκας και προσβλήθηκε η δημοκρατική του συνείδηση! Με έναν εντελώς αυθεντικό και προσωπικό τρόπο (γιατρέ θέλω επειγόντως χάπια) διαμαρτυρήθηκε για συλλήψεις πολιτών. Προσαγωγές τις λέμε, στην ελληνική. Ε, κάποιο λόγο θα είχε, αφού έψαχνε και δικηγόρο εκείνη τη μέρα. Να μην φροντίσει για την οικογένειά του, για ποιον θα φροντίσει.Κι ακόμη δεν έπιασαν οι ζέστες!

Σφάζονται από το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου


Η τραγική χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική εμφάνιση συγκεκριμένου Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Ηπείρου σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό μέσα από την οποία αμφισβήτησε και έθεσε ερωτήματα για τη διοργάνωση του 17ου ποδηλατικού γύρου Ελλάδας, άναψε φωτιές στο επιτελείο Καχριμάνη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση όχι μόνο του ίδιου του Περιφερειάρχη αλλά και των υπολοίπων αντιπεριφερειαρχών που θεωρούν ότι αυτές οι άστοχες δηλώσεις μόνο κακό κάνουν στον τόπο. Αφήστε που αδειάζουν όχι μόνο τον ίδιο τον Καχριμάνη αλλά και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα που στήριξε ενεργά τη χθεσινή κορυφαία για τα Γιάννενα αθλητική διοργάνωση. Δείτε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Ηπείρου, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στο επίσημο πρόγραμμα της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας και θα αντιληφθείτε γιατί από το πρωί το κλίμα στο μέγαρο της άνω πλατείας μυρίζει... μπαρούτι! (Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Ερώτηση Γ. Ανατολάκη στη βουλή για τις φυλακές Σταυρακίου


Ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές Σταυρακίου κατέθεσε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Ανατολάκης. Ο βουλευτής τονίζει ότι υπάρχουν σχεδόν τριπλάσιοι κρατούμενοι από την προβλεπόμενη χωρητικότητα του καταστήματος και επικαλείται πρόσφατη «καταδικαστική απόφαση εναντίον της Ελλάδος από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και την πρόσφατη έκθεση του State Department.

Ο βουλευτής Γρεβενών υποστηρίζει ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου επιθυμεί την αλλαγή χάραξης του Ε-65 προς όφελος των Γρεβενών!!!


Άμεσα θα πρέπει να τοποθητηθεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην τοποθέτηση-παρέμβαση στη βουλή, του Βουλευτή του Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για τον οδικό άξονα Ε-65, σύμφωνα με την οποία ο κ. Καχριμάνης προωθεί τα αιτήματα των Γρεβενών εις βάρος της Ηπείρου. Στη βουλή ο βουλευτής ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και το σώμα για την πρόθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, να ζητήσει αλλαγή χάραξης του Ε-65 προς όφελος των Γρεβενών, αποκλείοντας ουσιαστικά την Ήπειρο!!! Αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να παντηθούν, ήταν η τοποθέτηση του Γρεβενιώτη βουλευτή, σύμφωνα με την οποία "Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας, και πολλοί άλλοι Βουλευτές".

"Συνδιοίκηση, η μόνη λύση στην ανικανότητα και την απαξίωση"


Όσοι καθημερινά επισκεφτόμαστε τους χώρους του ΕΑΝΚΙ για να προπονηθούν τα παιδιά μας στην κυριολεξία αγχωνόμαστε για το τι θα συναντήσουμε και τρέμουμε για το τι μπορεί να τους συμβεί. Οι ευθύνες της σημερινής διοίκησης είναι πολλές και μεγάλες και δίνενται η αίσθηση ότι τα πάντα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και οι υπεύθυνοι κρύβονται πίσω από το μνημόνιο και ρίχνουν τις ευθύνες στη ΓΓΑ. Χθες ήταν στα Γιάννενα ο Γενικός Γραμματέας Μπιτσαξής. Που ήταν ο λαλίστατος πρόεδρος του ΕΑΝΚΙ να του πει τετ α τετ αυτά που λέει σε εμάς; Πουθενά. Άφαντος. Στις κάμερες λέει πολλά όταν είναι όμως να τα θέσει εκέι που πρέπει το βάζει στα πόδια. Γιατί; Ευτυχώς που από την πλευρά του δήμου έχει κατατεθεί η πρόταση της συνδιοίκησης μπας και δούμε καλύτερες μέρες στο χώρο που αθλούνται τα παιδιά μας και μεγαλώσαμε στα νιάτα μας.

ΥΓ.Ελπίζω να αναρτηθεί...

Γονέας αθλητή στο ΕΑΝΚΙ

Μετά το «τσουνάμι»


Ο «καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» λέει ο πρώην Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου, χρησιμοποιώντας την λαϊκή παροιμία και στη θέση του «καλού καπετάνιου» τοποθετεί τον εαυτό του.Αυτό χρειάστηκε να το πει όταν σε συνέντευξη σε εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα ερωτήθηκε αν πιστεύει στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και αν στην περίπτωση αυτή θα έβγαινε μπροστά στην παρούσα συγκυρία που η αποστροφή των πολιτών για τους πολιτικούς της Κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι παραπάνω από οφθαλμοφανής.Το ερώτημα είναι ποιο σκάφος θα βρει να κυβερνήσει ως καλός καπετάνιος ο Β. Ιωάννου, όταν το τσουνάμι που προκάλεσε για τις πολιτικές του ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο και αυτή η δίνη θα εξαφανίσει και το ΠΑΣΟΚ.

Tοπική Φωνή Πρέβεζας

Καταγγελία για το τελωνείο Κακαβιάς


Αγαπητό blog, κατάγομαι από την Αλβανία στην οποία ζω και εργάζομαι μόνιμα (έχω άδεια διαμονής στην Ελλάδα όπως όλοι οι Βοριοηπειρώτες από τότε που μέναμε Ελλάδα).
Προχτές το απόγευμα αγόρασα από την αγορά των Ιωαννίνων ένα ψυγείο για τις ανάγκες του σπιτιού μου. Επιστρέφωντας στην Αλβανία από το Τελωνίο Κακαβιάς ζήτησα από τους υπαλλήλους να μου σφραγίσουν την απόδειξη για να πάρω το ΦΠΑ πίσω γιατί το ψυγείο κάλυπτε προσωπικές μου ανάγκες. Οι υπάλληλοι του Τελωνίου μου το αρνήθηκαν λέγοντας μου ότι έχουν εντολή από τον διευθυντή τους να μην υπογράφουν τίποτα. Ηθέλα σας παρακαλώ να ξέρω ποίος είναι αυτός ο διευθυντής που είναι πάνω από το νόμο. Το υπουργείο δεν ξέρει τι ανθρώπους βάζει σε αυτές τις θέσεις? Στα άλλα συνοριακά τελωνία γιατί τα υπογράφουν όλα? Εμείς την αγορά Ιωαννίνων ενισχύουμε. Δεν το θέλουν? Είναι κρίμα. Είμαστε φτωχοί άνθρωποι και είναι άδικο να χάνουμε αυτά τα λεφτά. Οι βουλευτές των Ιωαννίνων που θέλουν την ψήφο μας δεν κάνουν τίποτα? Είχαμε μια ατυχία για λίγα μέτρα τα σύνορα να μας εντάξουν σε μια άλλη χώρα γιατί αυτό να το πληρώνουμε για μια ζωή? Τα σπίτια μας θέλουμε να φτιάξουμε ξοδεύοντας λεφτα στην Ελλάδα. Δεν κάνουμε κάποιο έγκλημα και ούτε η Ελλάδα χάνει λεφτά.Σας ευχαριστώ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Παρέμβαση Χρ.Κατσούρα σε ενημέρωση για την ανάδειξη του Πολιτιστικού Πλούτου και της Τουριστικής Προβολής των αστικών κέντρων


O βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, για θέματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, στο πλαίσιο της ανάδειξης του Πολιτιστικού Πλούτου και της Τουριστικής Προβολής των αστικών κέντρων,έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:Ο κ. Κατσούρας στην παρέμβασή του είπε τα εξής:"Θα κάνω μόνο τέσσερις παρατηρήσεις.Πρώτον, όσο αντικειμενικός και ουδέτερος κριτής μπορεί να είμαι, νομίζω ότι πρέπει να επισημάνω ότι ο κ. Υπουργός κάνει μια σημαντική προσπάθεια, με, τουλάχιστον, για τον ελλαδικό χώρο, νέα μέσα και ιδέες και πρέπει να συνεχίσει.Το δεύτερο είναι κάτι που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση και αναφέρθηκε από τον αγαπητό συνάδελφο κ. Καζάκο, είναι η απόσταση που έχουν οι Νεοέλληνες από την κληρονομιά, την κοινή τους κληρονομιά, και γιατί δεν την έχουν αποδεχθεί. Νομίζω ότι η απόσταση αυτή είναι υπαρκτή και αντικατοπτρίζει την απόσταση του ιδιωτικού από το δημόσιο στον ελλαδικό χώρο, αποτέλεσμα όχι μόνο της εκπαίδευσης, αλλά και της οργάνωσης της δημόσιας σφαίρας στον τόπο αυτό.Το τρίτο είναι να ενώσω τη φωνή μου με αυτό που είπε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κρεμαστινός για τον συνεδριακό τουρισμό. Νομίζω ότι χάνονται πόροι χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.Τέταρτον, πάλι θα αναφερθώ σε μια φράση του κ. Κρεμαστινού που λέει «να δώσουμε εικόνα της Ελλάδας». Μόνο που για να την δώσουμε θα πρέπει πρώτα να τη βρούμε. Μου έρχεται στο μυαλό κάτι που είχε γράψει ο Αξελός τη δεκαετία του 50, αλλά νομίζω ότι σε αρκετά θέματα ισχύει ακόμα και σήμερα, ότι η σύγχρονη Ελλάδα ψάχνει ακόμα να βρει τον εαυτό της.Σας ευχαριστώ".
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πρόστιμα σε έξι επιχειρήσεις της Ηπείρου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πρόστιμα σε 69 επιχειρήσεις πανελλαδικά (εκ των οποίων δύο στα Γιάννενα, μία στην Ηγουμενίτσα και τρεις στην Πάργα) «μοίρασε» ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μετά από ελέγχους.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα, η οποία μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 309.000. Συνολικά το ποσό που επιβλήθηκε στις έξι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της Ηπείρου φθάνεις τα 22.000 ευρώ.Συγκεκριμένα:Πρόστιμο 4.000 ευρώ στην αποθήκη τροφίμων χονδρικού εμπορίου με την επωνυμία ΕΔΕΣΜΑ Α.Ε.Β.Ε. που εδρεύει στη Νεοκαισάρεια στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις: έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, έλλειψη φακέλων για τα προγράμματα καθαρισμού - απολύμανσης του χώρου και έλλειψη βεβαιώσεων εκπαίδευσης του προσωπικού.Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο ψητοπωλείο με την επωνυμία ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΣΙΤΟΣ «ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ» που εδρεύει στην πλατεία Νεομάρτυρος Γεωργίου 16 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις: ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.Πρόστιμο 2.000 ευρώ στο εστιατόριο GOODY 'S με την επωνυμία Κ. ΓΚΟΥΜΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. που εδρεύει στην Αγίων Αποστόλων 147 στην Ηγουμενίτσα, διότι διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις: μη τήρηση των όρων αδειοδότησης, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις διατάξεις της νομοθεσίας στην υποδομή της επιχείρησης.Πρόστιμο 4.000 ευρώ στο εστιατόριο - ψητοπωλείο - ψαροταβέρνα - καφέ μπαρ ΛΥΧΝΟΣ με την επωνυμία ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ που εδρεύει στον Λύχνο στην Πάργα, διότι διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις: σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, έλλειψη αποθήκης αντίστοιχης με την έκταση του καταστήματος, ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.Πρόστιμο 4.000 ευρώ στην καφετέρια - πιτσαρία - ψητοπωλείο - ψαροταβέρνα με διακριτικό τίτλο BALTHAZAR του ΣΠΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ που εδρεύει στην Ρήγα Φεραίου 5 στην Πάργα, διότι διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις: ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, έλλειψη διαμορφωμένου χώρου για αποθήκη, το κατάστημα ήταν ανοικτό με αποτέλεσμα την είσοδο κονιορτού και εντόμων εντός του παρασκευαστηρίου, ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.Πρόστιμο 6.000 ευρώ στο εστιατόριο VILLA ROSSA με την επωνυμία ΝΤΟΚΟΣ ΑΦΟΙ ΤΟΥΣΗ Ο.Ε. που εδρεύει στον Άγιο Αθανάσιο στην Πάργα, διότι διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις: κατοχή μη ασφαλών και ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (220 κιλά ελαιολάδου χύδην, σε περιέκτη οξειδωμένο και ακάθαρτο, χωρίς ερμητικό κλείσιμο, το οποίο κατασχέθηκε), μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Άγνωστοι έκλεψαν μηχανήματα από το κέντρο εκπομπής της ΕΡΤ στη Μανολιάσα


Στην Μανολιάσα Ιωαννίνων άγνωστος-οι δράστες εισήλθαν στο κέντρο εκπομπής κεραιών της ΕΡΤ-ΝΕΤ και αφαίρεσαν εξοπλισμό αξίας είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ σύμφωνα με δήλωση υπαλλήλου.Προανάκριση για την κλοπή διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

Απογραφή πληθυσμού: Μένουμε Γιάννινα και το δηλώνουμε


«Μένουμε Γιάννινα και το δηλώνουμε…». Έχουμε τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να το κάνουμε πράξη κατά την διάρκεια απογραφής πληθυσμού που θα διεξαχθεί από τις 10 μέχρι τις 24 Μαίου.Η απογραφή πληθυσμού είναι αυτή που στην ουσία καθορίζει την χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Για το Δήμο Ιωαννιτών αποτελούσε πάντα «αχίλλειο πτέρνα» καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν πολύ περισσότεροι αυτών που απογράφονταν. Κατ’ επέκταση οι πόροι που φτάνουν στο Δήμο παραμένουν αρκετά χαμηλότεροι αυτών που πραγματικά δικαιούται.Η εικόνα αυτή, μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί κατά την απογραφή που θα διενεργηθεί τον επόμενο μήνα.Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων θα προχωρήσει σε μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού, ζητώντας στην κατεύθυνση αυτή τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων των φορέων.Την επιτροπή που θα λειτουργήσει με βασικό στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την κινητοποίηση για την απογραφή του πληθυσμού στον τόπο κατοικίας του θα συντονίζει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας.«Η αύξηση του πληθυσμού, κατά την απογραφή, σημαίνει σημαντική ενίσχυση του Δήμου μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Ενίσχυση που μπορεί να δώσει «ανάσα» τα επόμενα χρόνια στο Δήμο μας» τόνισε ο κ. Γιωτίτσας.Οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από το Δήμο και έτσι πρέπει. Έχουν όμως και υποχρεώσεις στον τόπο που διαμένουν. Και η απογραφή είναι μία μεγάλη υποχρέωση.

Παραιτήθηκε ο Βασίλης Λύτης από τη Δωδώνη


Ο Βασίλης Λύτης τέως πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και εκπρόσωπος και μέλος της Διοίκησης της Δωδώνης, δήλωσε την παραίτηση του με επιστολή προς τον πρόεδρο της ΑΤΕ κ. Θεόδωρο Παντελάκη και τους υπόλοιπους πρόεδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.Ο κ. Λύτης σαν εκπρόσωπος της Αγροτικής Τράπεζας στη διοίκηση της Δωδώνης παραιτήθηκε καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει την πολιτική της τράπεζας σχετικά με τη γαλακτοβιομηχανία και την πώληση αυτής. Με δήλωση του στην εφημερίδα "Ηπειρωτικός Αγώνας" ο κ. Λύτης τονίζει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ άλλη Δωδώνη υπηρέτησα 13 χρόνια τώρα».Η επιστολή του έχει ως εξής:«Δηλώνω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.»

Για τα μοναστήρια στο Νησί


Η επίσκεψη της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κας Μενδώνη στο Νησί δείχνει το ενδιαφέρον του κράτους για την κοινότητα μας και ευρύτερα για τον δήμο μας μετά από πολλά χρόνια ηχηρής απουσίας και έλλειψης ενδιαφέροντος από τις προηγούμενες αρχές.Ας ελπίσουμε ότι η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση των μοναστηριών-μνημείων του νησιού και την ανάδειξη του θρησκευτικού και συνεδριακού τουρισμού που θα δώσει νέα ώθηση και πνοή όχι μόνο στο νησί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα κάτι πολύ σημαντικό για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια ,τον υπουργό πολιτισμού κ.Γερουλάνο,την γεν.γραμ. αποκεντρωμένης διοίκησης κ.Γεωργακοπούλου-Μπάστα, τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και τον Δήμαρχο μας Φιλιππα Φίλιο για τις ενέργειες που έκαναν για να χρηματοδοτηθεί και να πραγματοποιηθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο και εμείς από την πλευρά μας σαν νησιώτες θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια σε οτιδήποτε χρειαστεί.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΚΑΣ
Δημοτικός συμβουλος

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΙΟΥΜΠΟΣ
Πρόεδρος δημοτικής κοινότητος

Το ΕΑΝΚΙ προχωρά στην επισκευή του Στίβου Κωπηλασίας της Παμβώτιδας

Ικανοποίηση Σωτ. Στάμου από τις διαβεβαιώσεις Ζούμπα

Στην αρχική μορφή του θα επανέλθει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού ο Στίβος Κωπηλασίας του ΕΑΝΚΙ στην Παμβώτιδα, ο οποίος υπέστη ξανά σοβαρές ζημιές τον περασμένο Νοέμβριο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή μας.Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Ναυτικού Κέντρου Ιωαννίνων κ. Στέφανος Ζούμπας, ο οποίος είχε πρόσφατα συνεργασία για το θέμα με τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρη Στάμο. Η δαπάνη αποκατάστασης του υγρού Στίβου και συντήρησης των υπόλοιπων εγκαταστάσεων που αφορούν την Κωπηλασία θα καλυφθεί από το ΕΑΝΚΙ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ζούμπας. Η αποκατάσταση του υγρού Στίβου της Παμβώτιδας θα επιτρέψει να φιλοξενηθούν στα Γιάννινα σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της Κωπηλασίας, οι οποίες θα φέρουν στην πόλη μας εκατοντάδες αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, με όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την τοπική οικονομική ζωή. Ο πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. κ. Σωτήρης Στάμος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση του ΕΑΝΚΙ να επισκευάσει άμεσα τον Στίβο και τόνισε τα εξής: «Εκ μέρους του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων ευχαριστούμε και δημόσια τον κ. Ζούμπα για το εξαιρετικό ενδιαφέρον που δείχνει για την αποκατάσταση του Στίβου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων της Κωπηλασίας, η οποία θα συμβάλλει τόσο στην προετοιμασία των αθλητών του Ν.Ο.Ι. που σήμερα στερούνται στίβου, όσο και στην τέλεση αθλητικών αγώνων Πανελλήνιας εμβέλειας στην Παμβώτιδα». Εφόσον επισκευαστεί έγκαιρα ο υγρός Στίβος του ΕΑΝΚΙ, στην λίμνη στις αρχές Ιουνίου θα φιλοξενηθεί προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες αθλητικές διοργανώσεις. Ήδη η Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας με έγγραφό της προς το Ν.Ο.Ι. έχει ζητήσει ενημέρωση για τις εργασίες στο Στίβο, ώστε να προγραμματίσει έγκαιρα τις επικείμενες δραστηριότητές της στην Παμβώτιδα.

Συνάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης


Για το φλέγον θέμα της χρήσης του ιστορικού κτηρίου του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας της οδού Μανέγα, συναντήθηκαν την Τρίτη 12-04-2011 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη, παρουσία του βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλου Στασινού. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου, τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κ. Δημήτρης Τσίρκας, όσο και ο βουλευτής κ. Στασινός αναφέρθηκαν στην βούληση της τοπικής κοινωνίας και της αγοράς της Άρτας για την επαναλειτουργία του ιστορικού κτηρίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μετεγκατάσταση τουλάχιστον των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου Άρτας ή ακόμη και του Κτηματολογίου. Ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε σε παλαιότερες παραστάσεις εκπροσώπων του Συλλόγου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και περιέγραψε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από το έτος 2006, οπότε και κατέρρευσε τμήμα του εξωτερικού τοίχου του κτηρίου.Ο κ. Καστανίδης, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την προοπτική της μεταστέγασης των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ Α.Ε., κ. Βασίλειο Χάνδακα, ζητώντας του να τον ενημερώσει για την περίπτωση.Ο κ. Τσίρκας, επεσήμανε ότι η αξιοποίηση του κτηρίου θα είναι ωφέλιμη και για την δημόσια περιουσία, καθώς δεν θα χρειάζεται να εκμισθώνει ιδιωτικούς χώρους για την λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άρτα.Στην συνάντηση, η οποία ήταν ιδιαιτέρως φιλική, παραβρέθηκε η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο η κρισιμότητα του θέματος και συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Δημήτρης Τζίμας, ο Γραμματέας κ. Θωμάς Πάλλας, η Ταμίας κ. Ιουλία Σωτηρίου και τα μέλη κ. Ουρανία Τρομπούκη, κ. Κατερίνα Ντέμσια και ο κ. Γιάννης Καϊντάσης.Ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ κ. Στασινός, με το πέρας της συνάντησης, δεσμεύτηκε να παρακολουθεί ιδιαίτερα το ζήτημα αυτό και προγραμμάτισε να έχει τις επόμενες ημέρες νέα συνάντηση με τον κ. Καστανίδη, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω για τα αποτελέσματα της.

Ξεκίνησε η λειτουργία της «Υπηρεσίας Μιας Στάσης» στο Επιμελητήριο Άρτας


Το Επιμελητήριο Άρτας εγκαινίασε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 το σύστημα δίνοντας αριθμό Γ.Ε.ΜΗ σε νεοϊδρυόμενη εταιρία μέσω της Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ Επιμελητηρίου Άρτας). Έτσι ένα όραμα του Επιμελητηριακού κόσμου έγινε πραγματικότητα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Άρτας και σημειώνει τα εξής: Το Γ.Ε.ΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) επιχειρήσεων ως μοναδική βάση ενιαίας καταχώρησης επιχειρήσεων και οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης απαντούν στη μεγάλη ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος για τον επιχειρηματία και αξιοποίησης των επιμελητηριακών δομών προς όφελος του επιχειρείν. Οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των εμπλεκομένων φορέων στις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων - εξασφαλίζουν στον επιχειρηματία με μία επίσκεψη σε ένα σημείο, την δυνατότητα διεκπεραίωσης όλων των διαδικασιών ίδρυσης (υποχρεώσεις με την Εφορία, Ταμείο Πρόνοιας, Ταμείο Νομικών, Πρωτοδικείο, εγγραφή στο Επιμελητήριο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Ασφαλιστική Ενημερότητα, ηλεκτρονική πληρωμή όλων των οικονομικών υποχρεώσεων σε ένα ταμείο κλπ.). Επιπλέον η Πολιτεία θα έχει πλήρη εικόνα της επιχειρηματικότητας μέσα από ένα ενιαίο, έγκυρο, αξιόπιστο και ολοκληρωμένο Μητρώο για να μπορεί να ασκεί στοχευμένες πολιτικές με απτά αποτελέσματα (Ορθολογική αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων, Φορολογικές & Ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, Κλαδικές χρηματοδοτήσεις προς τις Επιχειρήσεις κλπ). Τέλος μετά την ψήφιση του Νόμου για το νέο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο Άρτας θα πρωτοστατήσει και σ’ αυτό με την συμμετοχή του στις διαδικασίες αδειοδότησης μέσω της Υπηρεσίες Μιας Στάσης. Αρμόδιοι Υπάλληλοι για την Υπηρεσία Μιας Στάσης είναι ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Κολοβός και η Προϊσταμένη Μηχανογραφικών Εφαρμογών κ. Αριστέα Αναγνωστοπούλου.

Αύριο η έγκριση του μεσοπρόθεσμου


Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στρατηγικού σχεδιασμού για την έξοδο από την κρίση.Την ίδια μέρα αναμένεται να συνεδριάσουν, ακολούθως, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.Περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, με έμφαση στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τις στοχευμένες κοινωνικές παροχές, θα είναι σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου μέσα στους στόχους του σχεδίου.«Οι αγορές λειτουργούν σαν αγέλη. Βόσκουν ήρεμα, όπως οι αγελάδες στο βοσκότοπο, μεγαλώνουν, φουσκώνουν σαν φούσκες και μετά, ξαφνικά, ξεσπάνε στον πανικό και δεν είναι πια εύκολο να τις καθησυχάσει κανείς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πολωνικό περιοδικό “POLITYKA”, την περασμένη Πέμπτη κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

Καταδίκη για Μαντέλη


Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη για μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», το 2006 και το 2007.Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός δεν παρέστη στο δικαστήριο, ενώ ανάλογη κατηγορία για προηγούμενα έτη έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 5ετίας.Η Εισαγγελική πρόταση προς το δικαστήριο ήταν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών, πρόταση που αν γίνονταν δεκτή, ο Τάσος Μαντέλης θα έπρεπε να οδηγηθεί στην φυλακή.Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην υπουργό και παρεπόμενη ποινή ενός έτους στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.«Δεν θα γίνει ο Μαντέλης ο αίρων πάσης τυχόν αμαρτίας του πολιτικού κόσμου», δήλωσε ο συνήγορός του Γιάννης Ηρειώτης, προσθέτοντας ότι ο εντολέας του δεν δήλωσε τα στοιχεία για τα οποία καταδικάστηκε, διότι δεν ήταν στην κυριότητά του.

Απεργούν σήμερα οι συμβασιούχοι


Εικοσιτετράωρη απεργία για όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, ημέρα συζήτησης της υπόθεσης των εκτάκτων στον 'Αρειο Πάγο. Οι συμβασιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 8 το πρωί έξω από το δικαστήριο.Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε 24ωρη απεργία στους ΟΤΑ και στις δημοτικές επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου και 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασιας, από τις 7.30 πμ.-11.30 πμ, για το υπόλοιπο προσωπικό.Η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση έξω από τον 'Αρειο Πάγο.

Παράσταση διαμαρτυρίας πανεπιστημικών


Παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνουν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές Πανεπιστημίου που έχουν κηρύξει συγχρόνως στάσεις εργασίας. Αναφερόμενοι στην έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής ειδικών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, θεωρούν ότι είναι υπέρ των θέσεων που έχει εκφράσει το υπουργείο Παιδείας, ενώ στελέχη του Ε.Μ.Πολυτεχνείου δηλώνουν ότι το Ίδρυμα τους που παράγει αριστεία αγνοήθηκε. Μάλιστα αυτό έγινε τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του τελειώνει κανονικά τις σπουδές του ενώ οι ίδιοι οι φοιτητές αξιολογούν θετικά τις υπηρεσίες του Ιδρύματος.Η γενική γραμματέας της πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθηγητών Πανεπιστημίου Ευγ. Μπουρνόβα, εξέφρασε την αντίθεσή της με την πρόταση της επιτροπής "σοφών" για λειτουργία κολεγίων διετούς φοιτήσεως ανά περιοχή, τη στιγμή, που όπως είπε, υπάρχουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης κλπ., που παρέχουν τεχνολογική Παιδείας.

«Εκτοξεύτηκαν» οι απλήρωτοι λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων


Πονοκέφαλο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών αποτελεί η αδυναμία όλο και περισσότερων συνδρομητών να εξοφλούν τους λογαριασμούς των τηλεφώνων τους, σταθερών και κινητών, λόγω της οικονομικής κρίσης.Τα... φέσια μόνο στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας ξεπέρασαν πέρσι συνολικά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων εξετάζουν ακόμα και τη λύση να συγκροτηθεί τηλεπικοινωνιακός «Τειρεσίας» που θα τις προστατεύει από τους κακοπληρωτές, σύμφωνα με «Τα Νέα».Λόγω της έλλειψης τέτοιου µηχανισµού, οι εταιρείες βρίσκονται µπροστά στο φαινόµενο ένας συνδροµητής ο οποίος δεν µπορεί να πληρώσει τον λογαριασµό του σε μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να μετακινείται διαδοχικά σε άλλες εταιρείες, αφήνοντας πίσω του νέα φέσια.Η ζηµιά για τις εταιρείες είναι µεγάλη, δεδοµένου ότι είναι υποχρεωµένες να αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ και το τέλος κινητής τηλεφωνίας ακόµα και για τους λογαριασµούς που δεν έχουν εισπράξει.Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι συνδροµητές κινητής τηλεφωνίας που δήλωσαν αδυναµία να πληρώσουν τους µηνιαίους λογαριασµούς τους αυξήθηκαν κατά 25%.Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς μόνο τα φέσια στον ΟΤΕ ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.Χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι ότι αρκετοί συνδρομητές λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, διακόπτουν το σταθερό τηλέφωνο και καταφεύγουν στην καρτοκινητή τηλεφωνία.Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, περισσότεροι από 120.000 συνδρομητές θα έχουν εγκαταλείψει το σταθερό τηλέφωνο μέχρι τα τέλη του 2011. Κάθε μήνα αποχωρούν από τον ΟΤΕ περίπου 35.000 συνδρομητές και υπολογίζεται ότι τα 2/3 αυτών οδηγούνται σε εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.Περίπου το 1/3 των συνδρομητών, δηλαδή 10.000-20.000 κάθε μήνα εγκαταλείπουν σταδιακά το σταθερό τηλέφωνο.

Έως το Μάιο η εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων


Έως τον ερχόμενο Μάιο δεσμεύτηκαν τα συναρμόδια υπουργεία ότι θα εξοφλήσουν τα χρέη του εννεαμήνου του 2010 προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού, οι οποίοι έχουν σταματήσει τον εφοδιασμό των νοσοκομείων.Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τους προμηθευτές των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2011, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν εγκριθεί ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή τους.Επιπλέον, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφασίστηκε νέος τρόπος τιμολόγησης των υλικών -ανά περιστατικό- από τα νοσοκομεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να εξοφλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός 45 ημερών).

Υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών


Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών του 2003.Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποτέλεσμα πάνδημου αιτήματος και ώριμη συνέπεια της ως τώρα εμπειρίας, ενώ θεώρησε τις αλλαγές που επέρχονται συμβολικές, αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικές.«Προφανώς πολιτικοί και ηθικοί λόγοι επέβαλαν να ανταποκριθούμε στο αίτημα του λαού να γίνει το καλύτερο υπό τις παρούσες συνθήκες και τις συνταγματικές δεσμεύσεις που υπάρχουν», ανέφερε.Σχετικά με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου, το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο από ανώτερους εισαγγελείς, τη συγκρότηση του οποίου με αλλαγή στο σχετικό άρθρο κατέστησε δυνητική, τόνισε ότι πέραν των άλλων, ελέγχει την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού από τη γνωμοδότησή του δεσμεύεται κατά τρόπο ηθικό να πειθαρχήσει σε αυτήν η πλειοψηφία.Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε πρότασή του, η οποία θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική σε επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η Βουλή να αποφασίζει μόνον την άσκηση δίωξης και το προκαταρκτικό έργο να το αναλάβουν αποκλειστικά τα αρμόδια δικαστικά όργανα.Πάντως ο Χ.Καστανίδης δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της
ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, η θητεία του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου να είναι ενιαύσια και να μην κληρώνεται ad hoc.Την ίδια θέση υποστήριξε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης όσον αφορά την εκλογή του από την αρχή της βουλευτικής θητείας, αλλά όχι και την παρουσία εισαγγελέων, έναντι των οποίων εξέφρασε την προτίμησή του σε τακτικούς δικαστές.Για λόγους αναρμοδιότητας, πέρα από το τυπικό κώλυμα ότι επρόκειτο για εκπρόθεσμη τροπολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΛΑΟΣ να μην εκπέσει από το αξίωμά του ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, επειδή η ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο είναι με τριετή αναστολή.

Εγκύκλιος για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου ανταποδοτικού χαρακτήρα σε δήμους


Μέχρι τις 26 Απριλίου θα πρέπει να στείλουν οι δήμοι τα αιτήματά τους για την έγκριση προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου ανταποδοτικού χαρακτήρα, που απασχολούνται κυρίως στους τομείς της καθαριότητας.Τα παραπάνω ζητά με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι οι προσλήψεις αυτές των συμβασιούχων θα είναι υπό την έγκριση της αρμόδιας τριμελούς κυβερνητικής επιτροπής.Στην εγκύκλιο, διευκρινίζεται δε ότι οι εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου για το έτος 2011 περιορίζονται κατά 15 % σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2010.Επίσης, σημειώνεται ότι με τροπολογία, που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταργείται η εξαίρεση από τον έλεγχο της τριμελούς επιτροπής, η πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που απασχολείται σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των δήμων, εν αντιθέσει με τη δυνατότητα που παρεχόταν ως τώρα στους δήμους να εισπράττουν ανταποδοτικά τέλη και να προσλαμβάνουν προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής, αλλά μόνο με τη λήψη απόφασης του οικείου συμβουλίου».

Σε έλεγχο ορκωτών λογιστών θα υπαχθεί ο Δήμος Ιωαννιτών λόγω χρεών


Περίπου 25 δήμοι, των οποίων τα οικονομικά είναι στο «κόκκινο» λόγω της υπερχρέωσης τους, αναμένεται να ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα εξυγίανσης που προωθεί η κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι θα τους επιβληθεί ειδικό «Μνημόνιο».Τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία με βάση και τη δέσμευση της χώρας μας έναντι της «τρόικας», απέστειλαν οι δήμαρχοι στη ειδική βάση δεδομένων, που συστήθηκε γι΄αυτό το σκοπό στο υπουργείο Εσωτερικών, δείχνουν ότι δεν θα το αποφύγουν.Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εικόνα που υπήρχε έως σήμερα. Τα χρέη των δήμων προς τις τράπεζες υπερβαίνουν τα 1,75 δισ. ευρώ, αν και μειώθηκαν περίπου κατά 300 εκατ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.Με βάση τα νέα στοιχεία της απογραφής, πολύ περισσότερο από τους άλλους, δεν διαφοροποιούνται οι δήμοι, οι οποίοι κρατούν τα… σκήπτρα της υπερχρέωσης. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται οι δήμοι Πειραιώς (131 εκατ. ευρώ), Αθηναίων (129 ΕΚΤ. ευρώ),Θεσσαλονίκης (43 εκατ. ευρώ) και Ιωαννίνων (38 εκατ. ευρώ).Μετά τη σύσταση της ειδικής βάσης δεδομένων για τα οικονομικά των δήμων, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει μία σαφή εικόνα για την κατάστασή τους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών καταρτίζει και την υπουργική απόφαση για τον μηχανισμό εξυγίανσής τους.

Ο μηχανισμός
Η δημιουργία του μηχανισμού εξυγίανσης αποτελεί, εκτός των άλλων, και απαίτηση της «τρόικας» που θεωρεί ότι η βελτίωση των οικονομικών των δήμων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της 4ης δόσης.Ήδη, η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών στην ιστοσελίδα «Βήμα on line», έχει προωθήσει δύο ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δήμων. Αφενός δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και αφετέρου επιτρέπεται στους δήμους να συνάπτουν δάνεια για την κάλυψη των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών τους, έτσι ώστε να είναι πάντοτε ισοσκελισμένοι.Με το νέο μηχανισμό εξυγίανσης ως υπερχρεωμένοι θα θεωρούνται οι δήμοι των οποίων οι ετήσιες υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών εσόδων ή το συνολικό τους χρέος υπερβαίνει το 100% των τακτικών τους εσόδων.Στους υπερχρεωμένους δήμους αναμένεται να μπουν ορκωτοί λογιστές, ενώ υποχρεούνται να εκπονήσουν και συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυγίανσης με μέτρα, δράσεις και χρονοδιάγραμμα.Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αυστηρό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων, θα απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού και θα επέλθει μαχαίρι στις δαπάνες τους.Στους υπερχρεωμένους δήμους. σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που καταρτίζει το υπουργείο Εσωτερικών, θα δίνεται η δυνατότητα να προσφεύγουν και στον Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης.Ο λογαριασμός αυτός δημιουργείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης.«Μία καινοτομία του νέου μηχανισμού», όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, «θα είναι ότι στο λογαριασμό αλληλεγγύης θα μπορούν να συμβάλουν και τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας».

Δηλώσεις Πανταλάκη για το μέλλον της Δωδώνης


Στις 29 Απριλίου η Αγροτική Τράπεζα συγκαλεί γενική συνέλευση για να αποφασίσει την αύξηση του κεφαλαίου της, ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.Ο διοικητής της ΑΤΕ έκανε λόγο και για το μέλλον της «Δωδώνης», λέγοντας: «πρόκειται για μια καλή εταιρία. Έχουμε συνεταίρους εκεί τις Ενώσεις και ιδιαίτερα την Ένωση Ιωαννίνων. Πιστεύω ότι είμαστε σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Ένωσης και πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση θα έχουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία που απαιτείται, προκειμένου η διαδικασία αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική με τον καλύτερο τρόπο».Εξήγησε όμως ότι η ΑΤΕ είναι υποχρεωμένη με βάση τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να πουλήσει όλες τις συμμετοχές της Τράπεζας που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.Ο κ. Πανταλάκης, είπε ακόμα ότι με την αύξηση του κεφαλαίου η ΑΤΕ ελπίζει ότι θα επιλύσει το βασικό ζήτημα των εποπτικών κεφαλαίων.