Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Γραφείο ιστορικού κέντρου ιδρύει ο Δήμος Ιωαννιτών


Την απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του νέου Οργανισμού να ιδρυθεί και να λειτουργήσει γραφείο ιστορικού κέντρου, ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Κάστρο» Κώστα Μπασούκα και τον γραμματέα Κώστα Τσάγκα.Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου παρέδωσε στο Δήμαρχο το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης του Κάστρου, το οποίο έχει εκπονηθεί και περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για παρεμβάσεις. «Κάποιες από αυτές απαιτούν χρήματα, κάποιες άλλες όμως απαιτούν μόνο πολιτική βούληση», είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μπασούκας και εξέφρασε την ελπίδα ορισμένες να περάσουν άμεσα στην φάση της υλοποίησης.Ο Σύλλογος από την πλευρά του αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ενημέρωσης των κατοίκων του Κάστρου.«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων που στόχο έχουν την λειτουργία του, ως ενιαίου χώρου. Έτσι πέρα από την μεγάλη επισκεψιμότητα, μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό στολίδι πολιτισμού», σημείωσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Το ολοκληρωμένο σχέδιο θα παραδοθεί στις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες θα εξετάσουν τα μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.«Μπορεί να μην πετύχουμε πολλά, όμως οφείλουμε να λάβουμε όλα τα μέτρα, που θα διαφυλάξουν την περιοχή από άστοχες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια. Οφείλουμε σήμερα να λάβουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα λειτουργήσουν δεσμευτικά και στο μέλλον», τόνισε ο Δήμαρχος.Σημείωσε ακόμη πως η Δημοτική Αρχή θα αξιοποιήσει ότι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα και συμπλήρωσε πως χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς εξ αιτίας της ολιγωρίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν προχώρησε η μελέτη που θα επέτρεπε την ένταξη πολλών έργων στο ΕΣΠΑ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δύο παραγωγοί επιχείρησαν να «ελληνοποιήσουν» 130 αρνιά από την Ισπανία!!!


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε σειρά μέτρων και κινήσεων για να αυξήσει την προστασία των καταναλωτών από τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων, ενόψει και της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.Η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη στην σχετική συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στις καινοτομίες που ενσωματώνονται στον μόνιμο μηχανισμό ελέγχου, με την ενοποίηση και τον συντονισμό των μηχανισμών ελέγχου του τομέα διακίνησης κρεάτων και ζώων να αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.Η κ.Αποστολάκη τόνισε ότι στόχος είναι αφενός η προστασία των καταναλωτών και αφετέρου η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.Η ηλεκτρονική διασύνδεση των 123 σφαγείων σε όλη τη χώρα με τον Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓΑΚ) θα επιτρέψει τον πλήρη έλεγχο του κομβικού αυτού σημείου της αγοράς, ενώ δημιουργήθηκε και λειτουργεί ήδη τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις» με αριθμό 1540.Οι φορείς που μετέχουν στο μόνιμο μηχανισμό ελέγχου είναι το υπουργείο (Κτηνιατρική Υπηρεσία), ο ΕΛΟΓΑΚ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΣΔΟΕ.Μάλιστα, ήδη ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός έχει αποδώσει τους πρώτους «καρπούς», καθώς το τελευταίο δεκαήμερο έχουν εντοπιστεί αρκετές παρανομίες στην Ελληνική αγορά.Χαρακτηριστικό παράδειγμα,δύο παραγωγοί στην Πρέβεζα που επιχείρησαν να «ελληνοποιήσουν» 130 αρνιά από την Ισπανία!!!

Καταπέλτης ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος για το στρεβλό σύστημα υγείας

Τιμήθηκε από τον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Σε μία συγκινητική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε το σύνολο σχεδόν του ιατρικού κόσμου των Ιωαννίνων, η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία της, υπό τον καθηγητή κ. Αλ. Δρόσο - Ρευματολογικής Κλινικής, τίμησε τον διακεκριμένο Γιαννιώτη καθηγητή Ιατρικής κ. Χαράλαμπο Μουτσόπουλο. Μάλιστα δόθηκε το όνομά του στην Ρευματολογική πτέρυγα του Νοσοκομείου.Αφορμή αποτέλεσε η κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου του με τίτλο «Ελληνικό "σύστημα"... υγείας», μέσα από το οποίο ο κ. Μουτσόπουλος ζητά την επαγρύπνηση και την ενεργοποίηση όλων μας για να φθάσει επιτέλους ο υγειονομικός εκσυγχρονισμός και στις υπηρεσίες της Ελλάδας.Ο κ. Αλεξ. Δρόσος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας πως η παρουσία του διεθνούς φήμης Καθηγητή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη, αλλά και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Μουτσόπουλος και πραγματικός καταπέλτης μίλησε για τις στρεβλώσεις του ελληνικού συστήματος υγείας, την διαπλοκή μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιριών, το περίφημο «φακελάκι», την ανεπάρκεια σε πολλές περιπτώσεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, τις δίχως λογική σπατάλες στις προμήθειες των νοσοκομείων κ.α. που έχουν οδηγήσει το σύστημα υγείας σ’ ένα φαύλο κύκλο. «Όποιος έχει την καρέκλα, θα πρέπει να ξέρει πως δεν μπορεί να την έχει για πάντα, αν δεν προσφέρει έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.Ο κ. Μουτσόπουλος τόνισε ακόμη ότι για την πολυπόθητη εξυγίανση του συστήματος υγείας απαιτούνται να γίνουν πολλά με σωστό προγραμματισμό, όπως η αποκέντρωση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών προς τα κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας, η σωστή αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, με συγχωνεύσεις τμημάτων που έχουν χαμηλή παραγωγικότητα κ.α.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Καλοκαίρι με διόδια στην Εγνατία

Κοντά στην Τύρια και στο Μαλακάσι οι δυο σταθμοί

Μέχρι να...πιάσουν για τα καλά οι ζέστες αναμένεται να έχουν στηθεί οι δυο προσωρινοί, συμβατικοί και προκάτ σταθμοί διοδίων της Εγνατίας οδού στο Μαλακάσι Τρικάλων και κοντά στον κόμβο Τύριας σε ότι αφορά το....εσωτερικό της Ηπείρου. Η λειτουργία των δυο σταθμών, μαζί και άλλων τεσσάρων στον αυτοκινητόδρομο επείγει, προκειμένου η εταιρεία να έχει έσοδα για να καλύψει και το κόστος συντήρησης και να αποπληρώσει δάνεια που έχουν συναφθεί και αυτό μέχρι να εφαρμοστεί η χρέωση ανάλογα με την διανυόμενη απόσταση, δηλαδή τα ηλεκτρονικά διόδια.Εν τέλει, αποφεύχθηκαν τα διόδια εντός νομού Ιωαννίνων, αφού ο σταθμός στο Δροσοχώρι δεν θα λειτουργήσει, όχι όμως και εντός Ηπείρου, όπως ζήτησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι φορείς και το ξεκαθάρισε άλλωστε, δια ζώσης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, πρόσφατα στα Γιάννινα.Κι αυτό, παρόλο που οι βουλευτές και η αυτοδιοίκηση πρότειναν να είναι αυξημένο το αντίτιμο στο Μαλακάσι και να μην γίνει ο προσωρινός σταθμός μεταξύ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Η «ΑΚΤΩΡ» ανέλαβε την τοποθέτηση
Την τοποθέτηση των δυο προσωρινών σταθμών διοδίων στο Μαλακάσι και στην Τύρια, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιόμετρου με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, , ανέλαβε με το διαγωνισμό που διενήργησε η «Εγνατία οδός Α.Ε» η γνωστή κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ Α.Ε» η οποία κατασκεύασε πολλά τμήματα του αυτοκινητοδρόμου.Σύντομα, όπως ενημερωθήκαμε από τον Διευθυντή της «Εγνατία οδός» στην Ήπειρο Θέμη Σιόντη, θα ξεκινήσουν οι εργασίες και ταυτόχρονα θα κινηθεί η διαδικασία διαγωνισμού για να ανατεθεί σε ιδιώτη η λειτουργία των διοδίων.Η εκτίμηση είναι ότι το καλοκαίρι θα έρθει με διόδια στην Εγνατία. Για το αντίτιμο στην περιοχή μας, θα πρέπει να περιμένουμε.

Ο ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου
Σε ότι αφορά τον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο Ελευθεροχώρι που έχει ανατεθεί στην εταιρεία «ΑΕΓΕΚ» η έναρξη κατασκευής θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίας προετοιμασίας του χώρου, ένθεν και ένθεν του αυτοκινητοδρόμου, όπου σήμερα λειτουργούν πάρκινγκ, αρχικά με πρατήριο καυσίμων και σταδιακά με άλλες υποδομές που προβλέπονται στη σύμβαση.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το
επίχωμα στο Περιστέρι

Η μελέτη για την παρέμβαση που επιβάλλεται να γίνει για τη σταθεροποίηση και διασφάλιση του επιχώματος μετά τη γέφυρα στο Περιστέρι, έχει ολοκληρωθεί και αυτό το διάστημα ελέγχεται από την αρμόδια Διεύθυνση μελετών της «Εγνατία οδός Α.Ε» προκειμένου να γίνουν ενδεχόμενες προσθήκες και αλλαγές, πάντως μέχρι το Πάσχα θα εγκριθεί και θα προωθηθεί και το έργο.Η παρέμβαση στο επίχωμα αφορά όλο του το μήκος, σχεδόν 170 μέτρα από το άκρο της γέφυρας και προς το Περιστέρι και προβλέπει εργασίες και στα δυο πρανή στις όχθες του ποταμού. Οι μικρομετακινήσεις που οδήγησαν στην εκπόνηση μελέτης για να γίνει παρέμβαση, δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, πάντως ήταν η αιτία για να μην δοθεί το τελευταίο μικρό τμήμα της Εγνατίας στην κυκλοφορία μαζί με τη γέφυρα που από τον περασμένο Μάιο είναι έτοιμη.Εκτιμάται ότι μέσα στο Μάιο θα υπάρξει κατάληξη για το έργο, είτε θα είναι νέα δημοπράτηση, είτε θα ενταχθεί στην υπάρχουσα εργολαβία που ακόμη δεν ολοκληρώθηκε.Οι προβλέψεις του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη ο οποίος πρόσφατα είδε από κοντά το σημείο και ενημερώθηκε, ήταν για έναρξη του έργου μέσα στην Άνοιξη και μάλλον επιβεβαιώνονται. Άλλωστε πρέπει να προλάβουν το καλοκαίρι για να εκτελεστεί το έργο.

Ο νέος κόμβος στο λεκανοπέδιο
Τέλος, για τον νέο κόμβο, δηλαδή κοντά στη σήραγγα Δρίσκου για να συνδεθεί και το βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου υπάρχουν εξελίξεις, αφού την περασμένη Παρασκευή καθηγητές Πολυτεχνείου έκαναν μια ακόμη αυτοψία επί των πιθανών θέσεων και αναμένεται ως το τέλος του μήνα να κάνουν την πρόταση τους.Βέβαια οι τοπικοί φορείς έχουν υποδείξει, όπως και το Τεχνικό Επιμελητήριο θέσεις και λύσεις και μένει να δούμε να η επιλογή θα είναι μια από αυτές και κυρίως πότε και πως θα κατασκευαστεί ο νέος κόμβος. Για τον κόμβο Ιωαννίνων, ο οποόο0ς αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν αναμένεται παρέμβαση για την ώρα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ποδοσφαιρικό τουρνουά 5Χ5 της ΚΝΕ Ιωαννίνων


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ποδοσφαιρικό τουρνουά 5Χ5 της ΚΝΕ που διοργανώθηκε στο γήπεδο της Κιάφας 9-10 Απρίλη. «Μη μένεις στον πάγκο έλα στον αγώνα με την ΚΝΕ»- «Κλώτσα μπάλα όχι τη ζωή σου» είναι το σύνθημα με το οποίο η νομαρχιακή οργάνωση θέλησε να στείλει το μήνυμα για την αγωνιστική στάση ζωής ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Άλλωστε όπως τονίστηκε στην κεντρική ομιλία πριν τον τελικό απ’ τον Γιάννη Μάκο «…στα παιδιά της εργατικής τάξης που βιώνουν τα προβλήματα των οικογενειών τους, στους νέους που έρχονται αντιμέτωποι με την εργασιακή ανασφάλεια, την ανεργία, τους μισθούς και τα μεροκάματα πείνας, που στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό δεν ταιριάζει η «φυγή» και η απάθεια, οι ψεύτικοι παράδεισοι των ναρκωτικών αλλά μια αγωνιστική και ανυπότακτη στάση ζωής…ο μόνος δρόμος που μας αξίζει είναι η πάλη μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Σε αυτό το δρόμο καλεί όλους τους νέους η ΚΝΕ, που είναι η μοναδική πολιτική νεολαία που αναδεικνύει την πραγματική αιτία της τοξικοεξάρτησης και παλεύει σταθερά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά...».Η ανταπόκριση απ’ τη γιαννιώτικη νεολαία ήταν σημαντική αφού συμμετείχαν συνολικά 32 ανδρικές και γυναικείες ομάδες μαθητών γυμνασίου-λυκείου, γειτονιών της πόλης, φοιτητών, σπουδαστών ΟΑΕΔ, ιδιωτικών υπαλλήλων και οικοδόμων.Ιδιαίτερης σημασίας ήταν ο φιλικός αγώνας που δόθηκε από ομάδες του ΚΕΘΕΑ στηρίζοντας και με αυτό τον τρόπο την πρωτοβουλία της ΚΝΕ. Για την ιστορία οι οικοδόμοι ήταν αυτοί που σήκωσαν το κύπελλο νικώντας 4-2 την ομάδα του ΟΑΕΔ στον τελικό.

Πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των κατοίκων των Δ.Ε. Μολοσσών, Ζίτσας και Ευρυμενών


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τ.Κ. Βουτσαράς της Δ.Ε. Μολοσσών η συνέλευση των κατοίκων των Δ.Ε. Μολοσσών, Ζίτσας και Ευρυμενών την οποία προκάλεσε και συντόνισε η Δημοτική Αρχή με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται μελλοντικά μέσω τέτοιων παρεμβάσεων για το Δήμο Ζίτσας, με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Οικονόμου και δημοτών.Η ανταπόκριση των συνδημοτών μας δεν ήταν η προσδοκώμενη, κρίνεται όμως ενθαρρυντική και αποτελεί ένα πρώτο βήμα ούτως ώστε να κατοχυρώσουμε στο μέλλον παρόμοιες δράσεις επικοινωνίας και διαβούλευσης με τους συνδημότες μας.Ο διάλογος που αναπτύχθηκε υπήρξε εποικοδομητικός με τοποθετήσεις των αρχηγών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών εκ των συμμετεχόντων δημοτών.Καταγράφηκαν όλες οι απόψεις και οι προβληματισμοί προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση και προσέγγιση αντίστοιχων ζητημάτων στο μέλλον.Η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι οι όποιες αποφάσεις κληθεί να λάβει και τώρα αλλά και μελλοντικά για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου σε συνδυασμό με την οικονομική – τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα έχουν ως κυρίαρχο γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με το τοπικό συμφέρον.Ξεκαθαρίστηκε επίσης, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τη Δημοτική Αρχή, ότι η διαπραγμάτευση με τους εκάστοτε επενδυτές θα είναι πολύπλευρη και σκληρή προκειμένου στο Δήμο και τις εμπλεκόμενες Τοπικές Κοινότητες να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους να εκφράζουν το σύνολο του Δήμου και να αποτελέσουν τη βάση για μακρόπνοη και σύμμετρη ανάπτυξη της περιοχής.

Γιώργος Π: Η Λίρα 100 του Γιώργου Π


Του Αλέξανδρου Μερκούριου


Πόσο άτρωτος είναι ο τσάρος του μνημονίου;Ότι κι αν πει κανείς για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου (και βέβαια έχει πολλά να του σούρει) θα πρέπει να παραδεχθεί ότι ο υπουργός (σάκος του μποξ στην ομάδα του ΓΑΠ) των Οικονομικών έχει επιδείξει παροιμιώδη πολιτική αντοχή. Ακόμη κι όταν ξεκινούσε η κυβέρνηση του Γιώργου, τον Νοέμβριο του 2009, σε μια εποχή που μόνο οι γνώστες των οικονομικών αντιλαμβάνονταν το μέγεθος του προβλήματος του χρέους, οι περισσότερες πολιτικές μετρήσεις έδιναν ζωή 6 – 9 μηνών στον πολύγλωσσο υπουργό από το Κολλέγιο. Και ο λόγος ήταν ότι το πρόβλημα ήταν έστω και με την τότε καταμέτρησή του τόσο πολύ μεγάλο…Η αλήθεια όμως είναι ότι σε κάθε (ελληνική) κυβέρνηση ο υπουργός των οικονομικών είναι ο πρώτος τη τάξη υπάλληλος του κάθε πρωθυπουργού. Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, που λένε και στην πιάτσα -αφού ο άλλος ειδικός ρόλος για τις βρώμικες δουλειές έχει ανατεθεί σε άλλον. Είναι το πρόσωπο που πρέπει να έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει πάνω του τα πυρά και να διαχειρίζεται όλη τη δυσαρέσκεια των πρωθυπουργικών αποφάσεων και να την απορροφά, ωσάν να ήταν δικές του. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν η δυνατότητα διαχείρισης ή η απορροφητικότητα παύουν να υφίστανται, το πρόσωπο, μετατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο και εκπαραθυρώνεται από το σύστημα ως παρίας. Ακολουθεί ο επόμενος και ούτω καθ’ εξής…Το περίεργο λοιπόν με τον Γιώργο Παπ (κατά το ΓΑΠ) είναι ότι άντεξε. Άντεξε, μάλιστα λέγοντας μεγαλύτερα παραμύθια και κάνοντας μεγαλύτερες γκάφες ακόμη και από τον Αλογοσκούφη. Τα ξεχάσατε, έ;Να σας τα θυμίσω εγώ:Το προεκλογικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» ήταν δικής του έμπνευσης. Όμως, από τα 32 δις ευρώ που έλεγε προεκλογικά ότι ήταν εισπρακτέα από τις εφορίες, τα 24 (όπως ο ίδιος τελικά αποφάσισε) ήταν ανεπίδεκτα είσπραξης. Έτσι, επί υπουργίας του ένα αντίστοιχο ποσό επιβλήθηκε ως έκτακτη φορολογία στους Έλληνες.Αμέσως μετά τις εκλογές έκανε το ίδιο λάθος με τον Αλογοσκούφη, αλλά με τραγικότερη κατάληξη. Έκανε «απογραφή» και διπλασίασε το έλλειμμα. Από εκείνη την ημέρα τα ελληνικά ομόλογα δεν είδαν άσπρη μέρα στις αγορές με τη γνωστή κατάληξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο μνημόνιο.Δικής του έμπνευσης ήταν να χρησιμοποιηθεί η απειλή της χρεοκοπίας προκειμένου να πειστούν οι Έλληνες για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Μόνο που τα άκουγαν και οι ξένοι και άρχισαν να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα. Μαζί με αυτό και οι αψυχολόγητες δηλώσεις (ή μήπως ήταν κι αυτές στο σχέδιο) περί Τιτανικού που διέσυραν την Ελλάδα και «έπεισαν» ακόμη και τους πιο αισιόδοξους στο εξωτερικό για μια επικείμενη χρεοκοπία.Μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Παπ είναι ο υπουργός που έπαιξε για τον ΓΑΠ και το παιχνίδι του ΔΝΤ. Ενώ είχε πάρει το πρώτο πακέτο μέτρων (Φεβρουάριος 2010) απείλησε τους ευρωπαίους εταίρους ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποτέλεσμα: οι αγορές είπαν με το δίκιο τους ότι αφού πήραν μέτρα και λένε ότι θα προσφύγουν στο ΔΝΤ, τότε τα μέτρα δεν επαρκούν για να τους σώσουν. Και έστειλαν τα spread στα ύψη.Το αστείο είναι ότι ο Γιώργος Παπ δήλωνε την ίδια περίοδο πως το ΔΝΤ δεν θα μας ζητήσει περισσότερα μέτρα από αυτά που έχουμε ήδη λάβει (τότε είχε ανακοινωθεί μόνο η αύξηση ΦΠΑ, η πρώτη μείωση των δώρων στο δημόσιο τομέα, η πρώτη μείωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ κατά 12% και η αύξηση των φόρων στα καύσιμα). Βέβαια, μετά την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ ακολούθησαν άλλα δύο πολύ σκληρά πακέτα μέτρων ενώ ακολουθούν και τα ακόμη πιο βαριά και μάλιστα συνεχόμενα με τη μορφή του διαρκώς επικαιροποιούμενου μνημονίου. Ε, βέβαια, αφού ήταν ο ίδιος που έλεγε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ότι «έχουμε λάβει περισσότερα μέτρα από αυτά που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ».Τώρα ως προς το ερώτημα, πόσο ακόμη θ αντέξει, να σας θυμίσω, ότι κάθε τέσσερις με πέντε μήνες, τα παπαγαλάκια του Μαξίμου βγάζουν στη φόρα την «είδηση» ότι έρχεται ανασχηματισμός για να φύγει ο Παπακωνσταντίνου που έχει γίνει βάρος για τον ΓΑΠ. Πάντα όμως κάτι γίνεται και δεν φεύγει. Τι λες τώρα…Ο άνθρωπος είναι η λίρα 100 του Γιώργου. Με τόσες γκάφες, τόσες χοντράδες, και να μην παθαίνει τίποτα, αυτός που έσυρε τη χώρα στο μνημόνιο και το ΔΝΤ, κι έφερε την Τρόικα να κυβερνά στην Αθήνα μάλλον έχει πολύ ζωή ακόμη…

topontiki

Παύλος Παυλίδης όπως παλιά!


Αύτη κι αν ήταν συναυλία! Ο Παύλος Παυλίδης εμφανίστηκε για μια βραδιά την προηγούμενη εβδομάδα στο Boxx Live Stage στην πόλη μας! Το Boxx ήταν κατάμεστο από νωρίς και όλοι περίμεναν ανυπόμονα να βγει στη σκηνή ο γνωστός καλλιτέχνης. Στην αρχή ερμηνεύοντας τραγούδια από τις πρόσφατες δουλειές του, ο “Παύλος” όπως θέλει να τον φωνάζει το κοινό, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα που οδήγησε όλο το μαγαζί σε υπέροχες μουσικές διαδρομές. Αργότερα, όταν ερμήνευσε τραγούδια από το παρελθόν του και τα Ξύλινα Σπαθιά το Boxx κινδύνεψε να “κατεδαφιστεί”. Ήταν ένα event που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο σε όλους! Όταν μετά από δύο και πλέον ώρες, ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies κατέβηκαν οριστικά από τη σκηνή, το κοινό έφευγε με αίσθημα αφενός ικανοποίησης που συμμετείχε σε μια μαγική βραδιά, αφετέρου ανυπομονησίας για την επόμενη. Το Boxx δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ! Στο πρόγραμμά του έχουν μπει ήδη συναυλίες των Κ.ΒΗΤΑ, Γιάννη Χαρούλη, Πάνου Μουζουράκη, Last Drive και πολλών συγκροτημάτων ακόμα, ενώ για αυτή την Τετάρτη 13 Απριλίου έχει προγραμματιστεί συναυλία του Parov Stelar & Band. Το Boxx έχει μπει για τα καλά στη συναυλιακή συνείδηση όλων, όπως αποδεικνύει η παρουσία του Parov Stelar με την μπάντα του, στα πλαίσια της εν ’Ελλάδι περιοδείας του. Μάλιστα η πόλη μας θα αποτελέσει τον πρώτο από τους τέσσερις μόλις (Γιάννενα, Βόλος, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) σταθμούς του tour! Τα τελευταία εισιτήρια της προπώλησης (20 ευρώ) βρίσκονται στο δισκοπωλείο «Rock Shop» και στο καφενείο «Τα Ναυτάκια». Τιμή εισιτηρίου στην πόρτα 25 ευρώ.

Τελευταία εβδομάδα παραστάσεων για το ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ με την κωμωδία του ΑΡΚΑ «Εχθροί εξ αίματος»


Τελευταία εβδομάδα παραστάσεων για το ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ με την κωμωδία του ΑΡΚΑ «Εχθροί εξ αίματος».Πρόκειται για έναν απολαυστικό «εμφύλιο» μεταξύ των Οργάνων ενός σώματος που βρίσκεται σε κώμα.Μετά από ένα ατύχημα ο Εγκέφαλος πέφτει σε κώμα. Τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, χτυπημένα κι αυτά και χωρίς ηγεσία, ορίζουν μια συνάντηση για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στη συνάντηση έρχονται πρώτα το Παχύ και το Λεπτό Έντερο και αρχίζουν να συζητούν για το επεισόδιο, διαφωνώντας έντονα. Μέσα από αντεγκλήσεις, αντιπαραθέσεις και ξεκαρδιστικούς διάλογους θ' αρχίσει να αποκαλύπτεται μια άλλη πλευρά των πραγμάτων. Αθέατες πτυχές και κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια οδηγώντας την πλοκή σε ένα ευρηματικό φινάλε. Μια εντελώς απροσδόκητη δημιουργία του Αρκά σε θεατρική φόρμα.Την σκηνοθεσία τις παράστασης έκανε ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ τα σκηνικά η ΜΕΛΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ.Παίζουν οι ηθοποιοί ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ,ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΩΡΟΓΙΑΝΝΗ,ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ.Οι τελευταίες παραστάσειςθα δοθούν από Τετάρτη έως και Κυριακή των Βαΐων. στις 9,15΄μμ στην αίθουσα 2 του πολυθεάματος.Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες στα τηλ 2651003492 – 6955416236
e-mail : politheatro@yahoo.gr

Σύλλογος Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων - Εβδομάδα αιμοδοσίας


Ο Βορειοηπειρωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων οργανώνει εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας από την Δευτέρα 11 Απριλίου έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2011 για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,καθημερινά: 8.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ., Σάββατο:10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. Οι συγχωριανοί και φίλοι που διαθέτουν ήδη καρτέλα αιμοδότη παρακαλούμε να ενημερώνουν την μονάδα αιμοληψίας ότι δίνουν αίμα υπέρ της «Τράπεζας Αίματος Συλλόγου Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων». Ο Σύλλογος ξεκίνησε και θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη διάδοση της αιμοδοσίας και την ενημέρωση των βορειοηπειρωτών στα Ιωαννίνων, ώστε να συνειδητοποιήσουν την αξία της Εθελοντικής αιμοδοσίας και να γίνουν υποστηρικτές της, προσφέροντας ζωή στους συνανθρώπους τους.

Τρία πουλάκια κάθονταν η... εκπαίδευση!


Για οικονομική κρίση ακούμε αλλά για αεροπορικά εκπαιδευτικά ταξιδάκια μαθητών στην Ισπανία μαθαίνουμε. Δηλαδή οι κανακάρηδες των εύπορων οικογενειών βαρέθηκαν στα 17 την Ελλάδα και είπαν να γνωρίσουν και τις ομορφιές της Ιβηρικής. Τι κι αν δεν επισκέφτηκαν ποτέ τους ιστορικούς τόπους της χώρας. Τι κι αν δεν πήγαν στην Ακρόπολη, τους Δελφούς, τις Μυκήνες, τα οχυρά Μπιζανίου. Ή μήπως η πενθήμερη στη Βαρκελώνη είναι "μαγκιά" και στοιχείο ταξικής κοινωνικής χειραφέτησης έναντι των φτωχών παιδιών των δημόσιων σχολείων, που θεωρούν μεγάλη χαρά να ξεσκάσουν για λίγες ημέρες στην Κέρκυρα ή την Κρήτη. Τι να λέμε τώρα για τόνωση της περιφερειακής οικονομίας δια μέσω των μαθητικών εκδρομών. Αμ το άλλο με το Νόου Κάμπ που το πάτε; Μάλιστα κύριοι. Πως γίνεται μια εκπαιδευτικο-παιδαγωγικού χαρακτήρα μαθητική εκδρομή να περιελαμβάνει και την παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπαρτσελόνα, χωρίς μάλιστα να αναγράφεται στο κατατεθημένο πρόγραμμα της εκδορμής. Πόσο είχε το εισιτήριο; Αφήστε το καλύτερα. Προσεγγίζει το βδομαδιάτικο ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα! Και για τους "ζωηρούς" μαθητές που ξεπορτίζουν από το ξενοδοχείο, αντί να τους μεταφέρουν σούμπιτους στους γονείς τους και να τους ρίξουν και μια αποβολή, το μενού περιλαμβάνει 2ήμερη απομόνωση στο πολυτελές ξενοδοχείο, 8km έξω από τη Βαρκελώνη. Αλήθεια με ποιο δικαίωμα και βάσει ποιου εκπαιδευτικού κώδικα οι καθηγητές μετατράπηκαν σε ανθρωποφύλακες; Οι γονείς των μαθητών το γνώριζαν; Τι κάνει το αρμόδιο Γραφείο της εκπαίδευσης, το οποίο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει ενημερωθεί και να έχει ενημερώσει τους προϊσταμένους του;Απολύτως τίποτα. Ή μάλλον για να μην το "αδικούμε", δηλώνοντας άγνοια προσπαθεί να υποβαθμίσει (να "σκοτεινιάσει") το θέμα. Πάντως τα νέα έφτασαν αρμοδίως στο Μέγαρο, ξέρετε εκείνο το πέτρινο κτίριο λίγο πιο πέρα από τη στάση Νερατζιώτισσα, οπότε αναμένεται να τραβηχτούν πολλά αυτιά και θα μείνουν αφόρετα κάποια... ταγεράκια!!! Κι ας βιάστηκαν κάποιες να πάνε στα γεράματα να μάθουν... Αγγλικά!!! Έτσι είναι, όπου φτωχός κι η μοίρα του ή καλύτερα αν έχεις μπαμπά φραγκάτο και κονέ με το αρμόδιο Γραφείο αγοράζεις τα πάντα ή καλύτερα έχεις ασυλία για τα πάντα. Είτε είσαι μαθητής, είτε είσαι καθηγητής. Ακόμα και τα όργανα της εκπαίδευσης. Εκτός όμως από τον Ισπανό γείτονα και τους μπάτσους της Καταλανίας. Οπότε τυχεράκηδες θα το ξανακάνετε του χρόνου το ταξίδι. Μόνο που εκεί οι καθηγητάδες σας δε θα είναι μαζί σας αλλά θα κάνουν πως δεν σας ξέρουν, αφού δε θα πάτε για εκδρομή (με πληρωμένα γι' αυτούς τα έξοδα) αλλά για να παραστείτε στο εις βάρος σας δικαστήριο. Βλέπετε εκεί οι νόμοι, δυστυχώς ισχύουν.

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Σύσκεψη για τον καθαρισμό των αρδευτικών δικτύων Άρτας


Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, ενόψει του προγραμματισμού και σχεδιασμού των άμεσων έργων που αφορούν τον καθαρισμό των αρδευτικών δικτύων και των αποστραγγιστικών τάφρων της περιοχής της Άρτας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.κ. Μ. Πλιάκος, ως υπεύθυνος της Περιφέρειας Ηπείρου για ζητήματα αρδευτικών και αποστραγγιστικών έργων, ο Γεν. Δ/ντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Α. Μπρίκος, ο Προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας της Περ. Ηπείρου κ. Σ. Συρμακέσης, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Γαλίκας, ο Αντιδ/χος Αρταίων κ. Φ. Φώτης, οι Αντιδ/χοι του Δήμου Ν. Σκουφά κ. κ. Α. Παπαθανασίου και Θ. Δρίβας, ο Αντιδ/χος Κ. Τζουμέρκων κ. Γ. Δημητρίου, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Αράχθου και Λούρου, του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κορωνησίας – Καλογερικού και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε όλοι οι φορείς έχουν χρέος να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μέλλον ως κράτος. Η αρχή, όπως πρόσθεσε, θα γίνει με την προσπάθεια για άμεση λύση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου, και με δεδομένη την αδυναμία των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς απαξιώθηκαν από το Κεντρικό Κράτος. Στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας, των Δήμων και των υπόλοιπων φορέων και επεσήμανε τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν πάνω στο θέμα προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Τέλος έθεσε υπόψη των παρευρισκομένων την ανάγκη καθορισμού των επειγουσών προτεραιοτήτων και την αντίστοιχη δρομολόγηση των απαραίτητων έργων που απαιτούνται.Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Β. Ψαθάς τόνισε την ανάγκη συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και με πρωτοβουλία του αυτή θα συνεχιστεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων και κόστους.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:
1) Τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης και αποστράγγισης.
2) Τη λειτουργική κατάσταση των αντλιοστασίων της πεδινής ζώνης, προβλήματα που υπάρχουν και τρόποι αντιμετώπισής τους.
3) Tο πρόβλημα που έχει προκύψει, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με την κατασκευή των απαραιτήτων αρδευτικών έργων (ιδιαίτερα της κύριας διώρυγας που συνδέεται με το υπάρχον δίκτυο άρδευσης, ενόψει δε και της επερχόμενης αρδευτικής περιόδου). Ιδιαίτερα τονίσθηκε η αναγκαιότητα για την επανέναρξη των εργασιών στα έργα, που είτε παραμένουν στάσιμα, όπως η β΄ φάση του Αρδευτικού της πεδιάδας της Άρτας, είτε έχουν εγκαταλειφθεί, όπως το αρδευτικό Πέτα- Κομποτίου.Τέλος, συμφωνήθηκε όπως την Μ. Τρίτη πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση προκειμένου να κωδικοποιηθούν και δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων.

Νέα σελίδα για την κοινωνική πολιτική του Δήμου


Σε νέα φάση εισέρχεται η κοινωνική πολιτική του Δήμου Ιωαννιτών, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την σύσταση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής. Ο Οργανισμός, με προίκα 6,8 εκατομμύρια ευρώ –χρηματοδότηση από το Δήμο- μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων, που θα δώσουν ανάσα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Ο υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Φίλιππας Τσουμάνης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, καυτηρίασε την τακτική που ακολουθούσε η προηγούμενη αρχή και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις ουσίας που θα αλλάξουν το σημερινό τοπίο.Όπως ανέφερε ο κ. Τσουμάνης, οι δράσεις που υλοποιούνταν κατά το παρελθόν, ήταν στην πλειονότητά τους επιφανειακές, ενταγμένες στην λογική εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.«Πρυτάνευσε μία κατακερματισμένη εικόνα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής ως συνόλου, όπου η προσέγγιση στα κοινωνικά προβλήματα είχε τον χαρακτήρα κατασταλτικών δράσεων για την εξομάλυνση των κατά καιρούς προβλημάτων. Ο συντονισμός των υπαρχουσών φορέων στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής ήταν ανύπαρκτος», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.Στον πρώην δήμο Ιωαννιτών, έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας, δεν λειτούργησε ποτέ κοινωνική υπηρεσία. Το μόνο που υπήρχε ήταν ένα γραφείο κοινωνικής πολιτικής, το οποίο είχε στελεχωθεί με εργαζόμενους από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δηλαδή με οικιακές βοηθούς. Το γραφείο, όπως είπε ο κ. Τσουμάνης, δεν λειτούργησε ποτέ.Η λειτουργία των ΚΑΠΗ, στηρίζονταν στην λογική της ψηφοθηρίας, ενώ παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, λειτουργούσαν χάρη στην προσπάθεια και το έργο του μόνιμου προσωπικού, αφού το περισσότερο ήταν συμβασιούχοι και άλλαζε κάθε δύο μήνες. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα συσσίτια λειτουργούσαν με πολλά προβλήματα. Χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο κ. Τσουμάνης, είναι όλες οι δομές λειτουργούσαν στη λογική μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της παράταξης του κ. Γκόντα και της πελατειακής σχέσης.Ο υπεύθυνος του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής καυτηρίασε τον τρόπο λειτουργίας των ΚΑΠΗ. Τα 11 ΚΑΠΗ της πόλης λειτουργούσαν με τέσσερις μόνιμους και εννέα αορίστου χρόνου υπαλλήλους έναντι των 77 που προέβλεπε ο Οργανισμός που είχε συσταθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ακόμη πολλά από αυτά λειτουργούσαν σε χώρους ακατάλληλους και μικρούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ΚΑΠΗ το οποίο λειτουργούσε στον 3ο όροφο πολυκατοικίας με ενοίκιο 3.000 ευρώ περίπου.Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρκετοί λειτουργούσαν σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς άδεια και με πολύ υψηλά ενοίκια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 5ου παιδικού, στο Αρχιμανδρειό, με ενοίκιο 4.500 ευρώ.Στο πρόγραμμα των συσσιτίων υπήρχαν δικαιούχοι χωρίς φάκελο, χωρίς κανένα στοιχείο και δικαιολογητικά. Ήταν ένα πρόγραμμα που λειτούργησε βασιζόμενο στην πελατειακή σχέση, από τους σιτιζόμενους μέχρι τους προμηθευτές.

"΄Οχι στην λογική της προηγούμενης
δημοτικής αρχής"

Ο κ. Τσουμάνης καυτηρίασε και την λογική της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στη στελέχωση των κοινωνικών δομών, καθώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την σωστή τους λειτουργία. Έτσι ουδέποτε έγινε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρά μόνο συμβάσεις με αδιαφανείς διαδικασίες.«Η αποτελεσματική άσκηση κοινωνικής πολιτικής προϋποθέτει την λήψη γενναίων αποφάσεων και φυσικά ανάλογων μέτρων ώστε ο δήμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.Ο Οργανισμός που συστήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την άσκηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.Στο νέο Νομικό Πρόσωπο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσουμάνης θα ενταχθούν δράσεις που αφορούν:
* Στην προστασία της οικογένειας και του παιδιού
* Στην προστασία των ηλικιωμένων
* Στην προστασία των ευπαθών ομάδων
* Στην λειτουργία ΚΗΦΗ
* Στην παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
* Σίτιση απόρων δημοτών
* Προώθηση και ανάπτυξη εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης
* Δημιουργία τράπεζας αίματος
* Δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου
* Δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Στήριξης
* Δημιουργία και λειτουργία τμημάτων προληπτικής υγιεινής και παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης.
«Τα περισσότερα είναι δομές και δραστηριότητες που υλοποιούνται από άλλους Δήμους της χώρας και τώρα ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν και στα Γιάννινα. Φυσικά απαιτείται ευαισθησία, γνώση και ακούραστη προσπάθεια. Τα διαθέτουμε και θα τα πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.

39,4 εκατομμύρια ευρώ για την Γ1' φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας


Συνολικό ποσό άνω των 115 εκατομμυρίων ευρώ, για νέα έργα και μελέτες σε όλη την Ελλάδα θα διαθέσει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ανάμεσα στα έργα που ανακοινώθηκαν είναι και το έργο της Γ1' Φάσης του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας,για το οποίο θα διατεθούν 39.406.870,23 ευρώ!

Αναγνώστης για τον Στέφανο Τζουμάκα και την Αριστερή Πρωτοβουλία


1.Ο κ.Στέφανος Τζουμάκας είπε το Σάββατο 9-4-2011 στην συγκέντρωση που έγινε στην Άρτα , από την "Αριστερή Πρωτοβουλία" του ΠΑΣΟΚ, ότι το πρόβλημα-δίλλημα είναι αριστερά ή δεξιά ,δεν έκανε όμως τον κόπο να εξήγηση τι εννοεί και κυρίως δεν είχε την ευθιξία και το θάρρος να αποδεχτεί τις ευθύνες της γενιάς του που κυβέρνησε τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησε την Ελλάδα όχι μόνο σε οικονομική χρεοκοπία αλλά και σε βαθιά κρίση αξιών ,(σκάνδαλα, δωροδοκίες , μίζες , διαπλοκή ,και και …..)
2.Ο κ.Τζουμάκας , κ.Παναγιωτακόπουλος (μην ξεχνάμε δεξί χέρι του κ.Τζοχατζόπουλου σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ) με ηλικία περίπου 65 χρονών , θέλουν για άλλη μια φορά να μας σώσουν και να μας οδηγήσουν Αριστερά .ΈΛΕΟΣ…..!!
3. Θέλω να πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα ψάξει διέξοδο στην σημερινή αρρωστημένη πολιτική κατάσταση , θα κάνει την ανατροπή. Δεν είναι δυνατόν , είναι αδιανόητο , να συρθεί πίσω και να ακολουθήσει άτομα και στελέχη από το παρελθόν που έχουν άμεσες ή έμμεσες ευθύνες , που κυβέρνησαν τον τόπο και διαπλέκονται με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο με το παρελθόν .

Σ.Β.Ε

Προσμετράτε ως ΠΑΣΟΚ


Για το ΠΑΣΟΚ , ο Βαγγέλης Παπαχρήστος μάλλον προσμετράτε ως πράσινος βουλευτής ακόμη. Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι η κάρτα με ευχές από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ,που εστάλη για την ονομαστική του γιορτή έγραφε «Βαγγέλης Παπαχρήστος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας»

Από το περιοδικό Πολιτικά Θέματα

AOZ: ένα ανεπιθύμητο δικαίωμα;

Του Νίκου Κοτζιά

Ο χειρισμός της εξωτερικής πολιτικής και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας σε εποχή παγκόσμιων αλλαγών απαιτεί αναλύσεις, διατυπώσεις και πολιτικές που υπερβαίνουν, δυστυχώς, τόσο τις ικανότητες, όσο και τις δυνατότητες του πολιτικού προσωπικού, όπως, επίσης, και τις υφιστάμενες ελλιπείς χωρητικότητες του ελληνικού κράτους. Συχνά δε, η κυβέρνηση δείχνει ως μια παρέα που δεν επιθυμεί να τις δώσουν επιπλέον αρμοδιότητες, διότι τότε θα αυξάνονται οι υποχρεώσεις της. Πιο ειδικά, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα νέα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα της ΑΟΖ, ως μια καινούργια δυνατότητα, αλλά ως πρόβλημα.Οι Ελληνικές κύριες θάλασσες, πέραν του Αιγαίου, συγκροτούν τρεις περιοχές ΑΟΖ. Και στις τρεις η ελληνική κυβέρνηση δείχνει υποχωρητικότητα. Αφήνει δε, τρίτες χώρες να παγώσουν τα δικαιώματά μας. Δείχνει κατανόηση για τις διεκδικήσεις και απαιτήσεις των άλλων, αλλά τα δικά μας δίκαια, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο δεν έχει καμιά αντίρρηση να τα παγώσει. Η στήλη αυτή πρώτη έθεσε πριν ένα χρόνο τα ζητήματα της ΑΟΖ καθώς και την υποχωρητικότητα που έδειχνε η κυβέρνηση έναντι της αλβανικής πολιτικής σκηνής. Τότε που η γείτονας αθέτησε τις δεσμεύσεις της ως προς την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Περιοχές από τις οποίες θα περάσουν σημαντικοί διεθνείς αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδιαίτερα βορείως της Κέρκυρας.Η υποχωρητικότητα αυτή είχε και συνέχεια. Η στήλη ανέδειξε, επίσης, το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είχε αποδεχτεί στις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από αυτές. Κατήγγειλα το γεγονός. Η αποδοχή στις διαπραγματεύσεις των απαιτήσεων της Τουρκίας αποτελεί όχι απλό πάγωμα δικαιώματος αλλά εκχώρηση στην Τουρκία της δυνατότητας να «καταλάβει» τα ελληνικά δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιαίτερα σημαντική γεωγραφική θέση του ελληνικού αυτού νησιού και των νησίδων που το περιβάλλουν.Δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια. Υποκριτικά η κυβέρνηση διέψευσε τα σενάρια διαπραγμάτευσης που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ψευδόμενη με απρέπεια. Δεν υπολόγισε δε, ότι ο συνομιλητής της από την Τουρκία θα την εξέθετε. Πλοία της πέρασαν, πλέον, από την πολιτική παγιοποίησης των ελληνικών δικαιωμάτων στην πολιτική εμφάνισής της ελληνικής ΑΟΖ ως τουρκικά. Η πρόσφατη εκδίωξη Ιταλικού Πλοίου από την ελληνική ΑΟΖ που στη συνέχεια ζήτησε άδεια από την Τουρκία, αποτελεί ράπισμα στα ψέματα, στις αποσιωπήσεις, στην υποκρισία όσων δεν ξαγρυπνούν πάνω στο αύριο της χώρας. Όσων δεν αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία μετακινεί την αντιπαράθεση της με την Ελλάδα από τους ουρανούς στις θάλασσες, τόσο διότι αυτή είναι η ιστορική τάση κάθε δύναμης που θέλει να ηγεμονεύει σε μια περιοχή, όσο πολύ περισσότερο διότι εκεί βρίσκονται σήμερα οι μελλοντικοί πόροι πλούτου της Ελλάδας που θέλει να οικειοποιηθεί η γείτονας.Αλλά και ως προς την νότια ΑΟΖ η ελληνική κυβέρνηση έδειξε αδιαφορία. Ενώ διέθεσε στις δυνάμεις υποστήριξης των ανταρτών στη Λυβιή και της κυβέρνησής τους, ελληνικά εδάφη, εναέρια και θαλάσσιο χώρο, δεν ζήτησε την δέσμευση της τελευταίας ότι θα αναγνωρίσει την Ελληνική ΑΟΖ με αφετηρία την Γαύδο. Δίκαιο που αρνιόταν να αναγνωρίσει ο Καντάφι. Πρόκειται για την νότια ΑΟΖ της Ελλάδας η οποία όλα δείχνουν ότι περιλαμβάνει μεγάλο φυσικό πλούτο όπως και η αντίστοιχη στα νότια του Καστελόριζο.Συνολικά, σε τρεις θάλασσες, η κυβέρνηση δείχνει να μην κατανοεί την μακρόχρονη σημασία της ΑΟΖ για την γεωστρατηγική, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Χωρίς τις –αναγκαστικά- δημόσιες πιέσεις πολλών μας δεν θα έφερνε καν τη λέξη στο στόμα της. Αυτό σημαίνει ότι ενώ δείχνει σκληρότητα απέναντι στους απλούς Έλληνες στο όνομα των οικονομικών αναγκαιοτήτων, παραδίδει αμαχητί πλούσιους πόρους που μπορούν να διασφαλίσουν σε σημαντικό βαθμό το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Αναγνώστης για την κατάσταση στον παραλίμνιο ποδηλατόδρομοΒρε παιδιά τι κάνει η αντιπολίτευση στην Περιφέρεια απέναντι στην επίπλαστη επικοινωνιακή καταιγίδα Καχριμάνη, ο οποίος με αφορμή τις επιβεβλημένες εργασίες καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων σε περιοχές των Ιωαννίνων, μας έχει πρήξει στα δελτία τύπου και τις φωτογραφίες. Έλεος, τη δουλειά του κάνει και είναι υποχρέωσή του είναι να την κάνει. Και μάλιστα πληρώνεται και πολύ καλά.Επειδή χθες Κυριακή περπάτησα στο ποδηλατόδρομο που ο ίδιος κατασκεύασε με προδιαγραφές autoban στη λίμνη Παμβώτιδα, του αφιερώνω τις παρακάτω φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες παρουσιάζεται η εικόνα της απαξίωσης του λιμναίου οικοσυστήματος της περιοχής. Δυστυχώς, ο περιφερειάρχης Ηπείρου είναι για ακόμη μία φορά υπόλογος εξαιτίας της προφανούς αδυναμίας του να λάβει σοβαρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εκτός ορίων η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες

Αύριο στην Ηγουμενίτσα αποκλεισμός του λιμανιού, ενώ από σήμερα εκεί θα βρίσκονται και οι «Γιατροί του Κόσμου»

Σε μία ακόμη κινητοποίηση προχωρούν αύριο, Τρίτη φορείς και πολίτες του Δήμου Ηγουμενίτσας, αποκλείοντας για τέσσερις ώρες (από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11) το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες.Οι συμπλοκές και ο πετροπόλεμος με τους Αστυνομικούς και τους Λιμενικούς, συνθέτουν μια εικόνα τρόμου για τους πολίτες που ζουν στην γύρω περιοχή και οι οποίοι απειλούν ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η Κυβέρνηση είναι απούσα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των τοπικών Αρχών προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.Στο μεταξύ, το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες δεν εντοπίζεται μόνο στην αναστάτωση που προκαλούν με τις βίαιες, πολλές φορές, συμπεριφορές τους, αλλά και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Οι κανόνες υγιεινής δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, να είναι εμφανής. Γι’ αυτό και πολύ σωστή η κίνηση να φθάσουν σήμερα, Δευτέρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας οι Γιατροί του Κόσμου και να εγκαταστήσουν ένα ιατρείο, προσφέροντας ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η λειτουργία του ιατρείου (παρόμοιο εγκαθίσταται και στο λιμάνι της Πάτρας) θα είναι καθημερινή. Κάθε αποστολή θα αποτελείται από δύο γιατρούς, δύο νοσηλευτές σε συνδυασμό με την παρουσία ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού, που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν σχετικής αξιολόγησης και παραπομπής, αλλά και στη στήριξη και βραχεία αντιμετώπιση περιστατικών σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κλινική εικόνα του πληθυσμού, μετά και τις διερευνητικές αποστολές, είναι κυρίως επικεντρωμένη στη διαπίστωση δερματολογικών προβλημάτων, αναπνευστικών λοιμώξεων (ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού) και γαστρεντερικών διαταραχών (διάρροια). Μυοσκελετικοί πόνοι και τραύματα είναι συχνό φαινόμενο και ως αποτέλεσμα της συχνής εμπλοκής τους σε προσπάθειες επιβίβασης σε φορτηγά που κινούνται (ως μέσο φυγής από τη χώρα). Δίχως νερό, δίχως στέγη, η πραγματικότητα που έχει καταγραφεί για τους μετανάστες είναι πολύ δύσκολη. Σε όλες τις περιπτώσεις που θα κριθεί αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, αυτή θα χορηγείται δωρεάν από τους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχουν διασφαλίσει - όπου υπάρχει ανάγκη παραπομπής και περαιτέρω διερεύνησης - να ζητείται η συνδρομή των τοπικών υγειονομικών αρχών. Παράλληλα θα διενεργούνται τακτικές ενημερώσεις του πληθυσμού σε θέματα προσωπικής υγιεινής, τρόπων πρόληψης ασθενειών κτλ.

ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…
Στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι εκτός της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης μεταναστών και αιτούντων ασύλου και η ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, με βάση την ελληνική νομοθεσία.Επιπρόσθετοι στόχοι των Γιατρών του Κόσμου είναι η προστασία του ευαίσθητου πληθυσμού (γυναίκες, παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι), η διανομή κουβερτών και ειδών υγιεινής, η στήριξη των τοπικών δομών υγείας στην παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης για τον πληθυσμό, όπως επίσης και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εξαρθρώθηκε σπείρα εμπόρων ναρκωτικών

Μετέφεραν 122 κιλά χασίς

Στις 18.00΄χθες το απόγευμα,στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών συνέλαβαν δύο Αλβανούς, (37 και 28 ετών αντίστοιχα) και έναν Έλληνα (53 ετών)για μεταφορά ναρκωτικών.Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας εντόπισαν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και ένα Φορτηγό αυτοκίνητο να κινούνται ύποπτα και τα έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Με τη συνδρομή αστυνομικών του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών ακινητοποιήθηκαν τα οχήματα και διενεργήθηκε ο αστυνομικός έλεγχος. Εντός του Ι.Χ.Φ αυτ/του που οδηγούσε ο 53χρονος Έλληνας,βρέθηκαν συνολικά τέσσερις σάκοι που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους εκατόν είκοσι δύο (122) κιλών περίπου, ενώ στο επιβατηγό αυτοκίνητο επέβαινε ο ένας Αλβανός και ενεργούσε ως προπομπός. Στη συνέχεια συνελήφθη ο έτερος αλλοδαπός, που ανέμενε στη διασταύρωση Πάργας, ο οποίος θα παρέδιδε τα ναρκωτικά σε προκαθορισμένο σημείο.Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα ναρκωτικά θα τα μετέφεραν στην Αθήνα όπου θα τα παραλάμβαναν δύο Αλβανοί, οι οποίοι και συνελήφθησαν την σήμερα στι 06.30΄τα ξημερώματα στα Μέγαρα Αττικής μετά από συντονισμένες ενέργειες του Τ.Δ.Ν Ηγουμενίτσας με την συνδρομή της Υ.Δ.Ν Αττικής.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, ενώ τα ναρκωτικά και τέσσερα (4) οχήματα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Τι έγινε την Κυριακή στο Βουτσαρά για το αιολικό πάρκο ...


Πολύ λίγοι κάτοικοι (περίπου 20-25 σύν οι δημ. σύμβουλοι) ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Ζίτσας και πήγαν στο Βουτσαρά την Κυριακή στη γενική συνέλευση με βασικό θέμα το Αιολικό πάρκο Κουρέντων που συγκάλεσε ο Δήμος.Η οργάνωση από πλευράς δημοτικής αρχής ήταν (ηθελημένα ;) ελλιπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έλεγαν στους κατοίκους και οι τρείς επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, ο κ. Βλέτσας (η ώρα της Ζίτσας), ο κ. Βούζας (συμμαχία πολιτών) και ο κ. Τζίμας (λαϊκή συσπείρωση), δεν είχαν στα χέρια τους την περιβαλλοντική μελέτη με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Όταν μάλιστα η πρόσκληση ήταν από την Τετάρτη, θα έπρεπε η μελέτη να δοθεί και στους επικεφαλείς αλλά και στούς φορείς.Ο πρόεδρος του Δ.Σ. έκανε μιά γενικής φύσης ενημέρωση και ακολούθως ο κ. Βλέτσας και ο κ. Βούζας επιφυλάχθηκαν να ενημερωθούν καλύτερα και δήλωσαν ότι θα τοποθετηθούν στο Δ.Σ. Αρνητικός ήταν ο κ. Τζίμας. Από τους κατοίκους της γύρω περιοχής υπήρξαν διάφορες απόψεις από ένθερμα θετικές μέχρι κάθετα αρνητικές. Στην ανακεφαλαίωση ο Δήμαρχος κ. Ρογκότης δήλωσε θετικός.Οι περίπου 10 δημότες Χίνκας (όπου προβλέπεται το αιολικό πάρκο) που ήταν παρόντες δεν...τοποθετήθηκαν δημόσια.Στις συζητήσεις τους έδειχναν ότι δεν γνώριζαν το ύψος του οφέλους γιά τους ίδιους και το χωριό τους ούτε κατά προσέγγιση.Όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Π. Παππάς στη Χίνκα θα πάει το 80 % από το 1,7 % των εισπράξεων της εταιρείας, δηλαδή το 1,36 %. Και επειδή διευκρινήστηκε ότι ο Δήμος Ζίτσας θα έχει περίπου τα 2/3 και το υπόλοιπο 1/3 ο Δήμος Δωδώνης, απο όσο κατάλαβαν οι κάτοικοι η Χίνκα θα παίρνει περίπου 60.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι το σίγουρο και μένει να συζητήσουν πρώτα με το Δήμο Ζίτσας και μετά με τον επενδυτή για περισσότερα. Επιπλέον μείωση λογαρισμών ΔΕΗ και κάποια έργα που όμως πολλοί τα χαρακτήρισαν "καθρεπτάκια στους ιθαγενείς".Σε τελική ανάλυση η ελλιπής και καθυστερημένη ενημέρωση από πλευράς Δήμου δεν διαφώτισε τους κατοίκους, οι οποίοι έλεγαν οτι θα έχουν ενωτική στάση και ήδη συζητούν μεταξύ τους.Όσον αφορά τον υπόλοιπο Δήμο, τα σίγουρα έσοδα από το συγκεκριμένο Αιολικό θα είναι περίπου 20.000 ευρώ το χρόνο σίγουρα σύν την μίσθωση χώρων.Η υπόθεση σίγουρα θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια και το zitsagate θα σας κρατά ενήμερους ...

zitsagate

ΑΡΤΑ:Αντιδήμαρχοι και λοιποί παρατρεχάμενοι με άδεια χέρια στη σύσκεψη!


Μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι και δεν έχουν άδικο. Κοιτώντας τη φωτογραφία της σύσκεψης με τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού στο δήμο Αρταίων παρατηρήσαμε πως εκτός από τον δήμαρχο και την κυρία Μενδώνη, όλοι οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι και λοιποί παρατρεχάμενοι σε συζήτηση για τα δεδαλώδη έργα του ΕΣΠΑ δεν κρατούσαν ούτε ένα φάκελο με στοιχεία και προτάσεις, ούτε μία κόλλα χαρτί για να σημειώσουν έστω κάτι. Δεν υποννοώ κάτι, απλά αναρωτιέμαι εάν έχουν μυαλό Μαγκάϊβερ ή εάν πήγαν απλά για να πλαισιώσουν τον δήμαρχο στη φωτογραφία.

Ασκηση διάσωσης από την Π.Υ στην ζεύξη Πρέβεζας –Ακτίου


Η καθιερωμένη άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου στο υποθαλάσσιο τούνελ Πρέβεζας Ακτίου στις 10 το πρωί.Σύμφωνα με το σενάριο θα γίνει σύγκρουση δύο Ι.Χ εντός του τούνελ στο ένα εκ των οποίων εκδηλώνεται πυρκαγιά και μάλιστα υπάρχει και εγκλωβισμένο άτομο.Η πυροσβεστική σημαίνει συναγερμό ενώ παράλληλα ενημερώνει την Π.Υ Λευκάδας, το ΕΚΑΒ και την Ελληνική Αστυνομία.Στον τόπο του συμβάντος σπεύδουν δύο οχήματα με 7 άτομα τα οποία χρησιμοποιώντας το ειδικό διασωστικό όχημα απεγκλωβίζει τον τραυματία ενώ ταυτόχρονα προβαίνει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.Στην συνέχεια μετά την επιστροφή όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας ενώ ακολουθεί απολογισμός, παρατηρήσεις κριτική και προτάσεις για την όλη διεξαγωγή της άσκησης ετοιμότητας.Το «σενάριο» είναι απαιτητικό και η εκτέλεσή του θα γίνει με την συνεργασία όλων των υπηρεσιών (αστυνομίας, νοσοκομείου, ΔΕΗ αλλά και τους υπεύθυνους της ζεύξης). Μάλιστα για όση ώρα διαρκέσει η άσκηση θα χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία στο υποθαλάσσιο τούνελ.Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται παρόμοια άσκηση στην μοναδική στην Ελλάδα υποθαλάσσια σήραγγα και ο διοικητής της Π.Υ Πρέβεζας Βασίλης Κώνστας υπογραμμίζει ότι στόχος είναι αφενός να διαπιστωθεί η ετοιμότητα της υπηρεσίας και αφετέρου να αποκτηθεί η μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικού που μπορεί να προκύψει κάποια στιγμή στην ζεύξη.

ΑΠΟΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ: Η Πατρίς… αγνωμονούσα

Αποκλείεται από το φυσικό αέριο αν καιο αγωγός περνάει μέσα από τα «σπλάχνα της-Ανακοίνωση διαμαρτυρίας της Πανηπειρωτικής,η οποία φέρνει το θέμα στη Βουλή

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού
Η κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου «IGI-ΠΟΣΕΙΔΩΝ» που θα διέρχεται και από την Ήπειρο και το εργοστάσιο συμπίεσης που θα ανεγερθεί σε περιοχή της Θεσπρωτίας χαρακτηρίζονται, και είναι, εθνικής σημασίας.Η δημιουργία τους θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας. Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, να διανεμηθεί φυσικό αέριο και στην Ήπειρο.Ο Ηπειρώτες δεν λένε «όχι» στην πραγματοποίηση του έργου, αρκεί να τηρηθούν οι παρακάτω όροι που τίθενται από την ντόπια κοινωνία και να εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά οφέλη. Οι όροι αυτοί είναι:
Α. Σεβασμός στο περιβάλλον
Β. Παράκαμψη του αγωγού που διέρχεται περιοχές του πάρκου της Βορείου Πίνδου
Γ. Προστασία του παραλιακού άξονα κατά τρόπο που να μην ακυρώνονται οι προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Δ. Εξασφάλιση θέσεων εργασίας στο ντόπιο εργατικό δυναμικό
Ε. Να εξασφαλιστεί η διακλάδωση και να διανεμηθεί φυσικό αέριο για βιομηχανική-οικιακή χρήση και στην Ήπειρο
Απ΄ όλα τα ζητούμενα η κυβέρνηση… μεγαλοψύχως κάνει δεκτό μόνο το αίτημα μετακίνησης του αγωγού κατά 1500 μέτρα από την περιοχή της Πέρδικας στη θέση Φλωροβούνι.Όσο για τη διανομή φυσικού αερίου στην ήπειρο διαβάστε τα όσα κατέθεσε την 1η Φεβρουαρίου ενεστώτος έτους στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μανιάτης και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το πώς αντιμετωπίζεται η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες¨«…Σε σχέση με την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Θα σας πω κάτι που ήταν πάντα στα σχέδια. Στο νομοσχέδιο του Μπουργκάς φέρουμε μια τροπολογία που επιτρέπει στη Δ.Ε.Π.Α. (Διαχείριση Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) με βάση τους καινούριους κανονισμούς φυσικού αερίου να προκηρύξει τρεις Ε.Π.Α. για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί πολιτικά όλοι μας. Δηλαδή ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, πλην Θεσσαλονίκης που έχει τη δική της ΕΠΑ και ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας διότι υπάρχει από εκεί αγωγός που περνάει, υπάρχει η βάνα αποδοχής, άρα προκηρύσσεται διαγωνισμός, ζητείται επενδυτής για να επεκταθεί το δίκτυο στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής. Για την Ήπειρο θεωρείστε απολύτως βέβαιο για τον αγωγό που θα φύγει από την Κόρινθο και θα πάει Μεγαλόπολη. Αυτό έχει σχεδιαστεί και θα γίνει τώρα. Μέχρι να υλοποιηθεί ο αγωγός, να υπάρξει αέριο, να σταθεροποιηθεί η αγορά και να ξέρουμε τι διαθέσιμα έχουμε, θεωρώ προφανές ότι η επόμενη δουλειά θα είναι να προκηρυχθεί η ΕΠΑ Ηπείρου, διότι δείχνει ότι έχει και εμπορικό ενδιαφέρον. Όμως αυτό μη το εκλάβετε ως δέσμευση. (.Σ.Σ. η υπογράμμιση δική μας) Όλα αυτά έχουν μέσα τους το κριτήριο της εμπορικότητας, διότι κάποιος πρέπει να πληρώσει τα δίκτυα, κ.λπ. Θεωρώ ότι με την εικόνα που έχουμε, είναι προφανές πως θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ήπειρο».Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι. Να περιμένουμε φυσικό αέριο από τον αγωγό Κορίνθου-Μεγαλόπολης, αν ποτέ και πότε θα ολοκληρωθεί και βέβαια αν περισσεύει. Τι κοροϊδία!. Τη στιγμή που αγωγός θα περνάει μέσα από τα σπλάχνα της ηπειρώτικης γης. Τι διάσταση μεταξύ λόγων και έργων!Εμείς βγάλαμε τα συμπεράσματά μας, λαμβανομένων υπόψη και των άλλων τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ακριτική περιοχή μας, μεταξύ των οποίων είναι το έργα της Ιόνιας Οδού, του Ε-65, του αεροδρομίου, η συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομείων και σχολείων, τα σκουπίδια, η οργάνωση των δήμων, η δυσλειτουργία πανεπιστημίου και ΤΕΙ, η ανεργία, οι παράνομοι αλλοδαποί, η ρύπανση λιμνών και ποταμών, το ξεπούλημα των αποθεμάτων νερού, οι πτωχεύσεις και τα λουκέτα, η φτώχεια και η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ζωής, τα υπέρογκα διόδια που πληρώνουμε για δρόμους που δεν έχουν ολοκληρωθεί και τόσα άλλα. Και καταλήξαμε πως η Ήπειρος αντιμετωπίζεται ως παραπαίδι της πατρίδας μας και παραμένει ουραγός σε οποιαδήποτε συμβολή της πολιτείας σε ανάπτυξη και ευημερία. Η πολύπαθη Ήπειρος που τόσα και τόσα έχει προσφέρει στο στέριωμα του ελληνικού έθνους, την οικονομία και την παιδεία του.Δεν απορούμε όμως για την όλη αντιμετώπισή της, αφού ανέκαθεν υπήρξε η αυτή, και στην προκειμένη περίπτωση αυτή του φυσικού αερίου, το οποίο θα φτάσει τελευταία κι αν βεβαίως υπάρξει περίσσευμα. Εκείνο που μας κάνει ν΄ απορούμε πως είναι δυνατόν να εξαιρούμεθα από ένα εθνικής σημασίας έργο. Η Ήπειρος δεν ανήκει στο ελληνικό έθνος;Επί του επείγοντος και σοβαρού αυτού θέματος πήρε σκληρή και επιβεβλημένη θέση η διοίκηση της κορυφαίας οργάνωσης της ηπειρώτικης αποδημίας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, σε ομόφωνη απόφαση της οποίας αναφέρονται και τα εξής:«Διαμαρτυρόμεθα εντονότατα για την σε βάρος της γενέτειρας προσγενόμενη διάκριση και δηλώνουμε ότι η ηπειρώτικη αποδημία δεν θα ανεχθεί παραπέρα εμπαιγμούς. Γι΄ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προβεί πάραυτα σε προέγκριση, έγκριση μελέτης και κατασκευή του έργου διανομής φυσικού αερίου από τον ελληνοϊταλικό αγωγό, αποπεράτωσης και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης και προσδιορισμό την πηγή χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, εθνικοί πόροι, ευρωπαϊκά προγράμματα). Η παρούσα απόφαση απευθύνεται σε όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και ζητείται να απαιτήσουν την ταχύτερη πραγμάτωση του έργου, τόσου σημαντικού για την ανάπτυξη της ξεχασμένης Ηπείρου».Πέραν όμως της απόφασης, η Πανηπειρωτική φέρνει το θέμα και στη Βουλή με κατάθεση σχετικής ερώτησης προς το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει σαφείς απαντήσεις και σχετικές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους. Περί αυτού έγινε και ενημερωτική συνάντηση του προέδρου της κ. Γιώργου Οικονόμου με το βουλευτή Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστου Κατσιούρα. Ο τελευταίος ανέλαβε την υποχρέωση κατάθεσης της ερώτησης. Για την ενδυνάμωση του αιτήματος ο κ. Κατσιούρας συγκεντρώνει τις υπογραφές Ηπειρωτών βουλευτών, εκλεγμένων στην πατρώα γη, αλλά και απανταχού της Ελλάδας, καθώς και άλλων συναδέλφων του που κρίνουν δίκαιο το αίτημα των Ηπειρωτών, ώστε η πατρίδα να μη φανεί για άλλη μια φορά αγνωμονούσα έναντι πανάξιων τέκνων, των Ηπειρωτών.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Έργα ανάπλασης στην Κυανή Ακτή


Στην υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου του έργου ανάπλασης της Κυανής Ακτής, προχώρησαν ο ΕΟΤ και ο Δήμος της Πρέβεζας σε συνέχεια των διαδικασιών του Δήμου μεταξύ Δήμου και ΕΟΤ που είχαν ξεκινήσει το 2009 . Την σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαϊλης και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Γιώργος Κολέτσος και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την υλοποίηση του έργου προυπολογισμού 3 εκατ. 630 χιλιάδων ευρώ.Σύμφωνα με την σύμβαση ο ΕΟΤ αναλαμβάνει τις διαμορφώσεις σε τμήματα του παραλιακού μετώπου που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και περιήγηση στην παραλιακή ζώνη (με χώρους στάθμευσης και ξεκούρασης, φωτισμό, φυτεύσεις δέντρων καθώς την κατασκευή υποδομών (όπως ποδηλατόδρομους και μονοπάτια) για την άσκηση εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων από την Κυανή Ακτή έως και τον Παντοκράτορα.Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε εντός του 2011 να επιλεγεί και ο ανάδοχος του έργου.Όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση η ανάπλαση της Κυανής Ακτής αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων ενώ θα βελτιώσεις και την θέση της Πρέβεζας στην Τουριστική Αγορά.Παράλληλα επισημαίνεται ότι η περιοχή αυτή αποτελεί μια από τις ομορφότερες και πλουσιότερες σε τουριστικούς πόρους περιοχές της χώρας με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά η οποία προσφέρεται κύρια για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού ενώ θα συμβάλλει στην εξοικείωση των πολιτών με το φυσικό περιβάλλον.Οι παρεμβάσεις θα γίνουν με την επίβλεψη της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων η οποία θα μεριμνήσει για την διάσωση και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία ενδέχεται να εντοπιστούν κατά την διάρκεια των εργασιών.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε εντός του 2011 να γίνει η δημοπράτηση και να επιλεγεί ο ανάδοχος του μεγάλου αυτού έργου.

Ευρύ πρόγραμμα καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται, από την Περιφέρεια, οι εργασίες καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων σε περιοχές της Ηπείρου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, μηχανήματα εργάζονται ήδη σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εκτελεστούν ανάλογες εργασίες και στην Π.Ε. ΄Αρτας. Την Παρασκευή 8/4 ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκέφτηκε την περιοχή Περάματος Ιωαννίνων, στην οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού αποστραγγιστικού αύλακα στον οποίο διοχετεύονται νερά από την υπερχείλιση της Λίμνης. Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα το οποίο εφάπτεται πρώην εργοστασίου μαρμάρων και το οποίο προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα τους χειμερινούς μήνες σε ολόκληρη την περιοχή. «Πρόκειται για τάφρο που ήταν εγκαταλελειμμένη στην τύχη της 40-50 χρόνια. Κανείς δεν ήξερε και κανείς δεν είχε ειδοποιήσει για το πρόβλημα που υπήρχε από την ρίψη μπάζων και τα οποία εμπόδιζαν την ομαλή διέλευση των νερών. Αποτέλεσμα ήταν να έχει ουσιαστικά κλείσει τόσο η αποστραγγιστική τάφρος, όσο και η αρδευτική διώρυγα και έτσι να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να βοηθήσουν τους αρμόδιους φορείς που αδυνατούσαν να προβούν στον καθαρισμό των τάφρων, ανέλαβε την υποχρέωση αυτή, όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις. Μετά από εργασία πολλών εβδομάδων και τη διάθεση όλων των κατάλληλων μηχανημάτων, ολοκληρώθηκε στο δύσκολο αυτό σημείο ο καθαρισμός και σε επόμενο στάδιο θα συνεχιστεί και σε άλλα τμήματα της τάφρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, είπε ότι η Περιφέρεια προγραμματίζει ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλα δύσκολα και επικίνδυνα σημεία άλλων περιφερειακών ενοτήτων, ενώ ήδη μηχανήματά της έχουν σταλεί και εργάζονται σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία και προσεχώς το ίδιο θα γίνει και στην Άρτα. «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στους δύσκολους αυτούς καιρούς τους φορείς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πλημμύρες και να προστατέψουμε τις καλλιέργειες», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Συνεργασία Γ.Γ. Πολιτισμού και Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έργα πολιτισμού


Η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων στο πλαίσιο της 4ης προγραμματικής περιόδου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για τον τόπο και τους πολίτες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης μεταξύ της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού, Λίνας Μενδώνη και της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε την κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα στο γραφείο της το απόγευμα της Πέμπτης (7/4/10) στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άρτα και τα Ιωάννινα από την Τετάρτη(6/4/10) έως και την Παρασκευή(8/4/10). Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν τα έργα και οι δράσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία της κάθε περιοχής και πως αυτά μπορούν να προχωρήσουν ώστε να συμβάλουν με αποτελεσματικό τρόπο στην αναπτυξιακή της προοπτική.
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού είχε ήδη επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Άρτα και τα Ιωάννινα όπου πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν εργασίες ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης. Τα μνημεία αυτά, όπως, η Αρχαία Αμβρακία, ο αρχαιολογικός χώρος Καστρίτσας, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου-Πασσαρώνας κ.α. έχουν ενταχθεί με αποφάσεις της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:αλαιπωρία για τους επιβάτες του πλοίου «Αικατερίνη Π»


Χθες στις 19:50, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας, ότι το Επιβατηγό-Οχηματαγωγό "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π" Ν.Π. 10668 κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς Κέρκυρα, με 330 επιβάτες και ενώ εκτελούσε χειρισμούς, παρουσίασε αδυναμία κατάπλου στο νέο λιμάνι Κέρκυρας λόγω των έντονων δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν (7-8 BF κατά δήλωση πλοιάρχου).Άμεσα έσπευσε στο σημείο πλωτό περιπολικό της τοπικής Λιμενικής Αρχή καθώς και το Ρ/Κ "ΔΙΑΣ" Ν.Π. 4447, με τη βοήθεια του οποίου το "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π" κατέπλευσε ασφαλώς στις 23:05.Ο πλοίαρχος μετά τον κατάπλου ενημέρωσε την Λιμενική Αρχή ότι στην προσπάθεια για να καταπλεύσει παρουσιάστηκε εμπλοκή των αγκυρών, ενώ στην εκ νέου προσπάθεια παρουσιάστηκε βλάβη στο σύστημα της πρωραίας έλικας διεύθυνσης (bow thruster).Το πλοίο είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο στις 20:30 από Κέρκυρα προς Ηγουμενίτσα, το οποίο εκτελέστηκε από το Ε/Γ - Ο/Γ "ΕΛΕΝΗ" Ν.Π. 9803 στις 23:45 με 100 επιβάτες.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας απαγορεύτηκε ο απόπλους του "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π" μέχρι την αποκατάστασή της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον πλοίαρχο διότι δεν ανέφερε έγκαιρα την βλάβη του πλοίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμά της"


Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα επισκεφθεί σήμερα, Δευτέρα 11 Απριλίου, στις 12.00, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ), όπου θα παρακολουθήσει την παρουσίαση της υπηρεσίας μίας στάσης για την Ίδρυση Επιχείρησης σε Μία Μέρα - Ένα Σημείο.Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. (Ακαδημίας 12, 2ος όροφος)."Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμά της και έχει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα", τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, στη Βαρσοβία, την περασμένη Πέμπτη. "Δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες της καταστροφής, που ακούμε κατά καιρούς", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως "βεβαίως υπάρχει η σημαντική αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ' αυτό τον τομέα".Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Πορτογαλία, επεσήμανε ότι η ΕΕ "έχει αποφασίσει να προστατεύσει το ευρώ με κάθε τρόπο και θέλει να αποτρέψει και αποτρέπει κάθε φημολογία για επερχόμενες χρεοκοπίες", παραπέμποντας στη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης που σήμερα στηρίζει την Ελλάδα και την Ιρλανδία.Από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, από τη Λιβύη μέχρι και την κρίση της Ευρωζώνης, κάτι που, όπως τόνισε, "δείχνει την ανάγκη και τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη, να δουλεύει συλλογικά για να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα που, από μόνοι μας, ως χώρες, δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε".

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα ανεργίας


Τη διαβεβαίωση πως δεν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα ανεργίας επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι προνοιακή, αλλά ασφαλιστική παροχή».Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει πως προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί το σενάριο εισοδηματικών κριτηρίων για κανένα επίδομα -πλην του ΕΚΑΣ. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει, μόνο από τη διασταύρωση στοιχείων και δικαιούχων επιδομάτων θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

Σε ποινή φυλάκισης καταδικάστηκε ο Π. Ψωμιάδης


Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε στον Π. Ψωμιάδη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της παράβασης καθήκοντος. Η ίδια ποινή τού είχε επιβληθεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2009.Όπως είπε, ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, το επόμενο διάστημα -και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και τη λάβει στα χέρια του- ο ίδιος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, θα διαβιβάσει την απόφαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επικύρωση της διαθεσιμότητας.Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σ' αυτή την περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θα εξετάσει ζητήματα ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου.Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν γίνει δεκτή η αίτησης αναίρεσης, ο Περιφερειάρχης θα ξαναδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.

Διάψευση φημών περί «κατεπείγουσας συνάντησης» Παπούλια- Παπανδρέου


Από την Προεδρία της Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Μπίτσιος δήλωσε ότι σε κείμενο που επιπόλαια αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα δεν έχουν καμία βάση 'οι πληροφορίες' που μεταδόθηκαν για δήθεν τηλεφωνική επικοινωνία και δήθεν πρόσκληση σε κατεπείγουσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κ.Παπούλια με τον Πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου» .

Βαρύ το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου


Βαρύ το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια.Οι βουλευτές ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών να αναγκαστεί να ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν στην Πολωνία.Το «αντάρτικο» των βουλευτών δημιουργεί μείζον θέμα, καθώς το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει δύο φορές από Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αυτήν την εβδομάδα έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.Τα γεγονότα ενίσχυσαν τη φημολογία για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις εντός του Απριλίου, εξ αιτίας κυρίως της κατάστασης της οικονομίας.

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων


Έξι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διώκονται ποινικά για εμπλοκή σε σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International με στόχο την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας στα νοσοκομεία, γεγονός που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατ. ευρώ.Στην Αμερική, η μητρική εταιρεία της DePuy, Johnson & Johnson η καλείται να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια στο Αμερικανικό Δημόσιο όχι μόνο για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και για ποινικές διώξεις.Η Johnson & Johnson, θα πληρώσει 70 εκατομμύρια δολάρια αφού οι υπεύθυνοι της παραδέχθηκαν ότι όντως δωροδόκησαν γιατρούς στην Ευρώπη και έδωσαν μίζες ακόμη και στο Ιράκ για να κερδίσουν συμβόλαια και να πουλήσουν φάρμακα και τεχνητές αρθρώσεις

Νέα Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων


Την Τρίτη 12 Απριλίου θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Οκτωβρίου του 2011.Η ημερομηνία διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 15 Απριλίου 2011.Στην προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 11 Μαρτίου το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75% λίγο υψηλότερο από το 4,64% που είχε αντλήσει το δημόσιο στην έκδοση του Φεβρουαρίου.

Στην κορυφή του καταλόγου των «υποψηφίων για πτώχευση» η Ελλάδα


Η Ελλάδα παρέμεινε στην κορυφή του καταλόγου με τα κράτη που εμφανίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να κηρύξουν πτώχευση στα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνεται στην Έκθεση για το Κρατικό Χρέος στο πρώτο τρίμηνο του έτους, που συντάσσεται από εξειδικευμένη εταιρεία, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.Η χώρα με τον μικρότερο κίνδυνο πτώχευσης παραμένει η Νορβηγία.Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 8η θέση, η Γερμανία στην 9η και η Χιλή στη 10η.Για πρώτη φορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Πορτογαλίας (38%) ξεπέρασε σε πιθανότητες την Ιρλανδία (36%).

Συλλήψεις μαθητών ιδιωτικού σχολείου των Ιωαννίνων στη Βαρκελώνη!

Οι καθηγητές τους...κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου!!!

Τσακωτοί από την Ισπανική αστυνομία, έγιναν πέντε μαθητές ιδιωτικού λυκείου των Ιωαννίνων, που έκαναν εκδρομή στη Βαρκελώνη. Οι μαθητές, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους καθηγητές που τους συνόδευαν, έφυγαν από το ξενοδοχείο, στις πέντε τα ξημερώματα περίπου και αποφάσισαν να απολαύσουν το μπάνιο τους, στην πισίνα ιδιωτικού συγκροτήματος που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση!!!Εκεί προφανώς έγιναν αντιληπτοί από τους ενοίκους, οι οποίοι πολύ γρήγορα κάλεσαν την αστυνομία,η οποία και προχώρησε στην σύλληψη των άτακτων μαθητών. Πληροφορίες μάλιστα,κάνουν λόγο για υποβολή μηνύσεων εναντίον των μαθητών. Οι καθηγητές- συνοδοί, στο διάστημα αυτό, κοιμόταν τον... ύπνο του δικαίου! Ενημερώθηκαν για το συμβάν από τις τοπικές αρχές λίγες ώρες αργότερα και αντί να πράξουν αυτό που προβλέπεται από τον κανονισμό,να ενημερώσουν δηλαδή τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές και να επιστρέψουν δηλαδή στην Ελλάδα, εφηύραν έναν δικό τους κανονισμό: Τιμώρησαν τα πέντε άτακτα παιδιά με...κατά ξενοδοχείο περιορισμό και συνέχισαν κανονικά την εκδρομή για δυο ακόμη ημέρες!Ερώτημα παραμένει, αν κατά την διάρκεια της εκδρομής ενημερώθηκαν οι γονείς των πέντε μαθητών. Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,η διοίκηση του ιδιωτικού σχολείου, δεν έχει ακόμη ενημερώσει για το συμβάν, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,αλλά και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης,ότι στο...πρόγραμμα της εκδρομής υπήρξε και παρακολούθηση του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα με την Σαχτάρ!Η παρακολούθηση του ματς,δεν υπήρχε φυσικά στο κατατεθημένο προς τους γονείς πρόγραμμα της εκδρομής και συνεπώς δεν έπρεπε να γίνει.Θα ήταν χρήσιμο,η διοίκηση του ιδιωτικού σχολείου, να ενημερώσει την κοινή γνώμη τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης δραστηριότητας.Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον,θα αναμένουμε την αντίδραση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.Ελπίζουμε πως δεν θα "κουκουλώσει" την υπόθεση και θα κάνει αυτό που προβλέπει ο νόμος.

Aναστολή της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ από τους γιατρούς των Ιωαννίνων


O Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων ενημερώνει τους συμπολίτες, ότι η πλειοψηφία των ελευθερο-επαγγελματιών ιατρών του έχουν εξουσιοδοτήσει τον σύλλογο να προχωρήσει σε αναστολή της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου, λόγω της μακρόχρονης και συστηματικής υπερημερίας του ΟΠΑΔ ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων αμοιβών για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις. Από 11/4/2011 θα δέχονται όλους τους ασφαλισμένους του οργανισμού που εξ’ ιδίων θα καταβάλλουν τις νόμιμες από την κείμενη νομοθεσία αμοιβές του ΟΠΑΔ , λαμβάνοντας το προβλεπόμενο από το νόμο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.Ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς τους ή τον Ιατρικό Σύλλογο.