Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

Διεθνής προβολή της Ηπείρου από τον Ποδηλατικό Γύρο

Ξεκινά την Τετάρτη από τα Γιάννινα

Σημαντική ευκαιρία για προβολή της Ηπείρου αποτελεί η διεξαγωγή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου, ο οποίος ξεκινά από τα Γιάννινα το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης. Αυτό τονίστηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, των οργανωτών και των τοπικών αρχών. Παράλληλα επιδίωξη των οργανωτών είναι να έλθει ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά, πιο κοντά με το ποδήλατο και έτσι να αντιμετωπιστεί και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.Στον Ποδηλατικό Γύρο που επαναρχίζει μετά από διακοπή πέντε χρόνων, αναμένεται να πάρουν μέρος 120 ποδηλάτες από όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Θανάσης Τερζής, τόνισε ότι στόχος είναι να καταστεί ο Γύρος εφάμιλλος των μεγάλων διοργανώσεων της Ευρώπης. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντ. Κολόκας, καλωσόρισε τους οργανωτές, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός τον Ποδηλατικό Γύρο, και δήλωσε βέβαιος ότι θα αγκαλιαστεί από την Ηπειρωτική κοινωνία. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι αναγκαίο το ποδήλατο να μπει στην καθημερινότητά μας, αναφέροντας ότι Δήμος και Περιφέρεια μπορούν από κοινού να διοργανώσουν και άλλες αθλητικές δράσεις που να βοηθούν στην αύξηση της επισκεψιμότητας.Ο Υποδιοικητής της Τροχαίας κ. Ζήκος, ανάφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και ζήτησε την κατανόηση των κατοίκων και κυρίως των κτηνοτρόφων από τις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει ο Ποδηλατικός Γύρος.Ο Διευθυντής του Γύρου κ. Πέτσας, τόνισε ότι στον αγώνα μετέχει η ελίτ των αθλητών και διαβεβαίωσε ότι οργανωτικά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τέλος ο εκ Πρεβέζης συνεργάτης του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Νικητιάδη, κ. Περικλής Βασιλάκης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού που είναι πιθανό να παραβρεθεί στην εκκίνηση του Γύρου, ο οποίος όπως είπε, συνδυάζει τον αθλητισμό με τον τουρισμό.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

«Οι 100 μέρες του Φίλιου»


Του Χ. Λεοντάρη, πρ. Δημοτικού συμβούλου Ιωαννίνων


Εκατό μέρες πέρασαν κιόλας από την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τον κ. Φίλιο.Εκλέχτηκε με καλό ποσοστό και θεωρήθηκε δίκαια και ως προσωπική του νίκη. Και από μόνη της η επανεκλογή του για τρίτη τετραετία ύστερα από δεκάξι χρόνια δημιουργεί τη βεβαιότητα για ηγέτη χαρισματικό με λαϊκή αποδοχή. Επομένως ήταν λογικό να αυτοπροβάλλεται και να δεσμεύεται ότι ως ηγέτης ενός μεγάλου Καλλικράτειου δήμου έχει τη δύναμη και την πυγμή να δώσει μια νέα πορεία στα δημοτικά μας πράγματα.Όμως οι πρώτες εκατό μέρες της δημαρχίας του μάλλον δεν επιβεβαιώνουν ούτε τις ελπίδες του κόσμου, αλλά ούτε και τις ηγετικές του ικανότητες. Ίσως να είναι ο μόνος μεγάλος δήμος της Χώρας που στο ξεκίνημα του ο νέος δήμαρχος να μην έχει βάλει τη σφραγίδα για κάτι καλύτερο και διαφορετικό από την προηγούμενη κατάσταση. Το μόνο στοιχείο που κρατάει από παλιά ο κ. Φίλιος είναι το ¨χάρισμά του¨ να λέει πολλά, να πράττει λίγα , να κάνει το μαύρο άσπρο και να δείχνει ότι τα γνωρίζει όλα.Δυστυχώς γι’ αυτόν και την παράταξή του οι καιροί έχουν αλλάξει, τα προβλήματα πιέζουν και ο κόσμος απαιτεί έργα και όχι μεγαλοστομίες. Γι’ αυτό και θα επιχειρήσω σήμερα να κάνω μια συνολική αποτίμηση της δράσης και προσφοράς του νέου δημάρχου ως τώρα στους παρακάτω τομείς ενδεικτικά:

Σχεδιασμοί και πρωτοβουλίες:

Τίποτε το ουσιαστικό σε μια περιοχή με τόσα προβλήματα. Ο λόγος του αρχίζει και τελειώνει με στερεότυπα, όπως: χρέη , κακοδιαχείριση, οφειλές, ρουσφέτια κ.τλ. Ακόμα και για το Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου καμιά συζήτηση, κι ας είναι σχεδόν έτοιμο για νομοθετική ρύθμιση. Αυτή την τακτική ακολουθούν στην Ελλάδα όσοι έρχονται στην εξουσία, κεντρική και περιφερειακή, και γι΄ αυτό ο πολίτης τους χόρτασε και γυρίζει την πλάτη.

Κληροδοτήματα:
Θεωρώ ότι ήταν κόλαφος για τον δήμαρχο να παρουσιαστεί στη Διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ως αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη και να υποστηρίζει ότι στα Γιάννινα όλα λειτουργούν καλώς και άψογα. Δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το ¨περί δικαίου ¨δημόσιο αίσθημα των συμπολιτών μας. Η απόφαση της Επιτροπής υπήρξε η έμπρακτη καταδίκη, ηθική και πολιτική της χρόνιας στάσης του κ. Φίλιου στο μεγάλο ζήτημα των ευεργετών μας.Και όμως, συνέχισε να προκαλεί τη θυμηδία μας, όταν δήλωσε ότι η Βουλή τον δικαίωσε! Νομίζω ότι ήταν το κορυφαίο ατόπημα του νέου δημάρχου στην έναρξη της δημαρχίας του. Ίσως σους ζοφερούς καιρούς μας να μην περισσεύει ίχνος συνέπειας και σοβαρότητα στους άρχοντές μας.

Υπηρεσίες του Δήμου:

Είναι αισθητή η απουσία της δημοτικής αρχής σε πολλές ανάγκες καθημερινότητας, όπως στην ύδρευση , στην καθαριότητα στο περιβάλλον. Ιδιαίτερα στα σαράντα χωριά και οικισμούς του Καλλικράτειου Δήμου μας η νοσταλγία του πρώην Καποδιστριακού δήμου όλο και θεριεύει. Δεν θέλω να παγιωθεί αυτή η σχέση δημοτικής αρχής και συμπολιτών μου.

Τιμολογιακή πολιτική:

Ποιος δεν περίμενε ότι ο κ. Φίλος θα εφάρμοζε αμέσως την κοινωνική του ευαισθησία στα οικονομικά βάρη που μας φόρτωσαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές; Άλλωστε όλοι οι αριστεροί αιρετοί δίνουν αγώνα για τη μείωση των τιμολογίων στα δημοτικά τέλη. Αυτά έλεγε προεκλογικά ο κ. Φίλιος και όλοι τον πίστεψαν . Δυστυχώς η αριστερή ευαισθησία αποδείχτηκε υποκριτική και ρητορική. Τα υπέρογκα δημοτικά τέλη και η οικονομική κρίση περιμέναμε να οδηγήσουν τον κ. Φίλιο σε μια απόφαση μείωσης των βαρών. Όμως ο κ. Φίλιος προτίμησε την πεπατημένη οδό της μη αύξησης και όχι της μείωσης.Φαίνεται πως οι αριστερές καταβολές εξανεμίστηκαν μπροστά στη λάμψη του δημαρχιακού θώκου. Ίσως σ’ αυτό να φταίει που στη ζωή του τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της ηγετικής του ομάδας να μην έχουν δοκιμάσει φτώχεια.

Συμβασιούχοι:
Είναι γεγονός ότι κληρονόμησε το μεγάλο πρόβλημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Προτίμησε τη διγλωσσία και ακολούθησε τη γνωστή του τακτική: με όλους καλά και σε όλους υποσχέσεις. Αυτή η στάση προκάλεσε σοβαρά αδιέξοδα και δίκαια θεωρήθηκε ως εμπαιγμός από τους απολυόμενους. Η κατάληψη του δημαρχείου ήρθε ως επακόλουθο αυτής της διπλωματικής συμπεριφοράς του κ. Φίλιου. Και τελικά ύστερα από ογδόντα μέρες ζήτησε την επέμβαση των ΜΑΤ.Αν δεν με εξαπατά η μνήμη μου, κανείς δήμαρχος νέος, και μάλιστα με φρόνιμα αριστερό, δεν έφτασε στα ΜΑΤ για να λειτουργήσει το δημαρχείο. Επομένως πρόκειται για μια πολιτική πράξη που θα δυσκολέψει τη δημοτική αρχή να κερδίσει την εκτίμηση και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Θα βρίσκεται ο νέος δήμαρχος διαρκώς σε στάση απολογίας και ενοχής.

Πολιτισμός:
Στον μοναδικό τομέα που ο Δήμος δείχνει παρουσία και κινητικότητα είναι ο πολιτισμός. Αυτό πρέπει να οφείλεται όχι στον κεντρικό σχεδιασμό του Δήμου, αλλά στη φιλοσοφία και τις ευαισθησίες του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου. Όμως επιφυλάσσομαι για μια συνολική και ολοκληρωμένη αποτίμηση, αφού ακόμα δεν είναι φανερά τα όρια των πολιτιστικών στόχων κα επιδιώξεων. Βλέπω ως τώρα να παραμελούν τον λαϊκό μας πολιτισμό ( Εθνικό και Θρησκευτικό) και να μην προτάσσουν τα παραδοσιακά μας στοιχεία. Και μάλιστα σε μια εποχή , όπου η παγκοσμιοποίηση ισοπεδώνει συνειδήσεις, αξίες και αρχές που καλλιεργούν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Επίσης διαπιστώνω ότι το βάρος των εκδηλώσεων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ και οι κάτοικοι των χωριών έχουν το δικαίωμα για ίση συμμετοχή στα πολιτιστικά αγαθά.Με αυτές τις πρώτες επισημάνσεις μου διαπιστώνω ότι η νέα δημοτική αρχή ακόμα δεν μπόρεσε να σταθεροποιήσει τον βηματισμό της και να δείξει τι θέλει και τι μπορεί να πετύχει.Βεβαίως ο ίδιος προσωπικά υποψιάζομαι ότι ο κ. Φίλιος νοιάζεται περισσότερο για τα ¨Ελευθέρια¨της πόλης το 2013, οπότε και φαντασιώνεται τον εαυτό του ως άλλον Βελισσάριο κατά την είσοδο στην πόλη. Γι΄αυτό και τονίζω την μεγάλη ευθύνη που έχουν για το καλό του δήμου τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης του, αφού αυτά θα χρειάζεται για πολλούς λόγους να απολογούνται για την εξέλιξη των δημοτικών πραγμάτων. Είμαι βέβαιος ότι δίνουν τη μάχη για την αλλαγής γραμμής του Διευθυντηρίου.

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ προς τους κρηνοτρόφους για την σύσκεψη στο Λούρο


Συνάδελφοι Κτηνοτρόφοι,
Συντονισμένα και μαχητικά διεκδικούμε την επιβίωση μας. Η άγρια, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων μας οδηγεί σε αφανισμό αν δεν αντιδράσουμε τώρα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι εισροών (φάρμακα, ζωοτροφές κ.ά) μας ξεζουμίζουν ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής στα ύψη, τα καρτέλ γάλακτος και μεγαλεμπόρων μας εκβιάζουν για να παίρνουν τσάμπα τα προϊόντα μας και να τα διαθέτουν στη συνέχεια σε πανάκριβες τιμές στα λαϊκά στρώματα-καταναλωτές, με τις πλάτες της κυβέρνησης.Τα αποτελέσματα αυτής της σκληρής, ενάντια στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους πολιτικής, βιώνουμε με τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και το κρέας , καθηλωμένες στο ύψος της δεκαετίας του 1990, με μείωση του κτηνοτροφικού τομέα,την αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων και του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου σε αρκετά δις ευρώ.Μας κοροϊδεύουν με τα «καλάθια προϊόντων» για δήθεν βελτίωση της ποιότητας μας, όταν ξέρουμε ότι ο έλληνας καταναλωτής τα προτιμά, τα εμπιστεύεται ως ασφαλέστερα, γι αυτό μαζικές είναι οι παρανομίες στις ελληνοποιήσεις εισαγομένων ίδιων προϊόντων, για τα οποία η κυβέρνηση κανένα μέτρο δεν παίρνει. Αντίθετα την ίδια ώρα με τα συνεχή «χαράτσια» ανεβάζει το κόστος παραγωγής από την αύξηση του ΦΠΑ, την μεγάλη αύξηση στα καύσιμα, στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών μας σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση και κλείσιμο κρατικοσυνεταιριστικών εταιριών(ΔΩΔΩΝΗ-ΕΛΒΙΖ) που προγραμματίζει.Η εχθρική αυτή πολιτική απέναντι στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την θέση της κτηνοτροφίας και θα επιταχύνουν το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων.Όλα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και συμβάλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά προϊόντα, με άλλο τρόπο παραγωγής, που συμφέρει το λαό και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η κτηνοτροφία καταρρέει και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι εξοντώνονται. Ζητούνται χιλιάδες ευρώ για να δοθούν άδειες σταυλισμού στο 80% των κτηνοτρόφων, ενώ τα δισεκατομμύρια, λεφτά του λαού , τα έχουν για την ενίσχυση των τραπεζών βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.Για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους , τους εργάτες , τους μικροεπαγγελματίες έχουν περικοπές, φτώχια, ανεργία, αβεβαιότητα, απόγνωση.Για όλους τους παραπάνω λόγους κανένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες για το μέλλον που επιφυλάσσουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδομου. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτικά, η χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτα. Για αυτό διεκδικούμε ό,τι μας στερούν και μας κλέβουν . Τον ιδρώτα της δουλειάς μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα. Τιμές σε γάλα:1,30 €/κιλό για το πρόβειο γάλα, 0,85 €/κιλό για το γίδινο γάλα, 0,50 €/κιλό για το αγελαδινό γάλα. Τιμή στο κρέας: 8 €/κιλό σε αρνί και κατσίκι, 6 €/ κιλό στο βοδινό κρέας.Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Στήριξη του κρατικού-συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων ΔΩΔΩΝΗΣ-ΕΛΒΙΖ.Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου – των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.Κίνητρα για καλλιέργειες κτηνοτροφικής χρήσης (Βίκος, τριφύλλι, βρώμη, κριθάρι κ.α) και οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους , δωρεάν υποδομών ηλεκτροδότησης.Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.Κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ στα 1125€ και συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.Όχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων και μονάδων υγείας, μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.Συνάδελφοι, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα, ένας δρόμος υπάρχει. Η σύγκρουση και ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν.Οι αγώνες και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο ενισχύεται η κοινή δράση και συμμαχία με τους αγρότες, την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή των εκμεταλλευτών μας.Σας καλούμε να συσπειρωθείτε στους συλλόγους , στην ΠΑΣΥ και μαζικά, αποφασιστικά να διεκδικήσουμε την επιβίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ Σύσκεψη στις 12 Απρίλη ώρα 8.30 στο κέντρο Ελάτρεια στον ΛΟΥΡΟ

"Ευχαριστώ το προσωπικό της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Χατζηκώτσα"


Μέσω του μπλοκ θα ήθελα να ευχαριστήσω το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Χατζηκώτσα,για την φροντίδα το εδιαφερον και την εξυπηρέτηση προς όλους τούς ασθενείς αλλά και σε μένα για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα για 5 μέρες. τούς εύχομαι καλή δύναμη.Ευχαριστώ

Ένας φανατικό σας αναγνώστης από ηγουμενιτσα

Τροχάδην προς την πτώχευση...


Θέση μάχης έχουν λάβει ΔΝΤ και Ε.Ε., καθώς η ραγδαία επιδεί­νωση των δημοσιονομικών της ελληνικής οικονομίας επισπεύδει τις εξελίξεις. Το ΔΝΤ, το οποίο, μέσω του Βερολίνου, έχει κατοχυρώσει τη συμμε­τοχή του στα δρώμενα της ευρωζώνης από το 2013 και μετά, επιδιώκει να έχει ρόλο στις εξελίξεις και μέχρι τότε.Εξ αρχής ένα από τα οχήματα που χρησιμοποίησε ήταν η Ελλάδα, καθώς στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και του υπουργού Oικονομικών βρήκε τους εκφραστές της ιδεολογίας του Ταμείου. Γι’ αυτό, έναν ολόκληρο χρόνο πριν από τις εκλογές του 2009, ο Γιώργος Παπαν­δρέου ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Ντομινίκ Στρος - Καν συζητώντας και – λίγο πριν από τις εκλογές – αποφασί­ζοντας ότι η χώρα... ανήκει στο ΔΝΤ.Η απόφαση αυτή μάς στοίχισε καθώς η κόντρα και η αδιαφορία που έδειξε η ηγεσία της κυβέρνησης προς την Ε.Ε., εσκεμμένη ή μη, φέρνει την πλήρη πα­ράδοση της άσκησης της οικονομικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα (έχει τη σημασία του αυτό) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στους μεγαλοε-πενδυτές και τα τεράστια κεφάλαια που κινούνται γύρω απ’ αυτό.O πρω­θυπουργός προβληματίζεται για τις κα­κές επιδόσεις του υπουργού Οικονομι­κών. Όχι για τους λόγους που μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά διότι οι επι­δόσεις του επισπεύδουν τις κακές εξε­λίξεις.

Για πάρτη τους!

Όσοι είχαν την τύχη να παρακολου­θήσουν το παρασκήνιο πίσω από τη συ­νάντηση του πρωθυπουργού και του Γ. Παπακωνσταντίνου με τον κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος, διαπίστωσαν ότι οι δύο εξακολουθούν με κλειστά μάτια να βα­δίζουν στον δρόμο ενός προγράμματος που με μαθηματική ακρίβεια θα φέρει και επισήμως την ελεγχόμενη πτώχευ­ση.Αυτό ίσως εξηγεί και το γιατί δεν υπάρχει η βούληση εκ μέρους του πρω­θυπουργού να αλλάξει το κλίμα και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Διότι ακό­μα υπάρχει περιθώριο να «εκμεταλλευ­τεί» τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην ευρωζώνη για τον προσωρινό μη­χανισμό EFSF, να «εκμεταλλευτεί» το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα ακόμη μέρος του συστημικού κινδύνου και να χαλαρώσει κάποιους από τους όρους του μνημονίου. Όπως ακριβώς διαπραγματεύεται η ιρλανδική κυβέρνηση, που αποδεικνύεται σκληρό καρύδι.Όμως, η παρουσία μας στα διάφορα συμβούλια και τις ομάδες εργασίας, όπου γίνεται το πραγματικό πολιτικό παζάρι, είναι υποτυπώδης. Λες και δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα. Αντί γι’ αυτό, Παπανδρέου και Παπακωνσταντί-νου αποφασίζουν κινήσεις - μπαλώμα­τα που με μια ψύχραιμη ματιά φαίνεται πως ωφελούν μόνο τους ίδιους και το μέλλον τους. Δηλαδή:

Ζήτησαν από τον άνθρωπο που απο­δεδειγμένα έχει κερ­δίσει πάρα πολλά πο­ντάροντας στην πτώ­χευση της χώρας μας, τον Σόρος, να μεσολαβή­σει ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να χαλαρώσουν λίγο απέναντι στη χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι Fitch και Moody’s ετοιμάζονται για νέες υποβαθμίσεις. Στο τραπέζι, ως ανταλλάγμα­τα, έπεσαν φυσικά τα ασημικά προς πώληση του ελληνικού Δημοσίου. Όπως μαθαίνουμε, έπεσαν στο τραπέζι και τράπεζες!

Για τον ίδιο λόγο ήρθαν σε επαφή με τους εκπροσώπους της Goldman Sachs και της Morgan Stanley, που για ακόμα μια φορά βρίσκονται στη χώρα μας πουλώντας εξυπηρέτηση και διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊό­ντα. Είναι απορίας άξιον πως ο πρωθυ­πουργός διαπραγματεύεται το μέλλον της Ελλάδας με αυτούς που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει καταστροφολόγους και υπαίτιους για την κακή οικονομική πο­ρεία της χώρας μας.

Η διαδικασία για την πώληση της κρατικής περιουσίας είναι αδιαφα­νής και γίνεται με τη λογική «πουλάμε γρήγορα και όσο - όσο επειδή χρειαζό­μαστε τα χρήματα». Έτσι οι «μιλημέ­νοι» θα αγοράσουν αυτά που θέλουν σε πιασάρικες τιμές. Υγιής έρευνα από πλευράς κυβέρνησης για τις αποκρατι­κοποιήσεις δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχει στρατηγική για ένα θέμα το οποίο θεωρείται η τελευταία μας κίνη­ση, από πλευράς εσόδων, πριν από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός έστειλε στο Πα­ρίσι τον Χάρη Παμπούκη για να πάρει... προσφορές, ως αντάλλαγμα για την - πρόσκαιρη - σιωπή. Μετά το Βερολί­νο, το Παρίσι είναι ο δεύτερος μεγάλος Ευρωπαίος παίκτης - αγοραστής των ελ­ληνικών προϊόντων. Επίσης να σημειώ­σουμε ότι οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα ελληνι­κά ομόλογα στα αποθεματικά τους.

Με πρόσχημα το αντιμνημονια-κό μπλοκ που δημιουργείται εντός και εκτός κυβέρνησης, Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου ζήτησαν από Ευρω­παίους αξιωματούχους να έρθουν στη χώρα μας για να δώσουν επικοινωνια­κή στήριξη, αλλά και να πιέσουν ώστε να υπάρξει πολιτική συναίνεση για τα νέα επώδυνα μέτρα που έρχονται. Έτσι πρέπει να αναμένουμε τους Χένρι Βαν Ρομπέι, Ζαν Κλοντ Τρισέ και Όλι Ρεν το προσεχές διάστημα.

Ζήτησαν πολιτική παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα των στοιχείων του ελλείμματος του 2010, το οποίο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, φτάνει το 10,6%. Ο υπουργός Οικονομικών έχει ζη­τήσει πολλά από τα χρέη του Δημοσίου να κα­ταγραφούν στις χρονιές 2007-2009, ώστε το τελικό έλλειμμα του 2010 να κλείσει στο 9,9%. Λόγω του αμαρτωλού παρελ­θόντος είναι εξαιρετικά αμ­φίβολο εάν η Eurostat θα ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα.

Όλα στον αέρα

Όλα αυτά είναι σπα­σμωδικές κινήσεις, που δεν έχουν σε τί­ποτε να κάνουν με την πραγ­ματική αντι­μετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οι­κονομία της χώρας. Η επιμονή του πρω­θυπουργού να κρατάει στο τιμόνι της οι­κονομίας τον Παπακωνσταντίνου, που αποδεδειγμένα πλέον έχει πέσει έξω σε όλους τους στόχους, αρχίζει να προ­καλεί ερωτήματα.Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εάν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώ­ρητο και ο Παπανδρέου αναγκαστεί να αλλάξει τον υπουργό Οικονομικών, στη θέση του θα βάλει κάποιον που να είναι της ίδιας γραμμής, αυτής του ΔΝΤ, και όχι κάποιον που να έχει τη θέληση ή και την... ικανότητα να αλλάξει κάποιους όρους του μνημονίου.Προς το παρόν ο πρωθυπουργός ανα­μένεται να ξαλαφρώσει τον Παπακων­σταντίνου τοποθετώντας έναν επιπλέ­ον υπουργό για τα έσοδα, ίσως και δύο, που να είναι όμως «ελέγξιμοι». Έτσι, ενώ στο προσκήνιο θα περνάει η εικόνα ότι «κάτι γίνεται», παρασκηνιακά και επί της ουσίας η γραμμή παραμένει η ίδια: αυτή της απραξίας. Διότι η έλλειψη πεί­ρας του οικονομικού επιτελείου θα οδη­γήσει πάλι σε οριζόντιες περικοπές και φοροεισπρακτικά μέτρα που θα βαθαί­νουν την ύφεση.Η απειρία είναι ο λόγος που δεν υπάρ­χουν μελέτες για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση και που το νέο φορολογι­κό σχέδιο θα γραφτεί από τους αξιωμα­τούχους της τρόικας, οι οποίοι βεβαίως δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ελ­ληνικής οικονομίας! Όπως μαθαίνουμε, ενώ η δέσμη μέτρων έπρεπε να κατατε­θεί στην Κομισιόν στις 28 Μαρτίου, όλα βρίσκονται στον αέρα επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες για να τα καταρτίσουν, καθώς ο υπουργός Οι­κονομικών επιμένει να μην ακούει τους μέσα και να ποντάρει στις έτοιμες λύ­σεις που του προτείνουν οι αξιωματού­χοι του ΔΝΤ!

topontiki

Εκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας στην Άρτα: «Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση»


Δεν είναι κρίση χρέους αυτό που έχουμε αλλά κρίση του συστήματος που αναπαρήχθη τα τελευταία χρόνια. Για να ξεπεραστεί χρειάζεται αλλαγή σε πρόσωπα και πολιτική, όπου η άλλη πολιτική σχετίζεται με την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, μέρος της οποίας είναι τα δημοσιονομικά. Τα παραπάνω τονίστηκαν στην εκδήλωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» - διαμορφωμένη τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ στην Άρτα, με την παρουσία του επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργου Παναγιωτακόπουλου ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και με ομιλητές τον Αγαμέμνονα Κολιάτσο, Οικονομολόγο, τον Παντελή Σαββίδη, Δημοσιογράφο και τον Στέφανο Τζουμάκα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια πολιτική συνάντηση προβληματισμού όπως αναγράφονταν και στην πρόσκληση, με θέμα «Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση», την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός, στελέχη από το χώρο της αυτοδιοίκησης α’ και β βαθμού, φορείς και πολίτες που γέμισαν σχεδόν το χώρο της εκδήλωσης. Από τους ομιλητές επισημάνθηκε το αδιέξοδο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής αλλά και τρόποι αναζήτησης της διεξόδου από την κρίση.

Δηλώσεις Τζουμάκα

Σε δηλώσεις του ο Στ Τζουμάκας ανέφερε συγκεκριμένα: «Η δική μου τοποθέτηση καθώς και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μ’ αυτή την πολιτική δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Δηλαδή μ’ αυτή τη δημοσιονομική υστερία όπου καθημερινά θα ψάχνουμε να βρούμε χρήματα που θα λείπουν από το έλλειμμα και από το χρέος δεν υπάρχει λύση. Η χώρα πρέπει να γυρίσει στην παραγωγή και στην ανάπτυξη κι αυτό πρέπει να είναι το κύριο θέμα. Αυτή είναι η κεντρική μας υπόθεση και γι’ αυτό γίνεται και η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη. Χώρα που δεν παράγει δεν μπορεί να πληρώσει ούτε χρέος ούτε έλλειμμα. Και η χώρα δεν παράγει. Αυτό είναι το κεντρικό μας θέμα».

"Κρίση αξιών"
Η οικονομική κρίση είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το μεγάλο μέρος της κρίσης είναι μια κρίση αξιών και η κατάληξή του είναι οικονομική κρίση, τόνισε ο Π. Σαββίδης και σημείωσε: «Νομίζω ότι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» νομιμοποιείται στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ να έχει μόνη αυτή απ’ όλες τις τάσεις του την κοινωνική νομιμοποίηση να εκφράζει ή να κάνει ανάλογες προσπάθειες εξόδου από την κρίση γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του σημερινού ΠΑΣΟΚ έχει εκφυλιστεί και τα ηγετικά του στελέχη έχουν εκμαυλιστεί. Η κρίση είναι γνωστή πια σε όλους μας και το ζήτημα είναι πώς την ξεπερνάμε. Φαίνεται λοιπόν ότι η πολιτική που επιλέγει η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη και είναι ελάχιστα πειστική όταν μας λέει ότι μ’ αυτήν την πολιτική που προτείνει ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βγούμε από την κρίση. Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Η κρίση θα βαθαίνει και το αδιέξοδο αν δεν το αντιμετωπίσουμε σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε το 2013. Κι αυτά ο κ. Παπακωνσταντίνου τα ξέρει καλά. Το ερώτημα είναι αφού τα ξέρει γιατί δεν ακολουθεί μια άλλη πολιτική. Πιστεύω ότι δεν θέλουν. Έχουν συγκεκριμένες επιλογές, προσανατολισμό, έχουν άλλη αντίληψη για το τι είναι κράτος, δεν τους ενδιαφέρει το παραδοσιακό κράτος όπως το βιώσαμε τόσα χρόνια και είναι μέσα σε μια λογική αποδόμησης. Εκείνο που προέχει είναι να δούμε είναι αν θα μπορέσουμε να επανασυγκροτήσουμε ένα αξιακό σύστημα στην κοινωνία μας για να ξεπεράσουμε σιγά-σιγά και την οικονομική κρίση. Άρα εκεί βρίσκεται η εστία του προβλήματος και σ’ αυτήν την προσπάθεια νομίζω ότι καλούνται όσοι θέλουν να συνδράμουν και η «Αριστερή Πρωτοβουλία» είναι μία τάση που θέλει να συνεισφέρει σ’ αυτό. Και θέλω να σας επισημάνω ότι συναντάω πολύ κόσμο στο δρόμο που είναι διατεθειμένος να βγει και μάλιστα κόσμο και μεγάλης ηλικίας που σ’ όλη του τη ζωή δεν είχε αναμειχθεί ποτέ στα πολιτικά κι αυτό είναι παρήγορο. Είναι μια ελπίδα. Μπροστά στη θολούρα και στο αδιέξοδο της πολιτικής είναι παρήγορο να θέλει ένας κόσμος να βγει και να φωνάξει υπάρχω και θέλω μια άλλη πολιτική. Το καλό ή κακό, δεν ξέρω, είναι ότι ψάχνει και μια πολιτική πρωτοπορία. Αυτή δυστυχώς δεν διαφαίνεται. Ωστόσο πρέπει να βρούμε τις προϋποθέσεις να διατηρήσουμε στην κοινωνία αυτή την ελπίδα για τη διέξοδο από την κρίση. Αυτό θ’ αναζητήσουμε και στη σημερινή εκδήλωση».Ο Α. Κολιάτσος ανέφερε σε δηλώσεις του: «Με πολύ χαρά ήρθα στην Άρτα που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα μου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου που σε επίπεδο τιμιότητας και προθέσεων στην πολιτική είναι απ’ τα καλύτερα στελέχη που έχει αναδείξει το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική στην Ελλάδα, για να συμβάλλω κι εγώ με κάποιες απόψεις κυρίως απ’ το χώρο της οικονομίας και των χρηματαγορών στο τι μπορεί να γίνει για να ξεφύγουμε από μια κατάσταση που κάθε μέρα γίνεται και πιο δύσκολη για όλους μας».

Αναγνώστης για τα αρνιά και την τιμή τους


Διαβασα, την ηλεκτρονικη σελιδα της εφημεριδας ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ,την οποια αναρτησατε και εσεις στο blog σας το αρθο του κ.Καζακου που αναφερεται στην κινηση της αγορας για το αρνι εν'οψη Πασχα.Με οχι και τοσο μεγαλη εκπληξη ειδα παλι τον κ.ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΛΑΚΗ να μας λεει παλι οτι οι παραγγελιες στα παραδοσιακα κρεοπωλεια ειναι μειωμενες.οικονομικη στενοτης?Δεν νομιζω τα ιδια λεγατε και τον καιρο των "παχιων αγελαδων''.Περιμενετε με τετοιες δηλωσεις στα ''κεντρικα'' να ριξετε τις τιμες?(παρ'επιπτοντως ο κ.ΣΤΕΡΓΙΟΥ σαν προεδρος κρεοπωλων ουδεποτε μας ανεφερε δημοσιως ποσα χρηματα χρωστανε ακομα στην ΣΒΕΚΗ απο παροχη υπηρεσιων τα μελη του σωματειου του,νομιζω και ο ιδιος.....).Επισης τον κΤΖΙΜΑ ΜΙΧΑΛΗ να διαπραγματευτε την τιμη,2 εβδομαδες πριν το πασχα (μας δουλευει ο κ.ΤΖΙΜΑΣ οι τιμες εχουν καθοριστει στην αγορα πριν απο 2 μηνες αφου το πασχα ειναι φετος αργα και τα αρνια ''βαρια'' ολοι το ξερουν.''Καποιος'' εγραψε οτι οι καταναλωτες κοιτανε την τιμη και οχι την προελευση.ΚΥΡΙΟΙ αυτα ειναι για την ΑΘΗΝΑ και οχι για την ΗΠΕΙΡΟ.Εκτος αν θελετε η συμφερει καποιους τα ζωα να σφαζονται υπεθριως(η κτηνιατρικη Ν.Α.Ιωαννινων ξερει αλλα δεν θελει ...μαλλον),και το πιο καλο για το τελος...''Σε ότι αφορά τα σφαγεία, δεν τίθεται πρόβλημα, δεδομένου ότι και πέρυσι και τα Χριστούγεννα με την ΣΒΕΚΗ κλειστή το μεγάλο ιδιωτικό σφαγείο στο νομό και τα περιφερειακά των δήμων, κάλυψαν τις ανάγκες.''(ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 8/4/2011).Ειναι τα γραφομενα του κ.ΚΑΖΑΚΟΥ Χ.
ΜΕΓΑΛΟ? κ.ΚΑΖΑΚΟ ξερετε την γραμμη σφαγης του?
ΙΔΙΩΤΙΚΟ? κ.ΚΑΖΑΚΟ τι παιζει????
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ?κ.ΚΑΖΑΚΟ με τι αδεια λειτουργειας? αφου μονο η ΣΒΕΚΗ εχει ISO & HACCP & ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ?τα παραπροιοντα που πανε?(ξερει ο .κ.ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Κι όμως θυμούνται το τρένο!


Υπό τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα και με δεδομένη την τραγική οικονομική συγκυρία, εάν εμφανιζόταν σήμερα κάποιος να ρωτήσει για την προοπτική της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου, είναι βέβαιο, ότι θα αντιμετωπιζόταν τουλάχιστον με σκωπτική διάθεση από τους υπόλοιπους.Ποιος θυμάται το τρένο αυτή τη στιγμή, που όλα τα μεγάλα έργα έχουν βαλτώσει, θα μπορούσε να είναι πράγματι το πρώτο ερώτημα οποιουδήποτε, ειδικότερα μάλιστα τώρα, που έργα όπως η Ιόνια Οδός ή και ο Ε-65 έχουν βαλτώσει.Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση όμως και τις αρνητικές εξελίξεις που συμπαρασύρουν τα πάντα στη χώρα, μόλις χθες ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ, του υπ. Θαλάσσιων Υποθέσεων, του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και του υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και οι περιορισμοί, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, για την κατασκευή και λειτουργία και βαρύνει τον φορέα εκτέλεσης και λειτουργίας του έργου: Νέα Σ/Γ Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, τμήμα Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα.Στην απόφαση εμπεριέχονται πλήθος τεχνικών κατά βάση λεπτομερειών που αναφέρονται στους περιβαλλοντικούς όρους, υπάρχουν όμως και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, που σχετίζονται με τη χωροταξική διαδρομή της γραμμής, όπως και με τους σταθμούς που θα δημιουργηθούν σε Γιάννινα και Ηγουμενίτσα.

Είδος και μέγεθος
δραστηριότητας

Το έργο αφορά στην κατασκευή της νέας κανονικής μονής σιδηροδρομικής γραμμής (εύρος 1,435 μ) που θα συνδέσει την Ηγουμενίτσα με την πόλη των Ιωαννίνων, συνολικού μήκους 75,47 χλμ. μαζί με τον κλάδο προς τα Ιωάννινα.Η αρχή της χάραξης τοποθετείται στο νότιο τμήμα του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας και το τέλος της στην περιοχή της Καστρίτσας (68,37 χλμ). Υπάρχει δε κλάδος που οδεύει στη δυτική πλευρά της λίμνης Παμβώτιδας, με κατεύθυνση βόρεια, για την εξυπηρέτηση της πόλης των Ιωαννίνων, μήκους 7,1 χλμ.Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται η κατασκευή επιχωμάτων, ορυγμάτων, σηράγγων, γεφυρών, έργων αντιστήριξης και έργων αποστράγγισης, τόσο της σιδηροδρομικής γραμμής, όσο και του παράπλευρου οδικού δικτύου.Στην Ηγουμενίτσα προβλέπονται 2 σταθμοί, ο Τερματικός, ο οποίος βρίσκεται εντός του χώρου του λιμένα και ο μικτός σταθμός (επιβατικός & εμπορευματικός) ο οποίος βρίσκεται προς την ενδοχώρα.Στα Ιωάννινα προβλέπονται επίσης 2 σταθμοί: ο εμπορικός σταθμός, που βρίσκεται έξω από τα οικιστικά συγκροτήματα, στην περιοχή της Καστρίτσας και ο επιβατικός σταθμός, που πλησιάζει την πόλη των Ιωαννίνων, μέσω διακλάδωσης της κύριας γραμμής.Από μία τέτοια απόφαση, όπως είναι φυσικό άλλωστε, αφού δεν αποτελεί αντικείμενό της, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά στη χρηματοδότηση του έργου, κάτι που όπως είναι γνωστό, δεν έχει εξασφαλιστεί αν και το έργο αυτό, είναι ενταγμένο στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφοράς, που σημαίνει, ότι αν μη τι άλλο, η πιθανότητα εξεύρεσης πόρων για την κατασκευή του, είναι περισσότερο εύκολη, από κάθε άλλο έργο. Είναι όμως και στην πράξη; Μάλλον, όχι…

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ