Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό

Συνάντηση δημάρχου Πάργας με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος τη συνάντηση του με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη που έγινε στην Αθήνα, παρουσία του συμβούλου του Υφυπουργού Περικλή Βασιλάκη.Στη συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής και ο κ. Λιόλιος κάλεσε τον υφυπουργό να επισκεφθεί την Πάργα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της τουριστικής προβολής.

Κλειστό γυμναστήριο
Ακόμη ο δήμαρχος Πάργας ζήτησε την αρωγή του υφυπουργού σχετικά με την εξασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου στο Καναλλάκι, ενός έργου που όπως είπε θα δώσει διέξοδο στους νέους της ευρύτερης περιοχής. Το Αθλητικό κέντρο θα βάλει νέους στόχους για την περαιτέρω αξιοποίηση της νεολαίας της περιοχής μας σημείωσε ο δήμαρχος μας διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για μια βιώσιμη και αποτελεσματική αθλητική ανάπτυξη.

Τουριστική κίνηση

Ο κ. Λιόλιος γνωστοποίησε στον κ. Νικητιάδη όλες τις προσπάθειες που γίνονται από τη Δημοτική αρχή για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να γίνει η Πάργα ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς με ποιότητα, βιωσιμότητα και εξειδίκευση. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στην διαφημιστική καμπάνια που γίνεται για την περιοχή σε πόλεις της Μακεδονίας προκειμένου να κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών να επιλέξουν την Πάργα για τις διακοπές τους όχι μόνο τις καλοκαιρινές αλλά και τις Πασχαλινές.Η πολιτική μας για την προβολή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Πάργας αποκτά πλέον κομβική σημασία είπε ο δήμαρχος Πάργας και τόνισε ότι στήνουμε μια ενιαία στρατηγική επικοινωνίας θέλοντας έτσι να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το φυσικό μας περιβάλλον, τον πολιτισμό μας, τα μνημεία μας».Την ίδια στιγμή αισιοδοξία επικρατεί στο Δήμο Πάργας για την πορεία του τουρισμού φέτος. Όπως ανέφερε ο κ. Λιόλιος από τις μέχρι τώρα κρατήσεις εκτιμάται πως η τουριστική κίνηση θα κινηθεί ανοδικά τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και εσόδων, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνονται είναι ιδιαίτερα θετικά. Η αύξηση, μάλιστα των προκρατήσεων που έγιναν από ταξιδιωτικά γραφεία της Ευρώπης αναμένεται ισοσκελίσει την εγχώρια απώλεια από τους ξένους επισκέπτες ενώ η Πάργα.Ήδη οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται ώστε να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες το Πάσχα και όλα δείχνουν ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν λειτουργήσει τα περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά καταστήματα για να δεχθούν τους πρώτους επισκέπτες . Να σημειώσουμε τέλος ότι η Πάργα αποτελεί τουριστικό προορισμό για τους Ιταλούς, Άγγλους , Ολλανδούς, Γερμανούς και Τσέχους.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ: Δράσεις από Τομείς Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης και Υγείας του ΠΑΣΟΚ


Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας εξέδωσαν οι Τομείς Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης και Υγείας του ΠΑΣΟΚ όπου υπογραμμίζεται η σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης. Στα πλαίσια των δράσεων του Τομέα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις κλιμακίου του Τομέα με ομάδα γιατρών από Νοσοκομεία σε αρκετές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στο Βουργαρέλι Άρτας, όπου έγινε ενημέρωση για θέματα καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής και προληπτικές εξετάσεις σε όσους ενδιαφέρονταν. Εξετάσθηκαν συνολικά περισσότερα από 1800 άτομα και οι γιατροί εντόπισαν αρκετές περιπτώσεις κακοήθειας που παρέπεμψαν σε Νοσοκομεία.

Την αλλαγή χάραξης της Ιόνιας Οδού ζητά ο Δημήτρης Ρογκότης


Την αλλαγή χάραξης στο τμήμα της Ιόνιας Οδού,που περνάει από τα διοικητικά όρια του δήμου του, ζητάει με επιστολή του προς τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη ο δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης.Αναλυτικά,στην επιστολή του προς τον κ. Μαγκριώτη,ο κ. Ρογκότης αναφέρει τα εξής:"Κύριε Υπουργέ,Επανερχόμαστε σ’ ένα πάγιο ζήτημα του Δήμου μας που αφορά την μετατόπιση της χάραξης, εντός των ορίων του Δήμου μας, τμήματος της Ιόνιας Οδού, για την οποία δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης (τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά).Η χάραξη που υιοθετήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ, μας βρήκε, αλλά και εξακολουθεί να μας βρίσκει, ριζικά αντίθετους. Ομόφωνες αποφάσεις των πρώην Δημοτικών Συμβουλίων (σήμερα Δ.Ε. του νέου Δήμου) έχουν διαβιβαστεί διαχρονικά στο Υπουργείο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.Επανερχόμαστε ως Καλλικρατικός Δήμος πλέον, και θεωρούμε πως πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς μας, καθώς και την επιβάρυνση του Δήμου μας από την διέλευση της Ιόνιας οδού.Η διέλευση της Ιόνιας οδού, σύμφωνα με την από το Υπουργείο υιοθετηθείσα χάραξη, διαχωρίζει τους πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου μας (Αρχαία Πασσαρώνα- Ναός Αρείου Διός) με αποτέλεσμα ο στόχος μας για ανάδειξη κι ενοποίηση των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου να είναι αδύνατος. Η προσπάθειά μας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής πλήττεται, αφού ένα τμήμα γης υψηλής παραγωγικότητας καταλαμβάνεται από το εύρος της οδού. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή εκτελείται απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρδευτικό έργο ύψους 50.000.000 € το οποίο, στο συγκεκριμένο τμήμα, καταστρέφεται.Το αστικό περιβάλλον του Δήμου διχοτομείται με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται, να περιορίζεται αλλά και να γίνεται εξαιρετικά δυσλειτουργικό.Επιπρόσθετα η διέλευση της οδού, έτσι όπως υιοθετήθηκε, σε συγκεκριμένο τμήμα του κάμπου είναι βέβαιο ότι θα καλύπτεται από ομίχλη που θα δυσχεραίνει σοβαρά τη διέλευση των οχημάτων.Η πρόταση μας, της ορεινής χάραξης είναι σαφώς οικονομικότερη αφού οι δαπάνες απαλλοτρίωσης είναι συντριπτικά μικρότερες και το έδαφος είναι απολύτως κατάλληλο για τη θεμελίωση της οδού αλλά και για τη διασφάλιση των αδρανών υλικών κατασκευής της. Αντιθέτως η υιοθετηθείσα χάραξη διέρχεται από ιδιοκτησίες με πολύ μεγαλύτερη αξία και σε μεγάλο κομμάτι της από εδάφη που παλιότερα αποτελούσαν έλος.Συνημμένα σας υποβάλλουμε την οριζοντιογραφία της αναγνωριστικής μελέτης που εκπόνησε ο Δήμος μας. Επιπρόσθετα μπορούμε να σας διαθέσουμε και άλλα τεχνικά στοιχεία όπως μυκοτομές, διατομές αλλά και οικονομικά στοιχεία.Κύριε Υπουργέ,θεωρούμε ότι στο πρόσωπό σας θα βρούμε συμπαραστάτη ώστε το δίκαιο αίτημά μας να υλοποιηθεί και η χώρα στη δύσκολη αυτή συγκυρία να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους".

Απάντηση της δημοτικής αρχής στην Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία


Το νέο επίπεδο διακυβέρνησης που εφαρμόζει η νέα Δημοτική Αρχή, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, είναι όντως φανερό. Κι αυτό επειδή η πολιτική της γίνεται διάφανα, ισότιμα, καθαρά. Λέξεις και έννοιες, που μάλλον ήταν άγνωστες στα οκτώ χρόνια δημαρχίας του Νίκου Γκόντα.Η Δημοτική Αρχή θα πορευτεί με τις ίδιες αρχές, όσο κι αν αυτές ενοχλούν τον πρώην δήμαρχο και μέλη της παράταξής του.Γίνεται εξάλλου εύκολα αντιληπτή η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, αλλά αυτή είναι αποτέλεσμα των δικών του πράξεων και ενεργειών.Με τη σημερινή μακροσκελή της ανακοίνωση η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία δεν είπε τίποτα καινούριο. Προφανώς στόχος της είναι να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις εσωπαραταξιακές διενέξεις και διαφωνίες, οι οποίες όμως αφήνουν παγερά αδιάφορη τη Δημοτική Αρχή.Η Δημοτική Αρχή είναι αφοσιωμένη στο έργο της και στις λύσεις των προβλημάτων –και φρόντισε να αφήσει πολλά ο κ. Γκόντας.Παρά την τραγική οικονομική κατάσταση, που παρέλαβε στο Δήμο Ιωαννιτών και την προσαρμογή στον Καλλικράτη, τηρεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμά της. Δεν καπηλεύεται ό,τι θετικό παρέλαβε, αλλά δυστυχώς είναι πολύ περισσότερα τα αρνητικά και τα αντιλαμβάνονται οι πολίτες.Ευελπιστεί ότι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, θα αντιληφθεί επιτέλους τον ρόλο της και απαλλαγμένη από την αλαζονεία που την διακατείχε, θα δείξει έστω και τώρα τον απαιτούμενο σεβασμό στους θεσμούς. Θεσμοί όπως είναι η Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της οποίας κανένας δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο επίσης κανένας δεν δικαιούται να απαξιώνει.Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Γκόντας θα ακολουθηθεί το μοναχικό του δρόμο.

Ανακοίνωση της παράταξης Γκόντα


Ένα νέο «επίπεδο» διακυβέρνησης (είναι φανερό) εφαρμόζει η νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τις τύχες του διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών.Αυτό το νέο «επίπεδο», συνεχίζεται με απόλυτη συνέπεια μέχρι και σήμερα.Η τακτική παραμένει η ίδια, απλά αλλάζουν τα θέματα.

Νέο «επίπεδο» στη λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου

Την περασμένη Δευτέρα, η πόλη βίωσε ένα θλιβερό και πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όχι πια μόνον την παρουσία των ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο, αλλά και την επιλεκτική είσοδο των πολιτών που θα εισέλθουν για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση.Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους, οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων είναι ανοιχτές για όλους τους πολίτες και κάθε απόφαση που λαμβάνεται κεκλεισμένων των θυρών είναι παράνομη.Η παράταξή μας, προσήλθε σεβόμενη τους θεσμούς στο Δημαρχείο, με σκοπό να θέσει προ ημερησίας διάταξης 2 θέματα. Την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο, αλλά και την απόσυρση του θέματος για την διάλυση της Α.Δ.Ε.Ι. που αποτελεί την «χαριστική βολή» για τους συμβασιούχους και τις οικογένειές τους.Αντικρίζοντας αυτό το θλιβερό θέαμα και τη συγκεκριμένη πρακτική επιλογής των όσων θα παραβρεθούν στη συνεδρίαση (και μάλιστα από θεσμικούς παράγοντες) όταν μάλιστα μέσα σε αυτούς που απαγορεύτηκε η είσοδος είναι και εργαζόμενοι που οι συγκεκριμένη συνεδρίαση τους αφορά άμεσα, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» δεν θα μπορούσε παρά να πάρει την απόφαση να μην προσέλθει στη συνεδρίαση και φυσικά να την καταγγείλει.Πρόκειται για συνεδρίαση παρωδία που κατέλυσε κάθε έννοια δημοκρατικού θεσμού που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της πόλης και χωρίς άλλο παράνομη απ’ αρχής μέχρι τέλους.Η παράταξή μας για τους παραπάνω λόγους, πρόκειται να προσβάλει όλες τις αποφάσεις οι οποίες προήλθαν από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Νέο «επίπεδο» στη λειτουργία του Δήμου
Το κλειστό Δημαρχείο λόγω της κατάληψης των συμβασιούχων της πρώην Α.Δ.Ε.Ι. αποτέλεσε το συνεχές άλλοθι της Δημοτικής Αρχής για την απόλυτη ανυπαρξία και απουσία της από τη λειτουργία και τα προβλήματα της πόλης.Η λειτουργία ενός Δήμου δεν εξαρτάται από ένα κτίριο. Η Δημοτική Αρχή σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσε και να παίρνει αποφάσεις και να διευθετεί ζητήματα και να λύνει προβλήματα.Η λειτουργία ενός Δήμου δεν μπορεί να σταματά όταν παραμένει κλειστό ένα κτίριο για 35 ημέρες, ακόμη και εάν πρόκειται για το κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου.Θέλοντας όμως να πείσει την κοινή γνώμη ότι αυτή είναι η αιτία της απόλυτης απραξίας της, χρησιμοποίησε το κλειστό Δημαρχείο ως άλλοθι για οποιαδήποτε δυσλειτουργία στο Δήμο.Ουσιαστικά, αυτό αποτέλεσε και το κορυφαίο επιχείρημα προς τους πολίτες των Ιωαννίνων για την επερχόμενη παρουσία των ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο γιατί καμία άλλη δικαιολογία δεν θα μπορούσε να σταθεί. Όπερ και εγένετο.

Νέο «επίπεδο» στην αντιμετώπιση εργαζομένων
Σε όλη την Ελλάδα το θέμα των συμβασιούχων αποτελεί ένα κυρίαρχο ζήτημα με πολλές πτυχές και παραμέτρους. Για το θέμα αυτό υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις αλλά και εξελίξεις. Σημαντικές διαφοροποιήσεις για το εάν οι συμβασιούχοι εργάζονται σε Δήμους ή Δημοτικές επιχειρήσεις, εάν οι συμβάσεις τους βρίσκονται σε ισχύ ή έχουν λήξει, εάν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για πόσο χρονικό διάστημα εργάζονται κλπ. Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και σε ότι αφορά δικαστικές αποφάσεις και εισηγήσεις σε όλες τις δικαστικές βαθμίδες, μέχρι και τον Άρειο Πάγο.Η μόνη πόλη στην Ελλάδα στην οποία την «αμετάκλητη απόφαση» για αυτούς την πήρε μια Δημοτική Αρχή και τους απομάκρυνε με τον πιο κατηγορηματικό και βάναυσο τρόπο είναι η πόλη μας. Για το Δήμο Ιωαννιτών με απόφαση Δημάρχου, αντιδημάρχων και νομικού συμβούλου το θέμα των συμβασιούχων για αυτούς τελεσιδίκισε ήδη.Η Δημοτική Αρχή περιφέρει επί 3 μήνες τους φακέλους των εργαζομένων αναζητώντας εναγωνίως από κάποιο όργανο μια απόφαση που να τη βολεύει.Στο Δημοτικό Συμβούλιο διακήρυσσαν ότι αρμόδια όργανα είναι η περιφέρεια και το ΑΣΕΠ. Σήμερα, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Εισαγγελέας. Αύριο άραγε;Παντού στην Ελλάδα το ζήτημα εκκρεμεί. Ακόμη και στον Άρειο Πάγο εκκρεμεί. Στην πόλη μας όμως λύθηκε από τη Δημοτική Αρχή. Φυσικά, σε βάρος των εργαζομένων.Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» από την πρώτη στιγμή πήρε υπεύθυνη θέση και διατύπωσε την μόνη βιώσιμη λύση. Στην πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων και με βάση τις εξελίξεις και την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έδωσε και πάλι την μόνη ενδεδειγμένη λύση.Οι εργαζόμενοι αυτοί και μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους και να πληρωθούν. Αρκεί να υπάρχει πρόθεση και πρόθεση δεν υπάρχει δυστυχώς.Η νέα Δημοτική Αρχή όμως διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η προηγούμενη, «δεν της άφησε εργαζομένους για να λειτουργήσει ο Δήμος» και για αυτό θα πρέπει να προσλάβει νέους, όπως και κάνει. Ας αναζητήσει τους εργαζομένους που της άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έξω από το Δημαρχείο. Εκεί βρίσκονται μέχρι σήμερα.Στο Δημοτικό Συμβούλιο μάλιστα, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε (στον Κατσικά) στην ημερήσια διάταξη υπήρχε το θέμα της πρόσληψης εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις για την καθαριότητα. Θέμα που στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας είχε αφαιρεθεί για προφανείς λόγους. Ακόμη και η Δημοτική Αρχή ίσως θεώρησε οξύμωρο να αποφασίζει την διάλυση της Α.Δ.Ε.Ι. δηλαδή την οριστική απόλυση των πρώην εργαζομένων σε αυτή και στην ίδια συνεδρίαση την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Η απάντηση σε αυτό από την Δημοτική αρχή δια στόματος Προέδρου οργανισμού;«Ήταν λάθος». Ποιο απ’ όλα όμως;

Νέο «επίπεδο» στις «πολιτικές αποφάσεις»

Η Δημοτική Αρχή απομάκρυνε τους εργαζόμενους της πρώην Α.Δ.Ε.Ι. γιατί (υποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη) αποφάσισε ότι είναι «ανύπαρκτες» και «παράνομες» οι συμβάσεις τους.Απομάκρυνε όμως στη συνέχεια και το Νομικό Σύμβουλο της πρώην Α.Δ.Ε.Ι. του οποίου η σύμβαση κρίθηκε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αρμόδιος Νομικός Σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τις συμβάσεις των εργαζομένων.Πρόσφατα, απομάκρυνε και μάλιστα με απαξιωτικό τρόπο τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων κ. Σπύρο Μισθό για τον οποίο υπήρχε σε ισχύ σύμβαση εργασίας η οποία είχε διάρκεια έως το 2013 και μάλιστα εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.Αυτή τη φορά όμως, το έκανε αποκαλύπτοντας μέσα στην συνεδρίαση του οργάνου ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση». Κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθεί στην κοινή γνώμη και για αυτό επιχειρήθηκε αμέσως μετά, η απαξίωση του καλλιτεχνικού του έργου, αλλά και η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης ώστε για μια ακόμη φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.Αναφέρθηκε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής εκτός από τα συγκεκριμένα καθήκοντά του παράλληλα σκηνοθετούσε παραστάσεις και έπαιζε και σαν ηθοποιός, ενώ κάτι τέτοιο έγινε μόνον μια φορά και συγκεκριμένα στην πρώτη παράσταση της οποίας είχε την ευθύνη της παραγωγής, παρότι η σύμβασή του έδινε αυτή την ευχέρεια και δυνατότητα.Αναφέρθηκαν ποσά για τις συνολικές κατά τη θητεία του αποδοχές (επίσης προς ευρεία κατανάλωση) ενώ η αλήθεια είναι, ότι οι πραγματικές του αποδοχές κατατάσσονται στην προτελευταία θέση σε σχέση με αυτές καλλιτεχνικών διευθυντών στο σύνολο των 15 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας.Κρίθηκε απαξιωτικά το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου και η προσφορά του κατά τη διάρκεια της θητείας του, όταν από τις 8 παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. των οποίων είχε την ευθύνη ως καλλιτεχνικός διευθυντής, αυτοί που σήμερα κρίνουν απαξιωτικά το έργο του δεν παρακολούθησαν παρά μόνον την τελευταία.Εάν δει κάποιος τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης καταλαβαίνει με σαφήνεια το πώς αυτή αντιλαμβάνεται το έργο «υψηλής καλλιτεχνικής αξίας», από ποιους παράγεται αυτό το έργο, αλλά και εάν αποκλείονται και ποιοι από τη συμμετοχή τους σε αυτό.Η συγκεκριμένη συμπεριφορά όμως προς τον κ. Σπύρο Μισθό του οποίου την καλλιτεχνική αξία δεν την γνωρίζει μόνον το κοινό των Ιωαννίνων και της Ηπείρου αλλά και όλης της Ελλάδας, δεν είναι καινούργια. Είναι η ίδια τακτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή και με τους συμβασιούχους και με τον Νομικό Σύμβουλο της Α.Δ.Ε.Ι. δηλαδή:απομάκρυνση – απαξίωση του έργου – σκανδαλολογία για να δικαιολογηθεί η πράξη.Πρόκειται για την αποθέωση του πολιτικού ρεβανσισμού.

Νέο «επίπεδο» άσκησης εξουσίας
Η Δημοτική αρχή συνεχίζει να επιλέγει και να αρέσκεται στα καθήκοντα της αντιπολίτευσης παρά σε αυτά της Δημοτικής Αρχής.Το νέο «επίπεδο» στην ενάσκηση των καθηκόντων της, περιλαμβάνει εκτός των άλλων, την συνεχή καταγγελιομανία αλλά και δικομανία, όπως ακριβώς έπραττε επί χρόνια από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.Συνεχίζει να στέλνει «υποθέσεις» στον εισαγγελέα, να ζητάει ελέγχους και να καταγγέλλει διαρκώς.Αυτή η τακτική αποτελεί ακόμη μια «εύκολη λύση» για τη νέα Δημοτική Αρχή για να δικαιολογήσει την απόλυτη ανυπαρξία της.Η θέση της παράταξής μας είναι και σε αυτό το θέμα όπως εξάλλου ήταν πάντα, απολύτως ξεκάθαρη.Διαχειριστικοί έλεγχοι στο Δήμο Ιωαννιτών έχουν γίνει επανειλημμένα και δεν έχουμε απολύτως καμία αντίρρηση να γίνουν όσοι ακόμη έλεγχοι επιθυμεί η νέα Δημοτική Αρχή.«Υποθέσεις» και φακέλους στον εισαγγελέα επίσης επανειλημμένα έχει στείλει και στο παρελθόν. Οποιαδήποτε υπόθεση επιθυμεί η Δημοτική Αρχή να έχει δικαστική διερεύνηση η παράταξή μας δεν θα έχει καμία απολύτως αντίρρηση, όπως ποτέ δεν είχε.Η έκβαση εξάλλου, όλων των προηγούμενων «υποθέσεων» όπως και η έκβαση όλων όσων προτίθεται να αποστείλει στον εισαγγελέα σήμερα ή στο μέλλον, απλά θα αποκαλύψουν για μια ακόμη φορά τους πραγματικούς λόγους που το κάνει.Για ακόμη μια φορά απλά και μόνον προς ευρεία κατανάλωση.Περιμένουμε να κοινοποιήσει στους Γιαννιώτες πολίτες τα αποτελέσματα και την έκβαση που είχαν όλες οι προηγούμενες καταγγελίες της και φυσικά να τους κοινοποιήσει την κατάληξη που θα έχουν και όλες οι επόμενες.Ας μην εξαπολύει λοιπόν ως απειλή, οποιαδήποτε πρόθεση ή απόφαση της για έλεγχο διαχειριστικό, δικαστικό ή όποιον άλλο αυτή επιθυμεί και σε οποιοδήποτε ζήτημα και εάν αυτός ο έλεγχος αφορά.

Νέο «επίπεδο» άσκησης διοίκησης και παραγωγής έργου

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν επί 3 και πλέον μήνες, ακόμη οι Γιαννιώτες πολίτες περιμένουν να δούνε πραγματικά δείγματα άσκησης διοίκησης από την Δημοτική Αρχή.Ενώ λοιπόν σε κάθε τομέα που αφορά την καθημερινότητα του πολίτη διακρίνεται έντονα η απουσία της δημοτικής αρχής (με τη δικαιολογία του κλειστού Δημαρχείου) αμέσως μετά την (μέσω ΜΑΤ) «αποκατάσταση» αυτής της λειτουργίας, οι πολίτες των Ιωαννίνων είχαν για μία ακόμη φορά την ευκαιρία (όπως ακριβώς και στις προγραμματικές δηλώσεις) να διαπιστώσουν (άμεσα μάλιστα) τις προθέσεις το όραμα και το σχέδιο δράσης που έχει η νέα Δημοτική Αρχή για ζητήματα που αφορούν την πόλη αλλά και τις νέες δημοτικές ενότητες και μάλιστα από τους αρμόδιους αντιδημάρχους.Έτσι, είδαμε παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου, επιτέλους ένα νέο έργο να ξεκινάει. Τον παιδικό σταθμό Βοτανικού. Μόνο, που πρόκειται για ένα έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που θα υλοποιηθεί κατά τη θητεία της παρούσας όπως εξάλλου και πολλά ακόμη που θα ακολουθήσουν.Παρακολουθήσαμε όπως και όλοι οι πολίτες δια στόματος των αρμοδίων αντιδημάρχων, τους τρόπους, τις τακτικές, αλλά και τις μεθόδους που θα εφαρμοστούν από τη Δημοτική Αρχή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση σημαντικών για την πόλη ζητημάτων «αναβάθμισης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής» όπως τα σκουπίδια, η καθαριότητα, η ηχορύπανση, η κατάληψη ελεύθερων χώρων. Τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα, αρκεί κάποιος να παρακολούθησε ή απλά να ανατρέξει σε αυτές τις δηλώσεις.Είδαμε επίσης, τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της νέας Δημοτικής Δρχής από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο σε ό,τι αφορά στα συσσίτια. Μάθαμε, ότι θα ξεκινήσουν «σύντομα» όπως ακριβώς διατυπώθηκε και πριν δύο περίπου μήνες. Ενημερωθήκαμε για το πώς θα ελεγχθούν οι μερίδες φαγητού, καθώς και τα δικαιολογητικά των «ωφελουμένων», αλλά και το ότι θα πέσει το κόστος ανά μερίδα στα 3 ευρώ, όπως επίσης μάθαμε ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν «ωφελούμενοι» με ακίνητη περιουσία και υψηλά εισοδήματα.Τέλος και μετά την εφ’ όλης της ύλης επίθεση που εξαπέλυσε η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξής μας κα Άννα Ασημακοπούλου στη Δημοτική Αρχή σε τηλεοπτική της εμφάνιση, μάθαμε και το πώς προτίθεται η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις λακκούβες στην πόλη. Το μάθαμε μάλιστα, δια στόματος του Δημάρχου ο οποίος πρότεινε σε τηλεοπτική του συνέντευξη οι συνδημότες μας να διακοσμήσουν τις λακκούβες στις γειτονιές τους με χρυσόψαρα.Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η προσέγγιση από τη συνέντευξη του Δημάρχου που έχει ενδιαφέρον.Ανάμεσα από εξαγγελίες για χιονοδρομικά κέντρα στο Περιστέρι, αναφορές για έργα του ΕΣΠΑ (που όμως αφορούν έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και αυτά), μετονομασία της έλλειψης συντονισμού στο Δημαρχείο σε «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων», την κουραστική πια παρελθοντολογία και καταγγελιομανία για την προηγούμενη Δημοτική αρχή, την άποψη ότι με την απόφασή του για τους απολυμένους συμβασιούχους της ΑΔΕΙ το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε τα «ανθρωπιστικά του αισθήματα», τις υποσχέσεις για νέες θέσεις εργασίας, την έκκληση στους πολίτες να συνεισφέρουν με συσκευές ή ότι άλλο δεν χρειάζονται στον νέο οίκο ευγηρίας αλλά και στα συσσίτια, μάθαμε 2 ακόμη πράγματα που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον:Το πρώτο είναι η άποψη του Δημάρχου αυτής της πόλης ότι «όταν σταματάει η πολιτική, αρχίζει η βία» αναφερόμενος στην παρουσία των ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο.Το δεύτερο, ότι προτίθεται να υλοποιήσει τη «δημιουργική καταστροφή».Και ενώ όλα αυτά εξελίσσονται, οι πολίτες των Ιωαννίνων και των νέων δημοτικών ενοτήτων περιμένουν έργο, περιμένουν λύση προβλημάτων, αυτό όμως είναι το τελευταίο που απασχολεί τη Δημοτική Αρχή.Oι πολίτες των Ιωαννίνων περιμένουν από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών να σταματήσει να είναι «αντιπολίτευση με αρμοδιότητες Δημοτικής Αρχής».


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Λίγα τα ντόπια, πολλά εισαγόμενα αρνιά

Και τιμές στα περσινά επίπεδα στο νομό Ιωαννίνων

Με λιγότερα ντόπια και πολλά εισαγόμενα αμνοερίφια θα κυλήσει το Πάσχα στο νομό Ιωαννίνων. Η μειωμένη παραγωγή στο νομό θα καλυφθεί από σφάγια προέλευσης Σκοπίων ή άλλων Βαλκανικών χωρών που θα διακινήσουν μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά οι καταναλωτές αναμένεται να περιορίσουν τα έξοδα και στο αρνί, με τις παραγγελίες να είναι μειωμένες.Σαφή εικόνα για το που θα φτάσουν οι τιμές δεν υπάρχει ως τώρα για τα ντόπια, αφού οι...διαπραγματεύσεις παραγωγών και εμπόρων-κρεοπωλών δεν ολοκληρώθηκαν. Αυτό θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα και μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα κυμανθούν στο τσιγκέλι κοντά στα 12 ευρώ το κιλό, δηλαδή στα περσινά επίπεδα. Φθηνότερα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα εισαγόμενα και αναμένεται να πουληθούν προς 7-8 ευρώ το κιλό.

Μειωμένες οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών θα έχει επίπτωση και στην πασχαλινή αγορά. Οι παραγγελίες στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της πόλης, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Λάκης Στεργίου, είναι μειωμένες, ενώ πολλοί πελάτες δε παίρνουν ολόκληρο αρνί ή κατσίκι. Πολλά αρνιά θα διατεθούν από τα σουπερμάρκετ, αφού ο καταναλωτής δεν κοιτά την προέλευση αλλά την τιμή, άλλωστε ποιοτικά και τα εισαγόμενα που είναι ελεγμένα και φέρουν τη σφραγίδα, δεν υπολείπονται των εγχώριων, απλά ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πληρώνει. Τα κρεοπωλεία θα πουλήσουν, όπως πάντα, ντόπια αμνοερίφια, αλλά ο ανταγωνισμός με τα σουπερμάρκετ είναι μεγάλος και όσοι επιλέξουν ντόπιο θα πληρώσουν αρκετά ακριβότερα. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εμπορίου και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ως προς τα αμνοερίφια.

Τα πολλά ντόπια πουλήθηκαν προ εξαγωγή

Ως προς τα ντόπια η παραγωγή είναι μειωμένη στο νομό, παρόλο που το Πάσχα φέτος είναι αργά κι αυτό γιατί μεγάλος αριθμός αρνιών, και μάλιστα πολλών κιλών, πουλήθηκαν ήδη και κατέληξαν στην Τουρκία. Από το νομό εκτιμάται ότι περίπου 7.000 μεγάλα αρνιά διατέθηκαν και έχουν μείνει μικρότερα με βάρος σε κρέας 8-12 κιλών. Οι κτηνοτρόφοι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μιχάλης Τζίμας διεκδικούν καλύτερες τιμές από πέρυσι και βρίσκονται στην αναμονή για να κλείσουν συμφωνίες με εμπόρους και κρεοπώλες. Πέρυσι οι παραγωγοί πληρώθηκαν με 4 ευρώ περίπου και στο τσιγκέλι η τιμή έφτασε στα 12 ευρώ κατά μέσο όρο. Δύσκολα φέτος θα περισσέψουν αρνιά για να εξαχθούν προς την Ιταλία ή άλλες χώρες, αφού καλά, καλά δεν επαρκούν για την ντόπια κατανάλωση, όμως λόγω τιμών ίσως οι καταναλωτές στραφούν στα εισαγόμενα που είναι φθηνότερα και τα ντόπια τελικά οδηγηθούν σε άλλες αγορές.Σε ότι αφορά τα σφαγεία, δεν τίθεται πρόβλημα, δεδομένου ότι και πέρυσι και τα Χριστούγεννα με την ΣΒΕΚΗ κλειστή το μεγάλο ιδιωτικό σφαγείο στο νομό και τα περιφερειακά των δήμων, κάλυψαν τις ανάγκες.

Η Τουρκία απορρόφησε την παραγωγή
Γενικότερα στην χώρα καταγράφεται άνοδος τιμών και στην καλύτερη περίπτωση διατήρηση των περσινών και αιτία είναι η μειωμένη ελληνική παραγωγή και το γεγονός ότι οι γειτονικές χώρες που μας προμήθευαν με ζώντα ζώα (Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια, Ρουμανία) φέτος δεν είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική ζήτηση καθώς έχει απορροφηθεί η παραγωγή τους - σχεδόν το σύνολό της από την Τουρκία - σε πολύ υψηλές τιμές, μάλιστα.Πάντως το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών ενδεικτικά αναφέρει ορισμένες τιμές από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει και το 13,48%, το νωπό κατσίκι μείωση 11,19%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 12,61%, το νωπό μοσχάρι σπάλα μείωση 9,62%, το νωπό χοιρινό -μπριζόλα λαιμού μείωση 7,46%.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ιωαννιτών


Με κλήρωση που έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώπιον του Δημάρχου και του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε η επιλογή των δημοτών, οι οποίοι θα μετέχουν στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.Από την κλήρωση, μέλη της Επιτροπής αναδείχθηκαν:
ΤΑΚΤΙΚΑ
1. Παππά Μαρίνα
2. Αγγελόπουλος Πέτρος
3. Καλογιάννης Μιχαήλ
4. Παπαγιάννης Ιωάννης
5. Κωστανάσιος Λάζαρος
6. Σπύρου Γεώργιος
7. Σταύρου Χριστόδουλος
8. Τσάκας Ελευθέριος
9. Γκιάτα Μανουέλα
10. Πρόκος Βασίλειος του Ν.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1. Δήμου Αλέξανδρος
2. Μπόζιος Γεώργιος
3. Σιώτος Δημήτριος
4. Παπαπέτρος Κωνσταντίνος
5. Γεωργόπουλος Ιωάννης
Με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν επιλεγεί οι παραγωγικοί, κοινωνικοί, επιστημονικοί και άλλοι φορείς που θα συμμετέχουν στην επιτροπή, με εκπροσώπους που ορίζουν οι ίδιοι. Οι φορείς αυτοί είναι:
Εμπορικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι και Οργανώσεις
1. Επιμελητήριο Ιωαννίνων
2. Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων
3. Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών
4. Σύλλογος Ξενοδόχων Ιωαννίνων
5. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων
ΙΙ. Επιστημονικοί Σύλλογοι και Φορείς
6. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Ηπείρου
7. Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου
8. Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Παράρτημα Ηπείρου – Ιονίων Νήσων
9. Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων
10. Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων
11. Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων
12. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
13. Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων
14. Τ.Ε.Ι. Ηπείρου
15. Ο.ΚΑ.ΝΑ.
16. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης
ΙΙΙ. Τοπικές Οργανώσεις Εργαζομένων και Εργοδοτών
17. Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε.
18. Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
19. Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
20. Ε.Λ.Μ.Ε. Ιωαννίνων
21. Σύλλογος Δασκάλων Ιωαννίνων
ΙV. Εργαζόμενοι στο Δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα
22. Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Ιωαννίνων
V. Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων
23. Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων
24. Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων
VI. Εθελοντικές Οργανώσεις και Κινήσεις Πολιτών
25. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
26. Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου
27. Σύλλογος Πολυτέκνων Ιωαννίνων
VII. Λοιποί Φορείς
28. Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων
29. Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων
30. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, με βάση τον Καλλικράτη, μεταξύ των άλλων γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα δράσης, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, εξετάσει τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυσή τους.

ΖΙΤΣΑ - ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ;


ΜΠΡΑΒΟ - ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ. Πέστε μας που δέχεσται συγχαρητηρια να ρθούμε να σας τα δώσουμε. Από τις 335.000 Ευρώ που έχει δαπάνες ως τώρα (μεσημερη παρασκευή) ο δήμος ζίτσας ΤΑ ΜΙΣΑ δηλαδή 165.000 Ευρώ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Και αλλοι εχουνε παιδιά να ταήσουν .Αμα δεν πηστευεται καντε κλικ εδω http://et.diavgeia.gov.gr/f/dimoszitsas/spending ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ Δι@ύγεια

Ένας αναγνώστης

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων


Με βασικά θέματα την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και τον προσδιορισμό των τελών για το 2011 θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη 12 Απριλίου, στις οκτώ το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 40 συνολικά θέματα.

Επίσκεψη της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού στο Νησί


Το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού για την ολοκλήρωση των έργων στα Μοναστήρια του Νησιού, αλλά και για την λειτουργικότητά τους, κατέθεσε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα η Γενική Γραμματέας Λίνα Μενδώνη.Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου –πρόκειται για την κεντρική ενοριακή εκκλησία- και στη συνέχεια τις Μονές Φιλανθρωπινών, Ντίλιου και Ελεούσας.Στο συνεδριακό κέντρο της Μονής Ελεούσας, προήδρευσε σύσκεψης, στην οποία μετείχαν η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων π. Φιλόθεος, οι Διευθυντές των Εφοριών Βυζαντινών και Νεοτέρων Μνημείων και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.Στην σύσκεψη έγινε σαφής η πρόθεση του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει μία σειρά έργων για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες και θα εξασφαλίσουν την λειτουργικότητα του χώρου, ως ενιαίου συνόλου θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νησί και πρέπει άμεσα να κάνουμε κάτι ώστε τα έργα που έχουν γίνει κατά το παρελθόν να μην απαξιωθούν. Θα διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν», ανέφερε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου.Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος χαρακτήρισε τη συνεργασία που υπήρξε γόνιμη και ουσιαστική και επανέλαβε το ξεχωριστό και έντονο ενδιαφέρον του Δήμου τόσο για τα μνημεία του Νησιού όσο και για το Σπίτι του Δεσπότη.«Είναι ξεκάθαρο το ενδιαφέρον μας αλλά και η απόφασή μας να βοηθήσουμε από όπου μας ζητηθεί ώστε ένας χώρος μοναδικός, όπως είναι αυτός του Νησιού, να ζωντανέψει και να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η πρόταση που έχει επεξεργαστεί ήδη για την σύσταση και την λειτουργία Ιδρύματος με αντικείμενο τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Ιστορία.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ – Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Εκτενή συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τον τομέα Πολιτισμού στην Ήπειρο, είχε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση του με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία περιόδευσε στην Περιφέρεια.Η Γ.Γ. ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για το γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου, καθώς επίσης και για την απόφασή της να αποδεσμεύσει από το ΠΕΠ Ηπείρου, κονδύλια ύψους 8 περίπου εκατομμύριων για έργα τα οποία θα ενταχθεί τελικά σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημάνθηκε, θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης νέων έργων Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, με την ανάληψη της ευθύνης του προγράμματος από την 1η Ιουλίου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, ενημέρωσε την Γενική Γραμματέα για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, για προβλήματα που υπάρχουν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδέσμευση του προαναφερθέντος κονδυλίου από το ΠΕΠ, ενώ πρότεινε όπως η επίβλεψη και των έργων που δημοπρατούνται από το Υπουργείο να γίνεται από τις περιφερειακές υπηρεσίες. Εξήρε δε τη συμβολή της κ. Μενδώνη στην προώθηση έργων στην περιοχή μας, τονίζοντας ότι η άριστη μέχρι τώρα συνεργασία μαζί της, θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Ενημέρωση για τις κλεμμένες εικόνες

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τον Περιφερειάρχη και την Γ.Γ. Πολιτισμού, ήταν αυτό των κλεμμένων εικόνων από Μοναστήρια και Ναούς κυρίως του Ζαγορίου. Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε διεξοδικά τη Γ.Γ., η οποία συνοδευόταν από αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου, για τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί από τις αρχές του 2010 η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό κλεμμένων εικόνων, με ουσιαστικότερη την ανάρτησή για όσες υπήρχαν φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, ήταν τον τελευταίο μήνα να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς κλεμμένες εικόνες έχουν ταυτοποιηθεί από την Περιφέρεια με τη συνεργασία των Υπηρεσιών Πολιτισμού σε εκθέσεις τόσο στο Λονδίνο, όσο και στην Ολλανδία.«Από ενημέρωση που έχουμε από την Ελληνική Αστυνομία και την Πρεσβεία μας στο Λονδίνο, υπάρχουν θετικές προοπτικές για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι στις 13 Απριλίου, οι πρώτες από τις εικόνες που εντοπίστηκαν σε έκθεση του Λονδίνου, μεταφέρονται και πάλι στην Ελλάδα. Όμως δεν πρόκειται να ησυχάσουμε αν δεν εντοπιστούν και οι άλλες κλαπείσες εικόνες, αλλά και κυρίως οι δράστες των κλοπών, που απογύμνωσαν από πολιτιστικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, που ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για το ενδιαφέρον της και στον τομέα αυτό, ζητώντας παράλληλα να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.Στη συνάντηση με την Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, παρευρίσκονταν επίσης – και έθεσαν διάφορα επιμέρους ζητήματα – οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου και Πολιτισμού κ. Παντελής Κολόκας.

Ευρύ πρόγραμμα καθαρισμών των αποστραγγιστικών τάφρων


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται, από την Περιφέρεια, οι εργασίες καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων σε περιοχές της Ηπείρου. Μηχανήματα εργάζονται ήδη σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εκτελεστούν ανάλογες εργασίες και στην Π.Ε. ΄Αρτας. Σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκέφτηκε την περιοχή Περάματος Ιωαννίνων, στην οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού αποστραγγιστικού αύλακα στον οποίο διοχετεύονται νερά από την υπερχείλιση της Λίμνης. Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα το οποίο εφάπτεται πρώην εργοστασίου μαρμάρων και το οποίο προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα τους χειμερινούς μήνες σε ολόκληρη την περιοχή.«Πρόκειται για τάφρο που ήταν εγκαταλελειμμένη στην τύχη της 40-50 χρόνια. Κανείς δεν ήξερε και κανείς δεν είχε ειδοποιήσει για το πρόβλημα που υπήρχε από την ρίψη μπάζων και τα οποία εμπόδιζαν την ομαλή διέλευση των νερών. Αποτέλεσμα ήταν να έχει ουσιαστικά κλείσει τόσο η αποστραγγιστική τάφρος, όσο και η αρδευτική διώρυγα και έτσι να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να βοηθήσουν τους αρμόδιους φορείς που αδυνατούσαν να προβούν στον καθαρισμό των τάφρων, ανέλαβε την υποχρέωση αυτή, όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις. Μετά από εργασία πολλών εβδομάδων και τη διάθεση όλων των κατάλληλων μηχανημάτων, ολοκληρώθηκε στο δύσκολο αυτό σημείο ο καθαρισμός και σε επόμενο στάδιο θα συνεχιστεί και σε άλλα τμήματα της τάφρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, είπε ότι η Περιφέρεια προγραμματίζει ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλα δύσκολα και επικίνδυνα σημεία άλλων περιφερειακών ενοτήτων, ενώ ήδη μηχανήματά της έχουν σταλεί και εργάζονται σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία και προσεχώς το ίδιο θα γίνει και στην Άρτα. «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στους δύσκολους αυτούς καιρούς τους φορείς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πλημμύρες και να προστατέψουμε τις καλλιέργειες», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Επιχείρησης και του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Απόστολος Οικονόμου. Δέχεται καθημερινά τους πολίτες, τις πρωινές ώρες στο γραφείο του 216 (1ος όροφος Διοικητηρίου της Περιφέρειας). Τηλέφωνο επικοινωνίας 26510-87216.Οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη της Επιχείρησης και του Πολίτη είναι σαφώς καθορισμένες από τον Νόμο του «Καλλικράτη».Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται:«Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και επιχειρήσεων και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα».

Καταγραφή της διαθέσιμης δασικής βιομάζας Ηπείρου


Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα WOOD-3 έδωσε σήμερα ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης. Όπως, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, η Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα WOOD-3 μαζί με φορείς από Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία και Γαλλία. Σε συνάντηση που έγινε στην Ιταλία, προχώρησαν στον καθορισμό των στόχων του προγράμματος, ώστε από σήμερα που δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική πρόσκληση, να γίνει η καταγραφή της διαθέσιμης/δασικής βιομάζας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την παραγωγή ενέργειας. Όπως τόνισε ο κ. Πότσης η Ήπειρος, διαθέτει σημαντικές ποσότητες δασικής βιομάζας, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει για τις ενεργειακές ανάγκες της, με σημαντικά οφέλη για όσους δραστηριοποιούνται στα δασικά προϊόντα και γενικά την τοπική οικονομία. Παράλληλα, πρόσθεσε, η αξιοποίησή της προστατεύει και το φυσικό περιβάλλον από πιθανές αναφλέξεις των υπολειμμάτων από τις εργασίες στα δάση.Πριν την συνάντηση της Ιταλίας, είχε γίνει ενημερωτική συνάντηση για το θέμα αυτό, στο Δημαρχείο Κόνιτσας, ενώ η επόμενη συνάντηση των Εταίρων, κατά την οποία θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την μελέτη καταγραφής θα γίνει στην Ισπανία.Τον κ. Οδ. Πότση στη συνάντηση της Ιταλίας, συνόδευσαν στελέχη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Iδιαίτερα πετυχημένη η Ημέρα Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


Η Ημέρα Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια πρωτότυπη και δημιουργική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, την Παρασκευή 1η Απριλίου, σηματοδότησε το πέρας ενός διετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος με τον τίτλο HuRiSu - Human Rights Sunrise (ανατολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που έγινε με συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών της Πρέβεζας.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αυτό στόχευε στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της νεολαίας και του ευρύτερου κοινού στην Ευρώπη, σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του προγράμματος ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και η Μ.Κ.Ο. A.N.C.E (Δίκτυο για την υποστήριξη των λιγότερο ευνοημένων), ενώ για την υλοποίηση συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Γυμνασίων της πόλης, καθώς και καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης. Το Πρόγραμμα έγινε σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Αθήνα, Σερβία, Ιταλία και Ισπανία, αντιπροσωπείες των οποίων συμμετείχαν στην τελική εκδήλωση της Πρέβεζας.Μέσα από το έργο αυτό ο κάθε εταίρος πρόβαλε για την περιοχή του ένα τόπο Σύμβολο, στο οποίο έγινε καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, το δικαίωμα στη ζωή ή στην αυτοδιάθεση. Για την Πρέβεζα επιλέχθηκε η Κρυοπηγή, μία περιοχή όπου την Άνοιξη του 1944 οι Γερμανοί πήραν μαζί τους στο Αγρίνιο 28 αθώα άτομα και θανάτωσαν 23 από αυτούς με την αιτία των αντιποίνων και μόνο. Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός πρωτότυπου επιτραπέζιου παιχνιδιού, το οποίο είναι εξολοκλήρου εμπνευσμένο από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους τόπους σύμβολα. Το παιχνίδι αυτό αξιοποιήθηκε στο διαγωνισμό που ακολούθησε, ώστε δυο μαθήτριες που αναδείχθηκαν νικήτριες θα μεταβούν στην Perugia της Ιταλίας για να συμμετέχουν στην τελική εκδήλωση του προγράμματος. Επίσης θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο ως εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές και έναυσμα ευαισθητοποίησης για τα σχολεία των πόλεων που συμμετείχαν.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεοφάνειο μετά το καλωσόρισμα με το τραγούδι “Imagine”από τη χορωδία του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας, ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη κου Στράτου Ιωάννου, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία και τόνισε την αξία της πραγματοποίησης προγραμμάτων που ευαισθητοποιούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κατάργηση των διακρίσεων, ισότητα, αλληλεγγύη, σεβασμός στα δικαιώματα των μειονοτήτων, καταπολέμηση της φτώχειας, είναι οι αξίες για τις οποίες το πρόγραμμα Human Rights Sunrise και η σημερινή εκδήλωση επιχειρεί να μας ευαισθητοποιήσει.Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας πήρε την πρωτοβουλία να εμπλακεί στο πρόγραμμα αυτό. Έτσι έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές από τον τόπο μας να συμμετάσχουν σε δημιουργικές συνεργασίες και δράσεις μαζί με φίλους από την Αθήνα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σερβία.Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Για να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι μας και να ενημερωθούν σχετικά με τη σημασία της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη και τις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στις οποίες βασίζεται.Ειδικότερα, το πρόγραμμα πέτυχε την εμπλοκή καθηγητών, μαθητών καθώς και του ευρύτερου κοινού σε διαδραστικές δραστηριότητες με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέματα όπως η Ειρήνη, εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ο διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 20ο αιώνα, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται όσοι μετέχουν. Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας υποστηρίζει ένθερμα πρωτοβουλίες και δράσεις που προωθούν αξίες. Αξίες οι οποίες εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή του τόπου και ωφελούν τους νέους μας, δίνοντας μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να ανταλλάξουν εμπειρίες με γόνιμο τρόπο».Ο κ. Στράτος Ιωάννου συνεχάρη τους ανθρώπους που δούλεψαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα.Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση ο κ. Θανάσης Κιτσαντάς από την Π.Ε. Πρέβεζας, η κ. Βαρβάρα Ζαντραβέλη και η κ. Ελένη Συνεσίου Υπεύθυνες των Εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος Hurisu στην Πρέβεζα και η κ. Γεωργία Μπεκριδάκη Διαχειρίστρια προγραμμάτων της ΜΚΟ ANCE, παρουσίασαν τις γενικές αρχές και δράσεις του προγράμματος. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, από την Κοινωνική Λειτουργό & Ψυχολόγο κ. Χριστίνα Χρηστίδου με θέμα «Η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα στο σχολείο» και από την νομικό και Ειδική Επιστήμονα στο Συνήγορο του Πολίτη κ. Μαρία Μπλιάτη με θέμα «Ο Συνήγορος του Πολίτη και τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση».Η ημέρα ήταν γεμάτη από αξιόλογες εκδηλώσεις, ξεκινώντας με την εξαιρετική μουσικοχορευτική πολυγλωσσική παράσταση υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της La societa dello spettacolo. Σ’ αυτήν συμμετείχαν 2 μαθητές από κάθε χώρα εταίρο και με σύγχρονο και πρωτότυπο τρόπο μεταδίδονταν το μήνυμα του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια εικαστικής έκφρασης στη Λαϊκή αγορά με αυτοσχεδιασμούς και ελεύθερες ζωγραφικές αποτυπώσεις, εμπνευσμένες από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα ιδιαίτερο Εργαστήρι με στελέχη από το Συνήγορο του Παιδιού συζήτησε με τα παιδιά τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ αργότερα προβλήθηκαν οι ταινίες «Φτου! Ξελευθερία για όλους» της Κλειώς Φανουράκη και «Όλα τα αόρατα παιδιά» των Εμίρ Κουστορίτσα, Ρίντλεϊ και Τζόρνταν Σκοτ, Τζον Γου , κ.α. Μαθητές του 1ου Λυκείου Πρέβεζας σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, που ανιδιοτελώς μετείχε στην εκδήλωση, παρουσίασε μέρος από την πετυχημένη παράσταση «Μονόλογοι από τη Γάζα», ενώ ακολούθησε συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, τους “Vibe” και τους «Εκ των Ενόντων». Παράλληλα με τα δρώμενα, πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής παιδιών από τη Γάζα, με την επιμέλεια του Λάμπρου Βέλιου και έκθεση υλικού από προγράμματα του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές, καθηγητές, εθελοντές, καλλιτέχνες και φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα και η εκδήλωση.

Γκάλοπ - χαστούκι για το ποδόσφαιρο


Η βία είναι κοινωνικό φαινό­μενο. Η εμφάνισή της στα γήπεδα πρέπει να αντιμετω­πίζεται ως τέτοιο και όχι σαν μεμονωμένο περιστατικό που έχει σχέ­ση με τον αθλητισμό. Δυστυχώς, το πο­δόσφαιρο σήμερα έχει γίνει συνώνυμο με τη βία. Και το φαινόμενο αυτό χρήζει άμεσης ανάλυσης και (σοβαρής) αντι­μετώπισης.Όχι με τα συνήθη ευχολόγια, ούτε με αφορισμούς. Η ιστορία – και σχετικά πρόσφατη – έχει διδάξει ότι υπάρχουν τρόποι για να ελεγχθεί, περιοριστεί και τελικά εξοστρακιστεί από τα γήπεδα η αλητεία και οι πράξεις που χαλάνε τη διασκέδασή μας. Διότι – και αυτό μάλ­λον το ξεχνάνε όλοι – το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση. Είναι χαρά. Δεν είναι μέρος όπου ο κάθε προβληματικός εκτονώνεται ούτε αφορμή για να «εκ­φράζεται» ο κάθε πειραγμένος.Ένα βήμα προς την κατανόηση του φαινομένου – και κυρίως την αντιμετώπισή του – είναι η διερεύνηση των ευθυνών. Αρχικά στον χώρο του ποδο­σφαίρου και σε όσους εμπλέκονται σε αυτό.Προς αυτή την κατεύθυνση η σημερι­νή μεγάλη έρευνα της εταιρείας Pulse RC - Δημητρίου & Σία Ε.Ε., με ευρύ δείγ­μα 2.007 ενήλικων ερωτηθέντων, που διενεργήθηκε για το «Ποντίκι», προσπαθεί να καταγράψει τις απόψεις του συνόλου του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας μας (αλλά και των φιλάθλων χωριστά) για το ελληνικό ποδόσφαιρο, την κατάστασή του και τα κρούσματα της βίας.Συμμετείχαν σε αυτή άνθρωποι που δηλώνουν φίλαθλοι αλλά και άλλοι που δεν έχουν μεγάλη σχέση με το ποδό­σφαιρο. Και γι’ αυτό υπάρχουν αρκετές διαφορές προσεγγίσεων. Κατά προτε­ραιότητα δημοσιεύουμε τις απαντή­σεις όσων δηλώνουν οι ίδιοι φίλαθλοι, καθώς στο γενικότερο δείγμα έχουμε συχνά μεγάλη αύξηση του «Δεν Ξέρω - Δεν Απαντώ». Εντυπωσιακό στοιχείο πάντως είναι το ότι μεταξύ του συνό­λου των ερωτηθέντων και των δεδηλω­μένων φιλάθλων οι ιεραρχήσεις και οι προτεραιότητες είναι κοινές, με μικρές μόνο αποκλίσεις.Το πλέον ανησυχητικό είναι πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι απέχει από τα γήπεδα, αφού προφανώς η βία και τα συνεπακόλουθά της δεν τους επιτρέπουν να πάνε να περάσουν καλά για... δύο ώρες.

Αναξιοπιστία

Όπως θα περίμενε κανείς, η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για τον χώ­ρο των γηπέδων δεν είναι καθόλου κα­λή. Οι 2 στους 3 πιστεύουν ότι το ελλη­νικό πρωτάθλημα δεν είναι αξιόπιστο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέ­ρασμα της έρευνας. Μάλιστα σε όσους δηλώνουν φίλαθλοι, το ποσοστό φτάνει το εντυπωσιακό 72%!Αναλύοντάς το σε οπαδούς ομάδων, οι φίλοι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ θεωρούν σε ποσοστό μόλις 5% ότι το πρωτάθλη­μα είναι αξιόπιστο και περισσότεροι από 80% ότι δεν είναι. Το 12% των φί­λων του Παναθηναϊκού το θεωρούν αξιόπιστο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι είναι αξιόπι­στο εμφανίζεται στους φίλους του Ολυ­μπιακού, με ποσοστό 34%.

Παράγοντες και διαιτησία

Εξίσου σημαντικό είναι το ότι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτό θεωρούνται οι πα­ράγοντες των ομάδων. Από όσους δη­λώνουν φίλαθλοι, το 44% πιστεύει ότι φταίνε οι παράγοντες, αλλά στην ουσία το ποσοστό είναι της τάξης του 62%, αφού ως δεύτερο υπεύθυνο θεωρούν την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα, άρα πά­λι τους παράγοντες. Ενδιαφέρον έχει και το ότι ως τρίτο παράγοντα θεωρούν τον στοιχηματισμό (σε ποσοστό 8%), που επίσης εμπλέκει τους ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τις ομάδες.Η διαιτησία είναι χαμηλά στα ποσοστά (στο 6%), αλλά πολύ ψηλά όσον αφορά το αν οι φίλαθλοι θεωρούν ότι υπάρχει σκοπιμότητα στα σφυρίγματα. Σχεδόν στο 80% (!) φτάνει το ποσοστό όσων πιστεύουν πως οι αβλεψίες των ρέφερι δεν οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Μάλιστα για τους φίλους όλων των ομάδων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% υπάρχει σιγουριά για σκοπιμότητα και μόνο στους φίλους του Ολυμπι­ακού το ποσοστό είναι κάτω του 40%.

Οι ποινές – χάδια

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τις ποινές - χάδια σε βάρος των ομά­δων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φίλαθλοι θέλουν πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο και πιο βαριές ποινές, αν και οι ιθύνοντες έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία από δύο αγώνες αποκλεισμό της έδρας.Μάλιστα, «πετάνε το μπαλάκι» στους συλλόγους, αφού το 70% όσων ασχο­λούνται με το ποδόσφαιρο θεωρούν ότι η ασφάλεια στα γήπεδα είναι ευθύνη των ΠΑΕ και όχι της αστυνομίας.Ο κόσμος έχει τη δική του άποψη για τις αθλητικές εφημερίδες και – εκτός από τις κυκλοφορίες – αυτή αποτυπώ­νεται και στην έρευνα. Το 76% των φιλάθλων θεωρούν ότι ο λεγόμενος οπαδικός Τύπος έχει ευθύνη για τη βία στα γήπεδα και μόνο το 2% είναι πεπεισμέ­νο ότι δεν φταίνε οι εφημερίδες.Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η γνώμη των φιλάθλων για το αν θα πρέ­πει να αποκλείονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι ομάδες μας των οποίων τα «καλόπαιδα» δημιουργούν επεισό­δια. Περισσότεροι από τους μισούς τάσ­σονται υπέρ της «καμπάνας», ενώ αν προσθέσουμε και το 13% που «μάλλον συμφωνεί» φτάνουμε κοντά στο 70%. Σε συλλογικό επίπεδο, κάτω από το 50% σε όσους «σίγουρα συμφωνούν» είναι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ (47%) και του Ολυμπιακού (39%). Βέβαια και στις δύο ομάδες το ποσοστό ξεπερνά το 50% αν προσθέσουμε στους «σίγουρους» και αυτούς που «μάλλον συμφωνούν».Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, σημα­ντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι η μικρή (αν και εντός των στατιστικών σφαλμάτων) μείωση της προτίμησης προς τις περισσότερες πο­δοσφαιρικές ομάδες, σε σύγκριση με την έρευνα του Μαΐου του 2008. Η τά­ση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους ασχολούμενους με το δημοφιλέστερο άθλημα.

topontiki

4ος δημοφιλής προορισμός για το Πάσχα τα Ζαγοροχώρια

Σύμφωνα με στοιχεία των τουριστικών γραφείων

Μια ακόμη άτυπη διάκριση κερδίζουν τα Ζαγοροχώρια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, βρίσκονται στην 4η θέση της λίστας των πιο δημοφιλών προορισμών για την Ελλάδα ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Συγκεκριμένα από τα στοιχεία του Συνδέσμου προκύπτει ότι και φέτος «βασίλισσα» των κρατήσεων για το Πάσχα στέφεται η Κέρκυρα και ακολουθούν:
-Σαντορίνη
-Δυτική Πελοπόννησος (Ηλεία και Μεσσηνία)
- Ζαγοροχώρια
-Καρπενήσι
-Πήλιο
-Εύβοια
Στο εξωτερικό δημοφιλέστεροι Πασχαλινοί προορισμοί στέφονται:
- Κωνσταντινούπολη
- Πράγα
- Βουδαπέστη
- Βαρκελώνη

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ολοκληρωμένο κατασκευαστικό πρόγραμμα για τις φυλακές Ιωαννίνων


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα τόσο της εγκατάστασης των νέων Καταστημάτων Κράτησης της χώρας όσο και της μετεγκατάστασης των ήδη υπαρχόντων και επιβαρυμένων.Προς τούτο σχεδιάστηκε και υλοποιείται ολοκληρωμένο κατασκευαστικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του οποίου συγκεντρώνονται και εξετάζονται εισηγήσεις από τους ανά την Ελλάδα συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κάθε περίπτωση.Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Παντούλα για την κατασκευή νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης στο Νομό Ιωαννίνων.Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει ότι ο νομός Ιωαννίνων ανήκει στις περιπτώσεις, όπου εκκρεμεί η χωροθέτηση νέου καταστήματος κράτησης και ότι ΟΤΑ της περιοχής είχαν κατά το παρελθόν, εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία του. Ο κ. Παντούλας έχει επίσης επισημάνει το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα στις υφιστάμενες φυλακές Σταυρακίου λόγω υπερπληθυσμού κρατουμένων.

Στις 27 Απριλίου η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ


Λίγες μόλις μέρες μετά το Πάσχα έρχονται τα σπουδαία για τη Δωδώνη, καθώς η ΑΤΕ αναμένεται στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση που έχει προγραμματισθεί για τις 27 Απριλίου να αποκαλύψει κι επισήμως στους υπόλοιπους μετόχους τις προθέσεις της για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας.Όπως είναι φυσικό, οι υπόλοιπες ενώσεις- μέτοχοι (σ.σ. εκτός της Αγροτικής που έχει το 67,77% στο σχήμα συμμετέχουν η ΕΑΣ Ιωαννίνων με 24,78%, η ΕΑΣ Πωγωνίου με 2,9%, η ΕΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας με 0,55%, 2,4%, η ΕΑΣ Πρεβέζης με 2,4% και η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,6%) αλλά και η τοπική κοινωνία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα!

Μια κλινική με μισούς… γιατρούς

ΣΤΙΣ 2.500 ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΣΕ 11 ΧΡΟΝΙΑ

Σχεδόν 2.500 επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, πολλές από τις οποίες μεγάλης δυσκολίας, έχει πραγματοποιήσει η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων μέσα σε 11 χρόνια.Αν μη τι άλλο η κλινική αυτή λειτουργεί πλήρως, αναδεικνύοντας την ως το μοναδικό περιφερειακό κέντρο με τόσες πολλές επεμβάσεις και με το ποσοστό της επιτυχίας της να είναι ανάλογο των ποσοστών που υπάρχουν σε όλα τα καρδιοχειρουργικά κέντρα. Ωστόσο, αν και ο αριθμός των επεμβάσεων είναι μεγάλος σε σχέση πάντα με άλλα περιφερειακά κέντρα, οι χειρουργοί δεν είναι πολλοί με αποτέλεσμα να μην αναβαθμίζεται περισσότερο το έργο της κλινικής.Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ειδικευμένοι και μόνο ένας ειδικευόμενος, ο οποίος σε έναν μήνα αποχωρεί. Θα περίμενε κανείς περισσότερους ειδικευόμενους σε μια τέτοια κλινική και με τόσο όγκο επεμβάσεων. Αυτό όμως δεν συμβαίνει γιατί σε αυτή την περίπτωση ισχύει ένα παράδοξο γεγονός: Κανένας ειδικευόμενος δεν μπορεί να κάνει πλήρη ειδικότητα στην Καρδιοχειρουργική Κλινική Ιωαννίνων! Είναι εύλογο ότι κανένας δεν θα ήθελε να κάνει μισή ειδικότητα σε ένα νοσοκομείο και την υπόλοιπη σε άλλο. Αποτέλεσμα; Έτσι, η κλινική χάνει ειδικευόμενους αλλά και την ευκαιρία να γίνει ένα «φυτώριο» καρδιοχειρουργών. «Η μη χορήγηση 4ετούς εκπαίδευσης και λήψης της ειδικότητας έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την κλινική μας. Πρώτον, αποθαρρύνει τους προς εκπαίδευση νέους ειδικευόμενους να επιλέξουν την κλινική αυτή αφού θα αναγκαστούν σε δύο χρόνια να μεταβούν σε κλινική της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης για την ολοκλήρωση του χρόνου ειδίκευσης. Δεύτερον καθιστά αδύνατη την κάλυψη των εφημεριών, άρα και δυσχερέστερο το έργο της κλινικής» τονίζει ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και καθηγητής Στρατής Αποστολάκης ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο μήνες. Ο κ. Αποστολάκης δίνει σημασία και στο ότι λόγω του μεγάλου όγκου επεμβάσεων οι ειδικευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εγχειρήσεις. «Το ίδιο διάστημα, κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους συνωστίζονται σχεδόν σαν παρατηρητές σε κεντρικές κλινικές της Αθήνας για να εκπαιδευτούν τύποις στην ειδικότητά τους» τονίζει θέτοντας το σημαντικό ζήτημα της πραγματικής εκπαίδευσης και εμπειρίας των ειδικευόμενων.Γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο γεγονός στα Γιάννενα; Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν ξεκίνησε η λειτουργία της Κλινικής Καρδιάς υπό τη διεύθυνση του γνωστού καρδιοχειρουργού Κώστα Αναγνωστόπουλου, ο οποίος έδωσε βαρύτητα μόνο στις επεμβάσεις καρδιάς. Σημειωτέον ότι πλήρης ειδικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει τρία χρόνια γενικής χειρουργικής, δύο χρόνια χειρουργικής καρδιάς και δύο χρόνια χειρουργικής θώρακα. Ο κ. Αναγνωστόπουλος πρόσφερε μόνο τα δύο χρόνια χειρουργικής καρδιάς. Η κλινική δηλαδή ήταν αμιγής καρδιοχειρουργική. Από το 2007 και μετά, όμως επήλθε κάποια αλλαγή που ανάγκασε την Καρδιοχειρουργική Κλινική να κάνει και επεμβάσεις θώρακα: Έκλεισε η Κλινική Θώρακα του νοσοκομείου «Χατζηκώστα». «Και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο γίνονταν εγχειρήσεις θώρακα, αλλά όχι πολλές. Όταν έκλεισε το τμήμα στο «Χατζηκώστα», τότε το Πανεπιστημιακό δέχτηκε και τον όγκο της θωρακοχειρουργικής» επισημαίνει ο κ. Αποστολάκης. Εδώ και τρία χρόνια, λοιπόν, η κλινική καλύπτει όλα τα επείγοντα και μη περιστατικά της περιφέρειας. Κάθε χρόνο, αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις καρδιάς –κυρίως στεφανιαίας νόσου και βαλβιδοπαθειών- που φτάνουν στις 200 κατά μέσο όρο, ενώ όσον αφορά τις περιπτώσεις που απαιτούν επεμβάσεις στον θώρακα λόγω τραυμάτων (τροχαία ατυχήματα, πυροβολισμοί κ.λπ.) ή παθήσεων πνευμόνων, οισοφάγου κ.λπ. αντιμετωπίζονται πάνω από τις μισές.Για την αναγκαιότητα χορήγησης πλήρους ειδικότητας, έχουν γίνει επιστολές προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το οποίο έχει βάλει το θέμα… στον πάγο. «Κάτι που είναι αυτονόητο και θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα, δεν προχωρά» μας λέει ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι η όλη υπόθεση μπορεί να σχετίζεται και με την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή τον Ιούνιο που θα αφορά τις ειδικότητες.Όπως και να’ χει, με τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να αναβαθμιστεί ούτε το διδακτικό ούτε το ερευνητικό ούτε το κλινικό έργο. Κι αυτό έχει εντέλει συνέπεια στους ασθενείς.

Χωρίς δική της, αυτόνομη μονάδα
Η Καρδιοχειρουργική Κλινική μπορεί να έχει καλές αποδόσεις, αλλά δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που εξακολουθούν να προτιμούν τις κλινικές, και δη τις ιδιωτικές, της Αθήνας. Είναι γεγονός ότι σε ένα τόσο σημαντικό ιατρικό θέμα, υπάρχει μια… διαχείριση των ασθενών από τους γιατρούς. Ένας από τους λόγους που συνήθως επικαλούνται στα τετ-α-τετ με τους ασθενείς για να μην κάνουν την εγχείρηση στα Γιάννενα, είναι ότι η κλινική δεν διαθέτει μονάδα. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Η μονάδα εντατικής θεραπείας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής συστεγάζεται με αυτήν της Καρδιολογικής Κλινικής. Ο διευθυντής κ. Αποστολάκης εκτιμά ότι «η συστέγαση αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αντιθέτως πολλές φορές χρειαζόμαστε το προσωπικό της μονάδας της Καρδιολογικής, όπως τους αναισθησιολόγους». Η καλύτερη πρακτική βέβαια είναι να υπάρχει ξεχωριστή μονάδα, η οποία και προβλέπεται στην επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Εθελοντική αιμοδοσία από τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων


Ο Τομέας Εθελοντισμού της ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων στα πλαίσια ευαισθητοποίησης και προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο 16/04/2011 από τις 9:30πμ μέχρι τις 12:00πμ στα Γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. (Ελ. Βενιζέλου 4). Καλούμε λοιπόν τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, με μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης να κάνουμε μαζί ένα «ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ».

Η Τράπεζα Ηπείρου προσεχώς και στην Άρτα

Οι μέτοχοι ζητούν στήριξη απ’ όλους τους Δήμους

Η Τράπεζα Ηπείρου, αποτελεί πλέον μια εύρωστη οικονομική μονάδα και παρέχει πλήρη εγγύηση στις καταθέσεις των πελατών της! Η ανοδοκή και αποδοτική πορεία της θα συνεχιστεί. Το εγγυάται –και το απέδειξε με το θετικό της έργο- η δραστήρια διοίκηση και η συνεπής διαχείριση των κεφαλαίων της. Τα «βήματα» της Τράπεζας Ηπείρου είναι σταθερά, κι αυτό το έχουν αντιληφθεί οι ηπειρώτες, γι’ αυτό και στηρίζουν ανεπιφύλακτα τη δική τους Τράπεζα!..«Βρισκόμαστε σε πορεία προετοιμασίας, για να εγκαταστήσουμε προσεχώς Κατάστημα και στην Άρτα», είπε ο δραστήριος πρόεδρος κ. Κων. Ζωνίδης, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο ξενοδοχείο «Du Lac», με μοναδικό θέμα την τροποποίηση ορισμένων άρθρων του Καταστατικού.Ο κ. Ζωνίδης τόνισε ότι προσπάθεια και στόχος της Διοίκησης είναι η Τράπεζα να επεκτείνει το δίκτυό της σε όλα τα σημεία της Ηπείρου (μεγάλων Δήμων και Επαρχιών), ώστε να αποτελέσει το βασικό μοχλό ανάπτυξης και το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της περιφέρειάς μας. Και πρόσθεσε:Το Δ.Σ. αποφάσισε την άμεση δημιουργία «Διεύθυνσης Εργασιών», η οποία θα αποτελεί την «καρδιά» του συνόλου των τραπεζικών δραστηριοτήτων.Παρά την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών της Τράπεζας, η Διοίκηση, αντιλαμβανόμενη τους κινδύνους που ελλοχεύουν, λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, κινείται με συγκράτηση και με φειδώ στις χορηγήσεις και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προχωρεί στην αύξηση των κεφαλαίων της, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή ανάπτυξή της.
Οι τροποιήσεις του Καταστατικού που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Μελών, είναι οι εξής:
• Παρέχεται η δυνατότητα τήρησης ηλεκτρονικού αρχείου των μελών.
• Παρέχεται η δυνατότητα για κάθε μέλος να κατέχει αυξημένο αριθμό προαιρετικών μερίδων και μέχρι του 2% του συνόλου των μερίδων της τράπεζας. Μια ρύθμιση ιδιαίτερα σημαντική.
• Παρέχεται η δυνατότητα να εκδόσει η τράπεζα ονομαστικά ομόλογα, τα οποία διατίθενται προς ανήλικα, τα οποία με την ενηλικίωσή τους μπορούν να μετατρέψουν τις ομολογίες αυτές σε συνεταιριστικές μερίδες.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να επενδύσουν για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων τους και όχι μόνο, τα οποία δεν μπορούν (ως ανήλικα) να αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους.
• Συγκροτείται υποχρεωτικά η προβλεπόμενη από το νόμο επιτροπή ελέγχου, αποτελούμενη από τρία μέλη του Δ.Σ., όπως προβλέπουν οι διατάξεις: α) των άρθρων 3 και 4 του ν. 3016 «περί εταιρικής διακυβέρνησης», β) του άρθρου 37 του ν. 3693, γ) της 2577 ΠΔ/ΤΕ και δ) τέλος του άρθρου 27 του ν. 3867.
Την Επιτροπή Ελέγχου αποτελούν οι:
1. Βασίλειος Κολιός (πρόεδρος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος).
2. Ελευθέριος Γκλίναβος (μη εκτελεστικό μέλος).
3. Ελευθέριος Ζώλας (μη εκτελεστικό μέλος).
Τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. για τη συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής, ενέκρινε ομοφώνως η Γενική Συνέλευση.
• Παρέχεται η δυνατότητα στην Τράπεζα να χορηγεί πιστώσεις και δάνεια με ενέχυρο τις συνεταιριστικές μερίδες του μέλους.
Με αυτή την τροποποίηση, διευκολύνονται τα μέλη της Τράπεζας στην παροχή πιστώσεων και δανείων.
«Με τις εγκριθείσες τροποποιήσεις, εκσυγχρονίζεται, κατά το δυνατόν, το θεσμικό πλαίσιο των συνεταιριστικών Τραπεζών και δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής των Καταστατικών στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή πραγματικότητα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Ηπείρου κ. Βασ. Τσουκανέλης.Μέλη της Τράπεζας, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους –και την απορία τους- για την αδικαιολόγητη, όπως τόνισαν, αποφυγή συνεργασίας με την Τράπεζα Ηπείρου ορισμένων Δήμων του Νομού Ιωαννίνων.Ανέφεραν συγκεκριμένα τους Δήμους Ζαγορίου, Μετσόβου, Κόνιτσας και Ιωαννίνων.Οι ίδιοι και οι κάτοικοι της περιοχής τους, αναμένουν, όπως τόνισαν, πειστική απάντηση από τους εν λόγω Δημάρχους.Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα συνεργάζονται με την Τράπεζα οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Ζίτσας και Δωδώνης.Ο πρόεδρος της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης κ. Σπύρος Κιτσάκης, άψογος στο ρόλο του!

Αναγνώστης για το παλιό Νοσοκομείο Χατζηκώστα


Εξ όσων γνωρίζω, η διορισμένη διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα δεν ανήκει σε διαφορετική πολιτική παράταξη από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί βέβαια ατομικά τα μέλη της να μην στήριξαν την εκλογή Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 αλλά λογικό ακούγεται ότι θα πρέπει να στηρίζουν τις αρχές της σημερινής διακυβέρνησης που επιβάλει πάνω απ' όλα όρους συνέπειας και υπευθυνότητας. Βλέπω όμως ότι στην περίπτωση του προϋπολογισμού αλλά και της διαχείρισης του παλιού κτιρίου του νοσοκομείου Χατζηκώστα, ακολουθούν μια χαλαρότητα και έναν ωχαδερφισμό, που παραπέμπει στα χνάρια του αείμνηστου Jack Daniels!!! Περιμένουν δηλαδή τον... κατάλληλο χρόνο και τις... ιδανικές συνθήκες για να ωριμάσουν τα πράγματα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο αποστακτήριο του μακαρίτη ουισκά στο Tennessee. Απλά δεν ξέρω αν παίζουν και με τις τάπες των βαρελιών. Που να τρέχουν τώρα να βρουν τάπες, οπότε ίσως να προτιμούν κάτι πιο... παραδοσιακό!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Συλλήψεις για ναρκωτικά στα Γιάννενα


Στις 07:00΄ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων,συνελήφθησαν δύο νεαροί διότι σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο κατελήφθησαν να κατέχουν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους (18,5) γραμμαρίων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων ενώ τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

Στο εδώλιο Νίκος Γκόντας, Βασίλης Κοσμάς και Δημήτρης Πανοζάχος για τις μεταδημοτεύσεις


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας, ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Κοσμάς, αλλά και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος, δυο υπάλληλοι του δήμου και 15 μεταδημοτεύσαντες ή βοηθήσαντες σε αυτό πολίτες, συνολικά 20 άτομα, για την υπόθεση των παράνομων μεταδημοτεύσεων στο δήμο Ιωαννιτών προ των εκλογών του 2006, μετά από τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που είχαν υποβάλλει ο τότε επικεφαλής της μειοψηφίας («Συνεργασία για την Αλλαγή») και σημερινός δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και το μέλος της παράταξης Λεωνίδας Δουβανάς και οι οποίοι κλήθηκαν ως μάρτυρες.Οι 20 παραπέμπονται να δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων στις 17 Μαίου 2011, αντιμετωπίζοντας σειρά κατηγοριών για αδικήματα, ανάλογα με τη θέση, τις πράξεις και την ιδιότητα καθενός και η εξέλιξη αυτή σαφώς και δικαιώνει για την ώρα τον κ. Φίλιο ο οποίος επέμεινε ότι έγιναν αθρόες παράνομες μεταδημοτεύσεις που επηρέασαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2006, υπέρ του επανεκλεγέντα, τότε, δημάρχου Νίκου Γκόντα.

Αναζήτηση και ποινικών ευθυνών, έχει συνέχεια η υπόθεση

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά οι μεταδημοτεύσεις παίρνουν σειρά και ως προς το ποινικό μέρος, αφού πειθαρχικά ήδη υπάρχει ποινή αργίας 20 ημερών σε βάρος του κ. Γκόντα, επειδή αρνήθηκε να δώσει στοιχεία επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα των πολιτών και εκκρεμεί η εκτέλεση της μετά από προσφυγή του στο ΣτΕ κατά της σχετικής απόφασης απόρριψης της ένστασης του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.Οι κ.κ Γκόντας και Πανοζάχος μετά την πολυετή πολιτική και εσωκομματική στη Ν.Δ αντιπαράθεση τους, θα βρεθούν συγκατηγορούμενοι, τελικά, στην υπόθεση που, ο μεν πρώτος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία των μεταδημοτεύσεων και ο δεύτερος επειδή δεν κίνησε έγκαιρα τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου του δημάρχου και το έπραξε μόνον όταν δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού κινδύνευσε να παραπεμφθεί ο ίδιος για παράβαση καθήκοντος.Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια, αφού ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ανακοίνωσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απούσης της μειοψηφίας, ότι έστειλε στον εισαγγελέα στοιχεία για 1250 περίπου περιπτώσεις παράνομων μεταδημοτεύσεων. Προφανώς, είναι λίγες αυτές που παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο.

Τελικά, κατηγορούμενος και ο πρώην ΓΓΠΗ
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σειρά αντιπαραθέσεων στο δήμο, πολιτική σύγκρουση και «εμφύλιο» στη Ν.Δ αυτόν που έζησε ο τόπος επί της θητείας των 5,5 χρόνων του Δημήτρη Πανοζάχου με τον δήμαρχο Νίκο Γκόντα. Παρά την σκληρή κόντρα τους, αρχικά ο κ. Πανοζάχος προσπάθησε να αποφύγει τον πειθαρχικό έλεγχο του δημάρχου, επί 1,5 περίπου χρόνο, εν τέλει όμως πιεζόμενος από παντού, τον παρέπεμψε με καθυστέρηση μηνών. Το αποτέλεσμα ήταν να του επιβληθεί ποινή 20ήμερης αργίας για παράβαση καθήκοντος, για την άρνηση του να δώσει στην αντιπολίτευση τα στοιχεία των μεταδημοτεύσεων.Με την ανακοίνωση της απόφασης (ο κ. Πανοζάχος απλά επικύρωσε την απόφαση του Πειθαρχικού) o δήμαρχος είχε αντιδράσει με οξύτατο τρόπο και συνέντευξη τύπου δήλωνε ότι θεωρεί υπεύθυνο τον κ. Πανοζάχο που τον παρέπεμψε ( ανέφερε μάλιστα ως αιτία το γεγονός ότι δεν υπέγραψε την επιστολή στήριξης του που διακινούσαν στελέχη της Ν.Δ, για να παραμείνει στη θέση του) στο Πειθαρχικό. Ωστόσο τα δεδομένα και τα στοιχεία ήταν μονόδρομος για τον τότε Περιφερειάρχη.Ο κ. Γκόντας είχε ανακοινώσει τότε ότι κατέθεσε φάκελο στον εισαγγελέα ζητώντας να ερευνηθεί αν ο ΓΓΠΗ έλεγε ψέματα όταν κατέθετε στον Πταισματοδίκη (εγγράφως) τον Ιούλιο του 2007, ότι δεν υπήρχε λόγος να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά του δημάρχου και το έπραξε αρκετούς μήνες μετά.Ο δήμαρχος ζητούσε να διωχθεί ποινικά ο τότε Περιφερειάρχης, είτε για ψευδορκία, είτε για παράβαση καθήκοντος , αφού δεν μπορούσαν, με το επιχείρημα του δημάρχου, να συμβαίνουν και τα δυο, δηλαδή να μην έπρεπε να κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία και μετά να παραπέμπεται. Ο δήμαρχος είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι έπραξε το νόμιμο, στηριζόμενος σε δικαστικές αποφάσεις που δεν του επέτρεπαν να δώσει τα έγγραφα, ως προσωπικά δεδομένα. Τελικά ούτε σε αυτήν υπόθεση χώρισαν οι δρόμοι των δυο και θα βρεθούν συγκατηγορούμενοι.

Το ιστορικό της υπόθεσης από το τέλος του 2006

Όλα άρχισαν μετά τις δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006, όταν ο επικεφαλής της «Συνεργασίας για την Αλλαγή», Φίλιππας Φίλιος και ο Λεωνίδας Δουβανάς κατέθεσαν αίτηση στο δήμο για χορήγηση αντιγράφων όλων των μεταδημοτεύσεων και δικαιολογητικών, που έγιναν την προηγούμενη διετία, επικαλούμενοι πλήθος παράνομων μεταδημοτεύσεων που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα στοιχεία δεν χορηγήθηκαν από τη δημοτική αρχή με το αιτιολογικό ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα και ζητήθηκε με εισαγγελική παραγγελία να ανταποκριθεί ο δήμος, χωρίς να το πράξει και πάλι, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα των πολιτών.Η Περιφέρεια δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης με έγγραφο της (5-12-2006) προς τον δήμαρχο Ιωαννιτών, με την υπογραφή Γ. Γ. Π. Η τον καλούσε να προβεί άμεσα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 2690/1999 - Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, στις νόμιμες ενέργειες και να την ενημερώσει σχετικά, επισημαίνοντας ότι τυχόν άρνηση χορήγησης των εγγράφων πρέπει, κατά την παρ. 6 του ανωτέρω άρθρου 5 Ν. 2690/1999, να είναι έγγραφη και αιτιολογημένη. Δεν απάντησε ο δήμαρχος και επανήλθε η περιφέρεια με νέο έγγραφο στις 24 Ιανουαρίου 2007 με το οποίο, αφού υπενθύμισε το προηγούμενο έγγραφό της, ζήτησε επίσπευση της απάντησης, καθώς περαιτέρω καθυστέρηση κρίνεται αδικαιολόγητη.Στο ίδιο έγγραφο επισυνάφθηκε και το με αριθμ. πρωτ. 70661/28-12-2006 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης το οποίο αναφέρει ότι δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα τα στοιχεία των μεταδημοτεύσεων και οφείλουν οι δήμοι να τα διαθέσουν στους αιτούντες. Με το ίδιο αίτημα έφτασε ( τέλος Φεβρουαρίου) αναφορά στην Περιφέρεια και του Λ. Δουβανά και ζητήθηκε εκ νέου από το δήμαρχο να ανταποκριθεί. Τελικά στις 12 Απριλίου 2007 έφτασε στο γραφείο του Γ. Γ. Π. Η. έγγραφο του δημάρχου Ιωαννίνων, στο οποίο αναφέρονταν ότι οι κ.κ. Φίλιος και Δουβανάς ζήτησαν δικαστικά με αιτήσεις τους ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων να υποχρεωθεί ο Δήμος Ιωαννιτών σε επίδειξη των δικαιολογητικών και αποφάσεων μεταδημοτεύσεων της τελευταίας προ των δημοτικών εκλογών της 15-10-2006 διετίας, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα αιτούμενα έγγραφα ο μεν κ. Φίλιος στην διοικητική διαδικασία διαγραφής των παρανόμως κατ' αυτόν μεταδημοτευσάντων, καθώς και στην ποινική διαδικασία, που κινήθηκε ως εκ της ασκήσεως μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου για τις «παράνομες» μεταδημοτεύσεις, ο δε κ. Δουβανάς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων κατά τη συζήτηση της ένστασης του κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών της 15.10.2006. Επί των αιτήσεων αυτών εκδόθηκαν οι με αριθμό 3515/2006 και 391/2007 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Ουσιαστικά ο δήμαρχος δεν απάντησε σε αυτό που του ζητήθηκε.Για την μη απάντηση του δημάρχου ενημερώθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2007 η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από Πταισματοδίκη και έγγραφη κατάθεση από τον ΓΓΠΗ και σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε ο δήμαρχος, ο κ. Πανοζάχος είχε δηλώσει ότι δεν συνέτρεχε λόγος να κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία εναντίον του. Μετά όμως προέκυψε η... πίεση από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή.Στις 14 Ιανουαρίου 2008 ο κ. Ρακιντζής σε έγγραφο του προς τη Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας ανέφερε: «δεδομένου ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου του Δημάρχου Ιωαννιτών...». Ουσιαστικά ζητήθηκε από τον Γ. Γ. Π. Η. να ασκήσει τις κατά αρμοδιότητα ενέργειές του, ενημερώνοντας παράλληλα τον Γενικό Επιθεωρητή.Στις 29 Ιανουαρίου 2008 κλήθηκε σε απολογία ο δήμαρχος με έγγραφο του Γ. Γ. Π.Η.Αφού πέρασε η προθεσμία χωρίς να απαντήσει ο κ. Γκόντας στις 14 Μαρτίου 2008 ο κ. Πανοζάχος και ενώ έφτασε και νέο έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή, παρέπεμψε τον δήμαρχο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενημερώνοντας τον Γεν. Επιθεωρητή.Στις 28 Μαρτίου έφθασε στην Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, έγγραφο του Δημάρχου Ιωαννίνων , με το οποίο «απαντούσε» στην κλήση του σε απολογία και η απάντηση αυτή στάλθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 143 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ( Ν. 3463/2006).Σε δυο συνεδριάσεις, 27 Ιουνίου και 3 Ιουλίου του 2008 το Πειθαρχικό εξέτασε την υπόθεση (συγκροτούνταν από τρεις Πρωτοδίκες, εκπρόσωπο της Περιφέρειας και της ΤΕΔΚ) και η απόφαση του κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια στις 18 Σεπτεμβρίου. Άμεσα ανακοινώθηκε η επικύρωση της από τον ΓΓΠΗ και επιβλήθηκε αργία 20 ημερών στον κ. Γκόντα.Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος απέρριψε την ένσταση που κατέθεσε ο δήμαρχος, ο κ. Γκόντας προσέφυγε στο ΣτΕ και ακόμη εκκρεμεί η τύχη της ποινής των 20 ημερών αργίας.

Το κατηγορητήριο για τους 17 από τους 20

Επιγραμματικά και σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι 14 πολίτες κατηγορούνται, ότι εν γνώσει τους δήλωσαν ψευδή γεγονότα, αρνήθηκαν και απέκρυψαν τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 και κατέθεσαν αιτήσεις μεταδημότευσης στον Δήμο Ιωαννιτών, συνοδευόμενες και από αντίστοιχες υπεύθυνες δηλώσεις του αρθρ. 8 του Ν. 1599/1986, με τις οποίες βεβαίωναν ψευδώς ότι διαμένουν επί μία διετία στα Ιωάννινα. Η διετία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μεταδημότευση.Οι περιπτώσεις των 14 διαφέρουν, αφού οι μεταδημοτεύσαντες είναι 11 και οι δηλώσαντες ότι τους φιλοξενούν 3, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ότι μεταδημότευσαν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αυτή τον Ιούνιο του 2006 και οι 3, επειδή για τους παραπάνω δήλωσαν ψευδώς ότι διαμένουν στα σπίτια τους.Εντύπωση προκαλεί δυο από αυτούς ήταν μόνιμοι κάτοικοι Αγνάντων Άρτας, κάτι που όπως αναφέρεται γνώριζε υπάλληλος του δήμου αλλά πήρε από το ΚΕΠ της νομαρχίας και παρέλαβε πιστοποιητικά για τη μεταδημότευση τους, γνωρίζοντας ότι διαμένουν στα Άγναντα και άλλοι δύο χρησιμοποίησαν, εν γνώση του, το τηλέφωνο γνωστού φαρμακοποιού της πόλης, με αποτέλεσμα να κατηγορείται και ο ίδιος, όπως και ο υπάλληλος του δήμου.Πλην αυτών των 16, σοβαρές κατηγορίες αντιμετωπίζει και η Προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου για την οποία αναφέρεται ότι «την 9-6-2006, την 14-6-2006, την 15-6-2006 και την 19-6-2006, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος και έχοντας την ιδιότητα της υπαλλήλου, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας της με σκοπό να προσκομίσει σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει κάποιον άλλο. Με την ιδιότητα της Προϊσταμένης Δ/νης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, όπως αναφέρεται στο κλητήριο θέσπισμα, προέβη σε εγγραφή στα Δημοτολόγια του Δήμου Ιωαννιτών, εννέα εκ των κατηγορουμένων πολιτών, χωρίς προηγουμένως να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας και συνδρομής των προϋποθέσεων και βεβαιώσεων περί μόνιμης κατοικίας στα Ιωάννινα την τελευταία διετία, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο τη μεταδημότευση τους στον Δήμο Ιωαννιτών, προς όφελος της παράταξης του Νικολάου Γκόντα στις εκλογές.

Γνώριζε, αλλά υπέγραφε ο Βασίλης Κοσμάς
Ο αντιδήμαρχος τότε, δημοτικός σύμβουλος σήμερα, Βασίλειος Κοσμάς, την 9-6-2006, την 14-6-2006, την 15-6-2006 και την 19-6-2006, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν, εξακολούθηση του ιδίου - εγκλήματος και έχοντας την ιδιότητα υπαλλήλου, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσκομίσει σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει κάποιον άλλο. Ειδικότερα με την ιδιότητα του αρμόδιου Αντιδημάρχου, για την χορήγηση βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας, βάσει της με αριθμ. 1199/18-1-2006 απόφασης του Δημάρχου, δέχθηκε ως αποδεδειγμένη την διετή μόνιμη κατοικία στα Ιωάννινα των 11 πολιτών που ζήτησαν μεταδημότευση, στηριζόμενος μόνο στις υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες προσκόμισαν στον Δήμο, χωρίς προηγουμένως να παραλάβει οποιοδήποτε νόμιμο πιστοποιητικό που να αποδεικνύει την διετή μόνιμη κατοικία στα Ιωάννινα ως όφειλε, ενώ στη συνέχεια εξέδωσε, χορήγησε και υπέγραψε με την ανωτέρω ιδιότητά του τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας στα Ιωάννινα την τελευταία διετία των εννέα κατηγορουμένων πολιτών, αν και γνώριζε ότι το γεγονός αυτό ήταν ψευδές. Με την προπεριγραφόμενη συμπεριφορά του, παρέβη τα καθήκοντά του, πετυχαίνοντας τη μεταδημότευση των ανωτέρω στον Δήμο Ιωαννίνων, προς όφελος της παράταξης του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 και σε βάρος των υπολοίπων υποψήφιων δημοτικών παρατάξεων.

Βαρύ το κατηγορητήριο για τον Ν. Γκόντα

Ο δήμαρχος Νικόλαος Γκόντας, την 6-10-2006 και την 10-11-2006, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος και έχοντας την ιδιότητα υπαλλήλου, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσκομίσει σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει κάποιον άλλο. Ειδικότερα, με την ιδιότητα του Δημάρχου την 6-10-2006 αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα των καταλόγων των μεταδημοτεύσεων, καθώς και των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν, τα οποία ζητήθηκαν με την με αριθμ. πρωτοκ. 21994/6-10-2006 αίτηση προς τον Δήμο Ιωαννιτών που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» Φίλιππας Φίλιος, ως αρχηγός της παράταξης της μειοψηφίας και έχοντας έννομο συμφέρον κατά παράβαση του αρθρ. 5 του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), ενώ την 10-11-2006 αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα των καταλόγων των μεταδημοτεύσεων, καθώς και των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν μη ανταποκρινόμενος στην με αριθμ. πρωτοκ. 3010/10-11-2006 παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων προς τον Δήμαρχο Ιωαννιτών για χορήγηση των αιτούμενων εγγράφων κατ' εφαρμογή του αρθρ. 25 παρ. 4β Ν. 1756/1988 λόγω υφιστάμενου πρόδηλου έννομου συμφέροντος, ώστε να μην γίνει γνωστός ο μεγάλος αριθμός μεταδημοτεύσεων που έλαβαν χώρα στον Δήμο Ιωαννιτών τον Ιούνιο του 2006, προς όφελος της παράταξης του στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 και σε βάρος των υπολοίπων υποψήφιων δημοτικών παρατάξεων.Επίσης ο κ. Γκόντας κατηγορείται ότι με την ιδιότητα του Δημάρχου, με πειθώ φορτικότητα και συνεχείς παραινέσεις έπεισε τους 14κατηγορουμένους πολίτες να διαπράξουν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, καθώς επίσης και τον αντιδήμαρχο του και την Προϊσταμένη της υπηρεσίας να παρανομήσουν.

Για παράβαση καθήκοντος ο Δ. Πανοζάχος

Ο τότε ΓΓΠΗ Δημήτριος Πανοζάχος κατά το χρονικό διάστημα από την 28-12-2006 έως και την 31-5-2007, έχοντας την ιδιότητα υπαλλήλου, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσκομίσει σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει κάποιον άλλο. Ειδικότερα, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, αν και είχε λάβει γνώση του με αριθμ. πρωτοκ. 70661/28-12-2006 εγγράφου του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με το οποίο καλούνται οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών της Χώρας, να κινήσουν πειθαρχικά μέσα στα πλαίσια εποπτείας των ΟΤΑ α' βαθμού, όταν αυτοί αρνούνται να χορηγήσουν ή να επιτρέψουν την πρόσβαση των ενδιαφερομένων πολιτών σε στοιχεία που τηρούν οι ίδιοι, μεταξύ των οποίων και των μεταδημοτεύσεων, ο κατηγορούμενος απέφυγε να ενεργοποιήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά του Δημάρχου Ιωαννιτών, αν και είχαν καταγγελθεί παράνομες μεταδημοτεύσεις, παρά την από 14-3-2007 παραγγελία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου για διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου στο Δήμαρχο Ιωαννιτών και παρά το γεγονός ότι είχε καλέσει εγγράφως τον Δήμαρχο Ιωαννιτών τρεις τουλάχιστον φορές να προβεί άμεσα στη ικανοποίηση του αιτούντα Φίλιππα Φίλιου για πρόσβαση σε έγγραφα κατ' εφαρμογή του αρθρ. 5 του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τα καθήκοντά του υπέρ του Δημάρχου Ιωαννιτών και σε βάρος των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων και του συνόλου των δημοτών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ