Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Έλλειψη σχεδίου για την αναβάθμιση της Παιδείας καταγγέλλουν οι καθηγητές ΑΕΙ


Την έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου για τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα της βαθμίδας του Λυκείου, διαπιστώνουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου σε σημερινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) που αναφέρεται στις πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, για τις αλλαγές στα λύκεια.Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι το προωθούμενο «μοντέλο» είναι όχι μόνο χαμηλού κόστους, αλλά και «με μεγάλη μείωση των απαιτούμενων δαπανών». Και προσθέτουν: «Η επιστροφή στο μοντέλο των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών αλλαγών στα αναλυτικά προγράμματα και στο διδακτικό υλικό, θα οδηγήσει στη διαιώνιση της λειτουργίας του Λυκείου ως πεδίου εξεταστικού ανταγωνισμού και ως προθαλάμου εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με προφανή τη διόγκωση της παραπαιδείας. Παράλληλα, θετικές παράμετροι των προτάσεων αυτών, όπως ο καθορισμός συντελεστών στα εξεταζόμενα μαθήματα από τα ΑΕΙ, ή η ένταξη της επιστημονικής εργασίας στο Λύκειο, υπονομεύονται από την απουσία προσδιορισμού των κριτηρίων πρόσβασης στα ΑΕΙ η πρώτη, και από την έλλειψη σχεδιασμού επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις αλλαγές αυτές, η δεύτερη. Είναι προφανές ότι χωρίς την απαραίτητη επιμόρφωση με στόχο την αλλαγή των διδακτικών μεθοδολογιών και πρακτικών δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής της επιστημονικής εργασίας στο Λύκειο».Ιδιαίτερα σκληρό είναι το ύφος που χρησιμοποιούν οι πανεπιστημιακοί αναφερόμενοι στην «πολιτική του υπουργείου για το είδος του πολίτη που επιθυμεί να διαμορφώσει» . Αναφέρονται συγκεκριμένα στη «διατήρηση του μαθήματος των θρησκευτικών στο λύκειο και μάλιστα τόσες ώρες, όσες και το μάθημα της Ιστορίας, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται στα «υποχρεωτικά» η ενασχόληση των νέων με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Από ένα Λύκειο πολύπλευρης καλλιέργειας και σύγχρονων προσεγγίσεων για την επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό που ζητούμε ως επιστημονική κοινότητα, μεταβαίνουμε σ’ ένα Λύκειο δήθεν «εμβάθυνσης», αλλά ουσιαστικά αναπαραγωγής των ίδιων γνωστικών και μαθησιακών αποτελεσμάτων που διαπιστώνουμε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι τις τελευταίες δεκαετίες».

Νέο ρεκόρ για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης


Σε νέα επίπεδα - ρεκόρ διαμορφώνεται η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που βρίσκεται σήμερα στα 89,9 λεπτά το λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή έφθασε και στο ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ.Λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της περιόδου θέρμανσης, η τιμή του ντίζελ διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η μέση τιμή ανά νομό ξεκινά από 87 λεπτά (Δράμα) και φθάνει στα 95,4 (Κεφαλονιά) ενώ στις Κυκλάδες η μέγιστη τιμή είναι 1 ευρώ το λίτρο.Αντίστοιχα η αμόλυβδη βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το υψηλότερο επίπεδο, στο 1,678 ευρώ (είχε φθάσει το Μάρτιο και στο 1,68). Κρήτη, Επτάνησα και νησιά του Αιγαίου παραμένουν οι ακριβότερες περιοχές της χώρας με τιμές που κλιμακώνονται έως 1,87 ευρώ το λίτρο.

Ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. Άρτας εν’ όψει της Πασχαλινής περιόδου


Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, ενόψει της Πασχαλινής περιόδου και η οποία αφορούσε τον καλύτερο έλεγχο και την ομαλή λειτουργία της αγοράς, πραγματοποιήθηκε στις 4-4-2011, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Συγκεκριμένα και όπως ανακοινώνεται από την Π.Ε. Άρτας (Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη) στη σύσκεψη παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τους Συλλόγους των Κρεοπωλών, Αρτοποιών, το Σωματείο Βενζινοπωλών, το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας και τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, από τη Δ/νση Ανάπτυξης και τη Δ/νση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας καθώς επίσης και ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Βαγενάς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν θέματα λειτουργίας της αγοράς, που πλήττεται από την κρίση, το παραεμπόριο (λαθροσφαγή) και ζητήματα ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων. Οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη συμπαράσταση της Π.Ε. Άρτας για την αντιμετώπισή τους. Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διασφαλίσουν, μέσω των προβλεπόμενων ελέγχων που διενεργούν, την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς με ποιοτικά προϊόντα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ συγχρόνως έκανε έκκληση προς τους φορείς για συγκράτηση των τιμών και τόνισε ότι θα πρέπει με αίσθημα ευθύνης να προστατεύσουν την υγεία των καταναλωτών φροντίζοντας έτσι ώστε η τοπική αγορά να αποκτήσει τη δυναμική που της αξίζει. Τέλος, ο κ. Ψαθάς επισήμανε την ανάγκη της διαρκούς συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων και τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας θα εντείνει τις προσπάθειές της με επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους και συνεχείς ελέγχους για τη σωστή λειτουργία της αγοράς.

Η Περιφέρεια ... θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά

Για την πιλοτική άδεια του ΧΥΤΑ και τις αντιδράσεις...

Από μέρα σε μέρα η επιβλέπουσα αρχή του έργου, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα καταθέσει αίτημα στην Περιφέρεια Ηπείρου για την έκδοση της λεγόμενης «πιλοτικής άδειας», προκειμένου να αρχίσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.Την ίδια στιγμή, με αφορμή τις νέες αντιδράσεις κατά της λειτουργίας, καλείται η αυτοδιοίκηση και δη η Περιφέρεια να δώσει λύσεις και να αναλάβει δεσμεύσεις, προκειμένου να καμφθούν αυτές και λογικά η άδεια θα δοθεί μετά τις 15 Απριλίου, αφού συζητηθούν οι προσφυγές στο ΣτΕ.Σε διοικητικό επίπεδο η έκδοση της πιλοτικής άδειας είναι η τελευταία ενέργεια, αφού τεχνικά όλα είναι σχεδόν έτοιμα για να υποδεχθεί ο ΧΥΤΑ τα πρώτα απορρίμματα.Η μοναδική εκκρεμότητα που θα ρυθμιστεί σύντομα είναι η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, αφού οι κολώνες έχουν προ πολλού τοποθετηθεί.Απομένει μια υπογραφή από τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο οποίος έστω και με την παλιά σύνθεση έχει την αρμοδιότητα για την λειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι νεωτέρας.Η ασφαλτόστρωση των εσωτερικών δρόμων ολοκληρώθηκε, η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τον βιολογικό καθαρισμό επίσης και πλέον είναι θέμα αδειοδότησης και ...αντιδράσεων για το πότε θα φτάσει το πρώτο, μικρό αρχικά, απορριμματοφόρο στον ΧΥΤΑ.

Μετά το ΣτΕ η άδεια, εκ των πραγμάτων

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι να εκδικαστούν πρώτα, στις 15 Απριλίου, από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές κατά του έργου που εκκρεμούν σχεδόν μια πενταετία, κάτι που ζήτησαν τόσο ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και η επιτροπή αγώνα με τον συμβολικό αποκλεισμό που έκαναν στο δρόμο προς τον ΧΥΤΑ και μετά να δοθεί η άδεια. Υπέρ των αποφάσεων για το έργο παρεμβαίνει νομικά στο ΣτΕ η Περιφέρεια Ηπείρου, ως διάδοχος της Ν.Α που είχε χορηγήσει άδειες, ενώ το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζήτησε και έλαβε πλήρη στοιχεία για την κατασκευή του έργου και την ολοκλήρωση του.Άλλωστε θα χρειαστούν κάποιες μέρες μέχρι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις και συνολικά την ασφαλή λειτουργία του έργου, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να υπογράψει ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης την πιλοτική άδεια.

Ξεμπλοκάρει ο δρόμος, έτοιμος και ο βιολογικός
Σε ότι αφορά τον δρόμο πρόσβασης μήκους 2,2 χιλιομέτρων, αναμένεται να δοθεί λύση με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να προχωρήσει η δημοπράτηση του, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι στη μελέτη συμπεριλήφθηκε μικρό τμήμα αναδασωτέας έκτασης, δηλαδή 2 μέτρα ένθεν και ένθεν και χρειάστηκε τροποποίηση προκειμένου να εγκριθεί. Αυτή έγινε και δεν τίθεται άλλο εμπόδιο για να εγκριθεί.Ως προς τις αιτιάσεις όσων μιλούν για μη ετοιμότητα του βιολογικού, από όσα πληροφορηθήκαμε από την επιβλέπουσα αρχή, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Ο βιολογικός θα χρειαστεί να τεθεί σε λειτουργία όταν πέσει ικανή ποσότητα σκουπιδιών και προκύψουν υγρά απόβλητα για επεξεργασία, τα οποία δεν θα καταλήγουν στο ρέμα, αλλά θα ανακυκλώνονται στο ΧΥΤΑ, είτε για άρδευση το καλοκαίρι, είτε στο κύτταρο του.Για τα περί προβλημάτων κατολισθήσεων εξαιτίας του ΧΥΤΑ με το πρόβλημα που εμφανίστηκε στους Μουζακαίους, δεν προκύπτει καμιά τέτοια σύνδεση.Τεχνικά το έργο είναι άρτιο, η επίβλεψη είναι αυστηρή για την τήρηση όλων των προβλεπομένων και είναι άλλο ζήτημα η πολιτική διάσταση κι αν η χωροθέτηση είναι σωστή ή όχι.

Πολιτικό και όχι τεχνικό το ζήτημα

Στο πολιτικό μέρος της υπόθεσης, με την επισήμανση ότι έιναι άλλο να διαφωνεί κανείς με την χωροθέτηση και πως έγινε κι άλλο να η κατασκευή είναι η προβλεπόμενη, η αντίδραση που εκδηλώθηκε εκ νέου από το νέο δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τους κατοίκους, την περασμένη εβδομάδα πέρα από το αίτημα να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ, είχε σαν στόχο να αναληφθεί και από την σημερινή ηγεσία της αυτοδιοίκησης και ξανά την κυβέρνηση η δέσμευση ότι δεν θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ το Ελληνικό, που θα λειτουργήσει για μια τριετία, λόγω και των πιέσεων και αντιδράσεων για τη εξαίρεση του, από άλλους δήμους που οι ΧΥΤΑ θα γίνουν ΧΥΤΥ.

Η Περιφέρεια έχει το λόγο...

Και τούτο γιατί χωροθετείται ουσιαστικά μόνο εργοστάσιο επεξεργασίας και όχι και ο ΧΥΤΥ μαζί, απλά υπάρχει πρόβλεψη χώρου για το μέλλον.Επομένως η αυτοδιοίκηση πλέον, δηλαδή πρωτίστως η Περιφέρεια, αλλά και οι δήμοι της Ηπείρου, έχει το λόγο και για το πώς θα επιβεβαιωθεί η δέσμευση για να πάψουν οι αντιδράσεις. Είναι θέμα που ίσως δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, όταν ο Περιφερειάρχης έχει δηλώσει παλιότερα ότι κακώς εξαιρέθηκε το Ελληνικό από τους ΧΥΤΥ, για να «ισορροπήσει» και μεταξύ αντιδράσεων από τους ΟΤΑ των περιοχών που οι ΧΥΤΑ (Βλαχέρνας και Καρβουναρίου) θα γίνουν ΧΥΤΥ και ακόμη και από ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων για άλλους λόγους. Το Περιφερειακό Συμβούλιο με τη συμμετοχή και των δήμων θα μπορούσε να δώσει λύση, λογικά αφού περάσει η 15η Απριλίου και δεν δοθεί κάποια νέα αναβολή στο ΣτΕ. Σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική παρέμβαση αφού οι μετέχοντες είτε δεν επανεξελέγησαν, είτε δεν έχουν το ρόλο που είχαν στους δήμους.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τι συμβαίνει στον Παιδικό Σταθμό Βουλοπλαγιάς;


Παράπονα κάνει μητέρα παιδιού από τη Βουνοπλαγιά, η οποία διαμαρτύρεται για την ποιότητα του φαγητού που παρασκευάζεται στον Παιδικό Σταθμό. Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Από μωρό η κόρη μου τρώει τα πάντα και όταν είναι σπίτι θα φάει τα φρούτα της, τις κρέμες της και το αυγό της. Όμως στον παιδικό σταθμό εδώ και σχεδόν ένα μήνα που άλλαξαν μαγείρισσα δεν τρώει τίποτα. Μάλιστα έχει αρχίσει να με ζητάει κλαίγοντας την ώρα του φαγητού γιατί πεινάει και όταν πάω να την πάρω μετά το φαγητό ενώ όλα τα παιδιάκια παίζουνε η κόρη μου είναι αγκαλιά με τη δασκάλα και με περιμένει νηστική".Σε άλλο σημείο της καταγγελίας της, καταφέρεται κατά της δημοτικής αρχής Ζίτσας, αναφέρει λεπτομέρειες πρόσληψης και αναφέρεται ονομαστικά σε πρόσωπα που εμπλέκονται με την υπόθεση αλλαγής μαγείρισσας στο συγκεκριμένο Παιδικό Σταθμό. Δεν υιοθετούμε, γι' αυτό και δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες ονοματολογίας που έχουν να κάνουν με πρόσωπα και αναφορές για σύννομες ή για μη σύννομες προσλήψεις. Πάντως καλό θα είναι οι αρμόδιοι στο δημο να δούνε το θέμα και να το εξετάσουν σε όλες του τις πτυχές, εκτός κι αν ακόμη στο δημαρχείο ασχολούνται με τις πρόσφατες σφοδρές βολές του Σάκη Βλέτσα.

Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότη»

Συνολικά 14, οι μισοί δικηγόροι και κάποιες ...εκπλήξεις

Με μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω και των υποψηφιοτήτων και της πλειοψηφίας των 2/3, αναμένεται η επιλογή από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», στα πλαίσια του «Καλλικράτη» και το σχετικό άρθρο 77 του νόμου 3852/2010.Χθες το βράδυ ενημερώθηκε το Σώμα (δηλαδή οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας) για την διαδικασία επιλογής η οποία θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση.Πολλές είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους για τη θέση, 14 τον αριθμό, αφού αποσύρθηκε μια υποψηφιότητα στις αρχές Μαρτίου.Η επιλογή επρόκειτο να γίνει στην συνεδρίαση της 28ηςεβρουαρίου η οποία αναβλήθηκε λόγω της κατάληψης του δημαρχείου.Οι 14 διεκδικητές, εκ των οποίων οι μισοί δικηγόροι, της θέσης είναι: Ελένη Κρικώνη, δικηγόρος, Χριστόφορος Τσάγκας, δικηγόρος, Αθανάσιος Πατσούρας, πρώην Γ.Γ του δήμου Ιωαννιτών, πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Ηπείρου, Θεόδωρος Καρακίτσιος, δικηγόρος, Σπύρος Πεταλάς, πρώην Περιφερειάρχης ΟΤΕ Ηπείρου-Κέρκυρας, Αργύρης Μάντζιος, πρώην δήμαρχος Παμβώτιδας, πρώην αντινομάρχης και πρώην πρόεδρος ΤΕΔΚ, Γεώργιος Σπύρου, Ιατρικός επισκέπτης, πρώην αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κρανάς, πρώην δήμαρχος Παμβώτιδας, Διοικητής Εθνικού Σταδίου, Χαρίλαος Λεοντάρης, εκπαιδευτικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος, Αναστάσιος Βασιλείου, εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος τέως κοινότητας Καλοχωρίου, Πηνελόπη Μαρνέλη, δικηγόρος, Μάριος Τσαμπαλάς, δικηγόρος, Στέφανος Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός-γυμναστής και Χριστίνα Θεμελή, δικηγόρος.Αίτηση είχε καταθέσει και η δικηγόρος Σοφία Βαρτζιώτη, αλλά στις 8 Μαρτίου απέσυρε την υποψηφιότητα.Αίσθηση προκαλούν οι υποψηφιότητες των κ.κ Γιώργου Κρανά και Χάρη Λεοντάρη, λόγω και της αντιπαράθεσης που υπάρχει με το δήμαρχο, ωστόσο η επιλογή του «Συμπαραστάτη» που απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία, θα κριθεί κυρίως από τη στάση των παρατάξεων της μειοψηφίας και τίποτε δεν αποκλείεται ως προς το πρόσωπο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Δράσεων στην Κόνιτσα


Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ε.Β.Α.), σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κόνιτσας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τα σχολεία της Κόνιτσας, πραγματοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιούνται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, στην Κόνιτσα.Πρόκειται για δύο προγράμματα με τίτλο: «Με τους περιοδεύοντες ζωγράφους στην Ήπειρο» και «Στον κόσμο των βυζαντινών χειρογράφων».Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας από τις Υπεύθυνες των εκπ/κών προγραμμάτων του Βυζαντινού Μουσείου και ακολουθεί ξενάγηση στο κτίριο της μόνιμης Φωτογραφικής Έκθεσης των Μνημείων της Κόνιτσας (παλιό μουσουλμανικό σχολείο).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
α/α Σχολείο Ημερομηνία Αρ. Μαθητών Ώρα
1. 2ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας 6-4-2011 30 9.30
2. Γυμνάσιο Κόνιτσας 4-5-2011 40 11.00
3. 1ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας 10-5-2011 25 9.30
4. 3ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας 18-5-2011 30 9.30

Οι Ηπειρώτες της Καστοριάς αναβιώνουν το ''Καγκελάρι''


Ο δραστήριος Σύλλογος Ηπειρωτών Καστοριάς και ο Δήμος Άργους Ορεστικού θα διοργανώσουν την Παρασκευή 8 Απριλίου και ώρα 9.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού τον παραδοσιακό χορό «Το Καγκελάρι» το οποίο θ' αναβιώσουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αμμοτόπου, Πραμαντιωτών, Παπαδατών, Πλατανούσας και Χουλιαράδων.Συμμετέχουν επίσης και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Άρτας, που θα παρουσιάσουν δρώμενα.Ώρα προσέλευσης 20.30. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Πλήρης στασιμότητα στα δημόσια έργα


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Σταύρος Καλογιάννης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία μείωση του συμβατικού αντικειμένου, για κανένα από τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.Σχετικά με την πλήρη στασιμότητα στα δημόσια έργα και μετά την διακοπή των εργασιών σε έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης σημειώνουμε ότι:Οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης έχουν πέσει σε τέλμα: τα έργα δεν προχωρούν, οι ανάδοχοι έχουν διακόψει τις εργασίες, τα εργοτάξια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται και ο τεχνικός κόσμος οδηγείται στην ανεργία.Το Υπουργείο Υποδομών δείχνει μία πρωτοφανή απραξία. Αρκείται μόνο σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού ότι για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία! Λησμονεί ότι πέρασαν ήδη δεκαοκτώ (18) μήνες από τις εκλογές και το Υπουργείο δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό στον τομέα των έργων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, πλέον, οι ουσιαστικές συζητήσεις για την εφαρμογή των συμβάσεων έχουν περάσει στο Υπουργείο Οικονομικών.Οι συμβάσεις παραχώρησης που υπογράφηκαν το 2007 και κυρώθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με τη θετική ψήφο και του ΠΑΣΟΚ, είναι εξαιρετικά επωφελείς για το Ελληνικό Δημόσιο διότι:
- Έχουν φθηνό κόστος κατασκευής.
- Είναι φθηνό το κόστος δανεισμού.
- Δεν υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων.
Ενώ θα έπρεπε η Κυβέρνηση να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στα έργα αυτά, που αποτελούν τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στη χώρα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, τα έχει κυριολεκτικά εγκαταλείψει.Επειδή δε τις τελευταίες ημέρες συζητούνται πολλά σε ενδο - κυβερνητικό επίπεδο για ενδεχόμενη αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης με περικοπές αντικειμένου, ιδίως της Ιόνιας οδού, της Ολυμπίας οδού και του άξονα Ε-65, ξεκαθαρίζουμε ότι: Δεν πρόκειται να συζητήσουμε, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία μείωση του συμβατικού αντικειμένου, για κανένα έργο παραχώρησης.Το Υπουργείο Υποδομών οφείλει επιτέλους να δράσει. Ας μην αφήνει άλλο την κατάσταση να λιμνάζει».

Δεν...κρατιέται με τίποτε ο ανάδοχος στο Β΄ κλειστό

Επιμένει στη διάλυση της σύμβασης, με ένταση που κατέθεσε

Αποφασισμένος να αποχωρήσει από το έργο του Β΄ κλειστού γυμναστηρίου Ιωαννίνων φέρεται ο ανάδοχος, έχοντας καταθέσει ένσταση επί της αρνητικής απόφασης της αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου στο αίτημα του για διάλυση της σύμβασης.Η ένσταση θα εξεταστεί εντός των επομένων ημερών και αναμένεται να απορριφθεί, ωστόσο ο ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να επιμείνει και να ζητήσει να αποχωρήσει, εισπράττοντας μάλιστα και τον πρώτο λογαριασμό που του οφείλεται και ανέρχεται σε 380.000 ευρώ.Η διαδικασία απεμπλοκής του από το έργο δεν είναι απλή και σύντομη, όμως από την έως τώρα στάση του ο ανάδοχος έχει δείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει να κατασκευάσει το έργο, προφανώς, γνωρίζοντας ότι η χρηματοδότηση του από εθνικούς πόρους θα είναι με το...σταγονόμετρο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στο οικόπεδο στο παλιό γήπεδο του Βοτανικού, δυστυχώς δεν θα στηθεί εργοτάξιο...Στην περίπτωση που τελικά διαλυθεί η σύμβαση, το έργο μπαίνει σε νέες περιπέτειες για να επαναδημοπρατηθεί και αυτό εφόσον θα διατίθεται ακόμη η πίστωση. Θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν περίπου 8 εκ. ευρώ και με την έκπτωση που είχε δοθεί θα χρειάζονταν κοντά στα 5 εκ. ευρώ για να κατασκευαστεί το νέο κλειστό που τόση ανάγκη έχει η πόλη και ευρύτερα το λεκανοπέδιο.

Μόλις 800.000 ευρώ η πρώτη πίστωση...

Η οικονομική κρίση με την μεγάλη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι η αιτία για τους μειωμένους εθνικούς πόρους και σε αθλητικές υποδομές. Το έργο έχει ανάδοχο εδώ και 20 μήνες, όμως δεν προσήλθε ποτέ να εισπράξει τον πρώτο λογαριασμό που αφορούσε την μελέτη εφαρμογής και την οικοδομική άδεια που εξέδωσε.Η πίστωση που διατέθηκε από την σχετική ΣΑΕ 016 που αφορά αθλητικά έργα, (μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων της ΓΓΑ), για το 2010 και ουσιαστικά για ένα χρόνο μέχρι τα τέλη του 2011 ήταν μόλις 800.000 ευρώ και από αυτό το ποσό στάλθηκαν στην τότε νομαρχία 200.000 ευρώ, ποσό που δεν κάλυπτε καν τον πρώτο λογαριασμό που εκκρεμούσε. Με 180.000 ευρώ που θα διέθετε η πρώην Ν.Α καλούνταν ο ανάδοχος να πληρωθεί και να ξεκινήσει το έργο, όμως εις μάτην... Με τους ρυθμούς χρηματοδότησης που διαμορφώθηκαν και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποπληρωθεί το έργο.

Από τον Ιούνιο του 2009 με ανάδοχο

Η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (και ως διάδοχη κατάσταση η Περιφέρεια) έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τη ΓΓΑ και το δήμο Ιωαννιτών (μετέχει με το οικόπεδο που παραχώρησε, το παλιό γήπεδο Βοτανικού).Ο έργο... έρχεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ήταν στην ίδια προγραμματική σύμβαση με το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ανατολής, είχε δημοπρατηθεί μια φορά και ποτέ δεν υπογράφηκε σύμβαση και μόλις το 2008 υπήρξε θετική κατάληξη, αφού νωρίτερα ...κινδύνευσε να πάει και για ΣΔΙΤ.Τον Ιούνιο του 2009 από την αρμόδια επιτροπή της τότε Ν.Α η οποία διενήργησε το διαγωνισμό και μετείχαν 17 εργοληπτικές εταιρείες, έγινε η ανάδειξη του αναδόχου.Ο προϋπολογισμός ήταν 8 εκ. ευρώ, με τον τίτλο του έργου «Πανηπειρωτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων». Ανάδοχος αναδείχθηκε η «ΣΧΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ & EΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», προσφέροντας μεγάλη έκπτωση (άνω του 40%) και υπογράφτηκε η σύμβαση η οποία τώρα πάει για διάλυση...Το Β΄ κλειστό γυμναστήριο θα είναι, αν ποτέ γίνει, 2.700 θέσεων με δυνατότητα αύξησης σε 3.000 θέσεις και θα περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ, χαντ-μπολ, βόλεϊ, τένις κ.λπ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Φτωχός συγγενής η περιφερειακή ενότητα της Πρέβεζας»


Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της 31.3.2011 έγινε ξεκάθαρος ο τρόπος που αυτός συντάχθηκε. Ένας προϋπολογισμός, αταίριαστη συρραφή των επί μέρους προϋπολογισμών των τεσσάρων Περιφερειακών ενοτήτων, χωρίς κοινή και ενιαία λογική, αφού ο ίδιος ο Περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες μιλούσαν μόνο με το υπουργείο προσπαθώντας να πάρουν κατευθύνσεις για τη σύνταξή του.Ένας προϋπολογισμός που δεν μπορεί να αποτυπώσει την αναπτυξιακή δυναμική που η νέα Περιφερειακή διοίκηση επιθυμεί να προωθήσει για την Ήπειρο, αφού δεν έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας. Εκτός αν τις γνωρίζει ο Περιφερειάρχης αλλά τις κρύβει από το Περιφερειακό Συμβούλιο.Η μετάθεση της προγραμματικής διαδικασίας για το Σεπτέμβριο αναιρεί το σημαντικότερο ρόλο του αιρετού οργάνου του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός. Όπως πάμε αν κάποτε δρομολογηθεί και ολοκληρωθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός τότε δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι πόροι για να τον υπηρετήσουν. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας θα έχει εξαντληθεί, το ΠΕΠ και τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα έχουν πλέον καλύψει με τις εντάξεις έργων το σύνολο σχεδόν των πόρων τους και θα μας μείνουν οι προθέσεις.Η Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας στον εγκεκριμένο πλέον προϋπολογισμό της Περιφέρειας εμφανίζεται ως “ο φτωχός συγγενής”. Φαίνεται να έχει να διαχειριστεί τους λιγότερους αναλογικά πόρους από όλες τις άλλες ενότητες ακόμη και από την ΠΕ Θεσπρωτίας κάτι που δεν δικαιολογείται με βάση το μέγεθος και τον πληθυσμό των δύο ενοτήτων. Και επειδή μια στοχευμένη αναπτυξιακή στρατηγική σε επίπεδο Περιφέρειας θα μπορούσε να καταλήγει αιτιολογημένα σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα και αυτό να είναι αποδεκτό, στην προκειμένη περίπτωση το «επίτευγμα» αυτό ήταν καθαρά το αποτέλεσμα της προχειρότητας της όλης διαδικασίας.Η κορυφαία στιγμή του Περιφερειακού Συμβουλίου, η σύνταξη του προϋπολογισμού, υποβαθμίσθηκε σε απαράδεκτο βαθμό. Και μάλιστα ο ψηφισμένος προϋπολογισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο κατανομής πιστώσεων αφού αν ακολουθηθεί παραδείγματος χάριν για το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ θα οδηγήσει σε αδικίες μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων, με ριγμένη πάντα την Πρέβεζα.Εντύπωση κάνουν οι εκ των υστέρων δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου για το αναπτυξιακό σκέλος του προϋπολογισμού, που δημοσιεύθηκαν με καθυστέρηση. Δεν κατατέθηκαν με την εισήγηση του προϋπολογισμού, δεν αναπτύχθηκαν έστω στη συνεδρίαση και κατατίθενται με δήλωση στον τοπικό τύπο. Δίνουν την εντύπωση ότι εκ των υστέρων και μετά τις σχετικές παρεμβάσεις μας, προσπάθησε να καλύψει την προφανή έλλειψη στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος στη σχετική συνεδρίαση.Έστω και αργά θεωρούμε ότι και αυτό είναι κάτι. Αφού συγκροτημένα από την Περιφερειακή διοίκηση δεν ακούσαμε κάτι, η δημοσιοποίηση των απόψεων του αντιπεριφερειάρχη μας χαροποιεί. Προτείνουμε όμως να κατατεθεί στα όργανα της Περιφέρειας ώστε να υπάρξει γόνιμη επεξεργασία της. Παρόλα αυτά έστω και μέσω ανακοινώσεων θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας.Περιβάλλον, τοπικά αγροτικά προϊόντα, πολιτισμός και τουρισμός είναι τα δυνατά «χαρτιά» της ενότητας της Πρέβεζας. Ο συνδυασμός των κλάδων που θα μεγιστοποιήσουν το αναπτυξιακό αποτέλεσμα οφείλει να είναι η βασική μας επιδίωξη. Οφείλουμε να «χτίσουμε» πάνω στο πολιτιστικό μας απόθεμα, να αναδείξουμε το σπάνιο περιβάλλον της περιοχής, αφού το προασπίσουμε από την υποβάθμιση και προπαντός οφείλουμε να δώσουμε ταυτότητα και αξία στα προϊόντα μας. Να τα συνδέσουμε με την περιοχή, να τα συνδέσουμε με την τουριστική δραστηριότητα.Δεν είναι κενή περιεχομένου η πρόταση για το «καλάθι των Ηπειρωτικών προϊόντων και υπηρεσιών», που έχουμε επανειλημμένα προτείνει. Δεν απαιτεί μεγάλες δαπάνες και επενδύσεις. Απαιτεί οργάνωση και φροντίδα. Και στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία αυτό είναι που οφείλουμε να προσφέρουμε. Να αναδείξουμε την αυθεντικότητα των προϊόντων μας, την αυθεντικότητα του περιβάλλοντός μας και να στηρίξουμε την οικονομία με στυλοβάτες την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.Η συνεργασία των τοπικών φορέων για την προώθηση της απασχόλησης είναι μια ακόμη πρόκληση στη σημερινή περίοδο που η ανεργία καλπάζει. Μια πρόκληση που μπορεί να στηριχθεί με πόρους, που όμως δεν πρόκειται να μας χαριστούν αν δεν αναπτύξουμε πρωτοβουλίες. Ο σχεδιασμός Τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης, ταυτόχρονα με την προώθηση μορφών οργάνωσης της κοινωνικής οικονομίας είναι πρωτοβουλίες που η Περιφέρεια πρέπει να πάρει και μάλιστα χωρίς χάσιμο χρόνου. Αν η Περιφερειακή διοίκηση θελήσει τη συμβολή μας σ’ αυτό είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε.Όμως θέλουμε να βλέπουμε πρωτοβουλίες που να έχουν αποτέλεσμα. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για τον τουρισμό σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη ακούστηκε ότι δεν υπήρξε κεντρική τοποθέτηση από την περιφέρεια στις συναντήσεις για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι απόψεις των εμπλεκόμενων. Αν αυτό δεν ήταν πρόσχημα για να καλυφθεί η αδυναμία του, περιμένουμε σε σύντομο χρόνο τη σύνθεση των απόψεων και την παρουσίαση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για τον τουρισμό στην Ήπειρο.Είναι απαράδεκτο να συνεχίσουμε να μετέχουμε σε εκθέσεις του εξωτερικού με υλικό από τις καταργημένες νομαρχίες και τους παλιούς δήμους. Ζητάμε άμεσα να παρουσιαστεί η αξιολόγηση της πρόσφατης συμμετοχής της Περιφέρειας στην έκθεση στο Λονδίνο. Δεν μας περισσεύουν πόροι για σπατάλη. Ο αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε για την αξιολόγηση αυτή αλλά και όλων των αντίστοιχων συμμετοχών σε εκθέσεις δημοσίως.Περιμένουμε…
Κώστας Αρβανίτης Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Πρέβεζας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Πολωνία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, στα πλαίσια των δράσεών του για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Πολωνία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Comenius. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011, στις εγκαταστάσεις του, στη Μαθητική Εστία Κόνιτσας.Το πρόγραμμα Comenius, που βοηθά τα σχολεία να αναπτύξουν συνεργασίες και να ανταλλάξουν εμπειρίες, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Λύκειο Κατσικάς σε συνεργασία με σχολεία της Ευρωπαϊκής ένωσης (Πολωνία, Ισπανία & Ιταλία).Κατά την επίσκεψη, μαθητές και εκπαιδευτικοί αρχικά ενημερώθηκαν για τις δράσεις του ΚΠΕ Κόνιτσας, για το φυσικό και το πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής.Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με αντικείμενο: «Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου–Αώου».Το πρόγραμμα με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Κόνιτσας περιελάμβανε εργασίες στο χώρο του ΚΠΕ και στο πεδίο. Προηγήθηκε ενημέρωση με προβολή σχετικού με το θέμα εκπαιδευτικού υλικού και παρουσίαση των ταμπλό της μόνιμης έκθεσης του Κέντρου.Κατά τη μετάβαση στο πεδίο με το λεωφορείο, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την πόλη και τον κάμπο της Κόνιτσας, την κοιλάδα του Αώου, τις ζώνες βλάστησης και το γύρω ανάγλυφο.Στο πεδίο, στη γέφυρα Κλειδωνιάς επί του Βοϊδομάτη ποταμού, που βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου, το πρόγραμμα περιελάμβανε: παρατήρηση του χώρου ως συνόλου, μελέτη των πινακίδων με τα μέτρα προστασίας του Δρυμού, ενημέρωση για το τοξωτό πέτρινο γεφύρι και το αρδευτικό έργο, περιβαλλοντική διαδρομή εντός του πυρήνα, έλεγχο της ποιότητας των νερών του Βοϊδομάτη, καταγραφή της βιοποικιλότητας, περιβαλλοντικά παιχνίδια και εργασίες ομάδων. Στο πρόγραμμα αξιοποιήθηκαν υλικά και όργανα μελέτης πεδίου, όπως θερμόμετρα, βαλιτσάκια με χρήση αντιδραστηρίων για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, ΡΗάμετρα, μετροταινίες, μεγεθυντικοί φακοί, κλείδες, πυξίδα και κιάλια.Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αφουγκραστούν τους ήχους και τις μυρωδιές της άγριας φύσης, να χαρούν τα χρώματα, τις παραξενιές, τα μυστήριά της, τα φυτά της, που κάποια από αυτά αξιοποιήθηκαν από τους Βικογιατρούς, να αναζητήσουν ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας από το παρελθόν (βραχοσκεπές των προϊστορικών ανθρώπων) ως και σήμερα, να εξερευνήσουν, να παρατηρήσουν, να κάνουν μετρήσεις, να συγκρίνουν, να αθληθούν, να εκφραστούν και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα για την προστασία της φύσης από τις επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες.Οι μαθητές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί εκφράστηκαν θετικά για τις εμπειρίες που αποκόμισαν, ανέφεραν ότι δεν έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο στη χώρα τους και χαρακτήρισαν το θεσμό των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα ως πρωτοποριακό.

Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης


Την συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη, (άρθρο 76 του νόμου 3852/2010) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην εν λόγω επιτροπή προβλέπεται ο ορισμός επιπλέον μελών, μετά από κλήρωση, δημοτών εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.Για τον ορισμό των μελών αυτών καλούνται όσοι δημότες ενδιαφέρονται, να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Γραφείου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι την Παρασκευή 8.4.2011 (ώρα 14.00). Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ds@ioannina.gr. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα 8.4.2011 (ώρα 14.30), στο Γραφείο του Δημάρχου, ενώπιον του Δημάρχου, του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.Τηλέφωνα επικοινωνίας 26510 76093, 26510 61112-113

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για τους εργαζόμενους στον «ΚΑΡΙΠΙΔΗ»


Τον Περιφερειάρχη επισκέφτηκαν σήμερα εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» και του έθεσαν το ζήτημα της καθυστέρησης καταβολής των μισθών τους, γεγονός που τους έχει ωθήσει σε επίσχεση εργασίας. Ο Περιφερειάρχης με έγγραφό του, ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει προκληθεί την Υπουργό Εργασίας, μεταφέροντας παράλληλα το αίτημα των εργαζομένων για χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος.

ΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ


Δυστυχώς για μερικούς, είμαστε ακόμα πάρα ΠΟΛΛΟΙ.Eρασιτέχνης είναι αυτός που ασχολείται με κάτι από ευχαρίστηση, όχι επαγγελματικά ή με σκοπό το κέρδος.Τα στοιχεία που θα σας παραθέσω αφορούν την ποδοσφαιρική περίοδο 2010-2011 και έχουν απόκλιση συν πλην 5 τοις εκατό.
ΟΜΑΔΕΣ
α) Περιφερειακό (Δ Κατηγορία) 1
β) Ομάδα Νέων ΠΑΣ Γιάννινα 1
γ) Πρωτάθλημα ΕΠΣΗΠ 81
δ) Ακαδημίες (παιδικό) 18
ΣΥΝΟΛΟ 101 ομάδες
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει:
1) Οι 101 ομάδες απασχολούν κατά μέσο όρο 20 ποδοσφαιριστές άρα 101Χ20- 2020 παίκτες
2) Υπάρχουν 83 διοικητικά συμβούλια και εάν ο μέσος όρος των συμβούλων είναι 10 τότε έχουμε 83Χ10-830 συμβούλους.
3) Στις 101 ομάδες φυσιολογικά απασχολούνται και 101 προπονητές
4) Σύμφωνα με τον αριθμό των ομάδων κάθε αγωνιστική γίνονται 50 αγώνες τους οποίους παρακολουθούν κατά μέσο όρο 50 φίλαθλοι, άρα έχουμε 50Χ50=2.500 θεατές.
Συμπέρασμα:
2020 ποδοσφαιριστές
830 σύμβουλοι
101 προπονητές
2500 θεατές
Σύνολο απασχολούμενων 5.451
Εάν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε τους παράγοντες της ΕΠΣΗΠ, τους διαιτητές, τους δημοσιογράφους και τα παιδιά των διάφορων άλλων ακαδημιών, τότε ο αριθμός πλησιάζει περίπου στις 6.000.Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαντάζει εξωπραγματικός, αλλά όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί είναι πραγματικός και πολύ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ από το μέσο όρο όσων παρακολουθούν τους αγώνες των δύο επαγγελματικών ομάδων της πόλης μας.

Υ.Γ. 1 Το σημερινό μου σχόλιο αφιερώνεται σε όλους αυτούς που εκτός του χρόνου που διαθέτουν για να λειτουργήσουν τις ομάδες τους, αιμορραγούν και οικονομικά παρά τις δυσκολίες (οικονομικές) και αυτό διότι η λειτουργία μιας ομάδας που συμμετέχει στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα υπολογίζεται ότι στοιχίζει περίπου 7.000-10.000 ευρώ ετησίως.Σε αυτούς τους παράγοντες αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ.

Υ.Γ. 2 Θα παραφράσω αυτό που είπε ο Στρος Καν στη βουλή των Ελλήνων «Κουράγιο Έλληνες» και θα το μετατρέψω σε «Κουράγιο Παράγοντες».Από δω και πέρα να ξέρετε ότι θα είστε μόνοι σας, μην περιμένετε την παραμικρή βοήθεια από κανέναν, γιατί όπως λένε και κορυφαίοι υπουργοί, δεν ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Αντιπροσωπεία του Σωματείου ταξί στον Περιφερειάρχη


Αντιπροσωπεία του Σωματείου ταξί και αγοραίων νομού Ιωαννίνων, επισκέφτηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, στον οποίο και επέδωσε ψήφισμα σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλών για τη μεταφορά των μαθητών. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των ιδιοκτητών ταξί και αγοραίων, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της εξόφλησης των οφειλών έχει τεθεί κατ΄ επανάληψη, από όλους τους Περιφερειάρχες, στους αρμόδιους υπουργούς. «Είμαστε σε αναμονή των τελικών αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών. Πιστεύω ότι θα δοθεί η καλύτερη λύση. Το δίκαιο και σωστό είναι ότι όσοι έχουν αναλάβει το έργο με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, να εξοφληθούν στο ακέραιο, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει και ειδικά για το Νομό Ιωαννίνων έχουν εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο», τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ο οποίος, όπως διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την άσκηση κάθε δυνατής πίεσης για την εξόφληση των δεδουλευμένων.Να σημειωθεί ότι τα ταξί διεκδικούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους στο 100% του συνόλου του έργου μέχρι το τέλος του 2010 και χρονική δέσμευση αποπληρωμής για το εξάμηνο της νέας σύμβασης του 2011.

Μουσική βραδιά με τον βάρδο-ποιητή-παραμυθά David Smith στο Πνευματικό Κέντρο


Με τραγούδια της φύσης, των μύθων και της μαγείας θα μας ταξιδέψει ο βάρδος David Smith, από την Κορνουάλη, την Κυριακή 10 Απριλίου, ώρα 9.30 μ.μ., στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας». Τη μουσική βραδιά διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο, με τη συμμετοχή του νεανικού συγκροτήματος της πόλης μας, Green Grass -Hoppers.Ο David Smith, με καλλιτεχνικό όνομα Damh the Bard, είναι ένας σύγχρονος βάρδος του οποίου η πνευματικότητα και η αγάπη για τη λαïκή παράδοση εκφράζονται μέσα από τη μουσική των ιστοριών και της ποίησής του. Αντλώντας στοιχεία από τις παραδόσεις των βάρδων, δημιουργεί με πολύ χιούμορ, μια παραμυθένια και ειρηνική ατμόσφαιρα, με ύμνους που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Ο Damh είναι ένας μουσικός αφηγητής, που δουλεύει μέσα στον κόσμο του μύθου, εκεί όπου οι νεράιδες χορεύουν την παραμονή του μεσοκαλοκαιριού, εκεί όπου τα δέντρα μιλούν, εκεί όπου οι λόφοι σε μεταφέρουν στο βασίλειο του Αρθούρου. Εκεί όπου η θεά καλπάζει με το άλογό της, οδηγώντας μας στη μαγεία, εκεί όπου ο θεός Κερνούνος μας καλεί από τις σκιές του Greenwood.Το νεανικό συγκρότημα, Green Grass-Hoppers (Πράσινες Ακρίδες), έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα δύο συναυλίες και αποτελείται από τους: Πλάτωνα Δερδεμέζη, κιθάρα, Γιάννη Ρωμανέλη, πλήκτρα, Μάρκο Τζίμα, κιθάρα, και Βαγγέλη Τζίμα, ντραμς. Κι όπως λέει κι βάρδος «ηρεμήστε λοιπόν και αφήστε τη μουσική να σας οδηγήσει εκεί…».Τιμή εισιτηρίου: 5 € (προπώληση στο Πνευματικό Κέντρο).

Επιστολή Γ.Κρανά στον Δημήτρη Θεμελή


Προς: κ. Δ. Θεμελή Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων
Κύριε Αντιδήμαρχε,
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα στο δελτίο τύπου του Δήμου, ότι δείχνετε αποφασισμένος να μην επιτρέψετε καμία αυθαίρετη κατασκευή- παρέμβαση στην πλατεία Χατζή από καταστηματάρχες εκτός της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.Με την ευκαιρία αυτή σας γνωρίζω ότι στην κεντρική πλατεία του Κατσικά έχει κατασκευαστεί , εντελώς παράνομα και αυθαίρετα με την ανοχή της πρώην δημοτικής αρχής στέγαστρο , το οποίο λειτουργεί ως καφετέρια και στο οποίο και εσείς προεκλογικά έχετε φιλοξενηθεί.Είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσετε αυτή την παρανομία με το ίδιο σθένος και στη βάση της χρηστής διοίκησης και απόλυτης διαφάνειας που ευαγγελίζεστε.Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τον κ. Φίλιο και τον κ. Ελισάφ, που έχουν στα χέρια τους την αναφορά μου, ως απάντηση των όσων σκόπιμα μου καταλόγιζαν για άσκηση μυνήσεων κατά της πρώην δημ. Αρχής.Οι πολίτες αναμένουν την απάντησή σας.

Με εκτίμηση

Γ. Κρανάς
Πρ. Δήμαρχος Δ Παμβώτιδας.

ΑΡΤΑ: Συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης


Ένας νέος θεσμός ξεκίνησε στο Δήμο Αρταίων με την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ του Εκθεσιακού Κέντρου «Κων/νος Βάγιας». Στην συνεδρίαση συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των μελών που αποτελούν την Επιτροπή Διαβούλευσης αλλά και αρκετοί δημότες που ενδιαφέρονται για τα κοινά. Κατατέθηκαν πλήθος προτάσεων τόσο από τα μέλη όσο και από τους δημότες για έργα και μελέτες που αφορούν το Δήμο Αρταίων. Προτάσεις οι οποίες θα κωδικοποιηθούν και θα ιεραρχηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει ανίχνευση της δυνατότητας χρηματοδότησής τους.Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες ο κ. Παπαβασιλείου και η κα Γεροβασίλη καθώς και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Παπαλέξης ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης ο οποίος δήλωσε: «Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι μία Επιτροπή συμβουλευτική η οποία συμβουλεύει για θέματα μείζονος σημασίας το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνει δηλαδή χωρίς ν’ αποφασίζει για θέματα τα οποία αφορούν γενικότερα το Δήμο. Σήμερα λοιπόν στην πρώτη και πανηγυρική συνεδρίαση συζητάμε αυτά που είναι υποχρεωτικά κατά το νόμο, τα εκτελεστέα έργα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού γιατί μέχρι τις επόμενες 15 μέρες θα ψηφιστεί ο πρ/σμός του Δήμου ο οποίος είναι το μεγαλύτερο βήμα για να προχωρήσει ο Δήμος στα επόμενα στάδια να υλοποιήσει το πρόγραμμά του».Στη συνέχεια ο κ. Παπαλέξης για το τεχνικό πρόγραμμα ανέφερε τα εξής: «Σήμερα συζητάμε το τεχνικό πρόγραμμα που είναι μέσω της ΣΑΤΑ. Ένα πολύ μικρό πρόγραμμα περίπου 1 εκατομ. ευρώ. Αν λάβετε υπ’ όψιν σας ότι μόνο το 7ο δημοτικό σχολείο που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό να κατασκευάζεται στοιχίζει 5 εκατομ. ευρώ αντιλαμβάνεστε ότι το 1 εκατομ. για να καλυφθούν όλες οι κοινότητες και όλος ο Δήμος είναι ελάχιστα ποσά. Γι’ αυτό ακριβώς μέσα από τη ΣΑΤΑ που συζητάμε σήμερα είναι αδύνατον να γίνουν έργα ή τα έργα αυτά που θα γίνουν είναι πάρα πολύ μικρά. Γι’ αυτό αποφασίσαμε και προτείνουμε να δεσμεύσουμε ένα πολύ μικρό ποσό το οποίο θα διαθέσουμε για να κάνουμε μελέτες, οι οποίες μελέτες είναι απαραίτητες για να ωριμάσουμε έργα τα οποία πρέπει τάχιστα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, γιατί όπως ξέρετε η μοναδική πηγή χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι το ΕΣΠΑ κι όποιος προλάβει να ενταχθεί εκεί θα είναι αυτός ο οποίος θα κατασκευάσει τα έργα τα επόμενα χρόνια. Αυτό ακριβώς κάνουμε κι εμείς αυτή τη στιγμή».

Απάντηση στις δηλώσεις της Αντιδημάρχου Ιωαννίνων κ. Π.Τσίλη για τις συγχωνεύσεις των σχολείων


Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα Παιδείας, κ. Παντελή Κολόκα εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:Δεν είναι στις προθέσεις μας, να εμπλακούμε στη διαμάχη συνδικαλιστικής παράταξης Εκπαιδευτικών με την Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ιωαννίνων. Όμως μετά την ανακοίνωση της κ. Αντιδημάρχου και τις αναφορές της στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια για το θέμα «συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων», είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
1. Ήταν δικαίωμα της κ. Αντιδημάρχου να μην παραστεί στη σύσκεψη, αν και αυτό δεν νομίζουμε ότι ήταν η πολιτική θέση της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του Δημάρχου κ. Φ. Φίλιου. Η κ. Αντιδήμαρχος κάνει αναφορά σε «σύσκεψη αναρμόδιου οργάνου» με το αντικείμενο της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Η κ. Αντιδήμαρχος, αγνοεί προφανώς ότι η αρμοδιότητα των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων για την ίδρυση – κατάργηση - συγχώνευση σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τον Νόμο του «Καλλικράτη», από τη στιγμή που δεν έχουν μεταβιβαστεί σε άλλο φορέα, ασκούνται από τις Περιφέρειες. Ακόμη και αν αυτό δεν ίσχυε, το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο, που πρέπει και να έχει - και έχει λόγο- για το σύνολο της Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια.
2. Η κ. Αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι δεν ενημερώθηκε για τη σύσκεψη. Από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας, εστάλη την 18η Μαρτίου 2011 με Fax η πρόσκληση και στο Δήμο Ιωαννιτών (αριθμός τηλεφώνου/fax 2651075739) και μάλιστα υπήρξε – όπως γίνεται σε όλους τους αποδέκτες προσκλήσεων- και τηλεφωνική επιβεβαίωση λήψης της πρόσκλησης. Ακόμη όμως και αν υποθετικά δεν είχε λάβει την πρόσκληση η κ. Αντιδήμαρχος, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι δεν είχε λάβει γνώση για τη σύσκεψη, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για ένα θέμα της αρμοδιότητάς της και καλοπροαίρετα – όπως και η ίδια τονίζει – να ζητήσει, το απλούστερο, ενημέρωση και να γίνει ανταλλαγή απόψεων σε ό, τι αφορά το Δήμο Ιωαννιτών. Στο πλαίσιο της καλής και ειλικρινούς συνεργασίας και έχοντας σαν βασική αρχή, ότι απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων στα ζητήματα της Παιδείας, μπορεί να προσέλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, για να καταθέσει τις απόψεις της.

Άρχισαν οι έλεγχοι από την Επιτροπή Περιβάλλοντος


Από το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ξεκίνησε το έργο της η Επιτροπή Εξέτασης Θεμάτων Περιβάλλοντος, την οποία συγκρότησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Οι πρώτες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είναι οι: ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε., Α.Π.Σ.Ι. «ΠΙΝΔΟΣ», η «Α.Β.Γ.Η. ΔΩΔΩΝΗ» και «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ». Από τους ελέγχους δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Σε δύο επιχειρήσεις (ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ – ΔΩΔΩΝΗ) δόθηκαν οδηγίες για την άμεση διευθέτηση του θέματος διάθεσης της ιλύος. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε άλλες επιχειρήσεις και Περιφερειακές Ενότητες.

Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος στον παιδικό σταθμό Βοτανικού


Η εγκατάσταση του εργολάβου στον παιδικό σταθμό Βοτανικού, σήμανε την έναρξη του πρώτου έργου του ΕΣΠΑ στην πόλη των Ιωαννίνων. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,9 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με την διαβεβαίωση του αναδόχου, θα έχει ολοκληρωθεί σε έναν περίπου χρόνου.Η μελέτη του έργου είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε η ένταξη στο ΕΣΠΑ. Στις 23 Μαρτίου υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο.Ο παιδικός σταθμός, δυναμικότητας 30 θέσεων, κατασκευάζεται σε οικόπεδο του Δήμου και υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση του, προκειμένου οι θέσεις να αυξηθούν στις 65.Η περιοχή του Βοτανικού αναπτύσσεται πληθυσμιακά με γρήγορους ρυθμούς και η ανάγκη για την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού είναι άμεση. Το συγκεκριμένο έργο θα εξυπηρετήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής.Ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασσαλάς, σε δηλώσεις που έκανε, σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην έναρξη έργων του ΕΣΠΑ είναι μεγάλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον παλιό δήμο Ιωαννιτών το πρώτο έργο ξεκίνησε σήμερα, όταν στους περιφερειακούς δήμους είχαν ξεκινήσει πολλούς μήνες νωρίτερα, ενώ στην περιοχή μας ολοκληρώθηκε ήδη και παραδόθηκε το πρώτο έργο που είχε ξεκινήσει χρηματοδοτούμενο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.(Φοιτητική Εστία).«Είμαστε πολύ πίσω και πρέπει να τρέξουμε για να απορροφήσουμε πόρους. Θα προχωρήσουμε τα έργα του Δήμου με όσο το δυνατό ταχύτερους ρυθμούς, γνωρίζοντας ότι στην σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο, το ΕΣΠΑ, αποτελεί σίγουρη πηγή χρηματοδότησης», τόνισε ο κ. Μασσαλάς.Αναφερόμενος στο συνολικότερο προγραμματισμό για την χρονιά που διανύουμε ο κ. Μασσαλάς τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, να ωριμάσουν νέες μελέτες για ένταξη στο ΕΣΠΑ και να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ».

Επιστολή για σύγκλιση της Δημοτικής Ομάδας από τον Θ.Γκούβα προς το Δήμαρχο Αρταίων


ΠΡΟΣ : κ. Δήμαρχο Αρταίων

κύριε Δήμαρχε,
Ενημερώθηκα ότι η προγραμματισμένη για σήμερα σύγκληση της δημοτικής ομάδας αναβλήθηκε, παρόλο που το θέμα επέβαλε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα, ίσως και την προηγούμενη εβδομάδα. Το αναφέρω, επειδή δεν γίνεται να θεωρηθεί ασήμαντο γεγονός, που η συζήτησή του να παίρνει αναβολή. Η παραίτηση του αντιδημάρχου στη θέση που εσείς εμπιστευτήκατε, κατά κοινή ομολογία, έχει θετικό απολογισμό και εξέπληξε η μεθόδευση την τοπική κοινωνία στην οποία είμαστε όλοι υπόλογοι.Από το κείμενο της παραίτησης, που έλαβα από τον ίδιο, πληροφορήθηκα ότι του τη ζητήσατε μέσω τρίτου προσώπου, του οποίου ο ρόλος στη δημοτική μας ομάδα, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αυτός. Αντιλαμβάνεστε ότι, αναφέρομαι στην επιλογή σας να στείλετε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταφέρει την απόφασή σας στον αντιδήμαρχο, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό σε μένα, αλλά και στους άλλους δημοτικούς συμβούλους.Επειδή, κύριε δήμαρχε, θεωρώ ότι στο συνδυασμό δεν μας ταιριάζει να υπάρχει ηθική εκδοχή για τέτοιες κινήσεις, επιθυμώ η δημοτική μας ομάδα να συζητήσει τις τελευταίες και όχι μόνο εξελίξεις, για να ακουστούν οι απόψεις να αξιοποιηθούν πολιτικά και πρακτικά από εσάς και να μην συζητηθούν τελικά στο δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που θα εξέθετε όλους μας. Όμως, οφείλω να σας υπενθυμίσω, ότι στον αγώνα για τη νίκη μας στις εκλογές δεν υπήρξατε μόνος, αλλά πορευτήκαμε όλοι μαζί παρά τα όσα ικανοποιήστε να ακούτε από το στενό σας περιβάλλον και χωρίς αυτό να σημαίνει απαξίωση της θέσης του δημάρχου που κατέχετε. Επιπλέον, είχαμε όλοι δεσμευτεί στο πρόγραμμά μας και όχι μόνο, ότι θα λειτουργούμε δημοκρατικά με διαφάνεια και σύγκληση απόψεων. Διαπιστώνω ότι πλέον τούτο δεν υφίσταται και ειλικρινά λυπούμαι.Παρακαλώ λοιπόν, να ορίσετε άμεσα ημερομηνία σύγκλησης της δημοτικής ομάδας και ίσως όλου του συνδυασμού. Οι τελευταίες σας αποφάσεις θεωρώ, ότι είναι επιβεβλημένο να συζητηθούν, εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε υπεύθυνη στάση έναντι των πολιτών και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες όλων όσων μας τίμησαν με την ψήφο τους.


Με τιμή,
Θόδωρος Γκούβας
Αντιδήμαρχος Αρταίων

Στην Κεντρική Επιτροπή της "Δημοκρατικής Αριστεράς" Σκοπούλης-Ζάψας


Στην νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, που αποτελείται από 110 μέλη και τον πρόεδρο του κόμματος,εκλέχτηκαν ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών κ. Γιάννης Σκοπούλης,και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Γιώργος Ζάψας.

Στα ύψη και πάλι η τιμή των υγρών καυσίμων στην Ήπειρο

Στα πολλά πρατήρια τα ρίχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού…

Την ανηφόρα πήρε και πάλι τις τελευταίες μέρες η τιμής τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην χώρα μας, με αποτέλεσμα σε κάποια πρατήρια να πωλείται ακόμη και 1,87 ευρώ το λίτρο! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση πανελλαδική τιμή αυξήθηκε χθες στο 1,675 ευρώ το λίτρο, από 1,671 την περασμένη Παρασκευή.Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές και στο Νομό Ιωαννίνων, αφού χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία 43 πρατηρίων, η μέση τιμή διαμορφωνόταν στο 1,688 ευρώ το λίτρο. Στο Νομό Θεσπρωτίας στο 1,687, στο Νομό Άρτας 1,683, ενώ φθηνότερα πωλούνταν στο Νομό Πρέβεζας, αφού η μέση τιμή κυμάνθηκε στο 1,679 ευρώ το λίτρο.Και επειδή στις διεθνείς αγορές, οι τιμές του πετρελαίου ανέρχονται σε υψηλά 30 μηνών, αυτό σημαίνει ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές των καυσίμων θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες.Μέσα σ’ όλα τ’ άλλα λοιπόν, επειδή οι οδηγοί θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στις τσέπες για να «φουλάρουν» τα ρεζερβουάρ, τελευταία όλο και λιγότεροι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, προσπαθώντας να κάνουν ορθολογική χρήση και να μειώσουν έτσι τα έξοδα, που αυτή την περίοδο, λόγω της γενικότερης κατάστασης, τους φαίνονται… βουνό!

ΚΑΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ…
Κριτική στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ασκεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Δ. Κυριτσάκη, σύμφωνα με την οποία η ακρίβεια στα καύσιμα οφείλεται μεταξύ άλλων στην πληθώρα πρατηρίων καυσίμων.«Αν όλες οι μελέτες, οι έρευνες, οι διαβουλεύσεις και τα πορίσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων έγιναν για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά μαγαζιά», τότε η Επιτροπή ακυρώνει το ρόλο της στην αγορά», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ σε χθεσινή ανακοίνωσή της.Η Ομοσπονδία καλεί την Επιτροπή να προχωρήσει σε έρευνα των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά πετρελαιοειδών και καταλήγει:«Το ερώτημα που δημιουργείται είναι για ποιο λόγο η Επιτροπή Ανταγωνισμού -όπως εκφράζεται δια του προέδρου της- άλλαξε άποψη για την αγορά καυσίμων. Για ποιους λόγους δηλαδή ξεχάστηκαν τα προβλήματα του ανταγωνισμού στο χώρο των διυλιστηρίων και ο τρόπος που καθορίζουν τις τιμές τους, το καθεστώς τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, η αδιαφάνεια στις συμβάσεις μεταξύ εταιριών και πρατηρίων, το "μοίρασμα" της χώρας σε ζώνες επιρροής από τις εταιρίες, η αδυναμία απευθείας πρόσβασης των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια, κ.λπ.».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Λαϊκή Αντίδραση και «Παράπονα» Πολιτικών

Του Νίκου Κοτζιά

Πληθαίνουν φαινόμενα αντίδρασης στην παρουσία πολιτικών στους δημόσιους χώρους. Πολλές από τις αντιδράσεις είναι καταδικαστέες, όπως οι βιαιότητες έναντι του βουλευτή Χατζηδάκη. Αντίδραση η οποία προκλήθηκε από παλιό στέλεχος της ΝΔ και νυν ανήκοντα στον χώρο του ΛΑΟΣ. Στον ίδιο χώρο, εξάλλου ανήκει και ο γιαουρτάς του Θ.Πάγκαλου. Η κυβέρνηση, όμως, έχει επιλέξει να ανέχεται το ΛΑΟΣ καθότι έχει συμπαραταχθεί μαζί της στα του Μνημονίου. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός, ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις «γιουχαΐσματος» αποτελούν ανοργάνωτη εκδήλωση αγανάκτησης και απελπισίας πολλών πολιτών.Αυτές οι εκδηλώσεις εκφράζουν την έλλειψη μιας πραγματικά λειτουργικής δημοκρατίας που θα επιτρέπει όχι μόνο να ομιλεί η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και να ακούγεται. Θα συμφωνήσω με την κυβέρνηση ότι τα γιαούρτια δεν ανήκουν στην αλφάβητο της δημοκρατίας. Όμως, πολύ περισσότερο δεν ανήκει στη δημοκρατία η καθημερινή κατάργηση της που εκείνη πράττει. Το γεγονός ότι μνημόνια, συμμετοχή σε πόλεμο, αποκρατικοποιήσεις και διαχειρίσεις των «πενήντα δισεκατομμυρίων», κατάργηση δικαιωμάτων, δεν εγκρίνονται από τη βουλή, ενώ τα αγνοεί ακόμα και το Υπουργικό Συμβούλιο που το μαθαίνει από υπάλληλους ξένων θεσμών. Δεν μπορεί να κουνά η κυβέρνηση το δάκτυλο σε εκείνο που θεωρεί ποντίκι και να απεργάζεται να γίνουμε πολτός κάτω από τα πέλματα ελεφάντων. Εγώ καταδικάζω και τα δύο, αλλά ανησυχώ περισσότερο για τα δεύτερα. Εκείνη σκούζει υποκριτικά για τα πρώτα και δημιουργεί τα δεύτερα.Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι η μία ή άλλη αντίδραση, αλλά ότι μεγαλώνει η ανάγκη των ανθρώπων να εκφράσουν δημόσια τον θυμό τους για τις πολιτικές επιλογές της. Οφείλει να φύγει από την αυτό-ύπνωση ότι ο λαός την στηρίζει. Ότι, τάχα, οι Έλληνες θαυμάζουν το άδικο έργο της. Οφείλει, ακόμα, να κατανοήσει, ότι όσο τείνει στον αυταρχισμό και στην υπονόμευση της λειτουργίας της δημοκρατίας, στην έλλειψη δημόσιου διαλόγου και στην υπεράσπιση άδικων επιλογών των μεγάλων συμφερόντων, τόσο περισσότερο οι πολίτες θα νιώθουν μουγκοί και θα αντιδρούν με τρόπους εκκωφαντικούς. Ότι όσο περισσότερο ασχολείται με αυτούς τους εκκωφαντικούς τρόπους, τόσο περισσότερο θα πείθει το ευρύ κοινό ότι ένας κατάλληλος τρόπος για να ακουστεί, είναι η χρήση αυτών ακριβώς των μορφών δημόσιας αντιπαράθεσης που εκείνη θέλει να καταδικάσει. Τέλος, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της κυβέρνησης το γεγονός ότι για το μέλλον της χώρας είναι ακόμα περισσότερο επικίνδυνο η σιωπή της κατάθλιψης και μελαγχολίας ενός ολόκληρου λαού. Διότι αυτή υπονομεύει την δημιουργικότητα, την παραγωγή καινοτομίας και νέων μορφών οικονομικής οργάνωσης.Από την πλευρά της η αντιπολίτευση όλων των αποχρώσεων, οφείλει να κατανοήσει ότι οι αναλυόμενοι εδώ εκκωφαντικοί δρόμοι εκδήλωσης της λαϊκής διαφωνίας αποτελούν από μια σκοπιά προϊόν θυμού, από την άλλη αδιέξοδη σπατάλη. Σπατάλες ενέργειας που οφείλονται στο ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πείσει ότι διαθέτει ένα αποτελεσματικό εναλλακτικό σχέδιο. Δεν αποκαλύπτει, πλην εξαιρέσεων από αριστερά, επαρκώς τα συμφέροντα που ποδηγετούν τη χώρα. Δεν δείχνει ικανή να προάγει και να στηρίξει με τρόπο ενωτικό τα κινήματα των πολιτών, να οργανώσει αποτελεσματικά την αντίσταση στην λεηλασία της ζωής τους, του ίδιου του μέλλοντος της χώρας. Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση οφείλει να υπερβεί τον σημερινό εαυτό της.

Συλλήψεις για ναρκωτικά στα Γιάννενα


Στις 17:45΄ στα Ιωάννινα από Αστυνομικούς του Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνελήφθησαν δύο νεαροί γιατί σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή τους μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν δέκα (10) νάυλον συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους (36) γραμμαρίων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

ΑΡΤΑ:Επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις των αποδοχών

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ - ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ «ΒΙΚΗ»

Επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις των αποδοχών προκειμένου να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα - κερδοφορία τους επιδιώκουν η διοίκηση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και η εργοδοσία της αλλαντοποιίας «ΒΙΚΗ» στην Αρτα.Την αντεργατική αυτή επιδίωξη η διοίκηση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επικαλούμενη την έλλειψη ρευστότητας λόγω κρίσης και αξίωσε μείωση κατά 15% των αποδοχών των εργαζομένων. Προκειμένου μάλιστα να αποτρέψει την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, που είναι επιπλέον απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες, η εργοδοσία προχώρησε σε εκβιασμούς και απειλές για να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση. Οι εργαζόμενοι με την ενεργό στήριξη και συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που το προηγούμενο διάστημα οργάνωσε σύσκεψη για το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων στο νομό, συμμετείχαν μαζικά στη συνέλευση απορρίπτοντας κατηγορηματικά χωρίς δεύτερη σκέψη τους εκβιασμούς. Αποφάσισαν μάλιστα την προκήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία το αμέσως επόμενο διάστημα για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα καθώς ήδη αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.Στην ίδια πρακτική καταφεύγει και η αλλαντοποιία «ΒΙΚΗ». Στηριζόμενη στο αντεργατικό έκτρωμα 3899/2010, που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των ΣΣΕ, πρότεινε υπογραφή νέας σύμβασης με μείωση των αποδοχών κατά 10%. Οι εργαζόμενοι με μυστική ψηφοφορία αποφάσισαν να μην αποδεχθούν τις αντεργατικές αυτές πρακτικές. Τις πλάτες της εργοδοσίας ωστόσο έσπευσαν να ζεστάνουν ορισμένοι από τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου.Λειτουργώντας ως φερέφωνό της ορισμένα μέλη της διοίκησης μετέφεραν το φιρμάνι της εργοδοσίας στη γενική συνέλευση. Νωρίτερα μάλιστα προσπάθησαν να φτιασιδώσουν τις αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας κάνοντας λόγο για δήθεν υποχωρήσεις που έκανε η εργοδοσία σε ό,τι αφορά το ποσοστό της τελικής μείωσης των αποδοχών από 20% ...στο 10%!

Ο διοικητής, ο βουλευτής και το γλείψιμο στη... Λεωφόρο Νιάρχου!


Κακός σύμβουλος ο πανικός και η κλαψομουρμούρα που σε συνδυασμό με την αδράνεια και την ανικανότητα καταλήγουν στο γλείψιμο... καφενοβιακού επιπέδου επί της Λεωφόρου Νιάρχου! Έτσι έχει η ιστορία για τον πολλά υποσχόμενο ανεπαρκή κρατικοδίαιτο διοικητή στην περιοχή, ο οποίος έχοντας αποτύχει παταγωγδώς στο ρόλο που του ανέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, άρχισε ένα ανελέητο γλείψιμο σε συγκεκριμένο πράσινο τοπικό βουλευτή, μπας και σώσει το τομάρι του. Πότε και που έγιναν όλα αυτά; Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, σε all day cafe bar της οδού Νιάρχου, όπου συχνάζουν αμφότεροι. Όπως μάθαμε, ο βουλευτής βέβαια το έπαιξε μια χαρά το ρολάκι του και προθυμοποιήθηκε να κάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή, αφού ο τραγικός διοικητής είχε φροντίσει να φέρει μαζί του και τους παρατρεχάμενους συνεργάτες του για να δείξει το πόσο "παράγοντας" είναι! Ακόμη και οι πέτρες όμως ξέρουν πως ήδη μετρά μέρες στη συγκεκριμένη θέση, αφού μια σειρά από λανθασμένους διοικητικούς χειρισμούς κινδυνεύουν να αφήσουν το καράβι που "κυβερνά" (τρομάρα μας) χωρίς... καύσιμα! Το χειρότερο για τον ίδιο είναι ότι έχει παραδοθεί στους... συνεργάτες του, οι οποίοι αλωνίζουν προτείνοντάς του απίθανα πράγματα, με αποτέλεσμα να τον εκθέτουν ακόμη περισσότερο. κρίμα που ο ίδιος δεν το καταλαβάινει. Μιλάμε δεν υπάρχει πλέον πάτος στο... βαρέλι. Όμως άντε να πείσει τώρα ο βουλευτής κάποιους στο υπουργείο, που ήδη έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Οπότε ο βουλευτής έχει δύο επιλογές: ή να το παίξει στην Αθήνα "άπιστος Θωμάς" για λογαριασμό του κολλητού του διοικητή η να του ρίξει τριάρι και να του πει πως δε γινόταν τίποτα. Πάντως εδώ που τα λέμε για το δεύτερο τον κόβουμε, γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, "με όποιον συμβουλάτορα καθίσεις, τέτοια παντζάρια θα εισπράξεις". Και ο συγκεκριμένος βουλευτής στα τριάρια δεν παίζεται...

Καταγγελία για αναίτιο κόψιμο σχολικής εκδρομής στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αγωγής


Γονέας μαθητή που φοιτά σε Γυμνάσιο της πόλης των Ιωαννίνων καταγγέλει το απαράδεκτο -όπως το χαρακτηρίζει- κόψιμο της σχολικής εκδρομής που δικαιούνται οι μαθητές στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής περιόδου. Δικαιολογημένα οι μαθητές νοιώθουν απογοητευμένοι όμως κανείς δεν μπορεί να τους εξηγήσει τα αίτια του προβλήματος και κυρίως το τι τελικά θα γίνει.Όπως είναι φυσικό οι ευθύνες πάνε μπαλάκι από τον έναν ανευθυνο-υπεύθυνο στον άλλον! Θύματα όλης αυτής της κατάστασης είναι οι μαθητές οι οποίοι είναι όμηροι της ανευθυνότητας ορισμένων. Νομίζουμε, πως εδώ τα πρόσωπα και τα ονόματα δεν έχουν σημασία, όμως οι πάντες στην τοπική εκπαίδευση γνωρίζουν σε ποια σχολική μονάδα αναφερόμαστε και κυρίως το τις πταίει....

Στη συγχώνευση των κοινωφελών επιχειρήσεων προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο


Στη συγχώνευση των κοινωφελών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζει ο Καλλικράτης, προχώρησε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε η διάλυση της ΑΔΕΙ, η λειτουργία της οποίας ζημίωσε το Δήμο με ποσό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ενημέρωσε το σώμα, για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των πρώην συμβασιούχων της ΑΔΕΙ. Μετά τις συζητήσεις και τις επαφές που υπήρξαν, το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε σαφές ότι δεν θα νομιμοποιήσει παρανομίες που διέπραξαν, κατά το παρελθόν οι δήμαρχοι. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία εστάλησαν οι φάκελοι των πρώην συμβασιούχων, γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να τους ελέγξει, ενώ το ΑΣΕΠ δήλωσε αναρμόδιο.Ο κ. Φίλιος έκανε γνωστό ότι απέστειλε όλα τα στοιχεία για τους πρώην συμβασιούχους της ΑΔΕΙ στον Εισαγγελέα, καθώς πέραν όλων των άλλων, έχει παραβιαστεί και το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.Στον Εισαγγελέα παραδόθηκε και ο φάκελος των μεταδημοτεύσεων που είχαν γίνει πριν τις δημοτικές εκλογές του 2006, καθώς από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι 1258 είναι μη σύννομες.

Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας-Άθλησης
Την συγχώνευση των κοινωφελών επιχειρήσεων του Δήμου εισηγήθηκε ο κ. Μωυσής Ελισάφ. Από την συγχώνευση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας και Πολισισμού του Δήμου Ιωαννιτών- Πνευματικό Κέντρο, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Νεολαίας Ιωαννίνων, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Μπιζανίου, και των αντίστοιχων της Ανατολής, της Παμβώτιδας και του Περάματος, δημιουργείται μία νέα επιχείρηση με την επωνυμία «Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών».Σκοποί της επιχείρησης αυτής, όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, θα είναι η οργάνωση λειτουργιών και δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη νεολαία καθώς και την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη της περιοχής.Τακτικά μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο ορίζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι Μωυσής Ελισάφ και Δημήτρης Παπαδόπουλος από την πλειοψηφία και ένας που θα οριστεί από την αντιπολίτευση. Μετέχουν ακόμη οι: Χριστίνα Θεμελή, Γιώργος Αρλέτος, Αλέκα Βακαλοπούλου, Βασιλική Μέγα, Νικολέτα Τσουμάνη, Γιώργος Νάκος, Γιώργος Τσίμαρης και ένας εκπρόσωπος που θα οριστεί από τους εργαζόμενους. Πρόεδρος στη νέα επιχείρηση είναι ο κ. Μωυσής Ελισάφ και αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Αρλέτος, με αναπληρωτές τους τον κ. Δημήτρη Θεμελή και τον κ. Παναγιώτη Κιτσούλη.

Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας

Την εισήγηση για την συγχώνευση των νομικών προσώπων έκανε ο κ. Φίλιππας Τσουμάνης.Με βάση λοιπόν τις αρχές που ορίζει ο Καλλικράτης συγχωνεύονται τα ΚΑΠΗ της πόλεως Ιωαννίνων, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Παμβώτιδας, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Παμβώτιδας, ο Παιδικός Σταθμός Περάματος, το 2ο ΚΑΠΗ Περάματος, το 3ο ΚΑΠΗ Περάματος, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Μπιζανίου, ο Παιδικός Σταθμός Δήμου Ανατολής και το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Ανατολής.Οι φορείς αυτοί, όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης, θα αποτελούν στο εξής ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με αρμοδιότητες κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας. Η επωνυμία είναι «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας- Αλληλεγγύης και Προσχολικής Παιδείας Δήμου Ιωαννιτών». Το Νομικό Πρόσωπο μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί γραφεία και εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς του στις δημοτικές ενότητες του Δήμου. Σκοπός του θα είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας με την ανάπτυξη ανάλογων προγραμμάτων και δομών.Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ενδεκαμελές. Πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Φίλιππας Τσουμάνης με αναπληρωτή του τον κ. Παναγιώτη Κιτσούλη, αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος με αναπληρωτή του τον κ. Βασίλη Τσαμπαλά. Μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο ορίστηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Βήκας και ένας που θα αποφασιστεί από την αντιπολίτευση. Ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων και οι: Αχιλλέας Μπιστιόλης, Βαγγέλης Καραμπίνας, Χριστίνα Γεωργούλη, Ολυμπία Τσιαπάρη, Γεωργία Γιώτη και Άννα Ζάραγκα- Αγγελάκη.Την λύση της ΑΔΕΙ, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτέλεσε την καταστροφή του Δήμου και συνάμα «πλυντήριο» ανομιών. Οδήγησε σε οικονομικό άνοιγμα άνω των 20 εκατομμυρίων και παγίδευσε εργαζομένους. «Αφαίμαξε το Δήμο. Μόνο οι οφειλές προς το ΙΚΑ φτάνουν στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ. Η συγκεκριμένη επιχείρηση υπήρξε η καταστροφή του Δήμου», τόνισε ο Δήμαρχος.Τέλος ο κ. Φίλιος σχολίασε την απουσία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την προσχηματική και αποδίδοντάς την σε απουσία επιχειρημάτων.

Τριήμερο συναντήσεων για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Ήπειρο


Με ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα αναχωρούν για την Αθήνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου τα οποία σήμερα το μεσημέρι θα συμμετάσχουν στο «στρογγυλό τραπέζι» για την ανάπτυξη της Ηπείρου με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.Οι συναντήσεις για τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών των τεσσάρων Νομών και του γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής κ. Γιώργο Λάμπρου θα συνεχιστούν την Τετάρτη και την Πέμπτη.Συγκεκριμένα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Ηπειρο το πρωί της Τετάρτης θα συμμετάσχουν σε πανελλαδική συνάντηση των αντίστοιχων οργάνων όπου θα ενημερωθούν για την πορεία των διαδικασιών ενόψει της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του Σεπτεμβρίου ενώ στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με θέμα τις αλλαγές στο Λύκειο.Ο κύκλος των επαφών θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί, με ενημέρωση των κομματικών οργάνων από τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση των εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας-Πρέβεζας


Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας-Πρέβεζας, πληροφορούμενο ότι επίκειται επίσκεψη της Γ.Γ. του ΥΠΠΟΤ στην Άρτα πιθανότατα την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011, αποφάσισε την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας από 12.00 μ.μ. έως 15.00 μ.μ. την ίδια μέρα και συγκέντρωση στο Μουσείο της Άρτας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη -όπως τη χαρακτηρίζει -στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ απέναντι στους επί συμβάσει εργαζόμενους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΕΕ


Την Τετάρτη στις 6 Απριλίου 2011 από τις 5 μέχρι τις 9 το απόγευμα στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην οδό Σκουφά 12 οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί της Άρτας θα ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας πενταμελούς Νομαρχιακής Επιτροπής Άρτας του ΤΕΕ/ΤΗ. Την εκλογή τους διεκδικούν τέσσερα ψηφοδέλτια::

ΔΚΜ

Κατέρης Ιωάννης, Πολιτικός Μηχανικός

Παπάζογλου Χρήστος, Πολιτικός Μηχανικός

Τάλλαρος Γεώργιος, Μηχανολόγος Μηχανικός

Τσουμάνης Ευάγγελος, Πολιτικός Μηχανικός

Φακίτσας Νικόλαος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Χαρίτος Χρήστος, Πολιτικός Μηχανικός

Χρηστάκης Ευάγγελος, Πολιτικός Μηχανικός

ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Καραβασίλης Δημήτριος, Τοπογράφος Μηχανικός

Κοντός Ευάγγελος, Τοπογράφος Μηχανικός

Μακαβέλου Αικατερίνη, Πολιτικός Μηχανικός

Μπλάτσιος Δημήτριος, Πολιτικός Μηχανικός

Σακκάς Άγγελος, Πολιτικός Μηχανικός

Τζαρής Κωνσταντίνος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Τσιρώνη Χρυσάνθη (Ανθή), Τοπογράφος Μηχανικός

ΠΑΣΚ

Αμπελογιάννη Βασιλική, Ηλεκτρονικός Μηχανικός

Λάμπρου Περικλής, Πολιτικός Μηχανικός

Μητρογιώργου Μαρίνα, Πολιτικός Μηχανικός

Οικονόμου Ανδρέας, Πολιτικός Μηχανικός

Στάμου Ελένη, Τοπογράφος Μηχανικός

Φεύγα Αφροδίτη, Πολιτικός Μηχανικός

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Παππάς Γεώργιος, Χημικός Μηχανικός

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ


Η ντροπή! Η εξαχρείωση επικράτησε!Μ’ αυτές τις φράσεις μπορώ να περιγράψω τις προτάσεις που έγιναν από κάποιους δήθεν (ειδικούς) επιστήμονες που επιλέχθηκαν και καθοδηγήθηκαν από τους κρατούντες για να προτείνουν τις νέες θέσεις Γηπέδων συγκέντρωσης των Στερεών αποβλήτων (Σκουπιδιών) του Δήμου Ιωαννιτών (για ευνόητους λόγους) και αναφέρουμε ειδικά για τρεις (3) νέες τοποθεσίες στην Μ. ΤΣΟΥΚΑ.Το γεγονός αυτό και μόνο, θα πρέπει ν’ αποτελεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ τόσο με τον αριθμό των θέσεων σε τόσο κοντινή απόσταση η μία από την άλλη, όσο και το υψόμετρο των 1000Μ που θέλουν να κατασκευάσουν το νέο ΧΥΤΑ! (ή όπως αλλιώς το έχουν βαφτίσει).Μέχρι τώρα η επιλογή των χώρων αυτών γινόταν σε χαράδρες ή σε χώρους που έχουν την ελάχιστη οπτική εικόνα στην γύρω περιοχή. Τώρα οι ΣΟΦΟΙ! Αποφάνθηκαν πως πρέπει τα σκουπίδια να είναι σε περίοπτη θέση για να έχουν όσο το δυνατόν τη μέγιστη ορατότητα και διάχυση της ευωδίας σε μεγαλύτερη έκταση, ώστε να καλύπτουν όχι μόνο τη Λεκάνη της Δωδωνούπολης, αλλά και το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων! Γιατί πράγματι η Δουρούτη είχε περιορισμένο οπτικό πεδίο!Αυτό βέβαια δεν είναι ξεκομμένο από την λαθεμένη χάραξη των οδικών αξόνων (ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑΣ).Δεν πρέπει να παραλείψουμε, ειδικά τη χάραξη της ΙΟΝΙΑΣ οδού «Φάτσα» στα όρια του Δημ. Διαμερίσματος Κοσμηράς, πάλι από τους «ειδικούς Σοφούς» με τις ευλογίες του πρώην Υφυπουργού Καλογιάννη, εκτελώντας και αυτός τις εντολές και τις σκοπιμότητες εκείνων που πρέπει να εξυπηρετήσουν.Το ίδιο κάνουν και οι σημερινοί τοπικοί «ΑΡΧΟΝΤΕΣ» ώστε να ολοκληρωθεί το «θεάρεστο έργο» που ανέλαβαν για την πλήρη καταστροφή και εξαφάνιση της συγκεκριμένης περιοχής.Δεν πήρατε χαμπάρι τι γίνεται στην ΚΟΣΜΗΡΑ!!!

Ένας Κοσμηριώτης
Κοσμηρά, Μάρτης 2011

Ξεκατίνιασμα μεταξύ Περιφερειακού Συμβούλου και Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου!!!


Μόλις επέστρεψα στο γραφείο μου από γνωστότατη καφετέρια της οδού Δωδώνης όπου απολάμβανα τον πρωϊνό μου καφέ. Δίπλα μου καθόταν με την παρέα του συγκεκριμένος Περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Καχριμάνη ο οποίος για τουλάχιστον 10 λεπτά έλουσε με διάφορα απαξιωτικά σχόλια συγκεκριμένο Αντιπεριφερειάρχη. Το τι άκουσαν τα αυτιά μου δεν λέγεται. Μέχρι και πολιτευτή της τοπικής Ν.Δ. πήραν τα σκάγια επειδή τον θεωρούν υπεύθνο για την εκλογή του άσπονδου φίλου του! Μιλάμε για πραγματικό εσωπαραταξιακό ξεκατίνιασμα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ήδη πληγωμένη ενότητά της περιφερειακής αρχής.

Αναγνώστης

Και ξαφνικά προέκυψε το γκολφ

Η ΠΕΡΔΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που έγινε στις 23 Μαρτίου και αφορούν τον αγωγό του φυσικού αερίου, καθώς από αυτά προκύπτει ότι η Πέρδικα αντί για αγωγό φυσικού αερίου προτείνει γκολφ και αλεξίπτωτο πλαγιάς!Στη συνεδρίαση αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην κάνει αποδεκτή την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης αγωγού φυσικού αερίου εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Πέρδικας καθώς και της ευρύτερης τουριστικής. Η εξέλιξη αυτή, όπως έχει γραφεί, πυροδοτεί εκ νέου την όλη κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες για το σημαντικό αυτό έργο.Στην εν λόγω συνεδρίαση, εισήγηση έκανε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας Σπύρος Ζωγράφος, ο οποίος ανακάλυψε εκ του μη όντος εμπόδια για να μη γίνει το έργο: Το γκολφ και το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Όπως είπε ενώπιον των συμβούλων, η Δημοτική Κοινότητα Πέρδικας υλοποίησε ένα τεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο προβλέπεται να γίνει στην περιοχή Βαρικό, όπου στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων χωροθετείται ο σταθμός συμπίεσης, γήπεδο γκολφ. Σημειωτέον ότι πια η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ), στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της επίτευξης κοινωνικής συναίνεση, συζητά τη μετατόπιση του σταθμού πιο νότια, στη θέση Φλοροβούνι. Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα της Δημοτικής Κοινότητας, όμως, είναι «πιασμένη» και η θέση προσαιγιάλωσης του αγωγού, η «Ομπρέλα 1», όπως και η εναλλακτική θέση «Ομπρέλα 2». Κι αυτό επειδή η Πέρδικα θέλει να δημιουργήσει εκεί πίστα αλεξίπτωτου πλαγιάς και άλλων extreme αθλητικών δραστηριοτήτων. «Το νέο συμβούλιό μας στην Πέρδικα έχει ξεκινήσει και αξιοποιεί κάθε λόφο και κάθε βουναλάκι, είμαστε στις προμελέτες, θα ακολουθήσουν και οι μελέτες εναλλακτικών μορφών τουρισμού» αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας.Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα εμπόδια είναι τεχνητά. Ο κ. Ζωγράφος, είπε ότι «έτσι οραματιζόμαστε εμείς την ανάπτυξή μας». Ερωτώμενος σχετικά με το γκολφ, είπε ότι «δεν γνωρίζω αν κάποιος έχει αγοράσει έκταση εκεί και δεν μας αφορά» (!). Για τον κ. Ζωγράφο, μάλλον, ο τουρισμός «φυτρώνει» από μόνος του. Για το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, τα σχέδια αυτά της Πέρδικας δεν υφίστανται. Μάλιστα, ο δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος, όταν τον ρωτήσαμε για τα σχέδια περί γκολφ, θεώρησε ότι αναφερόμασταν στο πετυχημένο πράγματι πρωταπριλιάτικο αστείο της εφημερίδας «Βδέλλα». Η εφημερίδα υποστήριξε ότι η έκταση του Φλοροβουνίου έχει αγοραστεί από γνωστό ελληνοαυστραλό επιχειρηματία με καταγωγή από την περιοχή για να δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ, με συνέπεια να ακυρώνονται τα σχέδια της ΔΕΠΑ.Αν και πρωταπριλιάτικο αστείο, τα περί γκολφ φαίνεται να ακούγονται πολύ έντονα στην Ηγουμενίτσα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ