Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

250.000 ευρώ «τσέπωσε» ο Σπύρος Μισθός μέσα σε τρια χρόνια από τη δημοτική αρχή Γκόντα!


250.000 ευρώ πήρε ως αμοιβή από την δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα,ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Ιωαννίνων κ. Σπύρος Μισθός,μέσα σε τρία χρόνια,σύμφωνα με όσα δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων,ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Μωυσής Ελισάφ!

Έρευνα του υπουργείου Οικονομικών στο Δήμο Ιωαννιτων


Διαχειριστικό έλεγχο στο Δήμο Ιωαννιτών ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει με τις υπηρεσίες του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Από αύριο εγκαθίσταται στον Δήμο,ειδικός ελεγκτής του Υπουργείου Οικονομικών,ο οποίος και θα ελέγξει διεξοδικά όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου,για τα έτη 2007 και 2008!

Στον εισαγγελέα οι μεταδημοτεύσεις!


Στον εισαγγελέα διαβιβάζεται αύριο ο φάκελος των μεταδημοτεύσεων,όπως έκανε γνωστό,πριν από λίγο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Από τους 1950 επίμαχους φακέλους, του 2006, διαπιστώθηκε ότι οι 1259 είναι μη σύννομοι.Απουσίαζαν δηλαδή σημαντικά έγγραφα από τους φακέλους.

Την διάλυση της ΑΔΕΙ ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο


Την διάλυση της ΑΔΕΙ ψήφισε ομόφωνα πριν από λίγο,το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος,ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ΑΔΕΙ,ήταν η επιχείρηση που συνέβαλε στην οικονομική καταστροφή του Δήμου.Ο δήμαρχος έκανε επίσης εκτενή αναφορά σε σημεία του πρίσματος των ορκωτών λογιστών για την επιχείρηση.

Ξεκίνησε το δημοτικό συμβούλιο


Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα,η συνεδίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.Από την συνεδρίαση απέχει η παράταξη του Νίκου Γκόντα,αλλά και οι παρατάξεις της Αριστεράς.Ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος,ανοίγοντας την συνεδρίαση,ανέφερε μεταξύ άλλων,πως απέστειλε στον εισαγγελέα τον πλήρη φάκελο με τα στοιχεία για τις παράνομες συμβάσεις της ΑΔΕΙ και πως είχε τις προηγούμενες ημέρες,συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα.

Δυναμική είσοδος κτηνοτρόφων στη ΔΩΔΩΝΗ

Βρήκαν κλειστή την πόρτα...

Το μήνυμα ότι δεν αντέχουν άλλο με το υψηλό κόστος παραγωγής (λόγω των ζωοτροφών και όχι μόνο) και τις χαμηλές τιμές που δίνει η «Δωδώνη», έστειλαν με δυναμικό τρόπο σήμερα οι κτηνοτρόφοι με αφορμή τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της γαλακτοβιομηχανίας.Αν και βρήκαν κλειστή την συρόμενη σιδερένια πόρτα εισόδου... λυγίζοντας σίδερα κατάφεραν να περάσουν στο εσωτερικό και να ... αναγκάσουν τον πρόεδρο Δημήτρη Παλαιοθόδωρο να κατέβει από τα γραφεία για να μιλήσει μαζί τους. Το αίτημα τους ήταν να θέσουν στο συμβούλιο το γνωστό αίτημα τους για νέες αυξημένες τιμές, πράγμα που έγινε, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Η διοίκηση τους παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ληφθούν στην τακτική γενική Συνέλευση των μετόχων στο τέλος Απριλίου, στην οποία και θα είναι παρόντες, όπως δήλωσαν οι παραγωγοί.Το ίδιο αίτημα είχε τεθεί και την περασμένη Δευτέρα από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων και κτηνοτρόφους, δηλαδή να ισχύσουν οι τιμές εκκαθάρισης της προηγούμενης περιόδου, ως τιμές εκκίνησης της τρέχουσας.Σχολιάζοντας την αρνητική απάντηση, προς το παρόν, ο εκπρόσωπος του πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας κάλεσε τη διοίκηση να δώσει τιμές για να καλύψουν οι κτηνοτρόφοι μέρος του κόστους παραγωγής που είναι τεράστιο και όχι να παίρνει τα κέρδη η Αγροτική Τράπεζα, ενώ η κτηνοτροφία σβήνει και το δείχνει και η μειωμένη εισκόμιση γάλακτος το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ο κ. Τζίμας διεμήνυσε και προς την ΑΤΕ και τη διοίκηση και προς την κυβέρνηση, ότι με την υπάρχουσα κατάσταση οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι για όλα και δεν τους σταματούν ούτε οι κλειστές πόρτες.Πάντως κανείς από τη διοίκηση δεν ανέλαβε να εξηγήσει με ποιανού εντολή δεν επετράπη από την ιδιωτικής εταιρεία φύλαξης η είσοδος στους παραγωγούς0συνεργάτες της «Δωδώνης».

NEOI AGVNES

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ξεκινά το πρώτο έργο του ΕΣΠΑ


Το πρώτο έργο του Δήμου Ιωαννιτών από τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ξεκινά αύριο. Πρόκειται για τον βρεφονηπιακό σταθμό Βοτανικού, με προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων ευρώ περίπου.Ο παιδικός σταθμός κατασκευάζεται σε οικόπεδο του Δήμου, έκτασης ενάμισι στρέμματος.Με την ολοκλήρωσή του θα φιλοξενήσει τριάντα νήπια και βρέφη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω επέκταση ώστε η δυναμικότητά του να φτάσει στα 65 παιδιά.Οι εγκαταστάσεις θα καλύπτουν 170 τετραγωνικά, στο υπόγειο, όπου θα αναπτυχθούν οι βοηθητικοί χώροι και 510 τετραγωνικά μέτρα στο ισόγειο όπου θα διαμορφωθούν οι αίθουσες φιλοξενίας των νηπίων και των βρεφών.Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την μελέτη, μπορεί να γίνει επέκταση του παιδικού σταθμού στον πρώτο όροφο, με την δημιουργία επιπλέον χώρων, συνολικού εμβαδού 370 τετραγωνικών μέτρων.Συνάμα θα διαμορφωθούν κατάλληλα και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και οι ημιυπαίθριοι χώροι του βρεφονηπιακού σταθμού.Πρόκειται για μία σημαντική κοινωνική δομή που θα καλύψει ορισμένα από τα κενά που υπάρχουν σήμερα και θα δώσει λύση κυρίως σε εργαζόμενες μητέρες.Αύριο Τρίτη, στις δώδεκα το μεσημέρι, ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασσαλάς θα κάνει δηλώσεις στο χώρο του έργου, όπου από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα γίνει και η παρουσίαση των σχεδίων.

Συνέντευξη υπεύθυνου πολιτιστικού τομέα Μωυσή Ελισάφ


Στην διακοπή της συνεργασίας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σπύρο Μισθό, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΙ, για λόγους τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς.Η απόφαση στηρίζεται στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου και είναι απόλυτα σύννομη, αφού σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, ο διορισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή μπορεί να ανακαλείται πριν τη λήξη της θητείας του για ιδιαζόντως σοβαρό λόγο.Έτσι οι λόγοι που οδήγησαν την λύση της σύμβασης είναι:
α) η προεκλογική (20/7/2010) ανανέωση της σύμβασης (2 μήνες και 10 ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του) είναι μη σύννομη, αφού δεν τηρήθηκε η προθεσμία που ορίζει η προγραμματική σύμβαση (δηλαδή 5 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του)
β) ο κ.Μισθός δεν υπέβαλε ποτέ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΙ για έγκριση, ως όφειλε από την προγραμματική σύμβαση, ετήσιο απολογισμό του έργου του, καθώς και οικονομικό απολογισμό.
γ) το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΙ μετά την ενδελεχή μελέτη των στοιχείων που αφορούν την πορεία του θεάτρου τα τελευταία 3 1/2 έτη, κρίνει ότι το συνολικό έργο του κ.Μισθού (καλλιτεχνικό/διοικητικό/οργανωτικό) υπολείπεται αυτού που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του θεάτρου, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τομέα του Δήμου και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΙ Μωυσής Ελισάφ, η συνεργασία του κ. Μισθού με το προσωπικό της Κοινωφελούς Επιχείρησης, τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, καθώς και τους ανθρώπους του θεάτρου της χώρας, ήταν προβληματική.«Οι παραστάσεις που ανέβηκαν αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα των συμπολιτών μας για τις καλλιτεχνικές επιδόσεις του θεάτρου. Ο αριθμός των θεατών που παρακολούθησαν τις παραστάσεις ήταν απελπιστικά μικρός (περίπου 20 θεατές/ παράσταση)», τόνισε ο κ. Ελισάφ.Μέχρι την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, μέρος των αρμοδιοτήτων του, κυρίως διοικητικές και οικονομικές, θα ασκούνται, με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, από τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργο Λώλη. «Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο κ. Λώλης.Η διοίκηση του Θεάτρου θα προχωρήσει στην προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, μόλις το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκαθαρίσει το νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειακών Θεάτρων.

Προγραμματισμός του θεάτρου
Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΙ, συζητήθηκε ο προγραμματισμός του θεάτρου για το επόμενο χρονικό διάστημα και αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της Πειραματικής Σκηνής με την παρουσίαση το Μάϊο δύο σημαντικών έργων, ενός μονόλογου που περιέχεται στο διήγημα "Σκακιστική Νουβέλα" του Στέφαν Τσβάϊχ και το μονόπρακτο "Η εβραία" του Μπέρτολτ Μπρέχτ, με τη συμμετοχή αξιόλογων συμπατριωτών μας καλλιτεχνών και συγκεκριμένα: του Μιχάλη Μπίζιου, της Γιολάντας Καπέρδα, του Βασίλη Σιάφη και του Αλέξη Μπάγια. Αναλυτικά την παράσταση σκηνοθετεί η Γιολάντα Καπέρδα, τα σκηνικά-κοστούμια είναι ομαδικά και οι φωτισμοί του Βαγγέλη Νέτη. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Βασίλης Σιάφης και Γιολάντα Καπέρδα, ενώ αφηγητής θα είναι ο Μιχάλης Μπίζιος. Τη μουσική του έργου έγραψε ο Αλέξης Μπάγιας, ο οποίος θα παίζει ζωντανά με την κιθάρα του στην παράσταση. Οι παραστάσεις θα δοθούν τέσσερα τριήμερα Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο (παλαιά σφαγεία) αρχής γενομένης στην Παρασκευή 13 Μαΐου και λήξη της Κυριακή 5 Ιουνίου. Ώρα έναρξης 21.30’ (διάρκεια παράστασης 1.25’ περίπου). Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 10 € και θα ισχύσει το μειωμένο εισιτήριο στην τιμή των 7 ευρώ για τις κατηγορίες που έχει στις παραστάσεις του το ΔΗΠΕΘΕ, ήτοι: φοιτητικά, σπουδαστικά, μαθητικά, στρατιωτικά, πολυτέκνων, κατόχων κάρτας πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ.Τέλος, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΙ, στις 20 - 22 Μαϊου στο Καμπέρειο θέατρο θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο του Γ.Ξενόπουλου "Δεν είμαι η λογική" σε σκηνοθεσία του Νίκου Σφαιρόπουλου, από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Ζίτσας. «Η συνεργασία αυτή υπηρετεί τη σταθερή στόχευση του ΔΗΠΕΘΙ να αποτελέσει τον πυλώνα συσπείρωσης όλων των θεατρικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ελισάφ.

Πού γίνονται καταγγελίες για διαφθορά λειτουργών στο δημόσιο τομέα


Πληροφορίες για του πού πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες που θέλουν να καταγγείλουν περιπτώσεις διαφθοράς λειτουργών στο δημόσιο τομέα δίνει η Αστυνομία.Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλ. Κέντρο: 210-8779700 (όλο το 24ωρο) ή να στέλνουν Fax: 210-6899675.Καταγγελίες γίνονται επίσης ηλεκτρονικά: e-mail: dey1@otenet.gr, αλλά και εγγράφως: Ταχυδρομική δ/νση: Λεωφ. Κηφισίας 23 Τ.Κ. 152 23, Μαρούσι.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ημερήσια Διάταξη συνεδρίασης 6ης Απριλίου


Την Τετάρτη 6 Aπριλίου 2011, και ώρα 17.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 1. Άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων στις υποδομές άρδευσης Περιφέρειας Ηπείρου (εισήγηση: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου) 2. Μεταβολές σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, για το σχολικό έτος 2011-2012 (εισήγηση: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας)
3. Α) Στήριξη του αιτήματος των εργαζομένων της πρώην Α.Δ.Ε.Ι.
Β) Συζήτηση για την απλήρωτη εργασία εργαζομένων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου.
(εισήγηση: o Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης και ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ», Νικόλαος Ζήκος)
4) Έγκριση Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών.
(εισήγηση: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης)

O Παύλος Παυλίδης στο Boxx Live Stage


Την Πέμπτη 7 Απριλίου, στις 10μμ, το Boxx Live Stage (Λεωφ. Γεωρ. Παπανδρέου) φιλοξενεί τον Παύλο Παυλίδη και τους B-MOVIES. O Παύλος Παυλίδης, ο ευαίσθητος δημιουργός και ανήσυχος συνθέτης που ξεκίνησε τη μουσική του πορεία με τα «Μωρά στη Φωτιά», κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού και την πλατιά αναγνώριση σαν front man στα «Ξύλινα Σπαθιά». Από το 2003 και μετά, συνεχίζει την προσωπική του μουσική διαδρομή με συνοδοιπόρους τους B - Movies. Σήμερα, Ο Παύλος Παυλίδης έχει φτάσει στην καλλιτεχνική του ωριμότητα καθώς μπορεί να μετουσιώνει αβίαστα την προσωπική του αλήθεια σε στίχους και να τους ντύνει με τις φωτεινές του μελωδίες. Είναι πλέον ένας έμπειρος μουσικός, κατασταλαγμένος, με πλούσιες εμπειρίες αλλά με το μικρόβιο της αναζήτησης, συνεχίζει να ταξιδεύει σε κόσμους ονειρικούς, όπου το σκοτάδι διαλύεται στο φως, όπως η σκοτεινή πλευρά του καθενός νικιέται από την φωτεινή. Οι B-MOVIES πιστοί συνταξιδιώτες στα μουσικά του ταξίδια θα είναι μαζί του αυτή τη βραδιά. Ο ήχος τους άλλοτε μελαγχολικός και μελωδικός, άλλοτε ορμητικός και έντονα ηλεκτρικός, δεν παύει να ξυπνά αναμνήσεις και συναισθήματα, να εκφράζει έναν κόσμο που θέλει να ονειρεύεται και δεν παύει να ελπίζει. Είσοδος 12, προπώληση (Rock Shop, Βλαχλείδη 7) 10 ευρώ. Την Παρασκευή 8 Απριλίου στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται οι ΜΟΥ.ΣΥ.Π.Ι. (Μουσική Συντροφιά Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) με γνωστές ελληνικές και ξένες διασκευές, ενώ το Σάββατο, δύο αντιπροσωπευτικότατοι εγχώριοι εκπρόσωποι του R’n’B-hip hop ρεύματος θα ανέβουν στη σκηνή του Boxx: Midenistis και TNS live! Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις στο τηλέφωνο 6932610241.

Σημαία της Πανηπειρωτικής η προστασία του Αμβρακικού


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Σε μπροστάρισσα για τη σωτηρία, απορρύπανση, θωράκιση και ήπια ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου αναδεικνύεται η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) με την πρωτοβουλία διοργάνωσης τεσσάρων προημερίδων , που θα πραγματοποιηθούν σε Πρέβεζα, Άρτα , Βόνιτσα και Αμφιλοχία και κεντρικής ημερίδας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.Στον Αμβρακικό Κόλπο, έναν από τους σημαντικότερους της Ελλάδας και της Ευρώπης, διαβιούν και φιλοξενούνται δεκάδες ειδών ενδημικής και αποδημητικής πανίδας και απαντώνται σπάνια είδη χλωρίδας. Αυτός ο πανέμορφος τόπος, πηγή ζωής, κοινωνικής, γεωργικής, κτηνοτροφικής, αλιευτικής και οικονομικής ανάπτυξης, απειλείται με αφανισμό.Το καταμαρτυρούν δεκάδες επιστημονικών ερευνών, βάσει των οποίων αναδεικνύεται η σε μεγάλο βαθμό ρύπανση και μόλυνση που πηγάζουν από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη κατάληξη σ΄ αυτόν αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, πετρελαιοειδών που προέρχονται από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποθηκών καυσίμων και τα ιχθυοτροφεία που επιβαρύνουν ύδατα και βυθό. Εξαιτίας όλων αυτών ο πυθμένας του Κόλπου έχει πληρωθεί από τόνους λάσπης, η οποία έχει νεκρώσει κάθε είδους ζωή κάτω από τα 30 μέτρα.Στην επιδείνωση της κατάστασης ευθύνονται ακόμη η υπεράντληση υπόγειων υδάτων, η λαθροθηρία, η παράνομη αλιεία και βεβαίως οι ιχθυοτροφικοί σταθμοί οι οποίοι και το θαλάσσιο περιβάλλον επιβαρύνουν και τη διατροφική αλυσίδα διαταράσσουν, αφού πολλά από τα αλιευόμενα είδη «ελεύθερης βοσκής» τρέφονται από τα διαφεύγοντα υπολείμματα τροφής των «εγκλωβισμένων» αλιευμάτων. Τροφές οι οποίες «ελέγχονται» για την υγιεινή προέλευσή τους.Όλα τα περιγραφόμενα, αρνητικά και επιβαρυντικά για το σύνολο του Αμβρακικού Κόλπου -θαλάσσιου, παράκτιου, ιβαριών, ελών και υγροβιότοπων- θέτουν σε άμεσο κίνδυνο αφανισμού του σημαντικού αυτού υγρού «παραδείσου» όχι μόνο για τους παροικούντες των όμορων προς αυτόν νομών και όλων των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ευρωπαίων, τους οποίους σε μια δύσκολη διατροφική εποχή, όπως η σημερινή, θα μπορούσε να θρέψει κατόπιν επιστημονικής, συστηματικής και υγιεινής ιχθυοκαλλιέργειας.Τον κίνδυνο αυτό αποδεικνύει από το 2007, εκτός των οικολόγων και περιβαλλοντολόγων, και η κατάταξή του στη «μαύρη λίστα» του καταλόγου του Μοντρέ της σύμβασης RAMSAR και αυτή της NATURA στην οποία περιλαμβάνεται από το 2000.Τα τελευταία χρόνια για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που μέρα με τη μέρα διογκούται, έγιναν πολλές ενέργειες επίλυσής του, με ελάχιστα θετικά αποτελέσματα. Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο μη παρέκει, αφού κυρίαρχο συμπέρασμα που επικρατεί σήμερα είναι πως ο Αμβρακικός Κόλπος αργοπεθαίνει.Μπροστά σ΄ αυτήν την τραγική πραγματικότητα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, κορυφαίο όργανο όλων των απόδημων Ηπειρωτών, με στραμμένο το βλέμμα προς την πατρώα γη και με αμέριστο ενδιαφέρον για τους συμπατριώτες, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και μπαίνει μπροστάρισσα στον αγώνα διάσωσης, προστασίας και ήπιας ανάπτυξης του Αμβρακικού. Στόχος της η ανάδειξη προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κόλπου. Προτάσεις που θα προέλθουν από τρεις ενημερωτικές προημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στην Πρέβεζα στις 13 Μαϊου, στην Ανέζα Άρτας στις 14 Μαϊου στη Βόνιτσα και στην Αμφιλοχία στις 15 Μαϊου, με θέμα «Αμβρακικός Κόλπος-Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης;».Στη διάρκειά τους θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση από επιστήμονες, σχετική με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θαλάσσιος και παράκτιος χώρος, τα αλιεύματα, όλα τα υπάρχοντα σ΄ αυτόν είδη πανίδας και χλωρίδας, καθώς και αυτά που απασχολούν αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, κυνηγούς και περιβάλλον. Παράλληλα θα προταθούν λύσεις που πηγάζουν από την επιτυχή αντιμετώπιση παρόμοιων διεθνών προβλημάτων.Στις προημερίδες κλήθηκαν να συμμετάσχουν καθηγητές Πανεπιστημίου που θα προτείνουν λύσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες εκτιμώντας τα δεδομένα της πραγματικότητας και ειδικά αυτά που καταγράφει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Πατρών κ. Φερεντίνος ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εμπεριστατωμένη έρευνα και έχει συντάξει πληρέστατη έκθεση για την ποιότητα των υδάτων και την κατάσταση του βυθού του Αμβρακικού, μια έκθεση-σοκ για την συνολική εικόνα του. Επίσης θα συμμετάσχουν , περιβαλλοντολόγοι, οικολόγοι, ιχθυολόγοι, οι δήμαρχοι Πρέβεζας, Άρτας, Αμφιλοχίας και Ανακτορίου (Βόνιτσας) κ. Χρ. Μπαϊλης, Ι. Παπαλέξης, Απ. Κοιμήσης και Ν. Σολδάτος αντίστοιχα. Ακόμη θα κληθούν να πάρουν μέρος η αρμόδια Υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη ,η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Ελλάδας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ο αιρετός Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης , οι βουλευτές Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας, και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και συλλόγων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και κυνηγών, προκειμένου ν΄ ακουστούν οι απόψεις τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.«Στόχος της Πανηπειρωτικής», δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Οικονόμου, «είναι σ αυτό το τριήμερο των προημερίδων ν΄ ακουστούν σε δημοκρατική βάση όλες οι πλευρές, να καταγραφούν απόψεις, προβλήματα και προτάσεις ώστε μέσα απ΄ αυτές να δρομολογηθούν λύσεις προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα απορρύπανσης, θωράκισης και σωτηρίας του Αμβρακικού Κόλπου. Λύσεις βιώσιμης και ήπιας οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος του ξεχωριστού και πανέμορφου αυτού τόπου της Ηπείρου και της πατρίδας μας».Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα των προημερίδων θα καταγραφούν,αξιολογηθούν, κωδικοποιηθούν και θα παρουσιαστούν σε κεντρική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Θα κληθούν να παραστούν, ενημερωθούν και να πάρουν θέση πάνω σ΄ αυτό το σοβαρό θέμα απορρύπανσης, προστασίας και ανάπτυξης του Αμβρακικού η πολιτική ηγεσία του τόπου και κοινωνικοί φορείς, ώστε οι λύσεις που θα δοθούν να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και κοινωνικά αποδεκτές και συμφέρουσες και οι οποίες θα προωθηθούν για υλοποίηση στο αρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους καθ΄ ύλη και κατά τόπο αρμόδιους φορείς .

Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Γυμνασίου Περάματος


Την έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Γυμνασίου Περάματος εγκαινίασε σήμερα Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης (φωτογραφία), στον ισόγειο χώρο του Περιφερειακού Μεγάρου. Αφού συνεχάρη τους καθηγητές για την πρωτοβουλία τους αυτή, ο κ. Καχριμάνης μίλησε για την ανάγκη, στην δύσκολη συγκυρία που ζούμε, της σωστής κατεύθυνσης των νέων παιδιών στις διαχρονικές αξίες της παιδείας και της ηθικής τάξης και παράλληλα εξήρε τα έργα ζωγραφικής των μαθητών, τονίζοντας ότι δίνουν νέα πνοή στους μεγαλύτερους για το δύσκολο δρόμο που διανύουμε. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 8η Απριλίου.

Καταδίκη του "απολίτικου" χωρίς (κομματικά) σύνορα

thumb

Από το Μαρικάκι

Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει. Μπορεί η ανανεωτική αριστερά που εκφράζεται μέσα από το κόμμα πλέον της Δημοκρατικής Αριστεράς ή αναφέρεται σε αυτό, να βδελύσσεται τη φυσική βία (η οποία έχει το κουσούρι ότι είναι ορατή στο μάτι), ιδίως τη φυσική βία που μπορεί να ασκεί ο καταπιεζόμενος ως αντίδραση στην καταπίεση , αλλά συχνά έχει συγκατανεύεσει στην (αόρατη) λεκτική βία που κρύβουν οι πολιτικώς ορθά ζυγισμένοι αλλά τελικώς πολιτικά επικλινείς προς το κυρίαρχο σύστημα λόγοι της. Συχνά έχει χρησιμοποιήσει γλώσσα που μαρτυρά διάθεση να τσακίσει ό,τι κινείται κ αι ό,τι πετάει στα αριστερά της είτε κόμματα είτε ιδέες και πολιτικές κοσμοθεωρίες είτε κοινωνικές αντιδράσεις που ξεφεύγουν από τα στεγανά της θεσμικότητας.Σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή και μόλις έχει καταλαγιάσει η κόντρα των ημερών γύρω από τις κοινωνικές αντιδράσεις που εκτείνονται από τα γιουχαίσματα έως τα γιαουρτώματα, ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς δεν φείδεται λόγων που υποκρύπτουν τέτοια λεκτική βία, εξουσιαστικής χροιάς, επιτιθέμενος στα κινήματα ανυπακοής και απειθαρχίας τα οποία αφενός τα χαρακτηρίζει «απολίτικα» και «λαϊκίστικα» αφετέρου τα συσχετίζει με το φασισμό λέγοντας ότι θιασώτης τους υπήρξε και ο Μουσολίνι! Από την άλλη πλευρά ο ιστορικός ηγέτης θεωρεί ότι «ο πρωθυπουργός προσπαθεί» να δοθεί διέξοδος στην κρίση και καταβάλει «φιλότιμες προσπάθειες» (ωστόσο ανησυχεί μήπως χρεοκοπήσουμε εν τέλει), όταν στη συνείδηση του κόσμου είναι πια ταυτισμένος με τα πιο αντιδραστικά συμφέροντα κι έχει παραβιάσει όλους τους όρους της ανόδου του στην εξουσία....Παρεμπιπτόντως, η συμβολή της Παπαρήγα στο θέμα του γιαουρτώματος, από άλλη κατεύθυνση, ήταν μάλλον ατυχής. Οι «μικροαστικές εκτονωτικές αντιδράσεις» είπε «διευκολύνουν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της να εμποδίσουν την ριζοσπαστικοποίηση». Μιλάμε για ένα από τα λίγα πράγματα που έχουν ενοχλήσει πραγματικά την κυβέρνηση - περισσότερο ίσως και από τις απεργιακές διαδηλώσεις – ώστε ξεσήκωσε ολόκληρη επιχειρήση κατά του γιουχαϊσματος και των μελλοντικών ρίψεων γιαουρτιού. Για το αν η κυβέρνηση εντείνει τους μηχανισμούς που εμποδίζουν τη ριζοσπαστικοποίηση ευθύνονται και οι αντιδράσεις που βρίσκει ή δεν βρίσκει...Και για το ότι ο κόσμος δεν ριζοσπαστικοποιείται ώστε να μην καταφεύγει σε "μικροαστικές εκτονωτικές αντιδράσεις" επίσης υπάρχει εξήγηση. Κι ευθύνη.

topontiki

Απάντηση Γιάννη Παπαδημητρίου στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη


Σχετικά με την ανακοίνωση της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία απαντά στις καταγγελίες μου, επισημαίνω τα εξής :
1. Το γεγονός ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο (και πλέον η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος) έχει μόνο γνωμοδοτική αρμοδιότητα δεν αναιρεί τη μεγάλη σημασία της δημόσιας συζήτησης επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Διότι πρόκειται για μια κορυφαία στιγμή διαφάνειας και δημοσιότητας για έργα και δραστηριότητες, που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων και στο περιβάλλον. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση και προετοιμασία.
2. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, που συμμετέχουμε στην Επιτροπή, πήραμε στα χέρια μας (όσοι τις πήραν …) τις εισηγήσεις της Δνσης Περιβάλλοντος την Τρίτη το μεσημέρι για να τις συζητήσουμε την Τετάρτη το πρωί ! Δεν μιλάμε για μία και δύο αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ για είκοσι (!) Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι ογκώδεις φακέλοι των οποίων βρίσκονται στην Υπηρεσία και είναι αδύνατο να τους μελετήσει κανείς σε τόσο περιορισμένο χρόνο. Επομένως, αντί η κ. Καλογιάννη να με «πληροφορεί» για το αυτονόητο, ότι δηλ. έχω δικαίωμα να ενημερώνομαι για το περιεχόμενο των Μ.Π.Ε., θα ήταν προτιμότερο να μην καταργεί αυτό το δικαίωμα στην πράξη και να φροντίζει για τον έμπρακτο σεβασμό του.
3. Ως παράταξη θεωρούμε ότι την ίδια ευαισθησία, που (σωστά κατά τη γνώμη μας) επιδεικνύει η Περιφερειακή Αρχή για τα μέτωπα, που ανοίγει η κυβερνητική πολιτική (λ.χ. συγχωνεύσεις σχολείων, οι οποίες έχουν τεθεί για συζήτηση σε 3 διαφορετικά σώματα), θα έπρεπε πριν από όλα να την επιδεικνύει στα θέματα της δικής της λειτουργίας και ευθύνης. Από την άποψη αυτή αποκαλυπτική των προθέσεων της Περιφερειακής Αρχής είναι η υπαναχώρηση στο ζήτημα των έργων πρώτης κατηγορίας. Ενώ προηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η διαβεβαίωση ότι όλα τα σημαντικά έργα θα συζητούνται σ’ αυτό και όχι στην Επιτροπή, στην συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι αυτό ισχύει μόνο για όσα η πλειοψηφία θεωρεί σημαντικά και μάλιστα όχι για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά για απλή επικύρωση των αποφάσεων της Επιτροπής χωρίς περαιτέρω συζήτηση !
4. Το θέμα του πενταπλασιασμού των αντλούμενων ποσοτήτων υπογείων νερών από πολυεθνική εταιρία εμφιάλωσης, και μάλιστα πριν ολοκληρωθούν οι υδρολογικές μελέτες κατά λεκάνη απορροής για το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου, η ιδιωτικοποίηση δηλαδή του υδάτινου πλούτου της περιοχής (απαράδεκτη κατά την άποψή μας), είναι αυτονόητο ότι συνιστά μείζον οικολογικό και πολιτικό θέμα και πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
5. Η κ. Καλογιάννη έσπευσε να χαρακτηρίσει ψευδείς τις καταγγελίες μου για ενστάσεις Υπηρεσιών σε θέματα νομιμότητας. Επανέρχομαι και της υπενθυμίζω ότι δύο Διευθύνσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (Ανάπτυξης και Βιομηχανίας – Ενέργειας - Φυσικών Πόρων) χαρακτηρίζουν ως στερούμενο νομιμότητας έργο που ενέκρινε η Επιτροπή. Άραγε ποιος από τους δυό μας ψεύδεται δημόσια ;Για την περιβαλλοντική ουσία πολλών έργων περιορίζομαι να επισημάνω ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής δεν θεώρησε άξια προσοχής ούτε τη λειτουργία οχλούσας δραστηριότητας σε περιοχή Natura ούτε την ανάγκη συνολικής εξέτασης πολλών ομοειδών επενδύσεων στον ίδιο περιορισμένο θαλάσσιο χώρο ούτε τις επισημάνσεις της Υπηρεσίας για αδυναμία αυτοψίας. Όλα αυτά απαιτούσαν τουλάχιστον πιο εμπεριστατωμένη διερεύνηση.
6. Σχετικά με το ύφος της ανακοίνωσης της κ. Καλογιάννη : Αντί να αντιδρά με εκνευρισμό και απρεπείς χαρακτηρισμούς, είναι χρησιμότερο να φροντίσει στο εξής για την επαρκή προετοιμασία των συνεδριάσεων, την τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών και τον σεβασμό της διαφάνειας και της νομιμότητας.
7. Τέλος, σε ό,τι μας αφορά ως παράταξη, το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να μην πληρώσουν ούτε οι εργαζόμενοι ούτε το περιβάλλον την κρίση του συστήματος και του μοντέλου ανάπτυξης και θα συνεχίσουμε να γινόμαστε «ενοχλητικοί» απέναντι στις μεθοδεύσεις και τους μηχανισμούς της αδιαφάνειας, της εμπορευματοποίησης και της στρεβλής αναπτυξιολαγνείας.

Εκδήλωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» στην Άρτα


Η "Αριστερή Πρωτοβουλία" διοργανώνει πολιτική συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού με θέμα "Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση", με ομιλητές τους Κολιάτσο Αγαμέμνονα, Σαββίδη Παντελή, Τζουμάκα Στέφανο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Αρταίων στην αίθουσα «Διώνη» την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 και ώρα 8 μ.μ.

ΧΑΡΗΣ ΓΚΟΥΛΙΟΥΜΗΣ: Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς


Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Θεσπρωτίας και μέλος ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Χάρης Γκουλιούμης.Ο κ. Γκουλιούμης μιλώντας στο paseges.gr προτείνει τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής αδιαμφισβήτητου κύρους περί τα συνεταιριστικά για ρυθμίσεις που ήδη έχει προτείνει η Συνομοσπονδία στη βάση της διεθνούς πρακτικής και των διεθνών συνεταιριστικών αρχών, που δεν έχουν καμία σχέση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσπρωτίας, το νομοσχέδιο οδηγεί σε άρση της αυτονομίας των συνεταιρισμών και ως εκ τούτου πρέπει να αποσυρθεί.

Κάποιοι ξεχνούν


Επειδή γνωριζόμαστε όλοι στην όμορφη πόλη μας καλά θα είναι σε κάποιους να φρεκαριστεί η σκουριασμένη μνήμη τους και να θυμηθούνε τα παλιά.Σχετικά με ένα σχόλιο της κομματικής οργάνωσης του τοπικού ΚΚΕ στην εφημερίδα Έρευνα του αξιότιμου κυρίου Καλτσή, περί εκλεκτών, περί συνεργασιών, περί εκπροσώπου του κεφαλαίου και δεν συμμαζεύετε. Κάποια συντρόφια έχουν χάσει σκόπιμα τη μνήμη τους. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστή η τακτική στους παροικούντες της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ περί πολιτικής σοβαρότητας και συνέπειας, Λόγων και έργων…Να σας θυμίσω συντρόφια ποιος ήταν ο Φίλιππας Φίλιος εκείνες τις καλές εποχές; Ήταν ή δεν ήταν ο Κόκκινος Δήμαρχος της πόλης μας και ο εκλεκτός του ΚΚΕ; Επί δημαρχείας του κόκκινου Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου Σταθάκη μας ήσουν ο πρώτος τη τάξη αντιδήμαρχος; Ναι ή όχι; Πόσο γρήγορα ξεχνάς Σταθάκη. Ήρθε ο καιρός να δείξεις σε όλους το πραγματικό σου πρόσωπο.Είναι ευκαιρία Σταθάκη.Σταυρώστε τον Φίλιο.Ουδείς ποιο αχάριστος του ευεργετηθέντος. Αντί του μάνα χολή και όξος.Αγαπητά συντρόφια μήπως θέλετε να σας θυμίσω τι έγινε στις εκλογές επί Παπασταύρου; Θα θυμάστε όλοι σας οι συμμετέχοντες το βράδυ εκείνο της εκλογικής νίκης στην εξέδρα του Παπασταύρου ο τότε λεβέντης γραμματέας της οργάνωσης ο μουσάτος και υπόλοιποι χοροπηδούσατε σαν καν….λοι για την εκλογική ήτα του Φίλιου; Ναι ή όχι;Συντρόφια σημαδιακή μέρα το θυμάστε; Έ.Μήπως σύντροφε Σταθάκη και λοιποί θυμάστε τις δηλωσεις σας;Μήπως θέλετε συντρόφια να σας θυμίσω τις συνεργασίες στις δύο εκλογικές περιόδους Γκόντα; Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τις συνεργασίες και ανίερες συμμαχίες στους περιφερειακούς Δήμους;Αλλά εδώ ταιριάζει η παροιμία: «Είπε ο γάιδαρος του πετεινού κεφάλα».Άξιος ο μισθός σου σύντροφε Σταθάκη. Το κεφάλαιο σε βόλεψε.Βρε συντρόφια λεβέντες και λεβέντισσες που ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια να καταγγείλετε δημόσια και δυναμικά ως φορέας όλο αυτό το όργιο προσλήψεων και ρουσφετιών;Πού ήσασταν βρε συντρόφια και όψιμοι επαναστάτες να υπερασπιστείτε τους εργαζόμενους στον ΟΤΑ; Γιατί βρε συντρόφια δεν ζητήσατε ποτέ την τακτοποίηση όλων αυτών που σήμερα κόπτεστε; Ποτέ σας δεν κάνατε μια δυναμική κινητοποίηση έστω μια κατάληψη αλλά ούτε μια διαμαρτυρία; Έτσι σας βόλευε. Και εσάς και τους ψευτοσυνδικαλιστές τα κομματικά σας φερέφωνα συναιτεράκια; Ουδέν κρυπτόν υπό το φως του ηλίου Σταθάκη. Είχατε καταπιεί τη γλώσσα σας και είχατε χάσει τη λαλιά σας συντρόφια και παλικαράκια του φραπέ; Τι κρίμα!Πού ήσασταν βρε συντρόφια Σταθάκηδες-Τασούληδες και υπόλοιποι όψιμοι επαναστάτες και υπερασπιστές της εργατικής τάξης και δεν κάνετε με την ίδια δυναμική μια κατάληψη στο σπίτι του Λαού στον Περισσό για τους ομαδικά απολυμένους της Τυποεκδοτικής; Γιατί βρε συντρόφια δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί βρε συντρόφια αυτή η επιλεκτική σας τακτική και αλλοπρόσαλλη κατά το δοκούν πολιτική σας; Αγαπητά συντρόφια δεν έχετε απώλεια μνήμης είναι πάγια τακτική σας να διαστρεβλώνετε την όποια πραγματικότητα και να κατασυκοφαντείτε όποιον δεν είναι πειθήνιο όργανο.Βρε συντρόφια δεν είναι στραβός ο Γιαλός. Εσείς αρμενίζετε και πολύ στραβά.Με αυτή την ψευτοπολιτική σας όχι μόνον δεν πείθετε κανέναν αλλά γελοιοποιείστε περισσότερο από ποτέ. Ενεργείτε καιροσκοπικά. Αυτή είναι συγκυριακή πολιτική. Μου θυμίζει αγαπητά συντρόφια Γεωργαλά λέγε, λέγε κάτι θα μείνει. Σεβασμός και όχι λαϊκισμός και ψευτοεπιχειρήματα χωρίς αντίκρισμα στους εργαζόμενους για τους οποίους τώρα τελευταία πολύ κόπτεστε και πολλά δάκρυα χύνετε. Έλεος πια! Σταματήστε επιτέλους αυτόν τον κατήφορο. Δυστυχώς συντρόφια συνεχίζετε να συνεργάζεστε ακόμη όπως εκείνα τα παλιά χρόνια. Ακόμα και με τον διάβολο όπως είχε πει τότε ο σύντροφος Φλωράκης το 1989.Παλιά μου τέχνη κόσκινο συντρόφια.Έχουμε 2011 σοβαρευτείτε.Αλλά ο λύκος το μαλλί αλλάζει όχι το μυαλό.Έχετε χάσει κάθε ίχνος λογικής και κομματικής αξιοπρέπειας. Αγαπητά συντρόφια και σύγχρονοι ψευτοεπαναστάτες του φραπέ. Και του λόγου το αληθές είναι τα τελευταία κωμικοτραγικά γεγονότα τόσο στο Δημαρχείο Κατσικά όσο δυστυχώς και στο Δημαρχείο της πόλης μας. Συντρόφια αυτή δεν είναι πολιτική, είναι δυστυχώς ξεπεσμός. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι αντίδρασης με επιχειρήματα να ξεσηκώσετε τους εργαζόμενους. Αυτή η λυκοσυμμαχία με Γκόντα και σία δεν οδηγεί πουθενά. Έχετε επίγνωση των ακραίων και απαράδεκτων ενεργειών σας; Κτυπάτε το σαμάρι αντί του γαϊδάρου συντρόφια.Έχετε ακεραία την ευθύνη δυστυχώς για την παρουσία της Αστυνομία με όλες αυτές τις ενέργειές σας. Καθημερινά χάνετε την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία και σοβαρότητα έναντι των πολιτών. Πού το πάτε συντρόφια;Το Δημαρχείο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ανήκει στην πόλη και σε όλους τους πολίτες. Ουδείς δικαιούται να το κλειδαμπαρώνει, ουδείς δικαιούται να στερεί την ελεύθερη είσοδο του κάθε πολίτη, Ουδείς δικαιούται να κάνει τον χώρο πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ουδείς δικαιούται να δημιουργεί όλο αυτό το σκηνικό και την εμφάνιση που έχει σήμερα το Δημαρχείο.Είναι ντροπή για την όμορφη πόλη μας.Σε όλα υπάρχουν όρια συντρόφια.Σταματείστε επιτέλους αυτόν τον άκρατο λαϊκισμό τις απαράδεκτες δηλώσεις και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Αχ δύσμοιρο και τρισένδοξο ΚΚΕ πως σε κατάντησαν οι επαγγελματίες της εποχής του Φραπέ να είσαι ο φτωχός συγγενής αντί να μεσουρανείς με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και όχι μόνον. Ξυπνήστε συντρόφια.Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.

3 Απρίλη 2011

Σωκράτης Αργυροχωρίτης

Βαγγέλης Παπαχρήστος -Τραπεζικό σύστημα -Οίκοι αξιολόγησης

Από την εκπομπή του Κώστα Μπαξεβάνη «το κουτί της Πανδώρας»
Ο γνωστός δημοσιογράφος Thomas Friedman είχε πει πριν πολλά χρόνια ότι δυο είναι οι δυο μεγάλες υπερδυνάμεις του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Moody’s. Και οι δυο μπορεί να σε καταστρέψουν. Οι μεν ΗΠΑ ρίχνοντας βόμβες, καλή ώρα όπως γίνεται στη Λιβύη και η Moody’s κατεβάζοντάς σε μερικές βαθμίδες στην αξιολόγηση της. Αναφέρονται ότι οι 12 μεγαλύτεροι εκδότες δομημένων ομολόγων στον κόσμο, αναμεσάτους οι γνωστές JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Deutsche bank, κατέχουν το 80% περίπου των εκδόσεων και αντίστοιχα των αξιολογήσεων. Εκεί δημιουργήθηκε μια μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων. Οι ίδιοι οι αξιολογητές δεν θα θέλανε να χάσουν αυτούς τους πελάτες και άρα δίνανε πολύ καλύτερες αξιολογήσεις από αυτούς που έφεραν τα προϊόντα που εκδίδανε. Από την άλλη πλευρά πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι στην ουσία υπάρχει δικαστική ασυλία των οίκων αξιολόγησης. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο η βάση της νομικής τους υπεράσπισης είναι η πρώτη τροπολογία του συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την ελευθερία έκφρασης. Λένε, εμείς δεν προτρέπουμε κανέναν να αγοράσει ή να πουλήσει με βάση την αξιολόγησή μας. Μια άποψη λέμε, άρα δεν φέρουμε καμία ευθύνη εάν ο επενδυτής αποφασίσει τελικά να επενδύσει στο προϊόν. Και εδώ εμφανίζεται κάτι που είναι πραγματικά παράλογο. Έχουμε τις κυβερνήσεις που είναι οι ρυθμιστές των τραπεζών, να απαιτούν όταν ρυθμίζουν το κεφαλαίο των τραπεζών, αυτό γίνεται με τη συνθήκη βασιλεία II, να έχουνε μόνο αξιολογημένα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό τους, άρα λειτουργεί η αξιολόγησή τους σαν βεβαίωση και ταυτόχρονα αυτός που αξιολογεί και που στην ουσία δίνει μια βεβαίωση να μην καθίσταται υπεύθυνος για την αξιολόγηση που κάνει.Στην ουσία τα δικαστήρια στις ΗΠΑ ήταν αρνητικά απέναντι στο να επιβληθούν κυρώσεις στους οίκους αξιολόγησης. Μόνο όταν μπορούσαν να αποδείξουν δόλο ή κάποιο σκάνδαλο, μόνο τότε μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις. Άρα έχουμε ένα είδος ασύλου για τους οίκους αξιολόγησης.Στο τραπεζικό σύστημα έχουμε το εξής. Στην περίοδο της ανόδου τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται. Στην περίοδο της κρίσης οι ζημιές που έχουν, επειδή έχει φτιαχτεί ένα δίχτυ ασφάλειας από κάτω, κοινωνικοποιούνται. Και τότε έρχεται το κράτος να στηρίξει αυτούς που κερδοσκοπήσανε την προηγούμενη περίοδο.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τριήμερο συναντήσεων για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Ηπειρο


Με ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα αναχωρούν για την Αθήνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου τα οποία αύριο το μεσημέρι θα συμμετάσχουν στο «στρογγυλό τραπέζι» για την ανάπτυξη της Ηπείρου με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.Οι συναντήσεις για τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών των τεσσάρων Νομών και του γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής κ. Γιώργο Λάμπρου θα συνεχιστούν την Τετάρτη και την Πέμπτη.Συγκεκριμένα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Ηπειρο το πρωί της Τετάρτης θα συμμετάσχουν σε πανελλαδική συνάντηση των αντίστοιχων οργάνων όπου θα ενημερωθούν για την πορεία των διαδικασιών ενόψει της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του Σεπτεμβρίου ενώ στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με θέμα τις αλλαγές στο Λύκειο.Ο κύκλος των επαφών θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί, με ενημέρωση των κομματικών οργάνων από τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

ΑΡΤΑ:Αποδοχή παραίτησης του αντιδημάρχου


Από το Γραφείο Δημάρχου γνωστοποιείται ότι ο Δήμαρχος Άρτας κ. Ιωάννης Παπαλέξης εζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννη Νικολάου τον οποίο και ευχαριστεί για την μέχρι τώρα συνεργασία.

Ιρλανδία και Ελλάδα: η κολοβή αλεπού της μη διαπραγμάτευσης

Του Νίκου Κοτζιά

Σε πολλαπλά κείμενα έχω αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Τράπεζα, καθώς και το ΔΝΤ. Πρόκειται για μια αλήθεια που έχει υιοθετηθεί σήμερα από πολλές πλευρές. Εξάλλου οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν φροντίσει να καταστήσουν γνωστό πριν από κάθε διαπραγμάτευση ότι δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν, διότι πίστευαν ότι ως αιτούντες δεν to δικαιούταν. Αν βέβαια κυριαρχούσε αυτή η λογική διεθνώς θα είχαν καταργηθεί ήδη κάθε είδους διαπραγμάτευσης. Ο κανόνας είναι ότι όποιος ζητά δικαιούται να το διαπραγματευτεί όσο δύσκολη και αν είναι η θέση του. Αρκεί να έχει το θάρρος, την απαραίτητη γνώση και την αίσθηση ευθύνης. Να φροντίζει να αυξάνει το κόστος για την άλλη μεριά. Διότι όσα περισσότερα χρωστά κανείς, τόσο περισσότερα θα χάσει ο έχων δανείσει. Αρχή που η κυβέρνηση ξέχασε, συχνά με περίεργο τρόπο, που παραπέμπει σε φήμες για προμήθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων που έλαβαν συγκεκριμένα γραφεία, φίλοι και παλιοί συμμαθητές «ορισμένων αρμοδίων».Η ελληνική πλευρά έφτασε τις τελευταίες εβδομάδες στο σημείο να ειρωνεύεται την κυβέρνηση της Ιρλανδίας που επιμένει να διαπραγματεύεται τα συμφέροντα της χώρας της και να τα θέτει πάνω από τις επιβραβεύσεις της κυρίας Μέρκελ. Το ίδιο, εξάλλου, κάνει με τη σειρά της η τελευταία, όταν υπερασπίζεται με πάθος τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων. Η Ιρλανδία, επίσης, κατάλαβε ότι οι συμφωνίες που της προτάθηκαν στις 11 και 25 του Μάρτη δεν εξυπηρετούσαν την ίδια, αλλά τους δανειστές της. Ότι αυτά που θα έδινε εξυπηρετούσαν τα στενά συμφέροντα ορισμένων γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, αλλά όχι της ίδιας. Ότι εάν υποχωρούσε στις απαιτήσεις των Μέρκελ και Σαρκοζύ θα υπονόμευε κάθε προοπτική ανάπτυξης της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία θα οδηγούταν στην ύφεση και, κατά συνέπεια, στην αδυναμία να ξεχρεώσει δάνεια, έστω και με μικρότερο επιτόκιο. Αντίθετα, η Ελλάδα προσπάθησε να καλύψει τις παραλήψεις που καταγράφηκαν πριν ένα χρόνο, εξαιτίας της κακής διαπραγμάτευσης που έγινε, ορθότερα της διαπραγμάτευσης που δεν έκανε. Μόνο που αυτά που πήρε θα μπορούσε να τα είχε πάρει εξαρχής, πριν ένα χρόνο, χωρίς επιπλέον κόστος. Δέχθηκε όρους που βάζουν την Ελλάδα ακόμα βαθύτερα στην ύφεση. Καθιστούν δε, αριθμητικά αδύνατη την απαλλαγή της χώρας από χρέη και τον διεθνή έλεγχο.Το χειρότερο ομολογώ δεν το είχα φανταστεί. Ότι, δηλαδή, το γεγονός ότι η Ιρλανδία δεν υποχώρησε ως η Ελλάδα και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τις συμφωνίες της με την ΕΕ, αποτελεί στοιχείο χλευασμού από υπουργούς της κυβέρνησης και την κρατική προπαγάνδα, καθώς και τους δημοσιογράφους που συνδέονται μαζί τους. Ακόμα και αν η Ιρλανδία δεν τα καταφέρει στο τέλος, που ας μην είναι τόσο σίγουροι κάποιοι, ακόμα και τότε θα έχει σταθεί ως Λεωνίδας στις Θερμοπύλες. Αντίθετα, οι κυβερνητικοί, υπουργοί και ευτελείς προπαγανδιστές, θα έχουν αποδείξει για άλλη μια φορά, ότι ενώ ταχθήκαν να υπηρετούν τις Θερμοπύλες, ακόμα και αν περάσουν οι Πέρσες, εκείνοι προτίμησαν να την κάνουν, λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να τα βάζει με υπέρτερες δυνάμεις! Ιδιαίτερα όταν τους χρωστά!Τέτοιες τοποθετήσεις δείχνουν το λιγότερο ασχετοσύνη ως προς δύο θεμελιακά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι η διαπραγμάτευση Ιρλανδία – ΕΕ – ΔΝΤ δεν έχει τελειώσει και κατά συνέπεια ας προσέξουν λίγο την ουρά τους και ας μην παριστάνουν την κολοβή αλεπού. Δεύτερο, αν είχαν κουκούτσι μυαλού, αντί να ειρωνεύονται την Ιρλανδία, αλλά και τις πιο περιορισμένες προσπάθειες της Πορτογαλίας, θα ευχόντουσαν να πετύχουν αυτές, προκειμένου να διευκολυνθεί και η δική μας χώρα σε μελλοντικές προσπάθειές. Ας μην ξεχνάνε μέσα στην ανοησία τους, ότι η επιμήκυνση του ελληνικού δανεισμού έγινε δυνατή, διότι την είχε ήδη λάβει η Ιρλανδία.

ΑΡΤΑ: Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Ι. Νικολάου


Παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου ο Γιάννης Νικολάου ο οποίος με σημερινή επιστολή του προς τον Δήμαρχο Αρταίων Ιωάννη Παπαλέξη αναφέρει τα εξής: «Κύριε δήμαρχε, Πληροφορήθηκα απ’ τον μεσολαβητή που επιλέξατε, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας κ. Θωμά Τσιρογιάννη, ότι επιθυμείτε να σας υποβάλλω την παραίτησή μου, απ’ την θέση του αντιδημάρχου, θέση στην οποία ορίστηκα με δική σας απόφαση. Επειδή σε καμία περίπτωση, δεν θέλω να σταθώ εμπόδιο στην προσπάθειά σας, την οποία συναρτώ και με την πρόοδο του Δήμου Αρταίων, σας υποβάλλω την παραίτησή μου, θεωρώντας ότι έτσι σας διευκολύνω στο έργο σας.Όμως το δίκαιο και η ηθική προσέγγιση της όποιας συνεργασίας είχαμε μέχρι τώρα και των όποιων προσπαθειών από κοινού κάναμε, για να βρεθούμε στην δημοτική αρχή ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ να ανακοινώσετε στους δημότες της Άρτας τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή, την οποία αποφύγατε, εσείς ο ίδιος να μου ανακοινώσετε και πληροφορήθηκα και τις προθέσεις σας, διά τρίτου προσώπου.Καθιστώ σαφές, ότι αν σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεν προκύψει πλήρης ενημέρωση για τα αίτια της απόφασής σας να με … παραιτήσετε, με δηλώσεις μου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, θα προσπαθήσω εγώ να ανιχνεύσω τους λόγους που σας οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και να εξηγήσω στους δημότες, το τι έπραξα ως αντιδήμαρχος, προβληματιζόμενος πάντα, για το ποιο είναι το πρόβλημα και πως προέκυψε.
Γιάννης Νικολάου
Δημοτικός Σύμβουλος
».

Με ευθύνη της διοίκησης κλείνει το ΕΑΝΚΙ;


Δεκάδες αναγνώστες επικοινωνούν μαζί μας και με e-mail που στέλνουν ρωτούν να πληροφορηθούν εάν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΑΝΚΙ και τα οποία επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο και η τελευταία εγκληματική αμέλεια της διοίκησης που κινδυνεύει να το αφήσει για φέτος χωρίς χρηματοδότηση, είναι ικανά να κάνουν πλέον ορατό τον κίνδυνο να μπει λουκέτο.Μπορεί πράγματι να κυκλοφόρησαν φήμες τις τελευταίες μέρες ότι λόγω οικονομικών προβλημάτων και αδυναμίας ανταπόκρισης της διοίκησης στα καθήκοντά της να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του ΕΑΝΚΙ, όμως η πιθανότητα να μπει λουκέτο -σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες- είναι απίθανη, καθώς και πάλι η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της και βάζοντας βαθειά το χέρι στην τσέπη θα καλύψει την ανευθυνότητα ορισμένων... αθλητικών παραγόντων της περιοχής! Για ό,τι νεώτερο τα ξαναλέμε.

Δήλωση της Αντιδημάρχου Βούλας Τσίλη, με αφορμή επιστολή της ΔΑΚΕ για τις συγχωνεύσεις των σχολείων


Επί επιστολής της Δ.Α.Κ.Ε Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΑΚΕ/ΠΕ) Ιωαννίνων από 25-3-2011 με θέμα «Συγχωνεύσεις και αναπάντητα ερωτήματα», η οποία εστάλη προς τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά όχι και προς τη Δημοτική Αρχή και την αρμόδια Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, προκειμένου να απαντήσουν επί των τεθέντων ερωτημάτων, όπως άλλωστε καλούνται με την ίδια επιστολή. Αυτό όμως λέγεται και είναι Πολιτική Ανεντιμότητα.Η Δημοτική Αρχή, πέρα και έξω από πολιτικά παιχνίδια και μικροκομματικές εξυπηρετήσεις, θα συνεχίσει την προσπάθειά της με την άμεση, συνεχή και ουσιαστική συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, των γονιών και των εκπαιδευτικών, για ένα δημόσιο σχολείο ισότιμο και ισοδύναμο στο εσωτερικό του δήμου, του νομού, της χώρας και έξω από αυτή. Για ένα δημόσιο σχολείο που θα δίνει πραγματική γνώση, παιδεία και ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μας. Για ένα δημόσιο σχολείο που θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας ευρύτερης κοινωνικής συνοχής.Η Δημοτική Αρχή, με ξεκάθαρες θέσεις, αρχές και πράξεις και πιστεύοντας στον ειλικρινή διάλογο, δεν αρνείται τη συνεργασία με κανένα φορέα, ακόμη και αν αυτός δεν έχει θεσμικό ρόλο, αρκεί βεβαίως να προσκαλείται προς τούτο.Έτσι, όταν καλείται να «απολογηθεί» γιατί «απουσίαζαν (η δημοτική αρχή και η υπεύθυνη παιδείας) από την Περιφερειακή συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου την Δευτέρα 21-3-2011», στην οποία δεν είχε προσκληθεί, αυτό λέγεται και είναι Πολιτική Ανεντιμότητα.Έτσι, όταν η Δημοτική Αρχή με την Αντιδήμαρχο Παιδείας, τη θέση της για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων την εισηγήθηκε με συγκεκριμένη πρόταση προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, μιλώντας για συνενώσεις σχολείων (όπου οι πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες το επέβαλλαν), αλλά και για προαγωγές και ιδρύσεις σχολικών μονάδων - η οποία βεβαίως θα ερχόταν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αν αυτό δεν τελούσε υπό κατάληψη - και καλείται να απαντήσει επ’ αυτού, αυτό λέγεται και είναι Πολιτική Ανεντιμότητα.Έτσι, όταν η Δημοτική Αρχή και η Αντιδήμαρχος Παιδείας εγκαλούνται γιατί βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και κοντά στη σχολική κοινότητα, για ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, για θέματα που πρώτα απ’ όλους αφορούν τους ίδιους, αυτό λέγεται και είναι Πολιτική Ανεντιμότητα.Έτσι, όταν σε πλήρη σύγχυση διατυπώνεται το ερώτημα για την αρμοδιότητα της Αντιδημάρχου Παιδείας σχετικά με τα θέματα λειτουργίας των σχολείων, όταν αμέσως πριν εγκαλείται για τη μη συμμετοχή της σε σύσκεψη αναρμόδιου οργάνου με το ίδιο αντικείμενο, αυτό λέγεται και είναι Πολιτική Ανεντιμότητα.Έτσι, όταν εγκαλείται ο Δήμος Ιωαννιτών – αλλά και οι υπόλοιποι δήμοι – γιατί δεν ειδοποίησαν και μάλιστα με «υποχρέωση» τους συλλόγους γονέων, σε μια σύσκεψη που διοργάνωσε φορέας τρίτος προς αυτούς και δεν ερωτάται ο ίδιος ο διοργανωτής της σύσκεψης, αυτό λέγεται και είναι Πολιτική Ανεντιμότητα.Η Δημοτική Αρχή και η αρμόδια Αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας με τη συνεργασία ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, της Μαθητικής Κοινότητας και της Τοπικής Κοινωνίας, χωρίς να χρειάζεται «συμβουλάτορες» αλλά συνεργάτες, χωρίς να αντικαθιστά ή να υποκαθιστά κανέναν, γιατί όλους τους θεωρεί ικανούς, άξιους και καλοπροαίρετους, πέρα από κάθε πολιτικό και κομματικό παιχνίδι, θα συνεχίσει να διεκδικεί προς κάθε κατεύθυνση για όλα όσα δικαιούνται τα σχολεία του δήμου της, ανοιχτά, δημόσια, καθαρά και με Πολιτική Εντιμότητα, έτοιμη για κάθε ευθύνη που τυχόν της αναλογεί, χωρίς να εκβιάζεται και να απειλείται.

Αναγνώστρια για τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών


Πότε σκοπεύετε κύριε αντιδήμαρχε να βάλετε σε εφαρμογή τον Κανονισμό Καθαριότητας στην πόλη με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της ρύπανσης από διαφημιστικά φυλλάδια και αφίσες που ανεξέλεγκτα βρωμίζουν την πόλη μας; Γνωρίζετε ότι προβλέπονται πρόστιμα που πρέπει να επιβάλλονται από τη Δημοτική Αστυνομία σε βάρος του διαφημιζόμενου αλλά και σε βάρος του διαφημιστή; Αν δεν έχετε πειστήρια ορίστε μια φωτογραφία από την γειτονιά μας (τη λεωφόρο Παπανδρέου). Αν και μετά από αυτό δεν κάνετε τίποτα σκοπεύω να απευθυνθώ στον ίδιο το δήμαρχο και να του πω το πόσο λυπάμαι που διαμένω σε μια βρώμικη πόλη με αδρανείς άρχοντες.

Δεν ανταλάσσουν ούτε... καλημέρα οι δυο αντιπεριφερειάρχες


Δύο ισχυροί πόλοι παρα-εξουσίας έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στο ηγετικό σχήμα της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, γεγονός που δικαιολογημένα έχει αρχίσει να εκνευρίζει τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, ο οποίος βλέπει ότι πριν καλά-καλά συμπληρωθούν 100 μέρες εξουσίας, κάποιοι στενότατοι συνεργάτες του, έχουν αρχίσει να δημιουργούν παραμάγαζα στο μέγαρο της άνω πλατείας. Με αφορμή τις έριδες και τις αντιπαλότητες που καθημερινά συμβαίνουν, αρχίζουν και ενισχύονται στο εσωτερικό της παράταξής του, οι φωνές από την Άρτα, την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία, που τόνιζαν στον Περιφερειάρχη να μην... "πνίξει" τις θεματικές Αντιπεριφέρειες αποκλειστικά με Γιαννιώτες αλλά να συμπεριλάβει σε αυτές και πρόσωπα από την υπόλοιπη Ήπειρο. Ο Περιφερειάρχης είναι έμπειρος πολιτικά και έχει αντιληφθεί το κόστος από τη λανθασμένη επιλογή του, όμως θα πρέπει να καταλάβει, ότι δεν πετυχαίνει τίποτα προσπαθώντας σε ρόλο γεφυροποιού να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ δύο συγκεκριμένων Αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι εδώ και λίγο καιρό δεν ανταλάσσουν ούτε... καλημέρα!Αλέκο διαφωνείς;

Τα επιχειρήματα του Βαγγέλη Παπαχρήστου υιοθετούν οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές


Νέο crash test εν όψει για την κυβέρνηση , με την ανησυχία να επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του νομοσχεδίου- «πακέτου» για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις αποκρατικοποιήσεις.Στα μέσα του μηνός η κατάθεση ,τον Μάιο η ψήφισή του .Σύμφωνα με πληροφορίες,κυβερνητικοί Βουλευτές συντονίζουν ήδη τις κινήσεις τους για τη συζήτηση του νομοσχεδίου και εναρμονίζουν την επιχειρηματολογία τους ,τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα εξής:Κατ’ αρχάς , οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στους στόχους του μνημονίου οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην αδυναμία του υπουργείου οικονομικών να αναδιαρθρώσει τον ελεγκτικό μηχανισμό και να εντοπίσει σε ικανοποιητικό βαθμό την φοροδιαφυγή.Το αποτέλεσμα είναι ότι η υστέρηση των εσόδων μετακυλύετε με τη μορφή νέων μέτρων στην κοινωνία , τα οποία οι κυβερνητικοί βουλευτές , όπως θα τονίζουν , αδυνατούν πλέον να δικαιολογήσουν και να υπερασπιστούν .Αυτό το έχουν ήδη διαμηνύσει στη Ιπποκράτους , στις επαφές που έχουν με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη , μεταφέροντας το βαρύ έως εχθρικό κλίμα που επικρατεί στις περιφέρειές τους.Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος έλεγε ότι οι βουλευτές και τα στελέχη είναι κατηγορηματικά:«Ένα πράγμα μόνο μην μας ζητήσετε, να αιτιολογήσουμε στον κόσμο νέα μέτρα».Επισημαίνουν ότι η επιμήκυνση του δανείου και η μείωση του επιτοκίου αποτελούν μεν θετικές εξελίξεις, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.Υπογραμμίζουν επίσης ότι απαιτείται , άμεσα, αναπτυξιακό σχέδιο που υπερβαίνει το μνημόνιο, ως προϋπόθεση για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος , προκειμένου να αρχίσει να εξυπηρετείται το χρέος .Το παράδειγμα που ακούγεται στα πηγαδάκια της Βουλής για το ανέφικτο του εγχειρήματος ,σε σχέση με το ύψος του πλεονάσματος που απαιτείται, και το οποίο πρώτος παρέθεσε ο διαγραφείς Βαγγέλης Παπαχρήστος , είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνιου πρωτογενούς πλεονάσματος που επιτεύχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο είναι της Νορβηγίας (6%), λόγω των πετρελαίων της Βόρειας Θάλασσας.

ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

ΑΡΤΑ: Νεκρός βρέθηκε ο 87χρονος ο οποίος αγνοούνταν από τις 25 Μαρτίου


Το πτώμα ενός ηλικιωμένου άντρα βρέθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου σε δύσβατη περιοχή του Πέτα Άρτας, κοντά στην κοίτη του ποταμού. Πρόκειται για έναν 87χρονο από την Άρτα ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τις 25 Μαρτίου και τον αναζητούσαν οι οικείοι του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατος του 87χρονου, ο οποίος έπασχε από Αλτσχάιμερ, οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο. Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

Μπαράζ ληστειών σε καταστήματα της οδού Ναπ. Ζέρβα στα Γιάνεννα!


Τουλάχιστον 10 καταστήματα και γραφεία και μάλιστα ισόγεια, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους των Ιωαννίνων στην αρχή της Ναπ. Ζέρβα, διέρρηξαν άγνωστοι αφαιρώντας διάφορα αντικείμενα και χρήματα. Σε άλλα τόσα δεν κατάφεραν να τα παραβιάσουν και άφησαν ορατά τα ίχνη των προσπάθειών τους στις πόρτες τους!!!Ήταν από τις πλέον προκλητικές διαρρήξεις σε τόσο κεντρικό σημείο της πόλης, ενώ προκαλεί ερωτηματικά στην Αστυνομία, η θρασύτητα των αγνώστων που παραβίαζαν με κατσαβίδι ή άλλο μεταλλικό αντικείμενο τις πόρτες και στην συνέχεια περνούσαν στο εσωτερικό των καταστημάτων και γραφείων, αφαιρώντας ότι εύρισκαν μπροστά τους!Αστυνομικοί της Σήμανσης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, ερεύνησαν για αποτυπώματα και άλλα στοιχεία που μπορούν να τους οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Ποσλήψεις 9 ιατρών στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων


Την πρόσληψη 9 ιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας (Μ.Ε.Ν.) Νεογνών των Νοσοκομείων του Νομού Ιωαννίνων, προωθεί το υπουργείο Υγείας.Οι θέσεις που διατεθούν για την εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, αφορούν:
ΓΝΙ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» δύο (2) κενές θέσεις στην Μ.Ε.Θ.
Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων τέσσερις (4) κενές θέσεις στην Μ.Ε.Θ.
Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων τρεις (3) κενές θέσεις στην Μ.Ε.Ν.
Ο φάκελος των δικαιολογητικών περιλαμβάνει :
1. Αίτηση του ενδιαφερομένου
2. α. Αντίγραφο πτυχίου ή φωτοτυπία επικυρωμένη για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας μέλος της Ε.Ε.
β. άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας εκτός Ε.Ε. και βεβαίωση ΔΙΚΑΤΣΑ.
3. Τίτλος ιατρικής ειδικότητας :
α. Για Μ.Ε.Θ. όλων των Νοσοκομείων πλην των παιδιατρικών : Παθολογία ή Καρδιολογία ή Χειρουργική ή Πνευμονολογία ή Αναισθησιολογία.
β. Για Μ.Ε.Θ. Παιδιατρικών Νοσοκομείων : Παιδιατρική ή Παιδοχειρουργική. Επίσης ιατροί με ειδικότητα των Μ.Ε.Θ. Ενηλίκων μόνον εφόσον έχουν εργασθεί μετά τη λήψη της ειδικότητας για χρονικό διάστημα 18 μηνών στις ειδικότητες αυτές, σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
γ. Για Μ.Ε.Ν. Νεογνών : Παιδιατρική
4. Βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή τυχόν νόμιμης απαλλαγής ή αναστολής.
5. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητα ή άλλου εγγράφου, δημόσιας αρχής από το οποίο προκύπτει η ιθαγένεια.
6. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο ιατρός εφόσον επιλεγεί δεν θα ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και δεν θα κατέχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική θέση.

Ληστείες σε περιοχές της Άρτας και της Θεσπρωτίας


Δύο άγνωστοι, υπό την απειλή όπλων και φορώντας κουκούλες, μπήκαν σε Υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Διάσελλο Άρτας και απέσπασαν χρηματικό ποσό 13.350 ευρώ.Οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα και αναζητούνται σε όλη την Ήπειρο από αστυνομικούς.Στην περιοχή Μύλοι των Κουκλιών του Δήμου Σουλίου Θεσπρωτίας δύο νεαρά άτομα μπήκαν σε στάνη ημεδαπού όπου αρχικά τον ακινητοποίησαν με χρήση σπρέι και εν συνεχεία τον έδεσαν με σχοινί και με την απειλή μαχαιριού του απέσπασαν χρηματικό ποσό 1.500 ευρώ και ένα γυναικείο χρυσό δακτυλίδι.Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται, ενώ προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.Στην Άρτα συνελήφθη ένας αθίγγανος και αναζητείται ακόμη ένας γιατί λίγο νωρίτερα μπήκαν σε μονοκατοικία, όμως έγιναν αντιληπτοί από την ιδιοκτήτρια και τράπηκαν σε φυγή χωρίς να προλάβουν να κλέψουν κάτι. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Άρτας.

Κάηκε ολοσχερώς η ταβέρνα «Το Στέκι» στη Βλαχέρνα Άρτας


Παρανάλωμα του πυρός έγινε η γνωστή ταβέρνα «Το Στέκι» στην πλατεία Βλαχέρνας μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 5 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από το χώρο της κουζίνας και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω της ξύλινης επένδυσης που υπήρχε στο κατάστημα. Η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας η οποία έφτασε στο σημείο με δύο οχήματα και πέντε άνδρες.Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος ο διοικητής της Π.Υ. Θωμάς Ρίζος.

Νέο "τεστ" για την ελληνική οικονομία


Από άλλο ένα κρίσιμο τεστ θα περάσει τις προσεχείς μέρες η ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται σήμερα στην Αθήνα το τριμελές κλιμάκιο της Τρόικας, για τους καθιερωμένους ελέγχους.Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα θα οριστικοποιηθούν τόσο τα επιπλέον μέτρα για φέτος όσο και εκείνα για την περίοδο 2012-2015, ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Τρόικα θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015."Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο πρακτορείο Ρόιτερς, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση.Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού διέψευσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνοντας: "Οπως έχουμε πει επανειλημμένα, το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".

Νέος σχεδιασμός για τα στερεά απόβλητα


Σε νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης.Ο υπουργός απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε για τη διαχείριση απορριμμάτων στον νομό Αττικής, στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.Όπως επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης, στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό βασικό ρόλο θα έχουν η προώθηση προγραμμάτων μείωσης των αποβλήτων, η προώθηση της διαλογής οργανικού κλάσματος στην πηγή, η κομποστοποίηση, αλλά και άλλες σημαντικές δράσεις ανακύκλωσης και ανάκτησης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, ότι μεσοπρόθεσμα θα επιτευχθεί μία σημαντική αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών.

Μειώσεις μισθών έως και 30% προβλέπει το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου


Μειώσεις μισθών έως και 30% σχεδιάζει η κυβέρνηση με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Ιουλίου.Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», στο πλαίσιο της εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών σχεδιάζουν την ενσωμάτωση στο μισθολόγιο του περικομμένου δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας (500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα).Ακόμη, σχεδιάζουν την κατάργηση 53 επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με την κατηγορία και την ειδικότητά τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η περικοπή τους κατά 2,7 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 45% περίπου. Πλέον θα διατηρηθούν μόνον το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, στο οποίο εντάσσεται και το ανθυγιεινό επίδομα και το επίδομα θέσης για εκείνους τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Το κίνητρο απόδοσης, θα μετεξελιχθεί σε επίδομα παραγωγικότητας.Η χορήγησή του θα είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι η υπηρεσία και ο υπάλληλος έχουν επιτύχει τους στόχους παραγωγικότητας που έχουν τεθεί κεντρικά. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με το πρόγραμμα των υπηρεσιών και έπειτα από αξιολόγηση.Περικοπές έρχονται και στα ειδικά μισθολόγια, όπου εντάσσονται και οι ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων (δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.τ.λ.) οι οποίοι αναμένεται να υποστούν μείωση 20% με 25%.Μαχαίρι θα μπει στις αποδοχές οροφής σε αυτά τα μισθολόγια που θα εξισωθούν με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, που έχει οριστεί στις 5.856 ευρώ το μήνα.Ο λόγος εισαγωγικού με καταληκτικό βαθμό θα είναι ένα προς τρία, ενώ μέχρι τώρα ήταν ένα προς 2,34, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει η ψαλίδα των αποδοχών μεταξύ των νεοδιορισθέντων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του καταληκτικού των πτυχιούχων.Θα υπάρχουν 4 μισθολογικές κατηγορίες ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (οι βαθμίδες εκπαίδευσης διατηρούνται ως έχουν). Τα κλιμάκια από 18 γίνονται 10 και η μεταπήδηση από το ένα κλιμάκιο στο άλλο, δηλαδή ο βαθμός ωρίμανσης, επιτυγχάνεται δυσκολότερα για τους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τετραετίες και τριετίες, ενώ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ΑΕΙ θα εξακολουθεί να ισχύει η διετία που είναι σήμερα.Για τους παλαιούς υπαλλήλους η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό θα γίνει σταδιακά, καθώς σήμερα σε κάθε κλάδο, πέραν των γενικών επιδομάτων, υπάρχουν και οι ειδικές παροχές, οι οποίες θα ομοιογενοποιηθούν σε κίνητρα απόδοσης. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ.

Ελληνική μεσολάβηση για εξεύρεση λύσης με τον Καντάφι


Ο πρωθυπουργός δέχθηκε χθες στην Αθήνα τον απεσταλμένο του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμπντελάτι Ομπέιντι, κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού της Λιβύης. Από το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών για τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του Καντάφι, δήλωσε ότι "είχαμε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη μέσα στο πλαίσιο που η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη. Ο απεσταλμένος αυτός, όπως ενημέρωσε, θα συνεχίσει τις επαφές του στη Τουρκία και μετά στη Μάλτα.

Στο Αζερμπαϊτζάν σήμερα ο Κ. Παπούλιας


Την πολιτική βούληση της Αθήνας να ενισχύσει τις ήδη δυναμικές σχέσεις με το Μπακού, με έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, σηματοδοτεί η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, από σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν.Η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου έρχεται μετά από σειρά πυκνών ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, με πρώτη αυτή του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, στις αρχές του 2009, στην Αθήνα.Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι ότι ο κ Παπούλιας συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ.Διαμαντίδη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, οι οποίοι θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών για την ενέργεια, τη ναυτιλία, την περιβαλλοντική και την πολιτιστική συνεργασία.

Αυξήσεις έως και 12% στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων!


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν με πλοίο για τις γιορτές του Πάσχα, καθώς οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 8-12%.Εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιρειών επισημαίνουν ότι αν το κράτος προχωρήσει σε μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων ή του ΦΠΑ τότε κάποιες εταιρείες είναι διατεθειμένες να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις επί του ναύλου, προκειμένου να υπάρξει αύξηση της επιβατικής κίνησης, ενόψει των εορτών του Πάσχα και του καλοκαιριού.Ωστόσο, ήδη κάποιες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις, ενώ άλλες αναμένεται να τις ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα.Εν τω μεταξύ, γερές αναταράξεις στον κλάδο της ακτοπλοΐας προκαλεί το μνημόνιο για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας για το 2010 και το 2011, που υπεγράφη την Πέμπτη από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).Οι αυξήσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011 για μισθούς ενεργείας και για όλα τα επιδόματα.Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ότι η καταβολή των αναδρομικών για το 2010 θα γίνει τμηματικά από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2011.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:Εθνική συνεννόηση, αλλιώς «σε τρεις μήνες θα είναι αργά»


«Αν η ελληνική πολιτική ηγεσία, οι Έλληνες πολιτικοί, δεν καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να βρουν αποτελεσματικές λύσεις, σε τρεις μήνες θα είναι πολύ αργά» εκτίμησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη.«Εάν το πολιτικό σύστημα σήμερα δεν αντιληφθεί ότι πρέπει να βάλει το συμφέρον της πατρίδας πάνω από τα κομματικά συμφέροντα, τότε η χώρα θα πάρει τον κάτω δρόμο», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί «οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της πόλωσης. Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια για οξύτητες και επικοινωνιακά παιγνίδια».Για την κυβέρνηση είπε πως «δείχνει ότι δεν μπορεί. Δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Δεν μπορεί -και ίσως τελικώς δεν θέλει- να κάνει αυτό που πρέπει. Διστάζει και φοβάται. Και αυτό τον φόβο τον μεταφέρει στην κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση».Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση ότι «δεν τολμά να τα βάλει με τα 'σπλάχνα' του ΠΑΣΟΚ και συμβιβάζεται με τον κάθε Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των κρατικοδίαιτων συνδικάτων». Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής «η κυβέρνηση απαντάει με δενδροφυτεύσεις απέναντι στις νέες θεωρίες της Τουρκίας για το Καστελόριζο».Η κυρία Μπακογιάννη προβλέπει πρόωρες εκλογές, αν δεν αντιδράσει εγκαίρως το πολιτικό σύστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει με τη σημερινή πολιτική της θα αναγκαστεί να δώσει το λόγο στον λαό. Σε ερώτηση για δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, η κυρία Μπακογιάννη, επισήμανε: «Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Σαμαράς. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι τι συνεργασίες προεκλογικές ή μετεκλογικές θα υπάρξουν. Το πρόβλημα είναι να βρεθεί κοινός τόπος, να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Όχι συγκυβέρνηση, εθνική συνεννόηση».«Να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε και πώς θα βγούμε από την κρίση. Δεν ενδιαφέρεται ο ελληνικός λαός για κομματικά παιγνίδια και κομματικούς στόχους, ούτε για κοκορομαχίες όπως τις είδαμε στη Βουλή. Δεν ενδιαφέρεται κανείς. Ο ελληνικός λαός είναι αγριεμένος είναι φοβισμένος και αυτό που ζητάει είναι υπευθυνότητα, σοβαρότητα και έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε.Για τη Δημοκρατική Συμμαχία είπε ότι προτείνει, διεκδικεί, αγωνίζεται για την Ελλάδα που δεν θα παραδοθεί στο φόβο και τη μοίρα που της έχουν προδιαγράψει. «Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι για να έχουμε μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια, πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια οι Έλληνες. Γι' αυτό δεν συμβιβάζεται με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την εγκατάλειψη των αδύναμων συμπολιτών μας. Ψάχνει απάντηση στα προβλήματα τους. Όχι μέσα από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, αλλά από τις προτάσεις και ιδέες μας» είπε.

ΑΛΑΒΑΝΟΣ:«'Ολη η Αριστερά σε ενιαίο μετωπικό ψηφοδέλτιο»


Με την πρόταση «όλη η Αριστερά σε ενιαίο μετωπικό ψηφοδέλτιο» έκλεισε τις εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης του «Μετώπου» ο πρόεδρος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής Αλέκος Αλαβάνος την Κυριακή.Στις εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης του «Μετώπου» συμμετείχαν 400 άτομα, ενώ παραβρέθηκε και χαιρέτησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Π.Λαφαζάνη, Τ.Μαστρογιαννόπουλο, Γ.Μπανιά, καθώς και αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.O κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η ενότητα είναι η κεντρική ιδέα της συνάντησης και υποστήριξε την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς με την κοινωνία, καθώς -όπως είπε- τώρα υπάρχει ένα τείχος.Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την έγκριση της πολιτικής εισήγησης και την ανάδειξη του νέου Συντονιστικού Οργάνου το οποίο αποτελείται από τους: Αλ.Αλαβάνος, Κ.Βαμβακάς, Α.Θεοδόση (ΑΡ.ΣΥΝ.Α), Χ.Καπάταης, Χ.Καραμάνος (ΚΟΕ), Δ.Μαντζουράτος (ΚΕΔΑ), Σ.Μάρταλης (ΔΕΑ), Κ.Παπουλής , Γ.Σαπουνάς (ΑΠΟ), Τ.Σταυρόπουλος, Ε.Σωτηρίου (ΚΟΕ).

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:Εξελέγη πρόεδρος ο Φ. Κουβέλης


Με ποσοστό 97,31% ο Φώτης Κουβέλης εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα.Για την εκλογή προέδρου ψήφισαν 670 σύνεδροι, με τον Φ. Κουβέλη να λαμβάνει 652 ψήφους, ενώ υπήρχαν και 18 λευκά.Αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Κουβέλης σε σύντομη δήλωσή του εξέφρασε την συγκίνησή του για το αποτέλεσμα και τόνισε ότι η μεγάλη αποδοχή τον δεσμεύει θετικά.Ο κ. Κουβέλης κάλεσε όλους τους παριστάμενους «μαζί να συνεχίσουμε αυτό το ωραίο ταξίδι της Δημοκρατικής Αριστεράς. Από θέση ευθύνης και υπευθυνότητας, απέναντι στη χώρα, στην κοινωνία και τους πολίτες».Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα αναπτύσσει καθημερινά στενούς και φερέγγυους δεσμούς εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες και πρόσθεσε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη τη Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Αριστερά έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτό που οι Έλληνες πολίτες διεκδικούν.«Ιδιαίτερα σήμερα», σημείωσε , «σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με τεμαχισμένη την κοινωνία, με υποβαθμισμένα πολλά κοινωνικά στρώματα στο πλαίσιο της φτώχειας, να αγωνιστούμε με τον υπεύθυνο λόγο μας, με τις εναλλακτικές μας προτάσεις, προκειμένου να δείξουμε και να χαράξουμε εκείνους τους δρόμους, που θα οδηγήσουν την κοινωνία και τη χώρα στην έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται».Ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θα είναι ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, που είναι έτοιμο κάθε στιγμή να παρέχει κοινωνική λογοδοσία, σε μια αμφίδρομη συστηματική σχέση με τους πολίτες.Τέλος ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι κάθε μέρα παρούσα, δυνατή, ενισχυμένη και υπεύθυνη απέναντι στη χώρα, στους πολίτες και στην κοινωνία.

"Σαρώνει" η παχυσαρκία


Ένα στα τέσσερα παιδιά κι ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι υπέρβαροι, ενώ τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου δύο, τον μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενο ως διαβήτη των ενηλίκων, φτάνουν το 33% με 45% των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών στους εφήβους.Τα παραπάνω τόνισε η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Αμαλία Γιωτοπούλου, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Μεσογειακή διατροφή: Από τη θεωρία στην πράξη», που έγινε χθες στην Αθήνα από τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας - Διατροφής Mediterranean Diet.Σύμφωνα με την κ. Γιωτοπούλου η παχυσαρκία στην παιδική και την εφηβική ηλικία συμβάλλει σ’ ένα εύρος άμεσων, αλλά και μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, άπνοια ύπνου, μυοσκελετικά, γαστρεντερικά και ψυχολογικά προβλήματα.Υπέρβαρα παιδιά, ειδικά άνω των 7 χρόνων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. Η συχνότητα εμφάνισής τους στα παιδιά σ’ όλο τον κόσμο ενδέχεται να αυξηθεί έως και 50% στα επόμενα 15 χρόνια.

Με προσωπικό ασφαλείας το ΕΚΑΒ


Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργείο από σήμερα ,4 Απριλίου, το ΕΚΑΒ καθώς οι εργαζόμενοι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από προσωπικό ασφαλείας, όπως τονίζει ο σύλλογος εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ο οποίος εξηγεί ότι πήρε αυτή την απόφαση καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών και τις αποζημιώσεις για τα εκτός έδρας για όλο το 2010.Πρόθεση των εργαζομένων είναι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους επ' αόριστον, έως του ικανοποιηθεί εμπράκτως το αίτημά τους.

Δεκαήμερη απεργία στα ΕΛΠΕ


Δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια ξεκίνησαν από χθες δεκαήμερη απεργία.Πηγές της αγοράς καυσίμων ανέφεραν ότι τα προβλήματα δεν αναμένονται άμεσα, καθώς υπάρχουν αποθέματα στα πρατήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας, ενώ ο εφοδιασμός θα γίνεται κανονικά από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ.Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια της χώρας -σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη- και πάνω από το 60% της αγοράς, η κινητοποίηση μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις. Ιδίως αν όλοι οι οδηγοί σπεύσουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, οπότε τα αποθέματα θα εξαντληθούν νωρίτερα. Πάντως, η διοίκηση της εταιρίας έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αναμένεται η απόφαση για το νόμιμο ή μη της απεργίας.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, η απεργία γίνεται "για την ασφαλή στελέχωση των νέων μονάδων που ξεκινούν τη λειτουργία τους στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας".Ωστόσο, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της διοίκησης της εταιρίας και των συνδικαλιστών για το ύψος των μισθών και των παροχών προς το προσωπικό. Η διοίκηση κάνει λόγο για υπερβολικές παροχές και αποδοχές, οι οποίες ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία πρέπει να εξομαλυνθούν, ώστε το κόστος εργασίας να προσεγγίσει τα αντίστοιχα ευρωπαϊκών διυλιστηρίων. Το Σωματείο από την πλευρά του με την ανακοίνωση που εξέδωσε, αμφισβητεί τα στοιχεία της διοίκησης ως προς το ύψος των αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ., και υποστηρίζει ότι ακόμη και αν το προσωπικό εργαζόταν χωρίς καθόλου αμοιβές, η επίπτωση στην τιμή της βενζίνης θα ήταν μικρότερη από δύο λεπτά ανά λίτρο.