Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

ΑΘΗΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ:Συρραφή υποχρεώσεων των προηγούμενων ετών ο Προϋπολογισμός


Κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου της Πέμπτης, εκ μέρους της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» και για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,η Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσπρωτίας κ. Αθηνά Ιωάννου επεσήμανε τα παρακάτω:«Η απογραφή ήταν το πρώτο βήμα για να μπει τάξη στα οικονομικά, να οργανωθούν οι υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει οικονομία στα λειτουργικά έξοδα και παράλληλα να αξιοποιηθούν τα έσοδα, για έργα που έχουν αντίκρισμα στους πολίτες.Το αν θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα φανεί.Οι υπηρεσίες προσπάθησαν και ανταποκρίθηκαν στα αρχικά οργανωτικά βήματα των πρώτων ημερών.Εσείς, ως αιρετή διοίκηση, δεν δώσατε κατευθύνσεις και αυτό φάνηκε περίτρανα σήμερα, κατά τη συζήτηση της απογραφής και του προϋπολογισμού».Συνεχίζοντας για τον Προυπολογισμό τόνισε:« Ο πρώτος προϋπολογισμός, της αιρετής Περιφέρειας είναι πραγματικά “λογιστική απεικόνιση” των στοιχείων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων (πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) και μια “ανεπιτυχής” – σε πολλά σημεία – συρραφή “υποχρεώσεων” όλων των προηγούμενων ετών. Καθαρά δικών σας “υποχρεώσεων” ως ασκούντων διοίκηση. Θα μπορούσε ο προϋπολογισμός να είναι μια πραγματικά νέα αφετηρία !Δυστυχώς δεν είναι, γιατί εσείς – με ευθύνη σας – φροντίσατε γι’ αυτό και πριν, και τώρα.Θα μπορούσε ο προϋπολογισμός να είναι οδηγός για την Ήπειρο!Τι δηλαδή μπορεί να γίνει;Προς ποια κατεύθυνση;Πως θα πορευτούμε ως Ήπειρος;Ποια η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας;Αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά δεν διαφαίνεται να υπάρχει καν αντίληψη εκ μέρους σας για το πώς θα πορευτεί ο θεσμός (της αιρετής Περιφέρειας) στην Ήπειρο.Δεν λειτουργήσατε προγραμματισμένα ούτε συντονισμένα.Το πρώτο τρίμηνο οφείλατε να ασχοληθείτε με έναν σχεδιασμό για την Ήπειρο !Σας το είχαμε επισημάνει και είχαμε προτείνει και συγκεκριμένες ενέργειες ως παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» στο ξεκίνημά μας.Πορεύεστε με το «βλέποντας και κάνοντας».Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, υπάρχουν συνολικά καταγεγραμμένες στην απογραφή, ανεξόφλητες υποχρεώσεις που ξεπερνάνε το ποσό των 3.500.000,00 € !!!.Το ποσό αυτό ξεπερνάει και την αντίστοιχη επιχορήγηση.Αλήθεια από πού, θα πως θα πληρωθούν όλα αυτά;Και το σημαντικότερο βέβαια είναι πως στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ούτε ένα νέο έργο. Δεν υπάρχει καν πρόγραμμα για το 2011.Το έργο σας για την Ήπειρο είναι τα εκατομμύρια των υποχρεώσεων που συσσωρεύσατε.Η παράταξή μας «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» από το θεσμικό της ρόλο δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν αυτές οι λογικές που κόστισαν ακριβά στο Ηπειρωτικό λαό».

Αναστολή λειτουργίας για τα οικοτροφεία του Ριζαρείου Ιδρύματος στο Μονοδένδρι


την αναστολή της λειτουργίας των δύο οικοτροφείων του Ριζαρείου Ιδρύματος στο Μονοδένδρι αποφάσισε να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος, επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων.Στις πρόσφατες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου είχε εκφραστεί η αδυναμία συντήρησης του συνόλου των μονάδων του Ριζαρείου Ιδρύματος εξαιτίας των οικονομικών αλλαγών σε ολόκληρη την χώρα. Η προοπτική αναστολής δομών, όπως το οικοτροφείο και η Χειροτεχνική Σχολή στο Μονοδένδρι, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς που προβληματίζονται για την ερήμωση που θα φέρει στον τόπο αυτή η απόφαση.Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Συμβούλιο του Ριζαρείου Ιδρύματος επισημοποίησε την αναστολή λειτουργίας των δύο οικοτροφείων από την 1η Ιουλίου, καθώς και μια σειρά από άλλες αποφάσεις. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η περικοπή των αποδοχών των υπαλλήλων, η μη πρόσληψη νέου προσωπικού, η συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών, η αναστολή της δράσης του σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, ο περιορισμός του αριθμού των οικότροφων μαθητών στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Χαλανδρίου και η μείωση του αριθμού των σπουδαστών στο Εκκλησιαστικό ΙΕΚ.Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν, όπως σημειώνεται από το Συμβούλιο, εξαιτίας των δυσχερών οικονομικών δεδομένων που πλήττουν και το Ίδρυμα.

Έντονες οι αντιδράσεις

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την αναστολή λειτουργίας του Οικοτροφείου και της Χειροτεχνικής Σχολής του Ριζαρείου Ιδρύματος δηλώνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες φορείς του Ζαγορίου και σύλλογοι του Μονοδενδρίου, όπου λειτουργούν τα τελευταία χρόνια οι δομές.Τόσο ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, όσο και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοδενδρίου «Αφοί Ριζάρη» Σπύρος Αρβανίτης σε πρόσφατες δηλώσεις τους στο ITV ζήτησαν να συνεχιστεί η λειτουργία των δομών προς όφελος της περιοχής.Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, το επιχείρημα του Ριζαρείου Ιδρύματος πως προχωρά στην αναστολή λειτουργίας των δομών, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά, δεν γίνεται δεκτό. Όπως σημείωσε, οι δομές είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και πρέπει να διατηρηθούν.Οι φορείς αναμένουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία για τα έσοδα του Ιδρύματος, ώστε να διασαφηνιστεί αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών.Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε την ανάγκη να διαλευκανθεί αν το 30% των εσόδων του Ιδρύματος, που διατίθεται για δράσεις και δομές στην περιοχή του Ζαγορίου, όπως το Οικοτροφείο και η Χειροτεχνική Σχολή, αφορούν τα καθαρά έσοδα ή όχι.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοδενδρίου Σπύρος Αρβανίτης τόνισε πως είναι διατεθειμένοι να κινηθούν ακόμη και δικαστικά για να διασφαλίσουν τη συνέχιση λειτουργίας των δομών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι δομές είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και το κλείσιμό τους συνεπάγεται ερήμωση για ένα μεγάλο κομμάτι του Ζαγορίου.

Τι υποστηρίζει το Ίδρυμα

Στην ανακοίνωση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα το Συμβούλιο του Ριζαρείου Ιδρύματος αναλύει τα οικονομικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση αναστολής δομών και δράσεων που αφορούν και την Ήπειρο.Όπως τονίζεται, η πηγή των εσόδων του Ιδρύματος είναι τα ακίνητα.«Μια πηγή που πρέπει να συντηρηθεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Μια πηγή χωρίς σταθερή ροή και προπαντός άμεσα επηρεαζόμενη από την κρίση (το μήνυμα το έδωσε η κυβέρνηση με μείωση κατά 20% των ενοικίων, την επιβολή της φορολογίας στο 20% επί των εισοδημάτων, την επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας-Φ.Μ.Α.Π και των επιπλέον επιβαρύνσεων με την πληρωμή των έμμεσων φόρων-Φ.Π.Α). Η συνολική μείωση, προς το παρόν, των εισοδημάτων του Ιδρύματος περίπου είναι: 2.000.000 ευρώ (μείωση εσόδων, 649.000, και φορολογία, 1.350.000). Το γεγονός αυτό εκφράζεται στην ανάγκη λειτουργίας του Ιδρύματος το 2011 με σύνολο προϋπολογισμού ύψους 3.860.000 ευρώ, αντί 6.069.000 ευρώ το 2010, δηλαδή μειωμένος κατά 36% περίπου».Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Το Ριζάρειο Ίδρυμα βιώνει με δραματικό τρόπο την κρίση. Το γεγονός αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ώστε όλοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για το μέλλον του».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Το επόμενο Σάββατο το 13ο Συμπόσιο της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου


Το 13ο Συμπόσιο της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το το Σάββατο, 9 Απριλίου στις 21.00 μ.μ. στο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «Η ΦΥΓΟΣ», Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Το Συμπόσιό έχει ως θέμα «Ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται» – Υψηλή Μαγειρική με τα Ταπεινά Όσπρια! ενώ θα έχουμε την τιμή να έχουμε ως ομιλήτρια την κα Βαρβάρα Παπαδοπούλου – Δ/ντρια 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το μενού της συνεστίασης θα επιμεληθεί ο Μέγας Γαστρονόμος της ΛεΓΗ Αλέξανδρος Γιώτης και θα περιλαμβάνει: Καλωσόρισμα: Καπουτσίνο φακής με μους γαλοτυριού στο ποτήρι ή μους γαρίδας για τους νηστεύοντες, σερβιρισμένο με λούπινα και κουκιά με χονδρό αλάτι Σαλάτα: Σαλάτα μαυρομάτικων και ροβίτσας και φούλιας με θαλασσινά Κυρίως πιάτο: Ρεβίθια με παστό και λουκάνικα ή ρεβιθάδα στο πήλινο για τους νηστεύοντες. Επιδόρπιο: Γλυκιά φάβα με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα: Το κόστος συμμετοχής κατ’ άτομο είναι 20 ευρώ για τα μέλη της Λέσχης και 22 ευρώ για τους φίλους της Λέσχης. Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται αναψυκτικό και κρασί, προσφορά του κου Θεόδωρου Κομπατσιάρη και της κας Μαρίας Στεργίου τους οποίους η Λέσχη θερμά ευχαριστεί. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Μεγάλο Συμποσιάρχη της Λέσχης μας κο Αλεξίου στο 6977447313.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

Επιπλέον, το απόγευμα της ίδιας μέρας (Σάββατο, 9 Απριλίου), στις 17.30, θα πραγματοποιηθεί «Τυφλή Γευστική Δοκιμασία» για την ανάδειξη της «Ομάδας Γευσιγνωστών» της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου.
Η δοκιμασία θα περιλαμβάνει τυφλή γευστική αναγνώριση και περιγραφή παρασκευής από: •10 διαφορετικά λαχανικά
•5 σαλάτες με διαφορετικά λαδόξιδα
•10 είδη Τυριών •10 Είδη Αλλαντικών
•10 διαφορετικά μαγειρευτά (λαδερά, με κρέας, με ψάρι).
•10 διαφορετικές σκέτες σάλτσες
•10 διαφορετικά γλυκά
•2 ποτήρια κρασί: 1 κόκκινο 1 λευκό.
Η τιμή συμμετοχής είναι 10 ευρώ και η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής είναι η Πέμπτη, 7 Απριλίου.Για να περάσει κάποιος την δοκιμασία και να λάβει τον χαρακτηρισμό ως «Μέλος της Ομάδας Γευσιγνωστών» θα πρέπει να αναγνωρίσει και να περιγράψει τις παρασκευές άνω των μισών φαγητών που θα δοκιμάσει.Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail: epirus.gastronomy@gmail.com ή στα τηλ. 6944604745 (κος Πασχόπουλος) ή 6977447313 (κος Αλεξίου).

Πάνω απο 400 αθλητές συμμετέχουν στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Ε.A.Σ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ


Με τη συμμετοχή 400 και πλέον αθλητών/τριών άρχισε το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων που διοργανώνει η Ε.A.Σ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες» στις 2 Απριλίου 2011 (Σάββατο πρωί 10.30 – απόγευμα 15.30).Στους παραπάνω αγώνες μετέχουν οι αθλητές/τριες των σωματείων των ΕΑΣ – ΤΕ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Ελλάδας, Κέρκυρας και Ηπείρου που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Χρέη και αναθέσεις στο «μιλητό»

Β. ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ο πρώτος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου στην αιρετή εποχή της, είναι μετέωρος.Το λένε αμφότερες οι μεγάλες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, καθεμία όμως ερμηνεύοντας το κρισιακό φαινόμενο από τη δική της πολιτική σκοπιά. Και αν η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται να καταγγέλλει, όταν η ίδια η περιφερειακή αρχή λέει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» τότε μπαίνει ζήτημα «πού πήγανε». Χθες, η παράταξη «Ήπειρος, τόπος να ζεις» κατήγγειλε την περιφερειακή αρχή λέγοντας ότι έφτιαξε έναν προϋπολογισμό χωρίς όραμα, με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και για να καλύψει τις ανάγκες και χρέη που κληροδότησε… στον εαυτό της, από τη νομαρχιακή της θητεία. «Φαίνεται τελικά ότι ο Καλλικράτης ήταν αναγκαίος» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης, «γιατί από τους προϋπολογισμούς φάνηκε ότι υπήρχε πρόβλημα προγραμματισμού».Ιδιαίτερη κριτική έκανε και στη διαδικασία ανάθεσης έργων, αφού κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή πως ο προϋπολογισμός της ουσιαστικά εξοφλεί οφειλές προηγούμενων ετών της νομαρχίας. «Δεν έχει απαντήσει ο κ. Καχριμάνης για τις υποχρεώσεις προηγούμενων ετών» τόνισε ο κ. Αργύρης, συμπληρώνοντας ότι διαχειρίσεις σαν αυτές της νομαρχίας, «έφεραν τη χώρα στη δεινή θέση που είναι σήμερα», συνδέοντας… αντίθετα τον προϋπολογισμό με την κρίση (αν σκεφτεί κανείς ότι η περιφερειακή αρχή απέδωσε τη «φτώχεια» του στην ύφεση).


«Από το τσιγκέλι»

Ο κ. Αργύρης δεν άφησε ασχολίαστο και το θέμα των απευθείας αναθέσεων έργων. «Κάποιοι έχουν προφορικές εντολές για να κάνουν έργα» από την περιφερειακή αρχή είπε και πρόσθεσε ότι θέλοντας και μη, ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν. «Ήταν κρεμασμένοι από το τσιγκέλι οι εργολάβοι, γι αυτό ακολουθούσαν. Πίστευαν ότι είχαν απέναντί τους μια φερέγγυα κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά. Το ενδιαφέρον είναι πως, στη δική του τοποθέτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, ο Αλέκος Καχριμάνης ήταν περισσότερο απολογητικός, παρά επιθετικός για το θέμα. Δεν αρνήθηκε δηλαδή ότι έγιναν «πρόχειροι διαγωνισμοί για να κλείσουν ορισμένα έργα», προσθέτοντας ότι δεν έδωσε κανένα «σε φίλους του». Ωστόσο, η κριτική δεν ήταν για τη… φιλία, αλλά αν δόθηκαν έργα με πλάγιο τρόπο. Από εδώ και πέρα πάντως όλα αναρτώνται στη «Διαύγεια» και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι».

«Να ακούμε τις υπηρεσίες»
Ο κ. Αργύρης υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες της περιφέρειας και κάλεσε την περιφερειακή αρχή να ακούει τις προτάσεις των υπαλλήλων, περιοριζόμενη στην πολιτική κατεύθυνση που θα δίνει και να μην επεμβαίνει στο έργο τους. «Αν οι υπάλληλοι εξυπηρετούν τον Καχριμάνη και τον Αργύρη, αυτό σημαίνει πως τα πράγματα δεν πάνε καλά» είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες δεν φέρνουν εισηγήσεις στο συμβούλιο, αλλά και ότι ο ίδιος, δεν πιστεύει ότι υπάρχουν υπάλληλοι που προσπαθούν να καλύψουν κάτι.Όσο για το σχεδιασμό έργων, τόνισε ότι… δεν υπάρχει. Κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι δεν υπάρχουν νέα έργα, αλλά και ότι ο προϋπολογισμός θα πληρώσει «αστοχίες» του παρελθόντος. Ως μια από αυτές ανέφερε την αγορά του Παλλαδίου, τονίζοντας ότι, όχι μόνο δεν έφερε μείωση των ενοικίων για τη σχολική στέγη, αλλά αύξησε τις δαπάνες λόγω του δανείου που πήρε η νομαρχία για να το αγοράσει. Ειδικά για το θέμα των σχολείων και τις συγχωνεύσεις, είπε πως η παράταξή του πρότεινε να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο, η περιφερειακή αρχή όμως απέρριψε την πρόταση και την έβαλε στο επόμενο συμβούλιο, την προσεχή Τετάρτη. Δεν έλειψε και η γενική κριτική στην παράταξη Καχριμάνη, όμως. Με αφορμή το γεγονός ότι, τόσο ο κ. Καχριμάνης, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη μετέφεραν την ευθύνη στην κυβέρνηση για το φτωχό προϋπολογισμό, ο κ. Αργύρης είπε ότι «εμείς δεν βάζουμε ποτέ πάνω το κομματικό πάνω από το κοινό συμφέρον και δεν φοβόμαστε να πούμε κάτι κατά της κυβέρνησης», ρίχνοντας ουσιαστικά μομφή στον κ. Καχριμάνη ότι αντιπολιτεύεται σε κεντρικό επίπεδο πλέον, κάτι που δεν έκανε επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας.

«Πήρατε απαντήσεις κ. Αργύρη»

Στην απάντησή της η περιφερειακή αρχή, επέμεινε στο ίδιο μοτίβο, ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός «μικραίνει» λόγω οικονομικής κρίσης και μνημονίου. «Ο κ. Ευ. Αργύρης εμφανίζεται πρόθυμος μεν στα λόγια για ‘διεκδικήσεις’, ανύπαρκτος όμως στην πράξη, καθώς επί 1 ½ χρόνο δεν έχει προωθήσει και ούτε έχει ενώσει καν τη φωνή του μαζί με αυτή της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της νυν Περιφέρειας, και των άλλων βουλευτών για ομαλή χρηματοδότηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή για αποκατάσταση ζημιών» αναφέρει η περιφέρεια στην απάντησή της. Αρνείται και πάλι την κατηγορία περί «προφορικών αναθέσεων» και την επιστρέφει, λέγοντας ότι «προφανώς εκ φίλων του κρίνει τα αλλότρια».

Εισηγήσεις… ΔΝΤ από την πλειοψηφία

Οι εισηγήσεις της πλειοψηφίας στο τελευταίο συμβούλιο, διαπερνιόνταν από το επιχείρημα ότι ο «διαιτητικός» προϋπολογισμός οφείλεται στη γενική κρίση και τις επιταγές του ΔΝΤ. Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη είπε μεταξύ άλλων ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» και πρόσθεσε ότι «είμαστε αλληλέγγυοι στην αντιμετώπιση των αντικειμενικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις απρόβλεπτες οικονομικές δυσχέρειες», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης από την πλευρά του, τόνισε ότι «πιστεύαμε ότι το κράτος θα έδινε τουλάχιστον τα πρέποντα στην Περιφέρεια, όπως είχε γίνει με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς όμως αυτό σήμερα δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις δικές του ανάγκες». Είπε ακόμα ότι «και εμείς εδώ ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μέχρι πέρυσι ήταν τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού. Αλήθεια πόσες φορές δεν έπεσαν οι προϋπολογισμού του κράτους έξω και ως προς τα έσοδα;», μια κουβέντα που δεν ακούγεται… πολύ συχνά από πολιτικούς, κυρίως όταν ασκούν οι ίδιοι την εξουσία και κατέληξε τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει και το βήμα προς την κατεύθυνση της χάραξης μιας Αξιοβίωτης Ανάπτυξης και γι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η οργάνωση του Αναπτυξιακού μας συνεδρίου με στόχο τη στρατηγική διερεύνηση των προοπτικών της κοινωνίας μας και της οικονομίας της». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας, οι σύμβουλοι της «Ήπειρος τόπος να ζεις» Γιώργος Ζάκας και Κώστας Αρβανίτης κατηγόρησαν την περιφερειακή αρχή ότι η απογραφή και ο προϋπολογισμός δεν συνοδεύεται από σχέδιο δράσης «ή έστω κατάσταση των δράσεων και των έργων που συνθέτουν τις προβλέψεις του ώστε να είναι σε θέση να αξιολογηθεί αν σωστά έχουν αποτυπωθεί τόσο οι υποχρεώσεις όσο και οι προβλέψεις» και ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραν.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Γκόντας διέγραψε τον Ριστάνη!


Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», κύριος Νίκος Γκόντας, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Δημήτρη Γιωτίτσα γνωστοποίησε ότι ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Επαμεινώνδας Ριστάνης δεν ανήκει πλέον στη δημοτική ομάδα της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».Αφορμή για τη διαγραφή Ριστάνη,αποτέλεσαν οι δηλώσεις του,στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ITV,όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως αισθάνεται ντροπή για το γεγονός,πως η προηγούμενη δημοτική αρχή,ανάγκασε τους εργαζόμενους της ΑΔΕΙ να υπογράψουν μαιμού συμβάσεις!Σημείωσε επίσης,πως θα πρέπει να διερευνηθούν όλα τα σκάνδαλα της δημοτικής αρχής Γκόντα.

Στην Αθήνα τη Δευτέρα το κλιμάκιο της τρόϊκας


Από άλλο ένα κρίσιμο τεστ θα περάσει τις προσεχείς μέρες η ελληνική οικονομία, καθώς τη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα το τριμελές κλιμάκιο της τρόϊκας για τους καθιερωμένους ελέγχους.Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τόσο τα επιπλέον μέτρα για φέτος όσο και εκείνα για την περίοδο 2012-2015 ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Τρόικα θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015.

Αιμοκάθαρση μετ’ εμποδίων για τους νεφροπαθείς


Μία αγωνιώδη, προφανώς και κοπιώδη προσπάθεια καταβάλλουν καθημερινά δεκάδες νεφροπαθείς από την Πρέβεζα, την Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία που εξυπηρετούνται, κάνοντας αιμοκάθαρση από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.Για πρώτη φορά από την ημέρα που λειτούργησε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας δημιουργήθηκε λίστα αναμονής, στην οποία βρίσκονται ήδη περισσότεροι από δέκα νεφροπαθείς. Η Μονάδα και το Νοσοκομείο αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των ασθενών, απόρροια της έλλειψης μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, όπως επίσης και της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.Μέχρι πριν από μερικούς μήνες η Μονάδα λειτουργούσε κανονικά εξυπηρετώντας τους νεφροπαθείς από την ευρύτερη περιοχή, χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει, όταν η διοίκηση του Νοσοκομείου διαπίστωσε πως πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης που είχαν παραχωρηθεί ως δωρεά από ιδιωτική εταιρεία, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, για τυπικούς λόγους.Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Δημήτρη Τσούτση, η δωρεά δεν είχε ολοκληρωθεί, όπως επίσης δεν είχε γίνει και η αποδοχή της από το Νοσοκομείο. Οι συζητήσεις που έγιναν με την εταιρεία απέβησαν άκαρπες, για οικονομικούς λόγους αυτή τη φορά αφού προέκυψε το θέμα της συντήρησης των μηχανημάτων και του κόστους αυτής, με αποτέλεσμα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού να λειτουργεί με πέντε μηχανήματα λιγότερα.Ένα αίτημα που είχε κατατεθεί στην διοίκηση της ΔΥΠΕ για την παραχώρηση καινούριων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που παραμένουν στις αποθήκες του Νοσοκομείου Λευκάδας δεν ικανοποιήθηκε παρότι η αρχική άποψη ήταν θετική.Ο κ. Τσούτσης από την πλευρά του τόνισε πως το πρόβλημα υφίσταται και είναι σημαντικό παρότι η Διοίκηση έχει μεταφέρει προσωπικό στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Στις προθέσεις του νοσοκομείου είναι η πρόσληψη ενός νεφρολόγου με μόνιμη θέση, που θα ενισχύσει τους μόλις δύο γιατρούς της Μονάδας.Παράλληλα, ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού έχει μειωθεί και ακόμη και αν αυξηθεί ο αριθμός των μηχανημάτων, δύσκολα θα μπορέσουν αυτά να λειτουργήσουν.Από την άλλη, οι νεφροπαθείς, μέσω του Συλλόγου της Πρέβεζας επιρρίπτουν ευθύνες στην διοίκηση του Νοσοκομείου, στην οποία καταλογίζουν λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες που οδήγησαν στην απαξίωση της Μονάδας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Παράταση της αγωνίας για τους εργαζόμανους της ΣΒΕΚΗ


Παράταση για ένα ακόμα μήνα στην υπομονή και την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι των 42 εργαζόμενων της πάλαι πότε κραταιάς ΣΒΕΚΗ, δόθηκε χθες στα δικαστήρια,αφού τέλος Απριλίου,αναμένετε η απόφαση για την νέα τιμή έναρξης και την ημερομηνία του επόμενου πλειστηριασμού.Να υπενθυμίσουμε ότι στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα 2 μηνων του 2009,3 μηνων του 2010 καθως επισης και οι αποζημιώσεις απόλυσης τους,όπως επίσης χρήματα οφείλονται σε πολλούς χοιροτρόφους και άλλους προμηθευτές της περιοχής μας.

Στην Εταιρεία Ανακύκλωσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων


Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, συναντήθηκαν προχθες με στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Ο Δήμος Ιωαννιτών, μαζί με τους Δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, περιλαμβάνονται σε αυτούς όπου η Εταιρεία στοχεύει να αναπτύξει άμεσα προγράμματα ανακύκλωσης.Το επιχειρησιακό της σχέδιο έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και με την έγκρισή του θα μπορέσει να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 Απρίλη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Απριλίου στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 7 το πρωί με σκοπό την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται στην περιοχή εξ' αιτίας της παρουσίας των λαθρομεταναστών. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας, στην οποία μετείχαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, ο αρμόδιος για θέματα μεταναστών Αντιδήμαρχος Γιάννης Τζάνης, ο Πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Λαδοχωρίου Ηλίας Λώλης, εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα των κατοίκων Γραικοχωρίου-Λαδοχωρίου και εκπρόσωπος των Ναυτιλιακών πρακτόρων.Η ώρα της συγκέντρωσης επελέγη το πρωί ώστε να μην έρθουν οι κάτοικοι σε αντιπαράθεση με τους λαθρομετανάστες και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11:00 π.μ.

Ληστείες σε περιοχές της Άρτας και της Θεσπρωτίας


Δύο άγνωστοι, υπό την απειλή όπλων και φορώντας κουκούλες, μπήκαν σε Υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Διάσελλο Άρτας και απέσπασαν χρηματικό ποσό 13.350 ευρώ.Οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα και αναζητούνται σε όλη την Ήπειρο από αστυνομικούς.Στην περιοχή Μύλοι των Κουκλιών του Δήμου Σουλίου Θεσπρωτίας δύο νεαρά άτομα μπήκαν σε στάνη ημεδαπού όπου αρχικά τον ακινητοποίησαν με χρήση σπρέι και εν συνεχεία τον έδεσαν με σχοινί και με την απειλή μαχαιριού του απέσπασαν χρηματικό ποσό 1.500 ευρώ και ένα γυναικείο χρυσό δακτυλίδι.Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται, ενώ προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.Στην Άρτα συνελήφθη ένας αθίγγανος και αναζητείται ακόμη ένας γιατί λίγο νωρίτερα μπήκαν σε μονοκατοικία, όμως έγιναν αντιληπτοί από την ιδιοκτήτρια και τράπηκαν σε φυγή χωρίς να προλάβουν να κλέψουν κάτι. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Άρτας.

Πρόταση στο ΕΠΕΡΑΑ για την αποχέτευση Κατσικά


Πρόταση, με συνολικό προϋπολογισμό 13.284.000 ευρώ και με αντικείμενο την αποχέτευση ακαθάρτων του οικισμού Κατσικά,υπέβαλε ο Δήμος Ιωαννιτών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).Με το προτεινόμενο έργο προβλέπεται η κατασκευή και ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στον οικισμό Κατσικάς.Αναλυτικότερα, το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού περιλαμβάνει:τους κύριους και δευτερεύοντες αγωγούς, τα φρεάτια επίσκεψης, δύο αντλιοστάσια ανύψωσης και τους αντίστοιχους καταθλιπτικούς αγωγούς στην περιφερειακή οδό της χαμηλής ζώνης και τις οικιακές συνδέσεις με το δίκτυο. Το συνολικό μήκος του δικτύου που προβλέπεται να κατασκευαστεί ανέρχεται σε 28.870 μέτρα.

«Έρχονται» 6 νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία


Έξι νέοι προσωρινοί σταθμοί διοδίων θα λειτουργήσουν στην Εγνατία Οδό ως το καλοκαίρι.Αυτό ανέφερε, χθες το πρωί στη ΝΕΤ, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, συμπληρώνοντας ότι το αντίτιμο των διοδίων θα υπολείπεται του αντιστοίχου των 5 αυτοκινητοδρόμων.Τα διόδια θα λειτουργήσουν σε Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Γρεβενά (Βενέτικος ποταμός), Νυμφόπετρα, Παγγαίο και Κομοτηνή.Οι προσωρινοί αυτοί σταθμοί θα πάψουν να λειτουργούν, όποτε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων.Υπενθυμίζεται ότι η Εγνατία Οδός, μήκους 670 χλμ., συγκαταλέγεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομίας.Παλαιότερα, είχαν επικρατήσει εισηγήσεις για «σπάσιμο» της Εγνατίας σε δύο ή ακόμη και σε τρία κομμάτια.Τώρα, ο σχεδιασμός φαίνεται ότι αλλάζει, προκρίνοντας μία σύμβαση παραχώρησης, προκειμένου να καλυφθούν γρηγορότερα οι δανειακές υποχρεώσεις της Εγνατίας.Οι ιδιώτες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, το κόστος συντήρησης, το οποίο ανέρχεται ετησίως ως και τα 100 εκατ. ευρώ.Το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους παραχωρησιούχους να παρουσιάσουν και ένα σχέδιο επενδύσεων που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, με στόχο την τόνωση των τοπικών οικονομιών (υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για logistic park).Με δεδομένο ότι οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση της Εγνατίας Οδού θα έχουν άμεσα έσοδα, εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.Σημειώνεται ότι, το 2008, η διοίκηση της Εγνατίας, με προτροπή του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, είχε συνάψει δάνεια συνολικού ύψους 1,1 δις. ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων, χωρίς την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.Το μεγαλύτερο μέρος των εγγυήσεων προς τις τράπεζες κάλυπταν τα έσοδα από τα μελλοντικά διόδια.Ωστόσο, μέχρι σήμερα λειτουργεί μόνο ένας σταθμός διοδίων, με αποτέλεσμα τραπεζικά ιδρύματα να «απειλήσουν» μέχρι και σε κατάσχεση του αυτοκινητοδρόμου, ενώ εξώδικα απέστειλαν και άλλοι οργανισμοί που χορήγησαν δάνεια, με εγγύηση τις εισπράξεις από τα διόδια και το ΦΠΑ.Το σίριαλ με τα διόδια στην Εγνατία φτάνει στο τέλος του, έπειτα και από τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού η χώρα μας είχε δεσμευτεί για τη λειτουργία τους από τα τέλη του 2008.Εκτός των ανωτέρω, ο υφυπουργός Υποδομών εξέφρασε, το πρωί στη ΝΕΤ, την αισιοδοξία του για την άρση των αδιεξόδων στους 5 αυτοκινητοδρόμους, με πιθανή λύση την ανανέωση των συμβάσεων παραχώρησης.

 Τα μνημεία του Νησιού και το Σπίτι του Δεσπότη συζήτησε ο Φ.Φίλος με το Υπουργείο Πολιτισμού


Με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε προχθες στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Το θέμα που κυριάρχησε στην συζήτηση ήταν η προστασία και η αξιοποίηση των μνημείων του Νησιού, ενώ από τον Δήμο κατατέθηκε αίτημα για πλήρη αναστήλωση στο Σπίτι του Δεσπότη, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το αρχείο της πόλης, που σήμερα βρίσκεται στην Μητρόπολη.Το έργο της αναστήλωσης μπορεί να υλοποιηθεί με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Δήμου. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού θα επισκεφθεί τα Γιάννινα στις 7 και 8 Απριλίου, όπου και αναμένεται να εξετάσει επί τόπου τόσο τα θέματα αυτά, όσο και άλλα ζητήματα αρμοδιότητάς της.

Ποσλήψεις 9 ιατρών στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων


Την πρόσληψη 9 ιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας (Μ.Ε.Ν.) Νεογνών των Νοσοκομείων του Νομού Ιωαννίνων, προωθεί το υπουργείο Υγείας.Οι θέσεις που διατεθούν για την εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, αφορούν:
ΓΝΙ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» δύο (2) κενές θέσεις στην Μ.Ε.Θ.
Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων τέσσερις (4) κενές θέσεις στην Μ.Ε.Θ.
Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων τρεις (3) κενές θέσεις στην Μ.Ε.Ν.
Ο φάκελος των δικαιολογητικών περιλαμβάνει :
1. Αίτηση του ενδιαφερομένου
2. α. Αντίγραφο πτυχίου ή φωτοτυπία επικυρωμένη για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας μέλος της Ε.Ε.
β. άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας εκτός Ε.Ε. και βεβαίωση ΔΙΚΑΤΣΑ.
3. Τίτλος ιατρικής ειδικότητας :
α. Για Μ.Ε.Θ. όλων των Νοσοκομείων πλην των παιδιατρικών : Παθολογία ή Καρδιολογία ή Χειρουργική ή Πνευμονολογία ή Αναισθησιολογία.
β. Για Μ.Ε.Θ. Παιδιατρικών Νοσοκομείων : Παιδιατρική ή Παιδοχειρουργική. Επίσης ιατροί με ειδικότητα των Μ.Ε.Θ. Ενηλίκων μόνον εφόσον έχουν εργασθεί μετά τη λήψη της ειδικότητας για χρονικό διάστημα 18 μηνών στις ειδικότητες αυτές, σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
γ. Για Μ.Ε.Ν. Νεογνών : Παιδιατρική
4. Βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή τυχόν νόμιμης απαλλαγής ή αναστολής.
5. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητα ή άλλου εγγράφου, δημόσιας αρχής από το οποίο προκύπτει η ιθαγένεια.
6. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο ιατρός εφόσον επιλεγεί δεν θα ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και δεν θα κατέχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική θέση.

Επείγουσα ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,λόγω έκτακτων επιπλέον υποχρεώσεων,αναστέλλει μέρος της λειτουργίας του (ανάληψη και διεκπεραίωση νέων δράσεων, επικοινωνία με φοιτητές, κοινό κλπ).Θα είμαστε στη διάθεσή σας και πάλι από 11 Απριλίου 2011.Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

115.746.048,00€ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου


Η απογραφή της περιφέρειας Ηπείρου και ο προϋπολογισμός της για το 2011 ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στη προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου.Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, απέδωσε τις οφειλές που περιγράφονται στον προϋπολογισμό μετά την απογραφή στο κράτος, ενώ ο κ. Βαγγέλης Αργύρης επεσήμανε ότι τα χρέη αυτά οφείλονται στην αλόγιστη πολιτική των νομαρχιών που δημιούργησε χρέη, και καταψήφισε τον προϋπολογισμό εκτός από κωδικούς που αφορούσαν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Στις εισηγήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αριστεράς Κ. Κωτσαντής, Γ. Παπαδημητρίου και Ν. Ζήκος δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό εκτιμώντας ότι κινείται στη λογική του μνημονίου και των περικοπών των δημοσίων πόρων. Το ύψος του προϋπολογισμού της Περιφέρειας φθάνει στα 115.746.048 ευρώ. Ως προς τα έσοδα 41.727.350 ευρώ θα προέλθουν από φόρους, τέλη, δικαιώματα υπέρ ΝΠΔΔ και Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Τα έσοδα για επενδύσεις υπολογίζονται σε 48.278.647 ευρώ. Ως προς τα έξοδα, οι πληρωμές για υπηρεσίες είναι 36.666.007 ευρώ και οι πληρωμές για επενδύσεις 72.426. 143 ευρώ. Ουσιαστικά με τις επενδύσεις πληρώνονται τα εν εξελίξει έργα που παρέλαβε η Περιφέρεια από τις τέσσερις Νομαρχίες.

Συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ στην Άρτα


Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου ανακοινώνει ότι μετά την έγγραφη διαβεβαίωση του Διοικητή του ΟΠΑΔ για το χρονοδιάγραμμα των οφειλών, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου από 1/4/2011. «Εάν δεν τηρηθούν οι γραπτές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών και διοικητή του ΟΠΑΔ, θα προχωρήσουμε σε ΑΝΑΣΤΟΛΗ επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από 1 Μαΐου 2011» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Άρτας Γιώργος Τσιανάκας και ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Διαμάντης.

Διάλογος για τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων


Τρεις μήνες διαλόγου ξεκινούν, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος, κήρυξε την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τη συγχώνευση των δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων της χώρας και δήλωσε ότι από 1ης Ιουλίου θα έχει τις συνολικές αποφάσεις, θα τις θέσει στον κοινωνικό διάλογο και στη συνέχεια στη Βουλή, η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις.Στην ομιλία του έκανε λόγο για πέντε μορφές συγχωνεύσεων, οι οποίες θα έχουν ως άξονες κοινό διοικητή, κοινή διοίκηση, συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων, συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε ιατρεία πλήρους εξειδίκευσης, είτε για να γίνεται πρωτοβάθμια περίθαλψη, είτε για να προχωράει η αποκατάσταση χρόνιων περιστατικών.Ο διάλογος, πάντως, ξεκίνησε με απουσίες, καθώς οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ δεν προσήλθαν, χαρακτηρίζοντας τον κοινωνικό διάλογο προσχηματικό με προειλημμένες αποφάσεις.Ο υπουργός τόνισε για μία ακόμη φορά στην έναρξη του διαλόγου ότι παρά το ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες στον χώρο της υγείας είναι κοντά στον μέσο όρο των προηγμένων χωρών σε πολλούς τομείς, η σπατάλη, που γίνεται, είναι εξαιρετικά μεγάλη.Παρά την υψηλή δαπάνη, είπε, ο κόσμος δεν μένει ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες υγείας παρ΄ότι έχουμε τους περισσότερους γιατρούς και τα περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια.Από τις πρώτες μελέτες που έχουν γίνει για το σύστημα φαίνεται ότι οι γιατροί είναι κατανεμημένοι ανισομερώς στη χώρα και έχουν γίνει λάθη όσον αφορά την τοποθέτησή τους ανά ιατρική ειδικότητα.Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και κακή κατανομή του παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα αφορούν κυρίως μονάδες του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και αρκετά μικρά περιφερειακά νοσοκομεία. Προς το παρόν, αναμένονται και οι προτάσεις του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου, οι οποίες θα αποτελέσουν βάση για τον διάλογο που θα συνεχιστεί και θα αφορά τις συγχωνεύσεις.«Στόχος του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων θα είναι οι πολίτες να εισπράτουν το αντίστοιχο των πόρων που δαπανούμε στην υγεία», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Μπαράζ ληστειών σε καταστήματα της οδού Ναπ. Ζέρβα στα Γιάνεννα!


Τουλάχιστον 10 καταστήματα και γραφεία και μάλιστα ισόγεια, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους των Ιωαννίνων στην αρχή της Ναπ. Ζέρβα, διέρρηξαν άγνωστοι αφαιρώντας διάφορα αντικείμενα και χρήματα. Σε άλλα τόσα δεν κατάφεραν να τα παραβιάσουν και άφησαν ορατά τα ίχνη των προσπάθειών τους στις πόρτες τους!!!Ήταν από τις πλέον προκλητικές διαρρήξεις σε τόσο κεντρικό σημείο της πόλης, ενώ προκαλεί ερωτηματικά στην Αστυνομία, η θρασύτητα των αγνώστων που παραβίαζαν με κατσαβίδι ή άλλο μεταλλικό αντικείμενο τις πόρτες και στην συνέχεια περνούσαν στο εσωτερικό των καταστημάτων και γραφείων, αφαιρώντας ότι εύρισκαν μπροστά τους!Αστυνομικοί της Σήμανσης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, ερεύνησαν για αποτυπώματα και άλλα στοιχεία που μπορούν να τους οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα η διαδήλωση στη βάση του Ακτίου


Ραντεβού στη βάση των ιπταμένων κατασκόπων του ΝΑΤΟ στο Ακτιο , στη βάση των ΑΒΑΚΣ, δίνουν σήμερα στις 7 μ.μ. οι Επιτροπές Ειρήνης, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ από Πρέβεζα, Αρτα, Λευκάδα στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν με τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας Λευκάδας και άλλους αγροτικούς και νεολαιίστικους φορείς της περιοχής. Συλλαλητήριο καταδίκης της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη μέσα από το οποίο καλείται κάθε εργαζόμενος, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος, συνταξιούχος, άνεργος, νέα και νέος να σταθεί αλληλέγγυος στο λαό της Λιβύης. Απαιτείται η άμεση απεμπλοκή της χώρας, να κλείσει η βάση του Ακτίου και της Σούδας και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Να μη χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά εδάφη, ο θαλάσσιος και εναέριος χώρος για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, το ματοκύλισμα του λιβανέζικου λαού. Να επιστρέψουν οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου στις 7 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία μέσα στην πόλη της Πρέβεζας στις 8 μ.μ.

Πρόταση για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας!

Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι

Η πρώτη – επίσημη τουλάχιστον – πρόταση για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων αποτελεί πλέον γεγονός για την περιοχή της Ηπείρου. Η πρόταση μάλιστα έγινε σε μία συνεταιριστική επιχείρηση, τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, η διοίκηση της οποίας επικαλείται αδυναμία καταβολής των μισθών στους 340 και πλέον εργαζόμενους.Το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης έχει προτείνει στους εργαζόμενους την μείωση των αποδοχών τους κατά 15% και μάλιστα αφού πρώτα δεν τους έχει καταβάλλει τους μισθούς τους για πέντε μήνες.Σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία του σωματείου των εργαζομένων, διαφορετικά η διοίκηση μπορεί να προσφύγει μονομερώς στην διαιτησία, ζητώντας ακόμη και μεγαλύτερη μείωση των μισθών.Η δικαιολογία της διοίκησης είναι η έλλειψη ρευστότητας, σε μία κρίσιμη εποχή για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που οι τιμές των δημητριακών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα όπως και τα επιτόκια των δανείων.Στόχος, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, είναι να μην χαθούν θέσεις εργασίας, δηλαδή να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο επιχειρησιακής σύμβασης και μείωσης των μισθών τους. Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης τους έθεσε σε απεργιακή «επαγρύπνηση» και όποτε κριθεί αναγκαίο θα σταματήσουν να εργάζονται.«Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα σταματήσει να λειτουργεί ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός μετά από 42 χρόνια λειτουργίας», σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων Παναγιώτης Κιλτσέας.Καταγγέλλοντας ως «κακούργημα» την ψήφιση του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις από την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να προσβάλλουν ενδεχόμενη μονομερή προσφυγή της διοίκησης στην διαιτησία, ενώ ήδη ζήτησαν την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.Μάλιστα δεν υπολογίζουν το δίλημμα «μείωση ή απολύσεις» θεωρώντας πως ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους υπαλλήλους.Παράλληλα θεωρούν δικαιολογία την αδυναμία ρευστότητας που επικαλείται η διοίκηση, με δεδομένο τον κύκλο εργασιών αλλά και το «όνομα» της επιχείρησης στην αγορά.«Θεωρούμε πως η πρόταση αυτή γίνεται για να ξεκινήσουν από την Άρτα οι επιχειρησιακές συμβάσεις και να επεκταθούν στη συνέχεια», σημείωσε ο κ. Κιλτσέας.

Απλήρωτοι από τον Οκτώβριο

Η πρόταση των επιχειρησιακών συμβάσεων ήρθε αφού η επιχείρηση δεν πλήρωσε τους εργαζόμενους για πέντε μήνες.Η κατάσταση πολλών εργαζομένων είναι απελπιστική, με τις πρώτες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για ευτελή ποσά να βρίσκονται προ των πυλών όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους.Ο κ. Κιλτσέας αναγνώρισε τις ευθύνες των ίδιων των εργαζομένων που δεν διεκδίκησαν νωρίτερα την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ δεν πείθονται από τις δηλώσεις της διοίκησης ότι αναμένεται ενίσχυση από την πλευρά της πολιτείας.Πρόκειται για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση ελληνικού δημοσίου που θα μπορούν να πάρουν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ως ενίσχυση λόγω της αυξημένης διαφοράς στην τιμή των σιτηρών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ