Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Αντίδραση Β. Μεϊμαράκη για τα δημοσιεύματα για τα γερμανικά υποβρύχια


Εντονα αντέδρασε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης στα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη δικαστική έρευνα του σκανδάλου των γερμανικών υποβρυχίων.«Είναι πανελληνίως γνωστή η στάση μας στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο διαχειριστήκαμε με πλήρη διαφάνεια, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης και συνεχίζει: «Ως εκ τούτου, μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο μπορούμε να εκλάβουμε τις διαρροές που δημοσιεύονται στον σημερινό Τύπο. Όταν και αν υπάρξει τέτοια δικογραφία, θα τοποθετηθούμε και επί της ουσίας με στοιχεία».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ερασιτέχνη ΠΑΣ για τον αδόκητο χαμό του Κ.Κράβαρη και του Ν.Γέροντα


Η Διοίκηση, προπονητές και αθλητές του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη στους οικείους τους, για την απώλεια δύο εκλεκτών μελών της οικογένειας του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ των ΚΩΣΤΑ ΚΡΑΒΑΡΗ και ΝΙΚΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ και εύχεται να είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.Ο ερασιτέχνης ΠΑΣ τιμώντας τη μνήμη τους θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στον επόμενο αγώνα των ομάδων μας και θα καταθέσει χρηματικό ποσό στην Ιερά Μονή Ντουραχάνης.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Ερασιτεχνικό Σωματείο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Ανακοίνωση – απάντηση στον Βαγγέλη Αργύρη


O κ. Ευ. Αργύρης συνεχίζει ανεπιτυχώς το ρόλο της Αντιπολίτευσης της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Το χθες αφορά τον ίδιο. Τη Διοίκηση της Περιφέρειας αφορά το αύριο ολόκληρης της Ηπείρου και για αυτό δίνει καθημερινά μάχη.Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν αντιλήφθηκε όμως το βασικότερο όλων: Ότι η Πολιτεία, κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου, μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση προς όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας και όχι μόνο της Ηπείρου.Ο κ. Ευ. Αργύρης εμφανίζεται πρόθυμος μεν στα λόγια για «διεκδικήσεις», ανύπαρκτος όμως στην πράξη, καθώς επί 1 ½ χρόνο δεν έχει προωθήσει και ούτε έχει ενώσει καν τη φωνή του μαζί με αυτή της πρ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της νυν Περιφέρειας, και των άλλων βουλευτών για ομαλή χρηματοδότηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή για αποκατάσταση ζημιών.Ο κ. Ευ. Αργύρης, παρά τις σαφείς απαντήσεις που δόθηκαν στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο για τις «αναθέσεις» και την κατηγορηματική διάψευση ισχυρισμών συμβούλου του, περί δήθεν προφορικών αναθέσεων έργων, επανήλθε σήμερα στο ίδιο θέμα, χωρίς κανένα στοιχείο, παρά μόνο εκφράζοντας ευσεβείς πόθους. Προφανώς εκ φίλων του κρίνει τα αλλότρια.Ο επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» έχει πάρει απαντήσεις σε ό, τι απορία και ερώτηση έχει καταθέσει ως τώρα. Η Διοίκηση της Περιφέρειας, καθημερινά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργάνωσή της, βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες της χώρας και κινείται στο πλαίσιο που χαράζουν και κινούνται όλοι οι Περιφερειάρχες και βάσει εκείνων που συναποφασίζονται με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο Βαγγέλης Αργύρης για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

Διαχείριση χρεών και απουσία αναπτυξιακού προγράμματος

Από τα γραφεία που τελικά η περιφερειακή αρχή παραχώρησε στις υπόλοιπες παρατάξεις εντός του περιφερικού μεγάρου, ο Βαγγέλης Αργύρης, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις», συνέχισε την κριτική του για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβούλιου από εκεί ακριβώς που είχε σταματήσει το βράδυ της Πέμπτης.Από τις ευθύνες δηλαδή των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και πολύ περισσότερο αυτής των Ιωαννίνων οι οποίες όπως είπε κληρονόμησαν μονάχα χρέη στην αιρετή περιφέρεια.Από την κριτική του δεν έλειψαν και οι «άνωθεν» παρεμβάσεις σε υπηρεσίες της περιφέρειας, που όπως κατήγγειλε γίνονται και δεν αφήνουν τους υπαλλήλους να δουλέψουν ελεύθερα.

Ευθύνες στον Αλ. Καχριμάνη

Μεγαλύτερες ευθύνες για το γεγονός πως στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ούτε ένα νέο έργο προς υλοποίηση επέρριψε στον νυν περιφερειάρχη και πρώην νομάρχη Ιωαννίνων Αλέξανδρο Καχριμάνη τονίζοντας ότι λειτούργησε με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» υπογράφοντας έργα για τα οποία ήξερε ότι δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν.Αλλά και οι πρώην νομαρχίες δε ξέφυγαν από την κριτική του.«Ο προϋπολογισμός έφερε τις προηγούμενες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στην ημέρα της κρίσης. Να δείξουν δηλαδή τι είχαν και τι έκαναν», είπε ο κ. Αργύρης, προσθέτοντας ότι τις υποχρεώσεις που άφησαν πίσω τους καλείται τώρα να τις πληρώσει ο ηπειρωτικός λαός, από τον οποίο, στερείται, όπως τόνισε, κάθε προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον.

Δικαίωση για τα χρέη της πρώην Ν.Α.Ι.
Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε και στα όσα επί χρόνια έλεγαν οι περιφερειακοί του σύμβουλοι από τα Ιωαννίνων περί χρεών της πρώην ΝΑ.Ι που φτάνουν τα 35 εκ ευρώ επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός απέδειξε αυτούς τους ισχυρισμούς τους με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.«Χρόνια φώναζαν οι συνάδελφοι και δε τους άκουγε κανένας, χθες όμως αποδείχτηκε ότι το «Δεν χρωστάμε σε κανένα» δεν ισχύει», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.Μάλιστα υποστήριξε ότι τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν από τις απ' ευθείας αναθέσεις έργων της Ν.Α.Ι σε εργολάβους ή ακόμα χειρότερα από έργα τα οποία δεν είχαν καν συμβάσεις.«Φαίνεται ότι κάποιοι είχαν προφορικές εντολές να εκτελέσουν έργα ή και να συνεχίσουν έργα εκτός των συμβάσεών τους, πιστεύοντας ότι έχουν απέναντί τους μια φερέγγυα κατάσταση, αλλά τα χρήματα δεν ήρθαν ποτέ», ανέφερε ο κ. Αργύρης.

Κόστισε ακριβά η εκλογή Καχριμάνη

Η κριτική δε σταμάτησε όμως εκεί και στράφηκε και κατά των πρώην αντινομαρχών οι οποίοι έσπευσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου να μιλήσουν για μεγάλη επιτυχία αναφερόμενοι στο έργο που παρέδωσαν, κάτι που όπως είπαν αναγνωρίστηκε από τον Ηπειρωτικό λαό, αφού ανέδειξε την παράταξή τους νικήτρια και τον Αλ. Καχριμάνη πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη.Το σχόλιο του κ. Αργύρη ήταν πως ο στόχος τους επετεύχθη και η εκλογή του κ. Καχριμάνη είναι γεγονός, με την λεπτομέρεια όμως ότι αυτή κόστισε κάπως ακριβά στον Ηπειρωτικό λαό, με αποτέλεσμα τώρα να βλέπει μια Περιφέρεια χωρίς αναπτυξιακό πρόγραμμα.«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστούν αυτές οι λογικές», σημείωσε ο κ. Αργύρης και συμπλήρωσε ότι ενώ όλοι έχουν καταλάβει πως αυτές οι πρακτικές οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, λίγοι είναι αυτοί που έχουν το θάρρος να τις αλλάξουν, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς και τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή για την οποία έχει πει πολλές φορές ότι συνεχίζει στις λογικές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των Ιωαννίνων, με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο.

Οι υπηρεσίες δέχονται παρεμβάσεις

Τέλος ο κ. Αργύρης στάθηκε και σε ένα θέμα που αναδείχτηκε και κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβούλιου σχετικά με τις υπηρεσίες της περιφέρειας για τις οποίες είπε ότι δέχονται παρεμβάσεις και εντολές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις», υποστήριξε ότι ενώ υπάρχουν ικανότατα στελέχη, η Περιφερειακή Αρχή δεν τα αφήνει να δουλέψουν ελεύθερα, αλλά αντίθετα τους δίνει εντολές για το πως πρέπει να κινηθούν.«Δουλειά δική μας είναι να τους εμπιστευτούμε και να λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις τους», είπε κλείνοντας ο κ. Αργύρης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει τελικά η σύσκεψη για την Ήπειρο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ


Την Τρίτη 5 Απριλίου και ώρα 14.30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα η σύσκεψη για την Ηπειρο η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 30 Μαρτίου και αναβλήθηκε λόγω έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η σύσκεψη θα γίνει με την συμμετοχή Νομαρχιακών και Περιφερειακών Στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των Περιφερειαρχών που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και των Βουλευτών, ενώ Υπουργοί θα επισκέπτονται διαδοχικά τα «τραπέζια» όπου γίνονται οι συζητήσεις προκειμένου να καταγράψουν αιτήματα και να καταθέσουν τις δικές τους παρεμβάσεις.Οι πολιτικές ηγεσίες πέντε συνολικά υπουργείων θα κληθούν να απαντήσουν στη σύσκεψη για την Ήπειρο σύμφωνα με την κωδικοποίηση των προβλημάτων της Περιφέρειας. Τα σοβαρότερα προβλήματα στη περιφέρεια μας αφορούν στα Υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Περιφερειακής Ανάπτυξης των οποίων οι αρμοδιότητες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της Ηπείρου.Ο γραμματέας της Ν.Ε Αρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τάτσης υπογραμμίζει ότι οι προτεραιότητες που θα τεθούν για την περιοχή της Αρτας αφορούν κυρίως τον πρωτογενή τομέα ( την φυτική παραγωγή , την πτηνοτροφία , την κτηνοτροφία και την αλιεία) .Ιδιαίτερη έμφαση εξάλλου θα δοθεί στις οδικές συνδέσεις πέρα από την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού που είναι το μείζον θέμα και του οδικού δικτύου του ορεινού όγκου καθώς και της κατάστασης του υφιστάμενου άξονα Αρτας-Αντιρρίου.Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Ηπείρου, η δημιουργία ΒΙΠΑ στην Αρτα και βιολογικών καθαρισμών στα χωριά του κάμπου των οποίων τα οικιακά λύματα οδηγούνται στον Αμβρακικό και συμβάλλουν στην μόλυνσή του μαζί με τα φυτοφάρμακα και τα ζωικά και φυτικά κατάλοιπα.Ο κ.Τάτσης χαρακτηρίζει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί πρωτόγνωρη και δηλώνει πεπεισμένος ότι θα γίνει ένας εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος θέτοντας γερές βάσεις για την εκπόνηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Ηπειρο γενικότερα και την Αρτα ειδικότερα.

Απάντηση του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στη Λαϊκή Συσπείρωση


ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ
Η νέα μακροσκελέστατη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση», που επιτίθεται για μια ακόμη φορά στο «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά του … θεολογικού αξιώματος : «Εγώ ειμί ο Θεός (βλ. ο εκπρόσωπος της εργατικής τάξης), εξ εμού πηγάζει το φως το αληθινό (η σωστή γραμμή) και όσοι το αρνούνται είναι όργανα του Σατανά (στυλοβάτες του συστήματος με άξιο το μισθό μας, όπως μας αποκαλεί η ανακοίνωση)».Μη έχοντας και τόσο καλές σχέσεις με τη θεολογία, θα περιοριστούμε σε τέσσερις απλές επισημάνσεις :
1. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα «εξ αποκαλύψεως» μονοπώλιο ταξικότητας στο ΚΚΕ και τις παρατάξεις του. Αντίθετα οφείλουν κάθε φορά να αιτιολογούν στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, γιατί οι τάδε συγκεκριμένες επιλογές προωθούν τα συμφέροντά τους και οι δείνα όχι. Πολύ περισσότερο σήμερα, μετά από την κατάρρευση των καθεστώτων, που υποτίθεται ότι υπηρετούσαν τα συμφέροντα των εργαζομένων χωρίς όμως τη συμμετοχή τους.
2. Για τον εκλεγμένο Συμπαραστάτη του Πολίτη επαναλαμβάνουμε ότι δεν τον θεωρούμε πανάκεια ούτε και επαρκές αντίβαρο απέναντι στο αυταρχικό οικοδόμημα του Καλλικράτη και τους αδιαφανείς μηχανισμούς της εξουσίας. Είναι όμως ένα όπλο για τους εργαζόμενους και τους πολίτες, που η Αριστερά πρέπει να ενισχύσει και όχι να καταγγέλλει.
3. Πιο συγκεκριμένα, και υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η συζήτηση γίνεται με τους κανόνες της απλής λογικής, δεν κατανοούμε την κραυγαλέα ανακολουθία της παράταξης του ΚΚΕ, από τη μια μεριά να επαίρεται ότι η συμμετοχή της σε όλες ανεξαιρέτως τις Επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου (ακόμα και στις καθαρά .. διαχειριστικές) «ταρακουνάει» το σύστημα και από την άλλη να καταγγέλλει τον Συμπαραστάτη του Πολίτη, ο οποίος σημειωτέον ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση προέρχεται από την Αριστερά και παλιότερα έχει υποστηριχθεί και από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ότι εξ ορισμού θα υπηρετήσει και θα νομιμοποιήσει τις αντιλαϊκές πολιτικές.
4. Το Γραφείο Τύπου επιτίθεται εναντίον μας και για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», όμως, παρά το τεράστιο μέγεθος της ανακοίνωσης, αποφεύγει («σαν ο διάβολος το λιβάνι», σύμφωνα με την έκφραση που το ίδιο χρησιμοποιεί σε κάποιο σημείο) να πει το παραμικρό για το παλιότερο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» με τη θέση υπέρ της μεταβίβασης των μετοχών στις Ενώσεις Συνεταιρισμών (φανταζόμαστε ότι δεν χρειάζεται να επισυνάψουμε το δημοσίευμα για δεύτερη φορά) και για τις παλινωδίες του χώρου του.

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις Θανάση Οικονόμου


Σημαντικές ειδήσεις βγαίνουν μέσα από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών σε ερωτήσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο Θανάσης Οικονόμου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.Ειδικότερα, όσον αφορά τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των αστυνομικών υπηρεσιών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χ. Παπουτσής, διευκρινίζει ότι τα όποια προβλήματα παρατηρήθηκαν οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αλλαγή του τρόπου ελέγχου των δαπανών. Και ότι σε κάθε περίπτωση « η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού, αποτελούν για το υπουργείο πρώτη προτεραιότητα».Στο πλαίσιο αυτό, για την αντιμετώπιση του θέματος πραγματοποιήθηκαν επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στο ίδιο ζήτημα ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζει ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται αφορά τον εξορθολογισμό των δαπανών λειτουργικού χαρακτήρα. Και συνεχίζει ο κ. Σαχινίδης σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να μην θιγούν κρίσιμοι τομείς, όπως η ασφάλεια, και ως εκ τούτου οι πιστώσεις στο τρέχον έτος είναι ελάχιστα περιορισμένες σε σχέση με το 2010».Σε άλλη ερώτηση που κατατέθηκε προς το υπουργείο Εργασίας, ο Θανάσης Οικονόμου προέβαλε το ζήτημα ασφάλισης των ιδιοκτητών παραδοσιακών καταλυμάτων με λίγα δωμάτια και σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων. Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Γ. Κουτρουμάνης, αναφέρει πως πράγματι υπάρχει ανάγκη μελέτης του ζητήματος και πως αν κριθεί απαραίτητο θα προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία απολύτως μείωση του φυσικού αντικειμένου, για κανένα έργο παραχώρησης


Παρέμβαση στη Βουλή έκανε ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης σχετικά με τα δημόσια έργα και τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, στο πλαίσιο Επίκαιρης Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΠΑ.Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:«Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του Υπ. Υποδομών, που είναι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με δημόσια δαπάνη άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν υλοποιηθεί παρά μόνον έργα - γέφυρες από το Γ’ ΚΠΣ. Καθυστερούν εξαιρετικά οι διαδικασίες της νέας γενιάς έργων που είχαν ώριμες μελέτες και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, όπως είναι η επέκταση του μετρό της Αθήνας, η επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο άξονας Άκτιο – Αμβρακία.Το σύνολο των συμβασιοποιημένων έργων στην «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» ανέρχεται στο 50% περίπου του Προγράμματος και προέρχεται από συνεχιζόμενα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.Και όλα αυτά ενώ το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών έχει παγώσει χωρίς κανένα λόγο την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Αττικής, το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, τα οποία είχαν δημοπρατηθεί επί Νέας Δημοκρατίας αλλά και έργα που είχαμε με κόπο ωριμάσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακκαβιά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.Εκεί όμως όπου η κατάσταση είναι τραγική είναι στα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης. Οι πέντε αυτές συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2007 επί Νέας Δημοκρατίας, με σκληρή δουλειά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι εξαιρετικά επωφελείς για το Ελληνικό Δημόσιο διότι:
* Έχουν φθηνό κόστος κατασκευής.
* Είναι φθηνό κόστος δανεισμού.
* Δεν υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων.
Ενώ λοιπόν θα έπρεπε η Κυβέρνηση να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στα έργα αυτά, που αποτελούν τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στη χώρα ύψους 8,5 δις ευρώ, τα έχει κυριολεκτικά εγκαταλείψει. Υποτίθεται ότι επί 1 ½ χρόνο στο ΥΠΟΜΕΔΙ μελετάνε τις συμβάσεις τις οποίες και το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει. Τα εργοτάξια είναι σταματημένα ο τεχνικός κόσμος έχει οδηγηθεί στην ανεργία, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται.Επειδή δε τις τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά και διάφορα σε ενδο – κυβερνητικές συζητήσεις για την υλοποίηση των έργων, ιδίως δε της Ιόνιας οδού, της Ολυμπίας οδού και του άξονα Ε-65, ξεκαθαρίζουμε ότι:Δεν πρόκειται να συζητήσουμε, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία απολύτως μείωση του φυσικού αντικειμένου, για κανένα έργο παραχώρησης».

Δύο ισχυροί πόλοι παρα-εξουσίας στην Περιφέρεια Ηπείρου


Δύο ισχυροί πόλοι παρα-εξουσίας έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στο ηγετικό σχήμα της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, γεγονός που δικαιολογημένα έχει αρχίσει να εκνευρίζει τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, ο οποίος βλέπει ότι πριν καλά-καλά συμπληρωθούν 100 μέρες εξουσίας, κάποιοι στενότατοι συνεργάτες του, έχουν αρχίσει να δημιουργούν παραμάγαζα στο μέγαρο της άνω πλατείας. Με αφορμή τις έριδες και τις αντιπαλότητες που καθημερινά συμβαίνουν, αρχίζουν και ενισχύονται στο εσωτερικό της παράταξής του, οι φωνές από την Άρτα, την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία, που τόνιζαν στον Περιφερειάρχη να μην... "πνίξει" τις θεματικές Αντιπεριφέρειες αποκλειστικά με Γιαννιώτες αλλά να συμπεριλάβει σε αυτές και πρόσωπα από την υπόλοιπη Ήπειρο. Ο Περιφερειάρχης είναι έμπειρος πολιτικά και έχει αντιληφθεί το κόστος από τη λανθασμένη επιλογή του, όμως θα πρέπει να καταλάβει, ότι δεν πετυχαίνει τίποτα προσπαθώντας σε ρόλο γεφυροποιού να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ δύο συγκεκριμένων Αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι εδώ και λίγο καιρό δεν ανταλάσσουν ούτε... καλημέρα!Αλέκο διαφωνείς;

Απάντηση Τιμοσίδη στον Μιχ.Παντούλα για τη λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ στην ΤύριαΟ Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλης Τιμοσίδης στην ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Χρ. Παντούλα σχετικά με τη λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ Τύριας (Δ.Δωδώνης) απάντησε ότι ο οικισμός της Τύριας εξετάζεται από το Υπουργείο ως κατάλληλη θέση για την τοποθέτηση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.Η εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως κατ' αρχήν θετική. Στο Υπουργείο Υγείας εκκρεμεί προς απάντηση επιστολή του κ. Παντούλα σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Πολυδύναμου Ιατρείου στην Τύρια, την οποία ο κ. Τιμοσίδης επισκέφτηκε πρόσφατα όπου διαπίστωσε την ύπαρξη σύγχρονων υποδομών για τη φιλοξενία Τομέα ΕΚΑΒ και Πολυδύναμου Ιατρείου.

Απάντηση Τατιάνας Καλογιάννη στον Γ.Παπαδημητρίου για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων


Από την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου ανακοινώνονται τα εξής:Με αφορμή τις αστήρικτες αιτιάσεις και ψευδείς καταγγελίες στις οποίες προέβη ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τις γνωμοδοτήσεις που ψηφίστηκαν κατά τη 1Η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, θέλουμε να γνωρίσουμε τα εξής:
1. Όλες οι θετικές γνωμοδοτήσεις για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που εκφράστηκαν κατά τη συνεδρίαση, ουσιαστικά ενέκριναν και συνδέονται με τις θετικές αντίστοιχες εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Δεν υπήρξε ουδεμία θετική γνωμοδότηση για την οποία υπήρχε αντίθετη εισήγηση της υπηρεσίας σε θέματα νομιμότητας, όπως ψευδώς καταγγέλλει ο κ. Παπαδημητρίου.
2. Η δημοσιότητα που ακολουθήθηκε είναι η απολύτως θεσμοθετημένη από τους ισχύοντες νόμους του Ελληνικού Κράτους.
3. Ειδικότερα για το θέμα στο οποίο εστιάζει την κριτική του ο κ. Ι. Παπαδημητρίου, σχετικά με την ετήσια αύξηση δυναμικότητας από 13.500 m3 σε 76.000 m3 αντλούμενου ύδατος, στο Δήμο Δωδώνης, αυτή στηρίχτηκε: α) στην, υπ. αριθμ. ΔΒΕΑ 1112/Φ14.1151/25-07-2000, απόφαση του τότε Νομάρχη Ιωαννίνων, με την οποία δόθηκε άδεια χρήσης νερού για ποσότητα 76.000 m3/έτος και β) στη θετική εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης της Π.Η.
Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε με πλήρη γνώση της σοβαρής πολιτικής της ευθύνης να:
1. Τηρεί απαρέγκλιτα τους Νόμους τους Ελληνικού κράτους.
2. Υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
3. Παρέχει σε όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα σε αυτούς που επωμίζονται το δύσκολο έργο της άσκησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, όλες τις υπηρεσίες που διευκολύνουν τα δίκαια και νόμιμα συμφέροντα τους.
4. Βρίσκεται σε πολιτική αντίθεση με αυτούς που μετατρέπουν το αυτονόητο σε πολιτική ύλη.
5. Εκφράζει την αποξένωση της, από τη δημιουργία αόριστου και νεφελώδους πολιτικού θορύβου, που εν τέλει και κατά τη γνώμη της, καθιστά τους εμπνευστές του πολιτικά αφερέγγυους.
Ο κ. Ι. Παπαδημητρίου, είχε και έχει κάθε δυνατότητα να ενημερώνεται επαρκώς για το περιεχόμενο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Απάντηση Γιάννη Μαγκριώτη για την Ιόνια Οδό


Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, απάντησε σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη σχετικά με την επικινδυνότητα του εθνικού δικτύου Αντιρρίου-Ιωαννίνων και την καθυστέρηση των εργασιών της Ιονίας οδού και της οδού Αμβρακίας-Ακτίου.Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν η εξής:«Έχει δίκιο ο συνάδελφος, όπως και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των κομμάτων, που χρόνια τώρα θέτουν το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης υποδομών στη Δυτική Ελλάδα.Τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεκινήσει σημαντικές προσπάθειες αλλά λόγω ορισμένων λαθών, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα και καθυστερήσεις.Δουλέψαμε συστηματικά και τα περισσότερα εξ αυτών τα έχουμε λύσει.Όσον αφορά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του εθνικού δικτύου Αντίρριου-Ιωαννίνων, το Υπουργείο εκτελεί τα παρακάτω έργα.
α) «Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στις επικίνδυνες θέσεις του οδικού άξονα Αντίρριο – Ιωάννινα», προϋπολογισμού 3,66εκ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν επεμβάσεις σε 16 θέσεις.
β) «Υλοποίηση επεμβάσεων για την άρση της επικινδυνότητας κόμβων και θέσεων διέλευσης πεζών στον Άξονα Αντίρριο–Ιωάννινα», προϋπολογισμού 26εκ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη.Για το υπόψη έργο, η σύμβαση υπογράφηκε στις 28-12-2009, οι εργασίες εκτελούνται ομαλά και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του έτους 2011.Με την εργολαβία αυτή εκτελούνται εργασίες οδικής ασφάλειας σε 20 θέσεις – τμήματα της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Απ’ αυτές, οι 12 θέσεις – τμήματα είναι στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και οι 8 θέσεις – τμήματα στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων.κείμενο του έργου είναι η βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στον άξονα Αντίρριο-Ιωάννινα. Οι παρεμβάσεις κατά μήκος του εν λόγω άξονα συνίστανται σε τοπικές αναδιαμορφώσεις υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων, για την ασφαλέστερη διευθέτηση της κυκλοφορίας, σε κατασκευή νέας ή βελτίωση της υφιστάμενης σήμανσης-ασφάλισης και οδοφωτισμού, σε εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης ή βελτίωση της υφιστάμενης σε ισόπεδους κόμβους και πεζοδιαβάσεις αστικών ή αστικοποιημένων περιοχών .Οι εργασίες των επεμβάσεων αυτών καλύπτουν σε ένα βαθμό τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης της οδού στις θέσεις αυτές, οι οποίες μάλιστα από άποψη επικινδυνότητας είναι και οι πιο σημαντικές.Επισημαίνεται ότι οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε εργασίες χωρίς απαίτηση πρόσθετων απαλλοτριώσεων.Σημειώνεται επίσης, ότι στις διαβάσεις πεζών προβλέπεται κατάλληλη διαμόρφωση για κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.)».

Για την Ιόνια Οδό
Όσον αφόρα στην Ιόνια Οδό, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:«Η προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, προχώρησε στην ανάθεση κατασκευής των έργου της Ιόνιας Οδού με σύμβαση παραχώρησης, που κυρώθηκε με Νόμο στη Βουλή το 2007, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου.Τα πιο σημαντικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν αμέσως μετά την έναρξη του έργου ήταν:
* Η μη εξασφάλιση των εδαφικών εκτάσεων ανάπτυξης του έργου, λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις και στη μετακίνηση των δικτύων των ΟΚΩ
* Οι καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών
* Η μη έγκαιρη αδειοδότηση των χώρων λήψης αδρανών υλικών και απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής, αλλά και
* Ο ελλιπής σχεδιασμός του έργου σε κρίσιμες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Παλαιοβούνας.
Τα θέματα των απαλλοτριώσεων, της μετακίνησης των δικτύων ΟΚΩ και της εξασφάλισης των χώρων λήψης αδρανών υλικών και απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής, θα έπρεπε, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, να έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την υπογραφή της, που έγινε το Σεπτέμβριο του 2007. Συνεπώς, θα έπρεπε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 να έχουν ολοκληρωθεί τα παραπάνω.Δυστυχώς, μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ελάχιστα εξ αυτών είχαν γίνει.Είναι σαφές ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην εξέλιξη του έργου (περίπου 1,5 χρόνος απόκλιση από τις συμβατικές ημερομηνίες), δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων δεκαέξι μηνών, αλλά των λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης.Η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία παρέλαβε το έργο με τις προαναφερόμενες σημαντικές καθυστερήσεις, προχώρησε και έχει λύσει τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα.Σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την ανάπτυξη των κατασκευαστικών μετώπων.Η διακοπή ωστόσο, της χρηματοδότησης του παραχωρησιούχου από τις δανείστριες τράπεζες οδήγησε τον κατασκευαστή στην από 27/1/2011 αναστολή των εργασιών.Το Υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία και καταβάλλονται προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για την ομαλή εξέλιξη του έργου».

Οι συμβάσεις παραχώρησης
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα των συμβάσεων παραχώρησης:«Ήδη από το 2007, κατά την ψήφιση των συμβάσεων παραχώρησης στη Βουλή, είχαμε επισημάνει τα προβλήματα και τα λάθη που αφορούν στο μίγμα της χρηματοδότησης των έργων και στο θέμα των διοδίων.Υπάρχει αδικία όσον αφορά στο ύψος της τιμής των διοδίων σε πολλές περιπτώσεις ειδικά στις τοπικές μετακινήσεις και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες για να άρουμε τις αδικίες και να λύσουμε τα τεχνικά προβλήματα.Ωστόσο, οι τράπεζες, ανέστειλαν προσωρινά τη χρηματοδότηση, στις 4 από τις 5 παραχωρήσεις, μεταξύ των οποίων η Ιόνια Οδός, επικαλούμενες την κρίση, η οποία επέφερε σχετική μείωση ροών άρα και μείωση εσόδων, όπως και το κίνημα κατά των διοδίων.Η Κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να σταματήσουν την προσωρινή αναστολή των χρηματοδοτήσεων γιατί δεν υπάρχει κανένας ουσιώδης λόγος.Δεν έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να τεκμηριώσουν ευθύνη στο Δημόσιο, δεδομένου ότι εκπληρώνει τις βασικές του υποχρεώσεις.Πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Η ευθύνη, τη στιγμή αυτή, βρίσκεται στην πλευρά των τραπεζών και των παραχωρησιούχων.Το Υπουργείο θα υπερασπιστεί το έργο στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος».

Άκτιο-Αμβρακία
Στη συνέχεια ο κ.Μαγκριώτης αναφέρθηκε στο έργο Άκτιο-Αμβρακία:«Ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία δημοπρατήθηκε από τη ΝΔ και είχε πολλά προβλήματα, όπως οι μεγάλες εκπτώσεις, η καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων και η μελετητική ανωριμότητα.Υπάρχει βραδύτητα στην εξέλιξη του έργου λόγω αυτών των προβλημάτων, τα οποία όμως, σταδιακά ξεπερνώνται.Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος».

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης


Την Δευτέρα 4-4-2011 και ώρα 7μμ στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, στο Εκθεσιακό Κέντρο «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΑΓΙΑΣ», θα διεξαχθεί Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με τα παρακάτω θέματα: 1.«Διαβούλευση επί σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Αρταίων οικ. Έτους 2011» και 2.«Διαβούλευση επί σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος». Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, Τρίτη 5-4-2011, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία (άρθρο 76 παρ. 3 Ν.3852/2010).

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας


Την Τετάρτη 06-04-2011, και ώρα 14.30 π.μ. στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή με 23 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου Παίδων- Κορασίδων στα Γιάννενα


Η Ε.A.Σ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ, διοργανώνει το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων το οποίο θα διεξαχθεί στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες» στις 2 Απριλίου 2011 (Σάββατο πρωί 10.30 – απόγευμα 15.30).Στους παραπάνω αγώνες μετέχουν οι αθλητές/τριες των σωματείων των ΕΑΣ – ΤΕ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Ελλάδας, Κέρκυρας και Ηπείρου που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες.
ΠΑΙΔΕΣ: Γεννημένοι τα έτη 1994 – 1995
ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ Α΄: Γεννημένοι το έτος 1996 - 1997
ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ: Γεννημένες τα έτη 1994 – 1995
ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Α΄: Γεννημένες το έτος 1996 – 1997

Εκλογές στο Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου


Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου καλεί τα μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 10 Απριλίου 2011 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Ιωαννίνων, Ν. Ζέρβα 28-30 (στοά Σάρκα) 2ος όροφος, τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.Σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου, λόγω λήξης της θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου, στη Γενική Συνέλευση θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.Για αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας και επειδή εκτιμάται ότι στις 03/04/2011 δεν θα υπάρχει απαρτία όπως προβλέπεται από το καταστατικό του συλλόγου, ως οριστική ημερομηνία πραγματοποίησης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ορίζεται το Κυριακή10η Απριλίου 2011 στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα και με το παρακάτω πρόγραμμα:
Κυριακή 10 Απριλίου 2011
10:30 π.μ. Προσέλευση μελών - Εκλογή Προέδρου Γενικής Συνέλευσης – ανακοίνωση Υποβολής υποψηφιοτήτων για ΔΣ και Εξελεγκτική Επιτροπή
11:00 π.μ. Απολογισμός της δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου - Οικονομικός Απολογισμός
11:15 μ.μ. Τοποθετήσεις μελών - Παρεμβάσεις - Θέματα προς συζήτηση - Ψηφίσματα
11:45 π.μ. Εκλογή Εφορευτικής επιτροπής - Διεξαγωγή Εκλογών
01.00 μ.μ. Λήξη εργασιών της Γενικής Συνέλευσης
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. ήδη έχει ξεκινήσει με Ημερομηνίες υποβολής από 3-3-11 έως 3/4/11 στα γραφεία του συλλόγου κάθε Τέταρτη από 7:30 έως 9:00 και στα τηλέφωνα 6944474057 Γ. Λάμπρου, 6976184755 Β. Μυλωνάς, 6937560675 Αθ. Ντίνος, 6932476896 Λαμπρίδης Χ.Η παρουσία όλων των μελών είναι απαραίτητη.

Επικρίσεις και διαφωνίες ΟΛΜΕ για το «Νέο Λύκειο»


Επικρίσεις κατά της υπουργού Παιδείας για τις ανακοινώσεις της σχετικά με το Νέο Λύκειο διατυπώνει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η κ. Διαμαντοπούλου επέλεξε την ημέρα της 24ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών για να ανακοινώσει τις αλλαγές και κάνει λόγο για «απαξίωση» της ΟΛΜΕ, του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, «αφού η υπουργός αιφνιδίασε με τις εξαγγελίες της και αποδεικνύει περίτρανα το πώς αντιλαμβάνεται το διάλογο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».Οσον αφορά στην ουσία των προτάσεων η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές δεν είναι καθόλου νέες καθώς με κάποιες διαφοροποιήσεις παραμένει ο διαχωρισμός σε κατευθύνσεις, αντίστοιχες με τις ισχύουσες σήμερα.Η ΟΛΜΕ προσθέτει πως η υπουργός Παιδείας δεν ανακοίνωσε το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με δεδομένη όμως την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας για το ζήτημα αυτό στο ΕΣΥΠ, βαδίζουμε σε ένα σύστημα πολλαπλών εξετάσεων: «Η πρώτη εξεταστική διαδικασία θα πραγματοποιείται για την εισαγωγή του μαθητή σε σχολή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η δεύτερη μετά το 1ο έτος για την επιλογή τμήματος. Είναι λοιπόν προφανές ότι όχι μόνο δεν μειώνεται ο εξεταστικός Γολγοθάς των μαθητών αλλά αυξάνεται. Συνακόλουθα, όχι μόνο δεν θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που θα παρακολουθούν φροντιστήρια, αλλά θα προκύψουν και «Πανεπιστημιακά φροντιστήρια» για να προετοιμάσουν τους φοιτητές του 1ου έτους. Επιπρόσθετα ο συνυπολογισμός της τελικής βαθμολογίας των τριών τάξεων του Λυκείου (ακόμα και με χαμηλό συντελεστή) θα επιτείνει την ανασφάλεια των μαθητών. Επί της ουσίας οι μαθητές καλούνται με το νέο σύστημα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός εξαντλητικού εξεταστικού συστήματος».Κάνοντας ειδικοί αναφορά στην εισαγωγή του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας οι καθηγητές επισημαίνουν ότι «παρόλο που κάτω από προϋποθέσεις όπως η λειτουργία σχολικών βιβλιοθηκών, εργαστηρίων, πρόσβαση στο διαδίκτυο και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, θα μπορούσε να έχει θετικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία θεωρούμε ότι μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού οι βαθμοί των εργασιών θα συνυπολογίζονται στην διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, πιθανόν να οδηγήσει σε «βιομηχανία» παραγωγής εργασιών».Καταγγέλλουν τέλος ότι το βασικό της αίτημα για 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση παραπέμπεται στις καλένδες, ενώ συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της Παιδείας.

Νέος σχεδιασμός για τα στερεά απόβλητα


Σε νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης.Ο υπουργός απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε για τη διαχείριση απορριμμάτων στον νομό Αττικής, στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.Όπως επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης, στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό βασικό ρόλο θα έχουν η προώθηση προγραμμάτων μείωσης των αποβλήτων, η προώθηση της διαλογής οργανικού κλάσματος στην πηγή, η κομποστοποίηση, αλλά και άλλες σημαντικές δράσεις ανακύκλωσης και ανάκτησης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, ότι μεσοπρόθεσμα θα επιτευχθεί μία σημαντική αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών.

Αντιπαράθεση για την οικονομία


Η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι «το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ορατά.«Έχουμε τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψης με αύξηση στις εξαγωγές ύψους 30-40% σε σχέση με πέρσι. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και η μεταβολή της απασχόλησης προβλέπεται οριακά θετική το 2013 και 2014», πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.Επί της ουσίας της επίκαιρης ερώτησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη ακρίβεια στην αγορά, συνοδευόμενη με έναν πληθωρισμό άνω του 5% και με βαθειά ύφεση, ενώ πρότεινε περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης και υπέδειξε την πρωτοβουλία του Βελγίου να περικόψει δραματικά τον ΦΠΑ, έναντι υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προβούν σε μειώσεις των τιμών και σε προσλήψεις.Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "Μνημόνιο Τιμωρίας και ελεγχόμενης χρεοκοπίας", και υποστήριξε ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές ανάγκες της, ενώ "έρχεται νέα "λυπητερή" για τον ελληνικό λαό".Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη στάση, τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να σχεδιάσει τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας, να προστατεύσει, να αξιοποιήσει και να αναδείξει την δημόσια περιούσια, ενώ πρόσθεσε με έμφαση, ότι "δεν θέλουμε να θίξουμε μισθούς και συντάξεις".

SOS για το εμπόριο


"Η έξοδος κινδύνου για τη σωτηρία του ελληνικού εμπορίου, δείχνει δυο κατευθύνσεις και η Κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει αυτήν της διάσωσης και της ενίσχυσης των ΜΜΕ και όχι της εξόντωσής τους με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και πρακτικές κατασχέσεων απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων".Αυτό σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της με αφορμή τους Δείκτες Κύκλου και Όγκου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Ιανουάριο.Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, κατά την ΕΣΕΕ από τα στοιχεία ότι ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά 25% την κατανάλωση καυσίμων τον Ιανουάριο, εντούτοις λόγω αυξήσεων πλήρωσε 5% περισσότερα, ενώ ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στα τρόφιμα αλλά με μικρότερη απόκλιση 4-5%.Η συνομοσπονδία σχολιάζει ότι η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την περίοδο των εκπτώσεων, ήταν καταστροφική. καθώς η κατακόρυφη πτώση της πορείας του τζίρου των επιχειρήσεων και του όγκου των πωλήσεων συνεχώς επιτείνεται.''Το εμπόριο καταγράφει μια διαρκή μείωση του τζίρου, σε συνδυασμό με την αλματώδη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Συγχρόνως, βιώνει τη μεγαλύτερη αποχώρηση χιλιάδων Μμε εμπόρων από το επάγγελμα.Την ίδια στιγμή, η προ των πυλών λήψη νέων μέτρων και μάλιστα πριν το Πάσχα απονευρώνει τις όποιες ελπίδες, έστω και προσωρινής ανάκαμψης της αγοράς" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Κουβελοζυμώματα

thumb

Από το Μαρικάκι

Σε πεδίο πολιτικών ζυμώσεων με ορίζοντα ενδεχόμενες εκλογές αλλά και σε βήμα καταγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ εξελίχθηκε η έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς.Δέκα μήνες μετά την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας από τον ΣΥΝ και τη δημιουργία του κόμματος του Κουβέλη, οι σχέσεις με το πρώην κόμμα του είναι σε συγκρουσιακό σημείο, με τους Κουβέληδες να τηρούν ίσες – στην καλύτερη περίπτωση – αποστάσεις όποτε ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επίθεση από την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, δεν παραβρέθηκε στην έναρξη του συνεδρίου για να απευθύνει χαιρετισμό (πήγε ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας). Όμως, δεδομένου ότι οι σχέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον πρωθυπουργό παραμένουν κάλλιστες, στο συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός απευθύνοντας χαιρετισμό – πρόταση πολιτικού διαλόγου!Μια πρόταση στην οποία, σύμφωνα με τον Παπανδρέου «δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός».Μια πρόταση που ήρθε να διασώσει ποιον άραγε, παραμονή δημοσίευσης της νέας δημοσκόπησης της Μέτρον Ανάλυσις η οποία στις τριμηνιαίες τάσεις καταγράφει πτώση του ΠΑΣΟΚ από 26,1% σε 22,9% , 3,1 μονάδες μπροστά από τη ΝΔ και με τον Κουβέλη και την Ντόρα να απομακρύνονται με φόρα από την πιθανότητα να εκπροσωπηθούν στη Βουλή(1,1% και 2% αντίστοιχα);Αν και ο Κουβέλης έχει πρόσφατα πει ότι περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με το σημερινό κυβερνών κόμμα υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει, η συναναστροφή των δυο χώρων καλά κρατεί και η παρουσία του δεν παύει να λειτουργεί υποβοηθητικά με τη Δημοκρατική Αριστερά να προτάσσει ατζέντα που όχι μόνο δεν ενοχλεί τον πρωθυπουργό αλλά την υιοθετεί κιόλας.Ενδεικτικά ο Παπανδρέου έθεσε ως πλαίσιο για το διάλογο, σημεία που υπάρχουν στις θέσεις της Δημ. Αρ.: «Τη σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τη μη χρήση πυρηνικής ενέργειας, την αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων, την προώθηση της Χάρτας κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την [άσφαιρη] προστασία των αδυνάτων».Αντιθέτως το βήμα του συνεδρίου της Δημ.Αρ. είχε την ευτυχία να φιλοξενήσει άλλη μια δριμεία έως συκοφαντική επίθεση στα άλλα κόμματα της Αριστεράς, λέγοντας ότι «πολλές φορές πορεύθηκαν με την εύκολη καταγγελία, τον δογματισμό, απαξιώνοντας ακόμη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, συμβάλλοντας έτσι και στην αδράνεια και στην συνωμοσιολογία». Κατηγόρησε την Αριστερά για ηθικολογία, λαϊκισμό και ισοπέδωση και υπαινίχθηκε παρότρυνση στην ανομία εκ μέρους της Αριστεράς, υποκίνηση δηλαδή.Η δε Ντόρα στο πρόσωπο του Κουβέλη τον οποίο και επαίνεσε για τον ευρωπαϊσμός του βρήκε ευκαιρία να πει τον πόνο της και να επιτεθεί σε Σαμαρά αλλά και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε αν οι δυο τους (Κουβέλης και Ντόρα) «παραμέναμε, συμβιβασμένοι και ταπεινωμένοι, μέσα στους ευρύτερους χώρους στους οποίους ως τότε ανήκαμε [...] θα είχαμε οδηγηθεί να λέμε πράγματα, να προσυπογράφουμε αποφάσεις και να ακολουθούμε απαράδεκτες πολιτικές πρακτικές στις οποίες δεν πιστεύαμε».Εδώ ο κόσμος καίγεται, που λένε, και αυτοί «ζυμώνονται».....

topontiki

Παρατηρήσεις επί του σχεδίου του προϋπολογισμού από τους περιφερειακούς συμβούλους της ΠΕ Πρέβεζας


Το βασικότερο σχόλιο του συνδυασμού επί του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ότι οι υποχρεώσεις των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων έχουν σε καθοριστικό βαθμό υποθηκεύσει την όποια δυνατότητα θα μπορούσε να έχει η αιρετή Περιφέρεια να προωθήσει νέα έργα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών της. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου του προϋπολογισμού της Περιφέρειας οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Αρβανίτης και Γιώργος Ζάκας.Ειδικότερα από τον Κώστα Αρβανίτη επισημάνθηκαν τα ακόλουθα : «Είναι ξεκάθαρο ότι οι επί μέρους προϋπολογισμοί των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων έχουν συνταχθεί χωρίς κοινή και ενιαία λογική, αφού ο ίδιος ο Περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες μιλούσαν μόνο με το υπουργείο προσπαθώντας να πάρουν κατευθύνσεις για τη σύνταξή τους. Αποτέλεσμα είναι στην ενότητα της Πρέβεζας να υπάρχουν πιο συγκρατημένες προβλέψεις σε αντίθεση με την ενότητα της Θεσπρωτίας και σε λιγότερο βαθμό στις άλλες δύο ενότητες. Καλείται πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει τη συρραφή των κειμένων αυτών ως τον ενιαίο προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό η κορυφαία στιγμή του Περιφερειακού Συμβουλίου υποβαθμίζεται σε απαράδεκτο βαθμό. Και μάλιστα ο ψηφισμένος προϋπολογισμός δε θα μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο κατανομής πιστώσεων αφού αν ακολουθηθεί παραδείγματος χάριν για το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ θα οδηγήσει σε αδικίες μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων.Ούτε το κείμενο της απογραφής ούτε του προϋπολογισμού συνοδεύεται από σχέδιο δράσης ή έστω κατάσταση των δράσεων και των έργων που συνθέτουν τις προβλέψεις του ώστε να είναι σε θέση να αξιολογηθεί αν σωστά έχουν αποτυπωθεί τόσο οι υποχρεώσεις όσο και οι προβλέψεις. Για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να προβούμε σε σειρά ερωτήσεων για να επιβεβαιώσουμε αν πράγματι τα στοιχεία αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία σχετική βεβαιότητα γι’ αυτό.Η μεγαλύτερη όμως αδυναμία του προϋπολογισμού είναι ότι δεν αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση που η νέα Περιφερειακή Διοίκηση επιδιώκει να προωθήσει για την Ήπειρο. Και δεν μπορεί να το αποτυπώσει αφού παρά τις δικές μας προτροπές δεν έχουν καθοριστεί ως σήμερα οι αναπτυξιακές προτεραιότητές της.Η μετάθεση της προγραμματικής διαδικασίας για το Σεπτέμβριο με την κατάθεση του σχεδίου δράσης της Περιφέρειας αναιρεί το σημαντικότερο προγραμματικό ρόλο του αιρετού οργάνου που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όταν ολοκληρωθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός τότε δεν θα υπάρχουν πλέον σημαντικοί διαθέσιμοι πόροι αφού το ΠΕΠ και τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα έχουν πλέον καλύψει με τις εντάξεις έργων το σύνολο των προβλέψεών τους.Τέλος το σχέδιο του προϋπολογισμού υποδηλώνει ότι η Περιφερειακή διοίκηση δεν έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα πίεσης προς τα συναρμόδια Υπουργεία για να διαθέσουν πιστώσεις σε εγκεκριμένα προγράμματα. Για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αμβρακικού παραδείγματος χάριν, που έχει εγκριθεί το 2010 από το Υπουργείο Οικονομίας, μέχρι σήμερα η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει διεκδικήσει τη χρηματοδότησή του.» «Λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως εριμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζάκας και συνέχισε :«Η σημερινή συζήτηση αποτυπώνει μια εικόνα ίδια με αυτή που κάθε Έλληνας πολίτης αναθεματίζει. Ίδια με αυτή που μας έφερε στη σημερινή δεινή κατάσταση. Προχειρότητα, αδεξιότητα, έλλειψη οργάνωσης, αυθαιρεσία. Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Βάσει αυτών γίνονται οι επιλογές της Περιφερειακής διοίκησης. Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει η βούληση να αλλάξει η νοοτροπία. Φαίνεται ξεκάθαρα από τη συζήτηση του προϋπολογισμού ότι η κατάσταση δεν έχει ελπίδα βελτίωσης+. Αυτό που δεσπόζει είναι μια λέξη – απογοήτευση»

Αν δεν είναι MEGAlicious...


Γράφει η Κουκίδα

Η παρέμβαση του υπουργού Oικονομικών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του "Μέγκα" την Τετάρτη, απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση «φοβάται» μόνο εάν την πιάσει στο στόμα του το μεγάλο κανάλι. Η χώρα μπορεί να καταστραφεί, να πτωχεύσει, να την καταπιεί τσουνάμι, αλλά αν δεν παίξει στο δελτίο των 8, τότε δεν ισχύει, δεν έγινε ποτέ. Γι' αυτό κάθε υπουργός που σέβεται τον εαυτό του παρακολουθεί κάθε βράδυ την ΤουΒου για να δει τι βαθμούς πιάνει. Αναλόγως κάνει και παρέμβαση για να «διορθώσει» ρεπορτάζ και να διαμαρτυρηθεί σαν μικρό παιδάκι αν δεν τον «παίζουν» με ευνοϊκό τρόπο.Από τις ελάχιστες φορές που το "Μέγκα" προέβαλε ρεπορτάζ για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, (είτε για δικούς του λόγους είτε όχι), τσουπ, νάσου η παρέμβαση. Όχι για την ορθότητα του ρεπορτάζ, αλλά για να διαβιβαστεί η δυσαρέσκεια για την γραμμή που περνά στους τηλεθεατές! Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαμαρτυρήθηκε ότι από το ρεπορτάζ προκύπτει δυσμενής (πλην αληθινή) εικόνα για την πορεία της οικονομίας και συνεπώς για τον ίδιο.Τι είπε το "Μέγκα"; Ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ότι υπάρχει τρύπα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ήδη από το πρώτο δίμηνο του 2011.«Κάνετε λάθος» είπε ο Παπακωνσταντίνου που άρχισε και έλεγε κάτι ακατανόητα.Οι σχολιαστές έκαναν ένα βήμα πίσω και άφησαν τον οικονομικό συντάκτη του σταθμού να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ο οποίος και τα έβγαλε γιατί - εκτός από πολύ καλός συνάδελφος - το μόνο που χρειάστηκε να επαναλάβει ήταν το επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δίμηνο. Που λέει ότι τα έσοδα υστερούν κατά 864 εκατομμύρια ευρώ και οι δαπάνες αυξήθηκαν πάνω από 250 εκατομμύρια. Σύνολο; Μια απλή πρόσθεση είναι βρε παιδιά.Αλλά ο υπουργός ακύρωσε την ίδια την ανακοίνωση του (!) λέγοντας ότι αυτός γνωρίζει ότι το πρώτο δίμηνο ήμασταν εντός στόχους και με 50 εκατομμυριάκια επιπλέον!Πρόκειται για μια κατάσταση σουρεαλιστική. Με μπόλικη δόση σχιζοφρένειας.Εκτός και εάν το ψεύδεσθαι όταν γίνεται με επιμονή και συνέπεια αποκτά αληθινές διαστάσεις και θολώνει την πραγματικότητα. Μάλλον έτσι πρέπει να ναι εάν κρίνει κανείς από την άνεση που έχει ένας υπουργός να βγαίνει σε ένα δελτίο ειδήσεων και να αναιρεί τον εαυτό του, τα επίσημα στοιχεία και τα απλά μαθηματικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να έχει την απαίτηση να τον πιστέψουν οι δημοσιογράφοι ή να τον καλύψουν ώστε να περάσουν στον κόσμο μια virtual reality κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της (εκάστοτε) κυβέρνησης.Όσο για την αμίμητη ατάκα του (mind the) GAP, «καταφέραμε να μην πτωχεύσουμε», τι να πούμε;Upon disembarking the metro, mind the prime minister...

YΓ : Τις τελευταίες 48 ώρες, διάφορες ξέμπαρκες δηλώσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, μας κέντρισαν την προσοχή. Αν τις βάλεις σε μια σειρά, βγάζεις ένα συμπέρασμα.Ω παίδες της κυβέρνησης τι ετοιμάζεστε να μας σερβίρετε πάλι; Αν είναι η πλήρης ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ, να ξέρετε ότι δεν θα περάσει. ΔΕΝ θα περάσει.

topontiki

Δήλωση – Τοποθέτηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων με αφορμή την απομάκρυνσή του από τη θέση του


Με απόφαση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων της Πέμπτης 31 Μαρτίου, καταπατώντας βάναυσα τα εργασιακά, καλλιτεχνικά, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματά μου, μου ανακοινώθηκε η μη σύννομη καταγγελία της σύμβασής μου της οποίας η διάρκεια οριζόταν για το διάστημα 1/10/2010-30/09/2013. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, πιστεύοντας ότι οι παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη θητεία μου είχαν υψηλό ποιοτικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και ανταπόκριση. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρώην Δήμαρχο κ. Νίκο Γκόντα για την επιλογή του και την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του, καθώς επίσης τον πρώην Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων κ. Νίκο Φάη για την αρεστή συνεργασία, αλλά και όλους τους ανθρώπους που στήριξαν το έργο μου από οποιαδήποτε θέση. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω το κοινό των Ιωαννίνων για την ανταπόκριση στο έργο μου και την αγάπη στο πρόσωπό μου. Θέλω να ευχηθώ στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια της καλλιτεχνικής του προσφοράς στο κοινό των Ιωαννίνων, που εξάλλου είναι και ο λόγος της ύπαρξής του και όχι για να εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες.Για να είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η τέχνη δεν έχει χρώματα, απλά χρειάζεται πιο σπουδαίους ανθρώπους.

Με εκτίμηση,
Σπύρος Μισθός
Ηθοποιός

Απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών για τις αυθαίρετες κατασκευές στην πλατεία Χατζή


Με αφορμή τις εργασίες που διαπιστώθηκε ότι γίνονται από ιδιώτες, στην πλατεία Χατζή, από την Δημοτική Αρχή γίνεται γνωστό, ότι δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια για κατασκευές εντός της πλατείας, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.Μάλιστα στην άδεια που χορηγήθηκε για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αναφέρεται κατηγορηματικά ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή. Στους ιδιοκτήτες επιτρέπεται μόνο να τοποθετήσουν ομπρέλες και αυτό ωσότου εκδοθεί η κανονιστική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.Οι εργασίες λοιπόν που γίνονται είναι παράνομες και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν.Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνει με όρους και κανόνες, απολύτως διαφανείς και ξεκάθαρους. Η διάθεση δε κοινόχρηστων χώρων σε επιχειρηματίες, δεν παρέχει σε αυτούς καμία δυνατότητα να προχωρούν σε άλλες κατασκευές.Οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι απολύτως σαφείς και αποτυπώνονται με ακρίβεια στην Κανονιστική Απόφαση που θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου.

Απάντηση Μίλτου Μπούκα σε αναγνώστη για τους αγωγούς φυσικού αερίου


Ανώνυμε σύντροφε, άγνωστε Πολίτη για τους αγωγούς του φυσικού αερίου,κατ’ αρχάς να τονίσω πως ό,τι γράφω εδώ και τόσα χρόνια, είναι πάντα επώνυμο- δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν για ποιο λόγο δεν υπογράφεται την άποψή σας, έστω.Χαίρομαι που -απ’ ό,τι φαίνεται- με παρακολουθείται και έχετε γνώση του τι με έχει απασχολήσει την τελευταία χρονιά, να σας γνωστοποιήσω ότι με την οικολογία και τους κοινωνικούς αγώνες ασχολούμαι από τι αρχές της δεκαετίας του ’90 και βέβαια έχω αγωνιστεί, αρθρογραφήσει στον Αθηναϊκό και Ξένο Τύπο για ζητήματα που προφανώς δεν έχουνε πέσει στην αντίληψή σας.Κατά τη διάρκεια των αγώνων αυτών έχω κατηγορηθεί για “πράκτορας του Γκλιγκόροφ” (που προωθούσα την παρα-Εγνατία) ότι είμαι υποκινούμενος από συμφέροντα (κάτι που είμαι έτοιμος να ξανακούσω και με τους αγωγούς φυσικού αερίου) ότι είμαι αφελής, ότι ό,τι κάνω το κάνω για πολιτική ανέλιξη, ότι είμαι οικολόγος “γιαλαντζή” ότι είμαι “επαγγελματίας” οικολόγος, ότι είμαι “εισαγγελέας” των Πρασίνων και πολλά άλλα που δεν τα θυμάμαι. Τώρα μου προσάπτετε και εσείς το ότι είμαι οικολόγος “ιμιτασιόν” και ότι ασχολούμαι επιλεκτικά με κάποια ζητήματα.Αν ήθελα να κάνω πολιτική καριέρα θα είχα εξαργυρώσει τους αγώνες (μου με διεθνή εμβέλεια) και θα ήμουνα σ’ ένα μεγάλο κόμμα.Το ξέρω ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα και γι’ αυτό δεν πτοούμαι όλα αυτά τα χρόνια. Κάνω τον αγώνα μου όπως και όσο μπορώ, σε βάρος του προσωπικού μου χρόνου και της τσέπης μου, κάτι που νομίζω δεν κάνουν πολλοί. Αν παρόλα αυτά, σύντροφε, εσείς είστε πιο αφοσιωμένος οικολόγος από μένα και οι δικοί σας αγώνες καλύπτουν όλο το φάσμα των οικολογικών προβλημάτων της χώρας, με χαρά μου να προσφέρω όποτε με χρειαστείτε συμπαραστάτη στους αγώνες σας ακόμη και για ακτιβισμό. Προσπαθώ ωστόσο να παρακολουθώ τα προβλήματα όλης της Ηπείρου -και όχι μόνο- πράγμα που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο. Αρωγή μου σ’ αυτή μου την προσπάθεια ο κόσμος που με σταματάει στο δρόμο ή επικοινωνεί μαζί μου και μου εμπιστεύεται τα οικολογικά προβλήματα της περιοχής του.Όπως καταλαβαίνετε διαφορετικά θα μου ήταν αδύνατο να παρακολουθήσω όλα αυτά που για μένα είναι πολλά, παρ’ ότι για εσάς δεν είναι παρά το 25% αυτών που πρέπει να γίνουν.Όσο για το ζήτημα του φυσικού αερίου και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, που φαίνεται δεν είναι του γούστου σας, θεωρώ ότι θα αποτελέσει το μείζον οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα της περιοχής για τα επόμενα χρόνια. Φυσικά και δεν με αφήνουν αδιάφορο τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία ακόμη και τα αυθαίρετα της Πρέβεζας και Θεσπρωτίας! Δηλαδή να υποδυθώ τον Αστυφύλαξ και Χωροφύλαξ.Εσείς που έχετε σαφή εικόνα απ’ ό,τι φαίνεται παρακαλώ να πράξετε τα δέοντα. Εύχομαι μόνο να μην είστε ένας εφησυχασμένος του “καναπέ” όπως πολλοί γύρω μας που για να ξορκίσουν την δική τους αδιαφορία και απραξία μέμφονται με ό,τι εφευρίσκουν εμάς που τουλάχιστον καταβάλουμε προσπάθεια. Μακάρι από σήμερα το πρωί λοιπόν όπως προτείνετε ν’ αρχίσετε να προβάλλετε τα ζητήματα που είναι σε γνώση σας και να τα καταφέρετε καλύτερα και μένα να μην με πάρουν “με τις πέτρες” όπως καταθέσατε και να γλυτώσω και γω τον λιθοβολισμό ή την “καννιβαλική διάθεση” του κάθε ανώνυμου του διαδικτύου.

Πρόταση του epirusgate για την καθαίρεση όλων των παράνομων κατασκευών της πλατείας Χατζή


Πρόταση για την καθαίρεση όλων των παράνομων κατασκευών της πλατείας Χατζή,καταθέτει σήμερα το epirusgate προς την δημοτική αρχή.Να Θυμίσουμε πως σύμφωνα με την απόφαση 3447/2007 του ΣτΕ: «κάθε κατασκευή προστεγασμάτων και των στηριγμάτων τους προσκρούει στο Σύνταγμα, εφόσον παρέχει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τη δυνατότητα να μετατρέπουν κοινόχρηστο χώρο σε κλειστό ή ημίκλειστο, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών από το σημείο αυτό. Διατάσσεται ότι θα πρέπει, οι κατά τόπους Δήμοι να αναλάβουν, με τα συνεργεία τους, να αφαιρέσουν τις τέντες από πλαστικά φύλλα ή τα τζάμια που χρησιμοποιούν ιδιοκτήτες προκειμένου να προεκτείνουν τους χώρους των καταστημάτων τους σε πεζοδρόμια.»

Νέες παράνομες κατασκευές στην Πλατεία Χατζή!


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των αμπελοκήπων,από τις νέες, παράνομες κατασκευές στην Πλατεία Χατζή,στις οποίες προχωρούν ιδιοκτήτες καφέ μπαρ της περιοχής!Χθες το απόγευμα,μετά από καταγγελίες των κατοίκων,αστυνομικοί του Α.Τ. Ιωαννίνων,πραγματοποίησαν έλεγχο στην περιοχή και διαπίστωσαν πως ιδιοκτήτης καφετέριας,προχώρησε σε παράνομες οικοδομικές εργασίες εντός της πλατείας,προκειμένου να διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο,για να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα.Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων,θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι άδειες που κατά καιρούς παίρνουν από το Δήμο,είναι για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και όχι για οικοδομικές εργασίες.

Καμπάνα 585.400,00 ευρώ από το ΣΔΟΕ για τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στα Πράμαντα!


Ποινή 585.400,00 ευρώ,επιβλήθηκε από το ΣΔΟΕ,στον πολιτιστικό σύλλογο "Φωνή Βουνώντων",για την συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου,που πραγματοποιήθηκε στην Πράμαντα τον περασμένο Αύγουστο.Να θυμίσουμε πως το συνεργίο του ΣΔΟΕ,επισκέφθηκε την Στρογγούλα την ώρα της συναυλίας του Θάνου Μικρούτσικου και διαπίστωσε πως δεν υπήρχε έγκριση από τον προϊστάμενο της Β' Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων για αυτή την ενέργεια.

Αλλάζει την διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα το υπουργείο Υγείας!


Δέκα διοικητές νοσοκομείων έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους και άλλοι 20 διοικητές, οι οποίοι «δεν έχουν πιάσει τους στόχους», αναμένεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος παρουσιάζοντας σε βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας τα αποτελέσματα του τελευταίου εξαμήνου στον τομέα του.Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από τα 132 Νοσοκομεία, τα 30 εμφανίζουν προβλήματα στην εφαρμογή των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων, δηλαδή δεν έχουν «πιάσει» τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο για την εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ.«Όλα τα νοσοκομεία μας εφαρμόζουν διπλογραφικό σύστημα, σε ό, τι αφορά την μνεία παραγωγή τους, ή του προϋπολογισμού τους, δηλαδή των εσόδων και των εξόδων τους. Τριάντα από αυτά, μη έχοντας ολοκληρωμένα προγράμματα, έχουν προβλήματα στην εφαρμογή» είπε ο υπουργός.Σύμφωνα με πληροφορίες,ένα από τα 20 νοσοκομεία στα οποία αναμένεται να αλλάξει η διοίκηση,βρίσκεται την Ήπειρο.Πρόκειται για το Γενικό Νοσοκομείο "Χατζηκώστα" Ιωαννίνων,η διοίκηση του οποίου,δεν δείχνει ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει στο Ίδρυμα το τελευταίο εξάμηνο.

Εξοικονόμηση επιπλέον 100 εκατ. ευρώ

Ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη δουλειά που έχει γίνει στην Υγεία, θεωρώντας ότι οι στόχοι που είχε θέσει, με τον όριο μάλιστα να παραιτηθεί εάν δεν τους πιάσει, έχουν επιτευχθεί. Έτσι, όπως τόνισε, στο 2011 θα υπάρξει εξοικονόμηση επιπλέον 100 εκατ. ευρώ στον τομέα του φαρμάκου.«Τώρα πια εμείς και τα 132 νοσοκομεία μας, ας τα αριθμήσουμε έτσι, διαθέτουμε τα εργαλεία για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στα νοσοκομεία της χώρας. Αρα, αν δεν τα καταφέρουμε στο τέλος του 2011 δεν θα έχουμε καμία, μα καμία δικαιολογία» είπε ο υπουργός.«Το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε στην στοχοθεσία που έθεσα ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων το Σεπτέμβριο, ότι δηλαδή εάν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχω ψηφιοποιημένο μηχανογραφημένο νοσοκομεία στις αποθήκες, στα λογιστήρια και στα φαρμακεία τους και αν δεν έχω εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στα νοσοκομεία μας και αν δεν έχω καταγράψει τα υλικά που έχουν τα νοσοκομεία μας, θα φύγω παραιτούμενος από το Υπουργείο Υγείας» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Την ερχόμενη Δευτέρα, στις επτά το βράδυ, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 61 θέματα, με σημαντικότερα την συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων σύμφωνα με τις διατάξεις του Καλλικράτη. Στην συνεδρίαση θα γίνει επίσης ενημέρωση για την διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Όταν οι βόθροι καταλήγουν στον Βοϊδομάτη

Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Πριν από δέκα ημέρες περίπου, στελέχη της διοίκησης του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου διαπίστωσαν ότι στην Αρίστη «ξεβράζονται» λύματα από τους βόθρους.Η διαπίστωση αυτή προκαλεί έναν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των όποιων αποχετευτικών δικτύων σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή στην οποία παράλληλα υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα. Το WWF Ελλάς προτείνει ως μοναδική λύση την εφαρμογή ενός πρότυπου σχεδίου «πράσινης ανάπτυξης» για όλο το εθνικό πάρκο.Η αυτοψία από στελέχη της διοίκησης του εθνικού πάρκου έγινε στις 22 Μαρτίου μετά από καταγγελία που δέχτηκαν ότι στην περιοχή εκπέμπεται έντονη δυσοσμία από τον υπό κατασκευή αγωγό συλλογής ομβρίων υδάτων ο οποίος οδηγεί τα νερά από την πλατεία του χωριού σε παρακείμενο ρέμα που καταλήγει στον Βοϊδομάτη. Τα στελέχη διαπίστωσαν την αλήθεια της καταγγελίας και ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία.Ο φορέας διαχείρισης με επιστολή του ζήτησε τη συνέργεια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου. «Κανένα έργο παροχέτευσης νερών δεν δημιουργεί πρόβλημα, αν οι βόθροι είναι στεγανοί. Αυτό που ζητάμε από τη Διεύθυνση είναι να ελέγξει τους βόθρους» αναφέρει ο διευθυντής-συντονιστής του φορέα Μιχάλης Βάκκας, ο οποίος συμμετείχε στην αυτοψία. Εκτιμάται ότι τα λύματα καταλήγουν στο ποτάμι εδώ και καιρό και ότι το έργο των όμβριων υδάτων ήταν αυτό που ανέδειξε το πρόβλημα. Ενήμερος για το πρόβλημα στην Αρίστη, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου περιμένει το όποιο πόρισμα της Διεύθυνσης Υγείας, κλιμάκιο της οποίας μέχρι χτες τουλάχιστον δεν είχε επισκεφτεί την περιοχή, όπως μας λέει ο ίδιος.Η όλη υπόθεση προκαλεί αρκετές ανησυχίες. Είναι εύλογο ότι ένα προβληματικό και ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο ιδίως σε μια τέτοια περιοχή πλήττει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την τουριστική ζήτηση. Και αυτό ισχύει για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου. Ο υπεύθυνος του προγράμματος Βόρειας Πίνδου της WWF Ελλάς και μέλος της διοίκησης του φορέα διαχείρισης Κώστας Τζιόβας βλέπει μόνο έναν δρόμο: αυτόν της απαίτησης από την πολιτεία εφαρμογής ενός πρότυπου σχεδίου «πράσινης ανάπτυξης».Σε πρώτη φάση προτείνει ο δήμος Ζαγορίου να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση βιολογικού καθαρισμού για τους οικισμούς γύρω από τη χαράδρα του Βίκου –αυτή τη στιγμή μονάδα βιολογικού καθαρισμού γίνεται μόνο στο Πάπιγκο. Προτείνει ακόμα να ληφθεί πρωτοβουλία από τον Δήμο για την ολοκληρωμένη ανακύκλωση των λαδιών και των υγρών υπολειμμάτων των εστιατορίων. «Υπάρχει ήδη το παράδειγμα της συνεργασίας των εστιατορίων του Πάπιγκου και του WWF-Eλλάς με γνωστή τοπική εταιρία που ασχολείται με την ανακύκλωση λαδιών και καυσίμων» αναφέρει. Ως απαραίτητους όρους θέτει και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το εθνικό πάρκο όπως και τον ορισμό ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της διοίκησης του εθνικού πάρκου.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στην Εταιρεία Ανακύκλωσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων


Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, συναντήθηκαν χθες με στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Ο Δήμος Ιωαννιτών, μαζί με τους Δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, περιλαμβάνονται σε αυτούς όπου η Εταιρεία στοχεύει να αναπτύξει άμεσα προγράμματα ανακύκλωσης.Το επιχειρησιακό της σχέδιο έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και με την έγκρισή του θα μπορέσει να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για μη καταβολή δεδουλευμένων οι εργαζόμενοι στη ΔΕΤΑΙ


Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην πρώην ΔΕΤΑΙ (νυν ΔΕΑΝΕΤΑΙ) καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για 6μηνη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου στη 1:30 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο της πόλης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 Απρίλη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Απριλίου στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 7 το πρωί με σκοπό την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται στην περιοχή εξ' αιτίας της παρουσίας των λαθρομεταναστών. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας, στην οποία μετείχαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, ο αρμόδιος για θέματα μεταναστών Αντιδήμαρχος Γιάννης Τζάνης, ο Πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Λαδοχωρίου Ηλίας Λώλης, εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα των κατοίκων Γραικοχωρίου-Λαδοχωρίου και εκπρόσωπος των Ναυτιλιακών πρακτόρων.Η ώρα της συγκέντρωσης επελέγη το πρωί ώστε να μην έρθουν οι κάτοικοι σε αντιπαράθεση με τους λαθρομετανάστες και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11:00 π.μ.

Από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου το Β΄ Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στα Ιωάννινα


Απόδημοι Ηπειρώτες - μέλη των Ηπειρωτικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων ανά τον κόσμο θα λάβουν μέρος στο Β΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ), που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα και από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου, Χρυσόστομο Δήμου, σε συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου στο «Ηπειρωτικό Σπίτι» στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΠΟΑ) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Φώτη Γκαλίτση, ο Επίτιμος Πρόεδρος, Νίκος Γκατζογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Κούτουλας, όπως και τέως Πρόεδροι της ΠΟΑ.Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιουλίου, με την ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.Ένα δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΠΣΗΕ ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση, ενόψει του Προγράμματος Ελληνομάθειας για νέους και νέες απόδημους, Ηπειρωτικής καταγωγής, που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στα Ιωάννινα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης.Κατά την παραμονή τους στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΠΣΗΕ κ. Δήμου και ο αντιπρόεδρος, κ. Γκαλίτσης, παραβρέθηκαν σε εκδήλωση των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανάπλαση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, στους Βουλιαράτες.

ΑΡΤΑ: Συντήρηση στο δίκτυο αξονικού φωτισμού


Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 και από ώρα 9.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ., θα εκτελούνται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο δίκτυο του αξονικού φωτισμού στην οδό Βασ. Κων/νου. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραπάνω οδό θα διακόπτεται τμηματικά και η κίνηση θα διεξάγεται από παράπλευρες οδούς. Για την ολοκλήρωση των εργασιών ζητάμε την συνεργασία και την κατανόηση των δημοτών έτσι ώστε το όλο έργο να τελειώσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Τον λήστεψαν μέσα στη στάνη του!


Χθες το πρωί,στην περιοχή Μύλοι του Δ.Δ. Κουκλιούς του Δήμου Σουλίου Θεσπρωτίας δύο (2) νεαρά άτομα εισήλθαν σε στάνη κτηνοτρόφου,όπου αρχικά τον ακινητοποίησαν με χρήση σπρέι και εν συνεχεία τον έδεσαν με σχοινί και με την απειλή μαχαιριού του απέσπασαν χρηματικό ποσό χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και ένα (1) γυναικείο χρυσό δακτυλίδι.Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται, ενώ προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.

Αναγνώστης για την στάση του Γ.Σεντελέ


ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΕΝΤΕΛΕ ,ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΤΙ ΟΧΥΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΥ,ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΘΡΑΣΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ , ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ, Ο ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΧΥΤΥ.ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΟΥΚΑ.ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΤΑ, ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΚΥΡΙΕ ΣΕΝΤΕΛΕ,ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΑΤΕ, ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΑΣ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

«Θέλουν και ΧΥΤΥ στο Ελληνικό»

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Με την επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, μπαίνουν σε νέα φάση και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.Η αρχή έγινε χθες με «τριπλή» παρέμβαση ενός ευρέως μετώπου, αποτελούμενου από το δήμο Βορείων Τζουμέρκων, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Πρώτα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο μουσείο «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στην οποία αμφισβήτησαν ξανά τη νομιμότητα του έργου και της λειτουργίας του, την καταλληλότητα της χωροθέτησης, αλλά, το κυριότερο από όλα, την υπόσχεση ότι ο ΧΥΤΑ δεν θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ για να λειτουργήσει μόνιμα πλέον. Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές είπε χαρακτηριστικά ότι θεωρεί «μετά λόγου γνώσεως» πως «στη σκέψη των πολλών, είναι ότι ο ΧΥΤΑ Ελληνικού μετά τη ‘δοκιμαστικομόνιμη’ λειτουργία του, θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ». Μετά τις δηλώσεις, το σκηνικό μεταφέρθηκε στο μπαλκόνι της Παναγιάς Τσούκας, από όπου ο ΧΥΤΑ φαίνεται καθαρά μεν, μακριά δε, στην απέναντι πλαγιά. Εκεί, ο κ. Σεντελές τόνισε ότι αυτή είναι η απάντηση σε όσους δηλώνουν ενόρκως σε όργανα όπως το ΣτΕ πως δεν υπάρχει οπτική επαφή του μνημείου με το κύτταρο του ΧΥΤΑ. «Το κάνουμε αυτό γιατί καμιά φορά στην Ελλάδα πρέπει να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα» τόνισε, έχοντας πίσω του τον ΧΥΤΑ. Τέλος, η κινητοποίηση έκλεισε με ωριαία, συμβολική κατάληψη στον κόμβο του Ελληνικού, όπου δεν υπήρχαν τελικά οι δύο διμοιρίες ΜΑΤ, οι οποίες κινητοποιήθηκαν προχθές το βράδυ, παρά μόνο δέκα περίπου αστυνομικοί για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Δύσπιστοι οι κάτοικοι

Το θέμα είναι το εξής: οι κάτοικοι και οι φορείς του Ελληνικού, δεν πιστεύουν ότι ισχύει η δέσμευση πως ο ΧΥΤΑ θα λειτουργήσει επί τριετία και δεν θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ. Ο κ. Σεντελές τόνισε πως ο Δήμος θα συμμετέχει μεν σε συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων, χωρίς αφενός να σημαίνει ότι επικροτεί τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ζητώντας αφενός να κρατούνται πρακτικά «ώστε να μην μπορεί κανείς να αλλάζει απόψεις κατά το δοκούν». Ο δήμαρχος άφησε αιχμές κατά του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη ο οποίος άνοιξε το θέμα «ΧΥΤΥ στο Ελληνικό» παραθέτοντας την αντίθετη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Άφησε αιχμές και κατά του δήμου Ιωαννιτών για τον ίδιο λόγο, τονίζοντας αργότερα ότι «ποιο΄ς πιστεύει ότι ο παραγωγός των περισσότερων σκουπιδιών θα είναι τόσο μάγκας για να το πω λαϊκά, που θα πάει τα σκουπίδια του σε άλλη περιφερειακή ενότητα;». Τέλος, άφησε αιχμές και κατά της επιτροπής επίβλεψης και παραλαβής της μελέτης, γιατί όπως είπε «μέλη της αμφισβητούν πλέον ξεκάθαρα τις βασικές, αρχικές προϋποθέσεις ανάθεσής της, στις οποίες κατηγορηματικά εξαιρείται ο ΧΥΤΑ από μελλοντική λειτουργία και μιλούν δημόσια για επαναθεώρησή τους».

«Να μη λειτουργήσει»

Ο κ. Σεντελές ζήτησε να μη λειτουργήσει καν ο ΧΥΤΑ, ούτε δοκιμαστικά. Εξέφρασε επιφυλάξεις για την αρτιότητα της κατασκευής και τόνισε ότι «δεν καλύπτονται οι βασικές προϋποθέσεις για να δοθεί η αδειοδότηση». Ζήτησε τέλος να χωροθετηθεί άμεσα νέος ΧΥΤΥ μαζί με εργοστάσιο, εκτός Ελληνικού, ως εγγύηση ότι δεν θα μετατραπεί ο ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Επίσης, τόνισε ότι ο Δήμος στηρίζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη και επιφυλάσσεται για προσφυγή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Μαζί του στο τραπέζι των δηλώσεων, βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Αντώνης Κοντός, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα για την περίσταση, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Αιμιλία Νικολού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Απόστολος Τζίμας και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κατσάνων Ιωαννίνων Δημήτρης Τάτσης. Όλοι τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Κοντός είπε μεταξύ άλλων ότι «θα αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε ξανά τον Άραχθο και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον των Τζουμέρκων», τονίζοντας ότι «το μεγάλο ρέμα μετατοπίστηκε με πλαστά έγγραφα σε απόσταση 1,3 χλμ για να παρουσιάζεται στη μελέτη ότι πληροί τους όρους ασφαλείας».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στην Καστοριά εξορμά την Κυριακή με 48 αθλητές ο Ναυτικός Όμιλος

Ξεκίνημα της χρονιάς με συμμετοχή σε διασυλλογικούς αγώνες

Την πρώτη του εξόρμηση για τη φετινή αγωνιστική περίοδο θα κάνει την ερχόμενη Κυριακή ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων. Προορισμός η λίμνη της Καστοριάς όπου θα διεξαχθούν οι ετήσιοι διασυλλογικοί Αγώνες Γούνας με διοργανωτή το Ναυτ. Όμιλο της πόλης.ια την πρώτη αυτή αγωνιστική δοκιμασία ο Ν.Ο.Ι. συγκρότησε μία πολυπληθή αποστολή, αποτελούμενη από συνολικά 48 νέους αθλητές, γεννηθέντες ανάμεσα στα έτη 1993 έως 1998. Πολλοί εξ αυτών θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά σε αγώνες με αντίπαλους κωπηλάτες σωματείων από διάφορες περιοχές της χώρα μας, αποσπώντας πολύτιμη εμπειρία, που θα τους φανεί πολύ χρήσιμη στην συνέχεια της ενασχόλησής τους με το άθλημα της Κωπηλασίας.Αναλυτικά, οι Γιαννιώτες αθλητές που θα λάβουν μέρος στους αγώνες είναι ανά πλήρωμα οι εξής:
*Σκιφ Παίδων: Mιχάλης Παπατσίμπας, Βασίλειος Πάνου και Τάσος Φελιάς.
*Διπλό Σκιφ Κορασίδων: Ξανθή Κολτσίδα - Βασιλική Ζυγούρα, Σπυριδούλα Τζούκα – Αμαλία Τσιάβου και Κων/να Κασιούμη – Χρύσα Τζούκα.
*Δίκωπος Εφήβων: Αθανάσιος Τσιάλιος – Ηλίας Κούρος.
*Σκιφ Ανδρών: Γεώργιος Αντώνης.
*Διπλό Σκιφ Γυναικών: Eλένη Διαμάντη – Βάσω Νταλαμάγκα.
*Δίκωπος Παίδων: Iωάννης Ζήσης – Γεώργιος Βαρδάκας και Χρήστος Κρούτια – Γεώργιος Ρίζος.
*Διπλό Σκιφ Αρχαρίων Παίδων: Kων/νος Γούκος – Γεώργιος Νάτσιας, Αριστομένης Περπάτης – Φλορίν Καλουιάν και Νικόλαος Βλάχος – Ελευθέριος Μαριόλας.
*Σκιφ Αρχ. Κορασίδων: Χρύσα Πάνου.
*Δίκωπος Αρχ. Παίδων: Σπύρος Αντώνης – Κων/νος Βαρδάκας.
*Διπλό Σκιφ Αρχ. Κορασίδων: Χριστίνα Κούρου – Αικατερίνη Ζέρβα, Νεφέλη Στεριάδη – Πετρούλα Τσιάβου και Αικατερίνη Πιτσούνη – Αφροδίτη Σιόλου.
*Σκιφ Αρχ. Παίδων: Ευάγγελος Δρόσος, Αθανάσιος Νταλαμάγκας και Αλέξης Μπαράτσας.
*Διπλό Σκιφ Εφήβων: Γ. Αντώνης – Κων/νος Μαγκλάρας, Θεοφάνης Γιώτης – Χαράλαμπος Υφαντής και Αθ. Τσιάλιος – Ηλ. Κούρος.
*Τετράκωπος Παίδων: Ι. Ζήσης – Γεώργιος Βαρδάκας – Γεώργιος Μπακαγιάννης – Γ. Ρίζος και Γεώργιος Γαλάνης – Ιωάννης Αναγνωστόπουλος – Ευάγγελος Λέρας – Αλέξανδρος Βούλγαρης.
*Διπλό Σκιφ Νεανίδων: Eλ. Διαμάντη – Β. Νταλαμάγκα.
*Διπλό Σκιφ Παίδων: Μ. Παπατσίμπας – Β. Πάνου, Κων/νος Παπαδιάς – Χρ. Κρούτια και Δημήτριος Μάνθος – Σωτήρης Ζαφειρίδης.

5η Συνάντηση ακαδημιών στίβου στα Γιάνεννα


Ο αθλητικός σύλλογος Ένωση Κλασικού Αθλητισμού ΔΩΔΩΝΗ (Ε.Κ.Α ΔΩΔΩΝΗ) διοργανώνει την 5η Συνάντηση ακαδημιών στίβου για παιδιά Ακαδημιών, την Κυριακή 3 Απριλίου 2010 και ώρα 11 το πρωί, στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ανατολής.Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο ανεξάρτητα εάν προπονούνται ή όχι σε κάποιο σύλλογο.Με τον τρόπο αυτό, οι μικροί μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους αλλά και όσοι προπονούνται πιο συστηματικά, να δείξουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.Πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινήσεις θα είναι διαθέσιμες από τον Βλάχα Γιώργο - Υπεύθυνος ακαδημιών στο τηλ. 6972707113 ενώ πληροφορίες για το σύλλογο είναι διαθέσιμες στα : http://www.ekadodoni.gr - Τηλ. 26510.35435 - E-mail: info@ekadodoni.gr