Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο


Με βασικό θέμα στην ατζέντα του την απογραφή της Περιφέρειας Ηπείρου θα συνεδριάσει μεθαύριο, Πέμπτη και ώρα 4 μ.μ. το Περιφερειακό Συμβούλιο.Στις 5 μ.μ. θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση με θέματα, την έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2011 και την μεταβίβαση της αρμοδιότητας του Συμβουλίου για τις μισθώσεις κινητών και ακινήτων στην Οικονομική Επιτροπή.

Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε τράπεζες για το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας


Αναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης των μορφών ενίσχυσης που έχει λάβει κάθε τράπεζα και ειδικότερα του τρόπου με τον οποίο η δημιουργούμενη ρευστότητα αντανακλάται στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας και χρησιμοποιείται προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, ζητεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολές του προς τις τράπεζες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας.Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τις διοικήσεις των τραπεζών ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προτείνεται να επεκταθεί ο πυλώνας ενίσχυσης με τη μορφή των εγγυήσεων κατά επιπλέον 30 δισ. ευρώ. Η εν λόγω ενίσχυση θα παρέχεται, εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χρήση της πρόσθετης αυτής ενίσχυσης θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας.Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνει τρεις πυλώνες ενίσχυσης: την παροχή ομολόγων του Δημοσίου έναντι προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου με συμμετοχή των τραπεζών, και την έκδοση ειδικών τίτλων του Δημοσίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία που ζητούνται είναι απαραίτητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Nα συμβάλουν και οι τράπεζες


Στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της χώρας πρέπει να συνεισφέρουν και οι τράπεζες, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών.Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα βγει από την κρίση και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης.Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση βρήκε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, κληρονομιά, όπως την χαρακτήρισε, από την κυβέρνηση της ΝΔ.Κατηγόρησε δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι το μόνο κόμμα που δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του προς την Σοσιαλιστική Ομάδα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και στήριξε και την Ελλάδα.Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων τόσο για τα ευρωομόλογα όσο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αλλά και για το μηχανισμό στήριξης.Επιπλέον, σημείωσε ότι το ευρωομόλογο θα μπορούσε να συμβάλει αν είχε εγκριθεί και στη διαχείριση του χρέους αλλά και στην αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η μονομερής πολιτική της αυστηρότητας και της λιτότητας δεν πρόκειται να βοηθήσει αν δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική.Αναφερόμενος στο Σύμφωνο για το Ευρώ, δήλωσε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί ο,τιδήποτε και αν σημαίνει η ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να υλοποιηθεί, είπε, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και να υπάρχουν σωστές συλλογικές συμβάσεις. Όλα αυτά, πρόσθεσε, αποτελούν τμήματα της μάχης που δίνουμε ως σοσιαλιστές.Σχετικά με την αντιμετώπιση του χρέους ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κάθε χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της με βιώσιμο τρόπο αλλά όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε τα ευρωπαϊκά σύμφωνα να είναι ευθυγραμμισμένα με τις συνθήκες.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη


Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στις 2:00 μ.μ. υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, το Υπουργικό Συμβούλιο.Νωρίτερα, στη 1:00 μ.μ., ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.Στις 5:00 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την ομάδα εργασίας - προΐσταται ο Ιταλός Αρχιτέκτονας, Renzo Piano - η οποία θα του παρουσιάσει το πρόγραμμα εκπόνησης των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». (Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου - Γυάλινο κτήριο, αίθουσα «Ορέστης»).Στην συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης.

Ματαιώθηκε η σύσκεψη για τα προβλήματα της Ηπείρου


Ματαιώθηκε τελικά η προγραμματισμένη για αύριο σύσκεψη, που αφορούσε την αναπτυξιακή προοπτική και τα προβλήματα της Ηπείρου,στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.Σύμφωνα με πληροφορίες,ο λόγος της ματαίωσης,είναι η πραγματοποίηση έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου αύριο.Η σύσκεψη θα πραγματοποιούνταν αύριο,από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, με τη συμμετοχή πέντε βασικών υπουργείων, του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη,των βουλευτών και των γραμματέων της Περιφερειακής και των νομαρχιακών Επιτροπών, καθώς και της Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Ο Βασίλειος πήρε τη θέση του Θεόκλητου στις οικονομικές υπηρεσές της Εκκλησίας ‎


Ο μητροπολίτης Ελασσώνος, Βασίλειος, ανέλαβε τη θέση του προέδρου των οικονομικών υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας, μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου.Η θητεία της υπηρεσίας θα είναι τριετής. Μέλη ορίστηκαν οι μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος με αναπληρωτή τον Σερρών Θεολόγο, και Υδρας Εφραίμ, με αναπληρωτή τον μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο. Στη θέση του γενικού διευθυντή, Αντώνη Ζαμπέλη, ο οποίος είχε αποσπασθεί στη θέση αυτή από την Εμπορική Τράπεζα, στην οποία επιστρέφει, τοποθετήθηκε ο αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης.

Επιστολή Ζαμπέλη
Mε θερμούς λόγους για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον οποίο, επισημαίνει με νόημα, θα συνεχίσει να τον αγαπά και να τον θυμάται όπως τον γνώρισε «τα τελευταία δεκατέσσαρα έτη πρό της αναρρήσεως Του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο», αποχαιρέτησε την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών ο απερχόμενος Γεν. Διευθυντής της, Αντώνης Ζαμπέλης.Με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που σε έκτακτη συνεδρίασή της, σήμερα, όρισε το νέο πρόεδρο της ΕΚΥΟ καθώς και το διάδοχο του στη θέση του Γενικού Διευθυντή, ο Αντώνης Ζαμπέλης κάνει ιδιαίτερη μνεία στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο για τον οποίο δηλώνει ότι είναι «άνδρας υπερήφανος, αγέρωχος, με σπάνια ευθυκρισία και ευθύτητα λόγων και έργων».Στην πολυσέλιδη επιστολή του - μαζί με το συνοδευτικό υπόμνημα ξεπερνάει τις 100 σελίδες- κάνει έναν απολογισμό του έργου που πραγματοποιήθηκε κατά την τελευταία τριετία. Ταυτόχρονα δεν παραλείπει να αναφερθεί στους «κακεντρεχείς» που επέκριναν το έργο αυτό μέσω «αθέμιτων μέσων» ενώ επικρίνει ευθέως και μερικούς Ιεράρχες «οι οποίοι μάλιστα είναι λαλίστατοι επί παντός του επιστητού».Ο κ. Ζαμπέλης δεν διστάζει να ασκήσει κριτική και σε όλους όσοι, «κυρίως στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επιθυμούν μία Εκκλησία, βουβή, άβουλη και έρμαιο της κρατικής εξουσίας».

Συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων και σύστημα εισαγωγής προβληματίζουν και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Την αλλαγή του τρόπου της εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ετοιμάζει το υπουργείο παιδείας και μαζί με τις επικείμενες συγχωνεύσεις ΤΕΙ και ΑΕΙ είναι τα δυο θέματα που αυτή την περίοδο απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας και φυσικά των Ιωαννίνων.Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφερόμενος στις αλλαγές τις πανελλήνιες εξετάσεις δήλωσε πως αυτές πρέπει να γίνουν μονό αν καταφέρουν να πατάξουν την παραπαιδεία, ενώ σε ότι αφορά τις επικείμενες συγχωνεύσεις σημείωσε ότι θα γίνουν με οικονομικούς όρους και με σκοπό τη βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων,

Μικρές πτυχιακές στο Λύκειο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το τελικό σχέδιο για το Νέο Λύκειο από το υπουργείο Παιδείας στο οποίο θα περιγράφονται πλήρως οι αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας αλλά κυρίως στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Οι αλλαγές αυτές βέβαια θα ισχύσουν από το 2014 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα» ρόλο-κλειδί για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχει ο καινούργιος θεσμός της ερευνητικής εργασίας, δηλαδή μίας μίνι πτυχιακής.Προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές με τον νέο θεσμό, επικρατούσα σκέψη του υπουργείου είναι να προβλέπονται ερευνητικές εργασίες από την Α' Λυκείου, οι οποίες δεν θα υπολογίζονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.Στη Β' και Γ' Λυκείου οι μαθητές θα κληθούν να παραδίδουν ένα μίνι ερευνητικό πρότζεκτ ανά τετράμηνο και η βαθμολόγησή του θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.Για την υλοποίηση των εργασιών, ορισμένες από τις οποίες θα μπορούν να είναι ομαδικές, θα ακολουθούν ανάλογη διαδικασία με αυτή που ακολουθείται στα πανεπιστήμια και σε αρκετά σχολεία της Ευρώπης.Στο τέλος οι μαθητές θα καλούνται να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην τάξη και η αξιολόγηση θα έχει πιθανότατα ανάλογη βαρύτητα με τη βαθμολογία των υπολοίπων μαθημάτων και θα γίνεται από επιτροπή.Σχολιάζοντας τις προτάσεις αυτές ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε πως οποιαδήποτε αλλαγή στο υπάρχον σύστημα εξετάσεων, το οποίο μπορεί να έχει προβλήματα αλλά είναι αποδεδειγμένα αδιάβλητο, πρέπει να γίνουν με γνώμονα την πατάξη της παραπαιδείας και όχι τη μεταφορά της από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.«Φοβόμαστε πως θα γίνει αυτό ακριβώς», είπε χαρακτηριστικά ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να ετοιμαστούν για να υποδεχτούν τις αλλαγές αυτές που θα ισχύσουν μετά από τρία χρόνια.

Συγχωνεύσεις ΤΕΙ και ΑΕΙ

Στα σχέδια του υπουργείου είναι να καταργηθούν περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ, να συγχωνευτούν ΑΕΙ-ΤΕΙ, να προσαρτηθούν σχολές ή τμήματα σε άλλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, να συγχωνευτούν ολόκληρες σχολές διαφορετικών πανεπιστήμιων και τεχνολογικών ιδρυμάτων και να συμπτυχθούν τμήματα ίδιων ή διαφορετικών ιδρυμάτων.Ψηλά στον κατάλογο των υπό κατάργηση τμημάτων αναμένεται ότι θα είναι περίπου 60 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ, τα οποία έχουν πολύ χαμηλή ζήτηση και μικρό αριθμό αποφοίτων.Σε κίνδυνο βρίσκονται τμήματα που έχουν ως αντικείμενο τον τουρισμό και τον γεωτεχνικό κλάδο, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο συγχώνευσης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με μεγάλη διασπορά τμημάτων και αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικού αντικειμένου, όπως τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.Οι σκέψεις αυτές πάντως, σύμφωνα και με τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο αφού τα επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας δεν έχουν ακόμη προσκληθεί σε διάλογο.Όταν γίνει αυτό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα είναι έτοιμο να καταθέσει τις προτάσεις του, είπε ο Πρύτανης ο οποίος παράλληλα εκτίμησε πως οι συγχωνεύσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια της οικονομικής δυσπραγίας που περνάει η χώρα με σκοπό τη βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αύριο θα γίνει τελικά η σύσκεψη για την Ήπειρο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ


Aύριο Τετάρτη και ώρα 2.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελικά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα η προγραμματισμένη για τις 31 Μαρτίου σύσκεψη που αφορά την αναπτυξιακη προοπτική και τα προβλήματα της Ηπείρου.Οι συσκέψεις διεξάγονται παράλληλα, με τη συμμετοχή Νομαρχιακών και Περιφερειακών στελεχών του κόμματος, των αντίστοιχων Περιφερειαρχών που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και των βουλευτών, ενώ οι υπουργοί επισκέπτονται διαδοχικά τα "τραπέζια" προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, να ακούσουν τα αιτήματα και τα προβλήματα της εκάστοτε Περιφέρειας και να δώσουν λύσεις και προτάσεις γι' αυτά.Από το νομό της Πρέβεζας θα συμμετέχει ο γραμματέας της ΝΕ Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κατσάνος καθώς και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου.Οι πολιτικές ηγεσίες πέντε συνολικά υπουργείων θα κληθούν να απαντήσουν στη σύσκεψη για την Ήπειρο σύμφωνα με την κωδικοποίηση των προβλημάτων της Περιφέρειας. Σύμφωνα με αυτή, τα σοβαρότερα προβλήματα στη περιφέρεια μας αφορούν στα Υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.Ο κ. Κατσάνος εξήγησε ότι με μια πρώτη εκτίμηση οι παρατηρήσεις που αφορούν το νομό μας έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των οδικών δικτύων (Εγνατία, Ιόνιο, παραλιακή Εθνική Οδός, συνδέσεις με οδικούς άξονες) . Τα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως τα θέματα που έχουν σχέση με την προστασία του Αμβρακικού και των περιοχών natura. Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής (νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η ενίσχυση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ). Τέλος από τον κ Κατσάνο θα τεθούν τα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης όπως η βελτίωση των υποδομών στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας αλλά και η δημιουργία νέου νοσοκομείου στην περιοχή.Ο κ.Ιωάννου από την πλευρά του υπογραμμίζει ότι ο ίδιος θα απαιτήσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Νομο» εκτιμώντας ότι μετά το τέλος της σύσκεψης θα υπάρξουν απαντήσεις για πολλά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:Nα παραχωρηθούν στο Δήμο τα στρατόπεδα


Η πρόθεση του Υπουργείου Άμυνας να προχωρήσει στο κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων, στο στρατόπεδο Περάματος, πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για μία συνολική αναδιοργάνωση των μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή μας και ειδικότερα στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών.Κι αυτό γιατί η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες, μέσα από την αναδιοργάνωση αυτή, να αποδεσμευτούν εκτάσεις και να αποδοθούν στους πολίτες.Στο Δήμο Ιωαννιτών, λειτουργούν δύο από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της Ηπείρου. Στο Πέραμα και στο Βελισσάριο.Για το Βελισσάριο η θέση της Δημοτικής Αρχής ήταν ξεκάθαρη. Θεωρεί ότι πρέπει στο σύνολό του να παραχωρηθεί στην πόλη και, όπως προβλέπεται από το Ρυθμιστικό, να μετατραπεί μαζί με το Πάρκο Πυρσινέλλα, στο μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του λεκανοπεδίου.Η συρρίκνωση των στρατιωτικών μονάδων, επιτρέπει την παραχώρηση αν όχι του συνόλου, τότε μεγάλου τμήματος και του στρατοπέδου Περάματος.Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο οφείλει να αφουγκραστεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.«Τα στρατόπεδα, με τον ρόλο που τα γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια, έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Οι μονάδες έχουν συρρικνωθεί τα μέγιστα. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να κρατούν δεσμευμένες τεράστιες εκτάσεις, τις οποίες δεν χρειάζονται.Αίτημά μας, το οποίο θέτουμε στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, είναι να υπάρξει πλήρης αναδιοργάνωση των δυνάμεων αυτών και απόδοση των στρατοπέδων την πόλη», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Αφετηρία τα Ιωάννινα θα έχει ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος


Αφετηρία τα Ιωάννινα, θα έχει ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, τον οποίο φέτος διοργανώνει η χώρα μας. Με αφορμή το γεγονός αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, εκπρόσωποι της Τροχαίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.Στην σύσκεψη καταγράφηκε η βούληση όλων να συμβάλλουν στην καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης, που πέραν των άλλων θα προβάλλει και την περιοχή. Περιφέρεια και Δήμος, σε αγαστή συνεργασία θα στηρίξουν με τα μέσα που απαιτούνται τον ποδηλατικό γύρο ενώ όλες οι εμπλεκόμενες αρχές θα συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 17 Απριλίου. Μετέχουν 20 ομάδες από εννέα χώρες, τις οποίες απαρτίζουν κυρίως επαγγελματίες αθλητές που καλύπτουν απόσταση 700 χιλιομέτρων.Η ελληνική συμμετοχή στον 17ο Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο περιλαμβάνει την εθνική ομάδα και τρεις επαγγελματικές ποδηλατικές ομάδες με τις οποίες αγωνίζονται έλληνες και ξένοι αθλητές.Η αφετηρία του διεθνούς γύρου θα γίνει στις 13 Απρίλιου και το 1ο ΕΤΑΠ περιλαμβάνει την διαδρομή: Γιάννινα- Δωδώνη - Φιλιππιάδα - Νικόπολη - Πρέβεζα.«Θεωρούμε ότι η επιλογή των Ιωαννίνων για την έναρξη του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου, αποτελεί μία κορυφαία στιγμή για την πόλη μας. Δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τους καλύτερους ποδηλάτες της Ευρώπης αλλά και εκείνοι να γνωρίσουν τον τόπο μας και τις ομορφιές του. Παράλληλα, μέσα από την διοργάνωση αυτή, έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στην πράξη ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, στηρίζει όλες τις μορφές αθλητισμού, θεωρώντας ότι το κάθε αγώνισμα προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Η ποδηλασία μπορεί να αποτελέσει καθημερινό στοιχείο άθλησης. Το ποδήλατο είναι μέσο που μπορεί να μπει στην ζωή μας, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγεία μας», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Σαρακατσάνοι: θεματοφύλακες της παράδοσης και των εθίμων, με βαθιές ρίζες


Της Διαμαντένιας Ριμπά

Οι πρόγονοί τους ανέβηκαν στην Πίνδο περίπου το 1381, τότε που κυριάρχησαν οι Τούρκοι στην περιοχή. Εκεί, έζησαν απομονωμένοι μέχρι περίπου το 1815, διατηρώντας όλα τα αρχαιοελληνικά στοιχεία, γλώσσα, ήθη, έθιμα και λαϊκή τέχνη, που τους χαρακτήριζαν. Ο λόγος για τους Σαρακατσάνους, ή Σαρακατσαναίους, μια πανάρχαια ελληνική νομαδική φυλή.Για τους Σαρακατσάνους είναι γνωστό ότι δεν υποτάχθηκαν στους Τούρκους. Απεναντίας, τους πολέμησαν γενναία, γεγονός που εξόργισε τον ίδιο τον Αλί Πασά των Ιωαννίνων. Είναι, επίσης, πολύ γνωστές από την ιστορία και τις παραδόσεις μας οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ασκέρι του και τον Σαρακατσάνο προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη, ο οποίος τελικά συνελήφθη από τον Αλί Πασά και βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Εξαιτίας αυτών των διώξεων, αναγκάστηκαν οι Σαρακατσάνοι να εγκαταλείψουν τα Άγραφα, με τα ποίμνιά τους, και να εξαπλωθούν στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Φεύγοντας από την Πίνδο, οργανώθηκαν σε αυστηρά κλειστές κοινωνίες, "τα τσελιγκάτα", που διατηρήθηκαν ως τα τέλη της δεκαετίας του '40.Αλλά και η Κωνσταντινούπολη είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Σαρακατσάνους, η παράδοση των οποίων συνδέεται άμεσα με την Ορθοδοξία και με το Βυζάντιο. «Ευλογημένος είναι αυτός που θα αφήσει τα Άγραφα και θα πάει στην Πόλη», έλεγαν τότε οι Σαρακατσάνοι, που μέσα από τα έθιμά τους δημιούργησαν έναν άξονα αναφοράς μεταξύ των Αγράφων και της Κωνσταντινούπολης. Η "ιερή" αυτή σχέση χιλιοτραγουδήθηκε και μυθοποιήθηκε, με το πέρασμα των χρόνων.«Η ζωή των Σαρακατσάνων ήταν αυστηρά προσδιορισμένη -τα καλοκαίρια στα ψηλά βουνά, στα τσελιγκάτα τους, και το χειμώνα στον κάμπο, στα χειμαδιά- στον ελλαδικό χώρο, στη Σερβία και στη Βουλγαρία, ακόμη και στη Μικρά Ασία», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου, Ο "Σταυραετός", καθηγητής μαθηματικών, Αθανάσιος Γαλατάς, ο οποίος έχει κάνει εργασίες πάνω στη ζωή των Σαρακατσάνων και ειδικότερα πάνω στα τραγούδια της φυλής του κατά τον 20ο αιώνα.Ο προπάππος του, Κωνσταντίνος Γαλατάς, έφυγε περίπου το 1870 από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, μαζί με άλλους Σαρακατσαναίους τσέλιγκες, για να φτάσουν στην περιοχή του Νις (Σερβία), με 5.000 πρόβατα και 1.000 άλογα.«Η περηφάνια των Σαρακατσάνων ήταν ότι δεν υποδουλωθήκαν στους Τούρκους. Έτσι, το τότε ορθόδοξο σερβικό κράτος ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό γι΄ αυτούς, η Ελλάδα ήταν πάντα όμως στην καρδιά τους. Πολύ αργότερα, τη δεκαετία του '40, επέστρεψαν στην πατρίδα».Περίφημοι τόποι για τα χειμαδιά των Σαρακατσάνων στον ελλαδικό χώρο ήταν η Αττική, αλλά και η Χαλκιδική, λόγω του ξερού κλίματος που είχε. Την περίοδο 1939-1940, από τη Λάρισα και πάνω, υπήρχαν 100 τσελιγκάτα, με 2.366 οικογένειες, σύμφωνα με στοιχεία του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων Σερρών. Ο συνολικός πληθυσμός ήταν 14.196 άτομα, με βιός 744.300 πρόβατα, 122.160 γίδια και 12.755 άλογα.

Η εκπαίδευση στους Σαρακατσάνους
Χαρακτηριστικό για τους Σαρακατσάνους είναι ότι ήξεραν όλοι γράμματα. Στα τσελιγκάτα τους φρόντιζαν τα καλοκαίρια να έχουν πάντα κάποιο δάσκαλο. «Ένας απ' αυτούς ήταν και ο Μενέλαος Λουντέμης, όταν μαθητής ακόμη στη Γ΄ Γυμνασίου δίδαξε στο Βέρμιο τα παιδιά των Σαρακατσάνων, μια εμπειρία την οποία περιγράφει στο βιβλίο του "Συννεφιάζει"», μας αναφέρει ο κ. Γαλατάς.Η μετάδοση των γνώσεων στους Σαρακατσάνους γινόταν με την άμεση και καθημερινή επαφή των νέων με τους μεγαλύτερους (αδέλφια, γονείς κ.ά.), στη δουλειά, στο σπίτι, μέσα από συζητήσεις και διηγήσεις. Έτσι, αποκτούσαν μια γενική μόρφωση. Εκτός, όμως, από τη γενική μόρφωση τα παιδιά (μόνο τα αγόρια) έπρεπε να αποκτήσουν βασική μόρφωση (ανάγνωση και αριθμητική), για να μπορούν να "λογαριάζονται", όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, να μπορούν να ελέγχουν τα λογιστικά του τσελιγκάτου.Για να μάθουν ανάγνωση και γραφή, τα παιδιά χρησιμοποιούσαν σουγιά, τον οποίο δεν αποχωρίζονταν ποτέ, και μ΄ αυτόν χάραζαν γράμματα και αριθμούς στους κορμούς των δέντρων ή σε κάποιο σανίδι. Από την περίοδο, όμως, που λειτουργούσαν τα τσελιγκάτα και μέχρι το 1945, τη βασική τους μόρφωση την αναλάμβανε κάποιος δάσκαλος ή ορισμένες φορές κάποιος απόφοιτος Γυμνασίου, κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Τον δάσκαλο τον πλήρωναν κατ' αποκοπή για το διάστημα αυτό που απασχολούνταν στο τσελιγκάτο. Τι σίτισή του αναλάμβαναν οι οικογένειες που είχαν παιδιά στο σχολείο, ενώ για τη διαμονή του υπήρχε το δασκαλοκάλυβο, δίπλα στο καλύβι που χρησιμοποιούσαν ως σχολείο. Το μάθημα γινόταν μέσα στο σχολείο ή και έξω, κάτω από δέντρα κοντά σε βρύσες.Τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας τσελιγκάτων, η εκπαίδευση των Σαρακατσάνων έγινε πιο οργανωμένη, οπότε τα σχολεία εξοπλίστηκαν με θρανία και μαυροπίνακες. Σε τέτοια σχολεία πήραν τις πρώτες γνώσεις Σαρακατσάνοι, οι οποίοι, αργότερα, μετά τη διάλυση των τσελιγκάτων, έγιναν έμποροι, επιχειρηματίες, επιστήμονες, πολιτικοί.

Οι αρχαιοελληνικές ρίζες του Σαρακατσάνικου λόγου
Γεννήθηκε σε σαρακατσάνικη καλύβα, μεγάλωσε σε στάνη, ανδρώθηκε σε τσελιγκάτο. Ο λόγος για τον Νίκο Κατσαρό, ο οποίος έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι ο άνθρωπος που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις αρχαιοελληνικές ρίζες του Σαρακατσάνικου λόγου και έχει εκδώσει σχετικά βιβλία, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων διαθέτει για τους σκοπούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων.«Σαρακατσάνοι και νομάδες ποιμένες ήταν οι γονείς μου και οι πάπποι μου και οι προπάπποι μου και προπάπποι εκείνων...», θα μας πει με συγκίνηση ο κ. Κατσαρός. «Όταν ήρθα σε επαφή με τον κόσμο των χωριών και των πόλεων, ως μαθητής και φοιτητής αργότερα, διαπίστωσα ότι πολλές λέξεις που χρησιμοποιούσαν ο παππούς και η γιαγιά, όπως και οι γονείς μου, ήταν άγνωστες σε εκείνους, άλλες πάλι είχαν άλλο περιεχόμενο, άλλη σημασία, διαφορετική προφορά. Οι ασυνήθιστες και περίεργες λέξεις της σαρακατσάνικης ομιλίας με προβλημάτιζαν πάντα. Η γνώση, αργότερα, της παραδοχής της επιστήμης, χωρίς σοβαρό και υπεύθυνο αντίλογο, ότι οι Σαρακατσάνοι είναι ένα αρχαίο ελληνικό φύλο -το αρχαιότερο ίσως- αναγκαία με οδήγησε στη σκέψη ότι πρέπει να αναζητήσω τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνική γλώσσας», αναφέρει.Κάτι που έκανε, τελικά, με πολλή προσοχή και ευλάβεια, αν και δεν είναι γλωσσολόγος. Κατέγραψε και ετυμολόγησε πάνω από 500 σπάνιες σαρακατσάνικες λέξεις. Σε 302 απ' αυτές απαντώνται οι ρίζες τους στα έπη του Ομήρου. Κάποιες, μάλιστα, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και την ίδια σημασία, άλλες με ελάχιστες διαφορές.Αλλά και οι λοιπές έχουν επίσης αρχαιοελληνική καταγωγή, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαρός. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικές απ' αυτές: η λέξη πίνος, που απαντάται μόνο στο Σαρακατσάνικο λόγο (σημαίνει το λερωμένο νερό, μετά το πλύσιμο των μαλλιών των προβάτων, από το πίνος= ρύπος, ακαθαρσία), αγγελοκρούομαι (εξανίσταμαι, δαιμονίζομαι, θίγομαι εύκολα. Άγγελος + κρούω), ακουρμαίνομαι ή ακουρμάζομαι (ακούω με εντεταμένη προσοχή, από το ακροάομαι-ακροώμαι), αρμακάς (σωρός από πέτρες, από το έρμαξ-κος = σωρός λίθων), κ.ά.Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Σαρακατσάνοι έγραφαν τους στίχους των τραγουδιών τους στο ιαμβικό μέτρο, δεκαπεντασύλλαβο, όπως ο Όμηρος.

Πάνω από 500.000 Σαρακατσάνοι στην Ελλάδα

Σ' όλη την Ελλάδα ζουν πάνω από 500.000 Σαρακατσάνοι, οι περισσότεροι στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, Ευάγγελο Μαρμαγκιόλη, από τον Αλμυρό Βόλου.Πάντως, ο δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού Ευόσμου, όπου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σαρακατσάνων, αποτελεί την πυκνότερη και πολυπληθέστερη περιοχή Σαρακατσαναίων, σ' όλη την Ελλάδα, αριθμώντας περισσότερους από 7.000 Σαρακατσάνους.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων ιδρύθηκε το 1981, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου και διατηρεί ιδιόκτητα γραφεία.«Έχουμε μια λαμπρή πορεία και αυτό μπορεί κανείς να το διακρίνει και στο ετήσιο αντάμωμα που κάνουμε, κάθε χρόνο, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη σύναξη Σαρακατσαναίων στα Βαλκάνια, όπου η συμμετοχή ξεπερνά τις 30.000 άτομα. Έχουμε, βέβαια, τα κατά τόπους ανταμώματα και εκδηλώσεις των συλλόγων μας», αναφέρει ο κ. Μαρμαγκιόλης, σύμφωνα με τον οποίο «Σαρακατσάνοι υπάρχουν παντού, κυρίως από τη Λάρισα και πάνω, αλλά έχουμε εντοπίσει "αδέλφια" μας και στην Πελοπόννησο, ακόμα και στα Σφακιά της Κρήτης».Κύριο μέλημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, το "Α" και το "Ω", όπως λέει ο πρόεδρός της, είναι η διατήρηση της παράδοσης.«Αυτό είναι το χρέος μας. Αλίμονο, αν ξεχάσουμε την καταγωγή μας. Γι΄ αυτό και είμαστε υπερήφανοι για το Μουσείο των Σαρακατσάνων στις Σέρρες, που χάρη στο Βασίλη Τσαούση, αποτελεί σήμερα "κιβωτό", με τα χιλιάδες εκθέματα που έχει συγκεντρώσει. Γι΄ αυτό και το στηρίζουμε, όπως και το Μουσείο Σαρακατσαναίων στην Αλεξανδρούπολη», επισημαίνει ο κ. Μαρμαγκιόλης.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων διατηρεί αδελφικές σχέσεις με την Ομοσπονδία Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, που αριθμεί περίπου 15.000 μέλη, όπως και με τους Σαρακατσάνους της ΠΓΔΜ, που μετρούν περίπου 50 οικογένειες.

Οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας
Αν και πέρασαν πάνω από 200 χρόνια, που αποκόπηκαν από των εθνικό κορμό, κατόρθωσαν να κρατήσουν την ελληνική γλώσσα, να διατηρήσουν ζωντανά τα πανάρχαια ήθη και έθιμα και την ορθόδοξη πίστη τους, μα πάνω απ΄ όλα τη φλόγα και την αγάπη τους για την Ελλάδα.Συνομιλώντας με τον 33χρονο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, Κώστα Μπαλέζντροβ, μας εντυπωσιάζουν τα άψογα ελληνικά του. Η εξήγηση απλή, όπως θα μας πει, αφού σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκης.«Δεν έχουν την ίδια τύχη, όμως, τα υπόλοιπα παιδιά των Σαρακατσάνων στη Βουλγαρία και αυτό είναι το κύριο μέλημά της Ομοσπονδίας μας, από την ίδρυση της το 1991», αναφέρει ο κ. Μπαλέζντροβ, ο οποίος δηλώνει Έλληνας ορθόδοξος.«Με την αλλαγή του καθεστώτος, μας δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσουμε, το 1991, μια οργάνωση που θα μας εκπροσωπεί στο βουλγαρικό κράτος και ανά τον κόσμο. Έχουμε εννέα συλλόγους, με αριθμό μελών περίπου 15.000 άτομα. Θέλουμε να μάθουν όλα τα παιδιά ελληνικά, γι΄ αυτό και οργανώνουμε μαθήματα στους συλλόγους μας, όπου διδάσκουν Σαρακατσάνοι νέοι, που έχουν παρακολουθήσει, γι' αυτό το σκοπό, ειδικά μαθήματα στην Ελλάδα. Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας, μέσω ειδικού προγράμματος, έχει εντάξει την ελληνική στο πρόγραμμα του σχολείου του δήμου Ρετσίτσα, κοντά στην πόλη Σλίβεν. Εκεί είναι και ο μεγαλύτερος σύλλογος Σαρακατσάνων στη Βουλγαρία, με πάνω από 2.000 μέλη. Η έδρα της Ομοσπονδίας μας είναι στο Σλίβεν», σημειώνει ο κ. Μπαλέζντροβ.Οι περισσότεροι Σαρακατσάνοι στη Βουλγαρία ζουν σε πόλεις στην κοιλάδα των Ρόδων, στην οροσειρά του Αίμου (Σλίβεν, Κάρλοβο, Καζανλακ, Καρνομπάτ), στη Βράτσα, στη Μοντάνα (βόρεια Βουλγαρία), αλλά και στην περιοχή της Ρίλα ( Σάμοκοφ και Ντούπνιτσα).«Θέλουμε να προσελκύσουμε τη νεολαία μας, ώστε να μην χάσουμε το "νήμα" με την Ελλάδα. Θέλουμε να έρχονται όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μας σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, τα καλοκαίρια, όπου θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τη γλώσσα, την ιστορία μας...», τονίζει ο κ. Μπαλέζντροβ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος απ΄ όλα τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας (ο μικρότερος είναι 25 ετών).Οι δύο μεγαλύτερες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας είναι το ετήσιο αντάμωμα, στο βουνό του Σλίβεν, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και τον Νοέμβριο, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Φλάμπουρας", όπου λαμβάνουν μέρος όλα τα χορευτικά συγκροτήματα της Ομοσπονδίας. Φέτος, το Φεστιβάλ θα γίνει στο Μπόροβετς.

Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων Σερρών


Τα πρώτα του εγκαίνια έγιναν το 1979, στον πρώτο όροφο ενός παλαιού κτιρίου των Σερρών. Το Λαογραφικό Μουσείο των Σαρακατσάνων στις Σέρρες, στη σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα συνεχών αγώνων 25 ετών, στη διάρκεια των οποίων πέρασε από διάφορες φάσεις, αποσπώντας πολλές τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών, απέσπασε το 1987 ειδική διάκριση του "Ευρωπαϊκού Βραβείου του Μουσείου της χρονιάς" (Prix du Musee de l'Annee), ανάμεσα σε 146 που είχαν διαγωνισθεί.Το 1997 εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο των Σαρακατσάνων, με εντελώς νέα μορφή, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο. "Ψυχή" της όλης προσπάθειας, ο πρόεδρος του Μουσείου, Βασίλης Τσαούσης.«Αφιέρωσα τη ζωή μου σ' αυτή την υπόθεση, πιστεύοντας στις αξίες των προγόνων μου», δηλώνει με συγκίνηση ο Βασίλης Τσαούσης, 81 ετών σήμερα, ο οποίος έζησε 16 χρόνια τη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων. «Θέλω να διατηρηθεί στο ακέραιο η παράδοση των Σαρακατσάνων, χωρίς παραποιήσεις, καθώς οφείλουμε σεβασμό στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.Γι΄ αυτό και ίδρυσα, το 1971, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων "Ο Κατσαντώνης", με χορευτικό συγκρότημα, όπου ήμουν πρωτοχορευτής και χοροδιδάσκαλος», μας λέει.Ταυτόχρονα, ξεκίνησε και την περισυλλογή υλικού από Σαρακατσάνους, απ΄ όλη την Ελλάδα, με απώτερο στόχο την ίδρυση ενός μουσείου. Πήρε, επίσης, περισσότερες από 2.500 συνεντεύξεις από Σαρακατσάνους, έχοντας ηχογραφήσει 1.800 τραγούδια, μερικά από τα οποία μπορεί κάποιος να τ' ακούσει ζωντανά στην ιστοσελίδα του Μουσείου (http://www.sarakatsani-folk-museum.gr). Πολλά από τα τραγούδια αυτά διασώζουν ιστορικές στιγμές της πορείας των Σαρακατσάνων.Στο εξειδικευμένο μουσείο, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο σε μορφή υπερώου, φιλοξενούνται πάνω από 10.000 αντικείμενα.«Στο υπόγειο έχουν διαμορφωθεί χώροι αποθήκευσης του μουσειακού υλικού, βιβλιοθήκη και μικρή αίθουσα εκδηλώσεων και διδασκαλίας Σαρακατσάνικων χορών και μουσικής, ενώ στο ισόγειο και τον όροφο κατεβλήθη προσπάθεια να παρουσιαστεί η ζωή και η τέχνη των Σαρακατσάνων κατά την τελευταία φάση της νομαδικής ζωής τους, δηλαδή κατά την εποχή του μεσοπολέμου και ως το τέλος της δεκαετίας του '40, οπότε ο πόλεμος, η κατοχή και ο εμφύλιος σπαραγμός εξαφάνισαν τα τσελιγκάτα. Στο ισόγειο, τα χορτόπλεκτα καλύβια, με τις διάφορες μορφές και χρήσεις, δίνουν μια συμπυκνωμένη εικόνα της ζωής στο τσελιγκάτο», λέει ο κ. Τσαούσης.Με περηφάνια, μας αναφέρει, ακόμη, ότι η Ακαδημία της Σουηδίας έχει κάνει εργασία για τη ζωή των Σαρακατσάνων, μέσω του Μουσείου, γεγονός που προκάλεσε πολλές επισκέψεις Σουηδών επιστημόνων στις Σέρρες. Επίσης, μέλη της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Δανίας επισκέφθηκαν το Μουσείο, για να καταγράψουν τους χορούς και τα τραγούδια των Σαρακατσάνων, κάτι που δεν έχει γίνει, αντίστοιχα, από κάποια ελληνική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον κ. Τσαούση.Ο ίδιος δεν παραλείπει να μας αναφέρει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το Μουσείο, στην παρούσα φάση, αντιμετωπίζει αδυναμία να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, περίπου 50.000 ευρώ ετησίως.

Ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων

Στην προηγμένη τεχνολογικά κοινωνία μας, οι Σαρακατσάνοι παραμένουν γερά δεμένοι με τις ρίζες τους. Ας δούμε κάποια από τα εθιμικά-παραδοσιακά στοιχεία της αυστηρά κλειστής κοινωνίας των Σαρακατσαναίων, δανειζόμενοι στοιχεία από τις ιστοσελίδες του Λαογραφικού Μουσείου των Σαρακατσάνων στις Σέρρες και Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ελλάδας.Ολόκληρη η ζωή των Σαρακατσάνων, θα λέγαμε, ότι περικλείεται σε τρεις μονάχα λέξεις: στράτα, βουνά, χειμαδιά.Η Σαρακατσάνικη οικογένεια ήταν αυστηρά πατριαρχική και σ' αυτή υπήρχαν άγραφοι κανόνες, αυστηροί και απαραβίαστοι. Δουλειά, προσήλωση στην οικογένεια και υποταγή στους νόμους της σαρακατσάνικης κοινωνίας, αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία της ζωής τους, με απόλυτο σεβασμό στους γονείς.Ο ρόλος της γυναίκας σ' αυτή την κοινωνία ήταν αυστηρά προσδιορισμένος. Αν και δεν μάθαινε γράμματα, αυτή αναλάμβανε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, σύμφωνα με όσα έχει διδαχτεί. Η διδαχή αυτή, χωρίς ξένες επιδράσεις, έφτανε από γενιά σε γενιά, ίδια και απαράλλαχτη, βασισμένη στις θεμελιώδεις αξίες της σαρακατσάνικης ηθικής.

Ο γάμος

Οι Σαρακατσάνοι ακολουθούσαν αυστηρά την παράδοση και παντρεύονταν μόνο μεταξύ τους. Η ενδογαμία αυτή συνέβαλε στη διατήρηση της κλειστής κοινωνίας, των εθίμων και του τρόπου ζωής τους. Οι γάμοι γίνονταν με συνοικέσιο, που κανόνιζαν οι γονείς των μελλονύμφων.Αφού αποφασιζόταν το συνοικέσιο και γινόταν κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων οικογενειών, έδιναν "λόγο" και σε λίγες ημέρες γινόταν ο αρραβώνας "σύβασμα", μια ιερή υπόσχεση, που η διάλυσή του ήταν μεγάλη προσβολή για ολόκληρο το σόι. Γινόταν χωρίς την παρουσία των νέων, με την ανταλλαγή ενός κόκκινου μαντηλιού, που είχε επάνω το δαχτυλίδι. Στην κοπέλα δεν γνωστοποιούσαν επίσημα τον αρραβώνα, ενώ απεναντίας γίνονταν πανηγυρικά γνωστός στο γαμπρό και μάλιστα με ντουφεκιές. Αμέσως μετά τον αρραβώνα, όριζαν και την ημέρα του γάμου, που συνήθως γινόταν το φθινόπωρο και πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή πριν αρχίσει ο "γέννος", και το καλοκαίρι, κυρίως τ' Αι 'λιά.Προίκα δεν έδιναν οι Σαρακατσαναίοι, ή καλύτερα δεν τη ζητούσαν, καθώς γι΄ αυτούς μετρούσε πάνω απ΄ όλα ο άνθρωπος. Τα έθιμα του σαρακατσάνικου γάμου, η λεγόμενη "χαρά", που διαρκούσε οκτώ μέρες, ήταν πάρα πολλά και αποτελούσαν ένα μοναδικό στο είδος τους θέαμα. Ήταν ένα γεγονός που έσπαγε, άλλωστε, τη μονοτονία της καθημερινότητας.Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα καλέσματα, που ήταν απαραίτητα, αφού κανείς δεν πήγαινε στο γάμο απρόσκλητος. Άλλο ένα συμβολικό έθιμο ήταν τα προζύμια, που τα έπιαναν τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι ).Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν ο αποχαιρετισμός της νύφης, αφού επρόκειτο για πραγματική απομάκρυνση από το πατρικό σπίτι. Τη Δευτέρα του γάμου, ακολουθούσε ο χορός της νύφης.

Ο Φλάμπουρας

Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, ήταν το ράψιμο του φλάμπουρα, που αποτελεί και την επίσημη αρχή του γάμου. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου (http://www.sarakatsanos.net), το ξύλο του φλάμπουρα ήταν από αγριοτριανταφυλλιά (μαλιαροκολιά). Στο πάνω άκρο σχηματίζονταν σταυρός, στου οποίου τα τρία άκρα στερέωναν τρία μήλα, σύμβολο της γονιμότητας. Το ξύλο του φλάμπουρα τυλίγονταν με πολύχρωμες δαντέλες, ενώ το κύριο μέρος του ήταν η ελληνική σημαία, στολισμένη με φρέντζες και κορδέλες, φούντες και "χαρχαγγέλια", τα οποία χτυπούσαν, όταν τον κουνούσαν στον χορό. Το ράψιμο του φλάμπουρα γινόταν από τον μπράτιμο, κοντινό άνθρωπο του γαμπρού, συνήθως αδελφός ή ανεψιός με μάνα και πατέρα, ενώ οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν:

Συ κύριε μπράτιμε
ράψε τον φλάμπουρα καλά
θα γείρει ράχες και βουνά
θα τον ξεσκίσουν τα κλαριά
θα τον γελάει η πεθερά
δεν θα μας δώσει τα προικιά.
Τίνος είν' το μπαϊράκι
Τ' άξιο και το κόκκινο
Του γαμπρού είν' το μπαϊράκι
Τ' άξιο και το κόκκινο
Ποιος το φτιάνει, ποιος το στήνει
Ποιος το ομορφοκοκκινίζει
Ο πατέρας μου το φτιάνει
Και το κατακοκκινίζει
Η μανούλα μου το φτιάνει
Και το ομορφοκοκκινίζει
Μετά το πέρας του ραψίματος, οι παρευρισκόμενοι κερνούσαν τον φλάμπουρα, με πρώτο τον μπράτιμο, και έλεγαν το παρακάτω τραγούδι:
Κέρνα μπράτιμε κέρνα
κέρνα το μπαϊράκι
κέρνα το μπαϊράκι
και δώσ' του ένα φλουράκι
κέρνα πατέρα κέρνα
κέρνα το μπαϊράκι
κέρνα το μπαϊράκι
και δώσ' του ένα φλουράκι
κέρνα μανούλα κέρνα
κέρνα το μπαϊράκι
κέρνα το μπαϊράκι
και δώσ' του ένα φλουράκι
Στο τέλος έστηναν χορό και "χόρευαν" τον φλάμπουρα.

Η αδελφοποιία

Η δημιουργία αδελφικού δεσμού στους Σαρακατσαναίους ήταν δυνατό έθιμο, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Το έθιμο αυτό αναπτύσσεται ιδιαίτερα στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ο δεσμός γινόταν μεταξύ ατόμων, που δεν έχουν συγγένεια αίματος, με την ίδια θρησκεία και τις σχέσεις τους να διέπονται από ισόβια υποχρέωση αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης και αυταπάρνησης.Η επισημοποίηση γινόταν σε μια "μαγική" τελετή, με θρησκευτικό χαρακτήρα και με συμβολικές πράξεις, όπως ανάμειξη αίματος, ανταλλαγή όπλων, περίζωση με την Αγία Ζώνη κ.ά. Μέχρι το 1920, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, στο βουνό Ρίλα (Βουλγαρία), οι Σαρακατσαναίοι πιανόταν σταυραδέλφια, κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, την ημέρα που γιόρταζε η Μονή.

Σαρακατσάνικο Γκουρμπάνι

Το Γκουρμπάνι ήταν μια εκδήλωση των Σαρακατσάνων με κύριο σκοπό την ευμενή επίδραση της θρησκείας, που αντιπροσωπεύει δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να εκδηλωθούν για το καλό του τσελιγκάτου, της οικογένειας ή ενός προσώπου, ανάλογα το που ήταν ταμένο το "γκουρμπάνι".Το "τάμα" γινόταν σε κάποιον άγιο, που πολλές φορές συνέπιπτε με το όνομα του εορτάζοντα, για να έχουν την εύνοιά του. Οι γιορτές, που κατά κύριο λόγο έταζαν το "γκουρμπάνι" οι Σαρακατσάνοι, ήταν κατά προτίμηση της Παναγίας, των Αγίων Αποστόλων, του Προφήτη Ηλία, του Άι Δημήτρη και του Άι Γιώργη.Στο "τάμα" έσφαζαν ένα αρσενικό αρνί, που το έψηναν στο γάστρο και καλούσαν τους γείτονες να το φάνε όλοι μαζί, πίνοντας ρακί ή κρασί. Τα ψητά και τους διάφορους μεζέδες (όχι μεγάλη ποικιλία) τα έβαζαν σε τάβλες, που είχαν στρώσει μέσα στο καλύβι.Οι καλεσμένοι, αφού χαιρετούσαν δίνοντας ευχές στον εορτάζοντα, καθόταν γύρω-γύρω στο καλύβι, έχοντας μπροστά τους την τάβλα. Επάνω στην τάβλα έβαζαν σαν πρώτο μεζέ λίγες καραμέλες για τον καθένα. Αφού μαζεύονταν οι καλεσμένοι, άρχιζαν το τραγούδι, πίνοντας ρακί από το παγούρι, όλοι με τη σειρά.Τα τραγούδια που άρχιζαν το γκουρμπάνι "τα γκουρμπανίσια τραγούδια" όπως τα έλεγαν, ήταν ευχές για τον εορτάζοντα και ήταν καθορισμένα.Ο εκβιασμός των «αγορών» και η ελληνική αποτυχία

thumb

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μια νέα έξαρση γνωρίζει η τρομοκρατία εκ μέρους των «αγορών» ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον ελληνικό «θρίαμβο» και την επισημοποίηση της δομής του μηχανισμού πτωχεύσεων της ευρωζώνης, ο οποίος δομήθηκε ακριβώς κατά τα γούστα του ΔΝΤ, με το Ταμείο να αποκτά βαρύνοντα, αν όχι αποφασιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στον πυρήνα της Ευρώπης.Ήδη από χθες επισημαίναμε μια σειρά αντιφάσεις και δυσκολίες σε όλο το κλίμα που εντέχνως έχει σερβιριστεί στην Ελλάδα, με κορυφαία όλων την παράταση της εκκρεμότητας με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με την περιορισμένη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο της τρόικας. Ακόμη σημειώναμε το αδιέξοδο της Γερμανίας, της οποίας οι αποφάσεις εντείνουν τελικά την πίεση των «αγορών».Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της χθεσινής ημέρας ήταν η κατάρρευση και οι μαζικές πωλήσεις των πορτογαλικών ομολόγων και η απογείωση των επιτοκίων τους (στο 7,5% τα διετή, στο 8% τα δεκαετή), αλλά και η νέα υποβάθμιση πορτογαλικών τραπεζών από την Standard & Poor’s, δεδομένα τα οποία την απείλησαν ακόμη μια φορά με εσπευσμένη προσφυγή στον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), όπου θα κάνει «παρέα» στην Ιρλανδία.Και για την Ελλάδα όμως οι χθεσινές ειδήσεις καμιά σχέση δεν έχουν με το κλίμα «θριάμβου» το οποίο ψευδώς – ακόμη μια φορά – καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.Ευχάριστη είδηση δεν υπήρξε. Και πώς να υπάρξει άλλωστε όταν το μόνο που έχει να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση είναι μια υποτιθέμενη (όσο και αμφιλεγόμενη) επιμήκυνση και μια εξ ίσου υποτιθέμενη (και σίγουρα χωρίς κάποια θετική επίδραση στο ελληνικό χρέος) μείωση του επιτοκίου της τρόικας. Ας δούμε όμως πώς έχει διαμορφωθεί το «κλίμα».

Ο σύμβουλος της Μέρκελ

Κατ' αρχάς ήδη αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής δημοσιεύθηκε στο Spiegel Online συνέντευξη του οικονομικού εμπειρογνώμονα και συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης – δηλαδή της Μέρκελ – Lars Feld, ο οποίος μας λέει διάφορα πολύ ενδιαφέροντα. Ας δούμε τις σχετικές ερωταπαντήσεις, όπως τις βρήκαμε μεταφρασμένες στο TVXS:

«Αδυναμία αποπληρωμής»

Ίσως τώρα είναι λίγο περισσότερο κατανοητό το γιατί, σε δημοσκόπηση μεταξύ Ευρωπαίων οικονομολόγων, την οποία διεξήγαγε το BBC World Service, τα δύο τρίτα όσων απάντησαν (25 από τους 38) θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της. Δηλαδή... να χρεοκοπήσει. Πάνω από το ένα τρίτο, όπως μας λέει το Euro2day (δηλαδή 14 απ’ αυτούς), εκτιμούν ότι και η Ιρλανδία θα κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής, ενώ οι επτά περιμένουν κάτι ανάλογο για την Πορτογαλία.«Οι χώρες που υφίστανται τις χειρότερες συνθήκες είναι αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να διασωθούν και υπάρχει αρκετή πολιτική στήριξη σε αυτή την επιλογή. Το εάν είναι καλή ιδέα ή όχι, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Θα ήταν καλύτερο να επιτραπεί το χρεοστάσιο, αλλά δεν είναι κατάλληλη πολιτικά και οικονομικά εποχή για να συζητηθεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο κ. Massimiliano Marcellino, επικεφαλής του Economics Department at the European University Institute.

«Φταίει το κόψιμο των μισθών»

Την ίδια ώρα τα νέα από το εσωτερικό μέτωπο δημιουργούν σοβαρή ανησυχία:Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με συμμετοχή 1.111 επιχειρήσεων την περίοδο 31 Ιανουαρίου - 22 Μαρτίου, το 89% δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε μείωση του τζίρου τους σε διάφορα επίπεδα, 8% δήλωσαν ότι έμεινε αμετάβλητος και 3% ότι αυξήθηκε. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη εικόνα της βαθιάς ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα. Αναλυτικά:

● Το 62% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ επηρέασε τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

● Το 28% απάντησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν επηρέασε τον τζίρο τους.

● Ωστόσο το 93% δήλωσε ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση τους τζίρου έπαιξε η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών (ευθέως ανάλογη με τη μείωση του τζίρου) και θεωρεί πως η «αρνητική ψυχολογία» στην αγορά έχει επηρεάσει αρκετά έως πολύ τις πωλήσεις των επιχειρήσεων.

Και η «απάντηση» της κυβέρνησης; Αυτή που όλοι ήδη ξέρουμε:

● Πακέτο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015 – το πρόγραμμα επισήμως οριστικοποιείται έως τις 15 Απριλίου, αλλά ανεπισήμως είναι ήδη έτοιμο.

● Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ το 2011 για να καλυφθούν η μέχρι σήμερα αστοχία του οικονομικού επιτελείου και το έλλειμμα του 2010, το οποίο ήδη λέγεται ότι θα αναθεωρηθεί.

● Το μεγάλο εισπρακτικό πακέτο περικοπών 22 δισ. ευρώ έως το 2015 (τα 8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση μιας αγοράς που πεθαίνει).

Κατά τα λοιπά ο Παπακωνσταντίνου και ο Παπανδρέου επέμεναν μέχρι προχθές ότι νέα μέτρα δεν θα μας έλθουν. Αντιθέτως θα μπούμε σε τροχιά... ανάπτυξης. Καταλάβατε τώρα γιατί η ευρωσφαλιάρα πάει σύννεφο στον τρυφερό μας σβέρκο; Μήπως ακόμη καταλάβατε γιατί το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία υπομονετικά εδώ και μήνες για να μας πουλήσει «προστασία» αν σε λίγο καιρό στραβώσει κάτι;Και μάλιστα εν πλήρει γνώσει της κυβέρνησης, ειδικά αν πιστέψουμε τις καλοκαιρινές δηλώσεις του κ. Τόμσεν, οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν από τους κυβερνητικούς...

topontiki

Τροχαίο με 2 νεκρούς στα Γιάννενα!


Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι,στο 15ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αθηνών,όπου Ι.Χ. αυτοκίνητο συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαία τον θάνατο δύο άτομα που επέβαιναν στο ΙΧ, ενώ άλλα δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Ελαφρά τραυματισμένος είναι ο οδηγός του φορτηγού.Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών έχει διακοπεί και έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από Ι.Χ αυτοκίνητα,ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Όχι" σε συγκυβέρνηση


Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του.O κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "είμαστε έτοιμοι για εκλογές οποτεδήποτε κι αν γίνουν" και ξεκαθάρισε: "Δεν θα δεχθώ συγκυβέρνηση με ένα ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να τα βρει ούτε με τον εαυτό του, ούτε συμπράξεις με όσους στήριξαν το μνημόνιο, ούτε θα προσφέρω συναίνεση σε θεόσταλτες εξωθεσμικές λύσεις. Εκλέχτηκα για να τα αλλάξω όλα και για να δώσω ελπίδα στον ελληνικό λαό. Δεν παίζω μικροκομματικά παιχνίδια, δεν χρωστάω σε κανένα παρά μόνο να δώσω ελπίδα στον ελληνικό λαό. Αντιλαμβάνομαι και τις μνήμες και τους δισταγμούς".Άφησε αιχμές προς την κατεύθυνση του ΛΑΟΣ λέγοντας ότι "δεν με απασχολούν οι επίδοξοι ενοικιαστές μίας ανύπαρκτης πολυκατοικίας".Απέδωσε σε πόλεμο εναντίον του κόμματός του φήμες των τελευταίων ημερών "περί δήθεν εσωκομματικών προβλημάτων". Ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ: "Την ώρα που η πολιτική μας κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, την ώρα που στην Ευρώπη έδινα αγώνα για την Ελλάδα, την ώρα που η κυβερνητική πολιτική κυλάει σε νέα αδιέξοδα και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, την ώρα που ετοιμάζουμε την πρότασή μας για την οικονομία που θα αποτελέσει εναλλακτική λύση, κάποιοι υστερόβουλα και άκομψα προσπαθούν να εμφανίσουν ότι υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ και να στερήσουν την χώρα από μία ισχυρή εναλλακτική λύση".

Κανονικά η υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας


«Παντελώς ανυπόστατα» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας τα σενάρια που κάνουν λόγο για προβλήματα στην υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας.Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα του Τύπου επικαλούνταν προβλήματα όσον αφορά στην ανεύρεση φορέα υλοποίησης της δράσης με αποτέλεσμα χιλιάδες θέσεις εργασίας που προβλέπονται μέσω αυτής, να έχουν μπλοκάρει.Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι ούτε μία θέση δεν θα χαθεί από τις προβλεπόμενες στο Πρόγραμμα και ξεκαθαρίζει ότι στόχος της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους ήταν η ενεργοποίησή τους για τη στήριξη του Προγράμματος.Ήδη, αναφέρει ενδεικτικά το υπουργείο, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης 8.000 ανέργων, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ.Όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση οι συγκεκριμένες προσλήψεις «δεν έχουν καμία σχέση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεσμεύουν τους ΟΤΑ, και πολύ περισσότερο δεν έχουν σχέση με τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», αλλά αφορούν ανέργους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από φορέα απασχόλησης και θα προωθούνται σε δράσεις κοινωφελούς σκοπού.Υπενθυμίζεται ότι μέσω της δράσης, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ θα απασχοληθούν 55.000 άνεργοι σε όλη τη χώρα σε δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Tο βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας ανήκει στο παρελθόν


«Ηδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι »η ύφεση ρηχαίνει».Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τρίμηνο με το τρίμηνο έχει αρχίσει και βελτιώνεται από τα μέσα του 2010 και ότι αναμένεται να μπούμε σε θετικούς ρυθμούς προς το τέλος του 2011.Επισήμανε δε ότι «βάσει σχεδίου, συντονισμένων προσπαθειών και μεθοδικής δουλειάς, το 2012 θα είναι η χρονιά που θα επανέλθουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη».Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές έως το τέλος του 2011, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι θέμα δέσμευσης, είναι θέμα προοπτικής γιατί το χρονικό σημείο που θα βγούμε στις αγορές δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».Επιπλέον, χαρακτήρισε ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο της και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει όλες αυτές τις προϋποθέσεις ώστε αυτός να υλοποιηθεί.«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς και αξιοποιούνται για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «στεκόμαστε στα πόδια μας και συνεχίζουμε τη συλλογική μας προσπάθεια».Αναφορικά με δημοσιεύματα περί προς τα πάνω αναθεώρησης του ελλείμματος, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι υπάρχει Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία που είναι πλέον μια ανεξάρτητη αρμόδια αρχή για να διατυπώνει το έλλειμμα κάθε φορά και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάποιο σχόλιο καθότι δεν υπάρχει ακόμα η έκθεσή της.Σημείωσε πάντως ότι οι όποιες παρεκκλίσεις υπάρχουν σε οικονομικά μεγέθη, αντιμετωπίζονται.Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορά του πρώην υπουργού Α. Παπαδόπουλου ότι το πραγματικό έλλειμμα είναι στο 13%, αναφέροντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος «έχει απόψεις πολύ σεβαστές κατά τα άλλα».

Ο εκβιασμός των «αγορών» και η ελληνική αποτυχία

thumb

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μια νέα έξαρση γνωρίζει η τρομοκρατία εκ μέρους των «αγορών» ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον ελληνικό «θρίαμβο» και την επισημοποίηση της δομής του μηχανισμού πτωχεύσεων της ευρωζώνης, ο οποίος δομήθηκε ακριβώς κατά τα γούστα του ΔΝΤ, με το Ταμείο να αποκτά βαρύνοντα, αν όχι αποφασιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στον πυρήνα της Ευρώπης.Ήδη από χθες επισημαίναμε μια σειρά αντιφάσεις και δυσκολίες σε όλο το κλίμα που εντέχνως έχει σερβιριστεί στην Ελλάδα, με κορυφαία όλων την παράταση της εκκρεμότητας με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με την περιορισμένη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο της τρόικας. Ακόμη σημειώναμε το αδιέξοδο της Γερμανίας, της οποίας οι αποφάσεις εντείνουν τελικά την πίεση των «αγορών».Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της χθεσινής ημέρας ήταν η κατάρρευση και οι μαζικές πωλήσεις των πορτογαλικών ομολόγων και η απογείωση των επιτοκίων τους (στο 7,5% τα διετή, στο 8% τα δεκαετή), αλλά και η νέα υποβάθμιση πορτογαλικών τραπεζών από την Standard & Poor’s, δεδομένα τα οποία την απείλησαν ακόμη μια φορά με εσπευσμένη προσφυγή στον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), όπου θα κάνει «παρέα» στην Ιρλανδία.Και για την Ελλάδα όμως οι χθεσινές ειδήσεις καμιά σχέση δεν έχουν με το κλίμα «θριάμβου» το οποίο ψευδώς – ακόμη μια φορά – καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.Ευχάριστη είδηση δεν υπήρξε. Και πώς να υπάρξει άλλωστε όταν το μόνο που έχει να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση είναι μια υποτιθέμενη (όσο και αμφιλεγόμενη) επιμήκυνση και μια εξ ίσου υποτιθέμενη (και σίγουρα χωρίς κάποια θετική επίδραση στο ελληνικό χρέος) μείωση του επιτοκίου της τρόικας. Ας δούμε όμως πώς έχει διαμορφωθεί το «κλίμα».

Ο σύμβουλος της Μέρκελ

Κατ' αρχάς ήδη αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής δημοσιεύθηκε στο Spiegel Online συνέντευξη του οικονομικού εμπειρογνώμονα και συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης – δηλαδή της Μέρκελ – Lars Feld, ο οποίος μας λέει διάφορα πολύ ενδιαφέροντα. Ας δούμε τις σχετικές ερωταπαντήσεις, όπως τις βρήκαμε μεταφρασμένες στο TVXS:

«Αδυναμία αποπληρωμής»

Ίσως τώρα είναι λίγο περισσότερο κατανοητό το γιατί, σε δημοσκόπηση μεταξύ Ευρωπαίων οικονομολόγων, την οποία διεξήγαγε το BBC World Service, τα δύο τρίτα όσων απάντησαν (25 από τους 38) θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της. Δηλαδή... να χρεοκοπήσει. Πάνω από το ένα τρίτο, όπως μας λέει το Euro2day (δηλαδή 14 απ’ αυτούς), εκτιμούν ότι και η Ιρλανδία θα κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής, ενώ οι επτά περιμένουν κάτι ανάλογο για την Πορτογαλία.«Οι χώρες που υφίστανται τις χειρότερες συνθήκες είναι αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να διασωθούν και υπάρχει αρκετή πολιτική στήριξη σε αυτή την επιλογή. Το εάν είναι καλή ιδέα ή όχι, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Θα ήταν καλύτερο να επιτραπεί το χρεοστάσιο, αλλά δεν είναι κατάλληλη πολιτικά και οικονομικά εποχή για να συζητηθεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο κ. Massimiliano Marcellino, επικεφαλής του Economics Department at the European University Institute.

«Φταίει το κόψιμο των μισθών»

Την ίδια ώρα τα νέα από το εσωτερικό μέτωπο δημιουργούν σοβαρή ανησυχία:Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με συμμετοχή 1.111 επιχειρήσεων την περίοδο 31 Ιανουαρίου - 22 Μαρτίου, το 89% δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε μείωση του τζίρου τους σε διάφορα επίπεδα, 8% δήλωσαν ότι έμεινε αμετάβλητος και 3% ότι αυξήθηκε. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη εικόνα της βαθιάς ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα. Αναλυτικά:

● Το 62% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ επηρέασε τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

● Το 28% απάντησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν επηρέασε τον τζίρο τους.

● Ωστόσο το 93% δήλωσε ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση τους τζίρου έπαιξε η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών (ευθέως ανάλογη με τη μείωση του τζίρου) και θεωρεί πως η «αρνητική ψυχολογία» στην αγορά έχει επηρεάσει αρκετά έως πολύ τις πωλήσεις των επιχειρήσεων.

Και η «απάντηση» της κυβέρνησης; Αυτή που όλοι ήδη ξέρουμε:

● Πακέτο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015 – το πρόγραμμα επισήμως οριστικοποιείται έως τις 15 Απριλίου, αλλά ανεπισήμως είναι ήδη έτοιμο.

● Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ το 2011 για να καλυφθούν η μέχρι σήμερα αστοχία του οικονομικού επιτελείου και το έλλειμμα του 2010, το οποίο ήδη λέγεται ότι θα αναθεωρηθεί.

● Το μεγάλο εισπρακτικό πακέτο περικοπών 22 δισ. ευρώ έως το 2015 (τα 8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση μιας αγοράς που πεθαίνει).

Κατά τα λοιπά ο Παπακωνσταντίνου και ο Παπανδρέου επέμεναν μέχρι προχθές ότι νέα μέτρα δεν θα μας έλθουν. Αντιθέτως θα μπούμε σε τροχιά... ανάπτυξης. Καταλάβατε τώρα γιατί η ευρωσφαλιάρα πάει σύννεφο στον τρυφερό μας σβέρκο; Μήπως ακόμη καταλάβατε γιατί το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία υπομονετικά εδώ και μήνες για να μας πουλήσει «προστασία» αν σε λίγο καιρό στραβώσει κάτι;Και μάλιστα εν πλήρει γνώσει της κυβέρνησης, ειδικά αν πιστέψουμε τις καλοκαιρινές δηλώσεις του κ. Τόμσεν, οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν από τους κυβερνητικούς...

topontiki

Για όλα φταίει η Τίνα!

thumb

Της Gold Finger

Εάν για τον Θεόδωρο Πάγκαλο πίσω από κάθε διαμαρτυρία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για κάποιους στην κυβέρνηση πίσω από κάθε κακοδαιμονία βρίσκεται η Τίνα Μπιρμπίλη.Τελευταίο παράδειγμα, οι διαρροές που έγιναν μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και οι οποίες ήταν για μια ακόμα φορά στοχοποιημένες… Έτσι ακούσαμε ότι «οι υπουργοί είναι πυρ και μανία με την Τίνα Μπιρμπίλη» γιατί σε συνέντευξή της είπε ότι βασικές υποδομές, όπως τα δίκτυα του ηλεκτρισμού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, θα πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του δημοσίου.Και το ερώτημα είναι… είναι πυρ και μανία γιατί διαφωνούν με αυτή τη θέση ή γιατί διστάζουν να τη διατυπώσουν δημοσίως; Είναι πυρ και μανία γιατί την θεωρούν εύκολο στόχο ή γιατί την θεωρούν δύσκολο; Είναι πυρ και μανία γιατί κατέχει το πιο ποθητό χαρτοφυλάκιο; Είναι πυρ και μανία γιατί κάποιοι όψιμα ανακάλυψαν ότι το νέο El Dorado είναι η ενέργεια και το περιβάλλον;Κάθε απάντηση δεκτή.

topontiki

Ανανέωσε ο Στέφαν Ντεμόλ


Η συνεργασία του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Στέφαν Ντεμόλ θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν.Ο Βέλγος προπονητής ήρθε σε συμφωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣ, Γιώργο Χριστοβασίλη και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.Αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη για την ομάδα των Ιωαννίνων που κλείνει και επίσημα το θέμα προπονητή, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος.

Domenica και Metal στο Boxx στα Γιάννενα


Μεγάλες Ελληνικές Ροκ επιτυχίες θα απολαύσουν όσοι επιλέξουν το Boxx (Λεωφ. Γεωργίου Παπανδρέου), το βράδυ του Σαββάτου 2 Απριλίου, στις 10.30 μ.μ.Oι Domenica σχηματίστηκαν το 1994. Το 1999 κυκλοφορεί η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο Άχρηστα ρολόγια, στην οποία περιλαμβάνονται μια σειρά από τραγούδια όπως Άχρηστα ρολόγια, Θα κρύβω αυτό που ζητάς, Μείνε κοντά μου κλπ. Η επόμενη δισκογραφική δουλειά με τίτλο Μέσα στη βουή του Δρόμου, με την ομώνυμη επιτυχία, κυκλοφορεί το 2002. Το 2004 συνεχίζουν την πορεία τους με το άλμπουμ Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους και με τραγούδια όπως Λίγη ζωή ακόμη, Η καρδιά μου ταξιδεύει.Το 2007 κυκλοφόρησε η τελευταία μέχρι στιγμής δισκογραφική τους κυκλοφορία με τίτλο 'Χίλιες φορές έτσι' με αναγνωρίσιμα τα Κι εσύ πού ήσουν, Ταξίδεψέ με, που είναι διασκευή του Sail away του David Gray, Συμβαίνει συχνά. Στις δισκογραφικές τους δουλειές έχουν μελοποιήσει ποιήματα του Μήτσου Παπανικολάου και του Ναπολέων Λαπαθιώτη. Το 2003 ήταν υποψήφιοι στα "Βραβεία Αρίων" και απέσπασαν το Βραβείο Καλύτερου Έντεχνου Γκρουπ. Τον Απρίλιο του 2005 ήταν για ακόμη μια φορά υποψήφιοι στα 'Βραβεία Αρίων, όπου τους απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερου Εναλλακτικού Άλμπουμ. Τον Ιούνιο του 2005 στα MAD Awards κέρδισαν το Βραβείο Καλύτερου Ροκ Βίντεοκλίπ. Προπώληση εισιτηρίων (10 ευρώ) στο Rock Shop, Βλαχλείδη 7. Μια μέρα πριν, την Παρασκευή, τέσσερα μέταλ συγκροτήματα θα περάσουν από την σκηνή του Boxx. NEPERIA, CHAOS VIRTUE, SIDE FX και REGRET NO MORE υπόσχονται να “τα δώσουν όλα”! Έναρξη 10μμ, είσοδος 5 ευρώ. Σε όλες τις συναυλίες η μπύρα κοστίζει 4 και το ποτό 6 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6932610241.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:Ψηφίστηκαν οι κανονισμοί λειτουργίας Δημοτικής Κοινότητας & Τοπικών Κοινοτήτων


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ο κανονισμός λειτουργίας Δημοτικής Κοινότητας Δ. Αρταίων και ο κανονισμός λειτουργίας Τοπικών Κοινοτήτων Δ. Αρταίων. Όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θωμάς Τσιρογιάννης ο κανονισμός λειτουργίας της Δημοτικής Κοινότητας Δ. Αρταίων ο οποίος έχει συνταχθεί είναι στα πλαίσια του πρότυπου κανονισμού τον οποίο έχει εκδώσει το Υπουργείο και στον οποίο προβλέπονται οι αρμοδιότητες και ο τρόπος με τον οποίο θα συνεδριάζει και θα λαμβάνει τις αποφάσεις. Οι δυο κανονισμοί εγκρίθηκαν μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων Κ. Παπαϊωάννου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και Όλ. Γεροβασίλη, Ε. Τσίκου και Χρ. Ξυλογιάννη της «Δημοτικής αλλαγής» οποίοι είπαν ότι διαφωνούν με την λογική του «Καλλικράτη» και τις αρμοδιότητες τις οποίες παραχωρεί. "Δεν συμφωνούμε με την Καλλικράτεια λογική όπως δεν συμφωνούμε ούτε με τον κανονισμό της δημοτικής κοινότητας ούτε με το κανονισμό των τοπικών κοινοτήτων γιατί αφήνει πάρα πολλά κενά. Υπάρχει αντίρρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης με τις διατάξεις του «Καλλικράτη» επομένως δεν προχωράμε και στην ψήφιση του συγκεκριμένου" είπε ο Κώστας Παπαϊωάννου. Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε: "Βεβαίως οι δύο κανονισμοί έχουν συνταχθεί με βάση το νόμο, δεν αμφισβητούμε ότι νομίμως στέκουν πλην όμως εμείς έχουμε διαφωνία με τον «Καλλικράτη» και τις αρμοδιότητες τις οποίες παραχωρεί. Κι έχουμε παραδείγματα εδώ πέρα ότι τελικά συγκεντρώνονται πάλι όλα στο Δ.Σ. χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες στις τοπικές κοινότητες όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί". Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δ. Αρταίων Βασίλης Γέμος επεσήμανε ότι ο κανονισμός λειτουργίας ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Δημοτική Κοινότητα.

O Δήμος Ζηρού στο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες 2007-2013»


Ο Δήμος Ζηρού, στο πλαίσιο συνεργασίας με Διεθνείς Οργανισμούς, υπέβαλε πρόταση παραθέτοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του Δήμου, η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γεν. Δ/νση Αναπτυξιακών προγραμμάτων Δ/νση Αναπτυξιακών προγραμμάτων & Διεθνών Οργανισμών, Τμήμα Διεθνών σχέσεων για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα « Ευρώπη για τους πολίτες 2007-2013» για αναζήτηση εταίρου με στόχο τη σύμπτυξη σχέσεων με Δήμους της Ευρώπης και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σύσκεψη στην Ιπποκράτους για τα προβλήματα της ΗπείρουΤα προβλήματα και οι προοπτικές της Ηπείρου θα συζητηθούν την Πέμπτη 31 Μαρτίου σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους με την συμμετοχή Νομαρχιακών και Περιφερειακών Στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των Περιφερειαρχών που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και των Βουλευτών ενώ Υπουργοί θα επισκέπτονται διαδοχικά τα «τραπέζια» όπου γίνονται οι συζητήσεις προκειμένου να καταγράψουν αιτήματα και να καταθέσουν τις δικές τους παρεμβάσεις. Οι συζητήσεις αυτές και οι λύσεις που θα προταθούν θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού στην περιφέρεια.Με βάση τον σχεδιασμό, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος απευθύνθηκαν σε όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ζητώντας την καταγραφή των προβλημάτων τους. Οι φάκελοι που εστάλησαν από τις οργανώσεις διαβιβάστηκαν στους υπουργούς που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία, οι οποίοι θα προσέλθουν έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων.Οι πολιτικές ηγεσίες πέντε συνολικά υπουργείων θα κληθούν να απαντήσουν στη σύσκεψη για την Ήπειρο σύμφωνα με την κωδικοποίηση των προβλημάτων της Περιφέρειας. Σύμφωνα με αυτή, τα σοβαρότερα προβλήματα στη περιφέρεια μας αφορούν στα Υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Περιφερειακής Ανάπτυξης των οποίων οι αρμοδιότητες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της Ηπείρου.Ο γραμματέας της Ν.Ε Αρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τάτσης υπογραμμίζει ότι οι προτεραιότητες που θα τεθούν για την περιοχή της Αρτας αφορούν κυρίως τον πρωτογενή τομέα ( την φυτική παραγωγή , την πτηνοτροφία , την κτηνοτροφία και την αλιεία) .Ιδιαίτερη έμφαση εξάλλου θα δοθεί στις οδικές συνδέσεις πέρα από την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού που είναι το μείζον θέμα και του οδικού δικτύου του ορεινού όγκου καθώς και της κατάστασης του υφιστάμενου άξονα Αρτας-Αντιρρίου.Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Ηπείρου, η δημιουργία ΒΙΠΑ στην Αρτα και βιολογικών καθαρισμών στα χωριά του κάμπου των οποίων τα οικιακά λύματα οδηγούνται στον Αμβρακικό και συμβάλλουν στην μόλυνσή του μαζί με τα φυτοφάρμακα και τα ζωικά και φυτικά κατάλοιπα.Ο κ.Τάτσης χαρακτηρίζει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί πρωτόγνωρη και δηλώνει πεπεισμένος ότι θα γίνει ένας εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος θέτοντας γερές βάσεις για την εκπόνηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Ηπειρο γενικότερα και την Αρτα ειδικότερα.

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων


Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν χθες το πρωί στο Δημαρχείο Ιωαννίνων είναι τουλάχιστον θλιβερά. Έκπληκτοι οι Γιαννιώτες παρακολουθούσαν την δήθεν «προοδευτική» Δημοτική Αρχή να επιβάλλει τη θέλησή της με την επέμβαση των ΜΑΤ.Έπειτα από έναν πολύμηνο εμπαιγμό, η Δημοτική Αρχή προχώρησε χθες στην τακτική του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας των εργαζομένων.Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η εκπρόσωπος της στα Ιωάννινα η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης αγνοούν τους εργαζόμενους εδώ και μήνες και μάλιστα αρνούνται να τους δουν!! Η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης του Μνημονίου, των απολύσεων , της ανεργίας , της μόνιμης ύφεσης βρίσκουν την εφαρμογή τους και τον εκφραστή τους στη Δημοτική αρχή την οποία στήριξε.Καλούμε τη Δημοτική αρχή να δώσει λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ και όχι να επιβάλλει τη θέλησή της με τη βία.
ΝΟΔΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΗΠΕΙΡΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ «ΠΥΞΙΔΑ»!

Άμεση στροφή στην παραγωγή απαιτούν τώρα οι οικονομικές συνθήκες

Χωρίς «πυξίδα» γίνονται πολλές από τις επενδύσεις στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η τοπική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και να τίθεται θέμα βιωσιμότητας για πολλές επιχειρήσεις. Από αυτές ελάχιστες εντάσσονται στο κλάδο της παραγωγής, με αποτέλεσμα οι δείκτες της οικονομίας να μένουν στάσιμοι και η Ήπειρος να χάνει μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης.Λόγω των χιλιάδων φοιτητών, των Νοσοκομείων, των στρατοπέδων κ.α. η περιοχή μας και ειδικά τα Γιάννενα είναι κυρίως πόλη παροχής υπηρεσιών. Δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ κ.α. έχουν κατακλύσει την πόλη και τώρα που η ρευστότητα στην αγορά έχει μειωθεί σημαντικά, αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.Κύκλοι της αγοράς τονίζουν, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον παραγωγικό τομέα και κυρίως στον αγροτοκτηνοτροφικό. Και αυτό, γιατί είναι ίσως ο μόνος κλάδος που προσφέρει την ευκαιρία για ενίσχυση της ρευστότητας και για εξαγωγές, ειδικά προς την Αλβανία και άλλες Βαλκανικές χώρες, που θεωρούνται κλειστές και ιδιαίτερα εξελίξιμες αγορές.

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λανθασμένης πορείας, που έχει χαράξει η Ηπειρωτική οικονομία είναι οι τελευταίες (την προηγούμενη εβδομάδα) εντάξεις επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Από τις 16 συνολικά επιχειρήσεις που εντάχθηκαν, οι 11 αφορούσαν ιδρύσεις ή βελτιώσεις ξενοδοχειακών μονάδων (!) και μόλις πέντε εντάσσονταν στον αγροτικό τομέα και στη βιοτεχνία.Βέβαια, ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για την Ήπειρο, όμως η κρίση που περνά τα τελευταία χρόνια, τα πολλά δωμάτια που μένουν άδεια και το υποτονικό κλίμα που υπάρχει στον κλάδο, δείχνουν ότι η περιοχή χρειάζεται στροφή στις επενδύσεις.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

«Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στην κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλλά και στα βιολογικά προϊόντα. Αυτούς τους κλάδους μπορούμε να αναπτύξουμε, για να παράξουμε προϊόντα, τα οποία θα διοχετεύσουμε, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό» σημειώνουν τοπικοί οικονομικοί κύκλοι.Και έχουν δίκιο, αφού η Ηπειρωτική γη είναι «γενναιόδωρη», με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται σημαντικά η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η αμπελουργία και κατ΄ επέκταση και άλλοι κλάδοι, όπως η τυροκομία κτλ.Εξάλλου, είναι γνωστό πως τα χώματα της περιοχής δεν έχουν υποστεί ραντίσματα και άλλες παρεμβάσεις, παραμένουν αμόλυντα διατηρώντας την αγνότητά τους, κάτι που αποτελεί κίνητρο για πολλούς νέους γεωργούς, οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με καλλιέργειες, κυρίως βιολογικών προϊόντων. «Σπανίζουν περιοχές, στις οποίες η γη να μην έχει υποστεί αλλοιώσεις και να μην έχει ποτιστεί από χημικά» λένε αγρότες.
«Στην πολύ δύσκολη εποχή που ζούμε, η στροφή προς τις παραγωγικές επενδύσεις είναι το κλειδί για να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία και να κινηθεί ξανά το χρήμα» υπογραμμίζουν κύκλοι.

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Εξάλλου, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την ευκαιρία που προσφέρεται στην περιοχή μας να εξάγει πολλά από τα προϊόντα της σε βαλκανικές χώρες και κυρίως στην Αλβανία. Σε αυτή, η αξία των εξαγωγικών προϊόντων σήμερα ανέρχεται στα 51 εκ. ευρώ και ακολουθεί η Γερμανία (16 εκ. ευρώ), Ιταλία και Βουλγαρία (με 6 εκ. ευρώ) και η Αυστραλία (5 εκ. ευρώ). «Η Ήπειρος μπορεί να τροφοδοτήσει Βαλκανικές χώρες με τα προϊόντα της, γιατί τα περισσότερα είναι πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστά και αποδεκτά από ευρύ φάσμα καταναλωτών» λένε Ηπειρώτες.Όπως είχε τονιστεί σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι 10η από τις 13 Περιφέρειες στις εξαγωγές, με το Νομό Ιωαννίνων να έχει το 72,4% των εξαγωγών, οι οποίες είναι χημικά- πλαστικά, ποτά- καπνά, μέταλλα και κλωστοϋφαντουργία- ένδυση.

ΕΚΚΛΗΣΗ…

Πολλοί καλούν την Κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για να μπουν στον Αναπτυξιακό Νόμο αγροτοκτηντοροφικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται, πως αξιωματούχοι της Κυβέρνησης έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη, ότι θέλουν να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να το κάνουν, ειδικά τώρα που η κτηνοτροφία περνά ίσως τις χειρότερες ημέρες της τα τελευταία χρόνια.«Ο πρωτογενής τομέας είναι από τους κλάδους που δεν χάνουν την αξία τους, αρκεί να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες στους αγροτοκτηνοτρόφους. Μπορεί κάποιος να κόψει τις εκδρομές και τα ταξίδια, αλλά όχι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι. Πρέπει λοιπόν να στραφούν οι επιχειρήσεις μας προς την παραγωγή προϊόντων, αφού έτσι θα σωθούν από την κρίση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ…

Για τον τουρισμό, πολλοί Ηπειρώτες επισημαίνουν την ανάγκη να βελτιωθούν περισσότερο οι υποδομές και κυρίως οι δρόμοι, για να μπορέσει και αυτός να μπει σε μια βάση ανάπτυξης. «Πώς ζητάμε από τον κόσμο να έρθει για παράδειγμα στο Ζαγόρι, όταν οι δρόμοι που οδηγούν εκεί είναι… βομβαρδισμένοι, δεν έχουν ασφάλεια και οι πιο πολλοί χωρούν ίσα- ίσα δυο αυτοκίνητα;» αναρωτιούνται επιχειρηματίες.Και τονίζουν, πως οι Αυτοδιοικητικοί άρχοντες της Ηπείρου θα πρέπει να αξιολογήσουν τις προτεραιότητες για την τοπική οικονομία. Αυτή τη στιγμή, ο πρωτογενής τομέας προσφέρει δυνατότητα ανάπτυξης, εύρεσης θέσεων εργασίας και αξιοποίησης της πλούσιας Ηπειρωτικής γης. Ακριβώς αυτή θα πρέπει να είναι η πυξίδα για πολλές επιχειρήσεις, που τώρα βρίσκονται στη δίνη της κρίσης…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ:Ξεμπλοκάρουν τα έργα στο τμήμα Αντίρριο-Γιάννενα


Το «πράσινο φως» για την απεμπλοκή των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων από διαδικασίες που καθυστερούν την ολοκλήρωσή τους άναψε χθες, κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας παρουσίασε τις πέντε βασικές προτεραιότητες για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις-παρατάσεις συμβάσεων παραχωρήσεων (π.χ. «Ελ. Βενιζέλος»), το θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες των έργων, την αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων (π.χ. ΚΤΕΟ) και για τους πέντε αυτοκινητόδρομους που είχαν ανατεθεί με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης σε ιδιώτες. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των έργων «φρέναρε» και καθυστέρησε αρκετά λόγω διαφόρων παραμέτρων, για τις οποίες οι σχετικές αποφάσεις «διαχέονται» και σε άλλα υπουργεία, όπως στο Περιβάλλοντος.Πρόκειται για την «Ολυμπία Οδό» (Ελευσίνα - Κόρινθο - Πάτρα), τον «Μορέα» (Κόρινθο - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη), τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίο» (Μαλιακός μέχρι το Κλειδί), Κεντρικής Ελλάδας (από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία) και την «Ιόνια Οδό» (από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών ο κ. Ρέππας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για το ξεμπλοκάρισμα των έργων και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο πόλεμος στη Λιβύη και τα άμεσα Ελληνικά Συμφέροντα

Του Νίκου Κοτζιά

Η Εξωτερική πολιτική για να είναι πετυχημένη οφείλει να είναι ενεργητική και δημοκρατική. Να συνδέει τις θεματικές και δράσεις της με τα συμφέροντα της χώρας και την ηθική ως προς την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση. Δεν μπορεί να είναι ετσιθελική. Στη βάση του τι θα μας άρεσε. Αλλά ούτε και να παρακολουθεί απλά παθητικά τις επιλογές τρίτων και να τις υιοθετεί με υποκλίσεις είτε αυτός λέγεται Σαρκοζύ, είτε Γκαντάφι. Πρέπει να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών. Να εξετάζει το τι μπορεί να κερδίσει η χώρα από αυτές τις εξελίξεις. Το τι οφείλει να διεκδικεί η κυβέρνηση ως προς το κόστος του πολέμου και την ελληνική ΑΟΖ.

1. Το κριτήριο της Δημοκρατίας
Ορθά ο πρωθυπουργός της χώρας θέλησε την προηγούμενη Τρίτη να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων γύρο από τον πόλεμο της Λιβύης. Σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα της δημοκρατίας, όμως, ακολουθεί την πεπατημένη της κυβέρνησής του: Παραβίαση των δημοκρατικών συνταγματικών κανόνων. Θυμίζω, ότι η στήριξη που δίνει η Ελλάδα στη συμμαχία των κρατών που αντέδρασαν η κάθε μία για διαφορετικό λόγο στα εγκλήματα του Γκαντάφι ενάντια στους Λίβυους δεν απορρέει από κάποια συμβατική της δέσμευση. Πρόκειται για πόλεμο που διεξάγεται από εθνικά κράτη σε μεταξύ τους συμμαχία, αλλά δεν διεξάγεται από το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ. Οι δε αποφάσεις του ΟΗΕ δεν δεσμεύουν τα μέλη τους να διαθέσουν πολεμικό υλικό και έδαφος / βάσεις στους εμπλεκόμενους. Κατά συνέπεια, προκειμένου να κινηθεί η Ελληνική κυβέρνηση στην πολεμική σκηνή θα έπρεπε να υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις των ειδικών κύκλων κυβερνητικής λειτουργίας, όπως είναι το ΚΥΣΕΑ και ακόμα ορθότερα του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου. Το γεγονός είναι ότι δεν υπήρξε ούτε για αυτό το θέμα μια συλλογική κυβερνητική απόφαση. Πολύ λιγότερο τέθηκε αυτή η όποια επιλογή υπόψη της Βουλής, όχι για ενημέρωση, αλλά για έγκριση. Τέλος, με βάση τις συνταγματικές επιταγές η Κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει επίσημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις όποιες ενέργειές της.

2. Στην κρίση ποιος πληρώνει τις πολεμικές δαπάνες της Ελλάδας;
Αντίθετα με τις συνταγματικές και δημοκρατικές επιταγές, μια μικρή ομάδα στην Κυβέρνηση χειρίζεται τα ζητήματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής ως να είναι ιδιωτική υπόθεση. Δεν θεωρεί τον εαυτό της υποχρεωμένο να θέτει τις σκέψεις της προς απόφαση στα υφιστάμενα όργανα και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δεν έκανε καν τον κόπο να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων πριν πάει επτά ημέρες πριν στο Παρίσι και δώσει τη συναίνεσή της για τον πόλεμο της Λιβύης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τυπικό. Είναι ουσιαστικό. Αν ήθελε η κυβέρνηση να κάνει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με αφορμή τα μέσα που έβαλε στη διάθεση των συμμάχων, έπρεπε να εμφανιστεί στο Παρίσι με την επίκληση αντιρρήσεων στο εσωτερικό μέτωπο προκειμένου να λάβει αυτά που όφειλε να ζητήσει.Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγει η αντι-Γκαντάφι συμμαχία κοστίζει άμεσα στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο ευρώ και έμμεσα σχεδόν δύο το μήνα. Αν ο πόλεμος κρατήσει όσο και άλλοι ανάλογοι, τότε η Ελλάδα θα έχει ένα κόστος τουλάχιστον 250.000.000 Ευρώ σε εποχή βαθιάς κρίσης. Πριν δώσει, λοιπόν, την συναίνεσή της, θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει ότι «οι αυστηροί» ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, αλλά και τα αραβικά κράτη που επιθυμούν την ανατροπή του Γκαντάφι θα συμφωνούσαν να αναλάβουν τα έξοδα που θα κάνει το ελληνικό κράτος με τις διευκολύνεις και στήριξη που τους δίνει. Η δε ελληνική διπλωματία όφειλε να συνομιλήσει προηγούμενα με τον αραβικό κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση και τα φερέφωνά της δείχνουν να μην τους νοιάζει καθόλου το κόστος αυτού του πολέμου για τα ελλείμματα της Ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και εφαρμόζει πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.

3. Τι θέλουν οι Γάλλοι και μια ελληνική απαίτηση ως προς την ΑΟΖ
H Γαλλία είναι η χώρα που κίνησε και συνέβαλε όσο κανείς άλλος στην διαμόρφωση μιας συμμαχίας για τον Πόλεμο της Λιβύης. Κατά τη γνώμη μου τρεις είναι οι λόγοι αυτής της επιλογής. Πρώτον, το Παρίσι ήθελε να επανακάμψει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή ως σοβαρός παίκτης, αποφασιστικός και ικανός να προασπίσει τα συμφέροντά της Γαλλίας και εκτός Ευρώπης. Δεύτερο, ο Σαρκοζί χρειαζόταν τον πόλεμο για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Ως εργαλείο και μοχλό πολιτικής ανάκαμψης. Τρίτο, η Γαλλία προσπαθεί με αυτή την επιχείρηση να αναδιατάξει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όντας με σειρά οικονομικών προβλημάτων, ιδιαίτερα ως προς τα ελλείμματα και την ανάκαμψη, βρέθηκε τον τελευταίο χρόνο υπό τον Γερμανικό ημι-ηγεμονισμό. Αναγκάστηκε σε μεγάλο βαθμό να ακολουθεί τις επιλογές του Βερολίνου. Να εμφανίζεται ως ο μικρός συνεταίρος του γαλλογερμανικού άξονα και όχι ως ο ισότιμος συνομιλητής του Βερολίνου. Η οικονομική ισχύς της Γερμανίας σε περίοδο μεγάλης κρίσης έγινε το πρώτιστο κριτήριο για το ποιος επιβάλλει και πώς την θέλησή του στην ΕΕ. Η Λιβύη υπήρξε μια σημαντική αφορμή για το Παρίσι προκειμένου να αλλάξει την ευρωπαϊκή ατζέντα. Να στριμώξει την άβουλη σε τέτοια ζητήματα Γερμανία και να δείξει το ποιος είναι το αφεντικό στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα. Με άλλα λόγια υπενθύμισε στη Γερμανία ότι δίπλα στα νομισματικά ζητήματα υπάρχουν σημαντικότατα ζητήματα στα οποία η Γερμανία έχει περιορισμένο λόγο και δυνατότητες.Η Γαλλία προσβλέπει σε μια αλλαγή της κυβέρνησης στην Λιβύη. Κυβέρνηση η οποία θα της «Χρωστά» τη νίκη, αλλά και τις όποιες αρχικές δυνατότητες διακυβέρνησης. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική προς το παρόν ακολουθεί τις επιλογές της Γαλλίας και της συμμαχίας της με ΗΠΑ και ΗΒ. Η μεγάλη ευκαιρία είναι να θέσει η Ελλάδα ζητήματα προϋπόθεση για την όποια συνδρομή της; Όπως τα χρέη της Λιβύης σε έλληνες και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανοικοδόμησή της. Η κυριότερη, όμως, προϋπόθεση αφορά την σημαντική διαφορά που έχει η Λιβύη με την Ελλάδα ως προς την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Στη λογική της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει στην νήσο Γαύδο στα νότια της Κρήτης δικαίωμα στην ΑΟΖ. Κατά τη γνώμη μου σημαντικός γνώμονας της όποιας ελληνικής στάσης στον πόλεμο της Λιβύης είναι η αποδοχή εκ μέρους της Λιβύης ότι η ελληνική ΑΟΖ στο Λιβυκό Πέλαγος ξεκινά και από την Γαύδο. Άμεσα δε, η δέσμευση της συμμαχίας ότι θα συμπεριλάβει αυτό το ελληνικό δίκαιο αίτημα στις μεταπολεμικές συμφωνίες. Διότι θα ήταν το λιγότερο οξύμωρο, να απέχει η Τουρκία από τον πόλεμο, μετρώντας κέρδη στους «αραβικούς δρόμους», και η νέα κυβέρνηση της Λιβύης να λειτουργήσει στις σχέσεις της με την Ελλάδα στη βάση «των προδιαγραφών» της Άγκυρας.

4. Η θέση της Γερμανίας – νέες ελληνικές διαπραγματευτικές δυνατότητες
Η Γερμανική διπλωματία δεν περιορίστηκε στην άρνηση συμμετοχής στην «εκστρατεία στη Λιβύη», αλλά και στην ψήφιση ενός τέτοιου δικαιώματος στους συμμάχους της. Η θέση της έναντι των άλλων δυτικών δυνάμεων δεν είναι η ίδια όπως στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ διότι αυτή τη φορά είχε τη Γαλλία απέναντί της. Στην επιλογή της αυτή, η Γερμανία έκανε σειρά λαθών. Όπως, πρώτον, δεν κατάλαβε με σαφήνεια τα κριτήρια δράσης της Γαλλίας. Δεύτερον, δεν περίμενε ότι οι ΗΠΑ θα συμφωνούσαν με τη Γαλλία για αυτή την εκστρατεία και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε. Τρίτον, περίμενε ότι Ρωσία και Κίνα θα καταψήφιζαν στο ΣΑ του ΟΗΕ και εκείνη θα έπαιρνε μια ενδιάμεση ιδιαίτερη θέση. Τελικά βρέθηκε ουσιαστικά απέναντι σε όλη την Δύση και στην ίδια γραμμή με τις αναδυόμενες δυνάμεις. Αυτό της δημιουργεί μια αίσθηση απομόνωσης και ανασφάλεια. Το γεγονός αυτό, την κάνει πιο ευάλωτη στις πιέσεις των ΗΠΑ σε ορισμένους άλλους τομείς, όπως, πιθανά, στα νομισματικά. Ιδιαίτερα οι πιέσεις των ΗΠΑ ως προς την Ιρλανδία, πιστεύω ότι θα αποδώσουν επί της ουσίας, όχι κατ’ ανάγκη και επί των τύπων: Όπως, επί παραδείγματι, να συναινέσει η Ιρλανδία σε μια ενιαία φορολογική λογική στην ΕΕ διατηρώντας, όμως, το δικό της ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς. Μη υποχωρώντας, δηλαδή, στις αντίστοιχες με τα ελληνικά 50 δισεκατομμύρια απαιτήσεις του Βερολίνου.Η Ελλάδα οφείλει να αναλύσει την τωρινή θέση της Γερμανίας στο πλέγμα των δυτικών σχέσεων και συστήματος θεσμών. Το ίδιο, βέβαια, οφείλει να κάνει ως προς την Τουρκία (δεν είναι, βέβαια, του παρόντος). Να κατανοήσει το βαθμό που αναγκάζεται τη Γερμανία, εξαιτίας της μη συμμετοχής της στον πόλεμο της Λιβύης να δείξει καλύτερο πρόσωπο έναντι των κυρίων συμμάχων της. Την νέα θεματική ιεράρχηση της Γαλλίας. Τις καινούργιες πιέσεις που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ στη Γερμανία. Σε αυτά δε τα πλαίσια να ζητήσει α) καλύτερους όρους δανεισμού. Β) Πληρωμή για τα έξοδά της εξαιτίας του πολέμου της Λιβύης. Γ) Διασφάλιση της ΑΟΖ της στη Μεσόγειο / Λιβυκό Πέλαγος.