Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Μάλτα-Ελλάδα 0-1


Με γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων η Εθνική επικράτησε της Μάλτας με 1-0 στο «Τα' Κάλι» και εκμεταλλευόμενη την ήττα της Κροατίας από τη Γεωργία, πέρασε στην κορυφή του 6ου προκριματικού ομίλου για το Euro 2012.

Απάντηση Γ. Πεταλωτή στην ανακοίνωση της Ν.Δ. για την υπόθεση των υποβρυχίων


Διαστρέβλωση της πραγματικότητας, υποκρισία και εντυπωσιοθηρία καταλογίζει στη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Θερινή ώρα από τα ξημερώματα


Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, και να δείχνουν 4, καθώς ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της Θερινής Ώρας. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10/2011).

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι εκλογές θα ήταν τυχοδιωκτισμός και αυτοκτονία


Tυχόν πρόωρες εκλογές θα ισοδυναμούσαν «με πολύ επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό, θα ήταν αυτοκτονία», δηλώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».Ο κ. Λοβέδρος σημειώνει ότι «επιζήμια είναι, επίσης, και η εκλογολογία. Επειδή αφενός μας αποπροσανατολίζει και οδηγεί στη χαλάρωση των προσπαθειών και αφετέρου εκπέμπει λάθος μηνύματα εκτός συνόρων».Αποφεύγει, ωστόσο, να απαντήσει εάν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας: «ουδείς με όρισε κριτή της συνολικής κυβερνητικής πορείας. Ας μη χάνουμε το μέτρο». Στην ίδια απάντηση παραπέμπει και όταν ερωτάται για το επίπεδο συνοχής της κυβέρνησης.Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού δηλώνει ότι η χώρα και η κυβέρνηση δεν έχουν περιθώριο για απώλεια έστω και μιας ημέρας, καθώς σε 45 ημέρες θα υπάρξει νέα αξιολόγηση από την τρόικα.Υπογραμμίζει παράλληλα, την ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης. «Παλεύω για αυτές από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νέες βολές ΝΔ κατά κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία


«Παλινωδίες, διγλωσσία και έλλειψη σχεδίου» σχετικά με το πρόγραμμα αξιποίησης της δημόσιας περιουσίας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos για το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι «το 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε πει ότι θα αντλούσε 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Δεν πραγματοποίησε καμία».Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «τον Ιούνιο του 2010, προέβλεπε να εισπράξει, από την αξιοποίηση (πώληση με βάση το Μνημόνιο) της περιουσίας του Δημοσίου, 3 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και για την ίδια περίοδο ανέβασε το ποσό στα 7 δισ. ευρώ. Σήμερα, έφθασε να αναζητά από ιδιωτικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.«Παλινωδίες, διγλωσσία και έλλειψη σχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Η αυγή της Οδύσσειας... του κόσμου

thumb

Την επιδρομή στη Λιβύη μπορεί να τη δει και να την ερμηνεύ­σει κανείς ως μια εκδήλωση της δημοκρατικής ευαισθησί­ας της Δύσης, η οποία έσπευσε άμεσα και αστραπιαία να διασώσει τους πολί­τες της χώρας από τον παρανοϊκό, αι­μοσταγή δικτάτορα. Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη άποψη: Αμερικανοί, Βρε­τανοί, Γάλλοι (και λοιπές μαριονέτες τους) σπεύδουν να πετάξουν έξω από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Λιβύης τους ανταγωνιστές τους (Κινέζους, Ρώ­σους), συμπεριλαμβανομένων και αυ­τών των ίδιων των Λίβυων!Αν δει κανείς τη Λιβύη ως το πεδίο που δίνεται - σήμερα - η μάχη των μεγάλων δυνάμεων για τη διανομή των παγκόσμιων πόρων και της ισχύ­ος, πολλά ερωτήματα που αιωρούνται αυτές τις μέρες στην ατμόσφαιρα βρί­σκουν κάποια απάντηση. Κατ' αρχήν τα ερωτήματα:

♦ Τι είναι η Λιβύη ως μέγεθος στο πα­γκόσμιο ενεργειακό σύστημα;

♦ Ποιοι «παίζουν» με τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας;

♦ Γιατί ο Καντάφι μόλις πέρυσι φωτο­γραφιζόταν με τον Ομπάμα, τον Μπερ-λουσκόνι, τον Παπανδρέου, τον Σαρκοζί, και σήμερα όλοι αυτοί τον βομβαρ­δίζουν;

♦ Τόσο γρήγορα ξέχασαν ότι ο συνταγ­ματάρχης ήταν, μεταξύ άλλων, μέγας ευεργέτης του London School of Economics και χρηματοδότης του Ιδρύμα­τος Καντάφι, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου προβεβλημένο μέλος ήταν

- μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου;

♦ Πώς προέκυψε η ένοπλη εξέγερση κατά του δικτάτορα Καντάφι;

♦ Τι έκαναν 35.000 Κινέζοι στη Λιβύη;

Λιβύη και πετρέλαιο

Η Λιβύη δεν κατατάσσεται στις ισχυ­ρές χώρες. Μέχρι το 2004 μάλιστα ήταν χώρα-παρίας τοποθετημένη από τον Μπους στον άξονα του κακού και περίμενε τη σειρά της για βομβαρδι­σμό. Παρ' όλα αυτά η κρατική πετρε­λαϊκή εταιρεία Libyan National Oil Corporation κατατάσσεται από το Energy Ιntelligence Organization ανάμεσα στις 25 κορυφαίες επιχειρήσεις του κό­σμου. Αυτό συμβαίνει γιατί διαχειρίζε­ται τα ενεργειακά αποθέματα της χώ­ρας, τα οποία έχουν τα εξής ποσοτικά

- ποιοτικά χαρακτηριστικά:

♦ Διαπιστωμένα 46,6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο (εύκολο στη διύλιση), σύμφωνα με εκτίμηση της BP.

♦ Πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια κυ­βικά μέτρα φυσικό αέριο.

♦ Χαμηλότατο κόστος (ένα δολάριο το βαρέλι!) εξόρυξης.

♦ Σκόπιμα χαμηλή παραγωγή (1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως), γεγονός που σημαίνει ότι με αυτό τον ρυθμό εξόρυξης τα αποθέματα της Λι­βύης δεν πρόκειται να εξαντληθούν πριν περάσουν 50 χρόνια.

Πολεμικές επιδρομές - θα συμφω­νήσει κανείς - έχουν γίνει και για μι­κρότερα λάφυρα από το ενεργειακό θησαυροφυλάκιο της Λιβύης...

Η επιδρομή

Η σκόπιμα προβεβλημένη εικόνα της εξέγερσης του λαού της Λιβύης ως συνέχεια των εξεγέρσεων στην Τυνη­σία και την Αίγυπτο δεν είναι ακριβής ως προς ένα, τουλάχιστον, σημείο: Οι εξεγερμένοι στην Τυνησία και την Αί­γυπτο δεν ήταν ένοπλοι, όπως συμβαί­νει με τους Λίβυους. Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι ποιος εξόπλι­σε και οργάνωσε τους μέχρι πριν από λίγο καιρό φιλήσυχους πολίτες σε «αντάρτες»;Στο παραπάνω ερώτημα κάθε απά­ντηση είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν ήδη κά­ποιες αναφορές και πληροφορίες από έγκυρα δυτικά (και άλλα) Μέσα Ενημέ­ρωσης. Υπάρχουν ακόμη και κάποιες επίσημες αξιοσημείωτες δηλώσεις:

♦ «Η αμερικανική διοίκηση θα προ­σφέρει κάθε είδους βοήθεια στους Λί­βυους που μάχονται για την ανατροπή του Καντάφι» (Χίλαρι Κλίντον, 27 Φλε­βάρη).

♦ Στις 6 Μαρτίου έγινε η κατά λάθος σύλληψη των οκτώ ανδρών των βρετα­νικών μυστικών υπηρεσι­ών (SAS) από αντικανταφικές δυ­νάμεις. Όπως έγραψε η βρε­τανική «Sun»: «Ο Βρετανός "διπλωμάτης" που πιάστηκε με επτά ακόμη κομάντο ήταν και αυτός μέλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (στην ΜΙ5) σε μυστική αποστολή».

♦ Στο γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόβλεψης Stratfor υπάρ­χουν αναφορές που κάνουν λόγο για τη δραστηριότητα ανδρών μυστικών υπηρεσιών από δυτικές και άλλες χώ­ρες (π.χ. Αίγυπτος), οι οποίοι βοήθησαν στην οργάνωση της εξέγερσης.Σύμφωνα με όσα είπαν της ελληνικής διπλωματίας, η δραστηριότητα κάποιων ξένων δυ­νάμεων στην προετοιμασία, οργάνωση και εκδήλωση της εξέγερσης κατά του Καντάφι είναι τόσο μεγάλη και έντονη, που δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί.

Η Κίνα στη Λιβύη

Στη Λιβύη έχουν εξασφαλίσει συμ­βόλαια από το καθεστώς Καντάφι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου: Η γαλλική Τotal, η ιταλι­κή ΕΝΙ, τα βρετανικά πετρέλαια (BP), η ισπανική Repsol και τα... θηρία Exxon-Μοbil και Chevron.Επιβάλλεται ωστόσο μια πιο προ­σεκτική ματιά στη δραστηριότητα της κρατικής κινεζικής πετρελαϊκής εται­ρείας CNPC, καθώς και στη γενικότερη παρουσία των Κινέζων στη Λιβύη.Το 11% των λιβυκών εξαγωγών πε­τρελαίου απορροφάται από την Κίνα. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η Κίνα άρχιζε να παίζει κεντρικό ρόλο στην πετρε­λαϊκή βιομηχανία της Λιβύης. Η CNPC απασχολούσε πάνω από 400 Κινέζους εργαζόμενους, ενώ ο συνολικός αριθ­μός των Κινέζων εργαζομένων εκεί ξε­περνούσε τις 35.000.Η κινεζική διείσδυση στη Λιβύη ξε­κίνησε από το 2005, όταν ο Καντάφι τα βρήκε με τους Αμερικανούς και τον έβγαλαν από τον κατάλογο των τρο­μοκρατών. Μέσα σε 5 χρόνια, από το 2006 μέχρι το 2010, οι ανταλλαγές Λιβύης - Κίνας ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. Η CNPC αγοράζει πάνω από 6 εκατομ­μύρια βαρέλια πετρέλαιο τη βδομάδα. Κινεζικές εταιρείες, στους τομείς των κατασκευών, των επικοινωνιών και των πετρελαίων, σε συνεργασία με τουρκικές, ρωσικές και ιταλικές εται­ρείες, έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια που ανέρχονται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Για πα­ράδειγμα, κινεζική κρατική εταιρεία έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας αντί 2,6 δισ. δολαρίων. Επίσης κοινο­πραξίες κινεζικών εταιρειών με λιβυκές αναπτύσσονται και χτυπούν μεγά­λα έργα σε γειτονικές χώρες.Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι με το που ξεκίνησε η εξέγερση, οι επα­ναστάτες (και οι καθοδηγητές τους) στράφηκαν εναντίον των Κινέζων.

Ο κόσμος στα δύο

Σε σκόρπιες αναφορές στον διεθνή (και εκτενείς στον κινεζικό αγγλόφωνο) Τύπο μπορεί κανείς να βρει ειδή­σεις για:

♦ Την απαγόρευση σε κινεζικό τάνκερ να φορτώσει συμπεφωνημένη ποσότη­τα πετρελαίου με προορισμό την Κίνα.

♦ Επιθέσεις σε εταιρείες κινεζικών συμφερόντων.

♦ Επιθέσεις σε Κινέζους εργαζόμε­νους, κάποιοι από τους οποίους τραυματίστηκαν σοβαρά.

Καλές δουλειές στον τομέα των πετρελαί­ων της Λιβύης, εκτός από την Κίνα, είχε εξασφαλίσει και η Ρωσία. Η Gazprom είτε με απευθείας συμβόλαια είτε με συμφωνίες συνερ­γασίας με εταιρείες (π.χ. ιταλική ΕΝΙ) που είχαν εξασφαλίσει δουλειές, είχε μπει χοντρά στο παιχνίδι, εκτοπίζοντας γαλλικά και αμερικανικά συμφέροντα.Η ανατροπή του καθεστώτος Καντά­φι, λοιπόν, προφανώς θέτει σε κίνδυνο τη μοιρασιά που ήδη έχει γίνει.Ας συνοψίσουμε: Από τη μια ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και λοιποί δορυφό­ροι. Από την άλλη Ρωσία, Κίνα, Γερμα­νία, Τουρκία, Βραζιλία και λοιπές ανα­δυόμενες δυνάμεις. Στη μέση (στην προκειμένη περίπτωση) η Λιβύη, τα κοιτάσματα πετρελαίου και η γενικότε­ρη (ανα)διανομή των παγκόσμιων πό­ρων και της πλανητικής ισχύος.Η μάχη των δύο πλευρών φάνηκε καθαρά στις συζητήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Κίνα και Ρωσία δεν μπόρε­σαν μεν να σταματήσουν την επιδρο­μή προβάλλοντας βέτο, ωστόσο με την αποχή τους υπογράμμισαν τη διαφω­νία τους.Οι διαφωνίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν τις νέες διαιρέσεις στο διεθνές σύστημα. Χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία και η Τουρκία, εμφανίστηκαν πιο κοντά στις ρωσικές -κινεζικές θέσεις παρά στις θέσεις των «φυσικών» μέχρι πριν από λίγο καιρό συμμάχων. Τόσο η Τουρκία όσο πο­λύ περισσότερο η Γερμανία, απόλυτα εξαρτημένες ενεργειακά από τη Μό­σχα, δεν είναι εύκολο να αγνοήσουν τις διαθέσεις της Ρωσίας, ούτε τα συμ­φέροντά τους...Η ακριβέστερη σύνοψη του νοήμα­τος των όσων συμβαίνουν στη Λιβύη προκύπτει, ίσως, από την κωδική ονο­μασία της στρατιωτικής επιδρομής: «Αυγή της Οδύσσειας». Πρόκειται για την Οδύσσεια του διεθνούς συστήμα­τος στην προσπάθειά του να ισορρο­πήσει μεταξύ των αντιτιθέμενων συμ­φερόντων των μεγάλων δυνάμεων.

Γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟΤο «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε για τα καλά στη Βόρεια Αφρική και το τι θα βγει από 'κεί μέσα αφορά άμεσα και την Ελλάδα, η οποία χω­ρίς δεύτερη σκέψη έδωσε «γη και ύδωρ» σε όποιον της το ζήτησε! Η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλέ­ξει τη χώρα στη μεγαλύτερη αε­ροπορική - προς το παρόν τουλά­χιστον - στρατιωτική επιχείρηση της Μεσογείου. Υπολογίζεται ότι σε τρεις - μπορεί και περισσότε­ρες - αεροπορικές βάσεις (Σούδα - Ανδραβίδα - Άκτιο) θα συγκε­ντρωθούν περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη από διάφορες χώρες! Ήδη έχουν κάνει... σεφτέ Βέλγοι, Νορβηγοί και το Κατάρ.Η κυβέρνηση είχε πάει ένα βήμα παραπέρα προσφέροντας απλό­χερα στη Συμμαχία των προθύμων και τέσσερα μαχητικά αεροσκά­φη F-16! Σύντομα κατάλαβαν ότι δεν τους έπαιρνε! Το κόστος της ελληνικής συμμετοχής μαζί με το ιπτάμενο ραντάρ, τα ελικόπτε­ρα και τη φρεγάτα πήγαινε στο 1 εκατομμύριο την ημέρα! Οι πτή­σεις των F-16 μόνο θα μας κόστι­ζαν 300.000 την ημέρα. Έτσι τα μάζεψαν περιμένοντας την από­φαση του ΝΑΤΟ, η οποία, αν και ασαφής, ανοίγει τον δρόμο για να ενεργοποιηθεί ένα παλιό... χαρ­τάκι που έχουμε υπογράψει, αλλά κανείς δεν μας το έχει πει, ή τέ­λος πάντων μας το είπαν με μισόλογα, ακριβώς για να μην του δώ­σουμε και μεγάλη σημασία.Το φθινόπωρο του 2009 η κυβέρ­νηση της Ν.Δ. είχε κατορθώσει με δεύτερη προσπάθεια να περάσει από τη Βουλή ένα «Μνημόνιο Συνεννόησης» με το ΝΑΤΟ, το οποίο κάτω από αυτόν τον πολύ ωραίο τίτλο κρύβει πολλά.Θα τα πούμε πολύ απλά:Με την ενεργοποίηση αυτού του Memorandum of Understanding (MOU), ο «ΝΑΤΟϊκός διοικητής», που στην προκειμένη περίπτωση είναι και το «πατριωτάκι» μας, ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, θα μπορεί να παίρνει με μία μόνο υπογραφούλα και τη γη μας και το ύδωρ μας και φυσικά και τον εναέ­ριο χώρο μας!Παλιότερα σε κάθε επιχείρηση που ήταν υπό ΝΑΤΟϊκό καπέλο τουλάχιστον είχαμε το δικαίωμα να εγκρίνουμε κάθε μετακίνηση ξένου στρατιώτη εντός της ελλη­νικής επικράτειας. Αυτό φαίνε­ται ότι ήταν πολύ χρονοβόρο για το ΝΑΤΟ μας, που ήθελε πάντα να αποφεύγει τις πολλές αντιρ­ρήσεις από τις εθνικές κυβερνή­σεις.Έτσι τα... τζιμάνια του σκαρφίστηκαν αυτή την ιστορία του MOU, από το κείμενο του οποίου προ­κύπτει ότι ο εκάστοτε στρατιωτι­κός ΝΑΤΟϊκός διοικητής μπορεί να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων

- ακόμη και επιτάξεις να κάνει

- εντός της χώρας, για όσο χρει­άζεται και μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση! Κανονική «ΝΑΤΟϊκή κατοχή», δηλαδή, και ποιος να μιλήσει.

Οι ΠΑΣΟΚοι δεν έχουν πει τσιμουδιά γι' αυτό γιατί ακόμη δεν έχει προκύψει το θέμα. Αλλά, και να προκύψει, βολεύονται αφάνταστα από το γεγονός ότι την «τζίφρα» την έχουν βάλει οι προηγούμενοι και ότι οι ίδιοι είχαν κάνει... αντί­σταση με τον Χρήστο Παπουτσή στη Βουλή. Τώρα που είναι κυβέρ­νηση βέβαια, αν θελήσει ο Τζέιμς μία υπογραφούλα, λέτε να μην του τη βάλουμε;

topontiki

Το MEGA έχει τη μύγα στη σκούφια- ποιον θέλει να πείσει ότι δεν συνεργάζεται με τους τσάμηδες


Διαβάσαμε σε βορειοηπειρωτικό ιστολόγιο που τώρα τελευταία έχει γίνει βασιλικότερο του βασιλέως, σχετική ανακοίνωση τύπου του νεο-μπερισικού ΜΕΓΚΑ που διαμαρτύρεται για την «ανώνυμη συκοφαντική προπαγάνδα» από κάποια ανώνυμα ιστολόγια, πιθανώς συμπεριλαμβάνοντας σ΄αυτά και το δικό μας ιστολόγιο.Πάντως η τέτοιου είδους «κατηγορία» εμάς μας τιμά και μας κάνει υπερήφανους, γιατί είμασταν οι πρώτοι που ξεσκεπάσαμε το εθνικά επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει σχεδόν εδώ και δυο χρόνια το αυτοαποκαλούμενο «κόμμα των ελλήνων».Στα όσα έχουμε γράψει μέχρι σήμερα δεν αφαιρούμε όυτε λέξη, μάλιστα θα είμαστε πιο σκληροί εφόσον οι κύριοι αυτοί συνεχίζουν αυτές τις κρίσιμες στιγμές να αποπροσανατολίζουν τους έλληνες της Αλβανίας.Τώρα για να ασχοληθούμε και με την ουσία του θέματος:
1. Δεν κατανοώ γιατί ενοχλούνται οι άνθρωποι του νεο-μπερισικού κόμματος όταν γράφουμε ότι το κόμμα αυτό είναι αυθεντικό δημιούργημα του αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα (τουλάχιστον αυτό που φαίνεται…). Αν εξαιρέσουμε τον «πρόεδρο» Χρ. Κίτσο που , απ΄όσα είμαστε εις θέσιν να γνωρίζουμε, δεν έχει εμπλακεί άμεσα με την πολιτική, όλα τα άλλα στελέχη έχουν άμεση σχέση με το κράτος του Μπερίσα. Μην αναφέρουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα ονόματα.
2. Η στιγμή που ιδρύθηκε αυτό το μόρφωμα, αμέσως μετά τις εκλογές της 29 Ιουνίου 2009, εκλογές κατά τις οποίες το ΚΕΑΔ και η Ομόνοια αρνήθηκε τη συνεργασία με το Μπερίσα, δείχνει καθαρά πως ιδρύθηκε ως αντίβαρο του ΚΕΑΔ και «δούρειο ίππο» του Μπερίσα για να αλώσει παραπέρα τη μειονότητα.
3. Άλλωστε η άμεση εμπλοκή σημαντικών μειονοτικών στελεχών του Δ.Κ του Μπερίσα όπως ο υπουργός Εργασίας κ. Σ.Ξέρας και όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι που υπάγονται σ΄αυτό το υπουργείο, αν μη τι άλλο δείχνει την άπευθείας εξάρτηση του ΜΕΓΚΑ από τις δομές του αλβανικού κράτους.
4. Σχεδόν σε όλα τα δημοσιεύματα και τις αναφορές των αλβανικών εφημερίδων για το κόμμα αυτό, σημειώνεται πως το κόμμα αυτό αποτελεί το μέσο του Σαλί Μπερίσα για να μπει στη Μειονότητα.
5. Για να είμαστε και στην επικαιρότητα, ας μην ξεχνάμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι του ΜΕΓΚΑ για τις τοπικές εκλογές. Αν και θα αναφερθούμε εκτενώς σ΄ αυτό το θέμα, ας σημειώσουμε σήμερα πως κατά το 100% οι υποψήφιοι είναι ή υπάλληλοι του καθεστώτος Μπερίσα ή πρόσωπα που έχουν άμεση σχέση με το Δ.Κ. και τα πολιτικά περιβάλλοντα των μειονοτικών μεγαλο-στελεχών του Σαλί Μπερίσα
6. Ακόμα για σήμερα, για να μη μας διαφεύγει, ο Σαλί Μπερίσα στον συνασπισμό του έχει και το πλέον ενοποιημένο κόμμα των Τσάμηδων. Εάν για το ΜΕΓΚΑ και για όσους Βορειοηπειρώτες ή Ελλαδίτες το στηρίζουν δεν σημαίνει κάτι… τότε πραγματικά υπάρχει τεράστια.

deropoli

ΚΑΤΣΕΛΗ: Nα ασκήσουν καλύτερα τον αναπτυξιακό τους ρόλο οι τράπεζες


«Οι τράπεζες πρέπει να ασκήσουν καλύτερα τον αναπτυξιακό τους ρόλο», σημειώνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».Η κ. Κατσέλη τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, χωρίς να αποκλείει να δημιουργηθεί μέσω της Εθνικής Τράπεζας «Μια μεγάλη Εθνική πράγματι θα μπορούσε να έχει τον ρόλο που πρέπει, έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομία», αναφέρει.Υπογραμμίζει ακόμη ότι η Τράπεζα της Ελλάδας «πρέπει να εντείνει την εποπτεία έναντι των τραπεζών».Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επισημαίνει ότι «εκεί που είχαμε φθάσει δεν είχαμε άλλη επιλογή από το μνημόνιο», ενώ απορρίπτει τις επικρίσεις ότι περιοδεύει στην Ελλάδα για να οργανώσει δίκτυο υποστηρικτών λέγοντας ότι «η πολιτική δεν ασκείται στα χαρτιά, ασκείται στην πράξη».Στην ίδια συνέντευξη η υπουργός Εργασίας απορρίπτει και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, σημειώνοντας ότι «μια πολιτική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με όρους συγκατοίκησης».

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αν τα είχα «παντελονιάσει» θα είχα παραιτηθεί


«Εγώ δεν είμαι διαπλεκόμενος και γι΄ αυτό δεν σκοπεύω να παραιτηθώ. Αν τα είχα "παντελονιάσει" και τα είχα κονομήσει θα είχα παραιτηθεί. Και τότε αυτό θα ήταν το ύποπτο», δηλώνει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για τη μετάταξή του από την πρώην Ολυμπιακή στο Υπουργείο Υποδομών.Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Καρχιμάκης τονίζει πως δεν παίρνει μισθό και δεν έχει ένσημα, ότι «δεν έχει "μολέψει" ποτέ τα χέρια του» και ότι «δεν πρόκειται να του βάλουν τσιρότο στο στόμα όσοι νομίζουν πως, στοχοποιώντας τον, θα βγάλουν τα απωθημένα τους για τη διαδρομή του στα χρόνια της αντιπολίτευσης».Υπογραμμίζει ακόμη πως «οι βουλευτές πρέπει να έχουν ανεξαρτησία οικονομική και να είναι διάφανοι. Πως θα ζούσα αν ο λαός κάποια στιγμή δεν με ψήφιζε και δεν με έστελνε πάλι στη Βουλή; Πρέπει δηλαδή να ζητιανεύω και να είμαι υποχείριο του καθενός;».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2011


Η Ώρα της Γης είναι ένα συμμετοχικό γεγονός, υποστηριζόμενο από την WWF, που ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, και καλούσε όλους τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα τους για μια ώρα. Η συγκεκριμένη ενέργεια μετατράπηκε σε παγκόσμια κλίμακας εκστρατεία, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες των κρατών, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.Η Ώρα της Γης απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη, όπως η Γέφυρα Harbour στο Σίδνεϊ, ο Πύργος του Τορόντο, το Golden Gate Bridge στο San Francisco, και το Κολοσσαίο της Ρώμης θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.Η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή. (ΣΑΒΒΑΤΟ 26/03/2011, 20:30 μ.μ.) Τα φώτα θα σβήσουν για μία ώρα, και οι Έλληνες πρωταγωνιστώντας εκ νέου στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, θα αποδείξουν ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου: Του πλανήτη ΓΗ.

Φέτος ας ακουστεί και η φωνή της Θεσπρωτίας στην παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Αγωγής Α/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, διοργανώνουν εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Ηγουμενίτσας με τη συμμετοχή των δύο Ωδείων της πόλης μας. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινωνικού συνόλου στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή για να στείλουμε σύσσωμοι, ένα μήνυμα ελπίδας, αλλά και απαίτησης για τη διάσωση του πλανήτη & την προστασία του περιβάλλοντος. Η συμμετοχή μας κρίνεται επιτακτικότερη από ποτέ, μετά τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η συνεχής διαρροή ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ηγουμενίτσα, πλατεία Δημαρχείου, ημέρα Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011 και ώρα 7: 30 μ.μ με την προαιρετική εθελοντική συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη. Συγκεκριμένα, ομάδες μαθητών, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, θα τραγουδήσουν, θα πουν περιβαλλοντικά μηνύματα, θα σχηματίσουν με κεράκια το σήμα της ειρήνης και της ώρας της γης, ενώ την όλη εκδήλωση θα πλαισιώσουν, αφιλοκερδώς, μαθητές του Πνευματικού Κέντρου ΤΣΑΚΑΛΩΦ και της Μουσικής Σχολής Γ. Ντάλλα.

Ας είμαστε όλοι εκεί!

Όλη η Ήπειρος στη φετινή "Ώρα της Γης" πλην Περιφέρειας Ηπείρου!!!Γιατί;


Κανείς δε μπορεί να φανταστεί τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια Ηπείρου απουσιάζει φέτος από την παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη. Την παραπάνω διαπίστωση την κάναμε, αφού πρώτα μελετήσαμε τον κατάλογο των συμμετεχόντων που δημοσιοποιεί το WWF. Είναι σίγουρο ότι ο Αλέκος Καχριμάνης κάτι τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνει να πάνε χαμένες,οπότε το "κρέμασμα" ήρθε από τους συνεργάτες του, δηλαδή τους Αντιπεριφερειάρχες. Το παράδοξο όμως είναι ότι ουδείς από τους τρεις (3) θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες Ηπείρου δεν έχει ορισθεί υπεύθυνος για ζητήματα περιβάλλοντος. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: (ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Μεταφορών Επικοινωνιών και της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών, ΠΟΤΣΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ-Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Υγείας, ΚΟΛΟΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ-Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ηπείρου). Λέτε να μην έχουμε περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή ή μήπως τα θέματα περιβάλλοντος είναι ήσσονος σημασίας για τη σημερινή περιφερειακή αρχή. Όπως και να έχει, η ευθύνη Αλέκο σου ανήκει ολοκληρωτικά. Πάντως προλαβάινετε στις 8.30 απόψε να σβήσετε στο... Μέγαρο κανένα διακόπτη!


Δείτε ποιοι συμμετέχουν ΕΔΩ

1821, συναίνεση και ξερό ψωμί...Από το Μαρικάκι

Πάει, ξεφτιλίστηκε και το 1821. Στρατεύτηκε από τον πρωθυπουργό στην «επανάσταση του αυτο(α)νόητου». Τι λέει ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του για μια χώρα την οποία ο ίδιος ο οδήγησε σε χειροπόδαρα δεσμά και την παρέδωσε σε αλλότρια συμφέροντα, οδηγώντας την ως οικονομία και ως κοινωνία, σε οριακό σημείο επιβίωσης; «Συναίνεση» στα μνημόνια και ξερό ψωμί. Ιδού:«Σήμερα γιορτάζουμε την Παλιγγενεσία του Έθνους, τη μέρα που η Ελλάδα, ξεκίνησε τον μεγάλο αγώνα της ανεξαρτησίας της απέναντι στον κατακτητή. Γιορτάζουμε πάνω απ’ όλα τη θέληση ενός λαού να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία, την ίδια του την υπόσταση».«(...)Λίγα μόλις χρόνια πριν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, το εγχείρημα της απελευθέρωσης φάνταζε ακατόρθωτο. Ακόμα και όταν η Επανάσταση ξεκίνησε, τα εμπόδια ήταν πολλά και οι δυσκολίες έμοιαζαν πολλές φορές ανυπέρβλητες.Οι συμπατριώτες μας έπρεπε να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές και διαφωνίες τους, να συστρατευθούν στον κοινό σκοπό, στο κοινό όραμα για την ανεξαρτησία της Πατρίδας και τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους. Και τα κατάφεραν». Για ποια ανεξαρτησία μιλάει όταν ο ίδιος δηλώνει ότι με αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να καταρρεύσουν τράπεζες!«190 χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά: Αποτελεί μία σταθερή δημοκρατία, ένα φάρο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας. Συγκαταλέγεται στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης και όλων των σημαντικών διεθνών οργανισμών. Κατέκτησε μετά από αγώνες τη δημοκρατία και την κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Ό,τι σάρωσε δηλαδή ο ίδιος μέσα σε 17 μήνες «διακυβέρνησης». Άκου φάρος ειρήνης!«Σήμερα καλούμαστε, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, να δώσουμε άλλη μία μεγάλη μάχη. Αυτή τη φορά με άλλα όπλα, τη βούληση και την απόφασή μας για ανατροπές απέναντι σε χρόνια προβλήματα και σαθρές νοοτροπίες, που μας οδήγησαν στο εξαιρετικά δύσκολο σημείο στο οποίο βρεθήκαμε καθώς μας άφησαν ακάλυπτους στους άγριους ανέμους της διεθνούς οικονομίας». Από τον ξεσηκωμό για την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση στην «παλιγγενεσία» των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών! Οι ... νοοτροπίες μας άφησαν ακάλυπτους στους άγριους ανέμους της διεθνούς οικονομίας!«Καλούμαστε και πάλι, όλοι μαζί, να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα για την αναγέννηση της χώρας μας. Να συμπορευτούμε ενωμένοι για να σταθεί και πάλι η Ελλάδα μας στα πόδια της, απαλλαγμένη από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις, αλλά και από τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα, ώστε για τις επόμενες γενιές να αποτελούν οριστικά παρελθόν». Γιατί ο δρόμος προς την απαλλαγή από δάνειες δυνάμεις προϋποθέτει μάλλον αιώνιο έλεγχο και ξεζούμισμα από τις αγορές και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους.Και συνεχίζει το μήνυμα:« Αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα - παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες και τις όποιες προβλέψεις - αποδεικνύουν ότι, μαζί μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα. Η ιστορία μας μέχρι τώρα μας απέδειξε πως μπροστά στις μεγάλες δοκιμασίες, πάντα κάνουμε συλλογικά την αναγκαία υπέρβαση».«Είμαι βέβαιος, ότι και αυτή η περίοδος θα καταγραφεί ως μια στιγμή μεγάλης συλλογικής προσπάθειας και μεγάλων αλλαγών για μια καλύτερη Ελλάδα. Είμαι βέβαιος, ότι όπως και πριν από 190 χρόνια, θα σταθούμε και πάλι αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας, ενωμένοι στις δυσκολίες και με θάρρος μπροστά στις προκλήσεις που μας περιμένουν.» Όπως και τότε, έτσι και τώρα, είναι στο χέρι μας.Όπως και τότε, έτσι και τώρα, θα τα καταφέρουμε, για να αισθανθούμε και πάλι περήφανοι ως Έλληνες - όχι μόνο για τη χώρα που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές του ‘21 αλλά και για την νέα Ελλάδα, που μαζί έχουμε ήδη ξεκινήσει να οικοδομούμε».Σε πιάνει μια ανατριχίλα....

topontiki