Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Όλοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας"


Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες.Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού». Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται από όλους στην Ευρώπη και ανοίγουν νέα προοπτική για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αγώνας της χώρας, πριν από ένα χρόνο, ήταν να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. «Ένας συνεπής και συνεχής αγώνας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Ένας αγώνας ο οποίος, όπως είπε, έπρεπε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης.Η αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς υιοθετήθηκε η καθοριστικής σημασίας, για την Ελλάδα, απόφαση της 11ης Μαρτίου. Η απόφαση αυτή δίνει ώθηση στην προσπάθειά της χώρας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σήμερα «δικαιώθηκε η στρατηγική του πρώτου γύρου» και η επίμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα, μετά από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναγνώρισε την πορεία της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας της.

Για τρίτη χρονιά οι Έλληνες συμμετέχουν στην «Ώρα της Γης»


Για τρίτη χρονιά, οι Έλληνες συμμετέχουν στην «Ώρα της Γης» και καλούνται να «κατεβάσουν τον διακόπτη» για μία ώρα, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.Στις 8:30 μ.μ., αύριο, Σάββατο, το ελληνικό παράρτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος WWF καλεί τους συμμετέχοντες να δεσμευτούν για μία δράση εξοικονόμησης ενέργειας. Οι πολίτες, οι συναρμόδιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος που συμμετέχουν θα σβήσουν τα φώτα στον χώρο όπου βρίσκονται για 60 λεπτά.Η WWF ευελπιστεί μάλιστα να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει μάλιστα δημιουργηθεί και ειδική ιστοσελίδα στο wwf.gr/earthhour, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει ατομική «υπο-σελίδα» με προσωπική σφραγίδα, μέσα από την οποία θα συγκεντρώνονται υπογραφές.«Φέτος ήρθε η στιγμή να ξεπεράσουμε τη μία ώρα, να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Το μήνυμα της Ώρας της Γης 2011 είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα από εμάς. Καλούμε τους συμμετέχοντες να αναλάβουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα ακολουθήσουν μετά την Ώρα της Γης και να διαδώσουν τις ιδέες τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες τους» δηλώνει ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.Η «Ώρα της Γης» άρχισε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, οπότε 2,2 εκατ. άνθρωποι, μαζί με πάνω από 2.000 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, ως έμπρακτη συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το 2008 η αρχική πρωτοβουλία μεγάλωσε εντυπωσιακά με πάνω από 50 εκατ. συμμετοχές από 35 χώρες.

Θάνατος ερασιτέχνη ψαρά σε σκάφος στην Πρέβεζα


Ενημερώθηκε, σήμερα το μεσημέρι, η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, για τον αιφνίδιο θάνατο 62χρονου, ο οποίος είχε αναχωρήσει το πρωί από το λιμάνι της Πρέβεζας, μαζί με ακόμη ένα άτομο, για διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας, με το σκάφος «ΕΥΤΥΧΙΑ» Λ.Π. 3001.Ο 62χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν.Ν. Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.Νεκροψία - νεκροτομή πρόκειται να διενεργηθεί από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

Αμερικανοί πεζοναύτες για τη Λιβύη


Του Δημήτρη Μυ

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες (στρατιωτικές) γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι προκειμένου να ελέγξεις μια χώρα δεν αρκεί να την βομβαρδίσεις: Πρέπει και να την καταλάβεις. Για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί έχουν έτοιμα δύο εκστρατευτικά σώματα πεζοναυτών (γύρω στους 5.000 άνδρες) οι οποίοι προς το παρόν ξεκουράζονται στις κουκέτες δύο εκ των αμερικανικών πολεμικών που πλέουν ανοιχτά της Λιβύης.Όπως επίσημα έχουν ανακοινώσει οι αμερικανικές αρχές πρόκειται για το 26ο και 22ο Marine Expeditionary Unit ( εκστρατευτικά σώματα πεζοναυτών).Το 26ο εκστρατευτικό σώμα 2.200 ανδρών, βρίσκεται στο πολεμικό πλοίο «USS Kearsarge ARG» που είναι κατάλληλο για την υποστήριξη αμφίβιων στρατιωτικών επιχειρήσεων.Το 22ο εκστρατευτικό σώμα με άλλους 2.200 πεζοναύτες βρίσκεται στο πλοίο USS Bataan ARG.Εκτός από τους πεζοναύτες και τα πλοία που τους μεταφέρουν στην περιοχή οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει και :
♦ το USS Mount Whitney (LCC 20): Πρόκειται για πλοίο που εξασφαλίζει τον έλεγχο των επικοινωνιών και χαρακτηρίζεται ως το πλέον εξελιγμένο στον ηλεκτρονικό πόλεμο και απαραίτητο για την υποστήριξη αμφίβιων επιχειρήσεων.
♦ USS Barry (DDG 52) και USS Stout (DDG 55) , πλοία από τα οποία εκτοξεύονται οι Τόμαχοκ κατά της Λιβύης
♦ Τα τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια ( USS Scranton (SSN 756), USS Providence (SSN 719) και USS Florida (SSGN 728))
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ένα και μόνο πράγμα: Η υπόθεση της Λιβύης δεν πρόκειται να τελειώσει χωρίς πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος. Γι αυτό ήδη προετοιμάζονται οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν και την ... τεχνογνωσία.Γνωρίζουν ίσως οι Αμερικανοί καλύτερα απ’ τον καθένα ότι οι «επαναστάτες» στην Βεγγάζη δεν πρόκειται να ρίξουν τον Καντάφι και ετοιμάζονται να κάνουν όπως ξέρουν, μόνοι τους τη δουλειά.Για το λόγο αυτό, προετοιμάζονται να πάρουν , μέσω του ΝΑΤΟ και τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Ο Γ.Γ της συμμαχίας, μεθοδεύει τη λήψη απόφασης η οποία θα «νομιμοποιεί» το ΝΑΤΟ να πατήσει και στο έδαφος της Λιβύης για να σώσει το λαό και τη δημοκρατία, υπό αμερικανική διοίκηση, προφανώς...

topontiki

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ελλάδα ελεύθερη από κηδεμονίες


Αναφορές στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην τραγωδία που βιώνει η Ιαπωνία περιλαμβάνει το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο κ. Παπούλιας δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και «στην παράλογη επιμονή της Τουρκίας να χτίσει πυρηνικό εργοστάσιο σε ένα σημείο ιδιαίτερα σεισμογενές». Με ανάλογες αναφορές και τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει: «Τιμούμε σήμερα την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μία ημέρα έμπνευσης και συγκίνησης. Το έπος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας μας θυμίζει τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν οι αγωνιστές του ‘21. » Ήταν ο δικός τους άδολος και αγνός πατριωτισμός που αφύπνισε το υποσυνείδητο του λαού, ενεργοποιώντας παράλληλα το κίνημα του φιλελληνισμού η απήχηση του οποίου έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις. Η διεθνής κοινή γνώμη θαύμασε τον ελληνικό ηρωισμό, συγκλονίστηκε και διδάχθηκε.»Στις μέρες μας, η αντιμετώπιση μίας ιστορικής πρόκλησης όπως η οικονομική κρίση απαιτεί ανάλογη αφοσίωση σε ένα κοινό και υψηλό όραμα που θα δίνει διέξοδο σε έναν κόσμο ευμετάβλητο και κάποιες φορές δραματικά εύθραυστο.» Η τραγωδία που βιώνει η Ιαπωνία μας θυμίζει τη φθαρτότητα της ύλης, τη ματαιότητα του καταναλωτισμού και του πλούτου, την ασημαντότητα της ανθρώπινης ζωής μπροστά στην απολυτότητα της φύσης. Μας συγκλονίζει και εγείρει προβληματισμό ως προς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας αλλά επίσης ως προς τις αρχές της λελογισμένης χρήσης της Επιστήμης.» Η παράλογη επιμονή της Τουρκίας να χτίσει πυρηνικό εργοστάσιο σε ένα σημείο ιδιαίτερα σεισμογενές, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ελληνικό χώρο όσο και την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να απαντηθεί άμεσα. Σε επίπεδο θεσμικό και με την απαραίτητη συνδρομή των εταίρων μας, η Τουρκία οφείλει να καταλάβει πως δεν ζει μόνη αλλά συνυπάρχει σε ένα διεθνές περιβάλλον με συγκεκριμένους κανόνες και όρια.» Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, καλούμαστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του ’21. Το οφείλουμε εξάλλου στους αγωνιστές της Επανάστασης, και ακόμα περισσότερο στη νέα γενιά που αναζητά πρότυπα και σημεία αναφοράς».

Συμφωνία για το συνολικό οικονομικό πακέτο


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε συνολική συμφωνία, αργά χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες, επί του συνολικού οικονομικού πακέτου, δηλαδή, τόσο στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης, όσο και σ΄εκείνα των ευρωμηχανισμών για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους προς τον Τύπο οι πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο, οι αποφάσεις των «27» αποτελούν τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση οι «27» συμφώνησαν επί της ουσίας στην εφεξής αυστηρή επιτήρηση των οικονομιών τους από την ΕΕ, και την επικέντρωση της προσοχής τους όχι μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Προς τον σκοπό αυτό θέσπισαν -και μέσω του Συμφώνου για το ευρώ- ένα δεσμευτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και κυρώσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.Ως προς τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων, οι «27» συμφώνησαν πως ο υπάρχων θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 440 δισ ευρώ, (έναντι 250 δισ σήμερα), και ότι ο μόνιμος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ ευρώ. Η κεφαλαιακή βάση του μόνιμου ευρωμηχανισμού θα είναι ύψους 80 δισ ευρώ, τα οποία, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν σε πέντε ισόποσες δόσεις, από το 2013 ως το 2017. Αν ωστόσο απαιτηθεί επιτάχυνση των συνεισφορών, τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως θα ανταποκριθούν θετικά.

Λιγότερη έρευνα, χειρότερη εκπαίδευση

80 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η ανταπόκριση των φορέων για ένταξη έργων βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης σε σχετική πρόσκληση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ηπείρου του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ξεπέρασε κάθε προσδοκία.Η πρόσκληση ενδιαφέροντος βγήκε για πρώτη φορά στον «αέρα» την 1η Ιανουαρίου και ήδη οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί -78 στο σύνολό τους-, υπερβαίνουν το διαθέσιμο ποσό των 2.383.676 ευρώ. Συγκεκριμένα, φτάνουν στα 12 εκατ. ευρώ! Είναι εύλογο ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Τρεις είναι οι φορείς που υπέβαλαν προτάσεις: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών και το ΤΕΙ Ηπείρου. Η κάθε πρόταση έχει προϋπολογισμό 150.000 ευρώ (η πρόσκληση όριζε το ποσό αυτό ως μέγιστο προϋπολογισμό). Το Πανεπιστήμιο υπέβαλε 64 προτάσεις, το Ινστιτούτο πέντε και το ΤΕΙ Ηπείρου εννιά. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πιάσουν δουλειά ειδικοί αξιολογητές, οι οποίοι θα αναλάβουν το δύσκολο έργο του ξεκαθαρίσματος, προκειμένου να αναδειχθούν οι «νικητές». Δεν αποκλείεται πάντως, από τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, να διατεθούν πόροι από τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα για να ενισχυθεί η συγκεκριμένη δράση. Όπως και να’ χει, όμως, πολλές θα είναι οι προτάσεις ερευνητών που θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης.Το ΠΕΠ Ηπείρου αυτή τη στιγμή μοιάζει σαν μια μικρή σανίδα σωτηρίας για τους ερευνητικούς φορείς της περιοχής, δεδομένου ότι δύο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα, «Ηράκλειτος» και «Θαλής», βρίσκονται στον πάγο από το υπουργείο Παιδείας –σημειωτέον ότι εθνική χρηματοδότηση δεν υφίσταται επί της ουσίας εδώ και χρόνια. Μάλιστα, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών προκάλεσαν τον Δεκέμβριο την παραίτηση του πρώην γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Αχιλλέα Μητσού λόγω διάστασης απόψεών του με τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο. Ο κ. Πανάρετος τη Δευτέρα προσπάθησε να δώσει κάποιες… εξηγήσεις για τα όσα συμβαίνουν με τα δύο προγράμματα, καταλήγοντας στη δέσμευση ότι το καλοκαίρι θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση των αιτήσεων.H αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η έρευνα δεινοπαθεί στην Ελλάδα. «Από το 2004 και μετά η έρευνα υποχρηματοδοτείται. Υπάρχει μια σαφής μείωση. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τα 50 εκατ. ευρώ πήγαμε στα 10 εκατ. ευρώ» τονίζει ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Λιγότερη έρευνα σημαίνει κυρίως ότι πέφτει η ποιότητα στην εκπαίδευση και κατά επέκταση η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών. «Οι νέοι επιστήμονες εκπαιδεύονται μέσα από την έρευνα. Για παράδειγμα αν μιλήσουμε για γιατρούς, η δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια και στις κλινικές είναι σημαντική. Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών ανεβαίνει. Αν αυτό δεν είναι κέρδος για την κοινωνία, τότε ποιο είναι το κέρδος;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης, εκφράζοντας κατά αυτόν τον τρόπο και την ανησυχία του για την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων, από τη στιγμή που η έρευνα «κουτσαίνει».Τις ανησυχίες του εκφράζει και ο καθηγητής Βιολογίας Σπύρος Γεωργάτος, που ασχολείται με την έρευνα εντατικά. «Αν σε κάποια άλλη χώρα, σταματούσε η χρηματοδότηση της έρευνας –δεν μιλάμε πια για υποχρηματοδότηση αλλά για μη χρηματοδότηση, τότε η παραγωγή ερευνητικού έργου θα έπεφτε στο μηδέν. Αυτό εκ του θαύματος δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα» τονίζει. Πού αποδίδει αυτό το θαύμα; Καταρχάς στο… ελαστικό ελληνικό σύστημα. «Υπάρχει μια παραοικονομία. Χρωστάμε τα μαλλιά της κεφαλής μας σε αναλώσιμα υλικά» τονίζει. Και κατά δεύτερον, στον πατριωτισμό των πανεπιστημίων. «Όσο και να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό διαφθοράς, πολλοί ερευνητές δεν το έχουν βάλει κάτω. Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να καταθέσουν την επιστημονική τους ταυτότητα. Αν σε έναν Γερμανό ή σε έναν Ιταλό τού έλεγες να δουλέψει χωρίς λεφτά, δεν θα το έκανε» τονίζει ο κ. Γεωργάτος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το πιο ορατό αποτέλεσμα της έρευνας είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Χωρίς έρευνα λοιπόν, η εκπαίδευση γίνεται χειρότερη. Και χωρίς εκπαιδευμένους επιστήμονες, η κοινωνία γίνεται χειρότερη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συναντήσεις Φίλιου-Μπέγκα για την ανακύκλωση


Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και με στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, θα συναντηθούν την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.Η Ελληνική Εταιρεία, αναπτύσσει μεγάλα προγράμματα σε συνεργασία με τους Δήμους Αθήνας και Πειραιά και στόχος του Δήμου Ιωαννιτών, είναι να αποτελέσει τον τρίτο μεγάλο της χώρας, που θα αναπτύξει ανάλογες δράσεις.Το Δημοτικό Συμβούλιο, είχε λάβει κατά το παρελθόν, ομόφωνη απόφαση για την συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και στην βάση αυτής θα γίνει η συνάντηση της Πέμπτης.Στη συνέχεια θα εξεταστεί η ανάγκη επικαιροποίησης της σύμβασης που είχε υπογραφεί αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί.«Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα αλλά και απαίτηση των πολιτών. Είναι το πιο καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι καθυστερήσεις είναι ήδη μεγάλες και άλλα περιθώρια για χαμένο χρόνο δεν υπάρχουν. Η κοινωνία είναι ώριμη να ανταποκριθεί και να στηρίξει την ανακύκλωση. Μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας πρότυπο», τόνισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η τακτική επιχορήγηση προς τους δήμους


Την τακτική επιχορήγηση για το Μάρτιο, 167.375.285 ευρώ, κατένειμε προς όλους τους δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα αποδιδόμενα ποσά στους δήμους προορίζονται προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους και, κατά προτεραιότητα, για τη μισθοδοσία του προσωπικού των δήμων.

Έρχεται το iPad2


Η διάθεση του iPad 2, του νέου υπολογιστή-ταμπλέτας της Apple, στα ελληνικά καταστήματα, θα αρχίσει από το Σάββατο, 26 Μαρτίου.H συσκευή θα διατίθεται σε δύο χρώματα, μαύρο και άσπρο, και σε εκδόσεις των 16, 32 και 64 GB με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης (Wi-Fi και Wi-Fi + 3G).Τα διαθέσιμα αποθέματα αναμένεται να εξαντληθούν σύντομα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν ήδη δείξει οι καταναλωτές και των προπαραγγελιών που έχουν κιόλας κάνει στα καταστήματα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η εταιρία iSquare, που είναι ο επίσημος διανομέας για την Ελλάδα.To iPad 2 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα σε τιμή χαμηλή σε σχέση με το πρώτο iPad, το οποίο θα συνεχίσει να πωλείται έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματά του. Υπολογίζεται ότι πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν περίπου 8.000 ταμπλέτες.Το πιο φθηνό μοντέλο iPad 2, με 16GB και Wi-Fi, θα πωλείται 509 ευρώ και το πιο ακριβό 839 ευρώ. Το iPad 2 έχει πάχος 8,8 χιλιοστά και βάρος 600 γραμμαρίων. Κυκλοφορεί στην Ελλάδα με υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, ελληνικό λεξικό και θησαυρό λέξεων, ενώ θα επιδιωχθεί σταδιακά η ανάπτυξη ελληνικών εφαρμογών.Τόσο η Vodafone, όσο και η Cosmote, προσφέρουν προγράμματα συμβολαίου σε συνδυασμό με το νέο iPad.

Επιταχύνει το τραμ


Θα αποκτήσουν τα Γιάννινα τραμ ή όχι; Την απάντηση αυτή μάλλον θα αργήσουμε να την πάρουμε, ωστόσο στα τέλη Απριλίου θα γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό αν το έργο μπορεί να είναι βιώσιμο οικονομικά και κατά συνέπεια μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να αναζητηθούν πόροι για την κατασκευή του.Η δεύτερη απόπειρα μελέτης για την ανάπτυξη τραμ στα Γιάννινα φαίνεται πως θα έχει καλύτερη τύχη από την πρώτη, που εγκαταλείφθηκε στη μέση και ποτέ δε μάθαμε το παραμικρό στοιχείο.Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2008, η μελέτη σκοπιμότητας για την εξυπηρέτηση της πόλης των Ιωαννίνων με τραμ και με προϋπολογισμό 325.000 ευρώ είχε προκηρύξει η ΤΡΑΜ Α.Ε ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργείου Μεταφορών. Για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αυτού, δεν είχε γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα όμως με κάποιες πληροφορίες, είχε αποβεί άγονος.Η εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών «Αρώνης-Δρέττας-Καρλάυτης», στην οποία έχει ανατεθεί η μελέτη μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού το καλοκαίρι του 2010, προχωράει ταχύτερα και από το χρονοδιάγραμμα και εκτιμάται πως μέσα σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, αν και πολλά, ως προς τη βιωσιμότητα του έργου, θα έχουν ξεκαθαρίσει νωρίτερα.Στην παρούσα φάση η μελέτη βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και στην ουσία το έργο των μελετητών περιορίζεται στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τόσο σε ότι αφορά τις οδικές υποδομές, όσο και τους κυκλοφοριακούς φόρτους. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και τα πρώτα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν από την εταιρεία χθες στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου.Το επόμενο βήμα αφορά την αξιολόγηση των προτάσεων και των σεναρίων για να διαπιστωθεί η οικονομική βιωσιμότητα του τραμ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κεφάλαιο κλείνει για τα Γιάννινα οριστικά.Με βάση αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς το αποτέλεσμα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, με πολλαπλάσιο πληθυσμό από τα Γιάννινα, ήταν οριακά θετικό. Ωστόσο, οι μελετητές σημειώνουν πως αυτό το στοιχείο από μόνο του δε λέει τίποτα, καθώς η οικονομική βιωσιμότητα εξετάζεται με βάση ειδικά και όχι γενικά στοιχεία.Αν και είναι πρόωρο να ειπωθεί ποια γραμμή μπορεί να είναι βιώσιμη, όλα δείχνουν ότι το πιο πιθανό σενάριο αφορά τη δρομολόγηση τραμ από το Πανεπιστήμιο στο κέντρο της πόλης, καθώς υπάρχει εξασφαλισμένο επιβατικό κοινό σε σταθερή βάση. Ανάλογα θα αποφασιστεί και αν θα υπάρχει επέκταση της γραμμής προς την Πεδινή και προς την Ελεούσα μέσω αεροδρομίου.Αν όλα πάνε καλά, λοιπόν, ξεκινάει ένας άλλος μεγάλος αγώνας δρόμου, ο οποίος σίγουρα θα είναι και ο δυσκολότερος. Ο λόγος για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, σε μια εποχή μάλιστα που δεν διαφαίνονται προθέσεις της κυβέρνησης να ξεκινήσει νέα έργα, αφού αδυνατεί να καταβάλλει τη δημόσια δαπάνη που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτών που ήδη εκτελούνται.Το ΕΣΠΑ αποτελεί μία πιθανή επιλογή, καθώς μπορεί να ενταχθεί σε μια επόμενη αναδιάρθρωση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Jessica.Η δημιουργία γραμμής τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου που είχε εκπονηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το Ρυθμιστικό Σχέδιο, ως η μορφή μεταφοράς που μπορεί να δώσει απάντηση στα σημερινά έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα και παράλληλα να συμβάλλει στην τουριστική κίνηση της περιοχής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Βιασμός 10χρονου από 4 άντρες κουρδικής καταγωγής με την απειλή μαχαιριού


Έγινε το χειρότερο από όσα περιμέναμε. Βιασμός 10χρονου από 4 άντρες κουρδικής καταγωγής.Χθες το μεσημέρι με την απειλή μαχαιριού, 4 Ιρακινοί Κουρδικής καταγωγής, βιάσανε 10χρονο Αφγανικής καταγωγής. Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για τον εντοπισμό των δραστών.Δύο από τους δράστες έχουν αναγνωριστεί από τον 10χρονο και έχουν περιγραφεί στην Ασφάλεια Ηγουμενίτσας.Πριν λίγη ώρα υπήρχε ένταση από 100αδες Αφγανούς, οι οποίοι αναζητούν και οι ίδιοι τους δράστες του βιασμού. Ελπίζουμε να εντοπιστούν άμεσα οι δράστες και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε για κάθε εξέλιξη.

ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Κάτοικοι των Αμπελοκήπων για το βιολογικό καθαρισμό του Νοσοκομειου Χατζηκώστα


Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή:
Με χαρά διαβάσαμε την ανακοίνωση του κ. Διοικητού του ΓΝΙ "Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ" για τον έλεγχο του αίματος και την ευαισθησία του περί της δημόσιας υγείας (και υγιεινής φαντάζομαι).Έτσι, λαμβάνουμε το θάρρος να υπενθυμίσουμε ότι σε απόσταση κυριολεκτικά “αναπνοής” (20 μέτρα) από πολυκατοικίες, λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός του ΓΝΙ "Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ". Το θέμα μπορεί να έχει ξεχαστεί από όλους, αλλά όχι από μας που τον “χαιρόμαστε” είτε από τα μπαλκόνια μας, “χαζεύοντας” τις αναδεύσεις αυτού του γκρίζου αφρώδους υγρού είτε το καλοκαίρι με τις αναθυμιάσεις, που δίνουν ένα ξεχωριστό “άρωμα” στην περιοχή μας.Ο συγκεκριμένος βιολογικός καθαρισμός, να ξανά-υπενθυμίσουμε, έγινε θέμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όταν, από ανθρώπινο ή τεχνικό λάθος, πλημμύρισε την κατοικημένη περιοχή δίπλα στην οποία λειτουργεί.Θυμόμαστε όλοι τις εικόνες των λυμάτων να χύνονται σαν καταρράκτης έξω από την δεξαμενή, να πλημμυρίζει ο χωματόδρομος και να χύνονται στο δίκτυο ομβρίων υδάτων της πόλης μας.Aραγε να έφτασαν τα λύματα αυτά ως στην λίμνη; Δεδομένου ότι χυνόταν για αρκετές ώρες.Από τότε δεν ενημερωθήκαμε ποτέ ή δεν περιήλθε σε γνώση μας, αν έγινε έλεγχος τι είδους λύματα ήταν αυτά που πλημμύρισαν την περιοχή, αν ήταν επικίνδυνα για την υγεία των περιοίκων και των παιδιών που παίζουν στον χωματόδρομο, αν έγινε κάποια ΕΔΕ για το ποιος ήταν υπεύθυνος για το λάθος και αν τιμωρήθηκε κάποιος γι' αυτό, αν υπάρχουν μελέτες με τα νέα δεδομένα στην περιοχή (πριν χρόνια που φτιάχτηκε οι Αμπελόκηποι ήταν χωράφια), αν επιτρέπεται να λειτουργεί σήμερα ένας τέτοιος βιολογικός καθαρισμός σε απόσταση “αναπνοής” από κατοικίες, αν σκοπεύει η σημερινή διοίκηση να λάβει κάποια μέτρα για την απομάκρυνση του βιολογικού καθαρισμού ή τουλάχιστον να τον συνδέσει με τον υπάρχοντα βιολογικό Ιωαννίνων (αν είναι αυτό δυνατόν).Για τα παραπάνω ερωτήματα ίσως δεν είναι αρμόδιος ο κ. Διοικητής του ΓΝΙ "Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ" να απαντήσει σε όλα. Τα θέτω ως γενικά ερωτήματα πού συζητούμε οι κάτοικοι της περιοχής και ας απαντήσει (αν θέλει) κάποιος, ο καθένας για τον τομέα ευθύνης του. Βέβαια, στην Ελλάδα ζούμε και δεν είναι άγνωστο να μην βρίσκεις κάποιον “αρμόδιο” όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ευελπιστούμε στη ευαισθησία κάποιων να μας “διαφωτίσουν” δημοσίως μέσα από το blog σας.

Υ.Γ. Για να προλάβουμε απαντήσεις του είδους “ εσείς τι κάνατε” ή “δεν ήρθατε να μας πείτε για το πρόβλημα” ή “κάντε καταγγελία”, θεωρούμε ότι απ' την στιγμή που το γεγονός δημοσιοποιήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι χρέος της πολιτείας και των υπηρεσιών να ενεργήσουν τα δέοντα. (Βεβαίως δεν είναι υποχρεωμένος να βλέπει κανείς τοπική τηλεόραση, αλλά και πάλι, αν δεν βλέπουν, δεν διαβάζουν, πως απαντάνε αν είναι αναληθή ή επί προσωπικού τα δημοσιεύματα;).Ευχαριστούμε γαι την δημοσίευση.