Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:Ο Σαμαράς καταστροφολογεί διεθνώς


Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από τις Βρυξέλλες υποστήριξε πως η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν βγαίνει, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «τουλάχιστον ατόπημα, την ώρα που ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, διαπραγματεύεται με τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ τη βελτίωση των όρων δανεισμού μας και τη δημιουργία προοπτικής για τη χώρα μας, με κύριο επιχείρημα την αξιοπιστία μας και τα μεγάλα βήματα που έχουμε κάνει μαζί με τους πολίτες, ο αρχηγός της Ν.Δ. να δυσφημίζει και να διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα».«Δυστυχώς όμως για τη Ν.Δ., αλλά ευτυχώς για την Ελλάδα, την ίδια ώρα που ο κ. Σαμαράς καταστροφολογεί διεθνώς και κατ' επέκταση καλεί τους εταίρους μας να μη μας εμπιστεύονται, οι ευρωπαίοι ηγέτες όλων των πολιτικών ομάδων μας εμπιστεύονται και επιβραβεύουν την εθνική μας προσπάθεια, κάνοντας δεκτά τα επιχειρήματά μας» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή


Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα. Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν και να δείχνουν 4 το πρωί. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 30/10/2011, οπότε θα επανέλθει η χειμερινή ώρα

Διευκρίνιση Epirusgate για το θέμα των μεταγγίσεων


Το θέμα της ανωνυμίας και της διατηρήσεως της ιδιωτικότητας στα ιστολόγια, πολλές φορές επιτρέπει την καταγγελία γεγονότων από αναγνώστες τα οποία ενδεχομένως και να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Χαιρόμαστε πραγματικά που άμεσα η Διοίκηση του τοπικού Νοσοκομείου πήρε θέση και διέλυσε τις όποιες σκιές άφηνε η συγκεκριμένη καταγγελία. Γι' αυτό και η αρχική ανάρτηση κατέληγε με τη φράση: "Ελπίζουμε η διοίκηση του Ιδρύματος να δώσει άμεσα τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις και πραγματικά ελπίζουμε να μην συντρέχουν λόγοι ανησυχίας των ασθενών". Συνεπώς δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλουμε για την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα και δεν ουδέποτε ασπαστήκαμε το περιεχόμενο των καταγγελλομένων Πόσο μάλλον, ΄όταν η ίδια η διοίκηση τα κατέρριψε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να δώσουμε μάχη για ανατροπές


«Σήμερα καλούμαστε, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, να δώσουμε άλλη μία μεγάλη μάχη. Αυτή τη φορά με άλλα όπλα, τη βούληση και την απόφασή μας για ανατροπές απέναντι σε χρόνια προβλήματα και σαθρές νοοτροπίες, που μας οδήγησαν στο εξαιρετικά δύσκολο σημείο στο οποίο βρεθήκαμε καθώς μας άφησαν ακάλυπτους στους άγριους ανέμους της διεθνούς οικονομίας».Τα παραπάνω τονίζει ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.Ο κ. Γιώργος Παπαπανδρέου υπογραμμίζει την ανάγκη «να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα για την αναγέννηση της χώρας μας, να συμπορευτούμε ενωμένοι για να σταθεί και πάλι η Ελλάδα μας στα πόδια της, απαλλαγμένη από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις, αλλά και από τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα, ώστε για τις επόμενες γενιές να αποτελούν οριστικά παρελθόν».Καταλήγοντας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «όπως και πριν από 190 χρόνια, θα σταθούμε και πάλι αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας, ενωμένοι στις δυσκολίες και με θάρρος μπροστά στις προκλήσεις που μας περιμένουν».

Η δημοτική κίνηση «3 κλικ αριστερά» για το θέμα των συμβασιούχων


Δυστυχώς στη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων , την οποία είχε ζητήσει η δική μας παράταξη, δεν βρέθηκε κοινή συνισταμένη ώστε επιτέλους να δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα των συμβασιούχων και στη συνέχεια να επανέλθει κανονικά σε λειτουργία ο Δήμος και τα θεσμικά του όργανα (Δημοτικό συμβούλιο). Η θέση μας στη συνάντηση με δεδομένες τις πολύ μεγάλες δυσκολίες επίλυσης του προβλήματος (και εδώ οι ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι τεράστιες) ήταν να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ως δημοτικό συμβούλιο εξαντλώντας όλα τα μέσα ώστε να μην προστεθούν και άλλοι άνεργοι στην πόλη μας.Συγκεκριμένα προτείναμε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ώστε οι εργαζόμενοι να μεταφερθούν είτε στην κοινωφελή επιχείρηση (και εδώ ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα λόγω των ειδικοτήτων των συγκεκριμένων εργαζόμενων) είτε στο Δήμο θεωρούμενοι ως αορίστου χρόνου και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι ενέργειες (ΦΕΚ/ εντάλματα πληρωμής κλπ) ώστε να φτάσουν μέχρι την επίτροπο ενημερώνοντας ταυτόχρονα και ξεκάθαρα τους εργαζόμενους ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στον προληπτικό έλεγχο των ενταλμάτων.Ταυτόχρονα να συντονιστούμε με όλους τους άλλους Δήμους τα συνδικαλιστικά όργανα κλπ ώστε να υπάρξει και πίεση στην πολιτική ηγεσία ώστε να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα. Θεωρήσαμε ότι δεν είναι λύση η βεβαιότητα του Δημάρχου ότι έτσι τους κοροϊδεύουμε και ότι δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν και ότι μόνο με νομοθετική ρύθμιση θα λυθεί το πρόβλημα.Προτείναμε ακόμη και την ακραία λύση να διεκδικήσουμε αυτή την επιχείρηση ως ειδικού σκοπού ώστε να απεμπλακούμε από τα ζητήματα πληρωμών και δεχτήκαμε να συνυπογράψουμε (όπως πρότεινε ο κ. Σ. Σκοπούλης) ακόμη και την αστική ευθύνη στην διαδικασία μιας απόφασης που θα άνοιγε κάποιο φώς διεξόδου.Γενικότερα θα θέλαμε απευθυνόμενοι και στους συμπολίτες μας να τονίσουμε τα παρακάτω.
1. Η μέθοδος πρόσληψης συμβασιούχων αποτελεί μια αθλιότητα που λειτουργεί χρόνια τώρα και αναπαράγει πολιτική πελατεία. Χρειάζεται επιτέλους να σταματήσει. Απαιτούμε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας με αδιάβλητες προσλήψεις.
2. Στην εποχή του μνημονίου και του Καλλικράτη η επίθεση στο δικαίωμα της εργασίας είναι χωρίς προηγούμενο. Το γνωρίζουμε όλοι. Όσοι στην πράξη υπερασπίζονται τη λογική του Μνημονίου και του Καλλικράτη προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στους πολίτες που απεγνωσμένα αναζητούν διεξόδους . Η δημοτική αρχή φέρνοντας προτάσεις για νέους συμβασιούχους, έχοντας ήδη προσλάβει διμηνίτες κλπ κινείται σε αυτή την λογική ενώ συνολικά είναι προσανατολισμένη σε μια τέτοια κατεύθυνση.
3. Δεν θέλουμε να αθωώσουμε κανέναν Δήμαρχο, καμιά πολιτική ηγεσία διαχρονικά για αυτή την κατάσταση. Έχουν την κύρια ευθύνη. Τονίσαμε και τονίζουμε τις ευθύνες και των συμβασιούχων, που λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια όπως λειτούργησαν. Είναι διαφορετικό όμως πράγμα η αγωνιώδης προσπάθεια για εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας και διαφορετικό τα παιχνίδια εξουσίας με δημιουργία πελατειακών σχέσεων.
4. Εμείς ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα καλούμε την Δημοτική αρχή , μακριά από σκέψεις για οποιαδήποτε κατασταλτικά μέτρα (ΜΑΤ κλπ.) να μελετήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν και να πάρει την πρωτοβουλία για να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με πρώτο θέμα μια ομόφωνη απόφαση για να αρθεί το αδιέξοδο. Για να πιέσουμε όλοι μαζί την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες , έρχονται εκρηκτικά προβλήματα και για τους δήμους. Χωρίς διεκδίκηση χωρίς ανατροπή αυτής της πολιτικής συνολικά τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Πολυιατρείο στην Τύρια-Ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα εν μέσω κρίσης


Ένα κτίριο φάντασμα που χτίστηκε το 2005 στην Τύρια το κέντρο του πρώην Δήμου Σελλών και νυν Δήμου Δωδώνης επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μιχαλης Τιμοσίδης που συνοδευόταν από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Χρήστο Κατσούρα. Στη συνάντηση ήταν παρών ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί πρόεδροι κοινοτήτων. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να δει και να αξιολογήσει το κτίριο ο ίδιος ο Υφυπουργός που παραμένει κλειστό και ανεκμετάλλευτο όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο πληρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ενός πρωτοβάθμιου σταθμού υγείας. Ο λόγος είναι γνωστός έλλειψη πόρων για πρόσληψη προσωπικού!Ο Κος Τιμοσίδης εντυπωσιάστηκε από τις εγκαταστάσεις και άκουσε με προσοχή την πρόταση της Δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του χώρου από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ηλία Παππά που είναι Ιατρός και γνώστης των πραγμάτων στο χώρο της υγείας που είναι η εξής απλή:Μετονομασία των υφισταμένων Περιφερειακών Ιατρείων Αρτοπούλας, Σενίκου κτλ σε Π.Ι. Τύριας και μεταφορά της έδρας τους στο συγκεκριμένο χώρο.Τα συγκεκριμένα ιατρεία δεν είναι χώροι οργανωμένοι για εξέταση και περίθαλψη ασθενών και οι γιατροί περιφέρονται από χωριό σε χωριό και συνταγογραφούν μόνο φάρμακα ως άλλος περιφερόμενος θίασος.Έτσι το πολυιατρείο αποκτά υπόσταση, οι θέσεις που μέχρι τώρα καταλαμβάνονται από Ιατρούς άνευ ειδικότητας λόγω του ότι είναι απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες όταν προκυρηχθούν όπως γίνετε συνήθως κάθε χρόνο γίνονται άκρως δελεαστικές για Γενικούς Ιατρούς που μπορούν πλέον να τις καταλάβουν ως επιμελητές Β ή Α.Με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνετε ο κρατικός προϋπολογισμός και ο κόσμος αποκτά άμεση πρόσβαση σε ένα οργανωμένο χώρο πρωτοβάθμιας υγείας που τόσα χρόνια τον ζητάει απεγνωσμένα.Ο υφυπουργός είδε την ιδέα πάρα πολύ θετικά και είπε ότι βαδίζει στα πλαίσια που εφαρμόζει η κυβέρνηση και της οικονομίας αλλά και του εξ ορθολογισμού των δαπανών στο χώρο της υγείας. Ο Μιχάλης Παντούλας από την πλευρά του, ενθουσιάστηκε και δεσμεύτηκε να προωθήσει την ιδέα με όλες του τις δυνάμεις.


Ηλίας Παππάς

Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Δωδώνης

Εμμένουν οι αντιδράσεις για σταθμό συμπίεσης και αγωγό

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας αποφάσισε εκ νέου για εκτός Πέρδικας και ευρύτερης τουριστικής ζώνης εγκατάστασή του

Σε μαραθώνιο και μάλιστα για γερά νεύρα εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, όπου σχεδόν μονοπώλησε η συζήτηση για το φυσικό αέριο και το τι θα γίνει τελικά με το συγκεκριμένο έργο, τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης και τη θέση προσαιγιάλωσης του αγωγού.Η παρουσία κατοίκων της Πέρδικας, των Συβότων, αλλά και της Πάργας υπήρξε ιδιαίτερη σημαντική, τόσο εντός όσο εκτός αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν ουκ ολίγες φορές, χωρίς ωστόσο να έχουμε περίεργες καταστάσεις.Όσο για το δια ταύτα, το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να λάβει και έλαβε απόφαση, κατά πλειοψηφία, λόγω περαιτέρω διευκρινίσεων που ζητούσε η αντιπολίτευση και οι κάτοικοι, σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνει τη χωροθέτηση του εργοστασίου συμπίεσης και τη διέλευση του αγωγού εντός των διοικητικών ορίων της Πέρδικας και της ευρύτερης τουριστικής ζώνης, εμμένοντας στο δημοψήφισμα των Περδικιωτών.

Με πούλμαν
Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα έφτασαν στην πλατεία Δημαρχείου τα πούλμαν από την περιοχή της Πέρδικας, αλλά και της Πάργας, με τους κατοίκους που αντιδρούν στο ενδεχόμενο δημιουργίας σταθμού συμπίεσης στην ευρύτερη τουριστική ζώνη, ο αριθμός των οποίων υπήρξε αρκετά μεγάλος.Τόσο εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και εκτός αυτής, στην κεντρική πλατεία της θεσπρωτικής πρωτεύουσας, οι συγκεντρωμένοι είχαν έναν στόχο, να διατρανώσουν το «όχι» στη διέλευση του αγωγού.Στις τοποθετήσεις τους οι κάτοικοι, ζήτησαν να παρθεί ομόφωνη απόφαση ενάντια στο σταθμό συμπίεσης και τον αγωγό, τόσο στην Πέρδικα, τα Σύβοτα, αλλά και την Πάργα και την ευρύτερη περιοχή.Μάλιστα, τόνιζαν ότι ο μετρητικός σταθμός του Σιδηροκάστρου, αλλά και το εργοστάσιο της Νέας Μεσημβρίας, δεν έχουν σχέση με το έργο που προωθείται στην Πέρδικα, ως προς την επικινδυνότητά του και τον...όγκο του.

Οι διαφωνίες για τις προς ψήφιση προτάσεις
Όπως προείπαμε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε ένας πραγματικός μαραθώνιος, με το 11ο θέμα της ημερήσιας διάταξης να μπαίνει πρώτο, το φυσικό αέριο δηλαδή, αφού η παρουσία του κόσμου, όπως συμφώνησαν οι παρατάξεις, επέβαλλε να γίνει κάτι τέτοιο.Η συζήτηση ξεκίνησε γύρω στις 18.30 και κατέληξε στις 12 τα μεσάνυχτα, αφού δεν ήταν λίγοι όσοι θέλησαν να τοποθετηθούν, να εκφράσουν άποψη, θεωρώντας το θέμα ως ένα από τα πιο φλέγοντα αυτή τη στιγμή για το Νομό.Όσο για τις τελικές προτάσεις που θα ετίθεντο προς ψήφιση, οι αναδιπλώσεις υπήρξαν αρκετές, οι λεπτομέρειες έφεραν τις διαφωνίες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί περισσότερη από μία ώρα, μέχρι να καταλήξουν, ενώ η ψηφοφορία επανελήφθη δύο φορές, ώστε να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, αφού υπήρχαν αμφιβολίες.Eν τέλει κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινου, που λέει ότι, δεν αποδέχεται την εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης και τη διέλευση του αγωγού εντός των διοικητικών ορίων της Πέρδικας και της ευρύτερης τουριστικής ζώνης, εμμένοντας στη θέση των Περδικιωτών, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του Αυγούστου του 2008.

Πως μεταφράζεται η απόφαση;
H απόφαση που κατά πλειοψηφία ελήφθη, ικανοποιεί σε ένα μεγάλο βαθμό, όχι απόλυτα βέβαια, το αίτημα των Περδικιωτών. Πως μεταφράζεται όμως και ποιες ερμηνείες μπορούν να δοθούν;Επειδή το ζήτημα είναι λεπτό, δεν θα ήταν φρόνιμο να προεξοφλήσουμε εξελίξεις, αφού πρόκειται για ζήτημα για το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά, οι αλλαγές είναι συνεχείς και κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αν θα γίνει το ίδιο το έργο.Οι αντιδράσεις συνεχίζουν, το κλίμα παραμένει τεταμένο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις των ιθυνόντων του έργου και ποια η άποψή τους σχετικά με την άρνηση της τοπικής κοινωνίας.Όσο για την ίδια την απόφαση, δεν αλλάζει κάτι δραματικά, αφού όσα ψηφίστηκαν από το 2008, ουσιαστικά επαναλαμβάνονται, αν και υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από τις μειοψηφούσες στο Δημοτικό Συμβούλιο παρατάξεις, για το γεγονός ότι έμειναν εκτός απόφασης, συμπληρωματικά στοιχεία, όπως αυτά αναφέρονται στην ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας. Και κυρίως με το που οριοθετείται η ευρύτερη τουριστική ζώνη και ποιες περιοχές περιλαμβάνει.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το Pepsi Max PES Tour των Ιωαννίνων


Το Pepsi Max PES Tour των Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί στο «Φρόντζου Πολιτεία» Ιωάννινα αυτό το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011.512 παίχτες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα και την πρόκριση στους “Πανελλήνιους Τελικούς” του PES League.Επομένως μην περιμένετε και πολύ, δηλώστε τώρα συμμετοχή!Οι πρώτοι 512 παίχτες, που θα κάνουν check in, θα έχουν και το δικαίωμα της συμμετοχής. Check In μπορείτε να κάνετε την ημέρα του τουρνουά ή online στο:http://www.pes-league.gr/event/28

Δεν κατέληξε σε συμφωνία η συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα των συμβασιούχων


Δεν κατέληξε σε συμφωνία η συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με τους επικεφαλής των παρατάξεων και με αντικείμενο την συνεχιζόμενη κατάληψη του Δημαρχείου από τους πρώην εργαζόμενους της ΑΔΕΙ.Η σαφής και ξεκάθαρη θέση της Δημοτικής Αρχής για την άσκηση πολιτικής πίεσης ώστε να δοθεί λύση μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, σκόνταψε στην άρνηση των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν να επιστρέψουν οι πρώην συμβασιούχοι στην εργασία τους.Η θέση της Δημοτικής Αρχής συνοψίζεται σε τρία σημεία:
* Πολιτική στήριξη στους πρώην εργαζόμενους της ΑΔΕΙ
* Αύξηση της πολιτικής πίεσης για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης
* Άμεση λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ανταποκριθεί στα δύο προηγούμενα σημεία και παράλληλα να ανταποκριθεί σε αιτήματα χιλιάδων συμπολιτών, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.
«Αυτή την θέση διατυπώσαμε ξεκάθαρα. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλη λύση. Δυστυχώς η άποψή μας δεν έγινε αποδεκτή από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος και υπογράμμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα λειτουργήσει με τον τρόπο που προβλέπει ο Νόμος.«Η πόλη δεν μπορεί να μένει άλλο σε ύπνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.Από τον Δήμο Ιωαννιτών και ύστερα από την ολοκλήρωση μιας έντονα δύσκολης και περίπλοκης διαδικασίας, πληρώθηκαν 103 από τους 128 πρώην συμβασιούχους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.Οι υπόλοιποι 25 θα πληρωθούν την ερχόμενη βδομάδα, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Νομικά Πρόσωπα.Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το θέμα των συμβασιούχων δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΚΔΕ, ο ρόλος της οποίας άλλωστε δεν είναι αποφασιστικός αλλά εισηγητικός.Σχετικά με την πρόταση για επιστροφή των πρώην συμβασιούχων στις θέσεις εργασίες τους, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι νομικά αδύνατο, αφού πέραν των άλλων δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής τους.«Δεν μπορούν να επιστρέψουν με πολιτική απόφαση, γιατί κανένας επίτροπος δεν θα δεχθεί να υπογράψει ένταλμα πληρωμής. Δεν μπορούμε να τους κοροϊδεύουμε. Δεν σκοπεύω να πω ψέματα στους πρώην συμβασιούχους. Η μόνη λύση είναι να έχουν την πολιτική μας στήριξη ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε νομοθετική ρύθμιση. Αν δεν ανοίξουν το δημαρχείο τότε χάνουν τον μοναδικό συμπαραστάτη τους, που μέχρι σήμερα τους είπε μόνο την αλήθεια και τους διαφύλαξε από ενέργειες και δράσεις που θα τους οδηγούσαν στην απώλεια των στηριγμάτων τους», κατέληξε ο κ. Φίλιος.

Συνάντηση των δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων


Την Δευτέρα στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.Η συνάντηση θα γίνει στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Περάματος.Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους δημάρχους του Νομού αφορούν στην διαχείριση των απορριμμάτων και την συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα.

Προειδοποίηση της Δημοτικής Αρχής για φαινόμενα αυθαιρεσίας


Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα σχετικά με την κατάληψη κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δημήτρης Θεμελής, υπενθυμίζει στους συμπολίτες- επιχειρηματίες, ότι οι τρίμηνες συζητήσεις για την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα αποβούν άκαρπες λόγω των αυθαίρετων πρωτοβουλιών των καταστηματαρχών να αναπτύσσουν ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα.Ο κ. Θεμελής, κατά το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκε με περισσότερους από 150 επιχειρηματίες και αντήλλαξαν απόψεις για ένα θέμα που έχει ταλανίσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την πόλη.Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε και συμφωνήθηκε ο τρόπος μίσθωσης, η έκταση κατάληψης χώρων όπου είναι δυνατό και η πολεοδομική εναρμόνιση με συστήματα εξαερισμού, ψύξης και θέρμανσης τα οποία αποτελούν αφορμή για δημιουργία προβλημάτων στους περίοικους.Στόχος είναι η προστασία των κοινόχρηστων χώρων, ο σεβασμός στους πολίτες και η λειτουργία των καταστημάτων με ξεκάθαρους κανόνες, που έχουν συμφωνηθεί, και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.Ήδη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής υπάρχει εισήγηση της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων και την προστασία των κοινόχρηστων χώρων.Η Δημοτική Αρχή πήρε τις πρωτοβουλίες και βρίσκεται στο σημείο της κατάρτισης νέας κανονιστικής απόφασης, η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.Οι αυθαίρετες ενέργειες θα τιμωρούνται αυστηρότατα, ακόμη και πριν την ψήφιση της νέας κανονιστικής απόφασης. Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι αυτό που προέχει είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, ο σεβασμός στους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι ανήκουν πρώτα στους πολίτες και κατόπιν η εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων, μέσα στην οικονομική κρίση που διάγουμε.

Συνάντηση Β.Αργύρη με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για την παροχή φυσικού αεριου στην Ήπειρο


Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο «Διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας και άλλες ρυθμίσεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.Στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την ίδρυση των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας, Ευβοίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Σε επαφές που είχε ο επικεφαλής της Παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» κ. Βαγγέλης Αργύρης με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ του διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για θέμα που δεν σχετίζεται με την παροχή Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο και είναι ρυθμίσεις που αφορούν προγενέστερες αποφάσεις. Επιβεβαιώθηκε δε ότι είναι δέσμευση η παροχή Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο και η ίδρυση ΕΠΑ για την περιοχή.Η παράταξη θα παρακολουθεί με προσοχή το θέμα και θα επεμβαίνει ώστε το όραμα και αναπτυξιακός στόχος για ενεργειακή επάρκεια της Ηπείρου να γίνει πράξη.

Στη φυλακή των Ιωαννίνων ο επιχειρηματίας με τις σφαίρες και την κοκαΐνη


Στις φυλακές Ιωαννίνων οδηγήθηκε ο 44χρονος επιχειρηματίας που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Κέρκυρας, όταν παρέλαβε 139 σφαίρες των 7,62 χιλιοστών από έναν 28χρονο Αλβανό ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν και 350 γραμμάρια κοκαΐνης. Εισαγγελέας και ανακριτής τον έκριναν προφυλακιστέο, ενώ άφησαν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον αλλοδαπό. Και ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για να εντοπιστούν οι διασυνδέσεις του γνωστού επιχειρηματία και οι προμηθευτές του, το ΣΔΟΕ διενεργεί τις δικές του έρευνες για να εξακριβώσει αν τα ποσά που περιέχονται στα συνολικά… 34 βιβλιάρια καταθέσεων που βρέθηκαν στην κατοχή του 44χρονου επιχειρηματία προέρχονται από νόμιμες δουλειές ή από την διακίνηση «σκληρών» ναρκωτικών! Για την υπόθεση θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη ΔΑΚΕ Ιωαννίνων


Εκλογές για την ανάδειξη νέας Εκτελεστικής Γραμματείας πραγματοποίησε την Τετάρτη το απόγευμα η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα του Ν.Ιωαννίνων.Εκλέχθηκαν κατά σειρά ψήφων:
1. Οικονόμου Βασίλειος
2. Ζέρβας Ευάγγελος
3. Μπινιέρη Αναστασία
4. Σταύρου Σταύρος
5. Φλούδας Γεώργιος
6. Μιχάλης Στέφανος
7. Τζίμας Παναγιώτης
8. Οικονόμου Χρήστος
9. Γρίβας Περικλής
Αναπληρωματικά μέλη:
1. Δόσης Βασίλειος
2. Σλόυτας Χρήστος
3. Παπαδιώτης Λάμπρος
Η συγκρότηση σε σώμα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα μετά από πρόσκληση του πλειοψηφίσαντος συμβούλου.Ως εκπρόσωπος για το Πανελλήνιο Συνέδριο της ΔΑΚΕ εκλέχθηκε ο Οικονόμου Βασίλειος.Το κλίμα ομοψυχίας και απόλυτης διαφάνειας που επικράτησαν στις εκλογές καθώς και η τεράστια συμμετοχή που άγγιξε το 90% των εγγεγραμμένων μελών, αναδεικνύουν την αυξανόμενη συσπείρωση της φιλελεύθερης παράταξης και την ανάγκη της κοινωνίας για πιο οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην πολιτική του μνημονίου.Ο αγώνας δεν είναι εύκολος ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα είναι νικηφόρος.

Hip Hop το Σάββατο στο Boxx!


Το Σάββατο 26 Μαρτίου, στη σκηνή του Boxx (Λεωφ. Γεωργίου Παπανδρέου) θα εμφανιστούν ο Υποχθόνιος και ο Εισβολέας. Ο Υποχθόνιος, ένα από τα πιο σεβαστά ονόματα στον χώρο του Ελληνικού hip hop είναι ιδρυτικό μέλος της ιστορικής hip hop ομάδας «Ζωντανοί Νεκροί», διακρίνεται για τους καυστικούς-σατυρικούς του στίχους με αναφορές σε ζητήματα lifestyle και sex.To «Κάνε Ντου» είναι ένα τραγούδι που μας συνεπαίρνει ρυθμικά χάρη στα ‘ξεσηκωτικά’ beats του Zetel και πιστοποιεί τον Υποχθόνιο ως έναν από τους καλύτερους Έλληνες ράπερ. Ο Ηλίας Παπανικολός, κατά κόσμον, Εισβολέας, ξεκίνησε την εποχή που το hip hop στην Ελλάδα ξεκινούσε τη διαδρομή του και συνέβαλε με τον τρόπο του στην άνθηση και την ανύψωση του. Γνωστός για τη funky διάθεση και τη θετική ενέργεια που μεταδίδει κάνοντας το κόσμο να περνάει καλά! Έχει συνεργαστεί με διάφορα γνωστά ονόματα του χώρου όπως Τακι Τσαν, Γέλω, Σκιές , Ρόδες, Μηδενιστή, Ταραξία, Υποχθόνιο DJ Alx, Guru και έχει κυκλοφορήσει δισκογραφικά με Άλφα Γάμα, Τιγρέ Σποράκια, Αφιερωμένα Τρία, Σκοτεινή Πλευρά, ενώ η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά σαν Εισβολέας έχει τίτλο "Νταλαβέρι με το γνήσιο". Τον Εισβολέα διακρίνει η απλότητα και η ποιότητα στο hip hop που την δίνει απλόχερα στη κοινωνία συνεχίζοντας να είναι δραστήριος και διασκεδαστής. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ακόμα 5 συγκροτήματα-mc’s και συγκεκριμένα οι: The Rook, G.H.E.T.T.O., Babo$$, 2Matsj, J mc. Η συναυλία ξεκινάει στις 10μμ, έχει είσοδο 10 ευρώ - με μπύρα Corona - ενώ η τιμή του ποτού και της μπύρας είναι 6 και 4 ευρώ αντίστοιχα.

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Άρτας


Μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Νομού Άρτας προέκυψε το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου, το οποίο μετά την κατανομή των αξιωμάτων έχει ως εξής: Πρόεδρος Δημήτριος Τσουμάνης-Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπρόεδρος Κων/νος Ζάγκος-Πολιτικός Μηχανικός, Γραμματέας Κων/νος Κωσνταντάκης-Πολιτικός Μηχανικός, Ταμίας Ευάγγελος Χρηστάκης – Πολιτικός Μηχανικός και Μέλη: Γεώργιος Τάλλαρος-Μηχανολόγος Μηχανικός, Σπυρίδων Μπουραντάς-Αγρ. Τοπογράφος Μηχ/κός, Τούμπουρος Πανταζής-Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος.

Οι Αθεράπευτοι και «Ο Συνταγματάρχης πουλί»

Καθημερινές παραστάσεις από 25 Μαρτίου έως 3 Απριλίου στο Καμπέρειο

Συνέχεια της θεατρικής σεζόν για τους «Αθεράπευτους», που δεν χρειάζονται επιπλέον συστάσεις κι εμφανίζονται με τη νέα τους δουλειά, το βραβευμένο σύγχρονο έργο του Βούλγαρου συγγραφέα Χρίστο Μπόιτσεφ, στο φιλόξενο χώρο του Καμπέρειου. Οι παραστάσεις ανεβαίνουν σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου η συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Οι Αθεράπευτοι» και τον ακούραστο πρωτεργάτη και συντονιστή του Σωματείου, το Δημήτρη Παππά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «Οι Αθεράπευτοι» είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας, με πολύπλευρες υψηλού επιπέδου δραστηριότητες. Η συλλογικότητα, η ανιδιοτέλεια, η αφοσίωση και η επίπονη προσπάθεια για την παραγωγή έργου υψηλής ποιότητας αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της δραστηριότητας τους.Έτσι, από την Παρασκευή 25 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου, οι συμπολίτες μας μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο του Χρίστο Μπόιτσεφ «Ο Συνταγματάρχης Πουλί», που ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα του Σωματείου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παππά, στο Καμπέρειο Θέατρο, που μπορεί ξανά ύστερα από πολύ χρόνο να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών που είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο του θεάτρου», τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Καθημερινά στο Καμπέρειο Θέατρο, ώρα 9.30 μ.μ.. Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 7€. Κρατήσεις θέσεων στο τηλ: 6981981067.

Στην Κόνιτσα αύριο ο Θανάσης Οικονόμου


Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κόνιτσας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου θα παρευρεθεί ο Θανάσης Οικονόμου. Στο μήνυμά του για την συμβολική αξία της επετείου ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι «απέναντι στις υπαρκτές ανάγκες και στα ρεαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οι Έλληνες πρέπει να βγούμε ενωμένοι από την κρίση με μία νέα αίσθηση κοινού προσανατολισμού».

Απάντηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα για το θέμα με τις μεταγγίσεις


Αγαπητοί κύριοι,
Με έκπληξη διαβάσαμε σημερινή δημοσίευση του δικτυακού σας τόπου με θέμα "Μεταγγίσεις σε Νοσοκομείο χωρίς μοριακό έλεγχο για ηπατίτιδα και Aids" που αναρτήθηκε στις 13:45.Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, θεωρώντας βασικό της μέλημα και υποχρέωση την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, αλλά και την έγκυρη ενημέρωσή τους, διαβεβαιώνει για τα ακόλουθα:
1. Βάσει της Νομοθεσίας και των κείμενων διατάξεων, ο μοριακός έλεγχος του αίματος είναι υποχρεωτικός σε όλα τα τμήματα Αιμοδοσίας των Μονάδων Υγείας της χώρας μας.
2. Ως Κέντρο μοριακού ελέγχου αίματος για όλα τα Νοσοκομεία της Βορειοδυτικής Ελλάδας έχει οριστεί από το 2009 το Κέντρο Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όπου αποστέλλονται ΟΛΕΣ οι συλλεγόμενες Μονάδες αίματος των Μονάδων Υγείας της περιοχής αυτής για τον υποχρεωτικό έλεγχο του αίματος.
3. Το ΓΝΙ "Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ" από το 2007 εφαρμόζει τη διαδικασία του μοριακού ελέγχου για ΟΛΕΣ τις συλλεγόμενες μονάδες αίματος, αρχικά στο τμήμα αιμοδοσίας του και από το 2009 αποστέλλοντας ΟΛΕΣ τις συλλεγόμενες μονάδες στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
4. Ουδέποτε στο ΓΝΙ "Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ" χρησιμοποιήθηκε από το 2007 μονάδα αίματος χωρίς να έχει ελεγχθεί Μοριακά.


Με εκτίμηση
Θωμάς Μεσσήνης
Διοικητής ΓΝΙ "Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ"


Υ.Γ.:Θεωρούμε ότι για την ανάρτηση ενός τέτοιου δημοσιεύματος που αφορά στον ευαισθητο τομέα της Δημοσιας Υγείας θα έπρεπε να επικοινωνήσετε για λόγους δεοντολογίας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος με τη Διοίκηση ή το αρμόδιο τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, ώστε να έχετε έγκυρη ενημέρωση, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για δημοσίευμα που καλύπτεται από την "ανωνυμία" της πληροφορίας. Ως εκ τούτου και προκειμένου να μη θεωρηθεί υποβολιμαία η ανάρτησή σας, καλείσθε να την ανασκευάσετε άμεσα και να αποκαταστήσετε την αλήθεια δημοσιεύοντας την παρούσα απάντησή μας.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 31,7%


Κατά 31,7% μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη το μήνα Φεβρουάριο 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στο ποσό των 123.740.000 ευρώ από 181.256.770 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη το μήνα Φεβρουάριο 2010.Όπως προκύπτει από τα έως σήμερα στοιχεία, η λειτουργία του συστήματος ελέγχου των συνταγών, που εφαρμόζει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, απέδωσε τους τελευταίους δέκα μήνες (Μάιος 2010 - Φεβρουάριος 2011) συνολική εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ύψους 480 εκατ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου δεκαμήνου της προηγούμενης χρονιάς (Μάιος 2009 - Φεβρουάριος 2010).

Εκλογές το φθινόπωρο προβλέπει ο Γ. Καρατζαφέρης


Ανεπαρκή χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει μέσα στη χρονιά και πιθανότατα το φθινόπωρο σε εκλογές.«Δεν αντέχει (ο Πρωθυπουργός). Με αυτό το πράγμα δεν μπορεί να προχωρήσει. Το ξέρει. Ο άνθρωπος έχει μία ανεπάρκεια στελεχών», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.«Εχω σκοπό να ρίξω το ΠΑΣΟΚ Το έκανα το 1989,..., θα το ξανακάνω και τώρα», τόνισε, καθώς όπως είπε, ήδη έδωσε στην κυβέρνηση μια ευκαιρία με το μνημόνιο να βοηθήσει τη χώρα. Ωστόσο, εξήγησε, διαπίστωσε ότι είναι «απονευρωμένη και άχρηστη» και για το λόγο αυτό θα την πολεμήσει για να τη ρίξει.Από τα πυρά του προέδρου του ΛΑΟΣ δεν ξέφυγε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στον οποίο ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε ότι δεν μπόρεσε να μαζέψει την παράταξή του.«Ο άνθρωπος δεν έχει αντανακλαστικά. Τώρα, μετά τη φθορά 18 μηνών που ο κόσμος είδε, διαπίστωσε, ζύγισε και μέτρησε ότι δεν μετράει, έχει προβλήματα. Δεν μπορεί να το φέρει σε ευθεία το καράβι», παρατήρησε.Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ο κ. Σαμαράς να έχει καλύτερη στη ΝΔ από ό,τι με την Πολιτική ’νοιξη, αν και όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν κάποιος δεν μπορεί να οδηγήσει ένα Lada, δεν μπορεί να οδηγήσει μία Mercedes 500».Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια συνεργασία με τη ΝΔ, αρκέστηκε να πει ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός στο διάλογο. «Αν φύγει από αυτά τα φοβικά σύνδρομα ο κ. Σαμαράς, ξέρει το τηλέφωνό μου, ξέρει τη διεύθυνσή μου», ανέφερε με νόημα.Οσον αφορά στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Αυτό που πάμε να πάρουμε, τόνισε, είναι ένας νέος βατήρας για να πούμε «άντε, ξαναξεκινάμε από την αρχή». Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση, «η οποία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί κατά κανένα τρόπο τα κεφάλαια που προέκυψαν από το μνημόνιο», δεν πρόκειται να κερδίσει κι αυτή την ευκαιρία.

Κωσταντακάτου προς Τσίπρα …Επιστρέψτε τα ασημικά μας!!!


Καταγγελία κατά του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα. ανήρτησε χθες το απόγευμα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η κ.Χρυσάνθη Κωνσταντακάτου- ιδιοκτήτρια του Μεγάρου Υπατία. Ειδικότερα αναφέρει: «Προς τον κ. Τσίπρα και τους “αλληλέγγυους” των 300 “μεταναστών απεργών πείνας”. Παρακαλώ πολύ, ενημερώστε τους συντρόφους σας εκ “των απεργών”, που υπεξαίρεσαν από το Μέγαρο Υπατία, ασημικά και πορσελάνες, να τα επιστρέψουν και το θέμα θα θεωρηθεί λήξαν. Όπως γνωρίζετε το κτήριο βιντεοσκοπείται. Ευχαριστώ.»Το status της στον τοίχο του προφίλ της έκαναν like πάνω από 18 φίλοι της ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια του τύπου: «Δεν σεβάστηκαν την Υπατία ώρα λοιπόν να γνωρίσουν την Αδράστεια και τη Νέμεση» ή «Δυστυχώς Χρυσάνθη ουδείς πλέον αχάριστος του ευεργετηθέντος!!!Αλήθεια τι να πει κανείς.»Μερικές ώρες μετά και ενώ τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν, επανέρχεται με μια νέα ανάρτηση η κ. Κωσταντακάτου στην οποία και επισημαίνει ότι: «Έαν δεν επιστραφούν ΑΜΕΣΑ τα οικογενειακά κειμήλια, που ''υπεξαιρέθηκαν'' από το Μέγαρο Υπατία κατά τη διάρκεια της παραμονής των 237 “μεταναστών απεργών πείνας”, θα ανεβάσω στο You Tube τα καταγραφέντα videos.»Και συνεχίζει κάνοντας απολογισμό των κειμηλίων που έλειπαν από το Μέγαρο… Όπως αναφέρει έλειπαν: «26 κεντημένες πετσέτες φαγητού…από τα κεντήματα της προγιαγιάς από την Σμύρνη, 2 ασημένια κηροπήγια από την οικογένεια Τυπάλδου και όλη η συλλογή από πράσινες οπαλίνες του 19ου αιώνα (16 κομμάτια)»!!!Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια …

topontiki

Η Πέρδικα, η Θεσπρωτία, η Ελλάδα και το “Φυσικό Αέριο”

Γράφει η Γεωργία Λαχανίδου

Εχθές το απόγευμα, μετά από περίπου 6 ώρες συζήτηση, το δημαρχιακό συμβούλιο της Θεσπρωτίας αποφάσισε με πλειοψηφία να στηρίξει την απόφαση της Πέρδικας, για τη μη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου και τη μη εγκατάσταση του συμπιεστή εντός τα διοικητικά όρια της Πέρδικας, Θεσπρωτίας.Το πρόβλημα που έχει απασχολήσει τους Περδικιώτες τα τελευταία 4 χρόνια, για όσους δεν γνωρίζουν, έχει αφήσει, και συνεχίζει να αφήνει βαθιά σημάδια στους χωριανούς, και τα μαύρα σύννεφα που τόσο καιρό αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια τους, συνεχίζουν να υπάρχουν. Χθες, οι σύμβουλοι τοποθετήθηκαν, ο κάθε ένας με την δική του άποψη, και ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο. Εσείς ξέρετε γιατί παίζεται με τις λέξεις και τις απόψεις σας, ίσως μια μέρα μάθουμε και εμείς το γιατί, αλλά η ουσία είναι ότι πάρθηκε μια απόφαση.Πριν από τέσσερα χρόνια, οι Περδικιώτες άρχισαν έναν αγώνα, παλεύοντας για τα σπίτια τους, τις δουλειές τους και το μέλλον τους. Οι ενότητα, από την αρχή, δεν άρεσε σε πολλούς. Υπήρχε η περιφρόνηση από την αρχή, και όπως πάντα, υπήρχε η κριτική. Όμως, με την Κίνηση Πολιτών μπροστά, η Πέρδικα ξεκίνησε μια μάχη. Στην αρχή, η μάχη ήταν με το τοπικό Συμβούλιο. Οι αντιδράσεις έντονες και τα εμπόδια πολλά, ο αγώνας συνέχισε. Οι Περδικιώτες έφτασαν στον Δήμαρχο, στον Νομάρχη, στους βουλευτές της Περιοχής. Πήγανε σε ειδικούς, επιστήμονες, δικηγόρους. Μερικοί πρόθυμοι να βοηθήσουν, μερικοί με τον φόβο ότι αν βοηθήσουν θα έβαζαν σε κίνδυνο την δουλειά τους. Πριν από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα μιλούσε για ένα έργο εθνικής σημασίας, και η Πέρδικα μιλούσε για τον τόπο της. Φωνάξαμε, παλέψαμε και αντισταθήκαμε σε όποια συζήτηση με την ΔΕΠΑ. Το γιατί, για όσους δεν ξέρουν, είναι απλό. Δεν το θέλαμε το έργο εδώ. Δεν υπήρχε λόγος να συζητήσουμε για κάτι που απλά δεν θέλαμε. Η εταιρία όμως δεν άκουσε. Η κυβέρνηση δεν άκουσε. Ο κόσμος όμως δεν δίσταζε ποτέ. ΟΧΙ φώναξαν, με μια φωνή. Η τότε κοινοτική αρχή, παρά τις προσπάθειες πολλών, έγινε ο πρωτεργάτης του χωριού.Ακούσαμε πολλά, μας άκουσαν πολλοί. Το αποτέλεσμα – η ΔΕΠΑ, με τα τόσα της προτερήματα και την μεγάλη της θέληση, ήρθε με άλλη πρόταση. Που ? Λίγο πιο πέρα. Έκαναν τόσο κόπο να βρούνε άλλοι λύση, που επέλεξαν την πιο ασταθή περιοχή, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, δίπλα στην μεγαλύτερη παραλία της τουριστικής ζώνης, μέσα από ιδιοκτησίες.Η ΔΕΠΑ - 67 εργαζόμενοι. Η ΔΕΣΦΑ – 275 εργαζόμενοι. (Σε όλους αυτούς θέλει να προσφέρει τα τουριστικά πακέτα του ο Κύριος Ζήγος, – μεγάλα όνειρα κάνεις για την περιοχή μας Κύριε μου).Στην Πέρδικα, κύριοι, εργάζονται και ασχολούνται πάνω από 700 άτομα με τον τουρισμό. Στην Πέρδικα, κύριοι, πάνω από 700 άτομα βγάζουν το ψωμί τους από τα κτήματα τους. Στην Πέρδικα, κύριοι, πάνω από 2000 άτομα επέλεξαν να ζήσουν. Δεν τους ανάγκασε κανείς.Δεν τους έβαλε κανείς το χέρι στο λαιμό. Το ΕΠΕΛΕΞΑΝ.Υπουργοί, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες ξαφνικά άρχισαν να αγαπούν τον τόπο, περισσότερα από εμάς. Στο πλευρό της Πέρδικας στάθηκαν πολλοί, αλλά για πολύ λίγο. Όλοι συμφωνούσαν – η Θεσπρωτία έχει 2 τουριστικές περιοχές και θα καταστρέψουμε την μια; Αδιανόητο! Παράλογο!Τέσσερα χρόνια παλεύουμε. Η ΔΕΠΑ δεν έφυγε ποτέ από εδώ. Πολλά τα ερωτήματα για το γιατί. Βολεύτηκε ; Βολεύτηκαν άλλοι;Ζητήσαμε κάτι αδύνατον;Σε πόσα μέρη του κόσμου, και σε πόσες επιχειρήσεις έχουν αλλάξει τα σχέδια και τις μελέτες;Η ΔΕΠΑ έκανε ποτέ κάποια κίνηση να κοιτάξει κάποια άλλη περιοχή, ίσως βιομηχανικοί;Δεν ξέρουμε. Γιατί άλλωστε να μας πούνε? 30 – 40 άτομα είμαστε.Η ουσία όμως τις όλης διαδρομής μας με την ΔΕΠΑ και με το κράτος είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν έχω συναντήσει ποτέ, και εύχομαι να μην συναντήσω ξανά. Γνωρίσαμε σταδιακά να αποκαλύπτεται η Ελλάδα της απόκρυψης και όχι της διαφάνειας. Γνωρίσαμε την Ελλάδα της κοινωνίας απαξιών και όχι αξιών. Γνωρίσαμε την προδοσία, τα ψέματα, τις ανώνυμες απειλές, τα λαμόγια. Μας αποκάλεσαν εξτρεμιστές και έσπρωξαν τον κάθε χωριανό στα άκρα, μέχρι που όλο το διαδίκτυο γέμισε με τις προσωπικές διαφορές του καθενός, και συνεχίζουν να προσπαθούν να διασπάσουν μια ενότητα που δύσκολα βρίσκεις σε αυτόν τον κόσμο.Η Δημοσιογράφοι από την άλλη έβαλαν το χεράκι τους αφού μας θεωρείται χωριάτες, αδιάβαστοι και τρελοί. Μπαίνουμε ξανά στη διαδικασία το να ζητάμε ευθύνες και να ρωτάμε γιατί φωνάζουν εκείνη εκεί πέρα. Κάποιοι, βέβαια, μας έχουν δείξει με την στάση τους ότι δίπλα στον λαό δεν είναι. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι που καταδικάζουν την παραπληροφόρηση γράφουν ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ. Μερικοί από αυτούς των κρατικών καναλιών έχουν και θράσος. Να τους δώσουμε οικόπεδα, λένε, για να τα πουλήσουν στη ΔΕΠΑ. Αλήθεια?? Δεκάδες άτομα ήταν αυτά στο δημοτικό συμβούλιο χθες το βράδυ? Τιμή μας που δέκα άτομα έγινε αφορμή για το δελτίο που εσείς η δημοσιογράφοι βγάλατε με τίτλο Κινδυνεύει να χαθεί ο Ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου λόγω της καθυστέρησης από τις αντιδράσεις! (των δεκάδων ατόμων).Ακόμα και την Βικιπέδια χρησιμοποιήσατε για να μας θυμίσετε τι σημαίνει φυσικό αέριο. Λοιπόν από την ίδια σας την πηγή, εδώ είναι τι σημαίνει δημοσιογράφος:Δημοσιογράφος ονομάζεται το πρόσωπο που ασχολείται με την συλλογή και τη διάδοση πληροφοριών προς το κοινό σχετικά με την επικαιρότητα, τα προβλήματα που υπάρχουν, τους ανθρώπους, τα θέματα που τους απασχολούν κ.α. Οι δημοσιογράφοι συλλέγουν πληροφορίες, είτε προφορικά είτε γραπτά, και τις δημοσιεύουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Υπάρχει η άποψη ότι ο δημοσιογράφος θα πρέπει να είναι αντικειμενικός φορέας ειδήσεων, συγκεντρωμένος στο περιεχόμενο του άρθρου του χωρίς άλλες διαδικαστικές ανησυχίες ώστε η ορθότητα, η πληρότητα και ο τρόπος έκφρασης να συντελούν στη συνολική ποιότητα. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος και εξ' ορισμού αδύνατον. Εφόσον μπαίνουν στη μέση ζητήματα όπως η επιλογή μιας είδησης ανάμεσα σε τόσες άλλες, ο χρόνος και ο τόπος στον οποίο αυτή θα αναπαραχθεί, το προσωπικό ύφος και ο σχολιασμός του δημοσιογράφου, καταρρίπτεται αμέσως η αντικειμενικότητα, και φανερώνεται η χροιά του υποκειμενικού που υπάρχει σε κάθε δημοσιογραφική δραστηριότητα.Δεν ζητήσαμε τίποτα άλλο από το να πιστέψετε στην αγάπη μας για το μέρος αυτό, και τη θέληση μας να μην το καταστρέψουμε. Αν θέλατε θα κάνατε θαύματα όλοι. Θα μπορούσατε να ήσασταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, αλλά όμως όχι. Οι πολιτικοί έχετε μάθει καλά το παιχνίδι της προδοσίας και της αλλαγής στάσης. Οι δημοσιογράφοι έχετε μάθει καλά και τα δικά σας παιχνίδια - να κρίνεται, αρκεί να μη σας κρίνουν. Τέρμα τα παιχνίδια.Μάθαμε πολλά, αλλά το μεγαλύτερο μάθημα από όλα ήταν το πόσο γρήγορα πουλάμε τις αξίες μας για ένα κομμάτι χρυσό. Κάποτε όμως αυτό το χρυσό τελειώνει, η ζωή μας τελειώνει, και σημασία δεν έχει τι έχουμε, τι αποκτήσαμε και πόσα φάγαμε. Σημασία έχει τι αφήνουμε πίσω – στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας και στον τόπο μας. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε αλλά το μεγαλύτερο μας μάθημα θα πρέπει να είναι η ενότητα. Αν καταφέρουμε να μάθουμε να αφήνουμε στην άκρη τους εγωισμούς μας, τα πολιτικά μας πιστεύω και τα προσωπικά μας συμφέροντα, ίσως κερδίσουμε και την ενότητα, γιατί αύριο, ότι και να γίνει, το λιγότερο που θα πρέπει να μας έχει μείνει είναι το να μπορούμε να κρατάμε το κεφάλι ψηλά, και να κοιτάμε ο ένας τον άλλο στα μάτια χωρίς φόβο, και ξέροντας ότι παλέψαμε μαζί.

Δεκαέξι νέες επενδύσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο


Επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 17.346.325,35€, εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη(23/3/2011), με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στα γραφεία της Περιφέρειας. Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν ενισχύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, και της αγροτοκτηνοτροφίας στην Ήπειρο.Συγκεκριμένα, στην 215η συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, αποφασίσθηκε η ένταξη στα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 των παρακάτω επενδύσεων:
1. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ Α.Ε.: Εκσυγχρονισμός και ταυτόχρονα αναβάθμιση, ξενοδοχειακής μονάδας κλασσικού τύπου, από κατηγορία 2* σε κατηγορία 4*, στη Δ.Ε. Ιωαννιτών του Δ. Ιωαννιτών, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.820.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 53%. Ε.Μ.Ε.: 3
2. Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Σ. ΚΩΣΤΟΥΛΑ Ο.Ε.: Μετατροπή παραδοσιακού κτιρίου σε παραδοσιακό κατάλυμα, στο Δ.Δ. Ελάτης της Δ.Ε. Κεντρ. Ζαγορίου του Δ. Ζαγορίου, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 460.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 58%. Ε.Μ.Ε.: 1
3. ΚΟΣΜΑ ΜΑΡΙΑ Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.: Ίδρυση νέας ξενοδοχειακής μονάδας 3*, στην οδό Παύλου Μελά, στο Δ.Δ. Μύτικα της Δ.Ε. Πρεβέζης του Δ. Πρεβέζης, Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 1.474.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 4
4. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ Ο.Ε.: Ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 4*, κλασσικού τύπου, στην οδό Καραμανλή της Δ.Ε. Παραμυθιάς του Δ. Σουλίου, Ν. Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.790.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 5
5. Δ. ΠΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. (ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑ): Ίδρυση νέας ξενοδοχειακής μονάδας 3*, στο Δ.Δ. Πεδινής της Δ.Ε. Μπιζανίου του Δ. Ιωαννιτών, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 575.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 1
6. ΤΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση ξενοδοχείου κλασσικού τύπου 3*, δυναμικότητας 19 δωματίων – 41 κλινών, στο Δ.Δ. Βουλγαρελίου της Δ.Ε. Αθαμανίας του Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων, Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 1.879.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 51%. Ε.Μ.Ε.: 2
7. ΑΦΟΙ ΜΟΥΡΕΧΙΔΗ - ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ Ο.Ε.: Ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 4*, 41 κλινών, στο Δ.Δ. Περιβλέπτου της Δ.Ε. Περάματος του Δ. Ιωαννιτών, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.488.250€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 3
8. ΣΥΜΕΩΝ & ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΚΙΑΝΟΣ Ο.Ε.: Μετατροπή παραδοσιακού σπιτιού σε ξενώνα δυναμικότητας 12 κλινών, στο Δ.Δ. Διλόφου της Δ.Ε. Κεντρ. Ζαγορίου του Δ. Ζαγορίου, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 303.500,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 55,59%. Ε.Μ.Ε.: 1
9. ΛΑΖΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΡΟΔΟΒΟΛΙ: Ίδρυση ξενοδοχείου κλασσικού τύπου 3*, δυναμικότητας 11 δωματίων – 23 κλινών, στη Δ.Ε. Κόνιτσας του Δ. Κόνιτσας, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.090.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 2
10. ΚΑΙΣΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. (Υπό σύσταση): Ίδρυση ξενοδοχείου τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 3*, δυναμικότητας 9 διαμερισμάτων – 24 κλινών, στην Δ.Ε. Κοινότητας Πέρδικας του Δ. Ηγουμενίτσας, Ν. Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.240.990,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 2
11. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΡΟΥΣΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. (Υπό σύσταση): Μετατροπή και επέκταση παραδοσιακών κτιρίων με προσθήκη νέων κτιρίων για τη δημιουργία ξενοδοχείου τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 3*, δυναμικότητας 7 διαμερισμάτων – 20 κλινών, στο Δ.Δ. Βίτσας της Δ.Ε. Κεντρ. Ζαγορίου του Δ. Ζαγορίου, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.032.100,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 55,27%. Ε.Μ.Ε.: 1
12. ΛΑΚΜΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ Α.Ε.: Εκσυγχρονισμός Βιοτεχνίας τυποποίησης με επέκταση της παραγωγής σε νέα είδη (κουβάδες πέραν των υφισταμένων πωμάτων και πλεγμάτων), στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων της Δ.Ε. Πασσαρώνος του Δ. Ζίτσας, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.928.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 54,95%. Ε.Μ.Ε.: 3
13. ΒΙΟΚΗΠ Α.Ε.: Εκσυγχρονισμός υφιστάμενου συσκευαστηρίου στο Δ.Δ. Πέτρας της Δ.Ε. Φιλιππιάδας του Δ. Ζηρού, Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 1.060.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 55%.
14. ΛΟΥΚΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Ίδρυση ποιμνιοστασίου δυναμικότητας 250 προβάτων στον Άνω Βουβοπόταμο Δ.Ε. Φαναρίου του Δ. Πάργας, Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 126.500,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
15. ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: Εκσυγχρονισμός υπάρχουσας πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 4.000 πατρογονικών ορνίθων, στη θέση ¨Γούρα Στάμου¨ του Δ.Δ. Πετροβουνίου της Δ.Ε. Τζουμέρκων του Δ. Βορείων Τζουμέρκων, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 166.082,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
16. ΚΩΝ. ΤΣΕΒΡΕΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Εκσυγχρονισμός μονάδας εκτροφής χοίρων, στο Δ.Δ. Νέας Κερασούντας της Δ.Ε. Φιλιππιάδας του Δ. Ζηρού, Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 912.903,35€ με ποσοστό επιχορήγησης 40%.

Μεταγγίσεις σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων χωρίς μοριακό έλεγχο για ηπατίτιδα και Aids!

Αποκάλυψη σοκ εργαζομενης στην Αιμοδοσία

Το... σταυρό τους θα πρέπει να κάνουν οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς του νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Γιάννενα για να μην κολλήσουν ηπατίτιδα ή Aids, καθώς οι φιάλες άιματος που χορηγούνται, δεν υποβάλλονται πλέον στον απαιτούμενο μοριακό έλεγχο του αίματος, εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων! Έτσι λοιπόν, όσοι καθημερινά υποβάλλονται σε εγχειρήσεις ή αιμοκάθαρση, κινδυνεύουν άμεσα με μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών. Το θέμα μας αποκάλυψε αναγνώστης, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε το τμήμα αιμοδοσίας του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, όπου εργαζόμενη του έκανε την παραπάνω αποκάλυψη.Ελπίζουμε η διοίκηση του Ιδρύματος να δώσει άμεσα τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις και πραγματικά ελπίζουμε να μην συντρέχουν λόγοι ανησυχίας των ασθενών. Θα το κάνει όμως; Για να δούμε.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ……

Απάντηση για το Ριζάρειο Μονοδενρίου

Προς το μέλος του Πολυμελούς συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος
Κύριο Άδωνι Κ. Κύρου
Λίαν αξιότιμε κε Κύρου
Κατόπιν της απαντήσεως σας με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2011 στην ανοιχτή επιστολή - έκκλησή μας, έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής:
Α)Όσον αφορά τον Πρόεδρο της κοινότητας Μονοδενδρίου(Πρόεδρος Τοπικού συμβουλίου) είναι εκλεγμένος σύμφωνα με το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών (Καλλικρατικοί Δήμοι) της 7 Νοεμβρίου 2010 από τον Ελληνικό λαό και σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις της Ελληνικής Πολιτείας.Όσον αφορά τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου «ΑΦΟΙ ΡΙΖΑΡΗ» είναι εκλεγμένος από τα μέλη του συλλόγου με τις διατάξεις του καταστατικού του περί ιδρύσεως σωματείων συλλόγων κλπ σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις της Ελληνικής Πολιτείας.Είναι λοιπόν νόμιμα εκλεγέντες εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας του Μονοδενδρίου Ζαγορίου της Ηπείρου.Θεωούμε συνεπώς πως ο χαρακτηρισμός που τους αποδίδεται ως «παράγοντες» του Μονοδενδρίου είναι άστοχος, εκτός αν εννοείται ότι είναι παράγοντες Ελληνικού ποδοσφαίρου, αθλητικών ΠΑΕ ή γενικά παράγοντες με την ευρεία έννοια του όρου που μαστίζουν το Ελληνικό Κράτος επί πολλές δεκαετίες.
Β)Όσον αφορά τα περί καταγωγής και από πού έλκεται σας παραθέτουμε από το λεξικό του καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη τα παρακάτω: καταγωγή, έλκω την καταγωγή, κατάγομαι, προέρχομαι 2. ο τόπος ή το έθνος από όπου προέρχεται κάποιος/κάτι:έχει συνείδηση της ελληνικής του καταγωγής/πρόκειται για έθιμα αγνώστου καταγωγής ή του πατέρα μου είναι από την Ρούμελη.Kαταγωγή:-όπουλος, -άκης, -άτος κλπ. Στην Ελληνική και σε όλες σχεδόν τις γλώσσες η κατάληξη αρκετών επωνύμων δηλώνει τον τόπο καταγωγής αυτού που φέρει το επώνυμο. Όταν ο Εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Ριζάρης συνέτασσε την Διαθήκη του την 1η Ιανουαρίου 1840 όλοι καταλαβαίνουμε τι επιθυμεί στα άρθρα 66 και 153 περί διορισμού και αντικατάστασης εκτελεστών εκ Ζαγορίου και άλλων.Δεν θέλουμε και εμείς να μακρηγορήσουμε αλλά πρέπει να εξάρουμε το γεγονός ότι είστε ο μόνος από το Πολυμελές συμβούλιο της Ριζαρείου που επέδειξε και επιδεικνύει τέτοια ευαισθησία, ευθιξία, φιλότιμο μπαίνοντας στον κόπο να απαντήσει στην ανοιχτή επιστολή, θέτοντας μάλιστα τον εαυτό του στην κρίση της τοπικής κοινωνίας και των νομίμων εκπροσώπων της.Δεν είμαστε κ. Κύρου Εισαγγελείς ούτε Δικαστές για να απαιτήσουμε από εσάς να παραιτηθείτε. Θέλουμε όμως να σας δηλώσουμε τα παρακάτω:
1) Το Ριζάρειο Ίδρυμα έχει να εκπληρώσει δύο σκοπούς, σύμφωνα με την αρμόδια ελεγκτική αρχή που είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων: α) Σύσταση λειτουργία και διατήρηση Εκκλησιαστικής Σχολής β) Με το 30% των προσόδων εκάστου προϋπολογισμού εις το διηνεκές στο Ζαγόρι της Ηπείρου: α) Ίδρυση και διατήρηση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάπτυξη στο Μονοδένδρι Ζαγορίου οικοτροφείου μαθητών του Δημοτικού σχολείου και κέντρου χειροτεχνίας μετά οικοτροφείου αμφοτέρων των φύλων παραδοσιακής ηπειρωτικής λαϊκής τέχνης, β) Οικονομική ενίσχυση για την εύρυθμη λειτουργία της Λαμπριαδείου Βιοτεχνικής σχολής Άνω Πεδινών, γ) Οικονομική ενίσχυση μαθητών-καθηγητών Γυμνασίου και Λυκείου Τσεπελόβου, δ) Συντήρηση και αξιοποίηση πολιτιστικών μνημείων του Ζαγορίου, σύμφωνα με το Διατακτικό της αριθ. 994/1980 Εφετειακής απόφασης. Μου προξένησε μέγιστη έκπληξη ότι εσείς με καταγωγή εκ μητρός από το Ζαγόρι και με δηλωμένη την αγάπη σας γι΄αυτό, ψηφίσατε υπέρ της αναστολής λειτουργίας των οικοτροφείων στο Μονοδένδρι. Στο Μονοδένδρι όπου ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του είναι η λειτουργία της Ριζαρείου. Στο Μονοδένδρι της Ηπειρωτικής γης που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται όπως και η Κύπρος τόπος καταγωγής του πατρός σας. Στο Μονοδένδρι τόπο καταγωγής των Αδελφών Ριζάρη που επιθυμούν να λειτουργούν τα παραπάνω. Θα σας θυμίσουμε εδώ ότι ο Γεώργιος Ριζάρης επιθυμούσε να λειτουργεί ακόμη και η Εκκλησιαστική σχολή στο Μονοδένδρι αλλά πείσθηκε κατόπιν επιστολής από τον Αδαμάντιο Κοραή το έτος 1825 να την ιδρύσει στην Αθήνα διότι η Ήπειρος εκείνη την εποχή ήταν υπό Οθωμανικό ζυγό!!! Αλήθεια αν τα Ιωάννινα και το Ζαγόρι ήταν ελεύθερα τότε, ο Γ. Ριζάρης εκτελώντας και την επιθυμία του αδελφού του Μάνθου δεν θα τα δημιουργούσε στο Ζαγόρι και στο Μονοδένδρι;;; Μέγιστη έκπληξη που δεν στηλιτεύσατε τα ρατσιστικά σχόλια και επιχειρήματα ορισμένων συναδέλφων σας στο συμβούλιο διότι σίγουρα έχετε βιώσει το σκληρό συναίσθημα του χαρακτηρισμού «Κύπριος πρόσφυγας από την κατεχόμενη – διχοτομημένη Κύπρο»
2) Μήπως μπορείτε να μας απαντήσετε ποιοι άλλοι λόγοι οδήγησαν τη Ριζάρειο σε δυσχερή οικονομική κατάσταση εκτός από την οικονομική κρίση και τη φορολόγηση από το Κράτος ;
3) Βρίσκεστε στην θέση σας και αποδεχτήκατε τον διορισμό σας ως εκτελεστή, ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών.
Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να πράξετε αν θεωρείται ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας, εσείς ή κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη του σεβαστού συμβουλίου, εκτελώντας την Επιθυμία του Διαθέτη και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του Ιδρύματος.Αγαπητέ κ. Άδωνι Κύρου δεν θα σας υποδείξουμε εμείς τι θα πράξετε. Είμαστε σίγουροι ότι θα πράξετε το καλύτερο. Μένει να δούμε τι θα πράξουν οι υπόλοιποι σύμβουλοι με καταγωγή από το Ζαγόρι, οι δύο μάλιστα, εκ των τριών, που αντικατέστησαν τους αείμνηστους πατέρες τους που κοσμούσαν με την παρουσία τους το Πολυμελές συμβούλιο εκτελώντας άριστα το καθήκον τους.Με ιδιαίτερη εκτίμηση προς το πρόσωπό σας.Με ιδιαίτερο σεβασμό για την απεριόριστη ανοχή που δείχνετε απέναντί μας.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Μονοδενδρίου «ΑΦΟΙ ΡΙΖΑΡΗ»
Σπυρίδων Ε. Αρβανίτης


Το Μέλος της Σχολικής Επιτροπής του Δημοτικού Σχολείου Μονοδενδρίου
Τ. Πρόεδρος Δ.Δ. Μονοδενδρίου
Ιωάννης Χρ. Αρβανίτης


Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζαγορίου, Μέλος της Εκκλησ. Επιτροπής Μονοδενδρίου
τ. Αντιδήμαρχος Κεν.Ζαγορίου, τ. Πρόεδρος Κοινότητας Μονοδενδρίου
Βασίλειος Ελ. Ζαρκάδας

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Γράφει ο Γιώργος Κώτσης

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί αυτό τον καιρό τους Θεσπρωτούς- άρχοντες και αρχόμενους- αφόρα την διέλευση του Ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσπρωτία. Ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής- την αξία του οποίου δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς εύκολα.Το έργο έπρεπε να είχε αρχίσει εδώ και τέσσερα (4) χρόνια αλλά το καθυστερούν οι αντιδράσεις κατοίκων της Πέρδικας και ντόπιων περιβαλλοντολόγων- με εισαγωγικά και μη. Σήμερα κινδυνεύει να χαθεί και να περάσει από άλλο κράτος, όπως τόνισαν υπεύθυνοι της ΔΕΠΑ- της κρατικής αυτής εταιρίας που το διαχειρίζεται.Τους φόβους και τις αντιδράσεις των κατοίκων της Πέρδικας, που εστιάζονται στην υποβάθμιση της τουριστικής τους περιοχής, θέλησε να αμβλύνει η ΔΕΠΑ. Γι’ αυτό το σκοπό κάλεσε φορείς να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της στο Σιδηρόκαστρο και στην Μεσημβρία- μέσα στον ιστό της πόλης της Θεσσαλονίκης. Την πρόσκληση αποδέχθηκαν και πήγαν, τόσο ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος κι ο Σύμβουλος της Πέρδικας κ. Παππάς, όσο και πλήθος Ηπειρωτών δημοσιογράφων. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν, όλοι σχεδόν από τους συμμετέχοντες σε αυτή την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, αποτυπώθηκε στον τοπικό τύπο και είναι σαφώς καταλυτική υπέρ της πραγματοποίησης του έργου. Όποιες διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν με τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο.Σήμερα η Ήπειρος και ειδικότερα η Θεσπρωτία, είναι από τις πιο υστερημένες αναπτυξιακά περιοχές της Ελλάδας. Ευθύνες γι’ αυτό, πέρα από τις ευθύνες της γεωγραφικής θέσης και των σχεδιασμών της κεντρικής εξουσίας, έχει και η τοπική κοινωνία. Κάποιες από τις τοπικές ευθύνες προσμετρούνται εύκολα αν συνοψίσει κανείς τις οργανωμένες αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί ως τώρα και τα αποτελέσματα, από τα έργα που υλοποιήθηκαν- με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.Μεταξύ των αντιδράσεων που καταγράφηκαν κατά καιρούς ήταν: για την μόλυνση του Καλαμά, για τα μεγάλα ξενοδοχεία (Robison κ.α.), για το λιμάνι Ηγουμενίτσας, για την Εγνατία, για τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, για το τελωνείο Μαυροματίου, για το υδροηλεκτρικό Καλαμά στο Ράϊ, για το ΧΥΤΑ Κορύτιανης, για τα Πετρέλαια Λουρίδας, για το υδροηλεκτρικό Καλαμά στη Μπολιάνα κ.α. Τα περισσότερα από τα παραπάνω υλοποιήθηκαν και κανείς δεν μιλάει πλέον αρνητικά, αφού η ωφελιμότητα τους είναι αποστομωτική. Η μόνη κινητοποίηση που δικαίωσε όντως τις αντιδράσεις της Θεσπρωτικής κοινωνίας ήταν η καθολική, ενάντια στην μόλυνση του Καλαμά.Mε όλα αυτά αναρωτιέται κανείς και δικαιολογημένα, υπάρχει τέτοια οικολογική ευαισθησία στους Θεσπρωτούς; Δυστυχώς όμως, δεν είναι έτσι. Το τι ανέκδοτα ακούσαμε και είδαμε δημοσιευμένα. Το τι κόντρες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, δημοτικοί άρχοντες κλπ φορείς δεν λέγεται. Τι να φταίει αλήθεια; ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΑΣ;Μια κληρονομημένη νοοτροπία που αδυνατούμε να απορρίψουμε; Γιατί, αν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη τοπική ιστορία κάτι τέτοιο μπορεί να συμπεράνει. Π.χ. δεν ξέρω πόσα χρόνια πέρασαν για να συνηθίσουν την θάλασσα, οι ορεσίβιοι κάτοικοι που εποίκησαν τα παράλια της Θεσπρωτίας. Τα γεγονότα του καιρού εκείνου μοιάζουν ανέκδοτα και σε αυτούς τους ίδιους που μετοίκησαν και σώθηκαν ενώ όσοι παρέμειναν στα βουνά- ρήμαξαν!Eπίσης, δεν ξέρω γιατί οι ορεσίβιοι συμπατριώτες μας δεν φύτευαν ένα οπορωφόρο δένδρο στον κήπο τους παρά ορμούσαν στο μοναδικό οπορωφόρο του χωριού- όπως μαρτυρούν οι παλιοί!Ξέρω όμως πως αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της Ηπείρου, θα διαπιστώσει πως ανάπτυξη στην περιοχή σημειώνεται μόνο στα χρόνια του Αλή Πασά! Έργα υποδομής, ανάπτυξη των τεχνών, του εμπορίου, των γραμμάτων κλπ. Αλή, ο ¨τύραννος¨, φαντάζομε δεν οπισθοχωρούσε στις αντιδράσεις, προκειμένου να κάνει ένα έργο το οποίο κατά την γνώμη των συμβούλων του (και είχε πολλούς και σπουδαίους) θα έφερνε ευημερία στους υπηκόους του και ¨παράδες¨ σ’ αυτόν.Τα χειρότερα όμως δείγματα της τοπικής νοοτροπίας μας τα παρουσιάζει μια περιγραφή του 1814 περίπου, του γιατρού Πουκεβιλ- πρέσβη της Γαλλίας στην αυλή του Αλή Πασά. (Απόσπασμα από το βιβλίο του ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ- Στις σελίδες 110-111, ο Πουκεβιλ αναφέρεται στην πανούκλα που χτύπησε την πόλη των Φιλιατών στα 1814, την οποία είχε προβλέψει):«....είχα βρεθεί πολλές φορές ανάμεσα τους και δεν αρνήθηκα να τους προσφέρω ιατρικές πληροφορίες και συμβουλές, κυρίως όταν απειλήθηκαν να εξοντωθούν από την πανούκλα. Ο ίδιος ο Αλή πασάς με είχε εξουσιοδοτήσει να τους επισημάνω τον κίνδυνο που τους απειλούσε. Το καθήκον μου με ανάγκασε να βρίσκομαι στο τόπο τους, για να προστατέψω την δημόσια υγεία της Κέρκυρας, που είχε καθημερινές επαφές με αυτή την περιοχή.Είχα συνάξει τους γέροντες και όσους από τους σημαντικούς της πόλης βρίσκονταν εκεί και... τους υπέδειξα να ιδρύσουν ένα λοιμοκαθαρτήριο με μικρή δαπάνη. Εκεί που κουβεντιάζαμε ένας από αυτούς τους παράφρονες που προβάλουν πάντα το κύρος του ουρανού για να βασανίζουν τους ανθρώπους πάνω στη γη, φώναξε: Αδέρφια μου, φυλαχτείτε από αυτά που μας λέει ο χριστιανός. Όχι, δεν μας χρειάζονται εμάς καινούριες ιδέες. Αφήστε τες να τις έχουν οι Φράγκοι. Εμείς ας διατηρήσουμε εκείνες που μας άφησαν οι πρόγονοι μας και τις αρχές της θρησκείας μας. Μας φτάνουν αυτά. Να ξέρετε, η πανούκλα έρχεται από το Θεό, που από την αιωνιότητα όρισε τη μοίρα του κόσμου. Το να θελήσουμε τώρα εμείς, ακούγοντας αυτόν τον χριστιανό, να οριοθετήσουμε την εξέλιξη του, είναι σαν να αντιτασσόμαστε στη θεία πρόνοια. Τι είναι η πανούκλα αδέλφια μου; Είναι μια από τις 360 πύλες του Παραδείσου που πέφτει και που ο καθένας από εμάς οφείλει να προσπαθήσει να σηκώσει και πάλι. Στο κακό αυτό πρέπει να σταθούμε όρθιοι και μπροστά και όχι, όπως οι Φράγκοι, πίσω από τα κάγκελα του λοιμοκαθαρτηρίου. Αν αυτή η πανούκλα έρθει, πάει να πει πως το πεπρωμένο ήταν να έρθει...ο δερβίσης αυτός γυρόφερνε τα μάτια του, που σπίθιζαν από θυμό. Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν το λόγο του. Αποτέλεσμα, με διώξανε και ένα μήνα μετά η επιδημία εισέβαλε στους Φιλιάτες. Σε λιγότερο από μια βδομάδα η μόλυνση μεταδόθηκε σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν μέσα σε μια μέρα και οι ζωντανοί δεν επαρκούσαν πλέον να θάβουν τους νεκρούς... Τέλος από 2.800 άτομα κάθε ηλικίας και φύλου τον Ιούνιο του 1814, εκατόν δέκα μέρες μετά την εισβολή της επιδημίας δεν είχαν μείνει στην πόλη παρά μόνο 130 άτομα, που και εκείνα από τους πόνους έμοιαζαν σαν να τα είχε κυριεύσει μια βλακεία και αναισθησία ζωής. Οι Φιλιάτες κείτεται τώρα σε ερείπια...».Δεν θέλω να πιστεύω πως παραμένουμε ίδιοι, πως κουβαλάμε την ίδια νοοτροπία που δείχνουν τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία. Αλλά, από την άλλη, δεν νομίζω πως απέχουν και πολύ οι σημερινές συμπεριφορές ορισμένων. Οι τοπικοί πολιτικοί άνδρες πρέπει να παίρνουν την ευθύνη και να την παλεύουν, όπως ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ.α. Ακόμη και όσοι τοπικοί πολιτικοί άνδρες είναι σήμερα εκτός εξουσίας, δεν πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί και να είναι…με όλους.Τέλος,θεωρώ πως σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της Θεσπρωτικής κοινωνίας θέλει την ανάπτυξη. Θέλει τα παιδιά της να μπορούν να βρουν δουλεία στον τόπο τους. Βλέπει την αλήθεια, βλέπει την υστέρησή μας και κάποιους από τους λόγους που βαρύνουν εμάς τους ίδιους- όμως παραμένει σιωπηλή. Αν όντως αγαπά τον τόπο της πρέπει να βρει το κουράγιο να αντιδράσει στη στείρα άρνηση της εξέλιξης, που υποκινούν συνήθως δυο- τρεις ¨δερβίσηδες¨ - οι οποίοι- αντί να στηρίζονται στο ¨κισμέτ¨- όπως στην ιστορία του Πουκεβιλ- στερούν από τη Θεσπρωτία την ανάπτυξη και εμπαίζουν την όποια περιβαλλοντική μας ευαισθησία.

Ο πρωταθλητής του τριαριού!!!


Μπορεί να μην ήταν ποτέ ο..."πρωταθλητής των έργων" όπως υποστήριζε ο ίδιος,όμως οφείλουμε να παραδεχθούμε πως μετά τα όσα δήλωσαν χθες σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις οι κ.κ. Σίντος και Κοσμάς,ο Νίκος Γκόντας,ανακηρύσσεται πανηγυρικά σε Πρωταθλητή του Τριαριού!!!Ο πρώην δήμαρχος μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια,θυμήθηκε πως είναι μέλος της επιτροπής θεσμών της ΚΕΔΚΕ,πήρε το αεροπλάνο και βουρ για την συνεδρίαση της επιτροπής στην Αθήνα.Ο κ. Γκόντας ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης,το θέμα των συμβασιούχων στους δήμους, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.Επικαλέστηκε μάλιστα και μια παρόμοια,παλιότερη απόφαση της ΚΕΔΚΕ,αλλά όταν τον ρώτησαν ποια είναι αυτή,δήλωσε πως δεν ήξερε!!!Φυσικά η συνεδρίαση συνεχίστηκε με μοναδικό θέμα συζήτησης το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε την εκλογή των νέων Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.Από μία συζήτηση που ποτέ δεν έγινε όμως,στην αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΚΕ,φτάσαμε στο σημείο να ανακοινώνονται δημόσια από τους κ.κ. Σίντο και Κοσμά,πως ο δήμαρχος έβαλε το θέμα στην επιτροπή,η οποία και αποφάσισε λέει πως οι συμβάσεις της ΑΔΕΙ είναι νόμιμες!!!Ευτυχώς που στην επιτροπή συμμετέχουν και άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησαν οι δημοσιογράφοι και ευτυχώς υπάρχουν και πρακτικά της συνεδρίασης,αλλιώς θα το..."τρώγαμε" το τριάρι του... "πρωταθλητή"!Πρέπει να παραδεχθούμε πάντως,πως είναι μάστορας ο μπαγάσας!Ακόμα και μερικοί σύμβουλοι του τον πιστεύουν!!!

Συλλήψεις νεαρών στα Γιάννενα για Ναρκωτικά


Στις 15.30΄ χθες στα Ιωάννινα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνέλαβαν δύο νεαρούς γιατί κατελήφθησαν να κατέχουν δύο τσιγάρα με ακατέργαστη κάνναβη βάρους (3.6) γραμμαρίων. Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε σε κατάστημα ιδιοκτησίας του ενός εκ των δύο δραστών βρέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.Λίγες ώρες μετά,αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνέλαβαν άλλους δύο νεαρούς γιατί κατελήφθησαν να κατέχουν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (14,5) γραμμαρίων. Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στα σπίτια των δύο δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (14,7) γραμμαρίων, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και χρηματικό ποσό τριακοσίων σαράντα (340) ΕΥΡΩ προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

Η αποκατάσταση της Αλήθειας για το Φυσικό Αέριο στη Θεσπρωτία

Απάντηση στον κο Σ. Θεμελή των Νέων Αγώνων

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας


Σεβαστέ κ. Θεμελή
Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω εσάς και την εφημερίδα σας που φιλοξενήσατε το κείμενό μου - κάτι που δεν έπραξαν οι συνάδερφοί σας καθώς δεν δημοσιεύτηκε σε άλλη εφημερίδα. Θεωρώ ότι, εφόσον υπήρξε και αντίλογος εκ μέρους σας, ότι την πλήρη δημοσίευση (όπως ορθά πράξατε) την επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία και όχι βέβαια ότι μου “χαρίζεστε”- ή ότι μου έχετε “χαριστεί” στο παρελθόν, όπως αφήνετε να εννοηθεί στην απάντησή σας! Γνωρίζω ότι, πολυγραφότατος ων, σας έχω απασχολήσει πολλάκις στο παρελθόν -όμως γι’ αυτό υπάρχει ο τύπος, σωστά; Για να δίνει βήμα στον δημοκρατικό διάλογο, θαρρώ. Και σ’ όλους εμάς που, κατά την γνώμη σας, ακολουθούμε τον δρόμο “αντίστασης σε όλα” -τον δρόμο που διαλέξαμε γιατί απ’ την αντίπερα όχθη υπάρχουν εκείνο που λένε “ναι στα πάντα” εφησυχάζοντας διαρκώς τον λαό.Η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει επίσης, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, να ενημερωθείτε για τις θέσεις και των δύο αντιδικούντων (ΔΕΠΑ και Επιτροπή Αγώνα). Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχατε παραστεί στη χθεσινή δημοτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας εκτός και αν το “πουλμανάκι” δεν εκτελούσε χθες δρομολόγια! Επιπλέον, θεωρώ τελείως άστοχη ενέργεια να μεταβείτε στο εργοστάσιο -και να περάσετε και ένα διήμερο, όπως περιγράφουν συνάδερφοί σας!- με έξοδα της ΔΕΠΑ προκειμένου να διαμορφώσετε άποψη… Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, όσο καλές και “διάφανες” και να είναι οι προθέσεις σας, δημιουργεί περίεργους συνειρμούς. Στο δημοτικό συμβούλιο ουδείς δημοσιογράφος από τα Γιάννενα παρέστη. Ήταν όμως κάποιοι δημοσιογράφοι από την Ηγουμενίτσα -μάλιστα ένας εξ αυτών, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης εφημερίδας, ο Θεσπρωτός κος Μάστορας τοποθετήθηκε λέγοντας ότι, εξ’ αιτίας των μεθοδεύσεων της ΔΕΠΑ, θα αρνηθεί την διαφήμιση της ΔΕΠΑ στην εφημερίδα του! Βλέπετε, όλως τυχαίως, πριν την θυελλώδη χθεσινή συνέλευση πλήθυναν οι καταχωρήσεις της ΔΕΠΑ στα τοπικά έντυπα μέσα.Εν πάση περιπτώσει, να σας υπενθυμίσω ότι το εργοστάσιο που είδατε στο Σιδηρόκαστρο είναι εργοστάσιο μέτρησης και όχι συμπίεσης (το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί εκεί).Στην Πέρδικα θα είναι εργοστάσιο συμπίεσης, κτιριακού εμβαδού 3 στρεμμάτων που θα αναπτύσσεται σε χώρο 50 στρεμμάτων! Θα έχει 3 φουγάρα ύψους 20 μ. και θα καίει 5.000 κυβικά φυσικού αερίου την ώρα. Στην καύση του αερίου οι εκπεμπόμενοι ρύποι είναι κατά τι μικρότεροι (στην περίπτωση δε του οξειδίου του αζώτου ακριβώς ίδιοι) με την καύση του ντίζελ. Προκαλούν ως εκ τούτου, επιβάρυνση στο μικροκλίμα και φυσικά ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος (1.400 ατυχήματα καταγράφηκαν την τελευταία 10 ετία) δεν αποτελούν για εσάς ικανοποιητικό επιχείρημα για τον αποκλεισμό μιας ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ περιοχής από τον σχεδιασμό του αγωγού, παρακαλώ ανατρέξετε στο κείμενο-τοποθέτηση των τουριστικών πρακτόρων (κ. Ζούλας, Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Πάργας) το οποίο δεσμεύομαι θα σας αποστείλω για τις επικείμενες συνέπειες στις οποίες αναφέρομαι… Το επιχείρημα ότι “κάπου πρέπει να περάσει ο αγωγός” δεν αφορά κανέναν από τους κατοίκους της Πέρδικας -όσο για το επιχείρημα περί “επιστημοσύνης” των μελετών, που τελικά καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα κάθε φορά (όπως π.χ. παλαιότερα με σήραγγα τη Δωδώνης ή τους ΧΥΤΑ) ελλείψει κοινωνικής συναίνεσης… ε, έχουμε χορτάσει στο παρελθόν από δαύτα. Ειδικότερα δε εφόσον το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται στην Ήπειρο, καθότι ο αγωγός είναι TRANSIT (“…δεν παρέχει καμμία δυνατότητα εκτροπής σε τοπικά δίκτυα για οικιακή χρήση”. Μανιάτης, Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, από τα Πρακτικά της Βουλής). Αυτά ειδικότερα -και εν τάχει- για την χάραξη του αγωγού στην περιοχή.Γενικότερα, σε σχέση με τις θέσεις των Πρασίνων στις οποίες αναφέρεστε κ. Θεμελή, η “θέση” που σταχυολογήστε είναι λιγότερη και από την μισή αλήθεια (χρησιμοποιώ την δική σας διατύπωση). Οι Πράσινοι και το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα είναι υπέρ της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τόσο για λόγους (ευνόητους) υγείας (εκπομπές αερίων, κίνδυνος ατυχήματος) όσο και για λόγους ηθικής, πολιτικής και κοινωνικούς. Η υποταγή σε λόμπυς διαχείρισης των ορυκτών της γης πόρρῳ απέχει από το πράσινο ιδανικό για την ενέργεια. Ειδικότερα στην Ελλάδα και, ακόμη περισσότερο, στην Ήπειρο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με τον έλεγχο της κατανάλωσης μπορούν να μας καλύψουν στο μέλλον. Χωρίς ρίσκα. Χωρίς διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας -μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Όπως και να’χει, χαίρομαι που ακούγεται το όνομα των Πρασίνων και μου μας δίνεται η ευκαιρία να προβληθούν δημόσια οι θέσεις μας, όπως διαμορφώνονται μέσα από συζητήσεις σε θεματικές ομάδες και πάντα αφουγκραζόμενοι την κοινωνία και τους αγώνες της. Στο χώρο μας δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία και οι τοπικές κοινωνίες εκφράζουν τη βούλησή τους. Η συμμετοχή μας στα έντυπα είναι βέβαια δικαίωμά μας κοινοβουλευτικό, πέρα από προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες.Το πιο θλιβερό όμως απ’ όλα είναι ότι οι εφημερίδες στο σύνολό τους βιάστηκαν (γιατί;) να επικυρώσουν τις θέσεις της ΔΕΠΑ ότι “οι πολίτες παραπληροφορήθηκαν” και ότι η μονάδα θα είναι “ήπιας όχλησης”. Δηλαδή με μια επιτόπια σκηνοθετημένη από τη ΔΕΠΑ “αυτοψία” διαπιστώσατε ότι τόσοι άνθρωποι επί πέντε και πλέον έτη (και νωρίτερα από το δημοψήφισμα του 2008) έχουν παραπληροφορηθεί, ή πλανώνται πλάνην οικτρά, ή είναι ανόητοι, ή πατρονάρονται από κάποιους; Μαζί τους παραπληροφορήθηκε, κατά τη γνώμη σας, η ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας και Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία που πήραν θέση υπέρ τους; Το 99,7% των κατοίκων Πέρδικας (δημοψήφισμα 2008), το μέτωπο Συβότων, Πάργας, Πέρδικας που βροντοφωνάζουν ένα όχι στο σχεδιασμό αγωγού είναι αφελείς και παραπληροφορημένοι; Τι έγινε κ.κ. δημοσιογράφοι, ο κυρίαρχος λαός;

Μίλτος Μπούκας
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Σε άθλια κατάσταση ο δρόμος Πεδινή-ΑμπελιάΠερισσότερα από δέκα χρόνια, οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι, δηλαδή να μη γίνεται καμία βελτίωση.Συγκεκριμένα στο δρόμος ΠΕΔΙΝΗΣ – ΑΜΠΕΛΑΙΣ από πολύ καιρό και δεν έχει γίνει καμιά βελτίωση.Υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένοι κάτοικοι, έχουν παραπατήσει και έχουν ανατραπεί. Πριν από λίγο καιρό, ένας ,που έχει σπίτι στην Πεδινη, ανετράπη με τη μηχανή του, διότι έπεσε σε λακκούβες,με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του. Πολλές φορές κατοικοι ΑΜΠΕΛΕΙΑΣ έχουν κινδυνέψει να τρακαρουν με το αυτοκίνητο.Κλείνουν τις λακκούβες πρόχειρα και ύστερα από λίγο καιρό, γίνονται στα ίδια χάλια.Αυτά συμβαίνουν καθημερινά. Κάνουμε ως κάτοικοι,έκκληση στους αρμόδιους,να επιληφθούν του θέματος, να γίνουν σωστές δουλειές.Είκονες ντροπής αποτελούν οι πολλές λακούβες και οι αλλοιώσεις του δρόμου, στην είσοδο ΠΕΔΙΝΗΣ -ΑΜΠΕΛΕΙΑΣ.Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα αυτό επισημαίνοντας όχι μόνο την κακή εικόνα αλλά κυρίως την επικινδυνότητα. Τώρα, όμως, εκτός από τις πολλές λακούβες κινδυνεύει και ο ίδιος ο δρόμος. Οπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, το οδόστρωμα, ακριβώς στην είσοδο του χωριού, έχει υποστεί αλλοίωση και αν δεν διορθωθεί άμεσα η κατάσταση οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Και για να προλάβουμε τις αντιδράσεις, τον απλό πολίτη λίγο τον ενδιαφέρει ποιου ευθύνη είναι.Αυτό που θέλει να δει είναι… έργο.Σας στέλνω και μια φωτό από την ζάντα του αυτοκινήτου ενός χωριανού μας,που έπεσε σε λακούβα.Σας ευχαριστώ.

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΙΑΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Στη φάκα 4 έμποροι ναρκωτικών με 191 κιλά χασίς!


Στις 04.30΄ σήμερα τα ξημερώματα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας συνέλαβαν δύο Αλβανούς (30 και 28 ετών αντίστοιχα) και δύο Έλληνες (41 και 42 ετών αντίστοιχα), για παράβαση του Νόμου Περί Ναρκωτικών.Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας εντόπισαν τρία Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα να κινούνται ύποπτα και τα έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Τα δύο εξ αυτών που οδηγούσαν οι Αλβανοί δράστες ακινητοποιηθήκαν και διενεργήθηκε ο αστυνομικός έλεγχος. Εντός των οχημάτων βρέθηκαν συνολικά έξι σάκοι που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους εκατόν ενενήντα ενός (191) κιλών περίπου.Στη συνέχεια στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες επιβαίνοντες στο τρίτο όχημα και οι οποίοι ενεργούσαν ως προπομποί.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, ενώ τα ναρκωτικά και τα τρία οχήματα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Ποιος διοικεί αυτή την πόλη;

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ

Την πρωτοφανή στα χρονικά και ιδιότυπη ομηρία της βιώνει τους τελευταίους μήνες η πόλη των Ιωαννίνων, με το δημαρχείο να παραμένει κλειστό και το κτίριο να έχει μετατραπεί σε… τσαντίρι.Η κατάσταση τον τελευταίο μήνα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και αντί για το θέμα των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ και την τακτοποίησή τους, εκείνο που κυριαρχεί στην επικαιρότητα είναι η επικυριαρχία του ΠΑΜΕ. Πρόκειται, ως γνωστό, για την συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ που έχει αλώσει στην κυριολεξία τον περιβάλλοντα χώρο του δημαρχείου και το πεζοδρόμιο με τις αυτοσχέδιες «καλύβες» και τα πανό που αποτελούν τη βασική «διακόσμηση» του κτιρίου. Και η δημοτική αρχή; Παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει πότε οι συνδικαλιστές θα κουραστούν να πηγαινοέρχονται ολημερίς στο δημαρχείο για να λειτουργήσει, όπως οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν, η κορυφαία διοικητική αρχή της πόλης.Το αδιέξοδο με τους συμβασιούχους καταλήγει σε αδιέξοδο της πόλης: το κεντρικό δημαρχείο δεν λειτουργεί, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του στοιβάζονται στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ, οι πληρωμές δεν γίνονται, οι εισπράξεις σταμάτησαν και πολιτική δεν παράγεται. Στελέχη της δημοτική αρχής κάνουν λόγο για «απρόσμενο εφιάλτη διαρκείας» και αφήνουν να εννοηθεί πως σ’ αυτή την «οικτρή κατάσταση» συνετέλεσε με τους χειρισμούς της η ηγετική ομάδα του δημαρχείου. Τα «μουρμουρητά» βγαίνουν πλέον και εκτός του δημαρχείου και φτάνουν σε ορισμένα δημοσιογραφικά γραφεία, με αποτέλεσμα το κλίμα να «βαραίνει» όλο και περισσότερο.

Έλλειψη υπευθυνότητας

Τα όσα συνέβησαν προχθές στο πρώην δημαρχείο του Κατσικά καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη υπευθυνότητας όλων των εμπλεκόμενων αυτοδιοικητικών, κρατικών και συνδικαλιστικών φορέων. Επί ώρες στενοί συνεργάτες του Φίλιππα Φίλιου παρέμεναν αποκλεισμένοι στο κτίριο και ουδείς εκ των αρμοδίων συγκινήθηκε. Η δημοτική αρχή εξακολουθεί να είναι όμηρος της λογικής να μην καταφύγει σε κατασταλτικά μέτρα, θεωρώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα επικριθεί για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά». Ωστόσο, την ίδια ώρα στο σκοτεινό, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δημαρχείο του Κατσικά μέλη της ήταν εγκλωβισμένα και οι… πορτιέρηδες του ΠΑΜΕ διοικούσαν ολόκληρη την πόλη με τις επιλογές τους.Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η έλλειψη οιασδήποτε πρωτοβουλίας από οιονδήποτε άλλον –πέραν της δημοτικής αρχής- θεσμικό φορέα. Η δικαιοσύνη, σ’ αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να κινηθεί αυτεπάγγελτα και οι λόγοι είναι προφανείς. Από τη μια αιρετοί προσφάτως εκλεγέντες ήταν όμηροι του ΠΑΜΕ και των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ και από την άλλη το κτίριο είχε σφραγιστεί από τις «συνδικαλιστικές δυνάμεις κατάληψης». Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το ιατρείο του Κατσικά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αλλοιωθούν ή να καταστραφούν τα ευαίσθητα υλικά από τη διακοπή της πολύωρης ηλεκτροδότησης, όπως χθες παραδέχθηκε μιλώντας στην ΕΡΑ Ιωαννίνων και ο Φ. Φίλιος.

Όμηροι και οι πολίτες

Παράλληλα, οι φορείς που μέχρι τώρα –όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Ηπείρου- επέδειξαν την αιτιολογημένη ευαισθησία για το μέλλον των συμβασιούχων της «Αναπτυξιακής» έμειναν καθηλωμένοι από τον «κινηματικό οίστρο» του ΚΚΕ. Είναι, όμως, δυνατόν αιρετοί του δήμου Ιωαννιτών να είναι όμηροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και οι συνάδελφοί τους να μην αναλαμβάνουν τη στοιχειώδη πολιτική πρωτοβουλία για να αφεθούν ελεύθεροι;Πολλοί, όμως, διερωτώνται πόσο δημοκρατική είναι η συμπεριφορά μιας συνδικαλιστικής παράταξης που κλείνει το δημαρχείο και φυλάει σκοπιές μέσω του κομματικού μηχανισμού, αναπληρώνοντας έτσι την κόπωση –ψυχολογική και βιολογική- των συμβασιούχων.Ο Φ. Φίλιος δήλωσε χθες πως έχει περάσει από τη σκέψη του να ζητήσει τη χρήση των κατασταλτικών μέτρων. Σημασία δεν έχει αν τελικά καταφύγει σ’ αυτή την επιλογή, αλλά πολιτική υποχρέωσή του είναι να λειτουργήσει το δημαρχείο και οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ίδιο και τους συνεργάτες του. Η τακτική του ΠΑΜΕ στοχεύει στο να εκθέσει προσωπικά τον δήμαρχο, αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα μπροστά στη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Φίλιος, θέτει ως βασική προϋπόθεση για να αρθεί το αδιέξοδο «το άνοιγμα του δημαρχείου» και υπενθυμίζει με νόημα πως τότε «θα δουλέψουμε καλύτερα πάνω στα έξι σημεία που θέτουν οι συμβασιούχοι». Η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο καθώς και σε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ