Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

O Μπάμπης Στόκας στο «Πολυχώρο Αγορά»


Μια χειμωνιάτικη βόλτα, ένα ταξίδι με μελωδίες,τραγούδια και μουσικές.Η αγαπημένη φωνή των Πυξ Λαξ,της μεγαλύτερης ελληνικής μπάντας,μας ταξιδεύει απ' την πιο τρυφερή μπαλάντα στον απόλυτο ροκ ήχο!Και μετά, στο βαθύ και καθαρόαιμο λαϊκό που αγαπήσαμε!Με εφόδιο τη σπουδαία φωνή του και την αισθαντική ερμηνεία του, ο Μπάμπης Στόκας ταξιδεύει μουσικά από το χθες στο σήμερα.Αγαπημένα τραγούδια από την εποχή των Πυξ Λαξ που τραγουδήθηκαν από χιλιάδες ένθερμους ακροατές.Νέα τραγούδια, από την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά «Βόλτα», που σε μικρό χρονικό διάστημα ξεχώρισαν, αγαπήθηκαν και ακούγονται σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας.Ένα πλούσιο και απρόσμενο ανθολόγιο αγαπημένων τραγουδιών, ερμηνευμένο πάντα με άξονα το προσωπικό του αίσθημα, που φέρνει τον ακροατή σε επαφή με μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του νεώτερου ελληνικού ρεπερτορίου.

Συστράτευση όλων μας για την ανάπτυξη του τόπου

Γράφει ο Φώτης Ζέρβας*

Διαβάζω τον τελευταίο καιρό -και ειδικά μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου Πάργας κ.Θανάση Λιόλιου για κοινή προσπάθεια και συστράτευση για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής- αρκετά επικριτικά αλλά και άδικα κείμενα.Πρέπει να ανέρθουμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και των δύσκολων καιρών που βιώνουμε.Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Λιόλιο, όχι μόνο γιατί γνωρίζω τις προθέσεις του, αλλά γιατί πράγματι αν δε βάλουμε το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό μας, δε θα βγούμε από αυτό το δύσβατο τούνελ που τα χρόνια συμφέροντα μας οδήγησαν.Είδαμε όλοι που κατέληξαν οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια λόγω των πελατειακών λογικών που αναπτύχθηκαν έντονα, για να εξυπηρετήσουν λίγα και πρόσχερα προσωπικά συμφέροντα.Η σπατάλη, η ανευθυνότητα και η εξυπηρέτηση υμετέρων ήταν η αρχή της λειτουργίας τους η οποία και υποθήκευσε το μέλλον των Δήμων αλλά και το μέλλον μας ως πολίτες αυτών των Δήμων.Είμαι ο τελευταίος που θα πω όχι στην κριτική. Κριτική στον κ. Λιόλιο και στις επιλογές του, όχι όμως για να εξυπηρετηθούν πάλι μικροσυμφέροντα, αλλά για την ουσία των αποφάσεων του και του τρόπου που πολιτεύεται.Κανένας Δήμαρχος και κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δε μπορεί από μόνο του να βγάλει εις πέρας αυτή την άσχημη κατάσταση που παραλάβανε χωρίς τη συστράτευση των πολιτών και χωρίς την ανάληψη των ατομικών μας ευθυνών για το μέλλον της περιοχής μας.Θα ήθελα κλείνοντας να προτείνω την επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ένα αναπτυξιακό συνέδριο στο νέο και με καλές προοπτικές Δήμο Πάργας. Οριοθετώντας τη νέα βάση για την καλύτερα δυνατή λειτουργία του Δήμου, με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής αλλά και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της.Για τον λόγο αυτό λέμε ναι στην κριτική αλλά με παραγωγικές και ουσιαστκές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του τόπου. Ο κύριος Λιόλιος , οι Αντιδήμαρχοί και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν εκλεχθεί και επιλεχθεί σε αυτές τις θέσεις, θεωρώ ότι έχουν όλη την καλή διάθεση να συνθέσουν απόψεις και να ακούσουν προτάσεις.Ας τους δείξουμε την ανάλογη στήριξη λοιπόν.

*Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας Πα.Σο.Κ.

Θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας


Θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, αλλά και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, συμπληρωματικές του ασφαλιστικού νόμου(Ν. 3863/2010), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που δόθηκε στη δημοσιότητα.Ειδικότερα, η κάρτα εργασίας δίνει τη δυνατότητα στο ΣΕΠΕ και στο ΙΚΑ κυρίως, να ελέγχουν με ηλεκτρονικό και σύγχρονο τρόπο την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, το ωράριο εργασίας κ.λπ. Επιπλέον, παρέχεται ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου με μείωση των εισφορών κατά 10% από 1/7/2011.Επίσης, η ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ με ΙΚΑ και ΟΑΕΔ δίνει δυνατότητα για τη διασταύρωση στοιχείων και αποτελεσματικότερο έλεγχο.Με τις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ενισχύεται το προληπτικό και ελεγκτικό έργο του Σώματος και ο ρόλος του στην την εξωδικαστική επίλυση ατομικών και συλλογικών διαφορών.Προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της στελέχωσης και της εκπαίδευσης του προσωπικού του ΣΕΠΕ και της αναδιοργάνωσης υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ενώ δημιουργείται αυτοτελές γραφείο για την ενημέρωση πολιτών, την αξιολόγηση και διαχείριση των καταγγελιών και συστήνεται ομάδα ετοιμότητας για άμεση επέμβαση σε 24ώρη βάση.Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας μια επιχείρησης, μεταξύ άλλων και για την ανασφάλιστη εργασία όταν η επιχείρηση είναι υπότροπη σε αυτήν την παράβαση.

Εντολή στις ΔΟΥ για εντατικοποίηση ελέγχων


Εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς στους διευθυντές των 30 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα τους επόμενους μήνες και να καλυφθεί η στέρηση που παρουσιάζουν το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού.Συγκεκριμένα, στους διευθυντές δόθηκαν οι ακόλουθες κατευθύνσεις:
1) Να προχωρήσουν σε περισσότερους τακτικούς ελέγχους ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
2) Να εντατικοποιήσουν τους προσωρινούς ελέγχους στην αγορά σχετικά με τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την μη έκδοση αποδείξεων.
3)
Να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και να δώσουν το κύριο βάρος ιδίως στα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν επισφάλειες.Ειδικότερα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στη συνάντηση τέθηκαν μηνιαίοι στόχοι γοα αύξηση των εσόδων ξεχωριστά για κάθε μία από τις 30 ΔΟΥ, όπου θα παρακολουθούνται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ανάλογα με την επίτευξή τους θα κρίνεται η αποδοτικότητα των προϊσταμένων των εφοριών και των ελεγκτών.

"Κόλλησε" στο μηδέν ο ΠΑΣ στη Νεάπολη


Ισόπαλο δίχως τέρματα έληξε το παιχνίδι του Ιωνικού με τον ΠΑΣ Γιάννινα, με το οποίο έπεσε η αυλαία της 27ης αγωνιστικής στη Football League. Οι Ηπειρώτες αν και ήταν ανώτεροι έμειναν στο «Χ» για πέμπτο διαδοχικό εκτός έδρας παιχνίδι (!) και πλέον βρίσκονται μόλις έναν πόντο μπροστά από τον Παναιτωλικό. Στην αντίπερα όχθη, το συγκρότημα του Μίκι Τσίρκοβιτς, παρέμεινε αήττητο για πέμπτη αγωνιστική και πρόσθεσε ένα ακόμη πολύτιμο βαθμό στην προσπάθεια που καταβάλει για την εξασφάλιση της παραμονής δίχως πλέι οφ.Η ομάδα του Στεφάν Ντεμόλ ήταν εμφανώς καλύτερη από τον αντίπαλό της και κυριάρχησε πλήρως στον αγωνιστικό χώρο περιορίζοντας σε καθαρά παθητικό ρόλο τους γηπεδούχους. Ο ΠΑΣ δημιούργησε πολλές ευκαιρίες για να φτάσει στην επίτευξη τέρματος αλλά δεν τις αξιοποίησε, ενώ έχει και δικαιολογημένα παράπονα για τη μη κατακύρωση τέρματος του Σιαλμά στο 68'. Το γκολ ήταν κανονικό αλλά δεν μέτρησε μετά από λανθασμένη υπόδειξη του δεύτερου βοηθού διαιτητή.Στο 86', ο Ιωνικός έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία όταν ο Πασάς βγήκε στην αντεπίθεση πριν τον Κηπουρό έκανε την πάσα αριστερά σε συμπαίκτη του, αλλά ο Ντάσιος τελευταία στιγμή έδιωξε. Έτσι το παιχνίδι ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα με τις δύο ομάδες να παίρνουν από έναν βαθμό.
Ιωνικός: Θεοδωρόπουλος, Αρβανίτης, Βλάχος (85' Μανιάτης), Άλβες (90' Χατζηγιαννακός), Τομάς, Δελήμπασης, Πασάς (94' Σπυριδάκης), Πολίτης, Λαμπρόπουλος, Χατζής, Ανυφαντάκης.
ΠΑΣ Γιάννινα: Κηπουρός, Ντάσιος, Βάντερσον (77' λ.τρ. Μιχαήλ), Πάντος, Κώτσιος, Τζημόπουλος, Ανδράλας (83' Βαγγελής), Κυριάκος (64' Σκούφαλης), Ντε Βινσέντι, Σιαλμάς, Τζάνης.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής:

Παναιτωλικός- Αναγέννηση Καρδίτσας 3-1

ΟΦΗ- Εθνικός Αστέρας 1-0

Καλλιθέα- Βέροια 2-4

Πανθρακικός- Δόξα Δράμας 0-1

Εθνικός- Θρασύβουλος 0-0

Διαγόρας- Πιερικός 3-0

Αγροτικός Αστέρας- Τρίκαλα 0-0

Ηλιούπολη- Λεβαδειακός 2-4

Ιωνικός- ΠΑΣ Γιάννινα 0-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 27 αγώνες)

1. ΠΑΣ Γιάννινα 62

2. Παναιτωλικός 61

__________________________

3. ΟΦΗ 53

4. Λεβαδειακός 48

5. Τρίκαλα 47

6. Διαγόρας 46

__________________________

7. Δόξα Δράμας 38

8. Βέροια 34

9. Πανθρακικός 33

10. Ηλιούπολη 31

11. Εθνικός 31

12. Πιερικός 30

__________________________

13. Αγροτικός Αστέρας 30

14. Θρασύβουλος 30

15. Ιωνικός 30

16. Εθνικός Αστέρας 28

__________________________

17. Αναγέννηση Καρδίτσας 21

18. Καλλιθέα 17

Συνεδρίασε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου


Συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Ο πρόεδρος της, Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, ανοίγοντας τις εργασίες της τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και προώθηση κοινωνικών θεμάτων της Περιφέρειας, χάρη της αμεσότητας και της ευελιξίας που της δίνει ο Νόμος. «Σκοπός μας είναι να μας θυμούνται για το έργο που θα αφήσουμε πίσω μας, παρά για αυτή καθ΄ ευατή τη συμμετοχή μας», πρόσθεσε, ενώ, στο τέλος, αποτιμώντας την πρώτη συνεδρίαση, επικρότησε την ομοφωνία των αποφάσεων για τα θέματα που επεξεργάστηκε η Επιτροπή.Μετά την εκλογή ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής, του περιφερειακού συμβούλου κ. Κ. Μπόβολου, συζητήθηκαν τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης.Ειδικότερα:
* Για το θέμα των εργαζομένων στην πρώην Α.Δ.Ε.Ι. του Δήμου Ιωαννιτών, ομόφωνα εκφράστηκε η πολιτική στήριξη των εργαζομένων κατά το πρότυπο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και το θέμα, επίσης ομόφωνα, παραπέμφθηκε προς περαιτέρω συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
* Ομόφωνα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αποφάσισε να στηρίξει με επιστολή της το αίτημα του ΚΕΘΕΑ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την παραχώρηση χώρου για τη δημιουργία Κλειστής Θεραπευτικής Κοινότητας στα Ιωάννινα.
* Ομόφωνα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αποφάσισε όπως σταλεί επιστολή, (η οποία θα επεξεργαστεί από διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συνέλθει εντός τριημέρου), με την οποία θα υποστηρίζεται το αίτημα για μόνιμη και συνεχή παρουσία της Δομής «Βοήθεια στο Σπίτι».
* Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ομόφωνα αποφάσισε να παραπέμψει στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση τις απόψεις που κατατέθηκαν στην σύσκεψη που προηγήθηκε για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων και τις οποίες θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Κολόκας.

Επικοινωνία των δημοτών με υπηρεσίες κεντρικού δημαρχείου


Λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης, το τηλεφωνικό κέντρο του Δημαρχείου, τα τηλέφωνα στο γραφείο Δημάρχου και των υπολοίπων υπηρεσιών που στεγάζονται στο κεντρικό κτίριο, όπως το γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη, δεν απαντούν.Οι συμπολίτες, παρακαλούνται να επικοινωνούν για επείγοντα θέματα με τα γραφεία της ΔΕΥΑΙ, στον αριθμό 26510 54601.Για την αποστολή fax μπορούν να απευθύνονται στον αριθμό 26510 73500.

ΑΡΤΑ:Ειδική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο για την απλήρωτη εργασία


Με αφορμή το ολοένα και περισσότερο εντεινόμενο φαινόμενο της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών από διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Άρτας πραγματοποιεί ειδική σύσκεψη με τις Διοικήσεις των αντίστοιχων Σωματείων των εργασιακών χωρών ή κλάδων, για να συγκεντρώσει στοιχεία, να διαμορφώσει θέση και τακτική αντιμετώπιση της κατάστασης σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Σωματείων μας και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011, στις 7:00 μμ., στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Άρτας.

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ:Νέος εμπαιγμός για το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τον Οργανισμό του


Κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατηγορώντας την για νέο εμπαιγμό, ασκεί για μια ακόμη φορά ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης για την μη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και τον μη ορισμό Εκτελεστικής Επιτροπής στον Οργανισμό του, μη παραλείποντας να σχολιάσει και το γεγονός ότι λαμβάνει απαντήσεις, δια υπηρεσιακού εγγράφου, στις ερωτήσεις που καταθέτει και όχι από την υπουργό.Είναι γεγονός, ανεξάρτητα από τη κριτική του κ. Καλογιάννη, ότι έχει καθυστερήσει πολύ η διαδικασία θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού, αφού πέρασε ένας χρόνος από τη παρουσίαση της μελέτης (αρχικής και όχι της πρότασης του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) και η διαβούλευση συνεχίζεται...Αν θα προηγηθεί το Ρυθμιστικό ή το διάταγμα για τη λίμνη, ( ο κ. Καλογιάννης ζητά να ακολουθήσει το Π.Δ της λίμνης), επίσης είναι ένα ζήτημα που μένει να ξεκαθαριστεί.Στην χθεσινή ανακοίνωση του για την νέα...υπηρεσιακή απάντηση που έλαβε, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει:«Από ένα τέτοιο έγγραφο λοιπόν πληροφορούμαστε ότι στο σχέδιο Π.Δ. για το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων γίνεται «συσχετισμός με το απεσταλμένο για διαβούλευση Π.Δ. προστασίας της Παμβώτιδας»! Όμως, όπως έχω επανειλημμένα τεκμηριώσει, το σχέδιο ΠΔ της Παμβώτιδας δεν μπορεί να προχωρήσει μετά τις ρυθμίσεις που το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θεσπίσει από το Σεπτέμβριο 2010 μέχρι σήμερα (ΚΥΑ για νέες περιοχές του δικτύου Natura στο λεκανοπέδιο, Νόμος για βιοποικιλότητα). Επί ποίων ακριβώς θεμάτων γίνεται συνεπώς συσχετισμός;Αναρωτιέμαι, το Υπουργείο βρίσκεται πράγματι σε τέτοια σύγχυση ή απλώς συνεχίζει να μας εμπαίζει;».

Πέντε μήνες ορίζεται η Επιτροπή...
«Σε ό,τι αφορά, προσθέτει, την Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) του Οργανισμού Ρυθμιστικού, στην απάντησή της η Υπηρεσία με ενημερώνει ότι «το ΥΠΕΚΑ θα έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να ορισθούν τα μέλη της ΕΕ»! Εδώ ο εμπαιγμός είναι απίστευτος διότι πριν από πέντε (5) μήνες (έγγραφο υπ' αρ. πρωτ.:3397Β/27.10.2010) ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης με ενημέρωνε ότι:«Το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να έλθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου με στόχο την εκκίνηση της διαδικασίας ορισμού των μελών της»!Πέρασαν πέντε (5) μήνες και ακόμα το ΥΠΕΚΑ δεν έχει «εκκινήσει» τη σχετική διαδικασία. Δηλαδή επί πέντε (5) μήνες δεν έχει καταφέρει να στείλει ένα (1) απλό έγγραφο προς την Περιφέρεια Ηπείρου για να οριστούν οι τοπικοί εκπρόσωποι!Κάθε συμπολίτης μας, καταλήγει ο βουλευτής, ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το ενδιαφέρον του «αυτόνομου» Υπουργείου Περιβάλλοντος και της «πράσινης» Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τον τόπο μας».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των λαθραίων τσιγάρων


Ολοκληρώθηκε, σήμερα, στην Ηγουμενίτσα από τις αρμόδιες Αρχές του Λιμεναρχείου και του υπουργείων Οικονομικών, η καταμέτρηση των λαθραίων τσιγάρων που εντοπίστηκαν προ ημερών σε νταλίκα, η οποία θα επιβιβάζονταν σε οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό την Ιταλία.Συνολικά ο αριθμός των πακέτων, μιας φίρμας όλα, ανέρχονται σε 301.950. Η νταλίκα είχε Ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορία. Ούγγρος ήταν και ο οδηγός της, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ηγουμενίτσας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Καταστηματάρχες παραβιάζουν τον νόμο της απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους!

Κραυγή αγωνίας απο 27 γονείς ανηλίκων

Την άμεση παρέμβαση κάθε αρμόδιας αρχής καθώς και των φορέων της περιοχής, ζητούν με ενυπόγραφη ανοιχτή επιστολή 27 γονείς ανηλίκων από την Πρέβεζα.Οι γονείς καταγγέλουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της πόλης ένα 15χρονο παιδί σε κωματώδη κατάσταση λόγω μέθης. Σϋμφωνα με τους γονείς ο ανήλικος αυτός μαζί με συμμαθητές του έτρωγαν και έπιναν σε κατάστημα της Πρέβεζας ο καταστηματάρχης του οποίου «ελαφρά τη καρδία» τους σέρβιρε κρασί.«Το γεγονός αυτό ήχησε όχι ως καμπανάκι αλλά ως καμπάνα στ’ αυτιά μας και αναρωτηθήκαμε κατά πόσο επιτρέπεται αυτοί οι ασυνείδητοι καταστηματάρχες να πουλούν οινοπνευματώδη ποτα» τονίζουν οι 27 γονείς απευθύνοντας έκκληση προς τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον Λιμενάρχη να οργανώσουν εντατικούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν καταστηματάρχες οι οποίοι παραβιάζουν τον νόμο της απαγόρευσης αλκοόλ σε ανηλίκους.Οι γονείς είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των μαθητών δηλώνοντας ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ασπίδα «προστασίας» γύρω από αυτά έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν άλλοι ανήλικοι.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης έδωσε ήδη εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της Δημοτικής Αστυνομίας υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει ενημέρωση σε όλους τους καταστηματάρχες και σε περίπτωση που εντοπίζονται παραβάτες οι κυρώσεις θα είναι πολύ αυστηρές.

Συναντήσεις Δ.Παπαδόπουλου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις


Με τους Προέδρους του ΠΕΑΚΙ Γιώργο Κρανά και του ΕΑΝΚΙ Στέφανο Ζούμπα, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαδόπουλος.Ο κ. Παπαδόπουλος μετέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο υλοποίησης του Καλλικράτη, να αναλάβει ο Δήμος την διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης, σημειώνοντας ότι για την υλοποίηση της απαιτείται και χρόνος αλλά και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων.Κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής, έγινε εκτενής συζήτηση για την υφιστάμενη κατάσταση των αθλητικών υποδομών και αντηλλάγησαν απόψεις για την μεταφορά των εγκαταστάσεων στο Δήμο και την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες.«Προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, έχοντας ως προτεραιότητα την στήριξη του αθλητισμού και την ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Ο Κώστας Μπόβολος αντιπρόεδρος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων


Στην 1η. συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου , μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και η εκλογή αντιπροέδρου που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να προέρχεται απ’ την μειοψηφία.Η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» θέλοντας να σηματοδοτήσει και να εφαρμόσει την πάγια πολιτική της θέση περί δίκαιης αντιμετώπισης και ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου πρότεινε για αντιπρόεδρο της επιτροπής αυτής τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Κων/νο Μπόβολο, της Περιφερειακής ενότητας Άρτας.Η εκλογή του κ.Μπόβολου ως αντιπροέδρου , συμβάλλει στο να δοθεί η αίσθηση στους πολίτες της Ηπείρου ότι και οι άλλες Περιφερειακές ενότητες, πλην Ιωαννίνων, συμμετέχουν ισότιμα στην διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Επεισόδια με αθίγγανους στην Άρτα


Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 19 Μαρτίου στην Άρτα από ομάδα αθίγγανων οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη και κράτηση ομοφύλου τους για κλοπές και παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα στα όρια του οικισμού των τσιγγάνων με την περιφερειακή οδό, κορυφώθηκαν περίπου στις 9μ.μ. και είχαν ως αποτέλεσμα το κάψιμο δύο κάδων απορριμμάτων καθώς και κάποιων ελαστικών που είχαν τοποθετεί στο οδόστρωμα. Στην περιοχή έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Άρτας Κώστα Βαρέλη η οποία και παρέμεινε μέχρι την εκτόνωση της κατάστασης. Στη διάρκεια των επεισοδίων και μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη από την Αστυνομία αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της οδού από τον κόμβο Παναγιώτου μέχρι περίπου στο ύψος του δημαρχείου για την ασφάλεια των οδηγών. Η διακοπή διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ενθουσίασε το κοινό των Ιωαννίνων


Σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι παρέσυρε το μουσικόφιλο κοινό της πόλης ο Μίλτος Πασχαλίδης, το βράδυ του Σαββάτου, 19 Μαρτίου. Με σχεδία το ελληνικό τραγούδι, πανί την υπέροχη φωνή του και αέρα την μαγική ατμόσφαιρα που δημιούργησε στο κατάμεστο Boxx, ο γνωστός τραγουδοποιός με τους σπουδαίους μουσικούς που τον συνόδευαν, για τρεις ώρες ξεδίπλωσε τις αρετές του, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους. Οι δικιές του δημιουργίες «Βυθισμένες άγκυρες», «Ενα πεύκο στην ακρογιαλιά», «Κακές συνήθειες», «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος», «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Σ' τα είπα όλα», συνδυάστηκαν αρμονικά με το «Ο τυμβωρύχος» του Θάνου Μικρούτσικου και του Κώστα Λαχά, το «Ητανε μια φορά» των Σταύρου Ξαρχάκου και Κώστα Φέρρη, και το «Soldiers of Fortune» των Deep Purple! Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του σε δύο σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής που μας άφησαν, τον Μάνο Ξυδούς και το Μανώλη Ρασούλη. Ήταν η στιγμή που το παρατεταμένο χειροκρότημα απέδειξε πως ο κόσμος δεν ξεχνάει και εκτιμάει εκείνους που δημιούργησαν – και συνεχίζουν να δημιουργούν – την μουσική κουλτούρα του τόπου μας. Με την παρουσία του Μίλτου Πασχαλίδη στην πόλη μας και την μαζική συμμετοχή του κοινού στη συναυλία του, καταδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η αμφίδρομη ανάγκη για επικοινωνία. Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με τον κόσμο να τραγουδάει αγαπημένους του στίχους, και ο καλλιτέχνης ανανέωσε το ραντεβού του με το “πάντα υπέροχο” κοινό της πόλης. Την Πέμπτη, τα Κίτρινα Ποδήλατα επισκέπτονται με άγριες διαθέσεις το Boxx Live Stage. Προπώληση (Rock Shop, Βλαχλείδη 7) 10 ευρώ, ταμείο 14 ευρώ.

Η πρόστυχη συγκάλυψη του σκανδάλου της SiemensΑπό τον Βασίλη Μπόνιο

Υπάρχει άραγε πιο επαίσχυντη συμπεριφορά απαξίωσης από εκείνη των κ.κ Παπανδρέου και Σαμαρά, απέναντι στους βουλευτές τους, από την ευτελή αντιμετώπιση προς τα πρόσωπα όσων οι δύο αρχηγοί όρισαν ως μέλη της Εξεταστικής για το σκάνδαλο της Siemens;Ένα χρόνο τώρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Χρήστος Αηδόνης, Ιωσήφ Βαλυράκης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ανδρέας Μακρυπίδης, Γιώργος Νικητιάδης, Παντελής Οικονόμου, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Ρήγας, Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη και της ΝΔ: Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Αναστάσιος Νεράντζης, Σταύρος Καλαφάτης, Γρηγόρης Αποστολάκος, Παναγιώτης Καμμένος, Χρήστος Σταϊκούρας, ερευνούσαν το πιο χυδαίο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.Η συγκεκριμένη Εξεταστική όσο κι αν επιχείρησαν τα γνωστά καθεστωτικά φερέφωνα της διαπλοκής και των εργολάβων να την απαξιώσουν, φώτισε πολλές σκοτεινές πτυχές του σκανδάλου. Έφερε στην επιφάνεια ονόματα και τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών οι οποίοι πλούτισαν από συγεκριμένες αναθέσεις. Ακόμη και τον πανίσχυρο Κόκκαλη συνέλαβε ψευδόμενο όταν δήλωνε ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον Παντελεήμονα Καρακώστα, τον νταλαβεριτζή του Καλάμου.Η Εξεταστική για τη Siemens κόντρα στη συσκότιση των ΜΜΕ που ελέγχει η ξιπασμένη διαπλοκή, με μοναδικό αρωγό στις προσπάθειές της δυο-τρία blogs, έκανε σπουδαία δουλειά για τα μέτρα του Ελληνικού κοινοβουλίου που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε Μαυσωλείο Συγκάλυψης της Διαφθοράς. (Σας παρακαλώ θυμηθείτε εκείνη την ανεκδιήγητη Εξεταστική για τα Εξοπλιστικά την οποία συνέστησε ο «Διώκτης του Μπαιρακτάρη» Καραμανλής, με επικεφαλής τον ανεκδιήγητο Τραγάκη. Τον τελευταίο «καθάρισαν» χαλαρά οι συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλος και Λοβέρδος, παραδίδοντας στη κοινωνία πάλλευκες περιστερές τους εμπλεκόμενους υπουργούς).Φτάσαμε λοιπόν μετά από ένα χρόνο διερεύνησης του σκανδάλου από την Εξεταστική ο πρωθυπουργός «να ματώσουμε» Παπανδρέου και ο αρχηγός της ΝΔ-SATURN Σαμαράς, να συγκαλύπτουν προκλητικά το σκάνδαλο της Siemens, ταπεινώνοντας τους βουλευτές τους, ευτελίζοντάς τους, χλευάζοντας τους Έλληνες πολίτες και φυσικά την Ελληνική Δικαιοσύνη.Οι δύο αρχηγοί -το όνομα και το προσωπικό τηλέφωνο του ενός (οικίας) υπήρχε φαρδύ πλατύ στην ατζέντα της Αικ. Τσακάλου, Γραμματέως του Χριστοφοράκου-και ο άλλος διετέλεσε θαμώνας και ομιλητής του Ιδρύματος Κόκκαλη-πασχίζουν με κάθε τρόπο να ξεχασθεί η περίφημη σύσταση της Προανακριτικής.Την ίδια στιγμή προκλητικές περιπτώσεις εμπλοκής στην υπόθεση των Μαύρων Ταμείων και μεθοδεύσεις τύπου Τσουκάτου, Μαντέλη και πολλών άλλων παραμένουν ατιμώρητες, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.Μέσα σ αυτό το πρόστυχο κλίμα συγκάλυψης που καλλιεργούν οι 2 ηγέτες, θα περίμενε κανείς από τους 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να διασώσουν την τιμή τους, κόντρα στις ηγεσίες τους.Να κινήσουν οι ίδιοι την διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών για την σύσταση Εξεταστικής, ώστε να δούμε ποιοι από τους 300 θα υπογράψουν και ποιοι θα αρνηθούν.Είναι το ελάχιστο που μπορούν να πράξουν υπερασπιζόμενοι την εθνική αποστολή τους.Περιμένουμε από τους 16 να φωνάξουν ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στη συγκάλυψη του σκανδάλου της Siemens από τους –αλίμονό μας-Παπανδρέου και Σαμαρά.

kourdistoportocali

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει την κυβέρνηση


«Θα είμαστε παντού» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει την κυβέρνηση, με αφορμή και την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε ο κ. Πάγκαλος στα Καλύβια.«Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται και θα βρίσκεται παντού για να επιλυθούν τα προβλήματα των πολιτών, εμείς ασκούμε την πολιτική εξουσία και είμαστε κυβέρνηση της χώρας στις πιο δύσκολες μεταπολιτευτικές συνθήκες», δήλωσε, σημειώνοντας πως δεν θα επιτραπεί η επαναφορά από καμία πολιτική δύναμη του φαινομένου των «αγανακτισμένων πολιτών».Η ιδεολογία αυτών που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες συνίσταται στο να απομακρυνθούν οι πολιτικοί και ιδίως η κυβέρνηση από τους πολίτες, πρόσθεσε ενώ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν ρητά και κατηγορηματικά αυτά τα φαινόμενα, που, όπως είπε, διαφεύγουν και δεν έχουν καμία σχέση με την εκδήλωση κάποιας διαμαρτυρίας.

Συνάντηση ΠΟΕ - ΟΤΑ με Γιάννη Ραγκούση


Μισθολογικά ήταν κυρίως τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, στο υπουργείο Εσωτερικών, του προεδρείου της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τον υπουργό, Γιάννη Ραγκούση.Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του Καλλικράτη και αφορούν τις μετατάξεις προσωπικού και το νέο μισθολόγιο, θέμα, ωστόσο, για το οποίο η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να συζητήσει. Η θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο συγκεκριμένο θέμα είναι ίδια με εκείνη της ΑΔΕΔΥ, δηλαδή ζητείται κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ και άρση των ανισοτήτων, ενώ εκφράζεται διαφωνία με την προοπτική νέων περικοπών.

Ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων από ΟΤΑ


Στην καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής κάθε στοιχείου και πληροφορίας, όπως αμοιβές, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία από τους ΟΤΑ, τα υπουργεία, δικαστικές και λοιπές δημόσιες αρχές και Τράπεζες, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επιστολή Τσίπρα στον Πρωθυπουργό για τις δηλώσεις Πάγκαλου


Επιστολή στον Πρωθυπουργό για τις «χυδαίες και συκοφαντικές επιθέσεις» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.«Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε συκοφαντική επίθεση ή προβοκάτσια στηθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, θα θεωρήσουμε πως έχει την συμφωνία και την κάλυψή σας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας.Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε νέα σφοδρή επίθεση του Θεόδωρου Πάγκαλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Mega. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατήγγειλε ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει αλλοδαπούς για να κάνουν επεισόδια και επιθέσεις όπως η πρόσφατη προς το πρόσωπό του στα Καλύβια, αλλά και προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι «υποδεικνύει τη δολοφονία» του.«Ο κ. Τσίπρας υποδεικνύει την δολοφονία. Είναι υπεύθυνος για τη ζωή μου. Δεν έχει καταδικάσει ποτέ. Όχι να πει κατανοούμε την οργή του κόσμου. Να πει καταδικάζουμε. Δεν το λέει γιατί αυτοί τα δημιουργούν», υποστήριξε ο κ. Πάγκαλος και διερωτήθηκε:«Λαός είναι 100 άτομα από την Κερατέα και τα Καλύβια; Εκεί ζουν 40.000 κάτοικοι. Εκατό άνθρωποι, ανάμεσα τους και είκοσι Αλβανοί, που πληρώνονται από συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ της Κερατέας, ήταν από τους χυδαιότερους, από αυτούς που έκαναν επίθεση, για να τους δει το αφεντικό τους ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό γίνεται κάθε μέρα. Είναι στην πρωτοπορία των μπλόκων. Τους νοικιάζει ο συγκεκριμένος τύπος, τους πληρώνει για να κάνουν την δουλειά». «Αυτοί που καπηλεύονται την Δημοκρατία πρέπει να καταδικαστούν. Δεν είναι Αριστερά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Θ. Πάγκαλος.Επικαλούμενος σειρά φραστικών επιθέσεων του κ. Πάγκαλου σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνοντας ότι παρά τις διαψεύσεις για τα εν λόγω περιστατικά, «όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη, αλλά επέμεινε να χυδαιολογεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό πως η συμπεριφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ξεπερνά πλέον κάθε όριο ανοχής. «Στους παλιότερους φέρνει στη μνήμη άλλες εποχές που όλοι νομίζαμε ότι δε θα ξαναεπιστρέψουν. Εποχές όπου η δημοκρατία ήταν σε κίνδυνο και κάποιοι προετοίμαζαν το έδαφος για αντιδημοκρατικές πρακτικές ενάντια στις δυνάμεις της αριστεράς. Σε εμάς τους νεότερους γεννά την ανησυχία για τη δημοκρατική ομαλότητα αλλά και για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.«Κατανοώ απολύτως ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, για να έχει τη πολυτέλεια η πολιτική ζωή, η κυβέρνηση και τα κόμματα, να ασχολούνται με τον χυδαίο και προβοκατόρικο ρόλο και λόγο του κ. Πάγκαλου. Ωστόσο ο κ. Πάγκαλος δεν είναι ένας γραφικός πολιτικός σχολιαστής που έχει το ακαταλόγιστο να επιτίθεται κατά πάντων. Είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησής σας. Και αν η συμπεριφορά του αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία, αυτό το χρεώνεστε εσείς προσωπικά, όσο επιμένετε να μην την αποδοκιμάζετε», διαμηνύει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στην επιστολή του:«Από την πλευρά μας, σας ενημερώνω ότι δεν σκοπεύουμε πλέον να ασχοληθούμε με τον κ. Πάγκαλο μεμονωμένα, αλλά όσο τον ανέχεστε να σας εκπροσωπεί, με τη κυβέρνησή και με εσάς προσωπικά. Οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε συκοφαντική επίθεση ή προβοκάτσια στηθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, θα θεωρήσουμε πως έχει την συμφωνία και την κάλυψή σας».

Τον Απρίλιο η έναρξη του διαλόγου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Έπλεξε το εγκώμιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ο Γιάννης Κυριόπουλος

Από την 1η Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενώ την 1η Ιουλίου θα υπάρχει σχετική απόφαση, τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, στο χώρο της υγείας επί δεκαετίες βασίλεψε το πελατειακό κράτος και για το λόγο αυτό χρειάζεται οργάνωση. Η λύση για την οργάνωση του συστήματος είναι ο υγειονομικός χάρτης, εξήγησε.Τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι οδικές αρτηρίες και τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας.Όπως τόνισε επίσης ο κ. Κυριόπουλος ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί. «Το σύστημα έχει λαχανιάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως, ενώ υπάρχουν καλοί γιατροί και σύγχρονος εξοπλισμός, τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. «Αυτά που λειτουργούν εξαιρετικά καλά, είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία με πρώτο αυτό των Ιωαννίνων», πρόσθεσε.Οσον αφορά στη συμπεριφορά των πολιτών, παρατήρησε τέλος ότι η συζήτηση σχετικά με το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τους καπνιστές και από 45,5% το 2006 φθάσαμε στο 35,8% το 2011, ενώ πτώση καταγράφεται και στη χρήση αλκοόλ, από 12,2% το 2006 στο 10,1% το 2011.

Τι γυρεύει η Ελλάδα στη Λιβύη;


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Καθώς η στρατιωτική πίεση στη Λιβύη εντείνεται με στόχο να αποδυναμωθεί το σύστημα εξουσίας του Καντάφι, χωρίς όμως η «διεθνής κοινότητα» να... ομονοεί ούτε για το είδος των επιθυμητών χειρισμών ούτε για την ένταση των βομβαρδισμών και την αναμενόμενη κατάληξή τους. Ειδικά στην Ελλάδα όμως έχουμε σοβαρούς λόγους για ν’ ανησυχούμε από την εμπλοκή της δικής μας χώρας σε μια υπόθεση από την οποία κανένα όφελος δεν φαίνεται να προκύπτει.Κατ’ αρχάς στο θέμα των βομβαρδισμών με υποτιθέμενο στόχο την επιβολή μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού έχουμε πάρα πολλές διαφοροποιήσεις, με πολλές ωστόσο διαβαθμίσεις και επιχειρήματα. Από τη Ρωσία και την Κίνα έως την Ινδία και την Τουρκία όλα δείχνουν πως ούτε στο επίπεδο του ΟΗΕ ούτε σε αυτό του ΝΑΤΟ υπάρχει συναίνεση για τα επόμενα βήματα.Ο στόχος να «εμπεδωθεί» ο εναέριος αποκλεισμός, να προκληθεί σύγχυση και διάλυση στον στρατό του Καντάφι και να διευκολυνθούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις να ανατρέψουν τον επί 42 χρόνια «μονάρχη» δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επιθέσεις από αέρος. Όπως ομολογεί ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάικ Μιούλεν, η κατάληξη της στρατιωτικής επιχείρησης είναι «πολύ αβέβαιη», ενώ είναι πιθανόν να προκύψει αδιέξοδο με τον Καντάφι.Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν είναι βέβαιος για το αν ο ηγέτης της Λιβύης, σε αυτό το επίπεδο εξωτερικής πίεσης, θα υποχωρήσει, θα διαπραγματευθεί ή θα τα παίξει όλα για όλα προκαλώντας τους εξωτερικούς εισβολείς (συνήθεις... «απελευθερωτές») να κατέβουν στο έδαφος για την κρίσιμη αναμέτρηση.Ούτως ή άλλως οι πληροφορίες και «ειδήσεις» των προηγούμενων ημερών δεν επέτρεπαν να σχηματίσει κάποιος μια σαφή άποψη για το τι ελέγχει η κάθε πλευρά του εμφυλίου της Λιβύης, για το επίπεδο οργάνωσης των ανταρτών ή για τον βαθμό βιαιότητας των κυβερνητικών αντιποίνων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον υποδεχθήκαμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε τη νομιμοποιητική βάση για τη στρατιωτική εμπλοκή.

Χθες στο Έθνος ο Γ. Δελαστίκ έκανε δύο πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις:

● «Αλλάζει η φύση του πολέμου από τη στιγμή που η Λιβύη θα δεχτεί αμερικανοΝΑΤΟϊκή επίθεση. Ο εμφύλιος πόλεμος παραχωρεί τη θέση του σε εθνικό αμυντικό πόλεμο, με τον αιμοσταγή Καντάφι να ηγείται των λιβυκών δυνάμεων που αντιστέκονται στους ξένους επιδρομείς και τους αντικανταφικούς να μετατρέπονται σε δωσίλογους συνεργάτες των ξένων που επιτίθενται κατά της πατρίδας τους!».

● «Καθεστώς ανδρεικέλων της Δύσης και επομένως και του Ισραήλ επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στη Λιβύη οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Στόχος, φυσικά, η λεηλασία των πετρελαίων της. Όπως και αν ξεκίνησαν οι αντικανταφικοί, από τη στιγμή που στην εξουσία θα τους τοποθετήσουν οι ξένοι επιδρομείς εναντίον της πατρίδας τους, αντικειμενικά δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από τυφλά όργανα των ΗΠΑ και των Αγγλογάλλων».

Πέραν αυτών είναι εντελώς αβέβαιο το ίδιο το μέλλον της Λιβύης ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει η εν εξελίξει επέμβαση των ΗΠΑ, των Αγγλογάλλων και των προθύμων συμπαραστατών τους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα προηγούμενα του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αλλά και η εθνοτική σύνθεση της Λιβύης προϊδεάζουν για τα χειρότερα.Εξ ίσου αβέβαιη είναι η εξέλιξη του αραβικού «ντόμινο», καθώς και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ ενδέχεται να μην αποφύγουν τη μετάδοση του «ιού» των λαϊκών εξεγέρσεων.Σε ένα τόσο ασταθές και ρευστό περιβάλλον εύλογη είναι η ανησυχία για την εμπλοκή της κυβέρνησης Παπανδρέου – έστω με... υποστηρικτικό ρόλο, του οποίου όμως τα όρια παραμένουν άγνωστα – στη λιβυκή κρίση στο πλευρό των δυτικών εισβολέων. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη εξελίσσεται η «στρατηγική» συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία απειλεί να βγάλει την Ελλάδα από τη χορεία των παραδοσιακά φιλοαραβικών χωρών.Οι επιλογές της κυβέρνησης λοιπόν βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια εικόνα της χώρας και μάλιστα σε μια εποχή που μας προϊδεάζει για ιστορικής σημασίας αλλαγές στον αραβικό κόσμο, από τις οποίες ίσως εξαρτηθεί όχι μόνο η μοίρα των αραβικών κρατών, αλλά και η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας.Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο εξαρτήματος της αμερικανικής πολιτικής εγκαταλείποντας κάθε ιδέα περί αυτονομίας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο έπραξε άλλωστε όταν αποκάλεσε τον αγωγό για την είσοδο του ΔΝΤ στην ευρωζώνη.Κι όλα αυτά την ώρα που η ίδια η Ελλάδα βυθίζεται – μαζί με όλους μας – σε μια βαθύτατη και χωρίς ορατή διέξοδο οικονομική κρίση, η οποία απειλεί να τη συμπαρασύρει στην άβυσσο. Προφανώς, λοιπόν, δεν είναι και τόσο σοφό μια χώρα με έντονο μεταναστευτικό πρόβλημα – ειδικά από μουσουλμανικές χώρες – να εκτεθεί σε ακόμη περισσότερους κινδύνους...

topontiki

Επαφές Σαμαρά με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες


Κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να μεταβεί σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.Ο πρόεδρος της ΝΔ στις 21.30 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Επίτροπο, υπεύθυνο για τους προϋπολογισμούς κ. Λεβαντόφκσι, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Ράιμερ Μπέγκερ, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής προυπολογισμού.Θα έχει επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ιβ Λετέρμ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας και πρόεδρο του PSD, Πέδρο Κοέλιο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, τον Επίτροπο για το Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό και Προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάνους Λεβαντόβσκι, τον Γερμανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ πρώην πρόεδρο και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και της Ειδικής Επιτροπής σχετικά με τις προκλήσεις πολιτικής και τους δημοσιονομικούς πόρους για μία βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2013 Ράιμερ Μπέγκε, αλλά και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντόλ.Την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία παίρνουν μέρος 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπούζεκ.Το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει τη Σύνοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς στο πλαίσιό της θα συζητηθούν η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και το ελληνικό πρόβλημα, οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, αλλά και οι επιπτώσεις τους στην λεκάνη της Μεσογείου και στη χώρα μας, λόγω του ενδεχόμενου κύματος μεταναστών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Μέσα σε ένα περιβάλλον πλήρους ασυνεννοησίας ξεκίνησε η συζήτηση για τα θέματα Παιδείας


Μέσα σε ένα περιβάλλον πλήρους ασυνεννοησίας και άγνοιας διαδικασιών και αποτελεσματικών λειτουργιών ξεκίνησε, έστω και τώρα, η συζήτηση για τα θέματα Παιδείας και Εκπαίδευσης και στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου.Θέματα που έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι είναι από τα μεγαλύτερα που απασχολούν την κοινωνία της Ηπείρου.Έκπληκτοι διαπιστώσαμε, όλοι όσοι συμμετείχαμε στη σύσκεψη που προκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ.Κολόκας, να παραμένουν τα ίδια πρόσωπα για να ξανασυζητήσουν το ίδιο θέμα στη σύσκεψη που προκάλεσε ο έτερος Αντιπεριφερειάρχης, κ.Πότσης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικών θεμάτων.Ταυτόχρονα, την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκων».Η παράταξη «Ήπειρος - Τόπος να Ζεις», δια του επικεφαλής της, κ. Βαγγέλη Αργύρη, είχε ζητήσει έγκαιρα με έγγραφό της την σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος, μέσα από την απαιτούμενη διαβούλευση στα θεσμοθετημένα όργανα της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου.Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι για μια ακόμη φορά, η Περιφερειακή Αρχή χρησιμοποιεί όλα τα θέματα για την άσκηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, χωρίς συντονισμό, χωρίς τον προφανή στόχο της εποικοδομητικής συμβολής προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων και της χάραξης μίας σοβαρής και μακροπρόθεσμης στρατηγικής.Παρά τις παλινωδίες της Περιφερειακής Αρχής, η θέση της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» για το ζήτημα της Εκπαίδευσης και της Παιδείας στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι ξεκάθαρη και εκφράστηκε απ’ τα μέλη της στις “διαδοχικές συσκέψεις” που πραγματοποιήθηκαν.Συνοπτικά οι θέσεις αυτές, όπως κατατέθηκαν, είναι :
* Όποιες αλλαγές γίνουν , να αποβλέπουν αποδεδειγμένα στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους μαθητές.
* Λέμε όχι στις αλλαγές που αποβλέπουν στην εξοικονόμηση χρημάτων εις βάρος της ποιοτικής παροχής εκπαίδευσης .
* Σε κάθε προτεινόμενη αλλαγή, να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη τόσο η χρονική διάρκεια της μετακίνησης των μαθητών όσο και οι συνθήκες μετακίνησής τους.
* Να ληφθούν υπόψη οι υλικοτεχνικές και οι κτιριακές υποδομές των υφιστάμενων σχολικών μονάδων.
* Θέλουμε ένα σχολείο που θα αποτελεί πολυχώρο για τον μαθητή αλλά και την τοπική κοινωνία.
* Να ληφθούν υπόψη όλες οι αποφάσεις των εμπλεκόμενων συλλογικών οργάνων που αποβλέπουν στη βελτίωση παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Διαδοχικές επισκέψεις Χρ.Μπαίλη στα Δημοτικά Διαμερίσματα


Διαδοχικές επισκέψεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μύτικα, Καναλίου και Καστροσυκιάς πραγματοποίησε την Κυριακή ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης.Ο κ.Μπαϊλης συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και διαπίστωσε από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν κυρίως αποκαταστάσεις αγροτικών δρόμων και άλλων προβλημάτων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών.O Δήμαρχος Πρέβεζας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο λιμάνι της Καστροσυκιάς- η είσοδος του οποίου έχει «αποκλειστεί» από φερτά υλικά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο ελλιμενισμός των σκαφών- καθώς και στα προβλήματα διάβρωσης που παρουσιάζει ο δρόμος περιμετρικά του λιμένα.Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος –το οποίο χρόνια τώρα απασχολεί τους αλιείς καθώς και όλους τους κατοίκους της περιοχής- οι οποίοι εκτιμούν ότι η αποκατάσταση του λιμένα θα συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση της καθημερινότητάς αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής τους.

Περί Ριζαρείου και Μονοδενδρίου


Κύριοι,Με έκπληξη, αλλά και θλίψη, πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο «τους ψίθυρους που έγιναν κραυγές για το Ριζάρειο Ίδρυμα», που υπογράφονται από τους δύο ως άνω παράγοντες του Μονοδενδρίου. Έκπληξη, διότι με ειρωνία αντιμετωπίζεται το πρόσωπό μου και η καταγωγή μου ως μέλους του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος, ενώ επί πολλά χρόνια τώρα, ως άτομο και δημοσιογράφος, προσέφερα όποτε και όπως μπορούσα τις υπηρεσίες μου στην προσφιλή μου Ήπειρο και τους ανθρώπους της. Θλίψη, διότι με αφορμή την αμφισβήτηση της εκ Ζαγορίου καταγωγής μου, απορρίπτεται και αγνοείται η προσφορά δύο οικογενειών στον Ηπειρωτικό χώρο, που καταγράφηκε με ιστορικά και κοινωνικά κριτήρια.Από τον πατέρα μου είμαι, πράγματι, Κυπριακής καταγωγής, για την οποία και είμαι υπερήφανος. Εξ ίσου υπερήφανος όμως, είμαι και για την Ηπειρώτικη –και μάλιστα Μονοδενδρίτικη– καταγωγή της μητέρας μου, αφού εξ ίσου, νομίζω, τιμάται η καταγωγή και των δύο γονέων, υπάρχουν δε και πολλοί σημερινοί Μονοδενδρίτες, με καταγωγή μόνο της μητέρας από το όμορφο αυτό χωριό της Ηπείρου μας.Η μητέρα μου, λοιπόν, ήταν η Αλεξάνδρα Αθ. Ζίννη, που ως προϊσταμένη εθελόντρια αδελφή νοσοκόμος διακρίθηκε και κατ’ επανάληψη παρασημο-φορήθηκε στο Ηπειρωτικό μέτωπο του Πολέμου 1940-41 και στη θεομηνία των Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος) του 1953. Ήταν κόρη του Νάσου Ζίννη, αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, που ήδη από το 1896 είχε εισέλθει με άλλους συναδέλφους του, όλους Ηπειρωτικής καταγωγής, στην υπό Τουρκικό ζυγό Ήπειρο, για να προετοιμάσουν αντάρτικο αγώνα. Το 1908 ανακηρύχθηκε «επίτιμος πολίτης» της Κοινότητος Μονοδενδρίου, ενώ τον Φεβρουάριο του 1913 ήταν μεταξύ των πρώτων που εισήλθαν στα απελευ-θερωμένα Ιωάννινα, του ανατέθηκε, μάλιστα, η επιτήρηση του παραδοθέ-ντος Τούρκου αρχιστρατήγου Εσσάτ πασά. Λίγο αργότερα, το 1915, ο πάππος μου παραιτήθηκε του Στρατεύματος, διαμαρτυρόμενος για την εγκατάλειψη του αυτονομιστικού κινήματος της Βορείου Ηπείρου και ιδιώτευσε, διατηρώντας μέχρι του θανάτου του τη θέση του στο Συμβούλιο του Ριζαρείου Ιδρύματος.Ο Αθανάσιος Αλ. Ζίννης ήταν γιος του ενωρίς αποβιώσαντος στρατιωτικού ιατρού Αλεξάνδρου Ζίννη και ανεψιός του Αναστασίου Ζίννη, θεμελιωτού της παιδιατρικής στην Ελλάδα και ισόβιου μέλους του συμβουλίου της Ριζαρείου, που είχαν γεννηθεί στο Μονοδένδρι και ήταν γιοι του Αθανασίου Ζίννη και της Χρυσής Κόνιαρη, θυγατέρας του Αναστασίου και της Βασιλικής Κόνιαρη, πρωτεξαδέλφης των αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, που αμφότερες αναφέρονται στη διαθήκη και τον κωδίκελλο της διαθήκης του Γεωργίου Ριζάρη (1841). Ας σημειωθεί, ότι ο Αθανάσιος Ζίννης (ή Τσίνης), αδελφός του Νικολάου Ζίννη (προύχοντος Ιωαννίνων, του οποίου την κόρη νυμφεύθηκε ο κηδεμονευόμενος από αυτόν γιος του –εκ Γρεβενών– νεομάρτυρος Γεωργίου, με ονοματεπώνυμο Ιωάννης Νεομάρτυρος), ήταν φίλος και στενός συνεργάτης του Γεωργίου Ριζάρη στην Τεργέστη και την Οδησσό, συγκαταλεγόμενος μεταξύ των συντακτών και πρώτων εκτελεστών της διαθήκης του και μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος.Μακρηγόρησα, αλλά νομίζω ότι οι οποιεσδήποτε σημερινές αντιπαραθέ-σεις δεν πρέπει να αναιρούν τα δεδομένα του παρελθόντος και την προσω-πική μου σχέση με το Μονοδένδρι, όπου προ 20ετίας εξαγόρασα και δύο μερίδια της πατρογονικής οικίας Κόνιαρη (1776). Επειδή, όμως, αναφέρ-θηκε η παραίτησή μου από το Πολυμελές Συμβούλιο της Ριζαρείου το 2008, αυτό είναι αληθές. Πράγματι, μετά το θάνατο του αειμνήστου Αγγέλου Κίτσου, θεώρησα ότι θα ήταν πολύ δύσκολη η αναπλήρωση του κενού και υπέβαλα την παραίτησή μου, έχοντας κατά νου τη διαδοχή μου από συγκεκριμένο πρόσωπο εκ Ζαγορίου. Γι’ αυτό και όταν διαπίστωσα ότι υπήρχαν δυσκολίες, ανακάλεσα την παραίτηση. Βεβαίως, όμως, αν η Κοινότητα Μονοδενδρίου και οι τα πρώτα φέροντες στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου κρίνουν ότι δεν πρέπει να μετέχω του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος, ας μου απευθύνουν σχετικό επώνυμο έγγραφο και την επομένη ημέρα θα ζητήσω να γίνει αποδεκτή η παραίτησή μου, έστω και σε καιρούς τόσο χαλεπούς, όταν απαιτείται ομόνοια και συστράτευση όλων.


Με Κυπρο-Ηπειρώτικους χαιρετισμούς,

ΑΔΩΝΙΣ Κ. ΚΥΡΟΥ

Δημοσιογράφος

Μείωση για την τιμή της αμόλυβδης


Μειωμένη κατά 2,1 λεπτά το λίτρο είναι σε σχέση με το ιστορικό υψηλό της περασμένης Τετάρτης (1,68) η μέση τιμή της αμόλυβδης που διαμορφώνεται σήμερα στα 1,669 ευρώ το λίτρο.Ακριβότερες περιοχές παραμένουν Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Κυκλάδες και Χίος με τις τιμές να κλιμακώνονται μέχρι 1,87 ευρώ ενώ στην Αχαΐα και τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης ξεκινούν από 1,534 ευρώ.Το πετρέλαιο θέρμανσης υποχώρησε οριακά στα 89,5 λεπτά από 89,6 το Σαββατοκύριακο και 89,7 που ήταν το ιστορικό ρεκόρ την περασμένη Παρασκευή.

24ωρη απεργία καθηγητών στις 30 Μαρτίου


Εικοσιτετράωρη απεργία στις 30 Μαρτίου (σε συνεννόηση με ΔΟΕ με προσθήκη στα αιτήματα αιχμής, να αποσυρθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αποφάσισε μεταξύ άλλων η γενική συνέλευση των Τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ).Στο πλαίσιο της συνέλευσης αποφασίστηκε ακόμη η εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, σε περίπτωση που κατατεθεί νομοσχέδιο που θίγει τις αμοιβές των εκπαιδευτικών ή τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.Συμφωνήθηκε ακόμη η πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ αμέσως μετά, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ποικίλες μορφές δράσης.Επιπλέον, οι καθηγητές αποφάσισαν να αναρτηθούν μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται, αλλά και να ζητηθεί από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ κήρυξη απεργίας (με ενδεικτική ημερομηνία την 13η Απριλίου, καθώς και απογευματινό συλλαλητήριο πριν τη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου.Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα καταγγείλει τέλος, στις διεθνείς οργανώσεις των εκπαιδευτικών την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις συνενώσεις σχολείων.

Από τους δήμους οι άδειες περιπτέρων


Στους Δήμους μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων. Αυτό υπενθυμίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ.Ντόλιος, με έγγραφο του το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή, Λευτέρη Αυγενάκη.Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ενημερώσει, με εγκύκλιο του, τους δήμους για το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουν, ενώ έχει εκδοθεί και οδηγός από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, για την άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους δήμους.

Επειγόντως διόδια στην Εγνατία Οδό!

Την Τετάρτη η διενέργεια διαγωνισμού για την άμεση λειτουργία έξι νέων σταθμών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εγκατάσταση σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, με σκοπό την άμεση εξασφάλιση εσόδων (70 έως 90 εκατ. ευρώ για τα πρώτα χρόνια και 150 εκατ. από το 2015), έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης του αυτοκινητόδρομου. Η ανάγκη για εξεύρεση πόρων καθίσταται, όπως φαίνεται, επιτακτική και άμεση, αφού μεθαύριο Τετάρτη η εταιρία «Εγνατία Οδός» προχωράει στη διενέργεια διαγωνισμού για τους έξι νέους σταθμούς, εκ των οποίων οι δυο θα βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, στην Ήπειρο.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΙΟΔΙΑ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φορείς της Ηπείρου ζητούν να μην λειτουργήσουν τα προσωρινά διόδια, περιμένοντας 1,5 χρόνο μέχρις ότου μπουν σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά, κάτι όμως που ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Μαγκριώτης απέρριψε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή μας, προτάσσοντας τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας, αλλά και το αυξημένο κόστος συντήρησης του δρόμου. Σήμερα, ως γνωστόν, λειτουργεί ένας σταθμός στον Πολύμυλο Κοζάνης.Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος», οι άλλοι έξι, θα εγκατασταθούν σε Ηγουμενίτσα, Γιάννινα, Γρεβενά, Νυμφόπετρα, Παγγαίο και Κομοτηνή.

25% ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ

Οι σταθμοί θα είναι συμβατικού τύπου και προσωρινοί μέχρι να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν πλήρως τα ηλεκτρονικά διόδια, με τα οποία η χρέωση θα γίνεται σε εξ ολοκλήρου διαφορετική βάση.Η τιμολόγηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό θα είναι κατά 25% χαμηλότερη από ότι ισχύει στους υπόλοιπους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους, ενώ σύμφωνα με τους επιτελείς της Εγνατίας Οδού, ένα ποσό θα παρακρατείται για τη δημιουργία μικρών έργων σε όλη τη ζώνη επιρροής του αυτοκινητοδρόμου.

ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ…

Η λειτουργία των προσωρινών αυτών διοδίων (προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ) μέχρις ότου λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά, φαίνεται πως προέκυψε μετά από πιέσεις της Ε.Ε., η οποία είχε χρηματοδοτήσει το έργο και όπως αναφέρει το «Βήμα» έθεσε ζήτημα ανάκτησης των κοινοτικών πόρων, ύψους 3 δισ. ευρώ!Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συντήρησή αυτού του μεγάλου δρόμου χρειάζονται περίπου 70 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που μέχρι σήμερα καλυπτόταν με δανεισμό, προκαλώντας δυσβάσταχτα βάρη στην εταιρία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Νέα επιστολή Φ.Φίλιου στο Ραγκούση για το θέμα των συμβασιούχων


Νέα επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με το θέμα των πρώην συμβασιούχων της ΑΔΕΙ, απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο Δήμαρχος αναφέρεται εκτενώς στο πρόβλημα και ζητά από τον Υπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης για την αντιμετώπισή του.Προτείνει δε, την διενέργεια κοινής σύσκεψης με δημάρχους άλλων περιοχών, που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και την ΚΕΔΚΕ ώστε να εξευρεθεί λύση, δεδομένου ότι οι καθημερινές ανάγκες είναι πλέον πιεστικές.Αναλυτικά η επιστολή του κ. Φίλιου:" Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,Το κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων τελεί υπό κατάληψη εδώ και τρεις εβδομάδες από συμβασιούχους της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημοτικής Μέριμνας και Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.Από το σύνολο των εργαζομένων της εν λόγω επιχείρησης οι 79 κρίθηκαν από το ΑΣΕΠ με το Π.Δ. 164/04 και οι υπόλοιποι 128 συνέχισαν να εργάζονται, προσφέροντας υπηρεσίες κυρίως στο εργοτάξιο του Δήμου και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες και επιχειρήσεις του Δήμου.Το Δεκέμβριο του 2010, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Η νέα Δημοτική Αρχή σας υπέβαλε τον ίδιο μήνα σειρά ερωτημάτων για να βρεθεί λύση. Στις 03/02/2011 λάβαμε σε κοινοποίηση το υπ. Αρ. 73741 (+71434)/27.01.11 έγγραφο του Υπουργείου σας, το οποίο στην τελευταία παράγραφό του αναφέρει σχετικά: «Κατόπιν των ανωτέρω, κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, εφόσον το αναφερόμενο προσωπικό δεν απασχολείται στην Α.Δ.Ε.Ι. με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου έως 31.12.2005, ούτε έγινε μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου βάσει του π.δ.164/04, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του αρ. 269 του Κ.Δ.Κ. για τη μεταφορά του στο Δήμο Ιωαννιτών.»Παρά ταύτα, όμως, το πρόβλημα παραμένει, διότι αφ’ ενός μεν 128 άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία, αφ’ ετέρου δε, επειδή το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και δεκάδες δήμοι αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα, θεωρούμε ότι χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης.Παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αυτοί κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για τις οποίες και πάλι θα κληθούμε να προσλάβουμε προσωπικό είτε με οκτάμηνες συμβάσεις είτε με προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, μέσω ΑΣΕΠ.Θεωρούμε ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μια κοινή σύσκεψη με τους αντίστοιχους Δήμους και την ΚΕΔΚΕ, σε πολύ σύντομο, όμως, χρονικό διάστημα, διότι και τα ζητήματα της καθημερινότητας και η συνολική λειτουργία του Δήμου μας βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση".

Πρόκληση για τον Ελληνισμό η παρουσία βουλευτή της Ν.Δ. στην επέτειο του ανθελληνικού-φιλοτσάμικου κόμματος MEGA


Ανάστατος είναι ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου από την παρουσία Ηπειρώτη βουλευτή της Νέας Δημοκατίας Δημήτρη Τσουμάνη χθες στους Αγίους Σαράντα, στην εκδήλωση όπου εορτάστηκαν τα πρώτα γενέθλια του MEGA. Του ανθελληνικού "μειονοτικού" κόμματος που συνεργαζόμενο με τους Τσάμηδες και τον Σαλί Μπερίσα, συμμετέχει σήμερα στην αλβανική κυβέρνηση και επιχειρεί να διασπάσει την ελληνική μειονότητα και να ξηλώσει από τις πατρογονικές εστίες τον ελληνισμό της περιοχής. Να σημειώσουμε, ότι πέρα από τον πρεβεζιάνο βουλευτή, κανείς άλλος Ηπειρώτης πολιτικός ή αυτοδιοικητικός παράγοντας δεν έδωσε το παρόν. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ακόμη και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης που συνδέεται στενά με τον υπουργό του MEGA Σπύρο Ξέρα, προτίμησε να μην παρευρεθεί. Ας πει κάποιος στο γαλάζιο βουλευτή Πρέβεζας, ότι κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για... ψηφοθηρία.

Απάντηση δημάρχου Ηγουμενίτσας στο "Καφενείο" και την "Κίνηση Πολιτών" Πέρδικας


Επειδή το Σάββατο 19/3 και την Κυριακή 20/3 στήθηκε ένα “λαϊκό” Δικαστήριο στην Πέρδικα, για να δικάσει τους νέους αιρετούς της Δημοτικής Κοινότητας και τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, που είχαν την ευαισθησία και την ευθύνη να δουν από κοντά και στην πράξη, τί είναι αγωγός φυσικού αερίου, τον τρόπο κατασκευής του και τις επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο της διέλευσης του, στέλνουμε την “απολογία”, μήπως αποκτήσουμε κάποια “ελαφρυντικά”.Εμείς που δεν είμαστε επιστήμονες και ειδήμονες για το φυσικό αέριο, επιλέξαμε να γνωρίσουμε από κοντά, αυτά που εσείς ως ειδικοί γνωρίζετε. Μόνη παράλειψή μας, να ζητήσουμε άδεια από τους συντάκτες του “καφενείου” για την πρωτοβουλία αυτή. Δεν ζητήσαμε ούτε από εσάς, ούτε από τη ΔΕΠΑ να μας ενισχύσετε οικονομικά, έτσι αναλάβαμε τα έξοδα μόνοι μας.Ως εκλεγμένοι και πολιτικά υπόλογοι για τη στάση μας στα προβλήματα του τόπου, πήγαμε να δούμε τη διέλευση ενός αγωγού στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, επ΄ ευκαιρία προγραμματισμένης ενημέρωσης δημοσιογράφων, για να αποκτήσουμε “μέρος της γνώσης” που εσείς οι περισπούδαστοι του καφενείου έχετε αποκτήσει. Πήγαμε να δούμε το “σεληνιακό τοπίο”, την πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος, τις κάμερες ασφαλείας και τα άλλα “σοφά” που έχουμε ακούσει από εσάς, που έχετε αποκτήσει την αποκλειστικότητα της πληροφόρησης.Φυσικά δεν είδαμε αγωγό, γιατί το τοπίο είναι αναλλοίωτο και στο έδαφος πάνω από αυτόν οι ιδιοκτήτες καλλιεργούν τα χωράφια τους και φυτεύουν τα αμπέλια τους. Οι κάτοικοι “ζουν” με τον αγωγό που μόνο κάποια σημάδια της πορείας, τον θυμίζει.Τώρα που γυρίσαμε, δεν σας ζητάμε να δεχθείτε τον Αγωγό. Ούτε ζητάμε η μονάδα συμπίεσης να τεθεί εκτός διοικητικών ορίων, γιατί σας βολεύει η θέση Βαρικό, που με τους δικούς σας χειρισμούς έχει οριοθετηθεί.Ανησυχείτε μήπως ο Δήμαρχος πιστωθεί τη μετακίνηση της μονάδας συμπίεσης εκτός διοικητικών ορίων της Πέρδικας.Ανησυχείτε μήπως υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη και δεν θα έχετε την ευθύνη της διαχείρισης.Ανησυχείτε μήπως δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και χάσετε τη δυνατότητα να χειραγωγείτε την αγωνία των συγκατοίκων σας για την εξεύρεση εργασίας τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η κοινωνία μας. Όσο για την “εκδρομή” που εμείς κάναμε σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα, προκειμένου να διευρύνετε κι εσείς τις ήδη μεγάλες γνώσεις σας γύρω από το θέμα. Εμείς πάντως σαν “αδαείς” θα κάνουμε και άλλη επίσκεψη, αυτή τη φορά για να δούμε και μονάδα συμπίεσης του αερίου. Έχουμε υποχρέωση να “ γνωρίζουμε”, για να μπορούμε να αντιπαραθέσουμε στη δική σας παραπληροφόρηση, τις βρισιές και τις ειρωνείες, μεθόδους που συστηματικά καταφεύγετε, την αλήθεια και μόνο.Σαν Δήμαρχο δεν με φοβίζει η “τρομοκρατία” σας. Σαν άνθρωπο δεν με ακουμπούν οι χυδαιότητες σας. Η άποψη μου είναι η ίδια διαχρονικά. Εσείς αλλάζετε θέση και άποψη κατά το “δοκούν”. Εγώ “παλεύω” για την αλλαγή της θέσης της μονάδας συμπίεσης. Άλλοι, υπονομεύουν την προσπάθεια αυτή και είναι οι ίδιοι που τα τελευταία χρόνια “ κατεύθυναν και υποδείκνυαν”. Για τους υπεύθυνους ανθρώπους η λογική υπαγορεύει, πως σε έναν αγώνα βάζοντας ένα στόχο δεν τα “χάνεις όλα”.Τα περί “προδοσίας” και ηθικής που έχουν ακουστεί, τα επιστρέφω σε αυτούς οι οποίοι φίλησαν “καντουρημένες” ποδιές και σήμερα όντας βολεμένοι κρατικοδίαιτοι, αλλά με υπαρξιακά προβλήματα και προβλήματα ταυτότητας, αγνοούν την πραγματικότητα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ

Απάντηση Φίλιππα Φίλιου στις ανακοινώσεις του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ

"Οπισθοδρόμηση είναι η συνδιοίκηση συνδικαλιστών και πολιτικής ηγεσίας"

Η όψιμη αντίδραση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο θέμα των πρώην συμβασιούχων της ΑΔΕΙ, σίγουρα δεν έρχεται για να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.Ενός προβλήματος που δημιουργήθηκε χρόνια πριν, το κληρονόμησε η σημερινή Δημοτική Αρχή και επί τρίμηνο προσπαθεί να βρει την καλύτερη λύση για την επίλυση του.Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Διοίκησή του δεν ζήτησαν καμία ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή, περιοριζόμενοι προφανώς στην ενημέρωση που τους παρείχαν διάφοροι «συνδικαλιστές».Εάν εξάλλου είχαν ζητήσει ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή, τότε θα γνώριζαν ότι η απόφαση έξι σημείων που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο τηρείται και υλοποιείται κατά γράμμα. Η Δημοτική Αρχή δεν υπαναχώρησε σε κανένα σημείο, παρά την αιφνίδια και αδικαιολόγητη κατάληψη του Δημαρχείου.Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, έρχεται επίσης όψιμα να υπερασπιστεί έναν υπάλληλο του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος δεν εκπροσωπεί τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ.Παρόλα αυτά, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την απρεπή και αλαζονική συμπεριφορά του, θέλησε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος και των πρώην συμβασιούχων, πράγμα που ο Δήμαρχος δεν αποδέχθηκε από την στιγμή μάλιστα που ήταν παρόντα όλα τα μέλη της Επιτροπής που οι ίδιοι έχουν συγκροτήσει.Η εμμονή του εν λόγω εργαζόμενου ήταν τέτοια που υποχρέωσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να τον αποβάλλει από την αίθουσα.Η μετακίνηση του ίδιου στο ΚΕΠ, φυσικά δεν συνδέεται με το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αξιοποίησης του προσωπικού του νέου Καλλικρατικού Δήμου.Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έγιναν 165 μετακινήσεις υπαλλήλων, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα ή διαμαρτυρία.Εάν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι η μετακίνηση του εν λόγω υπαλλήλου, από την κάτω στην πάνω πλατεία, είναι ενέργεια που γυρίζει χρόνια πίσω, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ΚΕΠ, στελεχωμένο με υπαλλήλους stage, εμφανίζει έλλειμμα πέντε θέσεων.Οπισθοδρόμηση είναι η συνδιοίκηση συνδικαλιστών και πολιτικής ηγεσίας.

Οι λαθρομετανάστες… «πολιόρκησαν» λιμάνι και περίχωρα Ηγουμενίτσας!

Ο δήμαρχος Γ. Κάτσινος ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Δεν περνάει μέρα τελευταία που να μην ασχολούνται οι Αρχές της Ηπείρου με μεταφορές παράνομων μεταναστών, κυρίως στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Τα διάφορα διεθνή κυκλώματα επιχειρούν με κάθε τρόπο να φυγαδεύσουν από την χώρα μας ταλαίπωρους ανθρώπους – με πολύ ακριβό αντίτιμο– προς άλλες χώρες της Ευρώπης, δημιουργώντας πλείστα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.Αυτά που πολλές φορές έχουν επισημανθεί και που οι αντοχές των κατοίκων της Θεσπρωτίας και κυρίως των χωριών Λαδοχωρίου και Γραικοχωρίου (βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, δίπλα στην Ηγουμενίτσα) να έχουν φτάσει στα όριά τους!Η κοινωνική έκρηξη είναι πλέον ορατή, κάτι που επισημαίνει και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος σε επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δηλώνοντας μάλιστα ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αν άμεσα δεν αλλάξει κάτι, διότι όπως τονίζει «οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί»!Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής είναι πλέον έκδηλη, αφού η Πολιτεία και η μηχανισμοί της αδυνατούν να παρέμβουν και να δώσουν λύσεις.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Το Σάββατο οι Λιμενικές Αρχές της Ηγουμενίτσας προχώρησαν στην σύλληψη ενός 49χρονου οδηγού φορτηγού, γιατί σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε επτά αλλοδαπούς, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα και οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Στο ίδιο λιμάνι συνελήφθη και ένας 46χρονος οδηγός φορτηγού, γιατί είχε κρύψει στη δεξιά δεξαμενή καυσίμων του αυτοκινήτου, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, 4 λαθρομετανάστες.Τέτοιες συλλήψεις έχουν γίνει πλέον… ρουτίνα για τους Λιμενικούς της Ηγουμενίτσας, οι οποίοι πολλές φορές παίζουν ακόμη και την ζωή τους «κορώνα – γράμματα», όταν έρχονται αντιμέτωποι με βίαιες συμπεριφορές, είτε πρόκειται για εξαγριωμένους λαθρομετανάστες, είτε για τους διακινητές τους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν την σύλληψη όταν εντοπισθούν.

ΣΕ ΠΑΤΡΑ

Συλλήψεις αυτές τις μέρες όμως είχαμε και στο άλλο μεγάλο λιμάνι της χώρας, στην Πάτρα.Την Παρασκευή το απόγευμα στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ένας 28χρονος οδηγός λίγο πριν αναχωρήσει για Ιταλία. Κι αυτό γιατί μετέφερε επιμελώς κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο σασί του οχήματός του, κάτω από την καρότσα, πέντε αλλοδαπούς χωρίς νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Ακόμη ένας αλλοδαπός όμως συνελήφθη στο λιμάνι της Πάτρας πριν τον απόπλου επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου για Ιταλία, γιατί κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΣΙΝΟΥ

Στην δυσχερή θέση που έχει βρεθεί η κοινωνία της γειτονικής μας Ηγουμενίτσας αναφέρεται με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κάτσινος.
«Η πόλη της Ηγουμενίτσας σηκώνει μεγάλο μέρος από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης της χώρας και η ικανότητα της περιοχής να αποσβέσει αναλογικά τμήμα του εθνικού προβλήματος, έχει ήδη εξαντληθεί. Η ανεξέλεγκτη προσέλευση στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, οι παράνομες δραστηριότητες τους και η «γκετοποίηση» περιοχών, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα εντάσεων, που ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα μέχρι σήμερα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο δήμαρχος, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «είναι αναγκαίο να λάβουμε υπόψη:
- Το μειωμένο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών Λαδοχωρίου, Γραικοχωρίου και τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνύπαρξή τους με τους παράνομους μετανάστες.
- Τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα συχνά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και οδηγών φορτηγών, αστυνομικών – λιμενικών αρχών, κατοίκων.
- Την τουριστική υποβάθμιση της εικόνας της περιοχής (βασικός πυλώνας ανάπτυξης του Δήμου) ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.
- Τα προβλήματα υγείας που ανακύπτουν, από τον τρόπο που διαβιούν οι παράνομοι μετανάστες.
- Τη δυσοίωνη προοπτική, μιας επικειμένης ραγδαίας αύξησης του αριθμού αυτών την περίοδο του καλοκαιριού».
Ο δήμαρχος ζητά από τον κ. Παπουτσή να επισκεφτεί άμεσα την περιοχή για πλήρη ενημέρωσή του, ζητώντας να παρθούν πρωτοβουλίες και να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δράμα βιώνει ο Βασίλης Μπολάνος εξαιτίας της προφυλάκισης του ανηψιού του Νταμιάνο


Η πρόσφατη προφυλάκιση του 24χρονου Νταμιάνο Μπολάνο από τη Χειμάρα με την βαριά κατηγορία της συμμετοχής στον πυρήνα της οργάνωσης "Πυρήνες της Φωτιάς" είναι λογικό να έχει βυθίσει στη θλίψη τον θείο του Βασίλη Μπολάνο (πρόεδρος της "Ομόνοια" και δήμαρχος Χειμάρας). Ολόκληρη η οικογένεια Μπολάνου βιώνει ένα δράμα και συμπαραστέκεται στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, μετά την προφυλάκιση του βορειοηπειρώτη αντιεξουσιαστή.

Άθλια ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων υπέρ των ρουσφετιών Γκόντα-Τσάγκα


Όταν οι Γκόντας-Τσάγκας διόριζαν από τα παράθυρα στην ΑΔΕΙ που ήταν οι λεβέντες της ΑΔΕΔΥ να τον καταγγείλουν; Εκτός κι αν θεωρούν τις προσλήψεις συμβασιούχων χωρίς προκήρυξη και συμβάσεις, νόμιμες, οπότε το μόνο που τους ενοχλεί είναι η σημερινή δημοτική αρχή. Το είδαμε λοιπόν και αυτό. Να βγαίνουν από την αφωνία και την ανυπαρξία μέσα από μια προκλητική και άθλια ανακοίνωση υπέρ των βολεψάκηδων της τοπικής ΝΔ και του ιερατείου Γκόντα. Με τον πρώην δήμαρχο ουδέποτε δεν είχατε το θάρρος να τα βάλετε. Ανύπαρκτοι Λαϊκιστές, αποθεωτές του πελατειακού κράτους και ρουσφετολάγνοι της καρέκλας.

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων


Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μετά την ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).Έτσι θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ για τις 31 Μαρτίου.

Κινδυνεύει να χαθεί ο Ελληνο-Ιταλικός αγωγός φυσικού αερίου λόγω της καθυστέρησης και τις αδιαλλαξίας της ΔΕΠΑ


Για άλλη μια φορά η ΔΕΠΑ και η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας Δούρειους Ίππους ελαχίστους νεόκοπους παράγοντες προσπαθούν να διασπάσουν το αρραγές μέτωπο των κατοίκων της περιοχής. Θα αποτύχουν για άλλη μια φορά γιατί η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί και τα ψεύδη έχουν κοντά πόδια.Η ΔΕΠΑ μιλούσε και το 2008 για λίγους που αντιδρούν, και πήρε ηχηρή απάντηση με το δημοψήφισμα όπου οι κάτοικοι στο σύνολο τους και με ποσοστό 99,7% την διέψευσαν, αυτήν και τα τότε θεσμικά «ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ» της.Σήμερα χρησιμοποιεί τα νέα θεσμικά «ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ», που ενώ άλλα έλεγαν προεκλογικά, άλλα πράττουν μετεκλογικά.Στις 23/3/2011 θα πάρουν ηχηρή και αποστομωτική απάντηση. Η Κίνηση Πολιτών Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας ενάντια στις εγκαταστάσεις και την διέλευση αγωγών Φυσικού Αερίου στην περιοχή με σοβαρότητα και ευθύνη ενημέρωσε με επάρκεια και αντικειμενικότητα τους πολίτες της περιοχής αλλά και την ευρύτερη κοινωνία της Ηπείρου, κάτι το οποίο η ΔΕΠΑ δεν κάνει. Πρόσφατο παράδειγμα η επίσκεψη στο Σιδηρόκαστρο, όπου η ΔΕΠΑ υπέδειξε στους συνδημότες μας εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τον υπό σχεδίαση σταθμό συμπίεσης στην Πέρδικα και το μέγεθος πίεσης στον αγωγό.Καλεί την ΔΕΠΑ και την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα ρότα και να βρει άλλη περιοχή εκτός διοικητικών ορίων Πέρδικας,. Διαφορετικά θα είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για τα φαινόμενα «Κερατέας» που εκείνη δημιουργούν. Ξέρουμε ότι έχουν τα μέσα προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα τους. Έχουμε την αλήθεια και το δίκιο με το μέρος μας και για αυτό θα αποτύχουν. Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τους προδότες κανείς. Η Πέρδικα και οι κάτοικοι της έχουν ήδη απαντήσει με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου Πέρδικας το οποίο με απόλυτο τρόπο εκφράζει όλους τους πολίτες και θα την υπερασπιστεί μέχρι τέλος.Καλούμε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους Ηγουμενίτσας να εναρμονιστούν με τη θέση και την βούληση της τοπικής κοινωνίας.Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.
Κίνηση Πολιτών Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας

Οι Paguristas καθάρισαν χθες την είσοδο της πόλης

Μάζεψαν τα σκουπίδια στον κόμβο της Ανατολής

Την είσοδο της πόλης καθάρισαν χθες το πρωί οι Paguristas, συνεχίζοντας τις δράσεις τους για μια καθαρή πόλη. Μικροί και μεγάλοι εθελοντές έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό και όρεξη για δουλειά, προχώρησαν στην έκτη κατά σειρά δράση τους καθαρίζοντας τον κόμβο της Ανατολής στο Πανηπειρωτικό Στάδιο.Το ραντεβού δόθηκε στον προαύλιο χώρο των ΤΕΙ και έχοντας σύμμαχο τον καιρό οι Paguristas άρχισαν να μαζεύουν τα σκουπίδια, παραπλεύρως του δρόμου και στις νησίδες, τα οποία ας σημειωθεί ήταν πάρα πολλά.«Είναι ντροπή η είσοδος της πόλης να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης», δήλωσε μέλος των Paguristas, ενώ κάλεσε τους πολίτες των Ιωαννίνων να συμμετέχουν σ’ αυτές τις εθελοντικές δράσεις που σκοπό έχουν τον ευπρεπισμό της πόλης μας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ