Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Διαψεύδεται από το υπουργείο Υγείας δημοσίευμα για μη χρηματοδότηση νοσοκομείων


Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημερινό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στη μη χρηματοδότηση 44 νοσοκομείων, λόγω της μη παροχής οικονομικών στοιχείων από μεριάς τους.Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι "ουδέποτε τέθηκε θέμα μη χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Μέσω του υπουργείου έχουν κατατεθεί τα οικονομικά στοιχεία του έτους 2010 και των 132 νοσοκομείων της χώρας. Για το 2011, με την εφαρμογή του ESYNET, έχουν ήδη καταγραφεί τα οικονομικά στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και των 132 νοσοκομείων της χώρας, και για το λόγο αυτό έχει καταβληθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση".Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας τα νοσοκομεία επιχορηγήθηκαν για την καταβολή των υποχρεώσεων τους για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και κάθε μήνα θα επιχορηγούνται για τις οφειλές του προηγούμενου μήνα. Διατέθηκε, ειδικότερα, το ποσό των 300 εκ. ευρώ για εξόφληση οφειλών τους προς τους προμηθευτές τους για το υπόλοιπο του 2010."Συνεπώς", καταλήγει η ανακοίνωση, "όλα αυτά που διαρρέονται από κάποιους προς τον τύπο, είναι εκ του πονηρού και ως στόχο έχουν να νομιμοποιήσουν ακραίες μορφές συμπεριφοράς. Σε όλους αυτούς, που προσπαθούν να σταματήσουν τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της υγείας δημιουργώντας με ψευδή και σαθρά επιχειρήματα αρνητικές εντυπώσεις και καταστάσεις καταστροφολογίας, δηλώνουμε πως οι προβοκάτσιες τους δεν έχουν νόημα γιατί ο κόσμος πια καταλαβαίνει, και εν πάση περιπτώσει οι συγκεκριμένες φήμες είναι ανυπόστατες, ψευδείς και υπονομευτικές".Να σημειωθεί ότι για την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, καθώς και τους επικεφαλής των επτά υγειονομικών περιφερειών.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αποφασιστικότητα για την εφαρμογή της εκεχειρίας


«Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας», δήλωσε μετά τη σύνοδο του Παρισίου, όπου συμμετείχε, ο Πρωθυπουργός.«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας».«Γι'αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.Την έντονη αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας στην στρατιωτική επέβαση στη Λιβύη εξέφρασαν τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΛΑΟΣ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ:"Εμείς είμαστε η κεντροδεξιά"


Την ανάγκη να αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από αυτό μια ώρα αρχύτερα, επισημαίνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αντίθετος με τους μακροπρόθεσμους στόχους του Μνημονίου, αλλά με την πολιτική που μας επιβάλλει προκειμένου να φτάσουμε στους στόχους αυτούς.Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" χαρακτηρίζει θετικό τον απολογισμό της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ξεκαθαρίζει, όμως, πως δεν αρκούν να αλλάξουν απλά οι όροι αποπληρωμής του δανείου."Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από πέρσι, βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, λουκέτων, ανεργίας και επίμονων ελλειμμάτων. Και η λύση στο πρόβλημα είναι να αλλάξει η πολιτική αυτή και να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη", δηλώνει στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.Ο Πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται κατά της πώλησης δημόσιας περιουσίας, όχι με ιδεολογικά, όπως διευκρινίζει, αλλά με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να πουλήσουμε, γιατί έτσι θα χάσουμε και αξία, αφού θα πουλάμε υπό πίεση και υπεραξίες που το ίδιο το κράτος θα δώσει στα ακίνητά του αφού τα πουλήσει.Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει πως η ΝΔ είναι αυτή που εκφράζει την κεντροδεξιά και όχι αυτοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί να φτάσει στην διακυβέρνηση του τόπου με ψήφο διαμαρτυρίας αλλά με ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα εγγυάται την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας το 1ο προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο ΣΕΦ τόνισε ότι: "Είμαστε το μόνο κεντρώο-κεντροδεξιό κόμμα και, καλώς ή κακώς, αρέσει δεν αρέσει, άλλο δεν υπάρχει".

Ανασχηματισμός ή εκλογές


Η πολιτική ανάσα που πήρε ο Πα­πανδρέου από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης του εξασφάλισε χρόνο ώστε να επιχειρήσει να ξεμπλοκάρει την κυβέρ­νηση, τόσο από την κοινωνική ένταση που προκαλεί το μνημόνιο όσο και από τις δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της, αφού η ανικανότητα υπουργών, η ασυ­νεννοησία και η έλλειψη συντονισμού τον οδηγούν σε αδιέξοδο. Στελέχη της κυβέρνησης, μέσα ενημέρωσης, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, αλλά, το κυριό­τερο, και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι:

1. Το πείραμα «Συντονιστής Ραγκούσης» ναυάγησε αφού δεν κατάφε­ρε να παραγάγει πολιτική, δεν μπορεί να επιβληθεί σε ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις και η ομάδα εργασίας δεν έχει πείρα να αντεπεξέλθει στα δύσκολα.

2. Ο Παπακωνσταντίνου, ενώ τα πά­ει καλά με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, δεν έχει το πολιτικό κύρος να αντε­πεξέλθει στο εσωτερικό, δεν είναι «κοινωνιστής» και έχει απέναντί του σχε­δόν τη μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως έχει πληγεί η αξιοπιστία του από τις συνεχείς δη­λώσεις, που διαψεύδονται από τα γε­γονότα και τους οικονομικούς δείκτες. Οπότε ο Παπανδρέου ή θα αναζητήσει «τσάρο» ή θα βάλει «καπέλο» στον Παπακωνσταντίνου.

3.Ορισμένοι υπουργοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευ­τικής Ομάδας, ενώ άλλοι πλέουν σε δι­αφορετικό μήκος κύματος από τον Παπανδρέου.

4.Ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος δεν παίζει τον ρόλο που πρέπει, είτε επειδή δεν τον έχει στο παιχνίδι ο Πα­πανδρέου (το τελευταίο διάστημα) είτε επειδή έχει αυτοϋπονομευτεί από τις συγκρούσεις και τις πολωτικές του συ­μπεριφορές λόγω χαρακτήρα.

Έτσι, λοιπόν, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως ο Παπανδρέου – παρά τις διαψεύσεις θα οδηγηθεί σε ανα­σχηματισμό, επειδή το καράβι δεν πάει άλλο με αυτό το πλήρωμα. Η δεύτερη επιλογή του Παπανδρέου είναι να προ­σφύγει σε εκλογές, αφού:

• Αναζητά συναίνεση – και μετά την αναιρεί – θέλοντας να χρεώσει στην αντιπολίτευση την άρνηση μιας «εθνι­κής προσπάθειας».

• Αν συνεχιστεί ο κατήφορος στα έσοδα, σε συνδυασμό με τις δυσκολί­ες κατάρτισης του προγράμματος πώ­λησης δημόσιας περιουσίας, ενδέχεται να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για το πρόγραμμα των 50 δισ. και για τα μέτρα των 14 δισ. που θα ακο­λουθήσουν.

Με αυτό το πλάνο, το θέμα των πρό­ωρων εκλογών μέχρι τον Ιούνιο είναι και θα παραμείνει ανοικτό.

Τα δύσκολα έρχονται

Πέραν της αμιγώς πολιτικής διαχείρι­σης, υπάρχουν καυτά κοινωνικά μέτω­πα. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει την υλοποί­ηση όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί ως επιταγές της τρόικας, αλλά και πέ­ρασαν στο ανακοινωθέν της συνόδου της ευρωζώνης την περασμένη Παρα­σκευή. Δηλαδή την εκποίηση της δη­μόσιας περιουσίας – θέμα ευαίσθητο σε πολλές περιπτώσεις για το σύνολο της κοινωνίας. Ήδη η έκταση της εκ­ποίησης είναι άγνωστη και ίσως πολύ μεγαλύτερη αυτής που σήμερα γνωρί­ζουμε.Στο ζήτημα αυτό, το κρισιμότερο εμπόδιο, από συνδικαλιστική σκοπιά, αναμένεται να είναι η παραχώρηση της ΔΕΗ – δεδομένου ότι το υπόλοιπο συνδικαλιστικό τοπίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από πλειοψηφίες που πρόσκει­νται στο ΠΑΣΟΚ.Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει πολύ συντομότερα απ’ όσο πολλοί αναμένουν, καθώς φαίνεται ότι θα επιστρα­τευτούν – στο πλαίσιο της δέσμευσης που ο πρωθυπουργός συνυπέγραψε την Παρασκευή, όπως είδαμε στις σελίδες 3-5 – «ευέλικτα» χρηματοοικονομι­κά εργαλεία, τα οποία θα μειώσουν κατά πολύ τον απαιτούμενο χρόνο.Εκτός αυτού υπάρχουν κρίσιμα κοι­νωνικά «πακέτα», τα οποία πολύ σύ­ντομα θα ενεργοποιηθούν προκει­μένου να αντισταθμίσουν την οικτρή αποτυχία του οικονομικού επιτελείου: κατάρρευση εσόδων και εκτίναξη χρέ­ους και ελλειμμάτων πέρα από κάθε πρόβλεψη. Στο πλαίσιο αυτό θα ξανα­δούμε έκτακτες εισφορές και πολλά πρόσθετα – και οριζόντια – φορολο­γικά μέτρα, εκτός των ήδη υπέρογκων που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Επιπλέ­ον οι δεσμεύσεις που υπεγράφησαν την Παρασκευή κάνουν λόγο για νέες μισθολογικές περικοπές – προφανώς οριζόντιου χαρακτήρα.Αυτές όμως οι επιλογές έρχονται να πατήσουν πάνω σε μια κινούμενη άμμο, καθώς η κατάσταση της κοινωνίας γίνε­ται όλο και πιο δραματική:

-Η ανεργία φουντώνει με ταχύτατο πλέον ρυθμό.

-Το κλείσιμο επιχειρήσεων συνεχίζε­ται και εντείνεται.

-Η αγορά πεθαίνει και τα φέσια εκτι­νάσσονται – δεν είναι μεγάλη υπερβο­λή αν πούμε ότι σχεδόν κανένας δεν πληρώνει κανέναν.

-Έρχεται πολύ σύντομα μια νέα ασφα­λιστική «μεταρρύθμιση», η οποία θα βυθίσει ακόμη περισσότερο τα δικαιώ­ματα των εργαζομένων όλων των ειδών και τομέων.

-Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαιδευ­τική «μεταρρύθμιση», η οποία προκαλεί πλήθος αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα και είναι άγνωστο πώς θα εξελι­χθεί και αν θα αποτελέσει μια μείζονα σύγκρουση της κυβέρνησης με τους κα­θηγητές και τις τοπικές κοινωνίες.

-Πολύ σύντομα θα έρθουν ανάλογες κινήσεις στην Υγεία.

-Επιμέρους κινήσεις, όπως αυτή με την πώληση της έκτασης του πρώην αε­ροδρομίου του Ελληνικού, είναι «ύπο­πτες» για κοινωνικές εντάσεις ανάλογες αυτής στην Κερατέα.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν συ­νάντησε κάποιο σημαντικό εμπόδιο στην εφαρμογή της πολιτικής της. Με δεδομένη την άνευρη και χωρίς ανταγωνιστικό πολιτικό σχέδιο Ν.Δ. και τα διαφαινόμενα μικρά κέρδη της Αριστεράς, ούτε τώρα κινδυνεύει θανάσιμα στο πολιτικό πεδίο. Όμως η οργή και η απόγνωση στην κοινωνία λειτουργούν σωρευτικά. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο μπορεί η κυβέρνηση – αν μπορεί – να αποφύγει την έκρηξη. Εδώ σηκώ­νουμε τα χέρια ψηλά...

topontiki

Συνεδριάζει το «Αριστερό Ρεύμα» του Συνασπισμού


Τον επαναπροσανατολισμό του Συνασπισμού προς ριζοσπαστικότερες θέσεις επιδιώκει το Αριστερό Ρεύμα, τάση του κόμματος, που συνεδριάζει για να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του.Με βάση του κείμενο που έχει κατατεθεί, υπό την καθοδήγηση του άτυπου επικεφαλής της τάσης βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκύπτει ότι το Αριστερό Ρεύμα επιχειρεί μια ολική επαναφορά στις ιστορικές καταβολές της Αριστεράς, καθώς το κείμενο κυριαρχείται από τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των κομμουνιστικών κομμάτων όσον αφορά την ανάλυση για τους ταξικούς αγώνες, την καπιταλιστική διάρθρωση των οικονομιών και τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν.Υπό το πρίσμα αυτό, το Αριστερό Ρεύμα αφού εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική, την τρόικα και το μνημόνιο, τασσόμενο υπέρ της απαλλαγής της χώρας από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΔΝΤ και της ΕΕ, τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστος εναλλακτικός δρόμος χωρίς μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση απέναντι στο πρόβλημα του χρέους, η οποία οφείλει να ξεκινάει από την αμφισβήτηση της νομιμότητάς του και τη μη αναγνώρισή του ως χρέους του ελληνικού λαού.Το Αριστερό Ρεύμα που θέτει ως στόχο τη σοσιαλιστική προοπτική, υποστηρίζει ότι η προοδευτική και σοσιαλιστική προοπτική μιας οποιασδήποτε χώρας μέλους της Ε.Ε. ή θα συνεπιφέρει μια παλίρροια προοδευτικών ανατροπών και την ανατροπή σε πολλές χώρες της Ε.Ε. ή και στο σύνολό της ή θα οδηγήσει τη συγκεκριμένη χώρα, που επιχειρεί προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, εφόσον θέλει να τους συνεχίσει, εκτός ευρώ αλλά και στη συνέχεια εκτός Ε.Ε.!Ο «αντιευρωπαϊσμός» είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κειμένου του Αριστερού Ρεύματος, ενώ παρομοιάζει την Ευρώπη, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ με τη συμφωνία για το Σύμφωνο του Ευρώ, ως «απέραντο γερμανικό αντεργατικό στρατόπεδο».Ως προς το μέλλον της ριζοσπαστικής αριστεράς, το Αριστερό Ρεύμα θεωρεί ότι «υπάρχει ανάγκη για μια επαναθεμελίωση-επανίδρυση της Αριστεράς».«Αυτή η επαναθεμελίωση της Αριστεράς οφείλει να κινηθεί σε όλα τα επίπεδα: Πρέπει να είναι επαναθεμελίωση ιδεολογική-θεωρητική, επαναθεμελίωση πολιτική-προγραμματική, επαναθεμελίωση οργανωτική, συγκρότησης και κοινωνικής έκφρασης», αναφέρεται στο κείμενο.Επειδή όμως τα σύγχρονα ιδεολογικά εργαλεία δεν επαρκούν, το Αριστερό Ρεύμα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μεγάλο θεωρητικό έργο τομής και πνοής αντίστοιχο με το «Κεφάλαιο» του Καρό Μαρξ, το οποίο κυρίως θα αποτιμά σε βάθος, βάζοντας το δάκτυλο στον τύπο των ήλων, τα αίτια της αδυναμίας να ανοίξουν μέχρι σήμερα σοσιαλιστικοί ορίζοντες στην ανθρωπότητα, ενώ θα επιχειρήσει όχι μόνο μια νέα κριτική ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού αλλά και να απαντήσει θετικά στο περιεχόμενο του σοσιαλισμού στην εποχή μας και στη στρατηγική μετάβασης.Στο πλαίσιο αυτό «η Αριστερά της εποχής μας χρειάζεται να ανακαλύψει ένα νέο σύγχρονο μπολσεβικισμό, ένα σύγχρονο επαναστατικό συλλογικό υποκείμενο βασισμένο σε οργανωτικές, πολιτικές, αξιακές και ιδεολογικές βάσεις, ικανές να το καταστήσουν συλλογικό διανοούμενο και πρακτικό εργαλείο ανατρεπτικών προοπτικών».Το Αριστερό Ρεύμα φιλοδοξεί να γίνει ο «καταλύτης μιας νέας φάσης» για να αναπτυχθούν νέες ενωτικές προοπτικές, για να υπάρξει «αξιόπιστη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ με δυναμική και προοπτική», για να προωθηθούν άμεσα διεργασίες κοινής δράσης, διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πάνω σε ριζοσπαστικές κατευθύνσεις και σε ένα ριζοσπαστικό εναλλακτικό πρόγραμμα, για να ανοίξουν νέοι ελπιδοφόροι ενωτικοί δρόμοι ευρύτερης κοινής δράσης, διαλόγου και συμπαράταξης όλων ανεξαιρέτως των αριστερών δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ και τη μη κοινοβουλευτική Αριστερά έως το ΚΚΕ.

Διόδια... ante portas στην Εγνατία

Εξι νέοι σταθμοί θα λειτουργήσουν προσεχώς και οι εισπράξεις τους θα καλύπτουν το μεγάλο κόστος συντήρησης του κλειστού αυτοκινητοδρόμου

Στη διενέργεια διαγωνισμού για τη λειτουργία των σταθμών διοδίων στην Εγνατία προχωρά την Τετάρτη 23 Μαρτίου η Εγνατία Οδός ΑΕ, με αρχικό στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 70 έως 90 εκατ. ευρώ για τα πρώτα χρόνια και 150 εκατ. από το 2015. Η Εγνατία Οδός βρίσκεται στην τελική ευθεία για να εγκαταστήσει σε όλο το μήκος της έξι νέους σταθμούς διοδίων - πέραν αυτού που ήδη λειτουργεί στον Πολύμυλο της Κοζάνης - σε Ηγουμενίτσα, Γιάννινα, Γρεβενά, Νυμφόπετρα, Παγγαίο και Κομοτηνή.Οι σταθμοί θα είναι συμβατικού τύπου και προσωρινοί μέχρι να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει πλήρως το ηλεκτρονικό διόδιο, με το οποίο η χρέωση θα γίνεται σε εξ ολοκλήρου διαφορετική βάση.Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, η τιμολόγηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό θα έχει καταστεί πλήρως ηλεκτρονική το 2012. Μάλιστα, το «τηλε-διόδιο» της Εγνατίας θα είναι συμβατό με όλους τους αυτοκινητοδρόμους με διόδια της χώρας.

Πιέσεις της Ε.Ε.

Η λύση των προσωρινών σταθμών προέκυψε εξ ανάγκης, καθώς τα διόδια έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί εδώ και χρόνια και επειδή αυτό δεν συνέβη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, που είχε χρηματοδοτήσει το έργο, έθεσε ζήτημα ανάκτησης των κοινοτικών πόρων, ύψους 3 δισ. ευρώ.Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι για τη συντήρησή αυτού του μεγάλου έργου χρειάζονται περίπου 70 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που μέχρι σήμερα καλυπτόταν με δανεισμό, προκαλώντας δυσβάσταχτα βάρη στην εταιρεία.

Κατά 25% χαμηλότερα

Η τιμολόγηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό θα είναι κατά 25% χαμηλότερη από ότι ισχύει στους υπόλοιπους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους, ενώ σύμφωνα με τους επιτελείς της Εγνατίας Οδού, ένα ποσό θα παρακρατείται για τη δημιουργία μικρών έργων σε όλη τη ζώνη επιρροής του νευραλγικού αυτοκινητοδρόμου.Το έργο των προσωρινών σταθμών, που έχει προϋπολογιστεί στα 14 εκατ. ευρώ, αφορά στην προμήθεια υπηρεσιών για τη λειτουργία σταθμών διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον διαγωνισμό είναι η διάθεση προσωπικού για την είσπραξη των διοδίων, οι υπηρεσίες μεταφοράς, καταμέτρησης και κατάθεσης των εισπράξεων, οι υπηρεσίες καθαριότητας των σταθμών και η προμήθεια αναλώσιμων για την λειτουργία των σταθμών.

tovima

Ριζικές αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών


Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας στο 11ο Πανελληνίο Συνεδρίο των Αρχιτεκτόνων.«Στοχεύουμε με ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές, στον πλήρη διαχωρισμό των αρχών αδειοδότησης και των αρχών ελέγχου, την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης, τη διαφάνεια με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής και δημοσίευσης των αδειών δόμησης, την καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της χώρας και τον πλήρη έλεγχο της εφαρμογής των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο κ. Σηφουνάκης δεν μπόρεσε να κάνει την τοποθέτησή του, καθώς κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να διαδηλώσουν εναντίον του μνημονίου, με αποτέλεσμα ο υπουργός να περιοριστεί σε ένα απλό χαιρετισμό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:Κανένα θέμα κατάργησης των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο


Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει τα ειδικά μισθολόγια διαβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη.Ο κ. Ραγκούσης, παραθέτει αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξή του, όπου ερωτηθείς τι θα γίνει με τους περίπου 300.000 υπαλλήλους (δικαστικοί, αστυνομικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες) που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, απάντησε:«Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα ειδικά μισθολόγια, δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί στη βάση τους στην πραγματικότητα αφορούν πολύ ειδικές κατηγορίες στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή, για παράδειγμα, τον γιατρό δεν μπορείς να τον εξομοιώσεις με κάποιας άλλης ειδικότητας δημόσιο υπάλληλο.»Αναφερόμενος στο νέο μισθολόγιο, επισήμανε ότι «αυτό που θα κάνουμε είναι το μισθολόγιο στο δημόσιο να έχει ενιαία λογική. Άρα, ο γιατρός είτε είναι στο ΕΣΥ, είτε για παράδειγμα στους Δήμους, είτε είναι κάπου αλλού, να αμείβεται με τις ίδιες αποδοχές».Ο υπουργός κατηγόρησε τον κ. Μιχελάκη ότι «μετά την πρωτοφανή γκάφα του» να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και την ήττα της ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές, με το επιχείρημα της συμμετοχής σε αυτές νόμιμων μεταναστών -τη στιγμή που όλη η Ελλάδα γνώριζε ότι το δικαίωμα συμμετοχής νόμιμων μεταναστών αφορούσε μόνο τις δημοτικές εκλογές- έρχεται τώρα και η επιλογή του να χρησιμοποιήσει με αποσπασματικό, άρα παραπειστικό τρόπο, τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για με το νέο μισθολόγιο.

Συνάντηση περιφερειαρχών με την υπουργό Περιβάλλοντος


Τη σύσταση επιτροπής που θα απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου και των 13 Περιφερειών της χώρας, με στέχο την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο νέος θεσμός των αιρετών περιφερειών, πρότεινε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.Μετά τη συνάντησή της με τους αιρετούς περιφερειάρχες, η υπουργός δήλωσε ότι με ειδικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο εντός του έτους θα απλοποιηθεί ο τρόπος έκδοσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος.Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει μελέτη για τις προδιαγραφές των επιμέρους μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επισπεύσει την αναδιάρθρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες.

Νέα μνημόνια για την Ελλάδα


Μέχρι τώρα μιλούσαμε για το γαλλογερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και την αντιπρόταση της Κομισιόν, τις διαφωνί­ες και τα βέτο που αφορούσαν το πε­ριβόητο σχέδιο, το οποίο επισήμως δεν κατατέθηκε ποτέ από τις δύο χώρες.Προφανώς έτσι ήταν η στρατηγική. Και πέτυχε. Στη σύνοδο των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης της περασμέ­νης Παρασκευής, Βερολίνο και Παρί­σι, με τη σιωπηλή (μέχρι τότε) στήριξη των χωρών με βαθμό αξιολόγησης ΑΑΑ-Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λου­ξεμβούργο - έφεραν στο τραπέζι προς ψήφιση το λεγόμενο Σύμφωνο του Ευρώ, στο οποίο το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι απλώς ένα μέρος.Είχαμε γράψει πολλάκις ότι επιδίω­ξη της Γερμανίας ήταν να αποκτήσει τη δύναμη του αρχιελεγκτή των χωρών -μελών της ευρωζώνης και το δικαίωμα να αποφασίζει, να παρεμβαίνει και να μπλοκάρει τις εθνικές οικονομικές πολιτικές όταν θεωρεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον του ευρώ και, βεβαίως, το δικό της. Η μεθόδευση άρχισε με συνέ­πεια από τη Σύνοδο Κορυφής του περα­σμένου Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας φαίνεται πως ήταν μέχρι τώρα ο κα­πνός: η φωτιά μπήκε στο τραπέζι την τελευταία στιγμή, με το επιχείρημα ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότη­τα του ευρώ».Έτσι, και επισήμως πλέον, η ευρωζώνη χωρίζεται στα δύο: στις έξι δημοσιονομικά υγιείς χώρες, που θα έχουν το πάνω χέρι, θα αποφασίζουν και θα δι­ατάσσουν (το λεγόμενο Berliner Club ), και στις αδύναμες του Νότου, που ουσι­αστικά απεμπολούν το δικαίωμα άσκη­σης της οικονομικής πολιτικής τους. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι όροι που έχουν υπογραφεί «καίνε» μόνο τις χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη. Και βάζουν σε ρόλο επιτηρητή αυτές που είναι δημοσιονομικά πειθαρχημέ­νες στις προσταγές του Συμφώνου Στα­θερότητας και τις οποίες βεβαίως το Σύμφωνο δεν αγγίζει.Στη σύνοδο της Παρασκευής, δυστυ­χώς, διαμορφώθηκε ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα, που πλέον μπήκε σε μια κατηγορία μόνη της, αυτή της αμαρτω­λής χώρας που συνεχώς «πάει προς τα πίσω», όπως είπε χαρακτηριστικά Γάλλος αξιωματούχος, συνεργάτης προέδρου Σαρκοζί.Το λεγόμενο μπλοκ του Νότου δι­αλύθηκε εδώ και εβδομάδες. Γαλλία και Γερμανία «τράβηξαν» μαζί τους την Ισπανία και της υποσχέθηκαν ότι «δεν θα έχει την τύχη της Ελλά­δας», ενώ Πορτογαλία και Ιρλανδία αρνήθηκαν να μπουν στον ίδιο πα­ρονομαστή με τη χώρα μας, διότι «το πρόβλημά τους δημιουργήθηκε κυρί­ως από την παρούσα κρίση» και όχι από διαχείριση δεκαετιών. Όπερ και εγένετο.

Το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη σύνοδο εξαιρετικά προβληματι­σμένος και όσοι τον είδαν από κοντά διαπίστωσαν ότι δεν είχε καμία διά­θεση για πανηγύρια. Το ράλι όμως του χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με τη μιντιακή κάλυψη των πρώτων ημερών, καλλιέργησε – πρόσκαιρες - ελπίδες στην κυβέρνηση ότι «γύρι­σε το κλίμα». Βιάστηκαν να πανηγυ­ρίσουν;Για τα πιο πάνω η Ελλάδα δεσμεύτη­κε ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευ­ση για την επιμήκυνση και το επιτόκιο.Σύμφωνα με πληροφορίες , μέχρι τις 8.00 το βράδυ της Παρασκευ­ής η κυβέρνηση δεν είχε πλήρη γνώση ότι στο κοινό ανακοινωθέν αναγραφό­ταν ρητά η δέσμευση για τις αποκρατι­κοποιήσεις, αλλά και για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (real estate), η οποία μάλιστα πρέπει «να ολοκληρωθεί πλήρως και τάχιστα»! Μάλιστα στο αρχι­κό ανακοινωθέν δεν αναγραφόταν η δέ­σμευση για την παράταση των 7,5 ετών και τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%.Κάτι τέτοιο, για όσους γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι Σύνοδοι Κορυφής, θα ήταν ένα άνευ προηγουμένου άδειασμα για την κυβέρνηση και τον Παπανδρέου προσωπικά και μάλιστα από τους ομο­λόγους του. Με μοχλό πίεσης το ανα­κοινωθέν, οι εταίροι μας κατάφεραν να βάλουν στο πλαίσιο που ήθελαν την Ελ­λάδα δίνοντας την επιμήκυνση και το χα­μηλό επιτόκιο που έτσι κι αλλιώς έπρεπε δώσουν.Έτσι ξεμπέρδεψαν και με τις επι­κοινωνιακές κορόνες του πρωθυ­πουργού ότι θα περάσει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση της δη­μόσιας γης. Το ξεπούλημα δεν είναι θέμα πλέον της τρόικας, αλλά πέρασε και στις αποφάσεις των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης. Και για όσους σπεύ­δουν να πουν ότι κάποιες χώρες επιβουλεύονται απλώς τον ΟΤΕ ή τη ΔΕΗ ή άλλες κρα­τικές επιχειρήσεις, να υπογραμμίσου­με ότι στην από­φαση υπάρχει και η πρόταση για εκμετάλλευση κρατικών ακινήτων.

Νέο μνημόνιο για νέο δάνειο

Στη σύνοδο της Παρασκευής, παρ’ ότι δεν βγήκε στην επιφάνεια, ο Παπανδρέου ζήτησε τη δυνατότητα να μπορέσει η Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος της - έμμεση αναδιάρθρωση - με χαμηλότοκα δά­νεια από προσωρινό ταμείο στήριξης EFSF. Συνεργάτες του ανέφεραν σε ξένους δημοσιογράφους (!) ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζουν πως το χρέος δεν μπορεί να εξυπη­ρετηθεί χωρίς κάποιας μορφής αναδιάρθρωση. Παρ’ ότι στα συμπεράσματα της συνόδου υπάρχει επί της αρχής συμ­φωνίας για χρησιμοποίηση του Ταμείου για επαναγορά ομολόγων, οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, τη Δευτέρα στο Eurogroup, δεν κατάφεραν να τα βρουν στις λεπτομέρειες κι έτσι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε νέα έκτακτη συνεδρίαση για τις 21 Μαρτίου.Όμως, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα, βάσει και του νομο­θετικού πλαισίου του EFSF, εξαιρείται από τη δυνατότητα να το χρη­σιμοποιήσει. Υπάρχει, δηλαδή, παράγραφος που λέει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να λάβει κονδύλια από το EFSF! Και αυτό διότι, όταν κα­ταρτιζόταν το νομικό πλαίσιο, πριν από έναν χρόνο, υπήρχαν παράλ­ληλες διεργασίες για τη διάσωση της χώρας μας, που κατέληξαν σε ξεχωριστό μνημόνιο.Για να μπορέσει λοιπόν η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το ταμείο - σε περίπτωση απόφασης στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας - θα πρέ­πει να κάνει αίτηση ένταξης στον μηχανισμό, ώστε να αρθούν τα νομι­κά κωλύματα. Αυτό σημαίνει άλλη διαπραγμάτευση και άλλο μνημό­νιο. Σαν πολλά μνημόνια δεν έχουν μαζευτεί, ρε παιδιά; Και είμαστε ακόμη στην αρχή...

topontiki

Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον πρόεδρο του Ιράκ


Τον Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.Οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι τους συνδέει μακρά φιλία, ενώ ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή πολύ κρίσιμη.Ο κ. Ταλαμπανί βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα Σάββατο στην συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Στο Παρίσι εκτάκτως ο Γιώργος Παπανδρέου για τη Σύνοδο σχετικά με τη Λιβύη


Στο Παρίσι μεταβαίνει, εκτάκτως,σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη.Η πρωτοβουλία για τη σύνοδο ανήκει στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των συμμαχικών δυνάμεων από τις χώρες που στηρίζουν την ζώνη απαγόρευσης έχουν προγραμματίσει έκτακτη συνάντηση.Το «παρών» αναμένεται να δώσουν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.Η απόφαση για το ταξίδι του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ελήφθη έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του και τις απαραίτητες τηλεφωνικές επικοινωνίες.Ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα στις 10.30 το πρωί, ενώ νωρίτερα στις 9.00 το πρωί θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα έχει επίσης ως αντικείμενο τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.Την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Τουρκίας και τη Λιβύης.Στην επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα της Λιβύης και τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτό, καθώς φαίνεται ότι επίκειται διεθνής επέμβαση.Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία για να επαναλάβει στον κ. Ερντογάν την αντίθεση της Ελλάδας στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αναφερόμενος στα καταστροφικά γεγονότα στην Ιαπωνία.Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Μπαγκνταντί Αλί Αλ Μαχμουντί.

Κατά 4,35% υποχώρησε το ΑΕΠ


Στο -6,6% «κατακρημνίστηκε» ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο πέρυσι, με αποτέλεσμα η μείωση του ΑΕΠ το 2010 να ανέλθει σε 4,35% από πτώση περίπου 2,1% το 2009 και άνοδο περίπου 1% το 2008.Η ύφεση στην ελληνική οικονομία (μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το α΄ τρίμηνο, κατά 5% το β΄ τρίμηνο, κατά 5,1% το γ΄ τρίμηνο και κατά 6,6% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι), είναι αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης τόσο στις επενδύσεις (επιχειρήσεις, οικοδομή, κ.λπ.), όσο και στην κατανάλωση.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2009 (μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 1,9% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 8,6%). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,6% (οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις παρουσίασαν μείωση 19,4%). Αύξηση 12,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μείωση 3,2%. Οι μεταβολές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,8%, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση των άλλων συνιστωσών του ΑΕΠ.

Εμπρηστικός μηχανισμός στο πολιτικό γραφείο του Α. Λοβέρδου


Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη στις 17.54 χθες το απόγευμα έξω από το πολιτικό γραφείο το υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, στην οδό Απόλλωνος 6, στο Σύνταγμα.Ο μηχανισμός, που αποτελούνταν από τρία γκαζάκια, είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του πολιτικού του γραφείου που βρίσκεται στον 1ο όροφο. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην πόρτα.Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

Και στους αναπληρωτές της Δευτεροβάθμιας το επίδομα των 176 ευρώ


Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δικαιούνται τη μηνιαία πρόσθετη παροχή (επίδομα) των 176 ευρώ του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002, έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμ. 306/2011 απόφασή του.Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν αίτηση του Δημοσίου που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς, η οποία είχε δικαιώσει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχε επιδικάσει για τη διετία 2005-2006 το επίδομα των 176 ευρώ.Ο Άρειος Πάγος υπογραμμίζει ότι η μη καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.Ειδικότερα, έκρινε ότι η κατ' εξαίρεση μη χορήγηση της εν λόγω παροχής (επιδόματος) σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση αυτών έναντι των υπολοίπων εργαζομένων.Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η χορήγηση της εν λόγω παροχής έχει προσλάβει χαρακτήρα γενικής προσαύξησης των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων.Μάλιστα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι το επίδομα των 176 ευρώ δεν μπορεί να συμψηφιστεί με το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που καταβάλλεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με του νόμους 2470/1997 και 3205/2003.Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με παλαιότερες αμετάκλητες αποφάσεις του έχει κρίνει νόμιμη την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Διανύουμε την πιο δύσκολη πολιτικά περίοδο"


Η περίοδος που διανύουμε "είναι η πιο δύσκολη πολιτικά", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε υπουργική σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, αλλά και τον ευρύτερο προγραμματισμό της κυβέρνησης.Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "τώρα μπαίνουμε στη καρδιά των προβλημάτων", ότι "έχουμε μπει σε ένα τούνελ", εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι "θα βγούμε από αυτό". Επίσης, ζήτησε από τους συμμετέχοντες και όχι μόνο, υπουργούς, να αναδεικνύουν συνεχώς τον πυρήνα της αποστολής της κυβέρνησης, που είναι οι υποσχέσεις απέναντι στον ελληνικό λαό.Εχθρός μας στην προσπάθεια αυτή, δεν είναι μόνο τα διάφορα κατεστημένα συμφέροντα, αλλά,"οι ίδιες οι νοοτροπίες που έχουν καλλιεργηθεί για χρόνια", κατονομάζοντας την "αδράνεια", την "ακινησία" και τη "δύναμη της συνήθειας", που πρέπει να σπάσουν, πρόσθεσε.Ο κ. Παπανδρέου όρισε ως σημαντικό σταθμό τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι μέχρι τότε, αλλά και μέχρι τον επόμενο προϋπολογισμό, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διάστημα για το κόμμα και την κυβέρνηση.Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, καθώς θα έχει κλείσει το κεφάλαιο που γράφεται τώρα, θα γίνει λεπτομερής συζήτηση σε κυβέρνηση και κόμμα για τα επόμενα βήματα και τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, εντάσσεται και το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του χρέους.«Ακόμα και μέσα στον Μάρτιο» αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού, το τελικό σχέδιο για την οποία θα μπει σε διαβούλευση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Μύδροι κατά του ΤΕΕ


Απευθείας από την κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ, θα διεκδικήσει επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Υλικών για τους αποφοίτους του το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευσή του την Τετάρτη.Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την αθέτιση των δεσμεύσεων του προέδρου του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη, ο οποίος δεν αποδέχεται τη μετονομασία του τμήματος σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υλικών, αλλά εισηγήθηκε προς την διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ η ένταξη των αποφοίτων να γίνει εφόσον το τμήμα μετονομαστεί σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών.Η γενική συνέλευση του Τμήματος κάνει λόγο για επίδειξη συντεχνιακού κυνισμού και αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική οδό, ζητώντας την άμεση και ουσιαστική συμπαράσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας, της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ καθώς και των φορέων της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: « Είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ, μολονότι το ίδιο δεν παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα, διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των μηχανικών ανεξαρτήτως ειδικότητας και επιπλέον παρέχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Επομένως η κατηγορηματικά αρνητική στάση της παρούσας ηγεσίας του ΤΕΕ στην ένταξη των αποφοίτων του Τμήματός μας στα μητρώα του ΤΕΕ ουσιαστικά μπλοκάρει την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση περί επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με veto στην απονομή οποιουδήποτε επαγγελματικού δικαιώματος στους αποφοίτους μας.Μ’ αυτές τις ενέργειες, γίνεται φανερό ότι ο Πρόεδρος και η κεντρική Διοίκηση ΤΕΕ υπερβαίνουν τις εκ του νόμου καθορισμένες αρμοδιότητες τους. Ουσιαστικά, «αποφασίζεται» ποια τμήματα μηχανικών θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα με ένα είδος ιδιότυπης «αναγνώρισης από το ΤΕΕ». Ο ρόλος του παρόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος, μετατρέπεται αυθαίρετα σε ρόλο αξιολογητή πανεπιστημιακών τμημάτων και ακόμη χειρότερα σε ρόλο σχεδιαστή της αναπτυξιακής πολιτικής των ελληνικών πανεπιστημίων. Από θεσμική άποψη, είναι ισοδύναμο με το να αποφασίσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ότι δεν αναγνωρίζει και δεν παρέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός υπηρετούντων γιατρών ή επειδή δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα σπουδών ή την σύνθεση του προσωπικού ή την ερευνητική κατεύθυνση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Πέρα από την συντεχνιακή πολιτική του ΤΕΕ, αξίζει να σημειώσουμε τον τρόπο άσκησης αυτής της πολιτικής από την πλευρά της παρούσης ηγεσίας του ΤΕΕ. Αθέτηση συμφωνιών, ανακολουθία στις απόψεις και συνεχής αλλαγή στις θέσεις, έλλειψη συνέχειας στις διαδοχικές διοικήσεις, ηθελημένη παρελκυστική τακτική επιστρατεύονται ως μέθοδοι για να επιτευχθεί ο όποιος σκοπός. Επίσης, αποκαλύπτεται η περιφρόνηση με την οποία ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αντιμετωπίζει τόσο την ηγεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και τη Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα διαφαίνεται η καχυποψία, αν όχι ανοιχτή εχθρότητα, με την οποία η παρούσα Διοίκηση του ΤΕΕ αντιμετωπίζει το αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννινα.Όλα αυτά μολονότι ταιριάζουν απόλυτα στο σημερινό γκρίζο τοπίο της βαθειάς κρίσης αξιών και θεσμών της ελληνικής κοινωνίας, προκαλούν απογοήτευση επειδή σχετίζονται με έναν επαγγελματικό και επιστημονικό φορέα στον οποίο συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί και που αναμφισβήτητα συνεισφέρει εδώ και δεκαετίες στην οικονομική, τεχνολογική και θεσμική ανάπτυξη της χώρας».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αίσιο τέλος για τα ΑμεΑ


Με πολύμηνη καθυστέρηση ελήφθη και πάλι η απόφαση για τις δωρεάν μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρίες με τις αστικές συγκοινωνίες και τα ΚΤΕΛ, μετά τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών.Η αδυναμία συνεργασίας των δύο πλευρών είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πανελλήνιων και τοπικών σωματείων των ΑμεΑ, καθώς έπρεπε τα άτομα με αναπηρίες να καταβάλλουν ολόκληρο το αντίτιμο για τις μετακινήσεις τους. Η συμφωνία επήλθε και πλέον οι μετακινήσεις είναι και πάλι δωρεάν για τους δικαιούχους καρτών, γεγονός που ικανοποιεί, όπως σημείωσε η τοπική εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες Μαρία Σκανδάλη.Η κα Σκανδάλη αναγνώρισε την ανησυχία της Συνομοσπονδίας για την «χρησιμοποίηση» των ατόμων με αναπηρίες στο διάλογο ανάμεσα στο υπουργείο και την Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών τα τελευταία χρόνια.Για να μην υπάρξει αντίστοιχο πρόβλημα και την επόμενη χρονιά η Ε.Σ.ΑμεΑ έχει ήδη ξεκινήσει το διάλογο και βρίσκεται σε εγρήγορση για να μην επαναληφθούν φαινόμενα που δυσχεραίνουν οικονομικά τα άτομα με αναπηρίες και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.Στα Γιάννινα τα ΑμεΑ που χρησιμοποιούν τις δωρεάν μετακινήσεις είναι ουσιαστικά το παραγωγικό κομμάτι των ατόμων με αναπηρίες, όπως σημείωσε η κα Σκανδάλη. Είναι σημαντικό αυτά τα άτομα να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα χωρίς την συνοδεία κάποιου, και να μην διακόπτεται αυτή τους η προσπάθεια εξαιτίας της διαφωνίας δύο φορέων, συμπλήρωσε.Ζητούμενο στα Γιάννινα είναι τι θα γίνει και με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στα άτομα με αναπηρίες, διαδικασία που καθυστερεί εξαιτίας της κατάληψης του Δημαρχείου Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την κα Σκανδάλη, βρίσκονται σε επικοινωνία με τις κοινωνικές υπηρεσίες και την οικονομική υπηρεσία του Δήμου ώστε να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει την καταβολή των επιδομάτων, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ