Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Με αρκετές επιτυχίες γύρισε ο Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ από τους Χειμερινούς Αγώνες για αθλητές 10-11-12 ετών που έγιναν το Σάββατο 12 Μαρτίου και την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στο κολυμβητήριο της Κέρκυρας.Στους αγώνες συμμετείχαν, εκπροσωπώντας τον Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ, 11 αθλητές 10-11-12 ετών και 6 αθλήτριες 10-11-12 ετών κατακτώντας:19 πρώτες,11 δεύτερες και5 τρίτες θέσεις,πιστοποιώντας έτσι, για μια ακόμη φορά, τη σπουδαία παρουσία του Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στην κολύμβηση της Β.Δ. Ελλάδας. Συγκεκριμένα:
Αγόρια 12 ετών
* Ντάγκας Δημήτριος 1ος στα 200 μ. Μικτή Ατομική, 1ος στα 100 μ. Πεταλούδα.
Αγόρια 11 ετών
* Κουτσός Μιχαήλ-Άγγελος 1ος στα 200 μ. Μικτή Ατομική, 1ος στα 100 μ. Πεταλούδα, 1ος στα 50 μ. Πεταλούδα.
* Ντάγκας Μάριος 3ος στα 200 μ. Ελεύθερο.
* Σερβετάς Ιωάννης 2ος στα 200 μ. Ύπτιο, 3ος στα 100 μ. Ύπτιο.
* Χαρίσης Ιωάννης 1ος στα 50 μ. Ύπτιο, 1ος στα 100 μ. Ύπτιο, 1ος στα 200 μ. Ύπτιο.
Αγόρια 10 ετών
* Βακάρος Ιωάννης 1ος στα 50 μ. Πρόσθιο 1ος στα 100 μ. Πρόσθιο.
* Βάθης Γιάννης 2ος στα 200 μ. Μικτή Ατομική, 2ος στα 50 μ. Πεταλούδα.
* Δήμου Αλέξης 2ος στα 50 μ. Ύπτιο.
* Ντάκουλας Γεώργιος 1ος στα 50 μ. Ύπτιο, 1ος στα 100 μ. Ύπτιο.
* Χατζημελετίου Μιχαήλ 1ος στα 100 μ. Ελεύθερο, 1ος στα 200 μ. Ελεύθερο.
Κορίτσια 10 ετών
* Παπαγεωργίου Νικολέτα 2η στα 50 μ. Πρόσθιο, 3η στα 100 μ. Πρόσθιο.
* Σταλίκα Δήμητρα – Δέσποινα 1η στα 200 μ. Μικτή Ατομική, 2η στα 100 μ. Ύπτιο.
* Χαραλαμποπούλου Αναστασία 2η στα 100 μ. Ελεύθερο.
Κορίτσια 11 ετών
* Βάσσιου Αικατερίνη 2η στα 100 μ. Ελεύθερο.
Κορίτσια 12 ετών
* Ράγγου Κων/να 2η στα 200 μ. Πρόσθιο, 3η στα 50 Πρόσθιο, 3η στα 100 μ. Πρόσθιο.
Στα ομαδικά αγωνίσματα:
* 4 Χ 100 Ελεύθερο αγόρια 11 ετών (Κουτσός, Ντάγκας Μ., Σερβετάς, Χαρίσης ) 1η θέση.
* 4 Χ 100 Μικτή Ομαδική αγόρια 11 ετών (Κουτσός, Ντάγκας Μ., Σερβετάς, Χαρίσης ) 1η θέση.
* 4 Χ 100 Ελεύθερο αγόρια 10 ετών (Βακάρος, Βάθης, Δήμου, Χατζημελετίου) 1η θέση.
* 4 Χ 50 Μικτή Ομαδική αγόρια 10 ετών (Βακάρος, Βάθης, Ντάκουλας, Χατζημελετίου) 1η θέση.
* 4 Χ 100 Ελεύθερο κορίτσια 10 ετών (Παπαγεωργίου, Πλακαλή, Σταλίκα, Χαραλαμποπούλου) 2η θέση.
* 4 Χ 50 Μικτή Ομαδική κορίτσια 10 ετών (Παπαγεωργίου, Πλακαλή, Σταλίκα, Χαραλαμποπούλου) 2η θέση.
Οι υπεύθυνες προπονήτριες για τις προαγωνιστικές κατηγορίες Μαυροπούλου Ευτυχία και Ζέλκα Έλενα δήλωσαν πολύ ευχαριστημένες με την εμφάνιση της ομάδας.Επίσης στους αγώνες συμμετείχαν και οι παρακάτω αθλητές του συλλόγου:Παππάς Στέφανος και Πλακαλή Ζωή.Θερμά συγχαρητήρια στους μικρούς αθλητές του Ομίλου για τις επιτυχίες και τις προσπάθειές τους καθώς και στις υπεύθυνες προπονήτριες.

Κοινωνική προσφορά και εθελοντισμός απ’ το ΚΑΠΗ Άρτας


Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έτους εθελοντισμού και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας (21/3) το Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ θα συμμετέχει σε εθελοντική αναδάσωση του λόφου Περάνθης, με την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Δασών. Ενημερώνονται όσοι θέλουν να συμμετέχουν να βρίσκονται στο Κ.Α.Π.Η. ΑΡΤΑΣ στις 21 Μαρτίου και ώρα 9π.μ. Στην συνέχεια θα επιβιβασθούν σε λεωφορείο για να μεταβούν στο λόφο Περάνθης

Με επιτυχία το Ενωσιακό Πρωτάθλημα Τένις στην Άρτα


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Άρτα το Σαββατοκύριακο η 2η φάση του 2ου ενωσιακού πρωταθλήματος τένις με περισσότερες από 110 συμμετοχές απ' όλη τη Δυτική Ελλάδα. Επιτυχίες σημείωσε ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας με πέντε αθλητές στην 8άδα: Γ. Γούσιας, Α. Ζιώγας, Β. Σπύρου, Γ. Σπύρου, Α. Φάντης. Στους ημιτελικούς διακρίθηκαν οι: Α. Ζιώγας & Γ. Γούσιας. Στον Όμιλο Αντισφαίρισης Άρτας προπονούνται 70 αθλητές, στην ακαδημία, στο προαγωνιστικό και στο αγωνιστικό τμήμα το οποίο και συμμετέχει σε όλες τις ενωσιακές και πανελλαδικές διοργανώσεις.

Έντονες αντιδράσεις στην Φιλιππιάδα για τον «Καλλικράτη στην εκπαίδευση»


Με ποσοστό που αγγίζει το 37% η Πρέβεζα είναι μεταξύ των πρώτων νομών που «επλήγησαν» από τις αλλαγές που έφερε στην εκπαίδευση ο νέος σχολικός χάρτης. Τα νούμερα κρύβουν μια πιο σκληρή πραγματικότητα κυρίως για την Β/θμια εκπαίδευση όπου από τις 30 σχολικές μονάδες που υπάρχουν στο νομό συγχωνεύονται οι 11.Η πραγματικότητα αυτή γίνεται πιο δύσκολη για το δήμο Ζηρού και συγκεκριμένα για τη δημοτική ενότητα Φιλιππιάδας όπου η νέα σχολική χρονιά φέρνει αλλαγές σε 8 γυμνάσια και λύκεια, σε όλα δηλαδή όσα λειτουργούν στην περιοχή με μοναδική εξαίρεση το ΕΠΑΛ.Συγκεκριμένα συγχωνεύονται το 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας το Γυμνάσιο Γοργομύλου και Παναγιάς με το 1ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας. Το 2ο Γενικό Λύκειο Φιλιππιάδας με τις Λυκειακές τάξεις Γοργομύλου και Παναγιάς με το 1ο Λύκειο Φιλιππιάδας.«Η απόφαση του υπουργείου παιδείας, ισοπεδώνει τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζηρού κ. Δημήτρης Γιολδάσης και τόνισε ότι περιοχή είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έγιναν τόσες πολλές συγχωνεύσεις.Ο Δήμαρχος εκφράζει την αντίθεση του στις συγχωνεύσεις και υπενθυμίζει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, των φορέων της πόλης και των Συλλόγων Γονέων να μην γίνουν συγχωνεύσεις.Την ίδια στιγμή στο πόδι βρίσκονται γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές που αντιδρούν σθεναρά, στο νέο συρρικνωμένο χάρτη των σχολείων και απαντούν με καταλήψεις οι οποίες ξεκίνησαν από την Τρίτη. Ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν ακόμα και σε αποκλεισμό δρόμων αρχής γενομένης με το κλείσιμο της γέφυρας Καλογήρου.Μαθητές, καθηγητές και γονείς χαρακτηρίζουν "παράλογη", τη συγχώνευση των δύο γυμνασίων και των 2 λυκείων στη Φιλιππιάδα. Τονίζουν ότι είναι άδικη αυτή η συγχώνευση, καθώς περίπου 400 παιδιά θα αναγκαστούν να συμβιώσουν σε υπεράριθμα τμήματα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.Στη συνεδρίαση οι γονείς, καθηγητές αλλά και εκπρόσωπου του δήμου εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις, καθώς αναρωτήθηκαν αν γίνονται για εξοικονόμηση πόρων ή και αν βοηθούνται τελικώς οι δήμοι, αφού από τη νέα σχολική χρονιά το κόστος μεταφοράς τους θα έχει μετακυλιστεί σε αυτούς και σε πολλές φορές σε πολλαπλάσιο βαθμό από ό,τι σήμερα. Και αυτό, διότι, για παράδειγμα, ενώ σήμερα ένας δήμος είναι επιφορτισμένος με τη μεταφορά 10 μαθητών, με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις αυτός ο αριθμός το λιγότερο που κάνει είναι να διπλασιαστεί.Ο κ. Γιολδάσης τόνισε ότι ο αριθμός των μαθητών των σχολείων που συγχωνεύονται ξεπερνά τους 400 και σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μετά την κατάργηση του γυμνασίου στον Άγιο Σπυρίδωνα όπου οι μαθητές θα μετακινηθούν στο γυμνάσιο της Φιλιππιάδας.Από την πλευρά των συνδικαλιστικών φορέων των Εκπαιδευτικών η ΕΛΜΕ τονίζει ότι πρόκειται για μια ενέργεια που δείχνει ξεκάθαρα τι θα πει για το υπουργείο διαβούλευση πόσο προσχηματικός είναι ο όρος αυτός και πόσο το έλαβαν υπόψη τους. Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν όπως τόνισαν τα μέλη της ΕΛΜΕ δεν βασίστηκαν σε παιδαγωγικά κριτήρια.Οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ανατρέψουν τις αποφάσεις και στο πλαίσιο αυτό χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ζηρού και εκπρόσωποι γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών οι οποίοι συναντήθηκαν με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Νόκα- Ζαράχη και εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις αποφάσεις που οδηγούν σε αλλαγές σε όλα τα σχολεία της Φιλιππιάδας.

Κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και η ΕΛΜΕ Πρέβεζα συγκαλεί γενική συνέλευση την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα με θέματα το απολογισμό της μέχρι τώρα κατάστασης και των πεπραγμένων στο Νομό αλλά και το πρόγραμμα δράσης, από εδώ και πέρα, σε σχέση και με την εισήγηση της Ο.Λ.Μ.Ε.Στο μεταξύ, και η ∆ιδασκαλική Ομοσπονδία (∆ΟΕ) αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας μαζί µε την ΟΛΜΕ την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να γίνουν παραστάσεις διαµαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για τις συγχωνεύσεις. Ωστόσο δεν εισηγήθηκε στους δασκάλους 24ωρη απεργία για τις 30 Μαρτίου όπως έχει κάνει η ΟΛΜΕ.

Οι συγχωνεύσεις αλλάζουν τον χάρτη

Αλλάζει ο χάρτης της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, καθώς μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις κλείνουν 1.056 σχολικές μονάδες. Σύμφωνα µε το υπουργείο, από τα 16.000 σχολεία σε όλη τη χώρα συνενώνονται 1.933 σε 877, εκ των οποίων τα 1.523 αφορούν την Πρωτοβάθμια και τα 410 τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τους 180.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
1 Μειώνονται οι οργανικές θέσεις. Με τις φετινές συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων χάνονται πάνω από 2.000 θέσεις εκπαιδευτικών.
2 Επιδεινώνονται οι προοπτικές απορρόφησης εκπαιδευτικών. Οι προοπτικές των πτυχιούχων των τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι) που μέχρι πρόσφατα διορίζονταν άμεσα στη σχολική εκπαίδευση αλλάζουν δραματικά.
3 Λόγω των συγχωνεύσεων μειώνονται σημαντικά τα τμήματα µε αποτέλεσμα αρκετοί εκπαιδευτικοί να περισσεύουν και να μην υπάρχει σχολείο γι' αυτούς παρά µόνο σε περιοχές του ίδιου νομού ή και σε άλλους νομούς (αυτά προβλέπει ο νέος νόμος για τις μετακινήσεις, διαθέσεις εκπαιδευτικών).
4 Οι βάσεις των μεταθέσεων πιθανόν να αυξηθούν σημαντικά λόγω των μειωμένων θέσεων.
Η μείωση οργανικών θέσεων λόγω συγχωνεύσεων υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις των ολοήμερων και οι θέσεις των διευθυντών τους (που δεν περιλαμβάνονται στην οργανικότητα του σχολείου). Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι συγχωνεύσεις γυμνασίων - λυκείων οδηγούν σε απώλεια πάνω από 400 θέσεις.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Επιχείρηση σκούπα στην Παραμυθιά για την σύλληψη λαθρομεταναστών


Επιχείρηση σκούπα πραγματοποιήθηκε εχτές το βράδυ και σήμερα το πρωί, από πολυπληθής ομάδα ανδρών του Aστυνομικού Tμήματος Παραμυθιάς και της Aστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου υγείας Παραμυθιάς, με σκοπό την σύλληψη και την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών. Κατά την επιχείρηση συνελήφθηκαν 35 λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί και Αφγανοί, οι όποιοι είχαν κάνει την εμφάνιση τους στην Παραμυθιά τον τελευταίο καιρό.Εντωμεταξύ κατά τις βραδινές ώρες, σε πρατήριο υγρών καύσιμων της Παραμυθιάς, σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ λαθρομεταναστών και του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του δεύτερου. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από συνεχή επεισόδια στην συγκεκριμένη περιοχή με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων να βρισκονται σε απόγνωση και να μετατρέπουν τα καταστήματά τους σε φρούριο, προσθέτοντας περιφράξεις και ηλεκτρονικά μέσα για την παρακολούθηση των εξωτερικών χώρων.

paramythia-online

Σοβαρό ατύχημα με θύμα έναν Σουδανό που έπεσε από τη γέφυρα στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας!


Σοβαρό ατύχημα χθες το βράδυ, στη περιοχή του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.Σουδανός μετανάστης έπεσε από την γέφυρα πάνω από το τούνελ της κατάληξης της Εγνατίας, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει νταλίκα και να επιβιβαστεί.Είναι γνωστό πως κάθε Τρίτη λόγω της προσπάθειας πολλών μεταναστών και προσφύγων να επιβιβαστούν στις διερχόμενες νταλίκες, υπάρχει επιπλέον αστυνόμευση και δυνάμεις ΜΑΤ στο παραπάνω σημείο.Είναι ευχής έργο που παρά την πτώση του από τόσο ύψος και το κάταγμα κρανίου που φέρεται να έχει, η ζωή του μάλλον δεν κινδυνεύει.Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών στη περιοχή του λιμένα της Ηγουμενίτσας αυξάνει μέρα με τη μέρα την απελπισία τους.Παράλληλα μοιάζει να αυξάνεται και η δραστηριότητα και των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.Οι πολιτικές καταστολής δείχνουν να φτάνουν στα όριά τους όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες ανθρώπων.Δυστυχώς όμως δεν πρέπει να οδηγείται και η κοινωνία στην απαξίωση των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων που μας οδηγούν τελικά όλους στην αποκτήνωση.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για την πρόταση χωροθέτησης Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων


Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, παρακολουθεί με σοβαρότητα και ευθύνη όλες τις εξελίξεις στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εν όψει της χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, κατέθεσε εγκαίρως τις θέσεις και τις προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο.Με αφορμή την ανακοίνωση των προτεινόμενων θέσεων, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών, επισημαίνει ότι όλες οι προτάσεις που προέρχονται μέσα από επιστημονική μελέτη, είναι απολύτως σεβαστές.Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την συγκεκριμένη.Κάθε άλλη αντιμετώπιση ή η συνήθης στείρα άρνηση που διατυπώνεται στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από φορείς της Αυτοδιοίκησης, είναι απλός λαϊκισμός και δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος.Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πλέον αίτημα της κοινωνίας το οποίο η Αυτοδιοίκηση πρέπει να το απαντήσει με ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Λύσεις σε τέτοιου είδους θέματα, δίνουν οι επιστήμονες, στους οποίους η Δημοτική Αρχή έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.Από την δική της πλευρά, πρόθεση και βούληση είναι να συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλές δεκαετίες το Νομό Ιωαννίνων και παράλληλα να αναπτύξει προγράμματα ανακύκλωσης και άλλες δράσεις στο Δήμο, θεωρώντας ότι η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση όλων, αλλά και δείγμα πολιτισμού.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Άμεσες κινητοποίησες αποφάσισε η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις

Μια σειρά κινητοποιήσεων στα πλαίσια της αντίδρασής της στις ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων αποφάσισε η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής της Συνέλευσης που έγινε το απόγευμα της Τρίτης.Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μπάμπης Τουφίδης, οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα με συμμετοχή στο πανεκαπιδυτεικο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο το απόγευμα αλλά και με μια σειρά άλλων μορφών αντιδράσεων, που είτε έχουν αποφασιστεί είτε πρόκειται να αποφασιστούν κεντρικά από την ΟΛΜΕ στη Γενικής Συνέλευση που πραγματοποιεί το Σάββατο.Με αφορμή λοιπόν την απόφαση του Υπουργείου για τις συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα και φυσικά τα Γιάννινα, η τοπική ΕΛΜΕ προχώρησε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη το απόγευμα, όπου αποφασίστηκε νε στηρίξει την εισήγηση της ΟΛΜΕ και να ψηφίσει, δια μέσου του προέδρου της Παναγιώτη Λαζοκίτσιου, το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που θα εισηγηθεί η Ομοσπονδία το Σάββατο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Γενική της Συνέλευση.Σε τοπικό επίπεδο, η Ένωση αποφάσισε να προχωρήσει σε διάφορες κινητοποιήσεις με αρχή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο στις 6.30 το απόγευμα με αφετηρία την Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία).Την Παρασκευή θα ακολουθήσει, μαζί με τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση-σύσκεψη όλων των ΕΛΜΕ της Ηπείρου, των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, των Συλλόγων Γονέων και εκπροσώπων των παρατάξεων της αιρετής Περιφέρειας καθώς και οι δήμαρχοι όλων των νέων δήμων.Τα πορίσματα που θα προκύψουν, θα επεξεργαστούν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίων, Μπάμπης Τουφίδης, με δηλώσεις του τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στην ΕΛΜΕ και τους αντιπεριφερειάρχες Παντελής Κολόκα και Οδυσσέα Πότση, ενώ πρόσθεσε ότι η σύσκεψη αυτή είναι επιτακτική διότι στα πλαίσια του Καλλικράτη πολλές αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τα σχολεία τόσο σε επίπεδο μεταφοράς όσο και σε ότι έχει να κάνει με το κτιριακό, περνάνε πια στην αυτοδιοίκηση.«Είναι καλό να ακούσουν τις προτάσεις μας για να ξέρουν πως έχει η κατάσταση», είπε ο κ. Τουφίδης, ο οποίος κλείνοντας κάλεσε όλους τους συναδέλφους του, γονείς και μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αναφορά του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σε έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του ραδιενεργού Ι-131 για την θεραπεία θυρεοειδικού καρκίνου

Σε πρόσφατη αναφορά του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters (Reuters Health) έγινε συζήτηση της πρόσφατης δημοσίευσης στο περιοδικό Fertility & Sterility της κ. Χρύσας Σιόκα, Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επικουρικής Ιατρού του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του κ. Ανδρέα Φωτόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με τίτλο: ″Effects of I-131 therapy on gonads and pregnancy outcome in patients with thyroid cancer″. Στο άρθρο έγινε χρήση του τίτλου ″Pregnancy outcomes normal after I-131 therapy for thyroid cancer″. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του ραδιενεργού Ι-131 για την θεραπεία θυρεοειδικού καρκίνου στις γονάδες των γυναικών και ανδρών και την έκβαση της εγκυμοσύνης μετά από ανασκόπηση 54 άρθρων, και συμπέραναν ότι η θεραπεία με Ι-131 μπορεί να επιφέρει παροδικές ανωμαλίες στην λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων με ασφαλείς ωστόσο μελλοντικές τεκνοποιήσεις και χωρίς επιπτώσεις στην πορεία της υγείας των παιδιών.

Παραχώρηση χώρου στο Πανηπειρωτικό Στάδιο για σταθμό του Ε.Κ.Α.Β.


Το Παράρτημα Ιωαννίνων της 7ης Περιφέρειας του Ε.Κ.Α.Β. με αίτηση του Δ/ντή της κ. Β. Παπαδιώτη και ύστερα από επιτόπια αυτοψία στον χώρο του Π.Ε.Α.Κ.Ι, ζήτησε την παραχώρηση χώρου για σταθμό του Ε.Κ.Α.Β. με σκοπό να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κάλυψη όλων των περιοχών ,λόγω μηδενισμού του χρόνου ανταπόκρισης στις κλήσεις.Η Ε.Δ. έφερε άμεσα το θέμα για συζήτηση και ομόφωνα στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου 2011 αποφάσισε την έγκριση της φιλοξενίας στο χώρο του Π.Ε.Α.Κ.Ι τόσο του πληρώματος του ασθενοφόρου, όσο και της στάθμευσης του αυτοκινήτου.Για την Επιτροπή Διοίκησης η παρουσία του Ε.Κ.Α.Β είναι κόσμημα και, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται η Χώρα μας , τέτοιες αποφάσεις που λειτουργούν στη βάση της συνέργειας όχι μόνο σώζουν ζωές, αλλά θωρακίζουν και με ασφάλεια τους αθλούμενους του Π.Ε.Α.Κ.Ι, στόχο που η διοίκηση είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα.Κλείνοντας, αφού συγχαρούμε τον κ. Παπαδιώτη για τον εμπνευσμένο χωροταξικό σχεδιασμό τον διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα του σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην σωτηρία της ζωής των συνανθρώπων μας.

Για την Επιτροπή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος
Γ. ΚΡΑΝΑΣ

Ανακοίνωση ΣΥΝ Άρτας για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολικών μονάδων


Από τη Ν.Ε. Άρτας του Συνασπισμού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΝ Άρτας καταδικάζει τις πρόχειρες συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολικών μονάδων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας ,με μια στενά λογιστική αντίληψη υπό την πίεση του Μνημονίου ,με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση δαπανών ,αδιαφορώντας πλήρως για τα παιδαγωγικά και κοινωνικά προβλήματα που θα προκαλέσει. Σύμφωνα με το Υπουργείο από τα 16.000 σχολεία σε όλη την χώρα συνενώνονται 1.933. Οι 1933 συγχωνεύσεις που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής αποτελούν την πρώτη φάση του σχεδίου για την επιβολή του φθηνού σχολείου της αγοράς. Στον Νομό Άρτας συγχωνεύονται 6 Δημοτικά Σχολεία, 7 Νηπιαγωγεία και 2 Γυμνάσια από το Σχολικό Έτος 2011-2012. Το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, ιδίως στην περιφέρεια, θα δυσχεράνει την πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο, θα ενισχύσει το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής θα αυξήσει τις δυσκολίες στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων και θα συντείνει στην αύξηση της εσωτερικής μετανάστευσης. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν πείθουν κανέναν. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μάθησης με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, δημιουργία πολυδύναμων, μεγάλων και απρόσωπων σχολικών μονάδων (γιατί τι άλλο είναι τα σχολεία των 400 μαθητών, όπως δηλώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου) και όξυνση των φαινομένων παραβατικότητας και βίας. Η κυβέρνηση, πασχίζοντας να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τη γενικότερη, αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί με πρόσχημα την οικονομική κρίση, μειώνει τις δημόσιες δαπάνες για κοινωνικά αγαθά και εκποιεί το μείζον κοινωνικό αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι πια φανερό ότι η πορεία για το «νέο σχολείο» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση περνά μέσα από μια διαδικασία προβληματικών συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Και η τακτική αυτή είναι ενδεικτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ας γνωρίζει η κυβέρνηση ότι η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της μαζί με τις τοπικές κοινωνίες είναι σε θέση να αποτρέψουν με τους αγώνες τους αυτή την καταστροφική για τον τόπο μας και την εκπαίδευση πορεία. Ο αγώνες για ένα δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές, όλους τους εκπαιδευτικούς, ολόκληρη την γνώση, θα έχει συνέχεια».

Συνάντηση Β.Μασσαλά με την Διοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου


Στην συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ηπείρου παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασσαλάς.Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε η διάθεση συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής και της διοίκησης του ΤΕΕ σε σημαντικά θέματα του λεκανοπεδίου και τονίστηκε ότι θα υπάρξει συντονισμός για την αντιμετώπισή τους.Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε την Διοίκηση του ΤΕΕ για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής στους τομείς των μελετών και των έργων.Κατά την διάρκεια της συζήτησης αυτής, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, κοινή συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί η δεύτερη φάση της κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία παραδόθηκε στις υπηρεσίες του Δήμου.

Ποιές είναι οι δέκα υποψήφιες θέσεις για τον ΧΥΤΥ Ηπείρου

Συνεδρίασε η Επιτροπή Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης «Χωροθέτησης Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων»

Για τις υποψήφιες θέσεις – γήπεδα που θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου να χωροθετηθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο, καθώς και για τη διερεύνηση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στις εξεταζόμενες περιοχές, ενημερώθηκαν από τον ανάδοχο μελετητή τα μέλη της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης στη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα συσκέψεων του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Με την έναρξη της συνεδρίασης ο μελετητής αιτιολόγησε (λαμβάνοντας υπόψη του τις παρατηρήσεις – υποδείξεις της Επιτροπής από την προηγούμενη συνεδρίασή της, αλλά και των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη διαβούλευση), τον αποκλεισμό από τη φάση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.Π.Ε.) των ζωνών 1 Α (εντός της ζώνης του ΠΔ 29/2007: Καθορισμός χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή του δήμου Δωδώνης ) και 1 Β ( αρνητική γνωμοδότηση υπηρεσιών στο πλαίσιο προηγούμενης χωροθέτησης) του Δήμου Δωδώνης, της ζώνης 5 (ενεργός λατομική περιοχή) εντός του Δήμου Ζίτσας, καθώς και των ζωνών 6 και 7 (εκτός των κεντροβαρικών Δήμων) που αφορούσαν τις περιοχές που είναι σήμερα εγκατεστημένοι οι ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και Παραμυθιάς.Από την πλευρά της η επιτροπή με εισήγηση του προέδρου της Θανάση Μανταλόβα αποδέχθηκε ομόφωνα τον αποκλεισμό των προαναφερθέντων περιοχών από την διαδικασία περαιτέρω αξιολόγησης θέσεων στη φάση της Προμελέτης. Ακολούθως ο μελετητής παρουσίασε τις δέκα (10) υποψήφιες θέσεις- γήπεδα οι οποίες θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της Προμελέτης και βρίσκονται σε εφτά (7) διαφορετικές τοποθεσίες στην Ήπειρο.Για τις εννέα υποψήφιες θέσεις (πλην της ΒΙΠΕ που δεν απαιτείται στην παρούσα φάση) θα ζητηθεί, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης η έκφραση καταρχήν γνωμοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Εφορείες Αρχαιοτήτων) ως προς το επιτρεπτό της χωροθέτησης έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων. Η διαδικασία αυτή η οποία προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και έτυχε της ομόφωνης αποδοχής των μελών της ακολουθείται προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες, παραλείψεις ή/και λάθη οι οποίες θα μπορούσαν να τρώσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας και της μελέτης.Σύμφωνα με την ίδια διαδικασία, για τις υποψήφιες θέσεις που δεν θα υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση των υπηρεσιών, θα ακολουθήσει συγκριτική αξιολόγηση και κατάταξή τους, στο πλαίσιο της εκπόνησης της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(Π.Π.Ε.).

OI ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Οι υποψήφιες θέσεις-γήπεδα που παρουσιάστηκαν από το μελετητή είναι:
Εντός του νέου Δήμου Δωδώνης:
* Θέση «Λατομείο Εγνατίας» : Γήπεδο έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Δωδώνης, βόρεια της Εγνατίας Οδού, νοτιοανατολικά του οικισμού Ελευθεροχώρι. Ειδικότερα, το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται νοτίως υφιστάμενου ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών και εντοπίζεται περίπου 700 m νοτιοανατολικά του οικισμού Ελευθεροχώρι. Το προτεινόμενο γήπεδο προσεγγίζεται από σημείο εξόδου της Εγνατίας Οδού το οποίο απέχει από τον κόμβο «Τύρια» περίπου 3,5 Km. Από το σημείο εξόδου της Εγνατίας ακολουθείται υφιστάμενη επαρχιακή οδός, παράλληλη στην Εγνατία Οδό. Το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 515 m έως 560 m. Στο πλαίσιο αρχικής έρευνας πεδίου εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση από την υπό μελέτη θέση δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
* Θέση «Καστρί 1» : Γήπεδο έκτασης περίπου 250 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Δωδώνης, ανατολικά της Εθνικής οδού Άρτας – Ιωαννίνων, μεταξύ των οικισμών Μυροδάφνη και Αγίας Τριάδα. Ειδικότερα, το προτεινόμενο γήπεδο εντοπίζεται περίπου 650 m νότια του οικισμού Μυροδάφνη και περίπου 1,4 km βόρεια του οικισμού Αγία Τριάδα. Το προτεινόμενο γήπεδο προσεγγίζεται από την Εθνική οδό Άρτας – Ιωαννίνων και στη συνέχεια ακολουθείται τοπική ασφαλτοστρωμένη οδός μήκους 6 km περίπου η οποία καταλήγει στο προτεινόμενο γήπεδο. Η περιοχή καλύπτεται από θαμνώδη και σκληροφυλλική βλάστηση η οποία αποκρύπτει τη θέση από την εγγύς περιοχή και το οδικό δίκτυο, ενώ ανά τμήματα χαρακτηρίζεται από αραιή βλάστηση. Το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 500 m έως 540 m. Παρουσιάζει ομαλές κλίσεις κατάλληλες για τα υπό μελέτη έργα. Τέλος, επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο γήπεδο εντοπίζεται πλησίον του άξονα της Ιόνιας Οδού και δυτικά αυτού σύμφωνα με το Βασικό Σχεδιασμό για το έργο της Ιόνιας Οδού.
* Θέση «Καστρί 2» : Γήπεδο έκτασης περίπου 250 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Δωδώνης, ανατολικά της Εθνικής οδού Άρτας – Ιωαννίνων, μεταξύ των οικισμών Μυροδάφνη και Αγίας Τριάδα. Ειδικότερα, το προτεινόμενο γήπεδο εντοπίζεται περίπου 650 m νότια του οικισμού Μυροδάφνη και περίπου 1,3 km βόρεια του οικισμού Αγία Τριάδα. Το προτεινόμενο γήπεδο προσεγγίζεται από την Εθνική οδό Άρτας – Ιωαννίνων και στη συνέχεια ακολουθείται τοπική ασφαλτοστρωμένη οδός μήκους 6 km περίπου η οποία καταλήγει στο προτεινόμενο γήπεδο. Η περιοχή καλύπτεται από θαμνώδη και σκληροφυλλική βλάστηση η οποία αποκρύπτει τη θέση από την εγγύς περιοχή και το οδικό δίκτυο, ενώ ανά τμήματα χαρακτηρίζεται από αραιή βλάστηση. Το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 500 m έως 540 m. Παρουσιάζει ομαλές κλίσεις κατάλληλες για τα υπό μελέτη έργα. Τέλος, επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο γήπεδο εντοπίζεται πλησίον του άξονα της Ιόνιας Οδού και δυτικά αυτού σύμφωνα με το Βασικό Σχεδιασμό για το έργο της Ιόνιας Οδού.
* Θέση «Λατομείο Μακρυβούνι» : Γήπεδο έκτασης περίπου 350 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Δωδώνης, ανατολικά της Εθνικής οδού Άρτας – Ιωαννίνων και ανατολικά των οικισμών Πέρδικα και Βασαίικα και βορειανατολικά του οικισμού Μυροδάφνη. Ειδικότερα, το προτεινόμενο γήπεδο περιλαμβάνει υφιστάμενο λατομείο/ χώρο εξόρυξης αδρανών υλικών και εντοπίζεται περίπου 500 m ανατολικά του οικισμού Βασαίικα και περίπου 800 m βορειοανατολικά του οικισμού Μυροδάφνη. Το προτεινόμενο γήπεδο προσεγγίζεται από την Εθνική οδό Άρτας – Ιωαννίνων και στη συνέχεια ακολουθείται τοπική ασφαλτοστρωμένη οδός μήκους 3 km περίπου η οποία καταλήγει στο προτεινόμενο γήπεδο. Ακόμα, το προτεινόμενο γήπεδο οριοθετείται στα ανατολικά από τον ορεινό όγκο «Μακρυβούνι» ο οποίος το απομονώνει και το αποκρύπτει από τις περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα. Το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 645 m έως 770 m. Τέλος, επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο γήπεδο εντοπίζεται πλησίον του άξονα της Ιόνιας Οδού και ανατολικά αυτού σύμφωνα με το Βασικό Σχεδιασμό για το έργο της Ιόνιας Οδού.

Εντός του νέου Δήμου Ζίτσας:

* Θέση «ΒΙ.ΠΕ, Ιωαννίνων» : Η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων βρίσκεται ΒΔ της πόλης των Ιωαννίνων, μεταξύ των οικισμών Ροδοτοπίου, Γαρδικίου και Ζωοδόχου. Έχει πρόσβαση στην Εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, ενώ η Εγνατία απέχει περίπου 16 km από τη ΒΙΠΕ. Ακόμα, σύμφωνα με το Βασικό Σχεδιασμό για το έργο της Ιόνιας Οδού, προβλέπεται ο άξονας της Ιόνιας Οδού να καταλήγει στο νότιο όριο της ΒΙΠΕ. Tα βιομηχανικά - βιοτεχνικά οικόπεδα της ΒΙΠΕ έχουν έκταση 1.440 στρέμματα. Η ΒΙΠΕ διαθέτει έργα υποδομής σε όλη σχεδόν την έκτασή της που περιλαμβάνουν : δίκτυο ύδρευσης και γεωτρήσεις εντός της ΒΙΠΕ που συνδέονται με δεξαμενή, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων καθώς και οδοποιία.

Εντός του νέου Δήμου Ζηρού:
* Θέση «Αμυγδαλιά» : Γήπεδο έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Ζηρού δυτικά της Εθνικής οδού Άρτας – Ιωαννίνων. Ειδικότερα, το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται ανατολικά του οικισμού Ζερβό σε απόσταση περίπου 750 m, ενώ παρεμβάλλoναι οι ορεινοί όγκοι «Λυμπούση» και «Κονέκια» ενδιάμεσα. Βορειοδυτικά του προτεινόμενου γηπέδου σε απόσταση περίπου 1Km με παρεμβολή του ορεινού όγκου «Κονέκια» βρίσκεται ο οικισμός Άγιοι Απόστολοι. Το γήπεδο προσεγγίζεται μέσω της Εθνικής οδού Άρτας – Ιωαννίνων και στη συνέχεια ακολουθείται διασταυρούμενη τοπική οδός, τσιμεντοστρωμένη ή χωμάτινη ανά τμήματα, μήκους 4 km περίπου η οποία καταλήγει στο προτεινόμενο γήπεδο. Η υφιστάμενη τοπική οδός παρουσιάζει μεγάλες κλίσεις και κρίνεται ότι απαιτούνται εκτενή έργα διεύρυνσης και διαμορφώσεων και ενδεχομένως τροποποίηση της χάραξης. Το προτεινόμενο γήπεδο εκτείνεται σε περιοχή απομακρυσμένη, πλήρως απομονωμένη και αθέατη, έχει τη μορφή λεκάνης που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους. Γενικά, η περιοχή καλύπτεται από θαμνώδη και σκληροφυλλική βλάστηση ενώ ανά τμήματα χαρακτηρίζεται από αραιή έως πλήρη απουσία βλάστησης. Το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 520 m έως 635 m.
* Θέση «Θησαυρός» : Γήπεδο έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Ζηρού δυτικά της Εθνικής οδού Άρτας – Ιωαννίνων. Ειδικότερα, το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού Ζερβό σε απόσταση περίπου 1,7 km και ανατολικά του οικισμού Γαλατά σε απόσταση περίπου 1,5 km. Το γήπεδο προσεγγίζεται μέσω της Εθνικής οδού Άρτας – Ιωαννίνων και στη συνέχεια ακολουθείται διασταυρούμενη τοπική οδός, τσιμεντοστρωμένη ή χωμάτινη ανά τμήματα, μήκους 4 km περίπου η οποία καταλήγει στο προτεινόμενο γήπεδο. Η υφιστάμενη τοπική οδός παρουσιάζει μεγάλες κλίσεις και κρίνεται ότι απαιτούνται εκτενή έργα διεύρυνσης και διαμορφώσεων και ενδεχομένως τροποποίηση της χάραξης. Το προτεινόμενο γήπεδο εκτείνεται σε περιοχή απομακρυσμένη, πλήρως απομονωμένη και αθέατη, έχει τη μορφή λεκάνης που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους. Γενικά, η περιοχή καλύπτεται από θαμνώδη και σκληροφυλλική βλάστηση ενώ ανά τμήματα χαρακτηρίζεται από αραιή έως πλήρη απουσία βλάστησης. Το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 425 m έως 520 m.

Εντός του νέου Δήμου Ιωαννιτών (νέες θέσεις):

* Θέση «Μέγα Τσούκα 1» : Γήπεδο έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Ιωαννιτών, βόρεια της Εγνατίας Οδού και στη βορειοανατολική πλαγιά του όρους «Μεγ. Τσούκα» σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 940 m έως 1.000 m. Ειδικότερα, το προτεινόμενο γήπεδο εντοπίζεται βορειοανατολικά του οικισμού Κωστάνιανη σε απόσταση περίπου 1,6 km και νοτιοδυτικά του οικισμού Ασβεστοχώρι σε απόσταση περίπου 2 km. Το προτεινόμενο γήπεδο προσεγγίζεται από την Εγνατία Οδό και στη συνέχεια ακολουθείται τοπική χωμάτινη οδός.
* Θέση «Μέγα Τσούκα 2» : Γήπεδο έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δ. Ιωαννιτών, βόρεια της Εγνατίας Οδού και στη βορειοανατολική πλαγιά του όρους «Μεγ. Τσούκα» σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 970 m έως 1.000 m. Ειδικότερα, το προτεινόμενο γήπεδο εντοπίζεται βορειοανατολικά του οικισμού Κωστάνιανη σε απόσταση περίπου 1,6 km και νοτιοδυτικά του οικισμού Ασβεστοχώρι σε απόσταση περίπου 2 km. Το προτεινόμενο γήπεδο προσεγγίζεται από την Εγνατία Οδό και στη συνέχεια ακολουθείται τοπική χωμάτινη οδός.
* Θέση «Μέγα Τσούκα 3» : Γήπεδο , έκτασης περίπου 150 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται βόρεια της Εγνατίας Οδού, στα όρια του νέου Δήμου Ιωαννιτών με το νέο Δήμο Δωδώνης και νοτιοδυτικά του οικισμού Κοσμηρά, στους πρόποδες του όρους Μ. Τσούκα και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 920 m έως 1.000 m. Το προτεινόμενο γήπεδο προσεγγίζεται από την Εγνατία Οδό (κόμβο Δωδώνης) και στη συνέχεια ακολουθείται τοπική χωμάτινη οδός περίπου 3,5km.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Συγκρότηση Επιτροπής για Περιβαλλοντικούς Ελέγχους


Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση θεμάτων που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα πραγματοποιεί αυτοψίες και θα καταγραφεί τα προβλήματα μολύνσεων και λοιπών επιπτώσεων επί του περιβάλλοντος από τη λειτουργία κάθε μορφής οχλουσών ανθρωπογενών και λοιπών δραστηριοτήτων. Οι σχετικές επισημάνσεις και διαπιστώσεις της Επιτροπής, θα υποβάλλονται προς τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες των αντίστοιχων Π.Ε., όπως και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, για τις περαιτέρω ενέργειες (σύγκληση αρμοδίων οργάνων, επιβολή κυρώσεων κ.α.).

Σύσκεψη για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην Ήπειρο


Το θέμα των καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων στην Ήπειρο, είναι αντικείμενο της σύσκεψης που συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Κολόκα. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι δήμαρχοι, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης των τεσσάρων Π.Ε, οι ΕΛΜΕ, οι Σύλλογοι Δασκάλων & Nηπιαγωγών και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, σχολείων που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Τα πορίσματα που θα προκύψουν, θα επεξεργαστούν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ημερίδα για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» στα Γιάννενα


Στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ναπολ. Ζέρβα 28-30, 2ος όροφος, εντός Στοάς Σάρκα) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 10:00 π.μ., Ημερίδα για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Την Ημερίδα διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου και κατά τη διάρκεια της θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση, μέσω του ΕΣΠΑ, ολοκληρωμένων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα.Κύριος στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων, των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου, καθώς και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.Στις εργασίες θα συμμετάσχουν τα τοπικά παραρτήματα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), οι Σύλλογοι Μηχανικών και Τεχνολόγων Μηχανικών, τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι Σύλλογοι Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων κάθε νομού της Ηπείρου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Διευθυντές των τεσσάρων συνεργαζόμενων τραπεζών με το εν λόγω πρόγραμμα κ.α.Για πληροφορίες στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, τηλ. 26510 87202, 76620.

Απαλλαγή πληρωμής τελών σε κρατικούς αερολιμένες


Απόφαση για την απαλλαγή πληρωμής τελών στους κρατικούς αερολιμένες, υπεγράφη από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ.Ρέππα ( επαναλαμβάνοντας ανάλογη περυσινή απόφαση), με στόχο την αύξηση των πτήσεων προς τα ελληνικά αεροδρόμια και την ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας.Σύμφωνα με την απόφαση, από 1ης Απριλίου 2011 έως και 31 Δεκεμβρίου 2011, δεν θα καταβάλλονται τέλη προσγείωσης, απογείωσης και παραμονής αεροσκαφών (ελαφρών και μη) σε όλα τα κρατικά αεροδρόμια της Ελλάδας, εκτός από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Λεωνίδας Μπάλάφας, Abbie Gale και Μίλτος Πασχαλίδης στο Boxx


Την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 10μμ, το Boxx Live Stage (Λεωφ. Γεωργίου Παπανδρέου, τηλ. 6932610241) θα φιλοξενήσει τον Λεωνίδα Μπαλάφα, εκφραστή τις νέας γενιάς δημιουργών, εκείνων που με δυσκολία “ταμπελοποιούνται”. Όσοι έκαναν προσπάθεια να τον χαρακτηρίσουν κινήθηκαν κυρίως γύρω από τα τετριμμένα: Rock, έντεχνος, ταλαντούχος, ανατρεπτικός, ανερχόμενος, υποσχόμενος… Αδιαμφισβήτητα ο Λεωνίδας Μπαλάφας είναι στιχουργός, συνθέτης, οργανοπαίκτης, τραγουδοποιός, ερμηνευτής. Αυτή τη φορά βάζει πλώρη για καινούριους προορισμούς, προκειμένου να γνωρίσει φίλους του σε όλη τη χώρα, ο οποίοι αποτελούν την πηγή της έμπνευσής του. Τα τραγούδια που γράφει εξάλλου, μιλάνε για όλα αυτά που απασχολούν τους νέους: αγάπη, σχέσεις, ευχές, συγγνώμες αλλά και πλατάνους ή πυροσβεστήρες! Ξεκινώντας το μουσικό του ταξίδι με ένα πρόγραμμα που φλερτάρει με blues, reggae, jazz, rock και funk ήχους που συνοδεύονται με χορευτικά και κωμικά δρώμενα επί σκηνής με στόχο τη δημιουργία παρεΐστικης ατμόσφαιρας. Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται τραγούδια από τις δισκογραφικές του δουλειές «Ταξίδι για να σε βρω», «Πλάτανος», «Μην αρχίζεις ξανά» καθώς και νέα κομμάτια απ’ την καινούργια του δουλειά «Ανοιξιάτικη μέρα» όπως ο «Πυροσβεστήρας» και η «Αδιαφορία» που έχουν ήδη αγαπηθεί απ’ το κοινό. Προπώληση εισιτηρίων στο Rock Shop, Βλαχλείδη 7. Είσοδος: 10 ευρώ, μπύρα 4 ευρώ και ποτό 6 ευρώ. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, την πόλη μας επισκέπτονται οι εναλλακτικοί Abbie Gale, ενώ το Σάββατο ο αγαπημένος Μίλτος Πασχαλίδης έρχεται για να χαρίσει στο έντεχνο κοινό των Ιωαννίνων υπέροχες στιγμές.

Δούναι και λαβείν…Μας αφήνουν ευτυχώς τα σώβρακα


Της Μιχαλούς
Στέφθηκε τελικά με «επιτυχία» το πάρε δώσε της Κυβέρνησης… Έκλεισε η νέα μαύρη τρύπα ύψους 1,15 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό (865 εκατ. ευρώ υστέρηση στα έσοδα και 283 εκατ. ευρώ υπέρβαση στις δαπάνες) - όπου σε αυτά προστίθεται το 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί προς οριστικοποίηση!!!Σε λίγο σκάει μύτη και ο λογαριασμός ο οποίος δεν είναι καθόλου αμελητέος …Ετοιμάζεται πλήρης ανατροπή, για μια ακόμα φορά, του φορολογικού τοπίου, πριν καλά - καλά κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους.Ερχονται νέες καταργήσεις στους χαμηλούς συντελεστές στον ΦΠΑ, σε μια σειρά από φοροαπαλλαγές, που ισχύουν μέχρι και σήμερα, καθώς και στα αφορολόγητα όρια ενώ προβλέπεται και νέα έκτακτη εισφορά για τους «έχοντες και κατέχοντες».Και επειδή το οικονομικό επιτελείο, έχει καταλάβει πλέον για τα καλά ότι ο χρόνος είναι χρήμα κινείται ταχύτατα προς την κατεύθυνση αυτή.Στο πλαίσιο των μέτρων που προανέφερα, θα ληφθούν και σκληρές αποφάσεις για νέες περικοπές αμοιβών στις ΔΕΚΟ, για νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων , για νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, απλοποιήσεις του συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο με αύξηση του ωραρίου από το φθινόπωρο, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, για περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων, επανεξέταση των κοινωνικών παροχών, συγχώνευση ή κατάργηση φορέων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.λπ.Την ίδια στιγμή δε, στο σφυρί θα βγαίνει η ΔΕΠΑ, τα κρατικά λαχεία, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, τα λιμάνια, οι μαρίνες, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η ΔΕΣΠΑ η ΛΑΕΚΟ και ότι τέλος πάντων διαθέτει το κράτος και μπορεί να ξεπουλήσει!!!Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ξεπερνά τα 270 δισ. ευρώ. Συνολικά βέβαια, το Δημόσιο διαθέτει περίπου 71.000 ακίνητα, όπου το 22% των οποίων είναι καταπατημένο και μόνον το 18% μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα!!!Βγαίνουν δεν βγαίνουν τα κουκιά.

topontiki

Λαμπρή εκδήλωση στο Αμβούργο για την 98η Επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων


Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα το Σάββατο 5 Μαρτίου 2011 η εορταστική εκδήλωση των Ηπειρωτών του Αμβούργου για την 98η επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η κα Ελένη Πέτρου, αντιπρόσωπος του Ελληνικού Προξενικού Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο Αμβούργο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αμβούργου και Περιχώρων κ. Γεώργιος Κάμος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ηπειρωτικού Συλλόγου του Αμβούργου και μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Ευάγγελος Ντέμος , ο Επίτιμος Πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου κ. Δονάτος Τσίγκος, ο δικηγόρος της Ελληνικής παροικίας του Αμβούργου κ. Σταύρος Κονάς, ο κ. Πέτρος Πετρίδης –ευγενής χορηγός του τοπικού Ηπειρωτικού Συλλόγου- μετά της συζύγου του και πολλοί αντιπρόσωποι Ελληνικών Φορέων του Αμβούργου.Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο κ. Ντέμος ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους για την αμέριστη συμπαράσταση στο έργο του Συλλόγου. Τόνισε ότι αποτελεί ιερό καθήκον για τους Ηπειρώτες της Διασποράς να θυμούνται και να τιμούν τους Ήρωες της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και του απελευθερωτικού αγώνα του 1912-13.Ακολούθησαν οι περίτεχνοι Ηπειρωτικοί ήχοι από το μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Λαμπρούση (στο κλαρίνο) και του Λευτέρη Αμανατίδη (στο μπουζούκι) συνοδευόμενοι από την φωνή του Φίλιππα Δήμα.Οι παρευρισκόμενοι ανταποκρίθηκαν με περισσό κέφι και οι χοροί κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μειώθηκε στο 4,2% ο πληθωρισμός


Μείωση από 4,9% σε 4,2% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,3% τον Ιανουάριο σε 2,4% τον Φεβρουάριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 0,8%.Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 σε δεκαπέντε κράτη μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε τρία και μειώθηκε σε οκτώ κράτη μέλη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.

Αντιπαράθεση για τις αποφάσεις της συνόδου


"Ήταν μια δύσκολη και διαπραγμάτευση. Αυτά όμως που σας είχαμε πει ότι θα προσπαθούσαμε τα πετύχαμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας σήμερα τη Βουλή για τα αποτελέσματα του άτυπου συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε."Η λύση είναι στα χέρια όλων μας. Με τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει και άλλες που έχουμε ακόμη μπροστά μας να κάνουμε. Οι αλλαγές αυτές θα θίξουν προνόμια και παλιά κατεστημένα. Θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές", ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις για να "δώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα χωρίς χρέη".Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση ότι οι ίδιοι είναι το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας, ότι μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του μνημονίου και η στροφή στην ανάπτυξη.Η κυβέρνηση λέει ψέματα και τη μισή αλήθεια σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο ευρωσυμβούλιο, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και προέβλεψε ότι θα παρθούν μέτρα πιο βάρβαρα για τους εργαζόμενους."Αυτά που πήραμε ως Ελλάδα είναι θετικά. Το θέμα που μπαίνει, είναι αυτός ο νέος βατήρας: Θα μπορέσει η κυβέρνηση που έρχεται να το διεκπεραιώσει - να διαχειριστεί αυτή τη νέα ευκαιρία;" ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης."Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση, ήταν “να βάλει θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων”.Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ., είπε στην τριτολογία του: "Αυτά που κερδίσαμε, τα κερδίσαμε επειδή υλοποιήσαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα που στήριξε ο ελληνικός λαός - με τη διαμαρτυρία και τον πόνο μεν, αλλά απέδειξε πως η Ελλάδα μπορεί. Αποτελεί μία επιβράβευση. Εσείς ζητάτε να εγκαταλείψουμε αυτές τις πολιτικές χωρίς να έχουμε άλλο δρόμο".Απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα πως προτίμησε τις επαφές με τη Γερμανία και τη Φινλανδία αντί της συμπαράταξης με την Ιρλανδία, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολούθησε τη διαπραγματευτική πρακτική της κυβέρνησης: "Εγώ μίλησα και τηλεφωνικά και συναντήθηκα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και πριν το Συμβούλιο Κορυφής - και συνεννοηθήκαμε στο μέτρο του δυνατού", ανέφερε.Τέλος, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση Σαμαρά-Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως "φαίνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ, δεν είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης αλλά το ΛΑΟΣ". Απέναντι δε, στην κριτική του κ. Καρατζαφέρη για την καθυστέρηση συζήτησης του πορίσματος για τη Siemens στην Ολομέλεια, ανέφερε πως "εμείς είμαστε η παράταξη που φέραμε στο φως όλες τις υποθέσεις της Siemens και στο φως θα τα φέρνουμε όλα. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε με την απογραφή και τέλειωσε με την παραγραφή, αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

"Πολιτισμός" που κλείνει σχολεία και φτιάχνει...κυψέλες

thumb

Από το Μαρικάκι

Σε όλη τη χώρα έχει σημάνει κανονικός ξεσηκωμός για τις συγχωνεύσεις των σχολείων και τις συνέπειες που θα έχουν για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπικές κοινωνίες πολύ πριν ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο της Διαμαντοπούλου. Όμως η Δημοκρατική Αριστερά ανησυχεί για την ερήμωση των κτηρίων που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και όχι ας πούμε για την ερήμωση ολόκληρων χωριών ή πόλεων που μετά το κλείσιμο σχολείων ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μετακίνηση ολόκληρων οικογενειών προς το δήμο που θα έχει σχολείο, προκειμένου να μετακινούνται με ασφάλεια τα παιδιά τους.Με μια δήλωση που αποτάσσεται της «στείρας άρνησης» και του «καταγγελτισμού», η Δημοκρατική Αριστερά υποδέχεται θετικά το σχέδιο των συνενώσεων: «Με την αναγκαία προϋπόθεση ότι τα κριτήρια των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων δεν θα εξαντλούνται απλώς στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά πρωτίστως θα προτάσσουν το στόχο της αναβάθμισης των συνθηκών παροχής των εκπαιδευτικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα, η Δημοκρατική Αριστερά αντιμετωπίζει θετικά την αναδιάταξη του εθνικού σχολικού χάρτη. Χωρίς αμφιβολία, πέρα από τις γενικές τοποθετήσεις, είναι ανάγκη το όλο σχέδιο των συγχωνεύσεων να μελετηθεί τοπικά και στις λεπτομέρειές του. Εδώ ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αποφασιστικής σημασίας».Και βέβαια προχωράει σε προτάσεις οι οποίες αφορούν... τα κτήρια:«Συμμεριζόμαστε την ανάγκη να αποφευχθεί η ερήμωση των κτηρίων που στεγάζονται αυτά τα σχολεία».Γιατί τώρα με την μείωση κατά 500 εκ. ευρώ των κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί άρχοντες θα έχουν έγνοια μην δημιουργηθούν ψυχολογικά στους δημότες τους στη θέα των έρημων σχολικων κτηρίων, επιπρόσθετο βάρος στη θέα των ερειπωμένων μαγαζιών.Και ιδού η πρόταση: «για το λόγο αυτό καλούμε τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης να πάρουν πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν τα κτήρια αυτά σε κυψέλες πολιτισμού και συλλογικής δράσης γενικότερα».Γιατί τώρα με το επερχόμενο ξύρισμα (ποιο κούρεμα;) μισθών, συντάξεων και λοιπών λιπαρών προς κάψιμο, της ελληνικής κοινωνίας ο κόσμος θα ζητά «πολιτισμό και ξερό ψωμί». Τώρα, αν πολιτισμός είναι και το ίδιο το σχολείο και έλλειψη πολιτισμού η πολιτική της κυβέρνησης να δυσκολεύει για τα παιδιά ακόμη περισσότερο τη μάθηση, άλλο θέμα, δεν θα ήτο πρέπον να σχολιαστεί σε μια ανκοίνωση σαν κι αυτή.Αν οι «κυψέλες» πολιτισμού , από την άλλη, επιδοθούν σε διοργάνωση συσσιτίων, είμαστε βέβαιοι ότι θα πιάσουν τόπο...

toponiki

Ανακοίνωση - καταγγελία του δημάρχου Πάργας


Ο Δήμαρχος Πάργας μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πάργας κ. Αντώνη Γκοροβέλη επισκέφτηκαν την Τοπική Κοινότητα της Χόχλας και ήρθαν σε επαφή με μια τραγική εικόνα.Υλικά της ύδρευσης σε αφθονία διάχυτα παντού, υλικά που έχουν πληρωθεί από τους συμπολίτες μας και η πρώην Διοίκηση τα περιφρονούσε με την συμπεριφορά της.Εδόθη άμεσα εντολή για την περισυλλογή του υλικού, αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η περισυλλογή. Τέτοιες πρακτικές μας οδήγησαν στην σημερινή δύνη οικονομική κατάσταση.Η σημερινή Διοίκηση έχει εκ των προτέρων πάρει αποστάσεις από τέτοιες συμπεριφορές.Το Δημοτικό Ταμείο είναι ιερό και οφείλουμε όλοι να το σεβόμαστε και να το διαχειριζόμαστε συνετά.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΓΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ

Πρωτιές και δυνατές επιδόσεις στο Σχινιά από τους αθλητές του Ν.Ο.Ι.

Επιβεβαίωσαν ξανά το ψηλό αγωνιστικό τους επίπεδο

Εντυπωσιακές εμφανίσεις έκαναν οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στον δεύτερο φετινό Αγώνα Αξιολόγησης που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, από την ΕΚΟΦΝΣ. Με πρωτιές στα αγωνίσματα που συμμετείχαν και καλές επιδόσεις στους χρόνους, οι Γιαννιώτες κωπηλάτες επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται και απέδειξαν πόσο συστηματική δουλειά γίνεται στο Ν.Ο.Ι.. Συγκεκριμένα, οι επιδόσεις τους ανά κατηγορία έχουν ως εξής:
*Άνδρες: Ο Γιώργος Τζιάλλας πήρε την Πρώτη Θέση στο Σκιφ και οι Γιάννης Τσίλης και Βασίλης Τζανίνης την Δεύτερη στη Δίκωπο.
*Νέοι 19 έως 23 ετών: Οι Αποστόλης Λαμπρίδης και Χρήστος Κουτσιαύτης πήραν την Πρώτη Θέση στη Δίκωπο και ο Ευριπίδης Σκλιβανίτης την Δέκατη Τρίτη Θέση στο Σκιφ.
*Νεάνιδες: Οι Ελένη Διαμάντη και Βάσω Νταλαμάγκα πήραν την Πρώτη Θέση στη Δίκωπο, η Ξανθή Κολτσίδα την Τρίτη Θέση και η Σπυριδούλα Τζούμα την Έβδομη Θέση στο Σκιφ.
*Έφηβοι: Ο Γιώργος Αντώνης πήρε την Πρώτη Θέση, ο Κων/νος Μαγκλάρας την Έβδομη και ο Βασίλης Πάνου την Δέκατη Θέση στο Σκιφ. Οι Ηλίας Κούρος και Θανάσης Τσιάλιος πήραν την Δεύτερη Θέση και οι Γεώργιος Βαρδάκας και Ιωάννης Ζήσης την Πέμπτη Θέση στη Δίκωπο.
Σε δηλώσεις του μετά την λήξη του Αγώνα ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος –συνόδευσε τους κωπηλάτες μαζί με τον Δημήτρη Δερέκα- εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των αθλητών του. Όπως τόνισε, επόμενος στόχος είναι οι τρίτες δοκιμασίες για την Εθνική Ομάδα στα μέσα του Απρίλη, με τις οποίες θα ολοκληρωθούν οι φετινές προκρίσεις. Νωρίτερα, στις 27 Μαρτίου ο Ν.Ο.Ι. θα συμμετάσχει σε διασυλλογικούς αγώνες που θα διεξαχθούν στην Καστοριά.

Μεγάλες αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο και ρεκόρ ακρίβειας στα Γιάννενα!


«Καπέλο» 3 λεπτών στο λίτρο μπήκε στην τιμή της αμόλυβδης μόλις σε μία εβδομάδα. Η βενζίνη ακριβαίνει, ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έπεσαν. Μεγάλες αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο και ρεκόρ ακρίβειας στα Γιάννενα με την τιμή σε απόσταση αναπνοής από τα 2 ευρώ.Η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 3,1 λεπτά μέσα στον Μάρτιο, ενώ από τον Φεβρουάριο έχει αυξηθεί κατά επτά λεπτά συνολικά.Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζει τα 90 λεπτά το λίτρο, με την ανώτατη τιμή να έχει φτάσει το 1 ευρώ σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους κατά 10,5 λεπτά.Οι φορείς της αγοράς παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, ενώ οι καταναλωτές κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια.

Πού πήγαν τα 2 εκατ. ευρώ

ΠΩΣ ΔΙΑΤΕΘΗΚΕ Η ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ

Οι πλημμύρες μπορεί να πέρασαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν. Τις θυμίζουν συνεχώς οι ζημιές στο ήδη ταλαιπωρημένο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Με την εκπνοή του περασμένου χρόνου, το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων το ποσό του 1.954.842 ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών αυτών.Τα χρήματα αυτά μοιράστηκαν σε διάφορα έργα με σχετική απόφαση του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε στις 2 Δεκεμβρίου (η Νομαρχία γνώριζε ότι θα κατέφταναν τα χρήματα μέχρι τέλος του έτους, γι’ αυτό και προχώρησε στη συνεδρίαση νωρίτερα). Η κατανομή αυτή έγινε μέσω τροποποίησης των Κοινών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στον λογαριασμό των οποίων πήγε και η έκτακτη επιχορήγηση των 2 περίπου εκατ. ευρώ του υπουργείου Εσωτερικών.Μάλιστα, μέσω των ΚΑΠ διατέθηκε και επιπρόσθετο ποσό, σχεδόν 300.000 ευρώ, για τις ζημιές σε οδικά έργα, όπως προκύπτει από την εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Διαχείρισης Ειδικών Προγραμμάτων που είχε κατατεθεί στη σχετική συνεδρίαση.Για αρκετά από τα νέα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΚΑΠ και που αφορούσαν αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις υπάρχει ήδη εργολάβος. Πρόκειται κυρίως για μικρά έργα προϋπολογισμού μέχρι 80.000 ευρώ το καθένα, που μπορούσαν να ανατεθούν άμεσα, μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες, μέσω πρόχειρων διαγωνισμών. Τα μεγάλα έργα όμως δεν προχώρησαν. Μπορεί να εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΚΑΠ, αλλά δημοπρατήσεις δεν έχουν γίνει ακόμα, κι αυτό λόγω της μετάβασης στον «Καλλικράτη». Από 1η Ιανουαρίου και μετά, κανένα έργο δεν έχει προχωρήσει. «Πρέπει να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, για να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση αυτών των έργων» τονίζει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.Τα οδικά έργα με υψηλό σχετικά προϋπολογισμό αγγίζουν το 1,2 εκατ. ευρώ. Από τα 2 εκατ. ευρώ δηλαδή της έκτακτης επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών, έχει μείνει αναξιοποίητο ένα σεβαστό ποσό. Ποιοι δρόμοι περιμένουν την αποκατάσταση των ζημιών; Η 17η επαρχιακή οδός (Χίνκα, Ζόργιανη, Πολύγυρος) προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και η επαρχιακή οδός Πράμαντα-Χριστοί-Κηπίνα, η 43η επαρχιακή οδός (Μεγάλη Γότιστα-Κράψη) όπως και η γέφυρα Γκόγκου, ένα έργο ανακατασκευής του οποίου ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 380.000 ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η γεωτεχνική μελέτη για παρεμβάσεις σε προβληματικούς δρόμους που θα ξεπεράσει τα 300.000 ευρώ και την οποία εκπονεί το ΙΓΜΕ. Πρόκειται για δρόμους στις περιοχές Λάκκας Σουλίου, Πωγωνίου και Σελλών. «Δεν είναι μόνο αυτές οι ζημιές που συζητήσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Υπάρχουν κι άλλες για τις οποίες πρέπει να κάνουμε κάτι» αναφέρει ο κ. Καχριμάνης.Πέραν των ζημιών στο οδικό δίκτυο, απαιτούνται πόροι και για αποστραγγιστικά έργα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για τα οποία πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα σαν αυτά του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Με δικαστικές αποφάσεις δικαιώνονται μαθητευόμενοι stage από τα Γιάννενα


Τέσσερις μαθητευόμενους stage του Δήμου Ιωαννιτών, δικαιώνει με απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι τέσσερις πριν ένα μήνα είχαν πάρει προσωρινή διαταγή να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους και τώρα ήρθε η οριστική απόφαση, που αναγνωρίζει την εξαρτημένη μορφή εργασίας αορίστου χρόνου και υποχρεώνει τον Δήμο να τους κρατήσει στην εργασία, μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή για τη μονιμοποίησή τους. Η δεύτερη απόφαση αφορά τέσσερις συμβασιούχους του ΤΥΔΚΥ Ιωαννίνων, για τους οποίους εκδόθηκε προσωρινή διαταγή παραμονής για άλλους έξι μήνες στις θέσεις τους!Να θυμίσουμε πως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Σεπτεμβρίου του 2009,η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διορίσει χιλιάδες stagers.Στο ΤΥΔΚΥ Ιωαννίνων μάλιστα,δεν είχαν που να καθίσουν και καθόταν όρθιοι,όπως είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ του το epirusgate.

Τελική ευθεία για τη σύμβαση του έργου εισόδου της πόλης

Από κόμβο Εγνατίας μέχρι κόμβο Ανατολής

Τον Ιούνιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μπορεί να στηθεί εργοτάξιο για την σημαντική παρέμβαση στις οδικές υποδομές του λεκανοπεδίου, δηλαδή για την ανακατασκευή της εισόδου των Ιωαννίνων, την εθνική οδό από τον κόμβο της Εγνατίας μέχρι τον κόμβο Ανατολής.Αυτή είναι η εκτίμηση της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας η οποία έχει την ευθύνη υλοποίησης του έργου.Μετά τον δεύτερο διαγωνισμό που διενεργήθηκε στο τέλος του 2010, (άγονος ο πρώτος) ανάδοχος αναδείχτηκε η τεχνική εταιρεία ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε (θυγατρική της ΑΚΤΩΡ Α.Ε) προσφέροντας έκπτωση 46,1%.Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα και με δεδομένο ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου στο ΕΣΠΑ, η ροή χρηματοδότησης θα είναι ομαλή.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πλήρης, ο φάκελος

Από τις 18 Φεβρουαρίου ο φάκελος έχει αποσταλεί από την Δ.Δ.Ε για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η απόφαση εντός των ημερών.Η τελευταία σημαντική εκκρεμότητα με το έργο διευθετήθηκε μόλις προ ημερών και αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Αυτοί είχαν λήξει στο τέλος του 2010 και χρειάστηκε να η έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση τους με ισχύ μέχρι το 2020. Με αυτή την εξέλιξη δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα και ο φάκελος του έργου είναι πλήρης, αφού η Υπηρεσία διαβίβασε άμεσα τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους στο Ελεγκτικό Συνέδριο.Εκτιμάται ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου θα αποφανθεί για να ακολουθήσει η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.Θα κληθεί να επιβεβαιώσει όλα τα δικαιολογητικά και στοιχεία με τα οποία μετείχε στο διαγωνισμό, να καταθέσει την εγγυητική επιστολή, να ελεγχθεί η σύμβαση από το Ε.Σ.Ρ και εν τέλει από την Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ ο φάκελος του έργου, ώστε να δοθεί η έγκριση για την έναρξη του. Όλη αυτή η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δυο μήνες και άρα στο τέλος Μαίου μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο. Ο συμβατικός χρόνος παράδοσης θα είναι 18 μήνες.

Μεγάλη συμμετοχή και υψηλές εκπτώσεις

Στον πρώτο διαγωνισμό ...απείχαν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, προφανώς δεν...τα βρήκαν όπως λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά στο δεύτερο το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, υψηλές και οι προσφορές.Κατατέθηκαν 14 προσφορές από εργοληπτικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες στο διαγωνισμό που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 2010 για το έργο με τίτλο, «Βελτίωση του τμήματος: κόμβος Ανατολής - Α/Κ με Εγνατία οδό της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας», δηλαδή της ανακατασκευής της εισόδου των Ιωαννίνων στο κομμάτι που δεν διαθέτει ούτε νησίδα, ούτε δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρους δρόμους.Η προσωρινή ανάδοχος, εταιρεία «ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε» προσέφερε 46,10% και ακολούθησε η κοινοπραξία « ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ-Λατομεία Τυρνάβου» με 45,12% και η τρίτη κατά σειρά από την κοινοπραξία «Μηχανοδομική ΑΤΕ-Χωροτεχνική ΑΤΕ» με 42,11%.Το γεγονός ότι άλλες δυο προσφορές κινήθηκαν πάνω από 40% δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των εργοληπτών να αναλάβουν αυτό το έργο. Η μεγάλη έκπτωση που δόθηκε προβληματίζει, ωστόσο πρόκειται για εταιρεία που έχει τα εχέγγυα να ολοκληρώσει χωρίς εμπόδια το έργο.

Και τρία υποέργα

Εκτός από το κυρίως έργο, δρομολογήθηκαν και τρία υποέργα που αφορούν τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Το ένα αφορά τα υπόγεια δίκτυα του ΟΤΕ που πρέπει να μετατοπιστούν προκειμένου να διευκολυνθεί η ανακατασκευή και διαπλάτυνση του δρόμου και το άλλο τα δίκτυα της ΔΕΗ. Και τα δύο είναι της τάξης των 600.000 ευρώ περίπου και χρηματοδοτούνται και αυτά από το ΠΕΠ Ηπείρου μαζί με ένα ακόμη για αποχετεύσεις και άλλες παρεμβάσεις που απαιτούνται.Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με απαλλοτριώσεις αφού είχαν συντελεστεί όπου χρειάστηκε, στο παρελθόν και πλέον δεν υφίστανται εμπόδια για την εκτέλεση του. Βέβαια σε ένα δρόμο με μεγάλη κίνηση και πολλές επιχειρήσεις κατά μήκος, θα υπάρξει αναστάτωση και ταλαιπωρία, αλλά αξίζει τον κόπο.

Ασφαλέστερος και ... ταχύτερος δρόμος
Το έργο «Βελτίωση του τμήματος: κόμβος Ανατολής - Α/Κ με Εγνατία οδό της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας» έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό δημοπράτησης 13,7 εκ. ευρώ περίπου (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.).Πρόκειται για μια αναγκαία και καίρια παρέμβαση στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών και για ταχύτερη κυκλοφορία αλλά και για ασφάλεια. Η κίνηση είναι αυξημένη και το έργο θα συμβάλλει στην αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων και μποτιλιαρίσματος, όπως συμβαίνει σήμερα, ως προς την πρόσβαση με την Εγνατία στον κόμβο Ιωαννίνων.Το τμήμα που θα ανακατασκευαστεί θα είναι μήκους 3 χιλιομέτρων από τον κόμβο της Εγνατίας μέχρι τον κόμβο Ανατολής (ΤΕΙ). Στο μεγαλύτερο μήκος του, το πλάτος θα είναι 33 μέτρα και θα κυμαίνεται από 31-35 μέτρα, ανάλογα με τις διαθέσιμες απαλλοτριωμένες εκτάσεις και επιλέχθηκε να γίνει έτσι για να μην εμπλακεί σε διαδικασία νέων απαλλοτριώσεων.Θα διαθέτει δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με νησίδα πρασίνου, πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους και όλες τις προσβάσεις με παράλληλους δρόμους για τις πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά μήκος κα στις δυο πλευρές του δρόμου.Η μελέτη συντάχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της κρατικής περιφέρειας και αντιμετωπίστηκε και ένα πρόβλημα που υπήρχε με απαλλοτριώσεις στον πρώην δήμο Ανατολής.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε νεαρές Αλβανίδες μέσω Κακαβιάς!


Εξαρθρώθηκε από τις αλβανικές αρχές σπείρα που προωθούσε σε κυκλώματα πορνείας στην Ελλάδα νεαρά κορίτσια από την Αλβανία.Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της αστυνομίας συνελήφθησαν έξι άτομα. Μία εκ των συλληφθέντων είναι μια 41χρονη γυναίκα από την πόλη Φιέρι, όπου και ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν αιχμάλωτες δύο νεαρές κοπέλες 17 και 20 ετών που επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ελλάδα.Δύο συλληφθέντες πιάστηκαν επ' αυτοφώρω τη στιγμή που ετοιμάζονταν να περάσουν την πύλη της ελληνικής μεθορίου στην Κακαβιά μαζί με νεαρή κοπέλα που θα μετέφεραν στην Αθήνα για να την προωθήσουν σε κυκλώματα της αστυνομίας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η «Αγία Νευροχειρουργική»


Ο φόβος του Νεοέλληνα: "Μην αρρωστήσω... Τι θα απογίνω αν πάω στο νοσοκομείο;".Όλοι μας τρέμουμε το ράντζο, την "στριμμένη" νοσηλεύτρια, τον απόμακρο γιατρό, τον "φακελάκια"... έχουμε ακούσει τόσα και τόσα....Έφτασα κι εγώ στην ανάγκη να "φιλοξενηθώ"σε νευροχειρουργική κλινική. Η σκέψη μου ήταν να πάω στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, που είχα φίλους καθηγητάδες. Με το κεφάλι που σκεφτόμαστε και την
σπονδυλική στήλη που μας στηρίζει ασχολούνται, είναι να παίζουμε; Να 'ναι καλά ο φίλος μου από την Θεσσαλονίκη που μου παίνεψε την Νευροχειρουργική της Δορούτης, την δικιά μας. Και πήγα! Το Αγρίνιο , η Κοζάνη ,η Άρτα και τα Γιάννενα που λένε, ήταν εκεί, σε κάποιο κρεβάτι του πόνου, μαγικό.Με το που ξαπλώνεις σε ένα κρεβάτι ο χαμογελαστός μουσάτος νοσοκόμος σου δείχνει το κουμπάκι στο χειριστήριο που καλείς όταν έχεις ανάγκη.Είναι άχρηστο!Εκεί νομίζεις ότι όλα λειτουργούν μαγικά! Πριν το καλοκαταλάβω , μεσ' τα μεσάνυχτα ο καθηγητής ήταν έτοιμος για το χειρουργείο. Τι κι' αν ήταν απόκριες, Καθαρά Δευτέρα, ένα καλά οργανωμένο απ' τον καθηγητή μελίσσι ,αποτελούμενο από γιατρούς και νοσοκόμους , γυρνούσε κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι σου! Μην χρειαστείς τίποτε , να γίνεις πιο γρήγορα καλά! Έφτανα στο σημείο να νομίζω ότι κανείς τους δεν φεύγει από την κλινική! Όποτε σκεφτόσουν,χρειαζόσουν κάποιο, ήταν εκεί! Έχετε δεί αλλού ανοιχτές , ορθάνοιχτες πόρτες από τα γραφεία των γιατρών; Ε , στην Νευροχειρουργική είναι πάντα κάποιος γιατρός για το πρόβλημά σας! Βούλγαρης, Ζυγούρης,Μηλιαράς, Παχατουρίδης, Μίχος και όλοι οι άλλοι είναι συνέχεια εκεί,για να σώσουν ζωές, για να τιμήσουν τον όρκο τους! Άγιοι άνθρωποι!Ο θεός να τους έχει καλά!

Γιάννης Σωμάκος

Το Τεχνολογικό Πάρκο αλλάζει

ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙO

Στην ανασυγκρότηση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου προχωρά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η αρχή γίνεται με το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο προέκυψε κατά την προχτεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Πάρκου.Τα νέα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διοίκηση, μετά από πρόταση της Συγκλήτου, είναι ο καθηγητής Χημείας και Χημείας Τροφίμων Φίλιππος Πομώνης, ο οποίος προαλείφεται για πρόεδρος, ο καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων Μιχάλης Κοντομηνάς, ο καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Νάκος, ο καθηγητής Πληροφορικής Σταύρος Νικολόπουλος και ο υπάλληλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άλκης Σερβετάς.Στην προηγούμενη διοίκηση, τα πανεπιστημιακά μέλη που συμμετείχαν ήταν τέσσερα (ο καθηγητής Πληροφορικής και πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του Δημήτρης Φωτιάδης, ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Βασίλης Μελισσάς, ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Μιχάλης Καρακασίδης και ο προϊστάμενος της Γραμματείας του Πανεπιστημίου Λουκάς-Νικήτας Παπαλουκάς).Και οι τέσσερις είχαν οδηγηθεί σε παραίτηση τον περασμένο Νοέμβριο από τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Μετά τις παραιτήσεις άνοιξε ο δρόμος για την πρυτανεία να αλλάξει τα δεδομένα στο Τεχνολογικό Πάρκο, θεωρώντας ότι αυτό δεν λειτουργεί όπως έπρεπε.Στη νέα διοίκηση η οποία θα αποτελείται από 11 μέλη και όχι από εννιά, όπως η προηγούμενη, εκτός από τα παραπάνω πανεπιστημιακά μέλη, θα συμμετέχουν ακόμη ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου Κώστας Ζωνίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Μπαράτσας, η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου, ο καθηγητής Γεωπονίας Γιώργος Καρράς εκ μέρους του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος της αναπτυξιακής επιχείρησης του δήμου Ιωαννιτών και τέλος ο Μιχάλης Πέτσιος της βιομηχανίας Spider ως εκπρόσωπος των επιχειρηματιών. Από τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, φαίνεται ότι υπάρχει μια επιθυμία ισχυροποίησης του Τεχνολογικού Πάρκου. Στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, εκ μέρους της Τράπεζας Ηπείρου, του Επιμελητηρίου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης δεν συμμετείχαν οι πρόεδροί τους, αλλά διευθυντικά στελέχη. Σημασία έχει δε το γεγονός ότι για πρώτη φορά τη μία διοικητική θέση την καταλαμβάνει εκπρόσωπος του δήμου Ιωαννιτών. Το νέο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες μέρες. Στη συνέχεια αναμένεται να καθοριστεί το πώς θα λειτουργήσει το Τεχνολογικό Πάρκο ώστε να αποδώσει τα μέγιστα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Περιοδεία στο Νομό Ιωαννίνων πραγματοποιεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης


Συνάντηση με εργαζόμενους στα Γιάννενα και περιοδεία σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραίτης.Ο κ. Μωραϊτης θα έχει συνάντηση με εργαζόμενους στο δικαστικό μέγαρο όπου εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα, με τους συμβασιούχους εργαζόμενους της πρώην ΑΔΕΙ στο δημαρχείο και θα περιοδεύσει σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ.

Υπό αναστολή η κατασκευή της Ιονίας Οδού


Η Ιονία Οδός είναι ο πρώτος από τους πέντε αυτοκινητόδρομους που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες, στον οποίο πλέον τα έργα σταμάτησαν και επισήμως. Την αποκάλυψη έκανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων κ. Γ. Μαγκριώτης, σημειώνοντας ότι η εταιρεία ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή το Δημόσιο από τα τέλη Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, όμως, τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την –προσωρινή έστω– λύση του χρηματοδοτικού προβλήματος, με την επίτευξη συμφωνίας με τις τράπεζες για τη συνέχιση της δανειοδότησης των έργων αρχικά έως το τέλος του έτους.Απαντώντας σε επερώτηση του τέως υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Στ. Καλογιάννη, ο κ. Μαγκριώτης αποκάλυψε ότι η «Νέα Οδός», η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή της Ιονίας Οδού (Αντίρριο - Ιωάννινα), προχώρησε σε αναστολή εργασιών. «Ουσιαστικά έχουν αδρανοποιηθεί σχεδόν όλα τα εργοτάξια», δηλώνει ο κ. Μαγκριώτης. «Τυπικά όμως η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε αναστολή εργασιών, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε το δικαίωμα στο Δημόσιο να καταγγείλει τη σύμβαση παραχώρησης».Οπως όλα δείχνουν, η εξέλιξη αυτή έχει συντελεστεί εδώ και ένα μήνα, περίπου, άμεσα (από τις ίδιες τις εταιρείες που συμμετέχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα) ή έμμεσα (άρα και πιο «διακριτικά»), μέσω των υπεργολάβων στους οποίους έχουν ανατεθεί τμήματα των έργων. Γεγονός που η κοινοπραξία «Νέα Οδός» φαίνεται ότι προσπαθεί να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: χαρακτηριστικό είναι ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» μόλις προ δύο εβδομάδων (6.3.10) ο διευθύνων σύμβουλος του έργου, κ. Ρουφίνο ντελ Ρίο, δήλωνε ότι τα έργα στην Ιονία Οδό, αλλά και τον Ε65, συνεχίζονται κανονικά, καθώς «τα περιθώρια είναι περιορισμένα, αλλά η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη».Επικοινωνήσαμε χθες με την κοινοπραξία «Νέα Οδός», που έχει αναλάβει το έργο. Στελέχη της κοινοπραξίας υποστήριξαν ότι τα έργα δεν έχουν σταματήσει, αλλά έχει μειωθεί ο αριθμός των εργοταξίων. Οπως ανέφεραν, στα τέλη Ιανουαρίου η «Νέα Οδός» ενημέρωσε το υπουργείο Υποδομών ότι θα προχωρήσει σταδιακά σε κλείσιμο των εργοταξίων της, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.

Επαναδιαπραγμάτευση
Κατά τα άλλα, η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων παραχώρησης περνάει στην τελική ευθεία με μια αισιόδοξη εξέλιξη. Κυβέρνηση και τράπεζες φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την υπογραφή συμφωνίας για την επανέναρξη της χρηματοδότησης, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Επίσης, στο Υποδομών εκτιμούν ότι μια άμεση μείωση των διοδίων θα είναι εφικτή πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την έγγραφη δέσμευση του Δημοσίου για κάλυψη όλων των διαφυγόντων εσόδων των κοινοπραξιών.

kathimerini

Μέχρι τέλος Μαΐου η υπογραφή της σύμβασης για τα έργα της γ' φάσης του εμπορικού λιμένα Ηγουμενίτσας


Εντός διμήνου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή των νέων συμπληρωματικών έργων που περιλαμβάνονται στη γ'Α φάση του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του εμπορικού λιμένα Ηγουμενίτσας, που θα του επιτρέψουν να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο του ως κομβικής θαλάσσιας διαμετακομιστικής πύλης της Δυτικής Ελλάδας. Το έργο έχει προϋπολογισμό δαπάνης 82,25 εκατ. ευρώ και, ήδη, υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, στο πλαίσιο της προκήρυξης που δημοσιοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Ο τελευταίος θα οριστικοποιηθεί περίπου στο τέλος Μαΐου, εφόσον εκλείψουν τυχόν ενστάσεις ή άλλες νομικές εμπλοκές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, η γ'Α φάση της επέκτασης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει την κατασκευή: • νέων κρηπιδωμάτων συνολικού μήκους 610 μ. για τη δημιουργία δύο πρόσθετων θέσεων πλαγιοπρυμνοδέτησης, • κρηπιδώματος μήκους 93 μ. για προσωρινή λειτουργία μιας επιπλέον θέσης πρυμνοδέτησης, που μελλοντικά θα ενσωματωθεί στην εγκατάσταση λειτουργίας σιδηροδρομικού πορθμείου, • νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, • λοιπών έργων επιδομής, όπως έργα οδοποιίας εντός και εκτός ζώνης λιμένα, Η/Μ δίκτυα εντός της ζώνης λιμένα.Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία του πρώτου υποτμήματος από το λιμάνι έως και την Πλαταριά της Εθνικής Oδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, συνολικού μήκους 3,7 χλμ. Την περίοδο αυτή, εξάλλου, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ολοκλήρωσης των έργων της β'Α φάσης του λιμανιού, προϋπολογισμού δαπάνης 66 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση το φθινόπωρο του 2012.

Θα απορροφήσει η ΔΕΥΑΙ το ΦΠΑ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, αποφάσισε να μην υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση, τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και των Δημοτικών Ενοτήτων.Η ΔΕΥΑΙ είναι υποχρεωμένη από το νόμο να επιβάλλει το επόμενο διάστημα ΦΠΑ 13% στα δημοτικά διαμερίσματα, αποφάσισε, όμως, στις περιπτώσεις αυτές να μειώσει τα τιμολόγια κατά 13% ώστε να μην υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές.Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, μόλις ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της επιχείρησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών, βάση της τελευταίας τροπολογίας, θα εξεταστούν όλα τα αιτήματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων για μείωση των τιμολογίων του νερού.

Ερώτηση για την Ιόνια οδό από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος,σχετικά με την εξέλιξη και ολοκλήρωση κατασκευής του Δυτικού άξονα- Ιόνια Οδός.Οι βουλευτές ρωτούν αν θα χαρακτηριστεί ο Δυτικός Οδικός Άξονας (Ιόνια Οδός), έργο πρώτης προτεραιότητας, άμεσης ανάγκης και εθνικής εμβέλειας και σημασίας από το Υπουργείο Υποδομών; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις και να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι παραλείψεις, για την υλοποίηση της σύμβασης στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα; Και αν το υπουργείο θα προχωρήσει σε επίσπευση της ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων;

Αθώοι για τη δίκη του Ξενία


Αθώοι κρίθηκαν και οι εννέα κατηγορούμενοι πολίτες των Ιωαννίνων οι οποίοι συμμετείχαν τον Ιούνιο του 2005 στην εκδήλωση κατά της παραχώρησης του δημόσιου χώρου του πρώην Ξενία. Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων εκδόθηκε χθες. Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι υπέπεσαν σε «νομική πλάνη» με την έννοια ότι δεν είχαν συνείδηση του «παράνομου χαρακτήρα της πράξης τους». Για το λόγο αυτό αθωώθηκαν από την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Πανγιαννιώτικη απεργία την προσεχή Τετάρτη


Πανγιαννιώτικη απεργία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 23 Μαρτίου, καθώς και συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Ιωαννίνων στις 10 το πρωί.Η απεργία πραγματοποιείται μετά από απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί, αύριο Πέμπτη, 17 Μαρτίου, γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου. Εξ’ άλλου τη συμπαράστασή του στους συμβασιούχους της ΑΔΕΙ εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας δίκαιο τον αγώνα τους για μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.